Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STATUTUL din 27 iunie 2007  Corpului Executorilor pentru Societatile de Microfinantare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STATUTUL din 27 iunie 2007 Corpului Executorilor pentru Societatile de Microfinantare

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 519 din 1 august 2007


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În temeiul prevederilor <>art. 15 din Legea nr. 240/2005 privind societãţile de microfinanţare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 663 din 26 iulie 2005, se adoptã prezentul statut privind organizarea şi funcţionarea Corpului Executorilor pentru Societãţile de Microfinanţare.
(2) Corpul executorilor se poate înfiinţa în fiecare societate de microfinanţare, constituitã ca persoanã juridicã, notificatã Bãncii Naţionale a României, declaratã la Centrala Riscurilor Bancare şi la Biroul de credit, în condiţiile prevãzute de <>art. 3, 5 şi 18 din Legea nr. 240/2005 , sau în cadrul asociaţiilor profesionale ale acestor societãţi.
(3) Executorii organizaţi în corpul prevãzut la alin. (2) sunt denumiţi în continuare în prezentul statut executori sau executor, dupã caz.
ART. 2
(1) Executorii sunt învestiţi sã îndeplineascã orice activitãţi legale, în scopul realizãrii voluntare sau, când este cazul, prin executare silitã a obligaţiilor stabilite prin titlurile executorii ce aparţin societãţii de microfinanţare.
(2) În tot cursul executãrii, executorii au îndatorirea sã îşi exercite atribuţiile şi sã efectueze orice act necesar pentru îndeplinirea executãrii, cu respectarea strictã a dispoziţiilor Codului de procedurã civilã şi a celorlalte reglementãri aplicabile în materie.
(3) Actul îndeplinit de executor, purtând ştampila şi semnãtura acestuia, este de autoritate publicã şi are forţa probantã prevãzutã de lege.
ART. 3
Executorii, precum şi oricare alt personal angajat în compartimentul acestora au obligaţia sã pãstreze secretul profesional, inclusiv secretul cu privire la actele, datele şi faptele despre care au luat cunoştinţã în cadrul activitãţii lor, chiar şi dupã încetarea funcţiei, cu excepţia cazurilor în care legea sau pãrţile interesate îi elibereazã de aceastã obligaţie.
ART. 4
(1) Când este cazul, pe baza datelor prezentate de executor, conducerea societãţii de microfinanţare sau a asociaţiei prevãzute la art. 1 alin. (2) se poate adresa instanţei de executare solicitându-i sã obţinã, potrivit legii, informaţiile necesare pentru efectuarea executãrii silite de la cei care datoreazã sume de bani debitorilor urmãriţi sau deţin alte bunuri ale acestora, supuse urmãririi.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul în care, pentru îndeplinirea efectivã a executãrii silite, executorul considerã necesar concursul organelor de poliţie, al jandarmeriei sau al altor agenţi ai forţei publice.
ART. 5
(1) Dacã, referitor la aceleaşi bunuri, se efectueazã mai multe executãri silite pentru societãţi de microfinanţare diferite, întreaga executare se va reuni la executorul care a început cel dintâi executarea.
(2) În cazul în care bunurile prevãzute la alin. (1) sunt urmãrite şi pentru realizarea unei executãri silite de competenţa executorului judecãtoresc sau a altor organe de executare prevãzute de lege, întreaga executare se va reuni la executorul judecãtoresc învestit, dacã legea nu prevede altfel.
ART. 6
Avizarea prealabilã asupra legalitãţii actelor întocmite de executori se va asigura de cãtre compartimentul juridic al instituţiilor sau al asociaţiilor lor profesionale ori, în lipsa compartimentelor respective, prin asistenţa juridicã a unui avocat autorizat potrivit legii.

CAP. II
Organizarea activitãţii executorilor

ART. 7
Corpul executorilor se înfiinţeazã, dupã caz, de conducerea societãţii sau a asociaţiei prevãzute la art. 1 alin. (2), care hotãrãşte numãrul executorilor necesari, corespunzãtor volumului activitãţii curente, numeşte şeful corpului executorilor, stabileşte atribuţiile corpului respectiv, precum şi relaţiile funcţionale ale acestuia cu celelalte compartimente ale societãţii sau ale asociaţiei profesionale. Când corpul executorilor se înfiinţeazã la asociaţia profesionalã a societãţilor de microfinanţare, conducerea acesteia repartizeazã executorii necesari fiecãrei societãţi, membrã a aceleiaşi asociaţii.
ART. 8
Executor pentru societãţile de microfinanţare poate fi persoana care îndeplineşte condiţiile generale prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru numirea în funcţia de executor judecãtoresc.
ART. 9
(1) În termen de 10 zile de la numirea unei persoane în funcţia de executor, conducerea societãţii sau a asociaţiei prevãzute la art. 1 alin. (2) va solicita Ministerului Justiţiei înregistrarea executorului în evidenţa specialã întocmitã la compartimentul de resort, scop în care se vor prezenta ştampila acestuia, specimenul lui de semnãturã, datele privind starea sa civilã, domiciliul şi studiile efectuate.
(2) Dupã confirmarea în scris a înregistrãrii prevãzute la alin. (1), executorul îşi poate exercita efectiv atribuţiile ca atare, în baza legitimaţiei de serviciu eliberate sub semnãtura conducãtorului societãţii sau al asociaţiei prevãzute la art. 1 alin. (2).

