Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 18 din 14 decembrie 2006  privind fondurile proprii ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 18 din 14 decembrie 2006 privind fondurile proprii ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii*)

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.034 bis din 27 decembrie 2006
_____________
*) Aprobat de <>Ordinul Bãncii Naţioanale a României nr. 15 din 14 decembrie 2006 şi <>Ordinul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 112 din 14 decembrie 2006 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.034 din 27 decembrie 2006

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentul regulament se aplicã bãncilor, bãncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ, bãncilor de credit ipotecar, caselor centrale ale cooperativelor de credit şi instituţiilor emitente de monedã electronicã, persoane juridice române, denumite în continuare instituţii de credit şi reglementeazã metodologia de calcul a fondurilor proprii, la nivel individual şi consolidat şi, dupã caz, la nivel de reţea cooperatistã, precum şi nivelul minim al capitalului iniţial al acestor instituţii şi al reţelei cooperatiste.
(2) Casele centrale sunt responsabile pentru reglementarea cadrului general aferent fondurilor proprii ale cooperativelor de credit din cadrul reţelelor cooperatiste. Reglementãrile emise vor avea în vedere prevederile prezentului regulament în ceea ce priveşte determinarea fondurilor proprii la nivelul cooperativelor de credit şi nu vor putea stabili cerinţe mai puţin restrictive decât cele prevãzute de acesta. În acest sens reglementãrile emise de casa centralã vor fi transmise spre avizare Bãncii Naţionale a României.
(3) Casele centrale sunt responsabile pentru aplicarea prezentului regulament la nivel de reţea cooperatistã.
(4) Prezentul regulament se aplicã în mod corespunzãtor societãţilor de servicii de investiţii financiare, precum şi societãţilor de administrare a investiţiilor care au în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investiţii. În acest sens, orice referire la Banca Naţionalã a României se considerã a fi fãcutã, dupã caz, la Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare.
(5) Prevederile cap. II, secţiunea 1.1 - "Componenţa fondurilor proprii de nivel 1", ale cap. IV - "Dispoziţii privind raportarea fondurilor proprii" şi ale Cap. V - "Sancţiuni, dispoziţii tranzitorii şi finale" din prezentul regulament se aplicã, în mod corespunzãtor şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe.
ART. 2
(1) Termenii şi expresiile folosite în cuprinsul prezentului regulament au semnificaţia prevãzutã de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
(2) Termenii şi expresiile: securitizare, poziţie din securitizare, iniţiator, creştere a calitãţii creditului au semnificaţiile prevãzute în <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 21/2006 - şi <>Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 26/2006 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi al poziţiilor din securitizare.
(3) În scopul prezentului regulament prin participaţie se înţelege deţinerea unor drepturi în capitalul unei entitãţi, reprezentate sau nu prin titluri, care, prin crearea unei legãturi durabile cu acea entitate, sunt destinate sã contribuie la activitãţile acesteia sau deţinerea, în mod direct sau indirect, a 20% sau mai mult din drepturile de vot sau din capitalul unei entitãţi.
(4) În scopul prezentului regulament prin IFRS se înţeleg Standardele Internaţionale de Raportare Financiarã, incluzând Standardele Internaţionale de Contabilitate, şi interpretãrile lor, în cea mai recentã versiune a acestora adoptatã de Comisia Europeanã în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1606/2002 privind aplicarea standardelor internaţionale de contabilitate, care se aplicã în condiţiile prevãzute de <>Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. II
Fondurile proprii la nivel individual

ART. 3
(1) Fondurile proprii ale instituţiilor de credit prevãzute la art. 1 alin. (1), şi respectiv ale unei reţele cooperatiste de credit sunt formate din fonduri proprii de nivel 1 şi fonduri proprii de nivel 2.
(2) Fondurile proprii ale sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe sunt reprezentate de fondurile proprii de nivel 1.
(3) Elementele componente ale fondurilor proprii trebuie sã poatã fi utilizate în orice moment şi cu prioritate pentru a absorbi pierderile, sã nu implice costuri fixe pentru instituţia de credit şi sã fie efectiv puse la dispoziţia acesteia, respectiv sã fie integral plãtite.

