Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT*) nr. 13 din 14 decembrie 2006  privind determinarea cerintelor minime de capital pentru institutiile de credit si firmele de investitii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT*) nr. 13 din 14 decembrie 2006 privind determinarea cerintelor minime de capital pentru institutiile de credit si firmele de investitii

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.033 bis din 27 decembrie 2006
REGULAMENT*) nr. 13 din 14 decembrie 2006
privind determinarea cerintelor minime de capital pentru institutiile de credit si firmele de investitii
EMITENT: BANCA NAŢIONALÃ A ROMÂNIEI
Nr. 13 din 14 decembrie 1006
COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
Nr. 18 din 14 decembrie 1006
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 1.033 bis din 27 decembrie 2006

------
*)Aprobat de <>ORDINUL nr. 10 din 14 decembrie 2006 , publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 1.033 din 27 decembrie 2006.


CAP. I
Dispozitii generale

ART. 1
(1) Prezentul regulament stabileste cerintele minime de capital.
(2) Prezentul regulament se aplica institutiilor de credit, persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte, precum si societatilor de servicii de investitii financiare.
(3) Casele centrale sunt responsabile pentru reglementarea cadrului general aferent cerintelor minime de capital ale cooperativelor de credit din cadrul retelelor cooperatiste. Reglementarile emise vor avea in vedere prevederile prezentului regulament in ceea ce priveste determinarea cerintelor minime de capital ale cooperativelor de credit si nu vor putea stabili cerinte mai putin restrictive decat cele prevazute de acesta. In acest sens, reglementarile emise de casa centrala vor fi transmise spre avizare Bancii Nationale a Romaniei.
(4) Prezentul regulament se aplica in mod corespunzator si societatilor de administrare a investitiilor care au in obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investitii.
(5) Prezentul regulament se aplica la nivel individual si, dupa caz, consolidat, in conformitate cu <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a institutiilor de credit si firmelor de investitii.
(6) Casele centrale sunt responsabile pentru aplicarea prezentului regulament la nivel de retea cooperatista.
(7) Termenii si expresiile folosite in cuprinsul prezentului regulament au semnificatia prevazuta de <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.
(8) In intelesul prezentului regulament, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) firme de investitii - entitati definite potrivit <>art. 7 alin. (1) pct. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, excluzand institutiile de credit, firmele locale si firmele care sunt autorizate numai in ceea ce priveste furnizarea serviciilor de consultanta pentru investitii si/sau primirea si transmiterea ordinelor din partea investitorilor, fara sa detina bani sau titluri apartinand clientilor lor si care, din acest motiv, nu pot in niciun moment sa se afle in pozitie de debitor fata de clientii lor;
b) institutii - institutii de credit si firme de investitii;
c) firma locala - o firma care efectueaza tranzactii in cont propriu pe piete de instrumente financiare futures, optiuni sau alte instrumente financiare derivate si pe piete cash pentru unicul scop de a acoperi pozitii pe pietele de instrumente financiare derivate, sau care efectueaza tranzactii in contul altor membri ai acelor piete, garantate de membri compensatori ai acelorasi piete, care isi asuma responsabilitatea pentru asigurarea executarii contractelor incheiate de o astfel de firma.

CAP. II
Cerinte generale

ART. 2
Institutiile trebuie sa dispuna de un nivel al fondurilor proprii, care sa se situeze in permanenta la un nivel cel putin egal cu suma urmatoarelor cerinte de capital:
a) pentru riscul de credit si riscul de diminuare a valorii creantei aferente intregii activitati, cu exceptia operatiunilor din portofoliul de tranzactionare, 8% din totalul valorilor ponderate la risc ale expunerilor, calculate, dupa caz, in conformitate cu <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii standard, <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating si/sau <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 21/26/2006 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate si al pozitiilor din securitizare;
b) in ceea ce priveste portofoliul de tranzactionare, pentru riscul de pozitie, riscul de decontare si riscul de credit al contrapartidei, cerintele de capital determinate potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii;
c) pentru riscul valutar si riscul de marfa aferente intregii activitati, cerintele de capital determinate potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii; si
d) pentru riscul operational aferent intregii activitati, cerintele de capital determinate potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerintelor minime de capital ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii pentru riscul operational.
ART. 3
(1) Institutiile vor evalua activele si elementele din afara bilantului in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile si, dupa caz, in conformitate cu Regulamentul (EC) nr. 1606/2002 privind aplicarea Standardelor Internationale de Contabilitate, in conditiile prevazute de <>Ordinul nr. 5/2005 al Bancii Nationale a Romaniei pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Fara a aduce atingere prevederilor referitoare la nivelul de aplicare din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a institutiilor de credit si firmelor de investitii, calculul de verificare a conformarii institutiilor cu cerintele stabilite la art. 2 se efectueaza trimestrial pe baza individuala si semestrial pe baza consolidata.
(3) Institutiile comunica Bancii Nationale a Romaniei sau Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, dupa caz, rezultatul calculului prevazut la alin. (2), precum si orice element component aferent acestuia solicitat de cele doua autoritati competente.
(4) Institutiile raporteaza Bancii Nationale a Romaniei sau Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, dupa caz, indicatorii prevazuti la art. 2 lit. a) si lit. d) precum si orice element component aferent acestora solicitat de cele doua autoritati competente. Raportarea se face trimestrial pentru indicatorii calculati pe baza individuala si semestrial pentru cei calculati pe baza consolidata.
(5) Institutiile raporteaza Bancii Nationale a Romaniei sau Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, dupa caz, indicatorii prevazuti la art. 2 lit. b) si lit. c) precum si orice element component aferent acestora solicitat de cele doua autoritati competente, potrivit <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii.

