Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STATUTUL din 22 aprilie 1993  Societatii Comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STATUTUL din 22 aprilie 1993 Societatii Comerciale "Institutul de Cercetari in Transporturi - INCERTRANS" - S.A.

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 91 din 13 mai 1993

CAP. 1
Denumirea, forma juridica, sediul, durata

ART. 1
Denumirea
Denumirea societatii este Societatea Comerciala "Institutul de Cercetari in Transporturi - INCERTRANS" - S.A.
In toate actele, facturile, anunturile si publicatiile emanind de la societate, denumirea acesteia va fi precedata sau urmata de cuvintele "societate pe actiuni" ori initialele "S.A.", cu mentionarea capitalului social, a numarului de inregistrare in Registrul comertului si a sediului societatii.
ART. 2
Forma juridica a societatii
Societatea Comerciala "Institutul de Cercetari in Transporturi - INCERTRANS" - S.A. este persoana juridica romana, avind forma juridica de societate pe actiuni, si isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile romane si cu prezentul statut.
ART. 3
Sediul societatii
Sediul societatii este in Romania, municipiul Bucuresti, calea Grivitei nr. 391-393, sectorul 1.
Societatea are filiale situate in localitatile Timisoara si Constanta, putind infiinta filiale, reprezentante sau agentii si in alte localitati din tara si in strainatate.
ART. 4
Durata societatii
Durata societatii este nelimitata, cu incepere de la data inregistrarii in Registrul comertului.

CAP. 2
Scopul si obiectul de activitate

ART. 5
Scopul societatii este de a realiza profit, conform obiectului de activitate.
ART. 6
Obiectul de activitate al societatii este:
- cercetari stiintifice si tehnologice in transporturi;
- fundamentari si elaborari de standarde;
- realizarea de baze de date privind transporturile;
- incercari si experimentari in transporturi;
- autorizari si avizari, diferite de cele atribuite expres altor autoritati prin acte normative, training si alte activitati;
- prestari ocazionale de servicii specifice activitatii de cercetare- proiectare tehnologica;
- alte activitati legate direct de scopul societatii;
- studii si analize pentru strategia si dezvoltarea transporturilor;
- cercetari referitoare la procesul de exploatare si in domeniul economic al transporturilor.
Obiectul de activitate al societatii va putea fi realizat in tara si in strainatate, in mod direct, independent, in cooperare sau prin asociere cu parteneri din tara sau din strainatate, inclusiv prin exportul sau importul rezultatelor cercetarii.

CAP. 3
Capitalul social, actiunile

ART. 7
Capitalul social la data de 31 decembrie 1992 este fixat la suma de 165.435 mii lei, impartit in 33.087 actiuni nominative in valoare nominala de cite 5.000 lei fiecare si se compune din mijloace fixe in valoare de 138.539 mii lei si mijloace circulante in valoare de 26.896,00 mii lei, conform anexei si terenuri cu suprafata de 20.725 mp (anexa nr. 2 a) care se comunica celor doua persoane juridice nou-infiintate prin prezenta hotarire.
Eventualele regularizari ale patrimoniului vor fi efectuate si publicate in curs de 60 de zile de la data publicarii prezentului statut in Monitorul Oficial al Romaniei.
Capitalul social initial este detinut integral de statul roman, ca actionar unic, pina la transmiterea actiunilor din proprietatea statului catre terte persoane fizice sau juridice romane sau straine, in conditiile legii si varsat in intregime la data constituirii societatii.
ART. 8
Actiunile
Actiunile vor cuprinde toate elementele prevazute de lege si vor purta timbrul sec al societatii si semnatura a doi administratori.
Societatea va tine evidenta actiunilor intr-un registru numerotat, sigilat si parafat de presedintele consiliului de administratie; registrul se pastreaza la sediul societatii, prin grija consiliului de administratie.
ART. 9
Reducerea sau majorarea capitalului social
Capitalul social poate fi redus sau majorat pe baza hotaririi adunarii generale a actionarilor, in conditiile si cu respectarea procedurii prevazute de lege.
ART. 10
Drepturi si obligatii decurgind din actiuni
Fiecare actiune subscrisa si varsata confera actionarului dreptul la un vot in adunarea generala a actionarilor, dreptul de a alege si de a fi ales in organele de conducere, de a participa la distribuirea dividendelor, precum si alte drepturi prevazute de lege.
Detinerea actiunii implica adeziunea de drept la statutul societatii.
Drepturile si obligatiile decurgind din detinerea de actiuni urmeaza de drept actiunile in cazul trecerii lor in proprietatea altor persoane.
Obligatiile societatii sint garantate cu capitalul social, iar actionarii raspund numai in limita valorii actiunilor pe care le-au subscris.
Patrimoniul societatii nu poate fi grevat de datorii sau alte obligatii personale ale actionarilor. Un creditor al unui actionar poate formula pretentii asupra partii din profitul societatii ce i se va repartiza de catre adunarea generala sau a cotei-parti cuvenite acestuia la lichidarea societatii, efectuata in conditiile prezentului statut.
ART. 11
Cesiunea actiunilor
Actiunile sint indivizibile cu privire la societate, care recunoaste un singur proprietar pentru fiecare actiune. Cesiunea actiunilor se face potrivit legii.
Cesiunea actiunilor se inregistreaza in registrul de evidenta a actiunilor si se face mentiune pe titlu.
ART. 12
Pierderea actiunilor
In cazul pierderii uneia sau mai multor actiuni, proprietarul va trebui sa anunte, in scris, consiliul de administratie si sa faca public faptul prin presa in cel putin doua ziare de larga circulatie din localitatea unde se afla sediul societatii.
Dupa 6 luni de la anuntul in presa va putea obtine un duplicat al actiunii.

