Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENTUL nr. 17 din 30 septembrie 2010  pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei in cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzactiilor de rascumparare, al operatiunilor de dare/luare de titluri/marfuri cu imprumut, al tranzactiilor cu termen lung de decontare si al tranzactiilor de creditare in marja    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENTUL nr. 17 din 30 septembrie 2010 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei in cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzactiilor de rascumparare, al operatiunilor de dare/luare de titluri/marfuri cu imprumut, al tranzactiilor cu termen lung de decontare si al tranzactiilor de creditare in marja

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 725 din 1 noiembrie 2010

    ART. I
    Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei în cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzacţiilor de rãscumpãrare, al operaţiunilor de dare/luare de titluri/mãrfuri cu împrumut, al tranzacţiilor cu termen lung de decontare şi al tranzacţiilor de creditare în marjã, aprobat prin Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 17/114/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.034 şi 1.034 bis din 27 decembrie 2006, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 2, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(3) Expresiile «risc operaţional» şi «formalizare» au semnificaţiile prevãzute de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru riscul operaţional ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    2. La articolul 2, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
    "(4^1) Expresiile «instituţie externã de evaluare a creditului» şi «instituţie externã de evaluare a creditului eligibilã» au semnificaţiile prevãzute de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordãrii standard, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
    3. La articolul 2 alineatul (5) punctul 5, dupã teza a 2-a se introduce o nouã tezã, teza a 3-a, cu urmãtorul cuprins:
    "Pentru scopurile Metodei modelului intern, descrisã în cap. VI, toate seturile de compensare cu aceeaşi contrapartidã pot fi tratate ca un singur set de compensare dacã, la estimarea expunerii aşteptate, valorile de piaţã simulate negative ale seturilor de compensare individuale sunt stabilite la zero."
    4. La articolul 2 alineatul (5), dupã punctul 31 se introduc trei noi puncte, punctele 32-34, cu urmãtorul cuprins:
    "32. Structura de conducere reprezintã organele de administrare şi de conducere ale unei instituţii de credit stabilite potrivit actelor constitutive, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care asigurã îndeplinirea funcţiei de supraveghere şi a funcţiei de conducere în cadrul instituţiei de credit.
    33. Funcţia de supraveghere reprezintã ansamblul atribuţiilor de supraveghere/control exercitate asupra organelor cu funcţie de conducere, care revin consiliului de administraţie, în cadrul sistemului unitar de administrare, şi consiliului de supraveghere, în cadrul sistemului dualist de administrare.
    34. Funcţie de conducere reprezintã ansamblul atribuţiilor structurii de conducere reprezentate de directori, în cadrul sistemului unitar de administrare, şi de cãtre directorat, în cadrul sistemului dualist de administrare."
    5. Articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) În situaţia în care o instituţie de credit este cumpãrãtor de protecţie prin intermediul unor instrumente financiare derivate de credit în vederea acoperirii unei expuneri din afara portofoliului de tranzacţionare sau a unei expuneri la riscul de credit al contrapartidei, aceasta poate calcula cerinţa de capital pentru activul acoperit potrivit <>art. 132-141 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de instituţiile de credit şi firmele de investiţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau, cu aprobarea Bãncii Naţionale a României, în conformitate cu art. 34 ori cu <>art. 211-219 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordãrii bazate pe modele interne de rating, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În aceste situaţii şi dacã nu se face uz de opţiunea prevãzutã în pct. 11 teza a 2-a din anexa nr. II la <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului instituţiilor de credit şi al firmelor de investiţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, valoarea expunerii la riscul de credit al contrapartidei aferent acestor instrumente financiare derivate de credit este zero.
