Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STATUTUL din 13 aprilie 1992  Agentiei Romane de Dezvoltare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STATUTUL din 13 aprilie 1992 Agentiei Romane de Dezvoltare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 108 din 27 mai 1992
CAP. 1
Dispozitii generale
Forma juridica si subordonarea
ART. 1
Agentia Romana de Dezvoltare este organ central de specialitate in subordinea Guvernului.
Conducerea
ART. 2
Agentia functioneaza sub conducerea unui consiliu de administratie.
Obiective
ART. 3
Agentia isi desfasoara activitatea in baza prevederilor prezentului statut, avind urmatoarele obiective:
a) promovarea investitiilor straine, in scopul sustinerii dezvoltarii economice a Romaniei;
b) coordonarea asistentei economice externe guvernamentale, in vederea sprijinirii si accelerarii procesului de reforme economice si sociale din Romania.
CAP. 2
Atributii
ART. 4
Agentia are urmatoarele atributii:
a) elaborarea si aducerea la indeplinire de programe pentru atragerea si orientarea investitiilor straine in economia nationala a Romaniei, cu deosebire in sectoarele prioritare;
b) elaborarea si aducerea la indeplinire de programe destinate atragerii de noi programe de asistenta economica guvernamentale acordate Romaniei si corelarea acestora cu necesitatile tranzitiei spre economia de piata;
c) pregatirea si prezentarea de propuneri Guvernului in legatura cu strategia si actiunile care se impun in vederea promovarii si orientarii investitiilor straine si asistentei economice externe;
d) inregistrarea, analizarea si confirmarea cererilor de investitii straine in Romania.
Colaborare
ART. 5
Agentia isi desfasoara activitatea in colaborare cu ministerele, agentiile si celelalte institutii guvernamentale, precum si cu agentii economici cu capital integral sau majoritar de stat ori particulari, organizatiile si asociatiile profesionale, alte institutii si organizatii din Romania si din strainatate.
Autorizari
ART. 6
In exercitarea atributiilor sale, agentia este autorizata, cu respectarea obiectului sau de activitate si a prevederilor legii:
a) sa furnizeze, prin oficii proprii, servicii de consultanta sau alte servicii, la cererea celor interesati;
b) sa desfasoare actiuni de publicitate in legatura au atributiile agentiei;
c) sa foloseasca consultanti externi;
d) sa intreprinda, in tara si in strainatate, actiunile necesare pentru promovarea obiectivelor agentiei, inclusiv prin infiintarea de birouri externe de reprezentare si de centre interne teritoriale;
e) sa stabileasca, cu avizul Ministerului Economiei si Finantelor, tarifele si sumele aferente platii serviciilor, facilitatilor si bunurilor pe care le furnizeaza;
f) sa primeasca, conform prevederilor legale, de la persoane fizice si juridice mijloace materiale si banesti transmise cu titlu gratuit si sa le utilizeze cu respectarea destinatiei stabilite de transmitatori si in conformitate cu statutul agentiei.
CAP. 3
Organizare si functionare
Structura organizatorica
ART. 7
Structura organizatorica a agentiei este prevazuta in anexa "A" de la prezentul statut.
Consiliul de administratie
ART. 8
Consiliul de administratie al agentiei este format din presedinte si 10 membri si se numeste prin decizia primului-ministru.
Numirea persoanelor din consiliul de administratie al agentiei se face cu respectarea incompatibilitatilor prevazute in <>art. 3 al Legii nr. 37/1990 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei.
ART. 9
Presedinte al consiliului de administratie va fi desemnata o persoana posedind o experienta manageriala si comerciala recunoscuta, fiind prin aceasta in masura sa contribuie in mod substantial la realizarea obiectivelor agentiei.
ART. 10
Membrii consiliului de administratie vor fi persoane cu experienta, din cadrul urmatoarelor activitati si institutii:
a) intreprinderi particulare mici si mijlocii;
b) agenti economici cu capital integral sau majoritar de stat si agenti economici cu participare de capital strain;
c) institutii financiare publice si private, romane si straine;
d) Ministerul Economiei si Finantelor;
e) Ministerul Industriei;
f) Ministerul Agriculturii si Alimentatiei;
g) Ministerul Comertului si Turismului;
h) Agentia Nationala pentru Privatizare, respectiv, dupa constituire, Fondul Proprietatii de Stat si Fondurile Proprietatilor Private.
Membrii consiliului de administratiei care au un interes in temele abordate in sedinta de consiliu nu pot participa la vot.
ART. 11
Calitatea de membru al consiliului de administratie se exercita personal.
ART. 12
Durata mandatului consiliului de administratie este de 5 ani.
ART. 13
Membrii consiliului de administratie vor primi o indemnizatie lunara, pentru fiecare sedinta, de 500 lei. Aceasta suma se indexeaza o data cu indexarea salariilor.
