Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULI SI NORME TEHNICE din 26 august 2002  privind producerea, controlul calitatii si/sau comercializarea materialului de inmultire si plantare legumicol, altul decat semintele    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULI SI NORME TEHNICE din 26 august 2002 privind producerea, controlul calitatii si/sau comercializarea materialului de inmultire si plantare legumicol, altul decat semintele

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 749 din 14 octombrie 2002
REGULI ŞI NORME TEHNICE din 26 august 2002
privind producerea, controlul calitãţii şi/sau comercializarea materialului de înmulţire şi plantare legumicol, altul decât seminţele
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PÃDURILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 749 din 14 octombrie 2002

CAP. 1
Domeniul de aplicare

ART. 1
(1) Prezentele reguli şi norme tehnice se aplica producerii în vederea comercializãrii, prelucrãrii, controlului calitãţii şi/sau comercializãrii materialului de înmulţire şi plantare legumicol, altul decât seminţele, din urmãtoarele genuri şi specii, precum şi hibrizilor acestora:
1. Allium ascalonicum - ceapa esalota
2. Allium cepa L. - ceapa
3. Allium fistulosum L. - ceapa de stufat
4. Allium porrum L. - praz
5. Allium sativum L. - usturoi comun
6. Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. - asmatui
7. Apium graveolens L. - telina
8. Asparagus officinalis L. - sparanghel
9. Beta vulgaris L. var. vulgaris - sfecla de petiol
10. Beta vulgaris L. var. conditiva Alef. - sfecla roşie
11. Brassica oleracea L. convar. acephala (DC) Alef. var. sabellica L. - varza creata
12. Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L. - conopida
13. Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. - brocoli
14. Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC - varza de Bruxelles
15. Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L. - varza creata de Milano
16. Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC - varza alba
17. Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC - varza roşie
18. Brassica oleracea L. convar. acephala (DC) Alef. var. gongylodes L. - gulie
19. Brassica pekinensis (Lour.) Ruper. - varza chinezeasca
20. Brassica rapa L. var. rapa - napi
21. Capsicum annuum L. - ardei
22. Cichorium endivia L. - cicoare creata şi scarola
23. Cichorium intybus L. (partim) - cicoare industriala, andiva
24. Citrullus lanatus (Thunb.) Matsun et Nakai - pepene verde
25. Cucumis melo L. - pepene galben
26. Cucumis sativus L. - castravete
27. Cucurbita maxima Duchesne - dovleac de copt
28. Cucurbita pepo L. - dovlecel
29. Cynara cardunculus L. - cardon
30. Cynara scolymus L. - anghinare
31. Daucus carota L. - morcov
32. Foeniculum vulgare Miller - fenicul
33. Lactuca sativa L. - salata
34. Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw - tomate
35. Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex AW. Hill - patrunjel de frunze, patrunjel de radacina
36. Phaseolus coccineus L. - fasole de Spania
37. Phaseolus vulgaris L. - fasole
38. Pisum sativum L. (partim) - mazare
39. Raphanus sativus L. - ridichi
40. Rheum rhabarbarum L. - revent
41. Scorzonera hispanica L. - scortonera
42. Solanum melongena L. - vinete
43. Spinacia oleracea L. - spanac
44. Valerianella locusta (L.) Laterr. - fetica
45. Vicia faba L. (partim) - bob.
(2) Prezentele reguli şi norme tehnice se aplica şi port-altoilor sau altor pãrţi ale plantelor aparţinând altor genuri, specii sau hibrizi nementionati la alin. (1), în cazul în care materialul aparţinând genurilor, speciilor sau hibrizilor prevãzuţi la alin. (1) este sau trebuie altoit pe aceşti port-altoi sau pãrţi ale plantei.
(3) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol din speciile enumerate la alin. (1) nu se comercializeazã decât dacã aparţine unui soi înregistrat şi publicat în Catalogul oficial al României sau în Catalogul comun al soiurilor speciilor de legume al Uniunii Europene.
(4) Face excepţie de la prevederile alin. (1) şi (3) materialul de înmulţire şi plantare legumicol destinat urmãtoarelor scopuri, fãrã a aduce atingere prevederilor de carantina fitosanitara:
a) teste sau scopuri ştiinţifice; sau
b) munca de selecţie; sau
c) mãsuri care vizeazã conservarea diversitatii genetice.
(5) Modificarea listei genurilor şi speciilor prevãzute la alin. (1) se poate face prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
(6) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol din producţia interna, destinat pieţei interne, aparţinând altor genuri, specii sau hibrizi interspecifici nementionati la alin. (1) şi care aparţine unui soi înregistrat sau protejat în România, se va supune unor reguli şi norme interne aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.

