Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULI din 26 septembrie 2003  privind importul si exportul produselor agroalimentare ecologice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULI din 26 septembrie 2003 privind importul si exportul produselor agroalimentare ecologice

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 701 din 7 octombrie 2003
REGULI din 26 septembrie 2003
privind importul şi exportul produselor agroalimentare ecologice
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 701 din 7 octombrie 2003

CAP. I
Domeniul de aplicare

ART. 1
(1) Prezentele reguli stabilesc cadrul juridic în care se poate efectua importul, în vederea comercializãrii în România, şi exportul produselor specificate la <>art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobatã prin <>Legea nr. 38/2001 , denumite în continuare produse agroalimentare ecologice.
(2) Termenul ecologic utilizat în prezentele reguli este similar cu termenii: biologic, organic sau cu combinatiile acestora, organobiologic, bioorganic.

CAP. II
Reguli privind importul produselor agroalimentare ecologice

ART. 2
Importul produselor agroalimentare ecologice în vederea comercializãrii în România se efectueazã de importatorii de produse agroalimentare ecologice, înregistraţi la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 527/2003 pentru aprobarea Regulilor privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologica, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 29 august 2003.
ART. 3
Produsele agroalimentare ecologice importate în vederea comercializãrii în România trebuie sa îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sa fie originare dintr-o ţara membra a Uniunii Europene sau dintr-o ţara terta, care figureazã pe lista stabilitã de Comisia Europeanã şi prezentatã în anexa nr. 1 la prezentele reguli. În situaţia în care produsele provin dintr-o ţara terta, acestea trebuie sa fie obţinute într-o anumitã regiune sau într-o unitate/ferma de producţie specificatã în lista din anexa nr. 1 la prezentele reguli şi controlate de un organism de control specificat în aceeaşi lista. Lista va fi actualizatã de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, în funcţie de modificãrile şi completãrile efectuate de Comisia Europeanã;
b) sa fie însoţite de un certificat de control, în original, pana la primul destinatar, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 2 la prezentele reguli, eliberat de autoritatea sau de organismul competent din ţara de origine, care sa ateste ca lotul la care se referã certificatul a fost obţinut în cadrul unui sistem de producţie ecologica în care se aplica regulile Uniunii Europene sau reguli echivalente şi ca a fost supus unui sistem de control reglementat de normele comunitare sau unui sistem cu o eficacitate echivalenta cu cea a controlului efectuat în Uniunea Europeanã;
c) produsele agroalimentare ecologice de origine animala trebuie sa fie originale dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-o ţara terta, care figureazã pe lista stabilitã de Comisia Europeanã, prezentatã în anexa nr. 1 la prezentele reguli, ori dintr-o parte a teritoriului acestora din care importurile de produse agroalimentare ecologice de origine animala nu sunt interzise din motive sanitar-veterinare.
ART. 4
(1) Prin derogare de la prevederile art. 3 lit. a), Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, denumita în continuare A.N.P.E., avizeazã pana la data de 31 decembrie 2005 comercializarea în România a produselor agroalimentare ecologice provenite din alte tari, în afarã celor menţionate.
(2) În acest sens, importatorul este obligat sa furnizeze A.N.P.E. dovezi care sa ateste ca produsele respective au fost obţinute dupã reguli de producţie ecologice echivalente cu cele din România şi au fost supuse unui sistem de control cu o eficacitate echivalenta celui reglementat de <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 527/2003 pentru aprobarea Regulilor privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologica.
ART. 5
(1) Certificatul de control prezentat în anexa nr. 2 la prezentele reguli se emite într-un singur exemplar original şi se redacteazã în limba oficialã a tarii exportatoare, precum şi în limba oficialã a tarii importatoare.
(2) Certificatul de control se completeazã, cu excepţia stampilelor şi a semnaturilor, în întregime cu majuscule sau în întregime cu caractere dactilografiate. Modificãrile sau ştersãturile determina ca certificatul sa nu fie valabil.
(3) Primul destinatar sau, dacã este cazul, importatorul face o copie în vederea informãrii organismului de control din România, în conformitate cu prevederile art. 41 din Regulile privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologica, aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 527/2003 . Toate copiile vor purta menţiunea "COPIE" sau "DUPLICAT".
(4) Importatorul trebuie sa pãstreze certificatul de control, exemplarul original, cel puţin 2 ani, pentru a-l pune la dispoziţie organismelor de control.
ART. 6
(1) La intrarea în ţara loturile de produse agroalimentare ecologice sunt verificate de autoritatea vamalã. Inspecţia fitosanitara vamalã sau sanitarã veterinara verifica loturile de produse agroalimentare ecologice privind respectarea conformitatii cu prevederile legislaţiei fitosanitare şi sanitare veterinare în vigoare.
(2) Certificatul de control prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele reguli va fi prezentat autoritãţii vamale, împreunã cu celelalte documente insotitoare prevãzute de legislaţia în vigoare.
(3) Autoritatea vamalã verifica concordanta dintre datele înscrise în certificatul de control şi ambalajele şi etichetele produselor agroalimentare ecologice, completeazã şi stampileaza casuta nr. 17 din certificatul de control prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele reguli.
(4) Transporturile de produse agroalimentare ecologice sosite la punctele de frontiera, care nu îndeplinesc condiţiile conform prevederilor legale în vigoare, nu se admit la import.
(5) În cazul existenţei oricãror neclaritati privind importul şi exportul produselor agroalimentare ecologice, autoritatea vamalã fitosanitara sau sanitarã veterinara se va adresa Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, respectiv A.N.P.E.

