Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACT ADITIONAL nr. 2.949 din 10 ianuarie 2006  la contractul colectiv de munca la nivelul ramurii de gospodarie comunala, locativa si transporturi locale pentru anul 2005-2006 inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei sub nr. 975/11.05.2005    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACT ADITIONAL nr. 2.949 din 10 ianuarie 2006 la contractul colectiv de munca la nivelul ramurii de gospodarie comunala, locativa si transporturi locale pentru anul 2005-2006 inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei sub nr. 975/11.05.2005

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL, PARTEA V, nr. 1 din 17 ianuarie 2006

ACT ADIŢIONAL nr. 1 din 19 decembrie 2005

Art. 1. - In temeiul drepturilor garantate de Constitutia Romaniei, al prevederilor art. 10 si <>art. 11 din Legea nr. 130/1996 , republicata, al <>Legii nr. 53/2003 , precum si al reglementarilor din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, aplicabil, s-a incheiat prezentul Contract colectiv de munca unic la nivelul ramurii de gospodarie comunala, locativa si transporturi locale, intre urmatoarele parti contractante:
* patroni, reprezentati de Federatia Nationala a Patronatelor Serviciilor Publice din Romania;
* salariati reprezentati de:
- Federatia Nationala a Sindicatelor din Serviciile Publice - SIGOL,
- Federatia Sindicatelor Libere din Serviciile Publice
care au convenit modificarea si completarea Contractului colectiv de munca unic la nivelul ramurii de gospodarie comunala, locativa si transporturi locale pentru anul 2005 - 2006, dupa cum urmeaza.
Art. 2. - In sensul prezentului contract colectiv de munca unic la nivel de ramura, prin patroni se inteleg regiile autonome, societatile comerciale, serviciile publice si celelalte persoane juridice sau persoane fizice care folosesc forta de munca salariata si care desfasoara activitati in domeniul serviciilor publice de gospodarie comunala, locativa si transporturi locale.
Art. 3. - Prevederile prezentului contract colectiv de munca se aplica la grupurile de unitati, unitati si structurile din institutii, indiferent de forma de organizare, de provenienta capitalului, modul de finantare (inclusiv de la bugetul public) si caracterul activitatii, in care partile semnatare au membri.
Art. 4. - (1) Prezentul contract este valabil pana la 31 decembrie 2006.
(2) Daca nici una dintre parti nu solicita incheierea unui nou contract colectiv de munca pana la expirarea prezentului contract, valabilitatea acestuia se prelungeste de drept, dar nu mai mult de 12 luni.
(3) Prezentul contract colectiv de munca unic la nivel de ramura asigura garantii minime pentru incheierea contractelor colective de munca la nivel de grupuri de unitati, unitati si structurile din institutii, precum si a contractelor individuale de munca.
Art. 6. - (4) Cererile de modificare vor fi depuse de reprezentantul patronilor la federatiile sindicale semnatare, iar cele ale federatiilor sindicale, la Federatia Nationala a Patronatelor Serviciilor Publice din Romania.
Art. 7. - Patronii, la cererea organizatiilor sindicale, vor pune cu cel putin 5 zile inainte la dispozitia acestora informatiile si documentele necesare pentru a putea fi folosite la negocierea contractelor colective de munca la nivel de ramura, grupuri de unitati, unitati si institutii.
Art. 11. - Patronii vor asigura afisarea in unitati, la locurile de munca stabilite de comun acord cu organizatiile sindicale, a prezentului contract colectiv de munca unic la nivel de ramura, astfel incat salariatii sa ia cunostinta despre continutul acestuia.
Art. 13. - Imputernicitii organelor de conducere ale organizatiei patronale, precum si cei ai federatiilor sindicale semnatare vor verifica, la sesizarea uneia dintre parti, modul in care sunt respectate prevederile prezentului contract. Administratiile vor asigura intrarea in unitate, in conformitate cu regulamentul de ordine interioara si protectie, pe durata verificarii, cu respectarea normativelor in vigoare.
Art. 15. - In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior, inainte contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivelul superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Art. 16. - (3) Pe baza fondurilor aprobate, in conditiile prevazute de alin. 1 si 2, partile vor negocia utilizarea acestora pentru stabilirea salariilor si celorlalte drepturi de personal la institutiile finantate de la bugetul public national sau local care desfasoara activitati in domeniul serviciilor publice de gospodarie comunala.
Art. 18. - (2) Patronul se obliga sa aduca la cunostinta salariatilor posturile disponibile si conditiile de ocupare a lor. De asemenea, anterior angajarii, angajatorul va informa persoanele care solicita angajarea asupra clauzelor generale ce vor fi cuprinse in Contractul individual de munca.
(5) Prevederile alin. 1, 2 si 4 se aplica si pentru salariatii institutiilor bugetare care desfasoara activitati in domeniul serviciilor publice de gospodarie comunala.
Art. 20. - (2) Refuzul justificat al salariatului de a accepta o modificare a clauzelor referitoare la felul muncii, locul muncii si drepturile salariale nu da dreptul celui care angajeaza de a proceda la desfacerea unilaterala a contractului individual de munca pentru acest motiv.
Art. 27. - (1) Patronul va asigura organizarea rationala a muncii pentru fiecare loc de munca. Pe aceasta baza se stabilesc sarcini de serviciu si raspunderi sub forma de norme de munca si care pot fi norme de timp, norme de productie, norme de personal, insotite de descrierea sferei de atributii si a zonei de deservire, menite sa asigure utilizarea integrala si eficienta a timpului de lucru.
Art. 30. - Normativele de personal care vor fi utilizate la fundamentarea numarului de personal din institutiile publice care desfasoara activitati de gospodarie comunala, locativa si transporturi locale se vor elabora de catre organele de resort, cu avizul federatiilor sindicale semnatare.
