Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STATUTUL*) din 8 decembrie 1990  a Societatii comerciale pe actiuni    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STATUTUL*) din 8 decembrie 1990 a Societatii comerciale pe actiuni

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 26 din 31 ianuarie 1991
CAP. 1
Denumirea, forma juridicã, sediul, durata

ART. 1
Denumirea societãţii comerciale
Denumirea societãţii comerciale este: "............" - S.A.
În toate actele, facturile, anunţurile, publicaţiile şi altele emanind de la societate, denumirea societãţii va fi precedatã sau urmatã de cuvintele "societate pe acţiuni" sau initialele "S.A.", de capitalul social şi numãrul de înregistrare.
ART. 2
Forma juridicã a societãţii comerciale
Societatea comercialã "..........." - S.A. este persoana juridicã romana, avînd forma juridicã de societate comercialã pe acţiuni.
Aceasta îşi desfãşoarã activitatea în conformitate cu legile romane şi cu prezentul statut.
ART. 3
Sediul societãţii
Sediul societãţii este în România, municipiul ........... str. ............... nr. ..... Sediul societãţii poate fi schimbat, cu respectarea actelor normative.
Societatea poate avea sucursale, filiale, reprezentante, agenţii situate şi în alte localitãţi.
ART. 4
Durata societãţii
Durata societãţii este nelimitatã, cu începere de la data înregistrãrii la Camera de Comerţ şi Industrie.

CAP. 2
Scopul şi obiectul de activitate al societãţii

ART. 5
Scopul societãţii
Scopul societãţii este efectuarea de prestaţii, lucrãri şi servicii în domeniul transporturilor auto.
ART. 6
Obiectul de activitate
Obiectul de activitate al societãţii consta în:
- efectuarea de transporturi de mãrfuri şi persoane în trafic intern şi internaţional şi activitãţi auxiliare transporturilor;
- transport turistic şi alte activitãţi turistice;
- închirieri de autovehicule;
- efectuarea lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii la parcul din dotare şi activitate service pentru autovehicule, indiferent de deţinãtorii acestora;
- pregãtirea soferilor profesionisti şi amatori;
- proiectarea şi executarea de utilaje garaj şi confecţii auto;
- efectuarea de produse şi servicii de informatica;
- expeditii de mãrfuri, aprovizionare-desfacere, servicii şi alte activitãţi în domeniul auto.

CAP. 3
Capitalul social

ART. 7
Capitalul social
Capitalul social este fixat la suma de .......... mii lei, împãrţit în acţiuni nominative în valoare nominalã de 1000 lei fiecare. Total acţiuni ..............
Capitalul social iniţial este în întregime subscris de statul roman, în calitate de acţionar unic şi vãrsat în întregime la data constituirii societãţii.
Capitalul social iniţial este deţinut de statul roman ca unic acţionar pînã la transmiterea acţiunilor, parţial sau în totalitate din proprietatea statului, cãtre persoane fizice sau juridice în condiţiile legii.
Structura capitalului social subscris este prevãzutã în anexa nr. 1.
ART. 8
Acţiunile
Valoarea capitalului social se constituie în titluri de valori - acţiuni nominative - în valoare nominalã de 1.000 lei fiecare.
Titlurile vor purta timbru sec şi semnatura a doi administratori.
Societatea va tine evidenta acţiunilor într-un registru numerotat, sigilat şi parafat care se pãstreazã la sediul societãţii.
Orice acţiune da dreptul la un vot în adunarea generalã a actionarilor.
ART. 9
Majorarea capitalului social
Majorarea capitalului social se va putea hotãrî de adunarea generalã extraordinarã a actionarilor, cu respectarea dispoziţiilor legale.
Acţiunile emise pentru mãrirea capitalului vor fi oferite spre subscriere în primul rind celorlalţi acţionari, în proporţie cu numãrul acţiunilor pe care le poseda şi cu obligaţia ca aceştia sa îşi exercite dreptul lor de preferinta în termenul hotãrît de societate.
ART. 10
Reducerea capitalului
Reducerea capitalului se poate face pe baza hotãrîrii adunãrii generale a actionarilor; dacã reducerea de capital va influenta condiţiile în care a fost aprobatã societatea, se vor obţine noi aprobãri de la organele în drept.
Propunerea de reducere a capitalului va fi înaintatã comisiei de cenzori, care va trebui sa refere asupra cauzelor şi condiţiilor reducerii.
ART. 11
Drepturi şi obligaţii decurgind din acţiuni
Fiecare acţiune subscrisã şi vãrsatã de acţionari conferã acestora dreptul la un vot în adunarea generalã a actionarilor, precum şi alte drepturi, potrivit legii.
ART. 12
Cesiunea acţiunilor
Acţiunile sînt individuale cu privire la societate, care nu recunoaşte decît un proprietar pentru fiecare acţiune.
Cesiunea parţialã sau totalã a acţiunilor între acţionari sau terţi se face în condiţiile şi cu procedura prevãzutã de lege.
ART. 13
Pierderea acţiunilor
Modalitatea de anuntare, publicare, înregistrare şi obţinerea duplicatului sînt cele stabilite prin lege.

