Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 25 din 8 noiembrie 2011  privind lichiditatea institutiilor de credit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 25 din 8 noiembrie 2011 privind lichiditatea institutiilor de credit

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 820 din 21 noiembrie 2011

    Având în vedere prevederile art. 51 alin. (1) lit. d), art. 77 alin. (1), art. 150 alin. (1) lit. a), art. 209, 289, 320 şi art. 333 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prevederile art. 25 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,
    în temeiul dispoziţiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 şi ale art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    Banca Naţionalã a României emite prezentul regulament.

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Prezentul regulament are ca obiect reglementarea, la nivel individual, a nivelului minim de lichiditate şi se aplicã instituţiilor de credit, persoane juridice române, precum şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine.
    (2) Casa centralã a cooperativelor de credit este responsabilã pentru aplicarea prevederilor alin. (1) şi la nivelul reţelei cooperatiste.
    ART. 2
    În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
    a) grup de clienţi aflaţi în legãturã - douã sau mai multe persoane fizice şi/sau juridice:
    - care constituie, dacã nu se dovedeşte altfel, un singur risc de lichiditate, deoarece una dintre persoane deţine, direct sau indirect, controlul asupra celeilalte ori celorlalte;
    - între care nu existã o relaţie de control în sensul exprimat la prima liniuţã, dar care trebuie sã fie considerate ca reprezentând un singur risc de lichiditate, deoarece între ele existã asemenea legãturi încât retragerea de cãtre una dintre persoane a unui depozit, închiderea unui cont curent şi/sau utilizarea unui angajament de creditare primit de la instituţia de credit poate atrage din partea celorlalte persoane retragerea depozitelor, închiderea conturilor curente şi/sau utilizarea angajamentelor de creditare primite de la instituţia de credit;
    b) risc mare de lichiditate - riscul de lichiditate faţã de o persoanã sau faţã de un grup de clienţi aflaţi în legãturã, a cãrei valoare reprezintã cel puţin 10% din valoarea datoriilor, altele decât împrumuturile, şi a angajamentelor de creditare date de instituţia de credit evidenţiate în afara bilanţului;
    c) durata rãmasã de scurs - durata de viaţã rezidualã a activelor, a datoriilor, a angajamentelor primite/date de instituţia de credit evidenţiate în afara bilanţului şi a sumelor de primit/plãtit aferente instrumentelor derivate, stabilitã în funcţie de scadenţele acestora;
    d) sume de primit/plãtit aferente instrumentelor derivate - sumele ce urmeazã a fi încasate/plãtite în cadrul operaţiunilor cu instrumente derivate, cu respectarea urmãtoarelor cerinţe:
    - pentru operaţiunile ferme de schimb la termen, contractele swap de trezorerie şi contractele swap financiar de valute, sumele de primit/plãtit sunt date de valorile corespunzãtoare înscrise în conturile în afara bilanţului;
    - pentru celelalte instrumente derivate, sumele de primit/plãtit sunt date de valoarea justã a respectivelor instrumente, înregistratã în conturile din bilanţ;
    e) ţãrile din categoria A - statele membre ale Uniunii Europene şi ţãrile care sunt membre depline ale Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economicã (OCDE), precum şi acele ţãri care au încheiat acorduri speciale de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în cadrul acordurilor generale de împrumut (GAB); în cazul în care o ţarã din aceastã categorie îşi reeşaloneazã datoria publicã externã, ţara respectivã este exclusã din categoria A pe o perioadã de 5 ani. Pentru scopurile prezentului regulament, România este tratatã separat de celelalte state membre ale Uniunii Europene;
    f) excedent/deficit de lichiditate - diferenţa pozitivã/negativã dintre lichiditatea efectivã şi lichiditatea necesarã;
    g) termen de valabilitate - termenul pânã la care garanţiile pot fi executate;
    h) perioada de aplicare - intervalul de timp în care trebuie menţinut în conturile deschise la Banca Naţionalã a României nivelul prevãzut al rezervelor minime obligatorii, stabilit conform prevederilor reglementãrilor Bãncii Naţionale a României privind regimul rezervelor minime obligatorii;
    i) deficit de rezerve - deficitul determinat în conformitate cu reglementãrile Bãncii Naţionale a României privind regimul rezervelor minime obligatorii.
