Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 12 din 29 septembrie 2005  privind piata secundara a titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 12 din 29 septembrie 2005 privind piata secundara a titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 882 din 30 septembrie 2005

În temeiul <>art. 29 şi 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, al <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.408/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind operaţiunile cu titluri de stat emise în formã dematerializatã şi al Convenţiei Ministerului Finanţelor Publice - Bãncii Naţionale a României nr. 184.575/13 din 23 septembrie 2005,

Banca Naţionalã a României emite prezentul regulament.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul regulament stabileşte regulile privind organizarea şi funcţionarea pieţei secundare a titlurilor de stat, administratã de Banca Naţionalã a României, criteriile de acces pentru participanţi, precum şi orice alte mãsuri necesare funcţionãrii în mod regulat şi transparent a acestei pieţe.
ART. 2
Prin prezentul regulament şi normele emise în aplicarea acestuia sunt stabilite:
a) condiţiile şi procedurile de acces/admitere, excludere şi suspendare a participanţilor la şi de la tranzacţionare;
b) condiţiile şi procedurile de tranzacţionare, precum şi obligaţiile participanţilor şi ale emitentului;
c) procedurile privind modul de determinare şi publicare a preţurilor şi a cotaţiilor, tipurile de contracte şi operaţiuni permise, standardele contractuale;
d) mãsurile necesare funcţionãrii în mod regulat şi ordonat, inclusiv sub aspect tehnic, a pieţei şi modalitatea de verificare a respectãrii regulilor acesteia;
e) modul de administrare şi diseminare cãtre public a informaţiilor privind emitentul, emisiunile tranzacţionate şi serviciile de acces al participanţilor pe piaţa reglementatã;
f) obligaţiile administratorului de piaţã şi ale custozilor cu privire la stabilirea mecanismelor de securitate şi control al sistemelor informatice, pentru protecţia drepturilor deţinãtorilor cu privire la titlurile de stat şi a informaţiilor confidenţiale;
g) modul de asigurare a siguranţei datelor şi informaţiilor stocate, a fişierelor şi bazelor de date, inclusiv în situaţia unor calamitãţi naturale, dezastre şi altor evenimente deosebite.

