Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 9 din 23 septembrie 2005  pentru modificarea si completarea   Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2005 privind sistemele de plati care asigura compensarea fondurilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 9 din 23 septembrie 2005 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2005 privind sistemele de plati care asigura compensarea fondurilor

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 881 din 30 septembrie 2005

Având în vedere prevederile <>art. 22 alin. (3) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile ulterioare, ale art. 56 alin. 1, <>art. 89 şi 90 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, ale <>art. 164 şi 285 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 200/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 4 alin. (2) din Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 48 alin. (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile ulterioare,

Banca Naţionalã a României emite prezentul regulament.

ART. I
<>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2005 privind sistemele de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 265 din 31 martie 2005, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, punctul 2 se abrogã.
2. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Procedura de administrare a riscului de decontare, reglementatã prin prezentul regulament pentru sistemele de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, în condiţiile în care acestea nu au prevãzute proceduri proprii de administrare a riscului de decontare impuse de administratorul de sistem şi aprobate de Banca Naţionalã a României, este structuratã pe 3 niveluri:
a) procedura de garantare unilateralã;
b) suplimentarea de cãtre participanţii compensatori a garanţiilor unilaterale constituite pentru sistem sau, dupã caz, de procurarea de cãtre aceştia a fondurilor necesare decontãrii;
c) acordarea de cãtre Banca Naţionalã a României a unor credite, în cadrul facilitãţii de creditare pentru asigurarea decontãrii poziţiilor nete, prevãzutã în reglementãrile Bãncii Naţionale a României privind facilitãţile acordate de banca centralã în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS."
3. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Banca Naţionalã a României poate participa în cadrul procedurilor de administrare a riscului de decontare, aferente sistemelor de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, furnizând participanţilor compensatori lichiditatea necesarã decontãrii poziţiilor lor nete debitoare, prin executarea de active eligibile pentru garantare, constituite drept garanţii la dispoziţia Bãncii Naţionale a României.
(2) Activele eligibile pentru garantare prevãzute la alin. (1) sunt aceleaşi cu cele utilizate în cadrul facilitãţilor acordate de Banca Naţionalã a României în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS.
(3) Evaluarea garanţiilor prevãzute la alin. (1) se realizeazã de Banca Naţionalã a României în acelaşi mod ca şi în cazul garanţiilor aferente facilitãţilor acordate de Banca Naţionalã a României în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS, respectiv prin deducerea unor marje (haircut) din valoarea la care activele sunt evaluate de Banca Naţionalã a României."
4. Titlul secţiunii a 2-a din capitolul II al titlului II se modificã din "Constituirea şi eliberarea garanţiilor unilaterale" în "Constituirea, executarea şi eliberarea garanţiilor unilaterale".
5. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Garanţiile unilaterale în lei, constituite de participanţii compensatori pentru asigurarea decontãrii finale a propriilor poziţii nete, pot fi sub formã de:
a) fonduri, care se evidenţiazã ca garanţii în secţiunea «Rezerve» din conturile de decontare ale participanţilor compensatori, deschise în sistemul ReGIS;
b) active eligibile pentru garantare, definite în reglementãrile Bãncii Naţionale a României privind operaţiunile de piaţã monetarã şi acceptate de banca centralã în operaţiunile aferente facilitãţilor acordate de aceasta în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS, care se evidenţieazã ca garanţii în sistemul SaFIR."
6. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Garanţiile unilaterale în lei se constituie în sistemele ReGIS şi SaFIR de cãtre participanţii compensatori din sistemele de plãţi care asigurã compensarea fondurilor pânã cel târziu la orele prevãzute în contractele de constituire şi executare a garanţiilor încheiate între Banca Naţionalã a României şi respectivii participanţi compensatori.
(2) Din momentul prevãzut la alin. (1) şi pânã cel mai devreme la decontarea instrucţiunii de platã iniţiatã în ReGIS de respectivul sistem de plãţi, garanţiile unilaterale în lei constituite în sistemele ReGIS şi SaFIR de cãtre participanţii compensatori nu mai pot fi diminuate de aceştia, ci doar suplimentate, în conformitate cu regulile acestor sisteme."
7. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Executarea garanţiilor unilaterale, precum şi eliberarea acestora se realizeazã de Banca Naţionalã a României, în calitate de administrator al sistemelor ReGIS şi SaFIR, în conformitate cu regulile acestor sisteme."
