Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 2 din 25 august 1950  pentru organizarea Loteriei Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 2 din 25 august 1950 pentru organizarea Loteriei "Loto saptamanal Central"

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 72 din 28 august 1950
I. Generalitati.
ART. 1
Loteria de Stat organizeaza o loterie denumita "Loto Saptamanal Central", sau prescurtat "Loto Central", cu tragerea saptamanala si premiu unic pe tara.
Participarea la "Loto Central", este asigurata oricui, prin cumpararea unui bilet emis de Loteria de Stat, care va avea imprimat urmatoarele:
- Stema R.P.R.
- Firma "Loteria de Stat", Intreprindere Economica de Stat
- Titlul " Loto Saptamanal Central".
- Seria, in litere.
- Numarul, in cifre.
- Semnatura directorului.
- Semnatura sefului contabil.
- Cuvintele: "Suma jucata", "Data tragerii" si "Numere jucate" (deasupra casutelor).
- Litera "U" pe primul exemplar (unicat) si litera "D" pe al doilea exemplar (duplicat), scrise mare si vizibil, in coltul de sus, dreapta.
- In partea de jos, biletele vor purta mentiunea ca sunt la purtator. Vanzatorii sunt obligati sa scrie, sau sa imprime citet, pe ambele exemplare ale biletelor, numele lor si sediul unde au vandut biletul.
ART. 2
Vanzarea biletelor "Loto central" se face pe intreaga tara prin sucursale, sedii de vinzare si agenti autorizati ai Loteriei de Stat si cooperative, cum si prin orisicare alti vanzatori autorizati de Loterie de stat.
ART. 3
Pretul unui bilet de "Loto central" este de lei 40, pentru fiecare formatie de trei numere jucate.
ART. 4
Toti cei autorizati a vinde bilete de "Loto Central" vor primi de la Loteria de Stat, prin sucursala C.E.C. de care depinde sediul lor, carnete cu bilete de Loto, fiecare bilet fiind in dublu exemplar.
Carnetele vor purta pe coperta seria in litere, precum si primul si ultimul numar al biletelor cuprinse in cifre.
ART. 5
La cererea jucatorului, vanzatorii vor completa personal, pe bilet, numerele indicate de jucatori si data tragerii, punand o coala de indigo, indoita astfel, pentru ca tot ce scrie, sa se imprime concomitent, pe unicat, pe verso unicatului si pe duplicat.
In nici un caz, vanzatorii nu vor ingadui jucatorilor sa-si completeze singuri biletele sub sanctiunea ridicarii autorizatiei de vanzare sau aplicarii unei pedepse administrative, cand este vorba de un salariat al Loteriei.
ART. 6
Nu este ingaduit, in completarea biletului nici o stersatura si nici o modificare.
In caz de greseli facute de vanzatori la completarea biletului, sau d greseli de tipar, vanzatorii sunt obligati sa anuleze biletul, concomitent pe ambele exemplare si pe verso unicatului, prin doua linii trase in diagonala, crucis, peste bilet.
ART. 7
Vanzatorii vor da contra cost jucatorilor, exemplarul de bilet, care poarta litera "D" in dreapta, in carnet ramanand unicatul biletului.
Nerespectarea acestor dispozitiuni, vor fi sanctionate potrivit art. 40 din prezentul regulament.
ART. 8
Jucatorul este obligat, pe propria sa raspundere, sa observe, ca biletul ce i se elibereaza, sa fie conform cu normele de mai sus.
Orice reclamatii posterioare eliberarii biletului nu vor mai fi luate in consideratie, sub nici un motiv.
ART. 9
Vanzarea biletelor de "Loto Central", se face numai in zilele de Miercuri si Joi, inchizandu-se Joi seara.
La nevoie, Loteria de Stat poate autoriza vanzarea si in alte zile ale saptamanii ce se vor stabili si anunta in timp.

II. Depunerea unicatelor si decontarea sumelor rezultate din vanzare
ART. 10
In dimineata zilei de Vineri sau in alta zi, in cazul aplicarii alineatului II, al art. precedent, cel mai tarziu la ora 12, toti vanzatorii vor prezenta directorului sau contabilului sef al sucursalei C.E.C. in raza caruia se gasesc, unicatele biletelor vandute si anulate.
Carnetele cu unicate vor fi insirate de vanzator pe sfori sau sarme (codite) in ordinea crescanda a numerelor inscrise pe carnete si pe categorii de valori, si vor fi insotite de un borderou tip in 3 exemplare, purtand mentiunea "Loto Central", intocmit deasemenea prin grija vanzatorilor.