    ART. 3
    În scopul prezentului regulament, instituţiile de credit faţã de care instituţia de credit înregistreazã datorii interbancare, altele decât împrumuturile, şi angajamente de creditare date evidenţiate în afara bilanţului sunt considerate grup de clienţi aflaţi în legãturã.
    ART. 4
    (1) Pentru activele, datoriile şi angajamentele de creditare primite/date de instituţia de credit evidenţiate în afara bilanţului, pentru care sunt prevãzute şi scadenţe intermediare, durata rãmasã de scurs se stabileşte în funcţie de acestea şi de scadenţa finalã.
    (2) Pentru operaţiunile reverse repo/repo şi de luare/dare cu împrumut de titluri garantate cu numerar, durata rãmasã de scurs se stabileşte în funcţie de durata rãmasã pânã la scadenţa operaţiunii de creditare, independent de durata de viaţã rezidualã a titlurilor care stau la baza operaţiunilor respective.

    CAP. II
    Supravegherea riscului de lichiditate

    SECŢIUNEA 1
    Supravegherea indicatorului de lichiditate

    ART. 5
    Supravegherea riscului de lichiditate se realizeazã:
    a) de instituţiile de credit, potrivit prevederilor reglementãrilor Bãncii Naţionale a României privind cadrul de administrare a activitãţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvãrii capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activitãţilor acestora;
    b) de Banca Naţionalã a României, pe baza indicatorului de lichiditate raportat de instituţiile de credit, determinat în conformitate cu prezentul regulament.
    ART. 6
    (1) Indicatorul de lichiditate se calculeazã ca raport între lichiditatea efectivã şi lichiditatea necesarã, pe fiecare bandã de scadenţã.
    (2) În sensul alin. (1), benzile de scadenţã sunt: pânã la o lunã, între o lunã şi 3 luni, între 3 şi 6 luni, între 6 şi 12 luni şi peste 12 luni.
    (3) Lichiditatea efectivã se determinã prin însumarea, pe fiecare bandã de scadenţã, a activelor, a angajamentelor primite evidenţiate în afara bilanţului, inclusiv a celor aferente operaţiunilor de schimb la vedere, şi a sumelor de primit aferente instrumentelor derivate. La calculul lichiditãţii efective se vor avea în vedere şi prevederile art. 29 alin. (3).
    (4) Lichiditatea necesarã se determinã prin însumarea, pe fiecare bandã de scadenţã, a datoriilor, a angajamentelor date evidenţiate în afara bilanţului, inclusiv a celor aferente operaţiunilor de schimb la vedere, şi a sumelor de plãtit aferente instrumentelor derivate. La calculul lichiditãţii necesare se vor avea în vedere şi prevederile art. 20 alin. (3).
    (5) În cazul înregistrãrii unui excedent de lichiditate în oricare dintre benzile de scadenţã, cu excepţia ultimei benzi, acesta se va adãuga la nivelul lichiditãţii efective, aferent benzii de scadenţã urmãtoare.
    ART. 7
    (1) Instituţiile de credit trebuie sã menţinã în permanenţã indicatorul de lichiditate, calculat pentru totalitatea operaţiunilor în echivalent lei, cel puţin la nivelul de 1 pentru benzile de scadenţã de pânã la o lunã, între o lunã şi 3 luni, între 3 şi 6 luni şi între 6 şi 12 luni.
    (2) Instituţiile de credit vor calcula indicatorul de lichiditate distinct şi pentru operaţiunile în euro, şi pentru operaţiunile în lei, pentru toate benzile de scadenţã, precum şi pentru totalitatea operaţiunilor în echivalent lei pentru banda de scadenţã de peste 12 luni.
    (3) Pentru scopurile prezentului regulament, creanţele şi datoriile exprimate în lei, a cãror decontare se face în funcţie de cursul monedei euro, sunt considerate creanţe şi datorii în euro.
    (4) Pentru încadrarea în operaţiuni în euro/lei a sumelor de primit/plãtit aferente instrumentelor derivate se are în vedere moneda în care urmeazã sã aibã loc încasarea/plata respectivelor sume.
    (5) Pentru scopurile prezentului regulament, angajamentele de creditare netrase, exprimate în euro, dar care pot fi trase în altã valutã, sunt considerate angajamente de creditare în euro.
