Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 4 din 13 iunie 2002  privind tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la aceste tranzactii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 4 din 13 iunie 2002 privind tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la aceste tranzactii

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 503 din 12 iulie 2002
În temeiul prevederilor art. 23 şi ale <>art. 50 alin. (1) din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 63 din Legea bancarã nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Banca Nationala a României emite prezentul regulament.

CAP. 1
Dispoziţii generale

SECŢIUNEA I
Definiţii

ART. 1
Prezentul regulament se aplica bãncilor, persoane juridice romane, precum şi sucursalelor din România ale bãncilor, persoane juridice strãine, denumite în continuare bãnci, şi are ca obiect stabilirea principiilor privind emiterea şi utilizarea instrumentelor de plata electronica pe teritoriul României, în special a cardurilor, şi a condiţiilor care trebuie îndeplinite de bãnci şi de alţi participanţi la desfãşurarea activitãţii de plati cu instrumente de plata electronica, indiferent de moneda în care sunt emise/denominate acestea.
ART. 2
În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
1. Autorizarea plãţii cu card este operaţiunea care consta într-un ansamblu de metode şi proceduri, prevãzute prin contract, prin care comerciantul acceptant/terminalul transmite emitentului sau procesorului informaţiile referitoare la un card şi solicita acestuia transmiterea unui rãspuns privind confirmarea validitãţii cardului şi acceptarea efectuãrii tranzacţiei.
2. Banca acceptanta este o banca ce oferã comercianţilor servicii de acceptare la plata a cardurilor şi/sau a instrumentelor de plata de tip moneda electronica (e-money), în baza unui contract încheiat în prealabil între banca şi comerciant, precum şi servicii de eliberare de numerar la ghiseele bãncii şi în reţeaua proprie de automate bancare.
În cazul instrumentelor de plata cu acces la distanta, altele decât cardurile, cum sunt aplicatiile informatice de tip home-banking, Internet-banking şi phone-banking, banca acceptanta este întotdeauna şi emitentul instrumentului de plata electronica respectiv, aceasta furnizand serviciile specifice acestor instrumente de plata electronica numai deţinãtorilor.
O banca acceptanta poate oferi servicii de acceptare la plata a cardurilor şi/sau a instrumentelor de plata de tip moneda electronica (e-money) autoritãţilor administraţiei publice pentru încasarea impozitelor, taxelor, amenzilor, penalitatilor şi altor obligaţii de plata, în baza unui contract încheiat în prealabil între cele doua pãrţi, cu respectarea prevederilor prezentului regulament şi a celorlalte prevederi legale în materie, unitãţile teritoriale ale administraţiei publice având în acest caz toate drepturile şi obligaţiile comercianţilor acceptanţi, aplicabile acestora.
3. Cardul este un instrument de plata electronica, respectiv un suport de informaţie standardizat, securizat şi individualizat, care permite deţinãtorului sau sa utilizeze disponibilitãţile bãneşti proprii dintr-un cont deschis pe numele sau la emitentul cardului ori sa utilizeze o linie de credit, în limita unui plafon stabilit în prealabil, deschisã de emitent în favoarea deţinãtorului cardului, în vederea efectuãrii, cumulativ sau nu, a urmãtoarelor operaţiuni:
a) retragerea de numerar, respectiv încãrcarea şi descãrcarea unitãţilor valorice în cazul unui instrument de plata de tip moneda electronica, de la terminale precum distribuitoarele de numerar şi ATM, de la ghiseele emitentului/bãncii acceptante sau de la sediul unei instituţii, obligatã prin contract sa accepte instrumentul de plata electronica;
b) plata bunurilor sau a serviciilor achiziţionate de la comercianţii acceptanţi şi plata obligaţiilor cãtre autoritãţile administraţiei publice, reprezentând impozite, taxe, amenzi, penalitãţi etc., prin intermediul imprinterelor, terminalelor POS sau prin alte medii electronice;
c) transferurile de fonduri între conturi, altele decât cele ordonate şi executate de instituţiile financiare, efectuate prin intermediul instrumentului de plata electronica.
4. Cardul de debit este cardul prin intermediul cãruia deţinãtorul dispune doar de disponibilitãţile bãneşti proprii existente într-un cont deschis la emitent pentru efectuarea operaţiunilor prevãzute la pct. 3.
5. Cardul de debit cu facilitate de overdraft este cardul prin intermediul cãruia deţinãtorul poate dispune, pe lângã disponibilitãţile bãneşti proprii existente într-un cont deschis la emitent, şi de o anumitã suma, asimilatã unui credit, în limita unui plafon predeterminat, acordatã, de regula, în situaţia în care drepturile bãneşti ale deţinãtorului (de exemplu salariul) sunt virate regulat în contul de card pentru efectuarea operaţiunilor prevãzute la pct. 3.
6. Cardul de credit este cardul prin intermediul cãruia deţinãtorul dispune de disponibilitati bãneşti ale emitentului, oferite sub forma unei linii de credit, care îi permit acestuia efectuarea operaţiunilor prevãzute la pct. 3, în limita unui plafon stabilit în prealabil; cardul de credit trebuie sa permitã deţinãtorului fie rambursarea în totalitate a creditului la sfârşitul perioadei stabilite de emitent, caz în care cardul este un card de cãlãtorie şi divertisment - travel and entertainment card, fie rambursarea parţialã a creditului acordat, partea rãmasã urmând sa fie consideratã ca o extensie a creditului acordat anterior - charge card.
7. Cardul de numerar este cardul utilizabil doar la ATM sau la distribuitoare de numerar pentru retragere de numerar.
8. Cardul de garantare a cecurilor este cardul emis ca parte a unui sistem de garantare care, la prezentare alãturi de un cec completat şi semnat de cãtre deţinãtorul cardului, garanteazã ca orice cec emis pana la incidenta valorii de garantare a cardului va fi onorat de banca emitenta a cecului.
9. Cardul specific unei companii sau cardul de comerciant este cardul emis de un comerciant clientului sau ori de un grup de comercianţi clienţilor lor, pentru a permite sau a facilita plati în vederea achiziţionãrii de bunuri sau servicii exclusiv de la comercianţii emitenti sau de la cei care accepta cardul pe baza de contract, fãrã a acorda accesul la un cont bancar.
10. Cardul hibrid (dual card) este cardul care conţine atât banda magnetica, cat şi microprocesor şi care permite efectuarea unor operaţiuni combinate, specifice fiecãrui tip de card.
11. Cardul co-branded este cardul emis de o banca împreunã cu o entitate care, de regula, are ca obiect principal de activitate comerţul sau prestãrile de servicii.
12. Chip-cardul sau smart-cardul este cardul ce oferã posibilitatea procesarii şi/sau stocãrii unitãţilor valorice prin intermediul unui microprocesor integrat (chip). Spre deosebire de cardul clasic cu banda magnetica, pe smart-card se pot stoca efectiv fonduri transferate dintr-un cont bancar sau dintr-un alt smart-card (operaţiune card to card), precum şi informaţii referitoare la soldul disponibil, plata efectuatã cu acest tip de card putându-se realiza instantaneu.
13. Codul de identificare al emitentului (Issuer Identification Number), prescurtat conform uzantelor internaţionale prin termenul IIN, este un cod inalienabil oricãrui card, care este atribuit în vederea identificarii emitentului indicat de cãtre deţinãtor pentru a efectua plata. În cazul emitentilor bãnci, acesta se numeşte BIN (Bank Identification Number).
14. Codul personal de identificare aferent unui card (Personal Identification Number), prescurtat conform uzantelor internaţionale prin termenul PIN, este codul personal atribuit biunivoc de cãtre emitent unui deţinãtor de card, cod care permite identificarea deţinãtorului cardului atunci când acesta utilizeazã un terminal; acolo unde plata cu card se poate face prin transfer electronic de date, PIN poate fi considerat ca echivalentul electronic al semnãturii deţinãtorului cardului.
15. Comerciantul acceptant este persoana juridicã care realizeazã acte şi fapte de comerţ şi care accepta cardul şi/sau instrumentul de plata de tip moneda electronica (e-money) ca mijloc de plata pentru bunurile vândute şi serviciile prestate, pe baza unui contract încheiat anterior cu o banca acceptanta.
16. Deţinãtorul este persoana fizica sau juridicã, rezidenţã sau nerezidenta, care, conform contractului încheiat cu emitentul instrumentului de plata electronica, deţine un instrument de plata electronica emis pe numele sau sau, în cazul instrumentelor de plata cu acces la distanta, altele decât cardurile, deţine un nume de utilizator/parola/cod sau orice alt element similar care sa permitã emitentului identificarea acestuia.
17. Emitentul este o banca autorizata de Banca Nationala a României sa emita instrumente de plata electronica şi care pune la dispoziţie deţinãtorului un instrument de plata electronica, pe baza unui contract încheiat cu acesta.
18. Furnizorul de sistem este persoana juridicã care oferã un produs financiar sub numele unei mãrci înregistrate şi, de obicei, prin intermediul unei reţele, fãcând astfel posibila utilizarea instrumentelor de plata electronica.
19. Imprinter este dispozitivul mecanic, denumit conform uzantelor internaţionale imprinter voucher, care permite luarea unei amprente a elementelor confectionate în relief pe aversul cardului, pe suprafata unui document care certifica executarea tranzacţiei, de obicei o chitanţa (voucher), care urmeazã sa fie semnat de cãtre deţinãtor/utilizator.
20. Instrumentul de plata electronica este instrumentul care permite deţinãtorului sa efectueze operaţiuni de tipul celor prevãzute la pct. 3; acesta poate fi atât un card sau un alt instrument de plata cu acces la distanta, cat şi un instrument de plata de tip moneda electronica (e-money).
21. Instrumentul de plata de tip moneda electronica (e-money) este instrumentul de plata electronica reincarcabil sau nu, altul decât instrumentul de plata cu acces la distanta, cum ar fi un chip-card, o memorie a unui computer sau un alt dispozitiv electronic, cu o valoare predeterminata, pe care sunt stocate electronic unitãţi valorice, permitand deţinãtorului sau sa efectueze operaţiunile prevãzute la pct. 3 şi care este acceptat la plata şi de alte entitãţi în afarã emitentului, valoarea monetara a unitãţilor valorice fiind în mod obligatoriu egala cu suma în numerar primitã de emitent de la deţinãtor.
22. Instrumentul de plata cu acces la distanta este instrumentul ce permite deţinãtorului sa aibã acces la fondurile aflate în contul sau, prin intermediul cãruia poate efectua plati cãtre un beneficiar sau alt gen de operaţiuni de transfer de fonduri şi care necesita, de obicei, un nume de utilizator şi un cod personal de identificare/parola şi/sau orice alta dovada similarã a identitãţii; în categoria instrumentelor de plata cu acces la distanta sunt incluse, în special, cardurile, altele decât cele ce fac parte din categoria instrumentelor de plata de tip moneda electronica (indiferent dacã sunt de debit, de credit etc.), precum şi aplicatiile de tip Internet-banking şi home-banking.
Pe lângã operaţiunile de transfer de fonduri, ce conferã deţinãtorului instrumentului de plata cu acces la distanta posibilitatea transmiterii electronice a instrucţiunilor de debitare a contului curent propriu şi a transcrierii mesajului dorit pe ordinul de plata care va fi generat automat de sistem, deţinãtorul poate efectua şi operaţiuni de schimb valutar, poate constitui depozite şi poate obţine informaţii privind situaţia conturilor şi a operaţiunilor efectuate; toate tranzacţiile sunt recepţionate de banca într-un server de comunicaţie şi procesate printr-o tehnologie proprie de verificare a autenticitatii mesajului de plata, înainte de a fi transmise în sistemul informatic propriu.
În cazul aplicatiilor de tip Internet-banking principiul de funcţionare a acestor instrumente de plata cu acces la distanta se bazeazã pe tehnologia Internet (World Wide Web), precum şi pe sistemele informatice ale emitentului.
În cazul aplicatiilor de tip home-banking principiul de funcţionare a acestor instrumente de plata cu acces la distanta se bazeazã pe o aplicaţie software a emitentului, instalata la sediul deţinãtorului, pe o statie de lucru individualã sau în reţea.
23. Interoperabilitatea se referã la situaţia potrivit cãreia un card sau un instrument de plata de tip moneda electronica emis într-o ţara şi/sau aparţinând unui sistem de plati poate fi folosit în alte tari şi/sau în cadrul altor sisteme de plati.
Pentru realizarea acestei funcţii instrumentele de plata electronica şi terminalele la care sunt utilizabile din cadrul diferitelor sisteme de plati trebuie sa fie compatibile din punct de vedere tehnologic, iar sistemele trebuie sa funcţioneze pe baza unor acorduri reciproce directe sau prin apartenenţa la sistemele organizaţiilor proprietare de mãrci.
În situaţia în care un card sau un instrument de plata de tip moneda electronica poate fi utilizat şi pe teritoriul unei alte tari decât cea în care a fost emis, acesta este un instrument de plata electronica cu circulaţie internationala; altfel, instrumentul de plata electronica este cu circulaţie nationala - domestic card.
24. Plata electronica reprezintã orice operaţiune de plata initiata prin intermediul instrumentelor de plata electronica.
25. Procesorul este o persoana juridicã ce acţioneazã în cadrul sistemelor de plati cu carduri, ca intermediar între deţinãtor, comerciantul acceptant, emitent, banca acceptanta, alt procesor şi/sau alta persoana juridicã, în baza unui contract încheiat cu emitentul/banca acceptanta.
26. Proprietarul de marca, denumit conform uzantelor internaţionale credit card company, este o persoana juridicã, proprietara a marcii sub care este emis un card şi care, în baza contractului încheiat, poate acorda emitentilor dreptul de a folosi marca respectiva, precum şi accesul în cadrul unui anumit sistem de plati şi servicii de marketing, prelucrare de informaţii etc.
27. Rãspunsul se referã la rezultatul solicitãrii de autorizare a unei plati cu card şi conţine unul dintre urmãtoarele tipuri de mesaje:
a) acceptarea întregii sume de plata;
b) solicitarea unor instrucţiuni suplimentare într-un anumit interval de timp şi prin proceduri cunoscute de pãrţile contractante;
c) neacceptarea la plata;
d) neacceptarea la plata, cu solicitarea de reţinere a respectivului card de cãtre comerciantul acceptant.
28. Terminalele sunt dispozitive electromecanice prin intermediul cãrora, utilizându-se un instrument de plata electronica compatibil, se iniţiazã şi se efectueazã operaţiuni în numele şi pe contul deţinãtorului.
Acestea pot fi:
a) distribuitorul de numerar (cash dispenser) este un dispozitiv electromecanic ce permite unui utilizator de card accesul la contul deţinãtorului şi retragerea de disponibil din contul acestuia, sub forma bancnotelor sau a monedelor metalice, denumite în continuare numerar ;
b) ghiseul automat de banca (Automated Teller Machine), denumit prescurtat conform uzantelor internaţionale ATM, este un dispozitiv electromecanic ce permite unui utilizator de card şi/sau unui utilizator de instrument de plata de tip moneda electronica retragerea de disponibil din contul deţinãtorului (sau din unitãţile valorice stocate pe instrumentul de plata de tip moneda electronica) sub forma numerarului, transferuri de fonduri, constituirea de depozite şi informarea privind situaţia conturilor şi a operaţiunilor efectuate prin intermediul cardului;
c) terminalul pentru transferul electronic de fonduri la punctul de vânzare (Electronic Funds Transfer at Point of Sale), denumit prescurtat conform uzantelor internaţionale terminal POS, este un dispozitiv ce permite, prin mijloace electronice, preluarea, prelucrarea, stocarea şi transmiterea de informaţii privind plata cu card şi/sau cu un instrument de plata de tip moneda electronica, efectuatã la punctele de vânzare, de obicei cu amãnuntul, ale comerciantului acceptant. Din punct de vedere al accesului la datele administrate de o unitate centrala, prin utilizarea combinata a tehnicilor de transmisie şi prelucrare a datelor, un terminal poate opera în timp real (on-line) sau cu decalaj în timp (off-line);
d) terminalul multicard este terminalul care accepta carduri cu banda magnetica şi chip-carduri, nu neapãrat emise sub aceeaşi marca; acest dispozitiv poate permite şi efectuarea operaţiunilor card to card.
29. Utilizatorul este deţinãtorul sau o persoana fizica recunoscuta şi acceptatã de cãtre deţinãtor ca având acces la drepturile sale conferite de cãtre emitent.