Borderourile vor cuprinde seriile si numerele biletele vandute sau anulate, precum si sumele realizate, randuite ca si coditele, in ordinea crescanda a numerelor inscrise pe carnete si pe categorii de valori.
Borderourile de vanzare si biletele depuse la sucursala C.E.C. odata cu coditele, vor fi prevazute cu semnatura si stampila unitatii de vanzare respective.
In codita unei unitati de desfacere, biletele vandute de agentii din subordine trebuie sa fie separate prin cartonase sau bucati de hartie alba pe care se inscriu numele agentilor respectivi si simbolul lor.
ART. 11
Odata cu coditele unicate si cu borderourile de vanzare, vanzatorii vor depune la sucursalele sau agentiile C.E.C., in contul sucursalei Loteriei de Stat de care depind, sumele realizate din vanzarea biletelor de "Loto Central", din saptamana in curs conform borderourilor verificate si vizate de sucursala si in raport cu valoarea biletelor insirate pe coditele respective.
Decontarea acestor sume se va face saptamanal de catre unitatile de vanzare ale Loteriei de Stat, in ziua de Vineri, cel mai tarziu la ora 12, sub sanctiunea art. 41 din prezentul regulament.
Dupa aceasta ora, nu se mai primesc spre decontarea borderourile de vanzare si unicatele biletelor de "Loto Central".
Exactitatea inscrierii in borderouri a biletelor vandute, insirarea lor pe sfoara sau sarma, si exactitatea sumei totale rezultata din vanzare, ramane in sarcina responsabililor unitatilor de vanzare, care sunt direct raspunzatori fata de Loteria de Stat si fata de jucatorii Loteriei "Loto Central".
Vanzatorii au dreptul sa-si mentina remiza cuvenita.
La "Loto Central" aceasta remiza este unica, cuantumul ei fiind fixat la 8% bruta din vanzare.
Din aceasta remiza se scad impozitele legale de 3% si 22%, conform instructiunilor primite, precum si garantia de 1% asupra remizei, conform <>Deciziei Ministerului Finantelor nr. 399 din 1950 .
ART. 12
Directorul sucursalei C.E.C. sau contabilul sef primeste borderoul de vanzare a biletelor, completata de unitatile de vanzare ale Loteriei, si verifica:
- Daca suma totala a fost bine stabilita;
- Daca suma trecuta in buletinele de combinatii multiple a fost bine calculata cu combinatiile respective si trecuta corect in borderou;
- Daca remiza cuvenita si retinuta de unitatile de vanzare a fost calculata conform normelor stabilite de Loteria de Stat;
- Daca biletele insirate pe codita, corespund cu cele inscrise in borderouri;
- Daca impozitul de 3%, pentru prestatii de servicii calculat asupra remizei brute, a fost bine calculat;
- Daca impozitul de 22%, asupra remizei cuvenita unitatii de vanzare, a fost calculat corect; acest impozit se calculeaza asupra sumei rezultata dupa scaderea impozitului de 3% din remiza bruta;
- Daca s-a calculat garantia de 1% asupra remizei brute conform <>Deciziei Ministerului Finantelor nr. 399 din 1950 , publicata in Buletinul Oficial nr. 48 din 31 Mai 1950.
Retine coditele cu unicatele biletelor, pe care apoi le prezinta comisiei care stabileste vanzarea biletelor luand toate masurile de siguranta in acest interval.
ART. 13
Dupa verificare, responsabilul unitatii de vanzare a Loteriei de Stat, se prezinta cu borderourile vizate la casier si depune suma stabilita de directorul sau contabilul sef al sucursalei C.E.C.
Casierul incaseaza suma inscrisa in borderou, semneaza de primirea sumei si aplica stampila de zi pe cele trei exemplare, eliberand un exemplar prezentatorului.
ART. 14
In cazul in care o unitate de vanzare a Loteriei de Stat, se gaseste in alta localitate decat acea in care se gaseste sucursala C.E.C. si in imposibilitate sa se deplaseze la aceasta sucursala, pentru depunerea sumelor incasate pe biletele de Loto Central, va face aceasta depunere la sucursalele sau agentiile C.E.C. din acea localitate sau din localitatea cea mai apropiata in contul deschis in scriptele sucursalei C.E.C., pentru sucursala Loteriei de Stat de care depinde unitatea de vanzare respectiva.