    ART. 8
    Metodologia folositã la calculul indicatorului de lichiditate se aplicã pentru determinarea atât a indicatorului de lichiditate în echivalent lei, pentru totalitatea operaţiunilor, cât şi a indicatorului de lichiditate în euro, pentru operaţiunile în euro, şi a indicatorului de lichiditate în lei, pentru operaţiunile în lei.

    1.1. Lichiditatea efectivã
    ART. 9
    În scopul determinãrii lichiditãţii efective, activele, angajamentele primite de instituţia de credit evidenţiate în afara bilanţului, inclusiv cele aferente operaţiunilor de schimb la vedere, şi sumele de primit aferente instrumentelor derivate se repartizeazã pe benzile de scadenţã, în funcţie de durata rãmasã de scurs, cu respectarea dispoziţiilor care urmeazã.
    ART. 10
    (1) Activele cu scadenţa la vedere, cum sunt: casa şi alte valori, soldurile debitoare ale conturilor societãţilor de bursã, alte sume de încasat privind operaţiunile cu titluri şi, dupã caz, creanţele ataşate şi sumele de amortizat aferente, vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la valoarea contabilã brutã diminuatã, dupã caz, cu ajustãrile pentru depreciere constituite.
    (2) Activele cu scadenţa la vedere, cum sunt: contul curent la Banca Naţionalã a României, depozitele la vedere la Banca Naţionalã a României, depozitele la Banca Naţionalã a României rambursabile dupã notificare, conturile de corespondent la instituţii de credit, depozitele la vedere la instituţii de credit, depozitele la instituţii de credit rambursabile dupã notificare, creditele de pe o zi pe alta acordate instituţiilor de credit, operaţiunile reverse repo de pe o zi pe alta cu instituţiile de credit, titlurile luate cu împrumut de pe o zi pe alta de la instituţii de credit, creditele de pe o zi pe alta acordate instituţiilor financiare şi creanţele ataşate şi sumele de amortizat aferente, vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la valoarea contabilã brutã.
    (3) Alte active cu scadenţã la vedere, cum sunt: operaţiunile reverse repo de pe o zi pe alta cu clientela, titlurile luate cu împrumut de pe o zi pe alta de la clientelã, conturile curente debitoare ale clientelei reprezentând descoperiri de cont neautorizate şi creanţele ataşate şi sumele de amortizat aferente, vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la o valoare ajustatã reprezentând 90% din valoarea contabilã brutã.
    (4) Activele reprezentând depozite la termen ale instituţiilor de credit la Banca Naţionalã a României şi creanţele ataşate şi sumele de amortizat aferente vor avea tratamentul prevãzut la alin. (2).
    ART. 11
    (1) La calculul lichiditãţii efective vor fi luate în calcul doar titlurile care îndeplinesc cerinţele prevãzute în prezentul articol.
    (2) Instrumentele de capitaluri proprii înscrise la cota unei burse de valori din ţãri din categoria A sau din România, înregistrate ca active financiare deţinute în vederea tranzacţionãrii, active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justã prin profit sau pierdere ori active financiare disponibile în vederea vânzãrii şi, respectiv, cele evaluate la cost vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la o valoare ajustatã reprezentând 50% din valoarea contabilã.
    (3) Instrumentele de datorie cu scadenţã rezidualã de pânã la un an inclusiv, emise sau garantate de organele administraţiei centrale din ţãri din categoria A, înscrise la cota unei burse de valori din ţãri din categoria A sau din România, şi instrumentele de datorie cu scadenţã rezidualã de pânã la un an inclusiv, negociabile, emise sau garantate de organele administraţiei centrale din România, înregistrate ca active financiare deţinute în vederea tranzacţionãrii, active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justã prin profit sau pierdere ori active financiare disponibile în vederea vânzãrii şi, dupã caz, creanţele ataşate aferente vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la o valoare ajustatã reprezentând 95% din valoarea contabilã.
    (4) Instrumentele de datorie cu scadenţã rezidualã mai mare de un an, emise sau garantate de organele administraţiei centrale din ţãri din categoria A, înscrise la cota unei burse de valori din ţãri din categoria A sau din România, şi instrumentele de datorie cu scadenţã rezidualã mai mare de un an, negociabile, emise sau garantate de organele administraţiei centrale din România, înregistrate ca active financiare deţinute în vederea tranzacţionãrii, active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justã prin profit sau pierdere ori active financiare disponibile în vederea vânzãrii şi, dupã caz, creanţele ataşate aferente vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la o valoare ajustatã reprezentând 90% din valoarea contabilã.
