Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STATUTUL din 20 mai 2009  Academiei de Stiinte Tehnice din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STATUTUL din 20 mai 2009 Academiei de Stiinte Tehnice din Romania

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 380 din 4 iunie 2009

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Academia de Ştiinţe Tehnice din România, denumitã în continuare ASTR, funcţioneazã în baza prevederilor <>Legii nr. 230/2008 privind înfiinţarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, ale prezentului statut şi propriului regulament de organizare şi funcţionare.

CAP. II
Membrii ASTR

ART. 2
(1) Membrii din compunerea ASTR, numãrul maxim al acestora, precum şi indemnizaţia pe care o primesc sunt prevãzute la <>art. 10-16 din Legea nr. 230/2008 .
(2) Membrii titulari şi membrii corespondenţi sunt cetãţeni români, aleşi dintre personalitãţile reprezentative, cu o înaltã ţinutã spiritualã şi moralã, care au contribuţii deosebite în domeniul tehnico-ştiinţific, consacrate prin realizãri profesionale şi lucrãri ştiinţifice de specialitate.
(3) Repartiţia pe secţii a numãrului de membri este stabilitã de adunarea generalã.
(4) La primirea în ASTR a inginerilor membri titulari şi corespondenţi se va avea în vedere reprezentarea tuturor domeniilor de activitate: învãţãmânt, cercetare, proiectare, industrie, construcţii, transporturi, comunicaţii, sistemul medical, militar şi administraţie.
(5) Membrii asociaţi sunt acele persoane fizice care prin activitatea ştiinţificã realizatã sau prin contribuţiile materiale susţin şi sprijinã dezvoltarea domeniului de activitate şi contribuie la creşterea prestigiului ASTR.
(6) Unii membri de onoare pot beneficia de o indemnizaţie de merit, stabilitã de adunarea generalã pe baza unor criterii stabilite în regulamentul de organizare şi funcţionare.
ART. 3
Alegerea membrilor titulari şi corespondenţi ai ASTR se face în limita locurilor disponibile, prevãzute la <>art. 12 alin. (3) din Legea nr. 230/2008 .
ART. 4
Propunerile pentru primirea în ASTR pot fi fãcute de:
a) secţiile de specialitate ale ASTR, pentru membrii titulari, propuşi de regulã dintre membrii corespondenţi din secţiile respective;
b) membrii titulari ai ASTR, secţiile de specialitate şi filialele ASTR, unitãţi de cercetare ştiinţificã, de învãţãmânt superior, asociaţii profesionale de profil şi alte organizaţii cu activitate de prestigiu recunoscute pe plan naţional sau internaţional în domeniul ştiinţei şi tehnicii, pentru membrii corespondenţi;
c) prezidiul ASTR, pentru membrii de onoare şi membrii asociaţi, cu consultarea secţiilor de specialitate.
ART. 5
(1) Propunerile pentru primirea în ASTR se prezintã în cadrul secţiilor de specialitate.
(2) Pentru membrii titulari, adoptarea se face prin vot secret, cu majoritate de douã treimi din numãrul total al membrilor titulari, iar pentru membrii corespondenţi, de asemenea, prin vot secret, cu majoritate de douã treimi din numãrul total al membrilor titulari şi corespondenţi ai secţiei respective.
(3) Prezidiul ASTR analizeazã şi valideazã propunerile secţiilor de specialitate şi concluziile biroului prezidiului. Propunerile însuşite de prezidiu sunt supuse aprobãrii adunãrii generale.
(4) Cererile fãcute în nume personal pentru primirea în ASTR nu sunt luate în consideraţie.
ART. 6
Adunarea generalã hotãrãşte admiterea în ASTR pe baza adeziunii scrise a candidaţilor.
ART. 7
Membrii titulari şi corespondenţi au obligaţia de a participa la lucrãrile secţiilor de specialitate din care fac parte, ale adunãrii generale şi ale altor colective din care fac parte şi au dreptul de a se exprima prin vot la luarea deciziilor asupra problemelor puse în dezbatere, precum şi obligaţia de a se implica activ şi responsabil în realizarea obiectivelor ASTR.
ART. 8
(1) Membrii ASTR au dreptul sã menţioneze în documentele oficiale şi personale calitatea de membru titular, membru corespondent sau membru asociat al ASTR şi sã poarte insigna ASTR.
(2) Calitatea de membru al ASTR este personalã şi netransmisibilã.
ART. 9
(1) Calitatea de membru al ASTR se pãstreazã pe viaţã, cu excepţia cazurilor în care se încalcã prevederile alin. (2).
(2) Prezidiul ASTR poate examina şi propune adunãrii generale retragerea calitãţii de membru al ASTR unor membri care nu îşi îndeplinesc obligaţiile statutare, nu participã activ la programele ASTR, care desfãşoarã în scris ori pe alte cãi o activitate contrarã intereselor sau prestigiului ASTR ori care au fost condamnaţi la o pedeapsã privativã de libertate pentru o faptã gravã, printr-o sentinţã rãmasã definitivã sau solicitã în scris retragerea.

