Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 8 din 19 decembrie 2002  privind procedura in cazul constatarii de bancnote si monede euro false sau contrafacute    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 8 din 19 decembrie 2002 privind procedura in cazul constatarii de bancnote si monede euro false sau contrafacute

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 5 din 8 ianuarie 2003
Având în vedere Planul de mãsuri prioritare pentru integrare europeanã (noiembrie 2002-decembrie 2003) adoptat de Guvernul României, Programul legislativ pentru susţinerea procesului de aderare la Uniunea Europeanã al Ministerului Integrãrii Europene, Ordinul guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 498/2002 privind înfiinţarea Comisiei de studiere a falsurilor de moneda euro, adresa Direcţiei integrare europeanã şi relaţii externe nr. II/1.548/2002,
în temeiul prevederilor <>art. 50 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Banca Nationala a României emite prezentul regulament.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Acest regulament se aplica bãncilor, instituţiilor de credit, caselor de schimb valutar şi altor operatori autorizaţi.
ART. 2
Regulamentul prezintã procedura de urmat în situaţia constatãrii de bancnote şi monede euro false, contrafãcute sau care ridica suspiciuni asupra autenticitatii.

CAP. 2
Definiţii

ART. 3
În sensul prezentului regulament, principalii termeni se definesc dupã cum urmeazã:
1.1. operatori autorizaţi:
a) societãţi comerciale care deţin în administrare unitãţi hoteliere în care sunt organizate ghisee de schimb valutar, autorizate de Banca Nationala a României pentru efectuarea unor operaţiuni în valuta;
b) alţi agenţi economici autorizaţi de Banca Nationala a României pentru efectuarea unor operaţiuni în valuta;
1.2. deponenti (posesori):
a) persoane juridice care au depus la sucursalele Bãncii Naţionale a României bancnotele şi monedele euro în vederea confiscãrii:
- organele Ministerului de Interne;
- organele vamale;
- alte organe abilitate;
b) persoane juridice sau persoane fizice, cetãţeni romani cu domiciliul în România sau în strãinãtate, cetãţeni strãini şi persoane fãrã cetãţenie - apatrizi -, cu/fãrã drept de şedere în România, care s-au prezentat la ghiseu pentru a solicita efectuarea unei plati în euro sau schimbul de bancnote şi monede euro cu alte însemne monetare;
1.3. contrafacerea euro - producerea frauduloasã a unei bancnote sau monede euro, indiferent de mijloacele folosite, cu scopul punerii în circulaţie;
1.4. falsificarea euro - modificarea valorii nominale a unei bancnote sau monede euro, indiferent de mijloacele folosite, cu scopul punerii în circulaţie.

CAP. 3
Procedura

SECŢIUNEA 1
Constatarea falsurilor sau contrafacerilor la sediul sucursalelor Bãncii Naţionale a României

ART. 4
Dacã la verificarea autenticitatii bancnotelor şi monedelor euro depuse de organele abilitate ale statului, în vederea confiscãrii, se constata bancnote sau monede false sau contrafãcute, acestea vor fi predate de îndatã de cãtre sucursala Bãncii Naţionale a României organelor locale ale Ministerului de Interne în vederea cercetãrii şi întreprinderii acţiunilor corespunzãtoare.
ART. 5
Pana la predarea lor bancnotele şi monedele euro false sau contrafãcute se pãstreazã în tezaurul sucursalei Bãncii Naţionale a României, potrivit procedurilor interne de lucru.
ART. 6
La predarea cãtre organele Ministerului de Interne a bancnotelor şi monedelor euro false sau contrafãcute se va întocmi un proces-verbal de predare-primire (anexa), în trei exemplare, care va cuprinde datele de identificare a deponentului, precum şi numãrul, seria şi caracteristicile bancnotei sau monedei respective şi care va avea urmãtoarea destinaţie:
a) organele locale ale Ministerului de Interne (originalul);
b) Comisia de studiere a falsurilor de moneda euro din Centrala Bãncii Naţionale a României;
c) sucursala Bãncii Naţionale a României la care s-a constatat falsul sau contrafacerea.

SECŢIUNEA a 2-a
Constatarea falsurilor sau contrafacerilor la sediul bãncilor şi instituţiilor de credit