Unicatele biletelor vandute si chitanta de depunere a sumei, vor fi expediate la sucursala C.E.C. in timp util, pentru a fi luate in considerare de comisia de stabilire a vanzarii, pe raspunderea personala a organului de vanzare al Loteriei de Stat.
Sucursala C.E.C. se va ingriji insa, ca toate unitatile de vanzare, pedinte de sucursala Loteriei de Stat a carei gestiune o tine, sa cunoasca numarul de cont, al sucursalei Loteriei de Stat deschis in scriptele sale.
ART. 15
La primirea borderourilor de decontare si a coditelor cu carnetele unicate ale biletelor vandute de la unitatile de vanzare ale Loteriei, care au facut decontarea conform celor specificate la art. 14, sucursala C.E.C., se va convinge mai intai daca sunt insotite de chitanta de depunere a sumei si daca valoarea acesteia, reprezinta in intregime contravaloarea neta a biletelor unicate, trimise si inscrise in borderou.
In cazul cand biletele unicate, nu sunt insotite de chitanta de depunere a sumei, sau suma depusa nu reprezinta in intregime contravaloarea neta a biletelor vandute si inscrise in borderou, acestea vor fi trecute in procesul-verbal de stabilire a vanzarii, separat si daca pana la stabilirea biletelor castigatoare, nu va fi primit, confirmarea de depunere a intregii sume va inconstiinta Directia Sucursalei Loteriei de Stat pentru luarea de masuri.
ART. 16
Stabilirea vanzarii saptamanale la Loto Central, se face de catre comisia intrunita in ziua de Sambata pentru stabilirea castigurilor la Loto Saptamanal.
Comisiunea se va intruni in acest scop sambata la ora 12, la sucursala C.E.C., urmand ca dupa terminarea acestei operatiuni sa vizeze biletele castigatoare de "Loto Central" de la tragerea precedenta, viza care trebuie terminata pana la ora 15, cand comisiunea isi incepe lucrarile pentru Loto saptamanal.
ART. 17
Atributiunile acestei comisiuni sunt:
- Verifica biletele vandute si insirate pe codita;
- Fixeaza la capetele sforilor sau sarmelor cate un cartonas de 6 pe 10 centimetri pe care semneaza toti membrii comisiei.
- Sigileaza capetele sforilor sau sarmelor pe aceste cartonase.
- Transporta coditele cu unicatele biletelor vandute si un exemplar din borderouri, la Parchet, unde se vor depozita sub sigiliu. In cazul cand comisia va gasi de cuviinta ca acestea se pot pastra sub sigiliu si la sucursala C.E.C., atunci sucursala Loteriei de Stat va pune la dispozitia sucursalei C.E.C. o ladita in care vor fi introduse coditele.
- Aceasta ladita va fi incuiata ci 2 lacate si va fi sigilata. Cheia de la un lacat va fi pastrata la Parchet si cheia de la celalalt lacat va fi pastrata de directorul sucursalei Loteriei de Stat.
- Stabileste suma totala realizata din vanzari.
- Toate aceste operatiuni vor fi consemnate intr-un proces-verbal intocmit in trei exemplare care vor fi semnate de toti membrii comisiei, aplicandu-se pe fiecare exemplar in parte si sigiliul Parchetului.
ART. 18
Operatiunile aratate la art. 17. trebuiesc terminate in timp util, pentru ca aceasta comisiune sa poata proceda la continuare, in plenul ei la verificarea si stabilirea biletelor castigatoare ale "Loto-ului Central", din saptamana precedenta.
Vanzarea stabilita de comisiune si consemnata in procesul-verbal va fi transmisa telefonic de catre directorul sucursalei C.E.C., Directiunei Centrale a Loteriei de Stat din Bucuresti, pana la ora 17, odata cu numarul buletinelor castigatoare la " Loto Central", validate de aceeasi comisie pentru saptamana anterioara.

III. Verificarea si stabilirea biletelor castigatoare.
ART. 19
Dupa terminarea operatiunilor aratate la art. 17 si 18 din prezentul regulament in continuarea lor, comisiunea aratata la art. 15, cu prezenta obligatorie a tuturor membrilor, va proceda la desigilarea si deschiderea laditelor cu bilete unicate ale "Loto-ului Central", din saptamana precedenta.