CAP. III
Organizarea ASTR

ART. 10
Organizarea ASTR este prevãzutã la <>art. 17-20 din Legea nr. 230/2008 .
ART. 11
(1) În cadrul ASTR funcţioneazã un numãr de maximum 10 secţii de specialitate aprobate de adunarea generalã şi prevãzute de regulamentul de organizare şi funcţionare.
(2) Din secţiile de specialitate fac parte, peste numãrul stabilit, membri de onoare ai ASTR, corespunzãtor specialitãţii.
ART. 12
(1) Structura, organizarea şi atribuţiile secţiilor de specialitate sunt aprobate de adunarea generalã, la propunerea prezidiului ASTR.
(2) În funcţie de evoluţia şi complexitatea activitãţii, secţiile pot fi înfiinţate, restructurate, comasate sau desfiinţate prin hotãrârea cu vot deschis a Adunãrii generale a ASTR, în prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul total de membri, luatã cu majoritatea simplã a voturilor acestora.
ART. 13
Secţiile de specialitate au în principal urmãtoarele atribuţii:
a) efectueazã cercetãri, studii şi alte activitãţi tehnicoştiinţifice, cu participarea membrilor sãi;
b) dezbat şi hotãrãsc asupra problemelor tehnico-ştiinţifice în domeniul lor;
c) propun înfiinţarea de colective de cercetare, comisii şi comitete, coordoneazã şi analizeazã modul de ducere la îndeplinire a sarcinilor ce le revin;
d) propun stabilirea de relaţii cu organizaţii naţionale şi internaţionale şi promoveazã acţiuni de colaborare cu acestea;
e) propun acordarea de distincţii anuale pentru lucrãri tehnico-ştiinţifice de valoare în domeniu;
f) adoptã propuneri pentru primirea de membri în ASTR potrivit prevederilor art. 5 şi 6.
ART. 14
(1) Şedinţele secţiilor de specialitate au loc trimestrial şi sunt constituite legal în prezenţa a douã treimi din numãrul total de membri titulari şi corespondenţi.
(2) Hotãrârile secţiilor sunt luate prin vot deschis, cu o majoritate simplã din voturile membrilor titulari şi corespondenţi prezenţi, cu excepţia prevãzutã la art. 5 alin. (2).
ART. 15
(1) Secţiile de specialitate sunt conduse de un birou format din preşedinte, vicepreşedinte şi un secretar ştiinţific, aleşi pe o perioadã de 4 ani, prin vot secret, cu o majoritate de douã treimi din voturile membrilor titulari şi corespondenţi ai secţiei respective.
(2) Preşedintele secţiei este ales dintre membrii titulari ai ASTR şi alegerea sa este validatã de prezidiul ASTR.
(3) Preşedintele informeazã periodic prezidiul ASTR asupra activitãţii secţiei şi hotãrârilor luate.
ART. 16
(1) Filialele funcţioneazã ca unitãţi subordonate, înfiinţate prin hotãrâri ale Adunãrii generale a ASTR, şi pot avea personalitate juridicã în funcţie de activitãţi.
(2) Filialele sunt destinate sã îndeplineascã obiectivele ASTR în zone teritoriale, în colaborare cu secţiile de specialitate.
(3) Filialele efectueazã cercetãri, studii şi desfãşoarã alte activitãţi tehnico-ştiinţifice prin membrii lor.
ART. 17
(1) Filialele sunt conduse de un birou format din preşedinte, membru titular al ASTR, un vicepreşedinte şi un secretar ştiinţific, aleşi pe o perioadã de 4 ani, prin vot secret, cu o majoritate de douã treimi din voturile membrilor titulari şi corespondenţi.
(2) Şedinţele filialelor au loc, de regulã, lunar şi sunt constituite legal în prezenţa a douã treimi din numãrul total al membrilor titulari şi corespondenţi.
ART. 18
Structura, organizarea şi atribuţiile filialelor sunt aprobate de adunarea generalã, la propunerea prezidiului.
ART. 19
Membrii birourilor secţiilor de specialitate şi ai filialelor sunt aleşi pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit, chiar şi succesiv.
ART. 20
(1) Pentru desfãşurarea activitãţii ştiinţifice, ASTR înfiinţeazã colective de cercetare, comitete şi comisii, precum şi fundaţii, muzee şi edituri.
(2) Pentru realizarea şi dezvoltarea activitãţii sale, ASTR constituie un colegiu ştiinţific ale cãrui atribuţii vor fi stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al ASTR.
(3) În vederea realizãrii şi susţinerii obiectivelor sale, ASTR poate înfiinţa societãţi comerciale, în condiţiile legii.

