Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 11 din 13 noiembrie 2007  privind autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane, si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 11 din 13 noiembrie 2007 privind autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane, si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 837 din 6 decembrie 2007
Având în vedere prevederile art. 10, ale art. 31 alin. (1), ale art. 32 alin. (1), ale art. 67 alin. (1), ale art. 109, ale art. 294, ale art. 329, ale art. 338 şi ale <>art. 345 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 ,
în temeiul dispoziţiilor art. 25 alin. (2) lit. a) şi ale <>art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

Banca Naţionalã a României emite prezentul regulament.

CAP. I
Dispoziţii generale

SECŢIUNEA 1
Domeniul de aplicare şi definiţii

ART. 1
(1) Instituţiile de credit, persoane juridice române, şi sucursalele instituţiilor de credit din state terţe se pot constitui şi pot funcţiona pe teritoriul României numai pe baza autorizaţiei emise de Banca Naţionalã a României.
(2) Prezentul regulament reglementeazã procedura, condiţiile de autorizare şi documentaţia ce trebuie prezentatã Bãncii Naţionale a României în procesul de autorizare a bãncilor, bãncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ, bãncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedã electronicã şi a organizaţiilor cooperatiste de credit, persoane juridice române, denumite în continuare instituţii de credit, precum şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe.
ART. 2
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţiile prevãzute la art. 7 alin. (1), la art. 290 şi la <>art. 334 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , denumitã în continuare <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , şi la <>art. 2 din Legea nr. 32/2006 privind obligaţiunile ipotecare.
(2) În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) acţionar indirect - un acţionar care deţine o cotã-parte din capital sau din drepturile de vot la o instituţie de credit, prin intermediul unei societãţi/entitãţi asupra cãreia acesta exercitã controlul;
b) acţionar semnificativ - un acţionar care deţine direct sau indirect participaţii calificate la o instituţie de credit, în sensul prevederilor <>art. 7 pct. 17 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , precum şi un grup de persoane fizice şi/sau juridice în sensul prevãzut la <>art. 9 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 .

SECŢIUNEA a 2-a
Dispoziţii comune

ART. 3
(1) Procesul de autorizare a instituţiilor de credit de cãtre Banca Naţionalã a României cuprinde douã etape:
a) aprobarea constituirii instituţiei de credit;
b) autorizarea funcţionãrii instituţiei de credit.
(2) Aprobarea constituirii instituţiei de credit nu garanteazã obţinerea autorizaţiei de funcţionare, aceasta indicând doar permisiunea datã acţionarilor de a proceda la constituirea instituţiei de credit potrivit dispoziţiilor legale şi în conformitate cu modalitãţile prevãzute în documentaţia prezentatã.
(3) Apariţia unor modificãri faţã de condiţiile în care a fost acordatã aprobarea de constituire a instituţiei de credit va determina o nouã evaluare din partea Bãncii Naţionale a României în cea de-a doua etapã a procesului de autorizare, putând atrage revocarea hotãrârii de aprobare a constituirii, în cazul în care aceste modificãri sunt contrare prevederilor legale sau prezentului regulament.
(4) Autorizaţia de funcţionare a instituţiei de credit va fi însoţitã de aprobãrile pentru persoanele desemnate în calitate de administrator, director, membru al consiliului de supraveghere, membru al directoratului şi auditor financiar ai instituţiei de credit şi de confirmarea acţionarilor semnificativi ai acesteia.
ART. 4
(1) În fiecare etapã a procesului de autorizare este necesar ca în susţinerea cererii de autorizare sã fie transmise toate documentele şi informaţiile prevãzute în cap. II-VII, dupã caz.
(2) Termenele prevãzute la <>art. 33 alin. (1) şi (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , pentru aprobarea constituirii unei instituţii de credit, respectiv pentru autorizarea funcţionãrii acesteia, încep sã curgã de la data depunerii tuturor documentelor prevãzute la cap. II-VII, dupã caz.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu împiedicã Banca Naţionalã a României sã solicite orice documente şi informaţii suplimentare, inclusiv prin realizarea unor interviuri profesionale cu persoanele nominalizate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere, dacã documentaţia prezentatã în conformitate cu prezentul regulament este insuficientã, şi nici pe titularii cererii de autorizare sã prezinte, din proprie iniţiativã, orice informaţii şi documente considerate de aceştia necesare în susţinerea cererii.
(4) Actele înregistrate la Banca Naţionalã a României începând cu ziua care precedã intervalul de 30 de zile anterior datei încheierii termenelor în care Banca Naţionalã a României trebuie sã se pronunţe, în conformitate cu prevederile <>art. 33 alin. (1) şi (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , nu vor fi luate în considerare la analizarea acestor cereri şi vor putea fi restituite titularilor cererilor.
ART. 5
(1) Instituţiile de credit vor avea sediul social şi, dupã caz, sediul real pe teritoriul României.
(2) Spaţiul destinat sã constituie sediul social şi, dupã caz, sediul real al unei instituţii de credit nu poate fi amplasat la subsolurile clãdirilor sau la etajele ansamblurilor de locuinţe şi trebuie sã corespundã ca suprafaţã, condiţii de securitate şi dotãri activitãţilor propuse a fi desfãşurate.
(3) Prevederile alin. (2) se aplicã în mod corespunzãtor şi sucursalelor şi altor sedii secundare ale instituţiilor de credit.
ART. 6
Prevederile prezentei secţiuni se aplicã în mod corespunzãtor şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe.

CAP. II
Autorizarea bãncilor, persoane juridice române

SECŢIUNEA 1
Cerinţe generale

1.1. Denumirea
ART. 7
Denumirea unei bãnci trebuie sã fie în limba românã, cu excepţia cazului în care banca este o filialã a unei persoane juridice strãine şi preia în denumirea sa, parţial sau în totalitate, denumirea societãţii-mamã.
1.2. Obiectul de activitate
ART. 8
(1) În obiectul de activitate autorizat al unei bãnci vor fi incluse doar activitãţile pentru care este fundamentatã în mod corespunzãtor în planul de activitate capacitatea bãncii de a le desfãşura.
(2) Serviciile de investiţii şi activitãţile de investiţii pe baze profesionale pot fi prestate de o bancã autorizatã de Banca Naţionalã a României dupã înscrierea în Registrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, potrivit reglementãrilor emise de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare.
1.3. Interdicţii
ART. 9
(1) Nu pot deţine calitatea de acţionar, administrator, director, membru al consiliului de supraveghere, membru al directoratului sau auditor financiar al unei bãnci ori director al unui compartiment sau al unei sucursale ori al unui alt sediu secundar ale acesteia persoanele suspecte de sau sancţionate, pe plan intern şi/sau internaţional, pentru sãvârşirea de acte de terorism sau asimilate acestora.
(2) Pe site-ul oficial al Bãncii Naţionale a României se publicã şi se actualizeazã lista actelor normative în temeiul cãrora opereazã interdicţia prevãzutã la alin. (1).
(3) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în cazul acţionarilor şi auditorilor financiari, persoane juridice, la care unul sau mai mulţi dintre acţionarii/asociaţii ori persoanele care asigurã administrarea şi/sau conducerea activitãţii acestora sunt persoane prevãzute la alin. (1).
ART. 10
(1) Interdicţia prevãzutã la art. 9 alin. (1) se aplicã şi în cazul persoanelor care au fost condamnate pentru infracţiuni de corupţie, spãlare de bani, infracţiuni contra patrimoniului, abuz în serviciu, luare sau dare de mitã, fals şi uz de fals, deturnare de fonduri, evaziune fiscalã, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţã, mãrturie mincinoasã, infracţiuni prevãzute de legislaţia specialã în domeniul financiar-bancar ori alte fapte de naturã sã conducã la concluzia cã nu sunt create premisele necesare pentru asigurarea unei administrãri sãnãtoase şi prudente a bãncii.
(2) Interdicţia prevãzutã la art. 9 alin. (1) se aplicã şi în cazul acţionarilor şi auditorilor financiari, persoane juridice, la care unul sau mai mulţi dintre acţionarii/asociaţii ori persoanele care asigurã administrarea şi/sau conducerea activitãţii acestora au fost condamnaţi pentru infracţiunile prevãzute la alin. (1).
1.4. Acţionariat
ART. 11
Banca Naţionalã a României trebuie sã fie informatã cu privire la identitatea acţionarilor direcţi şi indirecţi ai bãncii şi cu privire la participaţiile acestora.
ART. 12
(1) Calitatea acţionarilor direcţi şi indirecţi ai unei bãnci trebuie sã corespundã cerinţelor prevãzute de lege şi de prezentul regulament.
(2) Evaluarea calitãţii acţionarilor semnificativi direcţi şi indirecţi va avea în vedere urmãtoarele:
a) provenienţa fondurilor cu care se intenţioneazã a se participa la capital, precum şi transparenţa sursei acestor fonduri;
b) soliditatea situaţiei financiare a acţionarului;
c) capacitatea acţionarului de a susţine financiar instituţia de credit, dacã este nevoie;
d) asocierea anterioarã în activitãţi bancare şi alte activitãţi comerciale;
e) integritatea şi reputaţia acţionarului în comunitatea de afaceri;
f) participaţiile calificate deţinute de acţionar în alte entitãţi;
g) declaraţia autoritãţii competente cu supravegherea acţionarului cã nu se opune participãrii acestuia la capitalul social al bãncii sau, dupã caz, cã aprobã aceastã participaţie;
h) adecvarea cadrului de supraveghere din ţara de origine, dacã este cazul.
(3) Evaluarea grupului de persoane fizice şi/sau juridice care reprezintã un acţionar semnificativ, în sensul prevederilor art. 2 alin. (2) lit. b), va avea în vedere aspectele prevãzute la alin. (2) la nivel individual şi/sau la nivelul grupului, dupã caz.
(4) Evaluarea calitãţii acţionarilor direcţi care nu urmeazã sã deţinã participaţii calificate la bancã va avea în vedere prevederile alin. (2) lit. a). Banca Naţionalã a României va putea, de la caz la caz, sã ia în considerare în procesul de evaluare a acestor acţionari şi alte aspecte dintre cele prevãzute la alin. (2).
ART. 13
(1) În sensul prevederilor art. 12 alin. (2) lit. a), sumele destinate participaţiei la capitalul social al bãncii trebuie sã provinã din surse proprii şi sã nu reprezinte sume împrumutate ori puse la dispoziţie, indiferent cu ce titlu, de alte persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau entitãţi fãrã personalitate juridicã, cu excepţia sumelor puse la dispoziţie unei filiale de cãtre societatea-mamã, din sursele proprii ale acesteia.
(2) În sensul prevederilor art. 12 alin. (2) lit. b) şi c), la evaluarea acţionarilor semnificativi se va urmãri ca aceştia sã dispunã de o situaţie financiarã care sã le permitã onorarea obligaţiilor lor patrimoniale şi achiziţionarea participaţiei la capitalul social al bãncii şi care sã asigure premisele pentru susţinerea financiarã a bãncii în cazul în care situaţia financiarã a acesteia se deterioreazã.
(3) Persoanele fizice care au calitatea de acţionar semnificativ trebuie sã dispunã de venituri personale care sã aibã caracter de continuitate, neafectate îndeplinirii obligaţiilor lor patrimoniale şi care, prin nivelul lor anual, sã justifice în mod corespunzãtor provenienţa fondurilor destinate participaţiei la capitalul social al bãncii.
ART. 14
(1) În aplicarea prevederilor art. 12, la evaluarea acţionarilor vor putea fi avute în vedere, în mãsura în care prezintã relevanţã, situaţii cum ar fi:
a) nu se poate stabili provenienţa fondurilor ce vor fi utilizate pentru obţinerea participaţiei la capitalul social al bãncii sau justificarea prezentatã nu este suficientã pentru a determina dacã sunt îndeplinite cerinţele prevãzute de lege şi de prezentul regulament;
b) din informaţiile furnizate de persoanele respective nu rezultã în mod clar natura activitãţii desfãşurate de acestea şi - în cazul persoanelor juridice - identitatea persoanelor care deţin controlul direct sau indirect asupra acestora, nepermiţând astfel realizarea unei supravegheri eficiente;
c) informaţiile disponibile referitoare la activitatea persoanelor, la tranzacţiile desfãşurate de acestea ori la influenţa de orice naturã - politicã, economicã, familialã, personalã - la care sunt supuse persoanele respective conduc la concluzia cã existã posibilitatea ca banca sã nu îşi desfãşoare activitatea în conformitate cu prevederile legii şi cu cerinţele unei practici bancare prudente şi sãnãtoase;
d) persoanele respective sau persoanele din grupul din care fac parte au fãcut în ultimii 10 ani obiectul unor anchete sau proceduri administrative ori judiciare care s-au încheiat cu sancţiuni sau interdicţii ori fac în prezent obiectul unor asemenea anchete sau proceduri;
e) persoana respectivã se aflã sau s-a aflat, în ultimii 10 ani, în conflict cu vreo autoritate de reglementare sau supraveghere ori cu o altã autoritate publicã din România sau din strãinãtate, a fost sancţionatã sau i s-a refuzat o autorizaţie de cãtre o asemenea autoritate;
f) o entitate care a fost sau este controlatã ori administratã de cãtre persoana respectivã se aflã sau s-a aflat în conflict, în ultimii 10 ani, cu vreo autoritate de reglementare sau supraveghere ori cu o altã autoritate publicã din România sau din strãinãtate, a fost sancţionatã sau i s-a refuzat o autorizaţie de cãtre o asemenea autoritate;
g) acţionarii semnificativi nu sunt supravegheaţi în mod adecvat de autoritatea competentã din ţara de origine.
(2) În sensul prevederilor art. 12 alin. (2) lit. e), la evaluarea acţionarului semnificativ se au în vedere cel puţin situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. c)-f).
ART. 15
Deosebit de interdicţiile prevãzute la art. 9 şi 10, nu pot avea calitatea de acţionar al unei bãnci:
a) persoanele juridice sau alte entitãţi înregistrate în state cu care România nu întreţine relaţii diplomatice sau în jurisdicţii care nu instituie obligativitatea organizãrii şi ţinerii contabilitãţii şi/sau publicãrii situaţiilor financiare, ţinerii registrelor comerciale şi/sau care permit pãstrarea anonimatului în ceea ce priveşte identitatea acţionarilor/asociaţilor şi persoanelor nominalizate sã asigure administrarea şi/sau conducerea;
b) persoanele care justificã sursa fondurilor prin venituri obţinute din activitãţi desfãşurate în statele sau jurisdicţiile prevãzute la lit. a);
c) persoanele sau grupurile de persoane care acţioneazã împreunã, care controleazã una sau mai multe instituţii de credit şi care vor exercita control asupra bãncii, persoanã juridicã românã, ce urmeazã a se constitui, în condiţiile în care banca şi respectivele instituţii de credit nu vor face obiectul unei supravegheri pe bazã consolidatã adecvate din partea unei autoritãţi.
1.5. Persoanele nominalizate sã asigure administrarea şi/sau conducerea bãncii
ART. 16
(1) Persoanele nominalizate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere a bãncii trebuie sã dispunã de reputaţie şi experienţã adecvate naturii, extinderii şi complexitãţii activitãţii instituţiei de credit şi responsabilitãţilor încredinţate, pentru asigurarea unui management prudent şi sãnãtos al bãncii.
(2) Îndeplinirea cerinţei de experienţã profesionalã necesitã cunoştinţe teoretice şi practice adecvate cu privire la activitãţile ce urmeazã a fi desfãşurate de bancã, precum şi experienţã într-o funcţie de conducere, dobânditã într-o entitate comparabilã ca dimensiune şi activitate cu banca.
(3) Cel puţin unul dintre directori, respectiv dintre membrii directoratului, trebuie sã ateste cunoaşterea limbii române.
ART. 17
(1) Banca Naţionalã a României evalueazã, de la caz la caz, pentru fiecare persoanã nominalizatã sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere, dacã sunt îndeplinite cerinţele prevãzute la art. 16 alin. (1), luând în considerare informaţiile legate de activitatea, experienţa şi reputaţia persoanei în cauzã, precum şi orice alte circumstanţe relevante.
(2) În sensul prevederilor alin. (1) vor putea fi avute în vedere, pentru ultimii 10 ani, în mãsura în care prezintã relevanţã, situaţii cum ar fi:
a) persoana respectivã se aflã sau s-a aflat în conflict cu vreo autoritate de supraveghere din domeniul financiar-bancar din România ori din strãinãtate, a fost sancţionatã sau i s-a refuzat o autorizaţie de cãtre o asemenea autoritate ori s-a aflat în altã situaţie care prin aspectele relevate ar putea avea efecte negative asupra imaginii bãncii la care persoana în cauzã este nominalizatã sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere;
b) persoana a exercitat, fãrã aprobarea autoritãţii menţionate la lit. a), o funcţie pentru care, potrivit dispoziţiilor legale aplicabile, era prevãzutã obligativitatea obţinerii unei astfel de aprobãri;
c) în exercitarea unei funcţii de administrare şi/sau de conducere a unei instituţii de credit, persoanã juridicã românã, sau a unei sucursale a unei instituţii de credit strãine, persoana nu şi-a asumat responsabilitãţile decurgând din aceastã calitate sau a participat la adoptarea şi/sau aplicarea unor decizii privind activitatea acesteia, prin care s-a urmãrit satisfacerea unor interese individuale ori de grup;
d) o instituţie de credit a înregistrat o evoluţie necorespunzãtoare a indicatorilor de prudenţã sau a fãcut obiectul unor mãsuri de supraveghere specialã, de administrare specialã ori al altor mãsuri similare instituite de autoritatea competentã, ca urmare a activitãţii desfãşurate în perioada în care persoana a exercitat funcţia de administrare şi/sau de conducere a instituţiei de credit în cauzã;
e) entitãţile la care persoana respectivã exercitã sau a exercitat responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere ori la care este sau a fost acţionar semnificativ ori asociat s-au aflat în conflict cu vreo autoritate din România ori din strãinãtate, însãrcinatã cu supravegherea în domeniul financiar-bancar, au fost supuse vreunei sancţiuni dispuse de o asemenea autoritate sau aceasta le-a refuzat ori le-a retras o autorizaţie;
f) persoana a fãcut sau face obiectul unor proceduri penale ori administrative.
(3) La evaluarea persoanelor nominalizate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere a unei bãnci se va avea în vedere şi dacã planul de activitate prezentat şi însuşit de acestea are la bazã o abordare realistã şi denotã profesionalism.
1.6. Auditorul financiar
ART. 18
(1) Persoanele propuse în calitate de auditor financiar trebuie sã îndeplineascã cerinţele prevãzute de lege şi sã nu se afle în vreo situaţie de incompatibilitate sau de conflict de interese prevãzutã de legislaţia în vigoare.
(2) Persoanele propuse în calitate de auditor financiar trebuie sã aibã experienţã relevantã în domeniul auditãrii situaţiilor financiare ale instituţiilor de credit.
(3) În cazul auditorilor financiari, persoane juridice, cel puţin auditorul financiar, persoanã fizicã, care coordoneazã echipa ce va realiza auditul financiar al bãncii trebuie sã îndeplineascã cerinţa prevãzutã la alin. (2).