Secţiunea 1

1.1. Componenţa fondurilor proprii de nivel 1

ART. 4
Fondurile proprii de nivel 1 reprezintã o componentã a fondurilor proprii şi cuprind:
a) capitalul social subscris şi vãrsat, cu excepţia acţiunilor preferenţiale cumulative sau, dupã caz, capitalul de dotare pus la dispoziţia sucursalei din România de cãtre instituţia de credit din statul terţ;
b) primele de capital, integral încasate, aferente capitalului social;
c) rezervele legale, statutare şi alte rezerve, precum şi rezultatul reportat pozitiv al exerciţiilor financiare anterioare, rãmas dupã distribuirea profitului;
d) profitul net al ultimului exerciţiu financiar, reportat pânã la repartizarea sa conform destinaţiilor stabilite de adunarea generalã a acţionarilor, în limita sumei ce se intenţioneazã a se repartiza pe oricare dintre destinaţiile prevãzute la lit. a) - lit. c).
ART. 5
Pentru determinarea nivelului fondurilor proprii de nivel 1 se vor deduce urmãtoarele elemente:
a) valoarea de înregistrare în contabilitate (cost de achiziţie) a acţiunilor proprii deţinute de instituţia de credit;
b) obligaţiile casei centrale faţã de cooperativele de credit afiliate reprezentând diferenţe rãmase de regularizat ca urmare a recalculãrii la sfârşitul exerciţiului financiar a valorii participaţiilor acestora la capitalul social al casei centrale;
c) sumele reprezentând contravaloarea pãrţilor sociale aferente aportului cooperativelor de credit la capitalul social al casei centrale la care sunt afiliate, în cazul în care aceste cooperative participã la un proces de fuziune sau de divizare de reţele cooperatiste, în urma cãruia vor pãrãsi reţeaua, sau în cazul în care casa centralã a hotãrât dizolvarea lor, urmatã de lichidare. Sumele vor fi deduse începând cu data hotãrârii consiliului de administraţie al casei centrale cu privire la încetarea calitãţii de cooperativã de credit afiliatã la respectiva casã centralã;
d) rezultatul reportat, reprezentând pierdere;
e) pierderea perioadei curente înregistratã pânã la data determinãrii fondurilor proprii;
f) valoarea de înregistrare în contabilitate a imobilizãrilor necorporale.
ART. 6
(1) În calculul fondurilor proprii se poate include şi profitul net interimar înregistrat pânã la data determinãrii fondurilor proprii, numai dacã acesta este verificat de persoane responsabile de auditarea situaţiilor financiare ale instituţiei de credit şi dacã în raportul întocmit în urma verificãrii se exprimã opinia cã valoarea profitului interimar a fost determinatã cu respectarea principiilor şi a regulilor de contabilizare şi evaluare în vigoare aplicabile, şi aceastã valoare este netã de orice obligaţie sau dividend previzibile la data determinãrii.
(2) Regimul prevãzut la alin. (1) se aplicã şi profitului net al ultimului exerciţiului financiar, menţionat la art. 4 lit. d), pânã la data la care acesta face obiectul auditãrii.
(3) Pierderea perioadei curente în sensul art. 5 lit. e) se deduce indiferent dacã a fost sau nu verificatã de persoanele responsabile de auditarea situaţiilor financiare.
(4) În cazul în care în urmãtoarele perioade de raportare profitul interimar se situeazã sub nivelul celui verificat şi instituţia de credit nu dispune verificarea noului nivel, în calculul fondurilor proprii se ia valoarea minimã a acestuia înregistratã dupã verificare.
ART. 7
(1) La determinarea fondurilor proprii de nivel 1 ale caselor centrale, în cadrul elementelor prevãzute la art. 4 lit. c) nu se includ sumele existente în sold reprezentate de: fondul pentru creşterea surselor proprii de finanţare şi alte fonduri constituite în vederea efectuãrii unor plãţi pentru necesitãţile casei centrale şi ale cooperativelor de credit, fondul social şi fondurile de natura fondului social constituite potrivit prevederilor statutare şi rezerva mutualã de garantare.
(2) La determinarea fondurilor proprii de nivel 1 ale cooperativelor de credit nu se vor lua în considerare sumele existente în sold reprezentând rezerva de întrajutorare, fondul pentru creşterea surselor proprii de finanţare, fondul social sau fondurilor constituite în vederea efectuãrii unor plãţi pentru necesitãţile cooperativelor de credit şi ale membrilor cooperatori.
ART. 8
În cazul unei instituţii de credit care este iniţiatorul unei operaţiuni de securitizare, câştigurile nete aferente activelor securitizate, recunoscute în conturile de rezerve şi care contribuie la o creştere a calitãţii creditului pentru poziţiile din securitizare, vor fi excluse de la calculul elementelor prevãzute la art. 4 lit. c).

1.2. Componenţa fondurilor proprii de nivel 1 ale unei reţele cooperatiste

ART. 9
Fondurile proprii de nivel 1 ale unei reţele cooperatiste cuprind:
a) capitalul social subscris şi vãrsat al cooperativelor de credit;
b) elementele prevãzute la art. 4 lit. b) - lit. d) din prezentul regulament, înregistrate la nivelul organizaţiilor cooperatiste de credit.
ART. 10
Pentru determinarea nivelului fondurilor proprii de nivel 1 ale unei reţele cooperatiste se vor deduce urmãtoarele elemente:
a) elementele prevãzute la art. 5, înregistrate la nivelul organizaţiilor cooperatiste de credit, cu excepţia celor prevãzute la lit. b);
b) sumele reprezentând contravaloarea pãrţilor sociale care urmeazã sã fie restituite de cooperativele de credit din reţea în cazurile de încetare a calitãţii de membru cooperator. Sumele vor fi deduse începând cu data hotãrârii consiliului de administraţie cu privire la încetarea calitãţii de membru cooperator.

