Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 21 din 23 octombrie 2009  privind institutiile de plata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 21 din 23 octombrie 2009 privind institutiile de plata

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 735 din 29 octombrie 2009
REGULAMENT nr. 21 din 23 octombrie 2009
privind instituţiile de platã
EMITENT: BANCA NAŢIONALÃ A ROMÂNIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 735 din 29 octombrie 2009


Având în vedere prevederile <>art. 19 , <>24 , <>art. 28 alin. (1) şi (3) , <>art. 31 alin. (1) , <>art. 36 , <>art. 44 alin. (1) şi (2) , <>art. 58 alin. (1) , <>art. 59 şi ale <>art. 64 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de platã,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 186 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 şi ale <>art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

Banca Naţionalã a României emite prezentul regulament.

CAP. I
Dpoziţii generale

SECŢIUNEA 1
Domeniul de aplicare şi definiţii

ART. 1
(1) Prezentul regulament se aplicã instituţiilor de platã, persoane juridice române, denumite în continuare instituţii de platã, şi stabileşte regulile privind înfiinţarea şi derularea activitãţii instituţiilor de platã, precum şi privind supravegherea prudenţialã a acestora.
(2) Prezentul regulament reglementeazã:
(i) cerinţele şi documentaţia ce trebuie prezentatã Bãncii Naţionale a României în vederea autorizãrii funcţionãrii instituţiilor de platã;
(ii) procedura de notificare a Bãncii Naţionale a României în vederea prestãrii de servicii de platã prin intermediul unui agent;
(iii) metodologia de calcul al nivelului minim şi componenţa fondurilor proprii;
(iv) mãsurile de protejare a fondurilor primite pentru executarea operaţiunilor de platã;
(v) procedura de notificare a Bãncii Naţionale a României asupra modificãrilor intervenite în situaţia instituţiilor de platã; şi
(vi) cerinţele de raportare.
ART. 2
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţiile prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de platã.
(2) În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) acţionar indirect - un acţionar sau asociat care deţine o cotã-parte din capital sau din drepturile de vot la o instituţie de platã, prin intermediul unei societãţi/entitãţi asupra cãreia acesta exercitã controlul;
b) acţionar semnificativ - o persoanã fizicã sau juridicã ori un grup de persoane fizice şi/sau juridice care acţioneazã concertat, care deţine direct sau indirect participaţii calificate într-o instituţie de platã. Se considerã cã persoanele acţioneazã concertat când fiecare dintre ele decide sã îşi exercite drepturile aferente acţiunilor deţinute, în concordanţã cu un acord explicit sau implicit intervenit între ele.

SECŢIUNEA a 2-a
Dispoziţii comune

ART. 3
(1) Solicitanţii trebuie sã probeze cu documente adecvate informaţiile furnizate Bãncii Naţionale a României.
(2) Banca Naţionalã a României poate verifica informaţiile furnizate de solicitanţi, prin solicitarea de documente suplimentare şi/sau prin obţinerea unei confirmãri din partea altor autoritãţi naţionale sau strãine, dupã caz.
ART. 4
(1) Documentele vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României în limba românã. Actele cu caracter oficial şi cele sub semnãturã privatã, pentru care nu este prevãzutã în prezentul regulament forma în care acestea se remit Bãncii Naţionale a României, vor fi prezentate în original sau în copie legalizatã, dupã caz. Pentru documentele redactate într-o limbã strãinã se va prezenta şi traducerea autorizatã a acestora.
(2) Documentaţia transmisã Bãncii Naţionale a României în aplicarea secţiunii a 7-a din titlul II al <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 trebuie prezentatã în douã exemplare, dintre care unul în limba românã, iar celãlalt în limba englezã, în traducere autorizatã.
(3) Documentele emise sau legalizate de o autoritate strãinã vor fi supralegalizate în condiţiile prevãzute de lege ori vor purta apostila prevãzutã de Convenţia cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizãrii actelor oficiale strãine, adoptatã la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999 , aprobatã prin <>Legea nr. 52/2000 , cu modificãrile ulterioare. În cazul în care se invocã o situaţie de înlãturare a acestor cerinţe, se va prezenta o confirmare în acest sens din partea autoritãţilor române sau strãine competente, sarcina probei revenind celui ce invocã o asemenea situaţie.
(4) În cazul persoanelor pentru care trebuie prezentat certificatul de cazier judiciar, în situaţia în care şi-au stabilit reşedinţa în România de mai puţin de 3 ani se va prezenta şi certificatul de cazier judiciar sau alt document echivalent eliberat de autoritãţile competente din ţara în care au avut anterior stabilit/stabilitã domiciliul/reşedinţa.
(5) Orice curriculum vitae prezentat Bãncii Naţionale a României potrivit prezentului regulament va fi semnat şi datat de cãtre persoana în cauzã.

CAP. II
Autorizarea funcţionãrii instituţiilor de platã

ART. 5
(1) Instituţiile de platã pot presta servicii de platã numai ulterior obţinerii autorizaţiei de funcţionare emise de Banca Naţionalã a României.
(2) Autorizaţia de funcţionare emisã de Banca Naţionalã a României va cuprinde serviciile de platã ce pot fi desfãşurate de instituţia de platã şi va fi însoţitã de aprobãrile pentru persoanele responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã, de confirmarea acţionarilor semnificativi ai instituţiei de platã, de aprobarea metodei de determinare a necesarului de fonduri proprii şi de numãrul de înregistrare în registrul instituţiilor de platã ţinut de Banca Naţionalã a României.
(3) În termen de 5 zile de la data începerii activitãţii de prestare de servicii de platã, instituţia de platã va notifica acest fapt Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere şi va transmite acesteia reglementãrile interne, în limba românã, referitoare la serviciile de platã autorizate, precum şi o declaraţie semnatã de persoanele responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã, din care sã rezulte cã instituţia de platã dispune de un sistem informatic care sã îi permitã furnizarea raportãrilor solicitate de Banca Naţionalã a României potrivit prezentului regulament.

SECŢIUNEA 1
Cerinţe generale

1.1. Capitalul iniţial
ART. 6
(1) Capitalul iniţial al instituţiilor de platã include:
a) capitalul social subscris şi vãrsat, cu excepţia acţiunilor preferenţiale cumulative;
b) primele de capital, integral încasate, aferente capitalului social;
c) rezervele legale, statutare şi alte rezerve;
d) profitul interimar înregistrat pânã la data determinãrii capitalului iniţial, precum şi profitul ultimului exerciţiu financiar înregistrat în rezultatul reportat pânã la repartizarea sa conform destinaţiilor stabilite de organele competente, determinate cu respectarea art. 41;
e) rezultatul reportat pozitiv al exerciţiilor financiare anterioare, rãmas dupã distribuirea profitului conform hotãrârii organelor competente.
(2) Pentru determinarea nivelului capitalului iniţial, din rezultatul obţinut prin însumarea elementelor prevãzute la alin. (1) se deduc rezultatul reportat reprezentând pierdere şi pierderea perioadei curente înregistratã pânã la determinarea capitalului iniţial.
(3) Pentru determinarea încadrãrii în condiţiile prevãzute la <>art. 20 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 , cerinţa privind nivelul minim al capitalului iniţial se va determina în echivalent lei utilizând cursul pieţei valutare comunicat de Banca Naţionalã a României la data înregistrãrii cererii de autorizare la Banca Naţionalã a României.
1.2. Obiect de activitate
ART. 7
În obiectul de activitate autorizat al unei instituţii de platã vor fi incluse doar serviciile de platã pentru care este fundamentatã în mod corespunzãtor în planul de activitate capacitatea instituţiei de platã de a le desfãşura în mod adecvat.
1.3. Acţionariat
ART. 8
(1) Banca Naţionalã a României evalueazã în ce mãsurã calitatea acţionarilor semnificativi este adecvatã, pe baza cumulativã a urmãtoarelor criterii:
a) reputaţia acţionarilor semnificativi, inclusiv existenţa unor motive întemeiate de a suspecta cã, în ceea ce priveşte deţinerea de participaţii calificate, ar putea creşte riscul de spãlare a banilor sau de finanţare a terorismului ori se efectueazã, s-a efectuat ori s-a încercat efectuarea unor operaţiuni de spãlare a banilor sau de finanţare a terorismului;
b) capacitatea acţionarilor semnificativi de a susţine o organizare adecvatã a instituţiei de platã.
(2) Banca Naţionalã a României evalueazã pe baza documentelor prevãzute la art. 18 doar persoana/persoanele care deţine/deţin în mod direct participaţii calificate şi persoana/persoanele care are/au calitatea de ultim deţinãtor indirect al participaţiei calificate la instituţia de platã vizatã, cu excepţia cazului în care Banca Naţionalã a României considerã ca fiind necesarã evaluarea unuia sau a mai multor deţinãtori intermediari din lanţul de participaţii calificate. Banca Naţionalã a României decide evaluarea celorlalţi acţionari semnificativi indirecţi pornind de la informaţiile publice disponibile cu privire la aceştia.
ART. 9
La evaluarea reputaţiei acţionarilor semnificativi sunt avute în vedere, de la caz la caz, în funcţie de gravitatea circumstanţelor caracteristice fiecãrei situaţii, în sensul cã pot induce dubii cu privire la îndeplinirea criteriului, cel puţin urmãtoarele aspecte:
a) existenţa unei condamnãri pentru infracţiuni de corupţie, spãlare de bani, terorism, infracţiuni contra patrimoniului, abuz în serviciu, luare sau dare de mitã, fals şi uz de fals, deturnare de fonduri, evaziune fiscalã, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţã, mãrturie mincinoasã, infracţiuni prevãzute de legislaţia specialã în domeniul financiar-bancar, de legislaţia privind societãţile comerciale, insolvenţa sau protecţia consumatorilor ori pentru orice alte fapte relevante;
b) acţionarul semnificativ este urmãrit penal sau judecat pentru oricare dintre infracţiunile prevãzute la lit. a);
c) acţionarul semnificativ este suspectat, pe plan intern sau internaţional, ca fiind terorist ori cã finanţeazã acte de terorism;
d) acţionarul semnificativ este stabilit într-un stat sau teritoriu considerat de cãtre FATF - GAFI - Grupul de Acţiune Financiarã Internaţionalã ca fiind "necooperant" ori într-un stat sau teritoriu care, potrivit acestui organism, nu a întreprins suficiente mãsuri pentru a se conforma cu recomandãrile FATF - GAFI;
e) investigaţii în curs ori derulate în trecut şi/sau mãsuri aplicate acţionarului semnificativ ori impunerea unor sancţiuni administrative pentru nerespectarea prevederilor care reglementeazã domeniul bancar, financiar, al activitãţii de asigurare sau orice altã legislaţie privind serviciile financiare;
f) investigaţii în curs ori derulate în trecut şi/sau mãsuri şi sancţiuni aplicate acţionarului semnificativ de orice organism de reglementare sau profesional pentru nerespectarea oricãror altor reglementãri relevante decât cele prevãzute la lit. e).
ART. 10
Cerinţele de reputaţie se pot considera îndeplinite dacã acţionarul semnificativ:
a) este acţionar semnificativ la o entitate reglementatã şi supravegheatã de Banca Naţionalã a României, Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ori de o autoritate de supraveghere cu atribuţii similare dintr-un alt stat membru;
b) este o persoanã ce asigurã conducerea şi/sau administrarea activitãţii unei entitãţi reglementate şi supravegheate de Banca Naţionalã a României, Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ori de o autoritate de supraveghere cu atribuţii similare dintr-un alt stat membru;
c) este o entitate reglementatã şi supravegheatã de Banca Naţionalã a României, Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ori de o autoritate de supraveghere cu atribuţii similare dintr-un alt stat membru.
ART. 11
(1) La evaluarea capacitãţii acţionarilor semnificativi de a susţine o organizare adecvatã a instituţiei de platã se are în vedere dacã a fost stabilit un cadru formal de administrare a activitãţii de prestare de servicii de platã riguros conceput, care sã includã o structurã organizatoricã clarã, cu linii de responsabilitate bine definite, transparente şi coerente, proceduri eficiente de identificare, administrare, monitorizare şi raportare a riscurilor la care este sau ar putea fi expusã instituţia şi mecanisme de control intern adecvate, inclusiv proceduri administrative şi contabile riguroase.
(2) Este interzisã externalizarea activitãţii de audit intern de cãtre instituţiile de platã.
(3) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (2), instituţiile de platã pot externaliza activitatea de audit intern la nivelul societãţii-mamã dacã aceasta este instituţie de credit sau instituţie financiarã în înţelesul prevãzut de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
1.4. Persoanele responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã
ART. 12
(1) Banca Naţionalã a României evalueazã în ce mãsurã persoanele responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã au o bunã reputaţie şi dispun de cunoştinţe şi experienţã adecvate naturii, extinderii şi complexitãţii activitãţii vizate.
(2) În cazul persoanelor juridice responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã, condiţia privind reputaţia se aplicã atât persoanei juridice, cât şi reprezentantului acesteia, desemnat sã asigure conducerea şi administrarea instituţiei de platã, iar cerinţa privind cunoştinţele şi experienţa se aplicã numai reprezentantului desemnat.
ART. 13
La evaluarea reputaţiei persoanelor prevãzute la art. 12, Banca Naţionalã a României are în vedere, în mod corespunzãtor, dispoziţiile prevãzute la art. 9 şi 10.
ART. 14
(1) Pentru scopul îndeplinirii cerinţei privind deţinerea de cunoştinţe şi experienţã solicitantul trebuie sã demonstreze cã persoanele responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã dispun de cunoştinţe teoretice şi practice adecvate cu privire la activitãţile ce urmeazã a fi desfãşurate de instituţia de platã, precum şi experienţã dobânditã într-o funcţie de conducere.
(2) La evaluarea persoanelor responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã, Banca Naţionalã a României are în vedere şi dacã planul de activitate şi planul de afaceri prezentate şi însuşite de acestea au la bazã o abordare realistã şi denotã profesionalism.

