Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACT ADIŢIONAL nr. 335 din 29 iunie 2018  la Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar înregistrat la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale - Direcţia pentru Dialog Social sub nr. 78/22.02.2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a V-a nr. 1/28.02.2017, înregistrat la M.M.J.S. - D.D.S. sub nr. 335 din data de 29.06.2018    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ACT ADIŢIONAL nr. 335 din 29 iunie 2018 la Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar înregistrat la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale - Direcţia pentru Dialog Social sub nr. 78/22.02.2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a V-a nr. 1/28.02.2017, înregistrat la M.M.J.S. - D.D.S. sub nr. 335 din data de 29.06.2018

EMITENT: Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale
PUBLICAT: Monitorul Oficial (Partea a V-a) nr. 4 din 1 august 2018

        În temeiul dispoziţiilor art. 149 şi art. 150 din Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 4 alin. (3) şi art. 10 din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, înregistrat la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale - Direcţia pentru Dialog Social sub nr. 78/22.02.2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a V-a nr. 1/28.02.2017,
        părţile semnatare:
    1. Ministerul Educaţiei Naţionale;
    2. Federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ:
    - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ;
    – Federaţia Sindicatelor din Educaţie "SPIRU HARET"


        convin încheierea prezentului act adiţional:
    ART. I
        Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, înregistrat la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale - Direcţia pentru Dialog Social sub nr. 78/22.02.2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a V-a nr. 1/28.02.2017, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 6, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Interpretarea clauzelor contractului se face prin consens. Dacă nu se realizează consensul, clauza se interpretează în sensul favorabil salariaţilor."

    2. La articolul 13, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Hotărârile comisiilor paritare sunt obligatorii pentru părţi şi vor fi aduse la cunoştinţa salariaţilor prin afişarea la sediul ministerului, inspectoratelor şcolare, unităţilor/instituţiilor prevăzute în Anexa nr. 3 la prezentul contract, după caz. Nerespectarea actelor administrative emise în baza hotărârilor comisiei paritare atrage răspunderea disciplinară a persoanei/persoanelor vinovate."

    3. La articolul 15, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Durata normală a timpului de muncă este, de regulă, de 8 ore/zi, 40 ore/săptămână. La opţiunea salariatului, repartizarea timpului de muncă poate fi inegală, în funcţie de specificul muncii prestate."

    4. La articolul 15, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În învăţământul primar, orele de educaţie fizică, care nu sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate sunt predate, de regulă, de învăţătorul/institutorul/profesorul pentru învăţământ primar al clasei şi sunt remunerate în sistem de plata cu ora, ca personal calificat sau necalificat, în funcţie de condiţiile de studii ale acestuia."

    5. La articolul 15, alineatul (4) se abrogă.
    6. La articolul 18, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) În situaţii temeinic motivate, dovedite cu documente justificative, salariaţii au dreptul de a beneficia de modificări ale programului de lucru stabilit. Prin documente justificative se înţelege orice document emis de o autoritate publică sau de o persoană juridică de drept privat, în exercitarea atribuţiilor care îi revin, pe baza căruia se face dovada imposibilităţii respectării, de către salariat, a programului de lucru al unităţii/instituţiei prevăzute în Anexa nr. 3."

    7. La articolul 18, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Liderii organizaţiilor sindicale din unităţile/instituţiile prevăzute în Anexa nr. 3, afiliate la federaţiile semnatare ale prezentului contract, nu efectuează activităţi de tipul serviciul pe şcoală, serviciul la cantină şi recensământul populaţiei şcolare, acestea fiind compensate cu activităţi sindicale."

    8. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    Angajatorul este obligat ca, în măsura în care este posibil, să ia în considerare cererile salariaţilor angajaţi cu jumătate de normă/post de a fi încadraţi cu normă/post întreagă/întreg, în cazul în care apare această oportunitate."

    9. La articolul 20, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Orele suplimentare prestate în condiţiile alin. (1) de către personalul din învăţământul preuniversitar se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acestora. În cazul în care compensarea muncii suplimentare cu timp liber corespunzător nu este posibilă în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia, orele suplimentare se vor plăti cu un spor aplicat la salariul de bază, în condiţiile legii."

