Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 8 din 19 august 1994  privind ordinul de plata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 8 din 19 august 1994 privind ordinul de plata

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 119 bis din 14 iunie 1995

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Obiectul regulamentului
În aplicarea <>art. 2, alin. 1 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancarã, Banca Nationala a României adopta prezentul regulament al cãrui obiect îl constituie ordinul de plata irevocabil pentru plãţile efectuate în lei pe teritoriul României.
ART. 2
Definiţii
În scopul prezentului regulament:
2.1. ORDIN DE PLATA este o dispoziţie necondiţionatã, data de cãtre emitentul acesteia unei societãţi bancare receptoare de a pune la dispoziţia unui beneficiar o anumitã suma de bani.
A pune la dispoziţia unui beneficiar, pe baza unui ordin de plata, o anumitã suma de bani înseamnã a plati sau a face sa se plãteascã acestuia respectiva suma de bani.
O astfel de dispoziţie este consideratã ordin de plata numai dacã:
a) societatea bancarã receptoare dispune de fondurile reprezentate prin respectiva suma de bani - denumite în continuare fonduri bãneşti - fie prin debitarea unui cont al emitentului, fie prin încasarea acesteia de la emitent
şi
b) nu prevede ca plata trebuie sa fie facuta la cererea beneficiarului.
În textul prezentului regulament pentru ORDIN DE PLATA se va folosi prescurtarea OP.
2.2. TRANSFER-CREDIT este o serie de operaţiuni care începe prin emiterea de cãtre plãtitor a unui OP dat unei societãţi bancare de a pune la dispoziţia unui beneficiar o anumitã suma de bani şi care se finalizeazã prin acceptarea respectivului OP de cãtre societatea bancarã destinatara.
2.3. EMITENT este persoana care emite un OP pe cont propriu.
2.4. PLĂTITOR este prima persoana care emite, în nume şi pe cont propriu, OP în cadrul unui transfer-credit.
Plãtitorul poate fi:
a) un client al societãţii bancare iniţiatoare, sau
b) societatea bancarã iniţiatoare.
2.5. BENEFICIAR este persoana desemnatã prin OP de cãtre plãtitor sa primeascã o anumitã suma de bani.
Beneficiarul poate fi:
a) un client al societãţii bancare destinatare, sau
b) societatea bancarã destinatara.
2.6. SOCIETATE BANCARĂ INIŢIATOARE este prima societate bancarã care emite OP în cadrul unui transfer-credit.
2.7. SOCIETATE BANCARĂ DESTINATARA este societatea bancarã care receptioneaza şi accepta un OP, fie în numele sau, fie pentru a pune la dispoziţia beneficiarului o anumitã suma de bani, în cadrul unui transfer-credit.
2.8. SOCIETATE BANCARĂ EMITATOARE este orice societate bancarã, cu excepţia unitãţii bancare destinatare, care emite un OP, inclusiv societatea bancarã iniţiatoare.
2.9. SOCIETATE BANCARĂ RECEPTOARE este societatea bancarã care receptioneaza un OP în vederea executãrii acestuia, inclusiv societatea bancarã destinatara.
2.10. SOCIETATE BANCARĂ INTERMEDIARA este orice societate bancarã emitatoare sau receptoare, alta decât societatea bancarã iniţiatoare sau destinatara.
2.11. RECEPŢIA este procedura prin care o societate bancarã recunoaşte ca a primit spre autentificare, acceptare şi executare un OP.
2.12. AUTENTIFICAREA este procedura prin care societatea bancarã determina dacã un OP a fost emis de persoana indicatã pe OP ca emitent în aceasta calitate.
2.13. ACCEPTAREA este procedura prin care o societate bancarã recunoaşte ca valabil un OP receptionat, în vederea executãrii, obligandu-se sa execute serviciul de a transfera fondurile bãneşti la termenele şi în condiţiile dispuse de emitent prin OP.