1.3. Cerinţe privind nivelul minim al capitalului iniţial

ART. 11
(1) Capitalul iniţial al instituţiilor de credit este reprezentat de capitalul social subscris şi vãrsat menţionat la art. 4 lit. a) şi rezervele legale, statutare şi alte rezerve prevãzute la art. 4 lit. c).
(2) Bãncile persoane juridice române trebuie sã dispunã la momentul autorizãrii de un nivel al capitalului iniţial de minimum 37 milioane RON.
(3) Bãncile de credit ipotecar trebuie sã dispunã la momentul autorizãrii de un nivel al capitalului iniţial de minimum 25 milioane RON.
(4) Bãncile de economisire şi creditare în domeniul locativ trebuie sã dispunã la momentul autorizãrii de un nivel al capitalului iniţial de minimum 25 milioane RON.
(5) Instituţiile emitente de monedã electronicã trebuie sã dispunã la momentul autorizãrii de un nivel al capitalului iniţial de minimum 12 milioane RON.
(6) Sucursalele din România ale instituţiilor de credit din state terţe vor menţine permanent capitalul iniţial cel puţin la nivelul minim aplicabil stabilit prin prezentul regulament, conform alin. (2) - alin. (5), dupã caz.
(7) Nivelul minim al capitalului iniţial şi, respectiv, cel al fondurilor proprii ale unei case centrale se stabileşte la echivalentul în lei a 5 milioane euro.
(8) Limita minimã a fondurilor proprii ale unei cooperative de credit se stabileşte la 300 mii RON.
(9) Nivelul minim al capitalului agregat şi, respectiv, cel al fondurilor proprii ale unei reţele cooperatiste se stabileşte la echivalentul în lei a 10 milioane euro. Capitalul agregat al unei reţele este reprezentat de fondurile proprii de nivel 1 aşa cum sunt acestea stabilite la art. 9 şi art. 10.

Secţiunea a 2-a

2.1. Componenţa fondurilor proprii de nivel 2

ART. 12
(1) Fondurile proprii de nivel 2 se compun din:
a) Fonduri proprii de nivel 2 de bazã;
b) Fonduri proprii de nivel 2 suplimentar.
(2) Fondurile proprii de nivel 2 de bazã se compun din:
a) rezervele din reevaluarea imobilizãrilor corporale, ajustate cu obligaţiile fiscale aferente, previzibile la data calculãrii fondurilor proprii;
b) alte elemente care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 14 alin. (1), inclusiv elementele prevãzute la art. 14 alin. (3);
c) titlurile pe duratã nedeterminatã şi alte instrumente de aceeaşi naturã care îndeplinesc, cumulativ, condiţiile prevãzute la art. 15. Acestora li se pot adãuga, fiind asimilate lor, acţiunile preferenţiale cumulative, altele decât cele prevãzute la alin. (3).
(3) Fondurile proprii de nivel 2 suplimentar se compun din acţiunile preferenţiale cumulative pe duratã determinatã şi capitalul sub formã de împrumut subordonat, cu respectarea condiţiilor prevãzute de art. 16.

2.2. Elemente specifice componenţei fondurilor proprii de nivel 2 la nivel de reţea cooperatistã şi la nivelul organizaţiilor cooperatiste de credit

ART. 13
(1) La determinarea fondurilor proprii de nivel 2 ale organizaţiilor cooperatiste de credit şi ale reţelelor cooperatiste nu se vor lua în considerare sumele provenite din elemente de natura celor prevãzute la art. 12 alin. (2) lit. c) şi art. 12 alin. (3) înregistrate de o organizaţie cooperatistã de credit din cadrul unei reţele cooperatiste faţã de ceilalţi membri ai reţelei.
(2) În vederea determinãrii fondurilor proprii de nivel 2 de bazã la nivelul reţelelor cooperatiste, se va lua în considerare, în plus faţã de elementele prevãzute la art. 12 alin. (2), rezerva mutualã de garantare, constituitã la nivelul casei centrale.

