Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STATUTUL din 24 noiembrie 1997  Societatii Comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STATUTUL din 24 noiembrie 1997 Societatii Comerciale "Parc" - S.A. Botosani

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 339 din 3 decembrie 1997

CAP. 1
Denumirea, forma juridica, sediul, durata

ART. 1
Denumirea societatii comerciale
Denumirea societatii comerciale este: Societatea Comerciala "Parc" - S.A. Botosani.
In toate actele, facturile, anunturile, publicatiile etc., emanand de la societate, denumirea societatii comerciale va fi urmata de initialele "S.A.", de capitalul social, de numarul de inregistrare la Registrul comertului si de sediul acesteia.
ART. 2
Forma juridica a societatii comerciale
Societatea Comerciala "Parc" - S.A. Botosani este persoana juridica romana, avand forma juridica de societate pe actiuni.
Aceasta isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile romane si cu prezentul statut.
ART. 3
Sediul societatii comerciale
Sediul societatii comerciale este in Romania, municipiul Botosani, Str. Unirii nr. 16, judetul Botosani. Sediul societatii comerciale poate fi schimbat in alt loc din Romania, pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor, potrivit legii.
Societatea comerciala poate avea sucursale si filiale, situate si in alte localitati.
ART. 4
Durata societatii comerciale
Durata societatii comerciale este nelimitata, cu incepere de la data inmatricularii in Registrul comertului, in baza publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

CAP. 2
Obiectul de activitate al societatii comerciale

ART. 5
Obiectul de activitate al societatii comerciale
Obiectul de activitate al societatii comerciale il formeaza activitatile de service si reparatii auto, reparatii si rebobinari de electromotoare de tip industrial si uz casnic, confectii si constructii metalice, vulcanizare, prestari servicii de alimentatie publica si turism, comercializarea produselor alimentare si industriale, activitati de productie alimentara, activitati de import-export.

CAP. 3
Capitalul social, actiunile

ART. 6
Capitalul social
Capitalul social al Societatii Comerciale "Parc" - S.A. Botosani este in valoare de 1.242.805 mii lei.
Capitalul social al societatii comerciale este impartit in 49.712 actiuni nominative, in valoare nominala de 25.000 lei fiecare.
Capitalul social este detinut integral de Fondul Proprietatii de Stat, ca actionar unic, pana la transmiterea actiunilor din proprietatea statului catre terte persoane fizice sau juridice, romane sau straine, in conditiile legii.
ART. 7
Actiunile
Actiunile vor cuprinde mentiunile prevazute de lege.
ART. 8
Piata de tranzactionare a valorilor mobiliare, registrul independent privat care tine evidenta actionarilor
Piata de tranzactionare a actiunilor apartinand Societatii Comerciale "Parc" - S.A. Botosani este RASDAQ.
Registrul independent privat care tine evidenta actionarilor este Registrul roman al actionarilor.
Piata de tranzactionare si registrul independent privat care tine evidenta actiunilor Societatii Comerciale "Parc" - S.A. Botosani vor putea fi schimbate cu aprobarea adunarii generale a actionarilor.
ART. 9
Majorarea capitalului social
Capitalul social poate fi majorat pe baza hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor, prin emiterea de noi actiuni, reprezentand aportul in numerar sau in natura.
Majorarea capitalului social se poate face partial sau total, in natura, prin hotararea adunarii generale extraordinare a actionarilor, pe baza evaluarii efectuate de experti desemnati de catre actionari.
ART. 10
Reducerea capitalului social
Reducerea capitalul social se poate face pe baza hotararii adunarii generale extraordinare a actionarilor.
Propunerea de reducere a capitalului social trebuie comunicata de catre consiliul de administratie comisiei de cenzori, cu cel putin 30 de zile inainte de data adunarii generale a actionarilor, care decide asupra acestor reduceri. Comisia de cenzori va trebui sa refere asupra cauzelor si conditiilor reducerii.
Majorarea sau reducerea capitalului societatii comerciale, atat timp cat este integral de stat, se poate face numai cu aprobarea organului care a infiintat societatea comerciala.
ART. 11
Drepturile si obligatiile decurgand din actiuni
Fiecare actiune confera actionarului dreptul la un vot in adunarea generala a actionarilor si dreptul de a participa la distribuirea dividendelor, potrivit legii.
Obligatiile societatii comerciale sunt garantate cu patrimoniul social, iar actionarii raspund numai in limita actiunilor pe care le-au subscris.
ART. 12
Cesiunea actiunilor
Actiunile sunt indivizibile cu privire la societatea comerciala, care nu recunoaste decat un singur proprietar pentru fiecare actiune.
Cesiunea actiunilor se face potrivit legii.
Cesiunea actiunilor se inregistreaza in registrul de evidenta a actiunilor si se mentioneaza pe titlu.
ART. 13
Pierderea actiunilor
In cazul pierderii uneia sau mai multor actiuni, proprietarul va trebui sa anunte consiliul de administratie si sa faca public faptul prin presa. Dupa 6 luni va putea obtine un duplicat al actiunii.