2.14. EXECUTAREA este o procedura de emitere de cãtre o societate bancarã emitatoare a unui OP cu scopul de a pune în aplicare un OP acceptat anterior.
2.15. ZIUA BANCARĂ este acea parte a unei zile lucrãtoare pe parcursul cãreia o societate bancarã receptioneaza şi emite OP cu data acelei zile.
2.16. PERIOADA DE EXECUTARE este o perioada de o zi sau doua zile bancare consecutive, care începe cu prima zi şi care se sfârşeşte cu ultima zi în care o plata poate fi executatã cf. art. 10.
2.17. DOBANDA DE ÎNTÂRZIERE în executarea unui OP este o suma de bani care reprezintã valoarea ce se asociaza la un moment dat sumei prevãzute de emitent în OP, calculatã la o rata a dobânzii comunicatã public şi prin metode de calcul acceptate de cãtre societãţile bancare.

CAP. 2
Conţinutul OP

ART. 3
Menţiuni obligatorii
3.1. Este ordin de plata şi se supune prezentului regulament orice dispoziţie necondiţionatã data unei societãţi bancare de a plati o anumitã suma de bani, unui beneficiar, care conţine urmãtoarele menţiuni obligatorii:
a) ordinul necondiţionat de a plati o anumitã suma de bani;
b) numele sau denumirea beneficiarului şi, dupã caz, numãrul contului acestuia deschis la societatea bancarã destinatara;
c) numele sau denumirea plãtitorului, numãrul contului acestuia deschis la societatea bancarã iniţiatoare;
d) denumirea societãţii bancare iniţiatoare;
e) denumirea societãţii bancare receptoare;
f) elementul sau elementele care sa permitã autentificarea emitentului de cãtre societatea bancarã iniţiatoare.
3.2. Banca Nationala a României şi societãţile bancare vor avea şi dezvolta în operaţiile lor metode de decodificare (relevare) cu performanţe minime acceptate în comun care sa permitã evitarea riscului de a opera cu menţiuni obligatorii insuficient definite şi nesatisfacatoare pentru cel care se constituie obligat printr-un OP.
ART. 4
Menţiuni suplimentare
Societatea bancarã va putea conveni cu emitentul menţiuni suplimentare prevãzute în OP, în interesul finalizarii transferului-credit.

CAP. 3
Obligaţiile pãrţilor şi principii de procedura

ART. 5
Obligaţiile emitentului
5.1. Un emitent este obligat printr-un OP numai dacã acesta a fost emis de el sau de cãtre o alta persoana care are mandatul de a-l reprezenta.
5.2. În cazul în care un OP constituie obiect al operaţiunii de autentificare, alta decât cea efectuatã prin simpla comparare a semnaturilor, un prezumat emitent care nu se afla în situaţia de la art. 5.1 este totuşi considerat obligat dacã societatea bancarã receptoare a acceptat ca fiind autentic OP şi aceasta operaţiune a fost efectuatã printr-o metoda de protecţie impotriva plãţilor neautorizate, rezonabil acceptatã de societãţile bancare.
5.3. Un prezumat emitent nu este totuşi obligat cf. art. 5.2, dacã dovedeşte ca OP acceptat de cãtre societatea bancarã receptoare a fost rezultatul acţiunii unei persoane, alta decât:
a) un actual sau un fost angajat al sau, sau
b) o persoana a carei relatie cu prezumatul emitent îi dadea dreptul acesteia sa aibã acces la autentificare.
5.4. Art. 5.3 nu se aplica în cazul în care societatea bancarã receptoare dovedeşte ca OP a fost rezultatul acţiunii unei persoane care a avut acces la autentificare din vina prezumatului emitent.
