Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 17 din 17 septembrie 2009  pentru modificarea si completarea   Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2007 privind autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane, si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 17 din 17 septembrie 2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2007 privind autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane, si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 626 din 21 septembrie 2009
REGULAMENT nr. 17 din 17 septembrie 2009
pentru modificarea şi completarea <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe
EMITENT: BANCA NAŢIONALÃ A ROMÂNIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 626 din 21 septembrie 2009


Având în vedere prevederile <>art. 15 şi ale <>art. 72 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 25 alin. (2) lit. a) şi ale <>art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

Banca Naţionalã a României emite prezentul regulament.

ART. I
<>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 837 din 6 decembrie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 18^9 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18^9. - Competenţa tehnicã se evalueazã având în vedere experienţa anterioarã a acţionarului dobânditã ca acţionar care a exercitat controlul asupra unor instituţii de credit ori instituţii financiare şi/sau ca persoanã care a administrat şi/sau a condus activitatea unor asemenea instituţii. În acest caz, de asemenea, experienţa trebuie sã demonstreze abilitate, diligenţã şi conformarea la standardele relevante."
2. Articolul 18^17 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18^17. - Informaţiile cerute pentru evaluarea soliditãţii financiare a acţionarului semnificativ depind de statutul juridic al acţionarului (de exemplu: instituţie de credit sau instituţie financiarã supusã supravegherii prudenţiale; persoanã juridicã, alta decât o instituţie de credit sau instituţie financiarã; persoanã fizicã)."
3. Articolul 18^24 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18^24. - Fondurile utilizate pentru participarea la capital trebuie sã provinã din surse licite, iar mecanismul de finanţare trebuie sã fie transparent. În acest sens, se va demonstra cel puţin cã fondurile respective sunt virate prin intermediul unor instituţii de credit sau instituţii financiare care fac obiectul supravegherii de cãtre autoritãţi competente din state membre ori din state terţe considerate ca având sisteme echivalente celor din Uniunea Europeanã de combatere a spãlãrii banilor şi finanţãrii terorismului."
4. La articolul 21 alineatul (1), litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) estimãri ale bilanţului şi ale contului de profit şi pierdere pentru urmãtorii 3 ani, la nivel individual şi, dupã caz, la nivel consolidat, semnate de acţionar, însoţite de fundamentarea valorilor prognozate;".
5. La articolul 25 alineatul (2), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera b^1), cu urmãtorul cuprins:
"b^1) documente care sã ateste cã suma vãrsatã de fiecare acţionar în contul menţionat la lit. b) a fost viratã prin instituţii de credit sau instituţii financiare care fac obiectul supravegherii de cãtre autoritãţi competente din state membre ori din state terţe considerate ca având sisteme echivalente celor din Uniunea Europeanã de combatere a spãlãrii banilor şi finanţãrii terorismului;".
6. La articolul 25 alineatul (2), dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera c^1), cu urmãtorul cuprins:
"c^1) informaţii actualizate pentru fiecare dintre acţionarii semnificativi direcţi şi indirecţi şi pentru acţionarii direcţi care nu deţin o participaţie calificatã, cu excepţia instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare înscrise în registrul special, persoane juridice române;".
7. La articolul 25 alineatul (2), litera g) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"g) raportul unui auditor financiar, întocmit în conformitate cu standardele internaţionale în materie, din care sã rezulte faptul cã sistemul informatic ce va fi implementat la nivelul bãncii este adecvat în raport cu specificul şi volumul activitãţii preconizate a fi desfãşuratã în primii 3 ani de activitate, avându-se în vedere cel puţin urmãtoarele aspecte: capacitatea de a desfãşura activitãţile propuse, gradul de securitate a informaţiei, capacitatea respectãrii regulilor sistemelor de plãţi la care banca opteazã sã se conecteze, capacitatea de a furniza raportãrile solicitate de Banca Naţionalã a României, capacitatea de conectare la reţeaua de comunicaţii interbancare, capacitatea de a permite utilizarea unor sisteme de colectare a datelor, determinarea indicatorilor de prudenţã bancarã, îndeplinirea de cãtre sistemele de prelucrare automatã a datelor în domeniul financiar-contabil a criteriilor minimale prevãzute de reglementãrile în vigoare."