CAP. II
Participanţi

ART. 3
(1) Pe piaţa secundarã administratã de Banca Naţionalã a României pot participa direct intermediarii pieţei secundare şi alte entitãţi care pot efectua operaţiuni cu titluri de stat exclusiv în nume şi pe cont propriu.
(2) Pot participa la piaţa secundarã administratã de Banca Naţionalã a României, în calitate de intermediari:
a) dealerii primari;
b) instituţiile de credit, aşa cum sunt definite la <>art. 1 alin. 2 lit. a) din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, care sunt autorizate de Banca Naţionalã a României, altele decât cele menţionate la lit. a);
c) societãţile de servicii de investiţii financiare, aşa cum sunt definite la <>art. 6 din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care sunt autorizate de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare, altele decât cele menţionate la lit. a);
d) instituţiile echivalente celor prevãzute la lit. b) şi c), autorizate în statele membre ale Uniunii Europene şi/sau în celelalte state aparţinând Spaţiului Economic European.
(3) Pot participa la piaţa secundarã administratã de Banca Naţionalã a României exclusiv în nume şi pe cont propriu: bãncile/instituţiile de credit autorizate conform <>Legii nr. 58/1998 , republicatã, altele decât cele prevãzute la alin. (2). Acestea nu pot deschide nici un fel de conturi pentru titluri de stat pe numele unei persoane fizice sau juridice.
ART. 4
(1) Pentru a putea participa la piaţa secundarã a titlurilor de stat administratã de Banca Naţionalã a României, o instituţie de credit sau o societate de servicii de investiţii financiare trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) existenţa unei autorizaţii în baza cãreia poate presta urmãtoarele servicii:
- tranzacţionarea titlurilor de stat în cont propriu şi/sau în contul clienţilor;
- intermedierea în oferta de titluri de stat prin subscrierea şi plasamentul acestora;
- pãstrarea în custodie şi administrarea titlurilor de stat;
b) existenţa unei structuri organizatorice distincte, spaţii specifice necesare derulãrii operaţiunilor cu titluri de stat, dotãri tehnice pentru activitãţi de tranzacţionare, astfel cum se va stabili prin normele tehnice emise de Banca Naţionalã a României în aplicarea prezentului regulament;
c) dotãri tehnice specifice activitãţii de custodie;
d) îndeplinirea criteriilor de acces stabilite prin regulile sistemului de depozitare şi decontare a titlurilor de stat SaFIR;
e) reglementarea prin norme proprii a procedurilor de lucru cu clienţii, a relaţiei cu alţi intermediari ai pieţei, a mijloacelor de evidenţã a deţinerilor clienţilor, precum şi a procedurilor privind controlul intern al activitãţii cu titluri de stat.
(2) Participanţii prevãzuţi la art. 3 alin. (3) trebuie sã îndeplineascã cerinţele prevãzute la alin. (1), cu excepţia lit. c).
(3) Dealerii primari sunt automat admişi pe piaţa secundarã din momentul dobândirii acestei calitãţi.
ART. 5
(1) Instituţiile solicitante, altele decât dealerii primari, trebuie sã depunã la Banca Naţionalã a României o cerere în vederea dobândirii calitãţii de participant pe piaţa secundarã a titlurilor de stat, împreunã cu documentaţia din care sã rezulte îndeplinirea condiţiilor de acces. În termen de 30 de zile Banca Naţionalã a României va aproba cererea sau o va respinge motivat.
(2) Banca Naţionalã a României aprobã cererile de acces cu consultarea prealabilã a autoritãţii de supraveghere competente.
(3) Banca Naţionalã a României va retrage dreptul de acces pe piaţã, în cazul în care participantul nu mai îndeplineşte condiţiile de acces.
(4) Participantul poate cere retragerea dreptului de acces pe piaţã.
(5) În cazurile prevãzute la alin. (3) şi (4), retragerea dreptului de acces produce efecte începând cu ziua bancarã urmãtoare datei la care decizia Bãncii Naţionale a României a fost comunicatã participantului. Banca Naţionalã a României va aduce de îndatã la cunoştinţã participanţilor, precum şi Ministerului Finanţelor Publice şi Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare decizia sa, prin orice mijloace.
ART. 6
(1) Dealerii primari care au cumpãrat, în nume şi pe cont propriu, din piaţa primarã titluri de stat dintr-o anumitã emisiune sunt înregistraţi automat ca formatori de piaţã pentru emisiunea respectivã.
(2) Intermediarii pieţei secundare, alţii decât cei menţionaţi la alin. (1), se pot înregistra ca formatori de piaţã pentru orice emisiune de titluri de stat.
(3) Pentru înregistrarea ca formator de piaţã, intermediarul va notifica în acest sens Bãncii Naţionale a României. Calitatea de formator de piaţã devine efectivã începând cu ziua de tranzacţionare imediat urmãtoare.
(4) Un intermediar este formator de piaţã pentru o perioadã de cel puţin 60 de zile calendaristice pentru titlurile cu scadenţa sub un an şi cel puţin 90 de zile calendaristice pentru titlurile cu scadenţa peste un an.
(5) Banca Naţionalã a României va informa toţi participanţii la piaţã cu privire la identitatea formatorilor de piaţã înregistraţi pentru fiecare serie de titluri de stat, precum şi cu privire la orice modificãri intervenite în acest sens.
ART. 7
(1) Formatorii de piaţã au obligaţia sã afişeze cotaţii ferme şi sã încheie tranzacţii pe baza cotaţiilor ferme afişate.
(2) Cotaţiile ferme vor fi introduse numai în numele şi pe contul propriu al formatorului de piaţã.
ART. 8
(1) Administratorul pieţei poate retrage unui intermediar calitatea de formator de piaţã pentru o anumitã serie de titluri de stat, la solicitarea autoritãţii de supraveghere. Pentru societãţile de servicii de investiţii financiare solicitarea va fi adresatã de cãtre Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare.
(2) Banca Naţionalã a României, în calitate de administrator al pieţei secundare, poate retrage calitatea de formator de piaţã, în cazul în care acesta nu îşi îndeplineşte obligaţiile prevãzute la <>art. 7, independent de sancţiunile aplicate în baza Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi <>Legii nr. 58/1998 , republicatã, sau de sancţiunile aplicate de Comisia Naţionalã a Valorile Mobiliare în calitate de autoritate de supraveghere.