Art. 39. - (1) In vederea mentinerii si imbunatatirii conditiilor de desfasurare a activitatii, patronul va lua urmatoarele masuri de amenajare ergonomica a locurilor de munca:
a) asigurarea conditiilor de mediu (iluminat, microclimat, zgomot, vibratii, temperatura, aerisire, umiditate);
b) amenajarea anexelor sociale ale locurilor de munca (vestiare, bai, grupuri sanitare, sali de repaus, cantine-restaurant);
c) diminuarea pana la eliminarea treptata a emisiilor poluante.
Art. 44. - Patronul nu va refuza mentinerea in munca a persoanelor cu handicap, in conditiile in care acestea sunt apte pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu aferente posturilor existente, iar handicapul nu poate constitui motiv de neangajare, avand in vedere aceleasi conditii.
Art. 49. - (4) Salariul de baza minim pe ramura pentru anul 2006 este de 450 RON.
Se elimina alin. 7 "salariul minim negociat pe ramura gospodariei comunale, locative si transporturi locale este valabil pana la data de 31.12.2005".
Art. 50. - (1) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract se vor aplica la salariul de baza negociat:
a) pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si 25% la o vechime de peste 20 de ani;
Art. 57. - (1) Durata normala a timpului de munca este de 8 ore/zi si 40 ore/saptamana, realizata prin saptamana de lucru de 5 zile.
Art. 58. - (2) Persoanele salariate care au in ingrijire copii de pana la 7 ani pot lucra cu jumatate de norma fara sa li se afecteze drepturile ce decurg din calitatea de salariat, conform legii.
Art. 63. - (4) Munca prestata intre orele 22.00 si 6.00 este considerata munca de noapte. In cazuri bine justificate, exista posibilitatea abaterii cu o ora in plus sau in minus fata de aceste limite.
Art. 65. - (1) Sunt zile nelucratoare zilele de repaus saptamanal si zilele de sarbatori legale si religioase, dupa cum urmeaza:
- 1 si 2 ianuarie;
- a doua zi si a treia zi de Paste;
- 1 Mai;
- 1 Decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- doua zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Art. 73. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau in alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 5 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 5 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 2 zile;
f) donatori de sange - conform legii;
g) schimbarea locului de munca, cu mutarea domiciliului, in cadrul aceleiasi unitati, in alta localitate - 5 zile.
(2) Se acorda 30 de zile de concediu cu plata, o singura data, pentru pregatirea si sustinerea examenului de diploma, conform prevederilor legale in vigoare.
(3) Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.
Art. 77. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta, in ordine:
a) contractele de munca ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si pe cele ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) contractele de munca ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea unitatii;
c) contractele de munca ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a contractelor de munca pentru reducerea de posturi vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate sau institutie, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze mai intai persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, unicii intretinatori de familie, precum si salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult trei ani pana la pensionare la cererea lor.
(3) In cazul in care masura desfacerii contractului de munca ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) din Codul Muncii si a incheiat cu unitatea economica un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca este imputabila salariatului.
Art. 82. - La nivelul unitatilor, din fondul de actiuni sociale, constituit conform prevederilor legale, vor fi suportate cheltuielile pentru reducerea cu 50% a costului biletelor de tratament si odihna recuperatorie in statiunile balneo-climaterice, in care este inclus si transportul pe calea ferata (tren de persoane clasa a II-a) sau transport auto in comun, bilete repartizate pe baza acordului dintre sindicat si patron.
Art. 83. - Beneficiarii biletelor de tratament balnear si odihna recuperatorie din institutiile publice care desfasoara activitati de gospodarie comunala, locativa si transporturi locale vor suporta o contributie baneasca conform prevederilor legale.
Art. 90. - (2) Perioada pentru care se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate si institutie, dar nu mai putin de 6 saptamani.
Art. 102. - e) Salariatii care au incheiat acte aditionale la contractul individual de munca in vederea formarii profesionale vor putea fi obligati sa suporte cheltuielile ocazionate de aceasta - cu exceptia cazurilor in care desfacerea contractului de munca nu s-a facut din culpa lor - daca parasesc unitatea din motive imputabile lor, inainte de implinirea termenului prevazut in actul aditional la contractul individual de munca.
Art. 109. - (1) Pe perioada contractului, federatiile sindicale semnatare vor asigura pregatirea pentru actiuni sindicale si relatii de munca a unui numar de 500 de membri de sindicat din ramura, cu durata de pana la 15 zile.
(3) Modalitatile de incadrare in numarul prevazut la alin. 1 se stabilesc de parti prin anuntarea patronatului de catre federatiile sindicale semnatare.
Art. 116. - (5) In perioada 11.01.2006 - 31.03.2006, partile vor realiza un Program privind salarizarea in gospodaria comunala.

Partile semnatare:

Federatia Nationala a Patronatelor
Serviciilor Publice din Romania
(F.N.P.S.P.R.)
Presedinte comisie FNPSPR
Florin Constantinescu

Federatia Nationala a Sindicatelor
din Serviciile Publice-SIGOL
Presedinte
Cornel Popovici

Federatia Sindicatelor Libere din
Serviciile Publice (F.S.L.S.P.)
Presedinte
Minica Boaja

-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016