Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 5 din 18 februarie 2008  privind aprobarea utilizarii abordarii standard ori a abordarii standard alternative, pentru riscul operational    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 5 din 18 februarie 2008 privind aprobarea utilizarii abordarii standard ori a abordarii standard alternative, pentru riscul operational

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 173 din 6 martie 2008

Având în vedere prevederile <>art. 138 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , şi ale art. 10 şi 13 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de investiţii pentru riscul operaţional, aprobat prin <>Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Valorilor Mobiliare nr. 21/118/2006 ,
în temeiul prevederilor <>art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , precum şi ale <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

Banca Naţionalã a României emite urmãtorul regulament:

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentul regulament stabileşte cerinţele ce trebuie respectate în vederea acordãrii de cãtre Banca Naţionalã a României a aprobãrii de utilizare a abordãrii standard ori a abordãrii standard alternative, pentru riscul operaţional, precum şi documentaţia solicitatã instituţiilor de credit în acest scop.
(2) Prezentul regulament se aplicã instituţiilor de credit, persoane juridice române, precum şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe.
ART. 2
Termenii şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţiile prevãzute în <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , şi în Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006.
ART. 3
Dispoziţiile privind abordarea standard din prezentul regulament se aplicã atât instituţiilor de credit care intenţioneazã sã utilizeze abordarea standard, cât şi instituţiilor de credit care intenţioneazã sã utilizeze abordarea standard alternativã.

CAP. II
Cerinţe în vederea acordãrii aprobãrii

ART. 4
O instituţie de credit care intenţioneazã sã determine cerinţa de capital pentru riscul operaţional potrivit abordãrii standard trebuie sã solicite Bãncii Naţionale a României aprobare pentru utilizarea abordãrii, cu precizarea momentului de la care doreşte utilizarea acesteia.
ART. 5
(1) În vederea obţinerii aprobãrii de utilizare a abordãrii standard din partea Bãncii Naţionale a României, instituţiile de credit trebuie sã furnizeze odatã cu cererea de aprobare urmãtoarele documente:
a) un document în care sã fie descris procesul de autoevaluare şi sã fie prezentate concluziile acestuia, prin care sã se certifice respectarea de cãtre instituţia de credit a cerinţelor specifice pentru abordarea standard, respectiv a prevederilor secţiunii a 2-a, precum şi ale secţiunii a 3-a din capitolul II al Regulamentului Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006, precum şi un raport de audit intern;
b) documentaţia prin care sunt stabilite procedurile menite sã asigure respectarea prevederilor art. 11 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006, precum şi politicile şi criteriile instituţiei de credit pentru încadrarea activitãţilor pe cele 8 linii prevãzute în anexa nr. 1 la acelaşi regulament;
c) formularul 13 OPR - Riscul operaţional prevãzut în anexa nr. 1 la <>Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 12/2007 privind raportarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit completat, însoţit de prezentarea modalitãţii în care sunt determinaţi indicatorii relevanţi pentru liniile de activitate;
d) o notã în care sã se specifice, dacã este cazul, momentul de la care instituţia de credit a început folosirea abordãrii standard pentru scopuri interne.
(2) Instituţiile de credit trebuie sã comunice Bãncii Naţionale a României persoana responsabilã cu menţinerea relaţiei cu Banca Naţionalã a României şi înlocuitorul acesteia.
ART. 6
(1) Documentul prin care se face certificarea, menţionat la art. 5 alin. (1) lit. a), trebuie sã fie semnat de o persoanã autorizatã sã angajeze instituţia de credit.
(2) Documentul prevãzut la alin. (1) este necesar inclusiv în cazul în care Banca Naţionalã a României efectueazã o evaluare proprie pentru a stabili dacã instituţia de credit este conformã cu cerinţele impuse prin Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006 pentru abordarea standard.
ART. 7
(1) În cadrul procesului de autoevaluare trebuie avute în vedere aspectele la care se face referire în cadrul capitolului III, aspecte ce vor fi vizate în cadrul documentului prevãzut la art. 5 alin. (1) lit. a).
(2) În mãsura în care este necesar, autoevaluarea poate fi realizatã cu sprijinul echipelor de auditori externi.
(3) La întocmirea raportului de audit intern prevãzut la art. 5 alin. (1) lit. a) vor fi avute în vedere adecvarea sistemului de administrare a riscului operaţional şi a procesului de autoevaluare, fiind urmãritã conformitatea cu cerinţele specifice.
ART. 8
(1) În cazul în care o instituţie de credit persoanã juridicã românã este societate-mamã şi la nivelul grupului se intenţioneazã utilizarea abordãrii standard pentru determinarea cerinţei de capital pentru riscul operaţional, cererea de aprobare la nivel de grup trebuie depusã de cãtre instituţia de creditmamã la Banca Naţionalã a României.
(2) În cazul în care o instituţie de credit persoanã juridicã românã este filialã a unei instituţii de credit-mamã la nivelul Uniunii Europene, iar la nivelul grupului se intenţioneazã utilizarea abordãrii standard pentru determinarea cerinţei de capital pentru riscul operaţional, instituţia de credit persoanã juridicã românã trebuie sã solicite aprobarea Bãncii Naţionale a României, chiar dacã instituţia de credit-mamã a depus deja o cerere scrisã în acest sens pentru întregul grup la autoritatea competentã responsabilã cu supravegherea ei.
(3) În cazurile indicate la alin. (2), Banca Naţionalã a României poate accepta, de la caz la caz, ca autoevaluarea sã fie realizatã la nivel de grup, şi nu la nivel individual, dacã este respectat principiul proporţionalitãţii, respectiv dacã dimensiunea şi complexitatea activitãţilor derulate de filialã sunt adecvat considerate în cadrul analizei grupului.
(4) Instituţiile de credit vor comunica Bãncii Naţionale a României, odatã cu informaţiile furnizate potrivit art. 5, structura grupului din care fac parte, autoritãţile competente responsabile de supravegherea membrilor acestuia, precum şi abordãrile utilizate de aceştia.
ART. 9
(1) Cererea de aprobare depusã de instituţiile de credit va fi însoţitã de informaţii exacte şi complete, furnizate Bãncii Naţionale a României.
(2) Instituţiile de credit sunt responsabile de îndeplinirea cerinţelor prevãzute la alin. (1).
(3) În cazul în care informaţiile furnizate odatã cu cererea de aprobare devin inexacte sau incomplete în mod semnificativ în raport de activitatea bãncii, instituţia de credit trebuie sã notifice Banca Naţionalã a României asupra acestui fapt şi sã furnizeze informaţii actualizate.
ART. 10
(1) Instituţia de credit trebuie sã transmitã Bãncii Naţionale a României orice documente suplimentare solicitate de aceasta.
(2) În cazul în care instituţia de credit apreciazã cã documentele suplimentare de care dispune prezintã un grad ridicat de relevanţã în vederea acordãrii de cãtre Banca Naţionalã a României a aprobãrii de aplicare a abordãrii standard pentru determinarea cerinţei de capital pentru riscul operaţional, le poate transmite împreunã cu documentele solicitate la art. 5.
ART. 11
Instituţiile de credit care nu mai îndeplinesc cerinţele specifice suplimentare pentru abordarea standard alternativã, dar sunt conforme cu cerinţele specifice pentru abordarea standard, vor aplica abordarea standard în vederea determinãrii cerinţei de capital pentru riscul operaţional, urmând sã notifice în scris Banca Naţionalã a României în acest sens, fãrã însã a mai furniza alãturi de notificare documentele şi informaţiile solicitate la art. 5.
ART. 12
Banca Naţionalã a României va notifica instituţiilor de credit acordarea aprobãrii pentru utilizarea abordãrii standard. Notificarea de aprobare poate cuprinde cerinţe suplimentare cu care instituţiile de credit trebuie sã se conformeze pânã la data de la care raporteazã cerinţa de capital pentru riscul operaţional potrivit abordãrii standard.