SECŢIUNEA a 2-a
Documentaţia ce trebuie prezentatã Bãncii Naţionale a României în vederea autorizãrii funcţionãrii instituţiilor de platã

ART. 15
În vederea obţinerii autorizaţiei de prestare de servicii de platã, solicitanţii trebuie sã prezinte Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare o cerere de autorizare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1, însoţitã de urmãtoarele informaţii şi documente:
a) planul de activitate cuprinzând descrierea obiectivelor, politicilor şi strategiilor instituţiei de platã, cu detalierea tipurilor de servicii de platã vizate a fi desfãşurate, însuşit de persoanele responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã;
b) planul de afaceri cuprinzând estimãrile situaţiilor financiare pe primii 3 ani de activitate, care sã demonstreze cã solicitantul este capabil sã angajeze sistemele, resursele şi procedurile adecvate şi proporţionale cu natura şi întinderea activitãţii vizate, precum şi estimãrile necesarului şi ale nivelului fondurilor proprii determinate pe primii 3 ani de activitate, însuşit de persoanele responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã. Datele previzionate vor fi fundamentate. Planul de afaceri trebuie sã se bazeze pe date plauzibile şi sã demonstreze inclusiv fezabilitatea proiectului;
c) certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerţului din care sã rezulte cã instituţia de platã deţine un nivel al capitalului social situat la nivelul stabilit de lege pentru capitalul iniţial sau, dupã caz, un raport întocmit de un auditor statutar ori o firmã de audit din care sã rezulte cã instituţia de platã deţine capital iniţial la nivelul prevãzut de lege; în cazul instituţiilor de platã care au obligaţia legalã de auditare a situaţiilor financiare, raportul trebuie elaborat de cãtre auditorul statutar sau de firma de audit a instituţiei de platã;
d) descrierea mãsurilor ce urmeazã a fi întreprinse în conformitate cu <>art. 31-33 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 în vederea protejãrii fondurilor utilizatorilor serviciilor de platã, care sã cuprindã cel puţin o justificare a alegerii metodei şi o prezentare a mecanismului propus, cu identificarea tuturor elementelor relevante prevãzute la art. 80 alin. (2);
e) descrierea cadrului formal de administrare a activitãţii de prestare de servicii de platã şi a mecanismelor de control intern, inclusiv a principiilor şi regulilor care vor sta la baza procedurilor de administrare a riscurilor la care este sau ar putea fi expusã instituţia de platã, a procedurilor administrative şi contabile, care sã demonstreze cã acestea sunt cuprinzãtoare şi adaptate la natura, întinderea şi complexitatea serviciilor de platã prestate de instituţia de platã; prezentarea procedurilor de administrare a riscurilor cuprinde şi indicarea metodei ce se intenţioneazã a se utiliza pentru determinarea necesarului de fonduri proprii, fundamentatã astfel încât Banca Naţionalã a României sã fie încredinţatã asupra adecvãrii metodei la situaţia concretã a instituţiei de platã, utilizând estimãrile furnizate potrivit lit. b);
f) descrierea mecanismelor de control intern instituite de solicitant pentru a se conforma obligaţiilor legale în materie de prevenire şi combatere a spãlãrii banilor şi finanţãrii terorismului şi Regulamentului (CE) nr. 1.781/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 noiembrie 2006 cu privire la informaţiile privind plãtitorul care însoţesc transferurile de fonduri;
g) descrierea structurii organizatorice a solicitantului, inclusiv politica de personal, referitoare cel puţin la recrutarea şi instruirea personalului şi, dacã este cazul, informaţii privind intenţia de utilizare a agenţilor şi modalitatea în care se va asigura respectarea cerinţelor legale de cãtre aceştia, informaţii privind intenţia de deschidere de sucursale, politicile în domeniul externalizãrii unor activitãţi, activitãţile propuse a fi externalizate şi tipurile de entitãţi cãtre care se va realiza externalizarea, indicarea sistemelor de plãţi la care instituţia de platã va participa, direct sau prin intermediul altui participant, şi modalitatea în care se realizeazã participarea;
h) lista acţionarilor semnificativi, mãrimea participaţiilor deţinute şi documentaţia prevãzutã la art. 18, pentru fiecare dintre aceştia;
i) lista persoanelor care au legãturi strânse cu instituţia de platã şi, pentru fiecare dintre acestea, documentaţia prevãzutã la art. 19;
j) lista persoanelor responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã şi documentaţia prevãzutã la art. 20, pentru fiecare dintre acestea;
k) elementele de identificare a auditorului statutar sau a firmei de audit, dacã este cazul;
l) informaţiile referitoare la aranjamentele de audit destinate asigurãrii protejãrii intereselor utilizatorilor de servicii de platã, în contextul obiectivelor vizate la lit. d), e) şi g);
m) actul constitutiv, statutul şi/sau contractul de societate, dupã caz, şi dovada înregistrãrii acestora la oficiul registrului comerţului;
n) certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului.
ART. 16
Planul de activitate prevãzut la art. 15 lit. a) va include cel puţin urmãtoarele:
a) prezentarea obiectivelor propuse a fi realizate în primii 3 ani de activitate;
b) descrierea clientelei şi a segmentului de piaţã pe care instituţia de platã intenţioneazã sã desfãşoare activitate;
c) descrierea serviciilor de platã ce urmeazã a fi efectuate, respectiv a produselor oferite şi a politicii de preţ/tarifare aferente acestora;
d) volumul activitãţii şi cota de piaţã, pe total şi pe categorii de servicii de platã, pentru primii 3 ani de funcţionare;
e) strategia în legãturã cu crearea suportului tehnic necesar desfãşurãrii activitãţilor propuse;
f) prezentarea activitãţilor comerciale ce se vor desfãşura, altele decât cea de prestare de servicii de platã, şi a procedurilor implementate ce asigurã cã aceste activitãţi comerciale nu prejudiciazã soliditatea situaţiei financiare a instituţiei de platã ori capacitatea Bãncii Naţionale a României de a supraveghea respectarea de cãtre instituţia de platã a tuturor obligaţiilor impuse de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 şi prezentul regulament.
ART. 17
(1) Descrierea cadrului formal de administrare a activitãţii de prestare de servicii de platã, prevãzut la art. 15 lit. e), va cuprinde, dupã caz: definirea liniilor de responsabilitate, mãsurile organizatorice adoptate în vederea protejãrii fondurilor utilizatorilor serviciilor de platã, atribuţiile fiecãrui compartiment/centru de responsabilitate al instituţiei de platã şi fluxurile informaţionale dintre acestea, atribuţiile sucursalelor şi ale altor sedii secundare ale instituţiei de platã, atribuţiile comitetelor specializate ale instituţiei de platã, competenţele organelor de administrare şi/sau de conducere ale instituţiei de platã şi ale activitãţii de prestare de servicii de platã.
(2) Descrierea mecanismelor de control intern se va referi, dupã caz, la modul de organizare a funcţiilor de control al riscurilor, de asigurare a conformitãţii şi de audit intern, în vederea asigurãrii continuitãţii şi fiabilitãţii în efectuarea serviciilor de platã.
ART. 18
(1) Pentru fiecare dintre acţionarii semnificativi, persoane juridice, cu excepţia instituţiilor de credit, a instituţiilor financiare nebancare înscrise în registrul special şi a instituţiilor de platã, persoane juridice române, se prezintã urmãtoarele documente:
a) certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerţului sau orice alt document oficial echivalent eliberat de autoritatea similarã din ţara de origine, care sã ateste cel puţin denumirea, sediul social, data înmatriculãrii, persoanele împuternicite legal sã reprezinte persoana juridicã şi obiectul de activitate al acesteia;
b) certificatul de cazier judiciar sau alt document echivalent eliberat de autoritãţile competente din ţara de origine;
c) chestionarul pentru acţionarii semnificativi, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2, completat şi semnat de reprezentantul legal al acţionarului.
(2) Pentru fiecare dintre acţionarii semnificativi, persoane fizice, se prezintã urmãtoarele documente:
a) copia actului de identitate, a cãrei conformitate cu originalul va fi certificatã de posesorul actului de identitate;
b) certificatul de cazier judiciar sau alt document echivalent eliberat de autoritãţile competente din ţara în care are stabilit/stabilitã domiciliul/reşedinţa;
c) chestionarul al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2, completat şi semnat de acţionar.
ART. 19
(1) Pentru fiecare dintre persoanele care au legãturi strânse cu instituţia de platã prevãzute la art. 15 lit. i), se prezintã o încadrare a relaţiilor existente între aceastã persoanã şi instituţia de platã, corespunzãtor prevederilor <>art. 5 pct. 18 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 , precum şi elementele de identificare a acesteia.
(2) În aplicarea <>art. 17 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 , instituţia de platã trebuie sã prezinte o descriere a cadrului legislativ şi instituţional din statul terţ în care este situatã persoana cu care are legãturi strânse, care sã cuprindã, dupã caz, informaţii referitoare la: autoritatea responsabilã cu supravegherea respectivelor persoane şi sistemul de supraveghere, legislaţia în domeniul secretului profesional şi al schimbului de informaţii, al prevenirii şi combaterii spãlãrii banilor şi finanţãrii terorismului şi orice alte informaţii relevante privind eventuale impedimente în realizarea supravegherii prudenţiale de cãtre Banca Naţionalã a României.
(3) În vederea evaluãrii persoanelor menţionate la alin. (1), Banca Naţionalã a României poate solicita şi alte informaţii şi documente care sã ateste cã legãturile strânse ori dispoziţiile legale, mãsurile de naturã administrativã din jurisdicţia unui stat terţ ce guverneazã una sau mai multe persoane fizice ori juridice cu care instituţia de platã are legãturi strânse sau dificultãţile în aplicarea dispoziţiilor ori mãsurilor respective nu împiedicã exercitarea eficientã a funcţiilor Bãncii Naţionale a României de supraveghere.
ART. 20
(1) Pentru fiecare dintre persoanele fizice responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã va fi transmisã hotãrârea organului competent cu privire la desemnarea acestor persoane, precum şi urmãtoarea documentaţie:
a) copia actului de identitate, a cãrei conformitate cu originalul va fi certificatã de posesorul actului de identitate;
b) certificatul de cazier judiciar sau alt document echivalent eliberat de autoritãţile competente din ţara în care are stabilit/stabilitã domiciliul/reşedinţa;
c) curriculum vitae, care va cuprinde cel puţin informaţii legate de studiile absolvite, cu menţionarea instituţiei de învãţãmânt, a naturii cursurilor şi a anului absolvirii, şi o prezentare detaliatã a activitãţii desfãşurate, cu indicarea denumirii, adresei şi a profilului activitãţii entitãţii în cadrul cãreia a activat, a naturii şi duratei activitãţilor desfãşurate, a responsabilitãţilor exercitate şi, dupã caz, a autoritãţii însãrcinate cu supravegherea fiecãreia dintre entitãţile în cadrul cãrora persoana respectivã a desfãşurat activitate;
d) chestionarul al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 3, completat şi semnat de aceste persoane.
(2) Pentru fiecare dintre persoanele juridice responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã va fi transmisã hotãrârea organului competent cu privire la desemnarea acestor persoane, precum şi urmãtoarea documentaţie:
a) certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerţului sau orice alt document oficial echivalent eliberat de autoritatea similarã din ţara de origine, care sã ateste cel puţin denumirea, sediul social, data înmatriculãrii, persoanele împuternicite legal sã reprezinte persoana juridicã şi obiectul de activitate al acesteia;
b) certificatul de cazier judiciar sau alt document echivalent eliberat de autoritãţile competente din ţara de origine;
c) chestionarul al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 3, completat şi semnat de reprezentantul legal al acestei persoane;
d) documentaţia prevãzutã la alin. (1) pentru reprezentantul persoanei juridice desemnat pentru a asigura conducerea şi administrarea instituţiei de platã.

SECŢIUNEA a 3-a
Autorizarea entitãţilor care presteazã servicii de platã la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009

ART. 21
Entitãţile care se încadreazã la <>art. 185 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 trebuie sã solicite autorizarea Bãncii Naţionale a României pânã la data de 31 decembrie 2010.
ART. 22
Entitãţilor prevãzute la art. 21 li se aplicã în mod corespunzãtor dispoziţiile prezentului regulament.
ART. 23
În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, entitãţile prevãzute la art. 21 transmit Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare documentaţia prevãzutã la art. 15, însoţitã şi de ultima situaţie financiarã anualã şi de cea mai recentã situaţie financiarã, depuse la organele competente.
ART. 24
În situaţia în care entitãţile care solicitã autorizarea funcţioneazã deja prin intermediul agenţilor sau sucursalelor pe teritoriul României sau al unui stat terţ, acestea vor prezenta şi documentele prevãzute la cap. III sau, dupã caz, documentele prevãzute la art. 65.

