Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 6 din 24 iulie 2002  privind regimul rezervelor minime obligatorii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 6 din 24 iulie 2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 566 din 1 august 2002

Având în vedere dispoziţiile <>art. 5 şi 8 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevederile <>art. 38 din Legea bancarã nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 164 şi 206 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 200/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 50 din Legea nr. 101/1998 ,

Banca Nationala a României emite prezentul regulament.

CAP. 1
Dispoziţii generale

SECŢIUNEA 1
Domeniul de aplicare

ART. 1
Bãncile, persoane juridice romane, sucursalele din România ale bãncilor, persoane juridice strãine, denumite în continuare bãnci, precum şi casele centrale ale cooperativelor de credit trebuie sa menţinã rezerve minime obligatorii în lei şi în valuta, în condiţiile prezentului regulament, în conturi deschise la Banca Nationala a României.

SECŢIUNEA a 2-a
Definiţii

ART. 2
Termenii specifici utilizaţi în prezentul regulament au urmãtoarele acceptiuni:
a) rezervele minime obligatorii sunt disponibilitati bãneşti ale bãncii/casei centrale a cooperativelor de credit, în lei şi în valuta, pãstrate în conturi deschise la Banca Nationala a României;
b) baza de calcul o constituie nivelul mediu, pe perioada de observare, al elementelor de pasiv din bilanţul bãncilor (cuprinzând ansamblul teritoriului naţional) şi, respectiv, din bilanţul agregat al reţelelor cooperatiste de credit, întocmit de casele centrale ale cooperativelor de credit, asupra cãrora se aplica rata rezervelor minime obligatorii;
c) perioada de observare este intervalul de timp pentru care se determina baza de calcul;
d) perioada de aplicare este intervalul de timp în care trebuie menţinut în conturile deschise la Banca Nationala a României nivelul prevãzut al rezervelor minime obligatorii;
e) nivelul prevãzut al rezervelor minime obligatorii reprezintã produsul dintre baza de calcul şi rata rezervelor minime obligatorii;
f) nivelul efectiv al rezervelor îl constituie soldul mediu zilnic înregistrat de banca/casa centrala a cooperativelor de credit în contul în care se menţin rezervele minime obligatorii în perioada de aplicare; determinarea soldului mediu zilnic se face luându-se în calcul numãrul de zile calendaristice din perioada de aplicare;
g) excedentul de rezerve îl reprezintã diferenţa pozitiva dintre nivelul efectiv şi nivelul prevãzut al rezervelor minime obligatorii;
h) deficitul de rezerve îl reprezintã diferenţa negativa dintre nivelul efectiv şi nivelul prevãzut al rezervelor minime obligatorii.

CAP. 2
Regimul rezervelor minime obligatorii

SECŢIUNEA 1
Baza de calcul a rezervelor minime obligatorii

ART. 3
(1) Baza de calcul a rezervelor minime obligatorii se constituie din mijloace bãneşti în moneda nationala şi în valuta, reprezentând obligaţii ale bãncii/casei centrale a cooperativelor de credit (la nivelul reţelei cooperatiste de credit) rezultate din acceptarea depozitelor şi a altor fonduri.
(2) Din baza de calcul se excepteazã: a) mijloacele bãneşti atrase de la Banca Nationala a României;
b) mijloacele bãneşti atrase de la bãnci, case centrale ale cooperativelor de credit, cooperative de credit afiliate la o casa centrala a cooperativelor de credit, care, la rândul lor, sunt obligate sa constituie rezerve minime obligatorii la Banca Nationala a României;
c) capitalurile proprii ale bãncii/casei centrale a cooperativelor de credit, calculate în conformitate cu reglementãrile Bãncii Naţionale a României.
ART. 4
(1) Baza de calcul se determina ca medie a soldurilor zilnice ale elementelor de pasiv prevãzute la art. 3, în perioada de observare.
(2) Perioada de observare o constituie intervalul cuprins între data de 24 a lunii precedente şi data de 23 a lunii curente.
ART. 5
(1) Pentru mijloacele bãneşti în valuta mediile soldurilor zilnice se determina pe fiecare tip de valuta, dupã care se transforma în dolari S.U.A. sau în euro, dupã caz.
(2) Cursurile de schimb folosite pentru transformarea celorlalte valute în dolari S.U.A. sau în euro sunt cursurile pieţei valutare comunicate de Banca Nationala a României în ultima zi anterioarã perioadei de aplicare.

