Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   AMENDAMENT din 27 iunie 1990  la Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, incheiat la Montreal la 16 septembrie 1987*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

AMENDAMENT din 27 iunie 1990 la Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, incheiat la Montreal la 16 septembrie 1987*)

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 292 din 15 decembrie 1993

-------
*) Traducere.

ART. 1
Amendament
A. Paragrafe introductive
1. Cel de-al 6-lea paragraf introductiv al protocolului va fi inlocuit cu urmatorul paragraf:
"hotarite sa protejeze stratul de ozon prin luarea de masuri de protectie, pentru a controla in mod echitabil emisiile globale de substante care il epuizeaza, cu obiectiv final eliminarea lor pe baza dezvoltarii cunostintelor tehnice, tinind cont de consideratiile tehnice si economice si tinind seama de necesitatile de dezvoltare ale tarilor in curs de dezvoltare,"
2. Cel de-al 7-lea paragraf introductiv al protocolului va fi inlocuit cu urmatorul paragraf:
"intelegind cerinta unei prevederi speciale pentru a rezolva necesitatile tarilor in curs de dezvoltare, inclusiv asigurarea de resurse financiare suplimentare si acces la tehnologii relevante, tinind cont de faptul ca valoarea fondurilor necesare este previzibila si ca fondurile pot aduce o diferenta substantiala in capacitatea lor de a trata problema stabilita stiintific, a epuizarii ozonului si a efectelor sale daunatoare,"
3. Cel de-al 9-lea paragraf introductiv al protocolului va fi inlocuit cu urmatorul paragraf:
"luind in considerare importanta promovarii cooperarii internationale in cercetarea, dezvoltarea si transferul de tehnologii alternative legate de controlul si reducerea emisiilor de substante care epuizeaza stratul de ozon, tinind, in special, seama de necesitatile tarilor in curs de dezvoltare,"
B. Articolul 1: Definitii
1. Paragraful 4 al art. 1 al protocolului va fi inlocuit cu urmatorul paragraf:
"4. substanta controlata inseamna o substanta prevazuta in anexa A sau in anexa B la acest protocol fie luata individual, fie in amestec. Include izomerii oricarei astfel de substante, cu exceptia celor specificati in anexa relevanta, dar exclude orice substanta controlata sau amestec care exista intr-un produs fabricat, altul decit recipientul utilizat pentru transportul sau depozitarea acelei substante;"
2. Paragraful 5 al art. 1 al protocolului va fi inlocuit cu urmatorul paragraf:
"5. productie inseamna cantitatea de substante controlate produse minus cantitatea distrusa prin intermediul tehnologiilor care urmeaza sa fie aprobate de parti, minus cantitatea folosita in total ca stoc pentru fabricarea altor substante chimice. Cantitatea reciclata si refolosita nu trebuie considerata productie;"
3. Urmatorul paragraf va fi adaugat la art. 1 al protocolului:
9. substanta de tranzitie inseamna o substanta din anexa C a acestui protocol, fie luata individual, fie in amestec. Include izomerii oricaror astfel de substante, cu exceptia celor specificate in anexa C, dar exclude orice substanta de tranzitie sau amestec care exista intr-un produs fabricat, altul decit recipientul utilizat pentru transportul si depozitarea acelei substante.
C. Articolul 2 paragraful 5
Paragraful 5 al art. 2 al protocolului va fi inlocuit cu urmatorul paragraf:
"5. Orice parte poate, pentru una sau mai multe perioade de control, sa transfere altei parti orice cota-parte din nivelul sau de productie calculat si fixat in art. 2 A - 2 E, cu conditia ca nivelurile calculate totale de productie ale partilor interesate de orice grupa de substante controlate sa nu depaseasca limitele de productie stabilite in acele articole pentru acea grupa. Un astfel de transfer de productie va fi anuntat secretariatului de catre fiecare parte implicata, mentionind termenii transferului si perioada de aplicare."
D. Articolul 2 paragraful 6
Urmatoarele cuvinte: "anexa A sau anexa B" vor fi introduse in paragraful 6 al art. 2 inaintea cuvintelor: "substante controlate", prima data cind apar.