CAP. 2
Definirea termenilor utilizaţi

ART. 2
În cadrul prezentelor reguli şi norme tehnice termenii utilizaţi se definesc astfel:
a) materialul de înmulţire: pãrţi ale plantei şi tot materialul plantei, incluzând portaltoiul destinat pentru înmulţire şi pentru producţia de legume;
b) materialul de plantare: plante întregi şi pãrţi de plante, incluzând componente ale plantelor altoite, destinate plantarii pentru producţia de legume;
c) furnizor sau agent economic: orice persoana fizica sau juridicã care desfãşoarã cel puţin una dintre urmãtoarele activitãţi profesionale privind materialul de înmulţire şi plantare: reproducere, producere, prelucrare, menţinere şi/sau tratare şi comercializare la intern, import sau export;
d) comercializare: cantitãţile disponibile sau din stoc, prezentate sau oferite pentru vânzare, vânzarea şi/sau livrarea cãtre o alta persoana, sub orice forma, a materialului de înmulţire sau plantare;
e) autoritatea oficialã responsabilã: autoritate unica şi centrala, creata sau desemnatã, aflatã sub controlul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi responsabilã cu problemele de asigurare a calitãţii:
(i) autoritatea centrala desemnatã din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi responsabilã de problemele privind calitatea este Inspecţia Nationala pentru Calitatea Seminţelor, denumita în continuare INCS, conform <>Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante;
(ii) autoritãţile stabilite la nivel teritorial, în subordinea autoritãţii naţionale centrale, sunt: inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului sãditor, denumite în continuare ITCSMS, şi Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor, denumit în continuare LCCSMS;
f) mãsuri oficiale: mãsuri luate de autoritatea oficialã responsabilã;
g) inspecţie oficialã: inspecţia efectuatã de autoritatea oficialã responsabilã;
h) document oficial: document întocmit de autoritatea oficialã responsabilã sau sub responsabilitatea sa;
i) lot: un numãr de unitãţi dintr-un singur produs, identificabil prin omogenitatea compoziţiei şi a originii sale;
j) laborator: entitate publica sau privatã ce desfãşoarã o activitate de analiza şi diagnosticare propriu-zisa, iar rezultatele testelor efectuate permit furnizorului sa îşi monitorizeze calitatea producţiei.

CAP. 3
Obligaţiile furnizorului

ART. 3
(1) Furnizorii înregistraţi pentru producerea materialului de înmulţire şi plantare legumicol vor lua toate mãsurile pentru respectarea prevederilor prezentelor reguli şi norme tehnice în toate etapele de producere, prelucrare şi de comercializare a materialului de înmulţire şi plantare legumicol.
(2) Furnizorii trebuie sa fie înregistraţi în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 253/2002 pentru aprobarea Metodologiei privind înregistrarea agenţilor economici, persoane fizice şi juridice, pentru producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor şi materialului sãditor.
(3) În vederea aplicãrii prevederilor alin. (1) furnizorii efectueazã prin personalul propriu acreditat sau prin personalul oficial al autoritãţii verificãri având la baza urmãtoarele principii:
a) identificarea punctelor critice din procesul de producţie, pe baza metodelor utilizate;
b) elaborarea şi implementarea unor metode de monitorizare şi verificare a punctelor critice ale procesului de producţie prevãzute la lit. a);
c) ridicarea probelor pentru efectuarea analizelor într-un laborator acreditat;
d) înregistrarea datelor şi documentelor referitoare la prevederile lit. a), b) şi c), în forma scrisã sau în alte forme durabile, ţinerea evidentei producţiei şi comercializãrii într-un registru de intrari şi iesiri, conform modelului prevãzut în <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 253/2002 , care sa fie la dispoziţia inspectorului ITCSMS sau LCCSMS. Aceste documente şi înregistrãri vor fi pãstrate cel puţin 2 ani, dar nu mai puţin decât prevãd dispoziţiile ITCSMS sau LCCSMS, în funcţie de particularitãţile procesului de producţie. Furnizorii a cãror activitate se limiteazã doar la comercializarea materialului de înmulţire şi plantare legumicol, produs şi ambalat de alţi furnizori, trebuie sa ţinã doar evidenta operaţiunilor de cumpãrare şi de vânzare a acestui material în registrul de intrari şi iesiri.
(4) Dacã în urma verificãrilor sau a altor informaţii de care dispun furnizorii prevãzuţi la alin. (1) descoperã prezenta unuia sau mai multor organisme dãunãtoare care fac obiectul Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind mãsurile de protecţie impotriva introducerii şi rãspândirii organismelor de carantina dãunãtoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.030/2001 , sau a organismelor dãunãtoare prevãzute în anexa nr. 2 la prezentele reguli şi norme tehnice, în mãsura în care afecteazã calitatea materialului, furnizorii sunt obligaţi sa informeze autoritatea fitosanitara şi ITCSMS sau LCCSMS şi sa adopte mãsurile pe care aceste autoritãţi le recomanda sau orice mãsura necesarã reducerii riscului rãspândirii organismelor dãunãtoare menţionate. Furnizorii ţin într-un registru evidenta apariţiei organismelor dãunãtoare în unitãţile lor şi a tuturor mãsurilor luate pentru combaterea acestora.
ART. 4
Furnizorii efectueazã personal sau prin intermediul personalului oficial controale având ca obiectiv urmãtoarele reguli şi condiţii:
a) luarea în considerare, în permanenta, a urmãtoarelor puncte critice, dupã caz:
1. planul, schita, metoda de cultura;
2. calitatea materialului de înmulţire şi plantare legumicol folosit pentru începerea procesului de producţie;
3. insamantarea, plantarea, repicarea, repicarea la cuburi nutritive şi plantarea materialului de înmulţire;
4. îndeplinirea condiţiilor de stare fitosanitara;
5. îngrijirea culturii;
6. operaţiunile de înmulţire;
7. mãsuri luate pentru protecţia soiului şi mãsuri de igiena;
8. tratamente;
9. operaţiunile de recoltare, ambalare;
10. pãstrare, depozitare;
11. transport;
12. administrare, prin care se înţelege:
(i) locul unde se afla parcelele pentru insamantat sau plantat;
(ii) originea materialului, toate fazele de multiplicare, de control, de ridicare a probelor, ca şi rezultatele lor;
(iii) cui i-a livrat fiecare dintre loturile aprobate, menţionând numele, adresele şi datele respective şi toate celelalte activitãţi efectuate de cãtre furnizor;
b) ţinerea insemnarilor în registrul de intrari şi iesiri cu privire la informarea completa a persoanelor oficiale, despre samanta, plante sau alte obiecte:
1. cumpãrate pentru pãstrare sau plantare pe teren;
2. aflate în producţie sau livrate la beneficiari;
3. tratamente chimice aplicate plantelor şi menţinerea documentelor respective cel puţin un an;
c) menţinerea de cãtre furnizor, prin personalul acreditat sau prin intermediul unui responsabil numit de el, a legãturii cu autoritatea oficialã şi rãspunderea în fata persoanei oficiale cu referire la calitatea şi starea fitosanitara a materialului de înmulţire şi plantare legumicol;
d) executarea inspectiilor vizuale necesare şi la date corespunzãtoare, în condiţiile admise şi acceptate de persoana oficialã;
e) asigurarea permanenta de cãtre furnizor ca ridicarea probelor se face conform metodologiilor şi standardelor în vigoare;
f) asigurarea de cãtre furnizor, în orice moment, a accesului liber al persoanelor oficiale, în special pentru inspecţie şi/sau luarea probelor, precum şi accesul la însemnãrile şi documentele prevãzute la lit. b), în toate sectoarele de producţie sau ale laboratorului, pentru ca aceste persoane oficiale sa se asigure ca prevederile prezentelor norme şi reguli tehnice sunt respectate de furnizor;
g) punerea la dispoziţie de cãtre furnizor persoanei oficiale a tuturor datelor, documentelor şi informaţiilor referitoare la materialul de înmulţire şi plantare legumicol de care dispune sau permiterea persoanei oficiale sa facã investigaţiile pe care aceasta le considera necesare;
h) identificarea de cãtre furnizor, în camp, în timpul vegetatiei sau la recoltare, în timpul sortarii, ambalarii şi al pãstrãrii materialului de înmulţire şi plantare legumicol. Acesta va elimina toate plantele netipice din punctul de vedere al autenticitatii şi calitãţii materialului de înmulţire şi plantare legumicol;
i) asigurarea echipamentului tehnic corespunzãtor al furnizorului astfel încât producţia, ambalarea, pãstrarea şi depozitarea materialului de înmulţire şi plantare legumicol sa se poatã realiza într-o maniera adecvatã obţinerii unui material de calitate corespunzãtoare;
j) comercializarea de cãtre furnizor a materialului pe loturi, etichetat şi marcat corespunzãtor, în respectul şi protecţia beneficiarului;
k) asigurarea altor cooperãri cu persoanele oficiale.