SECŢIUNEA a 2-a
Constituirea rezervelor minime obligatorii

ART. 6
(1) Bãncile/casele centrale ale cooperativelor de credit sunt obligate sa menţinã în conturile deschise la Banca Nationala a României nivelul prevãzut al rezervelor minime obligatorii ca medie zilnica pe durata perioadei de aplicare.
(2) Perioada de aplicare o constituie intervalul cuprins între data de 24 a lunii curente şi data de 23 a lunii urmãtoare.
ART. 7
Rezervele minime obligatorii se calculeazã şi se menţin astfel:
a) în lei, în contul curent al bãncii/casei centrale a cooperativelor de credit deschis la Banca Nationala a României, pentru mijloacele bãneşti în lei;
b) în dolari S.U.A. sau în euro, în contul "LORO" al bãncii/casei centrale a cooperativelor de credit, deschis la Banca Nationala a României, pentru mijloacele bãneşti în valuta. Opţiunea pentru una dintre cele doua valute este a fiecãrei bãnci/case centrale a cooperativelor de credit. O data formulatã ea nu poate fi modificatã timp de 12 luni calendaristice.
ART. 8
Costul eventualelor operaţiuni de schimb valutar necesare bãncilor/caselor centrale ale cooperativelor de credit pentru constituirea rezervelor în valuta, precum şi riscul valutar generat de aceste operaţiuni sunt suportate în întregime de banca/casa centrala a cooperativelor de credit în cauza.
ART. 9
(1) Casele centrale ale cooperativelor de credit au obligaţia de a menţine în conturile deschise la Banca Nationala a României rezervele minime obligatorii în lei şi în valuta, aferente reţelei cooperatiste de credit.
(2) Cooperativele de credit au obligaţia de a menţine la casele centrale ale cooperativelor de credit disponibilitati în scopul furnizarii lichiditatii necesare pentru constituirea de cãtre acestea a rezervelor minime obligatorii la Banca Nationala a României.
(3) Fiecare casa centrala a cooperativelor de credit va stabili prin norme şi proceduri proprii modul de constituire de cãtre cooperativele de credit a disponibilitãţilor necesare pentru menţinerea rezervelor minime obligatorii aferente reţelei cooperatiste de credit la Banca Nationala a României. Normele şi procedurile respective vor prelua în mod corespunzãtor metodologia stabilitã în prezentul regulament.

SECŢIUNEA a 3-a
Îndeplinirea rezervelor minime obligatorii

ART. 10
Încadrarea în cerinţele privind rezervele minime obligatorii se realizeazã atunci când nivelul efectiv al rezervelor, definit la art. 2 lit. f), este egal cu nivelul prevãzut al acestora, definit la art. 2 lit. e).
ART. 11
Nu se fac compensãri între depãşirea şi nerealizarea rezervelor minime obligatorii în lei sau în valuta.
ART. 12
(1) Pentru deficitul de rezerve minime obligatorii, asa cum este definit la art. 2 lit. h), se calculeazã şi se percepe o dobanda penalizatoare pe durata perioadei de aplicare aferente.
(2) Rata dobânzii penalizatoare se stabileşte de Banca Nationala a României şi se comunica prin circulara.
(3) Modificarea ratei dobânzii penalizatoare se comunica prin circulara, cu cel puţin o zi înainte de începerea perioadei de aplicare.

SECŢIUNEA a 4-a
Ratele rezervelor minime obligatorii

ART. 13
(1) Ratele rezervelor minime obligatorii se stabilesc de Banca Nationala a României în funcţie de obiectivele sale de politica monetara şi se comunica prin circulara.
(2) Modificarea ratelor rezervelor minime obligatorii se comunica prin circulara, cu cel puţin 7 zile înainte de începerea perioadei de aplicare.
ART. 14
(1) Pentru mijloacele bãneşti în moneda nationala şi în valuta, cuprinse în baza de calcul a rezervelor minime obligatorii care au o scadenta reziduala mai mare de 2 ani de la sfârşitul perioadei de observare şi care nu prevãd clauze contractuale referitoare la rambursãri, retrageri, transferãri anticipate, precum şi pentru împrumuturi nerambursabile, rata rezervelor minime obligatorii este zero.
(2) Sumelor a cãror rambursare se efectueazã eşalonat li se aplica o rata zero a rezervelor minime obligatorii atât timp cat scadenta reziduala a acestora este mai mare de 2 ani de la finele perioadei de observare.