5.5. Un emitent este obligat printr-un OP, în termenii în care s-a fãcut recepţia la societatea bancarã receptoare. Emitentul nu este obligat printr-un duplicat greşit, o eroare sau o neconcordanta a OP, dacã:
a) emitentul şi societatea bancarã receptoare au consimţit asupra unei proceduri de detectare a duplicatelor gresite, erorilor sau neconcordantelor unui OP, şi
b) folosirea respectivei proceduri de cãtre societatea bancarã receptoare a arãtat sau ar fi arãtat duplicatul greşit, eroarea sau neconcordanta din conţinutul OP.
5.6. Un emitent este obligat sa plãteascã societãţii bancare receptoare pentru OP emis atunci când societatea bancarã receptoare îl accepta, dar aceasta plata nu se face pana la începutul perioadei de executare a respectivului OP.
În cazul în care plata se face înaintea perioadei de executare a OP, se considera efectuatã pe riscul emitentului.
5.7. Prevederile art. 5.1-5.6 se aplica şi în cazul modificãrii unui OP cf. procedurilor convenite între societatea bancarã şi emitent.
5.8. Plata obligaţiei emitentului fata de societatea bancarã receptoare, cf. art. 5.6, se considera a fi facuta:
a) în momentul în care s-a fãcut debitarea contului emitentului, în cazul în care acesta are un cont deschis la societatea bancarã receptoare, sau
b) în momentul în care societatea bancarã emitatoare crediteaza un cont al societãţii bancare receptoare deschis la ea şi aceasta din urma foloseşte fondurile desemnate de suma respectiva sau, dacã nu foloseşte fondurile, în ziua bancarã urmãtoare zilei în care fondurile au fost fãcute disponibile şi societatea bancarã receptoare cunoaşte acest lucru, sau
c) în momentul în care societatea bancarã emitatoare crediteaza contul societãţii bancare receptoare deschis la o alta societate bancarã şi aceasta foloseşte fondurile respective sau, dacã nu foloseşte fondurile, în ziua bancarã urmãtoare zilei în care fondurile au fost fãcute disponibile şi societatea bancarã receptoare cunoaşte acest lucru, sau
d) în momentul în care decontarea finala este facuta prin creditarea contului societãţii bancare receptoare deschis la Banca Nationala a României, sau
e) în momentul în care decontarea finala este facuta în favoarea societãţii bancare receptoare în conformitate cu:
- regulile unui sistem de transfer de fonduri în vigoare la începutul perioadei de executare a OP, recunoscut de pãrţi şi care se referã la decontarea obligaţiilor dintre participanţi, sau
- un acord de compensare bilaterala cu societatea bancarã emitatoare, recunoscut de pãrţi şi în vigoare la începutul perioadei de executare a OP;
f) printr-un alt mod prevãzut de lege, dacã punctele a, b, c, d şi e nu sunt aplicabile.
ART. 6
Acceptarea sau refuzul unui OP de cãtre societatea bancarã receptoare, alta decât societatea bancarã destinatara
- principii generale -
6.1. Se considera ca o societate bancarã receptoare a acceptat OP emis de cãtre emitent:
a) la receptionarea sa de la emitent, în cazul în care între emitent şi societatea bancarã receptoare exista un acord în acest sens, recunoscut de pãrţi şi în vigoare la începutul perioadei de executare a OP, sau
b) în momentul în care l-a înştiinţat pe emitent privind acceptarea, sau
c) în momentul în care procedeazã la executare, sau
d) în momentul în care a debitat un cont al emitentului deschis la ea, ca plata pentru OP respectiv.
6.2. O societate bancarã receptoare care nu accepta un OP este obligatã sa facã o comunicare cu privire la neexecutarea acestuia, nu mai târziu de ziua bancarã urmãtoare ultimei zile a perioadei de executare.
Constituie excepţii de la aceasta regula urmãtoarele cazuri:
a) atunci când plata trebuie facuta prin debitarea unui cont al emitentului deschis la societatea bancarã receptoare şi acesta nu are disponibil suficient în cont pentru onorarea OP;
b) atunci când nu exista suficienta informaţie pentru identificarea emitentului.