SECŢIUNEA a II-a
Cardul - caracteristici generale

ART. 3
Cardul conţine elemente de securizare care sa protejeze corpul material al acestuia, trasaturi de personalizare încorporate pe suprafata sa şi, dupã caz, alte componente inserate în corpul material al acestuia, inclusiv banda magnetica şi/sau microprocesorul (circuit integrat specializat), astfel încât sa se asigure urmãtoarele caracteristici comune:
a) fabricarea din material plastic cu aceleaşi dimensiuni, indiferent de emitent, în stricta conformitate cu standardele ISO 7810 şi ISO 7813;
b) prezentarea pe avers a urmãtoarelor elemente:
b(1), elemente confectionate în relief, necesare folosirii cardului la imprinter (în situaţia în care cardul nu este destinat numai efectuãrii de operaţiuni în mediu electronic), care sa permitã luarea unei amprente clare şi distincte şi care vor include:
- numãrul cardului, redactat cu cifre arabe;
- numele, prenumele şi orice alte elemente care sa permitã evitarea confuziilor referitoare la identitatea deţinãtorului, într-o redactare cu caractere latine şi fonturi vizibile;
- data calendaristicã a expirãrii valabilitãţii cardului (LL/AA), conform calendarului gregorian;
- spaţiul geografic de utilizare (card cu circulaţie internationala sau domestic card), acolo unde este cazul;
b(2)) elemente destinate informãrii prin recunoaştere vizuala, efectuate prin gravare laser (recomandat) şi/sau embosare:
- sigla proprietarului de marca, în situaţia în care cardul este emis în cadrul unui sistem internaţional de plati prin carduri sub licenta unui proprietar de marca;
- denumirea şi/sau sigla emitentului, astfel încât sa nu induca în eroare comerciantul acceptant şi sa nu furnizeze informaţii insuficiente sau false despre emitent;
- eventual, o holograma vizibila la lumina naturala;
c) prezentarea pe verso a urmãtoarelor elemente:
c(1), o banda magnetica inregistrabila pe cel puţin trei piste, care respecta prevederile standardelor ISO 7811/2, ISO 7814/4, ISO 7811/5 şi ISO 7813, şi/sau un microprocesor integrat (chip) care poate fi inserat şi pe avers;
c(2)) un panel de semnatura cu fundal de culoare deschisã, rezistent la uzura şi având elemente de siguranta în desen, care sa ingradeasca posibilitatea stergerii sau modificãrii semnãturii;
d) pentru asigurarea compatibilitatii şi interoperabilitatii sistemelor de plati electronice cu carduri emitentii vor urmãri adoptarea numai a standardelor EMV (Europay/Mastercard/VISA).

