Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 7 din 11 octombrie 2006  pentru modificarea si completarea   Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si facilitatile de creditare si de depozit acordate de aceasta bancilor, cu modificarile si completarile ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 7 din 11 octombrie 2006 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2000 privind operatiunile de piata monetara efectuate de Banca Nationala a Romaniei si facilitatile de creditare si de depozit acordate de aceasta bancilor, cu modificarile si completarile ulterioare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 861 din 20 octombrie 2006
Având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) lit. a), art. 5 şi <>art. 6 alin. (3) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,
în temeiul <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 ,

Banca Naţionalã a României emite prezentul regulament.

ART. I
<>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2000 privind operaţiunile de piaţã monetarã efectuate de Banca Naţionalã a României şi facilitãţile de creditare şi de depozit acordate de aceasta bãncilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 142 din 5 aprilie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul regulamentului va avea urmãtorul cuprins:

"REGULAMENT
privind operaţiunile de piaţã monetarã efectuate de Banca Naţionalã a României şi facilitãţile permanente acordate de aceasta participanţilor eligibili (contrapartidelor eligibile)"
2. Preambulul regulamentului va avea urmãtorul cuprins:
"Având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) lit. a), ale art. 6 alin. (3), ale <>art. 19, 20, 26 şi 50 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, în temeiul <>art. 56 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, cu modificãrile ulterioare, precum şi al art. 7 alin. (1) şi al <>art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 ,".
3. În tot cuprinsul regulamentului denumirea "bãnci şi case centrale ale cooperativelor de credit" va fi înlocuitã cu sintagma "participanţi eligibili (contrapartide eligibile)".
4. La articolul 2, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Participanţii eligibili (contrapartidele eligibile) cu care Banca Naţionalã a României desfãşoarã operaţiuni de piaţã monetarã şi cãrora le acordã facilitãţi permanente sunt: bãncile, bãncile de credit ipotecar, casele centrale ale cooperativelor de credit, casele de economii pentru domeniul locativ, persoane juridice române şi sucursalele din România ale bãncilor, persoane juridice strãine, care îndeplinesc urmãtoarele criterii de eligibilitate:
- în cazul bãncilor, al bãncilor de credit ipotecar, al caselor centrale ale cooperativelor de credit şi al caselor de economii pentru domeniul locativ, persoane juridice române, constituirea de rezerve minime obligatorii şi încadrarea în prevederile reglementãrilor Bãncii Naţionale a României privind indicatorii de solvabilitate;
- în cazul sucursalelor din România ale bãncilor, persoane juridice strãine, constituirea de rezerve minime obligatorii şi certificarea, cel puţin anual, de cãtre autoritatea de supraveghere bancarã din ţara de origine a încadrãrii bãncii strãine de care aparţin în prevederile reglementãrilor de prudenţã bancarã în vigoare în ţara respectivã."
5. La articolul 2, alineatul (4) se abrogã.
6. Dupã alineatul (4) al articolului 2 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Pentru participarea la operaţiunile de piaţã monetarã şi la facilitãţile de creditare ale Bãncii Naţionale a României ce implicã tranzacţii cu titluri de stat şi/sau certificate de depozit, bãncile, bãncile de credit ipotecar, casele centrale ale cooperativelor de credit, casele de economii pentru domeniul locativ, persoane juridice române, sucursalele din România ale bãncilor, persoane juridice strãine, trebuie sã aibã calitatea de participant la sistemul de depozitare şi decontare SaFIR."
7. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Activele eligibile pentru tranzacţionare şi pentru garantare sunt evaluate zilnic de Banca Naţionalã a României la valoarea ajustatã, determinatã prin deducerea unor marje (haircut-uri), exprimate procentual, din valoarea de piaţã stabilitã de Banca Naţionalã a României, pentru toate categoriile de active eligibile. Valoarea de piaţã, precum şi marjele (haircut-urile) aferente activelor eligibile pentru tranzacţionare şi pentru garantare sunt puse la dispoziţia participanţilor de cãtre Banca Naţionalã a României, prin mijloace de comunicare specifice sistemului SaFIR."
8. La articolul 10, alineatul (2) se abrogã.
9. La articolul 10, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Valoarea ajustatã a activelor eligibile pentru tranzacţionare, care fac obiectul cumpãrãrilor/vânzãrilor reversibile - repo/reverse repo - trebuie sã acopere în permanenţã valoarea de rãscumpãrare a acestora."