6.3. Un OP îşi înceteazã efectele dacã nu este nici acceptat, nici refuzat, cf. art. 6.1 şi 6.2, înaintea încheierii celei de-a doua zile bancare, urmãtoare momentului recepţiei inclusiv.
ART. 7
Obligaţiile societãţii bancare receptoare, alta decât societatea bancarã destinatara
7.1. O societate bancarã receptoare care accepta un OP este obligatã sa-l execute, în intervalul de timp cerut de art. 10.
7.2. Dacã o societate bancarã receptoare decide ca nu este posibil sa execute un OP dat de un emitent sau ca executarea unui OP dat de un emitent ar determina costuri excesive ori întârzieri în finalizarea transferului-credit, respectiva societate bancarã receptoare trebuie sa aducã acest fapt la cunostinta emitentului înainte de încheierea perioadei de executare şi sa-i solicite instrucţiuni suplimentare.
7.3. Dacã un OP nu poate fi executat deoarece nu conţine menţiunile obligatorii sau datoritã insuficienţei ori inconsecventei datelor pe care le conţine, societatea bancarã receptoare îl va înştiinţa pe emitent, dacã acesta poate fi identificat, în intervalul de timp cerut de art. 10.
7.4. Societatea bancarã receptoare datoreazã dobanda de întârziere emitentului cf. art. 13.4 pentru vina de a nu îl fi înştiinţat cf. art. 7.2 şi 7.3. Aceasta dobanda va fi dedusã din dobanda platibila beneficiarului cf. art. 13.1.
ART. 8
Acceptarea sau refuzul unui OP de cãtre societatea bancarã destinatara
- principii generale -
8.1. Momentul acceptãrii unui OP de cãtre o societate bancarã destinatara este:
a) la recepţia sa de la emitent, în cazul în care între emitent şi societatea bancarã destinatara exista un acord în acest sens, recunoscut de pãrţi şi în vigoare la începutul perioadei de executare a OP, sau
b) în momentul în care l-a înştiinţat pe emitent privind acceptarea, sau
c) în momentul în care a debitat un cont al emitentului deschis la ea ca plata pentru OP respectiv, sau
d) în momentul în care a creditat contul beneficiarului sau a pus, în alt mod, fondurile bãneşti la dispoziţia acestuia, sau
e) în momentul în care a comunicat beneficiarului ca are dreptul sa retragã sau sa utilizeze fondurile provenite în urma acceptãrii respectivului OP, sau
f) în momentul în care societatea bancarã destinatara a folosit fondurile pentru acoperirea unei datorii a beneficiarului fata de ea însãşi sau le-a folosit în conformitate cu hotãrârea unei instanţe judecãtoreşti sau a unei alte autoritãţi competente.
8.2. O societate bancarã destinatara care nu accepta un OP este obligatã sa facã o comunicare cu privire la refuzul acestuia cel târziu în ziua bancarã urmãtoare ultimei zile a perioadei de executare.
Constituie excepţie de la aceasta regula urmãtoarele cazuri:
a) atunci când plata trebuie facuta prin debitarea unui cont al emitentului deschis la societatea bancarã destinatara şi acesta nu are disponibil suficient în cont pentru onorarea OP, sau
b) atunci când nu exista suficienta informaţie pentru identificarea emitentului.
8.3. Un OP îşi înceteazã efectele dacã nu este nici acceptat, nici refuzat, cf. art. 8.1 şi 8.2, înaintea încheierii celei de-a doua zile bancare urmãtoare sfarsitului perioadei de executare.
ART. 9
Obligaţiile societãţii destinatare
9.1. Societatea bancarã destinatara, dupã acceptarea unui OP, bancare este obligatã sa punã fondurile la dispoziţia beneficiarului în ziua acceptãrii sau cel mai târziu în ziua urmãtoare, ori sa le foloseascã în concordanta cu menţiunile conţinute de OP şi cu relaţiile contractuale existente între ea şi beneficiar.