SECŢIUNEA a 2-a
Documentaţia necesarã pentru obţinerea aprobãrii de constituire a bãncii

ART. 19
Formalitãţile pentru constituirea bãncii în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor fi îndeplinite numai dupã obţinerea de la Banca Naţionalã a României a aprobãrii de constituire a bãncii.
ART. 20
În vederea obţinerii aprobãrii de constituire, solicitanţii trebuie sã prezinte Bãncii Naţionale a României o cerere de autorizare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1, însoţitã de urmãtoarea documentaţie:
a) procura autenticã sau, dupã caz, delegaţia avocaţialã, semnatã de toţi acţionarii direcţi ai bãncii, prin care aceştia desemneazã una sau mai multe persoane pentru a-i reprezenta în relaţia cu Banca Naţionalã a României pe parcursul instrumentãrii cererii de autorizare;
b) proiectul actului constitutiv. În situaţia deschiderii de sedii secundare odatã cu înfiinţarea bãncii, în cadrul proiectului actului constitutiv se vor menţiona şi obiectul de activitate al respectivelor sedii secundare, datele de identificare ale persoanelor care asigurã conducerea acestora, precum şi limita mandatului ce le este acordat;
c) o informare cu privire la cota-parte din capitalul social şi din drepturile de vot deţinute de acţionarii direcţi şi de acţionarii semnificativi indirecţi şi documentaţia prevãzutã la art. 21, pentru fiecare dintre aceştia;
d) documentaţia prevãzutã la art. 22, pentru persoanele desemnate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere în calitate de administrator, director, respectiv de membru al consiliului de supraveghere sau al directoratului;
e) planul de activitate, din care sã rezulte inclusiv fezabilitatea proiectului, însuşit de persoanele desemnate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere în calitate de administrator, director, respectiv de membru al consiliului de supraveghere sau al directoratului, întocmit în conformitate cu prevederile art. 23;
f) lista persoanelor care au legãturi strânse cu banca. Pentru persoanele care au legãturi strânse cu banca, altele decât acţionarii direcţi, acţionarii semnificativi indirecţi şi persoanele desemnate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere, se va remite documentaţia prevãzutã la art. 24;
g) orice alte informaţii pe care acţionarii le considerã de naturã sã susţinã viabilitatea proiectului prezentat.
ART. 21
(1) Pentru fiecare dintre acţionarii semnificativi direcţi şi indirecţi, persoane juridice, cu excepţia instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare înscrise în registrul special, persoane juridice române, se vor prezenta urmãtoarele documente:
a) certificat constatator eliberat de oficiul registrului comerţului sau orice alt document oficial echivalent eliberat de autoritatea similarã din ţara de origine, care sã ateste cel puţin denumirea, data înmatriculãrii, persoanele împuternicite legal sã reprezinte persoana juridicã şi obiectul de activitate al acesteia;
b) declaraţia autoritãţii competente cu supravegherea acţionarului cã nu se opune participãrii acestuia la capitalul social sau, dupã caz, cã aprobã aceastã participaţie;
c) chestionarul pentru participanţii la capitalul social al bãncii, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2, completat şi semnat de fiecare dintre acţionari;
d) ultimele 3 situaţii financiare anuale individuale auditate şi, dupã caz, şi cele la nivelul perimetrului de consolidare contabilã din care face parte acţionarul, întocmite conform Standardelor internaţionale de raportare financiarã sau unor reglementãri conforme cu directivele contabile europene. Cu acordul Bãncii Naţionale a României pot fi acceptate şi situaţii financiare anuale individuale şi/sau consolidate care sunt întocmite în conformitate cu alte standarde contabile recunoscute la nivel internaţional;
e) estimãri ale principalelor elemente ale bilanţului şi ale contului de profit şi pierdere pentru urmãtorii 3 ani, semnate de acţionar;
f) la solicitarea Bãncii Naţionale a României, curriculum vitae şi certificat de cazier judiciar, cu aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 22 alin. (1) lit. b), respectiv alin. (2), pentru persoanele care exercitã responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere a acţionarului.
(2) Pentru fiecare dintre acţionarii direcţi, alţii decât cei menţionaţi la alin. (1) şi decât instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare înscrise în registrul special, persoane juridice române, vor fi transmise documentele prevãzute la alin. (1) lit. a), b) şi c) şi cea mai recentã situaţie financiarã anualã auditatã.
(3) În cazul acţionarilor, persoane juridice strãine, situaţiile financiare anuale prevãzute la alin. (1) şi (2) vor fi auditate de un auditor financiar, membru activ al unui organism profesional recunoscut de Federaţia Internaţionalã a Contabililor (IFAC) şi care a asimilat Codul de eticã pentru contabilii profesionişti emis de aceasta. Banca Naţionalã a României poate solicita documente care sã ateste îndeplinirea cerinţelor menţionate.
(4) În cazul acţionarilor direcţi şi al acţionarilor semnificativi indirecţi, instituţii de credit, persoane juridice române, va fi transmis documentul prevãzut la alin. (1) lit. c).
(5) În cazul acţionarilor direcţi şi al acţionarilor semnificativi indirecţi, instituţii financiare nebancare înscrise în registrul special, persoane juridice române, vor fi transmise documentele prevãzute la alin. (1) lit. c) şi d).
(6) Pentru fiecare dintre acţionarii semnificativi direcţi, persoane fizice, se vor prezenta urmãtoarele documente:
a) copia actului de identitate, a cãrei conformitate cu originalul va fi certificatã de posesorul actului de identitate;
b) curriculum vitae din care sã rezulte activitatea desfãşuratã în prezent şi în ultimii 10 ani, inclusiv denumirea angajatorului, natura activitãţii desfãşurate, funcţia deţinutã şi alte informaţii relevante legate de activitatea acestuia, şi în care sã se indice entitãţile în care persoana fizicã deţine în prezent sau a deţinut în ultimii 10 ani responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere;
c) chestionarul al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2, completat şi semnat de fiecare acţionar;
d) certificatul de cazier judiciar, cu aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 22 alin. (2);
e) declaraţia al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 3;
f) ultima situaţie financiarã auditatã a societãţilor comerciale la care persoana fizicã este asociat/acţionar sau orice alte documente considerate relevante pentru a justifica în mod corespunzãtor provenienţa declaratã a fondurilor, în cazul unei participaţii cel puţin egale cu echivalentul în lei a 10.000 euro.
(7) Pentru fiecare dintre acţionarii direcţi, persoane fizice, alţii decât cei prevãzuţi la alin. (6), şi pentru acţionarii semnificativi indirecţi, persoane fizice, se va prezenta documentaţia prevãzutã la alin. (6) lit. a), b), c) şi d). La solicitarea Bãncii Naţionale a României, va fi transmisã şi documentaţia prevãzutã la alin. (6) lit. e) şi f).
(8) În cazul entitãţilor fãrã personalitate juridicã, acţionari ai bãncii, se aplicã în mod corespunzãtor prevederile alin. (1)-(3), dupã caz.
ART. 22
(1) Pentru fiecare dintre persoanele nominalizate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere în calitate de administrator, director, respectiv de membru al consiliului de supraveghere sau al directoratului, va fi transmisã urmãtoarea documentaţie:
a) copia actului de identitate, a cãrei conformitate cu originalul va fi certificatã de posesorul actului de identitate;
b) curriculum vitae, care va cuprinde cel puţin informaţii legate de studiile absolvite, cu menţionarea instituţiei de învãţãmânt, a naturii cursurilor şi a anului absolvirii, şi o prezentare detaliatã a activitãţii desfãşurate, cu indicarea denumirii, adresei şi a profilului activitãţii entitãţii în cadrul cãreia a activat, a naturii şi duratei activitãţilor desfãşurate, precum şi a responsabilitãţilor exercitate. Dacã este cazul, se va indica şi autoritatea însãrcinatã cu supravegherea fiecãreia dintre entitãţile în cadrul cãrora persoana respectivã a desfãşurat activitate;
c) chestionarul al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 4, completat şi semnat de aceste persoane;
d) declaraţie pe propria rãspundere, din care sã rezulte cã persoana în cauzã respectã dispoziţiile <>art. 107 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 şi nu se aflã în vreuna dintre situaţiile prevãzute la art. 110 din O.U.G nr. 99/2006 sau în altã situaţie de incompatibilitate prevãzutã de legislaţia în vigoare ori cã înţelege sã renunţe la orice situaţie de incompatibilitate, în termen de o lunã de la data comunicãrii aprobãrii sale de cãtre Banca Naţionalã a României;
e) certificatul de cazier judiciar sau alt document echivalent eliberat de autoritãţile competente din ţara în care are stabilit/stabilitã domiciliul/reşedinţa, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(2) Pentru persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în România de mai puţin de 3 ani se va prezenta şi certificatul de cazier judiciar sau alt document echivalent eliberat de autoritãţile competente din ţara în care au avut anterior stabilit/stabilitã domiciliul/reşedinţa.
(3) În situaţia în care niciunul dintre directori, respectiv dintre membrii directoratului nominalizaţi nu este cetãţean român, se va face şi dovada potrivit cãreia cel puţin unul dintre aceştia cunoaşte limba românã. În lipsa unor documente în acest sens, este suficientã probarea cunoştinţelor de limba românã în cadrul discuţiilor purtate cu personalul Bãncii Naţionale a României pe parcursul procesului de autorizare.
ART. 23
(1) Planul de activitate va cuprinde:
a) descrierea obiectivelor, politicilor şi strategiilor bãncii, însuşite, în afara persoanelor nominalizate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere, şi de acţionarii direcţi ai bãncii;
b) cadrul formal de administrare a activitãţii bãncii;
c) prezentarea proceselor de identificare, administrare, monitorizare şi raportare a riscurilor, precum şi a procesului intern de evaluare a adecvãrii capitalului la profilul de risc;
d) prezentarea mecanismelor de control intern;
e) estimãrile situaţiilor financiare pe primii 3 ani de activitate, întocmite cu luarea în considerare a <>Ordinului Bãncii Naţionale a României nr. 13/2007 privind situaţiile financiare FINREP la nivel individual, aplicabile instituţiilor de credit, şi a <>Ordinului Bãncii Naţionale a României nr. 6/2007 privind situaţiile financiare consolidate conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiarã, solicitate instituţiilor de credit în scopuri de supraveghere prudenţialã.
(2) Descrierea obiectivelor, politicilor şi strategiilor bãncii, prevãzute la alin. (1) lit. a), va include cel puţin urmãtoarele:
a) prezentarea obiectivelor propuse a fi realizate în primii 3 ani de activitate;
b) descrierea clientelei şi a segmentului de piaţã pe care banca intenţioneazã sã desfãşoare activitate;
c) descrierea categoriilor de activitãţi ce urmeazã a fi efectuate, respectiv a produselor şi serviciilor oferite şi a politicii de preţ/tarifare aferente acestora. Pentru fiecare dintre aceste categorii de activitãţi se va indica şi data probabilã la care vor fi introduse în oferta bãncii. În cazul emisiunilor de monedã electronicã, se vor prezenta cel puţin informaţiile prevãzute la art. 46 alin. (1);
d) volumul activitãţii şi cota de piaţã, pe total şi pe categorii de activitãţi, pentru primii 3 ani de funcţionare;
e) descrierea politicilor privind cunoaşterea clientelei;
f) descrierea politicilor de capitalizare şi a surselor de finanţare;
g) structura activelor;
h) descrierea reţelei teritoriale propuse a fi dezvoltatã de bancã în primii 3 ani de activitate;
i) strategia de investiţii în legãturã cu crearea suportului tehnic necesar desfãşurãrii activitãţilor propuse şi realizãrii structurii organizatorice;
j) politicile în domeniul externalizãrii unor activitãţi, activitãţile propuse a fi externalizate şi tipurile de entitãţi (din cadrul sau din afara grupului) cãtre care se va realiza externalizarea în primii 3 ani de activitate;
k) indicarea sistemelor de plãţi la care banca opteazã sã se conecteze şi a modalitãţii de conectare;
l) politica de personal, referitoare cel puţin la recrutarea şi instruirea personalului. Pentru fiecare poziţie din structura organizatoricã a bãncii, relevantã pentru activitatea acesteia, se vor indica cerinţele de onorabilitate, pregãtire şi experienţã profesionalã. În cazul persoanelor care ocupã funcţii de conducere în cadrul compartimentelor relevante ale bãncii şi al persoanelor care asigurã conducerea nemijlocitã a sediilor secundare ale acesteia, cerinţele menţionate vor fi detaliate.
(3) Cadrul formal de administrare a activitãţii bãncii, prevãzut la alin. (1) lit. b), va cuprinde: proiectul structurii organizatorice a bãncii, definirea liniilor de responsabilitate, atribuţiile fiecãrui compartiment/centru de responsabilitate al bãncii şi relaţiile dintre acestea (fluxurile informaţionale), atribuţiile sucursalelor şi ale altor sedii secundare ale bãncii, atribuţiile comitetului de audit, ale comitetului de administrare a riscurilor şi, dacã este cazul, ale altor comitete specializate ale bãncii, competenţele organelor de administrare şi/sau de conducere ale bãncii (consiliu de administraţie, directori, respectiv consiliu de supraveghere şi directorat), ale persoanelor care asigurã conducerea compartimentelor din cadrul bãncii sau a sucursalelor şi a altor sedii secundare şi ale altor salariaţi care efectueazã operaţiuni în numele şi pe contul bãncii.
(4) Prezentarea proceselor de identificare, administrare, monitorizare şi raportare a riscurilor, precum şi a procesului intern de evaluare a adecvãrii capitalului la profilul de risc, prevãzutã la alin. (1) lit. c), va include cel puţin:
a) descrierea profilului de risc;
b) politicile, strategiile şi procedurile pentru fiecare dintre urmãtoarele riscuri: riscul de credit, riscul de diminuare a valorii creanţei, riscul de credit al contrapartidei, riscul de poziţie, riscul de decontare, riscul valutar, riscul de marfã şi riscul operaţional, precum şi pentru orice alte riscuri aferente activitãţii desfãşurate considerate semnificative;
c) metodele de determinare a cerinţelor de capital pentru acoperirea riscurilor (riscul de credit, riscul de diminuare a valorii creanţei, riscul de credit al contrapartidei, riscul de poziţie, riscul de decontare, riscul valutar, riscul de marfã şi riscul operaţional), avute în vedere a fi utilizate în primii 3 ani de activitate. Alegerea metodelor va avea în vedere condiţiile stabilite prin reglementãri în care acestea pot fi utilizate;
d) estimãrile anuale ale nivelului fondurilor proprii şi estimãrile cerinţelor de capital pentru acoperirea riscurilor pe primii 3 ani de activitate, întocmite cu luarea în considerare a <>Ordinului Bãncii Naţionale a României nr. 12/2007 privind raportarea cerinţelor minime de capital pentru instituţiile de credit;
e) strategiile de evaluare şi menţinere în permanenţã a nivelului, structurii şi distribuţiei capitalului pentru acoperirea tuturor riscurilor la care banca ar putea fi expusã;
f) estimãri privind nivelul expunerilor mari pe primii 3 ani de funcţionare.
(5) Descrierea mecanismelor de control intern prevãzute la alin. (1) lit. d) se va referi la modul de organizare a funcţiilor de control al riscurilor, de asigurare a conformitãţii şi de audit intern, în conformitate cu reglementãrile Bãncii Naţionale a României. Aceastã descriere va fi însoţitã de raportul unui auditor financiar, întocmit în conformitate cu standardele internaţionale relevante şi cu contractul încheiat între pãrţi.
(6) Estimãrile situaţiilor financiare, prevãzute la alin. (1) lit. e), vor fi însoţite de fundamentarea principalelor posturi şi elemente ale situaţiilor financiare, precum şi de raportul unui auditor financiar asupra examinãrii informaţiilor financiare prognozate, întocmit în conformitate cu Standardele internaţionale privind angajamentele de asigurare relevante şi cu contractul încheiat între pãrţi.
(7) Auditorul financiar menţionat la alin. (5) şi (6) trebuie sã fie membru activ al unui organism profesional recunoscut de Federaţia Internaţionalã a Contabililor (IFAC) şi care a asimilat Codul de eticã pentru contabilii profesionişti emis de aceasta şi trebuie sã dispunã de personal cu experienţã în domeniul financiar-bancar, pentru care va fi transmis Bãncii Naţionale a României un curriculum vitae din care sã rezulte experienţa cerutã.
ART. 24
(1) Pentru fiecare dintre persoanele care au legãturi strânse cu banca, altele decât acţionarii direcţi, acţionarii semnificativi indirecţi şi persoanele desemnate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere, se vor preciza elementele de identificare ale acestora şi vor fi descrise relaţiile existente între aceste persoane şi bancã, corespunzãtor prevederilor <>art. 7 alin. (1) pct. 15 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 .
(2) În vederea evaluãrii persoanelor menţionate la alin. (1), Banca Naţionalã a României poate solicita orice informaţii şi documente suplimentare.