CAP. 4
Acreditarea activitãţilor furnizorului

ART. 5
(1) Acreditarea personalului furnizorului înregistrat pentru producerea în vederea comercializãrii şi comercializarea materialului de înmulţire şi plantare legumicol se fac de cãtre autoritatea oficialã, respectiv ITCSMS şi LCCSMS, dupã ce a verificat dacã metodele de producţie şi aplicarea acestora sunt conforme cu prezentele reguli şi norme tehnice.
(2) Acreditarea personalului pentru inspecţie în camp şi ridicari de probe se efectueazã cu respectarea condiţiilor şi procedurilor de acreditare în vigoare, adaptate la activitãţile specifice reglementate de prezentele reguli şi norme tehnice.
(3) Acreditarea laboratorului se efectueazã de autoritatea oficialã, cu respectarea condiţiilor şi procedurilor de acreditare în vigoare şi dacã metodele folosite şi dotãrile laboratoarelor corespund prevederilor în vigoare pentru activitãţile de analiza.
(4) Acreditarea activitãţilor furnizorului se concretizeazã dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la art. 3 şi 4 şi dacã este asigurat managementul calitãţii prin personal calificat care sa urmãreascã, sa remedieze şi sa rãspundã în fata autoritãţii oficiale de luarea mãsurilor necesare realizãrii şi respectãrii prevederilor legale.
(5) Acreditarea trebuie reînnoitã dacã furnizorul se decide sa execute alte activitãţi decât cele pentru care a fost acreditat.
(6) Pana la acreditarea personalului şi a laboratorului furnizorului, verificãrile, prelevarea probelor, analizele şi eliberarea documentelor se efectueazã de personalul ITCSMS sau LCCSMS.
(7) Dupã acreditare persoana oficialã va supraveghea şi va monitoriza furnizorul pentru a se asigura ca acesta continua sa ia în considerare punctele critice din procesul de producţie şi sa respecte prezentele reguli şi norme tehnice.

