Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STATUTUL din 6 octombrie 1997  Societatii Comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STATUTUL din 6 octombrie 1997 Societatii Comerciale "Agroindcom Chitila" - S.A.

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 280 din 16 octombrie 1997

CAP. 1
Denumirea, forma juridica, sediul, durata

ART. 1
Denumirea societatii comerciale
Denumirea societatii comerciale este Societatea Comerciala "Agroindcom Chitila" - S.A., judetul Ilfov.
In orice act, scrisoare sau publicatie emanand de la societate, trebuie sa se mentioneze: denumirea, forma juridica, sediul, numarul de inmatriculare in Registrul comertului si codul fiscal.
ART. 2
Forma juridica a societatii comerciale
Societatea Comerciala "Agroindcom Chitila" - S.A. este persoana juridica romana, avand forma juridica de societate comerciala pe actiuni. Aceasta isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile romane si cu prezentul statut.
ART. 3
Sediul societatii comerciale
Sediul societatii comerciale este in orasul Buftea, sos. Bucuresti-Pitesti km 16, judetul Ilfov. Sediul societatii comerciale poate fi schimbat in alt loc din Romania, pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor, potrivit legii.
Societatea comerciala poate avea sucursale, filiale, situate si in alte localitati.
ART. 4
Durata societatii comerciale
Durata societatii comerciale este nelimitata, cu incepere de la data inmatricularii in Registrul comertului.
ART. 5
Obiectul de activitate al Societatii Comerciale "Agroindcom Chitila" - S.A.
Obiectul de activitate al societatii comerciale il constituie urmatoarele: producerea de cereale, plante tehnice si furaje verzi; cresterea si ingrasarea animalelor (bovine, porcine, ovine) si a pasarilor vii; ameliorarea animalelor de prasila; industrializarea produselor agrozootehnice (furaje combinate, carne si preparate din carne, lapte si preparate din lapte; prelucrarea blanurilor crude, prelucrarea cauciucului, impletituri din sarma); contractarea, achizitionarea si industrializarea de produse agrozootehnice (animale si pasari vii, cereale, piei de ovine, porcine si taurine); constructii-montaj cu profil agroindustrial si civil; prestarea de servicii (prelucrarea produselor agrozootehnice, lucrari de constructii-montaj cu profil agrozootehnic, transport de marfa si de persoane; service auto, reparatii de masini si utilaje agricole, lucrari agricole); comercializarea de animale (bovine, porcine, ovine, pasari vii); comercializarea produselor finite din productia proprie si din achizitii (carne si preparate din carne, lapte si preparate din lapte, confectii din blana si din piele, furaje combinate, articole de bacanie etc.); alimentatie publica; activitati de import-export.

CAP. 2
Capitalul social, actiunile

ART. 6
Capitalul social
Capitalul social initial al societatii comerciale este fixat la suma de 33.864.246 mii lei, impartit in 1.354.570 actiuni nominative, in valoare de 25.000 lei fiecare, in intregime subscrise de actionar.
Capitalul social initial este in intregime subscris de statul roman, in calitate de actionar unic, si varsat in intregime la data constituirii societatii comerciale.
ART. 7
Actiunile
Actiunile nominative ale societatii comerciale vor cuprinde toate elementele prevazute de lege.
Actiunile vor fi in valoare nominala de 25.000 lei; ele acorda posesorilor drepturi egale.
Actiunile vor purta timbrul sec al societatii comerciale si semnatura a doi administratori, cand sunt mai multi, sau a unicului administrator.
Societatea comerciala va tine evidenta actionarilor intr-un registru numerotat, sigilat si parafat de presedintele consiliului de administratie; registrul se pastreaza la sediul societatii comerciale, prin grija consiliului de administratie.
ART. 8
Reducerea sau majorarea capitalului social
Capitalul social poate fi redus sau majorat pe baza hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor, in conditiile si cu respectarea procedurii prevazute de lege.
ART. 9
Drepturi si obligatii decurgand din actiuni
Fiecare actiune, subscrisa si varsata de actionari, potrivit legii, confera acestora dreptul la un vot in adunarea generala a actionarilor, dreptul de a alege si de a fi alesi in organele de conducere si de a participa la distribuirea dividendelor, potrivit legii.
Obligatiile societatii comerciale sunt garantate cu capitalul social, iar actionarii raspund numai in limita actiunilor pe care le detin.
Cota-parte din profit, ce se va plati fiecarui actionar, constituie dividend.
Dividendele se vor plati actionarilor proportional cu cota de participare la capitalul social.
Nu se vor putea distribui dividende decat din profitul real.
ART. 10
Cesiunea actiunilor
Cesiunea partiala sau totala a actiunilor intre actionari se face in conditiile si cu procedura prevazute de lege.
ART. 11
Pierderea actiunilor
In cazul pierderii uneia sau mai multor actiuni, proprietarul va trebui sa anunte consiliul de administratie si sa faca public acest fapt prin presa. Dupa 6 luni va putea obtine un duplicat al actiunii.