8. Articolele 22-25 se abrogã.
9. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - În cazul sistemelor care asigurã şi decontarea operaţiunilor cu instrumente financiare, procedura de administrare a riscului de decontare se va aplica în urmãtoarele etape, în conformitate cu prevederile regulilor de sistem ale ReGIS şi SaFIR şi ale contractului de participare la ReGIS încheiat de Banca Naţionalã a României şi administratorul de sistem:
1. Sistemul va realiza un calcul prealabil al poziţiilor nete ale participanţilor compensatori.
2. Administratorul de sistem va vizualiza în sistemul ReGIS şi va primi de la sistemul SaFIR, la orele prevãzute în contractul de participare la ReGIS încheiat de respectivul administrator de sistem cu Banca Naţionalã a României, valoarea garanţiilor constituite de participanţii compensatori pentru sistemul respectiv.
3. În cazul în care poziţia netã debitoare a unui participant compensator nu este acoperitã de valoarea totalã a garanţiilor constituite de acesta pentru sistem, administratorul de sistem va comunica participantului compensator în cauzã valoarea cu care trebuie suplimentate garanţiile unilaterale aferente sistemului, participanţii având la dispoziţie un interval de timp pentru aceastã operaţiune. Intervalul de timp menţionat va fi cel stabilit prin contractul de participare la ReGIS încheiat de administratorul de sistem cu Banca Naţionalã a României.
4. La expirarea intervalului de timp menţionat la pct. 3, administratorul de sistem va vizualiza în sistemul ReGIS şi va primi de la sistemul SaFIR noile valori ale garanţiilor constituite de cãtre participanţii compensatori pentru sistem.
5. În cazul în care poziţia netã debitoare a fiecãrui participant este acoperitã de valoarea totalã a garanţiilor constituite de acesta pentru sistem în sistemele ReGIS şi SaFIR, administratorul de sistem va iniţia o instrucţiune de platã pentru decontarea poziţiilor nete în sistemul ReGIS.
6. În cazul în care poziţia netã debitoare a unui participant compensator nu este acoperitã nici la acest moment de valoarea totalã a garanţiilor constituite de respectivul participant pentru sistem în ReGIS şi în SaFIR, administratorul de sistem va recalcula poziţiile nete prin excluderea tranzacţiilor care au determinat poziţia debitoare neacoperitã, astfel încât poziţiile nete debitoare rezultate sã fie acoperite de garanţiile constituite de participanţi, şi va iniţia instrucţiunea de platã pentru decontarea poziţiilor nete în sistemul ReGIS în conformitate cu noile poziţii nete calculate. Pentru tranzacţiile excluse din calculul poziţiilor nete, administratorul de sistem poate iniţia instrucţiuni de platã în sistemul ReGIS în vederea decontãrii pe bazã brutã a acestora."
10. Dupã articolul 26 se introduce un nou articol, articolul 26^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 26^1. - (1) Iniţierea în sistemul ReGIS a instrucţiunilor de platã aferente poziţiilor nete, recalculate conform prevederilor art. 26 pct. 6, se va face conform contractului de participare la ReGIS încheiat de Banca Naţionalã a României cu administratorul sistemului respectiv.
(2) Banca Naţionalã a României nu are nici o responsabilitate privind recalcularea poziţiilor nete în situaţia prevãzutã la art. 26 pct. 6.
(3) În cazul în care instrucţiunile de platã aferente poziţiilor nete recalculate nu sunt iniţiate în ReGIS în intervalul de timp stabilit prin regulile de sistem ale ReGIS şi prin contractul de participare la ReGIS încheiat de Banca Naţionalã a României cu administratorul sistemului respectiv, Banca Naţionalã a României nu are nici o responsabilitate privind decontarea poziţiilor nete calculate de sistemele care asigurã şi decontarea operaţiunilor cu instrumente financiare pentru ziua de decontare respectivã."
11. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - În cazul sistemelor de plãţi care asigurã compensarea fondurilor aferente operaţiunilor cu carduri bancare, procedura de administrare a riscului de decontare se va aplica în urmãtoarele etape, în conformitate cu prevederile regulilor de sistem ale ReGIS şi SaFIR, ale contractului de participare la ReGIS încheiat de Banca Naţionalã a României cu administratorul de sistem şi ale reglementãrilor Bãncii Naţionale a României privind facilitãţile acordate de banca centralã în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS:
1. În cazul în care poziţia netã debitoare a unui participant compensator nu poate fi decontatã din lipsã de fonduri disponibile în contul de decontare din ReGIS al respectivului participant, se va aplica procedura de garantare unilateralã.
2. În cazul în care, în urma aplicãrii procedurii de garantare unilateralã, poziţia netã debitoare a participantului compensator continuã sã nu poatã fi decontatã, respectivul participant va suplimenta garanţiile unilaterale constituite pentru sistem sau va procura fondurile necesare decontãrii fie prin apelarea la facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, oferitã de banca centralã, fie prin obţinerea unor credite din partea altor participanţi la sistemul ReGIS, fie prin operaţiuni pe piaţa interbancarã.