SECŢIUNEA a 5-a
Remunerarea rezervelor minime obligatorii

ART. 15
Pentru nivelul efectiv al rezervelor, determinat conform art. 2 lit. f), Banca Nationala a României plãteşte dobanda pana la nivelul prevãzut al rezervelor minime obligatorii.
ART. 16
Stabilirea şi modificarea ratei dobânzii plãtite la rezervele minime obligatorii se fac de Banca Nationala a României prin circulara. Rata dobânzii se va situa cel puţin la nivelul ratei dobânzii medii la depunerile la vedere practicate de bãnci.
ART. 17
(1) Rata dobânzii medii practicate de bãnci la depunerile la vedere se calculeazã lunar de Banca Nationala a României, distinct pentru lei şi pentru valuta, ca medie ponderatã, pe baza datelor transmise de bãnci.
(2) Soldurile depunerilor la vedere, inclusiv cele neremunerate, precum şi ratele dobânzilor aferente sunt cele din ultima zi calendaristicã a perioadei de observare. Ratele dobânzilor astfel calculate se iau în considerare pentru rezervele minime obligatorii din perioada de aplicare aferentã perioadei de observare pentru care s-a fãcut raportarea.
ART. 18
Pentru excedentul de rezerve, astfel cum este definit la art. 2 lit. g), Banca Nationala a României nu plãteşte dobanda.
ART. 19
La calcularea dobânzilor se utilizeazã convenţia: numãr de zile calendaristice al perioadei de aplicare/360.
ART. 20
Plata dobânzilor la rezervele minime obligatorii şi încasarea dobânzii penalizatoare pentru deficitele de rezerve minime obligatorii se fac în prima zi lucrãtoare dupã terminarea perioadei de aplicare pentru care s-a fãcut calculul.

SECŢIUNEA a 6-a
Raportarea şi verificarea raportarii rezervelor minime obligatorii

