Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT  privind personalul de control si investigatie, precum si constatarea si aplicarea sanctiunilor prevazute de   Legea concurentei nr. 21/1996     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT privind personalul de control si investigatie, precum si constatarea si aplicarea sanctiunilor prevazute de Legea concurentei nr. 21/1996

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 116 bis din 9 iunie 1997
În temeiul prevederilor <>art. 28 alin. (2) din Legea concurentei nr. 21/1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 88 din 30 aprilie 1996,
Plenul Consiliului Concurentei adopta prezentul Regulament privind personalul de control şi investigatie, precum şi constatarea şi aplicarea sancţiunilor prevãzute de <>Legea concurentei nr. 21/1996 .

CAP. 1
Personalul care are dreptul sa constate contravenţii şi sa aplice sancţiuni în domeniul concurentei

ART. 1
Descoperirea şi investigarea încãlcãrii prevederilor <>Legii concurentei nr. 21/1996 , denumita în continuare lege, şi a altor legi speciale ce conţin dispoziţii referitoare la concurenta se fac de cãtre personalul de control încadrat în departamentele de specialitate, împuternicit în acest scop, prin ordin, de cãtre preşedintele Consiliului Concurentei, respectiv de cãtre şeful Oficiului Concurentei.
ART. 2
Din rindul personalului de control de specialitate, preşedintele Consiliului Concurentei, respectiv şeful Oficiului Concurentei, desemneazã, potrivit prevederilor art. 42 alin. (1) din lege, persoanele pentru care solicita ministrului justiţiei abilitarea cu puteri de ancheta, respectiv cu drept de perchezitie şi ridicare de documente sau efectuare de copii de pe acestea, punere de sigilii şi luare a altor mãsuri dintre cele prevãzute la art. 214 din Codul de procedura penalã.
ART. 3
Personalul de control prevãzut la art. 1 şi 2 constata şi aplica sancţiunile pentru contravenţiile prevãzute la art. 55 lit. b)-e) şi la art. 56 lit. d) din lege, respectiv pentru:
- furnizarea de informaţii inexacte sau incomplete prin solicitarea facuta conform prevederilor art. 5 alin. (4) ori prin notificarea facuta conform prevederilor art. 5 alin. (7) sau ale art. 16;
- furnizarea de informaţii inexacte sau nefurnizarea informaţiilor solicitate conform prevederilor art. 41;
- furnizarea de documente, înregistrãri şi evidente într-o forma incompleta în timpul investigatiilor desfãşurate conform prevederilor art. 42 alin. (2);
- refuzul de a se supune unui control desfãşurat conform prevederilor art. 42 alin. (1) şi ale art. 43;
- neîndeplinirea unei obligaţii sau a unei condiţii impuse printr-o decizie luatã în conformitate cu prevederile legii.
ART. 4
Personalul de control de specialitate prevãzut la art. 1 şi 2 constata şi propune plenului şi comisiilor Consiliului Concurentei sau Oficiului Concurentei, în raportul de investigatie, sancţiunile şi mãsurile prevãzute la art. 55 lit. a) şi la art. 56 lit. a)-c) din lege, şi anume:
- omisiunea notificãrii unei concentrari economice cerute de art. 16;
- încãlcarea prevederilor art. 5 alin. (1), ale art. 6 sau ale art. 13;
- încheierea unei operaţiuni de concentrare economicã cu încãlcarea prevederilor art. 16 alin. (4);
- începerea unei acţiuni de concentrare economicã declarata incompatibilã cu prevederile Legii concurentei printr-o decizie a Consiliului Concurentei, luatã conform prevederilor art. 51 alin. (2) lit. a).
ART. 5
Personalul de control de specialitate prevãzut la art. 1 şi 2 propune comisiilor Consiliului Concurentei, respectiv adjunctului şefului Oficiului Concurentei, aplicarea amenzilor cominatorii prevãzute la art. 59 alin. (1) şi (2), precum şi emiterea unei decizii, dacã este cazul, în aplicarea prevederilor art. 59 alin. (3) din lege.
ART. 6
Dacã, în termen de 45 de zile de la comunicarea deciziei, contravenientul nu se conformeazã mãsurilor dispuse, Consiliul Concurentei îi poate aplica amenda maxima prevãzutã la art. 56 din lege.
ART. 7
Dacã, pe parcursul efectuãrii investigatiei, personalul de control de specialitate prevãzut la art. 2 constata sãvîrşirea infracţiunilor prevãzute la art. 63 din lege, va putea efectua numai actele stabilite la art. 214 din Codul de procedura penalã şi va propune Consiliului Concurentei, în cadrul raportului de investigatie, sesizarea organelor de urmãrire penalã, în vederea punerii în mişcare a acţiunii penale.