SECŢIUNEA a 3-a
Documentaţia necesarã pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare a bãncii

ART. 25
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, în termenul prevãzut la <>art. 33 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României documentele care atestã constituirea bãncii conform dispoziţiilor aplicabile.
(2) Documentaţia ce trebuie prezentatã în aceastã etapã cuprinde:
a) copia legalizatã a actului constitutiv sau un exemplar original al acestuia. Data certã a actului constitutiv reprezintã momentul subscrierii capitalului social;
b) scrisoare din partea depozitarului fondurilor destinate sã constituie capitalul social, care sã confirme suma vãrsatã de fiecare acţionar într-un cont special deschis pentru colectarea capitalului social, blocat pânã în momentul înmatriculãrii bãncii;
c) informare cu privire la cota-parte din capitalul social şi drepturile de vot deţinute în mod indirect de acţionarii semnificativi, sub semnãtura reprezentantului/reprezentanţilor acţionarilor direcţi;
d) comunicare privind identitatea auditorului financiar, însoţitã de documentaţia prevãzutã la alin. (4);
e) copia certificatã a certificatului de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului şi a încheierii de înmatriculare;
f) comunicare privind existenţa reglementãrilor proprii referitoare la desfãşurarea activitãţii, sub semnãtura persoanelor desemnate sã exercite responsabilitãţi de conducere în calitate de director sau membru al directoratului;
g) raportul unui auditor financiar, întocmit în conformitate cu standardele internaţionale în materie, care sã confirme existenţa sistemului informatic şi din care sã rezulte adecvarea acestuia la specificul şi volumul activitãţii ce urmeazã a fi desfãşuratã în primii 3 ani de activitate, avându-se în vedere cel puţin urmãtoarele aspecte: capacitatea de a desfãşura activitãţile propuse, gradul de securitate a informaţiei, capacitatea respectãrii regulilor sistemelor de plãţi la care banca opteazã sã se conecteze, capacitatea de a furniza raportãrile solicitate de Banca Naţionalã a României, capacitatea de conectare la reţeaua de comunicaţii interbancare, capacitatea de a permite utilizarea unor sisteme de colectare a datelor, determinarea indicatorilor de prudenţã bancarã, îndeplinirea de cãtre sistemele de prelucrare automatã a datelor în domeniul financiar-contabil a criteriilor minimale prevãzute de reglementãrile în vigoare.
(3) Auditorul financiar menţionat la alin. (2) lit. g) trebuie sã fie membru activ al unui organism profesional recunoscut de Federaţia Internaţionalã a Contabililor (IFAC) şi care a asimilat Codul de eticã pentru contabilii profesionişti emis de aceasta şi trebuie sã dispunã de personal cu experienţã în ceea ce priveşte sistemele informatice, pentru care va fi transmis Bãncii Naţionale a României un curriculum vitae din care sã rezulte experienţa cerutã.
(4) Verificarea gradului de adecvare a sistemului informatic la specificul activitãţii ce urmeazã a fi desfãşuratã, potrivit prevederilor alin. (2) lit. g), poate face obiectul unui raport întocmit în conformitate cu standardele în domeniu de cãtre un auditor al sistemelor informatice, membru al unui organism profesional recunoscut la nivel internaţional şi care are experienţã în domeniul financiar-bancar.
(5) Pentru auditorul sistemelor informatice prevãzut la alin. (4) se va prezenta o scurtã descriere a activitãţii sau, dupã caz, curriculum vitae din care sã rezulte experienţa cerutã. În situaţia în care auditorul sistemelor informatice este membru al unui organism profesional din strãinãtate, Banca Naţionalã a României poate solicita documente care sã ateste îndeplinirea cerinţelor prevãzute la alin. (4).
(6) În situaţia apariţiei unor modificãri faţã de condiţiile în care a fost acordatã aprobarea de constituire a bãncii, se vor transmite şi urmãtoarele:
a) documentele prevãzute la art. 20, necesare Bãncii Naţionale a României în vederea evaluãrii modificãrilor apãrute;
b) declaraţia persoanelor desemnate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere în calitate de administrator, director, respectiv membru al consiliului de supraveghere şi al directoratului, care nu au fost evaluate de Banca Naţionalã a României în prima etapã a procesului de autorizare, cu privire la însuşirea planului de activitate.
(7) Pentru auditorul financiar va fi transmisã urmãtoarea documentaţie:
a) dovada calitãţii de auditor financiar autorizat sã desfãşoare aceastã activitate pe teritoriul României; în acest sens va fi transmisã o copie a actului eliberat de Camera Auditorilor Financiari din România, care atestã calitatea de membru al acestuia;
b) chestionarul al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 5, completat şi semnat.
(8) În cazul în care persoana propusã în calitate de auditor financiar al bãncii a fost aprobatã şi îndeplineşte aceastã calitate la o altã instituţie de credit sau la o sucursalã a unei instituţii de credit strãine, documentaţia prevãzutã la alin. (7) va fi înlocuitã cu o declaraţie prin care sã se confirme cã informaţiile cuprinse în documentaţia existentã în evidenţele Bãncii Naţionale a României nu au suferit modificãri sau, dupã caz, sã se comunice modificãrile intervenite. În situaţia în care documentaţia existentã în evidenţele Bãncii Naţionale a României este incompletã în raport cu cerinţele prevãzute la alin. (7), aceasta va fi completatã în mod corespunzãtor.
ART. 26
În situaţia deschiderii uneia sau mai multor sucursale sau altor sedii secundare odatã cu înfiinţarea bãncii, în fiecare caz se vor transmite Bãncii Naţionale a României urmãtoarele documente/informaţii:
a) copia certificatã a certificatului de înmatriculare la oficiul registrului comerţului şi a încheierii de înmatriculare, în cazul deschiderii de sucursale, respectiv certificatul constatator care sã ateste înregistrãrile efectuate în registrul comerţului cu privire la deschiderea altor sedii secundare decât sucursalele, inclusiv cu privire la înregistrarea conducãtorilor acestor sedii secundare;
b) adresa completã şi numãrul de telefon şi/sau de fax ale sucursalei sau ale sediului secundar;
c) pentru persoana/persoanele desemnatã/desemnate sã asigure conducerea sediului secundar, copie de pe actul de identitate, a cãrei conformitate cu originalul va fi certificatã de titular, curriculum vitae, redactat în conformitate cu prevederile art. 22 alin. (1) lit. b), şi certificat de cazier judiciar, cu aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 22 alin. (2).

CAP. III
Autorizarea bãncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ, persoane juridice române