CAP. 2
Drepturile şi obligaţiile participanţilor în cadrul tranzacţiilor derulate prin intermediul instrumentelor de plata electronica

SECŢIUNEA I
Condiţiile de desfãşurare a tranzacţiilor

ART. 4
Emitentul va afişa la toate sediile sale condiţiile de emitere a instrumentelor de plata electronica şi de desfãşurare a tranzacţiilor aferente acestor instrumente, iar banca acceptanta va afişa la toate sediile sale condiţiile generale ce trebuie îndeplinite de comercianţi pentru a fi participanţi la sistemele de plata electronica.
Emitentul va pune la dispoziţie deţinãtorilor şi potenţialilor deţinãtori, în scris, la sediul unitãţilor sale şi, eventual, prin mijloace electronice, cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) tipurile de instrumente de plata electronica emise de acesta şi descrierea fiecãrui tip;
b) condiţiile generale de emitere şi utilizare a instrumentelor de plata electronica, inclusiv obligaţiile şi responsabilitãţile emitentului şi ale deţinãtorului şi spaţiul geografic de utilizare, în cazul cardurilor;
c) tranzacţiile care se pot efectua prin intermediul fiecãrui tip de instrument de plata electronica, precum şi intervalul de timp maximal în care acestea sunt operate;
d) locatiile terminalelor, respectiv ale ATM şi distribuitoarelor de numerar din reţeaua proprie - dacã este şi banca acceptanta;
e) posibilitatea utilizãrii cardurilor proprii în alte reţele;
f) taxele, comisioanele şi dobânzile legate de emiterea şi de utilizarea fiecãrui tip de instrument de plata electronica, precum şi momentul în care acestea sunt percepute sau acordate, dupã caz;
g) ratele de conversie valutarã, folosite în situaţia utilizãrii instrumentului de plata electronica denominate în lei în afarã tarii, sau cel puţin modalitatea de calcul al acestora;
h) proceduri de adresare a plangerilor de cãtre deţinãtor şi de soluţionare a litigiilor cu privire la instrumentul de plata electronica şi la tranzacţiile aferente utilizãrii acestuia.
ART. 5
Actele şi faptele de comerţ realizate pe teritoriul României care au ca obiect tranzacţii cu instrumente de plata electronica, în general, şi cu carduri, în particular, se supun legii romane.
ART. 6
Pe tot parcursul existenţei sale instrumentul de plata electronica este proprietatea emitentului, care va cuprinde în contract clauze cu privire la riscul tranzacţiilor efectuate prin utilizarea instrumentului de plata electronica.
Nici un instrument de plata electronica nu va fi pus la dispoziţie unei persoane fizice sau juridice decât în urma unei cereri scrise, înaintatã de aceasta persoana.
Pentru evaluarea şi limitarea riscurilor emitentul poate cere solicitantului date şi documente necesare, atât pentru identificarea solicitantului, cat şi pentru verificarea bonitaţii sale; aprobarea cererii de emitere a unui instrument de plata electronica nu va putea fi însã condiţionatã de furnizarea de cãtre solicitant a unor informaţii ori date privind deţinerea şi/sau utilizarea altor instrumente de plata electronica emise de alţi emitenti ori a celor privind conturile deţinute de solicitantul respectiv la alte bãnci şi instituţii de credit.
ART. 7
Prin contract emitentul se obliga fata de deţinãtor sa nu dezvaluie unei alte persoane codul PIN, alt cod de identificare şi/sau parola ori orice alta informaţie confidenţialã similarã.
Informaţiile privind sumele depuse şi operaţiunile efectuate prin intermediul instrumentului de plata electronica se vor transmite numai deţinãtorului; aceste informaţii pot fi divulgate, potrivit legii, autoritãţilor abilitate sa dispunã de acestea sau în situaţiile prevãzute la art. 17.
Contractul dintre emitent şi deţinãtor se considera încheiat în momentul în care solicitantul instrumentului de plata electronica - deţinãtorul - primeşte instrumentul de plata electronica şi un exemplar al contractului semnat de ambele pãrţi, iar în cazul instrumentelor de plata cu acces la distanta, altele decât cardurile, în momentul în care utilizatorul autorizat primeşte numele de utilizator şi codul personal de identificare/parola şi/sau orice alta dovada similarã a identitãţii.
ART. 8
Contractul încheiat între emitent şi deţinãtor va conţine cel puţin urmãtoarele elemente şi menţiuni:
a) descrierea instrumentului de plata electronica şi modul de folosire a acestuia, inclusiv limita disponibilului pus la dispoziţie deţinãtorului - acolo unde este cazul;
b) drepturile conferite prin utilizarea instrumentului de plata electronica;
c) obligaţiile şi responsabilitãţile pãrţilor semnatare;
d) tipurile de taxe, comisioane şi dobânzi pe care deţinãtorul va trebui sa le plãteascã emitentului, în mod special urmãtoarele:
- taxa de emitere, inclusiv preţul instrumentului de plata electronica;
- taxe anuale de exploatare;
- comisioane şi taxe plãtibile emitentului de cãtre deţinãtor;
- dobânzi şi penalitãţi aplicabile, inclusiv modalitatea de calcul al acestora;
e) informaţii referitoare la orice taxe sau comisioane, dobânzi, penalitãţi şi eventuale bonificari, precum şi condiţiile în care se vor aplica acestea;
f) rãspunderea deţinãtorului, inclusiv costurile pe care acesta trebuie sa le suporte în cazul în care cardul este pierdut, furat sau distrus;
g) suma limita minima/maxima admisã pe tip de operaţiune;
h) momentul în care se va realiza debitarea sau creditarea contului deţinãtorului, inclusiv data decontãrii, iar pentru acele operaţiuni care conduc la facturarea deţinãtorului, perioada de timp în care aceasta va fi facuta;
i) tipurile de tranzacţii ce pot fi efectuate cu instrumentul de plata electronica (achizitionare de bunuri şi/sau de servicii, retragere de numerar, transfer de fonduri între conturi, constituire de depozit etc.) şi locatiile unde aceste tranzacţii pot fi efectuate;
j) dacã instrumentul de plata electronica este cu circulaţie internationala, se vor furniza deţinãtorului şi urmãtoarele informaţii:
- valoarea detaliatã a taxelor şi comisioanelor suportate pentru tranzacţiile curente în strãinãtate;
- cursul de referinta folosit pentru decontare, inclusiv date relevante pentru determinarea acestui curs;
k) perioada de timp în care o tranzacţie efectuatã poate fi contestatã de cãtre deţinãtor, inclusiv procedurile prin care aceasta tranzacţie poate fi contestatã şi reconstituita, precum şi procedurile de soluţionare a contestaţiei şi entitatea (departamentul/serviciul) care se ocupa cu rezolvarea oricãror probleme privind cardurile proprii sau tranzacţiile realizate cu acestea, durata maxima acceptatã pentru transmiterea rãspunsului conţinând rezultatul contestaţiei, cuantumul şi modul de calculare a taxei de soluţionare, dacã exista;
l) indicarea autoritãţii abilitate sa soluţioneze litigiile dintre deţinãtor şi emitent;
m) doua posturi telefonice care sa fie operationale 24 de ore din 24, prin care sa se poatã comunica situaţiile de urgenta (pierdere, furt, distrugere, blocare a cardului etc.) sau de suspiciune privind posibilitatea existenţei unei copii a unui card ori solicitarea schimbãrii codului PIN ca urmare a cunoaşterii acestuia de cãtre persoane neautorizate.
ART. 9
Emitentul va furniza periodic deţinãtorului sau la cererea expresã a acestuia informaţii referitoare la tranzacţiile efectuate prin intermediul instrumentului de plata electronica sau informaţii privind situaţia contului aferent.
Aceste informaţii trebuie prezentate în scris, pe suport hârtie şi/sau prin mijloace electronice, şi vor conţine cel puţin urmãtoarele:
a) o referinta care sa îi permitã deţinãtorului sa identifice tranzacţia, incluzând informaţii referitoare la banca acceptanta, comerciantul acceptant sau ATM la care s-a desfãşurat tranzacţia, precum şi data tranzacţiei;
b) valoarea tranzacţiei (suma plãtitã, retrasã, transferata);
c) valoarea oricãror taxe şi comisioane aplicate pentru anumite tipuri particulare de tranzacţii;
d) rata de schimb valutar pentru convertirea valorii fiecãrei tranzacţii efectuate în moneda strãinã.
Deţinãtorul trebuie sa aibã posibilitatea obţinerii soldului disponibil al contului aferent instrumentului de plata electronica, fie pe suport hârtie, de la ATM şi distribuitoarele de numerar din reţeaua proprie a emitentului, dacã acesta este şi banca acceptanta, fie prin orice alte mijloace de comunicare electronica (telefon, Internet, WAP, fax etc.).
În situaţia în care emitentul nu are şi calitatea de banca acceptanta, acesta este obligat sa ofere deţinãtorului posibilitatea obţinerii soldului disponibil al contului aferent instrumentului de plata electronica, printr-o modalitate prevãzutã în mod expres în contractul încheiat între cele doua pãrţi.
Emitentul unui instrument de plata electronica va acorda deţinãtorului posibilitatea verificãrii tranzacţiilor executate cu instrumentul respectiv, iar în cazul unui instrument de plata de tip moneda electronica, a valorii reziduale stocate în acesta.
Emitentul rãspunde pentru crearea şi organizarea evidentelor, pe suport hârtie sau în forma dematerializatã, referitoare la plãţile efectuate cu instrumentele de plata electronica emise, precum şi pentru elaborarea procedurilor de notificare a îndeplinirii obligaţiilor asumate, respectiv a procedurilor de notificare a intentiei de modificare a unor prevederi contractuale sau a rezilierii contractului, acordand un interval de timp rezonabil între notificare şi data propusã pentru reziliere sau intrarea în vigoare a eventualelor modificãri.