    10. La articolul 21, alineatul (1) se abrogă.
    11. La articolul 30, alineatul (3) se modifică, şi se completează şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Personalul din învăţământ poate beneficia, pentru rezolvarea unor situaţii personale deosebite, dovedite cu documente justificative, de zile libere plătite, pe bază de învoire colegială. Salariatul care solicită acordarea acestor zile libere plătite are obligaţia de a-şi asigura suplinirea cu personal calificat, care nu va fi remunerat. Cererea de învoire colegială se depune la registratura unităţii/instituţiei, cu indicarea numelui şi prenumelui persoanei care asigură suplinirea pe perioada învoirii. Cererea se soluţionează în maximum 24 de ore."

    12. La articolul 34, alineatul (1), se abrogă litera c) şi se renumerotează celelalte litere ale alineatului.
    13. La articolul 53, alineatul (2) se abrogă şi se renumerotează celelalte alineate.
    14. Articolul 63 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 63
    Desfăşurarea activităţii didactice în regim de cumul şi plata cu ora se face potrivit dispoziţiilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Încadrarea personalului didactic în regim de plata cu ora sau prin cumul se face prin încheierea unui contract individual de muncă pe durată determinată, între instituţia/unitatea de învăţământ prevăzută în Anexa nr. 3, reprezentată prin director, şi salariat. Remunerarea activităţii astfel desfăşurate se face conform prevederilor legale în vigoare şi prezentului contract colectiv de muncă."

    15. La articolul 66, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Modificările privind salarizarea, gradele didactice, gradele/treptele profesionale, gradaţiile şi celelalte date prevăzute în actele normative şi/sau administrative cu caracter normativ sunt operate de drept, imediat şi cu exactitate, prin decizie individuală emisă de angajator, fără a fi necesară o cerere a salariatului în acest sens."

    16. La articolul 96, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Membrii de sindicat, inclusiv cei aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale care lucrează nemijlocit în unităţile şi instituţiile de învăţământ au dreptul la zile libere plătite/an şcolar, pe bază de învoire colegială, în vederea participării la acţiuni şi activităţi sindicale, având obligaţia de a-şi asigura suplinirea cu personal calificat, care nu va fi remunerat. Numărul de zile libere de care beneficiază aceştia se stabileşte prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul unităţilor/instituţiilor prevăzute în Anexa nr. 3."

    17. La articolul 97, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Inspectoratele şcolare, unităţile/instituţiile prevăzute în Anexa nr. 3 în care îşi desfăşoară activitatea organizaţii sindicale afiliate la federaţiile semnatare ale prezentului contract sunt obligate să pună la dispoziţie, cu titlu gratuit, spaţii cu dotările existente, corespunzătoare funcţionării acestora."

    18. La articolul 98, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Pe toată durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se pot opera modificări ale elementelor contractului individual de muncă şi nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale."

    19. La articolul 106, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil încheiat la nivel superior."

    20. Articolul 112 se abrogă şi se renumerotează celelalte articole.
    21. După articolul 118, devenit articolul 117, se introduce un articol nou, articolul 118, cu următorul cuprins:
    "ART. 118
    Anexele nr. 1, nr. 2 şi nr. 3 sunt parte integrantă a prezentului contract colectiv de muncă."

    22. La Anexa nr. 1, Capitolul J, punctul 4 se abrogă şi se renumerotează celelalte puncte ale capitolului.


    ART. II
        Prezentul act adiţional intră în vigoare la data înregistrării acestuia la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.


                                   PĂRŢILE SEMNATARE:
        Ministerul Educaţiei Naţionale, Federaţia Sindicatelor Libere
                Valentin Popa, din Învăţământ,
                   ministru Simion-Severel Hăncescu,
                                                         preşedinte
                                            Federaţia Sindicatelor din Educaţie
                                                       "Spiru Haret"
                                                    Marius Ovidiu Nistor,
                                                         preşedinte




                                         -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016