ART. 21
(1) În termen de 3 zile lucrãtoare de la expirarea perioadei de observare bãncile/casele centrale ale cooperativelor de credit vor raporta, în scris, Bãncii Naţionale a României - Direcţia politici monetare baza de calcul pentru determinarea rezervelor minime obligatorii şi datele necesare pentru calcularea ratei medii a dobânzilor la vedere (conform anexelor nr. 1-4).
(2) O banca/casa centrala a cooperativelor de credit nouinfiintata începe sa raporteze şi sa constituie rezerve minime obligatorii dupã expirarea primei perioade de observare complete de la data notificãrii efectuãrii primei operaţiuni bancare.
(3) O banca/casa centrala a cooperativelor de credit cu cont curent redeschis la Banca Nationala a României începe sa raporteze şi sa constituie rezerve minime obligatorii începând cu data redeschiderii contului în evidentele Bãncii Naţionale a României.
ART. 22
(1) Banca Nationala a României va verifica la sediul bãncilor/caselor centrale ale cooperativelor de credit exactitatea datelor raportate pentru calculul rezervelor minime obligatorii şi al ratei medii a dobânzilor practicate la depunerile la vedere. Bãncile/casele centrale ale cooperativelor de credit au obligaţia de a pãstra documentele primare care au stat la baza raportarilor conform legislaţiei în vigoare.
(2) Verificarea se poate realiza la sediul principal, la sucursale şi la alte sedii secundare ale bãncilor/caselor centrale ale cooperativelor de credit.
ART. 23
În cazul unor diferenţe între datele raportate de bãnci/case centrale ale cooperativelor de credit şi situaţia constatatã în urma controlului efectuat de Banca Nationala a României se procedeazã astfel:
a) pentru deficitele de rezerve rezultate ca urmare a raportarii unei baze de calcul mai mici se calculeazã şi se percepe o dobanda penalizatoare pe durata perioadei de aplicare aferente, calculatã la rata stabilitã de Banca Nationala a României, valabilã pentru perioada de aplicare respectiva, şi se aplica sancţiunile prevãzute la art. 27;
b) în cazul raportarii unei baze de calcul mai mari, dobanda plãtitã în plus pentru nivelul efectiv al rezervelor va fi recuperatã de Banca Nationala a României de la banca/casa centrala a cooperativelor de credit în cauza;
c) încasarea dobânzii penalizatoare pentru deficitele de rezerve şi a dobânzii plãtite în plus pentru nivelul efectiv al rezervelor se face fãrã preaviz, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare ulterioare definitivãrii actului de control, respectiv înregistrãrii acestuia la banca/casa centrala a cooperativelor de credit, sau, dupã caz, transmiterii rãspunsului cu privire la clarificarea opiniilor divergenţe formulate de banca/casa centrala a cooperativelor de credit în cauza.
ART. 24
(1) În situaţia în care o banca/casa centrala a cooperativelor de credit sesizeazã din proprie initiativa apariţia unor diferenţe între baza de calcul raportatã şi cea rezultatã din aplicarea prezentului regulament şi a circularelor emise în aplicarea acestuia, aceasta va înştiinţa Direcţia politici monetare şi Direcţia supraveghere din cadrul Bãncii Naţionale a României cu privire la aceste diferenţe.
(2) Pentru regularizarea diferenţelor constatate se va proceda ca şi în cazul prevãzut la art. 23 lit. a) şi b).
(3) Încasarea dobânzii penalizatoare pentru deficitele de rezerve şi a dobânzii plãtite în plus pentru nivelul efectiv al rezervelor se face fãrã preaviz, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare ulterioare datei de înregistrare la Banca Nationala a României a adresei de înştiinţare formulate de banca/casa centrala a cooperativelor de credit.
(4) Banca Nationala a României poate dispune şi efectuarea unui control la sediul bãncii/casei centrale a cooperativelor de credit în cauza pentru verificarea corectitudinii raportarii respective şi, în funcţie de rezultatele acestuia, poate proceda la aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 27.
ART. 25
Transmiterea cu întârziere a bazei de calcul atrage majorarea cu 10% a nivelului prevãzut al rezervelor minime obligatorii care rezulta din raportarea bãncii/casei centrale a cooperativelor de credit în cauza. În situaţia în care o banca/casa centrala a cooperativelor de credit nu raporteazã baza de calcul pana în a zecea zi calendaristicã a perioadei de aplicare, nivelul prevãzut al rezervelor se va stabili prin aplicarea unei majorãri de 15% asupra nivelului prevãzut al rezervelor minime obligatorii, aferent perioadei de aplicare precedente.
ART. 26
Neraportarea în termenul stabilit a datelor necesare pentru calcularea ratei medii a dobânzilor la vedere atrage luarea în calcul, în mod automat, de cãtre Banca Nationala a României a ultimelor date transmise de banca/casa centrala a cooperativelor de credit.

CAP. 3
Sancţiuni

ART. 27
(1) Neraportarea repetatã sau raportarea eronatã a bazei de calcul şi a datelor necesare pentru calcularea ratei medii a dobânzilor la vedere constituie o încãlcare a disciplinei bancare.
(2) Modificarea unor operaţiuni contabile şi/sau a unor raportari statistice, în scopul vadit de a diminua nivelul prevãzut al rezervelor minime obligatorii, dacã faptele nu sunt sãvârşite în astfel de condiţii încât sa constituie, potrivit legii penale, infracţiuni, constituie o încãlcare a disciplinei bancare.
(3) Faptele prevãzute la alin. (1) şi (2) se sancţioneazã în conformitate cu prevederile <>art. 69 din Legea bancarã nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 189 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 200/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 28
(1) În situaţia în care o banca/casa centrala a cooperativelor de credit înregistreazã deficit de rezerve în doua perioade de aplicare consecutive, aceasta poate fi supusã unei supravegheri prudentiale, prin inspecţie la sediul bãncii/casei centrale a cooperativelor de credit, din partea Bãncii Naţionale a României.
(2) În situaţia în care o banca/casa centrala a cooperativelor de credit înregistreazã deficite de rezerve mai mult de doua ori în decursul ultimelor 12 luni, Banca Nationala a României va aplica, în conformitate cu prevederile <>art. 69 din Legea nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 189 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 200/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, una dintre urmãtoarele sancţiuni:
a) avertisment scris dat bãncii, sucursalei din România a unei bãnci strãine, casei centrale a cooperativelor de credit;
b) amenda aplicabilã bãncii, sucursalei din România a unei bãnci strãine, casei centrale a cooperativelor de credit, cuprinsã între 0,1-1% din capitalul social al bãncii/casei centrale a cooperativelor de credit, respectiv din capitalul de dotare al sucursalei din România a unei bãnci strãine;
c) amenda aplicabilã administratorilor, directorilor executivi sau cenzorilor bãncii, cuprinsã între 1-6 salarii medii pe banca din luna precedenta, respectiv administratorilor, conducãtorilor, membrilor biroului executiv ori cenzorilor casei centrale a cooperativelor de credit, între 1-6 salarii ale acestora din luna precedenta;
d) limitarea operaţiunilor bãncii, sucursalei din România a unei bãnci strãine, casei centrale a cooperativelor de credit.

