Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   SISTEMUL din 7 iulie 2009  de raportare contabila la 30 iunie 2009 a societatilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, precum si a brokerilor de asigurare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

SISTEMUL din 7 iulie 2009 de raportare contabila la 30 iunie 2009 a societatilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare si de reasigurare, precum si a brokerilor de asigurare

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 486 din 14 iulie 2009
SISTEMUL din 7 iulie 2009
de raportare contabilã la 30 iunie 2009 a societãţilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, precum şi a brokerilor de asigurare
EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURÃRILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 486 din 14 iulie 2009


A. Norme metodologice privind întocmirea şi verificarea raportãrilor contabile ale societãţilor comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, precum şi ale brokerilor de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2009
1. Generalitãţi
Societãţile comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, denumite în continuare asigurãtori, precum şi brokerii de asigurare, de asigurare-reasigurare şi de reasigurare, denumiţi în continuare brokeri de asigurare, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale normelor emise în aplicarea acesteia, au obligaţia sã întocmeascã şi sã depunã raportãri contabile la data de 30 iunie 2009 astfel: un exemplar la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, iar al doilea exemplar, vizat prin aplicarea ştampilei Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, dupã caz, la registratura acestora sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declaratã, potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 627/1995 privind îmbunãtãţirea disciplinei depunerii bilanţurilor contabile şi a altor documente cu caracter financiarcontabil şi fiscal, de cãtre agenţii economici şi alţi contribuabili. De asemenea, la depunere se vor avea în vedere şi prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale <>Legii nr. 161/2003 privind unele mãsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitãţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic Naţional, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2. Prezentarea şi modul de completare a raportãrilor contabile la 30 iunie 2009
Asigurãtorii vor întocmi şi vor depune raportãri contabile care cuprind urmãtoarele formulare:
1. Bilanţ (cod 01);
2. Contul de profit şi pierdere, compus din:
- Contul tehnic al asigurãrii generale (cod 02);
- Contul tehnic al asigurãrii de viaţã (cod 03);
- Contul netehnic (cod 04);
3. Date informative (cod 05).
Asigurãtorii care administreazã fonduri de pensii facultative vor întocmi şi vor prezenta şi situaţiile prevãzute la cap. V pct. 2 "Situaţii prezentate de asigurãtorii care administreazã fonduri de pensii facultative" din <>Reglementãrile contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurãrilor, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, astfel:
A. Situaţia activelor, pasivelor şi capitalurilor proprii;
B. Situaţia veniturilor şi cheltuielilor.
Brokerii de asigurare vor întocmi şi vor depune raportãri contabile care cuprind urmãtoarele formulare:
1. Bilanţ (cod 01);
2. Contul de profit şi pierdere (cod 02);
3. Date informative (cod 03).
Asigurãtorii şi brokerii de asigurare vor completa datele de identificare (denumirea societãţii, adresa, telefonul şi numãrul de înmatriculare la registrul comerţului), precum şi pe cele referitoare la încadrarea corectã în forma de proprietate şi codul unic de înregistrare, citeţ, fãrã a se folosi prescurtãri sau iniţiale. În cãsuţe se vor trece codurile care delimiteazã încadrarea asigurãtorilor şi a brokerilor de asigurare.
Necompletarea corectã pe prima paginã a formularului "Bilanţ" a datelor prevãzute mai sus conduce la imposibilitatea identificãrii societãţii şi, în consecinţã, se considerã cã lucrarea nu a fost depusã, asigurãtorii sau brokerii de asigurare fiind sancţionaţi potrivit prevederilor <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prevederilor <>art. 42 din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã.
Asigurãtorii şi brokerii de asigurare completeazã codul privind activitatea, cod format din 4 cifre (clase de activitãţi), din Clasificarea activitãţilor din economia naţionalã - CAEN, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 656/1997 , cu actualizãrile ulterioare.
Bilanţul prezintã, în formã sinteticã, elementele de activ şi de pasiv, grupate dupã naturã şi lichiditate, respectiv dupã naturã şi exigibilitate.
Bilanţul se întocmeşte pe baza balanţei de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2009, puse de acord cu soldurile din balanţa conturilor analitice, încheiatã dupã înregistrarea tuturor documentelor în care au fost consemnate operaţiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.
Pentru prezentarea contului de profit şi pierdere la data de 30 iunie 2009, asigurãtorii, în funcţie de activitatea de asigurare pe care o desfãşoarã, vor completa formularul Contul tehnic al asigurãrii generale (cod 02), formularul Contul tehnic al asigurãrii de viaţã (cod 03) şi formularul Contul netehnic (cod 04).
Brokerii de asigurare vor întocmi formularul Contul de profit şi pierdere (cod 02).
Datele care se raporteazã în formularele contului de profit şi pierdere sunt cumulate de la începutul anului pânã la sfârşitul perioadei de raportare.
În formularul Date informative, la rândurile 01 şi 02 coloana 1, asigurãtorii şi brokerii de asigurare care au în subordine subunitãţi vor înscrie cifra 1, indiferent de numãrul acestora.