ART. 7
Dacã la ghiseele bãncilor şi ale instituţiilor de credit sunt prezentate bancnote sau monede metalice euro false ori contrafãcute, şeful compartimentului casierie este obligat sa solicite prezenta imediata a organelor locale ale Ministerului de Interne în vederea predãrii bancnotelor false sau contrafãcute.
ART. 8
Pana la sosirea reprezentanţilor poliţiei se va încheia un proces-verbal de predare-primire (anexa), în patru exemplare, care va cuprinde toate datele cu privire la identificarea deponentului, precum şi numãrul, seria şi caracteristicile bancnotelor sau monedelor metalice respective. Procesul-verbal va fi semnat de cãtre directorul unitãţii, şeful compartimentului casierie şi deponent. În caz de refuz din partea deponentului, se va face menţiune în procesul-verbal.
Procesul-verbal va avea urmãtoarea destinaţie:
a) organele locale ale Ministerului de Interne (originalul), în vederea cercetãrii şi întreprinderii acţiunilor corespunzãtoare;
b) Comisia de studiere a falsurilor de moneda euro din Centrala Bãncii Naţionale a României;
c) unitatea bancarã la care s-a constatat falsul sau contrafacerea;
d) deponentul.
ART. 9
Dacã la verificarea numerarului depus în genti sigilate se constata bancnote sau monede metalice euro false ori contrafãcute, se va informa telefonic unitatea depunatoare a gentii respective, solicitandu-se prezenta unui delegat din partea acesteia. Se va proceda apoi la întocmirea procesului-verbal conform prevederilor art. 8.

SECŢIUNEA a 3-a
Constatarea falsurilor sau contrafacerilor la casele de schimb valutar şi la alţi operatori autorizaţi

ART. 10
Orice bancnota sau moneda euro falsa ori contrafacuta prezentatã la schimb valutar sau în plati va fi reţinutã pe baza de proces-verbal (anexa) şi va fi predatã de îndatã organelor locale ale Ministerului de Interne.
ART. 11
Procesul-verbal va fi întocmit în patru exemplare semnate şi stampilate de cãtre lucrãtorul care a fãcut constatarea falsului sau a contrafacerii, de conducãtorul sau împuternicitul casei de schimb valutar (operatorul autorizat) şi de posesorul bancnotei sau monedei în cauza. În procesul-verbal se vor mentiona datele de identificare a posesorului, precum şi seria, numãrul şi caracteristicile bancnotelor sau monedelor euro false ori contrafãcute.
Procesul-verbal va avea urmãtoarea destinaţie:
a) organele locale ale Ministerului de Interne (originalul), în vederea cercetãrii şi întreprinderii acţiunilor corespunzãtoare;
b) Comisia de studiere a falsurilor de moneda euro din Centrala Bãncii Naţionale a României;
c) casa de schimb valutar sau operatorul autorizat;
d) posesorul (deponentul).

SECŢIUNEA a 4-a
Procedura de urmat în cazul bancnotelor sau monedelor euro suspecte de a fi false ori contrafãcute

ART. 12
În cazul în care sucursalele Bãncii Naţionale a României, unitãţile bãncilor comerciale şi ale instituţiilor de credit nu pot certifica cu exactitate autenticitatea unei bancnote sau monede euro, se va proceda dupã cum urmeazã:
12.1. Unitatea va retine, pe baza de proces-verbal (anexa), întocmit în patru exemplare, bancnotele sau monedele metalice în cauza, în vederea expertizarii de cãtre Comisia de studiere a falsurilor de moneda euro din Centrala Bãncii Naţionale a României. Totodatã va solicita de îndatã prezenta unui lucrator din cadrul organelor locale ale Ministerului de Interne pentru a i se aduce la cunostinta cazul semnalat.
Procesul-verbal va avea urmãtoarea destinaţie:
a) unitatea constatatoare (sucursala a BNR, unitate a bãncii comerciale sau a instituţiei de credit);
b) organele locale ale Ministerului de Interne;
c) Comisia de studiere a falsurilor de moneda euro din Centrala Bãncii Naţionale a României;
d) deponentul.
Unitãţile constatatoare vor expedia bancnotele sau monedele suspecte direcţiei de resort din centrala bãncii/instituţiei de credit, prin aparatul intern de transport valori, în grop sigilat, cu valoarea de 1 leu, în baza unei scrisori de remitere valori, conform procedurilor interne de lucru.
Direcţiile de resort vor remite, însoţite de o adresa de inaintare, bancnotele sau monedele suspecte, împreunã cu o copie a procesului-verbal, Comisiei de studiere a falsurilor de moneda euro din Centrala Bãncii Naţionale a României.
12.2. Dupã analiza Comisia de studiere a falsurilor de moneda euro va returna unitãţilor remitente, pe acelaşi circuit, bancnotele în cauza, comunicând rezultatul în baza unui buletin de expertiza:
a) dacã bancnotele/monedele suspecte au fost identificate ca fiind autentice, acestea vor fi restituite deponentilor;
b) dacã bancnotele/monedele suspecte se dovedesc a fi false sau contrafãcute, unitatea va anunta organele locale ale Ministerului de Interne cãrora le va preda bancnotele sau monedele euro false sau contrafãcute, pe baza unei adrese de inaintare şi a copiei buletinului de expertiza eliberat de Comisia de studiere a falsurilor de moneda euro.
ART. 13
În situaţia în care unitãţile caselor de schimb valutar sau ale altor operatori autorizaţi nu pot certifica cu exactitate autenticitatea unei bancnote sau monede euro, se va proceda astfel:
Lucrãtorul de la ghiseu va retine bancnota sau moneda în cauza, pe baza de proces-verbal (anexa), întocmit în patru exemplare, care va avea urmãtoarea destinaţie:
a) unitatea casei de schimb valutar sau a altui operator autorizat;
b) unitatea bancarã;
c) posesorul;
d) organele locale ale Ministerului de Interne.
Bancnota sau moneda va fi prezentatã, pe baza unei adrese de inaintare semnate de conducãtorul unitãţii, la unitatea bancarã la care casa de schimb valutar sau alt operator autorizat are cont deschis.
13a) În cazul în care la unitatea bancarã se constata ca bancnota sau moneda euro este autenticã, ea va fi restituitã casei de schimb valutar sau operatorului autorizat, care va contacta posesorul de drept.
13b) Dacã unitatea bancarã confirma ca bancnota sau moneda euro este falsa ori contrafacuta, atunci casa de schimb valutar sau operatorul autorizat va anunta organele locale ale Ministerului de Interne cãrora le va preda bancnotele sau monedele euro false sau contrafãcute, pe baza unui exemplar din procesul-verbal.
13c) Dacã nici unitatea bancarã nu poate certifica cu exactitate autenticitatea bancnotei sau monedei prezentate de casa de schimb valutar ori operatorul autorizat, atunci unitatea bancarã va expedia bancnota sau moneda suspecta Comisiei de studiere a falsurilor de moneda euro, pentru expertiza. Pentru aceasta se va proceda conform reglementãrilor art. 12.1 şi 12.2.