    (5) Instrumentele de datorie, altele decât cele menţionate la alin. (3) şi (4), înscrise la cota unei burse de valori din ţãri din categoria A sau din România, înregistrate ca active financiare deţinute în vederea tranzacţionãrii, active financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justã prin profit sau pierdere ori active financiare disponibile în vederea vânzãrii şi, dupã caz, creanţele ataşate aferente vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la o valoare ajustatã reprezentând 60% din valoarea contabilã.
    (6) Instrumentele de datorie înregistrate ca investiţii pãstrate pânã la scadenţã, care se încadreazã în una dintre categoriile prevãzute la alin. (3), (4) sau (5), şi creanţele ataşate aferente vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la o valoare ajustatã reprezentând 95%, 90% sau, dupã caz, 60% din valoarea contabilã brutã diminuatã cu ajustãrile pentru depreciere constituite.
    ART. 12
    Titlurile care sunt afectate garantãrii unor împrumuturi primite de instituţia de credit sau fac obiectul unor operaţiuni repo sau operaţiuni de dare cu împrumut de titluri garantate cu numerar se repartizeazã pe banda de scadenţã aferentã scadenţei operaţiunii de împrumut, respectiv a operaţiunii repo sau operaţiunii de dare cu împrumut de titluri garantate cu numerar, la o valoare ajustatã stabilitã potrivit prevederilor art. 11.
    ART. 13
    (1) La calculul lichiditãţii efective, din totalul creditelor acordate clientelei din afara sectorului instituţiilor de credit, pentru care sunt înregistrate întârzieri la plata dobânzii şi/sau la rambursarea principalului, vor fi luate în calcul doar creditele pentru care sunt înregistrate întârzieri la plata dobânzii şi/sau rambursarea principalului de maximum 30 de zile, inclusiv, de la data scadenţei.
    (2) Principalul curent şi creanţele ataşate şi sumele de amortizat ale acestuia aferente creditelor acordate clientelei din afara sectorului instituţiilor de credit, pentru care sunt înregistrate întârzieri la plata dobânzii şi/sau la rambursarea principalului de maximum 30 de zile, inclusiv, de la data scadenţei, vor fi repartizate pe benzile de scadenţã în funcţie de durata rãmasã de scurs, la o valoare ajustatã reprezentând 90% din valoarea contabilã brutã aferentã fiecãrei benzi de scadenţã.
    (3) Principalul restant şi creanţele ataşate şi sumele de amortizat ale acestuia aferente creditelor acordate clientelei din afara sectorului instituţiilor de credit, pentru care sunt înregistrate întârzieri la plata dobânzii şi/sau la rambursarea principalului de maximum 30 de zile, inclusiv, de la data scadenţei, vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la o valoare ajustatã reprezentând 90% din valoarea contabilã brutã.
    ART. 14
    Creditele curente şi creanţele ataşate şi sumele de amortizat aferente clientelei din afara sectorului instituţiilor de credit, pentru care nu se înregistreazã întârzieri la plata dobânzii şi/sau la rambursarea principalului, vor fi repartizate pe benzile de scadenţã în funcţie de durata rãmasã de scurs, la o valoare ajustatã reprezentând 90% din valoarea contabilã brutã aferentã fiecãrei benzi de scadenţã.
    ART. 15
    (1) La calculul lichiditãţii efective, din totalul creditelor şi plasamentelor acordate clientelei din sectorul instituţiilor de credit, pentru care sunt înregistrate întârzieri la plata dobânzii şi/sau la rambursarea principalului, vor fi luate în calcul doar creditele şi plasamentele pentru care sunt înregistrate întârzieri la plata dobânzii şi/sau rambursarea principalului de maximum 7 zile, inclusiv, de la data scadenţei.
    (2) Principalul curent şi creanţele ataşate şi sumele de amortizat ale acestuia aferente creditelor şi plasamentelor acordate clientelei din sectorul instituţiilor de credit, pentru care sunt înregistrate întârzieri la plata dobânzii şi/sau la rambursarea principalului de maximum 7 zile, inclusiv, de la data scadenţei, vor fi repartizate pe benzile de scadenţã în funcţie de durata rãmasã de scurs, la valoarea contabilã brutã.