CAP. 4
Adunarea generala a actionarilor

ART. 14
Felurile adunarilor generale ale actionarilor
Adunarea generala a actionarilor este organul de conducere a societatii comerciale, care decide asupra activitatii acesteia si asigura politica ei comerciala.
Adunarea generala a actionarilor este ordinara si extraordinara.
ART. 15
Atributii
1. Adunarea generala ordinara a actionarilor are urmatoarele atributii:
a) discuta, aproba sau modifica bilantul contabil dupa ascultarea raportului administratorilor si al cenzorilor, si fixeaza dividendele;
b) alege sau revoca pe administratori sau pe cenzori;
c) fixeaza remuneratia cuvenita pentru exercitiul financiar in curs, administratorilor (consiliului de administratie) si cenzorilor;
d) se pronunta asupra gestiunii administratorilor;
e) stabileste bugetul de venituri si cheltuieli si programul societatii comerciale;
f) hotaraste gajarea, inchirierea sau desfiintarea uneia sau a mai multor subunitati ale societatii comerciale;
g) aproba structura organizatorica a societatii comerciale si numarul de posturi, precum si normativul de constituire a compartimentelor functionale si de productie;
h) analizeaza rapoartele consiliului de administratie, privind stadiul si perspectivele societatii comerciale, cu referire la profit si la dividende, pozitia pe piata interna si internationala, nivelul tehnic, calitatea, forta de munca, protectia mediului, relatiile cu clientii. De asemenea, hotaraste asupra nivelului fondurilor pentru cercetari stiintifice care au ca obiect fundamentarea strategiilor de dezvoltare, cresterea calitatii produselor si a serviciilor, elaborarea de produse si de tehnologii noi, competitive;
i) hotaraste cu privire la contractarea de imprumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe, la nivelul imprumuturilor bancare si la conditiile de acordare a garantiilor, stabileste conditiile de acordare a creditelor comerciale si aproba orice fel de credit financiar acordat de societatea comerciala;
j) hotaraste, cu prilejul stabilirii bugetului de venituri si cheltuieli, asupra modului de remunerare a membrilor consiliului de administratie; hotaraste asupra salariilor si primelor directorului (administratorului);
k) hotaraste asupra oricaror alte probleme de competenta sa, potrivit legii si prezentului statut.
2. Adunarea generala extraordinara are urmatoarele atributii:
a) hotaraste cu privire la infiintarea si desfiintarea de sucursale si filiale;
b) hotaraste cu privire la marirea sau la reducerea capitalului social;
c) hotaraste cu privire la adoptarea sau la modificarea statutului, precum si la transformarea formei juridice a societatii comerciale;
d) hotaraste cu privire la fuziunea, divizarea sau dizolvarea societatii comerciale;
e) hotaraste cu privire la executarea de reparatii capitale si realizarea de investitii noi;
f) indeplineste orice alte atributii potrivit legii.
ART. 16
Convocarea adunarii generale a actionarilor
Adunarea generala a actionarilor se convoaca de catre presedintele consiliului de administratie sau de unul dintre administratori, desemnati de presedinte.
Adunarile generale ordinare au loc cel putin o data pe an, in cel mult 3 luni de la incheierea exercitiului financiar, pentru examinarea bilantului contabil si a contului de profit si pierderi pe anul precedent si pentru stabilirea programului de activitate si a bugetului de venituri si cheltuieli pe anul urmator.