SECŢIUNEA a II-a
Drepturi şi obligaţii generale

ART. 10
Emitentii şi bãncile acceptante vor respecta întocmai reglementãrile Bãncii Naţionale a României privind instrumentele de plata electronica în relaţia cu deţinãtorii, comercianţii acceptanţi, procesorii, furnizorii de sistem şi proprietarii de marca.
În situaţia în care, prin contractul de licenta încheiat cu un proprietar de marca, emitentului unui card i se conditioneaza acordarea licenţei pentru utilizarea marcii respective de respectarea anumitor reguli şi proceduri de operare contrare prevederilor prezentului regulament, emitentul va preciza acest lucru în documentaţia înaintatã Bãncii Naţionale a României în vederea autorizãrii emiterii cardului respectiv.
ART. 11
Emitentii, procesorii şi furnizorii de sisteme sunt obligaţi ca în vederea autorizãrii emiterii unui card sa facã dovada, la momentul solicitãrii autorizãrii emiterii acestuia, ca deţin sau au acces pe toatã durata de funcţionare a cardului pentru care se solicita autorizare de emitere la sisteme de plati compatibile cu cardul propus spre autorizare şi ca asigura performanţele necesare în raport cu serviciile pe care intenţioneazã sa le ofere, asa cum este prevãzut în contract.
Emitentii, procesorii şi furnizorii de sisteme sunt obligaţi ca în vederea autorizãrii sa facã o evaluare scrisã, sub semnatura emitentului, a riscurilor care pot interveni în transferul, decontarea şi administrarea informatiei din sistemul de plati electronice propus autorizãrii.
ART. 12
Emitentul va asigura şi va rãspunde pentru orice alte elemente de siguranta şi de personalizare ale cardului, accesibile sau nu simturilor ori cunoaşterii comune, care sa previnã falsificarea sau alterarea informatiei minime necesare pentru plata prin card ori utilizarea frauduloasã sau improprie a acestuia la plata, precum şi limitarea efectelor cauzate de pierderea, furtul şi distrugerea acestora, în scopul evitãrii producerii unor prejudicii şi afectãrii încrederii în sistemele de plati prin carduri.
Emitentul este responsabil pentru confecţionarea materialã a cardului şi pentru informaţia minima pe care acesta trebuie sa o conţinã.
ART. 13
În vederea autorizãrii şi procesarii operaţiunilor efectuate prin intermediul unui instrument de plata electronica sunt necesare linii şi echipamente de comunicaţii şi procesare, precum şi terminale şi dispozitive prin intermediul cãrora se iniţiazã, se înregistreazã, se controleazã şi se transmit informaţii aferente tranzacţiilor iniţiate.
Echipamentele şi locatiile unde acestea sunt amplasate trebuie sa asigure un grad ridicat de securitate şi siguranta operationala, în vederea prevenirii accesului neautorizat la acestea şi protejãrii confidenţialitãţii, autenticitatii şi integritãţii informaţiilor şi datelor în timpul procesarii, stocãrii şi arhivarii datelor.
Amplasarea terminalelor trebuie sa se facã în locuri care sa asigure siguranta deţinãtorilor/utilizatorilor cardului sau ai instrumentului de plata de tip moneda electronica, confidenţialitatea operaţiunilor efectuate la acestea şi accesul tuturor deţinãtorilor/utilizatorilor.
Emitentul/banca acceptanta trebuie sa asigure utilizarea facila a terminalelor prin:
a) pozitionarea corespunzãtoare a tastaturii şi a ecranului;
b) buna vizibilitate a ecranului şi a textului doar pentru utilizatorul care opereazã la terminal;
c) afişarea textului pe ecran, la alegerea utilizatorului, în limba romana şi/sau în cel puţin o limba oficialã a Uniunii Europene.
Banca acceptanta este responsabilã pentru îndeplinirea şi respectarea prevederilor art. 13 alin. 2 şi 3, în cazul propriilor terminale şi în cazul terminalelor aparţinând procesorilor sau furnizorilor de sistem, în baza contractelor încheiate cu aceştia.
ART. 14
Toţi comercianţii trebuie sa aibã acces în sistemul de plati electronice, fãrã a se tine seama strict de dimensiunea lor economicã.
Accesul unui comerciant în cadrul unui sistem de plati electronice poate fi refuzat numai în cazurile prevãzute de prezentul regulament.
Comercianţii acceptanţi pot sa îşi instaleze un singur terminal multicard, având posibilitatea de a-şi alege tipul terminalului POS pe care vor sa îl utilizeze; aceştia pot închiria sau achizitiona un astfel de echipament, cu condiţia ca acesta sa fie certificat de banca acceptanta, în vederea satisfacerii cerinţelor întregului sistem de plati, şi sa poatã fi folosit în condiţii de interoperabilitate.
Prin contract nu trebuie sa se limiteze libertatea de operare a comerciantului acceptant sau libera concurenta.
Interoperabilitatea trebuie sa fie completa şi totalã, astfel încât comercianţii, acceptanţii şi deţinãtorii sa poatã accesa o reţea/reţele de terminale sau sa încheie contracte cu acceptantul/acceptanţii şi cu emitentul/emitentii pe care l-au/ i-au ales, fiecare terminal fiind capabil sa proceseze toate tipurile de carduri.
ART. 15
Informaţiile şi datele transmise bãncii acceptante şi, respectiv, emitentului în momentul plãţii nu trebuie sa prejudicieze sub nici o forma confidenţialitatea operaţiunii.
Aceste informaţii trebuie sa se limiteze strict la cele conţinute, de regula, de instrumentele de plata fãrã numerar pe suport hârtie, respectiv cecurile şi ordinele de plata.
Orice eveniment care apare în legatura cu protecţia sau securitatea informaţiilor trebuie recunoscut şi clarificat de pãrţi.
ART. 16
Contractele încheiate de emitentii/bãncile acceptante cu deţinãtorii de carduri şi comercianţii se întocmesc în scris.
Toate informaţiile şi datele furnizate, precum şi contractele care se referã la instrumente de plata electronica vor fi redactate în limba romana şi, eventual, într-o limba oficialã a Uniunii Europene.
Pãrţile vor stabili, în conformitate cu prevederile prezentului regulament, clauzele contractuale; în cazul în care prevederile prezentului regulament se vor modifica, urmeazã sa se modifice corespunzãtor şi prevederile contractuale, emitentul urmând sa notifice deţinãtorului, iar banca acceptanta comerciantului acceptant modificãrile clauzelor contractuale.
În vederea promovãrii accesului la sisteme de plati diferite contractele dintre bãncile acceptante şi comercianţi nu trebuie sa conţinã clauze care sa îl oblige pe comerciantul acceptant sa opereze numai în cadrul sistemului care face obiectul contractului.
Tarifele şi comisioanele trebuie stabilite într-o maniera transparenta, ţinându-se seama de costurile şi de riscurile asociate, fãrã a se introduce prin acestea restrictionari concurentiale.
ART. 17
Emitentii şi bãncile acceptante pot introduce, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în contractele încheiate cu deţinãtorii cardurilor şi cu comercianţii acceptanţi, clauze speciale privind divulgarea cãtre autoritãţile competente a unor informaţii care sa asigure identificarea acestora şi sa poatã fi utilizate în cazurile în care deţinãtorii sau comercianţii acceptanţi sunt implicaţi în activitãţi frauduloase sau de natura a induce riscuri în cadrul sistemului bancar.

SECŢIUNEA a III-a
Obligaţiile şi responsabilitãţile emitentului şi ale bãncii acceptante