    (3) Principalul restant şi creanţele ataşate şi sumele de amortizat ale acestuia aferente creditelor şi plasamentelor acordate clientelei din sectorul instituţiilor de credit, pentru care sunt înregistrate întârzieri la plata dobânzii şi/sau la rambursarea principalului de maximum 7 zile, inclusiv, de la data scadenţei, vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la valoarea contabilã brutã.
    ART. 16
    Creditele şi plasamentele curente şi creanţele ataşate şi sumele de amortizat aferente clientelei din sectorul instituţiilor de credit, pentru care nu se înregistreazã întârzieri la plata dobânzii şi/sau la rambursarea principalului, vor fi repartizate pe benzile de scadenţã în funcţie de durata rãmasã de scurs, la valoarea contabilã brutã.
    ART. 17
    (1) Categoriile de active şi, dupã caz, creanţele ataşate şi sumele de amortizat incluse în calculul lichiditãţii efective, cu excepţia celor menţionate anterior, vor fi repartizate pe benzile de scadenţã în funcţie de durata rãmasã de scurs, la valoarea contabilã brutã diminuatã, dupã caz, cu ajustãrile pentru depreciere constituite, dacã prezentul regulament nu specificã altfel.
    (2) Creditele acordate rezultate din operaţiunile reverse repo şi operaţiunile de luare cu împrumut de titluri garantate cu numerar, existente în sold la finele lunii pentru care se întocmeşte raportarea, vor fi luate în calcul dacã instrumentele de datorie sau de capitaluri proprii aferente acestor operaţiuni îndeplinesc una dintre urmãtoarele condiţii:
    a) sunt înscrise la cota unei burse de valori din ţãri cuprinse în categoria A sau din România;
    b) sunt emise sau garantate de organele administraţiei centrale din România.
    ART. 18
    La determinarea lichiditãţii efective, pentru activele garantate cu depozite colaterale, nu va fi luatã în calcul partea astfel garantatã.
    ART. 19
    (1) La determinarea lichiditãţii efective se iau în considerare doar garanţiile financiare primite de la instituţii de credit şi care sunt irevocabile şi necondiţionate.
    (2) Garanţiile menţionate la alin. (1), executabile la vedere sau pentru care se prevede un termen de valabilitate, vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la o valoare ajustatã obţinutã prin aplicarea la valoarea contabilã a coeficientului k.
    (3) Coeficientul k se determinã prin raportarea soldului mediu al garanţiilor financiare irevocabile şi necondiţionate primite, a cãror executare a fost solicitatã de instituţia de credit în perioada de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea, şi încasate în termen de 30 de zile de la data la care executarea a fost solicitatã, la soldul mediu al garanţiilor financiare irevocabile şi necondiţionate primite, calculat pentru o perioadã de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea.
    (4) Soldul mediu al garanţiilor financiare irevocabile şi necondiţionate primite, a cãror executare a fost solicitatã de instituţia de credit în perioada de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea, şi încasate în termen de 30 de zile de la data la care executarea a fost solicitatã se determinã pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor lunare înregistrate în ultima zi a fiecãrei luni.
    (5) Soldul mediu al garanţiilor financiare irevocabile şi necondiţionate primite, calculat pentru o perioadã de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea, se determinã pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor lunare înregistrate în ultima zi a fiecãrei luni.
    ART. 20
    (1) Angajamentele primite, evidenţiate în afara bilanţului, altele decât garanţiile menţionate la art. 19 alin. (2), vor fi repartizate pe benzile de scadenţã în funcţie de durata rãmasã de scurs şi vor fi evidenţiate astfel:
    a) angajamentele de creditare primite, precum şi cele aferente operaţiunilor de schimb la vedere, la valoarea contabilã;
    b) garanţiile financiare irevocabile şi necondiţionate primite de la instituţii de credit, pentru care sunt stabilite termene de executare certe, la o valoare ajustatã obţinutã prin aplicarea la valoarea contabilã aferentã fiecãrei benzi de scadenţã a coeficientului k calculat în conformitate cu prevederile art. 19.