CAP. IV
Organele de conducere

ART. 21
Organele de conducere ale ASTR sunt cele prevãzute la <>art. 21 din Legea nr. 230/2008 .
ART. 22
Adunarea generalã, pe lângã atribuţiile prevãzute la <>art. 25 din Legea nr. 230/2008 , îndeplineşte şi urmãtoarele atribuţii:
a) aprobã înfiinţarea, organizarea şi reorganizarea unitãţilor prevãzute la art. 20 şi, inclusiv, atribuţiile acestora;
b) aprobã repartizarea numericã a membrilor titulari, corespondenţi şi de onoare ai ASTR, pe secţii de specialitate, la propunerea prezidiului;
c) aprobã excluderea din ASTR a unor membri pentru faptele lor în condiţiile prevãzute la art. 9 alin. (2);
d) aprobã decernarea de premii, medalii şi diplome anuale.
ART. 23
Compunerea prezidiului, precum şi atribuţia sa principalã sunt prevãzute la <>art. 26 din Legea nr. 230/2008 .
ART. 24
(1) Prezidiul ASTR îndrumã, organizeazã şi coordoneazã activitatea ASTR în toate problemele ştiinţifice şi organizatorice şi ia mãsurile ce se impun pentru realizarea acestora.
(2) Prezidiul se întruneşte de 4 ori pe an ori la convocarea preşedintelui sau ori de câte ori este nevoie la cererea a cel puţin jumãtate dintre membrii sãi.
ART. 25
Pe lângã atribuţia principalã prevãzutã la art. 23, prezidiul mai are urmãtoarele atribuţii:
a) prezintã anual adunãrii generale rapoarte asupra activitãţii ASTR;
b) întocmeşte şi prezintã adunãrii generale programul anual de activitate al ASTR, pe baza propunerilor secţiilor de specialitate, ale filialelor, ale comisiilor şi acţioneazã pentru realizarea acestuia;
c) prezintã adunãrii generale propuneri privind alegerea de membri ai ASTR;
d) coordoneazã activitatea ştiinţificã a secţiilor de specialitate, filialelor şi comisiilor;
e) propune repartizarea membrilor titulari şi corespondenţi pe secţii de specialitate şi îi coopteazã în cadrul acestora pe membrii de onoare ai ASTR;
f) examineazã şi propune adunãrii generale înfiinţãri şi modificãri în organizarea ASTR, precum şi înfiinţarea structurilor prevãzute la art. 20;
g) stabileşte relaţii de colaborare ştiinţifice cu instituţii similare din ţarã şi din strãinãtate;
h) aprobã organizarea de cãtre secţiile de specialitate şi filiale a unor manifestãri ştiinţifice;
i) propune distincţiile anuale ale ASTR;
j) propune spre adoptare structura şi regulamentul de organizare şi funcţionare a aparatului de lucru al ASTR;
k) aprobã editarea lucrãrilor şi publicaţiilor periodice.
ART. 26
(1) Biroul prezidiului este format din preşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul general ai ASTR, asigurã conducerea operativã a ASTR ca organ executiv şi rãspunde de conducerea ASTR între şedinţele prezidiului.
(2) Biroul prezidiului se întruneşte lunar sau ori de câte ori este nevoie, la cererea preşedintelui sau a 2 dintre membrii sãi.
ART. 27
(1) În exercitarea atribuţiilor sale, preşedintele este sprijinit de 3 vicepreşedinţi ai ASTR şi de secretarul general.
(2) Preşedintele emite decizii pe baza statutului şi a legilor în vigoare, inclusiv de angajare a personalului ASTR conform prevederilor <>art. 28 alin. (3) din Legea nr. 230/2008 .
(3) În scopul unei mai bune şi operative funcţionãri a ASTR, preşedintele poate delega o parte din atribuţiile sale vicepreşedinţilor şi secretarului general a ASTR, cu precizarea exactã a competenţelor acordate.
ART. 28
Vicepreşedinţii ASTR îndeplinesc atribuţiile specifice coordonãrii secţiilor ştiinţifice, filialelor, relaţiilor interne şi externe, conform regulamentului de organizare şi funcţionare, precum şi alte atribuţii încredinţate de cãtre preşedintele ASTR.
ART. 29
Secretarul general asigurã, prin aparatul de lucru la nivel central, realizarea legãturilor funcţionale dintre secţiile de specialitate, dintre acestea şi filiale, conform atribuţiilor stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare.
ART. 30
Preşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul general sunt aleşi dintre membrii titulari ai ASTR pentru cel mult douã mandate de 4 ani, care pot fi şi succesive.

