Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 2 din 17 februarie 2004  privind utilizarea codurilor IBAN in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 2 din 17 februarie 2004 privind utilizarea codurilor IBAN in Romania

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 165 din 25 februarie 2004
Având în vedere prevederile art. 2 alin. (2) şi ale <>art. 23 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 38 alin. (1) din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 164 şi 285 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 200/2002 ,
în temeiul <>art. 50 alin. (1) din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Banca Naţionalã a României emite prezentul regulament.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
1. cod IBAN (acronim pentru International Bank Account Number) înseamnã un şir de caractere care identificã în mod unic la nivel internaţional contul unui client la o instituţie, cont utilizat pentru procesarea plãţilor în cadrul sistemelor de plãţi sau prin schemele de tip bãnci corespondent;
2. instituţie înseamnã oricare dintre urmãtoarele:
- instituţie de credit autorizatã de Banca Naţionalã a României;
- Trezoreria Statului;
- Banca Naţionalã a României;
3. generarea codurilor IBAN înseamnã procesul, desfãşurat o singurã datã, de creare a unui unic cod IBAN pentru un cont.

CAP. II
Generarea codurilor IBAN

ART. 2
(1) Instituţiile vor genera şi utiliza coduri IBAN, în conformitate cu prevederile prezentului regulament, pentru conturile clienţilor acestora, utilizate în scopul efectuãrii de plãţi, în lei sau în orice altã monedã, prin sistemele de plãţi sau prin schemele de tip bãnci corespondent.
(2) În vederea efectuãrii de plãţi prin intermediul sistemelor de plãţi sau prin schemele de tip bãnci corespondent, instituţiile vor notifica clienţilor lor codurile IBAN atribuite în conformitate cu prevederile prezentului regulament, acestea urmând sã fie menţionate în extrasele de cont şi în toate celelalte rapoarte referitoare la conturile respective, emise de instituţii clienţilor.
(3) Fiecare instituţie este responsabilã pentru generarea corectã a codurilor IBAN corespunzãtoare conturilor clienţilor sãi şi pentru transmiterea acestora cãtre clienţi.
(4) Banca Naţionalã a României este exceptatã de la obligativitatea generãrii, utilizãrii şi notificãrii codurilor IBAN pentru conturile clienţilor sãi, instituţii de credit şi Trezoreria Statului, prevãzutã la alin. (1) şi (2).
ART. 3
În cadrul lanţului de procesare al instrucţiunii de platã codul IBAN va fi transmis în totalitate între instituţiile intermediare, cel puţin pânã la punctul de intrare în ţara în care este localizat beneficiarul plãţii.

CAP. III
Structura codului IBAN

ART. 4
Structura codurilor IBAN atribuite în România de instituţii conturilor clienţilor lor este prezentatã în anexa nr. 1 şi constã într-un şir de 24 caractere alfanumerice care, considerate de la stânga la dreapta, au urmãtoarea semnificaţie:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul Tipul Semnificaţia
caracterelor caracterelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2 Alfabetice Codul de ţarã al României (respectiv RO)
2 Numerice Caractere de verificare a codului IBAN
4 Alfabetice Caractere care identificã în mod unic
instituţia, respectiv primele patru caractere
ale codului BIC atribuit instituţiei
(acronim pentru Bank Identifier Code)
16 Alfanumerice Caractere care identificã în mod unic
unitatea teritorialã a instituţiei şi contul
clientului de la respectiva unitate
teritorialã



ART. 5
(1) Caracterele utilizate în structura codurilor IBAN pot fi numai litere majuscule ale alfabetului latin (de la A la Z) şi cifre arabe (de la 0 la 9).
(2) În format electronic codul IBAN nu va conţine caractere de separare sau spaţii.
(3) Reprezentarea pe suport hârtie a unui cod IBAN este similarã celei în format electronic, cu excepţia faptului cã şirul de caractere ale codului prezentat pe suport hârtie se va împãrţi în grupuri de 4 caractere, despãrţite printr-un spaţiu.
ART. 6
Caracterele de verificare a codului IBAN se calculeazã utilizând algoritmul MOD 97-10, prezentat în detaliu în anexa nr. 2.
ART. 7
(1) Modalitatea de identificare în mod unic la nivelul instituţiei, prin intermediul ultimelor 16 caractere din codul IBAN, a unitãţii teritoriale a instituţiei şi a contului clientului de la unitatea teritorialã respectivã se stabileşte de cãtre respectiva instituţie şi se comunicã Direcţiei supraveghere din cadrul Bãncii Naţionale a României şi administratorilor sistemelor de plãţi la care participã instituţia respectivã, împreunã cu lista codurilor de identificare a unitãţilor teritoriale.
(2) În cazul caselor centrale ale cooperativelor de credit setul de caractere de identificare a unitãţii teritoriale şi a contului clientului de la unitatea teritorialã respectivã, prevãzut în codul IBAN, va identifica atât sediul secundar al casei centrale a cooperativelor de credit, cât şi cooperativa de credit afiliatã casei centrale respective la care este deschis respectivul cont.
(3) Ori de câte ori informaţiile prevãzute la alin. (1) sunt modificate, instituţia are obligaţia sã informeze despre respectivele modificãri, cu minimum o zi bancarã înainte de aplicarea acestora, atât Direcţia supraveghere din cadrul Bãncii Naţionale a României, cât şi administratorii sistemelor de plãţi la care instituţia respectivã participã.