ART. 18
Emitentul poate modifica condiţiile contractuale, notificând individual deţinãtorului, pe suport hârtie sau prin mijloace de comunicare electronica (Internet, WAP, fax etc.), noile condiţii, oferindu-i acestuia posibilitatea sa accepte aceste condiţii sau sa renunţe la serviciile oferite de emitent.
Deţinãtorul trebuie sa aibã la dispoziţie 30 de zile de la data receptionarii notificãrii pentru analizarea noilor condiţii, dupã care este obligat sa anunţe emitentul asupra opţiunii sale.
Neanuntarea opţiunii în termenul specificat mai sus se considera acceptare tacitã a noilor condiţii de cãtre deţinãtor.
O modificare semnificativã a ratei dobânzii nu face obiectul prevederilor de mai sus şi intra în vigoare la data precizatã în anunţul fãcut public privind respectiva modificare.
Modificarea ratei dobânzii şi data la care aceasta intra în vigoare vor fi afişate la toate sediile unitãţilor emitentului cu 10 zile înainte de data intrãrii în vigoare a modificãrii.
Fãrã a afecta dreptul deţinãtorului de a denunta unilateral contractul, emitentul are obligaţia sa informeze individual deţinãtorul, în cel mai scurt timp posibil de la data la care anunţul privind modificarea ratei dobânzii a fost fãcut public, prin orice modalitate stabilitã de comun acord cu acesta.
ART. 19
Emitentul are, în principal, urmãtoarele obligaţii:
a) sa nu dezvaluie codul personal de identificare al deţinãtorului (PIN), numele de utilizator, codul de identificare sau parola unei alte persoane decât deţinãtorul;
b) sa nu distribuie un instrument de plata electronica fãrã ca acesta sa fie solicitat în prealabil de cãtre deţinãtor, cu excepţia cazului în care se înlocuieşte instrumentul de plata electronica aflat deja în posesia deţinãtorului;
c) sa pãstreze evidentele pentru o perioada de timp determinata, în conformitate cu prevederile legale în materie, astfel încât tranzacţiile sa poatã fi urmãrite, iar erorile sa poatã fi rectificate;
d) sa asigure mijloacele adecvate şi suficiente pentru ca deţinãtorul sa poatã efectua comunicãrile stipulate în contract; emitentul (sau persoana indicatã de acesta) trebuie sa punã la dispoziţie deţinãtorului mijloacele prin care acesta sa poatã face dovada faptului ca a fost facuta comunicarea (cel puţin data, ora înregistrãrii şi numãrul de înregistrare a comunicãrii);
e) sa dovedeascã, în cazul în care deţinãtorul contesta o tranzacţie initiata prin intermediul unui instrument de plata electronica, faptul ca tranzacţia respectiva a fost corect înregistratã şi evidenţiatã în conturi;
f) sa execute întocmai şi în termenele stabilite prin contract operaţiunile ordonate de deţinãtor/utilizator;
g) sa ia mãsuri de identificare şi de înscriere corecta a numelui şi prenumelui deţinãtorului, în conformitate cu actul de identitate al acestuia.
ART. 20
Emitentul sau persoana indicatã de acesta va furniza mijloacele adecvate prin care clienţii sãi sa poatã anunta situaţiile de urgenta 24 de ore din 24.
În baza anunţului primit emitentul sau persoana indicatã de acesta este obligat sa ia toate mãsurile necesare care depind de acesta pentru a opri imediat executarea tranzacţiilor ordonate prin intermediul instrumentului/instrumentelor de plata electronica în cauza.
ART. 21
Emitentul are obligaţia de a pune la dispoziţie deţinãtorului, la cererea expresã a acestuia, evidentele aferente tranzacţiilor efectuate prin intermediul instrumentului de plata electronica aparţinând deţinãtorului, inclusiv extrasele de cont, pe suport hârtie, la domiciliul acestuia şi/sau la sediile unitãţilor emitentului şi/sau prin orice alte mijloace de comunicare electronica (Internet, WAP, fax) în termen de 48 de ore de la solicitarea deţinãtorului cardului.
Emitentul este obligat sa asigure confidenţialitatea datelor privind deţinãtorul instrumentului de plata electronica şi a tranzacţiilor pentru care a primit cerere de autorizare, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind secretul profesional bancar.
ART. 22
Dacã emitentul nu este proprietar de marca, acestuia îi revine obligaţia sa evalueze, sa previnã şi sa aibã în funcţiune o schema de împãrţire a riscurilor în cazul efectuãrii unor modificãri în contractul încheiat cu proprietarul de marca.
ART. 23
Banca acceptanta are obligaţia de a instrui comerciantul acceptant, iar comerciantul acceptant are obligaţia sa respecte procedurile şi intervalele de timp pentru întocmirea şi transmiterea evidentelor şi a oricãror alte informaţii în sprijinul investigatiilor sau care pot contribui la realizarea finalitatii decontãrii tranzacţiilor.
Contractele încheiate de bãncile acceptante cu comercianţii acceptanţi trebuie sa permitã concurenta efectivã între diferiţi emitenti; prevederile obligatorii trebuie strict limitate la cerinţele tehnice şi prudentiale pentru a se asigura funcţionarea corespunzãtoare a sistemului.
Banca acceptanta are obligaţia de a-l instrui pe comerciantul acceptant asupra comportamentului optim în caz de frauda sau tentativa de frauda la o plata cu card ori cu un instrument de plata de tip moneda electronica, precum şi asupra procedurilor pentru reţinerea respectivului instrument de plata electronica şi, dupã caz, asupra colaborãrii cu autoritãţile statului pentru limitarea riscurilor de neplata şi de frauda.
Emitentul şi banca acceptanta au obligaţia de a urmãri permanent ca tranzacţiile şi plãţile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica sa se realizeze cu respectarea prevederilor legale şi ale reglementãrilor Bãncii Naţionale a României în domeniul plãţilor cu şi fãrã numerar, astfel încât sa contribuie la respectarea obligaţiilor asumate de pãrţile semnatare ale contractului care are ca obiect instrumentul de plata electronica; emitentul şi banca acceptanta vor urmãri permanent ca prin mãsurile luate sa contribuie la protejarea interesului public, asigurarea unei concurente loiale, apãrarea bunei reputatii a marcilor, în scopul instaurãrii şi menţinerii unui climat de afaceri favorabil comerţului cu servicii de plati electronice.
Emitentul va lua imediat toate mãsurile necesare pentru a evalua, a preveni şi a limita riscurile ce se pot produce prin:
a) utilizarea în continuare a unui card sau a unui instrument de plata de tip moneda electronica despre care a luat cunostinta ca este declarat pierdut, furat, distrus, copiat sau ca funcţioneazã defectuos;
b) utilizarea frauduloasã a unui card sau a unui instrument de plata de tip moneda electronica prin reţeaua de terminale proprie şi prin Internet sau prin alte reţele de terminale.
Emitentul rãspunde pentru pierderile suferite de deţinãtor la plãţile cu un instrument de plata electronica, astfel:
a) pentru neexecutarea sau executarea necorespunzãtoare a tranzacţiilor ordonate prin intermediul unui instrument de plata electronica, chiar dacã acestea au fost iniţiate prin utilizarea terminalelor care nu se afla sub controlul direct sau exclusiv al emitentului, cu condiţia sa se facã dovada ca tranzacţia a fost initiata la un terminal recunoscut de emitent;
b) pentru valoarea tranzacţiilor iniţiate dupã momentul notificãrii emitentului de cãtre deţinãtor a pierderii, furtului, distrugerii, functionarii defectuoase, blocarii cardului sau a instrumentului de plata de tip moneda electronica ori a posibilitatii existenţei unei copii a acestuia sau cunoaşterii codului PIN de cãtre persoane neautorizate;
c) pentru valoarea tranzacţiilor neautorizate de deţinãtor, precum şi pentru orice eroare sau neregula atribuitã emitentului în gestionarea contului deţinãtorului.
Valoarea despãgubirilor pentru care este responsabil emitentul se va limita la:
a) valoarea tranzacţiei neexecutate sau executate necorespunzãtor şi la dobânzile aferente perioadei între momentul neexecutãrii/executãrii necorespunzãtoare a tranzacţiei şi pana la momentul refacerii poziţiei contului deţinãtorului corespunzãtoare situaţiei anterioare momentului neexecutãrii/executãrii necorespunzãtoare a tranzacţiei; se excepteazã cazurile de neexecutare a tranzacţiilor prevãzute de legislaţia privind prevenirea şi combaterea spalarii banilor şi de cea privind utilizarea sistemului financiar-bancar în scopul finanţãrii de acte de terorism;
b) suma necesarã refacerii poziţiei contului deţinãtorului corespunzãtor situaţiei anterioare efectuãrii tranzacţiei neautorizate de deţinãtor.
Orice consecinţe financiare ulterioare şi, în particular, cele privind extinderea daunelor pentru care trebuie plãtitã compensaţia sunt în sarcina emitentului, în concordanta cu legea aplicabilã contractului încheiat între emitent şi deţinãtor.
ART. 24
Emitentul este obligat sa crediteze contul deţinãtorului cu valoarea despãgubirilor în termen de 24 de ore de la momentul recunoaşterii dreptului deţinãtorului la acestea sau de la stabilirea acestui drept de cãtre o instanta de judecata ori de arbitraj.
Emitentul este rãspunzãtor fata de deţinãtorul unui instrument de plata de tip moneda electronica pentru valoarea pierdutã şi pentru executarea necorespunzãtoare a tranzacţiilor deţinãtorului, în cazul în care pierderea sau executarea necorespunzãtoare este atribuitã unei disfunctionalitati a instrumentului, a dispozitivului, a terminalului sau a oricãrui alt echipament autorizat sa fie folosit de deţinãtor, cu condiţia sa se facã dovada ca disfunctionalitatea nu a fost cauzatã cu buna ştiinţa de deţinãtor.

SECŢIUNEA a IV-a
Obligaţiile şi rãspunderea deţinãtorului

ART. 25
Deţinãtorul unui instrument de plata electronica are urmãtoarele obligaţii:
a) sa utilizeze instrumentul de plata electronica, în conformitate cu prevederile contractuale;
b) sa pãstreze în bune condiţii instrumentul de plata electronica şi sa ia mãsuri rezonabile de protejare a elementelor de siguranta;
c) sa înştiinţeze emitentul sau persoana indicatã de acesta imediat ce constata:
- pierderea, furtul, distrugerea sau blocarea instrumentului de plata electronica;
- înregistrarea în contul personal a unor tranzacţii neautorizate de deţinãtor;
- orice eroare sau neregula aparuta în urma gestionãrii contului de cãtre emitent;
- elementele ce creeazã suspiciuni cu privire la posibilitatea copierii cardului/instrumentului de plata de tip moneda electronica sau cunoaşterea codului PIN/codului de identificare/parolei de cãtre persoane neautorizate;
- disfunctionalitati ale instrumentului de plata electronica sau codurile de acces primite sunt incorecte;
d) sa nu înregistreze codul personal de identificare sau parola într-o forma ce poate fi uşor recunoscuta, în particular, pe instrumentul de plata electronica sau pe alt obiect pe care îl pãstreazã împreunã cu instrumentul de plata electronica;
e) sa nu contramandeze un ordin pe care l-a dat prin intermediul instrumentului de plata electronica, cu excepţia cazului în care suma nu a fost determinata în momentul în care ordinul a fost dat;
f) sa ia toate mãsurile rezonabile pentru asigurarea siguranţei instrumentului de plata electronica şi sa respecte prevederile speciale din contract cu privire la furt sau pierdere.
ART. 26
Pana la momentul comunicãrii evenimentului prevãzut la art. 25 lit. c) emitentului sau persoanei indicate de acesta, deţinãtorul este rãspunzãtor pentru toate operaţiunile executate, urmând sa suporte toate pierderile aferente acestor operaţiuni pana la limita echivalentului în lei al sumei de 150 euro, la cursul anuntat de Banca Nationala a României pentru ziua efectuãrii operaţiunilor considerate frauduloase.
Rãspunderea deţinãtorului privind acoperirea pierderilor este integrala în cazul în care se dovedeşte ca acesta a acţionat cu neglijenţa, în contradictie cu prevederile art. 25, sau în mod fraudulos.
De îndatã ce a înştiinţat emitentul deţinãtorul nu este rãspunzãtor pentru pierderile apãrute ca urmare a evenimentului descris la art. 25, cu excepţia cazului în care deţinãtorul însuşi acţioneazã fraudulos.
ART. 27
Prin derogare de la prevederile art. 26, deţinãtorul nu este în mod automat rãspunzãtor pentru tranzacţiile executate, dacã instrumentul de plata electronica a fost utilizat fãrã a fi prezentat fizic şi fãrã identificarea electronica a acestuia (PIN, coduri de acces etc.).
Utilizarea în sine a unui cod confidenţial sau a oricãrei alte forme similare de identificare şi verificare nu implica în mod automat rãspunderea deţinãtorului pentru tranzacţiile efectuate în acest mod.

SECŢIUNEA a V-a
Obligaţiile comerciantului acceptant

ART. 28
Comercianţii acceptanţi au obligaţia sa afiseze la loc vizibil mãrcile cardurilor sau ale instrumentelor de plata de tip moneda electronica acceptate la plata.
Din momentul afişãrii marcilor de carduri sau ale instrumentelor de plata de tip moneda electronica acceptate la plata, comerciantul acceptant este obligat sa accepte la plata aceste instrumente de plata electronica, în condiţiile prezentului regulament şi ale contractelor încheiate cu bãncile acceptante.
ART. 29
Comerciantul acceptant are obligaţia sa ţinã evidenta tranzacţiilor efectuate prin intermediul cardurilor şi al instrumentelor de plata de tip moneda electronica, cu respectarea cerinţelor impuse de emitent/banca acceptanta şi a prevederilor legale în materie.
Comerciantul acceptant are obligaţia ca, la momentul prezentãrii unui card sau a unui instrument de plata de tip moneda electronica pentru efectuarea unei tranzacţii, sa verifice, în conformitate cu prevederile contractului încheiat cu banca acceptanta şi ale reglementãrilor legale în materie, identitatea deţinãtorului/utilizatorului (prin verificarea actului de identitate, compararea semnãturii de pe chitanţa cu cea existenta pe aversul instrumentului, solicitarea introducerii codului PIN).
Comerciantul acceptant are obligaţia ca, în situaţia în care pentru efectuarea unei tranzacţii este obligatorie introducerea de cãtre deţinãtor/utilizator a codului PIN, sa ia toate mãsurile ce se impun pentru asigurarea confidenţialitãţii acestei operaţiuni.
Comerciantul acceptant întocmeşte chitanţele aferente achiziţionãrii unor bunuri sau prestãrii de servicii numai în moneda nationala, indiferent dacã deţinãtorul cardului sau al instrumentului de plata de tip moneda electronica este rezident sau nerezident şi indiferent de moneda în care este denominat cardul, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare.