Adunarile generale extraordinare se convoaca ori de cate ori este necesar, in conditiile prevazute de lege. Administratorii sunt obligati sa convoace adunarea generala la cererea actionarilor care detin o zecime din capitalul social. In conditiile legii, adunarea generala se convoaca si la cererea comisiei de cenzori.
Convocarea adunarii generale a actionarilor se face in conformitate cu dispozitiile din statut.
Convocarea va fi facuta in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
Hotararile adunarilor generale ale actionarilor se iau conform prevederilor legale, prin vot deschis sau vot secret.
Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administratie si a cenzorilor, pentru revocarea lor si pentru luarea hotararilor referitoare la raspunderea administratorilor.
Actionarii nu vor putea fi reprezentati in adunarile generale decat prin alti actionari, in baza unei procuri speciale intocmite de societatea comerciala, conform reglementarilor legale in vigoare.
Actionarii care nu au capacitate legala, precum si persoanele juridice pot fi reprezentati prin reprezentantii lor legali, care, la randul lor, pot da procura speciala altor actionari.
Procurile vor fi depuse in original cu doua zile inainte de data tinerii adunarii generale a actionarilor. Ele vor fi retinute de societatea comerciala, facandu-se mentiune despre acestea in procesul-verbal al adunarii generale a actionarilor.
ART. 17
Prezidarea adunarilor generale ale actionarilor
Adunarea generala a actionarilor este prezidata de presedintele consiliului de administratie, iar in lipsa acestuia, de unul dintre administratori, desemnati de presedinte.
Adunarea generala a actionarilor alege, dintre membrii sai, un secretar sau un secretariat format din mai multe persoane, care va intocmi procesul-verbal al sedintei.
Procesul-verbal va fi trecut in registrul adunarii generale a actionarilor, sigilat si parafat. Procesul-verbal va fi semnat de persoana care a prezidat sedinta si de secretariat.
ART. 18
Conditii de validitate
Adunarea generala a actionarilor este constituita valabil si poate lua hotarari, daca la prima convocare actionarii prezenti sau reprezentati detin cel putin jumatate din capitalul social, iar hotararile vor fi luate de actionarii care detin cel putin jumatate plus unul din capitalul social reprezentat in adunarea generala.
Daca adunarea generala a actionarilor nu poate lucra datorita neindeplinirii conditiilor de mai sus, adunarea generala ce se va intruni dupa o a doua convocare poate sa delibereze asupra problemelor din ordinea de zi a celei dintai adunari generale, oricare ar fi partea de capital detinuta de actionarii prezenti, cu majoritate.
Pentru validarea deliberarilor adunarii generale extraordinare a actionarilor sunt necesare:
a) la prima convocare, prezenta actionarilor care detin jumatate din capitalul social, iar hotararile sa fie luate cu votul unui numar de actionari care sa detina cel putin jumatate din capitalul social;
b) la urmatoarele convocari, daca nu s-a putut indeplini conditia prevazuta la lit. a), adunarea generala a actionarilor poate sa delibereze asupra problemelor din ordinea de zi a celei dintai adunari generale, oricare ar fi partea de capital detinuta de actionarii prezenti, cu majoritate.
Hotararile adunarii generale a actionarilor sunt obligatorii chiar pentru actionarii absenti sau nereprezentati sau care au votat impotriva.