CAP. 3
Adunarea generala a actionarilor

ART. 12
Atributii
Adunarea generala a actionarilor este organul de conducere a societatii comerciale, care decide asupra activitatii acesteia.
Adunarea generala a actionarilor are urmatoarele atributii principale:
a) aproba structura organizatorica a societatii comerciale si numarul de posturi, precum si normativul de constituire a compartimentelor functionale si de productie;
b) numeste si revoca pe membrii consiliului de administratie si ai comisiei de cenzori, le stabileste atributiile si salariile;
c) numeste si revoca directorii, le stabileste atributiile si salariile;
d) aproba si modifica programele de activitate si bugetul de venituri si cheltuieli ale societatii comerciale;
e) analizeaza rapoartele consiliului de administratie privind stadiul si perspectivele societatii comerciale, cu referire la profit si dividende, pozitia pe piata interna si internationala, nivelul tehnic, calitatea, forta de munca, protectia mediului, relatiile cu clientii;
f) hotaraste cu privire la contractarea de imprumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe, stabileste competentele si nivelul de contractare a imprumuturilor bancare curente, a creditelor comerciale si a garantiilor;
g) examineaza, aproba sau modifica bilantul contabil si contul de profit si pierderi, dupa analizarea rapoartelor consiliului de administratie si al comisiei de cenzori; aproba repartizarea profitului intre actionari;
h) hotaraste cu privire la infiintarea si desfiintarea de sucursale si filiale;
i) hotaraste cu privire la majorarea si reducerea capitalului social;
j) hotaraste cu privire la adoptarea sau modificarea statutului, precum si la transformarea formei juridice a societatii comerciale;
k) hotaraste cu privire la fuziunea sau la dizolvarea societatii comerciale;
l) hotaraste cu privire la executarea de reparatii capitale si realizarea de investitii noi;
m) hotaraste, cu prilejul stabilirii bugetului de venituri si cheltuieli, asupra modului de remunerare a membrilor consiliului de administratie si a cenzorilor;
n) hotaraste cu privire la actionarea in justitie a membrilor consiliului de administratie, a directorilor si a adjunctilor acestora si a cenzorilor, pentru paguba pricinuita societatii comerciale;
o) hotaraste asupra oricaror alte probleme din competenta sa, potrivit legii sau prezentului statut.
ART. 13
Felul adunarilor generale ale actionarilor
Adunarile generale ale actionarilor sunt de doua feluri: ordinare si extraordinare.
Adunarea generala ordinara are atributiile prevazute la art. 12 lit. a), g), m) si n), iar adunarea generala extraordinara, atributiile prevazute la lit. h), l) si o), precum si celelalte atributii ce le revin potrivit legii.
ART. 14
Convocarea adunarii generale a actionarilor
Adunarea generala a actionarilor se convoaca de presedintele consiliului de administratie sau de unul dintre administratori, desemnat de presedinte.
Adunarile generale ordinare ale actionarilor au loc cel putin o data pe an, la doua luni de la incheierea exercitiului financiar, pentru examinarea bilantului contabil si a contului de profit si pierderi pe anul precedent si pentru stabilirea programului de activitate si a bugetului de venituri si cheltuieli pe anul urmator.
Adunarile generale extraordinare ale actionarilor se convoaca potrivit alin. 1, ori de cate ori este nevoie, in conditiile prevazute de lege. Administratorii sunt obligati sa convoace adunarea generala, la cererea actionarilor reprezentand 1/10 din capitalul social. In conditiile legii, adunarea generala a actionarilor se convoaca si la cererea comisiei de cenzori.
Convocarea va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, si intr-unul dintre ziarele de larga circulatie din localitatea in care se afla sediul societatii comerciale sau din cea mai apropiata localitate.
Convocarea va cuprinde locul si data tinerii adunarii generale a actionarilor, precum si ordinea de zi, cu aratarea explicita a tuturor problemelor care vor face obiectul dezbaterilor adunarii generale.
Cand in ordinea de zi figureaza propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui sa cuprinda textul integral al propunerilor. Adunarea generala a actionarilor se intruneste la sediul societatii comerciale sau in alt loc din aceeasi localitate.
Hotararile adunarilor generale ale actionarilor se iau prin vot deschis.
Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administratie si a cenzorilor, pentru revocarea lor si pentru luarea hotararilor referitoare la raspunderea administratorilor.
ART. 15
Prezidarea lucrarilor adunarii generale a actionarilor
Adunarea generala a actionarilor este prezidata de presedintele consiliului de administratie, iar in lipsa acestuia, de catre unul dintre administratori, desemnat de presedinte.
Adunarea generala a actionarilor alege, dintre membrii sai, un secretar care va intocmi procesul-verbal al sedintei.
Procesul-verbal se va scrie intr-un registru sigilat si parafat. Procesul-verbal va fi semnat de persoana care a prezidat adunarea generala a actionarilor si de secretar.
ART. 16
Conditii de validitate
Adunarea generala ordinara a actionarilor este constituita valabil si poate lua hotarari, daca la prima convocare actionarii prezenti sau reprezentati detin cel putin 1/2 din capitalul social, iar la a doua convocare, oricare ar fi partea de capital social reprezentata de actionarii prezenti.
Adunarea generala extraordinara a actionarilor este constituita valabil si poate lua hotarari, daca la prima convocare actionarii prezenti sau reprezentati detin cel putin 3/4 din capitalul social, iar la a doua convocare, daca detin cel putin 1/2 din capitalul social.
Adunarea generala a actionarilor, statutar constituita, ia hotarari cu majoritatea absoluta a voturilor celor prezenti sau reprezentati.
Hotararile adunarii generale a actionarilor sunt obligatorii chiar si pentru actionarii absenti sau nereprezentati.
ART. 17
Imputernicitii mandatati sa reprezinte interesele capitalului de stat
Pana la aparitia unor noi reglementari privind situatia societatilor comerciale, avand ca actionar unic statul, interesele capitalului de stat vor fi reprezentate de catre Fondul Proprietatii de Stat, prin 3 imputerniciti mandatati in acest scop.

