Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 1045 din 11 iunie 1992  privind efectuarea si controlul operatiunilor de decontare intre societatile bancare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 1045 din 11 iunie 1992 privind efectuarea si controlul operatiunilor de decontare intre societatile bancare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 137 DIN 20/6 /92
CAP. 1

Dispoziţii generale

ART. 1
În conformitate cu prevederile art. 2 şi 15 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancarã, precum şi ale art. 21 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, decontãrile între societãţile bancare se vor efectua potrivit prezentului regulament.
ART. 2
Decontãrile între unitãţile aceleiaşi societãţi bancare (denumite în continuare decontãri intrabancare) se efectueazã prin sistemul propriu al fiecãrei societãţi bancare, cu respectarea prevederilor art. 10 din prezentul regulament.
ART. 3
Decontãrile între societãţile bancare (denumite în continuare decontãri interbancare) se pot realiza prin intermediul conturilor curente deschise la sucursalele Bãncii Naţionale a României sau prin intermediul conturilor pe care societãţile bancare le deschid reciproc, cu respectarea prevederilor art. 10 al prezentului regulament.
ART. 4
Direcţia contabilitãţii generale şi decontãrilor bancare din Banca Nationala a României poate aproba, pentru societãţile bancare nou înfiinţate şi numai pentru o perioada de timp determinata, efectuarea deconturilor interbancare ale acestora prin sistemul de decontãri interbancare al Bãncii Naţionale a României.
ART. 5
Societãţilor bancare (centrale, sucursale, filiale) le este interzis sa initieze operaţiuni de decontare în numele Bãncii Naţionale a României.
CAP. 2
Decontãri interbancare în cadrul aceluiaşi judeţ
ART. 6
(1) Documentele emise de agenţii economici şi alţi clienţi ai societãţilor bancare privind decontãri interbancare în cadrul aceluiaşi judeţ se grupeazã de unitatea societãţii bancare care iniţiazã operaţiunea, pe unitãţi bancare destinatare, separat documentele de debit de cele de credit, iar în cadrul acestora din urma, filialele societãţilor bancare vor proceda şi la gruparea documentelor pe modalitãţi de transmitere - telegrafic, telex sau letric. Astfel grupate, documentele se totalizeazã în benzi de control, al cãror total se preia în dispoziţii de încasare (plata) centralizatoare.
(2) Transferul sumelor între unitãţile bancare partenere se realizeazã astfel:
a) în cazul în care unitatea bancarã care a initiat operaţiunea are sediul în aceeaşi localitate cu sucursala Bãncii Naţionale a României la care are deschis contul curent - prin depunerea dispoziţiei de plata (încasare) centralizatoare la sucursala Bãncii Naţionale a României;
b) în cazul în care unitatea bancarã care a initiat operaţiunea are sediul în alta localitate decît sucursala Bãncii Naţionale a României la care are deschis contul curent - prin transmitere (telex, telegrafic sau fax, dupã caz), remitere poştalã sau depunerea dispoziţiei de plata centralizatoare şi prin remiterea sau depunerea dispoziţiei de încasare centralizatoare la sucursala Bãncii Naţionale a României.
(3) O data cu dispoziţia de plata (încasare) centralizatoare se vor depune, transmite sau remite, dupã caz, anexate la aceasta, şi documentele de decontare şi benzile de control.
(4) În cazul transmiterii telex, telegrafic sau fax, sucursala Bãncii Naţionale a României preia dispoziţiile aferente documentelor într-o banda de control, confrunta totalul benzii cu valoarea dispoziţiei de plata centralizatoare, dupã care procedeazã la înregistrarea acesteia din urma. Banda de control, la care se vor anexa dispoziţiile aferente documentelor de decontare, se preda unitãţii bancare destinatare, o data cu extrasul de cont. Exemplarul nr. 2 (roşu) al dispoziţiei de plata centralizatoare, purtind menţiunea "CONFIRMARE", documentele anexate şi banda de control se remit de filiala care a initiat operaţiunea prin posta, direct unitãţii beneficiare. Exemplarul nr. 1 (negru) al dispoziţiei de plata centralizatoare, purtind aceeaşi menţiune, se remite sucursalei Bãncii Naţionale a României la care filiala care a initiat operaţiunea are deschis cont curent.
(5) Modul de completare a dispoziţiei de plata (încasare) centralizatoare este prezentat în anexa nr. 1*).