8. La articolul 25, dupã alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (2^1)-(2^4), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Pentru actualizarea informaţiilor prevãzute la alin. (2) lit. c^1), referitoare la acţionarii semnificativi, direcţi şi indirecţi, persoane juridice, se transmit pentru fiecare dintre aceştia urmãtoarele:
a) cele mai recente situaţii financiare anuale individuale şi consolidate, auditate, dupã caz, precum şi cele mai recente situaţii financiare interimare individuale şi consolidate, întocmite dupã data depunerii cererii de autorizare;
b) estimãri ale bilanţului şi ale contului de profit şi pierdere pentru urmãtorii 3 ani, la nivel individual şi consolidat, semnate de acţionar, însoţite de o notã de fundamentare a ajustãrilor valorilor prognozate prezentate iniţial, în cazul în care au fost înregistrate evoluţii nefavorabile semnificative în situaţiile financiare prevãzute la lit. a) faţã de situaţiile prezentate în prima etapã a procesului de autorizare;
c) chestionarul al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2, în mãsura în care informaţiile prezentate iniţial în cuprinsul acestuia au suferit modificãri, completat în mod corespunzãtor cu informaţii actualizate.
(2^2) Pentru actualizarea informaţiilor prevãzute la alin. (2) lit. c^1), referitoare la acţionarii direcţi, persoane juridice, care nu deţin o participaţie calificatã, se transmit pentru fiecare dintre aceştia documentele prevãzute la alin. (2^1) lit. a) şi, dacã este cazul, lit. c).
(2^3) Pentru actualizarea informaţiilor prevãzute la alin. (2) lit. c^1), referitoare la acţionarii semnificativi persoane fizice, se transmite pentru fiecare dintre aceştia chestionarul al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2, în mãsura în care informaţiile prezentate iniţial în cuprinsul acestuia au suferit modificãri, completat în mod corespunzãtor cu informaţii actualizate, dar cel puţin informaţii la zi privind situaţia sa financiarã.
(2^4) În cazul entitãţilor fãrã personalitate juridicã, acţionari direcţi şi acţionari semnificativi indirecţi ai bãncii, pentru actualizarea informaţiilor prevãzute la alin. (2) lit. c^1) se aplicã în mod corespunzãtor prevederile alin. (2^1) sau (2^2), dupã caz."
9. La articolul 53, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru membrii cooperatori care au subscris pãrţi sociale reprezentând cel puţin 10% din capitalul social al cooperativei de credit se vor prezenta urmãtoarele documente:
a) curriculum vitae;
b) certificat de cazier judiciar, cu aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 22 alin. (2) şi (2^1);
c) chestionarul al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2;
d) un angajament în formã autenticã, prin care persoana în cauzã se angajeazã cã nu va formula o cerere de retragere din cooperativa de credit timp de 2 ani de la data subscrierii pãrţilor sociale."
10. La articolul 55, dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera b^1), cu urmãtorul cuprins:
"b^1) documente care sã ateste cã suma vãrsatã de fiecare membru cooperator care a subscris pãrţi sociale reprezentând cel puţin 10% din capitalul social al cooperativei de credit în contul menţionat la lit. b) a fost viratã prin instituţii de credit şi instituţii financiare care fac obiectul supravegherii de cãtre autoritãţi competente din state membre sau din state terţe considerate ca având sisteme echivalente celor din Uniunea Europeanã de combatere a spãlãrii banilor şi finanţãrii terorismului;".
11. La articolul 61 alineatul (1), dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera b^1), cu urmãtorul cuprins:
"b^1) documentele prevãzute la art. 55 lit. b^1);".
12. La anexa nr. 2 la regulament, punctele 5 şi 12 din chestionar se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"5. Furnizaţi informaţii privind existenţa unei evaluãri anterioare a reputaţiei participantului în calitate de acţionar sau de persoanã care asigurã conducerea activitãţii unei instituţii de credit ori a unei instituţii financiare, realizatã deja de cãtre o altã autoritate de supraveghere. Specificaţi identitatea autoritãţii respective şi prezentaţi o dovadã a rezultatului acelei evaluãri.
........................................................................
12. Furnizaţi informaţii privind existenţa unei evaluãri anterioare a reputaţiei participantului în calitate de acţionar sau de persoanã care asigurã conducerea activitãţii unei instituţii de credit ori a unei instituţii financiare, realizatã deja de cãtre o altã autoritate de supraveghere. Specificaţi identitatea autoritãţii respective şi prezentaţi o dovadã a rezultatului acelei evaluãri."
ART. II
<>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 837 din 6 decembrie 2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezentul regulament, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.

p. Preşedintele
Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Florin Georgescu

Bucureşti, 17 septembrie 2009.
Nr. 17.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016