CAP. III
Competenţa executorilor pentru societãţile de microfinanţare

ART. 10
(1) Executorii au urmãtoarele atribuţii:
a) pun în executare titlurile executorii aparţinând societãţii de microfinanţare pentru care îşi desfãşoarã activitatea şi efectueazã actele de executare necesare în toate formele de executare silitã prevãzute de Codul de procedurã civilã şi de alte dispoziţii legale aplicabile în materie;
b) notificã actele judiciare şi extrajudiciare;
c) comunicã actele de procedurã;
d) recupereazã pe cale amiabilã creanţele societãţii de microfinanţare creditoare;
e) aplicã mãsurile asigurãtorii dispuse de instanţa judecãtoreascã în favoarea societãţii de microfinanţare;
f) întocmesc procesele-verbale de constatare în cazul ofertei reale, urmate de consemnarea sumei de cãtre debitorul urmãrit, potrivit dispoziţiilor Codului de procedurã civilã;
g) întocmesc, potrivit legii, protestul de neplatã a cambiilor, biletelor la ordin şi a cecurilor, dupã caz;
h) constatã starea de insolvabilitate a debitorului urmãrit;
i) efectueazã orice alte acte sau operaţiuni prevãzute de dispoziţiile legale, aplicabile executãrii titlurilor executorii aparţinând societãţilor de microfinanţare.
(2) Executorilor pentru societãţile de microfinanţare le este strict interzis sã efectueze acte de executare în temeiul unor titluri executorii aparţinând persoanelor fizice sau juridice, altele decât cele pentru care sunt abilitaţi sã îşi desfãşoare activitatea.
ART. 11
Executorii pentru societãţile de microfinanţare îşi desfãşoarã activitatea, exercitându-şi atribuţiile prevãzute la art. 10, pe întregul teritoriu al României.

CAP. IV
Drepturile, îndatoririle şi rãspunderea executorilor pentru societãţile de microfinanţare