CAP. 5
Supravegherea şi monitorizarea furnizorilor

ART. 6
(1) Supravegherea şi monitorizarea furnizorilor înregistraţi pentru producerea materialului de înmulţire şi plantare legumicol, a unitãţilor lor producãtoare şi a laboratoarelor se efectueazã de cãtre ITCSMS sau LCCSMS, în cazul în care verificãrile procesului de producţie, prelucrare, analiza calitãţii şi cea fitosanitara sunt efectuate de furnizor însuşi prin personalul şi laboratorul propriu acreditat.
(2) Autoritatea oficialã supravegheazã şi monitorizeazã furnizorii şi unitãţile lor, având în vedere natura activitãţii acestora, pe baza principiilor pe care trebuie sa le îndeplineascã conform art. 3 şi 4, precum şi a altor prevederi ale prezentelor reguli şi norme tehnice sau a altor reglementãri în vigoare.
(3) Persoana oficialã supravegheazã şi monitorizeazã furnizorii pentru stabilirea şi implementarea metodelor de verificare a punctelor critice menţionate la art. 4 şi se asigura ca aceste metode sunt avute în vedere de cãtre furnizor, urmãrind în special:
a) disponibilitatea, fidelitatea şi folosirea metodelor existente pentru verificarea fiecãruia dintre punctele critice menţionate la art. 4 lit. a);
b) siguranta (exactitatea) acestor metode;
c) dacã metodele sunt potrivite pentru o evaluare corecta a conţinutului producţiei şi comercializãrii, inclusiv aspectele administrative;
d) competenta personalului furnizorului de a efectua verificãrile.
(4) Persoana oficialã va supraveghea şi va monitoriza furnizorul la ridicarea probelor pentru analiza într-un laborator acreditat, conform art. 3 alin. (2) lit. c), pentru a se asigura ca:
a) se iau probe în diferite faze ale producţiei, la intervalele stabilite de persoana oficialã, atunci când metodele de producţie au fost stabilite în timpul verificãrii pentru acreditare;
b) probele sunt luate dupã metode tehnice corecte şi folosind procedee sigure privind felul analizelor de efectuat;
c) probele sunt luate de personal acreditat; şi
d) analizele sunt efectuate într-un laborator acreditat în acest scop.
(5) Persoana oficialã va executa regulat, cel puţin o data pe an, în momentele cele mai potrivite, supravegherea şi monitorizarea activitãţilor şi dotãrilor, luând în considerare natura specifica a activitãţii sau activitãţilor furnizorului.
(6) În urma fiecãrei inspecţii persoana oficialã va consemna rezultatele şi concluziile sale, iar înainte de începerea comercializãrii, eventual dupã efectuarea remedierilor necesare, va decide dacã materialul se aproba sau se respinge de la comercializare, întocmind un raport de control prin care anunta imediat furnizorul, în scris, iar acest raport va fi luat la cunostinta de conducerea furnizorului.
ART. 7
(1) În caz de respingere de la comercializare a materialului sau a unei pãrţi a materialului, conducerea furnizorului poate cere reinspectia, adresand solicitarea la ITCSMS sau LCCSMS, în maximum 3 zile de la data primirii deciziei inspectorului oficial.
(2) Inspectorul-şef al ITCSMS sau directorul LCCSMS trebuie, nu mai târziu de 3 zile de când solicitarea reinspectiei a fost primitã de cãtre autoritatea oficialã, sa organizeze efectuarea reinspectiei. Dupã efectuarea acesteia conducerea ITCSMS sau LCCSMS va trimite furnizorului raportul întocmit în urma reinspectiei.
(3) În cazul în care furnizorul contesta decizia luatã în urma reinspectiei, litigiul se rezolva de INCS pe baza documentelor sau a verificãrilor faptice. INCS poate folosi şi constatãrile efectuate de alţi specialişti. Decizia luatã de INCS este definitiva.
ART. 8
(1) Dacã în timpul inspecţiei, reinspectiei sau litigiului se stabileşte ca materialul de înmulţire şi plantare legumicol nu întruneşte condiţiile prezentelor reguli şi norme tehnice, lotul sau materialul în cauza respins este interzis de la comercializare.
(2) Dacã materialul de înmulţire şi plantare legumicol este respins conform alin. (1), furnizorul anunta în scris, în timp util, autoritatea oficialã despre intenţia de schimbare a destinaţiei sau despre distrugere, precizând modul, data şi ora de efectuare a acestora, la care trebuie sa participe un reprezentant al autoritãţii oficiale.
ART. 9
În cazul în care furnizorul solicita control oficial pentru producere, prelucrare şi comercializare, în urma cãruia se elibereazã documente oficiale, supravegherea şi monitorizarea furnizorului de cãtre autoritatea oficialã se limiteazã la urmãrirea respectãrii cerinţelor prevãzute în documentele oficiale pe perioada producerii, procesarii, pãstrãrii şi comercializãrii materialului legumicol.

CAP. 6
Condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã materialul de înmulţire şi plantare legumicol