Procurorul, presedinte al comisiei, personal, va extrage de pe sfoara sau sarma, unicatele biletelor corespunzatoare prin serii si numar cu duplicatele depuse de jucatori, in termenul prevazut de art.29 al prezentului regulament.
Comisia va controla prin comparatie duplicatele depuse de participanti, in carnetele insiruite pe codite; Va consemna intr-un proces-verbal intocmit in 3 exemplare, in afara de toate operatiunile efectuate, seriile, numerele de ordine si combinatiile cuprinse pe biletele verificate si va viza aceste bilete prin semnaturile tuturor membrilor comisiei.
Procesul-verbal va purta, pe langa semnatura procurorului presedinte al comisiei, sigiliul Parchetului local.
Biletele duplicate prezentate la viza, si care se vor constata ca sunt false, vor fi anulate si mentionate in procesul-verbal.
ART. 20
Stabilirea vanzarii pe intreaga tara a "Loto-ului Central" din cursul unei saptamanii, cum si stabilirea castigurilor pe categorii din cursul saptamanii precedente pe intreaga tara, se va face la Bucuresti, Sambata la ora 17, de catre o comisie compusa din:
- un delegat al Parchetului Ilfov, ca presedinte;
- un delegat al Ministerului Finantelor.
- directorul C.E.C. sau un delegat al sau.
- directorul Loteriei de Stat, sau un delegat al sau.
Comisiunea va fi ajutata de un contabil ca secretar. Comisiunea va verifica deasemenea daca procesele-verbale ale "Loto-ului Central" din saptamana anterioara corespund datelor comunicate telefonic de catre sucursale si cu ajutorul carora s-au stabilit vanzarea si castigurile pe intreaga tara.
Totodata comisiunea va verifica daca aceste procese-verbale poarta sigiliul Parchetului respectiv. In caz de nepotrivire intre datele comunicate telefonic si procesele verbale ale comisiilor judetene, cum si in cazul lipsei sigiliului Parchetului pe vreunul din aceste procese-verbale, comisiunea va consemna aceste constatari in procesul-verbal pe care-l va incheia in trei exemplare pentru stabilirea definitiva a vanzarii din intreaga tara, pe saptamana in curs si stabilirea castigurilor pe categorii, din saptamana precedenta, la "Loto Central".
Toate trei exemplare ale acestui proces-verbal vor purta pe langa semnatura procurorului, sigiliul Parchetului Ilfov.
Sambata dupa ora 19, Directiunea Centrala Loteriei de Stat din Bucuresti, va comunica telefonic tuturor sucursalelor Loteriei de Stat, in raza carora ase desfac buletinerle de "Loto Central", atat numarul cat si valoarea biletelor castigatoare pe categorii, din intreaga tara, cat si totalul premiului pentru tragerea urmatoare pentru a folosi la reclama.
ART. 21
Premiile se stabilesc inainte de tragere de comisiunea prevazuta la art. 20, astfel: 50% din suma totala realizata din vanzare pe intreaga tara si constituind premiul general, se imparte in sapte categorii de premii partiale, in urmatoarea proportie:
- 10% la categoria I-a.
- Cate 15% la categoria II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a si a VII-a.
- Restul de 50% din suma realizata din vanzarea buletinelor de "Loto Central", pe intreaga tara, revine Loteriei de Stat.
Comisiunea prevazuta la art. 20 va stabili castigul cuvenit fiecarei combinatii astfel:
- Cota premiului de categoria I-a se imparte in mod egal intre toate combinatiile de cate trei numere cuprinse in primele trei numere extrase din urna si scrise pe biletele de "Loto Central", ale caror duplicate au fost depuse in termen pentru verificare si declarate indreptatite la castig conform art. 20 din prezentul regulament, de catre comisiile de verificare locale intrunite in conformitate cu art. 16.
- Cota premiului de categoria a III-a se imparte intre toate combinatiile de cate trei numere in primele cinci numere extrase din urma, care indeplinesc conditiunile de mai sus.
- Cota premiului de categoria a IV-a se imparte intre toate combinatiile de cate trei numere cuprinse in primele sase numere extrase din urna, care indeplinesc conditiunile de mai sus.
- Cota premiului de categoria a V-a se imparte intre toate combinatiile de cate trei numere cuprinse in primele sapte numere extrase din urna, care indeplinesc conditiunile de mai sus.
- Cota premiului de categoria a sasea se imparte intre toate combinatiile de cate trei numere cuprinse in primele opt numere extrase din urna, care indeplinesc conditiunile de mai sus.