ART. 12
Drepturile şi îndatoririle executorilor pentru societãţile de microfinanţare, corespunzãtoare activitãţii depuse în baza unui contract de muncã sau a altei convenţii, sunt cele prevãzute de reglementãrile legale aplicabile fiecãruia dintre raporturile juridice respective, precum şi de regulamentele interne ale acestor societãţi sau ale asociaţiei prevãzute la art. 1 alin. (2).
ART. 13
Exercitarea funcţiei de executor pentru societãţile de microfinanţare este incompatibilã cu:
a) activitatea salarizatã sau în baza unui contract de colaborare în afara societãţii sau asociaţiei prevãzute la art. 1 alin. (2), pentru care îşi desfãşoarã activitatea, cu excepţia activitãţii didactice universitare;
b) calitatea de deputat sau de senator ori de consilier în consiliile judeţene sau locale, pe durata mandatului;
c) desfãşurarea unei activitãţi comerciale, direct sau prin persoane interpuse;
d) calitatea de asociat într-o societate în nume colectiv, de asociat comanditat în societãţile în comanditã simplã sau pe acţiuni, de administrator al unei societãţi cu rãspundere limitatã sau pe acţiuni, de membru al consiliului de conducere, de director general sau director al unei societãţi comerciale, de administrator al unei societãţi civile, precum şi cu orice activitãţi care lezeazã demnitatea profesiei de executor sau care aduc atingere bunelor moravuri.
ART. 14
(1) Rãspunderea civilã a executorului pentru societãţile de microfinanţare poate fi angajatã, în condiţiile legii, pentru cauzarea de prejudiciu prin încãlcarea obligaţiilor sale profesionale.
(2) Asigurarea de rãspundere profesionalã a executorului se poate realiza de cãtre şi în contul societãţii sau asociaţiei prevãzute la art. 1 alin. (2), în care îşi desfãşoarã activitatea, dacã aceasta este expres stipulatã, dupã caz, în regulamentul intern al acestora sau în convenţia încheiatã cu executorul.
ART. 15
Este interzis executorilor pentru societãţile de microfinanţare sã achiziţioneze, direct sau prin interpuşi, pentru ei sau pentru alţii, bunurile ce au format obiectul activitãţii de executare silitã sau sã facã acte de executare în propria lor cauzã ori în cauzele privind rudele şi afinii pânã la gradul al patrulea inclusiv.
ART. 16
Rãspunderea disciplinarã a executorului pentru societãţile de microfinanţare se stabileşte în condiţiile şi în cazurile prevãzute de regulamentul intern al societãţii sau al asociaţiei prevãzute la art. 1 alin. (2), în care îşi desfãşoarã activitatea, şi de celelalte reglementãri aplicabile în materie. În aceleaşi condiţii, rãspunderea disciplinarã a executorului intervine şi pentru urmãtoarele abateri:
a) încãlcarea incompatibilitãţilor şi interdicţiilor prevãzute de prezentul statut;
b) întârzierea sistematicã şi neglijenţa în efectuarea lucrãrilor;
c) nerespectarea secretului profesional;
d) sãvârşirea unor fapte care aduc atingere onoarei sau probitãţii profesionale.
ART. 17
În afara rãspunderii prevãzute la art. 14 şi 16, în condiţiile legii, poate fi angajatã, dupã caz, şi rãspunderea patrimonialã, administrativã sau penalã a executorului pentru societãţile de microfinanţare.
ART. 18
(1) În caz de suspendare sau de încetare a raportului de muncã, ştampila, legitimaţia, registrele şi lucrãrile executorului în cauzã vor fi predate şefului corpului de executori în cadrul cãruia şi-a desfãşurat activitatea.
(2) În termen de 3 zile de la suspendarea sau încetarea raportului de muncã al executorului, conducerea societãţii sau a asociaţiei prevãzute la art. 1 alin. (2), în care şi-a desfãşurat activitatea, va solicita Ministerului Justiţiei radierea acestuia din evidenţa prevãzutã la art. 9 alin. (1).

CAP. V
Desfãşurarea activitãţii executorilor pentru societãţile de microfinanţare

ART. 19
(1) Executorul pentru societãţile de microfinanţare îndeplineşte actele de executare silitã şi celelalte acte care sunt de competenţa sa, în baza dispoziţiei scrise a şefului corpului de executori şi a avizului prealabil obligatoriu prevãzut la art. 6.
(2) Toate actele întocmite de executor se redacteazã în limba românã.
(3) Persoanele interesate în efectuarea executãrii, care nu înţeleg sau nu vorbesc limba românã, au dreptul sã ia cunoştinţã, printr-un interpret sau traducãtor, de cuprinsul oricãror acte întocmite de executor, precum şi de celelalte acte depuse la dosarul executãrii.
ART. 20
(1) În îndeplinirea atribuţiilor lor, executorii pentru societãţile de microfinanţare întocmesc procese-verbale în care consemneazã constatãrile fãcute şi mãsurile luate, dacã reglementãrile aplicabile în materie nu prevãd altfel.
(2) Unul dintre exemplarele proceselor-verbale întocmite potrivit alin. (1) se depune la dosarul executãrii, iar celelalte se comunicã persoanelor interesate.
ART. 21
Actele care prezintã erori materiale sau omisiuni vãdite vor fi corectate sau completate de cãtre executor, la cererea pãrţilor ori din oficiu. Despre corectarea sau completarea efectuatã se va face menţiune pe toate exemplarele actului, sub semnãtura executorului şi cu aplicarea ştampilei. În acest scop, pãrţile vor fi înştiinţate sã prezinte toate exemplarele actului care urmeazã sã fie corectat sau completat, dupã caz.
ART. 22
(1) Actele executorilor sunt supuse, în condiţiile legii, controlului judecãtoresc.
(2) Cei interesaţi sau vãtãmaţi prin actele de executare pot formula contestaţii la executare în condiţiile prevãzute de Codul de procedurã civilã, dacã prin lege nu se dispune altfel.
ART. 23
Corpul executorilor va întocmi evidenţa şi arhiva lucrãrilor îndeplinite pentru fiecare societate de microfinanţare pentru care s-au efectuat acte de executare silitã.

CAP. VI
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 24
Dosarele de executare aflate în curs de rezolvare la data intrãrii în vigoare a prezentului statut pot fi preluate de cãtre executorii pentru societãţile de microfinanţare, pe baza solicitãrilor scrise adresate preşedintelui instanţei de executare.
ART. 25
Prezentul statut intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016