2.3. Condiţii privind elementele de fonduri proprii de nivel 2 de bazã

ART. 14
(1) Cu acordul prealabil al Bãncii Naţionale a României, pot fi incluse în fondurile proprii de nivel 2 de bazã alte elemente, cu condiţia ca, indiferent de semnificaţia lor juridicã sau contabilã, acestea sã aibã urmãtoarele caracteristici:
a) sã fie la dispoziţia instituţiei de credit fãrã restricţii pentru acoperirea riscurilor specifice activitãţii bancare, atunci când pierderile sau minusurile de valoare nu au fost încã identificate;
b) sã se regãseascã în evidenţa contabilã internã;
c) nivelul lor sã fie stabilit de conducerea instituţiei de credit, verificat de auditori independenţi, comunicat Bãncii Naţionale a României şi supus supravegherii acesteia.
(2) În categoria elementelor prevãzute la alin. (1) pot fi incluse, în particular, subvenţiile publice sau private nerambursabile.
(3) În cazul instituţiilor de credit care utilizeazã abordarea bazatã pe modele interne de rating pentru calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor, valorile pozitive rezultate din calculul efectuat potrivit <>art. 65 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 15/2006 şi <>Regulamentul Comisiei Nãţionale a Valorilor Mobiliare nr. 20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordãrii bazate pe modele interne de rating pot fi acceptate, în limita de 0,6% din valorile ponderate la risc ale expunerilor calculate potrivit acestei abordãri, ca alte elemente componente ale fondurilor proprii de nivel 2 de bazã prevãzute la art. 12 alin. (2) lit. b). În acest scop, valorile ponderate la risc ale expunerilor nu includ valorile expunerilor calculate pentru poziţiile din securitizare cãrora le-a fost atribuitã ponderea de risc de 1250%.
ART. 15
Elementele prevãzute la art. 12 alin. (2) lit. c) pot fi incluse în fondurile proprii de nivel 2 de bazã dacã, în opinia Bãncii Naţionale a României, sunt îndeplinite condiţiile generale de respectare a caracterului subordonat prevãzute la art. 17 precum şi urmãtoarele cerinţe specifice:
a) rambursarea nu se poate efectua la iniţiativa deţinãtorului sau fãrã aprobarea prealabilã a Bãncii Naţionale a României. Aceste condiţii trebuie îndeplinite şi în cazul rãscumpãrãrii titlurilor de cãtre instituţia de credit sau de cãtre filialele sale în vederea anulãrii lor. Rambursarea nu poate fi solicitatã de instituţia de credit în primii 5 ani de la data emisiunii titlurilor. Ulterior acestui interval, Banca Naţionalã a României acceptã rambursarea doar dacã este încredinţatã cã ulterior rambursãrii, fondurile proprii ale instituţiei de credit rãmân adecvate, cel puţin pe o perioadã de doi ani;
b) contractul de emisiune trebuie sã asigure cã instituţia de credit are opţiunea de a amâna plata dobânzii aferente;
c) creanţele creditorului asupra instituţiei de credit trebuie sã fie în totalitate subordonate creanţelor tuturor celorlalţi creditori nesubordonaţi;
d) prospectul de emisiune al titlurilor trebuie sã specifice faptul cã principalul şi dobânda neplãtite aferente sunt la dispoziţia instituţiei de credit pentru acoperirea pierderilor, în condiţii de asigurare a continuitãţii activitãţii;
e) numai sumele integral plãtite sunt luate în considerare.
ART. 16
(1) Acţiunile preferenţiale cumulative pe duratã determinatã şi capitalul sub formã de împrumut subordonat prevãzute la art. 12 alin. (3) pot fi incluse în fondurile proprii de nivel 2 suplimentar numai dacã, în opinia Bãncii Naţionale a României, obligaţiile contractuale ferme asigurã cã în cazul falimentului sau lichidãrii instituţiei de credit, acestea au un rang inferior în raport cu creanţele tuturor celorlalţi creditori şi cã nu vor fi rambursate decât dupã ce toate celelalte datorii nerambursate la acea datã au fost achitate. În acest sens prevederile contractuale trebuie sã îndeplineascã condiţiile generale referitoare la datoria subordonatã menţionate la art. 17.
(2) Elementele prevãzute la art. 12 alin. (3) trebuie sã îndeplineascã, în opinia Bãncii Naţionale a României, cumulativ, în plus faţã de condiţiile menţionate la alin. (1), urmãtoarele cerinţe:
a) numai sumele integral plãtite pot fi luate în considerare;
b) scadenţã iniţialã sã fie de cel puţin 5 ani, dupã care pot fi rambursate;
c) suma luatã în considerare la determinarea nivelului fondurilor proprii de nivel 2 suplimentar trebuie sã fie redusã gradual începând cu cel puţin 5 ani înaintea scadenţei, prin aplicarea unor cote procentuale anuale egale, astfel încât în ultimul an înaintea scadenţei sã se ia în calcul 20% din valoarea împrumuturilor;
d) contractul de credit sã nu includã clauze care sã conducã, în circumstanţe specificate în acesta, altele decât lichidarea instituţiei de credit, la rambursarea anticipatã a datoriei înainte de data convenitã a scadenţei.
(3) Pentru scopurile lit. b) a alin. (2), în cazul împrumuturilor a cãror scadenţã nu este fixatã, rambursarea este condiţionatã de efectuarea notificãrii cãtre Banca Naţionalã a României, cu cel puţin 5 ani înainte de data rambursãrii, exceptând situaţiile în care capitalul sub formã de împrumut subordonat nu mai este inclus în calculul fondurilor proprii de nivel 2 suplimentar.
(4) Banca Naţionalã a României poate aproba rambursarea anticipatã a împrumuturilor a cãror scadenţã nu este fixatã, doar ulterior expirãrii perioadei de 5 ani de la data emiterii, în condiţiile în care solicitarea este fãcutã la iniţiativa emitentului şi, în opinia Bãncii Naţionale a României, nivelul fondurilor proprii ale instituţiei de credit împrumutate rãmâne adecvat, cel puţin pe o perioadã de doi ani.
ART. 17
(1) Toate formele de datorie subordonatã prevãzute la art. 15 şi art. 16 trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii generale pentru a putea fi incluse în fondurile proprii de nivel 2:
a) subordonarea trebuie sã fie efectivã;
b) contractul nu trebuie sã conţinã clauze care pot conduce la rambursarea anticipatã a datoriei sau la creşterea costurilor iniţiale ale datoriei. Aceasta însã nu trebuie sã prejudicieze dreptul creditorului subordonat de a solicita falimentul debitorului, de exemplu, în cazuri de neîndeplinire culpabilã a obligaţiilor contractuale. Doar în cadrul procedurilor de realizare a creanţelor, menţionate la alin. (2) lit. c), se pot pretinde despãgubiri suplimentare, care se vor încasa odatã cu creanţa principalã, în urma tuturor celorlalte creanţe.
(2) În sensul celor prevãzute la alin. (1) lit. a) clauzele contractuale trebuie sã asigure cã:
a) creanţele creditorului subordonat au rang inferior faţã de toţi creditorii nesubordonaţi. În caz de lichidare a instituţiei de credit, creditorii subordonaţi nu trebuie sã poatã primi sau reţine orice sume sau active pânã când toţi creditorii nesubordonaţi au fost plãtiţi sau despãgubiţi în întregime;
b) creditorii renunţã la dreptul lor de a putea compensa sumele pe care le datoreazã instituţiei de credit cu sumele subordonate datorate lor de cãtre instituţia de credit;
c) singurele situaţii care pot fi admise în contract drept cazuri de neîndeplinire culpabilã a obligaţiilor de cãtre debitor (cazuri de culpã) sunt: neplata sumelor datorate conform contractului (dobândã, pe perioada derulãrii contractului şi principalul, la scadenţã), şi, respectiv, falimentul împrumutatului. În aceste situaţii, creditorul nu trebuie sã aibã la dispoziţie alte mijloace de realizare a creanţei sale în afara posibilitãţii de a solicita falimentul debitorului sau de a-şi realiza drepturile într-o procedurã de lichidare a acestuia din urmã.
(3) În sensul celor prevãzute la alin. (1) lit. b) prevederile contractuale nu trebuie sã conţinã:
a) clauzã de declarare simultanã a exigibilitãţii obligaţiilor ca urmare a neîndeplinirii culpabile a uneia dintre ele ("cross default") - clauzã conform cãreia obligaţiile contractuale aferente datoriei subordonate sunt considerate a fi neîndeplinite din culpa debitorului dacã oricare alt împrumut al acestuia intrã în stare de nerambursare;
b) clauzã de gaj negativ - clauzã potrivit cãreia constituie caz de culpã constituirea de garanţii de cãtre instituţia de credit debitoare asupra oricãruia dintre activele sale pentru obligaţiuni, titluri sau alte datorii.