CAP. 4
Adunarea generala a actionarilor

ART. 13
Atributii
Adunarea generala a actionarilor este organul de conducere al societatii, care decide asupra activitatii acesteia si asigura politica ei economica si sociala.
Adunarile generale ale actionarilor sint ordinare si extraordinare si au urmatoarele atributii principale:
a) aproba structura organizatorica a societatii si numarul de posturi, precum si normativul de constituire a compartimentelor functionale si de productie;
b) aleg membrii consiliului de administratie si ai comisiei de cenzori (supleanti), le stabilesc remuneratia cuvenita pentru exercitiul in curs, ii descarca de activitate si ii revoca;
c) aleg directorii, le stabilesc atributiile si salariile, ii descarca de activitate si ii revoca;
d) stabilesc competentele si raspunderile consiliului de administratie si comisiei de cenzori;
e) stabilesc nivelul de salarizare a personalului angajat de societate, in functie de studii si de munca efectiv prestata, cu respectarea limitei minime de salarizare prevazute de lege;
f) aproba si modifica programele de activitate si bugetul societatii;
g) analizeaza rapoartele consiliului de administratie privind stadiul si perspectivele societatii cu privire la profit si dividende, pozitia pe piata interna si internationala, nivelul tehnic, calitatea, forta de munca, protectia mediului, relatiile cu clientii.
h) hotarasc asupra nivelului fondurilor pentru cercetarile stiintifice care au ca obiect fundamentarea strategiei de dezvoltare a societatii, cresterii calitatii activitatii de cercetare, elaborarea de produse si tehnologii noi, precum si pentru achizitionarea de tehnologii de cercetare noi;
i) hotarasc cu privire la contractarea de imprumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe si cu privire la conditiile de acordare a garantiilor;
j) examineaza, aproba sau modifica bilantul si contul de profit si pierderi dupa analizarea raportului consiliului de administratie si al comisiei de cenzori, aproba repartizarea profitului intre actionari;
k) hotarasc cu privire la infiintarea si desfiintarea de sucursale, filiale, reprezentante si agentii in alte localitati si in afara tarii;
l) hotarasc cu privire la majorarea sau reducerea capitalului social, la modificarea numarului de actiuni sau a valorii nominale a acestora, precum si la cesiunea actiunilor;
m) hotarasc cu privire la adoptarea sau modificarea statutului, precum si la transformarea formei juridice a societatii;
n) hotarasc cu privire la comasarea, divizarea sau dizolvarea societatii;
o) hotarasc cu privire la executarea de reparatii capitale si realizarea de investitii noi;
p) hotarasc cu privire la actionarea in justitie a membrilor consiliului de administratie, a directorilor si a adjunctilor acestora si a cenzorilor pentru pagubele pricinuite societatii;
r) hotarasc asupra oricaror alte probleme din competenta sa potrivit legii sau prezentului statut.
Atributiile adunarilor generale ordinare si extraordinare ale actionarilor se diferentiaza conform legii.
ART. 14
Convocarea adunarii generale
Adunarea generala se convoaca de presedintele consiliului de administratie sau de unul dintre administratori, desemnat de presedinte, precum si de catre cenzori, in cazul prevazut de <>art. 114 lit. b) din Legea nr. 31/1990 .
Adunarile generale ordinare au loc o data pe an, la cel mult trei luni de la incheierea exercitiului economico-financiar, pentru examinarea bilantului si contului de profit si pierderi pe anul precedent si pentru stabilirea programului de activitate si a bugetului pe anul in curs.
Adunarile generale extraordinare se convoaca, in conditiile prevazute de lege, la cererea actionarilor reprezentind 1/10 din capital sau la cererea comisiei de cenzori.
Administratorii pot convoca adunarea generala ori de cite ori va fi nevoie. Convocarea va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei si intr-unul din ziarele de larga circulatie din tara. Convocarea va cuprinde locul si data tinerii adunarii generale, precum si ordinea de zi, cu aratarea explicita a tuturor problemelor ce vor face obiectul dezbaterii adunarii.
In cazul in care pe ordinea de zi va figura si modificarea statutului, convocarea va trebui sa cuprinda textul integral al propunerilor de modificare.
Adunarea generala se intruneste la sediul societatii sau in alt loc stabilit de consiliul de administratie.
ART. 15
Exercitarea dreptului de vot in adunarea generala a actionarilor
De regula, hotaririle se iau prin vot deschis al actionarilor. Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administratie si a cenzorilor, pentru revocarea lor si pentru luarea hotaririlor referitoare la raspunderea membrilor consiliului de administratie.
ART. 16
Organizarea adunarii generale a actionarilor
Adunarea generala ordinara este valabil constituita si poate lua hotariri, daca la prima convocare actionarii prezenti sau reprezentantii lor detin cel putin 2/3 din capitalul social, iar la a doua convocare, daca detin cel putin 1/2 din capitalul social.
Adunarea generala extraordinara este valabil constituita si poate lua hotariri, daca la prima convocare actionarii prezenti sau reprezentantii lor detin cel putin 3/4 din capitalul social, iar la a doua convocare, daca detin cel putin 1/2 din capitalul social.
Adunarea generala a actionarilor este prezidata de presedintele consiliului de administratie, iar in lipsa acestuia, de catre unul dintre vicepresedinti, desemnat de presedinte.
Presedintele consiliului de administratie desemneaza, dintre actionari, doi secretari care vor verifica prezenta actionarilor la adunare si vor intocmi procesul-verbal al adunarii.
Procesul-verbal se consemneaza intr-un registru sigilat si parafat si va fi semnat de presedinte sau de persoane care au condus sedinta, in lipsa presedintelui, si de catre secretarul care l-a intocmit.
Adunarea generala a actionarilor, statutar constituita, ia hotariri cu majoritatea de voturi a celor prezenti sau reprezentati.
Hotaririle adunarii generale sint obligatorii pentru toti actionarii, inclusiv pentru actionarii absenti sau nereprezentati sau care au votat impotriva.
ART. 17
In perioada in care statul este actionar unic, atributiile adunarii generale a actionarilor vor fi exercitate de imputernicitii mandatati sa reprezinte interesele capitalului de stat.