CAP. III
Obligaţiile importatorilor de produse agroalimentare ecologice

ART. 7
Importatorii de produse agroalimentare ecologice au urmãtoarele obligaţii:
a) sa asigure, prin exportatorul din ţara de origine, existenta documentelor de însoţire a produselor importate, solicitate conform regimului de import;
b) sa ţinã evidenta cantitãţilor importate, în conformitate cu prevederile art. 17 din Regulile privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologica;
c) sa transmitã organismului de inspecţie şi certificare la care este înregistrat în România toate datele privind modalitãţile de transport de la exportator la primul destinatar, precum şi informaţii cu privire la spaţiile de depozitare ale primului destinatar;
d) sa comunice organismului de inspecţie şi certificare la care este înregistrat în România, imediat dupã primirea certificatelor de control din partea autoritãţii sau organismului de control din ţara de unde se face importul, urmãtoarele date: numele şi adresa primului destinatar şi o copie a certificatului de control privind importurile de produse ecologice, precum şi orice alte informaţii pe care acest organism le solicita;
e) sa transmitã autoritãţii sau organismului de control al primului destinatar, la cerere, toate informaţiile pe care le solicita.

CAP. IV
Reguli privind exportul produselor agroalimentare ecologice

ART. 8
Exportul produselor agroalimentare ecologice se face în conformitate cu prevederile legislaţiei interne privind exportul produselor agroalimentare şi cu acordurile şi convenţiile din domeniu la care România este parte.
ART. 9
Produsele agroalimetare ecologice vor fi exportate însoţite de certificatul de control în original, emis de un organism de inspecţie şi certificare acreditat în România în conformitate cu legislaţia în vigoare din acest domeniu.

ANEXA 1
-------
la reguli
---------


LISTA
ţãrilor terţe specificate pe lista stabilitã de Comisia Europeanã

ARGENTINA
1. Categoria de produse:
a) produse vegetale netransformate, animale şi produse animaliere netransformate;
b) produse agricole vegetale şi produse animaliere procesate.
2. Originea produselor: produsele menţionate la pct. 1 lit. a), precum şi ingredientele obţinute dupã modul de producţie ecologic al produselor menţionate la pct. 2 lit. b), care au fost produse în Argentina.
3. Organisme de control:
- Instituto Argentino para certificacion y Procion de Productos Agropecuarios Organicos SRL (Argencert)
- Organizacion Internacional Agropecuaria (OIA)
- Letis SA.
4. Organisme însãrcinate cu eliberarea certificatelor de control:
- Instituto Argentino para certificacion y Procion de Productos Agropecuarios Organicos SRL (Argencert)
- Organizacion Internacional Agropecuaria (OIA)
- Letis SA.

AUSTRALIA
1. Categoria de produse:
a) produse vegetale netransformate;
b) produse alimentare compuse din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetala.
2. Originea produselor: produsele menţionate la pct. 1 lit. a), precum şi ingredientele obţinute dupã modul de producţie ecologic al produselor menţionate la pct. 1 lit. b), care au fost cultivate în Australia.
3. Organisme de control:
- Australian Quarantine and Inspection Service (AQIS) (Department of Agriculture, Fisheries and Forestry)
- Bio-dynamic Research Institute (BDRI)
- Biological Farmers of Australia (BFA)
- Organic Herb Growers of Australia Inc. (OHGA)
- Organic Food Chain Pty Ltd (OFC)
- Naţional Association of Sustainable Agriculture, Australia (NASAA).
4. Organisme însãrcinate cu eliberarea certificatelor de control:
- Australian Quarantine and Inspection Service (AQIS) (Department of Agriculture, Fisheries and Forestry)
- Bio-dynamic Research Institute (BDRI)
- Biological Farmers of Australia (BFA)
- Organic Herb Growers of Australia Inc. (OHGA)
- Organic Food Chain Pty Ltd (OFC)
- Naţional Association of Sustainable Agriculture, Australia (NASAA).