(6) În scopul urgentarii efectuãrii operaţiunilor în conturile agenţilor economici, în cazurile cînd unitãţile societãţilor bancare partenere au sediul în aceeaşi localitate, unitatea bancarã care iniţiazã operaţiunea poate preda documentele de decontare şi banda de control direct unitãţii bancare beneficiare. În aceasta situaţie, dispoziţia de plata/încasare se va întocmi în 4 exemplare, ultimul exemplar urmînd a fi depus la banca beneficiara împreunã cu documentele introduse de agenţii economici şi banda de control. Primirea acestui set de documente va fi confirmatã prin semnatura contabilului şef (sau a înlocuitorului de drept al acestuia) şi ştampila unitãţii, pe exemplarul nr. 1 (negru) al dispoziţiei de plata/încasare centralizatoare care se va depune sau, în cazul filialelor, transmite, la sucursala Bãncii Naţionale a României.
CAP. 3
Decontãri interbancare între judeţe diferite
ART. 7
(1) Decontãrile interbancare între judeţe diferite se realizeazã prin transferul sumelor între societãţile bancare partenere, dupã caz, astfel:
- la sucursala Bãncii Nationala a României din judeţul de destinaţie;
- la sucursala Bãncii Nationala a României din judeţul în care s-a initiat operaţiunea;
- prin sistemul de decontãri intrabancare al Bãncii Naţionale a României.
(2) Decontãrile interbancare prin transferul sumelor între societãţile bancare, partenere, la sucursala Bãncii Naţionale a României din judeţul de destinaţie se realizeazã în toate cazurile în care societatea bancarã care a initiat operaţiunea are o sucursala în judeţul de destinaţie. În acest scop, unitatea societãţii bancare care a initiat operaţiunea grupeazã documentele de decontare pe judeţe de destinaţie. Astfel grupate, documentele de decontare se transmit (letric, telex, telegrafic sau fax), prin sistemul propriu de decontãri intrabancare sucursalei din judeţul de destinaţie a societãţii bancare care a initiat operaţiunea. La primirea documentelor, sucursala societãţii bancare grupeazã documentele pe unitãţi bancare beneficiare, separat documentele de credit de cele de debit. Astfel grupate, documentele se totalizeazã în benzi de control al cãror total se preia în dispoziţii de plata (încasare) centralizatoare care, însoţite de documentele anexate şi benzile de control, se depun la sucursala Bãncii Naţionale a României, în vederea înregistrãrii. În vederea urgentarii înregistrãrii sumelor în conturile agenţilor economici, banda de control şi documentele care fac obiectul dispoziţiei de plata (încasare) centralizatoare, care urmeazã a se deconta cu o sucursala a altei societãţi bancare, se pot preda acesteia din urma. Primirea documentelor şi a benzii de control va fi confirmatã prin semnatura contabilului şef (sau a înlocuitorului de drept al acestuia), pe exemplarul nr. 1 (negru) al dispoziţiei de plata (încasare) centralizatoare, care se va depune la sucursala Bãncii Naţionale a României. Modul de completare a dispoziţiei de plata (încasare) centralizatoare este prezentat în anexa nr. 2*).
(3) Decontãrile interbancare prin transferul sumelor între societãţi bancare, partenere, la sucursala Bãncii Naţionale a României din judeţul în care s-a initiat operaţiunea se realizeazã în cazul în care societatea bancarã care a initiat operaţiunea nu are sucursala în judeţul de destinaţie. În aceste condiţii, unitatea societãţii bancare grupeazã documentele de decontare pe societãţi bancare destinatare, separat documentele de credit de cele de debit. Astfel grupate, documentele se totalizeazã în benzi de control al cãror total se preia în dispoziţia de plata (încasare) centralizatoare care, împreunã cu documentele anexate şi benzile de control, se depun la sucursala Bãncii Naţionale a României la care unitatea bancarã care a initiat operaţiunea are deschis cont curent. Dacã operaţiunea a fost initiata de o sucursala a unei societãţi bancare, pentru urgentarea înregistrãrii sumelor în conturile agenţilor economici, documentele şi benzile de control anexate la dispoziţia de plata (încasare) centralizatoare se pot prezenta sucursalei societãţii bancare din judeţul în care s-a initiat operaţiunea. Primirea documentelor şi a benzii de control va fi confirmatã prin semnatura contabilului şef (sau a înlocuitorului de drept al acestuia), pe exemplarul nr. 1 (negru) al dispoziţiei de plata (încasare) centralizatoare, care se va depune în aceeaşi zi, de cãtre sucursala societãţii bancare care a initiat-o, la sucursala Bãncii Naţionale a României. Sucursala Bãncii Naţionale a României procedeazã la înregistrarea dispoziţiei de plata (încasare) centralizatoare în debitul (creditul) contului curent al unitãţii bancare care a initiat operaţiunea şi în creditul (debitul) contului curent al sucursalei societãţii bancare destinatare din judeţul în care s-a initiat operaţiunea. La primirea documentelor, sucursala societãţii bancare destinatare procedeazã la gruparea lor pe unitãţi bancare destinatare şi le transmite acestora (telex, telegrafic, letric) prin sistemul propriu de decontãri. Modul de completare a dispoziţiei de plata/încasare centralizatoare este prezentat în anexa nr. 3*).