CAP. III
Notificarea în vederea prestãrii de servicii de platã prin intermediul unui agent

ART. 25
Instituţiile de platã pot presta servicii de platã prin intermediul unui agent numai ulterior înscrierii acestuia în registrul instituţiilor de platã ţinut de Banca Naţionalã a României.
ART. 26
(1) Prevederile art. 12 şi 13 se aplicã în mod corespunzãtor persoanelor responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã a agentului.
(2) În cazul în care agentul este o persoanã fizicã, prevederile art. 12 şi 13 se aplicã acesteia.
ART. 27
(1) Pentru îndeplinirea cerinţei privind deţinerea de cunoştinţe şi experienţã solicitantul trebuie sã demonstreze cã persoanele responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã ce urmeazã a fi desfãşuratã de agent dispun de cunoştinţe adecvate cu privire la aceste activitãţi, precum şi de experienţã dobânditã într-o entitate comparabilã ca activitate cu activitãţile ce urmeazã a fi prestate de agent.
(2) În cazul în care agentul este o persoanã fizicã, prevederile alin. (1) se aplicã acesteia.
ART. 28
În vederea înscrierii în registrul instituţiilor de platã a agentului persoanã juridicã, instituţiile de platã trebuie sã transmitã Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere hotãrârea organului competent cu privire la angajarea agentului, însoţitã de urmãtoarele documente şi informaţii:
a) certificatul de înregistrare emis de oficiul registrului comerţului sau orice alt document oficial echivalent eliberat de autoritatea similarã din ţara de origine, care sã ateste cel puţin denumirea, sediul social, data înmatriculãrii, persoanele împuternicite legal sã reprezinte persoana juridicã şi obiectul de activitate al acesteia;
b) descrierea mecanismelor de control intern instituite pentru conformarea la obligaţiile legale în materie de prevenire şi combatere a spãlãrii banilor şi finanţãrii terorismului;
c) identitatea persoanelor responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã şi documentaţia prevãzutã la art. 20.
ART. 29
În cazul în care agentul este o persoanã fizicã, în vederea înscrierii acestuia în registrul instituţiilor de platã, instituţiile de platã trebuie sã transmitã Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere hotãrârea organului competent cu privire la angajarea agentului, însoţitã de o informare privind numele şi adresa acestuia şi de documentaţia prevãzutã la art. 20 alin. (1).
ART. 30
În plus faţã de documentaţia prevãzutã la art. 28 şi 29, în cazul în care agentul este situat într-un stat terţ, instituţiile de platã trebuie sã transmitã Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere şi o descriere a cadrului legislativ şi instituţional din statul terţ aplicabil serviciilor ce urmeazã a fi prestate, care sã cuprindã, dupã caz, informaţii referitoare la: autoritatea responsabilã cu supravegherea şi sistemul de supraveghere, legislaţia în domeniul secretului profesional şi al schimbului de informaţii, al prevenirii spãlãrii banilor şi al finanţãrii terorismului şi orice alte informaţii relevante privind eventuale impedimente în realizarea supravegherii prudenţiale de cãtre Banca Naţionalã a României, cum ar fi restricţionarea accesului la informaţii ori a posibilitãţii efectuãrii unor verificãri la faţa locului.
ART. 31
(1) În situaţia în care Banca Naţionalã a României - Direcţia supraveghere hotãrãşte înscrierea agentului în registrul instituţiilor de platã, decizia va cuprinde serviciile de platã ce pot fi desfãşurate de instituţia de platã prin intermediul agentului şi va fi însoţitã de aprobãrile pentru persoanele responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã şi de numãrul de înregistrare în registru.
(2) Procedura şi termenele în care Banca Naţionalã a României se pronunţã asupra cererii de desfãşurare a activitãţii de servicii de platã prin intermediul unui agent sunt cele prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 .

CAP. IV
Nivelul minim, componenţa şi cerinţe de raportare ale fondurilor proprii

SECŢIUNEA 1
Nivelul minim al fondurilor proprii

ART. 32
(1) Nivelul minim al fondurilor proprii de care trebuie sã dispunã o instituţie de platã se determinã potrivit <>art. 28 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 .
(2) Datele aferente activitãţii de prestare de servicii de platã utilizate la determinarea necesarului de fonduri proprii includ datele aferente activitãţilor operaţionale şi conexe acesteia.
ART. 33
(1) În aplicarea dispoziţiilor <>art. 28 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 , instituţiile de platã îşi determinã necesarul de fonduri proprii prin utilizarea uneia dintre cele 3 metode prevãzute în prezentul regulament, respectiv metoda A, metoda B şi metoda C, selectatã în procesul de autorizare, respectiv în procedura de notificare a modificãrilor în situaţia instituţiilor de platã.
(2) La determinarea indicatorilor ce stau la baza fiecãrei metode trebuie avute în vedere instrucţiunile ce se regãsesc în anexa nr. 4.
ART. 34
(1) Potrivit metodei A necesarul de fonduri proprii al unei instituţii de platã reprezintã cel puţin 10% din volumul cheltuielilor administrative fixe aferente activitãţii de prestare de servicii de platã înregistrate de instituţia de platã în anul financiar precedent.
(2) Banca Naţionalã a României poate solicita, în caz de modificare semnificativã a volumului cheltuielilor administrative fixe aferente anului în curs în raport cu anul financiar precedent, ajustarea necesarului de fonduri proprii prevãzut la alin. (1) prin determinarea acestuia pe baza cheltuielilor administrative fixe pe anul în curs previzionate pornind de la informaţiile contabile existente.
ART. 35
Potrivit metodei B necesarul fondurilor proprii se determinã pe baza volumului mediu lunar al operaţiunilor de platã realizate de instituţia de platã în anul financiar precedent, prin aplicarea urmãtorului algoritm de calcul:
1. determinarea volumului total al operaţiunilor de platã din anul precedent, calculat prin însumarea fondurilor ce au fãcut obiectul unei tranzacţii de platã;
2. ajustarea rezultatului obţinut la pct. 1 prin împãrţirea la 12;
3. împãrţirea în tranşe valorice a rezultatului obţinut la pct. 2, fiecãrei tranşe fiindu-i aplicat un coeficient de ponderare, dupã cum urmeazã:
a) 4% pentru tranşa valoricã de pânã la echivalentul în lei a 5 milioane euro inclusiv;
b) 2,5% pentru tranşa valoricã ce depãşeşte echivalentul în lei a 5 milioane euro şi pânã la echivalentul în lei a 10 milioane euro inclusiv;
c) 1% pentru tranşa valoricã ce depãşeşte echivalentul în lei a 10 milioane euro şi pânã la echivalentul în lei a 100 milioane euro inclusiv;
d) 0,5% pentru tranşa valoricã ce depãşeşte echivalentul în lei a 100 milioane euro şi pânã la echivalentul în lei a 250 milioane euro inclusiv;
e) 0,25% pentru tranşa valoricã ce depãşeşte echivalentul în lei a 250 milioane euro;
4. însumarea rezultatelor obţinute la pct. 3;
5. ajustarea sumei obţinute la pct. 4 prin aplicarea unui coeficient stabilit în funcţie de activitatea de prestare de servicii de platã desfãşuratã de instituţia de platã, astfel:
a) 0,5 pentru activitatea prevãzutã la <>art. 8 lit. f) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 ;
b) 0,8 pentru activitatea prevãzutã la <>art. 8 lit. g) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 ;
c) 1 pentru activitãţile prevãzute la <>art. 8 lit. a)-e) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 .
ART. 36
(1) Potrivit metodei C necesarul fondurilor proprii se determinã pe baza veniturilor obţinute de instituţia de platã din activitatea de prestare de servicii de platã în anul financiar precedent, prin aplicarea urmãtorului algoritm de calcul:
1. determinarea valorii indicatorului relevant, prin însumarea veniturilor din dobânzi, veniturilor din comisioane şi altor venituri din exploatare şi deducerea din valoarea astfel obţinutã a cheltuielilor cu dobânzile;
2. împãrţirea pe tranşe valorice a rezultatului obţinut la pct. 1 şi ajustarea fiecãrei tranşe valorice prin aplicarea unui coeficient de ponderare, dupã cum urmeazã:
- 10% pentru tranşa valoricã de pânã la echivalentul în lei a 2,5 milioane euro inclusiv;
- 8% pentru tranşa valoricã ce depãşeşte echivalentul în lei a 2,5 milioane euro şi pânã la echivalentul în lei a 5 milioane euro inclusiv;
- 6% pentru tranşa valoricã ce depãşeşte echivalentul în lei a 5 milioane euro şi pânã la echivalentul în lei a 25 milioane euro inclusiv;
- 3% pentru tranşa valoricã ce depãşeşte echivalentul în lei a 25 milioane euro şi pânã la echivalentul în lei a 50 milioane euro inclusiv;
- 1,5% pentru tranşa valoricã ce depãşeşte echivalentul în lei a 50 milioane euro inclusiv;
3. însumarea rezultatelor obţinute la pct. 2;
4. ajustarea sumei obţinute la pct. 3 prin aplicarea unui coeficient stabilit în funcţie de activitatea de prestare de servicii de platã desfãşuratã de instituţia de platã, astfel:
a) 0,5 pentru activitatea prevãzutã la <>art. 8 lit. f) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 ;
b) 0,8 pentru activitatea prevãzutã la <>art. 8 lit. g) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 ;
c) 1 pentru activitãţile prevãzute la <>art. 8 lit. a)-e) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 .
(2) Pentru determinarea indicatorului relevant prevãzut la alin. (1) se vor avea în vedere urmãtoarele:
a) nu se includ veniturile extraordinare;
b) cheltuielile legate de externalizarea unor servicii pot fi deduse numai dacã externalizarea se realizeazã cãtre entitãţi care sunt supuse supravegherii prudenţiale în conformitate cu <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 .
(3) Necesarul fondurilor proprii al unei instituţii de platã calculat potrivit metodei C nu poate fi mai mic decât maximul dintre valoarea obţinutã prin aplicarea algoritmului precizat la alin. (1) şi 80% din media aritmeticã simplã calculatã pe baza nivelurilor fondurilor proprii aferente ultimelor 3 exerciţii financiare.
ART. 37
(1) În cazul în care în primul an de activitate în domeniu instituţia de platã nu a desfãşurat activitate pe perioada unui an financiar complet, în locul datelor înregistrate în anul financiar precedent instituţia de platã utilizeazã, în vederea aplicãrii metodelor prevãzute la art. 34-36, datele previzionate în planul de activitate pentru primul an financiar.
(2) În situaţia în care instituţia de platã nu a împlinit 3 ani financiari de activitate, media aritmeticã a nivelului fondurilor proprii prevãzutã la art. 36 alin. (3) se calculeazã raportat la anii financiari împliniţi.
(3) În scopul aplicãrii alin. (1), în cazul în care datele previzionate în planul de activitate nu mai sunt plauzibile, Banca Naţionalã a României solicitã ajustarea corespunzãtoare a acestora.
ART. 38
(1) În aplicarea <>art. 35 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 , fãrã a aduce atingere dispoziţiilor art. 37 din prezentul regulament, instituţiile de platã utilizeazã date auditate la determinarea necesarului de fonduri proprii.
(2) În cazul în care instituţiile de platã nu dispun de date auditate, pentru determinarea necesarului de fonduri proprii potrivit metodei selectate se pot utiliza datele înregistrate în contabilitate pânã la data auditãrii lor.