9.2. Dacã un OP nu poate fi executat deoarece nu conţine menţiunile obligatorii sau datoritã inconsecventei datelor pe care le conţine, societatea bancarã destinatara îl va înştiinţa pe emitent, dacã acesta poate fi identificat, în intervalul de timp cerut de art. 10.
9.3. Dacã OP nu prevede altfel, societatea bancarã destinatara îl va înştiinţa pe beneficiarul identificabil care nu avea cont deschis la ea, de faptul ca deţine fonduri bãneşti în favoarea sa, în intervalul de timp stabilit de art. 10.
ART. 10
Intervalul de timp în care societatea bancarã receptoare trebuie sa execute OP
10.1. O societate bancarã receptoare este obligatã sa execute un OP în ziua bancarã în care l-a acceptat.
10.2. În situaţia în care, din motive obiective, nu poate îndeplini prevederile art. 10.1 societatea bancarã receptoare are obligaţia sa execute OP cel mai târziu în ziua bancarã urmãtoare.
10.3. În cazul în care OP indica expres o anumitã data a plãţii mai îndepãrtatã, societatea bancarã receptoare îl va executa în asa fel încât acea data sa poatã fi respectata.
10.4. În cazul în care OP indica expres drept data a plãţii o anumitã zi viitoare când fondurile trebuie sa fie puse la dispoziţia beneficiarului, iar societatea bancarã destinatara a acceptat astfel OP, acesta va fi executat de societatea bancarã destinatara la acea data.
10.5. O comunicare care trebuie sa fie facuta cf. art. 7.4 sau art. 9.2 şi 9.3, va fi facuta cel mai târziu în ziua urmãtoare ultimei zile a perioadei de executare.
10.6. O societate bancarã receptoare care receptioneaza un OP dupã închiderea zilei sale bancare are dreptul sa trateze respectivul OP ca şi cum ar fi fost primit în urmãtoarea sa zi bancarã.

CAP. 4
Soluţionarea transferurilor-credit nefinalizate, eronate sau întârziate

ART. 11
Returnarea sumelor (fondurilor bãneşti)
11.1. În cazul în care un transfer-credit nu este finalizat, societatea bancarã iniţiatoare este obligatã sa returneze plãtitorului suma primitã de la acesta în baza OP.
Dacã la restituirea sumei rezultând din OP neexecutat apar din partea plãtitorului pretenţii de dobânzi de întârziere, acestea vor fi achitate plãtitorului de cãtre societatea bancarã iniţiatoare, pentru perioada cuprinsã între începutul perioadei de executare şi data returnarii sumei.
11.2. Societatea bancarã iniţiatoare şi fiecare societate bancarã emitatoare ulterioara au dreptul la recuperarea oricãror fonduri bãneşti plãtite unitãţii bancare receptoare cãtre care au emis OP, împreunã cu dobanda de întârziere calculatã în acelaşi mod ca cel prevãzut de art. 11.1.
11.3. Prevederile art. 11.1 şi 11.2 nu pot fi schimbate printr-un acord intervenit între pãrţi.
11.4. Dacã neexecutarea OP nu se datoreazã plãtitorului, achitarea dobânzilor de întârziere datorate cf. art. 11.1 şi 11.2 se va face la cererea plãtitorului sau la initiativa societãţii bancare.
11.5. O societate bancarã receptoare nu este obligatã cf. art. 11.1 şi 11.2, sa returneze fondurile bãneşti care au fãcut obiectul unui OP receptionat dacã, la rândul sau, societatea bancarã nu poate obţine returnarea respectivelor fonduri deoarece societatea bancarã intermediara care a primit ordin expres sa execute transferul-credit a suspendat executarea respectivei plati sau este opritã de lege sa efectueze returnarea respectivei sume.