CAP. 4
Consiliul de administratie

ART. 18
Organizare
Societatea comerciala este administrata de catre un consiliu de administratie, ales de adunarea generala a actionarilor pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de a fi numiti pe noi perioade de 4 ani; ei pot avea calitatea de actionari. Numarul de administratori se stabileste de catre adunarea generala a actionarilor, in raport cu volumul si specificul activitatii societatii comerciale. Cand se creeaza un loc vacant in consiliul de administratie, adunarea generala a actionarilor numeste un nou administrator, pentru completarea locului vacant.
In perioada in care statul este actionar unic, consiliul de administratie al societatii comerciale va fi numit de catre imputernicitii mandatati sa reprezinte interesele capitalului de stat, cu avizul ministerului de resort.
Consiliul de administratie este condus de un presedinte ales dintre membrii consiliului de administratie.
Consiliul de administratie se intruneste la sediul societatii comerciale o data pe luna si ori de cate ori este necesar, la convocarea presedintelui sau a 1/3 din numarul membrilor sai, si ia decizii cu majoritatea simpla de voturi din numarul total al membrilor consiliului. El este prezidat de presedinte, iar in lipsa acestuia, de unul dintre administratori, desemnat de presedinte. Presedintele numeste un secretar fie dintre membrii consiliului, fie din afara acestuia.
Dezbaterile consiliului de administratie au loc conform ordinii de zi stabilite pe baza proiectului comunicat de presedinte cu cel putin 15 zile inainte. Acestea se consemneaza in procesul-verbal al sedintei, care se scrie intr-un registru sigilat si parafat de presedintele consiliului de administratie. Procesul-verbal se semneaza de persoana care a prezidat sedinta si de secretar.
Presedintele indeplineste si functia de director general, in care calitate asigura conducerea curenta a societatii comerciale si aducerea la indeplinire a hotararilor adunarii generale a actionarilor si ale consiliului de administratie, precum si angajarea si concedierea personalului societatii.
In relatiile cu tertii, societatea comerciala este reprezentata de catre presedintele consiliului de administratie, pe baza si in limitele imputernicirilor date de adunarea generala a actionarilor, sau, in lipsa lui, de catre unul dintre administratori, desemnat de consiliul de administratie.
Membrii consiliului de administratie vor putea exercita orice act care este legat de administrarea societatii comerciale, in interesul acesteia, in limita drepturilor care li se confera.
Presedintele consiliului de administratie este obligat sa puna la dispozitie actionarilor si comisiei de cenzori, la cererea acestora, toate documentele societatii comerciale.
Presedintele si ceilalti membri ai consiliului de administratie raspund fata de societatea comerciala pentru prejudiciile rezultate din faptele lor ilicite, pentru abaterile de la statut si pentru greselile in administrarea societatii comerciale.
ART. 19
Atributiile consiliului de administratie
Consiliul de administratie are urmatoarele atributii:
a) angajeaza si concediaza personalul societatii comerciale si stabileste drepturile si obligatiile acestuia;
b) stabileste indatoririle si imputernicirile personalului societatii comerciale pe compartimente;