ART. 10
Furnizorul poate comercializa materialul de înmulţire şi plantare legumicol numai dacã acesta îndeplineşte condiţiile specificate în prezentele reguli şi norme tehnice.
ART. 11
(1) Materialul trebuie, cel puţin la o inspecţie vizuala, sa fie efectiv liber de organismele dãunãtoare calitãţii sau de simptomele acestora, care reduc utilitatea materialului legumicol de înmulţire şi plantare, şi în special sa fie liber de acele organisme dãunãtoare cuprinse în anexa nr. 2 la prezentele reguli şi norme tehnice, în ceea ce priveşte genurile şi speciile enumerate.
(2) Orice material de înmulţire şi plantare legumicol care prezintã semne vizibile sau simptome specifice ale organismelor dãunãtoare menţionate la alin. (1) trebuie tratat corespunzãtor imediat dupã aparitie, în faza de creştere a culturii, sau, dacã este cazul, va fi eliminat.
(3) Prezenta organismelor dãunãtoare trebuie sa fie cat mai redusã astfel încât sa nu fie afectatã valoarea de utilizare a materialului legumicol. Materialul trebuie sa îndeplineascã, acolo unde este cazul, condiţiile de stare fitosanitara prevãzute în Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind mãsurile de protecţie impotriva introducerii şi rãspândirii organismelor de carantina dãunãtoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.030/2001 .
(4) Materialul trebuie sa aibã identitate şi puritate în ceea ce priveşte genul şi specia şi trebuie sa aibã, de asemenea, o suficienta identitate şi puritate varietala.
(5) Materialul trebuie sa fie efectiv liber de orice defecte care afecteazã calitatea lui ca material de înmulţire sau plantare.
(6) Verificãrile din perioada de vegetaţie sunt prevãzute în anexa nr. 1 la prezentele reguli şi norme tehnice.
(7) Vigoarea şi dimensiunile materialului trebuie sa fie satisfãcãtoare în ceea ce priveşte utilitatea lui ca material de înmulţire şi plantare legumicol; în plus, raportul dintre rãdãcini, tulpina şi frunze trebuie sa corespundã scopului de utilizare propus.
(8) Materialul parental de origine al materialului de înmulţire şi plantare legumicol trebuie sa satisfacã condiţiile prevãzute în prezentul capitol.
ART. 12
(1) Intenţia de producere în vederea comercializãrii a materialului de înmulţire şi plantare legumicol se anunta de cãtre furnizor printr-un document numit "Declaraţie de multiplicare", cu menţiunile stabilite de INCS, pentru a fi luat în evidenta de cãtre ITCSMS sau LCCSMS în scopul supravegherii şi monitorizarii. Declaraţia de multiplicare iniţialã sau o noua declaraţie va cuprinde elementele privind identificarea loturilor care rezulta, ambalarea, etichetarea, intenţia de a amesteca (mixtura) unele loturi, dupã caz.
(2) În urma unei inspecţii oficiale a materialului de înmulţire şi plantare, persoana oficialã va întocmi un raport de control conform modelului stabilit de INCS, prin care stabileşte dacã materialul corespunde regulilor şi normelor în vigoare sau mãsurile de remediere necesare ori dacã se respinge de la comercializare.

CAP. 7
Comercializarea materialului de înmulţire şi plantare legumicol

ART. 13
(1) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol poate fi comercializat numai de furnizori înregistraţi pentru producerea în vederea comercializãrii, prelucrarea şi/sau comercializarea materialului de înmulţire şi plantare legumicol şi care respecta condiţiile prevãzute de prezentele reguli şi norme tehnice.
(2) În timpul creşterii sau în timpul mutãrii (separarii) şi ambalarii materialul parental legumicol şi cel de înmulţire şi plantare vor fi ţinute în loturi separate, bine identificate.
(3) În cazul comercializãrii de material de înmulţire şi plantare legumicol de origine diferita în amestec, furnizorul va tine evidenta şi va inregistra într-un registru urmãtoarele date: compozitia lotului şi originea fiecãrei componente individuale care compune lotul, menţionând totodatã acest lucru pe documentele de livrare.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) se supun inspecţiei oficiale.
(5) Autoritatea oficialã, în cadrul supravegherii şi monitorizarii, va inspecta oficial materialul legumicol în timpul producerii, prelucrãrii şi comercializãrii, prin ridicarea şi verificarea de probe, în conformitate cu normele şi regulile în vigoare.
ART. 14
(1) Materialul legumicol va fi comercializat numai în loturi suficient de omogene, corespunzãtor cerinţelor prezentelor reguli şi norme tehnice, şi însoţit de documentele eliberate de furnizor. Dacã exista şi un document al autoritãţii oficiale, acesta se va mentiona separat de documentul furnizorului.
(2) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol trebuie ambalat, închis, etichetat şi sigilat, potrivit cu natura materialului, astfel încât sa nu poatã fi înlocuit sau deteriorat.
(3) Materialul legumicol va fi comercializat însoţit de un document de calitate al furnizorului, şi anume "Certificat de calitate" şi/sau eticheta furnizorului, care nu au mai fost folosite anterior şi care trebuie sa conţinã urmãtoarele informaţii:
a) indicarea "Calitate România";
b) indicarea autoritãţii oficiale responsabile sau codul distinct al acesteia;
c) numãrul de înregistrare sau acreditare;
d) numele furnizorului;
e) numãrul lotului sau numãrul individual al ambalajului;
f) numãrul de referinta al lotului semintei de baza în cazul în care materialul legumicol provine direct din samanta de legume certificatã oficial sau din samanta standard, conform anexei nr. 2.6 la <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 350/2002 pentru aprobarea Regulilor şi normelor tehnice privind producerea în vederea comercializãrii, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, precum şi comercializarea seminţelor de cereale, oleaginoase şi textile, plante furajere, sfecla, cartof şi legume.
g) denumirea comuna şi botanica a speciei;
h) denumirea soiului; în cazul portaltoiului, denumirea varietatii sau denumirea acestuia;
i) cantitatea;
j) data eliberãrii documentului furnizorului;
k) în cazul importurilor se va mentiona numele tarii de producţie a materialului.
(4) În cazul vânzãrii cu amãnuntul cãtre un consumator final, eticheta poate tine loc de certificat de calitate, conţinând informaţii adecvate privind identitatea produsului şi folosirea acestuia.
(5) La comercializarea angro materialul de înmulţire şi plantare legumicol va fi însoţit de un certificat de calitate emis de furnizor, iar ambalajele sau pachetele vor purta eticheta furnizorului.
(6) Materialul de înmulţire şi plantare din speciile prevãzute în Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind mãsurile de protecţie impotriva introducerii şi rãspândirii organismelor de carantina dãunãtoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.030/2001 , poate circula numai însoţit de pasaport fitosanitar.
ART. 15
Se excepteazã de la prevederile art. 14, precum şi de la cele privind controlul şi inspectiile oficiale micii producãtori a cãror producţie şi comercializare de material legumicol sunt destinate în totalitate utilizãrii finale de cãtre persoane neimplicate profesional în producţia de material de înmulţire şi plantare legumicol, pe piata localã. Micii producãtori sunt persoane fizice care deţin certificat de producãtor eliberat de primãria localã, care îşi produc singuri material pentru propria producţie de legume, iar surplusul îl vand sau distribuie pe piata neorganizata din judeţul respectiv sau cel mult în judeţele limitrofe.