La rândurile privind plãţile restante se înscriu sumele de la sfârşitul perioadei de raportare care au depãşit termenele de platã prevãzute în contracte sau acte normative.
Formularele de raportare contabilã întocmite pentru data de 30 iunie 2009 sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar al acestora.
Rândul corespunzãtor calitãţii persoanei care a întocmit raportãrile contabile se completeazã astfel:
- directorul economic, contabilul-şef sau altã persoanã împuternicitã sã îndeplineascã aceastã funcţie, potrivit legii;
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
Asigurãtorii şi brokerii de asigurare care au în subordine sucursale sau subunitãţi fãrã personalitate juridicã vor verifica şi vor centraliza balanţele de verificare ale acestora, întocmind raportãrile contabile la 30 iunie 2009.
Asigurãtorii şi brokerii de asigurare care au în subordine sucursale sau alte subunitãţi fãrã personalitate juridicã, care desfãşoarã activitate şi au sediul în strãinãtate, vor evalua în lei rulajele şi soldurile exprimate în valutã, din balanţele de verificare a conturilor sintetice transmise de acestea, la cursul valutar din ultima zi a perioadei de raportare, şi le vor centraliza cu balanţa de verificare întocmitã pentru operaţiunile economico-financiare desfãşurate în ţarã.
În situaţia în care operaţiunile subunitãţilor proprii în strãinãtate au fost evidenţiate în cursul perioadei atât în valutã, cât şi în lei, pentru cuprinderea în raportãrile contabile la data de 30 iunie 2009 ale persoanei juridice din ţarã, vor fi preluate ca atare soldurile şi rulajele conturilor, exprimate în lei.
Formularele care compun raportãrile contabile la data de 30 iunie 2009 se vor completa în lei.
Asigurãtorii şi brokerii de asigurare vor depune la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor raportãrile contabile întocmite pentru data de 30 iunie 2009 astfel:
- pe suport hârtie (formatul C.S.A.), semnate şi ştampilate, conform legii, împreunã cu o copie a codului unic de înregistrare, raportul administratorului, precum şi o copie de pe balanţa de verificare a conturilor sintetice;
- în format electronic, prin încãrcarea datelor în aplicaţia CSA-EWS.
Asigurãtorii şi brokerii de asigurare vor depune la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice formatul electronic al raportãrilor contabile întocmite pentru data de 30 iunie 2009 conţinând formularistica necesarã şi programul de verificare cu documentaţia de utilizare aferentã, folosind programul de asistenţã elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.
Programul de asistenţã este pus la dispoziţia asigurãtorilor şi brokerilor de asigurare, gratuit, de unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice sau poate fi descãrcat de pe serverul de web al Ministerului Finanţelor Publice, la adresa www.mfinante.ro
Asigurãtorii şi brokerii de asigurare care nu au desfãşurat activitate de la data înfiinţãrii pânã la 30 iunie 2009 nu întocmesc raportãri contabile la data de 30 iunie 2009, urmând sã depunã o declaraţie pe propria rãspundere la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor şi la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, care sã cuprindã toate datele de identificare a societãţii:
- denumirea completã (conform certificatului de înmatriculare);
- adresa şi numãrul de telefon;
- numãrul de înregistrare la registrul comerţului;
- codul unic de înregistrare;
- capitalul social.
O declaraţie similarã vor depune şi persoanele juridice care se aflã în curs de lichidare, potrivit legii.
3. Termenul pentru depunerea raportãrilor contabile la 30 iunie 2009 la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor şi la unitãţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice
Raportãrile contabile întocmite pentru data de 30 iunie 2009, precum şi declaraţiile asigurãtorilor şi brokerilor de asigurare care nu au desfãşurat activitate se vor depune pânã cel mai târziu la data de 14 august 2009.
Nedepunerea raportãrilor contabile întocmite pentru data de 30 iunie 2009 la termenul stabilit, a formularelor listate, semnate şi ştampilate, sau a declaraţiilor, dupã caz, se sancţioneazã conform prevederilor <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prevederilor <>art. 42 din Legea nr. 82/1991 , republicatã.
4. Completarea raportãrilor contabile la 30 iunie 2009 de cãtre asigurãtori şi brokerii de asigurare se efectueazã folosind planul de conturi prevãzut la <>cap. III pct. 1 şi 2 din Reglementãrile contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurãrilor, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.129/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

B. Nomenclator - forme de proprietate

COD DENUMIRE

20 PROPRIETATE MIXTÃ (cu capital de stat şi privat)
PROPRIETATE MIXTÃ ( cu capital de stat - sub 50%)
21 Societãţi comerciale cu capital de stat autohton şi de stat strãin
22 Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton şi strãin
23 Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton
24 Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat strãin
PROPRIETATE MIXTÃ ( cu capital de stat - 50% şi peste 50%)
25 Societãţi comerciale cu capital de stat autohton şi de stat strãin
26 Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton şi strãin
27 Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat autohton
28 Societãţi comerciale cu capital de stat şi privat strãin

30 PROPRIETATE INDIVIDUALÃ - PRIVATÃ
(cu capital: privat autohton, privat autohton şi strãin, privat strãin)
34 Societãţi comerciale pe acţiuni
35 Societãţi comerciale cu rãspundere limitatã

-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016