Într-un transfer-credit, o societate bancarã receptoare nu este consideratã a fi primit un ordin expres privind o societate bancarã intermediara pana când nu face dovada ca nu cere în mod sistematic astfel de ordine exprese în cazuri similare. Emitentul care într-un OP a dat ordin expres unei societãţi bancare receptoare privind o societate bancarã intermediara are dreptul de a obţine returnarea fondurilor bãneşti de la societatea bancarã intermediara respectiva.
11.6. O societate bancarã receptoare obligatã sa returneze o suma pentru un transfer-credit nefinalizat este descarcata de aceasta obligaţie fata de emitentul OP respectiv atunci când face returnarea direct plãtitorului. În aceste condiţii, societatea bancarã iniţiatoare precum şi orice alta societate bancarã obligatã sa returneze suma sunt descãrcate de respectiva obligaţie de plata.
11.7. Un plãtitor care are dreptul sa recupereze o suma cf. prezentului articol poate recupera fondurile de la orice societate bancarã obligatã sa returneze suma, în cazul în care acea societate bancarã nu a fãcut anterior acest lucru.
11.8. Art. 11.6 şi 11.7 nu se aplica unei societãţi bancare dacã, prin aplicarea prevederilor acestora, ar fi afectate drepturile şi obligaţiile societãţii bancare respective decurgând dintr-un acord sau din reglementãrile privind un sistem de transfer de fonduri bãneşti în vigoare şi la care ea participa.
ART. 12
Corectii de sume
12.1. În cazul în care suma înscrisã pe un OP de cãtre o societate bancarã receptoare este mai mica decât suma înscrisã în OP pe care l-a acceptat anterior în vederea executãrii şi aceasta nu se datoreazã deducerii spezelor care i se cuvin, respectiva societate bancarã este obligatã sa emita un OP pentru diferenţa.
12.2. În cazul în care transferul-credit a fost finalizat, dar suma înscrisã pe un OP emis de cãtre o societate bancarã emitatoare este mai mare decât cea înscrisã în OP pe care l-a acceptat anterior în vederea executãrii, respectiva societate bancarã are dreptul sa recupereze diferenţa de la beneficiar, respectiv beneficiarul este obligat sa restituie în aceasta circumstanţã diferenţa respectiva cãtre societatea bancarã emitatoare la prima cerere a acesteia.
ART. 13
Obligaţia privind plata dobânzii de întârziere
13.1. În cazul în care un transfer-credit este finalizat şi o societate bancarã receptoare nu şi-a respectat obligaţiile cf. art. 7.2, aceasta este obligatã fata de beneficiar pentru plata dobânzii de întârziere calculatã la suma înscrisã pe OP pentru întârzierea cauzatã de nerespectarea prevederilor art. 7.2, pentru aceasta obligaţie fiind emise instrumente de plata distincte.
13.2. Obligaţia unei societãţi bancare receptoare cf. art. 13.1 poate fi stinsã prin efectuarea plãţii cãtre societatea bancarã receptoare urmãtoare sau direct cãtre beneficiarul OP. În cazul în care o societate bancarã receptoare, alta decât societatea bancarã destinatara, primeşte o astfel de suma, aceasta are obligaţia sa transmitã respectiva suma urmãtoarei unitãţi bancare receptoare. În cazul în care societatea bancarã receptoare este societatea bancarã destinatara, aceasta va transmite respectiva suma beneficiarului.
13.3. Societatea bancarã iniţiatoare şi orice societate bancarã receptoare ulterioara care nu este societate bancarã obligatã cf. art. 13.1 are dreptul sa-şi recupereze dobanda de întârziere plãtitã emitentului de la care a receptionat un OP, fie de la societatea bancarã receptoare cãreia i-a transmis aceasta suma, fie de la societatea bancarã obligatã cf. aceluiaşi art. 13.1.