CAP. 5
Consiliul de administratie

ART. 18
Organizare
Societatea Comerciala "Institutul de Cercetari in Transporturi - INCERTRANS" - S.A. este administrata de un consiliu de administratie, format din 9 persoane alese de adunarea generala a actionarilor pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de a fi realese pe o noua perioada de 4 ani.
In perioada in care statul este unicul actionar, membrii consiliului de administratie se numesc de imputernicitii mandatati sa reprezinte interesele capitalului de stat, cu acordul ministrului transporturilor.
Consiliul de administratie se intruneste la sediul societatii, ori de cite ori este necesar, la convocarea presedintelui sau a 1/3 din numarul membrilor sai si ia decizii cu majoritatea simpla de voturi din totalul numarului membrilor consiliului. El este prezidat de presedinte, iar in lipsa acestuia, de unul dintre administratori, desemnat de presedinte. Presedintele numeste un secretar dintre membrii consiliului sau din afara acestuia.
La prima sedinta, consiliul de administratie alege dintre membrii sai un presedinte si doi vicepresedinti. Presedintele consiliului de administratie este si director general al societatii.
Dezbaterile consiliului de administratie se desfasoara conform ordinii de zi stabilite pe baza proiectului comunicat de presedinte cu 15 zile inainte. Aceste dezbateri se consemneaza in procesul-verbal al sedintei, intr-un registru sigilat si parafat de presedinte. Procesul-verbal se semneaza de persoana care a prezidat sedinta si de secretar.
In relatiile cu tertii, societatea comerciala este reprezentata de catre presedintele consiliului de administratie, pe baza si in limitele imputernicirilor date de adunarea generala a actionarilor sau, in lipsa lui, de catre unul dintre administratori, desemnat de consiliu. Cel ce reprezinta societatea semneaza actele care angajeaza societatea fata de terti.
Membrii consiliului de administratie vor putea exercita actiuni in justitie in legatura cu administrarea societatii, in interesul acesteia, in limitele drepturilor ce li se confera.
Presedintele consiliului de administratie este obligat sa puna la dispozitia actionarilor si comisiei de cenzori, la cererea acestora, toate documentele societatii.
Presedintele, vicepresedintele, ceilalti membri ai consiliului de administratie si directorii raspund individual sau solidar, dupa caz, fata de societate, pentru prejudiciile rezultate din faptele lor ilicite, pentru abaterile de la statut si pentru greseli in administrarea societatii.
In astfel de situatii, ei vor putea fi revocati din functii prin hotarirea adunarii generale.
ART. 19
Atributiile consiliului de administratie
Consiliul de administratie are, in principal, urmatoarele atributii:
a) angajeaza si concediaza personalul;
b) stabileste indatoririle, responsabilitatile si imputernicirile acestuia, pe compartimente, precum si drepturile personalului respectiv;
c) aproba operatiunile de incasari si plati, potrivit competentelor acordate;
d) stabileste sistemul de tarifare si principiile de negociere a preturilor;
e) aproba operatiunile de cumparare si vinzare de bunuri (cu exceptia mijloacelor fixe), potrivit competentelor acordate;