E. Articolul 2 paragraful 8 a)
Urmatoarele cuvinte: "si art. 2 A - 2 E" vor fi adaugate dupa cuvintele: "acest articol" oricind apar in paragraful 8 a) al art. 2 al protocolului.
F. Articolul 2 paragraful 9 a) (i)
Urmatoarele cuvinte: "si/sau anexa B vor fi adaugate dupa cuvintele "anexa A" in paragraful 9 a) (i) al art. 2 al protocolului.
G. Articolul 2 paragraful 9 a) (ii)
Urmatoarele cuvinte vor fi anulate din paragraful 9 a) (ii) al art. 2 al protocolului: "fata de nivelurile anului 1986."
H. Articolul 2 paragraful 9 c)
Urmatoarele cuvinte vor fi anulate din paragraful 9 c) al art. 2 al protocolului: "reprezentind cel putin 50% din consumul total al substantelor controlate de catre parti" si inlocuite cu: "reprezentind o majoritate a partilor, actionind conform paragrafului 1 al art. 5, prezente si care voteaza si o majoritate a partilor in afara incidentei acestuia, prezente si care voteaza."
I. Articolul 2 paragraful 10 b)
Paragraful 10 b) al art. 2 al protocolului va fi anulat si paragraful 10 a) al art. 2 va deveni paragraful 10.
J. Articolul 2 paragraful 11
Urmatoarele cuvinte: "si ale art. 2 A - 2 E" vor fi adaugate dupa cuvintele: "acestui articol" ori de cite ori apar in paragraful 11 al art. 2 al protocolului.
K. Articolul 2 C: Alti CFC complet halogenati
Urmatoarele paragrafe vor fi adaugate protocolului sub forma art. 2 C:
"Articolul 2 C: Alti CFC complet halogenati
1. Fiecare parte va garanta pentru perioada de 12 luni incepind de la 1 ianuarie 1993 si pentru fiecare perioada de 12 luni dupa aceea ca nivelul propriu calculat de consum de substante controlate din grupa I din anexa B nu depaseste anual 80% din nivelul propriu calculat de consum in anul 1989. Fiecare parte care produce una sau mai multe din aceste substante pentru aceleasi perioade va garanta ca nivelul propriu calculat de productie de substante nu depaseste anual 80% din nivelul propriu calculat de productie in anul 1989. Totusi, pentru a satisface necesitatile interne de baza ale partilor care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5, nivelul sau de productie poate depasi acea limita cu pina la 10% din nivelul propriu calculat de productie din anul 1989.
2. Fiecare parte va garanta ca pentru 12 luni de la 1 ianuarie 1997 si pentru fiecare 12 luni dupa aceea nivelul propriu calculat de consum de substante controlate din grupa I din anexa B nu depaseste anual 15% din nivelul propriu calculat de consum pentru anul 1989. Fiecare parte, care produce una sau mai multe din aceste substante pentru aceleasi perioade, va garanta ca nivelul propriu calculat de productie de substante nu depaseste anual 15% din nivelul propriu calculat de productie al anului 1989. Totusi, pentru a satisface necesitatile interne de baza ale partilor care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5, nivelul propriu calculat de productie poate depasi acea limita cu pina la 10% din nivelul propriu calculat de productie pentru anul 1989.
3. Fiecare parte va garanta ca pentru 12 luni de la 1 ianuarie 2000 si pentru fiecare 12 luni dupa aceea nivelul propriu calculat de consum pentru substantele controlate din grupa I din anexa B nu depaseste nivelul zero. Fiecare parte, care produce una sau mai multe dintre aceste substante pentru aceleasi perioade, va garanta ca nivelul propriu calculat de productie de substante nu depaseste nivelul zero. Totusi, pentru a satisface necesitatile de baza interne ale partilor care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5, nivelul propriu calculat de productie poate sa depaseasca acea limita cu 15% din nivelul propriu calculat de productie din anul 1989."
L. Articolul 2 D: Tetraclorura de carbon
Urmatoarele paragrafe vor fi adaugate protocolului sub forma art. 2 D.