Secţiunea a 3-a
Fondurile proprii totale

ART. 18
(1) Sumele aferente elementelor incluse în fondurile proprii, prevãzute la art. 4, art. 6 alin. (1), art. 12 alin. (2) lit. a) şi art. 13 alin. (2) trebuie sã fie la dispoziţia instituţiei de credit pentru a fi utilizate imediat şi nerestricţionat, în vederea acoperirii riscurilor sau pierderilor de îndatã ce acestea apar.
(2) La momentul calculãrii sumelor prevãzute la alin. (1), acestea trebuie sã fie nete de orice obligaţie fiscalã, previzibilã în momentul respectiv, sau sã fie ajustate corespunzãtor în mãsura în care cheltuielile cu impozitul reduc nivelul pânã la care elementele respective pot fi utilizate pentru acoperirea riscurilor sau a pierderilor.
ART. 19
Instituţiile de credit publice (cu capital de stat) nu includ în fondurile proprii garanţiile pe care administraţiile centrale sau autoritãţile locale le acordã acestor instituţii.
ART. 20
Elementele care prin conţinutul economic sau contabil nu respectã principiile generale pe care trebuie sã le îndeplineascã componentele fondurile proprii, statuate prin prezentul regulament, nu vor fi luate în considerare la determinarea fondurilor proprii la nivel individual.
ART. 21
(1) Pentru calculul fondurilor proprii, elementele componente ale fondurilor proprii de nivel 2, prevãzute la art. 12 şi art. 13, sunt supuse urmãtoarelor limite:
a) totalul fondurilor proprii de nivel 2 nu poate depãşi 100% din fondurile proprii de nivel 1, calculate potrivit art. 4 şi art. 5;
b) totalul valorii acţiunilor preferenţiale cumulative pe duratã determinatã şi al capitalului sub formã de împrumut subordonat, prevãzute la art. 12 alin. (3), ce poate fi luat în considerare la calculul fondurilor proprii nu poate depãşi 50% din valoarea fondurilor proprii de nivel 1, calculate potrivit art. 4 şi art. 5.
(2) Banca Naţionalã a României poate aproba, la cererea instituţiei de credit, depãşirea limitelor prevãzute la alin. (1), dar numai în situaţii excepţionale şi doar provizoriu.
ART. 22
(1) Pentru determinarea fondurilor proprii, urmãtoarele elemente vor fi deduse, jumãtate din fondurile proprii de nivel 1, calculate potrivit art. 4 şi art. 5, şi jumãtate din fondurile proprii de nivel 2, calculate potrivit art. 12 şi art. 13, dupã aplicarea limitelor prevãzute la art. 21 alin. (1):
a) valoarea acţiunilor şi a altor titluri de capital deţinute în alte instituţii de credit sau financiare care depãşesc 10% din capitalul social al acestora;
b) creanţele şi instrumentele subordonate de tipul celor prevãzute de art. 12 alin. (2) lit. c) şi art. 12 alin. (3), pe care o instituţie de credit le înregistreazã faţã de instituţii de credit sau instituţii financiare în capitalul cãrora înregistreazã deţineri de acţiuni şi alte titluri de capital ce depãşesc 10% din capitalul social al acestora;
c) partea din valoarea totalã a deţinerilor de acţiuni şi alte titluri de capital mai mici sau egale cu 10% din capitalul social al altor instituţii de credit sau instituţii financiare, a creanţelor şi a instrumentelor subordonate de tipul celor prevãzute de art. 12 alin. (2) lit. c) şi art. 12 alin. (3), pe care o instituţie de credit le înregistreazã faţã de instituţii de credit sau instituţii financiare, altele decât cele prevãzute la lit. a) şi lit. b), parte ce depãşeşte 10% din nivelul fondurilor proprii ale instituţiei de credit determinat înaintea deducerii elementelor prevãzute în prezentul alineat la lit. a) - lit. e);
d) participaţiile pe care o instituţie de credit le deţine în societãţi de asigurare, societãţi de reasigurare, societãţi holding de asigurare;
e) instrumentele de tipul celor prevãzute la art. 12 alin. (2) lit. c) şi art. 12 alin. (3) pe care o instituţie de credit le deţine în societãţi de asigurare, societãţi de reasigurare, societãţi holding de asigurare în care o instituţie de credit deţine o participaţie;
f) în cazul instituţiilor de credit care utilizeazã abordarea bazatã pe modele interne de rating pentru calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor, valorile negative rezultate din calculul efectuat potrivit <>art. 65 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 15/2006 şi <>Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii potrivit abordãrii bazate pe modele interne de rating şi valorile pierderii aşteptate calculate potrivit art. 61 şi art. 62 din cadrul aceluiaşi regulament;
g) valorile expunerilor aferente poziţiilor din securitizare care primesc o pondere de risc de 1250% în conformitate cu prevederile <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 21/2006 şi <>Regulamentului Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 26/2006 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate şi al poziţiilor din securitizare cu excepţia cazurilor în care au fost luate în considerare la calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor în vederea determinãrii cerinţelor de capital potrivit <>art. 126 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului şi <>art. 2 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 13/2006 şi <>Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 18/2006 privind determinarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţi, dupã cum se menţioneazã în cadrul aceluiaşi regulament.
(2) În vederea determinãrii fondurilor proprii totale ale cooperativelor de credit, participaţiile acestora la casa centralã se vor deduce jumãtate din fondurile proprii de nivel 1, calculate potrivit art. 4 şi art. 5, şi jumãtate din fondurile proprii de nivel 2, calculate potrivit art. 12 şi art. 13, dupã aplicarea limitelor prevãzute la art. 21 alin. (1).
(3) În situaţia în care jumãtate din valoarea elementelor deductibile prevãzute la alin. (1) şi, dupã caz, alin. (2), depãşeşte nivelul fondurilor proprii de nivel 2, calculat potrivit prevederilor art. 12 şi art. 13, suma aflatã în exces se deduce din nivelul fondurilor proprii de nivel 1, calculat potrivit prevederilor art. 4 şi art. 5.
ART. 23
Banca Naţionalã a României poate sã stabileascã prin reglementãri cu caracter prudenţial şi alte elemente deductibile la calculul fondurilor proprii.
ART. 24
Pentru scopurile aplicãrii cerinţelor prudenţiale în domeniul expunerilor mari şi al participaţiilor calificate în afara sectorului financiar, prevederile prezentului regulament vor fi citite fãrã a se lua în considerare elementele prevãzute la art. 14 alin. (3) şi la art. 22 alin. (1) lit. f) şi lit. g).
ART. 25
Instituţiile emitente de monedã electronicã ce desfãşoarã activitatea de emitere de monedã electronicã de mai puţin de 6 luni, inclusiv de la data efectuãrii primei operaţiuni de emitere de monedã electronicã, vor menţine în permanenţã fondurile proprii la un nivel cel puţin egal cu cea mai mare dintre urmãtoarele valori:
a) 2% din valoarea obligaţiilor financiare curente aferente monedei electronice emise; şi
b) 2% din valoarea totalã a obligaţiilor financiare aferente monedei electronice, estimat a fi emise în primele 6 luni de activitate, potrivit datelor din studiul de fezabilitate în baza cãruia a fost obţinutã autorizaţia de funcţionare.