(4) Decontãrile interbancare prin transferul sumelor între societãţile bancare, partenere, prin sistemul de decontãri intrabancare al Bãncii Naţionale a României se realizeazã în cazul în care societatea bancarã care a initiat operaţiunea nu are sucursala în judeţul de destinaţie, iar societatea bancarã destinatara nu are sucursala în judeţul în care s-a initiat operaţiunea.
În acest caz, unitatea bancarã care iniţiazã operaţiunea grupeazã documentele de decontare pe unitãţi bancare destinatare, separat documentele de debit de cele de credit, iar în cazul acestora din urma, pe modalitãţi de transmitere. Grupate astfel, documentele se totalizeazã în benzi de control.
Totalul benzilor de control se preia în dispoziţii de plata/încasare centralizatoare. Dispoziţiile de plata/încasare centralizatoare se depun de cãtre unitatea societãţii bancare care a initiat operaţiunea la sucursala Bãncii Naţionale a României, care verifica documentele şi întocmeşte aviz OIS de creditare/debitare. În cadrul acestei operaţiuni sediul B este sucursala Bãncii Naţionale a României la care îşi are deschis contul curent unitatea bancarã beneficiara de suma. În aviz se va înscrie totalul documentelor, respectiv valoarea dispoziţiei de plata/încasare centralizatoare. Modul de completare a dispoziţiei de plata/încasare centralizatoare este prezentat în anexa nr. 4*).
*) Anexa se comunica unitãţilor interesate.
CAP. 4
Dispoziţii comune
ART. 8
Documentele întocmite de agenţii economici privind operaţiuni de creditare, precum şi cecurile de decontare se anexeazã la dispoziţia de plata/încasare centralizatoare, într-un singur exemplar, iar restul documentelor de debitare, în 2 exemplare. La dispoziţiile de plata/încasare se anexeazã documentele de decontare admise de normele în vigoare.
ART. 9
În cazul operaţiunilor pentru care Banca Nationala a României nu percepe comision (venituri ale bugetului de stat, plati pentru constituirea fondului de ajutor de şomaj, plati în contul fondului extrabugetar al statului etc.), unitãţile bancare întocmesc dispoziţii de plata distincte.
ART. 10
(1) În vederea accelerarii decontãrilor în economie, societãţile bancare au obligaţia sa îşi organizeze un sistem informaţional şi sa îşi stabileascã un asemenea program de lucru la ghiseu, care sa permitã:
- înregistrarea documentelor în conturile agenţilor economici, în ziua în care au fost introduse în banca, dacã sînt îndeplinite condiţiile necesare în acest scop (corectitudinea întocmirii documentelor, existenta disponibilului în cont etc.);
- gruparea documentelor, dupã caz, pe judeţe de destinaţie (art. 7 alin. 2), pe societãţi bancare destinatare (art. 7 alin. 3), sau pe unitãţi bancare destinatare sau beneficiare (art. 7 alin. 2, 3 şi 4), în ziua primirii documentelor;
- depunerea (în cazul sucursalelor societãţilor bancare), respectiv remiterea sau transmiterea (în cazul filialelor) a dispoziţiei de plata (încasare) centralizatoare, cel mai tirziu în prima zi lucrãtoare dupã primirea documentelor de decontare de la clienţi (agenţi economici) sau prin sistemul propriu de decontare;
- remiterea documentelor prin sistemul propriu de decontãri intrabancare cel mai tirziu în ziua urmãtoare înregistrãrii lor în conturile agenţilor economici;
- înregistrarea documentelor în conturile agenţilor economici, cel mai tirziu în ziua urmãtoare primirii extraselor de cont de la Banca Nationala a României;
- transferul sumelor prin sistemul propriu de decontãri intrabancare (situaţie prevãzutã la art. 7 alin.(2)) sa se facã cel mai tirziu în ziua urmãtoare primirii extrasului de cont de la Banca Nationala a României.
(2) Termenele prevãzute la alin. (1) sînt maximale.
(3) Societãţile bancare pot propune Bãncii Naţionale a României adoptarea altor mãsuri care sa aibã ca efect reducerea duratei decontãrilor.