CAP. 8
Dispoziţii finale

ART. 16
În cazul unor dificultãţi temporare privind asigurarea pieţei cu material de înmulţire şi plantare legumicol care sa îndeplineascã cerinţele prezentelor reguli şi norme tehnice, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor poate admite la comercializare, prin derogare, material produs în condiţii de calitate mai puţin stricte, dar fãrã a aduce prejudicii condiţiilor fitosanitare prevãzute în Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind mãsurile de protecţie impotriva introducerii şi rãspândirii organismelor de carantina dãunãtoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.030/2001 .
ART. 17
(1) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol care îndeplineşte condiţiile prezentelor reguli şi norme tehnice nu va fi supus nici unei restrictii de comercializare în ceea ce priveşte furnizorul, normele fitosanitare, mediul de cultura şi modalitãţile de inspecţie.
(2) Comercializarea materialului legumicol dintr-un soi care figureazã în cataloagele menţionate la art. 1 alin. (3) nu este supusã nici unei restrictii în ceea ce priveşte soiul, cu excepţia celor prevãzute în prezentele reguli şi norme tehnice.
ART. 18
(1) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol produs în baza prezentelor reguli şi norme tehnice se considera echivalent cu cel produs în ţãrile comunitare în conformitate cu prevederile Directivei Consiliului nr. 92/33/CEE şi nu este supus altor restrictii de comercializare.
(2) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va decide dacã materialul de înmulţire şi plantare legumicol produs într-o ţara din afarã comunitãţii şi prezentând aceleaşi garanţii privind obligaţiile furnizorului, identitatea, caracteristicile, starea fitosanitara, stadiul de vegetaţie, modalitãţile de inspectare, ambalarea, marcarea şi închiderea, este echivalent cu materialul de înmulţire şi plantare legumicol produs în conformitate cu prevederile şi cerinţele stabilite prin prezentele reguli şi norme tehnice.
(3) Materialul de înmulţire şi plantare legumicol importat în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 257/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea controlului de calitate şi fitosanitar la importul şi exportul seminţelor şi materialului sãditor şi cu respectarea prevederilor Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind mãsurile de protecţie impotriva introducerii şi rãspândirii organismelor de carantina dãunãtoare plantelor sau produselor vegetale în România, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.030/2001 , nu este supus nici unei alte restrictii de comercializare.
ART. 19
(1) ITCSMS şi LCCSMS în colaborare cu Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) şi autoritatea fitosanitara pot supune la testare şi analiza în perioada de multiplicare, menţinere, pãstrare şi comercializare, inclusiv în postcontrol, probe luate prin sondaj din materialul de înmulţire şi plantare legumicol produs de furnizori sau importat.
(2) Testele şi analizele prevãzute la alin. (1) vor fi utilizate pentru a verifica dacã acestea sunt conforme cu prevederile prezentelor reguli şi norme tehnice, inclusiv cu cele privind normele fitosanitare, precum şi în vederea armonizarii metodelor tehnice de examinare. Rezultatele şi rapoartele referitoare la testele şi analizele efectuate sunt transmise confidenţial între autoritãţile prevãzute la alin. (1).
ART. 20
Pentru supravegherea şi monitorizarea furnizorului, pentru efectuarea verificãrilor, analizelor şi a eliberãrii documentelor de control, furnizorul va achitã obligaţiile financiare de plata fata de autoritatea oficialã, conform normelor în vigoare.
ART. 21
Verificãrile oficiale, altele decât cele de supraveghere şi monitorizare, ale materialului de înmulţire şi plantare legumicol sunt efectuate, la cererea expresã a furnizorilor producãtori, de cãtre ITCSMS sau LCCSMS, conform prezentelor reguli şi norme tehnice şi prevederilor <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 350/2002 , autoritatea asigurându-se ca materialul satisface cerinţele prevãzute de prezentele reguli şi norme tehnice. Furnizorul îşi va achitã obligaţiile financiare fata de autoritate, conform tarifelor în vigoare.
ART. 22
(1) Dacã în urma supravegherii şi monitorizarii sau în urma testarii materialului ori în postcontrol, prin sondaj, se constata ca materialul de înmulţire şi plantare legumicol nu corespunde prezentelor reguli şi norme tehnice, autoritatea oficialã va înştiinţa furnizorul prin raportul de control sau alt document scris cu constatãrile efectuate, prin care se stabilesc mãsurile corective necesare îndeplinirii acestor prevederi, dacã este posibil, sau materialul în cauza se interzice de la comercializare, dupã caz.
(2) În momentul în care se constata ca materialul de înmulţire şi plantare legumicol a fost comercializat de cãtre furnizor înainte de primirea aprobãrii persoanei oficiale sau a fost comercializat neaplicandu-se mãsurile corective ori a fost comercializat dupã ce a fost interzis de cãtre persoana oficialã, se vor lua mãsuri în conformitate cu <>Legea nr. 266/2002 .
(3) În cazul repetarii de cãtre furnizor a nerespectãrii prevederilor prezentelor reguli şi norme tehnice, autoritatea oficialã poate retrage temporar sau definitiv acreditarea şi/sau înregistrarea furnizorului.
(4) Aplicarea oricãrei mãsuri asupra furnizorului va inceta în momentul în care autoritatea oficialã stabileşte cu certitudine ca acesta respecta prezentele reguli şi norme tehnice.
ART. 23
INCS poate emite instrucţiuni şi precizãri de aplicare a prevederilor prezentelor reguli şi norme tehnice.