- Cota premiului de categoria a VII-a se imparte intre toate combinatiile de cate trei numere cuprinse intre toate cele noua numere extrase din urna, care indeplinesc conditiunile de mai sus.
Nici o combinatie de trei numere nu poate fi indreptatita de cat la un singur castig, dintr-o singura categorie si anume la castigul din categoria respectiva.
ART. 22
Daca la una sau mai multe trageri, nu se va prezenta inlauntrul termenului prevazut de art. 25, nici o combinatie de cate trei numere castigatoare, pentru oricare din categoriile de premii, cota cuvenita categoriei de premii lipsita de combinatii castigatoare, se va adauga la cota cuvenita categoriei corespunzatoare din saptamana urmatoare, in proportie de 95%.
In cazul cand nu se va prezenta inlauntrul termenului prevazut de art. 29 nici o combinatie de 3 numere castigatoare, la aceeasi categorie de castiguri, in conditiunile aratate mai sus, timp de 4 trageri consecutive, premiul rezultat din acumularea a 95% din premiile saptamanale la categoria respectiva, in decursul acestor patru saptamani, se va imparti tuturor biletelor din categoria respectiva de la aceasta a IV-a tragere, care cuprind numai 2 numere castigatoare (din cele 3 inscrise pe bilete) din numarul de bile extrase din urna pentru categoria respectiva, adica 2 din 3 pentru categoria a I-a, cu 2 din 4 pentru categoria a II-a, 2 din cinci pentru categoria a III-a, 2 din 6 pentru categoria a IV-a, 2 din 7 pentru categoria a V-a, 2 din 8 pentru categoria VI-a si 2 din 9 pentru categoria VII-a, viza biletelor, in acest caz se prelungeste pana sambata urmatoare, comisiunea ingrijindu-se ca dupa extragerea biletelor unicate din celelalte categorii, sa sigileze coditele din nou.
Coditele cuprinzand unicatele din saptamana IV-a, vor fi desigilate apoi in Sambata urmatoare ultimei inchideri, de catre comisie, pentru extragerea unicatelor castigatoare cu 2 numere.
ART. 23
Diferenta de 5% din premiile inchise si care au fost raportate, se va face venit in bugetul Loteriei de Stat pentru a acoperi:
- Plata castigurilor omise de comisie de a fi incadrate in procesul verbal de repartitie.
- Plata castigurilor incadrate eronat la o alta categorie mai mica.
- Plata castigurilor neprezentate in termen din cauza de forta majora, bine dovedita.

IV. Operatiunile de trageri ale "Loto-ului Central"
ART. 24
Tragerea "Loto-ului Central" are loc in Bucuresti sau in alta localitate in aceeasi zi si in acelasi loc cu tragerea Loto-ului saptamanal si in continuarea ei.
Eventualele schimbari de data, ore si loc ale tragerii, vor fi anuntate din timp, pe cale de publicitate.
ART. 25
Comisiunea pentru supravegherea si conducerea tragerii este aceeasi ca la Loto saptamanal, fiind compusa in mod obligatoriu din:
- un delegat din partea ministerului Finantelor, ca presedinte;
- un procuror din Parchetul Tribunalului local;
- Un reprezentant al Sfatului Popular din orasul unde se efectueaza tragerea;
- Un functionar al Loteriei de Stat, ca secretar desemnat in ziua tragerii.
In afara de acestia, Loteria de Stat va putea aprecia si completa comisia si cu alti membri.
ART. 26
Mecanismul tragerii consta in urmatoarele operatiuni, care se efectueaza dupa ce toate biletele extrase pentru operatiunile de tragere ale Loto-ului saptamanal, au fost insurubate la loc, introduse din nou in urna si amestecate impreuna cu restul bilelor ramase in urna prin invartirea acesteia.
Din urna continand in total 90 bile, purtand gravate in interior cate un numar de la 1-90, se extrag consecutiv 9 bile.
Dupa extragerea primelor trei bile din urna, se vor anunta si afisa primele trei numere respective, pentru atribuirea premiilor din categoria a I-a.
Dupa extragerea bilei a IV-a din urna se va anunta si afisa numarul respectiv si se vor repeta primele patru numere extrase pentru atribuirea castigurilor din categoria a II-a.
Dupa extragerea bilei a V-a din urna, se va anunta si afisa numarul respectiv si se vor repeta primele 5 numere extrase din urna pentru atribuirea castigurilor din categoria a III-a.