SECŢIUNEA a 2-a
Componenţa fondurilor proprii

ART. 39
Fondurile proprii ale instituţiilor de platã sunt formate din fonduri proprii de nivel 1 şi fonduri proprii de nivel 2.
2.1. Componenţa fondurilor proprii de nivel 1
ART. 40
Fondurile proprii de nivel 1 cuprind:
a) capitalul social subscris şi vãrsat, cu excepţia acţiunilor preferenţiale cumulative;
b) primele de capital, integral încasate, aferente capitalului social;
c) rezervele legale, statutare şi alte rezerve;
d) rezultatul reportat pozitiv al exerciţiilor financiare anterioare, rãmas dupã distribuirea profitului conform hotãrârii organelor competente.
ART. 41
(1) Profitul interimar înregistrat pânã la data determinãrii fondurilor proprii, precum şi profitul ultimului exerciţiu financiar înregistrat în rezultatul reportat pânã la repartizarea sa conform destinaţiilor stabilite de organele competente pot fi incluse în fondurile proprii numai dacã sumele aferente au fost verificate de persoanele responsabile cu auditarea situaţiilor financiare şi dacã în raportul întocmit în urma verificãrii se exprimã opinia cã sumele respective au fost evaluate în conformitate cu principiile şi regulile de contabilizare şi sunt nete de orice obligaţie sau dividend previzibilã/previzibil la data determinãrii sau, dupã caz, de repartizãri efectuate pânã la aceastã datã.
(2) În sensul prezentului capitol, prin profit interimar înregistrat pânã la data determinãrii fondurilor proprii se înţelege profitul net calculat de instituţia de platã la data determinãrii fondurilor proprii, conform reglementãrilor contabile aplicabile.
ART. 42
Pentru determinarea nivelului fondurilor proprii de nivel 1 se vor deduce urmãtoarele elemente:
a) valoarea de înregistrare în contabilitate (cost de achiziţie) a acţiunilor proprii deţinute de instituţia de platã;
b) rezultatul reportat, reprezentând pierdere, indiferent dacã a fost sau nu verificatã de persoanele responsabile cu auditarea situaţiilor financiare;
c) pierderea perioadei curente înregistratã pânã la data determinãrii fondurilor proprii;
d) valoarea de înregistrare în contabilitate a imobilizãrilor necorporale.
2.2. Componenţa fondurilor proprii de nivel 2
ART. 43
(1) Fondurile proprii de nivel 2 se compun din:
a) fonduri proprii de nivel 2 de bazã;
b) fonduri proprii de nivel 2 suplimentar.
(2) Fondurile proprii de nivel 2 de bazã se compun din:
a) rezervele din reevaluarea imobilizãrilor corporale, ajustate cu obligaţiile fiscale aferente, previzibile la data calculãrii fondurilor proprii;
b) alte elemente care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 44 alin. (1);
c) titlurile pe duratã nedeterminatã emise de instituţia de platã şi alte instrumente de aceeaşi naturã care îndeplinesc, cumulativ, condiţiile prevãzute la art. 45. Acestora li se pot adãuga, fiind asimilate lor, acţiunile preferenţiale cumulative, altele decât cele prevãzute la alin. (3).
(3) Fondurile proprii de nivel 2 suplimentar se compun din capital sub formã de împrumut subordonat şi acţiuni preferenţiale cumulative pe duratã determinatã, cu respectarea condiţiilor prevãzute la art. 46.
2.3. Condiţii privind elementele de fonduri proprii de nivel 2
ART. 44
(1) Cu acordul prealabil al Bãncii Naţionale a României, pot fi incluse în fondurile proprii de nivel 2 de bazã elementele prevãzute la art. 43 alin. (2) lit. b), cu condiţia ca, indiferent de semnificaţia lor juridicã sau contabilã, acestea sã aibã urmãtoarele caracteristici:
a) sã fie la dispoziţia instituţiei de platã fãrã restricţii pentru acoperirea riscurilor specifice activitãţii de prestare de servicii de platã, atunci când pierderile sau minusurile de valoare nu au fost încã identificate;
b) sã se regãseascã în evidenţa contabilã internã;
c) nivelul lor sã fie stabilit de conducerea instituţiei de platã, verificat de persoanele responsabile cu auditarea situaţiilor financiare, comunicat Bãncii Naţionale a României şi supus supravegherii acesteia.
(2) În categoria elementelor prevãzute la alin. (1) pot fi incluse, în particular, subvenţiile publice sau private nerambursabile.
ART. 45
Elementele prevãzute la art. 43 alin. (2) lit. c) pot fi incluse în fondurile proprii de nivel 2 de bazã, cu acordul prealabil al Bãncii Naţionale a României, dacã sunt îndeplinite condiţiile generale de respectare a caracterului subordonat prevãzute la art. 47, precum şi urmãtoarele cerinţe specifice:
a) rãscumpãrarea/rambursarea nu se poate efectua la iniţiativa deţinãtorului sau fãrã aprobarea prealabilã a Bãncii Naţionale a României. Rãscumpãrarea/rambursarea nu poate fi solicitatã de instituţia de platã în primii 5 ani de la data includerii acestora în fondurile proprii. Banca Naţionalã a României acceptã rãscumpãrarea/rambursarea doar dacã este încredinţatã cã ulterior rãscumpãrãrii/rambursãrii fondurile proprii ale instituţiei de platã rãmân adecvate cel puţin pe o perioadã de 2 ani. Valoarea instrumentelor de datorie pentru care instituţia de platã a obţinut acceptul Bãncii Naţionale a României pentru a fi rãscumpãrate/rambursate nu mai este eligibilã pentru includerea în fondurile proprii de la data la care instituţia de platã a obţinut acceptul;
b) contractul de emisiune/împrumut trebuie sã asigure cã instituţia de platã are opţiunea de a amâna plata dobânzii aferente;
c) creanţele creditorului asupra instituţiei de platã trebuie sã fie în totalitate subordonate creanţelor tuturor celorlalţi creditori nesubordonaţi;
d) contractul de emisiune/împrumut trebuie sã specifice faptul cã principalul şi dobânda neplãtite aferente sunt la dispoziţia instituţiei de platã pentru acoperirea pierderilor, în condiţii de asigurare a continuitãţii activitãţii;
e) numai sumele integral plãtite sunt luate în considerare.
ART. 46
(1) Acţiunile preferenţiale cumulative pe duratã determinatã şi capitalul sub formã de împrumut subordonat prevãzute la art. 43 alin. (3) pot fi incluse în fondurile proprii de nivel 2 suplimentar, cu acordul prealabil al Bãncii Naţionale a României, numai dacã obligaţiile contractuale ferme asigurã cã în cazul falimentului sau lichidãrii instituţiei de platã acestea au un rang inferior în raport cu creanţele tuturor celorlalţi creditori nesubordonaţi şi cã nu vor fi rambursate decât dupã ce toate celelalte datorii nerambursate la acea datã au fost achitate. În acest sens prevederile contractuale trebuie sã îndeplineascã condiţiile generale referitoare la datoria subordonatã menţionate la art. 47.
(2) Elementele prevãzute la art. 43 alin. (3) trebuie sã îndeplineascã pentru includerea în fondurile proprii de nivel 2 suplimentar atât condiţiile menţionate la alin. (1), cât şi urmãtoarele cerinţe specifice:
a) numai sumele integral plãtite pot fi luate în considerare;
b) scadenţa sã fie de cel puţin 5 ani de la data includerii în calculul fondurilor proprii de nivel 2 suplimentar;
c) suma totalã luatã în considerare la determinarea nivelului fondurilor proprii de nivel 2 suplimentar trebuie sã fie redusã gradual începând cu cel puţin 5 ani înaintea scadenţei, prin aplicarea unei cote procentuale semestriale constante, astfel încât pentru raportãrile aferente ultimului semestru înaintea scadenţei finale datoria sã nu mai fie luatã în considerare. Valoarea cu care este redusã gradual suma inclusã în fondurile proprii de nivel 2 suplimentar aferentã unui astfel de instrument se determinã prin aplicarea cotei procentuale semestriale asupra sumei totale iniţiale a datoriei respective, astfel încât la sfârşitul primei luni a ultimului semestru înaintea scadenţei valoarea cumulatã a reducerilor sã fie egalã cu suma totalã iniţialã a datoriei respective;
d) contractul sã nu includã clauze care sã conducã, în circumstanţe specificate în acesta, altele decât lichidarea instituţiei de platã, la rambursarea anticipatã a datoriei înainte de data convenitã a scadenţei.
(3) În cadrul perioadei de cel puţin 5 ani prevãzute la alin. (2) lit. c), valoarea semestrialã constantã cu care trebuie redusã suma aferentã datoriei care intrã în calculul nivelului fondurilor proprii se scade integral în prima lunã aferentã fiecãrui semestru.
(4) Semestrele sunt determinate pentru fiecare împrumut subordonat în parte în funcţie de scadenţele intermediare şi scadenţa finalã.
(5) Pentru scopurile lit. b) a alin. (2), în cazul împrumuturilor a cãror scadenţã nu este fixatã, rambursarea este condiţionatã de efectuarea notificãrii cãtre Banca Naţionalã a României cu cel puţin 5 ani înainte de data rambursãrii, exceptând situaţiile în care, ca urmare a aplicãrii metodologiei de calcul prevãzute la art. 49, capitalul sub formã de împrumut subordonat nu mai poate fi inclus în calculul fondurilor proprii sau în care este solicitatã în mod expres aprobarea Bãncii Naţionale a României pentru rambursarea anticipatã.
(6) Banca Naţionalã a României poate aproba rambursarea anticipatã a împrumuturilor subordonate, doar ulterior expirãrii perioadei de 5 ani de la data la care suma/sumele a/au fost inclusã/incluse în fondurile proprii ale instituţiei de platã, în condiţiile în care solicitarea este fãcutã la iniţiativa emitentului şi, în opinia Bãncii Naţionale a României, nivelul fondurilor proprii ale instituţiei de platã împrumutate rãmâne adecvat cel puţin pe o perioadã de 2 ani.
(7) În cazul în care rambursarea unui împrumut subordonat se realizeazã în mai multe tranşe, fiecare tranşã este consideratã un împrumut subordonat individual pentru scopurile determinãrii nivelului fondurilor proprii de nivel 2 suplimentar, iar prevederile prezentului articol se aplicã în mod corespunzãtor.
(8) Valoarea propriilor instrumente de datorie rãscumpãrate/rambursate de instituţia de platã înainte de scadenţã nu va fi inclusã în calculul fondurilor proprii.
ART. 47
(1) Toate formele de datorie subordonatã prevãzute la art. 45 şi 46 trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii generale pentru a putea fi incluse în fondurile proprii de nivel 2:
a) subordonarea trebuie sã fie efectivã, iar creanţele creditorului subordonat nu trebuie sã fie garantate;
b) contractul nu trebuie sã conţinã clauze care pot conduce la rambursarea anticipatã a datoriei sau la creşterea costurilor iniţiale ale datoriei. Aceasta însã nu trebuie sã prejudicieze dreptul creditorului subordonat de a solicita falimentul debitorului, de exemplu în cazuri de neplatã a sumelor datorate conform contractului (dobândã, pe perioada derulãrii contractului, şi principalul, la scadenţã). Doar în cadrul procedurilor de realizare a creanţelor menţionate la alin. (2) lit. c) se pot pretinde despãgubiri suplimentare, care se vor încasa odatã cu creanţa principalã în urma tuturor celorlalte creanţe nesubordonate.
(2) În sensul celor prevãzute la alin. (1) lit. a), clauzele contractuale trebuie sã asigure cã:
a) creanţele creditorului subordonat au rang inferior faţã de toţi creditorii nesubordonaţi. În caz de lichidare a instituţiei de platã, creditorii subordonaţi nu trebuie sã poatã primi sau reţine orice sume sau active pânã când toţi creditorii nesubordonaţi au fost plãtiţi sau despãgubiţi în întregime;
b) creditorii renunţã la dreptul lor de a putea compensa sumele pe care le datoreazã instituţiei de platã cu sumele subordonate datorate lor de cãtre instituţia de platã;
c) singurele situaţii care pot fi admise în contract drept cazuri de neîndeplinire culpabilã a obligaţiilor de cãtre debitor (cazuri de culpã) sunt: neplata sumelor datorate conform contractului (dobândã, pe perioada derulãrii contractului, şi principalul, la scadenţã) şi, respectiv, falimentul împrumutatului. În aceste situaţii, creditorul nu trebuie sã aibã la dispoziţie alte mijloace de realizare a creanţei sale în afara posibilitãţii de a solicita falimentul debitorului şi, respectiv, de a-şi realiza drepturile într-o procedurã de lichidare a acestuia din urmã.
(3) În sensul celor prevãzute la alin. (1) lit. b) prevederile contractuale nu trebuie sã conţinã:
a) clauzã de declarare simultanã a exigibilitãţii obligaţiilor ca urmare a neîndeplinirii culpabile a uneia dintre ele ("cross default") - clauzã conform cãreia obligaţiile contractuale aferente datoriei subordonate sunt considerate a fi neîndeplinite din culpa debitorului, dacã oricare alt împrumut al acestuia intrã în stare de nerambursare;
b) clauzã de gaj negativ - clauzã potrivit cãreia constituie caz de culpã constituirea de garanţii de cãtre instituţia de platã debitoare asupra oricãruia dintre activele sale pentru obligaţiuni, titluri sau alte datorii.
2.4. Fondurile proprii totale
ART. 48
(1) Sumele aferente elementelor incluse în fondurile proprii, prevãzute la art. 40, art. 41 alin. (1) şi art. 43 alin. (2) lit. a) trebuie sã fie la dispoziţia instituţiei de platã pentru a fi utilizate imediat şi nerestricţionat, în vederea acoperirii riscurilor sau pierderilor de îndatã ce acestea apar.
(2) La momentul calculãrii sumelor prevãzute la alin. (1), acestea trebuie sã fie nete de orice obligaţie fiscalã, previzibilã în momentul respectiv, sau sã fie ajustate corespunzãtor în mãsura în care cheltuielile cu impozitul reduc nivelul pânã la care elementele respective pot fi utilizate pentru acoperirea riscurilor sau a pierderilor.
(3) Instituţiile de platã cu capital de stat nu includ în fondurile proprii garanţiile pe care administraţiile centrale sau autoritãţile locale le acordã acestor instituţii.
ART. 49
(1) Pentru calculul fondurilor proprii, elementele componente ale fondurilor proprii de nivel 2, prevãzute la art. 43, sunt supuse urmãtoarelor limite:
a) totalul fondurilor proprii de nivel 2 nu poate depãşi 100% din fondurile proprii de nivel 1, calculate potrivit art. 40, art. 41 alin. (1) şi art. 42;
b) totalul valorii acţiunilor preferenţiale cumulative pe duratã determinatã şi al capitalului sub formã de împrumut subordonat, prevãzute la art. 43 alin. (3), ce poate fi luat în considerare la calculul fondurilor proprii nu poate depãşi 50% din valoarea fondurilor proprii de nivel 1, calculate potrivit art. 40, art. 41 alin. (1) şi art. 42.
(2) Banca Naţionalã a României poate aproba, la cererea instituţiei de platã, depãşirea limitelor prevãzute la alin. (1), dar numai în situaţii excepţionale şi doar provizoriu.
ART. 50
(1) Pentru determinarea fondurilor proprii, urmãtoarele elemente vor fi deduse, jumãtate din fondurile proprii de nivel 1, calculate potrivit art. 40, art. 41 alin. (1) şi art. 42, şi jumãtate din fondurile proprii de nivel 2, calculate potrivit art. 43, dupã aplicarea limitelor prevãzute la art. 49 alin. (1):
a) valoarea acţiunilor şi a altor titluri de capital deţinute de instituţia de platã în alte instituţii de platã, instituţii de credit sau financiare care depãşesc 10% din capitalul social al acestora;
b) creanţele şi instrumentele subordonate de tipul celor prevãzute de art. 43 alin. (2) lit. c) şi art. 43 alin. (3), pe care instituţia de platã le înregistreazã faţã de alte instituţii de platã, instituţii de credit sau instituţii financiare în capitalul cãrora înregistreazã deţineri de acţiuni şi alte titluri de capital ce depãşesc 10% din capitalul social al acestora;
c) partea din valoarea totalã a deţinerilor de acţiuni şi alte titluri de capital mai mici sau egale cu 10% din capitalul social al altor instituţii de platã, instituţii de credit sau instituţii financiare, a creanţelor şi a instrumentelor subordonate de tipul celor prevãzute de art. 43 alin. (2) lit. c) şi de art. 43 alin. (3), pe care instituţia de platã le înregistreazã faţã de instituţii de platã, instituţii de credit sau instituţii financiare, altele decât cele prevãzute la lit. a) şi b), parte ce depãşeşte 10% din nivelul fondurilor proprii ale instituţiei de platã determinat înaintea deducerii elementelor prevãzute la lit. a)-e);
d) participaţiile pe care instituţia de platã le deţine în societãţi de asigurare, societãţi de reasigurare, societãţi holding de asigurare;
e) instrumentele de tipul celor prevãzute la art. 43 alin. (2) lit. c) şi art. 43 alin. (3), pe care instituţia de platã le deţine în societãţi de asigurare, societãţi de reasigurare, societãţi holding de asigurare, în care instituţia de platã deţine o participaţie.
(2) În scopul aplicãrii alin. (1) lit. d) şi e), prin participaţie se înţelege deţinerea unor drepturi în capitalul unei entitãţi, reprezentate sau nu prin titluri, care, prin crearea unor legãturi durabile cu acea entitate, sunt destinate sã contribuie la activitãţile acesteia ori deţinerea, în mod direct sau indirect, a 20% sau mai mult din drepturile de vot sau din capitalul unei entitãţi.
(3) În situaţia în care jumãtate din valoarea elementelor deductibile prevãzute la alin. (1) depãşeşte nivelul fondurilor proprii de nivel 2, calculat potrivit prevederilor art. 43, suma aflatã în exces se deduce din nivelul fondurilor proprii de nivel 1, calculat potrivit prevederilor art. 40, art. 41 alin. (1) şi ale art. 42.
ART. 51
La calculul fondurilor proprii potrivit prezentei secţiuni, instituţiile de platã utilizeazã date aferente activitãţii de prestare de servicii de platã, inclusiv date aferente activitãţilor operaţionale şi conexe acesteia.
ART. 52
Instituţiile de platã trebuie sã poatã dovedi în orice moment Bãncii Naţionale a României îndeplinirea cerinţelor prevãzute de prezentul capitol.