"Articolul 2 D: Tetraclorura de carbon
1. Fiecare parte va garanta ca, pentru 12 luni de la 1 ianuarie 1995 si pentru fiecare 12 luni dupa aceea, nivelul propriu calculat de consum de substanta controlata din grupa II din anexa B nu depaseste anual 15% din nivelul propriu calculat de productie din anul 1989. Fiecare parte, care produce aceasta substanta pentru aceleasi perioade, va garanta ca nivelul propriu calculat de productie de substanta nu depaseste anual 15% din nivelul propriu calculat de productie din anul 1989. Totusi, pentru a satisface necesitatile de baza interne ale partilor care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5, nivelul propriu calculat de productie poate depasi acea limita cu pina la 10% din nivelul propriu calculat de productie din anul 1989.
2. Fiecare parte va garanta ca, pentru 12 luni de la 1 ianuarie 2000 si pentru fiecare 12 luni dupa aceea, nivelul propriu calculat de consum de substanta controlata din grupa II din anexa B nu depaseste nivelul zero. Fiecare parte, care produce substanta pentru aceleasi perioade, va garanta ca nivelul propriu calculat de productie de substanta nu depaseste nivelul zero. Totusi, pentru a satisface necesitatile de baza interne ale partilor, care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5, nivelul propriu calculat de productie poate depasi acea limita cu pina la 15% din nivelul propriu calculat de productie din anul 1989."
M. Articolul 2 E: 1, 1, 1-tricloretan (metilcloroform)
Urmatoarele paragrafe vor fi adaugate protocolului sub forma art. 2 E.
"Articolul 2 E: 1, 1, 1-tricloretan (metilcloroform)
1. Fiecare parte va garanta ca, pentru 12 luni de la 1 ianuarie 1993 si pentru fiecare perioada de 12 luni dupa aceea, nivelul propriu calculat de consum pentru substanta controlata de la grupa III din anexa B, nu depaseste anual nivelul propriu calculat de consum din 1989. Fiecare parte, care produce substanta pentru aceleasi perioade, va garanta ca nivelul propriu calculat de productie pentru substanta nu depaseste anual nivelul propriu calculat de productie din 1989. Totusi, pentru a satisface necesitatile interne de baza ale partilor care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5, nivelul propriu calculat de productie poate depasi acea limita cu pina la 10% din nivelul calculat de productie din 1989.
2. Fiecare parte va garanta ca, pentru o perioada de 12 luni de la 1 ianuarie 1995 si pentru fiecare perioada de 12 luni dupa aceea, nivelul propriu calculat de consum pentru substanta controlata, de la grupa III din anexa B nu depaseste anual 70% din nivelul propriu calculat de consum din 1989. Fiecare parte, care produce substanta pentru aceleasi perioade, va garanta ca nivelul propriu calculat de productie a substantei nu depaseste anual 70% din nivelul propriu calculat de consum din 1989. Totusi, pentru a satisface necesitatile de baza interne ale partilor care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5, nivelul propriu calculat de productie poate depasi acea limita cu pina la 10% din nivelul propriu calculat de productie din 1989.
3. Fiecare parte va garanta ca, pentru 12 luni de la 1 ianuarie 2000 si pentru fiecare perioada de 12 luni dupa aceea, nivelul propriu calculat de consum al substantei controlate din grupa III din anexa B, nu depaseste anual 30% din nivelul propriu calculat de consum din 1989. Fiecare parte, care produce substanta pentru aceleasi perioade, va garanta ca nivelul propriu calculat de productie a substantei nu depaseste anual 30% din nivelul propriu calculat de productie din 1989. Totusi, pentru a satisface necesitatile de baza interne ale partilor care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5, nivelul propriu calculat de productie poate depasi acea limita cu pina la 10% din nivelul propriu de productie calculat din 1989.
4. Fiecare parte va garanta ca, pentru o perioada de 12 luni de la 1 ianuarie 2005 si pentru fiecare perioada de 12 luni dupa aceea, nivelul propriu calculat de consum al substantei controlate de la grupa III a anexei B, nu depaseste nivelul zero. Fiecare parte, care produce substanta pentru aceleasi perioade, va garanta ca nivelul propriu calculat de productie a substantei nu depaseste nivelul zero. Totusi, pentru a satisface necesitatile de baza interne ale partilor care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5, nivelul propriu de productie poate depasi acea limita cu pina la 15% din nivelul propriu calculat de productie din 1989.