CAP. III
Dispozitii tranzitorii si finale

ART. 4
(1) Institutiile care determina valoarea ponderata la risc a expunerilor potrivit prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating trebuie sa dispuna, pe parcursul primei, celei de a doua si a treia perioade de 12 luni dupa 31 decembrie 2006, de fonduri proprii care vor fi in permanenta cel putin egale cu nivelurile indicate in alin. (3), alin. (4) si alin. (5).
(2) Institutiile care aplica abordarea avansata de evaluare pentru determinarea cerintei de capital pentru riscul operational trebuie sa dispuna, pe parcursul celei de a doua si a treia perioade de 12 luni dupa 31 decembrie 2006, de fonduri proprii cel putin egale cu nivelurile indicate la alin. (4) si alin. (5).
(3) Pentru prima perioada de 12 luni la care se face referire la alin. (1), nivelul fondurilor proprii va fi de 95% din fondurile proprii minime totale de care institutia ar fi trebuit sa dispuna pe parcursul acestei perioade in conformitate cu:
a) <>art. 3 din Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul institutiilor de credit;
b) art. 8 - <>art. 12 din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare, in cazul societatilor de servicii de investitii financiare;
(4) Pentru a doua perioada de 12 luni la care se face referire la alin. (1), nivelul fondurilor proprii va fi de 90% din fondurile proprii minime totale de care institutia ar fi trebuit sa dispuna pe parcursul acestei perioade in conformitate cu:
a) <>art. 3 din Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul institutiilor de credit;
b) art. 8 - <>art. 12 din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare, in cazul societatilor de servicii de investitii financiare;
(5) Pentru a treia perioada de 12 luni la care se face referire la alin. (1), nivelul fondurilor proprii va fi de 80% din fondurile proprii minime totale de care institutia ar fi trebuit sa dispuna pe parcursul acestei perioade in conformitate cu:
a) <>art. 3 din Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul institutiilor de credit;
b) art. 8 - <>art. 12 din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare, in cazul societatilor de servicii de investitii financiare.
(6) Respectarea cerintelor prevazute la alin. (1) - alin. (5) se face prin luarea in considerare a nivelului cerintelor de fonduri proprii ajustate integral pentru a reflecta diferentele existente intre calculul cerintelor de fonduri proprii, efectuat potrivit prevederilor:
a) <>Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilitatii si expunerilor mari ale institutiilor de credit, cu modificarile si completarile ulterioare si ale <>Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul institutiilor de credit; sau
b) Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare, in cazul societatilor de servicii de investitii financiare si calculul cerintelor de fonduri proprii potrivit prevederilor art. 2, respectivele diferente provenind din tratamentul distinct aplicat pierderilor asteptate si pierderilor neasteptate, potrivit prevederilor <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating.
(7) Pentru scopurile alin. (1)-alin. (6) din prezentul articol, se aplica prevederile <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a institutiilor de credit si a firmelor de investitii.
(8) Prevederile alin. (1)-alin. (7) se aplica in concordanta cu art. 279 lit. a), lit. e) si lit. f) si <>art. 282 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cu <>art. 29 alin. (1) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baza consolidata a institutiilor de credit si a firmelor de investitii, precum si cu Capitolul IV, Sectiunile 2 si 3 din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii:
a) societatilor de servicii de investitii financiare care calculeaza valorile ponderate la risc ale expunerilor, pentru scopurile Anexei II din <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii, in conformitate cu prevederile <>Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institutiile de credit si firmele de investitii potrivit abordarii bazate pe modele interne de rating si
b) societatilor de servicii de investitii financiare care utilizeaza, pentru calcularea cerintelor de capital pentru acoperirea riscului operational, abordarea avansata de evaluare prevazuta in <>art. 17 alin. (1) - alin. (2) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 24/29/2006 privind determinarea cerintelor minime de capital ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii pentru riscul operational.
ART. 5
Pana la data de 1 ianuarie 2008, institutiile pot aplica, pentru scopul calcularii totalului valorilor ponderate la risc ale expunerilor prevazut la art. 2 lit. a):
a) prevederile art. 5 si <>art. 6 din Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilitatii si expunerilor mari ale institutiilor de credit, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul institutiilor de credit.