13.4. O societate bancarã receptoare care nu face o comunicare cf. art. 7.4 este obligatã sa plãteascã dobanda de întârziere emitentului OP pentru orice suma pe care a primit-o de la acesta cf. art. 5.6, pentru perioada în care a reţinut suma respectiva peste perioada prevãzutã de art. 10.5.
13.5. O societate bancarã destinatara care nu face o comunicare cf. art. 9.2 sau 9.3 este obligatã sa plãteascã dobanda de întârziere emitentului OP pentru orice suma pe care a primit-o de la acesta cf. art. 5.6, calculatã pentru perioada în care a reţinut suma respectiva.
13.6. În cazul în care societatea bancarã destinatara nu îşi îndeplineşte una din obligaţiile de la art. 9.1, aceasta este obligatã fata de beneficiar, în termenii înţelegerilor între cele doua pãrţi.
13.7. Dobânzile de întârziere datorate cf. art. 13.1-13.6 se achitã, respectiv, la cererea celor îndreptãţiţi.
13.8. Prevederile prezentului articol pot fi modificate printr-un acord, astfel:
a) o societate bancarã poate sa-şi mãreascã obligaţia fata de un plãtitor non-bancar sau fata de un beneficiar non-bancar;
b) o societate bancarã nu-şi poate reduce obligaţia pe care o are fata de un plãtitor non-bancar sau fata de un beneficiar non-bancar, decât cu acordul scris al acestora;
c) o societate bancarã poate sa-şi mãreascã sau sa-şi micşoreze, pe baza de acord scris, obligaţia fata de alte societãţi bancare.

CAP. 5
Finalizarea transferului-credit

ART. 14
Cooperarea bancarã
Pana la finalizarea unui transfer-credit, fiecare societate bancarã are obligaţia de a sprijini pe plãtitor sau pe oricare societate bancarã emitatoare anterioarã şi dreptul de a cere sprijinul oricãrei unitãţi bancare receptoare ulterioare în vederea completãrii procedurilor bancare privind respectivul transfer-credit.
ART. 15
Finalizarea transferului
15.1. În cazul în care un OP a fost emis în scopul stingerii unei obligaţii a plãtitorului fata de beneficiar, aceasta obligaţie este stinsã în momentul în care societatea bancarã destinatara accepta OP în favoarea beneficiarului.
15.2. Un transfer-credit este finalizat atunci când are loc acceptarea prevãzutã la art. 15.1.
În momentul în care transferul-credit este finalizat, societatea bancarã destinatara devine obligatã fata de beneficiar pentru suma înscrisã pe OP acceptat.
15.3. Un transfer-credit este finalizat fãrã a se tine cont de faptul ca suma înscrisã pe OP acceptat de cãtre societatea bancarã destinatara este mai mica decât suma înscrisã iniţial de cãtre plãtitor pe OP datoritã faptului ca una sau mai multe unitãţi bancare receptoare au dedus speze bancare.
Finalizarea transferului-credit nu impiedica exercitarea dreptului beneficiarului de a recupera ulterior totalul acestor speze bancare de la plãtitor.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 16
Societãţi bancare
În scopurile prezentului regulament, prin societãţi bancare se înţeleg persoanele juridice autorizate de Banca Nationala a României.
ART. 17
Arhivarea OP
Banca Nationala a României şi societãţile bancare au obligaţia sa arhiveze OP pe care le-au emis, pe o perioada de la data executãrii egala cu perioada de prescripţie.
ART. 18
Conformare
18.1. Prevederile contractuale referitoare la transferurile-credit efectuate de societãţile bancare se vor conformã prezentului regulament.
18.2. Societãţile bancare pot dezvolta produse bancare care presupun utilizarea OP conformându-se prevederilor prezentului regulament.
ART. 19
Intrarea în vigoare
Prezentul regulament se publica în Monitorul Oficial al României şi intra în vigoare la data de 28.02.1995.

GUVERNATORUL
BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI
MUGUR ISARESCU



──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016