5. Partile vor revizui, in 1992, posibilitatea de realizare a unui program mai rapid de reduceri decit cel stabilit in acest articol."
N. Articolul 3: Calcularea nivelurilor de control
1. Urmatoarele: "2 A - 2 E" vor fi adaugate dupa "art. 2" in art. 3 al protocolului.
2. Urmatoarele cuvinte: "sau anexa B" vor fi adaugate dupa cuvintul "anexa A" de fiecare data cind apar in art. 3 al protocolului.
O. Articolul 4: Controlul comertului cu statele care nu sint parti la protocol
1. Paragrafele 1-5 ale art. 4 vor fi inlocuite cu urmatoarele paragrafe:
"1. De la 1 ianuarie 1990 fiecare parte va interzice importul substantelor controlate din anexa A din orice stat care nu este parte a acestui protocol.
1 bis. In decurs de un an de la data intrarii in vigoare a acestui paragraf, fiecare parte va interzice importul substantelor controlate din anexa B din orice stat care nu este parte la acest protocol.
2. De la 1 ianuarie 1993, fiecare parte va interzice exportul oricaror substante controlate din anexa A catre orice stat care nu este parte a acestui protocol.
2 bis. La un an dupa data intrarii in vigoare a acestui paragraf, fiecare parte va interzice exportul oricaror substante controlate din anexa B catre orice stat care nu este parte la acest protocol.
3. Pina la 1 ianuarie 1992, partile, conform procedurilor art. 10 al conventiei, vor elabora, intr-o anexa, o lista de produse care contin substante controlate din anexa A. Partile care nu au avut obiectii la anexa, in conformitate cu acele proceduri, intr-un an de la intrarea in vigoare a anexei, vor interzice importul acelor produse din orice stat care nu este parte a acestui protocol.
3 bis. In decurs de 3 ani de la data intrarii in vigoare a acestui paragraf, partile, conform procedurilor din art. 10 al conventiei, vor elabora, intr-o anexa, o lista de produse care contin substantele controlate din anexa B. Partile care nu au avut obiectii la anexa vor interzice, in decurs de 1 an de la intrarea in vigoare a anexei, importul acestor produse din orice stat care nu este parte a acestui protocol.
4. Pina la 1 ianuarie 1994, partile vor analiza posibilitatea de realizare a interzicerii sau restrictionarii importului de produse fabricate cu, dar necontinind substantele controlate din anexa A, pentru statele care nu sint parti la acest protocol. Daca se stabileste aceasta posibilitate, partile, conform procedurilor art. 10 al conventiei, vor elabora, intr-o anexa, o lista cu astfel de produse. Partile care nu au avut obiectii la anexa, in conformitate cu acele proceduri, vor interzice, in decurs de un an de la intrarea in vigoare a anexei, importul acelor produse din orice stat care nu este parte la acest protocol.
4 bis. In decurs de 5 ani de la data intrarii in vigoare a acestui paragraf, partile vor analiza posibilitatea de realizare a interzicerii sau restrictionarii pentru statele care nu sint parti ale acestui protocol a importului produselor fabricate cu, dar necontinind substantele controlate din anexa B. Daca se stabileste ca este posibil, partile, in conformitate cu procedurile art. 10 al conventiei, vor elabora intr-o anexa o lista cu astfel de produse. Partile care nu au avut obiectii la anexa, in conformitate cu acele proceduri, vor interzice sau restrictiona intr-un an de la intrarea in vigoare a anexei, importul acelor produse din orice stat care nu este parte la acest protocol.
5. Fiecare parte se angajeaza sa faca eforturi in masura maxima posibila pentru a descuraja exportul, catre orice stat care nu este parte a acestui protocol, de tehnologie pentru producerea si utilizarea acestor substante controlate."
2. Paragraful 8 al art. 4 al protocolului va fi inlocuit cu urmatorul paragraf:
"8. Fara a incalca prevederile acestui articol pot fi permise importurile la care se refera paragrafele 1, 1 bis, 3, 3 bis, 4 si 4 bis si exporturile la care se refera paragrafele 2 si 2 bis, din sau catre orice stat care nu este parte la acest protocol, daca se hotaraste intr-o sedinta a partilor ca acel stat este in total acord cu art. 2, art. 2A - 2E si acest articol, si a inaintat date in acest scop, asa cum este specificat in art. 7."