b) prevederile art. 57 - <>art. 62 din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare, in cazul societatilor de servicii de investitii financiare.
ART. 6
(1) Daca optiunea prevazuta la art. 5 este exercitata, in cazul institutiilor de credit prevederile art. 5 si <>art. 6 din Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 se aplica, cu respectarea urmatoarelor dispozitii:
a) "valoarea ajustata in functie de risc" de la <>art. 5 alin. (1) din Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 corespunde notiunii de "valoare ponderata la risc a expunerii" in sensul art. 2 lit. a);
b) rezultatele calculului prevazut la <>art. 5 alin. (2) din Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 sunt considerate ca valori ponderate la risc ale expunerilor in sensul art. 2 lit. a);
c) "suma valorilor ponderate in functie de risc ale activelor si elementelor din afara bilantului" de la <>art. 5 alin. (4) din Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 reprezinta "totalul valorilor ponderate la risc ale expunerilor" prevazut la art. 2 lit. a);
d) "instrumentele financiare derivate de credit" sunt incluse in lista elementelor cu "risc maxim" din Anexa I la <>Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 ;
e) tratamentul stabilit la <>art. 6 alin. (3) din Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 se aplica instrumentelor financiare derivate inscrise in Anexa III a acelorasi norme, fie acestea din bilant sau din afara bilantului, si rezultatele tratamentului prevazut in Anexa II din <>Normele nr. 12/2003 sunt considerate ca valori ponderate la risc ale expunerilor in sensul art. 2 lit. a).
(2) Daca optiunea prevazuta la art. 5 este exercitata, in cazul societatilor de servicii de investitii financiare prevederile art. 57 - <>art. 62 din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare se aplica, cu respectarea urmatoarelor dispozitii:
a) in cadrul <>art. 57 din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare, "valoarea activelor cu risc" calculate in conformitate cu prevederile art. 58 al aceluiasi regulament, inmultita cu ponderile de risc aplicabile contrapartii relevante conform Anexei I a Regulamentului nr. 9/2004 va corespunde notiunii "valoare ponderata la risc a expunerii" in sensul art. 2 lit. a);
b) rezultatele calculului prevazut la <>art. 62 din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare sunt considerate ca valori ponderate la risc ale expunerilor in sensul art. 2 lit. a);
c) "instrumentele financiare derivate de credit" sunt incluse in categoria elementelor cu "risc maxim" in Tabelul 6 din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare;
d) tratamentul stabilit la art. 1 din Anexa II a Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare se aplica instrumentelor financiare derivate mentionate la art. 2 al aceleiasi anexe, fie acestea din bilant sau din afara bilantului, si rezultatele tratamentului prevazut in Anexa II a Regulamentului nr. 9/2004 sunt considerate ca valori ponderate la risc ale expunerilor in sensul art. 2 lit. a).
ART. 7
Daca optiunea prevazuta la art. 5 este exercitata, prevederile urmatoarelor reglementari nu vor fi aplicabile:
a) Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de institutiile de credit si firmele de investitii; si
b) <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 21/26/2006 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate si al pozitiilor din securitizare.
ART. 8
Daca optiunea prevazuta la art. 5 este exercitata, cerinta de capital pentru riscul operational prevazuta la art. 2 lit. d) se reduce cu procentul care corespunde raportului intre valoarea expunerilor institutiei pentru care valorile ponderate la risc ale expunerilor sunt determinate potrivit optiunii de la art. 5 si valoarea totala a expunerilor institutiei.
ART. 9
In cazul in care o institutie calculeaza valoarea ponderata la risc a tuturor expunerilor potrivit optiunii prevazute la art. 5, in ceea ce priveste expunerile mari se aplica:
a) prevederile Capitolului III din <>Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 , in cazul institutiilor de credit;
b) prevederile Capitolului 11 din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare, in cazul societatilor de servicii de investitii financiare.
ART. 10
Daca optiunea prevazuta la art. 5 este exercitata, urmatoarele prevederi nu se vor aplica pe perioada exercitarii respectivei optiuni:
a) art. 148 - <>art. 149 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului referitoare la procesul intern de evaluare a adecvarii capitalului la riscuri;
b) art. 166 din aceeasi ordonanta de urgenta referitor la verificarea si evaluarea de catre autoritatea de supraveghere a respectivului proces si <>art. 16 alin. (2) si alin. (3) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 23/28/2006 privind criteriile tehnice referitoare la organizarea si tratamentul riscurilor, precum si criteriile tehnice utilizate de autoritatile competente pentru verificarea si evaluarea acestora;