f) aproba incheierea sau rezilierea contractelor, potrivit competentelor acordate;
g) stabileste tactica si strategia de marketing, de cercetare si dezvoltare si de asigurare a calitatii;
h) supune anual adunarii generale a actionarilor, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului economico-financiar, raportul cu privire la activitatea societatii, bilantul si contul de profit si pierderi pe anul precedent, precum si proiectul de program de activitate si proiectul de buget al societatii pe anul urmator;
i) rezolva orice alte probleme stabilite de adunarea generala a actionarilor sau cele ce privesc conducerea curenta a societatii.

CAP. 6
Comitetul de directie

ART. 20
Consiliul de administratie poate delega o parte din atributiile sale comitetului de directie, fixind, in acelasi timp, si remuneratia membrilor sai.
Comitetul de directie prezinta, la fiecare sedinta a consiliului de administratie, registrul lui de deliberari.
In comitetul de directie votul nu poate fi dat prin delegatie.

CAP. 7
Gestiunea societatii

ART. 21
Comisia de cenzori
Gestiunea societatii este controlata de actionari si de comisia de cenzori, aleasa, in conditiile legii, de adunarea generala a actionarilor si formata din trei membri, dintre care unul este expert sau expert-contabil, ceilalti doi fiind actionari, si trei supleanti.
In perioada in care statul este actionar unic, cenzorii sint reprezentanti ai Ministerului Finantelor.
Pentru a putea exercita dreptul de control, actionarilor si comisiei de cenzori li se vor prezenta, la cerere, date cu privire la activitatea societatii, situatia patrimoniului, a contractelor, a profitului si a pierderilor.
Comisia de cenzori are urmatoarele atributii principale:
a) in cursul exercitiului financiar verifica modul de gospodarire a mijloacelor circulante si a fondurilor fixe, a portofoliului de efecte, casa si registrul de evidenta contabila si informeaza consiliul de administratie asupra neregulilor constatate;
b) la incheierea exercitiului financiar controleaza exactitatea inventarierii bunurilor, a documentelor si informatiilor prezentate de consiliul de administratie asupra conturilor societatii, a bilantului si contului de profit si pierderi, prezentind, in acest sens, un raport scris adunarii generale;
c) la lichidarea societatii controleaza operatiunile de lichidare;
d) prezinta adunarii generale a actionarilor punctul sau de vedere la propunerea de reducere a capitalului social sau de modificare a statutului si a obiectului de activitate al societatii.
Atributiile comisiei de cenzori se completeaza si cu alte prevederi legale corespunzatoare.
Comisia de cenzori se intruneste la sediul societatii si ia hotariri cu majoritate de voturi. In cazul in care exista divergente intre opiniile membrilor comisiei de cenzori, se va intocmi un raport de divergenta, ce va fi prezentat adunarii generale.
Comisia de cenzori va putea convoca adunarea generala in cazul diminuarii capitalului social cu mai mult de 10% sau cind apar situatii deosebite cu privire la patrimoniul societatii, producerea de pagube insemnate pentru societate, iar administratorii refuza convocarea adunarii generale.
Cenzorii se numesc pe o perioada de maximum 3 ani.