Dupa extragerea bilei a V-a din urna, se va anunta si afisa numarul respectiv si se vor repeta primele 5 numere extrase din urna pentru atribuirea castigurilor din categoria a III-a.
Dupa extragerea bilei a VII-a din urna, se va anunta si afisa numarul respectiv si se vor repeta primele 7 numere extrase din urna pentru atribuirea castigurilor din categoria a V-a.
Dupa extragerea bilei a VIII-a din urna, se va anunta si afisa numarul respectiv si se vor anunta primele 8 numere extrase din urna, pentru atribuirea castigurilor din categoria a VI-a.
Dupa extragerea bilei a IX-a din urna se va anunta si afisa numarul respectiv. Se va anunta apoi, ca toate cele noua numere din cele noua bile extrase din urna, indiferent de ordinea extragerii folosesc pentru atribuirea premiilor din categoria a VII-a.
ART. 27
Atributiunile comisiei sunt:
- Verificarea urnei si bilelor numerotate;
- Introducerea bilelor in urna;
- Efectuarea tragerii;
- Anuntarea si afisarea numerelor extrase din urna in ordinea si conditiunile aratate la art. 26, pentru premiile de categoriile I-a, A II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a si a VII-a.
Intocmirea unui proces verbal al tragerii, separat de procesul-verbal al tragerii "Loto-ului saptamanal" efectuata anterior.
ART. 28
Numerele iesite din urna, vor fi afisate la toate sucursalele, agentiile si la toate sediile de vanzare a biletelor de "Loto Central" si vor fi publicate.
ART. 29
Jucatorii care au scrisa pe biletul lor o combinatie de trei numere, cuprinse in primele trei numere extrase din urna, au drept la un castig din categoria a I-a.
Jucatorii care au scrisa pe biletul lor o combinatie de trei numere cuprinse in primele patru numere extrase din urna au dreptul la castig din categoria a II-a.
Jucatorii care au scrisa pe biletul lor o combinatie de trei numere cuprinse in primele cinci numere extrase din urna, au dreptul la un castig din categoria a III-a.
Jucatorii care au scrisa pe biletul lor o combinatie de trei numere cuprinse in primele sase numere extrase din urna, au dreptul la un castig din categoria a IV-a.
Jucatorii care au scrisa pe biletul lor o combinatie de trei numere cuprinse in primele opt numere extrase din urna, au dreptul la un castig din categoria a VI-a.
Jucatorii care au scrisa pe biletul lor o combinatie de trei numere cuprinse in primele noua numere extrase din urna, au dreptul la un castig din categoria a VII-a.
Prin combinatia de trei numere, in toate dispozitiunile legale, privitoare la "Loto Central", se intelege asezarea pe un singur rand orizontal, pe un bilet de Loto, a trei numere diferite, cu exceptia buletinelor cu combinatii multiple, la care asezarea numerelor nu importa.
ART. 30
Jucatorii care constata ca sunt castigatori, sunt obligati sa depuna pentru viza la sucursalele si agentiile C.E.C. de care depinde organul de vanzare, in provincie, iar la Bucuresti si la sucursala Loteriei de Stat, biletele cu castiguri cel mai tarziu pana, Sambata urmatoare tragerii, mai inainte de ora 13.
Biletele castigatoare, vor putea fi depuse si la sucursalele si agentiile C.E.C, din alta localitate, decat unde se afla sediul sucursalei Loteriei de Stat.
In acest caz, seria, numarul, data si formatiunea celor trei numere inscrise vor fi comunicate telefonic la sucursala C.E.C. din localitatea unde se afla sucursala Loteriei de Stat, si de care depinde unitatea de vanzare care a vandut biletul castigator, cel mai tarziu pana Sambata la ora 13. Comunicarea telefonica se face pe cheltuiala castigatorului.
Jucatorii vor primi in schimbul biletului duplicat depus, o adeverinta-chitanta, cuprinzand seria si numarul biletului duplicat predat, combinatia jucata, semnatura functionarului sucursalei sau agentiei C.E.C. sau in Bucuresti semnatura functionarului sucursalei Loteriei si stampila, toate aceste date trebuind a fi completate numai in momentul predarii adeverintei-chitante.
Neprezentarea biletelor castigatoare in termenul prevazut mai sus, atrage dupa sine sanctiunile prevazute la art. 42.