CAP. V
Aparatul de lucru al ASTR şi al unitãţilor din subordine

ART. 31
(1) Numãrul maxim de posturi stabilit pentru aparatul de lucru propriu la nivel central şi la nivelul filialelor teritoriale este de 32 de posturi.
(2) Structura organizatoricã a aparatului de lucru la nivel central şi la nivelul filialelor este prevãzutã în anexa nr. 1.
(3) Normativele de personal, statele de funcţii, structura posturilor pe compartimente se aprobã de cãtre preşedintele ASTR, la propunerea secretarului general.
(4) Angajarea, încetarea raporturilor de serviciu şi salarizarea personalului de la nivel central şi din filialele teritoriale se fac în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile personalului contractual bugetar şi se aprobã de biroul prezidiului ASTR.
(5) Atribuţiile, sarcinile şi rãspunderile aparatului de lucru se stabilesc prin regulamentul de organizare şi funcţionare.
ART. 32
(1) Funcţia de preşedinte este remuneratã la nivel de secretar de stat, iar funcţiile de vicepreşedinte şi secretar general, la nivel de subsecretar de stat.
(2) Salarizarea personalului din aparatul de lucru se face potrivit prevederilor legale în vigoare aplicabile personalului contractual din sistemul bugetar.

CAP. VI
Finanţarea şi patrimoniul ASTR

ART. 33
(1) Fondurile necesare funcţionãrii ASTR conform prevederilor <>Legii nr. 230/2008 şi statutului propriu se asigurã din venituri proprii şi din subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã. Finanţarea de la bugetul de stat se va face cu încadrarea în bugetul aprobat Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii.
(2) Veniturile ASTR provin şi din realizarea de contracte de cercetare, vânzarea de publicaţii proprii, consultanţã, studii, expertize, conferinţe tehnico-ştiinţifice şi alte activitãţi specifice, conform activitãţilor inginereşti.
(3) ASTR poate fi sprijinitã prin donaţii, sponsorizãri şi prin alte bunuri, conform legii, pe baza aprobãrii prezidiului ASTR.
(4) Proiectul bugetului anual de venituri şi cheltuieli se aprobã de adunarea generalã, la propunerea prezidiului, şi se transmite pentru avizare Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã şi pentru includere în legea bugetului de stat.
ART. 34
Patrimoniul ASTR este alcãtuit din:
a) bunuri mobile şi imobile;
b) bunuri mobile şi imobile, proprietate publicã sau privatã a statului ori a unitãţilor administrative-teritoriale, atribuite în administrare sau în folosinţã în condiţiile legii;
c) alte bunuri dobândite potrivit legii.
ART. 35
ASTR îşi administreazã în mod independent patrimoniul propriu, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
ART. 36
Operaţiunile financiare ale ASTR sunt realizate cu respectarea legislaţiei în vigoare.
ART. 37
ASTR utilizeazã un parc auto propriu compus din un autoturism şi un microbuz.