CAP. III
Fondurile proprii la nivel consolidat

ART. 26
(1) Pentru calculul fondurilor proprii la nivel consolidat se vor lua în considerare valorile consolidate ale elementelor ce intrã în calculul fondurilor proprii la nivel individual potrivit Capitolului II, valori determinate prin aplicarea prevederilor <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 17/2006 şi Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 22/2006 privind supravegherea pe bazã consolidatã a instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii.
(2) În vederea determinãrii fondurilor proprii la nivel consolidat, prin aplicarea IFRS, în cadrul rezervelor se includ orice câştiguri sau pierderi amânate sau nerealizate.
(3) La determinarea fondurilor proprii pe bazã consolidatã urmãtoarele elemente, atunci când sunt sume creditoare, pot fi considerate rezerve consolidate şi pot fi incluse în fondurile proprii de nivel 1:
a) interesul minoritar, reprezentând partea ce revine acţionarilor minoritari din rezultatele nete pozitive şi activele nete ale unei filiale, în cazul utilizãrii metodei integrãrii globale;
b) diferenţele de curs valutar favorabile, rezultate din conversia rezultatelor şi poziţiilor financiare ale operaţiunilor din strãinãtate, clasificate ca o componentã separatã a capitalurilor proprii.
(4) În condiţiile aplicãrii <>art. 30 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 17/2006 - şi Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 22/2006 privind supravegherea pe bazã consolidatã a instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, la determinarea fondurilor proprii pe bazã consolidatã, pe lângã elementele menţionate la alin. (3), urmãtoarele elemente, atunci când sunt sume creditoare, pot fi considerate rezerve consolidate şi pot fi incluse în fondurile proprii de nivel 1:
a) diferenţele rezultate din prima consolidare prevãzute la pct. 32, 33, 51 şi 52 din Reglementãrile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitãţilor Economice Europene aplicabile entitãţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, aprobate prin Ordinul Preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 74/2005 ;
b) orice diferenţã rezultatã din includerea anumitor interese de participare în conformitate cu metoda descrisã la pct. 59-64 din Reglementãrile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitãţilor Economice Europene aplicabile entitãţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, aprobate prin Ordinul Preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 74/2005 .
(5) La determinarea fondurilor proprii la nivel consolidat, din valoarea obţinutã prin aplicarea alin. (1) şi alin. (2) se deduc elementele prevãzute la alin. (3) şi alin. (4), dupã caz, atunci când acestea sunt sume debitoare. De asemenea, se deduce orice fond comercial pozitiv dobândit în contextul unei combinãri de întreprinderi.
ART. 27
(1) Valoarea fondurilor proprii de nivel 1 determinatã potrivit art. 26 alin. (1), (2), (3) şi alin. (5) prin aplicarea IFRS, este ajustatã potrivit urmãtoarelor filtre:
a) câştigurile şi pierderile nerealizate, recunoscute în capitalurile proprii potrivit IFRS, ca urmare a unei operaţiuni de acoperire a fluxurilor de trezorerie, trebuie excluse din fondurile proprii de nivel 1. În cazul în care elementele acoperite sunt active incluse în categoria "activelor financiare disponibile pentru vânzare", asupra câştigurilor şi pierderilor nerealizate, recunoscute în capitalurile proprii potrivit IFRS, ca urmare a unei operaţiuni de acoperire a fluxurilor de trezorerie, se aplicã o ajustare similarã cu cea aplicatã diferenţelor din evaluarea la valoarea justã a activelor respective, înregistrate în capitalurile proprii potrivit IFRS, conform alin. (2);
b) câştigurile şi pierderile aferente evaluãrii datoriilor la valoarea justã determinate de modificarea calitãţii de credit asociatã instituţiei de credit trebuie excluse din fondurile proprii de nivel 1;
c) instrumentele financiare emise sunt incluse în fondurile proprii, indiferent de modul de clasificare stabilit potrivit IFRS, la valoarea care rezultã fãrã separarea componentei de datorie şi cea de capitaluri proprii, în condiţiile în care aceste instrumente respectã condiţiile relevante pentru a fi considerate fonduri proprii de nivel 1 şi 2.
Creşterea capitalurilor proprii determinatã de înregistrarea în cadrul acestora a instrumentelor financiare derivate pe propriile acţiuni, trebuie exclusã din fondurile proprii.
Scãderea capitalurilor proprii determinatã de înregistrarea în cadrul acestora a instrumentelor financiare derivate pe propriile acţiuni nu este ajustatã;
d) câştigurile nerealizate, nete de impozit, aferente evaluãrii investiţiilor imobiliare şi imobilizãrilor corporale rezultate din aplicarea modelului valorii juste, trebuie excluse din fondurile proprii de nivel 1, element cu element, la valoarea netã de impozit, şi incluse, element cu element, înainte de impozitare, în fondurile proprii de nivel 2 de bazã, în proporţie de 45%. Pierderile nerealizate, nete de impozit, nu sunt ajustate.
(2) Diferenţele rezultate din evaluarea la valoarea justã a activelor financiare din categoria "active financiare disponibile pentru vânzare", înregistrate în capitalurile proprii potrivit IFRS, sunt ajustate astfel:
a) Pentru fiecare instrument de capitaluri proprii, câştigurile nerealizate, nete de impozit, trebuie excluse din fondurile proprii de nivel 1 şi incluse, înainte de impozitare, în fondurile proprii de nivel 2 de bazã, în proporţie de 45%. Pierderile nerealizate, nete de impozit, înregistrate în capitalurile proprii potrivit IFRS, nu sunt ajustate;
b) Câştigurile şi pierderile nerealizate aferente altor instrumente financiare, incluzând instrumentele de datorie sau creditele şi creanţele, trebuie excluse din fondurile proprii de nivel 1, la valoarea netã de impozit;
c) Pierderile de valoare înregistrate în contul de profit şi pierdere, ca urmare a deprecierii aferente "activelor financiare disponibile pentru vânzare", nu sunt ajustate.
ART. 28
Elementele care prin conţinutul economic sau contabil, nu respectã principiile generale pe care trebuie sã le îndeplineascã componentele fondurile proprii, statuate prin prezentul regulament, nu vor fi luate în considerare la determinarea fondurilor proprii la nivel consolidat.
ART. 29
Obligaţia de determinare a fondurilor proprii la nivel consolidat revine instituţiilor de credit, persoane juridice române, care fac obiectul supravegherii pe bazã consolidatã şi sub-consolidatã de cãtre Banca Naţionalã a României, potrivit <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 17/2006 - şi Regulamentul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 22/2006 privind supravegherea pe bazã consolidatã a instituţiilor de credit şi firmelor de investiţii.