    (2) În cazul angajamentelor de creditare primite pentru care nu sunt prevãzute grafice estimative de trageri, angajamentul existent în sold la data pentru care se întocmeşte raportarea se va evidenţia pe prima bandã de scadenţã.
    (3) Pentru angajamentele de creditare primite se vor reflecta şi graficele de rambursare aferente datoriilor ce ar rezulta în urma transformãrii angajamentelor de creditare primite în elemente bilanţiere, prin repartizarea ratelor de rambursat aferente datoriilor potenţiale pe benzile de scadenţã corespunzãtoare lichiditãţii necesare, stabilite în conformitate cu prevederile contractuale. În cazul în care angajamentele contractuale încheiate nu prevãd graficele de rambursare aferente datoriilor ce ar rezulta din angajamentele de creditare primite, rambursarea acestora se va înregistra prin evidenţierea întregii sume pe ultima bandã de scadenţã aferentã lichiditãţii necesare.

    1.2. Lichiditatea necesarã
    ART. 21
    În scopul determinãrii lichiditãţii necesare, datoriile, angajamentele date de instituţia de credit evidenţiate în afara bilanţului, inclusiv cele aferente operaţiunilor de schimb la vedere, şi sumele de plãtit aferente instrumentelor derivate se repartizeazã pe benzile de scadenţã în funcţie de durata rãmasã de scurs, cu respectarea dispoziţiilor care urmeazã.
    ART. 22
    (1) Datoriile cu scadenţã la vedere, cum sunt: împrumuturile de refinanţare de la Banca Naţionalã a României, conturile de corespondent ale instituţiilor de credit, depozitele la vedere ale instituţiilor de credit, depozitele instituţiilor de credit rambursabile dupã notificare, împrumuturile de pe o zi pe alta primite de la instituţii de credit, operaţiunile repo de pe o zi pe alta cu instituţiile de credit, titlurile date cu împrumut de pe o zi pe alta instituţiilor de credit, împrumuturile de pe o zi pe alta de la instituţiile financiare, operaţiunile repo de pe o zi pe alta cu clientela, titlurile date cu împrumut de pe o zi pe alta clientelei, conturile de decontare privind operaţiunile cu titluri (conturile instituţiilor de credit, conturile organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare, soldurile creditoare ale conturilor societãţilor de bursã, conturile altor instituţii financiare, conturile clientelei, alte sume de plãtit privind operaţiunile cu titluri), vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la valoarea contabilã.
    (2) Depozitele la vedere ale clientelei, depozitele clientelei rambursabile dupã notificare şi conturile curente creditoare ale clientelei vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la o valoare ajustatã, reprezentând 40% din valoarea contabilã.
    (3) Datoriile ataşate şi sumele de amortizat aferente datoriilor menţionate la alin. (1) şi (2) vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã la valoarea contabilã.
    ART. 23
    (1) Depozitele la termen ale clientelei din afara sectorului instituţiilor de credit vor fi repartizate pe benzile de scadenţã în funcţie de durata rãmasã de scurs, la o valoare ajustatã reprezentând 15% din valoarea contabilã aferentã fiecãrei benzi de scadenţã.
    (2) Fãrã a aduce atingere prevederilor alin. (1), pe prima bandã de scadenţã se va adãuga şi suma reprezentând 5% din soldul total aferent depozitelor la termen ale clientelei din afara sectorului instituţiilor de credit.
    (3) Datoriile ataşate şi sumele de amortizat aferente depozitelor menţionate la alin. (1) vor fi înscrise pe benzile de scadenţã în funcţie de durata rãmasã de scurs, la valoarea contabilã.
    ART. 24
    Depozitele la termen şi datoriile ataşate şi sumele de amortizat ale clientelei din sectorul instituţiilor de credit vor fi repartizate pe benzile de scadenţã în funcţie de durata rãmasã de scurs, la valoarea contabilã.
    ART. 25
    Instituţiile de credit care în perioada de aplicare anterioarã datei de raportare a indicatorului de lichiditate înregistreazã deficit de rezerve sau care în luna anterioarã datei pentru care se întocmeşte raportarea înregistreazã niveluri ale indicatorului de adecvare a capitalului sub limitele minime prevãzute de reglementãrile Bãncii Naţionale a României vor înregistra categoriile de datorii specificate la art. 22 alin. (2) şi la art. 23 la valoarea contabilã.
