Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACT ADITIONAL nr. 131 din 15 martie 2011  la Contractul Colectiv de Munca la nivelul Ramurii Industriei Sticlei, Geamurilor, Ceramicii, Firelor si Fibrelor de Sticla, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2929/19/9.01.2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACT ADITIONAL nr. 131 din 15 martie 2011 la Contractul Colectiv de Munca la nivelul Ramurii Industriei Sticlei, Geamurilor, Ceramicii, Firelor si Fibrelor de Sticla, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2929/19/9.01.2006

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL, PARTEA A V-A nr. 8 din 30 mai 2011
    ART. 1
    Pãrţile au convenit prelungirea contractului colectiv de muncã la nivelul ramurii industriei sticlei, geamurilor, ceramicii, firelor şi fibrelor de sticlã, în vigoare pentru perioada 2011-2015.
    ART. 2
    Articolul 9 alin. (3) se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 9. (...) (3) În situaţia în care, în legãturã cu drepturile ce decurg din prezentul contract colectiv de muncã la nivel de ramurã intervin reglementãri legale mai favorabile, acestea se vor aplica prioritar. Reglementãrile se referã inclusiv la convenţiile internaţionale pe care România le-a ratificat. (...)"
    ART. 3
    Articolul 15 se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 15. Încetarea contractului individual de muncã poate avea loc în condiţiile prevãzute de lege, prin unul din urmãtoarele moduri:
    a) de drept;
    b) acordul pãrţilor;
    c) din iniţiativa uneia dintre pãrţi.
    În cazurile în care unitatea este obligatã, potrivit legii, sã acorde un preaviz la desfacerea contractului individual de muncã, durata acestuia va fi de 20 (douãzeci) de zile lucrãtoare.
    În perioada preavizului, salariaţii au dreptul sã absenteze 4 ore pe zi de la programul unitãţii, pentru a-şi cãuta un loc de muncã, fãrã ca aceasta sã le afecteze salariul. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de patron.
    În cazul în care unui salariat i se desface contractul individual de muncã fãrã preaviz, acesta are dreptul la o indemnizaţie egalã cu salariul de bazã pe o lunã, avut la data desfacerii contractului de muncã.
    Desfacerea contractului individual de muncã se face cu consultarea sindicatului."
    ART. 4
    Articolul 17 se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 17. - (1) La încetarea contractului individual de muncã din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi. Pentru salariaţii cu o vechime în muncã de peste 17 ani se acordã o compensaţie de cel puţin douã salarii în afara drepturilor cuvenite la zi.
    Prevederile alineatului precedent se aplicã atunci când desfacerea contractului individual de muncã a intervenit din urmãtoarele motive:
    a) unitatea îşi reduce personalul prin desfiinţarea unor posturi de natura celui ocupat de cel în cauzã, ca urmare a reorganizãrii;
    b) unitatea îşi înceteazã activitatea;
    c) unitatea se mutã în altã localitate şi are posibilitatea sã-şi asigure pe plan local forţa de muncã necesarã;
    d) unitatea se mutã în altã localitate şi salariatul nu acceptã sã o urmeze;
    e) salariatul nu corespunde sub aspect profesional postului în care a fost încadrat, din motive neimputabile acestuia, şi nu i s-a oferit trecerea într-o muncã corespunzãtoare;
    f) în postul ocupat de cãtre salariat este reintegrat, pe baza hotãrârii organelor competente, cel care a deţinut anterior acel post.
    (2) În situaţia în care organele competente din unitãţi au aprobat mãsuri de reducere a activitãţii ori de reorganizare a procesului de producţie, care ar determina desfaceri de contracte de muncã, administraţia este obligatã sã comunice în scris organizaţiilor sindicale numãrul total al posturilor ce ar urma sã fie reduse şi structura acestora.
    Concomitent, patronul va informa sindicatul asupra motivelor ce stau la baza reducerii numãrului de salariaţi, precum şi asupra unor eventuale posibilitãţi de redistribuire a acestora. Anunţul se va face astfel:
    - cu 90 de zile calendaristice înainte, în cazul schimbãrii sediului unitãţii în altã localitate;
    - cu 60 de zile înainte, dacã reducerea se datoreazã restrângerii de activitate, retehnologizãrii sau altor cauze.
    (3) În perioada prevãzutã la alin. 1, administraţia este obligatã sã întreprindã simultan urmãtoarele acţiuni:
    a) sã identifice şi sã valorifice posibilitãţile de redistribuire a salariaţilor în cadrul unitãţii sau al instituţiei;
    b) sã identifice posibilitãţile de diminuare a duratei programului de lucru, în vederea evitãrii reducerii de personal sau a scãderii numãrului celor cãrora ar urma sã li se desfacã contractul de muncã;
    c) dacã organizeazã cursuri de calificare sau recalificare profesionalã, sã includã la aceste cursuri, cu prioritate, persoanele cãrora ar urma sã li se desfacã contractul de muncã.
    (4) În situaţia în care desfacerea contractului de muncã nu poate fi evitatã, administraţia are obligaţia de a comunica în scris fiecãrui salariat:
    a) termenul de preaviz, în condiţiile prevãzute în prezentul contract colectiv de muncã la nivel de ramurã;
    b) dacã îi oferã sau nu un alt loc de muncã ori cuprinderea într-o formã de recalificare profesionalã".
