Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   TRATAT din 20 noiembrie 1991  de intelegere amicala si cooperare intre Romania si Republica Franceza    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TRATAT din 20 noiembrie 1991 de intelegere amicala si cooperare intre Romania si Republica Franceza

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 65 din 13 aprilie 1992

Romania si Republica Franceza:
- bazindu-se pe relatiile traditionale de prietenie si pe afinitatile de cultura si civilizatie existente intre popoarele celor doua state,
- tinind seama de vointa Romaniei de a crea o societate noua si democratica, obiectiv pe care Franta il sprijina si pe care il priveste cu o deosebita simpatie,
- dorind sa dezvolte cooperarea intre cele doua state in domeniile politic, economic si cultural,
- convinse de necesitatea de a intari solidaritatea europeana, pe baza respectarii valorilor universale de libertate, democratie si dreptate,
- reafirmind fidelitatea statelor lor fata de obligatiile care decurg din dreptul international si din Carta Natiunilor Unite,
- confirmind angajamentele pe care si le-au asumat in cadrul Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa si constiente de importanta hotaririlor adoptate cu prilejul reuniunii de la Paris a sefilor de stat si de guvern ai tarilor membre ale Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa,
- hotarite sa-si aduca contributia la depasirea definitiva a divizarii Europei,
- tinind seama de competentele Comunitatilor Europene si de perspectivele evolutiei acestora catre o uniune politica si considerind ca intarirea lor este de prima importanta pentru edificarea unei Europe unite si solidare, au hotarit sa intareasca relatiile lor de intelegere si prietenie si, in acest scop, au convenit cele ce urmeaza:

ART. 1
1. Romania si Republica Franceza se angajeaza sa stabileasca intre ele o cooperare exemplara in toate domeniile, pe baza respectului, intelegerii si increderii reciproce, conform principiilor enuntate in Actul final de la Helsinki si in Carta de la Paris.
2. Partile vor incheia, atunci cind va fi necesar, alte acorduri si aranjamente pentru punerea in aplicare a dispozitiilor prezentului tratat.
ART. 2
1. Romania si Republica Franceza vor actiona pentru crearea unei Europe pasnice si solidare.
In aceasta perspectiva, ele vor dezvolta cooperarea lor politica, economica si culturala, atit pe plan bilateral, cit si multilateral; ele vor actiona pentru ca Europa sa evolueze spre o comunitate de drept si democratie, putind lua forma unei confederatii.
2. Republica Franceza se angajeaza sa favorizeze dezvoltarea si aprofundarea relatiilor dintre Romania si Comunitatile Europene.
In acest scop, ea va sprijini incheierea unui acord de asociere intre Romania si Comunitatile Europene.
3. Angajamentele la care subscrie Republica Franceza in acordurile bilaterale romano-franceze respecta competentele Comunitatilor Europene si dispozitiile hotarite de catre institutiile acestora.
ART. 3
Romania si Republica Franceza vor colabora la mentinerea pacii si intarirea securitatii in Europa, pentru a stabili in aceasta zona un spatiu de pace, de securitate si de cooperare.
In cadrul Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa, ele vor actiona pentru intarirea stabilitatii si increderii pe continentul nostru si pentru continuarea unui proces echilibrat de dezarmare conventionala.
Ele isi aduc contributia la crearea si buna functionare a unor structuri si mecanisme de natura sa intareasca procesul Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa, indeosebi in ce priveste reglementarea pasnica a diferendelor si prevenirea conflictelor.
ART. 4
1. Romania si Republica Franceza vor organiza consultari regulate, la niveluri corespunzatoare, asupra relatiilor lor bilaterale si asupra problemelor internationale de interes reciproc, in special asupra problemelor fundamentale privind securitatea si cooperarea in Europa.
Intilniri la nivelul cel mai inalt vor fi organizate pe baza acordului dintre parti.
Ministrii afacerilor externe, care urmaresc punerea in aplicare, in ansamblu, a prezentului tratat, se vor intilni cel putin o data pe an. Reuniuni de lucru intre reprezentanti ai ministerelor afacerilor externe se vor tine cel putin o data pe an.
2. Romania si Republica Franceza hotarasc sa-si acorde ajutor reciproc pentru solutionarea problemelor cu care se confrunta. In mod deosebit, Franta va acorda sprijinul Romaniei in eforturile urmarind edificarea unei societati democratice.
ART. 5
Tinind seama de schimbarile fundamentale intervenite in Europa in materie de securitate si, in mod deosebit, de incetarea situatiei de confruntare, Romania si Republica Franceza vor dezvolta si adinci relatiile lor pe plan militar si vor proceda in mod regulat la schimburi de vederi asupra conceptiilor lor in domeniul politic si militar.
Ele vor favoriza in acest scop contactele si cooperarea intre ministere si institutii competente.
ART. 6
In cazul in care va aparea, indeosebi in Europa, o situatie care, dupa parerea uneia dintre parti, ar crea o amenintare impotriva pacii, o incalcare a pacii, sau ar pune in pericol interesele sale majore de securitate, aceasta parte poate cere celeilalte parti sa aiba loc, fara intirziere, consultari intre ele in problema respectiva. Partile se vor stradui sa armonizeze, pe cit posibil, punctele lor de vedere si sa gaseasca o pozitie comuna asupra mijloacelor de a depasi aceasta situatie.
ART. 7
Conform dreptului international si dispozitiilor Cartei Natiunilor Unite, partile reafirma atasamentul lor fata de mentinerea pacii si securitatii si se angajeaza sa actioneze pentru reglementarea pasnica a diferendelor.
ART. 8
1. Romania si Republica Franceza se angajeaza sa aprofundeze cooperarea lor economica si sa creeze, in acest scop, un climat favorabil.
Partile recunosc importanta unui astfel de cooperari, in special pentru punerea in practica a reformelor economice in Romania si in perspectiva crearii unui ansamblu european.
Fiecare parte se va stradui sa amelioreze conditiile de activitate a intreprinderilor celeilalte parti pe teritoriul sau. Partile vor incuraja investitiile directe, precum si crearea de intreprinderi mixte.
3. Comisia mixta interguvernamentala de cooperare economica, stiintifica si tehnica va contribui la intarirea cooperarii in domeniile aflate in competenta sa, in special in domeniile industrial si tehnologic.
4. Partile vor depune eforturi sa coopereze pe plan bilateral si in cadrul european, pentru dezvoltarea si modernizarea ansamblului infrastructurilor, in special in domeniile comunicatiilor, transporturilor, telecomunicatiilor si energiei.
5. Partile vor dezvolta cooperarea lor in domeniile urbanismului si amenajarii teritoriului.
6. Partile vor coopera, tinind seama de interesele lor reciproce si in legatura cu alte state, in cadrul institutiilor economice si financiare multilaterale, in special Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Mondiala si Fondul Monetar International.
ART. 9
1. Romania si Republica Franceza, dorind sa contribuie la crearea unui spatiu cultural european deschis tuturor popoarelor continentului, vor dezvolta cooperarea lor in domeniile stiintei, tehnicii, educatiei si culturii, acordind o importanta deosebita actiunilor de formare a cadrelor, cu precadere in domeniul gestiunii economice.
2. Partile vor incuraja dezvoltarea studierii limbii romane in Franta si limbii franceze in Romania.
3. Partile vor contribui la dezvoltarea relatiilor dintre institutiile de invatamint superior, incurajind schimburile si contactele directe intre profesori, cercetatori si studenti, precum si elaborarea de proiecte stiintifice comune coerente cu programele europene corespunzatoare.
4. Partile vor favoriza cooperarea pedagogica si relatiile intre institutiile scolare.
5. Pentru a asigura o mai buna cunoastere intre popoarele roman si francez, partile vor sprijini dezvoltarea schimburilor culturale si artistice. Ele vor favoriza cooperarea in domeniul mijloacelor de informare, precum si difuzarea cartilor si presei din tara partenera.
6. Romania si Republica Franceza vor incuraja contactele intre cetatenii celor doua state, in special schimburile intre romani si francezi.
7. Fiecare parte va acorda sprijinul sau activitatilor institutelor sau centrelor culturale ale celeilalte parti.
ART. 10
Romania si Republica Franceza vor depune eforturi pentru a extinde cooperarea lor in domeniul esential al protectiei mediului inconjurator.
Partile vor dezvolta cooperarea lor pentru prevenirea catastrofelor naturale si a riscurilor tehnologice si pentru eliminarea consecintelor lor.
ART. 11
Romania si Republica Franceza vor favoriza cooperarea intre parlamentele si parlamentarii celor doua state.
ART. 12
1. Romania si Republica Franceza vor incuraja cooperarea descentralizata, cu respectarea obiectivelor definite prin prezentul tratat.
2. In acelasi spirit, partile vor facilita cooperarea intre organizatiile politice, sociale si sindicale din cele doua tari.
ART. 13
Romania si Republica Franceza vor intensifica cooperarea lor in domeniul juridic si administrativ.
ART. 14
1. Romania si Republica Franceza vor largi cooperarea lor in domeniul consular.
2. Partile vor crea conditiile corespunzatoare pentru imbunatatirea circulatiei cetatenilor lor intre cele doua state.
ART. 15
Romania si Republica Franceza vor coopera in lupta impotriva terorismului, a traficului de stupefiante, precum si a exportului ilegal de bunuri culturale si, in general, impotriva criminalitatii organizate.
ART. 16
Dispozitiile prezentului tratat nu afecteaza cu nimic angajamentele partilor fata de state terte si nu sint indreptate impotriva nici uneia dintre ele.
ART. 17
1. Prezentul tratat va fi supus ratificarii si va intra in vigoare la 30 de zile de la data primirii ultimului instrument de ratificare.
2. Prezentul tratat se incheie pe un termen de 10 ani. Valabilitatea lui va fi prelungita prin tacita reconductiune, din 5 in 5 ani, cu exceptia cazului cind una dintre parti notifica celeilalte parti, in scris, cu un preaviz de un an inainte de expirarea termenului de valabilitate in curs, hotarirea sa de a denunta tratatul.
Incheiat la Paris la 20 noiembrie 1991, in doua exemplare, fiecare in limba romana si limba franceza, ambele texte avind aceeasi valoare.

Pentru Romania
PRESEDINTELE ROMANIEI,
ION ILIESCU

MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE,
ADRIAN NASTASE

Pentru Republica Franceza
PRESEDINTELE REPUBLICII FRANCEZE,
FRANCOIS MITTERRAND

PRIM-MINISTRU
EDITH CRESSON

MINISTRU DE STAT,
MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE,
ROLAND DUMAS

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016