ART. 27
Prevederile cap. II sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi bãncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ, în mãsura în care nu se dispune altfel potrivit dispoziţiilor cuprinse în prezentul capitol.
ART. 28
În vederea obţinerii aprobãrii de constituire, documentaţia prezentatã Bãncii Naţionale a României de banca de economisire şi creditare în domeniul locativ va include şi Condiţiile generale de afaceri, Condiţiile generale ale contractelor de economisire-creditare şi tipurile de contracte oferite clienţilor.
ART. 29
(1) Planul de activitate va fi întocmit prin aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 23 şi cu respectarea dispoziţiilor de mai jos.
(2) Banca de economisire şi creditare în domeniul locativ trebuie sã justifice realizarea pe termen lung a unui raport colectiv clienţi - bancã de economisire şi creditare în domeniul locativ de cel puţin 1. În acest sens, estimãrile situaţiilor financiare vor fi întocmite pentru primii 10 ani de activitate.
(3) Planul de activitate va cuprinde şi urmãtoarele informaţii:
a) estimãrile privind finanţãrile anticipate şi intermediare, contractele de valoare mare, finanţãrile legate de construirea de spaţii comerciale, industriale şi social-culturale, expunerea faţã de societãţile comerciale la care banca de economisire şi creditare în domeniul locativ are participaţii, constituirea şi utilizarea fondului special, cu încadrarea în limitele şi cerinţele prevãzute pentru acestea în <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 5/2003 privind condiţiile specifice de funcţionare a caselor de economii pentru domeniul locativ;
b) date referitoare la organizarea specificã a activitãţii ce va fi desfãşuratã, descrierea modalitãţilor de distribuire a produselor şi de instruire a agenţilor de vânzare, dupã caz.
(4) Planul de activitate va fi însoţit şi de un raport al unui auditor financiar asupra sistemului de gestionare a activitãţii de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ, întocmit în conformitate cu standardele internaţionale relevante şi cu contractul încheiat între pãrţi.
ART. 30
(1) Calculele privind derularea contractelor de economisire-creditare cuprinse în Condiţiile generale de afaceri vor fi însoţite de explicaţii legate de elementele avute în vedere pentru perioada de economisire şi pentru perioada de creditare şi vor indica cel puţin parametrii utilizaţi, modalitatea de calcul al cifrei de evaluare şi corelaţia sa cu raportul individual client - bancã de economisire şi creditare în domeniul locativ, evoluţia lunarã a cifrei de evaluare şi a raportului individual client - bancã de economisire şi creditare în domeniul locativ de la momentul îndeplinirii premiselor de repartizare, timpul de aşteptare minim, mediu şi maxim.
(2) Parametrii utilizaţi menţionaţi la alin. (1) se vor referi cel puţin la: suma economisitã lunar, rambursãri lunare, comisionul de credit, rata dobânzii bonificate la economii şi a dobânzii percepute la credit.
(3) Timpul de aşteptare minim se va calcula avându-se în vedere îndeplinirea cumulativã a cerinţelor referitoare la cifra minimã de evaluare şi la perioada minimã de economisire.
(4) Timpul de aşteptare mediu se va calcula pentru cazul în care se asigurã un nivel al raportului individual client - bancã de economisire şi creditare în domeniul locativ de valoare 1.
(5) Timpul de aşteptare maxim se va calcula ca perioada în care, prin plata ratelor de economisire şi prin bonificarea dobânzilor, se asigurã economisirea întregii sume contractate.
ART. 31
(1) Procedura de repartizare a contractelor de economisire-creditare va cuprinde cel puţin referiri la: componenţa masei de repartizare şi calculul disponibilitãţilor de repartizat, datele de evaluare a îndeplinirii condiţiilor de repartizare şi termenele de repartizare, premisele pentru participarea la procedura de repartizare, cifra de evaluare ţintã.
(2) Cifra de evaluare ţintã corespunde celei mai mici cifre de evaluare la care se pot repartiza, din mijloacele disponibile la un anumit termen de repartizare, toate contractele cu aceeaşi cifrã de evaluare care îndeplinesc premisele pentru repartizare. Cifra de evaluare ţintã nu poate fi mai micã decât cifra de evaluare minimã şi trebuie sã corespundã cel puţin nivelului minim al raportului individual client - bancã de economisire şi creditare în domeniul locativ, stabilit prin <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 5/2003 .
ART. 32
Sumele acumulate în vederea repartizãrii şi cele deja repartizate, dar care nu au fost solicitate de clienţi, pot fi utilizate de banca de economisire şi creditare în domeniul locativ pentru realizarea altor plasamente, în mãsura în care se asigurã o repartizare uniformã pe termen lung a contractelor de economisire-creditare. Plasamentele pot fi efectuate numai în active cu grad de risc de credit scãzut, conform prevederilor cuprinse în <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 5/2003 .
ART. 33
Procedura de reziliere a contractelor de economisire-creditare trebuie sã prevadã cel puţin urmãtoarele:
a) cota din masa de repartizare care poate fi utilizatã pentru restituirea economiilor din contractele reziliate;
b) termenul în care banca de economisire şi creditare în domeniul locativ va efectua restituirea economiilor atrase, calculat de la data depunerii cererii de reziliere;
c) posibilitatea amânãrii restituirii economiilor în condiţiile în care cota din masa de repartizare nu poate asigura plata acestora;
d) stabilirea unei perioade maxime în care restituirea poate fi amânatã, perioadã care nu va putea depãşi 6 luni de la data depunerii cererii de reziliere;
e) pânã la restituirea economiilor atrase, banca de economisire şi creditare în domeniul locativ va continua sã bonifice la acestea dobânda stabilitã conform contractului.
ART. 34
(1) Procedura de derulare simplificatã a contractelor de economisire-creditare trebuie sã fie clar stabilitã în Condiţiile generale de afaceri. La reglementarea acestei proceduri se va ţine seama cel puţin de urmãtoarele cerinţe:
a) de la data deschiderii procedurii, atragerea de noi economii şi acordarea de noi credite înceteazã, activitatea bãncii de economisire şi creditare în domeniul locativ fiind limitatã doar la colectarea ratelor şi dobânzilor aferente creditelor aflate în portofoliul acesteia, în vederea restituirii economiilor atrase pânã la data deschiderii procedurii;
b) de la data deschiderii procedurii, banca de economisire şi creditare în domeniul locativ va utiliza toate mijloacele de care dispune, inclusiv disponibilitãţile bãneşti, plasamentele şi participaţiile aferente capitalurilor proprii, pentru restituirea la cererea clienţilor a economiilor atrase;
c) pe perioada derulãrii procedurii simplificate, banca de economisire şi creditare în domeniul locativ va continua sã bonifice la economiile atrase dobânda stabilitã conform contractului;
d) procedura va stabili în mod clar care este ordinea de prioritate la restituirea economiilor atrase şi criteriile în funcţie de care se determinã aceastã ordine de prioritate, astfel încât sã se asigure egalitate de tratament pentru toţi clienţii bãncii de economisire şi creditare în domeniul locativ;
e) în cazul pronunţãrii unei hotãrâri judecãtoreşti de începere a procedurii falimentului bãncii de economisire şi creditare în domeniul locativ, procedura de derulare simplificatã se încheie.
(2) Consecinţele asupra drepturilor şi obligaţiilor clientului, care decurg din deschiderea procedurii prevãzute la alin. (1), trebuie sã fie clar prevãzute în Condiţiile generale ale contractelor de economisire-creditare.
ART. 35
(1) În scopul viabilizãrii terenurilor trecute în intravilan, bãncile de economisire şi creditare în domeniul locativ pot finanţa proiecte care sã stimuleze construcţia de locuinţe sau care sã aducã un beneficiu zonelor de locuit, proiecte cum ar fi: lucrãri de ameliorare a terenurilor în vederea construcţiei de locuinţe, construcţia, întreţinerea sau modernizarea de spaţii cu destinaţie locativã, social-culturalã, sanitarã, recreativã şi altele asemenea, construcţia de sisteme de aprovizionare cu apã, gaze sau energie, de sisteme de evacuare a apei şi a reziduurilor menajere.
(2) Finanţarea imobilelor se poate realiza în urmãtoarele cazuri şi cu îndeplinirea urmãtoarelor condiţii:
a) sã aibã o destinaţie preponderent locativã;
b) dacã acestea nu au o destinaţie preponderent locativã şi nu contribuie la aprovizionarea zonelor de locuit sau la satisfacerea nevoilor de ordin social-cultural, finanţarea sã se realizeze numai în limita cotei deţinute de spaţiile locative în totalul construcţiei;
c) dacã imobilele au destinaţie preponderent comercialã, industrialã sau social-culturalã ori sunt utilizate în totalitate în scopuri comerciale, industriale sau social-culturale, finanţarea sã se realizeze numai dacã acestea contribuie la aprovizionarea zonelor de locuit sau la satisfacerea nevoilor de ordin socialcultural.
(3) Un imobil are o destinaţie preponderent locativã dacã suprafaţa utilã folositã în scopuri locative este mai mare decât suprafaţa utilã folositã în alte scopuri.
ART. 36
(1) Condiţiile generale ale contractelor de economisire-creditare trebuie sã cuprindã toate condiţiile şi termenii contractuali, conform <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , şi vor face parte din contract. În acest sens, Condiţiile generale ale contractelor de economisire-creditare vor fi redactate într-o manierã clarã şi uşor de înţeles şi trebuie sã fie pe deplin cunoscute şi acceptate de clienţi prin semnarea contractului, care va cuprinde o clauzã expresã în acest sens.
(2) Condiţiile generale ale contractelor de economisirecreditare trebuie sã cuprindã valorile minime admise ale cifrelor de evaluare şi alte condiţii de repartizare adecvate, astfel încât, pe termen lung, acestea sã conducã la un raport colectiv clienţi - bancã de economisire şi creditare în domeniul locativ de cel puţin 1.
ART. 37
(1) Tipurile de contracte ce vor fi oferite de cãtre bãncile de economisire şi creditare în domeniul locativ trebuie sã fie proiectate astfel încât sã se asigure respectarea urmãtoarelor cerinţe:
a) un timp de aşteptare uniform şi cât mai scurt posibil;
b) o perioadã minimã de economisire de cel puţin 18 luni;
c) diferenţa dintre rata dobânzii percepute la credite şi rata dobânzii bonificate la economii pe un tip de contract sã nu fie mai mare de 4%;
d) cea mai mare ratã a dobânzii la economiile atrase, bonificatã de banca de economisire şi creditare în domeniul locativ, sã nu depãşeascã cea mai micã ratã a dobânzii percepute la creditele acordate.
(2) La evaluarea unui tip de contract Banca Naţionalã a României va avea în vedere şi nivelul comisioanelor şi al altor speze bancare care cad în sarcina clientului, astfel încât sã se asigure un echilibru între interesele bãncii de economisire şi creditare în domeniul locativ şi cele ale clienţilor acesteia.
ART. 38
(1) Bãncile de economisire şi creditare în domeniul locativ vor aloca anual, înainte de impozitarea profitului, sumele necesare constituirii fondului special prevãzut de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , în mãsura în care sumele respective se regãsesc în profitul net.
(2) În primii ani de activitate bãncile de economisire şi creditare în domeniul locativ vor putea constitui fondul special, în condiţiile prevãzute la alin. (1), dupã cum urmeazã:
a) la sfârşitul anilor 1 şi 2, cel puţin pânã la atingerea nivelului de 1% din depozitele atrase;
b) la sfârşitul anilor 3 şi 4, cel puţin pânã la atingerea nivelului de 1,5% din depozitele atrase;
c) la sfârşitul anilor 5 şi 6, cel puţin pânã la atingerea nivelului de 2% din depozitele atrase;
d) la sfârşitul anului 7, cel puţin pânã la atingerea nivelului de 2,5% din depozitele atrase.
(3) De la finele celui de-al 8-lea an de funcţionare alocarea resurselor prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 pentru constituirea fondului special se va face pânã la atingerea nivelului maxim de 3% din depozitele atrase, în condiţiile prevãzute la alin. (1).
ART. 39
Condiţiile generale de afaceri, Condiţiile generale ale contractelor de economisire-creditare şi tipurile de contracte propuse a fi puse la dispoziţie clienţilor vor fi însoţite de raportul unui auditor financiar, în sensul evaluãrii respectãrii nivelurilor minime stabilite pentru raportul individual client - bancã de economisire şi creditare în domeniul locativ şi pentru raportul colectiv clienţi - bancã de economisire şi creditare în domeniul locativ, potrivit <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 5/2003 , şi al evaluãrii calculelor care stau la baza tipului de contract oferit, întocmit în conformitate cu standardele internaţionale relevante şi cu contractul încheiat între pãrţi.
ART. 40
Auditorul financiar care întocmeşte rapoarte în legãturã cu planul de activitate, Condiţiile generale de afaceri, Condiţiile generale ale contractelor de economisire-creditare şi tipurile de contracte propuse a fi puse la dispoziţie clienţilor trebuie sã dispunã de personal cu experienţã în domeniul instituţiilor de credit specializate în activitatea de economisire-creditare în sistem colectiv pentru domeniul locativ şi, dupã caz, în legãturã cu sistemele informatice, pentru care va fi transmis Bãncii Naţionale a României, la cerere, un curriculum vitae din care sã rezulte experienţa cerutã.
ART. 41
(1) Persoanele propuse în calitate de auditor financiar al unei bãnci de economisire şi creditare în domeniul locativ trebuie sã aibã experienţã în domeniul auditãrii bãncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ.
(2) În cazul auditorilor financiari, persoane juridice, cel puţin auditorul financiar, persoanã fizicã, care coordoneazã echipa ce va realiza auditul financiar al bãncii de economisire şi creditare în domeniul locativ trebuie sã îndeplineascã cerinţa prevãzutã la alin. (1).
ART. 42
(1) Autorizaţia de funcţionare a unei bãnci de economisire şi creditare în domeniul locativ va fi însoţitã şi de aprobãrile pentru Condiţiile generale de afaceri, Condiţiile generale ale contractelor de economisire-creditare şi tipurile de contracte.
(2) Aprobarea de cãtre Banca Naţionalã a României a Condiţiilor generale de afaceri, a Condiţiilor generale ale contractelor de economisire-creditare şi a tipurilor de contracte ale unei bãnci de economisire şi creditare în domeniul locativ nu reprezintã o garanţie sau o apreciere a Bãncii Naţionale a României cu privire la oportunitatea, avantajele sau dezavantajele, profitul ori riscurile pe care le-ar putea prezenta încheierea unui contract de economisire-creditare. Aprobarea certificã numai faptul cã acestea au fost întocmite în conformitate cu dispoziţiile legale.

CAP. IV
Autorizarea bãncilor de credit ipotecar, persoane juridice române

ART. 43
Prevederile cap. II sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi bãncilor de credit ipotecar supuse procesului de autorizare, în mãsura în care nu se dispune altfel potrivit dispoziţiilor cuprinse în prezentul capitol.
ART. 44
Planul de activitate va cuprinde, în completarea prevederilor art. 23, prezentarea emisiunilor de obligaţiuni ipotecare prevãzute a fi efectuate în primii 3 ani de activitate, care va include informaţii privind data estimatã a fiecãrei emisiuni şi principalele caracteristici ale împrumuturilor obligatare şi ale portofoliilor de credite ipotecare afectate acestora, corespunzãtor prevederilor <>art. 20 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 32/2006 .

CAP. V
Autorizarea instituţiilor emitente de monedã electronicã, persoane juridice române

ART. 45
Prevederile cap. II sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi instituţiilor emitente de monedã electronicã, persoane juridice române, ca instituţii specializate în emiterea de monedã electronicã, în mãsura în care nu se dispune altfel potrivit dispoziţiilor cuprinse în prezentul capitol.
ART. 46
(1) În cadrul planului de activitate, pentru fiecare dintre emisiunile de monedã electronicã cu care instituţia emitentã de monedã electronicã intenţioneazã sã îşi înceapã activitatea, se vor prezenta cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) moneda în care este denominatã emisiunea;
b) aria teritorialã de utilizare;
c) numãrul instrumentelor de platã electronicã ce vor fi emise şi capacitatea de stocare a dispozitivului electronic;
d) perioada de valabilitate a respectivului instrument;
e) canalele de distribuţie (la ghişeu, sucursale, prin poştã etc.);
f) descrierea schemei de emitere şi utilizare a monedei electronice şi a modului de decontare a tranzacţiilor cu monedã electronicã;
g) estimarea pe durata a 3 ani a veniturilor şi cheltuielilor legate de moneda electronicã şi utilizarea acesteia;
h) estimãrile cu privire la valoarea totalã a obligaţiilor financiare aferente emisiunii.
(2) Planul de activitate va cuprinde, în completarea informaţiilor prevãzute la art. 23 alin. (1) lit. e), estimãri cu privire la valoarea totalã a obligaţiilor financiare aferente monedei electronice ce va fi emisã în primele 6 luni de activitate.
ART. 47
(1) Persoanele propuse în calitate de auditor financiar trebuie sã aibã experienţã în domeniul auditãrii situaţiilor financiare ale instituţiilor emitente de monedã electronicã.
(2) Cel puţin auditorul financiar, persoanã fizicã, care coordoneazã echipa ce va realiza auditul financiar al instituţiei emitente de monedã electronicã trebuie sã îndeplineascã cerinţa prevãzutã la alin. (1).
ART. 48
(1) Contractele încheiate de instituţiile emitente de monedã electronicã cu deţinãtorii de monedã electronicã trebuie sã prevadã o limitã maximã a capacitãţii de stocare a dispozitivului electronic, ce nu poate depãşi, la data emiterii monedei electronice, echivalentul în moneda de denominare a acesteia a 2.000 de euro.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã în mod corespunzãtor şi bãncilor care desfãşoarã activitate de emitere de monedã electronicã.

CAP. VI
Autorizarea organizaţiilor cooperatiste de credit

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii comune

ART. 49
(1) Prevederile art. 9, 10, 15, 16, 17 şi 18 sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi organizaţiilor cooperatiste de credit.
(2) Prevederile art. 8 alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzãtor casei centrale şi cooperativelor de credit afiliate care se constituie simultan cu aceasta.
(3) Prevederile art. 8 alin. (2) sunt aplicabile în mod corespunzãtor casei centrale.
(4) Prevederile art. 11-14 sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi membrilor cooperatori cu participaţii reprezentând cel puţin 10% din capitalul social al cooperativei de credit.
ART. 50
Persoanele desemnate sã asigure conducerea unui sediu secundar al unei case centrale trebuie sã aibã reputaţie şi experienţã adecvate pentru îndeplinirea responsabilitãţilor încredinţate în exercitarea de cãtre casa centralã a atribuţiilor legale în relaţia cu cooperativele de credit afiliate.
ART. 51
Participaţia fiecãrui membru cooperator la capitalul unei cooperative de credit nu trebuie sã se situeze la un asemenea nivel încât retragerea membrului cooperator respectiv sã aibã un impact semnificativ asupra situaţiei financiare a întregii reţele, care în acest fel nu ar mai putea funcţiona în condiţii de respectare a cerinţelor de prudenţã bancarã, cum ar fi cerinţele privind capitalul agregat minim şi numãrul minim de cooperative de credit dintr-o reţea.
ART. 52
Casa centralã va pãstra confidenţialitatea informaţiilor dobândite în procesul de autorizare a cooperativelor de credit afiliate, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.