CAP. 3
Emiterea instrumentelor de plata electronica şi identificarea fraudelor

SECŢIUNEA I
Emiterea instrumentelor de plata electronica

ART. 30
Bãncile pot pune în circulaţie numai instrumente de plata electronica autorizate în prealabil de Banca Nationala a României.
ART. 31
În vederea obţinerii autorizaţiei pentru emiterea instrumentelor de plata electronica solicitantul va prezenta Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare urmãtoarele documente:
a) cererea de autorizare însoţitã de doua specimene ale instrumentului de plata electronica care se doreşte a fi emis, acolo unde este cazul;
b) normele şi procedurile interne legate de instrumentele de plata electronica, aprobate de consiliul de administraţie al solicitantului;
c) în cazul în care solicitantul nu este proprietar de marca, se vor anexa la cererea de autorizare toate certificarile şi aprobãrile primite de la proprietarul de marca cu privire la designul şi condiţiile tehnice de executare a cardului, a hardware şi a software utilizate;
d) în cazul cardurilor, în situaţia în care acestea sunt cu circulaţie internationala, iar solicitantul nu este proprietar de marca, se vor anexa şi certificarile proprietarului de marca cu privire la integrarea în sistemul de autorizare a tranzacţiilor şi cel de decontare a acestora;
e) în situaţia în care se solicita autorizarea pentru un sistem bazat pe un instrument de plata electronica de tipul chip-card, domestic card şi/sau card cu circulaţie internationala, cererea va fi însoţitã de o scrisoare de certificare din partea VISA Internaţional - S.A. sau Europay Internaţional - S.A., din care sa rezulte ca instrumentul de plata electronica este compatibil cu specificaţiile EMV (Europay/Mastercard/VISA), ultima editie, valabilã la data cererii; certificarea nu este necesarã în cazul în care chip-ul inglobat în instrumentul de plata este folosit în alte scopuri decât cele de plati (identificare, acces etc.);
f) în situaţia în care emitentul solicita autorizarea pentru un instrument de plata cu acces la distanta, de tipul aplicatiilor Internet-banking sau home-banking, cererea va fi însoţitã de toate avizele/certificarile primite de la producãtorul programului informatic - software aflat la baza aplicatiei -, privind nivelul de securitate al transmisiilor de date şi protocolul de rãspuns utilizat în cazul apariţiei unor disfunctionalitati în cadrul sistemului, precum şi de avizul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei sau al altor entitãţi indicate de acesta;
g) un business plan care va cuprinde, fãrã a se limita la acestea, urmãtoarele elemente:
g(1)) informaţii privitoare la emitent:
- numãrul şi tipul conturilor şi al sediilor secundare (sucursale, agenţii);
- alte instrumente de plata emise şi autorizate de Banca Nationala a României pana la momentul prezentãrii cererii de autorizare;
- descrierea detaliatã a sistemului informatic al emitentului, utilizat pentru desfãşurarea activitãţilor legate de emiterea unui instrument de plata electronica;
g(2)) informaţii despre instrumentul de plata electronica:
- tipul instrumentului de plata electronica ce urmeazã sa fie emis;
- serviciile ce urmeazã sa fie oferite prin intermediul instrumentului de plata electronica;
- moneda în care este denominat instrumentul de plata electronica;
- modalitãţile de identificare, urmãrire şi gestionare a riscurilor ce pot fi induse de utilizarea frauduloasã a instrumentului de plata electronica;
g(3)) informaţii despre aria de utilizare a instrumentului de plata electronica:
- numãrul de clienţi potenţiali;
- zona geograficã de utilizare (domestic card sau card cu circulaţie internationala);
g(4)) obiective:
- numãrul instrumentelor de plata electronica ce vor fi emise;
- modul de efectuare a analizei de solvabilitate în cazul cardurilor de credit;
- estimarea numãrului anual de tranzacţii;
- data la care se intenţioneazã începerea emiterii instrumentului respectiv;
- canalele de distribuţie (la ghiseu, sucursale, prin posta etc.);
- tipul de hardware şi software ce urmeazã sa fie folosit;
- strategia de promovare a produsului, modul de organizare a campaniei publicitare;
- estimare pe durata a 3 ani a veniturilor şi cheltuielilor legate de instrumentul de plata electronica şi utilizarea acestuia.
ART. 32
În urma analizarii documentaţiei prezentate, în decurs de 30 de zile de la data primirii acesteia, Banca Nationala a României va comunica solicitantului decizia sa cu privire la autorizarea acestuia.
În cazul în care decizia este favorabilã, Banca Nationala a României va emite solcitantului o autorizaţie provizorie, valabilã 90 de zile, perioada în care solicitantul se va afla sub monitorizarea specialã a Bãncii Naţionale a României.
Obiectivele urmãrite în perioada de monitorizare sunt:
a) derularea zilnica a operaţiunilor;
b) analizarea saptamanala a statisticilor rezultate din utilizarea instrumentelor de plata electronica, în scopul prevenirii unor probleme potenţiale;
c) analizarea desfãşurãrii activitãţii serviciului de gestiune a riscului (dacã exista);
d) analizarea modului de decontare a operaţiunilor;
e) elaborarea de rapoarte saptamanale de monitorizare.
ART. 33
În situaţia în care rezultatele obţinute în perioada de monitorizare îndeplinesc condiţiile prevãzute în prezentul regulament, Banca Nationala a României va emite solicitantului autorizaţia definitiva pentru tipul de instrument de plata electronica precizat în cererea de autorizare.
Emiterea instrumentului de plata electronica se va face numai la cererea scrisã a persoanei care doreşte sa dobândeascã calitatea de deţinãtor.
Calitatea de deţinãtor se acorda de cãtre emitent, potrivit prevederilor prezentului regulament, emitentul asumându-şi obligaţia sa verifice cel puţin urmãtoarele date furnizate de solicitant:
a) identitatea solicitantului;
b) autenticitatea documentelor prezentate;
c) veridicitatea şi actualitatea informatiei;
d) orice date şi elemente pe care emitentul le-ar putea considera necesare pentru evaluarea activitãţii şi faptelor clientului care ar putea genera riscuri la plata cu instrumentul de plata electronica.
La emiterea unui card sub licenta unui proprietar de marca emitentul executa mandatul acestuia în termenele şi în condiţiile contractului încheiat cu acesta.
Pe baza cererii aprobate de emitent acesta va încheia şi va semna un contract cu deţinãtorul, contract ce va cuprinde prevederi exprese privind drepturile şi obligaţiile pãrţilor.
Dupã încheierea contractului reprezentantul autorizat al emitentului va elibera deţinãtorului un card personalizat împreunã cu plicul special care conţine codul PIN sau codul care permite identificarea deţinãtorului/utilizatorului şi accesul la contul deţinãtorului de card.
ART. 34
Decontarea operaţiunilor efectuate cu carduri pe teritoriul României, indiferent de moneda în care sunt emise/denominate acestea, se va efectua numai în moneda nationala, în conformitate cu prevederile reglementãrilor valutare în vigoare.
Plãţile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica sunt, în principiu, ireversibile; o instrucţiune de plata corect initiata de cãtre deţinãtor/utilizator prin intermediul unui card sau al unui alt instrument de plata electronica şi autorizata de emitent sau de persoana indicatã de acesta este irevocabilã şi nu poate fi contramandata decât în anumite situaţii, strict determinate.
O plata efectuatã prin intermediul unui card sau al unui alt instrument de plata electronica poate fi stornata de cãtre comerciantul beneficiar al plãţii la solicitarea iniţiatorului plãţii (deţinãtorul, utilizatorul cardului sau comerciantul acceptant, în situaţia în care acesta a efectuat o operaţiune eronatã).