CAP. III
Operaţiuni derulate pe piaţa secundarã

ART. 9
(1) Piaţa secundarã a titlurilor de stat administratã de Banca Naţionalã a României funcţioneazã, potrivit prevederilor prezentului regulament şi regulilor stabilite de administratorul acesteia, pe principiul negocierii directe între intermediari.
(2) Participanţii la piaţa secundarã pot derula operaţiuni în nume propriu numai prin contul deschis în evidenţele sistemului de depozitare şi decontare a titlurilor de stat SaFIR.
(3) Operaţiunile cu titluri de stat se efectueazã în moneda în care au fost emise.
(4) Operaţiunile derulate pe piaţa secundarã a titlurilor de stat se vor efectua în interiorul termenului de scadenţã, în conformitate cu regulile sistemului de depozitare şi decontare a titlurilor de stat SaFIR.
(5) Marja dintre preţurile de vânzare şi cele de cumpãrare va fi determinatã liber de raportul cerere-ofertã pe piaţa secundarã a titlurilor de stat.
ART. 10
Participanţii pe piaţa secundarã administratã de Banca Naţionalã a României pot desfãşura operaţiuni de vânzare-cumpãrare, contracte repo/reverse repo, operaţiuni de transfer fãrã platã şi contracte de garanţie cu titluri de stat.
ART. 11
Banca Naţionalã a României va stabili prin norme proprii formulele de calcul şi convenţiile utilizate în tranzacţionarea titlurilor de stat pe piaţa secundarã administratã de aceasta.
ART. 12
(1) Toţi participanţii pot sã afişeze cotaţii informative pentru orice emisiune de titluri de stat.
(2) Participanţii vor afişa cotaţiile ferme şi/sau informative în paginile de contribuţie Reuters sau în orice alte mijloace agreate de administratorul pieţei.
(3) Intermediarii pieţei secundare au obligaţia de a afişa cotaţiile ferme şi/sau informative şi la ghişeele lor de lucru cu clienţii.
ART. 13
(1) Formatorul de piaţã va putea introduce o singurã cotaţie fermã pentru seria de titluri de stat pentru care s-a înregistrat.
(2) Preţul de vânzare din cadrul unei cotaţii trebuie sã fie mai mare decât preţul de cumpãrare.
(3) Este interzisã introducerea unei cotaţii sau modificarea uneia deja existente dacã noua cotaţie ar avea ca rezultat una dintre urmãtoarele situaţii:
a) preţul de cumpãrare este mai mare sau egal cu preţul de vânzare al oricãrei alte cotaţii existente în piaţã la momentul introducerii;
b) preţul de vânzare este mai mic sau egal cu preţul de cumpãrare al oricãrei cotaţii existente în piaţã la momentul introducerii.
ART. 14
(1) Toate cotaţiile ferme vor conţine cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) preţul exprimat ca randament;
b) emisiunea cotatã exprimatã ca ISIN;
c) valoarea nominalã cotatã;
d) termenul de valabilitate;
e) termenul de decontare.
(2) Pentru fiecare emisiune Banca Naţionalã a României stabileşte şi comunicã cantitatea minimã de titluri de stat pentru care se va afişa o cotaţie fermã.
ART. 15
(1) Tranzacţiile între intermediari, efectuate atât în cont propriu, cât şi în contul clienţilor, se pot încheia telefonic, prin Reuters dealing sau prin alte sisteme de tranzacţionare agreate.
(2) Toate tranzacţiile încheiate trebuie imediat confirmate în scris de una dintre pãrţi sau de ambele, dupã cum au convenit, prin orice mijloc.
(3) Confirmarea trebuie sã includã cel puţin urmãtoarele elemente:
a) seria/seriile implicatã/implicate;
b) data încheierii tranzacţiei;
c) data decontãrii;
d) tipul tranzacţiei;
e) valoarea tranzacţiei exprimatã ca valoare de decontat;
f) conturile din/în care se va efectua decontarea fondurilor;
g) preţul.
ART. 16
(1) Intermediarii pieţei secundare a titlurilor de stat au obligaţia sã asigure executarea cu prioritate a ordinelor clienţilor şi sã nu concureze executarea ordinelor acestora cu cele în nume şi pe cont propriu.
(2) Angajaţii intermediarilor pieţei secundare a titlurilor de stat nu vor derula tranzacţii la preţuri în afara pieţei, ce se bazeazã pe înţelegeri cu caracter oneros sau pe obţinerea de profit personal.
(3) Se interzice personalului implicat în activitatea de intermediere dezvãluirea de informaţii aferente unor tranzacţii încheiate de clienţi.
(4) Tranzacţiile efectuate în afara orelor de funcţionare a pieţei secundare administrate de Banca Naţionalã a României ori în alte locuri decât cele special destinate activitãţii de tranzacţionare vor fi permise numai în situaţii excepţionale, cu aprobarea prealabilã a conducerii executive a respectivului intermediar, cu respectarea prevederilor legale aplicabile.
ART. 17
(1) Toate tranzacţiile încheiate de participanţi în nume şi în cont propriu şi/sau în nume propriu şi contul clienţilor sunt raportate Bãncii Naţionale a României, în forma solicitatã de aceasta, nu mai târziu de ora 18,00 în ziua în care a fost încheiatã tranzacţia.
(2) Transmiterea datelor referitoare la tranzacţiile cu titluri de stat se va realiza zilnic, prin serviciul de poştã electronicã securizat, în structura menţionatã în normele tehnice ce vor fi emise de cãtre Banca Naţionalã a României în aplicarea prezentului regulament.
ART. 18
(1) Titlurile de stat pot fi transferate fãrã platã în cazuri cum ar fi:
a) transferuri de portofoliu;
b) fuziuni, divizãri sau alte operaţiuni de acest tip în care sunt implicaţi participanţi pe piaţa secundarã a titlurilor de stat;
c) moşteniri, donaţii şi alte acte juridice cu titlu gratuit, care implicã transferarea proprietãţii sau a altor drepturi asupra titlurilor de stat.
(2) Intermediarii pieţei secundare au obligaţia sã solicite şi sã verifice actele justificative ce stau la baza transferurilor cu titlu gratuit ordonate de clienţii lor.
ART. 19
Banca Naţionalã a României, în calitate de administrator al pieţei secundare a titlurilor de stat, va oferi detalii cu privire la preţul mediu zilnic pentru fiecare emisiune şi, respectiv, volumul tranzacţionat pe tipuri de emisiuni.
ART. 20
Depozitarea titlurilor de stat şi decontarea operaţiunilor cu titluri de stat derulate pe piaţa secundarã administratã de Banca Naţionalã a României se fac de cãtre sistemul de depozitare şi decontare a titlurilor de stat SaFIR, în conformitate cu regulile de sistem ale acestuia.