    ART. 26
    Categoriile de datorii şi, dupã caz, datoriile ataşate şi sumele de amortizat, altele decât cele menţionate la art. 22, 23 şi 24, vor fi repartizate pe benzile de scadenţã în funcţie de durata rãmasã de scurs, la valoarea contabilã.
    ART. 27
    La determinarea lichiditãţii necesare, pentru angajamentele date, evidenţiate în afara bilanţului, nu va fi luatã în calcul partea garantatã cu depozite colaterale.
    ART. 28
    (1) Garanţiile financiare executabile la vedere sau pentru care se prevede un termen de valabilitate vor fi înscrise pe prima bandã de scadenţã, la o valoare ajustatã obţinutã prin aplicarea la valoarea contabilã a coeficientului k.
    (2) Coeficientul k se va determina prin raportarea soldului mediu al garanţiilor financiare irevocabile şi necondiţionate date, a cãror executare a fost solicitatã instituţiei de credit în perioada de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea, la soldul mediu al garanţiilor financiare irevocabile şi necondiţionate date, calculat pentru o perioadã de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea.
    (3) Soldul mediu al garanţiilor financiare irevocabile şi necondiţionate date, a cãror executare a fost solicitatã instituţiei de credit în perioada de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea, se determinã pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor lunare înregistrate în ultima zi a fiecãrei luni.
    (4) Soldul mediu al garanţiilor financiare irevocabile şi necondiţionate date, calculat pentru o perioadã de 6 luni anterioare lunii pentru care se întocmeşte raportarea, se determinã pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor lunare înregistrate în ultima zi a fiecãrei luni.
    ART. 29
    (1) Angajamentele date, evidenţiate în afara bilanţului, altele decât garanţiile financiare menţionate la art. 28 alin. (1), vor fi repartizate pe benzile de scadenţã în funcţie de durata rãmasã de scurs şi vor fi evidenţiate astfel:
    a) angajamentele de creditare date, precum şi cele aferente operaţiunilor de schimb la vedere, la valoarea contabilã;
    b) garanţiile financiare irevocabile şi necondiţionate date altor instituţii de credit, precum şi garanţiile financiare date clientelei, pentru care sunt prevãzute termene de executare certe, la o valoare ajustatã obţinutã prin aplicarea la valoarea contabilã aferentã fiecãrei benzi de scadenţã a coeficientului k calculat în conformitate cu prevederile art. 28.
    (2) În cazul angajamentelor de creditare date pentru care nu sunt prevãzute grafice estimative de trageri, angajamentul existent în sold la data pentru care se întocmeşte raportarea se va evidenţia pe prima bandã de scadenţã.
    (3) Pentru angajamentele de creditare şi garanţiile financiare date se vor reflecta şi graficele de rambursare aferente activelor ce ar rezulta din transformarea angajamentelor de creditare şi a garanţiilor financiare date în elemente bilanţiere, prin repartizarea ratelor de rambursat aferente creanţelor potenţiale pe benzile de scadenţã corespunzãtoare lichiditãţii efective, stabilite în conformitate cu prevederile contractuale. În acest sens, activele ce ar rezulta din transformarea garanţiilor financiare date în elemente bilanţiere vor fi evidenţiate la o valoare ajustatã, potrivit art. 28 şi art. 29 alin. (1). În cazul în care angajamentele contractuale încheiate nu prevãd graficele de rambursare aferente activelor ce ar rezulta din angajamentele de creditare şi din garanţiile financiare date, rambursarea acestora se va înregistra prin evidenţierea întregii sume pe ultima bandã de scadenţã aferentã lichiditãţii efective.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Supravegherea riscului mare de lichiditate

    ART. 30
    (1) Instituţiile de credit trebuie sã calculeze riscul mare de lichiditate luând în considerare operaţiunile în echivalent lei.
    (2) În cazul în care nivelul unui risc mare de lichiditate depãşeşte 15% din totalul datoriilor, altele decât împrumuturile, şi al angajamentelor de creditare date de instituţia de credit, evidenţiate în afara bilanţului, instituţiile de credit vor calcula lichiditatea necesarã aferentã indicatorului de lichiditate, calculat pentru totalitatea operaţiunilor în echivalent lei, prin înregistrarea la valoarea contabilã a datoriilor prevãzute la art. 22 alin. (2) şi art. 23 pe care le au faţã de persoana respectivã sau faţã de grupul de clienţi aflaţi în legãturã.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Sancţiuni

    ART. 31
    Nerespectarea prevederilor prezentului regulament atrage aplicarea sancţiunilor şi/sau dispunerea mãsurilor prevãzute la art. 226, 227 şi 229 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 227/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    CAP. III
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 32
    (1) Prezentul regulament intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2012.