3. Urmatorul paragraf va fi adaugat la art. 4 al protocolului, sub forma paragrafului 9: "9. In scopurile acestui articol, termenul stat care nu este parte la acest protocol include, cu privire la o anumita substanta controlata, un stat sau o organizatie de integrare economica regionala care nu a fost de acord sa ia masurile de control in vigoare pentru acea substanta."
P. Articolul 5: Situatia speciala a tarilor in curs de dezvoltare
Articolul 5 al protocolului va fi inlocuit cu urmatoarele paragrafe:
"1. Orice parte care este tara in curs de dezvoltare si al carei nivel anual calculat de consum pentru substantele controlate din anexa A este mai mic de 0,3 kg pe cap de locuitor la data intrarii in vigoare a protocolului pentru ea, sau in orice moment dupa aceea pina la 1 ianuarie 1999, pentru a rezolva necesitatile sale de baza, este imputernicita sa intirzie cu 10 ani respectarea masurilor de control stabilite in art. 2A-2E.
2. Totusi, orice parte care actioneaza conform paragrafului 1 al acestui articol nu va depasi nici nivelul calculat anual de consum pentru substantele controlate din anexa A de 0,3 kg per capita, nici nivelul anual de consum pentru substantele controlate din anexa B de 0,2 kg per capita.
3. La introducerea masurilor de control din art. 2A-2E, orice parte, actionind conform paragrafului 1 al acestui articol, este imputernicita sa foloseasca:
a) pentru substantele controlate din anexa A, fie media nivelului propriu anual calculat de consum pentru perioada 1995-1997 inclusiv, fie nivelul calculat de consum de 0,3 kg per capita, care din ele este mai scazut, ca baza pentru indeplinirea conformarii cu masurile de control;
b) pentru substantele controlate din anexa B, media nivelului propriu anual calculat de consum pentru perioada 1998-2000 inclusiv, sau nivelul calculat de consum de 0,2 kg per capita, care este mai scazut, ca baza pentru indeplinirea conformarii cu masurile de control.
4. Daca o parte, care actioneaza conform paragrafului 1 al acestui articol in orice moment inainte ca obligatiile privind masurile de control de la art. 2A- 2 E sa devina aplicabile pentru ea, se gaseste in situatia de a nu obtine o sursa adecvata de substante controlate, poate anunta aceasta secretariatului. Secretariatul va trebui sa transmita imediat o copie a acestei notificari partilor care vor analiza problema in urmatoarea lor reuniune si vor decide asupra actiunilor care trebuie intreprinse.
5. Dezvoltarea capacitatii partilor care actioneaza conform paragrafului 1 al acestui articol de a-si indeplini obligatiile in aplicarea masurilor de control stabilite de art. 2A - 2E si introducerea lor de catre aceste parti, va depinde de eficienta introducerii cooperarii financiare conform art. 10 si a transferului de tehnologie conform art. 10A.
6. Orice parte, actionind conform paragrafului 1 al articolului, poate, in orice moment, sa anunte secretariatul in scris ca, dupa aplicarea tuturor masurilor posibile, este incapabila sa introduca oricare din, sau toate obligatiile stabilite de art. 2A - 2E, datorita introducerii inadecvate a art. 10 si 10A. Secretariatul va trebui sa transmita imediat o copie a notificarii partilor care vor analiza problema la urmatoarea lor reuniune, tinind seama de paragraful 5 al acestui articol si vor decide asupra actiunii adecvate de efectuat.
7. In timpul perioadei dintre notificare si reuniunea partilor la care urmeaza sa se decida actiunile adecvate la care se refera paragraful 6 de mai sus, sau pentru o perioada ulterioara, daca reuniunea partilor decide astfel, nu se vor invoca procedurile de nerespectare la care se refera art. 8 impotriva partii care a facut notificarea.
8. O reuniune a partilor va trece in revista, nu mai tirziu de 1995, situatia tarilor care actioneaza conform paragrafului 1 al acestui articol, inclusiv introducerea efectiva a cooperarii financiare si a transferului de tehnologie catre ele, si adopta modificarile pe care le considera necesare privind programul de masuri de control aplicabile acelor parti.