REPUBLICA CEHA
1. Categoria de produse:
a) produse vegetale netransformate, animale şi produse animaliere netransformate, cu excepţia:
- produselor vegetale în conversie şi care conţin mai multe ingrediente de origine agricolã;
- animalelor şi produselor animaliere în conversie;
- produselor din acvacultura;
b) produse agricole vegetale şi produse animaliere procesate, cu excepţia:
- produselor vegetale în conversie şi care conţin mai multe ingrediente de origine agricolã;
- produselor animaliere în conversie;
- produselor care conţin produse din acvacultura.
2. Originea produselor: produsele menţionate la pct. 1 lit. a), precum şi ingredientele obţinute dupã modul de producţie ecologic al produselor menţionate la pct. 1 lit. b), care au fost obţinute în Republica Ceha.
3. Organisme de inspecţie:
- «KEZ o.p.s»
4. Organisme însãrcinate cu eliberarea certificatelor de control:
- «KEZ o.p.s»
- Serviciul de politici structurale şi dezvoltare ruralã.

UNGARIA
1. Categoria de produse:
a) produse agricole vegetale netransformate;
b) produse alimentare compuse din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetala.
2. Originea produselor: produsele menţionate la pct. 1 lit. a), precum şi ingredientele obţinute dupã modul de producţie ecologic al produselor menţionate la pct. 1 lit. b), care au fost produse în Ungaria sau care au fost importate din:
- tari din Uniunea Europeanã;
- dintr-o ţara terta a carei echivalenta a fost recunoscuta printr-o decizie a Curţii Europene.
3. Organisme de control:
- Biokontroll Hungaria Kozhasznu Tarsasag (Biokontroll Hungaria Khl)
4. Organisme însãrcinate cu eliberarea certificatelor de control:
- Biokontrol Hungara Kozhasznu Tarsasag.

ISRAEL
1. Categoria de produse:
a) produse agricole vegetale netransformate;
b) produse alimentare compuse din unul sau mai multe ingrediente de origine vegetala.
2. Originea produselor: produsele menţionate la pct. 1 lit. a), precum şi ingredientele obţinute dupã modul de producţie ecologic al produselor menţionate la pct. 1 lit. b), care au fost obţinute în Israel sau care au fost importate din:
- tari din Uniunea Europeanã;
- dintr-o ţara terta a carei echivalenta a fost recunoscuta printr-o decizie a Comisiei Europene.
3. Organisme de control:
- Plant protection and Inspection Services (PPIS) (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale).
4. Organisme însãrcinate cu eliberarea certificatelor de control:
- Plant protection and Inspection Services (PPIS) (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale).

ELVETIA
1. Categoria de produse:
a) produse vegetale netransformate, animale şi produse animaliere netransformate, cu excepţia:
- produselor obţinute din perioada de conversie;
- produselor din apicultura.
b) produsele agricole vegetale şi produsele animaliere procesate.
2. Originea produselor: produsele menţionate la pct. 1 lit. a), precum şi ingredientele produse dupã modul de producţie ecologic al produselor menţionate la pct. 1 lit. b), care au fost obţinute în Elvetia sau care au fost importate din:
- tari din Uniunea Europeanã;
- dintr-o ţara terta a carei echivalenta a fost recunoscuta printr-o decizie a Comisiei Europene.
3. Organisme de control:
- Institut fur Marktokologie (IMO);
- bio.inspecta AG;
- Schweizerische Vereinigung fur Qualitats-und Management-Sisteme (SQS).
4. Organisme însãrcinate cu eliberarea certificatelor de control:
- Institut fur Marktokologie (IMO);
- bio.inspecta AG;
- Schweizerische Vereinigung fur Qualitats-und Management-Sisteme (SQS).

NOUA ZEELANDA
1. Categoria de produse:
a) produse agricole vegetale netransformate, animale şi produse animaliere netransformate, cu excepţia:
- animalelor şi produselor animaliere ce provin din perioada de conversie;
- produselor din acvacultura;
b) produse agricole vegetale şi produse animaliere procesate, cu excepţia:
- produselor animaliere ce provin din perioada de conversie;
- produselor ce conţin produse din acvacultura.
2. Originea produselor: produsele menţionate la pct. 1 lit. a), precum şi ingredientele obţinute dupã modul de producţie ecologic al produselor menţionate la pct. 1 lit. b), care au fost obţinute în Noua Zeelanda sau care au fost importate din:
- tari din Uniunea Europeanã;
- dintr-o ţara terta a carei echivalenta a fost recunoscuta printr-o decizie a Comisiei Europene.
3. Organisme de control:
- BIO-GRO New Zealand;
- Certenz.
4. Organisme însãrcinate cu eliberarea certificatelor de control:
- Ministerul Agriculturii şi Pãdurilor din Noua Zeelanda.