SECŢIUNEA a II-a
Fraude şi activitãţi cu potenţial de risc

ART. 35
Prin organizarea activitãţii lor de informare emitentul şi banca acceptanta rãspund de identificarea, evaluarea şi limitarea producerii efectelor fraudelor şi activitãţilor cu potenţial de risc.
Banca acceptanta va identifica activitãţile suspecte cu carduri la comerciantul acceptant, prin compararea tranzacţiilor decontate cu datele care reflecta autorizãrile cerute şi transmise comerciantului acceptant şi cu nivelurile de risc adoptate prin normele proprii, notificând comerciantului acceptant şi altor persoane îndreptãţit interesate informaţii şi orice documente care le-ar putea fundamenta deciziile de prevenire a riscurilor de neplata, de limitare sau de împãrţire a efectelor acestora, dupã caz.
Bãncile acceptante vor clasifica comercianţii acceptanţi în funcţie de parametrii pe care îi considera definitorii pentru activitatea suspecta, astfel încât, dupã caz, sa poatã fi în mãsura:
a) sa impunã limitãri la cererile de autorizare ale acestora;
b) sa instaleze un terminal sub controlul lor la punctul de vânzare al comerciantului acceptant, cu introducerea obligativitatii tastarii codului PIN de cãtre deţinãtor.
ART. 36
În cadrul procesului de monitorizare a tranzacţiilor cu carduri efectuate la comercianţii acceptanţi bãncile acceptante au obligaţia de a identifica activitatea frauduloasã.
Ele vor identifica cel puţin urmãtoarele tipuri de frauda:
a) acceptarea repetatã la plata, cu buna-credinţa sau nu, de carduri contrafãcute - tip 8;
b) furnizarea cãtre persoane neautorizate de informaţii cu privire la carduri valide acceptate la plata (prin copierea benzii magnetice sau a informaţiilor embosate ori gravate pe suprafata cardului şi transmiterea acestor date cãtre aceştia);
c) dublarea de cãtre comerciantul acceptant a chitantelor aferente unor tranzacţii şi remiterea acestora spre încasare bãncii acceptante - tip 9.
Bãncile acceptante au obligaţia de a rezilia contractele cu comercianţii acceptanţi care desfãşoarã activitãţile prevãzute la alin. 2 lit. b), precum şi de a stabili condiţii concrete de reziliere a contractelor cu comercianţii acceptanţi, în situaţia în care aceştia desfãşoarã activitãţile prevãzute la alin. 2 lit. a) şi c), fãrã a tine seama de dimensiunea lor economicã.
Bãncile acceptante au obligaţia de a constitui baze de date privind comercianţii acceptanţi ale cãror contracte de acceptare la plata a cardurilor au fost reziliate din cauza numãrului excesiv de fraude înregistrate.
Bãncile acceptante au obligaţia de a constitui baze de date privind comercianţii acceptanţi asupra cãrora exista suspiciunea ca desfãşoarã o activitate frauduloasã, fãrã sa fi fost luatã nici o decizie de reziliere a contractelor de acceptare la plata a cardurilor.
Pentru realizarea acestor baze de date bãncile acceptante vor fi obligate sa insereze în contractele de acceptare la plata a cardurilor sau a instrumentelor de plata de tip moneda electronica, încheiate cu comercianţii acceptanţi, clauze privind informarea comercianţilor acceptanţi asupra dreptului bãncii acceptante de a folosi anumite date de identificare ale acestora (codul fiscal, numãrul de înregistrare la oficiul registrului comerţului, numãrul unic de înregistrare la Camera de comerţ şi industrie, denumirea societãţii), în situaţia în care comercianţii acceptanţi desfãşoarã o activitate frauduloasã.
ART. 37
Emitentul are obligaţia sa identifice activitatea frauduloasã, sa se informeze în legatura cu aceasta din orice sursa, pentru evitarea riscurilor de neplata, şi sa ia toate mãsurile ce se impun pentru limitarea fraudelor şi descurajarea tentativelor de frauda.
În evaluarile emitentului activitatea frauduloasã va include fãrã a se limita la acestea, urmãtoarele:
a) pierderea cardului - deţinãtorul cardului contesta, în mod legitim, o tranzacţie efectuatã pe contul sau, ca urmare a reclamarii anterioare a pierderii cardului - tip 0;
b) furtul cardului - deţinãtorul cardului contesta, în mod legitim, o tranzacţie efectuatã pe contul sau, ca urmare a reclamarii anterioare a furtului cardului - tip 1;
c) emiterea şi nereceptionarea cardului de cãtre deţinãtor - deţinãtorul cardului contesta, în mod legitim, o tranzacţie efectuatã pe contul sau, ca urmare a faptului ca acesta reclama nereceptionarea cardului emis pe numele sau şi emitentul confirma ca a transmis cardul deţinãtorului tip 2;
d) cerere de eliberare a cardului eronatã sau completatã fraudulos - deţinãtorul cardului contesta, în mod legitim, o tranzacţie efectuatã pe contul sau, ca urmare a faptului ca acesta susţine ca nu a solicitat niciodatã emiterea unui card pe numele sau sau emitentul confirma ca informaţiile privind deţinãtorul cardului au fost introduse în mod eronat pe formularul de cerere de emitere a cardului - tip 3;
e) utilizarea în cadrul tranzacţiilor a unui card contrafacut - deţinãtorul cardului contesta, în mod legitim, o tranzacţie efectuatã pe contul sau, ca urmare a faptului ca acesta reclama neautorizarea tranzacţiei de cãtre deţinãtor, iar emitentul confirma ca banda magnetica şi/sau cardul au fost copiate şi informaţiile au fost folosite pentru efectuarea tranzacţiei - tip 4;
f) folosirea frauduloasã a cardului de cãtre o persoana neautorizata - deţinãtorul cardului contesta, în mod legitim, o tranzacţie efectuatã pe contul sau, ca urmare a faptului ca acesta reclama neautorizarea tranzacţiei de cãtre deţinãtor, iar emitentul confirma ca o alta persoana s-a prezentat, în mod fraudulos, ca utilizator autorizat sau deţinãtor al cardului - tip 5;
g) folosirea frauduloasã a numãrului de cont al cardului în cadrul unei tranzacţii - deţinãtorul cardului contesta, în mod legitim, o tranzacţie efectuatã pe contul sau, ca urmare a reclamarii de cãtre acesta a faptului ca tranzacţia nu a fost autorizata de cãtre deţinãtor, iar numãrul sau de cont a fost folosit în mod ilegal într-o tranzacţie ce nu necesita prezenta fizica a cardului (tranzacţii efectuate prin Internet sau telefon) - tip 6;
h) frauda identificata de banca acceptanta şi efectuatã la comerciantul acceptant - deţinãtorul cardului contesta, în mod legitim, o tranzacţie efectuatã pe contul sau şi banca acceptanta confirma emitentului ca tranzacţia respectiva a avut loc ca urmare a unei fraude la comerciantul acceptant, prin duplicarea chitanţei aferente unei tranzacţii, autorizata sau neautorizata, şi transmise acestuia pentru plata - tip 7.
ART. 38
Emitentul şi banca acceptanta vor identifica activitatea neobisnuita a deţinãtorului şi, respectiv, a comerciantului acceptant, care, prin desfãşurarea şi consecinţele ei, depãşeşte limitele prestabilite, fie din punct de vedere al acumularii, fie din punct de vedere al apariţiei unui exces de tranzacţii pe credit ale comerciantului acceptant, fie din punct de vedere al apariţiei unui ritm accelerat de creştere a depozitelor bancare ale deţinãtorilor de carduri, fie din orice alte motive pe care considera oportun sa le urmãreascã pentru evitarea riscurilor de neplata, comunicând comerciantului acceptant, deţinãtorului, precum şi altor persoane şi autoritãţi relevante informaţia şi orice document pe care aceştia l-ar putea folosi în fundamentarea deciziilor adoptate pentru prevenirea şi limitarea riscurilor de neplata.
ART. 39
Emitentul are obligaţia ca la autorizarea de cãtre Banca Nationala a României a cardului ce urmeazã sa se emita, inclusiv în cazul în care cardul este emis sub marca altui proprietar, sa facã dovada ca dispune de capacitate suficienta sa poatã colecta, prelucra, gestiona, stoca şi arhiva informaţii relevante, de care ia cunostinta în cursul unei plati propuse prin card, informaţii care sa îi permitã identificarea, evaluarea, limitarea şi împãrţirea la timp a riscurilor care ar putea impiedica finalitatea decontãrii.
Emitentul şi banca acceptanta vor face dovada ca la autorizarea plãţii cu card deţin proceduri de stabilire şi de administrare a riscurilor de neplata, prin etalonarea nivelurilor acestora şi încadrarea corespunzãtoare a deţinãtorilor şi comercianţilor acceptanţi în nivelurile de risc stabilite, în vederea fundamentarii unui comportament adecvat în cadrul structurilor lor interne având competente de refuz la plata, de impunere de restrictii şi interdicţii, astfel încât acestea sa evite discriminãri nejustificate în cadrul clientelei şi producerea riscurilor de neplata.
Încadrarea de cãtre emitent şi banca acceptanta a deţinãtorilor şi, respectiv, a comercianţilor acceptanţi într-un nivel de risc poate dura maximum 90 de zile din momentul în care emitentul sau banca acceptanta a constatat ca la punctele unde s-au solicitat autorizari de plati cu card s-au modificat condiţiile şi/sau cauzele care au încadrat comerciantul acceptant sau, dupã caz, deţinãtorii în nivelul de risc respectiv.
Emitentul şi banca acceptanta vor dispune de structuri adecvate pentru analizarea şi autorizarea tranzacţiilor cu carduri. Aceste structuri vor putea fundamenta şi emite refuzuri la plata, ca urmare a desfãşurãrii unei activitãţi suspecte sau frauduloase. Refuzul la plata va fi primit de banca acceptanta şi va fi adus la cunostinta comerciantului acceptant în timp util, conform prevederilor contractuale.
Emitentul şi banca acceptanta îşi vor organiza procesul de autorizare astfel încât activitãţile frauduloase care apar la un comerciant acceptant, desemnat ca având un nivel de risc ridicat, în decursul unei perioade de monitorizare de 90 de zile, sa poatã fi refuzate la plata din initiativa unui terţ, care sa angajeze rãspunderea emitentului fata de comerciantul acceptant.
Emitentul va face dovada Bãncii Naţionale a României ca obţine, prelucreaza, stocheaza şi arhiveaza informaţiile şi datele obţinute pe parcursul desfãşurãrii tranzacţiilor cu carduri, în interesul legalitãţii, calitãţii, operativitatii şi acuratetei, în vederea realizãrii finalitatii decontãrii. Emitentul va face dovada ca aceste informaţii nu sunt utilizate, schimbate, transmise sau vândute decât în conformitate cu contractul încheiat între emitent şi deţinãtor sau comerciantul acceptant, pentru raportarile cãtre Banca Nationala a României şi cãtre Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spalarii Banilor sau în alte scopuri, conform legislaţiei în vigoare.
Emitentul şi banca acceptanta îşi vor organiza activitatea de evidenta a informaţiilor şi datelor obţinute privind tranzacţiile efectuate prin intermediul cardurilor, astfel încât sa permitã oricând realizarea unor situaţii şi raportari solicitate de autoritãţile competente în domeniu.
Emitentii sunt obligaţi sa efectueze trimestrial raportari referitoare la tranzacţiile cu instrumente de plata electronica cãtre Banca Nationala a României, în conformitate cu dispoziţiile cuprinse în anexele la prezentul regulament, precum şi la cererea Bãncii Naţionale a României, conform solicitãrilor acesteia.
Banca acceptanta îşi va organiza activitatea astfel încât sa poatã urmãri activitãţile comerciantului acceptant şi ale procesorului în organizarea circuitului documentelor, evidentelor şi notificãrilor, pentru a stopa cererile excesive de chitanţe/recipise care într-o perioada data sunt mai mari decât o medie stabilitã anterior pe baza informaţiilor primite de la comerciantul acceptant şi de la deţinãtor, eventual preluate din cererile de reconstituire a chitantelor/recipiselor pe care aceştia le declara pierdute, furate sau distruse.