9. Deciziile partilor la care se refera paragrafele 4, 6 si 7 ale acestui articol vor fi luate in conformitate cu aceeasi procedura aplicata la luarea de decizii de la art. 10."
Q. Articolul 6: Evaluarea si revizuirea masurilor de control
Urmatoarele cuvinte vor fi adaugate dupa "art. 2" in art. 6 al protocolului: "art. 2A -2E si situatia privind productia, importurile si exporturile substantelor de tranzitie de la grupa I din anexa C."
R. Articolul 7: Raportarea datelor
1. Articolul 7 al protocolului va fi inlocuit cu urmatoarele paragrafe:
"1. Fiecare parte, in decursul a 3 luni din momentul in care devine parte, va furniza secretariatului datele statistice privind productia, importurile si exporturile pentru fiecare din substantele controlate din anexa A, pentru anul 1986, sau cele mai bune estimari posibile ale acestor date, daca datele in sine nu sint disponibile.
2. Fiecare parte va furniza secretariatului datele statistice privind productia, importurile si exporturile pentru fiecare din substantele controlate din anexa B si din substantele de tranzitie din grupa I din anexa C pentru anul 1989, sau cele mai bune estimari posibile ale acestor date, daca datele in sine nu sint disponibile, nu mai tirziu de 3 luni de la data cind intra in vigoare prevederile protocolului privind substantele din anexa B, pentru acea parte.
3. Fiecare parte va furniza secretariatului datele statistice privind productia proprie anuala (dupa cum este definit de paragraful 5 al art. 1), si separat,
- cantitatile folosite pentru stoc;
- cantitatile distruse prin tehnologiile aprobate de parti;
- importurile si exporturile catre parti si respectiv neparti, pentru fiecare din substantele controlate, listate in anexele A si B si substantele de tranzitie din grupa I a anexei C, pentru anul in care, pentru acea parte, intra in vigoare prevederile privind substantele din anexa B si pentru fiecare an ulterior. Datele vor fi transmise nu mai tirziu de 9 luni de la sfirsitul anului la care se refera datele.
4. Pentru partile care actioneaza conform prevederilor paragrafului 8 a) al art. 2, cerintele paragrafelor 1, 2, 3 ale acestui articol privind datele statistice ale importurilor si exporturilor vor fi indeplinite daca organizatia de integrare economica regionala implicata asigura datele de importuri si exporturi intre organizatie si statele care nu sint membre ale organizatiei."
S. Articolul 9: Cercetarea, dezvoltarea, constientizarea maselor si schimbul de informatii
Paragraful 1 a) al art. 9 al protocolului va fi inlocuit cu urmatoarele:
"a) cele mai bune tehnologii pentru imbunatatirea retinerii, recuperarii, reciclarii sau distrugerii substantelor controlate si de tranzitie sau pentru reducerea emisiilor lor."
T. Articolul 10: Mecanism financiar
Articolul 10 al protocolului va fi inlocuit cu urmatoarele:
"Articolul 10: Mecanism financiar
1. Partile vor stabili un mecanism pentru asigurarea cooperarii financiare si tehnice, inclusiv a transferului de tehnologii partilor care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5 al acestui protocol pentru a le da posibilitatea de a respecta masurile de control stabilite in art. 2 A - 2 E ale protocolului. Mecanismul, la care contributiile vor fi suplimentare fata de alte transferuri financiare catre partile care actioneaza conform acestui paragraf, va trebui sa acopere toate costurile in crestere, suplimentare, convenite pentru aceste parti, pentru a le da posibilitatea de a respecta masurile de control ale protocolului. Reuniunea partilor va hotari asupra unei liste care sa indice categoriile de costuri suplimentare.
2. Mecanismul stabilit conform paragrafului 1 va trebui sa includa un fond multilateral. Poate include, de asemenea, alte mijloace de cooperare multilaterala regionala si bilaterala.