SECŢIUNEA a 2-a
Autorizarea cooperativelor de credit care se afiliazã la o casã centralã deja autorizatã

ART. 53
(1) În vederea obţinerii aprobãrii de constituire, casa centralã va prezenta Bãncii Naţionale a României o cerere de autorizare a cooperativei de credit, însoţitã de urmãtoarea documentaţie:
a) proiectul actului constitutiv;
b) lista cuprinzând membrii cooperatori;
c) documentele prevãzute la alin. (2) pentru membrii cooperatori care au subscris pãrţi sociale reprezentând cel puţin 10% din capitalul social al cooperativei de credit;
d) indicarea razei teritoriale de operare a cooperativei de credit, cu specificarea vecinãtãţilor;
e) comunicare privind identitatea persoanelor nominalizate sã exercite responsabilitãţi de conducere a cooperativei de credit, însoţitã pentru fiecare dintre acestea de chestionarul prezentat în anexa nr. 4, certificatul de cazier judiciar, cu aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 22 alin. (2), curriculum vitae şi declaraţie pe propria rãspundere, din care sã rezulte cã persoana în cauzã respectã dispoziţiile <>art. 107 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 şi nu se aflã în vreuna dintre situaţiile prevãzute la art. 110 şi la <>art. 373 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 sau în altã situaţie de incompatibilitate prevãzutã de legislaţia în vigoare ori cã înţelege sã renunţe la orice situaţie de incompatibilitate, în termen de o lunã de la data comunicãrii aprobãrii sale de cãtre Banca Naţionalã a României;
f) aprobarea casei centrale pentru persoanele nominalizate sã exercite responsabilitãţi de administrare a cooperativei de credit, precum şi curriculum vitae pentru fiecare dintre aceste persoane;
g) aprobarea casei centrale pentru auditorul financiar al cooperativei de credit;
h) acordul de afiliere al casei centrale;
i) un raport asumat de consiliul de administraţie sau, dupã caz, de consiliul de supraveghere al casei centrale, care va cuprinde fundamentarea deciziei de aprobare a afilierii cooperativei de credit.
(2) Pentru membrii cooperatori care au subscris pãrţi sociale reprezentând cel puţin 10% din capitalul social al cooperativei de credit, se vor prezenta urmãtoarele documente:
a) curriculum vitae;
b) certificat de cazier judiciar, cu aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 22 alin. (2);
c) chestionarul al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 6;
d) documente care sã ateste provenienţa fondurilor utilizate;
e) un angajament în formã autenticã, prin care persoana în cauzã se angajeazã cã nu va formula o cerere de retragere din cooperativa de credit timp de 2 ani de la data subscrierii pãrţilor sociale;
f) declaraţia al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 3.
(3) În cuprinsul raportului menţionat la alin. (1) lit. i) casa centralã va evidenţia, în principal:
a) evaluarea fãcutã asupra activitãţii pe care o va desfãşura cooperativa de credit;
b) evaluarea persoanelor nominalizate sã exercite responsabilitãţi de conducere a cooperativei de credit;
c) alte considerente care au stat la baza deciziei de aprobare a afilierii cooperativei de credit.
(4) Casa centralã reprezintã membrii cooperatori, respectiv cooperativa de credit, în relaţia cu Banca Naţionalã a României pe parcursul instrumentãrii cererii de autorizare.
ART. 54
Hotãrârea Bãncii Naţionale a României privind aprobarea sau respingerea constituirii cooperativei de credit va fi comunicatã casei centrale, care o va remite solicitantului.
ART. 55
În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare a cooperativei de credit, în termenul prevãzut la <>art. 33 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , casa centralã va prezenta Bãncii Naţionale a României urmãtoarele documente:
a) copia certificatã a certificatului de înmatriculare al cooperativei de credit, eliberat de oficiul registrului comerţului;
b) scrisoarea din partea instituţiei de credit la care a fost deschis contul destinat colectãrii vãrsãmintelor la capitalul social, scrisoare prin care sã se confirme suma vãrsatã de fiecare membru cooperator şi faptul cã acest cont a fost blocat pânã la înmatricularea cooperativei de credit;
c) documentul care atestã efectuarea vãrsãmintelor corespunzãtoare pãrţilor sociale subscrise la capitalul casei centrale, în vederea afilierii;
d) copia legalizatã a actului constitutiv sau un exemplar original al acestuia;
e) comunicare privind existenţa reglementãrilor referitoare la desfãşurarea activitãţii, sub semnãtura persoanelor nominalizate sã exercite responsabilitãţi de conducere a cooperativei de credit.
ART. 56
Decizia Bãncii Naţionale a României de aprobare a cererii de autorizare, însoţitã de autorizaţia de funcţionare şi de aprobarea pentru directori, respectiv membrii directoratului cooperativei de credit, sau, dupã caz, decizia Bãncii Naţionale a României de respingere a cererii de autorizare, cuprinzând motivele care au stat la baza deciziei, va fi comunicatã casei centrale, care o va remite de îndatã solicitantului.

SECŢIUNEA a 3-a
Autorizarea casei centrale şi a cooperativelor de credit afiliate

ART. 57
(1) În vederea obţinerii aprobãrii de constituire a casei centrale împreunã cu toate cooperativele de credit din reţea, se va prezenta Bãncii Naţionale a României o cerere potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 7, însoţitã de documentaţia prevãzutã la art. 58 şi 59.
(2) Cererea colectivã de aprobare a constituirii va fi semnatã de persoanele împuternicite prin procurã sau delegaţie avocaţialã, la nivelul fiecãrei cooperative de credit, de membrii cooperatori sã îi reprezinte în relaţia cu Banca Naţionalã a României pe parcursul procesului de autorizare a casei centrale şi a cooperativelor de credit afiliate. Membrii cooperatori fondatori a douã, a mai multor sau a tuturor cooperativelor de credit pot împuternici aceleaşi persoane sã îi reprezinte în relaţia cu Banca Naţionalã a României.
ART. 58
(1) Pentru fiecare cooperativã de credit care se constituie simultan cu casa centralã se vor transmite documentele prevãzute la art. 53 alin. (1) lit. a)-e), un angajament de afiliere, sub semnãtura persoanelor nominalizate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere a cooperativei de credit, precum şi procura prevãzutã la art. 57 alin. (2).
(2) Pentru persoanele nominalizate sã exercite responsabilitãţi de administrare a cooperativelor de credit se va transmite documentaţia prevãzutã la art. 53 alin. (1) lit. e).
ART. 59
(1) Pentru casa centralã va fi prezentatã urmãtoarea documentaţie:
a) proiectul actului constitutiv, în care se vor menţiona şi obiectul de activitate al sediilor secundare, datele de identificare ale persoanelor desemnate sã asigure conducerea acestora, precum şi limita mandatului ce le este acordat;
b) lista cuprinzând cooperativele de credit ce se vor afilia;
c) comunicare privind persoanele nominalizate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere a casei centrale. Pentru fiecare dintre acestea se va remite copie de pe actul de identitate, a cãrei conformitate cu originalul va fi certificatã de posesorul actului de identitate, curriculum vitae, completat în conformitate cu art. 22 alin. (1) lit. b), certificatul de cazier judiciar, cu aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 22 alin. (2), chestionarul prevãzut în anexa nr. 4, semnat şi datat de persoana chestionatã, şi declaraţia pe propria rãspundere, prevãzutã la art. 53 alin. (1) lit. e).
(2) În afara documentelor specifice casei centrale, prevãzute la alin. (1), se vor prezenta:
a) proiectul actului constitutiv-cadru;
b) planul de activitate însuşit de persoanele desemnate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere în calitate de administrator, director, respectiv membru al consiliului de supraveghere sau al directoratului casei centrale.
ART. 60
(1) Planul de activitate va fi întocmit prin aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 23 şi cu respectarea prevederilor alin. (2)-(5).
(2) Prezentarea obiectivelor, politicilor şi strategiilor va viza atât casa centralã, cât şi reţeaua cooperatistã de credit în ansamblul sãu şi va include şi o descriere a modului de organizare a transferului de fonduri intrareţea.
(3) Prezentarea cadrului formal de administrare a activitãţii organizaţiilor cooperatiste de credit la nivelul reţelei va menţiona şi modul de exercitare de cãtre casa centralã şi sucursalele acesteia a atribuţiilor de reprezentare, îndrumare, reglementare, supraveghere, control şi informare a cooperativelor de credit afiliate.
(4) Prezentarea proceselor de identificare, administrare, monitorizare şi raportare a riscurilor, a procesului intern de evaluare a adecvãrii capitalului la profilul de risc va viza atât casa centralã, cât şi reţeaua cooperatistã de credit în ansamblul sãu.
(5) Estimãrile situaţiilor financiare vor fi întocmite pentru casa centralã, precum şi la nivelul reţelei cooperatiste de credit.
ART. 61
(1) În vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare a casei centrale şi a cooperativelor de credit afiliate care s-au constituit pe baza aprobãrii colective de constituire a reţelei, în termenul prevãzut la <>art. 33 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României, pentru fiecare organizaţie cooperatistã de credit din reţea, urmãtoarele documente:
a) copia certificatã a certificatului de înmatriculare eliberat de oficiul registrului comerţului şi a încheierii de înmatriculare;
b) scrisoare din partea depozitarului fondurilor destinate sã constituie capitalul social, care sã confirme suma vãrsatã de fiecare membru cooperator/cooperativã de credit într-un cont special deschis pentru colectarea capitalului social, blocat pânã în momentul înmatriculãrii organizaţiei cooperatiste de credit;
c) copia legalizatã a actului constitutiv sau un exemplar original al acestuia;
d) comunicare privind existenţa reglementãrilor proprii, precum şi a reglementãrilor-cadru, în cazul casei centrale;
e) confirmarea casei centrale privind îndeplinirea cerinţelor legale referitoare la stabilirea razelor teritoriale de operare ale cooperativelor de credit afiliate;
f) comunicare privind identitatea auditorului financiar, însoţitã de copia actului eliberat de Camera Auditorilor Financiari din România, care atestã calitatea de membru al acestuia, şi de chestionarul al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 5, completat şi semnat;
g) raportul prevãzut la art. 25 alin. (2) lit. g), cu luarea în considerare a prevederilor art. 25 alin. (3)-(5).
(2) Raportul prevãzut la alin. (1) lit. g) va confirma şi capacitatea sistemului informatic de a susţine desfãşurarea operaţiunilor de plãţi între cooperativele de credit afiliate.
(3) Pentru sucursalele casei centrale deschise odatã cu înfiinţarea acesteia, se vor transmite Bãncii Naţionale a României documentele prevãzute la art. 26.
(4) În situaţia apariţiei unor modificãri faţã de condiţiile în care a fost acordatã aprobarea de constituire a casei centrale/cooperativelor de credit, se vor transmite şi urmãtoarele:
a) documentele prevãzute la art. 58 sau 59, necesare Bãncii Naţionale a României în vederea evaluãrii modificãrilor apãrute;
b) declaraţia persoanelor desemnate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere în calitate de administrator, director, respectiv membru al consiliului de supraveghere şi al directoratului, care nu au fost evaluaţi de Banca Naţionalã a României în prima etapã a procesului de autorizare, cu privire la însuşirea planului de activitate.

CAP. VII
Autorizarea sucursalelor instituţiilor de credit din state terţe

ART. 62
Prevederile art. 8, 16, 17 şi, dupã caz, ale art. 48 alin. (1) sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi sucursalelor instituţiilor de credit din state terţe.
ART. 63
Denumirea sucursalei înfiinţate în România de cãtre o instituţie de credit dintr-un stat terţ va cuprinde denumirea instituţiei de credit, urmatã de cuvântul "sucursalã" şi localitatea/ţara unde sucursala îşi are sediul.
ART. 64
Obiectul de activitate al sucursalelor instituţiilor emitente de monedã electronicã din state terţe va fi limitat la desfãşurarea activitãţilor prevãzute la <>art. 323 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 .
ART. 65
Interdicţiile prevãzute la art. 9 şi 10 se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 66
În cazul persoanelor propuse în calitate de auditor financiar se aplicã, dupã caz, prevederile art. 18, 41 sau ale art. 47.
ART. 67
(1) În vederea obţinerii aprobãrii de înfiinţare a sucursalei, instituţia de credit dintr-un stat terţ solicitantã trebuie sã prezinte Bãncii Naţionale a României o cerere de autorizare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 8, însoţitã de urmãtoarea documentaţie:
a) copia legalizatã a actului constitutiv;
b) extras din registrul comerţului din ţara de origine, care sã ateste cel puţin înmatricularea instituţiei de credit strãine şi identitatea reprezentanţilor acesteia;
c) chestionarul al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2, completat şi semnat de reprezentanţii legali ai instituţiei de credit dintr-un stat terţ;
d) ultimele 3 situaţii financiare auditate şi cele mai recente situaţii financiare interimare ale instituţiei de credit din statul terţ şi, dupã caz, cele întocmite la nivelul perimetrului de consolidare contabilã din care face parte instituţia de credit, întocmite conform Standardelor internaţionale de raportare financiarã sau unor reglementãri conforme cu directivele contabile europene. Cu acordul Bãncii Naţionale a României pot fi acceptate şi situaţii financiare anuale individuale şi/sau consolidate care sunt întocmite în conformitate cu alte standarde contabile recunoscute la nivel internaţional. Prevederile art. 21 alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor;
e) declaraţia autoritãţii competente cu supravegherea instituţiei de credit din statul terţ cã nu se opune sau cã aprobã, dupã caz, înfiinţarea sucursalei în România;
f) hotãrârea organului statutar al instituţiei de credit strãine referitoare la deschiderea unei sucursale pe teritoriul României, din care sã rezulte cel puţin informaţiile prevãzute la alin. (2);
g) planul de activitate însuşit de conducãtorii propuşi ai sucursalei instituţiei de credit din statul terţ şi de reprezentanţii legali/statutari ai instituţiei de credit din statul terţ, întocmit prin aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 23, 29 şi, dupã caz, ale art. 46;
h) lista persoanelor care au legãturi strânse cu instituţia de credit strãinã. Pentru persoanele respective se va remite documentaţia prevãzutã la art. 24;
i) în cazul sucursalelor instituţiilor de credit specializate, documentaţia specificã prevãzutã în prezentul regulament;
j) orice alte informaţii pe care instituţia de credit le considerã de naturã sã susţinã viabilitatea proiectului prezentat.
(2) Din hotãrârea organului statutar al instituţiei de credit din statul terţ privind înfiinţarea unei sucursale pe teritoriul României vor rezulta cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) adresa sediului sucursalei;
b) operaţiunile pe care sucursala urmeazã sã le desfãşoare pe teritoriul României, fãrã a exceda obiectului de activitate al instituţiei de credit respective;
c) suma ce va fi pusã la dispoziţie sucursalei drept capital de dotare, în conformitate cu <>art. 70 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 ;
d) identitatea persoanelor (cel puţin douã) împuternicite sã conducã activitatea sucursalei şi sã angajeze legal în România instituţia de credit din statul terţ şi competenţele acestora. Pentru aceste persoane se va prezenta documentaţia prevãzutã la art. 22.
ART. 68
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, în termenul prevãzut la <>art. 33 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României documentele care atestã îndeplinirea tuturor formalitãţilor pentru înfiinţarea sucursalei.
(2) Documentaţia ce trebuie prezentatã va cuprinde:
a) scrisoare din partea depozitarului fondurilor destinate sã constituie capitalul de dotare al sucursalei, care sã confirme depunerea acestuia de cãtre instituţia de credit din statul terţ într-un cont rãmas blocat pânã la înmatricularea sucursalei în registrul comerţului;
b) copia certificatã a certificatului eliberat de oficiul registrului comerţului, din care sã rezulte înregistrarea sucursalei;
c) comunicare privind identitatea auditorului financiar, însoţitã de documentaţia prevãzutã la art. 25 alin. (4), cu aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor alin. (5) al aceluiaşi articol;
d) raportul prevãzut la art. 25 alin. (2) lit. g), cu luarea în considerare a prevederilor art. 25 alin. (3)-(5).