CAP. 4
Alte dispoziţii

ART. 14
Semestrial, unitãţile bancare, instituţiile financiare şi de credit, casele de schimb valutar şi alţi operatori autorizaţi vor remite Comisiei de studiere a falsurilor de moneda euro din Centrala Bãncii Naţionale a României o situaţie statistica a falsurilor sau contrafacerilor constatate în cursul semestrului (numãrul cazurilor, cupiurile, caracteristicile falsurilor sau contrafacerilor, valoarea).
ART. 15
Prezentul regulament se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii.
Anexa face parte integrantã din prezentul regulament şi este obligatorie din punct de vedere al formei şi conţinutului.

PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Bucureşti, 19 decembrie 2002.
Nr. 8.

ANEXA 1

Unitatea ............
(denumirea, adresa)
Nr. ....../.....

PROCES - VERBAL
de predare-primire

Încheiat astãzi ........................ la ...(banca, societate comercialã, casa de schimb valutar etc.)..., în conformitate cu prevederile Regulamentului nr. .........................., emis de Banca Nationala a României, cu ocazia constatãrii de bancnote şi monede euro false sau contrafãcute/suspecte a fi false sau contrafãcute*), în depunerea numerarului în moneda euro de cãtre ........, din data de .... .
Depunerea a fost efectuatã de ................., legitimat/legitimata cu buletinul/cartea de identitate seria ... nr. ....., eliberat/eliberata de ........ la data de ....., cod numeric personal ........., cu domiciliul în ................. .
În depunere, ca urmare a verificãrii autenticitatii, s-a constatat un numãr de ........... bancnote sau monede metalice false sau contrafãcute/suspecte a fi false sau contrafãcute*) la cupiura de .............. .

------------
*) Se va retine varianta constatatã.

Bancnotele şi/sau monedele metalice prezintã urmãtoarele caracteristici:
a) pentru bancnote:
- seria şi numãrul
- calitatea reproducerii
- calitatea hârtiei
- dimensiuni
- filigran
- fir de siguranta (cu microtext)
- holograma banda (pentru 5, 10, 20 euro)
- holograma rondela (pentru 50, 100, 200, 500 euro)
- banda iridiscenta (pentru 5, 10, 20 euro)
- cerneala variabila optic
- cerneala fluorescenta (vizibila în UV)
- fibre fluorescente (vizibile în UV)
- imprimare intaglio
- microtext
- elemente de suprapunere
b) pentru monede metalice:
- calitatea reproducerii
- calitatea materialului metalic
- dimensiuni
- poziţia reciprocã a gravurilor pe cele doua fete....
Verificarea s-a fãcut pe baza aparaturii din dotare şi a informarilor primite de la Banca Nationala a României.
Privind provenienta banilor, deponentul declara:
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
Prezentul proces-verbal s-a încheiat în trei (patru) exemplare.

Director, Casier (şef compartiment), Deponent (posesor),
................ .......................... ....................

Reprezentantul Ministerului de Interne
Am primit bancnotele sau monedele euro menţionate mai sus.

Am luat la cunostinta.*)

-----------
*) Pentru situaţia în care bancnotele sau monedele euro sunt suspecte a fi false sau contrafãcute.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016