CAP. 4
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 29
Pentru bãncile/casele centrale ale cooperativelor de credit aflate în proces de restructurare aprobat de Banca Nationala a României sau asupra cãrora a fost instituitã administrarea specialã de cãtre Banca Nationala a României, Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României poate aproba, pentru o perioada determinata, un regim distinct al rezervelor minime obligatorii.
ART. 30
(1) Prezentul regulament va intra în vigoare începând cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2002, perioada de observare aferentã fiind 24 iulie-23 august 2002. Pentru perioada de aplicare 16-23 august 2002, perioada de observare aferentã este 1-15 august 2002, iar calcularea, raportarea şi constituirea rezervelor minime obligatorii se vor face în conformitate cu prevederile <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 4/1998 , republicat.
(2) În cazul reţelelor cooperatiste rezultate din reorganizarea organizaţiilor cooperaţiei de credit ca organizaţii cooperatiste de credit, cerinţele prezentului regulament vor intra în vigoare în termen de 6 luni de la data comunicãrii de cãtre Banca Nationala a României a autorizaţiei de funcţionare.
ART. 31
(1) Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul regulament.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abroga <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 4/1998 privind regimul rezervelor minime obligatorii, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 121 din 24 martie 1999, precum şi orice dispoziţii contrare prevederilor acestui regulament.


p. PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,

EMIL IOTA GHIZARI,
prim-viceguvernator

Bucureşti, 24 iulie 2002.
Nr. 6.




ANEXA 1

Antetul bãncii (casei centrale a cooperativelor de credit)
Data ..............................

BAZA DE CALCUL
pentru mijloacele bãneşti în lei*)
- mii lei -
┌───────┬─────────────────────┬───────────┬────────────────────────┬───────────┐
│ │Elemente de pasiv │ │ Elemente de pasiv │ Baza │
│ │cu scadenta reziduala│ Sume │ cu scadenta reziduala │ de calcul │
│Data**)│mai mica de 2 ani de │ în │ mai mare de 2 ani de │ - total - │
│ │la finele perioadei │tranzit***)│ la finele perioadei │ │
│ │ de aplicare │ │ de aplicare │ │
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
│ Media │ │ │ │ │
│zilnica│ │ │ │ │
└───────┴─────────────────────┴───────────┴────────────────────────┴───────────┘



*) Asa cum au fost definite la art. 3 din regulament.
**) Zilele din perioada de observare.
***) Sumele în tranzit incluse în baza de calcul a rezervelor minime obligatorii se referã la operaţiunile intra- şi interbancare în care plãtitorul sau beneficiarul sumei este un client nebancar.
Suma este consideratã în tranzit din momentul debitarii contului clientului nebancar plãtitor pana în momentul creditarii contului clientului nebancar beneficiar al sumei sau, alternativ, al contului clientului bancar, în cazul în care beneficiarul final al sumei are contul deschis la alta banca.
În baza de calcul intra soldul net creditor al conturilor în care sunt evidentiate sumele în tranzit.
Suma se afla în tranzit şi este inclusã în baza de calcul a rezervelor minime obligatorii din momentul transferului unor sume de cãtre alte bãnci (fie prin contul de corespondent, fie prin contul deschis la Banca Nationala a României) pana în momentul creditarii contului clientului nebancar.
Nu se includ în calculul sumelor în tranzit plãţile efectuate de bãnci în numele propriu al acestora.




