Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ACORD din 31 martie 2022  între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia pentru finanţarea unor proiecte în anumite domenii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ACORD din 31 martie 2022 între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia pentru finanţarea unor proiecte în anumite domenii

EMITENT: Act Internaţional
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 841 din 26 august 2022
──────────
    Aprobat prin HOTĂRÂREA nr. 1.058 din 24 august 2022, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 841 din 26 august 2022.
──────────
    Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia (denumite în continuare părţi),
    având în vedere Tratatul de prietenie, bună vecinătate şi cooperare între România şi Republica Turcia, semnat la Ankara la 19 septembrie 1991,
    în cadrul Parteneriatului strategic dintre România şi Republica Turcia,
    în dorinţa de a întări bunele relaţii şi a întări cooperarea în domeniul dezvoltării,
    recunoscând importanţa acestei colaborări în ceea ce priveşte contribuţia la dezvoltarea cooperării sociale şi economice dintre părţi,
    considerând principiile de drept internaţional privind suveranitatea teritorială, pacta sunt servanda, cooperarea între state, soluţionarea pe cale paşnică a diferendelor internaţionale şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului,
    au convenit asupra următoarelor:
    ART. 1
    Obiective
    1. Obiectivul acestui acord este crearea cadrului juridic şi instituţional pentru finanţarea unor proiecte în anumite domenii, în România şi în Republica Turcia.
    2. În cadrul acestui acord, părţile pot semna programe executive pentru implementarea unor proiecte şi programe asupra cărora părţile au decis de comun acord, în domeniile eligibile pentru finanţare.

    ART. 2
    Domenii eligibile pentru finanţare
    În conformitate cu legislaţia internă a statului primitor şi cu normele relevante de drept internaţional, părţile vor finanţa doar proiecte din următoarele domenii:
    1. educaţie;
    2. domeniul sociocultural;
    3. mediu;
    4. sănătate;
    5. turism.


    ART. 3
    Autorităţile responsabile pentru implementare
    1. Ministerul Afacerilor Externe al României este responsabil de implementarea prevederilor acestui acord, pentru Guvernul României.
    2. Autoritatea română responsabilă pentru implementare poate deschide un birou în Turcia pentru a facilita implementarea programelor sale de dezvoltare.
    3. Decizia de a deschide biroul, precum şi locaţia acestui birou vor fi notificate părţii turce prin canale diplomatice, cu 30 de zile înaintea deschiderii.
    4. Agenţia Turcă de Cooperare şi Coordonare (în continuare denumită TIKA) este responsabilă de implementarea prevederilor acestui acord, pentru Guvernul Republicii Turcia.
    5. TIKA va fi reprezentată în România de Biroul TIKA de coordonare a programelor (denumit în continuare PCO). PCO va fi localizat în Bucureşti.
    6. PCO va funcţiona în România începând cu cea de-a 10-a (zecea) zi de la data intrării în vigoare a prezentului acord.
    7. Biroul român în Turcia şi PCO vor avea personalitate juridică, în scop administrativ, dar nu vor beneficia de privilegii şi imunităţi sau de inviolabilitate.
    8. Biroul român în Turcia şi PCO vor avea dreptul de a folosi, pe teritoriul Republicii Turcia şi pe teritoriul României, emblemele şi logourile specifice.

    ART. 4
    Numirea şi statutul personalului birourilor
    1. Fiecare parte îşi va numi personalul propriu, în limita a două persoane, cetăţeni ai statului părţii trimiţătoare, şi a maximum 5 persoane, cetăţeni ai statului părţii primitoare, angajaţi în Biroul părţii care funcţionează pe teritoriul celeilalte părţi.
    2. Coordonatorul fiecărui birou este singurul membru care va avea statut diplomatic, pe bază de reciprocitate, cu condiţia ca el/ea să nu fie cetăţean al statului părţii primitoare. Părţile vor notifica corespunzător numirea coordonatorilor, prin canale diplomatice.
    3. În cazul personalului format din cetăţeni ai statului primitor, acestuia i se aplică prevederile codului muncii din statul primitor, respectiv prevederile Acordului dintre România şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale, semnat la Ankara la 6 iulie 1999.
    4. În cazul personalului format din cetăţeni ai statului trimiţător, acestuia i se aplică prevederile codului muncii din statul trimiţător, respectiv prevederile Acordului dintre România şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale, semnat la Ankara la 6 iulie 1999.
    5. Fiecare parte va face cunoscut celeilalte părţi, prin canale diplomatice:
    a) numele, data naşterii şi naţionalitatea membrilor personalului din Biroul deschis pe teritoriul statului celeilalte părţi;
    b) data sosirii/plecării în/din teritoriul statului celeilalte părţi, cu 30 de zile înainte de data efectivă a sosirii/plecării, doar dacă membrul personalului nu este rezident al statului părţii primitoare, caz în care notificarea se va limita doar la această precizare;
    c) data efectivă a asumării/încheierii mandatului membrilor personalului din Biroul deschis pe teritoriul statului celeilalte părţi.


