Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   STATUT din 8 noiembrie 1999  Corpului executorilor bancari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

STATUT din 8 noiembrie 1999 Corpului executorilor bancari

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 565 din 19 noiembrie 1999
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
În temeiul prevederilor <>art. 88 din Legea bancarã nr. 58/1998 , se adopta prezentul statut pentru organizarea şi funcţionarea Corpului executorilor bancari.
Corpul executorilor bancari se poate infiinta în fiecare banca, persoana juridicã constituitã ca societate comercialã, autorizata de Banca Nationala a României conform <>Legii nr. 58/1998 , sau în cadrul asociaţiilor profesionale, în condiţiile convenite de bãncile interesate.
ART. 2
Executorii bancari sunt investiti sa îndeplineascã orice activitãţi legale în scopul realizãrii voluntare sau, când este cazul, prin executare silitã a obligaţiilor stabilite prin titlurile executorii ce aparţin bãncilor.
În tot cursul executãrii executorii bancari au îndatorirea sa îşi exercite atribuţiile şi sa efectueze orice act necesar pentru îndeplinirea executãrii cu respectarea stricta a dispoziţiilor Codului de procedura civilã şi a celorlalte reglementãri aplicabile în materie.
Actul îndeplinit de executorul bancar, purtând ştampila şi semnatura acestuia, este de autoritate publica şi are forta probanta prevãzutã de lege.
ART. 3
Executorii bancari, precum şi oricare alt personal angajat în compartimentul acestora au obligaţia sa pãstreze secretul profesional, inclusiv secretul bancar, cu privire la actele, datele şi faptele despre care au luat cunostinta în cadrul activitãţii lor, chiar şi dupã încetarea funcţiei, cu excepţia cazurilor în care legea sau pãrţile interesate îi elibereazã de aceasta obligaţie.
ART. 4
Atunci când este cazul, pe baza datelor prezentate de executorul bancar, conducerea bãncii creditoare se poate adresa instanţei de executare, solicitandu-i sa obţinã, potrivit legii, informaţiile necesare pentru efectuarea executãrii silite de la cei care datoreazã sume de bani debitorului urmãrit sau care deţin alte bunuri ale acestora, supuse urmãririi, inclusiv de la bãnci ori de la alte instituţii la care debitorii urmãriţi sunt titulari de conturi.
Dispoziţiile alin. 1 se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul în care, pentru îndeplinirea efectivã a executãrii silite, executorul bancar considera necesar concursul organelor de poliţie, al jandarmeriei sau al altor agenţi ai forţei publice.
ART. 5
Dacã, referitor la aceleaşi bunuri, se efectueazã mai multe executãri silite de cãtre executorii bancari ai unor bãnci creditoare diferite, intreaga executare se va reuni la executorul bancar care a început cel dintâi executarea.
În cazul în care bunurile prevãzute la alin. 1 sunt urmãrite şi pentru realizarea unei executãri silite de competenta executorului judecãtoresc sau a altor organe de executare prevãzute de lege, intreaga executare se va reuni la executorul judecãtoresc investit, dacã legea nu prevede altfel.
ART. 6
Controlul profesional curent al activitãţii executorilor bancari şi avizarea asupra legalitãţii actelor întocmite de aceştia se asigura de cãtre compartimentul juridic al bãncii.
Şeful Corpului executorilor bancari este subordonat direct şefului compartimentului juridic.