CAP. III
Aspecte ce trebuie avute în vedere de cãtre instituţiile de credit în cadrul autoevaluãrii

ART. 13
Instituţia de credit comunicã Bãncii Naţionale a României definiţia stabilitã pe plan intern pentru riscul operaţional, precum şi aprecierea conformitãţii acesteia cu definiţia de la art. 2 alin. (2) lit. c) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006.
ART. 14
(1) Autoevaluarea va avea în vedere politicile şi criteriile stabilite de instituţia de credit în vederea încadrãrii activitãţilor pe cele 8 linii prevãzute în anexa nr. 1 la Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006, cu accent pe gradul de conformitate al acestora cu pct. 2 şi principiile redate în pct. 3 din anexa nr. 2 la acelaşi regulament.
(2) Autoevaluarea va avea în vedere politicile şi criteriile stabilite de instituţia de credit în vederea determinãrii indicatorilor relevanţi pentru cele 8 linii de activitate prevãzute în anexa nr. 1 la Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006, cu accent pe gradul de conformitate al acestora cu principiile redate în anexa nr. 2 pct. 3, precum şi abordarea instituţiei de credit cu privire la supunerea procesului de alocare a indicatorului relevant pe linii de activitate, examinãrii independente.
ART. 15
În ceea ce priveşte cerinţele specifice calitative pentru abordarea standard, procesul de autoevaluare va avea în vedere adecvarea sistemului de evaluare şi administrare a riscului operaţional al instituţiei de credit, cu responsabilitãţi clare şi bine definite, cu accent pe gradul de conformitate cu cerinţele specifice pentru abordarea standard prevãzute la art. 11 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006.
ART. 16
Pentru obţinerea aprobãrii de aplicare a abordãrii standard alternative, în cadrul procesului de autoevaluare vor fi avute în vedere, suplimentar celor indicate la art. 14-15, dispoziţiile art. 13 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 24/29/2006, inclusiv justificarea modului în care utilizarea abordãrii standard alternative conduce la o evaluare mai justã a riscului operaţional la care este expusã instituţia de credit.

CAP. IV
Sancţiuni şi dispoziţii tranzitorii

ART. 17
Instituţiile de credit care au exercitat opţiunea prevãzutã de art. 5 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 13/18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, aprobat prin Ordinul Bãncii Naţionale a României şi al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 10/107/2006, şi care intenţioneazã sã determine cerinţa de capital pentru riscul operaţional potrivit abordãrii standard trebuie sã utilizeze abordarea de bazã pânã la obţinerea aprobãrii Bãncii Naţionale a României.
ART. 18
Constatarea de cãtre Banca Naţionalã a României în cadrul verificãrilor întreprinse a unor neconcordanţe semnificative în informaţiile furnizate de instituţiile de credit, respectiv în concluziile procesului de autoevaluare, conduce la refuzul acordãrii aprobãrii de utilizare a abordãrii standard pentru determinarea cerinţei de capital pentru riscul operaţional.

Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 18 februarie 2008.
Nr. 5.
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016