c) aproba incheierea de contracte de inchiriere, pe baza hotararii adunarii generale ordinare a actionarilor;
d) stabileste modul de asigurare a calitatii si de protectie a mediului;
e) supune anual adunarii generale a actionarilor, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar, raportul cu privire la activitatea societatii comerciale, bilantul contabil si contul de profit si pierderi pe anul precedent, precum si proiectul de program de activitate si proiectul de buget de venituri si cheltuieli al societatii comerciale pe anul urmator;
f) rezolva orice alte probleme stabilite de adunarea generala a actionarilor sau care privesc conducerea curenta a activitatii acesteia.

CAP. 5
Gestiunea societatii comerciale

ART. 20
Controlul gestiunii
Gestiunea societatii comerciale este controlata de actionari si de comisia de cenzori numita in conditiile legii de adunarea generala a actionarilor. Comisia de cenzori este formata din trei membri care nu pot avea nici o alta functie in societate si din tot atatia supleanti.
La societatile comerciale cu capital integral de stat, cenzorii sunt reprezentanti ai Ministerului Finantelor.
ART. 21
Prezentarea de date
Pentru a putea exercita dreptul de control, actionarilor li se vor prezenta, la cerere, date cu privire la activitatea societatii comerciale, la situatia patrimoniului, a profitului si a pierderilor.
ART. 22
Atributiile comisiei de cenzori
Comisia de cenzori are urmatoarele atributii principale:
a) in cursul exercitiului financiar, verifica gospodarirea mijloacelor fixe si a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte, casa si registrele de evidenta contabila si prezinta consiliului de administratie rapoarte de activitate;
b) la incheierea exercitiului financiar, controleaza exactitatea inventarului, a documentelor si a informatiilor prezentate de consiliul de administratie asupra fondurilor societatii, a bilantului contabil si a contului de profit si pierderi, prezentand adunarii generale a actionarilor un raport scris, prin care se propune aprobarea sau modificarea bilantului contabil si a contului de profit si pierderi;
c) la lichidarea societatii comerciale, controleaza operatiunile de lichidare;
d) prezinta adunarii generale a actionarilor punctul sau de vedere privind propunerile de reducere a capitalului social.
Atributiile comisiei de cenzori se completeaza si cu alte obligatii prevazute de lege.
ART. 23
Modul de lucru al comisiei de cenzori
Comisia de cenzori se intruneste la sediul societatii comerciale si ia decizii in unanimitate. Daca nu se realizeaza unanimitatea, raportul cu divergente se inainteaza adunarii generale a actionarilor.
Comisia de cenzori poate convoca adunarea generala extraordinara a actionarilor, daca aceasta n-a fost convocata de consiliul de administratie, in cazul in care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10% timp de 2 ani consecutivi (cu exceptia primilor 2 ani de la constituirea societatii comerciale), sau ori de cate ori considera necesar pentru alte situatii privind incalcarea dispozitiilor legale si statutare.
Atributiile si modul de functionare a comisiei de cenzori, precum si drepturile si obligatiile cenzorilor se completeaza cu dispozitiile legale in domeniu.