CAP. 8
Activitatea economico-financiara a societatii

ART. 22
Exercitiul economico-financiar
Exercitiul economico-financiar incepe la 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie ale fiecarui an.
Primul exercitiu incepe la data constituirii societatii.
ART. 23
Evidenta contabila si bilantul contabil
Evidenta contabila a unitatii se tine in lei si in valuta. Anual se va intocmi bilantul si contul de profit si pierderi pe baza metodologiei elaborate de Ministerul Finantelor. Bilantul contabil anual si contul de profit si pierderi se inregistreaza in Registrul comertului si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
ART. 24
Calculul si repartizarea profitului
Profitul societatii se stabileste pe baza bilantului contabil aprobat de adunarea generala a actionarilor. Profitul impozabil se stabileste ca diferenta intre suma totala a veniturilor incasate si suma cheltuielilor efectuate pentru realizarea acestor venituri.
Pentru determinarea acestui profit se va deduce din profitul anual fondul de rezerva, care va fi de cel mult 5% din totalul profitului prevazut in bilantul anual, constituirea lui facindu-se pina se va atinge 20% din capitalul social, precum si alte cheltuieli prevazute in reglementarile in vigoare.
Din profitul prevazut in bilant se scade impozitul legal rezultind profitul cuvenit actionarilor, care se repartizeaza intre acestia proportional cu aportul la capitalul social.
Plata profitului cuvenit actionarilor se face de societate in conditiile legii in cel mult doua luni de la aprobarea bilantului de catre adunarea generala a actionarilor.
In cazul inregistrarii de pierderi partiale, se obliga sa analizeze cauzele si sa ia masurile de recuperare. Suportarea pierderilor de catre actionari se va face proportional cu aportul de capital si in limitele capitalului subscris.
ART. 25
Registrele societatii
Societatea tine registrele prevazute de lege.

CAP. 9
Modificarea formei juridice, dizolvarea, lichidarea, litigii

ART. 26
Modificarea formei juridice
Societatea va putea fi transformata in alta forma de societate prin hotarirea adunarii generale a actionarilor.
In perioada in care statul este actionar unic, transformarea formei juridice a societatii se va putea face prin hotarirea imputernicitilor mandatati sa reprezinte interesele capitalului de stat.
Noua societate va indeplini formalitatile legale de inregistrare si publicitate cerute la infiintarea societatii.
ART. 27
Dizolvarea societatii
Urmatoarele situatii duc la dizolvarea societatii:
a) imposibilitatea realizarii obiectului social;
b) hotarirea adunarii generale;
c) falimentul;
d) pierderea unei jumatati din valoarea capitalului, dupa ce s-a consumat fondul de rezerva, daca adunarea generala a actionarilor nu decide completarea capitalului sau reducerea lui la suma ramasa;
e) numarul de actionari va fi redus sub 5, mai mult de 6 luni;
f) la cererea oricarui actionar, daca imprejurarile o cer, daca forta majora si consecintele acesteia dureaza mai mult de 8 luni, iar adunarea generala a actionarilor constata ca functionarea societatii nu mai este posibila;
g) in orice alte situatii, pe baza hotaririi adunarii generale a actionarilor, luata in unanimitate.
Dizolvarea societatii comerciale trebuie sa fie inscrisa in Registrul comertului si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
ART. 28
Lichidarea societatii
In caz de dizolvare, societatea va fi lichidata.
Lichidarea societatii si repartitia patrimoniului se fac in conditiile si cu respectarea procedurii prevazute de lege.
ART. 29
Litigii
Litigiile societatii cu persoanele fizice si juridice sint de competenta instantelor judecatoresti din Romania.
Litigiile nascute din raportul contractual dintre societate si persoanele juridice romane pot fi solutionate si prin arbitraj, potrivit legii.

CAP. 10
Dispozitii finale

Prevederile prezentului statut se completeaza cu dispozitiile legale referitoare la societatile comerciale.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016