ART. 14
Hotaririle consiliului de administratie sint valabile daca au fost adoptate cu votul a cel putin 6 din membrii sai.
ART. 15
Consiliul de administratie se intruneste de cel putin 6 ori pe an si isi stabileste propriul regulament de lucru.
ART. 16
Consiliul de administratie poarta raspunderea pentru politica utilizata de agentie in vederea indeplinirii obiectivelor fixate conform prezentului statut.
ART. 17
Consiliul de administratie analizeaza si aproba propunerile comitetului executiv privind programul strategic pe 3 ani si programul anual.
ART. 18
Consiliul de administratie primeste in mod regulat, din partea comitetului executiv, rapoarte privind modul de aducere la indeplinire a programului anual aprobat.
ART. 19
Consiliul de administratie analizeaza si aproba propunerile elaborate in cursul anului de comitetul executiv, in vederea sustinerii realizarii obiectivelor agentiei.
Presedintele executiv
ART. 20
Presedintele executiv este membru de drept al consiliului de administratie, dar nu poate detine functia de presedinte al consiliului de administratie.
ART. 21
Presedintele executiv va fi numit de primul-ministru, la propunerea consiliului de administratie.
ART. 22
Presedintele executiv se numeste pentru o durata de 5 ani.
ART. 23
Presedintele executiv se asimileaza functiei de secretar de stat.
Comitetul executiv
ART. 24
Comitetul executiv se compune din presedintele executiv si 4 directori generali executivi.
ART. 25
Directorii generali executivi sint numiti in functie de catre consiliul de administratie, la propunerea presedintelui executiv.
ART. 26
Comitetul executiv se intruneste saptaminal si raspunde de politica operativa, conducerea si controlul activitatilor agentiei, potrivit strategiei stabilite de consiliul de administratie. Comitetul executiv isi indeplineste atributiile sub conducerea presedintelui executiv.
ART. 27
Comitetul executiv numeste in functie directorii, la propunerea directorului general executiv care raspunde de sectorul respectiv de activitate al agentiei.
ART. 28
Comitetul executiv analizeaza lunar raportul cu privire la modul de aducere la indeplinire a programului anual, prezentat de presedintele executiv.
ART. 29
Comitetul executiv hotaraste cu privire la utilizarea personalului agentiei conform cerintelor impuse de programul anual.
CAP. 4
Personalul agentiei
Angajarea personalului
ART. 30
Agentia este autorizata sa angajeze personal, in conditiile stabilite prin politica de personal aprobata de consiliul de administratie, cu respectarea legislatiei in vigoare.
ART. 31
Numarul maxim de angajati ai agentiei este de 100 de persoane, exclusiv presedintele executiv. In numarul maxim de posturi prevazut nu se include personalul aferent activitatii de registratura, dactilografiere, secretariat, administrativ, de deservire, paza, curierii si muncitorii, care poate fi de cel 15% din numarul total de posturi aprobate.
ART. 32
Salarizarea personalului agentiei se va face conform reglementarilor egale privind institutiile publice.
Confidentialitatea informatiilor
ART. 33
Membrii consiliului de administratie, angajatii, precum si consultantii si colaboratorii agentiei au obligatia de a pastra confidentialitatea informatiilor obtinute in cursul indeplinirii sarcinilor lor.
ART. 34
Persoanele care incalca dispozitiile prevederilor art.33 sint pasibile de desfacerea contractului de munca sau, dupa caz, de destituire si pot raspunde civil si penal, potrivit prevederilor legale.
CAP. 5
Resurse financiare
Alocatia bugetara
ART. 35
Fondurile necesare desfasurarii activitatii agentiei se stabilesc anual prin bugetul de stat.
Venituri proprii
ART. 36
Veniturile obtinute din activitatile desfasurate de agentie, conform prezentului statut, se varsa la bugetul de stat.
Contabilitatea
ART. 37
Agentia organizeaza si conduce contabilitatea propriilor operatiuni financiare, conform reglementarilor legale in vigoare, si va include in raportul anual darea de seama contabila.
CAP. 6
Rapoarte de activitate
Programul strategic
ART. 38
Agentia prezinta Guvernului, cel putin o data la 3 ani, un program strategic cuprinzind politica sa principala.
Raportul anual
ART. 39
Agentia prezinta Guvernului un raport anual de activitate, cit mai curind posibil dupa incheierea exercitiului financiar. Raportul anual se da publicitatii.
CAP. 7
Dispozitii finale
Definitii
ART. 40
In prezentul statut, prin agentie se intelege Agentia Romana de Dezvoltare.
Transferul bunurilor, drepturilor si obligatiilor
ART. 41
Agentia, reorganizata potrivit prevederilor prezentului statut, preia intregul patrimoniu al agentiei organizate prin <>Hotarirea Guvernului nr. 182/20 martie 1991 .

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016