CAP. 4
Conducerea societãţii comerciale

ART. 14
Conducerea societãţii comerciale
Conducerea societãţii comerciale se realizeazã prin:
- adunarea generalã a actionarilor;
- consiliul de administraţie.
În prima etapa de funcţionare a societãţii comerciale, cînd întregul capital este deţinut de stat, atribuţiile adunãrii generale a actionarilor sînt exercitate de consiliul imputernicitilor statului.
Consiliul imputernicitilor statului se compune din 9 membrii, dintre care obligatoriu:
- reprezentant al Ministerului Finanţelor;
- reprezentant al Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Amenajãrii Teritoriului;
- reprezentanţi ingineri, economişti, jurişti, tehnicieni, alţi specialişti din domeniul de activitate al societãţii.
Membrii consiliului imputernicitilor statului se numesc pînã la constituirea adunãrii generale a actionarilor, îşi pãstreazã calitatea de angajaţi la unitatea sau instituţia de la care provin, precum şi toate drepturile şi obligaţiile derivînd din aceasta calitate.
Membrii consiliului imputernicitilor statului nu pot face parte din mai mult de doua consilii sau participa la societãţi comerciale cu care respectivele societãţi comerciale întreţin relaţii de afaceri sau au interese contrare, sau au o indemnizaţie stabilitã de acest consiliu.
Componenta consiliului se aproba la propunerea Departamentului transportului din cadrul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Amenajãrii Teritoriului.
Periodic, la încheierea activitãţii, consiliul imputernicitilor statului prezintã Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Amenajãrii Teritoriului un raport asupra activitãţii desfãşurate de societatea comercialã şi un program de activitate pentru perioada urmãtoare.
ART. 15
Adunarea generalã a actionarilor
Adunarea generalã a actionarilor are urmãtoarele atribuţii principale:
a) aproba structura organizatoricã a societãţii şi numãrul de posturi, precum şi normativul de constituire a compartimentelor functionale şi de producţie;
b) alege membrii consiliului de administraţie şi ai comisiei de cenzori, inclusiv cenzorii supleanţi, precum şi directorii şi adjunctii acestora, le stabileşte remunerarea, îi descarca de activitate şi îi revoca. Directorii şi directorii adjuncţi vor fi numiţi şi dintre membrii consiliului de administraţie;
c) stabileşte competentele şi rãspunderile consiliului de administraţie;
d) aproba şi modifica bugetul societãţii, bilanţul şi contul de beneficii şi pierderi, aproba repartizarea beneficiilor pe acţionari;
e) hotãrãşte înfiinţarea şi desfiinţarea de sucursale, filiale, agenţii, etc.;
f) aproba mãrirea sau reducerea capitalului social, modificarea numãrului de acţiuni sau a valorii nominale a acestora, precum şi cesiunea acţiunilor;
g) adopta sau modifica statutul, aproba transformarea formei juridice a societãţii;
h) aproba comasarea, diviziunea, dizolvarea şi lichidarea societãţii;
i) aproba executarea de reparaţii capitale şi realizarea de investiţii noi;
j) hotãrãşte actionarea în justiţie a membrilor consiliului de administraţie, a directorilor şi adjunctilor acestora, precum şi a cenzorilor, pentru paguba pricinuitã societãţii.