    ART. 5
    Articolul 24 se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 24. - Orele prestate la solicitarea patronului peste programul normal de lucru stabilit în unitate sunt ore suplimentare.
    Salariaţii pot fi chemaţi sã presteze ore suplimentare numai cu consimţãmântul lor. Orele suplimentare vor fi efectuate cu respectarea Codului muncii şi cu acordul sindicatelor din unitate.
    Pentru prevenirea şi înlãturarea efectelor unor calamitãţi naturale sau a altor cazuri de forţã majorã, salariaţii au obligaţia de a presta muncã suplimentarã, cerutã de cel care angajeazã.
    Munca suplimentarã se compenseazã prin ore libere plãtite în urmãtoarele 30 de zile, dupã efectuarea acesteia.
    În aceste condiţii, salariatul beneficiazã de salariul corespunzãtor pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
    Pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi în zilele de sãrbãtori legale ce nu au fost compensate corespunzãtor cu ore libere plãtite se acordã un spor de 100% din salariul de bazã."
    ART. 6
    Articolul 29 se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 29. - Sãrbãtorile pentru care se acordã zile libere sunt cele stabilite la nivel naţional prin reglementãri legale şi negocieri colective, şi anume:
    - 1 şi 2 ianuarie;
    - prima şi a doua zi de Paşte;
    - 1 mai;
    - prima şi a doua zi de Rusalii;
    - Adormirea Maicii Domnului;
    - 1 decembrie;
    - prima şi a doua zi de Crãciun;
    - Ziua Sticlarului şi Ceramistului - prima duminicã din luna iunie."
    ART. 7
    Articolul 31 se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 31. - Salariaţii pot solicita, în mod justificat, decalarea programului de lucru; administraţia va analiza cererea şi o va soluţiona dupã caz.
    (1) Zilele de sãrbãtoare legalã în care nu se lucreazã sunt:
    - 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sãrbãtori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora."
    ART. 8
    Se scoate articolul 54.
    ART. 9
    Articolul 55 alin. (2) se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 55. - (...) (2) Tichetele de masã şi de vacanţã se vor acorda în condiţiile legii. (...)"
    ART. 10
    Articolul 61 paragraful 2 se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 61. - (...) Diurna este de minimum 30 lei/zi, corectatã obligatoriu cu coeficientul maxim de indexare la zi. (...)"
    ART. 11
    Articolul 64 alin. a) se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 64. - (...) a) salariaţii care se pensioneazã pentru limitã de vârstã sau boalã în societatea comercialã respectivã primesc, o singurã datã, o indemnizaţie egalã cu cel puţin douã salarii de bazã avute în ultima lunã dinaintea pensionãrii; (...)"
    ART. 12
    Articolul 71 se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 71. - Salariul minim pentru muncitorii calificaţi din ramura sticlei, geamurilor, ceramicii, firelor şi fibrelor de sticlã va fi cu cel puţin 25,00 lei mai mare decât salariul minim pe economie. Prin protocolul anual se vor negocia eventualele modificãri."
    ART. 13
    Articolul 72 alin. (6) se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 72. - (...) (6) Unitãţile vor negocia, pe lângã indemnizaţia de concediu, şi o primã de vacanţã în cuantum de minimum 12 lei/zi. Aceasta se va plãti înainte de plecarea în concediu. Criteriile de acordare vor fi stabilite în fiecare unitate. (...)"
    ART. 14
    Se scoate articolul 73.
    ART. 15
    Articolul 76 se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 76. - Salariaţii au dreptul la zile libere plãtite pentru evenimente deosebite, dupã cum urmeazã:
    - cãsãtoria salariatului - 5 zile;
    - cãsãtoria unui copil - 3 zile;
    - naşterea unui copil - 5 zile (concediul paternal); în cazul în care tatãl copilului nou-nãscut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericulturã, durata concediului paternal se majoreazã cu 10 zile lucrãtoare;
    - decesul soţului, copilului, pãrinţilor, socrilor - 3 zile;
    - decesul fraţilor, surorilor, bunicilor - 3 zile;
    - donatorii de sânge - conform legii."
    ART. 16
    Se scoate articolul 94.
    ART. 17
    Articolul 100 alin. (1) se modificã şi va avea urmãtorul conţinut:
    "Art. 100. - (1) În fiecare an calendaristic, Federaţia STICEROM semnatarã va asigura pregãtirea pentru acţiuni sindicale şi relaţii de muncã a unui numãr de cel mult 100 de membri de sindicat, pe durate de pânã la 15 zile, dar nu mai mult decât numãrul de membri ai comitetelor sindicale din fiecare societate. (...)"
    ART. 18
    Se scoate articolul 102.
    Prezentul act face parte integrantã din contract. Celelalte clauze din contract sunt şi rãmân valabile.

                           Organizaţia Patronalã din
                       Industria de Sticlãrie şi Ceramicã
                                   "STICEF",
                                Ovidiu Pascutiu

                    Federaţia Sindicatelor din Industria de
                  Sticlãrie, Geamuri, Ceramicã, Fire şi Fibre
                                  "STICEROM",
                                  Petcu Viorel

                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016