ANEXA 1
-------
la regulile şi normele tehnice
------------------------------

EFECTUAREA
verificãrilor în timpul vegetatiei

A. Verificãri în perioada de vegetaţie
1. La culturile pentru producerea materialului de înmulţire şi plantare furnizorul efectueazã verificãri, dintre care minimum una la pregãtirea pentru livrare, privind:
a) la înfiinţarea culturii: provenienta seminţelor, amplasarea;
b) în timpul vegetatiei: respectarea lucrãrilor şi metodelor specifice pentru asigurarea calitãţii, eliminarea plantelor netipice şi bolnave;
c) menţinerea materialului legumicol de cãtre furnizor pe loturi separate pe toatã perioada de creştere şi de livrare a acestuia.
2. Înainte de comercializare persoana acreditata sau oficialã ridica probe pentru efectuarea de verificãri şi analize de laborator în vederea respectãrii condiţiilor minime de calitate.
3. Dupã sortare inspectorul acreditat sau oficial elibereazã documentul de aprobare în vederea comercializãrii, dacã materialul îndeplineşte condiţiile minime prevãzute de regulile şi normele în vigoare.
B. Verificãri specifice la arpagic şi usturoi
1. În perioada de vegetaţie furnizorul controleazã cultura cel puţin de doua ori, verificand aplicarea lucrãrilor specifice, efectuarea purificarilor biologice şi starea fitosanitara.
2. Pe tot parcursul perioadei de vegetaţie se vor elimina plantele slab dezvoltate sau bolnave.
3. Bulbii de arpagic şi usturoi trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele norme şi condiţii:
a) materialul de înmulţire trebuie sa provinã direct dintr-un material care, în faza de vegetaţie, a fost controlat şi gãsit liber de orice boala şi organism daunator sau semne ori simptome ale acestora, care reduc valoarea de utilizare a materialului legumicol, în special cele din anexa nr. 2 la regulile şi normele tehnice. La recoltare se vor controla autenticitatea şi puritatea varietala a bulbilor şi starea fitosanitara;
b) bulbii trebuie sa fie sortati şi calibrati astfel încât sa îndeplineascã condiţiile înscrise în tabelul de mai jos. Ca aspect trebuie sa fie bulbi întregi, sanatosi, caracteristici soiului, bine imbracati în foitele exterioare, care trebuie sa fie curate, lucioase şi sa fosneasca la frecare în mana, cu codita şi rãdãcinile scurte şi bine uscate.



Condiţii de calitate la bulbii de arpagic
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Mãrimea (diametrul), mm peste 7 pana la 20 sau 7-14 şi 15-20
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Impuritati totale, procent maxim,
din care: 6
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- bulbi rãniţi mecanic (taiati, loviti),
bulbi golasi, procent maxim 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- bulbi incinsi, moi, mucegaiti, atacati de
daunatori şi boli, procent maxim 1
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- bulbi seci, foite, pãmânt, procent maxim 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bulbi incoltiti, procent maxim 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bulbi crescuti lipsa
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acarieni şi alţi daunatori vii lipsa
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
Procentele din tabel se referã la greutate.
Bulbii se considera incoltiti din momentul în care coltul este vizibil sub foitele coditei şi pana când ajunge la lungimea de 1 cm.
Bulbii incoltiti având coltii mai mari de 1 cm se considera bulbi crescuti.



ANEXA 2


la regulile şi normele tehnice
------------------------------

LISTA
cuprinzând organismele dãunãtoare care pot afecta
semnificativ calitatea materialului legumicol