CAP. 2
Organizarea activitãţii executorilor bancari

ART. 7
Corpul executorilor bancari al unei bãnci se înfiinţeazã de cãtre organul ei de conducere care totodatã hotãrãşte numãrul executorilor necesari, corespunzãtor volumului activitãţii curente, repartizarea executorilor pentru activitatea din centrala bãncii, din centrele zonale sau din sucursale, numeşte şeful corpului şi, în condiţiile prevederilor <>art. 24 din Legea nr. 58/1998 şi ale prezentului statut, stabileşte atribuţiile Corpului executorilor bancari şi relaţiile functionale ale acestuia cu celelalte compartimente ale bãncii.
ART. 8
Executor bancar poate fi persoana care îndeplineşte condiţiile generale prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru numirea în funcţia de executor judecãtoresc, precum şi condiţiile de angajare stabilite de conducerea bãncii.
ART. 9
În termen de 10 zile de la numirea unei persoane în funcţia de executor bancar conducerea bãncii va solicita Ministerului Justiţiei înregistrarea executorului bancar în evidenta specialã întocmitã la compartimentul de resort, scop în care se vor prezenta ştampila acestuia, specimenul lui de semnatura, datele privind starea sa civilã, domiciliul şi studiile efectuate.
Dupã confirmarea în scris a înregistrãrii prevãzute la alin. 1 executorul bancar poate exercita efectiv atribuţiile ca atare, în baza legitimatiei de serviciu eliberate sub semnatura conducatorului bãncii.

CAP. 3
Competenta executorilor bancari

ART. 10
Executorii bancari au urmãtoarele atribuţii:
a) pun în executare titlurile executorii aparţinând bãncii în care îşi desfãşoarã activitatea şi efectueazã actele de executare necesare în toate formele de executare silitã, prevãzute de Codul de procedura civilã şi de alte dispoziţii legale aplicabile în materie;
b) notifica actele judiciare şi extrajudiciare;
c) comunica actele de procedura;
d) recupereazã, pe cale amiabila, creanţele bãncii;
e) aplica mãsurile asiguratorii dispuse de instanta judecãtoreascã în favoarea bãncii în care îşi desfãşoarã activitatea;
f) întocmesc procesele-verbale de constatare în cazul ofertei reale, urmate de consemnarea sumei de cãtre debitorul bãncii, potrivit dispoziţiilor Codului de procedura civilã;
g) întocmesc, potrivit legii, protestul de neplata a cambiilor, biletelor la ordin şi cecurilor, dupã caz;
h) constata starea de insolvabilitate a debitorului urmãrit;
i) efectueazã orice alte acte sau operaţiuni prevãzute de dispoziţiile legale, aplicabile executãrii titlurilor executorii aparţinând bãncilor.
Executorilor bancari le este strict interzis sa efectueze acte de executare în temeiul unor titluri executorii aparţinând persoanelor fizice sau juridice, altele decât banca în care îşi desfãşoarã activitatea.
ART. 11
Executorii bancari îşi desfãşoarã activitatea, exercitandu-şi atribuţiile prevãzute la art. 10, pe întregul teritoriu al României.