3. Fondul multilateral va trebui:
a) sa acopere costurile suplimentare convenite, pe baza de donatie sau concesie, dupa cum este cazul, si conform criteriilor ce se vor stabili de catre parti;
b) sa finanteze functiile de decontare pentru:
(i) a ajuta partile care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5, prin studii specifice tarii si alta cooperare tehnica, pentru identificarea necesitatilor lor de cooperare;
(ii) a facilita cooperarea tehnica in rezolvarea acestor necesitati identificate;
(iii) a distribui, conform art. 9, informatii si materiale relevante si pentru a tine sedinte de lucru, sesiuni de scolarizare si alte activitati in beneficiul partilor care sint tari in curs de dezvoltare; si
(iv) a facilita si supraveghea alte tipuri de cooperare multilaterala, regionala si bilaterala, disponibile pentru partile care sint tari in curs de dezvoltare;
c) sa finanteze serviciile de secretariat ale Fondului multilateral si costurile de sustinere legate de acestea.
4. Fondul multilateral functioneaza sub autoritatea partilor care vor decide asupra tuturor politicilor sale.
5. Partile vor stabili un comitet executiv pentru a dezvolta si supraveghea introducerea metodelor operationale, liniilor directoare, aranjamentelor administrative specifice, inclusiv platile resurselor, pentru realizarea obiectivelor Fondului multilateral. Comitetul executiv isi va indeplini sarcinile si responsabilitatile specificate in termenii de referinta conveniti de parti, cu cooperarea si asistenta Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare, Bancii Mondiale, Programului Natiunilor Unite pentru Mediu, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare sau al altor agentii adecvate in functie de zonele domeniului lor de expertiza respective. Membrii Comitetului executiv care vor fi alesi pe baza unei reprezentari echitabile a partilor care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5 si a celorlalte parti vor fi sustinuti de parti.
6. Fondul multilateral va fi finantat prin contributii din partea partilor care nu actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5, in valuta convertibila sau, in anumite situatii, in natura sau in valuta nationala pe baza scalei de evaluari a Natiunilor Unite. Se vor incuraja contributiile si ale altor parti. Cooperarea bilaterala, si in anumite cazuri convenita printr-o decizie a partilor, regionala poate, pina la un procent si in conformitate cu criteriile specificate prin decizia partilor, sa fie considerata ca o contributie la Fondul multilateral, cu conditia ca astfel de cooperare sa asigure minimum:
a) respectarea prevederilor acestui protocol;
b) resurse suplimentare; si
c) acoperirea costurilor suplimentare convenite.
7. Partile vor decide asupra programului bugetar al Fondului multilateral pentru fiecare perioada fiscala si asupra procentului contributiei fiecarei parti.
8. Resursele din Fondul multilateral vor fi rambursate cu sprijinul partii beneficiare.
9. Deciziile partilor, conform cu acest articol, vor fi luate prin consens ori de cite ori este posibil. Daca s-au epuizat toate eforturile pentru realizarea unui consens si nu s-a ajuns la nici un acord, deciziile se adopta de catre majoritatea de doua treimi din voturile partilor prezente si care voteaza, reprezentind majoritatea partilor care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5, prezente, si care voteaza si majoritatea celorlalte parti prezente si votind.
10. Mecanismul financiar stabilit de acest articol nu afecteaza nici un aranjament viitor ce poate aparea legat de problemele de mediu."
U. Articolul 10 A: Transferul de tehnologii
Urmatorul articol va fi adaugat la protocol ca art 10 A.
"Articolul 10 A: Transferul de tehnologii
Fiecare parte va lua toate masurile posibile, conforme cu programele sustinute de mecanismul financiar, pentru a asigura:
a) ca substantele de inlocuire prezentind siguranta pentru mediu si tehnologiile aferente lor, cele mai bune disponibile, vor fi cit mai repede transferate catre partile care actioneaza conform paragrafului 1 al art. 5; si
b) ca transferurile la care se face referire in subparagraful a) sa se faca in conditiile cele mai corecte si mai favorabile.
V. Articolul 11: Reuniunile partilor
Paragraful 4 g) al art. 11 al protocolului va fi inlocuit cu urmatoarele:
g) evalueaza, in conformitate cu art. 6, masurile de control si situatia privind substantele de tranzitie;"
W. Articolul 17: Parti care adera dupa intrarea in vigoare
Urmatoarele cuvinte: "art. 2 A - 2 E, si" se vor adauga dupa cuvintele: "ca si in conformitate cu" in art. 17."