ART. 31
Pentru toate operatiunile facute de comisia de trageri, se va dresa un proces-verbal in triplu exemplar, semnat de toti membrii comisiei, semnatura fiind intarita cu sigiliul Parchetului local.
Acest proces-verbal, care va purta mentiunea "Loto Central" este definitiv, el neputand fi atacat pe nici o cale judecatoreasca sau administrativa.

V. Plata castigurilor
ART. 32
Plata castigurilor se va face numai dupa confirmarea scrisa a comunicarii telefonice prevazuta la art. 20. , potrivit urmatoarelor criterii:
A. Plata in localitatea de resedinta se va efectua de catre organele C.E.C.- ului si la sediile Loteriei de Stat.
B. Plata castigurilor in localitatile neresedinte, se va face in felul urmator:
- Biletul castigator va fi prezentat la agentiile si sucursalele C.E.C. care vor emite adeverinta-chitanta si vor primi in pastrare biletul duplicat.
- Toate datele necesare: seria, numarul, data si formatiile castigatoare, vor fi comunicate telefonic la sucursala C.E.C., unde se afla sucursala Loteriei de Stat, de care depinde unitatea de vanzare, care a vandut biletul castigator.
- Comunicarea telefonica se va face pe cheltuiala castigatorului biletului.
Nota telefonica va tine loc de bilet duplicat si va servi la identificarea, controlarea si scoaterea unicatelor de pe codita.
Dupa confruntarea unicatelor comunicate telefonic, si stabilirea castigurilor de catre comisiune, sucursala C.E.C. va comunica in scris valabilitatea duplicatului aflat in pastrare la agentia sau sucursala C.E.C., care a eliberat adeverinta-chitanta, in adresa mentionandu-se seria, numarul, data si combinatia castigatoare, precum si valoarea castigului cuvenit biletului indicat.
La primirea acestei confirmari, sucursala sau agentia C.E.C. va proceda la o reconfruntare a datelor cuprinse in duplicat cu cele din scrisoarea de confirmare.
ART. 33
Plata se va face numai contra predarii adeverintei-chitanta, care va servi si de chitanta de primire a castigului, prin semnatura, pusa pe verso adeverintei-chitanta, de catre primitorul castigului.
Casierul platitor este obligat sa legitimeze persoana careia ii face plata si sa noteze numele, pronumele, domiciliul si actul de legitimatie al acestei persoane.
ART. 34
Jucatorii care au depus in termenul prevazut de art. 30, de mai sus, biletele duplicate pentru viza, sunt obligati sa se prezinte la plata in termen de cel mult 15 zile libere de la data tragerii, prezentand adeverinta-chitanta primita la depunerea biletului castigator pentru viza.
In cazul cand castigatorul nu se va putea prezenta pentru incasarea castigului, in termenul fixat in alineatul precedent si invoca un caz de forta majora, Loteria de Stat va putea aprecia si dispune efectuarea platii castigului, daca se vor face dovezi temeinice, a cazului de forta majora invocata si cererea este facuta in termen de 30 zile de la incetarea cazului de forta majora.

VI. Dispozitiuni generale
ART. 35
Atat biletele de "Loto Central", cat si adeverintele-chitante ce se elibereaza contra biletelor duplicate depuse spre verificare, sunt la purtator, in sensul, ca Loteria de Stat nu are nici o obligatie sa cerceteze provenienta acestor acte in mainile prezentatorului. Cazurile de retinere frauduloasa a acestor acte, vor fi stabilite, de cei interesati, in justitie, Loteria de Stat neputand fi citata in aceste procese.
Reclamatiile de furt, pierdere sau distrugere a biletelor duplicate, nu vor fi luate in consideratie.
Plata castigului nu va putea fi oprita decat in baza unui ordin judecatoresc, in care caz suma se va consemna.
Plata sumei consemnate se va face numai in baza unei hotarari judecatoresti definitive.
ART. 36
Secretul jocului este garantat, in sensul, ca numai cu consimtamantul jucatorului respectiv se va putea da publicitatii numele si pronumele sau si eventual fotografia.
ART. 37
Toate procesele-verbale dresate de comisiile prevazute in acest regulament, sunt definitive, ele neputand fi atacate pe nici o cale administrativa sau judecatoreasca.
ART. 38
Membrii comisiilor prevazute in acest regulament, vor primi indemnizatiile stabilite prin normele legale in vigoare.