ART. 16
Convocarea adunãrii generale a actionarilor
Adunãrile generale ale actionarilor sînt ordinare şi extraordinare.
Adunãrile generale ordinare au loc cel puţin o data pe an, la doua luni de la încheierea exerciţiului economico-financiar, pentru examinarea bilanţului şi a contului de beneficii şi pierderi pe anul precedent şi pentru stabilirea programului de activitate şi bugetului pe anul urmãtor.
Modalitatea de convocare, stabilirea termenului de întrunire, publicarea convocãrii, a locului şi datei acesteia se vor face potrivit prevederilor în vigoare.
Hotãrîrile adunãrilor se iau prin vot deschis.
Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administraţie şi a cenzorilor, pentru revocarea lor şi pentru luarea hotãrîrilor referitoare la rãspunderea administratorilor.
ART. 17
Organizarea adunãrii generale a actionarilor
Organizarea adunãrii generale a actionarilor şi exercitarea dreptului de vot în adunarea generalã se fac în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 18
Consiliul de administraţie
Societatea este administratã de cãtre un consiliu de administraţie compus din 7 administratori, aleşi de adunarea generalã a actionarilor.
Consiliul de administraţie este condus de un preşedinte ales de adunarea generalã a actionarilor şi doi vicepreşedinţi aleşi la prima şedinţa a consiliului de administraţie.
Consiliul de administraţie poate delega o parte din atribuţiile sale unui comitet de direcţie, compus din membri aleşi dintre administratori, care le fixeazã în acelaşi timp şi salariile.
Preşedintele îndeplineşte, de regula, şi funcţia de director general sau director, în care calitate conduce şi comitetul de direcţie, asigurind conducerea curenta a societãţii şi aduce la îndeplinire deciziile adunãrii generale şi ale consiliului de administraţie, în limitele activitãţii societãţii.
Rãspunderile preşedintelui, vicepreşedinţilor, membrilor consiliului de administraţie, directorului general (directorului) şi adjunctilor acestuia pentru prejudiciile rezultate din infracţiuni sau abateri de la dispoziţiile legale sau de la statut, precum şi pentru greşelile din administrarea societãţii sînt cele stabilite potrivit legii.
ART. 19
Consiliul de administraţie
Consiliul de administraţie are urmãtoarele atribuţii:
a) stabileşte îndatoririle şi responsabilitãţile personalului societãţii pe compartimente;
b) aproba operaţiuni financiar-contabile şi încheierea de contracte de la un anumit nivel valoric;
c) stabileşte tactica şi strategia de marketing;
d) supune anual adunãrii generale a actionarilor, în termen de 30 de zile de la încheierea exerciţiului economico-financiar, raportul cu privire la activitatea societãţii, bilanţul şi contul de beneficii şi pierderi pe anul precedent, precum şi programul pe anul viitor.

CAP. 5
Gestiunea societãţii

ART. 20
Gestiunea societãţii
Gestiunea societãţii este controlatã de acţionari şi de comisia de cenzori.
Numãrul cenzorilor este de 3 şi tot atitia supleanţi şi se aleg de adunarea generalã pe un mandat de 3 ani, putind fi realeşi.
Cel puţin unul din cenzori trebuie sa fie contabil autorizat.
Comisia de cenzori are atribuţiile stabilite prin lege.