CAP. V
Mãsuri de protejare a fondurilor primite pentru executarea operaţiunilor de platã

ART. 53
În înţelesul <>art. 31-33 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 , fondurile primite de la utilizatorii serviciilor de platã pentru executarea operaţiunilor de platã, denumite în înţelesul prezentului capitol fonduri protejate, includ sumele primite de la sau în beneficiul unui utilizator al serviciilor de platã, pentru executarea unei operaţiuni de platã, inclusiv sumele primite de la un prestator de servicii de platã pentru executarea unei operaţiuni de platã pe seama unui utilizator al serviciilor de platã.
ART. 54
Instituţiei de platã îi este interzis sã utilizeze pentru alte scopuri contul deschis la o instituţie de credit în care depune fondurile protejate potrivit metodei prevãzute la <>art. 31 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 .
ART. 55
(1) În înţelesul <>art. 31 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 activele lichide şi de foarte bunã calitate cuprind:
a) titluri de creanţã emise sau garantate de administraţii centrale, regionale ori locale din statele membre;
b) titluri de creanţã emise sau garantate de Banca Central Europeanã, bãnci centrale din state membre şi de organizaţii internaţionale şi bãnci multilaterale de dezvoltare;
c) titluri de creanţã emise de instituţii de credit din state membre;
d) titluri de participare în organismele de plasament colectiv în valori mobiliare care investesc numai în activele prevãzute la lit. a)-c).
(2) În scopul aplicãrii alin. (1) lit. b), prin organizaţii internaţionale şi bãnci multilaterale de dezvoltare se înţelege urmãtoarele:
a) Comunitatea Europeanã;
b) Fondul Monetar Internaţional;
c) Banca Reglementelor Internaţionale;
d) Banca Internaţionalã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare;
e) Societatea Financiarã Internaţionalã;
f) Banca Interamericanã de Dezvoltare;
g) Banca Asiaticã de Dezvoltare;
h) Banca Africanã de Dezvoltare;
i) Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei;
j) Banca Nordicã de Investiţii;
k) Banca de Dezvoltare din Caraibe;
l) Banca Europeanã pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare;
m) Banca Europeanã de Investiţii;
n) Fondul European de Investiţii;
o) Agenţia de Garantare Multilateralã a Investiţiilor;
p) Facilitatea Internaţionalã de Finanţare pentru Imunizare;
q) Banca Islamicã de Dezvoltare.
ART. 56
Instituţia de platã trebuie sã ţinã evidenţa fondurilor protejate potrivit metodei prevãzute la <>art. 31 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 , defalcate pe:
a) fondurile pãstrate într-un cont bancar potrivit art. 54;
b) fondurile investite în active lichide şi de foarte bunã calitate potrivit art. 55 din prezentul regulament.
ART. 57
Instituţia de platã trebuie sã demonstreze Bãncii Naţionale a României cã aplicarea metodei prevãzute la <>art. 31 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 pentru protejarea fondurilor este adecvatã, în sensul asigurãrii unei protecţii depline a utilizatorilor de servicii de platã.
ART. 58
Condiţiile minime pentru îndeplinirea cerinţei prevãzute la art. 57 sunt:
a) poliţa de asigurare sau garanţia comparabilã sã fie furnizatã de un asigurator sau de o instituţie de credit, autorizate sã desfãşoare activitate într-un stat membru;
b) asigurãtorul sau, dupã caz, instituţia de credit prevãzut(ã) la lit. a) sã nu aparţinã grupului din care face parte instituţia de platã respectivã;
c) suma asiguratã sau garantatã sã acopere integral suma fondurilor protejate;
d) poliţa de asigurare sau garanţia comparabilã sã fie expresã, respectiv protecţia furnizatã sã fie legatã în mod clar de expuneri ce pot fi identificate cu exactitate sau de un portofoliu de expuneri clar delimitat, astfel încât gradul de acoperire a protecţiei este clar definit şi nu poate fi pus la îndoialã;
e) poliţa de asigurare sau garanţia comparabilã sã fie irevocabilã, respectiv în afara nerespectãrii de cãtre cumpãrãtorul protecţiei a obligaţiei de a plãti la scadenţã costul protecţiei, contractul prin care este furnizatã protecţia sã nu conţinã nicio clauzã care ar putea sã permitã furnizorului protecţiei sã anuleze unilateral garanţia;
f) poliţa de asigurare sau garanţia comparabilã sã fie necondiţionatã, respectiv contractul prin care este furnizatã protecţia sã nu conţinã nicio clauzã asupra cãreia cumpãrãtorul protecţiei sã nu deţinã controlul, clauzã care sã poatã scuti garantul de obligaţia de a plãti în termenul stabilit.
ART. 59
(1) Instituţia de platã trebuie sã ţinã evidenţa fondurilor protejate potrivit <>art. 31 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 .
(2) Instituţia de platã informeazã Banca Naţionalã a României - Direcţia supraveghere, în termen de 3 zile de la producerea riscului asigurat/garantat, în legãturã cu modul în care a funcţionat mecanismul de protecţie prevãzut la art. 57.

CAP. VI
Modificãri în situaţia instituţiilor de platã

ART. 60
Instituţiile de platã trebuie sã solicite aprobarea prealabilã ori, dupã caz, sã notifice Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere modificãrile în situaţia acestora potrivit prevederilor prezentului capitol.

SECŢIUNEA 1
Modificãri supuse aprobãrii prealabile

ART. 61
(1) Sunt supuse aprobãrii prealabile a Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere modificãrile în situaţia instituţiilor de platã referitoare la:
a) completarea obiectului de activitate cu oricare dintre serviciile de platã enumerate la <>art. 8 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 ;
b) înlocuirea persoanelor responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã;
c) deschiderea de sucursale în state terţe şi modificãrile în situaţia acestora referitoare la înlocuirea persoanelor desemnate sã asigure conducerea sucursalelor;
d) modificarea metodei de determinare a necesarului de fonduri proprii;
e) schimbarea metodei de protejare a fondurilor primite pentru executarea operaţiunilor de platã;
f) externalizarea de funcţii operaţionale importante aferente serviciilor de platã;
g) modificãrile în situaţia agenţilor înregistraţi în registrul ţinut de Banca Naţionalã a României referitoare la înlocuirea persoanelor responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã.
(2) Instituţiile de platã comunicã Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere deschiderea de sucursale şi prestarea de servicii de platã în mod direct în alte state membre potrivit procedurii prevãzute la <>art. 54 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 .
ART. 62
(1) Instituţiile de platã procedeazã la înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor corespunzãtoare modificãrilor supuse aprobãrii prealabile a Bãncii Naţionale a României numai dupã obţinerea acestei aprobãri.
(2) O copie certificatã de oficiul registrului comerţului de pe înregistrãrile efectuate referitoare la menţiunile respective sau orice alt document oficial echivalent eliberat de autoritatea similarã din ţara gazdã trebuie transmisã Bãncii Naţionale a României în termen de 10 zile de la efectuarea înregistrãrii.
1.1. Obiectul de activitate
ART. 63
(1) Cererea de aprobare a completãrii obiectului de activitate trebuie însoţitã de hotãrârea organului competent privind modificarea obiectului de activitate şi de documentele prevãzute la art. 15 lit. a), c), d), e), f) şi g).
(2) Dacã modificarea propusã nu introduce noi elemente în privinţa unor informaţii furnizate anterior Bãncii Naţionale a României, solicitantul prezintã, în locul documentului ori documentelor în cauzã prevãzute la alin. (1), o declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte acest fapt.
(3) Completarea obiectului de activitate se aprobã doar în privinţa activitãţilor pentru care este fundamentatã în mod corespunzãtor capacitatea instituţiei de platã de a le desfãşura în mod adecvat.
1.2. Persoanele responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã
ART. 64
(1) În cazul înlocuirii persoanelor responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã, instituţia de platã trebuie sã solicite în prealabil Bãncii Naţionale a României aprobarea noilor persoane.
(2) Cererea de aprobare va fi însoţitã de hotãrârea organului competent şi documentaţia prevãzutã la art. 20.
(3) Evaluarea persoanelor prevãzute la alin. (1) se va realiza în condiţiile prevãzute la art. 12-14.
1.3. Sucursale în state terţe
ART. 65
(1) În cazul deschiderii unei sucursale într-un stat terţ, cererea va indica ţara în care se intenţioneazã deschiderea sucursalei şi va fi însoţitã de urmãtoarele documente şi informaţii:
a) hotãrârea organului competent, din care sã rezulte: obiectul de activitate şi, dacã este cazul, capitalul de dotare al sucursalei, identitatea persoanei/persoanelor desemnate sã asigure conducerea sucursalei şi limitele mandatului ce îi/le este acordat, precum şi adresa sucursalei;
b) copia de pe actul de identitate, curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar ale fiecãrei persoane desemnate sã asigure conducerea sucursalei, însoţite de chestionarul al cãrui modul este prevãzut în anexa nr. 3, completat şi semnat de fiecare dintre persoanele desemnate sã asigure conducerea sucursalei;
c) o descriere a serviciilor de platã ce se intenţioneazã a fi prestate;
d) structura organizatoricã a sucursalei;
e) o descriere a cadrului legislativ şi instituţional din statul terţ care sã cuprindã, dupã caz, informaţii referitoare la: autoritatea responsabilã cu supravegherea şi sistemul de supraveghere, legislaţia în domeniul secretului profesional şi al schimbului de informaţii, al prevenirii şi combaterii spãlãrii banilor şi finanţãrii terorismului şi orice alte informaţii relevante privind eventuale impedimente în realizarea supravegherii prudenţiale de cãtre Banca Naţionalã a României, cum ar fi restricţionarea accesului la informaţii ori a posibilitãţii efectuãrii unor verificãri la faţa locului;
f) o descriere a mecanismelor de control intern instituite de solicitant pentru a se conforma obligaţiilor legale în materie de prevenire şi combatere a spãlãrii banilor şi finanţãrii terorismului;
g) o descriere a activitãţii ce se va desfãşura, alta decât cea de prestare de servicii de platã, şi a procedurilor implementate ce asigurã cã aceste activitãţi comerciale nu prejudiciazã soliditatea situaţiei financiare a instituţiei de platã ori capacitatea Bãncii Naţionale a României de a supraveghea respectarea de cãtre instituţia de platã a tuturor obligaţiilor impuse de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 şi de prezentul regulament.
(2) Evaluarea persoanele desemnate sã asigure conducerea sucursalei se va realiza în condiţiile prevãzute la art. 12-14.
(3) În cazul înlocuirii persoanelor desemnate sã asigure conducerea sucursalei, instituţia de platã trebuie sã solicite în prealabil Bãncii Naţionale a României aprobarea noilor persoane.
1.4. Metoda de determinare a necesarului de fonduri proprii
ART. 66
(1) Cererea de modificare trebuie însoţitã de indicarea metodei ce se intenţioneazã a se utiliza pentru determinarea necesarului de fonduri proprii potrivit prevederilor cap. IV şi fundamentarea acestei alegeri astfel încât Banca Naţionalã a României sã fie încredinţatã asupra adecvãrii metodei la situaţia concretã a instituţiei de platã.
(2) Instituţia de platã poate solicita modificarea metodei de determinare a necesarului de fonduri proprii în situaţia în care acesta nu a împlinit un an financiar complet de activitate numai dacã justificã, în mod obiectiv, aceastã necesitate, cum ar fi de exemplu datoritã modificãrii obiectului de activitate.
1.5. Modificarea metodei de protejare a fondurilor primite pentru executarea operaţiunilor de platã
ART. 67
Cererea pentru modificarea metodei de protejare a fondurilor primite pentru executarea operaţiunilor de platã trebuie sã fie însoţitã de o justificare a necesitãţii modificãrii şi o prezentare a mecanismului propus, cu identificarea tuturor elementelor relevante.
1.6. Externalizarea funcţiilor operaţionale importante aferente serviciilor de platã
ART. 68
Cererea de externalizare de funcţii operaţionale importante trebuie însoţitã de urmãtoarele:
a) descrierea funcţiilor operaţionale ce se vor externaliza;
b) identitatea persoanei cãtre care se vor externaliza;
c) descrierea procedurilor prin care instituţia de platã se asigurã de respectarea cerinţelor impuse de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 şi prezentul regulament, cu detalierea mecanismelor prin care instituţia de platã se asigurã cã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la art. 47 alin. (2) şi <>art. 48 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 ;
d) încadrarea funcţiilor operaţionale din perspectiva importanţei acestora potrivit criteriilor stabilite la <>art. 48 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 .
ART. 69
În plus faţã de documentaţia prevãzutã la art. 68, în cazul în persoana cãtre care se externalizeazã funcţii operaţionale importante este situatã într-un stat terţ, instituţiile de platã trebuie sã transmitã Bãncii Naţionale a României şi o descriere a cadrului legislativ şi instituţional din statul terţ care sã cuprindã, dupã caz, informaţii referitoare la: autoritatea responsabilã cu supravegherea şi sistemul de supraveghere, legislaţia în domeniul secretului profesional şi al schimbului de informaţii, al prevenirii şi combaterii spãlãrii banilor şi finanţãrii terorismului şi orice alte informaţii relevante privind eventuale impedimente în realizarea supravegherii prudenţiale de cãtre Banca Naţionalã a României, cum ar fi restricţionarea accesului la informaţii ori a posibilitãţii efectuãrii unor verificãri la faţa locului.
1.7. Modificãrile în situaţia agenţilor înregistraţi în registrul ţinut de Banca Naţionalã a României referitoare la înlocuirea persoanelor responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã
ART. 70
(1) În cazul înlocuirii persoanelor responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã din cadrul agenţilor, instituţia de platã trebuie sã solicite în prealabil Bãncii Naţionale a României aprobarea noilor persoane.
(2) Cererea de aprobare va fi însoţitã de hotãrârea organului competent şi documentaţia prevãzutã la art. 20.
(3) Evaluarea persoanelor prevãzute la alin. (1) se va realiza în condiţiile prevãzute la art. 26 şi 27.