CAP. VIII
Respingerea cererii de autorizare

ART. 69
(1) În scopul bunei funcţionãri a sistemului bancar şi al asigurãrii viabilitãţii şi stabilitãţii acestuia, prin crearea premiselor necesare desfãşurãrii activitãţii fiecãrei instituţii de credit, persoanã juridicã românã, şi sucursale a unei instituţii de credit dintr-un stat terţ, în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente, Banca Naţionalã a României va putea respinge o cerere de autorizare potrivit <>art. 38 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , în oricare etapã a procesului de autorizare.
(2) În afara situaţiei prevãzute la alin. (1), cererea de autorizare a unei bãnci de economisire şi creditare în domeniul locativ, persoanã juridicã românã, va putea fi respinsã de Banca Naţionalã a României potrivit <>art. 295 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , în oricare etapã a procesului de autorizare.
ART. 70
(1) Neacordarea autorizaţiei de funcţionare atrage în mod automat revocarea aprobãrii constituirii.
(2) De asemenea, aprobarea constituirii va fi revocatã în cazul nerespectãrii termenului prevãzut la <>art. 33 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , pentru depunerea documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare.

CAP. IX
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 71
Direcţia reglementare şi autorizare din cadrul Bãncii Naţionale a României va confirma în termen de 5 zile primirea cererii de autorizare şi a tuturor documentelor prevãzute la art. 20-22, la art. 27, 28, 43-46, 53, 58 şi 59, respectiv art. 67, dupã caz.
ART. 72
(1) În cazul persoanelor din state terţe care urmeazã sã fie acţionari semnificativi la o instituţie de credit, persoanã juridicã românã, ce se intenţioneazã a fi înfiinţatã, evaluarea de cãtre Banca Naţionalã a României a îndeplinirii cerinţei privind adecvarea cadrului de supraveghere este iniţiatã din momentul primirii de cãtre Banca Naţionalã a României a unei scrisori de intenţie privind înfiinţarea unei instituţii de credit, persoanã juridicã românã, şi a unui acord de principiu al autoritãţii de supraveghere din statul terţ referitor la furnizarea de informaţii pentru evaluarea îndeplinirii cerinţei privind adecvarea cadrului de supraveghere din statul respectiv.
(2) Scrisoarea de intenţie va fi însoţitã de informaţii privind structura grupului potenţialului acţionar semnificativ, cu precizarea datelor de identificare ale membrilor grupului şi a cotei-pãrţi din capital sau din drepturile de vot ale potenţialului acţionar semnificativ deţinute de aceştia, precum şi de informaţii privind grupul de persoane care acţioneazã în mod concertat în sensul prevederilor <>art. 9 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 .
(3) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi în cazul unei instituţii de credit dintr-un stat terţ, care intenţioneazã sã înfiinţeze o sucursalã în România.
(4) În situaţia prevãzutã la alin. (1), cererea de autorizare se depune la Banca Naţionalã a României dupã comunicarea de cãtre aceasta a faptului cã cerinţa privind adecvarea cadrului de supraveghere din ţara de origine se poate considera îndeplinitã.
ART. 73
(1) În contextul evaluãrii calitãţii acţionarilor unei instituţii de credit, persoanã juridicã românã, a adecvãrii cadrului de supraveghere din ţara de origine şi a reputaţiei şi experienţei persoanelor nominalizate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere a unei instituţii de credit, persoanã juridicã românã, Banca Naţionalã a României se consultã cu autoritatea competentã dintr-un stat membru sau dintr-un stat terţ dacã:
a) instituţia de credit, persoanã juridicã românã, ce se intenţioneazã a fi înfiinţatã este o filialã a unei instituţii de credit autorizate în statul membru sau în statul terţ respectiv;
b) instituţia de credit, persoanã juridicã românã, ce se intenţioneazã a fi înfiinţatã este o filialã a societãţii-mamã a unei instituţii de credit autorizate în statul membru sau în statul terţ respectiv;
c) instituţia de credit, persoanã juridicã românã, ce se intenţioneazã a fi înfiinţatã este controlatã de aceleaşi persoane care controleazã o instituţie de credit autorizatã în statul membru sau în statul terţ respectiv.
(2) În contextul prevãzut la alin. (1) Banca Naţionalã a României se consultã, de asemenea, cu autoritatea responsabilã cu supravegherea societãţilor de asigurare sau a firmelor de investiţii dintr-un stat membru ori dintr-un stat terţ dacã:
a) instituţia de credit, persoanã juridicã românã, ce se intenţioneazã a fi înfiinţatã este o filialã a unei societãţi de asigurare sau a unei firme de investiţii autorizate în statul membru ori în statul terţ respectiv;
b) instituţia de credit, persoanã juridicã românã, ce se intenţioneazã a fi înfiinţatã este o filialã a societãţii-mamã a unei societãţi de asigurare sau a unei firme de investiţii autorizate în statul membru ori în statul terţ respectiv;
c) instituţia de credit, persoanã juridicã românã, ce se intenţioneazã a fi înfiinţatã este controlatã de aceleaşi persoane care controleazã o societate de asigurare sau o firmã de investiţii autorizatã în statul membru ori în statul terţ respectiv.
(3) În vederea verificãrii informaţiilor puse la dispoziţia sa în cadrul procesului de autorizare sau a obţinerii de informaţii suplimentare, Banca Naţionalã a României poate colabora şi cu alte autoritãţi din ţarã şi din strãinãtate.
ART. 74
Banca Naţionalã a României va lua în considerare informaţiile puse la dispoziţie în cadrul procesului de autorizare numai în mãsura în care acestea prezintã relevanţã, în funcţie de circumstanţele specifice fiecãrui caz.
ART. 75
Orice curriculum vitae prezentat Bãncii Naţionale a României potrivit prezentului regulament va fi semnat şi datat de cãtre persoana în cauzã.
ART. 76
Datele personale ale persoanelor care, potrivit cerinţelor prezentului regulament, remit la Banca Naţionalã a României curriculum vitae vor fi prelucrate de Banca Naţionalã a României, în îndeplinirea obligaţiilor care îi revin acesteia potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, în calitate de operator de date cu caracter personal.
ART. 77
(1) Documentaţia va fi prezentatã Bãncii Naţionale a României în limba românã. Actele cu caracter oficial şi cele sub semnãturã privatã, pentru care nu este prevãzutã în prezentul regulament forma în care acestea se remit Bãncii Naţionale a României, vor fi prezentate în original sau în copie legalizatã, dupã caz. Pentru documentele redactate într-o limbã strãinã se va prezenta şi traducerea legalizatã a acestora. Pentru documentele redactate într-o limbã de circulaţie internaţionalã, Banca Naţionalã a României poate excepta, de la caz la caz, aplicarea cerinţei privind traducerea legalizatã.
(2) Documentele emise sau legalizate de o autoritate strãinã vor fi supralegalizate în condiţiile prevãzute de lege ori vor purta apostila prevãzutã de Convenţia cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizãrii actelor oficiale strãine, adoptatã la Haga la 5 octombrie 1961. În cazul în care se invocã o situaţie de înlãturare a acestor cerinţe, se va prezenta o confirmare în acest sens din partea autoritãţilor române sau strãine competente, sarcina probei revenind celui ce invocã o asemenea situaţie.
ART. 78
Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezentul regulament.
ART. 79
(1) Cererile de autorizare şi documentaţia aferentã depuse la Banca Naţionalã a României şi nesoluţionate la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, care nu sunt conforme cu prevederile acestuia, vor putea fi retrase şi prezentate din nou de titularii cererilor dupã înlãturarea deficienţelor.
(2) Dacã cererile şi documentaţia nu sunt retrase, deficienţele existente, atât în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de fond, cât şi în cazul în care documentele sunt incomplete sau incorect întocmite, trebuie sã fie înlãturate pânã la expirarea termenelor prevãzute la <>art. 33 alin. (1) şi (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , cu respectarea corespunzãtoare a prevederilor art. 4 alin. (4). În caz contrar, devin incidente prevederile referitoare la respingerea cererii de autorizare din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 .
ART. 80
La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abrogã <>Norma Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea bãncilor, bãncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedã electronicã, altele decât bãncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 945 din 15 octombrie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 7/2000 privind autorizarea organizaţiilor cooperatiste de credit, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 452 bis din 13 septembrie 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Preşedintele
Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 13 noiembrie 2007.
Nr. 11.

ANEXA 1

CERERE DE AUTORIZARE

Domnule Guvernator,
Subsemnatul/Subsemnaţii, ......../(numele şi prenumele)......, în calitate de împuternicit/împuterniciţi conform ....../(numãrul şi data procurii autentice/delegaţiei avocaţiale)..........., solicit/solicitãm autorizarea instituţiei de credit*) ......./(denumirea instituţiei de credit)........................ .
Menţionez/Menţionãm urmãtoarele:
- persoanele desemnate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere în calitate de administrator, director, respectiv membru al consiliului de supraveghere sau al directoratului, sunt: ......................
...........................................................................
- denumirea şi adresa sediului social ale instituţiei de credit la care se va deschide contul în care va fi vãrsat capitalul social sunt: ................
...........................................................................
- adresa sediului social şi, dupã caz, a sediului real al/ale instituţiei de credit este/sunt: .............................................................
...........................................................................
În susţinerea cererii mele/noastre anexez/anexãm urmãtoarea documentaţie, în conformitate cu prevederile**) ...... din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din ţãri terţe: ...................................................................
Adresa noastrã de contact este: ...........................................
...........................................................................

Telefon .................. Fax ........................
Data ..................... Semnãtura ..................

Domnului Guvernator al Bãncii Naţionale a României
_________
*) Sintagma instituţie de credit va fi înlocuitã în mod corespunzãtor cu categoria instituţiei de credit pentru care se solicitã autorizarea.
**) Se va completa dupã cum urmeazã:
- art. 20 în cazul bãncilor, bãncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedã electronicã;
- art. 20 şi 28 în cazul bãncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ.

ANEXA 2
(Confidenţial)

CHESTIONAR *)
pentru participanţii la capitalul social al instituţiei de credit
__________
*) Acest chestionar va fi completat de cãtre fiecare dintre acţionarii direcţi şi acţionarii semnificativi indirecţi ai instituţiei de credit şi de cãtre instituţia de credit dintr-un stat terţ care solicitã autorizarea unei sucursale în România. În cazul în care se solicitã autorizarea unei sucursale a unei instituţii de credit dintr-un stat terţ, toate întrebãrile referitoare la participantul la capitalul social al instituţiei de credit vor fi considerate a se referi la instituţia de credit din statul terţ. În cazul instituţiilor de credit, persoane juridice române, nu este necesarã furnizarea informaţiilor solicitate la pct. 3, 4 şi 14. În cazul acţionarilor indirecţi, nu este necesarã furnizarea informaţiilor solicitate la pct. 23. Chestionarul se întocmeşte potrivit acestui model, în formã tehnoredactatã; este obligatoriu a se rãspunde detaliat la toate întrebãrile, cu toate precizãrile necesare, astfel încât sã poatã fi efectuatã evaluarea calitãţii participantului la capitalul social al instituţiei de credit şi respectãrii cerinţelor legale aplicabile. Acţionarii semnificativi/instituţiile de credit în cazul cãrora evaluarea adecvãrii cadrului de supraveghere din statul terţ de origine a fost realizatã în condiţiile art. 72 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, nu este necesarã furnizarea informaţiilor privind autoritãţile de supraveghere, cadrul de reglementare şi supraveghere şi sistemul de garantare a depozitelor din ţara de origine, solicitate la pct. 12-14. În cadrul chestionarului, sintagma instituţie de credit va fi înlocuitã în mod corespunzãtor cu categoria instituţiei de credit pentru care se comunicã informaţiile. Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.

1. Denumirea şi adresa sediului social ale instituţiei de credit/sucursalei din România a unei instituţii de credit dintr-un stat terţ pentru care se comunicã informaţiile: .......................................................
2. Identitatea participantului la capitalul social al instituţiei de credit:
2.1. pentru persoanele juridice se vor preciza denumirea, forma juridicã, codul unic de înregistrare (sau echivalent, în cazul persoanelor juridice strãine) şi adresa sediului social: ..........................................
2.2. pentru persoanele fizice se vor preciza numele şi prenumele, seria şi numãrul actului de identitate, emitentul şi data emiterii acestuia, data şi locul naşterii, cetãţenia, domiciliul şi reşedinţa. Pentru cetãţenii strãini se va preciza, dacã este cazul, şi data de la care şi-au stabilit reşedinţa în România: .....................................................................
3. Pentru participantul persoanã juridicã, menţionat la pct. 2.1, se va anexa o listã cuprinzând acţionarii sãi. În cazul acţionarilor semnificativi se vor preciza cota-parte din capital şi din drepturile de vot ce revin fiecãruia dintre aceştia şi datele de identificare ale fiecãruia dintre aceştia. .......
..........................................................................
4. Precizaţi identitatea persoanelor care deţin responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere a participantului persoanã juridicã, menţionat la pct. 2.1 (se vor indica numele, prenumele şi funcţia acestora, dacã deţin dreptul de a reprezenta entitatea, adresa şi numãrul de telefon). Se va anexa schema organizatoricã (organigrama) a participantului, persoanã juridicã, la capitalul social al instituţiei de credit. ...................................
..........................................................................
5. Persoana fizicã menţionatã la pct. 2.2 este desemnatã sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere a instituţiei de credit, în calitate de administrator, director, respectiv membru al consiliului de supraveghere sau al directoratului? ..........................................
...........................................................................
6. Persoana juridicã menţionatã la pct. 2.1 va fi reprezentatã în cadrul organelor de administrare şi/sau de conducere ale instituţiei de credit? În caz afirmativ, vor fi indicate numele şi funcţia persoanei desemnate şi orice alte informaţii considerate relevante. ............................................
..........................................................................
7. Precizaţi suma, procentul participaţiei la capitalul social al instituţiei de credit şi drepturile de vot (la calculul drepturilor de vot vor fi avute în vedere prevederile <>art. 16 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 ):


a) ce urmeazã a fi deţinute de cãtre participant: b) deţinute în prezent:
........... lei ..... lei
........... valutã ..... valutã
........... % ..... %
........... (nr. drepturi vot) ..... (nr. drepturi vot)
........... (% drepturi de vot) ..... (% drepturi de vot)