CAP. IV
Dispoziţii privind raportarea fondurilor proprii

ART. 30
(1) Instituţiile de credit prevãzute la art. 1 alin. (1) raporteazã lunar nivelul şi componenţa fondurilor proprii la nivel individual, potrivit prezentului regulament, pe baza datelor înscrise în evidenţa contabilã şi a datelor calculate extracontabil. Raportarea se transmite Bãncii Naţionale a României în termen de 25 de zile calendaristice de la sfârşitul lunii pentru care aceasta se întocmeşte.
(2) Instituţiile de credit prevãzute la art. 1 alin. (1) raporteazã semestrial nivelul şi componenţa fondurilor proprii la nivel consolidat, potrivit prezentului regulament, pe baza datelor înscrise în evidenţa contabilã şi a datelor calculate extracontabil. Raportarea se transmite Bãncii Naţionale a României în termen de 45 de zile calendaristice de la sfârşitul perioadei pentru care aceasta se întocmeşte.
ART. 31
Pentru toţi indicatorii de prudenţã bancarã a cãror determinare se face în funcţie de fondurile proprii, instituţiile de credit sunt obligate sã utilizeze nivelul fondurilor proprii calculat pentru perioada de raportare a respectivilor indicatori, sau pentru perioada de raportare imediat anterioarã perioadei de raportare a respectivilor indicatori (în cazul unor perioade de raportare diferite).
ART. 32
În cazul în care, dupã aprobarea situaţiilor financiare anuale de cãtre adunarea generalã a acţionarilor, nivelul fondurilor proprii ale instituţiei de credit la data de 31 decembrie se modificã, raportãrile aferente fondurilor proprii şi indicatorilor de prudenţã bancarã ce se determinã în funcţie de nivelul acestora, aferente ultimei luni a exerciţiului financiar precedent şi fiecãrei luni din perioada scursã de la începutul anului şi pânã la data aprobãrii situaţiilor financiare anuale, vor fi refãcute şi retransmise Bãncii Naţionale a României, în termen de 20 de zile calendaristice de la data limitã de depunere a situaţiilor financiare anuale la organele în drept.
ART. 33
Instituţiile de credit trebuie sã poatã dovedi în orice moment Bãncii Naţionale a României îndeplinirea cerinţelor prevãzute de prezentul regulament.

CAP. V
Sancţiuni, dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 34
Nerespectarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage aplicarea mãsurilor şi/sau a sancţiunilor prevãzute la art. 226, art. 227, art. 229, precum şi la <>art. 284 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului.
ART. 35
Pe perioada cuprinsã între data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, prevãzutã la art. 36 şi 31 martie 2007 mãsurile şi sancţiunile prevãzute la art. 34 nu se vor aplica în cazul în care indicatorii de prudenţã bancarã determinaţi pe baza fondurilor proprii calculate potrivit prezentului regulament nu se încadreazã în limitele prevãzute de alte reglementãri prudenţiale aplicabile.
ART. 36
Prezentul regulament intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
ART. 37
La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abrogã <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 11/2003 privind supravegherea pe bazã individualã şi consolidatã a fondurilor proprii, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 17/09.01.2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 13/2002 privind capitalul minim al organizaţiilor cooperatiste de credit şi capitalul agregat minim al reţelelor cooperatiste de credit, publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 672 din 10/09/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 14/2002 privind fondurile proprii ale organizaţiilor cooperatiste de credit şi ale reţelelor cooperatiste de credit, publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 672 din 10/09/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

*

Prezentul regulament transpune prevederile art. 4 (10), art. 9 paragraful 1 teza 2, art. 57 teza (1) lit. a)-b), lit. d), lit. f), lit. h), art. 57 tezele (2)-(4), art. 58-61, art. 63, art. 64 paragrafele (2)-(4), art. 65-art. 67 din Directiva nr. 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006, privind accesul la activitate şi desfãşurarea activitãţii de cãtre instituţiile de credit, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 177/30.06.2006, precum şi prevederile art. 4 paragraful (3) din Directiva nr. 2000/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 septembrie 2000, privind accesul la activitate, desfãşurarea şi supravegherea prudenţialã a activitãţii instituţiilor emitente de monedã electronicã, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 275/27.10.2000.

_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016