CAP. 2
Cuprinsul procesului-verbal de constatare şi de sancţionare a abaterii şi al deciziei de sancţionare a abaterii

ART. 8
(1) Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 55 lit. b)-e) şi la art. 56 lit. d) din lege se face de cãtre personalul de control de specialitate, prin proces-verbal de constatare şi sancţionare a abaterii.
(2) Procesul-verbal prevãzut la alin. (1) va fi redactat, asa cum prevede legea, cu respectarea dispoziţiilor <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, modificatã şi completatã prin Ordonanta Guvernului nr. 12/1994.
ART. 9
(1) Sancţiunile pentru contravenţiile prevãzute la art. 55 lit. a) şi la art. 56 lit. a)-c) din lege se aplica de cãtre comisiile Consiliului Concurentei, prin decizie.
(2) Amenzile cominatorii prevãzute la art. 59 alin. (1) şi (2), precum şi mãsurile prevãzute la art. 59 alin. (3) din lege se stabilesc de cãtre Consiliul Concurentei, respectiv de cãtre Oficiul Concurentei, prin decizie.
(3) La redactarea acestor decizii se va avea în vedere enumerarea tuturor elementelor care sa conducã la identificarea agentului constatator, a vinovatului, fapta sãvîrşitã, raportarea la articolul din lege încãlcat, amenda aplicatã, încadrarea acesteia în lege, termenul şi modalitatea de plata, termenul de contestare şi organul competent sa soluţioneze contestaţia.

CAP. 3
Modalitãţile de plata a amenzilor şi urmãrirea executãrii

ART. 10
(1) Sumele reprezentind cuantumul amenzii aplicate cu titlu de sancţiune pentru contravenţia sãvîrşitã, stabilitã prin proces-verbal sau decizie, precum şi cele reprezentind amenzile cominatorii stabilite prin decizii, se achitã de contravenient prin ordin de plata printr-o societate bancarã, ca venit la bugetul de stat, în contul administraţiei financiare, indicat în actul de sancţionare, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) O copie de pe dovada achitãrii amenzii se transmite în maximum 15 zile de la constatare şi aplicare, de cãtre contravenient, Consiliului Concurentei, respectiv Oficiului Concurentei, pentru a fi ataşatã dosarului cauzei.
(3) În caz de neprezentare a documentului de plata prin care se face dovada achitãrii sumei, dupã trecerea termenului menţionat la alin. (2), Consiliul Concurentei, respectiv Oficiul Concurentei, va transmite actul de constatare, care constituie titlu executoriu, la organele administraţiei financiare, spre executare.