c) art. 226 alin. 2 lit. a) din aceeasi ordonanta de urgenta; si
d) cerintele de publicare prevazute de <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 25/30/2006 privind cerintele de publicare pentru institutiile de credit si firmele de investitii.
ART. 11
Daca optiunea prevazuta la art. 5 este exercitata, prevederile art. 5 - <>art. 10 se aplica in mod corespunzator pentru scopurile Regulamentului nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii, cu respectarea urmatoarelor dispozitii:
a) referintele catre <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei in cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzactiilor de rascumparare, al operatiunilor de dare/luare de titluri/marfuri cu imprumut, al tranzactiilor cu termen lung de decontare si al tranzactiilor de creditare in marja si catre Anexa respectivului regulament - "Tipuri de instrumente financiare derivate", care sunt utilizate in cadrul pct. 7 din Anexa II la <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si al firmelor de investitii, se vor citi astfel:
1. in cazul institutiilor de credit, ca referinte catre Anexa II si, respectiv, catre Anexa III la <>Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 ;
2. in cazul societatilor de servicii de investitii financiare, ca referinte catre Anexa II a Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare;
b) cerintele de la pct. 5 din Anexa II la <>Regulamentul BNR-CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit si firmelor de investitii vor fi inlocuite astfel:
1. in cazul institutiilor de credit, cu cerintele corespunzatoare din cadrul Anexei III la <>Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2004 privind adecvarea capitalului institutiilor de credit;
2. in cazul societatilor de servicii de investitii financiare, cu cerintele corespunzatoare din cadrul Capitolului 8 al Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare.
ART. 12
Pana la data de 1 ianuarie 2008, prevederile prezentului capitol se aplica in mod corespunzator sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte.
ART. 13
Nerespectarea dispozitiilor prezentului regulament atrage aplicarea masurilor si/sau a sanctiunilor prevazute la art. 226, art. 227, art. 229 precum si la <>art. 284 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.
ART. 14
Prezentul regulament intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
ART. 15
(1) Doar in cazul institutiilor de credit aflate in situatiile prevazute la art. 4 alin. (1) si alin. (2), pentru scopul prevederilor alin. (3) - alin. (6) ale aceluiasi articol, pe parcursul primei, celei de a doua si a treia perioade de 12 luni dupa 31 decembrie 2006, raman aplicabile dispozitiile <>Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 , mai putin <>art. 7, precum si dispozitiile Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2004 .
(2) Doar in cazul societatilor de servicii de investitii financiare aflate in situatiile prevazute la art. 4 alin. (1) si alin. (2), pentru scopul prevederilor alin. (3) - alin. (6) ale aceluiasi articol, pe parcursul primei, celei de a doua si a treia perioade de 12 luni dupa 31 decembrie 2006, raman aplicabile dispozitiile Regulamentului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare.
(3) Doar pentru institutiile de credit care exercita optiunea prevazuta la art. 5, pana la data de 1 ianuarie 2008, raman aplicabile dispozitiile <>Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 12/2003 , mai putin art. 7, precum si dispozitiile Anexei III (impreuna cu celelalte prevederi relevante pentru aplicarea acestora) din cadrul <>Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2004 , la care se face referire la art. 11 lit. b).
(4) Doar pentru societatile de servicii de investitii financiare care exercita optiunea prevazuta la art. 5, pana la data de 1 ianuarie 2008, raman aplicabile dispozitiile art. 57-<>art. 62 din Regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 9/2004 privind adecvarea capitalului societatilor de servicii de investitii financiare, precum si dispozitiile Capitolului 8 al aceluiasi regulament (impreuna cu celelalte prevederi relevante pentru aplicarea acestora), la care se face referire la art. 11 lit. b).

Prezentele reglementari transpun prevederile art. 74, art. 75 si ale art. 152 din Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 14 iunie 2006 privind accesul la activitate si desfasurarea activitatii de catre institutiile de credit, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 177/30.06.2006, precum si prevederile art. 3 alin. (1) lit. b), lit. c) si lit. p), art. 43 si ale art. 50 alin. (1) din Directiva 2006/49/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 14 iunie 2006 privind adecvarea capitalului firmelor de investitii si institutiilor de credit, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 177/30.06.2006.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016