Gestionarea biletelor si operatiunilor de incasari si plati, se efectueaza de organele C.E.C. in baza conventiei incheiata cu aceasta.

VII. Decaderi si sanctiuni
ART. 39
Biletele de "Loto Central", care vor cuprinde stersaturi, corecturi, numere nedeslusite, care nu vor putea fi identificate din oricare alta cauza, sau nu vor cuprinde una din mentiunile prevazute de art. 1, vor fi considerate nule si vor fi vizate, ca atare, de procurorul-presedinte al comisiei locale de verificare.
ART. 40
Toti cei ce vor vinde bilete de "Loto Central", fara o prealabila autorizatie din partea Loteriei de Stat, sau a sucursalelor sale, vor fi urmariti si sanctionati conform <>art. 2, litera a, din Decretul nr. 183 din 1949 , pentru sanctionarea infractiunilor economice.
ART. 41
Vanzatorii autorizati, care nu vor respecta dispozitiunile acestui regulament, vor fi sanctionati de Loteria de Stat, cu avertisment scris, amenda sau retragerea autorizatiei de vanzare.
In afara de aceste sanctiuni administrative, vanzatorii vor raspunde integral, din punct de vedere civil, pentru eventualele daune cauzate, prin nerespectarea acestor dispozitiuni, fie fata de Loteria de Stat, fie fata de Jucatorii la "Loteria Loto Central".
Ei vor putea deasemenea, in caz de rea credinta, sa fie urmariti si sanctionati conform <>art. 2, lit. a, din Decretul nr. 183 din 1949 , pentru sanctionarea infractiunilor economice.
ART. 42
Vanzatorii care vor pierde sau carora li se va fura, unul sau mai multe carnete cu bilete de Loto Central, sunt obligati sa incunostiinteze imediat, sucursala de care depind, directorul sucursalei avand obligatia in aceste situatii sa ia masurile necesare, pentru ca numerele cuprinse in acele carnete sa fie anulate de comisia prevazuta la art. 16.
Contravaloarea acestor carnete sau bilete va fi imputata gestionarului respectiv, acesta fiind obligat sa plateasca, deindata si castigurile iesite din aceste bilete.
In caz de regidiva, gestionarul va fi inlaturat.
ART. 43
Salariatii intreprinderii, vanzatorii sau orice alte organe gestionare, care nu vor deconta valoarea biletelor de Loto Central, conform dispozitiunilor regulamentare, vor fi urmariti si sanctionati conform art. 236, Cod penal.
ART. 44
Nerespectarea acestor dispozitiuni de catre functionarii Loteriei de Stat si de membrii comisiilor prevazute in regulament, se va urmari si sanctiona conform art. 242 Cod penal.
ART. 45
Toti cei care vor savarsi manopere frauduloase de orice natura, in scopul de a determina plata unor castiguri necuvenite, vor fi sanctionati conform <>art. 2 din Decretul nr. 183 din 1949 .
ART. 46
Neprezentarea si nedepunerea pentru viza a biletelor duplicate castigatoare, in termenul si conditiunile prevazute la art. 25 de mai sus, atrage anularea acestor bilete, premiile respective impartindu-se numai intre biletele duplicate prezentate in termenul legal.
ART. 47
Neprezentarea jucatorilor castigatori in termenul prevazut de art. 33 de mai sus, pentru plata castigului, atrage anularea castigului in favoarea Loteriei de Stat.

VIII. Dispozitiuni finale
ART. 48
Pana la imprimarea biletelor pentru "Loto Central" se vor folosi biletele Loto saptamanal, pe care se va aplica o stampila cu urmatorul text: "LOTO CENTRAL - 40 LEI COMBINATIA".
Raspunderea pentru aplicarea stampilei pe coperta fiecarui carnet si pe fiecare bilet de "Loto Central", cade exclusiv asupra sucursalei Loteriei de Stat si a agentilor care aplica aceasta stampila.
Totusi, sucursalele C.E.C. vor supraveghea stampilarea carnetelor predate pentru "Loto Central".
ART. 49
Prezentul regulament s-a intocmit in baza dispozitiunilor art. 9 din Decizia Ministerului Finantelor nr. 470, publicata in Buletinul Oficial nr. 55 din 28 iunie 1950.
ART. 50
Orice dipozitiuni contrare prezentului regulament, se abroga.
ART. 51
Prezentul regulament intra in vigoare cu incepere de 30 august 1950.

Directorul Loteriei de Stat,
Ion Radulescu

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016