CAP. 5
Consiliul de administratie

ART. 19
Numire. Organizare
Societatea comerciala este administrata de catre un consiliu de administratie ales de adunarea generala a actionarilor pe o perioada de 4 ani, cu conditia de a avea calitatea de actionari.
Consiliul de administratie este format dintr-un numar de 3-5 persoane.
Cand se creeaza un loc vacant in consiliul de administratie, adunarea generala a actionarilor numeste un nou administrator pentru completarea locului vacant.
Consiliul de administratie este condus de presedintele consiliului de administratie, ales dintre membrii sai prin vot secret.
Consiliul de administratie se intruneste la sediul societatii comerciale ori de cate ori este necesar, la convocarea presedintelui sau a unei treimi din numarul membrilor sai, si ia decizii cu majoritatea absoluta a voturilor membrilor prezenti ai consiliului de administratie. El este prezidat de presedinte, iar in lipsa acestuia, de unul dintre administratori, desemnat de presedinte.
Presedintele numeste un secretar fie dintre membrii consiliului, fie din afara acestuia.
Dezbaterile consiliului de administratie au loc conform ordinii de zi stabilite pe baza proiectului comunicat de presedinte, cu cel putin 5 zile inainte. Acesta se consemneaza in procesul-verbal al sedintei, care se scrie intr-un registru sigilat si parafat de presedintele consiliului de administratie.
Procesul-verbal este semnat de persoana care a prezidat sedinta si de membrii prezenti ai consiliului de administratie, precum si de secretarul care l-a intocmit.
Administratorii trebuie sa depuna drept garantie, conform <>Legii nr. 31/1990 , cu modificarile ulterioare, un numar de 10 actiuni.
Presedintele indeplineste si functia de director, asigurand conducerea curenta a societatii comerciale si aducerea la indeplinire a hotararilor adunarii generale a actionarilor si ale consiliului de administratie. In relatiile cu tertii, societatea comerciala este reprezentata de catre presedintele consiliului de administratie, pe baza si in limitele imputernicirilor date de adunarea generala a actionarilor sau, in lipsa lui, de catre unul dintre administratori, desemnat de consiliul de administratie.
Membrii consiliului de administratie vor putea exercita orice act legat de administrarea societatii comerciale, in interesul acesteia, in limita drepturilor care li se confera.
Presedintele consiliului de administratie este obligat sa puna la dispozitie comisiei de cenzori, la cererea acesteia, toate documentele societatii comerciale.
Presedintele si ceilalti membri ai consiliului de administratie raspund fata de societatea comerciala pentru prejudiciile rezultate din faptele lor ilicite, pentru abaterile de la statut si pentru lipsa de grija in administrarea societatii comerciale.
ART. 20
Atributiile consiliului de administratie
Consiliul de administratie are urmatoarele atributii:
a) propune spre aprobare adunarii generale a actionarilor organigrama societatii comerciale;
b) angajeaza si concediaza personalul;
c) stabileste indatoririle si imputernicirile personalului societatii comerciale, pe compartimente;
d) aproba incheierea de contracte de inchiriere, de asociere si locatii, pe baza hotararii adunarii generale a actionarilor sau pe baza imputernicirii date de adunarea generala a actionarilor in acest scop;
e) stabileste tactica si strategia de marketing, de cercetare-dezvoltare, de asigurare a calitatii, de protectia mediului;
f) supune, anual, adunarii generale a actionarilor, dupa incheierea exercitiului financiar, in conditiile legii, raportul cu privire la activitatea societatii, bilantul contabil si contul de profit si pierderi pe anul precedent, precum si proiectul de programe de activitate, proiectul de buget de venituri si cheltuieli al societatii pe anul urmator;
g) stabileste modul de amortizare a mijloacelor fixe, conform legii;
h) rezolva orice alte probleme stabilite de adunarea generala ordinara a actionarilor.
Presedintele consiliului de administratie va fi remunerat cu o suma fixa, in functie de cifra de afaceri si de salariul mediu brut al salariatilor, care reprezinta venitul brut lunar ce sta la baza drepturilor cuvenite privind vechimea in munca, asigurarile sociale si pensia, stabilite potrivit legii.
Remuneratia cenzorilor este de 10% din remuneratia directorului societatii comerciale.

CAP. 6
Controlul societatii

ART. 21
Controlul societatii comerciale
Gestiunea societatii comerciale este controlata de actionari si de trei cenzori si trei supleanti, numiti in conditiile legii de adunarea generala a actionarilor.
ART. 22
Prezentarea de date
Pentru a putea exercita dreptul de control, actionarilor li se vor prezenta, la cerere, date cu privire la situatia patrimoniului, a beneficiilor si a pierderilor.
ART. 23
Atributiile cenzorilor
Cenzorii au urmatoarele atributii principale:
a) in cursul exercitiului financiar controleaza exactitatea inventarului, a documentelor si a informatiilor prezentate de consiliul de administratie asupra fondurilor societatii comerciale, a bilantului contabil si a contului de profit si pierderi, prezentand adunarii generale a actionarilor un raport scris prin care se propune aprobarea sau modificarea bilantului si a contului de profit si pierderi;
b) la lichidarea societatii comerciale controleaza operatiunile de lichidare;
c) prezinta adunarii generale a actionarilor motivatia privind reducerea capitalului social.
ART. 24
Modul de lucru
Cenzorii se intrunesc la sediul societatii comerciale si iau decizii cu majoritate de voturi.
Cenzorii pot convoca adunarea generala a actionarilor, in cazul in care capitalul social s-a diminuat cu mai mult de 10% .