CAP. 6
Activitatea societatii comerciale

ART. 24
Exercitiul financiar
Exercitiul financiar incepe la 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie ale fiecarui an. Primul exercitiu financiar incepe la data constituirii societatii comerciale.
ART. 25
Contabilitate
Societatea comerciala va tine evidenta contabila, in lei, si va intocmi anual bilantul contabil si contul de profit si pierderi, avand in vedere normele metodologice elaborate de Ministerul Finantelor.
Bilantul contabil si contul de profit si pierderi se publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
ART. 26
Profitul
Profitul societatii comerciale se stabileste prin bilantul contabil aprobat de adunarea generala a actionarilor.
Profitul impozabil se stabileste in conditiile legii.
Profitul ramas dupa plata impozitului pe profit se va repartiza conform dispozitiilor legale in vigoare.
In cazul inregistrarii de pierderi, adunarea generala a actionarilor va analiza cauzele si va lua masuri in consecinta.
Suportarea pierderilor de catre actionari se va face proportional cu aportul la capitalul social si in limitele capitalului social subscris.
ART. 27
Amortizarea mijloacelor fixe
Consiliul de administratie stabileste, in conditiile legii modul de amortizare a mijloacelor fixe.

CAP. 7
Modificarea formei juridice, dizolvarea, lichidarea, litigii

ART. 28
Societatea comerciala poate fi transformata in alta forma de societate prin hotararea adunarii generale extraordinare a actionarilor.
Societatea comerciala cu capital integral de stat va putea fi transformata numai cu aprobarea organului care a infiintat-o.
Noua societate comerciala va indeplini formalitatile de inregistrare si de publicitate cerute de lege la infiintarea societatilor.
ART. 29
Dizolvarea societatii comerciale
Urmatoarele situatii duc la dizolvarea societatii comerciale:
a) imposibilitatea realizarii obiectului de activitate;
b) pierderea a cel putin 1/2 din capitalul social, daca adunarea generala a actionarilor nu decide completarea capitalului social sau reducerea lui la suma ramasa;
c) numarul de actionari s-a redus sub 5, mai mult de 6 luni, si numarul acestora nu a fost completat;
d) in orice alte situatii, pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor.
Dizolvarea societatii comerciale trebuie sa fie inscrisa in Registrul comertului si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
ART. 30
Lichidarea societatii comerciale
In caz de dizolvare, societatea comerciala se lichideaza.
Lichidarea societatii comerciale si repartitia patrimoniului se fac in conditiile si cu respectarea procedurii prevazute de lege.
ART. 31
Litigii
Litigiile societatii comerciale cu persoane fizice sau juridice sunt de competenta instantelor judecatoresti din Romania.
Litigiile nascute din raporturile contractuale dintre societate si persoane juridice romane pot fi solutionate si prin arbitraj.
ART. 32
Dispozitii finale
Prevederile prezentului statut se completeaza, in mod corespunzator, cu reglementarile prevazute de <>Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile ulterioare.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016