CAP. 4
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 40
Pentru nerespectarea prevederilor prezentului regulament Banca Nationala a României poate aplica sancţiunile prevãzute la <>art. 60 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la <>art. 69 din Legea bancarã nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 41
În scopul aplicãrii prevederilor prezentului regulament Banca Nationala a României - Direcţia reglementare şi autorizare monitorizeazã conformitatea prevederilor din contractele încheiate între emitenti şi deţinãtori şi, respectiv, între bãncile acceptante şi comercianţi cu dispoziţiile prezentului regulament şi ale reglementãrilor aplicabile în materie.
ART. 42
Prevederile art. 26 intra în vigoare în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament.
ART. 43
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament bãncile care au pus în circulaţie instrumente de plata electronica neautorizate de Banca Nationala a României vor inainta Bãncii Naţionale a României documentaţia necesarã în vederea autorizãrii.
ART. 44
În termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament emitentii şi bãncile acceptante vor elabora norme interne, în conformitate cu dispoziţiile prezentului regulament, aferente activitãţii cu instrumente de plata electronica.
ART. 45
Anexele nr. 1, 2, 3a) şi 3b)*) privind informaţiile specifice operaţiunilor cu carduri şi instrumente de plata cu acces la distanta de tipul home-banking sau Internet-banking fac parte integrantã din prezentul regulament.
ART. 46
La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abroga <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 6/1995 privind principiile şi organizarea plãţilor cu card de cãtre societãţile bancare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 282 din 5 decembrie 1995, completat prin <>Circulara Bãncii Naţionale a României nr. 19/1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 187 din 13 august 1996, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU



ANEXA 1


la regulament
-------------

Informaţii specifice operaţiunilor cu carduri, aferente
trimestrului ____anul ___



──┬──────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
^ │ Numãr │ Active │ │
│ │carduri ├─────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │ emise │ Pierdute/Furate │ │
│ │ ├─────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │ │ Alte situaţii │ │
│S│ ├─────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│1│ │ TOTAL│ │
│ ├──────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │ │ Conturi salariaţi │ │
│ │ Numãr ├─────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │conturi │ Conturi persoane fizice │ │
│ │ de ├─────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │carduri │ Conturi persoane juridice │ │
│ │ ├─────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
v │ │ TOTAL │ │
──┼──────────┼─────────────────┬─────────────┬─────────────────────┼───────────┤
^ │ │ │ │ Us-on-us │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │Retrageri numerar│ │Us-on-naţionale │ │
│ │ │ │ ATM ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │Us-on-internaţionale │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ Transferuri │ │ Us-on-us │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ POS │Us-on-naţionale │ │
│S│ Valoare │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│2│tranzacţii│ Plati facturi │ │Us-on-internaţionale │ │
│ │(MIL.LEI) │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ taxe │ │ Us-on-us │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │Us-on-naţionale │ │
│ │ │Obligaţii fiscale│ Manual/ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ Imprinter │Us-on-internaţionale │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL │ │
│ │ ├─────────────────┼─────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ Internet/ │ │ │
│ │ │ │ Telefon │ TOTAL │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ Us-on-us │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │Us-on-naţionale │ │
│ │ │ │ POS ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │Us-on-internaţionale │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL│ │
│ │ │ Cumpãrãri ├─────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ Us-on-us │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ Manual/ │Us-on-naţionale │ │
│ │ │ │ Imprinter ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │Us-on-internaţionale │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL│ │
│ │ │ ├─────────────┴─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ TOTAL│ │
│ │ ├─────────────────┴───────────────────────────────────┼───────────┤
v │ │ Valoare totalã tranzacţii │ │
──┼──────────┼─────────────────┬─────────────┬─────────────────────┼───────────┤
^ │ │ │ │ Us-on-us │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │Retrageri numerar│ │Us-on-naţionale │ │
│ │ │ │ ATM ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │Us-on-internaţionale │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ Transferuri │ │ Us-on-us │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ POS │Us-on-naţionale │ │
│S│ Numãr │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│3│tranzacţii│ Plati facturi │ │Us-on-internaţionale │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ taxe │ │ Us-on-us │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │Us-on-naţionale │ │
│ │ │Obligaţii fiscale│ Manual/ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ Imprinter │Us-on-internaţionale │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL │ │
│ │ │ ├─────────────┴─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ TOTAL │ │
│ │ ├─────────────────┼─────────────┬─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ Internet/ │ │ │
│ │ │ │ Telefon │ TOTAL │ │
│ │ │ ├─────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ Us-on-us │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │Us-on-naţionale │ │
│ │ │ │ POS ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │Us-on-internaţionale │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL│ │
│ │ │ Cumpãrãri ├─────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ Us-on-us │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ Manual/ │Us-on-naţionale │ │
│ │ │ │ Imprinter ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │Us-on-internaţionale │ │
│ │ │ │ ├─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ TOTAL│ │
│ │ │ ├─────────────┴─────────────────────┼───────────┤
│ │ │ │ TOTAL│ │
│ │ ├─────────────────┴───────────────────────────────────┼───────────┤
v │ │ Numãr total tranzacţii │ │
──┴──────────┴─────────────────────────────────────────────────────┴───────────┘
* Tranzacţii us-on-us: tranzacţii efectuate cu cardurile proprii
la ATM-urile, POS-urile şi Imprinterele proprii
* Tranzacţii us-on-naţionale: tranzacţii efectuate pe teritoriul României
cu cardurile proprii la ATM-urile, POS-urile şi Imprinterele aparţinând
altor bãnci
* Tranzacţii us-on-internaţionale: tranzacţii efectuate cu cardurile
proprii la ATM-urile, POS-urile şi Imprinterele din strãinãtate
* Informaţiile aferente secţiunilor S2 şi S3 vor fi raportate distinct
pentru cardurile denominate în valuta
* Raportarile se efectueazã trimestrial, cumulat de la începutul anului





ANEXA 2


la regulament
--------------



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Informaţii specifice operaţiunilor cu carduri │
│ aferente trimestrului _____ anul ______ │
├─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┤
│ COMISIOANE │ TIP CARD/DENUMIRE CARD │
│ ├─────┬────┬─────┬───┬────┬──────┤
│ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├─────────┬───────────┬───────────────┬───────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ │ │Carduri proprii│ ATM │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├───────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ │Terminale │ │Ghiseu │ │ │ │ │ │ │
│ │ proprii ├───────────────┼───────┼─────┴────┴─────┴───┴────┴──────┤
│Retrageri│ │Carduri emise │ ATM │ │
│numerar │ │de alte bãnci ├───────┼────────────────────────────────┤
│ (%) │ │ │Ghiseu │ │
│ ├───────────┴───────────────┼───────┼─────┬────┬─────┬───┬────┬──────┤
│ │ Terminale aparţinând │ ATM │ │ │ │ │ │ │
│ │ altor bãnci ├───────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ │ │Ghiseu │ │ │ │ │ │ │
├─────────┼───────────┬───────────────┴───────┼─────┴────┴─────┴───┴────┴──────┤
│ │ │ electronic │ │
│ │ │ (POS) │ │
│ │ Comerciant├───────────────────────┼────────────────────────────────┤
│ │ acceptat │ manual │ │
│Cumpãrãri│ │ (imprinter) │ │
│ (%) ├───────────┼───────────────────────┼─────┬────┬─────┬───┬────┬──────┤
│ │ │ electronic │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ (POS) │ │ │ │ │ │ │
│ │ Deţinãtor ├───────────────────────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ │ │ manual │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ (imprinter) │ │ │ │ │ │ │
├─────────┴───────────┴───────────────────────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ Interogare sold │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ Tranzacţii neautorizate sau refuzate │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ Alimentare cont card │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ Lichidarea cont card │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────┴────┴─────┴───┴────┴──────┤
taxe │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────┬────┬─────┬───┬────┬──────┤
│ Eliberare card │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ Reinoire card │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ Înlocuire card (pierdute, furate, distruse) │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ Administrare cont card │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ Transmitere prin posta a extrasului de cont │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────┼────┼─────┼───┼────┼──────┤
│ Utilizare anuala a cardului │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────────────────────────┴─────┴────┴─────┴───┴────┴──────┘
┌─────────────────────────────────────────────┬─────┐
│ NUMĂR ATM-URI │ │
├─────────────────────────────────────────────┼─────┤
│ NUMĂR POS-URI │ │
└─────────────────────────────────────────────┴─────┘





ANEXA 3a)


la regulament
-------------



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Informaţii specifice operaţiunilor cu carduri aferente │
│ trimestrului_____ anul______ │
├─────────────────────────────────────────────┬───────────────┬────────────────┤
│ Tipul fraudei înregistrate în derularea │ Numãr │ Valoare │
│ operaţiunilor cu carduri │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│TIP 0 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│TIP 1 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│TIP 2 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│TIP 3 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│TIP 4 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│TIP 5 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│TIP 6 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│TIP 7 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│TIP 8 │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┤
│TIP 9 │ │ │
└─────────────────────────────────────────────┴───────────────┴────────────────┘





ANEXA 3b)


la regulament
-------------



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Informaţii specifice operaţiunilor efectuate prin intermediul instrumentelor │
│de plata cu acces la distanta de tipul Internet-banking, home-banking etc, │
│aferente trimestrului _____________ anul _____________ │
├─────────────────────────────────┬───────────┬──────────────┬─────────────────┤
│Denumirea instrumentului de plata│ Numãr │ Numãrul │Valoarea plãţilor│
│ cu acces la distanta │deţinãtori/│ordinelor de │ ordonate │
│ │utilizatori│plata iniţiate│ │
├─────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────────────────────────────┼───────────┼──────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │ │
└─────────────────────────────────┴───────────┴──────────────┴─────────────────┘



------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016