8. Acţiunile participantului menţionat la pct. 2.1 sunt admise la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã? Furnizaţi orice informaţii relevante (locul listãrii, piaţa, autoritatea de reglementare şi/sau de supraveghere etc.). ........................................................................
...........................................................................
9. Instrumentele financiare emise de participantul menţionat la pct. 2.1 sau de cãtre oricare dintre entitãţile grupului din care participantul face parte beneficiazã de ratinguri furnizate de o instituţie specializatã? Daca da, furnizaţi documente şi informaţii relevante. ..................................
...........................................................................
10. Care este activitatea desfãşuratã de participantul la capitalul social al instituţiei de credit? Furnizaţi toate informaţiile relevante. .............
...........................................................................
11. Prezentaţi cadrul de administrare al participantului la capitalul social al instituţiei de credit, procesele de identificare, administrare, monitorizare şi de raportare a riscurilor, procesul intern de evaluare a adecvãrii capitalului la profilul de risc, mecanismele de control intern şi procedurile de audit intern ale acestuia, inclusiv la nivelul grupului din care participantul face parte. ..................................................................
..........................................................................
12. În situaţia în care participantul este un acţionar semnificativ din categoria instituţiilor de credit, instituţiilor financiare, firmelor de investiţii sau a societãţilor de asigurare, se vor indica autoritatea/autoritãţile însãrcinatã/însãrcinate cu supravegherea participantului pe bazã individualã şi, dupã caz, pe bazã consolidatã, precum şi atribuţiile şi competenţele legale ce îi/le revin. În cazul în care participaţia este supusã aprobãrii/autorizãrii unei autoritãţi de supraveghere din ţara de origine, va fi anexatã o copie a aprobãrii/autorizaţiei respective.
Furnizarea acestor informaţii nu este necesarã în situaţia în care autoritatea de supraveghere este Banca Naţionalã a României.
Informaţiile vor fi furnizate şi de instituţia de credit dintr-un stat terţ care solicitã autorizarea unei sucursale în România. ..........................
...........................................................................
13. Furnizaţi informaţii relevante privind cadrul de reglementare şi supraveghere în vigoare în ţara de origine.
Pentru participanţii menţionaţi la pct. 12 se vor indica standardele internaţionale aplicabile în supravegherea respectivelor entitãţi pe bazã individualã şi, dupã caz, pe bazã consolidatã. Furnizarea acestor informaţii nu este necesarã în situaţia în care supravegherea la nivel individual sau consolidat este realizatã de Banca Naţionalã a României. În cazul participanţilor menţionaţi la pct. 12 care provin din state terţe, se vor preciza toate informaţiile relevante privind condiţiile în care pot fi deschise sucursale, constituite filiale sau achiziţionate participaţii în instituţii cu statut similar, precum şi condiţiile reglementate de desfãşurare şi supraveghere a activitãţilor bancare şi financiare în ţara de origine.
De asemenea, participantul va preciza dacã are cunoştinţã despre existenţa unor dispoziţii legale sau mãsuri de naturã administrativã în statul de origine (de exemplu, permisiunea pãstrãrii anonimatului în ceea ce priveşte identitatea acţionarilor/asociaţilor, persoanelor cu responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere a participantului, lipsa obligativitãţii organizãrii şi ţinerii contabilitãţii ori întocmirii sau publicãrii situaţiilor financiare), care sunt de naturã sã împiedice exercitarea supravegherii eficiente a instituţiei de credit menţionate la pct. 1.
Instituţia de credit dintr-un stat terţ care solicitã autorizarea unei sucursale în România va preciza dacã are cunoştinţã despre existenţa unor dispoziţii legale sau mãsuri de naturã administrativã în statul de origine ori a unor dificultãţi în aplicarea dispoziţiilor sau mãsurilor respective, din perspectiva eventualelor impedimente în exercitarea de cãtre Banca Naţionalã a României a supravegherii sucursalei menţionate la pct. 1. .....................
...........................................................................
14. Pentru participanţii menţionaţi la pct. 12 se va descrie sistemul de garantare a depozitelor existent în ţara de origine. ..........................
...........................................................................
15. Pentru participanţii menţionaţi la pct. 12 se vor indica, dupã caz, valoarea fondurilor proprii şi a cerinţelor de capital, potrivit ultimelor raportãri transmise autoritãţii însãrcinate cu supravegherea entitãţilor respective pe bazã individualã şi, dupã caz, pe bazã consolidatã, întocmite în conformitate cu reglementãrile aplicabile. Se va preciza data pentru care au fost efectuate calculele respective. Furnizarea acestor informaţii nu este necesarã în situaţia în care supravegherea pe bazã individualã şi, dupã caz, pe bazã consolidatã este realizatã de Banca Naţionalã a României. ................
...........................................................................
16. Participantul menţionat la pct. 2.2 va indica entitãţile în care deţine participaţii calificate. Pentru fiecare din entitãţile respective se vor preciza urmãtoarele:
a) denumirea şi naţionalitatea: ...........................................
b) domeniul de activitate: ................................................
c) capitalul social subscris şi vãrsat: ...................................
d) cota-parte din capitalul entitãţii şi din drepturile de vot ale acesteia, deţinutã direct sau indirect, precum şi descrierea oricãrei alte modalitãţi de exercitare a controlului sau a influenţei semnificative: ......................
De asemenea, se va prezenta istoricul afacerilor derulate, asocierile de naturã comercialã cu acţionarii semnificativi ai instituţiei de credit indicate la pct. 1, poziţia în comunitatea de afaceri şi orice alte informaţii considerate relevante referitoare la situaţia financiarã actualã care nu se regãsesc în declaraţia prevãzutã în anexa nr. 3 la Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007.
17. Participantul menţionat la pct. 2.1 este inclus în situaţiile financiare consolidate ale unei societãţi-mamã? În caz afirmativ, se vor transmite o diagramã/listã a entitãţilor incluse în situaţiile financiare consolidate, însoţitã de o diagramã a structurii de conducere a grupului, cu menţionarea modului de repartizare a responsabilitãţilor în cadrul acestuia. Pentru fiecare dintre entitãţile menţionate se vor furniza urmãtoarele informaţii:
a) denumirea şi naţionalitatea: ...........................................
b) domeniul de activitate: ................................................
c) capitalul social subscris şi vãrsat: ...................................
d) cota-parte din capitalul entitãţii şi din drepturile de vot ale acesteia, deţinutã direct sau indirect de cãtre societateamamã şi alte entitãţi din cadrul grupului, precum şi descrierea oricãrei alte modalitãţi de exercitare a controlului sau a influenţei semnificative: ...................................
e) tratamentul respectivei entitãţi, potrivit prevederilor contabile în vigoare aplicabile la întocmirea situaţiilor financiare consolidate, şi metoda utilizatã la includerea în situaţiile financiare consolidate: .................
Informaţiile solicitate se vor transmite în mod corespunzãtor şi în cazul în care participantul este societatea-mamã a grupului.
18. Precizaţi valoarea participaţiilor calificate deţinute de participant sau de persoanele din grupul menţionat la pct. 17 în capitalul social al altor entitãţi care desfãşoarã activitãţi financiare sau bancare reglementate neincluse în situaţiile financiare consolidate menţionate la pct. 17 şi cota-parte din capitalul social şi din drepturile de vot ce revin acestuia/acestora, cu indicarea denumirii, sediului social şi a obiectului principal de activitate ale respectivelor entitãţi. ...........................
19. Participantul menţionat la pct. 2.1 face parte dintr-un perimetru de consolidare prudenţialã? În caz afirmativ, se va indica autoritatea de supraveghere competentã şi se va transmite diagrama ariei de cuprindere a consolidãrii prudenţiale, cu precizarea entitãţilor indicate la pct. 17 care nu au fost incluse în consolidarea prudenţialã. Dupã caz, pentru fiecare dintre entitãţile incluse în aceastã arie se va indica autoritatea de supraveghere competentã. ...................................................................
20. Participantul face parte dintr-un grup de persoane care acţioneazã concertat, în sensul prevederilor <>art. 9 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , pentru dobândirea unei participaţii calificate la capitalul instituţiei de credit şi/sau pentru înfãptuirea unei politici comune faţã de aceasta? În caz afirmativ, se vor preciza componenţa grupului, natura relaţiilor existente între membrii acestuia şi modul în care acestea sunt statuate în vederea acţionãrii în mod concertat. ................
..........................................................................
21. Între instituţia de credit menţionatã la pct. 1 şi participant existã legãturi de afaceri? În caz afirmativ, daţi detalii. Descrieţi cum vor evolua aceste legãturi dupã obţinerea participaţiei la capitalul social. ............
..........................................................................
22. Precizaţi care sunt principalele instituţii de credit cu care participantul întreţine relaţii de afaceri (se vor indica denumirea instituţiilor de credit, sediul acestora şi vechimea relaţiilor). ............
..........................................................................
23. Precizaţi care este provenienţa fondurilor utilizate pentru obţinerea participaţiei la capitalul social al instituţiei de credit menţionate la pct. 1.
..........................................................................
24. Precizaţi care sunt obiectivele urmãrite prin participarea la capitalul social al instituţiei de credit. Care sunt orientãrile pe care le are în vedere participantul în legãturã cu natura, volumul şi profitabilitatea activitãţii instituţiei de credit în urmãtorii ani? Care sunt efectele/consecinţele aşteptate ale acestei achiziţii? Furnizaţi informaţii privind impactul operaţiunii (achiziţionãrii participaţiei la capitalul social al instituţiei de credit) asupra indicatorilor financiari şi, dupã caz, prudenţiali ai participantului (precum nivelul fondurilor proprii, indicatorul de lichiditate etc.). ........................................................................
25. Participantul, entitãţile care au fost sau sunt controlate ori administrate de cãtre participantul menţionat la pct. 2.2 sau persoanele din grupurile menţionate la pct. 17 şi 19 a/au fãcut în ultimii 10 ani sau face/fac în prezent obiectul unor anchete ori proceduri administrative ori judiciare? Aceste proceduri s-au încheiat cu vreo sancţiune sau interdicţie? Dacã da, daţi detalii, indiferent dacã între timp a intervenit o reabilitare. ...............
...........................................................................
26. Asociaţii/Acţionarii, persoanele care exercitã responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere a participantului persoanã juridicã, menţionat la pct. 2.1, au fost condamnaţi pentru infracţiunile prevãzute la art. 9 şi 10 alin. (1) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007? În caz afirmativ, daţi detalii. .....................................................
27. În ultimii 10 ani aţi fost sancţionat sau vi s-a refuzat o autorizaţie de cãtre o autoritate de reglementare sau supraveghere ori de cãtre altã autoritate publicã, din România sau din strãinãtate? Dacã da, daţi detalii. Informaţiile vor fi furnizate atât pentru participant, cât şi pentru entitãţile care au fost sau sunt controlate ori administrate de cãtre acesta. ............
...........................................................................
28. Vã aflaţi sau v-aţi aflat în ultimii 10 ani în conflict cu vreo autoritate de reglementare sau supraveghere ori cu o altã autoritate publicã din România sau din strãinãtate? În caz afirmativ, faceţi orice precizãri utile. Informaţiile vor fi furnizate atât pentru participant, cât şi pentru entitãţile care au fost sau sunt controlate ori administrate de cãtre acesta. ............
...........................................................................
29. Comunicaţi orice alte informaţii utile care pot permite o apreciere cât mai completã şi corectã a situaţiei patrimoniale, a activitãţii şi reputaţiei participantului la capitalul social al instituţiei de credit. .................
...........................................................................
Subsemnatul declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii, cã, în ceea ce priveşte fondurile utilizate pentru obţinerea participaţiei la capitalul social al instituţiei de credit, sunt respectate prevederile art. 12 alin. (2) lit. a) şi ale art. 13 alin. (1) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007 şi cã toate informaţiile cuprinse în acest chestionar sunt complete şi conforme cu realitatea.
De asemenea, mã angajez sã susţin financiar instituţia de credit menţionatã la pct. 1, dacã va fi nevoie, şi sã furnizez Bãncii Naţionale a României, la cerere, orice informaţii relevante pentru a permite sau a facilita supravegherea de cãtre aceasta, inclusiv pe bazã consolidatã, a instituţiei de credit menţionate la pct. 1.

Data .............. Numele şi prenumele
...................
Funcţia (dacã este cazul)
........................

Semnãtura şi ştampila (dacã este cazul) ............................
(pentru persoanele juridice
vor semna reprezentanţii lor
legali/statutari)

NOTĂ:
Banca Naţionalã a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.

ANEXA 3
(Confidenţial)

DECLARAŢIE*)
_________
*) Aceastã declaraţie va fi completatã personal de cãtre fiecare dintre acţionarii semnificativi, persoane fizice, ai instituţiei de credit/ membrii cooperatori cu participaţii reprezentând cel puţin 10% din capitalul social al cooperativei de credit. Declaraţia se întocmeşte potrivit acestui model, în formã tehnoredactatã; este obligatoriu a se furniza toate informaţiile solicitate.


Subsemnatul, ......./(numele şi prenumele)......... , în calitate de acţionar semnificativ/membru cooperator la ....../(denumirea instituţiei de credit)....., declar pe propria rãspundere urmãtoarele:
1. Deţin participaţii (acţiuni, pãrţi sociale) la urmãtoarele societãţi comerciale, altele decât cele declarate la pct. 16 din chestionarul prezentat în anexa nr. 2 la Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe/pct. 5 din chestionarul prezentat în anexa nr. 6 la Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007**): .......
...........................................................................
2. Valoarea dividendelor încasate în ultimii 5 ani de la societãţile comerciale la care deţin participaţii este urmãtoarea***): ....................
...........................................................................
3. Veniturile obţinute din activitatea de bazã şi din alte activitãţi cu scop lucrativ pe care le-am desfãşurat în ultimii 5 ani sunt urmãtoarele****):
...........................................................................
4. Deţin în strãinãtate depozite în valutã, în sumã de: ...................
...........................................................................
5. Deţin depozite la instituţii de credit, participaţii la fonduri de investiţii sau la alte organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din România, în sumã de:
- în lei ..................................................................
- în valutã ...............................................................
6. Alte creanţe, având fiecare o valoare egalã sau mai mare decât echivalentul în lei a 10.000 euro, pe care le deţin (inclusiv obligaţiuni, titluri de stat etc.) în România sau în strãinãtate: ..........................
...........................................................................
7. Natura şi cuantumul datoriilor faţã de alte persoane fizice/juridice, inclusiv faţã de autoritãţile centrale şi/sau locale*****): ...................
...........................................................................

Data .................. Semnãtura ..................


NOTĂ:
Banca Naţionalã a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în aceastã declaraţie, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.

____________
**) Se vor indica cel puţin: denumirea şi sediul social ale societãţii comerciale, obiectul de activitate al acesteia, suma şi procentul participaţiei deţinute.
***) Se va indica valoarea dividendelor încasate anual de la fiecare societate comercialã precizatã la pct. 1 din prezenta declaraţie şi la pct. 13 din chestionarul prezentat în anexa nr. 2 la Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007/pct. 5 din chestionarul prevãzut în anexa nr. 6 la Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007.
****) Se vor preciza calitatea/profesia (salariat, avocat, medic, notar etc.) şi veniturile salariale/nete anuale obţinute din fiecare dintre activitãţile desfãşurate.
*****) Se vor preciza obligaţiile, inclusiv de naturã fiscalã, respectiv suma, scadenţa, datele de identificare ale creditorului.

ANEXA 4
(Confidenţial)

CHESTIONAR*)
pentru persoanele care exercitã responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere
________
*) Acest chestionar va fi completat de cãtre fiecare dintre persoanele care exercitã responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere în calitate de administrator, director, membru al consiliului de supraveghere sau al directoratului instituţiei de credit/sucursalei instituţiei de credit dintr-un stat terţ. Chestionarul se întocmeşte potrivit acestui model, în formã tehnoredactatã. Este obligatoriu a se rãspunde la toate întrebãrile. În cadrul chestionarului, sintagma instituţie de credit va fi înlocuitã cu categoria instituţiei de credit corespunzãtoare. Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.