    ART. 5
    Condiţii de finanţare şi notificarea proiectelor
    1. Părţile se vor informa reciproc, prin mijloace diplomatice, asupra condiţiilor existente în legislaţia internă a fiecăreia dintre părţi, cu amendamentele ulterioare, legislaţie privind finanţarea proiectelor în domeniile stipulate la art. 2.
    2. Finanţarea pentru anumite proiecte din domeniile stipulate în art. 2 va fi acordată direct de către părţi, fără discriminare, în condiţiile stipulate de legislaţia naţională a părţii care oferă finanţarea.
    3. Fiecare parte va oferi anual informaţii referitoare la proiecte din domeniile prioritare stipulate în art. 2, pentru care finanţarea a fost oferită, precum şi finanţarea oferită pentru fiecare proiect în parte.
    4. Partea primitoare are dreptul de a solicita, în orice moment, informaţii detaliate despre:
    - oricare dintre proiectele finanţate de cealaltă parte în baza acestui acord;
    – orice intenţie de a finanţa un anumit proiect considerat a fi în contradicţie cu normele şi standardele internaţionale sau cu securitatea naţională sau ordinea publică din statul primitor.

    5. Părţile pot decide cu privire la finanţarea în comun a anumitor proiecte privind promovarea identităţii culturale şi lingvistice a persoanelor aparţinând minorităţii turce din România şi, respectiv, comunităţii române din Turcia, în baza unor condiţii agreate în comun.
    6. Dacă partea primitoare notifică, prin canale diplomatice, asupra faptului că implementarea unui proiect specific contravine normelor şi standardelor internaţionale, securităţii naţionale sau ordinii publice, cealaltă parte se va abţine de la acordarea oricărei finanţări proiectului respectiv.

    ART. 6
    Soluţionarea disputelor
    Orice dispută rezultată din interpretarea sau aplicarea acestui acord va fi rezolvată amiabil prin negocieri de către părţi. Părţile convin să nu supună aceste dispute arbitrajului.

    ART. 7
    Prevederi finale
    1. Prezentul acord va intra în vigoare la data primirii ultimei notificări scrise, prin care părţile se informează reciproc, pe canale diplomatice, cu privire la îndeplinirea procedurilor prevăzute în legislaţiile naţionale în vigoare ale celor două state, necesare pentru intrarea în vigoare a prezentului document.
    2. Prezentul acord se încheie pe o durată de 3 (trei) ani de la data intrării în vigoare. Părţile vor revizui implementarea acestui acord cu 3 (trei) luni înainte de expirarea valabilităţii sale şi pot decide, prin schimb de note diplomatice, prelungirea valabilităţii acordului pentru perioade adiţionale de câte 3 (trei) ani. Orice prelungire a valabilităţii cu o perioadă adiţională de 3 (trei) ani va intra în vigoare în conformitate cu procedura prevăzută la alin. 1 al acestui articol.
    3. Prezentul acord poate fi modificat prin acordul părţilor. Modificările vor intra în vigoare în conformitate cu procedura prevăzută la alin. 1 al acestui articol.
    4. Oricare parte poate denunţa prezentul acord prin transmiterea, pe canale diplomatice, a unei notificări scrise celeilalte părţi privind intenţia de denunţare. Denunţarea îşi produce efectele în 3 (luni) de la data primirii notificării de denunţare de către cealaltă parte. Acordul nu poate fi denunţat în ultimele 3 (trei) luni ale oricărei perioade de valabilitate.
    5. La data încetării valabilităţii prezentului acord, birourile vor înceta să existe definitiv.

    Semnat la Istanbul la 31 martie 2022, în două exemplare originale, fiecare în limbile română, turcă şi engleză, toate textele fiind egal autentice. În caz de divergenţe de interpretare, textul în limba engleză va prevala.


                    Pentru Guvernul României
                    Ştefan-Alexandru Tinca,
                    ambasadorul României în Republica Turcia
                    Pentru Guvernul Republicii Turcia
                    Serkan Kayalar,
                    preşedintele Agenţiei Turce de Cooperare şi Coordonare

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016