    (2) Fãrã a aduce atingere prevederilor alin. (1), pentru scopurile calculãrii cerinţelor de capital pentru riscul de credit al contrapartidei, instituţia de credit poate alege sã includã în mod consecvent toate instrumentele financiare derivate de credit neincluse în portofoliul de tranzacţionare şi cumpãrate ca protecţie în vederea acoperirii unei expuneri din afara portofoliului de tranzacţionare sau a unei expuneri la riscul de credit al contrapartidei, în cazurile în care protecţia creditului este recunoscutã, dupã caz, potrivit prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/24/2010 privind expunerile mari ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii, <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 19/24/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 18/16/2010 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi poziţiilor din securitizare sau ale prezentului regulament."
    6. Articolul 27 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 27. - Existã un singur set de acoperire a riscului pentru fiecare emitent al unui titlu de creanţã de referinţã, suport al unui instrument de tip credit default swap. Un instrument de tip n^th to default basket credit default swap trebuie tratat dupã cum urmeazã:
    a) dimensiunea unei poziţii de risc pe un titlu de creanţã de referinţã dintr-un coş suport al unui instrument de tip n^th to default credit default swap este produsul dintre valoarea noţionalã efectivã a titlului de creanţã de referinţã şi durata modificatã a instrumentului financiar derivat de tip n^th to default în legãturã cu o modificare a marjei de credit (credit spread) a titlului de creanţã de referinţã;
    b) existã un singur set de acoperire a riscului pentru fiecare titlu de creanţã de referinţã dintr-un coş suport al unui instrument de tip n^th to default credit default swap dat; poziţiile de risc care rezultã din instrumente de tip n^th to default credit default swap diferite nu trebuie incluse în acelaşi set de acoperire a riscului;
    c) multiplicatorul aferent riscului de credit al contrapartidei aplicabil fiecãrui set de acoperire a riscului creat pentru unul dintre titlurile de creanţã de referinţã ale unui instrument financiar derivat de tip n^th to default este 0,3%, în cazul titlurilor de creanţã de referinţã cu o evaluare a creditului furnizatã de o instituţie externã de evaluare a creditului recunoscutã ca eligibilã, evaluare care sã corespundã unui nivel al scalei de evaluare a calitãţii creditului situat în intervalul 1-3 şi, respectiv, 0,6%, în cazul altor titluri de creanţã."
    7. La articolul 34, alineatul (4) se abrogã.
    8. La articolul 49 alineatul (3), litera (c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(c) sã raporteze direct organelor cu funcţie de conducere ale instituţiei de credit."
    9. Articolul 52 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 52. - (1) Structura de conducere a instituţiei de credit trebuie sã fie implicatã activ în procesul de control al riscului de credit al contrapartidei şi trebuie sã îl considere un aspect esenţial al activitãţii, cãruia trebuie sã îi fie alocate resurse semnificative.
    (2) Organele cu funcţie de conducere trebuie sã cunoascã limitele şi ipotezele aferente modelului utilizat, precum şi impactul pe care acestea pot sã îl aibã asupra fiabilitãţii rezultatelor.
    (3) Organele cu funcţie de conducere trebuie sã ţinã cont, de asemenea, de incertitudinile aferente condiţiilor de piaţã şi de problemele operaţionale şi sã aibã cunoştinţã de modul în care acestea sunt integrate în model."
    10. La articolul 54, teza a 2-a se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Limitele de creditare şi de tranzacţionare trebuie sã se coreleze cu modelul instituţiei de credit de cuantificare a riscului într-o manierã coerentã în timp şi care sã fie bine înţeleasã de cãtre administratorii de credite, de cãtre personalul care tranzacţioneazã şi de cãtre organele cu funcţie de conducere."
    11. La articolul 56, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Rezultatele acestor simulãri de crizã trebuie sã fie examinate periodic de cãtre organele cu funcţie de conducere şi sã se reflecte în politicile şi în limitele privind riscul de credit al contrapartidei, stabilite de cãtre structura de conducere."
    12. La articolul 58, litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "g) integritatea sistemului de informare a structurii de conducere;".
    13. La articolul 87 tabelul 6, titlul coloanei "Contracte pe cursul de schimb" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins: "Contracte pe cursul de schimb şi pe aur".
    ART. II
    Prezentul regulament intrã în vigoare la data de 31 decembrie 2010.

                         *

    Prezentul regulament transpune prevederile art. 1 pct. 39 din Directiva 2009/111/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 septembrie 2009 de modificare a directivelor 2006/48/CE , 2006/49/CE şi 2007/64/CE în ceea ce priveşte bãncile afiliate instituţiilor centrale, anumite elemente ale fondurilor proprii, expunerile mari, reglementãrile privind supravegherea, precum şi gestionarea crizelor, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 302 din 17 noiembrie 2009.
                    ___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016