SECŢIUNEA a 2-a
Modificãri supuse notificãrii

ART. 71
Sunt supuse notificãrii Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere modificãrile în situaţia instituţiilor de platã referitoare la:
a) denumire;
b) sediul social;
c) restrângerea obiectului de activitate;
d) deschiderea de sedii secundare pe teritoriul României, inclusiv modificãrile în situaţia acestora referitoare la adresã;
e) modificãrile în situaţia sucursalelor deschise în alte state membre, inclusiv cele privitoare la deschiderea de noi sucursale;
f) acţionarii semnificativi;
g) persoanele care au legãturi strânse cu instituţia de credit;
h) modificãrile în situaţia agenţilor înregistraţi în registrul ţinut de Banca Naţionalã a României, potrivit art. 76;
i) modificãrile în situaţia sucursalelor deschise în state terţe, inclusiv cele privitoare la deschiderea altor sucursale într-un stat terţ în care instituţia de platã are deja aprobatã deschiderea sucursalei principale;
j) modificãri ale elementelor relevante privind mãsurile de protejare a fondurilor primite pentru executarea operaţiunilor de platã, prevãzute la art. 80 alin. (2);
k) identitatea auditorului statutar sau a firmei de audit, dacã este cazul;
l) externalizarea funcţiilor operaţionale, altele decât cele importante.
ART. 72
Dacã nu se prevede altfel în prezentul regulament, notificarea trebuie însoţitã, dupã caz, de copia certificatã de oficiul registrului comerţului de pe înregistrãrile efectuate referitoare la menţiunile respective sau orice alt document oficial echivalent eliberat de autoritatea similarã din ţara gazdã şi trebuie transmisã Bãncii Naţionale a României în termen de maximum 10 zile de la data realizãrii modificãrii sau, dupã caz, a înregistrãrii menţiunilor corespunzãtoare în registrul comerţului.
2.1. Acţionarii semnificativi
ART. 73
Instituţia de platã notificã Bãncii Naţionale a României achiziţionãrile de participaţii calificate la instituţia de platã, inclusiv majorãrile participaţiilor existente ce conduc la deţineri de participaţii calificate.
ART. 74
(1) Instituţia de platã trebuie sã prezinte pentru noii acţionari semnificativi documentaţia prevãzutã la art. 18.
(2) Evaluarea persoanelor prevãzute la alin. (1) se va realiza în condiţiile prevãzute la art. 8-11.
(3) Instituţia de platã trebuie sã prezinte şi documentul prevãzut la art. 15 lit. e), dacã survin modificãri comparativ cu documentul depus deja la Banca Naţionalã a României.
2.2. Persoanele care au legãturi strânse cu instituţia de platã
ART. 75
Instituţia de platã notificã Bãncii Naţionale a României modificãrile intervenite în lista privind persoanele care au legãturi strânse cu instituţia de platã, sens în care comunicã elementele de identificare ale persoanelor care nu se mai încadreazã în aceastã categorie şi, dupã caz, documentaţia prevãzutã la art. 19 pentru fiecare dintre persoanele nouîncadrate în aceastã categorie.
2.3. Modificãrile în situaţia agenţilor înregistraţi în registrul ţinut de Banca Naţionalã a României
ART. 76
(1) Instituţia de platã notificã modificãrile în situaţia agenţilor înregistraţi în registrul ţinut de Banca Naţionalã a României privitoare la:
a) denumire şi sediul social ori, dupã caz, nume şi adresã;
b) prestarea de noi servicii de platã prin intermediul respectivului agent.
(2) În cazul modificãrilor prevãzute la alin. (1) lit. a), instituţia de platã trebuie sã transmitã o copie certificatã de oficiul registrului comerţului de pe înregistrãrile efectuate referitoare la menţiunea respectivã sau orice alt document oficial echivalent eliberat de autoritatea similarã din ţara gazdã ori, dupã caz, o copie a documentului de identitate a cãrei conformitate cu originalul va fi certificatã de posesorul actului de identitate.
(3) În cazul modificãrilor prevãzute la alin. (1) lit. b), instituţia de platã trebuie sã transmitã o descriere a noilor servicii de platã şi a mecanismelor de control intern instituite de solicitant pentru a se conforma obligaţiilor legale în materie de prevenire şi combatere a spãlãrii banilor şi finanţãrii terorismului. În situaţia în care aceastã modificare nu are impact asupra mecanismelor de control intern notificate deja Bãncii Naţionale a României, documentul trebuie înlocuit cu o declaraţie din care sã rezulte acest fapt.
2.4. Modificãrile în situaţia sucursalelor deschise în state terţe, inclusiv cele privitoare la deschiderea altor sucursale într-un stat terţ în care instituţia de platã are deja aprobatã deschiderea sucursalei principale
ART. 77
(1) Instituţia de platã notificã modificãrile în situaţia sucursalelor deschise în state terţe privitoare la:
a) denumire şi adresã;
b) prestarea de noi servicii de platã prin intermediul respectivei sucursale;
c) prestarea de noi activitãţi comerciale, altele decât prestarea de servicii de platã.
(2) Instituţia de platã trebuie sã transmitã Bãncii Naţionale a României hotãrârea organului competent, din care sã rezulte aprobarea modificãrii în situaţia sucursalei, însoţitã de urmãtoarele:
a) pentru modificãrile de la alin. (1) lit. b), instituţia de platã trebuie sã transmitã documentaţia prevãzutã la art. 65 lit. f).
b) pentru modificãrile de la alin. (1) lit. c), instituţia de platã trebuie sã transmitã documentaţia prevãzutã la art. 65 lit. g).
ART. 78
(1) În cazul deschiderii de cãtre instituţia de platã şi a altor sucursale pe teritoriul aceluiaşi stat terţ, notificarea va fi însoţitã de hotãrârea organului competent, din care sã rezulte: obiectul de activitate şi, dacã este cazul, capitalul de dotare al sucursalei, identitatea persoanei/persoanelor desemnate sã asigure conducerea sucursalei şi limitele mandatului ce îi/le este acordat, precum şi adresa sucursalei.
(2) În acest caz, instituţia de platã va desemna prima sucursalã ca sucursalã principalã, care va asigura comunicarea cu Banca Naţionalã a României şi îndeplinirea tuturor cerinţelor prevãzute de lege şi de reglementãrile în vigoare pentru întreaga activitate desfãşuratã pe teritoriul statului terţ.
ART. 79
În situaţia în care modificãrile survenite nu au impact asupra elementelor notificate deja Bãncii Naţionale a României, documentele solicitate se înlocuiesc cu o declaraţie din care sã rezulte acest fapt.
2.5. Modificãri privind mãsurile de protejare a fondurilor primite pentru executarea operaţiunilor de platã
ART. 80
(1) Orice modificare a elementelor relevante privind metoda de protejare a fondurilor primite pentru executarea operaţiunilor de platã aprobatã deja de Banca Naţionalã a României se notificã împreunã cu documentele din care rezultã respectarea cerinţelor legale aplicabile.
(2) Elementele relevante la care face referire alin. (1) sunt, dupã caz:
a) instituţia de credit la care sunt depozitate fondurile protejate;
b) societatea de asigurãri sau instituţia de credit care emite poliţa de asigurare sau altã garanţie comparabilã;
c) condiţiile care guverneazã contractul prin care sunt asigurate sau garantate fondurile;
d) modalitatea de aplicare a dispoziţiilor <>art. 32 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 ;
e) modul de exercitare a opţiunii prevãzute la <>art. 33 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 .
2.6. Identitatea auditorilor statutari sau a firmelor de audit
ART. 81
În cazul modificãrilor cu privire la auditorii statutari sau firmele de audit, instituţia de platã transmite Bãncii Naţionale a României elementele de identificare ale noilor persoane desemnate.
2.7. Externalizarea unor funcţii operaţionale, altele decât cele importante
ART. 82
Comunicarea privind externalizarea de funcţii operaţionale, altele decât cele importante, trebuie însoţitã de urmãtoarele documente:
a) descrierea funcţiilor operaţionale ce se vor externaliza;
b) identitatea persoanei cãtre care se vor externaliza;
c) încadrarea funcţiilor operaţionale din perspectiva importanţei acestora potrivit criteriilor stabilite la <>art. 48 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 .
ART. 83
În plus faţã de documentaţia prevãzutã la art. 82, în cazul în care persoana cãtre care se externalizeazã funcţii operaţionale este situatã într-un stat terţ, instituţiile de platã trebuie sã transmitã Bãncii Naţionale a României şi o descriere a cadrului legislativ şi instituţional din statul terţ care sã cuprindã, dupã caz, informaţii referitoare la: autoritatea responsabilã cu supravegherea şi sistemul de supraveghere, legislaţia în domeniul secretului profesional şi al schimbului de informaţii, al prevenirii şi combaterii spãlãrii banilor şi finanţãrii terorismului şi orice alte informaţii relevante privind eventuale impedimente în realizarea supravegherii prudenţiale de cãtre Banca Naţionalã a României, cum ar fi restricţionarea accesului la informaţii ori a posibilitãţii efectuãrii unor verificãri la faţa locului.

CAP. VII
Cerinţe de raportare

ART. 84
(1) Instituţiile de platã calculeazã pânã la finele primei luni a fiecãrui an necesarul de fonduri proprii pentru anul în curs, potrivit prevederilor cap. IV secţiunea 1.
(2) Instituţiile de platã raporteazã Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere necesarul de fonduri proprii în termen de 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar anterior.
(3) Fãrã a aduce atingere dispoziţiilor art. 37, raportarea trebuie însoţitã de prezentarea detaliatã a calculului realizat pe baza datelor auditate.
ART. 85
Instituţiile de platã raporteazã trimestrial indicatorii utilizaţi în calculul necesarului de fonduri proprii, determinaţi pentru perioada de raportare pe baza datelor contabile, prin completarea şi transmiterea anexei nr. 4.
ART. 86
(1) Instituţiile de platã determinã lunar şi raporteazã trimestrial nivelul şi componenţa fondurilor proprii, potrivit prevederilor prezentului capitol, pe baza datelor înscrise în evidenţa contabilã şi a datelor calculate extracontabil.
(2) Raportarea se realizeazã prin completarea şi transmiterea anexei nr. 5.
ART. 87
(1) În aplicarea <>art. 35 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 instituţiile de platã raporteazã anual, în termen de 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, elemente din bilanţ şi din contul de profit şi pierderi.
(2) Raportarea se realizeazã prin completarea şi transmiterea anexei nr. 6 şi trebuie însoţitã de raportul de audit.
ART. 88
Instituţiile de platã transmit Bãncii Naţionale a României raportãrile prevãzute în prezentul capitol atât electronic, cât şi letric, în cel mult 30 de zile de la sfârşitul perioadei pentru care acestea se întocmesc, dacã nu se prevede altfel.

CAP. VIII
Mãsuri şi sancţiuni

ART. 89
Nerespectarea prevederilor prezentului regulament atrage, dupã caz, luarea mãsurilor şi/sau aplicarea sancţiunilor prevãzute la secţiunea a 9-a din titlul II al <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 .

CAP. IX
Dispoziţii finale

ART. 90
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezentul regulament.
ART. 91
Prezentul regulament intrã în vigoare la 1 noiembrie 2009.

*

Prezentul regulament transpune prevederile art. 5, art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8 şi art. 17 alin. (1) ale Directivei 2007/64/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 noiembrie 2007 privind serviciile de platã în cadrul pieţei interne, de modificare a directivelor 97/7/CE , 2002/65/CE , 2005/60/CE şi 2006/48/CE şi de abrogare a Directivei 97/5/CE , publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 319 din 5 decembrie 2007.

p. Preşedintele Consiliului
de administraţie al
Bãncii Naţionale a României,
Florin Georgescu

Bucureşti, 23 octombrie 2009.
Nr. 21.


ANEXA 1

CERERE DE AUTORIZARE

Subsemnatul, ......(numele şi prenumele)......, în calitate de*1) ........, solicit autorizarea instituţiei de platã ......(denumirea instituţiei de platã)........, cu sediul în ............, înregistratã la oficiul registrului comerţului sub nr. ....... .
În susţinerea cererii anexez urmãtoarea documentaţie:
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
-------------
*1) Cererea se va completa de cãtre reprezentantul legal al societãţii desemnat în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Adresa noastrã de contact este: ........................ telefon ......, fax ......, e-mail ............

Data .............

Semnãtura şi ştampila
......................

Banca Naţionalã a României
Direcţia reglementare şi autorizare


ANEXA 2

CHESTIONAR*2)
pentru acţionarii semnificativi ai unei instituţii de platã

---------
*2) Chestionarul va fi completat de acţionarul semnificativ, direct sau indirect, al instituţiei de platã. Este obligatoriu a se rãspunde detaliat la toate întrebãrile, cu toate precizãrile necesare, astfel încât sã poatã fi efectuatã evaluarea calitãţii acţionarului semnificativ.
Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.

1. Elementele de identificare ale acţionarului semnificativ
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
Pentru persoana fizicã, precizaţi numele şi prenumele, cetãţenia, domiciliul şi reşedinţa; pentru persoanele fãrã cetãţenie românã, precizaţi, dacã este cazul, şi data stabilirii reşedinţei în România.
Pentru persoana juridicã, precizaţi denumirea, adresa sediului social şi numãrul de înregistrare la oficiul registrului comerţului sau alt element de identificare echivalent.
2. Precizaţi numãrul şi tipul acţiunilor/pãrţilor sociale, valoarea acestora, cota de participare la capitalul social al instituţiei de platã şi drepturile de vot.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
3. Aţi fost condamnat pentru infracţiuni de corupţie, spãlare de bani, terorism, infracţiuni contra patrimoniului, abuz în serviciu, luare sau dare de mitã, fals şi uz de fals, deturnare de fonduri, evaziune fiscalã, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţã, mãrturie mincinoasã, infracţiuni prevãzute de legislaţia specialã în domeniul financiar-bancar, de legislaţia privind societãţile comerciale, insolvenţa sau protecţia consumatorilor? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
4. Aţi fost condamnat pentru alte infracţiuni decât cele enumerate la pct. 3? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
5. Sunteţi urmãrit penal sau judecat pentru oricare dintre infracţiunile prevãzute la pct. 3? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
6. Sunteţi urmãrit penal sau judecat pentru alte infracţiuni decât cele prevãzute la pct. 3? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
7. Faceţi sau aţi fãcut obiectul unor investigaţii, mãsuri sau sancţiuni administrative pentru nerespectarea prevederilor care reglementeazã domeniul bancar, financiar, al activitãţii de asigurare sau orice altã legislaţie privind serviciile financiare? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
8. Faceţi sau aţi fãcut obiectul unor investigaţii, mãsuri sau sancţiuni aplicate de orice organism de reglementare sau profesional pentru nerespectarea oricãror reglementãri? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
9. Aţi fost evaluat din perspectiva reputaţiei în calitate de acţionar semnificativ la o entitate reglementatã şi supravegheatã de Banca Naţionalã a României, Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ori de o autoritate de supraveghere cu atribuţii similare dintr-un alt stat membru? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
10. Aţi asigurat conducerea şi/sau administrarea activitãţii unei entitãţi reglementate şi supravegheate de Banca Naţionalã a României, Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ori de o autoritate de supraveghere cu atribuţii similare dintr-un alt stat membru? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete, inclusiv, dacã este cazul, motivele încetãrii calitãţii respective.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
11. Sunteţi o entitate reglementatã şi supravegheatã de Banca Naţionalã a României, Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ori de o autoritate de supraveghere cu atribuţii similare dintr-un alt stat membru? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................