1. Denumirea şi adresa sediului instituţiei de credit/sucursalei instituţiei de credit dintr-un stat terţ: ................................................ .
2. Identitatea candidatului (numele şi prenumele, seria şi numãrul actului de identitate, emitentul şi data emiterii acestuia, data şi locul naşterii, cetãţenia, domiciliul şi/sau reşedinţa). Pentru cetãţenii strãini se va preciza şi data de la care şi-au stabilit/urmeazã sã îşi stabileascã domiciliul/reşedinţa în România: ..............................................
3. Funcţia pe care o veţi exercita în cadrul instituţiei de credit/sucursalei instituţiei de credit dintr-un stat terţ. Se va prezenta şi o descriere a atribuţiilor şi responsabilitãţilor aferente acesteia. În cazul persoanelor cu responsabilitãţi de conducere se va prezenta şi lista activitãţilor pe care fiecare dintre aceste persoane urmeazã sã le coordoneze în cadrul instituţiei de credit/sucursalei instituţiei de credit dintr-un stat terţ. .........................................................................
4. În exercitarea atribuţiilor dumneavoastrã veţi urma instrucţiunile unei alte persoane fizice sau juridice din afara instituţiei de credit? Dacã da, faceţi orice precizãri utile. .................................................
...........................................................................
5. Aţi fost în cursul ultimilor 10 ani sau sunteţi acţionar semnificativ ori asociat într-o societate comercialã? În aceastã eventualitate, precizaţi denumirea şi activitatea societãţii comerciale şi nivelul participaţiei dumneavoastrã. ................................................................
...........................................................................
6. Aţi exercitat în ultimii 10 ani ori exercitaţi responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere în cadrul unor entitãţi (societãţi comerciale, instituţii, organizaţii etc.), altele decât cele precizate în curriculum vitae? Dacã da, precizaţi denumirea şi activitatea acestora, natura funcţiei, perioada in care aceasta a fost exercitatã, responsabilitãţile exercitate şi rezultatele obţinute. .....................................................................
...........................................................................
7. Precizaţi care dintre entitãţile la care aţi exercitat sau exercitaţi responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere ori la care aţi fost sau sunteţi acţionar/asociat semnificativ întreţine sau ar putea sã întreţinã în viitor, dupã ştiinţa dumneavoastrã, relaţii semnificative de afaceri cu instituţia de credit/sucursala instituţiei de credit dintr-un stat terţ menţionatã la pct. 1. .........................................................
...........................................................................
8. În ultimii 10 ani autoritãţile însãrcinate cu supravegherea în domeniul financiar-bancar din România sau din strãinãtate au refuzat o autorizaţie ori au aplicat o sancţiune dumneavoastrã personal sau vreuneia dintre entitãţile la care aţi exercitat ori exercitaţi responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere ori la care sunteţi sau aţi fost acţionar/asociat semnificativ? Dacã da, daţi detalii. .............................................................
...........................................................................
9. Vã aflaţi ori v-aţi aflat în ultimii 10 ani, dumneavoastrã personal sau vreuna dintre entitãţile la care aţi exercitat ori exercitaţi responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere în care aţi fost sau sunteţi acţionar semnificativ ori asociat, în conflict cu vreo autoritate din România sau din strãinãtate, însãrcinatã cu supravegherea în domeniul financiar-bancar? În caz afirmativ, faceţi orice precizãri utile. ......................................
...........................................................................
10. În ultimii 10 ani aţi fãcut obiectul, în România sau în strãinãtate, al vreunei anchete sau proceduri profesionale, disciplinare, administrative ori judiciare, care s-a încheiat cu o sancţiune, ori faceţi în prezent obiectul unei astfel de anchete sau proceduri? Dacã da, daţi detalii, indiferent dacã între timp aţi fost reabilitat (se vor indica: autoritatea care a dispus sancţionarea, fapta sancţionatã, sancţiunea şi data aplicãrii sancţiunii). ..................
...........................................................................
11. Aţi fost sancţionat disciplinar la vreuna dintre entitãţile al cãror angajat aţi fost? Dacã da, daţi detalii. ......................................
...........................................................................
12. Obligaţiile dumneavoastrã financiare se aflã într-o relaţie sãnãtoasã cu veniturile dumneavoastrã? .....................................................
13. Aţi avut, dumneavoastrã sau entitãţile la care aţi exercitat ori exercitaţi responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere ori la care sunteţi sau aţi fost acţionar/asociat semnificativ, dificultãţi financiare majore sau v-aţi aflat dumneavoastrã ori respectivele entitãţi în alte situaţii care sã fi condus la proceduri judiciare sau extrajudiciare, finalizate ori aflate în curs de desfãşurare? Dacã da, faceţi orice precizare utilã. .........
...........................................................................
14. Aveţi sau intenţionaţi sã obţineţi o participaţie la capitalul instituţiei de credit menţionate la pct. 1? ...................................
...........................................................................
15. Vã aflaţi sau intenţionaţi sã intraţi în relaţii financiare cu instituţia de credit menţionatã la pct. 1? Dacã da, daţi detalii. .............
...........................................................................
16. Comunicaţi orice informaţii suplimentare care ar putea fi considerate relevante pentru aprecierea calificãrii, experienţei profesionale şi a onorabilitãţii dumneavoastrã. .................................................
...........................................................................
Subsemnatul declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii, cã toate rãspunsurile sunt complete şi conforme cu realitatea şi cã nu existã alte fapte relevante asupra cãrora Banca Naţionalã a României ar trebui încunoştinţatã. Totodatã mã angajez sã comunic Bãncii Naţionale a României orice modificare privind informaţiile furnizate.

Data ............ Semnãtura candidatului .............

NOTĂ:
Banca Naţionalã a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.

ANEXA 5
(Confidenţial)

CHESTIONAR*)
pentru auditorul financiar
__________
*) Acest chestionar va fi completat şi semnat de cãtre auditorul financiar, persoanã fizicã, sau de reprezentantul legal/statutar al societãţii de audit financiar. Chestionarul se întocmeşte potrivit acestui model, în formã tehnoredactatã; este obligatoriu a se rãspunde la toate întrebãrile. Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.


1. Identitatea auditorului financiar (se vor indica: numele şi prenumele, domiciliul/reşedinţa şi numãrul de telefon, respectiv denumirea, forma juridicã, adresa sediului social, codul unic de înregistrare) şi numãrul autorizaţiei de funcţionare eliberate de Camera Auditorilor Financiari din România: ...........
...........................................................................
2. Identitatea reprezentantului legal/statutar al societãţii de audit financiar (se vor indica: numele, prenumele şi funcţia acestuia, domiciliul/reşedinţa şi numãrul de telefon): ..................................
...........................................................................
3. Identitatea auditorului financiar, persoanã fizicã, care coordoneazã echipa ce va realiza auditul financiar al instituţiei de credit (se vor indica: numele, prenumele şi funcţia acestuia, domiciliul/reşedinţa şi numãrul de telefon): .....................................................................
...........................................................................
4. În ultimii 10 ani vreuna dintre entitãţile la care auditorul financiar menţionat la pct. 1 a prestat servicii de audit financiar s-a aflat în conflict cu vreo autoritate însãrcinatã cu supravegherea în domeniul financiar-bancar sau i s-a refuzat/retras o autorizaţie în acest domeniu? Dacã da, daţi detalii.
...........................................................................
5. În ultimii 10 ani vreuna dintre entitãţile la care auditorul financiar menţionat la pct. 1 a prestat servicii de audit financiar a fãcut obiectul unei proceduri de reorganizare judiciarã/faliment/lichidare? În caz afirmativ, faceţi orice precizãri utile. ........................................................
...........................................................................
6. În ultimii 10 ani auditorul financiar menţionat la pct. 1 sau, dacã este cazul, acţionarii/asociaţii sãi a/au fãcut obiectul, în România ori în strãinãtate, al vreunei anchete sau proceduri profesionale, disciplinare, administrative ori judiciare, care s-a încheiat cu vreo sancţiune, ori face/fac în prezent obiectul unor astfel de anchete sau proceduri? Dacã da, daţi detalii, indiferent dacã între timp a intervenit o reabilitare. Se vor indica: autoritatea care a dispus sancţionarea, fapta sancţionatã, sancţiunea şi data aplicãrii sancţiunii. .........................................................
...........................................................................
7. Persoanele fizice menţionate la pct.1-3 sau asociaţii/acţionarii ori persoanele care asigurã administrarea şi/sau conducerea societãţii menţionate la pct. 1 au fost condamnaţi pentru infracţiunile prevãzute la art. 10 alin. (1) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe? În caz afirmativ, daţi detalii.
...........................................................................
8. Indicaţi instituţiile de credit la care auditorul financiar menţionat la pct. 1 a îndeplinit în ultimii 5 ani sau îndeplineşte în prezent calitatea de auditor financiar. ............................................................
...........................................................................
9. Indicaţi instituţiile de credit la care coordonatorul echipei care realizeazã auditul financiar, menţionat la pct. 3, a îndeplinit în ultimii 5 ani misiuni de audit, cu precizarea situaţiilor în care a coordonat echipe care au realizat misiunile respective. ................................................
...........................................................................
10. Comunicaţi orice informaţii suplimentare care ar putea fi considerate relevante pentru activitatea societãţii menţionate la pct. 1. .................
...........................................................................
Subsemnatul declar pe propria rãspundere cã nu mã aflu/societatea menţionatã la pct. 1 nu se aflã în vreuna dintre situaţiile prevãzute la <>art. 9 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicatã, cu modificãrile ulterioare, ori în altã situaţie de incompatibilitate sau de conflict de interese prevãzutã de legislaţia în vigoare.
De asemenea, declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii, cã toate rãspunsurile sunt complete şi conforme cu realitatea şi cã nu existã alte fapte relevante asupra cãrora Banca Naţionalã a României ar trebui încunoştinţatã. Totodatã, în nume personal/în numele societãţii pe care o reprezint, mã angajez sã comunic Bãncii Naţionale a României orice modificare privind informaţiile furnizate.

Data .............. Numele şi prenumele ...............

Semnãtura şi ştampila
...................................

NOTĂ:
Banca Naţionalã a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.

ANEXA 6
(Confidenţial)

CHESTIONAR*)
pentru participanţii la capitalul social al unei cooperative de credit
_________
*) Se completeazã de membrii cooperatori cu participaţii reprezentând cel puţin 10% din capitalul social al cooperativei de credit.


1. Denumirea cooperativei de credit pentru care se comunicã informaţiile:
.........................................................................
2. Identitatea participantului la capitalul social al cooperativei de credit (se vor preciza numele şi prenumele, seria şi numãrul actului de identitate, emitentul şi data emiterii acestuia, data şi locul naşterii, cetãţenia, domiciliul şi reşedinţa. Pentru cetãţenii strãini se va preciza şi data la care şi-au stabilit domiciliul/reşedinţa în România.): ...........................
.........................................................................
3. Participantul este desemnat sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere a cooperativei de credit, în calitate de administrator, director, membru al consiliului de supraveghere sau al directoratului?
.........................................................................
4. Suma şi numãrul de pãrţi sociale ce urmeazã a fi deţinute:
................... lei ................... nr. de pãrţi sociale.
5. Participantul va indica entitãţile în care deţine participaţii calificate. Pentru fiecare dintre entitãţile respective se vor preciza urmãtoarele:
a) denumirea şi naţionalitatea: .................................;
b) domeniul de activitate: ......................................;
c) capitalul social subscris şi vãrsat: .........................;
d) cota-parte din capitalul entitãţii şi din drepturile de vot ale acesteia, deţinutã direct sau indirect, precum şi descrierea oricãrei alte modalitãţi de exercitare a controlului sau a influenţei semnificative: .......... .
De asemenea, se va prezenta istoricul afacerilor derulate, poziţia în comunitatea de afaceri şi orice alte informaţii considerate relevante, referitoare la situaţia financiarã actualã, care nu se regãsesc în declaraţia prevãzutã în anexa nr. 3 la Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe.
...........................................................................
6. Participantul face parte dintr-un grup de persoane care acţioneazã concertat, în sensul prevederilor <>art. 9 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , pentru înfãptuirea unei politici comune faţã de cooperativa de credit? În caz afirmativ, se vor preciza componenţa grupului şi natura relaţiilor existente între membrii acestuia. ..................................
7. Între cooperativa de credit menţionatã la pct. 1 şi participant existã legãturi de afaceri? În caz afirmativ, daţi detalii. Descrieţi cum vor evolua aceste legãturi. ..............................................................

NOTĂ:
Banca Naţionalã a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.


ANEXA 7

CERERE DE AUTORIZARE
Domnule Guvernator,
Subsemnatul/Subsemnaţii, ...../(numele şi prenumele)......., în calitate de împuternicit/împuterniciţi conform ....../(numãrul şi data procurii autentice/delegaţiei avocaţiale)..........., solicit/solicitãm autorizarea ...../(denumirea casei centrale).................. şi a cooperativelor de credit menţionate în anexa nr. 7 a).
Menţionez/Menţionãm urmãtoarele:
- persoanele nominalizate sã exercite responsabilitãţi de administrare şi/sau de conducere în calitate de administrator, director, membru al consiliului de supraveghere sau al directoratului casei centrale ....../(denumirea casei centrale)................
sunt: .....................................................................
- denumirea şi adresa sediului social ale instituţiei de credit la care se va deschide contul în care va fi vãrsat capitalul social al casei centrale sunt:
..........................................................................;
- adresa sediului social şi, dupã caz, a sediului real al/ale casei centrale este/sunt: .................................................................. .
În susţinerea cererii mele/noastre anexez/anexãm urmãtoarea documentaţie, în conformitate cu prevederile art. 58 şi 59 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe: ..................................................................
...........................................................................

Adresa noastrã de contact este: ......................................... .

Telefon ................... Fax .........................
Data ...................... Semnãtura ...................

Domnului Guvernator al Bãncii Naţionale a României

ANEXA 7 a)



Cooperativele de credit afiliate la ..........................,
(denumirea casei centrale)
pentru care se solicitã autorizarea
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Adresa Denumirea şi Persoanele
crt. cooperativei sediului social adresa sediului nominalizate
de credit social al instituţiei sã exercite
de credit la care se responsabilitãţi
va deschide contul de administrare
în care va fi vãrsat şi/sau de conducere
capitalul social în calitate de
administrator,
director, membru
al consiliului de
supraveghere sau
al directoratului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 8

CERERE DE AUTORIZARE
Domnule Guvernator,
Subsemnatul/Subsemnaţii, ......./(numele şi prenumele)..............., în calitate de reprezentant/reprezentanţi statutar/statutari/legal/legali al/ai ......../(denumirea instituţiei de credit din statul terţ solicitante şi localitatea în care aceasta îşi are sediul).............., solicit/solicitãm autorizarea sucursalei din ......./(localitatea din România unde urmeazã sã îşi aibã sediul sucursala a cãrei autorizare se solicitã) ................ a acestei instituţii de credit.
Menţionez/Menţionãm urmãtoarele:
- persoanele care asigurã conducerea sucursalei instituţiei de credit sunt:
......................................................................;
- denumirea şi adresa sediului social ale instituţiei de credit la care se va deschide contul în care va fi transferatã suma reprezentând capitalul de dotare al sucursalei sunt: ................................................;
- adresa sediului sucursalei instituţiei de credit este: ............. .
În susţinerea cererii mele/noastre anexez/anexãm urmãtoarea documentaţie, în conformitate cu prevederile art. 67 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe: ................................................................... .

Adresa noastrã de contact este: ...................................... .
Telefon .................. Fax ............................
Data ..................... Semnãtura şi ştampila ..........


Domnului Guvernator al Bãncii Naţionale a României
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016