┌───────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────┐
│Genul sau specia │ Organisme dãunãtoare specifice │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ 2 │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Allium ascalonicum │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Delia spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus dipsaci │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Thrips tabaci │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Botrytis spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Peronospora destructor │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium cepivorum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Onion yellow dwarf │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Allium cepa │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Delia spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus dipsaci │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Thrips tabaci │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Botrytis spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium oxysporum f. sp. cepae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Peronospora destructor │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium cepivorum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Onion yellow dwarf │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Allium fistulosum │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Delia spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus dipsaci │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Thrips tabaci │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium cepivorum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Allium porum │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Delia spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus dipsaci │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Alternaria porri │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium culmorum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora porri │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium cepivorum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Leek yellow stripe │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Allium sativum │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aceria tulipae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Delia spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ditylenchus dipsaci │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas fluorescens │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium cepivorum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Onion yellow dwarf │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Apium graveolens │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Acidia heraclei │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae şi L. trifolii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lygus spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Psila rosae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ │ şi Thrips tabaci │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia carotovora subsp. carotovora │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. apii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium oxysporum f. sp. apii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phoma apiicola │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia sclerotiorum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Septoria apiicola │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Celery mosaic şi │
│ │ Cucumber mosaic, Tomato spotted wilt virus │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Asparagus officinalis│Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Brachyorynella asparagi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Hypopta caestrum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Platyparea poecyloptera │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia violacea │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Beta vulgaris │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pegomya betae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phoma betae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Beet necrotic yellow │
│ │ vein │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Brassica oleracea │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Heterodera spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lepidoptera, dar în special Pieris brassicae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae şi L. trifolii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. maculicola │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Xanthomonas campestris pv. campestris │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Alternaria brassicae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Mycosphaerella spp │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phoma lingam │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Plasmodiophora brassicae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia solani │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special Cauliflower mosaic virus, │
│ │ Tospovirusuri şi Turnip mosaic virus │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Brassica pekinensis │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Lepidoptera, dar în special Pieris brassicae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae şi L. trifolii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia carotovora │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Xanthomonas campestris pv. campestris │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Alternaria brassicae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Botrytis cinerea │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Mycosphaerella spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phoma lingam │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Plasmodiophora brassicae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special Tospovirusuri │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Capsicum annuum │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leptinotarsa decemlineata │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae şi L. trifolii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Ostrinia nubilalis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phthorimaea operculella │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leveillula taurica │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pyrenochaeta lycopersici │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora capsici │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium albo atrum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium dahliae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special Cucumber mosaic virus, Tomato │
│ │ mosaic virus, Pepper mild mottle virus şi Tobacco │
│ │ mosaic virus, Tomato spotted wilt virus, Potato │
│ │ stolbur mycoplasm │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Cichorium endivia │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankcliniella occidentalis│
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Botrytis cinerea │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erysiphe cichoracearum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special virusul Beet western yellows │
│ │ şi Lettuce mosaic │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Cichorium intybus │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Napomyza cichorii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Apion assimile │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia carotovora │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia chrysanthemi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas marginalis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phoma exigua │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora erythroseptica │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia sclerotiorum │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Citrullus lanatus │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Polyphagotarsonemus latus │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychus spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Colletotrichum lagenarium │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, dar în special Watermelon mosaic virus 2 │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Cucumis melo │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae şi L. trifolii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Polyphagotarsonemus latus │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychus spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. lachrymans │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Colletotrichum lagenarium │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sphaerotheca fuliginea │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, în special Cucumber green mottle virus, │
│ │ Cucumber mosaic virus şi Squash mosaic virus, Tomato│
│ │ spotted wilt virus │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Cucumis sativus │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Delia platura │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae şi L. trifolii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Polyphagotarsonemus latus │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychus spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. lachrymans │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudoperonospora cubensis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sphaerotheca fuliginea │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Cucurbita maxima │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Polyphagotarsonemus latus │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychus spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Cucurbita pepo │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Polyphagotarsonemus latus │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychus spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. lachrymans │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sphaerotheca fuliginea │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, în special Cucumber mosaic virus, Squash │
│ │ mosaic virus, Zucchini yellow mosaic virus şi │
│ │ Tospovirusuri │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Cynara cardunculus şi│Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ Cynara scolymus │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Bremia lactucae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leveillula taurica f. sp. cynara │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia solani │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotium rolfsii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia sclerotiorum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium dahliae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Foeniculum vulgare │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia carotovora subsp. carotovora │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas marginalis pv. marginalis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Cercospora foeniculi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora syringae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Virusul Celery mosaic │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Lactuca sativa │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae şi L. trifolii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Botrytis cinerea │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Bremia lactucae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, în special Lettuce big vein, Lettuce mosaic │
│ │ virus şi Lettuce ring necrosis, Tomato spotted wilt │
│ │ virus │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Lycopersicon │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│lycopersicum │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Hauptidia maroccana │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae şi L. trifolii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychus spp │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankliniella occidentalis │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Vasates lycopersici │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pseudomonas syringae pv. tomato │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Alternaria solani │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Cladosporium fulvum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Colletotrichum coccoides │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Didymella lycopersici │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium oxysporum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leveillula taurica │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Phytophthora nicotianae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pyrenochaeta lycopersici │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia solani │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia sclerotiorum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, în special Cucumber mosaic virus, Potato │
│ │ virus X, Potato virus Y, Tobacco mosaic virus, │
│ │ Tomato mosaic virus şi Tomato yellow leaf curl │
│ │ virus, Tomato spotted wilt virus, Potato stolbur │
│ │ mycoplasm │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Rheum spp. │Bacterii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Agrobacterium tumefaciens │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Erwinia rhapontici │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Armillariella mellea │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, în special Arabis mosaic virus şi Turnip │
│ │ mosaic virus │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│- Solanum melongena │Insecte, acarieni şi nematozi în toate stadiile de │
│ │dezvoltare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aleyrodidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Aphididae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Hermitarsonemus latus │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leptinotarsa decemlineata │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Liriomyza bryoniae şi L. trifolii │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Meloidogyne spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Tetranychidae │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Thysanoptera, în special Frankcliniella occidentalis│
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Fungi │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Fusarium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Leveillula taurica f. sp. cynara │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Rhizoctonia solani │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Pythium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Sclerotinia sclerotiorum │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Verticillium spp. │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Virusuri şi organisme similare │
│ ├──────────────────────────────────────────────────────┤
│ │- Toate, în special Cucumber mosaic virus, Eggplant │
│ │ mosaic virus, Potato virus Y şi Tobacco mosaic │
│ │ virus, Tomato spotted wilt virus, Potato stolbur │
│ │ mycoplasm │
└───────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────┘



-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016