(4) Sucursala judeteana a Bãncii Naţionale a României are obligaţia: a) de a verifica:
- dacã dispoziţiile de plata/încasare centralizatoare au fost corect întocmite;
- dacã documentele anexate la dispoziţia de plata/încasare centralizatoare au fost corect grupate;
- dacã valoarea documentelor anexate la dispoziţia de plata/încasare centralizatoare a fost preluatã corect în banda de control şi dacã totalul benzii de control corespunde cu valoarea dispoziţie de plata/încasare centralizatoare;
- dacã dispoziţiile de plata/încasare centralizatoare neinsotite de documentele de decontare şi benzi de control au fost confirmate pe verso în condiţiile stabilite prin prezentul regulament;
b) de a restitui, fãrã a le inregistra, documentele care nu sînt întocmite corect;
c) de a inregistra, în ziua primirii, dispoziţiile de plata/încasare centralizatoare depuse de societãţile bancare care iniţiazã operaţiunea, atît în conturile acestora, cît şi în conturile societãţilor bancare partenere.
ART. 11
Societãţile bancare vor pãstra, timp de cel puţin 90 de zile, documentaţia care atesta respectarea termenelor prevãzute la art. 10 (registre de corespondenta, recipise poştale etc.).
ART. 12
(1) Banca Nationala a României, prin persoanele împuternicite în acest scop conform legii, verifica la sediul unitãţilor societãţilor bancare respectarea prevederilor prezentului regulament şi, în mod deosebit, a termenelor prevãzute la art. 10.
(2) Verificarea se efectueazã prin sondaj, cel puţin o data pe trimestru, la fiecare sucursala, filiala sau agenţie a societãţii bancare. Rezultatele verificãrii vor fi consemnate într-un proces-verbal, întocmit în 2 exemplare, din care unul rãmîne la unitatea verificata.
(3) Verificarea fiecãrei operaţiuni de decontare va cuprinde toate etapele care sînt parcurse în cadrul unitãţilor aceleiaşi societãţi bancare.
(4) Pentru documentele de decontare a cãror evidenta, lacunar sau greşit întocmitã, nu permite determinarea parcursului poştal, acesta va fi considerat din oficiu o zi lucrãtoare.
CAP. 5
Contravenţii şi sancţiuni
ART. 13
Constituie contravenţie la prezentul regulament nerespectarea prevederilor art. 10 şi art. 11 şi se sancţioneazã astfel:
a) cu avertisment scris, în cazul în care abaterile constatate au un caracter vadit accidental,iar unitatea societãţii bancare a dovedit preocupare în scurtarea duratei decontãrilor sub termenele limita prevãzute la art. 10;
b) cu amenda de 0,1% din sumele nedecontate în termen, pentru fiecare zi de intirziere peste duratele stabilite la art. 10 şi pentru fiecare document, verificat prin sondaj potrivit art. 12, care nu respecta termenele prevãzute la art. 10;
c) cu amenda de la 1 milion la 20 milioane lei, în cazul în care nerespectarea disciplinei decontãrilor are caracter vadit sistematic.
ART. 14
(1) Sancţiunile prevãzute la art. 13 lit. a) şi b) se aplica de cãtre persoanele împuternicite cu efectuarea verificãrilor la sediul unitãţilor societãţilor bancare.
(2) Sancţiunile prevãzute la art. 13 lit. c) se aplica, la propunerea directorilor sucursalelor judeţene ale Bãncii Naţionale a României, de cãtre persoanele special împuternicite de cãtre Consiliul de administraţie al Bãncii Naţionale a României.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizeazã în conformitate cu prevederile art. 49, 50 şi 51 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancarã.
CAP. 6
Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 15
Prevederile prezentului regulament se aplica corespunzãtor şi în cazul în care societãţile bancare stabilesc de comun acord sa efectueze decontãrile interbancare prin alte sisteme decît cel al Bãncii Naţionale a României.
ART. 16
Prin sistemul de decontãri intrabancare al Bãncii Naţionale a României se vor derula şi operaţiunile privind transferul de disponibilitati între subunitatile aceleiaşi societãţi bancare (inclusiv transferul sumelor în vederea închiderii conturilor de decontãri intrabancare ale societãţilor bancare), precum şi eventualele rambursãri de credite efectuate de subunitati în favoarea societãţii bancare centrale.
ART. 17
Prezentul regulament intra în vigoare la data de 1 iulie 1992. La aceeaşi data se anuleazã Normele nr. VI/3149/1991 privind efectuarea şi controlul operaţiunilor de decontare între societãţile bancare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 18
Sancţiunile prevãzute la art. 13 se aplica numai pentru operaţiunile iniţiate începînd cu data de 1 iulie 1992.
Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,

Mugur Isarescu

-------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016