CAP. 4
Drepturile, îndatoririle şi rãspunderea executorilor bancari

ART. 12
Drepturile şi îndatoririle executorilor bancari, corespunzãtoare activitãţii depuse în baza unui contract de munca sau a altei convenţii, sunt cele prevãzute de reglementãrile legale aplicabile fiecãruia dintre raporturile juridice respective, precum şi de regulamentele interne ale bãncilor.
ART. 13
Exercitarea funcţiei de executor bancar este incompatibilã cu:
a) activitatea salarizata sau în baza unui contract de colaborare în afarã bãncii în care îşi desfãşoarã activitatea, cu excepţia activitãţii didactice universitare;
b) calitatea de deputat sau de senator ori de consilier în consiliile judeţene sau locale, pe durata mandatului;
c) desfãşurarea unei activitãţi comerciale;
d) calitatea de asociat într-o societate în nume colectiv, de asociat comanditat în societãţile în comanditã simpla sau pe acţiuni, de administrator al unei societãţi cu rãspundere limitatã sau pe acţiuni, de membru al consiliului de conducere, de director general sau de director al unei societãţi comerciale, de administrator al unei societãţi civile, precum şi cu orice activitãţi care lezeaza demnitatea profesiei de executor bancar sau care aduc atingere bunelor moravuri.
ART. 14
Rãspunderea civilã a executorului bancar poate fi angajata, în condiţiile legii, pentru cauzarea de prejudiciu prin încãlcarea obligaţiilor sale profesionale.
Asigurarea de rãspundere profesionalã a executorului bancar se poate realiza de cãtre şi în contul bãncii în care îşi desfãşoarã activitatea, dacã aceasta este expres stipulatã, dupã caz, în regulamentul intern al bãncii sau în convenţia încheiatã de banca cu executorul bancar.
ART. 15
Este interzis executorilor bancari sa achizitioneze, direct sau prin interpusi, pentru ei sau pentru alţii, bunurile ce au format obiectul activitãţii de executare silitã sau sa facã acte de executare în propria lor cauza ori în cauzele privind rudele şi afinii pana la gradul al patrulea inclusiv.
ART. 16
Rãspunderea disciplinarã a executorului bancar se stabileşte în condiţiile şi în cazurile prevãzute de regulamentul de organizare şi funcţionare a bãncii şi de celelalte reglementãri aplicabile în materie. În aceleaşi condiţii rãspunderea disciplinarã revine executorului bancar şi pentru urmãtoarele abateri:
a) încãlcarea incompatibilitãţilor şi interdictiilor prevãzute de prezentul statut;
b) întârzierea sistematica şi neglijenţa în efectuarea lucrãrilor;
c) nerespectarea secretului profesional;
d) sãvârşirea unor fapte care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale.
ART. 17
În afarã prevederilor art. 14 şi 16, în condiţiile legii, poate fi angajata, dupã caz, şi rãspunderea materialã, administrativã sau penalã a executorului bancar.
ART. 18
În caz de suspendare sau de încetare a raportului de munca, ştampila, legitimatia, registrele şi lucrãrile executorului bancar în cauza vor fi predate şefului Corpului executorilor bancari al bãncii.
În termen de 3 zile de la suspendarea sau de la încetarea raportului de munca al executorului bancar banca va solicita Ministerului Justiţiei radierea acestuia din evidenta prevãzutã la art. 9 alin. 1.

CAP. 5
Desfãşurarea activitãţii executorilor bancari

ART. 19
Executorul bancar îndeplineşte actele de executare silitã şi celelalte acte care sunt de competenta sa, în baza dispoziţiei scrise a şefului Corpului executorilor bancari şi a avizului prealabil obligatoriu al compartimentului juridic.
Toate actele întocmite de executorul bancar se redacteazã în limba romana.
Persoanele interesate în efectuarea executãrii, care nu înţeleg sau nu vorbesc limba romana, au dreptul sa ia cunostinta, printr-un interpret sau traducãtor, de cuprinsul oricãror acte întocmite de executorul bancar, precum şi de celelalte acte depuse la dosarul executãrii.
ART. 20
În îndeplinirea atribuţiilor lor executorii bancari întocmesc procese-verbale despre mãsurile luate şi constatãrile fãcute, dacã reglementãrile aplicabile în materie nu prevãd altfel.
Unul dintre exemplarele proceselor-verbale întocmite potrivit alin. 1 se depune la dosarul executãrii, iar celelalte se comunica persoanelor interesate.
ART. 21
Actele care prezintã erori materiale sau omisiuni vadite vor fi corectate sau completate de cãtre executorul bancar, la cererea pãrţilor sau din oficiu. Despre corectarea sau completarea efectuatã se va face menţiune pe toate exemplarele actului, sub semnatura executorului bancar şi cu aplicarea ştampilei. În acest scop pãrţile vor fi înştiinţate sa prezinte toate exemplarele actului care urmeazã sa fie corectat sau completat, dupã caz.
ART. 22
Actele executorilor bancari sunt supuse, în condiţiile legii, controlului judecãtoresc.
Cei interesaţi sau vãtãmaţi prin actele de executare pot formula contestaţii la executare în condiţiile prevãzute de Codul de procedura civilã, dacã prin lege nu se dispune altfel.
ART. 23
Corpul executorilor bancari din fiecare banca va avea propria evidenta şi arhiva a lucrãrilor efectuate.

CAP. 6
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 24
Prezentul statut intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 25
Dosarele de executare aflate în curs de rezolvare la data intrãrii în vigoare a prezentului statut pot fi preluate de cãtre executorii bancari, pe baza solicitãrii scrise adresate de banca preşedintelui instanţei de executare.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016