Subsemnatul declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii, cã toate rãspunsurile sunt complete şi conforme cu realitatea şi cã nu existã alte fapte relevante asupra cãrora Banca Naţionalã a României ar trebui încunoştinţatã. Totodatã mã angajez sã comunic Bãncii Naţionale a României orice modificare privind informaţiile furnizate.


Data ..........
Numele şi prenumele
.................
Funcţia (dacã este cazul)
.........................

Semnãtura şi ştampila (dacã este cazul)
......................................

(Pentru persoanele juridice vor semna reprezentanţii lor legali.)

NOTÃ:
Banca Naţionalã a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.


ANEXA 3

CHESTIONAR*3)
pentru persoanele responsabile pentru conducerea
şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã

---------
*3) Chestionarul va fi completat de fiecare persoanã responsabilã pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã. În cazul în care aceasta este persoanã juridicã, chestionarul va fi completat şi de reprezentantul acesteia, desemnat sã asigure conducerea şi administrarea instituţiei de platã.
Este obligatoriu a se rãspunde detaliat la toate întrebãrile, cu toate precizãrile necesare, astfel încât sã poatã fi efectuatã evaluarea calitãţii acestora.
Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.

1. Denumirea, adresa sediului instituţiei de platã şi numãrul de înregistrare la oficiul registrului comerţului
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
2. Elementele de identificare ale persoanei responsabile pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã/reprezentantului persoanei juridice responsabile desemnat pentru conducerea şi administrarea activitãţii de prestare de servicii de platã
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
Pentru persoana fizicã, precizaţi numele şi prenumele, cetãţenia, domiciliul şi reşedinţa; pentru persoanele fãrã cetãţenie românã, precizaţi, dacã este cazul, şi data stabilirii reşedinţei în România.
Pentru persoana juridicã, precizaţi denumirea, adresa sediului social şi numãrul de înregistrare la oficiul registrului comerţului sau alt element de identificare echivalent.
3. Funcţia pe care o veţi exercita în cadrul instituţiei de platã. Se va prezenta şi o descriere a atribuţiilor şi responsabilitãţilor aferente acesteia. În cazul persoanelor cu responsabilitãţi de conducere se va prezenta şi lista activitãţilor pe care fiecare dintre aceste persoane urmeazã sã le coordoneze în cadrul instituţiei de platã.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
4. În exercitarea atribuţiilor dumneavoastrã veţi urma instrucţiunile unei alte persoane fizice sau juridice din afara instituţiei de platã? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
5. Aţi fost condamnat pentru infracţiuni de corupţie, spãlare de bani, terorism, infracţiuni contra patrimoniului, abuz în serviciu, luare sau dare de mitã, fals şi uz de fals, deturnare de fonduri, evaziune fiscalã, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţã, mãrturie mincinoasã, infracţiuni prevãzute de legislaţia specialã în domeniul financiar-bancar, de legislaţia privind societãţile comerciale, insolvenţa sau protecţia consumatorilor? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
6. Aţi fost condamnat pentru alte infracţiuni decât cele enumerate la pct. 5? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
7. Sunteţi urmãrit penal sau judecat pentru oricare dintre infracţiunile prevãzute la pct. 5? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................

8. Sunteţi urmãrit penal sau judecat pentru alte infracţiuni decât cele prevãzute la pct. 5? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
9. Faceţi sau aţi fãcut obiectul unor investigaţii, mãsuri sau sancţiuni administrative pentru nerespectarea prevederilor care reglementeazã domeniul bancar, financiar, al activitãţii de asigurare sau orice altã legislaţie privind serviciile financiare? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
10. Faceţi sau aţi fãcut obiectul unor investigaţii, mãsuri sau sancţiuni aplicate de orice organism de reglementare sau profesional pentru nerespectarea oricãror reglementãri? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
11. Aţi fost evaluat din perspectiva reputaţiei în calitate de acţionar semnificativ la o entitate reglementatã şi supravegheatã de Banca Naţionalã a României, Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ori de o autoritate de supraveghere cu atribuţii similare dintr-un alt stat membru? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
12. Aţi fost evaluat din perspectiva reputaţiei în calitate de persoanã responsabilã pentru conducerea şi administrarea activitãţii la o entitate reglementatã şi supravegheatã de Banca Naţionalã a României, Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ori de o autoritate de supraveghere cu atribuţii similare dintr-un alt stat membru? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
13. Sunteţi o entitate reglementatã şi supravegheatã de Banca Naţionalã a României, Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor sau de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private ori de o autoritate de supraveghere cu atribuţii similare dintr-un alt stat membru? Dacã rãspunsul este afirmativ, furnizaţi detalii complete.
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
................................................................
Subsemnatul declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii, cã toate rãspunsurile sunt complete şi conforme cu realitatea şi cã nu existã alte fapte relevante asupra cãrora Banca Naţionalã a României ar trebui încunoştinţatã. Totodatã mã angajez sã comunic Bãncii Naţionale a României orice modificare privind informaţiile furnizate.


Data ..........

Numele şi prenumele
.................
Funcţia (dacã este cazul)
........................

Semnãtura şi ştampila (dacã este cazul)
......................................

(Pentru persoanele juridice vor semna reprezentanţii lor legali.)

NOTÃ:
Banca Naţionalã a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.


ANEXA 4

Denumirea instituţiei de platã:
Data raportãrii:

INDICATORI
utilizaţi în calculul necesarului de fonduri proprii


- lei -
┌───────────────────────────────────┬───────┬──────────────────────┬──────────┐
│ Denumirea indicatorului │ Cod │ Referinţe │Valoarea │
│ │poziţie│ │contabilã │
├───────────────────────────────────┼───────┼──────────────────────┼──────────┤
│ A │ B │ C │ 1 │
├───────────────────────────────────┼───────┼──────────────────────┼──────────┤
│Cheltuieli administrative fixe │ 010 │Art. 34 alin. (1) │ │
│aferente activitãţii de │ │din regulament │ │
│prestare de servicii de platã │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼───────┼──────────────────────┼──────────┤
│Volumul total al operaţiunilor │ 020 │Art. 35 din regulament│ │
│ de platã │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼───────┼──────────────────────┼──────────┤
│Venituri din prestarea de servicii │ 030 │Art. 36 alin. (1) │ │
│de platã nete de cheltuieli cu │ │pct. 1 din regulament │ │
│dobânzile │ │ │ │
└───────────────────────────────────┴───────┴──────────────────────┴──────────┘


Semnãturã autorizatã
....................
....................
(numele, prenumele şi funcţia)

Semnãturã autorizatã
.......................
........................
(numele, prenumele şi funcţia)

Întocmit
.............................
(numele, prenumele şi telefonul)



INSTRUCŢIUNI
privind determinarea indicatorilor utilizaţi în calculul
necesarului de fonduri proprii ale instituţiilor de platã

I. Metoda A
Cheltuieli administrative fixe aferente activitãţii de prestare de servicii de platã (poziţia 010)
Cheltuielile administrative fixe reprezintã cheltuieli care nu variazã în funcţie de volumul activitãţii şi care nu pot fi alocate în mod specific unei activitãţi, unui produs sau unui serviciu.
Exemple de astfel de cheltuieli sunt: cheltuielile cu chiriile, cheltuielile cu primele de asigurare, cheltuielile cu salariile personalului administrativ sau din conducere, cheltuielile cu utilitãţile, cheltuielile cu amortizarea, cheltuielile cu impozitul pe clãdirea destinatã sediului etc.
Deşi cheltuielile administrative fixe nu sunt alocate în mod specific unei activitãţi, acestea pot fi repartizate între activitãţi în funcţie de o bazã de repartizare relevantã.
Pentru alegerea unei baze de repartizare se vor avea în vedere urmãtoarele aspecte:
- baza de repartizare trebuie sã fie comunã ca naturã tuturor serviciilor/activitãţilor, dar diferitã ca mãrime (de exemplu, cheltuieli cu salariile directe, total cheltuieli directe, suprafaţa ocupatã etc.);
- între cheltuielile de repartizat şi baza de repartizare trebuie sã existe o relaţie de interdependenţã;
- odatã aleasã, baza de repartizare nu va fi modificatã de la un exerciţiu financiar la altul, ci doar în circumstanţe excepţionale.
Prin repartizarea cheltuielilor administrative fixe între activitatea de prestare de servicii de platã şi alte activitãţi ale instituţiei de platã, conform celor menţionate mai sus, se obţine valoarea cheltuielilor administrative fixe aferentã activitãţii de prestare de servicii de platã.
II. Metoda B
Volumul total al operaţiunilor de platã (poziţia 020)
Volumul total al operaţiunilor de platã reprezintã valoarea totalã a operaţiunilor de încasãri şi de plãţi executate în mod efectiv de cãtre instituţia de platã pentru utilizatorii de servicii de platã în cadrul unui exerciţiu financiar. Nu se include aici valoarea operaţiunilor ordonate de cãtre utilizatorii de servicii de platã, dar încã neexecutate de cãtre instituţia de platã.
III. Metoda C
Venituri din prestarea de servicii de platã nete de cheltuieli cu dobânzile (poziţia 030)
Valoarea veniturilor din prestarea de servicii de platã nete de cheltuieli cu dobânzile se determinã dupã cum urmeazã:
- însumarea urmãtoarelor categorii de venituri:
● venituri din dobânzi (poziţia 020 din formularul 2 al anexei nr. 6) aferente creditelor acordate în legãturã cu executarea unei operaţiuni de platã, precum şi din investirea temporarã a fondurilor utilizatorilor de servicii de platã;
● venituri din comisioane (poziţia 030 din formularul 2 al anexei nr. 6) încasate de instituţia de platã de la utilizatorii de servicii de platã, pentru prestarea serviciilor prevãzute la <>art. 8 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 ;
● alte venituri (poziţia 040 din formularul 2 al anexei nr. 6) din prestarea de servicii de platã (de exemplu, venituri din prestarea de servicii conexe legate de serviciile de platã, conform <>art. 23 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 , venituri din furnizarea de informaţii suplimentare privind serviciile de platã, conform <>art. 85 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 , venituri din revocarea unui ordin de platã de cãtre utilizatorul de servicii de platã, conform <>art. 149 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 113/2009 etc.);
- deducerea cheltuielilor cu dobânzile (poziţia 053 din formularul 2 al anexei nr. 6) aferente fondurilor utilizate în activitatea de prestare de servicii de platã.


ANEXA 5

FORMULAR
de calcul şi raportare a fondurilor proprii

Denumirea instituţiei de platã:
Data raportãrii:


- lei -
┌────────┬────────────────────────────┬────┬───────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │ │
│crt. │ Denumire │Suma│ Referinţe legale şi comentarii │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1. │FONDURI PROPRII TOTALE │ │= rd. 1.4 + rd. 1.5 │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.1. │FONDURI PROPRII DE NIVEL 1 │ │= rd. 1.1.1 + rd. 1.1.2 + │
│ │ │ │rd. 1.1.3 + rd. 1.1.4 + rd. 1.1.5 │
│ │ │ │+ rd. 1.1.6 - rd. 1.1.7 - │
│ │ │ │rd. 1.1.8 - rd. 1.1.9 - rd. 1.1.10 │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.1.1. │Capital social subscris şi │ │Art. 40 lit. a) din regulament │
│ │vãrsat │ │A se vedea art. 48 din regulament. │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.1.2. │Prime de capital │ │Art. 40 lit. b) din regulament │
│ │ │ │A se vedea art. 48 din regulament. │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.1.3. │Rezerve │ │Art. 40 lit. c) din regulament │
│ │ │ │A se vedea art. 48 din regulament. │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.1.4. │Rezultatul reportat al │ │Art. 40 lit. d) din regulament │
│ │exerciţiilor financiare │ │A se vedea art. 48 din regulament. │
│ │anterioare, reprezentând │ │ │
│ │profit │ │ │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.1.5. │Rezultatul net al exerciţiu-│ │Art. 41 alin. (1) din regulament │
│ │lui financiar curent, │ │A se vedea art. 48 din regulament. │
│ │reprezentând profit │ │ │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.1.6. │Rezultatul net al ultimului │ │Art. 41 alin. (1) din regulament │
│ │exerciţiu financiar, │ │A se vedea art. 48 din regulament. │
│ │reprezentând profit, pânã │ │ │
│ │la repartizarea sa conform │ │ │
│ │destinaţiilor stabilite de │ │ │
│ │organele competente │ │ │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.1.7. │(-) Acţiuni proprii │ │Art. 42 lit. a) din regulament │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.1.8. │(-) Rezultatul reportat al │ │Art. 42 lit. b) din regulament │
│ │exerciţiilor financiare │ │ │
│ │anterioare, reprezentând │ │ │
│ │pierdere │ │ │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
𗈕.1.9. │(-) Rezultatul net al │ │Art. 42 lit. c) din regulament │
│ │exerciţiului financiar │ │ │
│ │curent, reprezentând │ │ │
│ │pierdere │ │ │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.1.10.│(-) Imobilizãri necorporale │ │Art. 42 lit. d) din regulament │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.2. │FONDURI PROPRII DE NIVEL 2 │ │= rd. 1.2.1 + rd. 1.2.2, dar nu mai│
│ │ │ │mult de 100% din valoarea rd. 1.1 │
│ │ │ │A se vedea art. 49 alin. (1) │
│ │ │ │lit. a) din regulament. │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.2.1. │Fonduri proprii de nivel 2 │ │= rd. 1.2.1.1 + rd. 1.2.1.2 + │
│ │de bazã │ │rd. 1.2.1.3 │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
𗈕.2.1.1.│Rezerve din reevaluare │ │Art. 43 alin. (2) lit. a) din │
│ │ │ │regulament │
│ │ │ │A se vedea art. 48 din regulament. │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
𗈕.2.1.2.│Alte elemente, din care: │ │Art. 43 alin. (2) lit. b) din │
│ │........................ │ │regulament │
│ │........................ │ │A se vedea art. 48 din regulament. │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
𗈕.2.1.3.│Titluri pe duratã │ │Art. 43 alin. (2) lit. c) din │
│ │nedeterminatã şi alte │ │regulament │
│ │instrumente, din care: │ │A se vedea art. 45, 47 şi 48 din │
│ │........................ │ │regulament. │
│ │........................ │ │ │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.2.2. │Fonduri proprii de nivel 2 │ │= rd. 1.2.2.1 + rd. 1.2.2.2, dar │
│ │suplimentar │ │nu mai mult de 50% din valoarea │
│ │ │ │rd. 1.1 │
│ │ │ │A se vedea condiţia menţionatã la │
│ │ │ │art. 49 alin. (1) lit. b) din │
│ │ │ │regulament. │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
𗈕.2.2.1.│Acţiuni preferenţiale │ │Art. 43 alin. (3) din regulament │
│ │cumulative pe duratã │ │A se vedea şi prevederile art. 46 │
│ │determinatã │ │şi 47 din regulament. │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
𗈕.2.2.2.│Împrumuturi subordonate │ │Art. 43 alin. (3) din regulament │
│ │ │ │A se vedea şi prevederile art. 46 │
│ │ │ │şi 47 din regulament. │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.3. │(-) ELEMENTE DEDUCTIBILE │ │= rd. 1.3.1 + rd. 1.3.2 + │
│ │DIN FONDURILE PROPRII DE │ │rd. 1.3.3 + rd. 1.3.4 + rd. 1.3.5 │
│ │NIVEL 1 ŞI 2 │ │ │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.3.1. │(-) Valoarea acţiunilor şi │ │Art. 50 alin. (1) lit. a) din │
│ │a altor titluri de capital │ │regulament │
│ │deţinute în alte instituţii │ │ │
│ │de platã, instituţii de │ │ │
│ │credit sau financiare, care │ │ │
│ │depãşesc 10% din capitalul │ │ │
│ │social al acestora │ │ │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.3.2. │(-) Creanţe subordonate şi │ │Art. 50 alin. (1) lit. b) din │
│ │alte instrumente înregis- │ │regulament │
│ │trate în alte instituţii de │ │ │
│ │platã, instituţii de credit │ │ │
│ │şi financiare în care sunt │ │ │
│ │înregistrate deţineri de │ │ │
│ │acţiuni şi alte titluri de │ │ │
│ │capital ce depãşesc 10% din │ │ │
│ │capitalul social al acestora│ │ │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.3.3. │(-)Suma ce excedeazã limitei│ │Art. 50 alin. (1) lit. c) din │
│ │stabilite pentru deţinerile │ │regulament │
│ │de acţiuni şi alte titluri │ │ │
│ │de capital, creanţe subor- │ │ │
│ │donate şi alte elemente │ │ │
│ │înregistrate în alte insti- │ │ │
│ │tuţii de platã, instituţii │ │ │
│ │de credit şi financiare în │ │ │
│ │care sunt înregistrate │ │ │
│ │deţineri de acţiuni şi alte │ │ │
│ │titluri de capital de pânã │ │ │
│ │la 10% din capitalul social │ │ │
│ │al acestora │ │ │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.3.4. │(-) Participaţii deţinute │ │Art. 50 alin. (1) lit. d) din │
│ │în societãţi de asigurare, │ │regulament │
│ │societãţi de reasigurare, │ │ │
│ │societãţi holding de │ │ │
│ │asigurare │ │ │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.3.5. │(-) Alte instrumente │ │Art. 50 alin. (1) lit. e) din │
│ │deţinute în societãţi de │ │regulament │
│ │asigurare, societãţi de │ │ │
│ │reasigurare, societãţi │ │ │
│ │holding de asigurare în care│ │ │
│ │este menţinutã o │ │ │
│ │participaţie │ │ │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.4. │TOTAL FONDURI PROPRII │ │= rd. 1.2 - (50% din valoarea │
│ │DE NIVEL 2 │ │rd. 1.3, dar nu mai mult de 100% │
│ │ │ │din valoarea rd. 1.2) │
├────────┼────────────────────────────┼────┼───────────────────────────────────┤
│ 1.5. │TOTAL FONDURI PROPRII DE │ │= rd. 1.1 - 50% din valoarea │
│ │NIVEL 1 │ │rd. 1.3 │
│ │ │ │Când 50% din valoarea rd. 1.3 │
│ │ │ │depãşeşte valoarea de la rd. 1.2, │
│ │ │ │suma în exces va fi de asemenea │
│ │ │ │dedusã din valoarea de la rd. 1.1. │
└────────┴────────────────────────────┴────┴───────────────────────────────────┘


Semnãturã autorizatã
.....................
.....................
(numele, prenumele şi funcţia)
Semnãturã autorizatã
........................
........................
(numele, prenumele şi funcţia)

Întocmit
.............................
(numele, prenumele şi telefonul)



ANEXA 6

Denumirea instituţiei de platã:
Data raportãrii:

1. BILANŢUL




- lei -
┌─────────────────────────────────────┬────┬─────────────────────────────────────┬─────────┐
│ ACTIV │Cod │ Referinţe │ Valoarea│
│ │pozi│ │contabilã│
│ │ţie │ │ netã │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│ A │ B │ C │ 1 │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Casa � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Conturi curente la instituţii de │ │ │ │
│credit, din care: � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Fonduri ale utilizatorilor de � │Art. 31 alin. (1) lit. a) din │ │
│servicii de platã plasate la │ │Ordonanţa de urgenţã a Guvernului │ │
│instituţii de credit │ │<>nr. 113/2009 privind serviciile de │ │
│ │ │platã (OUG) │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Conturi curente utilizate pentru │ │ │ │
│prestarea de servicii de platã � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Credite acordate în legãturã cu │ │ │ │
│executarea unei operaţiuni de platã � │Art. 22 din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Operaţiuni de platã acoperite � │Art. 22 alin. (1) din OUG │ │
│prin linii de credit │ │Art. 8 lit. d) din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Emitere de instrumente de platã � │Art. 22 alin. (1) din OUG │ │
│şi/sau achiziţionare de tranzacţii │ │Art. 8 lit. e) din OUG │ │
│de platã │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Operaţiuni de platã la distanţã � │Art. 22 alin. (1) din OUG │ │
│ │ │Art. 8 lit. g) din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Investiţii în active lichide � │Art. 31 alin. (1) lit. a) din OUG │ │
│ │ │Art. 55 alin. (1) din regulament │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Titluri de creanţã conform art. 55 � │Art. 55 alin. (1) lit. a) din │ │
│alin. (1) lit. a) │ │regulament │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Titluri de creanţã conform art. 55 � │Art. 55 alin. (1) lit. b) din │ │
│alin. (1) lit. b) │ │regulament │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Titluri de creanţã conform art. 55 � │Art. 55 alin. (1) lit. c) din │ │
│alin. (1) lit. c) │ │regulament │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Titluri de participare în organisme� │Art. 55 alin. (1) lit. d) din │ │
│ de plasament colectiv în valori │ │regulament │ │
│ mobiliare conform art. 55 alin. (1) │ │ │ │
│lit. d) │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Alte plasamente în titluri � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Acţiuni şi alte titluri cu venit │ │ │ │
│variabil � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Obligaţiuni şi alte titluri cu │ │ │ │
│venit fix � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Alte creanţe din prestarea de │ │ │ │
│servicii de platã � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Creanţe din alte activitãţi � │Art. 23 alin. (1) lit. b) şi c) │ │
│ │ │din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Imobilizãri necorporale � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Alte active � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│TOTAL ACTIV: � │ │ │
└─────────────────────────────────────┴────┴─────────────────────────────────────┴─────────┘
- lei -
┌─────────────────────────────────────┬────┬─────────────────────────────────────┬─────────┐
│ │Cod │ Referinţe │ Valoarea│
│ DATORII │pozi│ │contabilã│
│ │ţie │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│ A │ B │ C │ 1 │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Conturi de plãţi ale utilizatorilor � │Art. 21 alin. (1) din OUG │ │
│de servicii de platã │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Alte datorii din prestarea de │ │ │ │
│servicii de platã � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Datorii din alte activitãţi � │Art. 23 alin. (1) lit. b) şi c) │ │
│ │ │din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Datorii subordonate � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Alte datorii � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│TOTAL DATORII: � │ │ │
└─────────────────────────────────────┴────┴─────────────────────────────────────┴─────────┘

- lei -
┌─────────────────────────────────────┬────┬─────────────────────────────────────┬─────────┐
│ │Cod │ Referinţe │ Valoarea│
│ CAPITALURI PROPRII │pozi│ │contabilã│
│ │ţie │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│ A │ B │ C │ 1 │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Capital social � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Prime de capital � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Rezerve legale � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Rezerve statutare � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Rezerve din reevaluare � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Alte rezerve � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Acţiuni proprii (-) � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Rezultatul reportat │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Profit � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Pierdere � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Rezultatul exerciţiului financiar │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Profit � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Pierdere � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Repartizarea profitului � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│TOTAL CAPITALURI PROPRII: � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│TOTAL DATORII ŞI CAPITALURI PROPRII: � │ │ │
└─────────────────────────────────────┴────┴─────────────────────────────────────┴─────────┘
- lei -
┌─────────────────────────────────────┬────┬─────────────────────────────────────┬─────────┐
│ │Cod │ Referinţe │ Valoarea│
│ ELEMENTE ÎN AFARA BILANŢULUI │pozi│ │contabilã│
│ │ţie │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│ A │ B │ C │ 1 │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Garanţii primite de la instituţii │ │ │ │
│ de credit � │Art. 31 alin. (1) lit. b) din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Garanţii primite de la societãţi │ │ │ │
│de asigurãri � │Art. 31 alin. (1) lit. b) din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Alte angajamente primite � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Angajamente de finanţare date � │Art. 22 din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Alte angajamente date � │ │ │
└─────────────────────────────────────┴────┴─────────────────────────────────────┴─────────┘


Semnãturã autorizatã
.....................
.....................
(numele, prenumele şi funcţia)
Semnãturã autorizatã
........................
........................
(numele, prenumele şi funcţia)

Întocmit
.............................
(numele, prenumele şi telefonul)



Denumirea instituţiei de platã:
Data raportãrii:

2. CONTUL DE PROFIT ŞI PIERDERE




- lei -
┌─────────────────────────────────────┬────┬─────────────────────────────────────┬─────────┐
│ │Cod │ Referinţe │ Valoare │
│ Denumirea indicatorului │pozi│ │ │
│ │ţie │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│ A │ B │ 1 │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Venituri din prestarea de servicii � │Art. 8 din OUG │ │
│de platã │ │Art. 36 alin. (1) pct. 1 din │ │
│ │ │regulament │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Venituri din dobânzi � │Art. 36 alin. (1) pct. 1 din │ │
│ │ │regulament │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Conturi curente la instituţii � │Art. 31 alin. (1) lit. a) din OUG │ │
│de credit │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Credite acordate în legãturã cu │ │ │ │
│executarea unei operaţiuni de platã � │Art. 22 din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Investiţii în active lichide � │Art. 31 alin. (1) lit. a) din OUG │ │
│ │ │Art. 55 alin. (1) din regulament │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Venituri din comisioane � │Art. 8 din OUG │ │
│ │ │Art. 36 alin. (1) pct. 1 din │ │
│ │ │regulament │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Depuneri de numerar � │Art. 8 lit. a) din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Retrageri de numerar � │Art. 8 lit. b) din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Operaţiuni de platã neacoperite │ │ │ │
│ prin linii de credit � │Art. 8 lit. c) din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Operaţiuni de platã acoperite │ │ │ │
│ prin linii de credit � │Art. 8 lit. d) din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Emitere de instrumente de platã � │Art. 8 lit. e) din OUG │ │
│şi/sau achiziţionare de tranzacţii │ │ │ │
│de platã │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Remitere de bani � │Art. 8 lit. f) din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Operaţiuni de platã la distanţã � │Art. 8 lit. g) din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Alte venituri � │Art. 36 alin. (1) pct. 1 din │ │
│ │ │regulament │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cheltuieli cu prestarea de servicii │ │ │ │
│de platã � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Cheltuieli cu dobânzile � │Art. 36 alin. (1) pct. 1 din │ │
│ │ │regulament │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Alte cheltuieli � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Venituri din alte activitãţi � │Art. 23 alin. (1) lit. b) şi c) │ │
│ │ │din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cheltuieli din alte activitãţi � │Art. 23 alin. (1) lit. b) şi c) │ │
│ │ │din OUG │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Alte venituri � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Alte cheltuieli � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Rezultatul înainte de impozitare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Profit � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Pierdere � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Cheltuieli cu impozitul pe profit � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│Rezultatul dupã impozitare │ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Profit � │ │ │
├─────────────────────────────────────┼────┼─────────────────────────────────────┼─────────┤
│- Pierdere � │ │ │
└─────────────────────────────────────┴────┴─────────────────────────────────────┴─────────┘


Semnãturã autorizatã
.....................
.....................
(numele, prenumele şi funcţia)
Semnãturã autorizatã
........................
........................
(numele, prenumele şi funcţia)

Întocmit

.............................
(numele, prenumele şi telefonul)


--------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016