CAP. 7
Activitatea societatii comerciale

ART. 25
Exercitiul financiar
Exercitiul financiar incepe la 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie ale fiecarui an.
Primul exercitiu financiar incepe la data constituirii societatii comerciale.
Societatea comerciala va tine evidenta contabila in lei si va intocmi anual bilantul contabil si contul de profit si pierderi, avand in vedere normele metodologice elaborate de Ministerul Finantelor.
ART. 26
Dividendele
Profitul societatii comerciale si repartizarea lui se aproba de catre adunarea generala a actionarilor, in conformitate cu legislatia in vigoare.
In cazul inregistrarii de pierderi, membrii consiliului de administratie si cenzorii se obliga sa analizeze cauzele si sa ia masuri de recuperare.
ART. 27
Salarizarea
Nivelul salariilor pentru personalul societatii comerciale se stabileste pe categorii de calificare si functii, in functie de studii si munca efectiv prestata, de catre membrii consiliului de administratie, cu respectarea limitei minime de salarizare prevazute de lege si a prevederilor contractului colectiv de munca.

CAP. 8
Modificarea formei juridice. Dizolvare. Litigii

ART. 28
Transformarea societatii comerciale
Societatea comerciala isi va putea transforma forma juridica prin hotararea adunarii generale extraordinare a actionarilor.
Noua societate comerciala va indeplini formalitatile de inregistrare si de publicitate cerute de lege la infiintarea societatii.
ART. 29
Dizolvarea societatii comerciale
Urmatoarele situatii duc la dizolvarea societatii comerciale:
- imposibilitatea realizarii obiectului de activitate;
- pierderea a cel putin jumatate din capitalul social, daca adunarile generale ale actionarilor nu decid completarea capitalului social sau reducerea lui la suma ramasa;
- numarul de actionari va fi redus sub 5;
- in orice alte situatii, in baza hotararii adunarii generale a actionarilor.
ART. 30
Lichidarea societatii comerciale
Lichidarea societatii comerciale se va face de catre unul sau mai multi lichidatori, numiti de adunarea generala a actionarilor, sau de catre alte persoane.
Din momentul intrarii in functie a lichidatorilor, mandatul administratorilor si al directorilor inceteaza, acestia nemaiputand intreprinde noi operatiuni in numele societatii comerciale.
Lichidatorii au aceeasi raspundere ca si administratorii si isi indeplinesc mandatul sub controlul comisiei de cenzori.
Lichidatorii pot aparea in fata instantelor judecatoresti, pot incheia tranzactii si compromisuri cu creditorii societatii comerciale.
Lichidatorii care efectueaza noi operatiuni ce nu sunt necesare scopului lichidarii sunt raspunzatori personal si solidar de executarea acestora.
Din sumele rezultate din lichidare vor fi lichidati mai intai debitorii privilegiati si apoi, ceilalti debitori.
Dupa aceasta, lichidatorii vor intocmi bilantul de lichidare si vor face propuneri de repartizare, intre actionari, a rezultatelor financiare ale lichidarii, proportional cu cotele de participare la capitalul social.
Bilantul de lichidare, ca si propunerile de distribuire a mijloacelor rezultate din lichidare, vor fi supuse spre aprobare adunarii generale a actionarilor.
Dupa aprobarea acestui bilant, se considera ca societatea comerciala a descarcat pe lichidatori de activitatea lor.
Pe baza bilantului de lichidare, lichidatorii vor intocmi, in forma autentica, un inscris constatator, care va fi inregistrat la Registrul comertului.
ART. 31
Litigiile
Litigiile de orice fel, aparute intre societatea comerciala si persoane fizice sau juridice, romane sau straine, sunt de competenta instantelor judecatoresti din Romania.
Litigiile nascute din raporturile contractuale dintre societatea comerciala si persoane juridice romane pot fi solutionate si prin arbitraj, potrivit legii.

CAP. 9
Dispozitii finale

ART. 32
Prevederile prezentului statut se completeaza cu dispozitiile legale referitoare la societatile comerciale.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016