10. La articolul 11, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Valoarea ajustatã a activelor eligibile aduse în garanţie trebuie sã acopere în proporţie de 100% creditul acordat şi dobânda aferentã."
11. La articolul 12^2, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Operaţiunile pe piaţa secundarã cu certificate de depozit emise de Banca Naţionalã a României se vor efectua în interiorul termenului de scadenţã, conform reglementãrilor sistemului SaFIR.
(3) Participanţii pe piaţa secundarã a certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României sunt: bãncile, bãncile de credit ipotecar, casele centrale ale cooperativelor de credit, casele de economii pentru domeniul locativ, persoane juridice române, şi sucursalele din România ale bãncilor, persoane juridice strãine, care au calitatea de participanţi la sistemul de depozitare şi decontare SaFIR. Aceştia pot încheia tranzacţii numai în nume şi pe cont propriu."
12. Dupã alineatul (3) al articolului 12^2 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Depozitarea certificatelor de depozit şi decontarea operaţiunilor de piaţã primarã şi secundarã a certificatelor de depozit se realizeazã în cadrul sistemului SaFIR, în conformitate cu regulile acestuia."
13. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Acordarea creditului lombard este condiţionatã de colateralizarea acestuia cu active eligibile. Garanţiile trebuie constituite pânã la momentul acordãrii creditului, iar valoarea ajustatã a acestora trebuie sã acopere în proporţie de 100% creditul şi dobânda aferentã."
14. Articolul 21 se abrogã.
15. Articolul 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - Banca Naţionalã a României va face publice în avans elementele tehnice ale desfãşurãrii licitaţiei prin intermediul mijloacelor de comunicare specifice, precum telex, fax, Reuters, Bloomberg, poştã electronicã."
16. La articolul 31, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Participanţii eligibili (contrapartidele eligibile) vor transmite ofertele prin modalitãţi considerate acceptabile de Banca Naţionalã a României, precum letric, prin fax, SWIFT, poştã electronicã etc.
(2) Ofertele de participare transmise nu pot fi retrase dupã expirarea termenului de transmitere a acestora, constituind angajamente ferme din partea participanţilor eligibili (contrapartidelor eligibile)."
17. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Ofertele cu vicii de fond nu vor fi validate.
(2) Ofertele cu vicii de formã pot fi rectificate, în conformitate cu prevederile cuprinse în procedurile de lucru prevãzute la art. 43, cu acordul comun al Bãncii Naţionale a României şi al participantului eligibil emitent (contrapartidei eligibile emitente), cu condiţia confirmãrii de cãtre acesta din urmã, în termenul de transmitere a ofertelor de participare, prin una dintre modalitãţile prevãzute la art. 31 alin. (1)."
18. La articolul 38, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Rezultatele operaţiunii vor fi fãcute publice prin intermediul mijloacelor de comunicare specifice, precum Reuters, Bloomberg."
19. La articolul 40, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - (1) În situaţia în care un participant eligibil (o contrapartidã eligibilã) nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin, referitoare la respectarea termenului de decontare a operaţiunilor efectuate cu Banca Naţionalã a României, pentru fiecare zi de întârziere, acesta va fi obligat la plata unei dobânzi penalizatoare, calculatã zilnic, la nivelul ratei medii de dobândã a operaţiunii Bãncii Naţionale a României plus nivelul ratei BUBID-ON aferente fiecãrei zile din perioada de întârziere. Sumele reprezentând dobânzi penalizatoare se vor vira în contul de decontare al Bãncii Naţionale a României, deschis în ReGIS, conform regulilor de sistem.
(2) Banca Naţionalã a României poate sista necondiţionat, unilateral şi fãrã preaviz orice operaţiune în derulare reglementatã de prezentul regulament, în cazuri de nerespectare de cãtre participanţii eligibili (contrapartidele eligibile) a obligaţiilor legale şi/sau contractuale, putând decide, dupã caz, suspendarea temporarã sau definitivã a participãrii acestora la operaţiunile monetare desfãşurate de Banca Naţionalã a României."
20. Articolul 41 se abrogã.
ART. II
<>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2000 privind operaţiunile de piaţã monetarã efectuate de Banca Naţionalã a României şi facilitãţile de creditare şi de depozit acordate de aceasta bãncilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 142 din 5 aprilie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezentul regulament, va fi republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. III
Prezentul regulament intrã în vigoare la data de 23 octombrie 2006.


Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 11 octombrie 2006.
Nr. 7.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016