CAP. VII
Dispoziţii finale

ART. 38
Modificarea prezentului statut se adoptã de adunarea generalã, la propunerea prezidiului ASTR, şi este supusã aprobãrii prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 39
Membrii Asociaţiei "Academia de Ştiinţe Tehnice din România", la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 230/2008 privind înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, prin reorganizarea Asociaţiei "Academia de Ştiinţe Tehnice din România", sunt de drept membri ASTR.
ART. 40
Sintagma "Academia de Ştiinţe Tehnice din România" nu poate fi folositã de nicio altã instituţie publicã sau privatã în cuprinsul denumirii acesteia.
ART. 41
Sigla ASTR este redatã în anexa nr. 2.
ART. 42
Patrimoniul, arhivele şi bazele de date ale Asociaţiei "Academia de Ştiinţe Tehnice din România", existente la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 230/2008 , şi cele ale filialelor acesteia vor fi preluate, dupã caz, de conducerea ASTR sau a filialelor.
ART. 43
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului statut, va fi redactat şi aprobat de adunarea generalã Regulamentul de organizare şi funcţionare a ASTR.
ART. 44
(1) ASTR are ştampilã, insignã, sigiliu şi însemne proprii, aprobate de adunarea generalã.
(2) Autentificarea actelor emise de ASTR se face prin aplicarea ştampilei şi semnãturii preşedintelui sau a persoanelor mandatate de acesta.
ART. 45
Dizolvarea ASTR se propune de adunarea generalã prin votul a douã treimi din numãrul total al membrilor titulari şi corespondenţi ai ASTR, lichidarea patrimoniului urmând a se face potrivit legii.
ART. 46
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul statut.


ANEXA 1


───────
la statut
─────────

STRUCTURA ORGANIZATORICĂ
a Academiei de Ştiinţe Tehnice din România


Numãr maxim de posturi 32, inclusiv preşedintele,
vicepreşedinţii şi secretarul general





┌───────────────────┐
│ ADUNAREA GENERALĂ │
└─────────┬─────────┘
v
┌───────────────────┐
│ PREZIDIU │
└─────────┬─────────┘
v
┌───────────────────┐ ┌───────────────────┐
│ PREŞEDINTE ├────┤COLEGIUL ŞTIINŢIFIC│
└─────────┬─────────┘ └───────────────────┘
v
┌──────────────────┬────────────────────┬────────────────┐
┌───────┴──────┐ ┌──────┴───────┐ ┌──────┴───────┐ ┌───┴────┐
┌──┤VICEPREŞEDINTE│<──>│VICEPREŞEDINTE│<──> │VICEPREŞEDINTE│<──>│SECRETAR├────┐
│ │ │ ┌─┤ │ ┌───┤ │ │GENERAL ├──┐ │
│ └───────┬──────┘ │ └──────┬───────┘ │ └──────┬───────┘ └───┬────┘ │ │
│ ┌────┼─────┐ │ ┌────┼────┐ │ ┌───┬──┴┬────┐ ┌────┼─────┐ │ │
│ ┌─┴┐ ┌┴─┐ ┌─┴┐ │ ┌┴─┐ ┌┴─┐ ┌┴─┐ │ ┌┴─┐┌┴─┐┌┴─┐┌─┴─┐ ┌┴─┐ ┌┴─┐ ┌─┴┐│ │
│ │S1│ │S2│ │S3│ │ │S4│ │S5│ │S6│ │ │S7││S8││S9││S10│ │F1│ │F2│ │F3││ │
│ └──┘ └──┘ └──┘ │ └──┘ └──┘ └──┘ │ └──┘└──┘└──┘└───┘ └──┘ └──┘ └──┘│ │
│ │ │ ┌────────┐ │ │
│ │ │ ┌───┤Director├──────────────┘ │
│ │ │ │ │economic│ │
└───────┐ │ │ │ └──────┬─┘ │
┌─────┴──────┐ ┌───┴──────┐ ┌───────┴──┐┌───┴──────┐┌──┴───┐┌───────┐┌────┴┐
│ Formare │ │ │ │ ││Investiţii││Econo-││Relaţii││Sinte│
│profesionalã│ │Strategie,│ │ C & D ││Tehnico- ││mic ││interne││ze- │
│ Educaţie │ │Politici │ │ Studii, ││adminis- ││finan-││ si ││Publi│
│ continuã │ │ de │ │ Expertize││trativ*) ││ciar*)││interna││caţii│
│inginereascã│ │dezvoltare│ │ *) ││ ││ ││ţionale││*) │
│ *) │ │ *) │ │ ││ ││ ││ *) ││ │
└────┬───────┘ └────┬─────┘ └───┬──────┘└──────────┘└──────┘└───────┘└─────┘
│ │ │ ^ ^ ^
│ │ │ │ │ │
│ │ └─────────────────────────────────────┘ │ │
│ └─────────────────────────────────────────────────────┘ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


_________
*)Se organizeazã la niv el de compartiment


ANEXA 2


───────
la statut
─────────

Sigla Academiei de Ştiinţe Tehnice din România


NOTA(CTCE)
Reprezentarea graficã a siglei Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 380 din 4 iunie 2009, la pagina 12, a se vedea imaginea asociatã.

___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016