CAP. IV
Validarea codurilor IBAN

ART. 8
Orice instituţie care, în vederea procesãrii instrucţiunilor de platã, preia coduri IBAN transmise în format electronic de clienţi sau transformã coduri IBAN reprezentate pe suport hârtie în format electronic are obligaţia sã valideze codurile IBAN ale tuturor conturilor menţionate în instrucţiunile de platã pe care le proceseazã, utilizând metoda de validare prezentatã în anexa nr. 3.
ART. 9
În cazul în care în urma validãrii se constatã cã un cod IBAN nu este corect, instituţia va refuza procesarea respectivei instrucţiuni de platã, cu respectarea reglementãrilor aplicabile în vigoare.

CAP. V
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 10
(1) Începând cu data de 1 septembrie 2004, instrucţiunile de platã recepţionate, respectiv iniţiate de instituţii, vor conţine codurile conturilor obligatoriu a fi menţionate în conformitate cu reglementãrile în vigoare, reprezentate exclusiv în structurã IBAN, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
(2) Începând cu data menţionatã la alin. (1), instrucţiunile de platã transfrontalierã în euro sau în orice altã monedã care a fost notificatã Comisiei Europene, iniţiate cãtre statele membre ale Spaţiului Economic European, vor conţine codurile conturilor beneficiarilor reprezentate exclusiv în structurã IBAN.
ART. 11
Instituţiile vor accepta, pânã la data de 1 septembrie 2004, instrucţiuni de platã care au menţionate atât conturi codificate în sistem IBAN, cât şi conturi codificate în alt sistem.
ART. 12
Începând cu data de 1 septembrie 2004, instituţiile care primesc de la clienţi instrucţiuni de platã vor refuza procesarea oricãrei instrucţiuni de platã care fie nu conţine codurile conturilor obligatoriu a fi menţionate în conformitate cu reglementãrile în vigoare, reprezentate în structurã IBAN, fie nu au fost validate prin metoda prezentatã în anexa nr. 3.
ART. 13
În toate instrucţiunile de platã, alãturi de codurile IBAN necesare vor fi menţionate şi codurile BIC.
ART. 14
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul regulament.
ART. 15
Prezentul regulament va intra în vigoare la 3 zile de la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea I.

GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISĂRESCU

Bucureşti, 17 februarie 2004.
Nr. 2.

ANEXA 1


STRUCTURA
codurilor IBAN atribuite în România

RO XX yyyy ZZZZZZZZZZZZZZZZ
└┬─┘ └┬─┘ └─┬──┘ └───────┬────────┘
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ └─→ 16 caractere care identificã în mod unic
│ │ │ unitatea teritorialã a instituţiei şi contul
│ │ │ clientului deschis la respectiva unitate
│ │ │ teritorialã (alfanumerice, majuscule)
│ │ │
│ │ └─→ 4 caractere de identificare a instituţiei (alfabetice,
│ │ majuscule), reprezentând primele patru caractere
│ │ ale codului BIC al instituţiei
│ │
│ └─→ 2 caractere de verificare (numerice, de la 0 la 9)

└─→ codul de ţarã (2 caractere alfabetice, majuscule) - pentru
România este RO.



ANEXA 2
METODA DE CALCULARE
a caracterelor de verificare

Pasul preliminar: Se creeazã un cod IBAN artificial pe baza codului de ţarã, a codului bãncii şi a codului contului clientului, punându-se "00" în locul caracterelor de verificare.
EXEMPLU: RO00AAAA1B31007593840000
Pasul 1: Se mutã primele patru caractere (codul de ţarã şi falsul cod de verificare) la dreapta codului IBAN.
EXEMPLU: RO00AAAA1B31007593840000 devine AAAA1B31007593840000RO00
Pasul 2: Se face conversia literelor în numere, conform tabelei urmãtoare:




A = 10 G = 16 M = 22 S = 28 Y = 34
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B = 11 H = 17 N = 23 T = 29 Z = 35
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C = 12 I = 18 O = 24 U = 30
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
D = 13 J = 19 P = 25 V = 31
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
E = 14 K = 20 Q = 26 W = 32
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
F = 15 L = 21 R = 27 X = 33
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



EXEMPLU: AAAA1B31007593840000RO00 devine 1010101011131007593840000272400
Pasul 3: Se aplicã algoritmul MOD 97-10 (conform ISO 7064). Se împarte numãrul obţinut la 97 şi restul se scade din 98. Dacã rezultatul este de un singur caracter, se pune un zero înaintea acestuia.
EXEMPLU: Restul împãrţirii numãrului 1010101011131007593840000272400 la 97 este 49.
Prin scãdere se obţine: 98 - 49 = 49, care reprezintã caracterele de verificare pentru respectivul cod IBAN, care astfel devine: R049AAAA1B31007593840000.

ANEXA 3

METODA DE VALIDARE
a unui cod IBAN

Pas preliminar: În cazul în care codul IBAN este prezentat pe suport hârtie, se converteşte formatul acestuia la formatul electronic prin ştergerea spaţiilor de separare.
EXEMPLU: un cod IBAN de tipul RO49 AAAA 1B31 0075 9384 0000 devine RO49AAAA1B31007593840000.
Pasul 1: Se mutã primele patru caractere (simbolizând codul de ţarã şi caracterele de verificare) la dreapta codului IBAN.
EXEMPLU: RO49AAAA1B31007593840000 devine AAAA1B31007593840000RO49.
Pasul 2: Se face conversia literelor în numere, conform tabelei de conversie cuprinse în anexa nr. 2.
EXEMPLU: AAAA1B31007593840000RO49 devine 1010101011131007593840000272449
Pasul 3: Se aplicã algoritmul MOD 97-10 (conform ISO 7064). Pentru ca cele 2 caractere de verificare sã fie corecte (codul IBAN sã fie corect), restul împãrţirii numãrului astfel obţinut la 97 trebuie sã fie 1.
EXEMPLU: Restul împãrţirii lui 1010101011131007593840000272449 la 97 este 1.

-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016