3. În cazul în care nici în urma parcurgerii etapei menţionate la pct. 2 poziţia netã debitoare a participantului compensator nu poate fi decontatã la momentul limitã final al zilei de operare a sistemului ReGIS, se va recurge la facilitatea de creditare pentru asigurarea decontãrii poziţiilor nete, acordatã de Banca Naţionalã a României participanţilor compensatori din cadrul sistemelor de plãţi care asigurã compensarea fondurilor aferente tranzacţiilor cu carduri bancare."
12. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - În cazul sistemului de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, administrat de Banca Naţionalã a României, procedura de administrare a riscului de decontare se va aplica în urmãtoarele etape, în conformitate cu prevederile regulilor de sistem ale ReGIS şi SaFIR şi ale reglementãrilor Bãncii Naţionale a României privind facilitãţile acordate de banca centralã în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS:
1. În cazul în care poziţia netã debitoare a unui participant compensator nu poate fi decontatã din lipsã de fonduri disponibile în contul de decontare din ReGIS al respectivului participant, se va aplica procedura de garantare unilateralã.
2. În cazul în care, în urma aplicãrii procedurii de garantare unilateralã, poziţia netã debitoare a participantului compensator continuã sã nu poatã fi decontatã, respectivul participant va suplimenta garanţiile unilaterale constituite pentru sistem sau va procura, în cursul unei perioade stabilite în contractul de participare la ReGIS încheiat între Banca Naţionalã a României şi administratorul de sistem respectiv, fondurile necesare decontãrii fie prin apelarea la facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, oferitã de banca centralã, fie prin obţinerea unor credite din partea altor participanţi la sistemul ReGIS, fie prin operaţiuni pe piaţa interbancarã.
3. În cazul în care un participant compensator nu îşi poate acoperi poziţia netã debitoare în urma aplicãrii procedurii de garantare unilateralã şi nici nu îşi poate procura fondurile necesare pentru decontarea propriei poziţii nete debitoare pânã la sfârşitul zilei de decontare, orice instituţie de credit şi/sau Trezoreria Statului pot/poate sã furnizeze participantului respectiv fondurile necesare decontãrii, prin constituirea unor depozite interbancare în lei în favoarea participantului debitor, în condiţii stabilite de pãrţi, cu titlu de depozite de garantare excepţionale.
4. În cazul în care nici în urma parcurgerii etapei menţionate la pct. 3 poziţia netã debitoare a participantului compensator nu poate fi decontatã la momentul limitã final al zilei de operare a sistemului ReGIS, se va recurge la facilitatea de creditare pentru asigurarea decontãrii poziţiilor nete, acordatã de Banca Naţionalã a României participanţilor compensatori din cadrul sistemului de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, administrat de Banca Naţionalã a României."
13. Titlul III se modificã din "Sancţiuni" în "Mãsuri de remediere şi sancţiuni".
14. La articolul 29, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - (1) Urmãtoarele fapte pot atrage aplicarea de cãtre Banca Naţionalã a României administratorilor de sisteme de plãţi care asigurã compensarea fondurilor şi/sau participanţilor compensatori de mãsuri de remediere şi/sau sancţiuni prevãzute în legislaţia bancarã:
a) neconstituirea de cãtre un participant compensator a garanţiilor unilaterale pânã cel puţin la nivelul plafonului tehnic de garantare unilateralã, în conformitate cu prevederile prezentului regulament, ale contractelor de constituire şi executare a garanţiilor încheiate cu Banca Naţionalã a României, şi cu cele ale regulilor sistemelor ReGIS şi SaFIR;
b) orice altã nerespectare a prevederilor prezentului regulament şi a mãsurilor de remediere dispuse de Banca Naţionalã a României în aplicarea acestuia."
15. Articolul 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 30. - În cazul în care, într-o anumitã zi bancarã, un participant compensator nu constituie garanţii unilaterale în lei pânã cel puţin la nivelul plafonului tehnic de garantare unilateralã, Banca Naţionalã a României poate proceda la suspendarea sau excluderea participantului atât din sistemul respectiv, cât şi din toate celelalte sisteme care asigurã compensarea fondurilor, în care acesta este participant, pe baza propriei analize privind bonitatea participantului respectiv."
16. Articolul 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - În cazul deciziei de suspendare sau excludere prevãzute la art. 30, Banca Naţionalã a României va consulta administratorul sistemului respectiv asupra momentului suspendãrii sau excluderii din sistem a participantului şi va notifica administratorilor celorlalte sisteme aceastã decizie."
17. Articolul 35 se abrogã.
ART. II
<>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2005 privind sistemele de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, modificat şi completat prin prezentul regulament, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. III
Prezentul regulament intrã în vigoare la data de 3 octombrie 2005.

p. Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bãncii Naţionale a României,
Florin Georgescu

Bucureşti, 23 septembrie 2005.
Nr. 9.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016