ANEXA 2

Antetul bãncii (casei centrale a cooperativelor de credit)
Data ......................

BAZA DE CALCUL
pentru mijloacele bãneşti în valuta*)

- echivalent mii dolari S.U.A. sau mii euro -
┌───────┬─────────────────────┬───────────┬────────────────────────┬───────────┐
│ │Elemente de pasiv cu │ │ Elemente de pasiv │ Baza │
│ │scadenta reziduala │ Sume │ cu scadenta mai │ de calcul │
│Data**)│mai mica de 2 ani de │ în │ mare de 2 ani de │ - total - │
│ │la finele perioadei │tranzit***)│ la finele perioadei │ │
│ │ de aplicare │ │ de aplicare │ │
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
│TOTAL: │ │ │ │ │
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
│ Media │ │ │ │ │
│zilnica│ │ │ │ │
├───────┼─────────────────────┼───────────┼────────────────────────┼───────────┤
│Curs de│ │ │ │ │
│schimb │ │ │ │ │
└───────┴─────────────────────┴───────────┴────────────────────────┴───────────┘



*) Asa cum au fost definite la art. 3 din regulament.
**) Zilele din perioada de observare.
***) Sumele în tranzit incluse în baza de calcul a rezervelor minime obligatorii se referã la operaţiunile intra- şi interbancare în care plãtitorul sau beneficiarul sumei este un client nebancar.
Suma este consideratã în tranzit din momentul debitarii contului clientului nebancar plãtitor pana în momentul creditarii contului clientului nebancar beneficiar al sumei sau, alternativ, al contului clientului bancar, în cazul în care beneficiarul final al sumei are contul deschis la alta banca.
În baza de calcul intra soldul net creditor al conturilor în care sunt evidentiate sumele în tranzit.
Suma se afla în tranzit şi este inclusã în baza de calcul a rezervelor minime obligatorii din momentul transferului unor sume de cãtre alte bãnci (fie prin contul de corespondent, fie prin contul deschis la Banca Nationala a României) pana în momentul creditarii contului clientului nebancar.
Nu se includ în calculul sumelor în tranzit plãţile efectuate de bãnci în numele propriu al acestora.



ANEXA 3

Antetul bãncii (casei centrale a cooperativelor de credit)
Data ............................

CALCULUL
rezervelor minime obligatorii în perioada de aplicare ....................

A. Constituite în lei
- mii lei -
┌────┬──────────────────────────┬────┬─────────────────────┬───────────────────┐
│Nr. │ │ │ Rata rezervelor │ Nivelul prevãzut │
│crt.│Date de fundamentare │Suma│ minime obligatorii │ al rezervelor │
│ │ │ │ │minime obligatorii │
├────┼──────────────────────────┼────┼─────────────────────┼───────────────────┤
│ 1. │Nivelul mediu al │ │ │ │
│ │elementelor de pasiv cu │ │ │ │
│ │scadenta reziduala mai │ │ │ │
│ │mica de 2 ani de la finele│ │ │ │
│ │perioadei de aplicare │ │ │ │
│ 2. │Nivelul mediu al sumelor │ │ │ │
│ │în tranzit │ │ │ │
│ 3. │Nivelul mediu al │ │ │ │
│ │elementelor de pasiv cu │ │ │ │
│ │scadenta reziduala mai │ │ │ │
│ │mare de 2 ani de la │ │ │ │
│ │finele perioadei │ │ │ │
│ │de aplicare │ │ 0% │ │
│ 4. │Nivelul prevãzut al │ │ │ │
│ │rezervelor minime │ │ │ │
│ │obligatorii în lei │ │ │ │
│ │(rd. 1 + rd. 2 + rd. 3) │ X │ X │ │
└────┴──────────────────────────┴────┴─────────────────────┴───────────────────┘