CAP. IV
Monitorizare

ART. 21
(1) Banca Naţionalã a României supravegheazã conduita participanţilor, urmãrind respectarea prevederilor prezentului regulament.
(2) În situaţia deschiderii procedurii de insolvenţã şi/sau a nerespectãrii prevederilor art. 4, 6 şi 7, Banca Naţionalã a României poate atrage calitatea de intermediar pe piaţa secundarã şi/sau poate suspenda pe o perioadã de maximum 90 de zile calendaristice dreptul de acces în nume propriu pe piaţa secundarã.
ART. 22
(1) În cazul retragerii calitãţii de intermediar pe piaţa secundarã, Banca Naţionalã a României va lua urmãtoarele mãsuri:
a) va interzice accesul pe piaţa secundarã a titlurilor de stat de la data notificãrii privind deschiderea procedurii de insolvenţã sau în orice alt caz de retragere a calitãţii de intermediar pe piaţa secundarã, cu excepţia cazurilor explicit prevãzute de regulile de sistem ale SaFIR;
b) va notifica aceasta celorlalţi participanţi, precum şi autoritãţii de reglementare şi supraveghere competente.
(2) Retragerea dreptului de acces pentru societãţile de servicii de investiţii financiare se va face dupã consultarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

CAP. V
Sancţiuni

ART. 23
În cazul nerespectãrii de cãtre intermediarii pieţei secundare a prevederilor prezentului regulament, Banca Naţionalã a României va aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile <>art. 57 din Legea nr. 312/2004 .

CAP. VI
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 24
Instituţiile autorizate în baza Regulamentului privind operaţiunile cu titluri de stat emise în formã dematerializatã, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor publice, al guvernatorului Bãncii Naţionale a României şi al vicepreşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare nr. 875/2001, îşi menţin calitatea de intermediar pe piaţa secundarã, sub rezerva îndeplinirii nu mai târziu de data de 3 octombrie 2005 a condiţiilor de acces prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. d).
ART. 25
(1) Banca Naţionalã a României, în calitate de agent al Ministerului Finanţelor Publice, va încuraja înfiinţarea de asociaţii profesionale în scopul ridicãrii standardelor profesionale, stabilirea şi impunerea unor reguli de conduitã şi eticã profesionalã în desfãşurarea operaţiunilor pe piaţa secundarã a titlurilor de stat.
(2) Codurile de conduitã avizate de Banca Naţionalã a României sunt obligatorii pentru participanţii pe piaţa secundarã.
ART. 26
Pentru instituţiile prevãzute la art. 3 alin. (2) lit. d), prezentul regulament se aplicã de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, urmând a se stabili condiţii de acces pe piaţã.
ART. 27
(1) Banca Naţionalã a României, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, va emite norme tehnice în aplicarea acestuia.
(2) Prevederile art. 6, 7, 8, art. 13 alin. (1) şi ale art. 17 intrã în vigoare la data publicãrii normelor tehnice prevãzute la alin. (1).
ART. 28
(1) Prezentul regulament intrã în vigoare la data de 3 octombrie 2005.
(2) Prezentul regulament va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Florin Georgescu

Bucureşti, 29 septembrie 2005.
Nr. 12.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016