CAP. 4
Cãile de atac

ART. 11
Ordonanta preşedinţialã de autorizare a efectuãrii unei perchezitii poate fi atacatã cu recurs în termen de 5 zile, conform Codului de procedura civilã, la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit art. 44 alin. (7) din lege. Recursul nu este suspensiv de executare.
ART. 12
Impotriva actelor de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor se poate face plîngere, care se depune la Consiliul Concurentei, respectiv la Oficiul Concurentei, în termen de 15 zile de la comunicare.
ART. 13
Plingerile formulate impotriva proceselor-verbale de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor, întocmite de personalul de control de specialitate împuternicit în acest scop, împreunã cu dosarul, se transmit, de îndatã, instanţei competente sa soluţioneze cauza, potrivit prevederilor <>Legii nr. 32/1968 , modificatã şi completatã prin Ordonanta Guvernului nr. 12/1994, conform prevederilor art. 61 din lege.
ART. 14
(1) Impotriva deciziilor comisiilor Consiliului Concurentei, prin care se aplica amenzile prevãzute la art. 55 lit. a) şi la art. 56 lit. a)-c) din lege, se poate face plîngere, în termen de 15 zile de la luarea la cunostinta, la preşedintele Consiliului Concurentei, care se pronunţa prin decizie motivatã.
(2) Impotriva deciziilor prin care se aplica amenzile cominatorii prevãzute la art. 59 alin. (1) şi (2) din lege, se poate face plîngere, în termen de 15 zile de la luarea la cunostinta, la preşedintele Consiliului Concurentei sau, dupã caz, la şeful Oficiului Concurentei, care se pronunţa prin decizie motivatã.
ART. 15
Deciziile prevãzute la art. 14 pot fi atacate, în termen de 15 zile de la comunicare, la Curtea Suprema de Justiţie - Secţia de contencios administrativ.
ART. 16
Prevederile prezentului regulament sînt obligatorii şi se aplica atît de cãtre Consiliul Concurentei, cît şi de cãtre Oficiul Concurentei, în conformitate cu dispoziţiile art. 66 alin. (2) din lege.
ART. 17
Prevederile prezentului regulament se intregesc cu dispoziţiile <>Legii nr. 32/1968 , cu modificãrile ulterioare, exceptind prevederile <>art. 25-27, ale Legii nr. 21/1996 , ale Codului de procedura penalã şi cu dispoziţiile legale speciale.


CONSILIUL CONCURENTEI/
OFICIUL CONCURENTEI/

Inspectoratul de Concurenta
Judeţean ..................


PROCES-VERBAL
SERIA ............ NR. .......
de constatare şi de sancţionare a contravenţiilor

Încheiat în .................., ziua ........., luna .........., anul .....

Subsemnaţii ........................., avînd funcţia de ................, în temeiul <>Legii concurentei nr. 21/1996 , în baza legitimatiilor nr. .........., eliberate de Consiliul Concurentei (Oficiul Concurentei), în urma controlului efectuat în ziua de ........, luna ........, anul ......., ora ......, la ............ din .......... str. .................... nr. ......, am constatat urmãtoarele: ..................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

Faptele de mai sus constituie contravenţie potrivit prevederilor art. .... din ...........

De sãvîrşirea acestor fapte se face vinovat(a) ........................., reprezentat(a) prin ................, avînd calitatea de ..................., domiciliat(a) în ..................., str. ........... nr. .........., şi legitimat(a) cu ........... seria ....... nr. ......... .

Fata de contravenţiile constatate, în temeiul <>Legii nr. 21/1996 şi al <>Legii nr. 32/1968 , cu modificãrile ulterioare, se aplica urmãtoarele sancţiuni:

Contravenientul ............... se amendeaza cu ............, conform art. ....... din .........., şi cu .............., conform art. ....... din ........, în suma totalã de ................

Amenda se va achitã în contul nr. .............. al administraţiei financiare, deschis la ................ .

Organul constatator, Martor, Contravenient,
................ ............. .............

Amenda se va achitã în contul nr. .............. al administraţiei financiare, deschis la ................

În situaţia în care contravenientul nu va achitã amenda în termen de 15 zile de la data comunicãrii procesului-verbal, se va proceda la executare silitã, în condiţiile legii.

Contravenientul a formulat urmãtoarele obiecţii:...........................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

Impotriva prezentului proces-verbal, care tine loc şi de înştiinţare de plata, se poate face plîngere în termen de 15 zile de la data comunicãrii. Plîngerea va fi însoţitã de copia de pe procesul-verbal şi se va depune la ................. .

Întocmit în patru exemplare, dintre care o copie s-a comunicat astãzi ....../sau se va comunica contravenientului.

Organul constatator, Martor, Contravenient,
................ ............. .............

Subsemnatul ..............., domiciliat în ............., str. .......... nr. ....., bl. ....., sc. ......, ap. ......., legitimat cu ..........., seria ........ nr. ..........., eliberat de .......... la data de ........., confirm, ca martor, cele de mai sus.

Semnatura,
.............

-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016