B. Constituite în valuta
- echivalent mii dolari S.U.A. sau mii euro -
┌────┬──────────────────────────┬────┬─────────────────────┬───────────────────┐
│Nr. │ │ │ Rata rezervelor │ Nivelul prevãzut │
│crt.│Date de fundamentare │Suma│ minime obligatorii │ al rezervelor │
│ │ │ │ │minime obligatorii │
├────┼──────────────────────────┼────┼─────────────────────┼───────────────────┤
│ 1. │Nivelul mediu al │ │ │ │
│ │elementelor de pasiv cu │ │ │ │
│ │scadenta reziduala mai │ │ │ │
│ │mica de 2 ani de la finele│ │ │ │
│ │perioadei de aplicare │ │ │ │
│ 2. │Nivelul mediu al sumelor │ │ │ │
│ │în tranzit │ │ │ │
│ 3. │Nivelul mediu al │ │ │ │
│ │elementelor de pasiv cu │ │ │ │
│ │scadenta reziduala mai │ │ │ │
│ │mare de 2 ani de la │ │ │ │
│ │finele perioadei de │ │ │ │
│ │aplicare │ │ 0% │ │
│ 4. │Nivelul prevãzut al │ │ │ │
│ │rezervelor minime │ │ │ │
│ │obligatorii în valuta │ │ │ │
│ │(rd. 1 + rd. 2 + rd. 3) │ X │ X │ │
└────┴──────────────────────────┴────┴─────────────────────┴───────────────────┘

Numele şi prenumele persoanei care a întocmit lucrarea:
Telefon .............................
Fax ...................................

Semnãturi autorizate şi ştampila
.................................






ANEXA 4

Antetul bãncii (casei centrale a cooperativelor de credit)
Data ..............................

DATELE
necesare calculãrii ratei medii a dobânzilor la vedere*1)
┌────┬─────────────────────────────────────────────────┬─────────┬─────────────┐
│Nr. │ Date de fundamentare │ Sold │Rata dobânzii│
│crt.│ │a data*2)│ (% pe an) │
├────┴─────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────────┤
│ A. Depuneri la vedere în lei - mii lei - │
├────┬─────────────────────────────────────────────────┬─────────┬─────────────┤
│ 1. │Depuneri la vedere remunerate*3) │ │ │
│ 2. │Depuneri la vedere neremunerate │ │ │
│ │[inclusiv sumele în tranzit*4)] │ │ 0% │
│ 3. │TOTAL DEPUNERI LA VEDERE: X │ │ │
├────┴─────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────────┤
│ B. Depuneri la vedere în valuta - mii dolari S.U.A./mii euro - │
├────┬─────────────────────────────────────────────────┬─────────┬─────────────┤
│ 1. │Depuneri la vedere în dolari S.U.A. remunerate*3)│ │ │
│ 2. │Depuneri la vedere în dolari S.U.A. neremunerate │ │ │
│ │[inclusiv sumele în tranzit*4) ] │ │ 0% │
│ 3. │TOTAL DEPUNERI LA VEDERE ÎN DOLARI S.U.A.: │ │ X │
│ 4. │Depuneri la vedere în euro remunerate*3) │ │ │
│ 5. │Depuneri la vedere în euro neremunerate │ │ │
│ │[inclusiv sumele în tranzit*4) ] │ │ 0% │
│ 6. │TOTAL DEPUNERI LA VEDERE ÎN EURO: │ │ X │
└────┴─────────────────────────────────────────────────┴─────────┴─────────────┘


*1) În relaţiile cu clienţii nebancari.
*2) Ultima zi calendaristicã a perioadei de observare.
*3) Dacã banca/casa centrala a cooperativelor de credit practica la conturile sau instrumentele plãtibile la vedere mai multe rate de dobânzi, soldurile vor fi raportate pe fiecare nivel de dobanda. Dacã banca/casa centrala a cooperati- velor de credit pr actica la conturile sau instrumentele plãtibile la vedere mai multe rate de dobânzi condiţionate de limite de suma, soldurile vor fi raportate pe fiecare nivel de dobanda în funcţie de îndeplinirea/neîndeplinirea limitei de suma în ultima zi calendaristi ca a perioadei de observare.
*4) Asa cum sunt definite în anexele nr. 1 şi 2 la regulament.


Numele şi prenumele persoanei care a întocmit lucrarea:
Telefon .............................
Fax ...................................

Semnãturi autorizate şi ştampila
.....................................



─────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016