    (2) Instituţiile de credit vor finaliza demersurile necesare în vederea conformãrii cu prevederile prezentului regulament pânã la data de 31 martie 2012.
    (3) În perioada prevãzutã la alin. (2), instituţiile de credit nu vor încheia tranzacţii care sã conducã la deteriorarea, pe oricare dintre benzile de scadenţã prevãzute la art. 7 alin. (1), a nivelului indicatorului de lichiditate, calculat pentru totalitatea operaţiunilor, în echivalent lei, înregistrat în prima lunã de raportare, care, ca urmare a aplicãrii metodologiei de determinare a acestuia stabilite prin prezentul regulament, nu se încadreazã în limita prevãzutã la art. 7 alin. (1).
    ART. 33
    (1) Instituţiile de credit raporteazã Bãncii Naţionale a României, periodic, situaţiile privind indicatorul de lichiditate şi riscul mare de lichiditate, precum şi orice date aferente respectivelor situaţii.
    (2) Instituţiile de credit raporteazã Bãncii Naţionale a României situaţiile privind indicatorul de lichiditate pentru totalitatea operaţiunilor, în echivalent lei, şi, distinct, pentru operaţiunile în euro şi pentru cele în lei.
    (3) Instituţiile de credit raporteazã Bãncii Naţionale a României situaţia privind riscul mare de lichiditate pentru totalitatea operaţiunilor în echivalent lei.
    (4) Operaţiunile în monedã strãinã vor fi evaluate în echivalent în lei la cursul de schimb în vigoare comunicat de Banca Naţionalã a României în ultima zi bancarã lucrãtoare a perioadei pentru care se întocmeşte raportarea.
    (5) Cursul de schimb prevãzut la alin. (4) va fi utilizat şi la determinarea soldurilor medii prevãzute la art. 19 şi 28.
    (6) Forma şi conţinutul formularelor de raportare, precum şi frecvenţa şi modalitãţile de transmitere a situaţiilor menţionate la alin. (1) se stabilesc prin ordin emis de Banca Naţionalã a României.
    ART. 34
    În vederea limitãrii riscului de lichiditate, instituţiile de credit sunt obligate sã asigure o evidenţã extracontabilã corespunzãtoare, care sã stea la baza întocmirii raportãrilor de prudenţã bancarã prevãzute la art. 33.
    ART. 35
    (1) Pentru administrarea şi controlul riscului de lichiditate, instituţiile de credit, persoane juridice române, şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit din state terţe se conformeazã cerinţelor reglementãrilor Bãncii Naţionale a României privind cadrul de administrare a activitãţii instituţiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvãrii capitalului la riscuri şi condiţiile de externalizare a activitãţilor acestora.
    (2) Sucursalele din România ale instituţiilor de credit din alte state membre aplicã în mod corespunzãtor prevederile alin.(1).
    ART. 36
    Banca Naţionalã a României coopereazã cu autoritãţile competente din statele membre de origine pentru supravegherea cerinţelor de lichiditate la nivelul sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din alte state membre.
    ART. 37
    Instituţiile de credit transmit Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere strategia în domeniul administrãrii riscului de lichiditate şi planurile alternative de finanţare, în termen de 5 zile de la data aprobãrii sau revizuirii acestora, însoţite de documente care sã demonstreze cã instituţiile de credit au luat toate mãsurile pentru asigurarea, în caz de necesitate, a condiţiilor de punere în aplicare, în regim de urgenţã, a planurilor alternative, inclusiv prin încheierea de acorduri de finanţare alternative.
    ART. 38
    La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abrogã Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 24/2009 privind lichiditatea instituţiilor de credit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 891 din 18 decembrie 2009, cu modificãrile ulterioare.

             p. Preşedintele Consiliului de
           administraţie al Bãncii Naţionale
                      a României,
                  Florin Georgescu

    Bucureşti, 8 noiembrie 2011.
    Nr. 25.

                                      -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016