ANEXA 2


la reguli
---------


CERTIFICATE OF INSPECTION FOR IMPORT OF PRODUCTS FROM
ORGANIC PRODUCTION INTO THE EUROPEAN COMMUNITY

*) MODEL DE CERTIFICAT DE CONTROL PENTRU IMPORTUL/EXPORTUL
PRODUSELOR OBŢINUTE DIN PRODUCŢIA ECOLOGICA/BIOLOGICA/ORGANICÃ
ÎN/DIN ROMÂNIA



┌────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ │ │
│ 1. Issuing body or authority 𗈖. Council Regulation (EEC) no. │
│ (name and address) │ 2092/91. [] │
│ 1. Autoritatea sau organismul 𗈖. Regl.Consiliului (CEE) nr. │
│ emitent (nume şi adresa) │ 2092/91 [] │
│ │ │
│ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 3. Serial number of the certificate of 𗈘. Reference No authorisation │
│ inspection │ under Article 11 (6), 2092/91 │
│ 3. Numãrul de ordine al certificatului 𗈘. Numãrul de referinta al │
│ de control │ autorizaţiei prevãzutã la │
│ │ art. 11, alin. (6) din │
│ │ Regl. 2092/91 │
│ │**) 4. Numãrul de referinta al │
│ │ autorizaţiei prevãzutã la │
│ │ art. 4, alin. (1) │
│ │ │
│ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 5. Exporter (name and address) 𗈚. Inspection body or authority │
│ 5. Exportator (numele şi adresa) │ (name and address) │
│ 𗈚. Autoritatea sau organismul de │
│ │ control (nume şi adresa) │
│ │ │
│ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 7. Producer or preparer of the product 𗈜. Country of dispatch │
│ (name and address) 𗈜. Ţara de expediţie │
│ 7. Producãtorul sau procesatorul produsului├─────────────────────────────────┤
│ (numele şi adresa) 𗈝. Country of destination │
│ 𗈝. Ţara de destinaţie │
│ │ │
│ │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
󧓒. First consignee în the Community 󧓓. Name and address of the │
│ (name and address) │ importer │
󧓒. Primul destinatar în Uniunea Europeanã 󧓓. Numele şi adresa │
│ (numele şi adresa) │ importatorului │
│ │ │
│ │ │
├────────────────────────────────────────────┼──────────────┬──────────────────┤
󧓔. Marks and numbers. Container No(s). 󧓕. CN codes 󧓖. Declared │
│ Number and kind. Trade name of the 󧓕. Codul │ quantity │
│ product │ tarifar al 󧓖. Cantitatea │
󧓔. Marcaje şi numere. Numerele de │ produsului │ declarata │
│ identificare al conteinerelor. Numãrul │ │ │
│ şi tipul conteinerelor. Destinaţia │ │ │
│ comercialã a produselor. │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┴──────────────┴──────────────────┤
󧓗. Declaration of body or authority issuing the certificate │
│ referred to în box 1 │
󧓗. Declaraţia organismului sau autoritãţii care a eliberat certificatul de │
│ control de la casuta 1 │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Date │
│ Data │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ Name and signature of authorised person Stamp of issuing body or │
│ authority │
│ │
│ │
│ Numele şi semnatura persoanei abilitate Ştampila autoritãţii sau │
│ organismului emitent │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
󧓘. Declaration of the competent authority of the Member State. Of the │
│ European Union who granted the authorisation referred to în box 4 │
│ │
│ │
│**)16. Declaraţia autoritãţii din România care a eliberat autorizaţia │
│ de la casuta 4 │
│ │
│ │
│ Date │
│ Data │
│ Name and signature of authorised person Stamp │
│ Numele şi semnatura persoanei abilitate Ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
󧓙. Verification of the consignment by the relevant authority of │
│ the Member State. │
󧓙. Autoritatea vamalã competenta care verifica transportul. │
│ Member State ........................................................... │
│ Statul Membru .......................................................... │
│ Import registration (type, number, date and office of the │
│ customs declaration) ................................ │
│ Înregistrarea importului (tipul, numãrul, data şi biroul vamal │
│ la care s-a înregistrat declaraţia vamalã) ....................... │
│ │
│ │
│ │
│ Date: ............................................................... │
│ Data: ............................................................... │
│ │
│ │
│ │
│ Name and signature of authorised person Stamp │
│ Numele şi semnatura persoanei abilitate Ştampila │
│ │
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
󧓚. Declaration of the first consignee │
󧓚. Declaraţia primului destinatar │
│ │
│ │
│ Name of the company Date │
│ Numele companiei Data │
│ │
│ │
│ │
│ Name and signature of the autorised person │
│ Numele şi semnatura persoanei abilitate │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



----------------
*) Model de certificat de control conform R.Comisiei (CE) nr. 1788/2001 .
**) Se completeazã numai pentru produsele importate din alte tari, menţionate la art. 4, alin. (1).

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016