X. Articolul 19: Retragerea
Articolul 19 al protocolului va fi inlocuit cu urmatorul paragraf:
"Orice parte se poate retrage din acest protocol inaintind o notificare in scris depozitarului in orice moment dupa 4 ani de asumare a obligatiilor specificate la paragraful 1 al art. 2 A. Orice astfel de retragere va deveni efectiva la expirarea unui an de la data primirii de catre depozitar sau la o data ulterioara specificata in notificarea de retragere."
Y. Anexe
Urmatoarele anexe vor fi adaugate la protocol:


ANEXA 2

SUBSTANTE CONTROLATE


Grupa Substanta Potentialul de
epuizare a ozonului
-------------------------------------------------------------------------------
Grupa I
--------
CF3Cl (CFC-13) 1,0
C2FCl5 (CFC-111) 1,0
C2F2Cl4 (CFC-112) 1,0
C3FCl7 (CFC-211) 1,0
C3F2Cl6 (CFC-212) 1,0
C3F3Cl5 (CFC-213) 1,0
C3F4Cl4 (CFC-214) 1,0
C3F5Cl3 (CFC-215) 1,0
C3F6Cl2 (CFC-216) 1,0
C3F7Cl (CFC-217) 1,0
Grupa II
--------
CCl4 tetraclorura de carbon 1,1
Grupa III
---------
C2H3Cl3*) 1, 1, 1-tricloretan 0,1
(metilcloroform)
-------------------------------------------------------------------------------
*) Aceasta formula nu se refera la 1, 1, 2-tricloretan.

ANEXA 3

SUBSTANTE DE TRANZITIE
-------------------------------------------------------------------------------
Grupa Substanta
-------------------------------------------------------------------------------
Grupa I
--------
CHFCl2 (HCFC-21)
CHF2Cl (HCFC-22)
CH2FCl (HCFC-31)
C2HFCl4 (HCFC-121)
C2HF2Cl3 (HCFC-122)
C2HF3Cl2 (HCFC-123)
C2HF4Cl (HCFC-124)
C2H2FCl3 (HCFC-131)
C2H2F2Cl2 (HCFC-132)
C2H2F3Cl (HCFC-133)
C2H3FCl2 (HCFC-141)
C2H3F2Cl (HCFC-142)
C2H4FCl (HCFC-151)
C3HFCl6 (HCFC-221)
C3HF2Cl5 (HCFC-222)
C3HF3Cl4 (HCFC-223)
C3HF4Cl3 (HCFC-224)
C3HF5Cl2 (HCFC-225)
C3HF6Cl (HCFC-226)
C3H2FCl5 (HCFC-231)
C3H2F2Cl4 (HCFC-232)
C3H2F3Cl3 (HCFC-233)
C3H2F4Cl2 (HCFC-234)
C3H2F5Cl (HCFC-235)
C3H3FCl4 (HCFC-241)
C3H3F2Cl3 (HCFC-242)
C3H3F3Cl2 (HCFC-243)
C3H3F4Cl (HCFC-244)
C3H4FCl3 (HCFC-251)
C3H4F2Cl2 (HCFC-252)
C3H4F2Cl (HCFC-253)
C3H5FCl2 (HCFC-261)
C3H5F2Cl (HCFC-262)
C3H6FCl (HCFC-271)
-------------------------------------------------------------------------------


ART. 2
Intrarea in vigoare
1. Acest amendament va intra in vigoare la 1 ianuarie 1992, cu conditia ca cel putin 20 de instrumente de ratificare, de acceptare sau de aprobare a amendamentului sa fie depuse de catre statele sau organizatiile de integrare economica regionala care sint parti la protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon. In cazul in care aceasta conditie nu este indeplinita pina la aceasta data, amendamentul ca intra in vigoare la 90 de zile de la data la care a fost indeplinita.
2. Pentru scopurile paragrafului 1 orice astfel de instrument depus de o organizatie de integrare economica regionala nu va fi considerat ca suplimentar la cele depuse de statele membre ale acestor organizatii.
3. Dupa intrarea in vigoare a acestui amendament, conform paragrafului 1 el va intra in vigoare pentru orice alta parte la protocol in a 90-a zi dupa data depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare sau de aprobare.
Adoptat la cea de-a 2-a reuniune a partilor la Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, de la Londra, din 27-29 iunie 1990.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016