CAP. 6
Activitatea societãţii

ART. 21
Exerciţiul economico-financiar
Exerciţiul economico-financiar începe de la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie ale fiecãrui an. Primul exerciţiu începe la data constituirii societãţii.
ART. 22
Personalul societãţii
Personalul de conducere al societãţii şi cenzorii sînt aleşi de adunarea generalã a actionarilor.
Restul personalului este angajat de cãtre consiliul de administraţie sau de cãtre directorul general (directorul).
Salariile tarifare pe categorii se stabilesc prin contractul colectiv de munca încheiat la nivelul fiecãrei societãţi comerciale, în funcţie de studii şi munca efectiv prestatã, cu respectarea limitei minime prevãzutã de lege.
Drepturile şi obligaţiile societãţii sînt stabilite de cãtre consiliul de administraţie. Premiile, gratificatiile şi alte asemenea drepturi acordate anual personalului pot fi plãtite integral sau parţial în valuta în limita disponibilitãţilor în valuta, potrivit legii.
ART. 23
Amortizarea fondurilor fixe
Amortizarea se stabileşte prin aplicarea normelor de amortizare asupra valorii de achiziţie a fondurilor fixe şi se include, dupã caz, în preţul de cost al producţiei, al prestaţiei sau în cheltuielile de circulaţie şi se utilizeazã pentru înlocuirea mijloacelor fixe şi a altor cerinţe ale societãţii.
ART. 24
Reparaţii capitale şi investiţii noi
Fondurile necesare pentru lucrãrile de reparaţii capitale şi de investiţii noi se asigura prin includerea cheltuielilor respective, dupã caz, în preţul de cost al producţiei sau prestaţiei ori în cheltuielile de circulaţie în anul în care au fost executate sau, eşalonat, pe mai mulţi ani.
ART. 25
Evidenta contabila şi financiarã
Societatea va tine evidenta contabila, în lei şi valuta şi va întocmi anual bilanţul şi contul de beneficii şi pierderi, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor.
ART. 26
Calculul şi repartizarea beneficiilor
Beneficiul societãţii se stabileşte pe baza bilanţului aprobat de adunarea generalã a actionarilor.
Plata beneficiului cuvenit actionarilor, respectiv statului, se face de societate în condiţiile legii.
În cazul înregistrãrii de pierderi, pãrţile se obliga sa analizeze cazurile şi sa ia mãsuri de recuperare.

CAP. 7
Modificarea formei juridice, dizolvarea, lichidarea, litigii

ART. 27
Modificarea formei juridice
Societatea va putea fi transformata în alta forma de societate prin hotãrîrea adunãrii generale a actionarilor şi dupã obţinerea aprobãrilor legale.
Noua societate va îndeplini formalitãţile de înregistrare şi publicitate cerute la înfiinţarea societãţii.
ART. 28
Dizolvarea societãţii
Urmãtoarele situaţii duc la dizolvarea societãţii:
- imposibilitatea realizãrii obiectului social;
- reducerea capitalului sub minimum legal;
- numãrul de acţionari redus sub 5 timp de 6 luni;
- în orice alta situaţie prevãzutã de lege, pe baza hotãrîrii generale a actionarilor, luatã în unanimitate.
ART. 29
Lichidarea societãţii
În caz de dizolvare, societatea va fi lichidatã.
Acţiunea va fi efectuatã de lichidatori în condiţiile prevãzute de lege. Lichidarea va fi înregistratã la Camera de Comerţ şi Industrie şi va fi publicatã în Monitorul Oficial.
ART. 30
Litigii
Litigiile societãţii cu persoane fizice sau juridice romane sînt de competenta instanţelor judecãtoreşti din România.
Litigiile nãscute din raporturile contractuale dintre societate şi persoanele juridice romane pot fi soluţionate şi prin arbitraj, potrivit legii.
Litigiile personalului roman angajat în societate, ivite în raporturile cu aceasta se rezolva în conformitate cu legislaţia muncii din România.

CAP. 8

ART. 31
Prevederile prezentului statut se completeazã cu dispoziţiile legale ulterioare referitoare la societãţile comerciale.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016