Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 10 din 23 septembrie 2005  privind facilitatile acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 10 din 23 septembrie 2005 privind facilitatile acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 882 din 30 septembrie 2005

Având în vedere prevederile art. 22 alin. (3) şi ale <>art. 26 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile ulterioare, ale art. 56 alin. 1, ale <>art. 89 şi 90 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, ale <>art. 164 şi 285 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 200/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 4 alin. (2) din Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 48 alin. (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

Banca Naţionalã a României emite prezentul regulament.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) facilitãţi acordate de Banca Naţionalã a României instituţiilor de credit participante la sistemul ReGIS în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistem - facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei şi facilitatea de creditare pentru asigurarea decontãrii poziţiilor nete;
b) facilitate de lichiditate pe parcursul zilei - posibilitatea ca Banca Naţionalã a României sã furnizeze lichiditate pe parcursul zilei instituţiilor de credit participante la sistemul ReGIS prin cumpãrãri reversibile (repo) de active eligibile pentru tranzacţionare de la instituţiile de credit participante la sistem, cu angajamentul acestora de a rãscumpãra activele respective la un termen şi preţ stabilite de Banca Naţionalã a României, pânã cel mai târziu la momentul limitã final al zilei de operare a sistemului ReGIS;
c) facilitate de creditare pentru asigurarea decontãrii poziţiilor nete - posibilitatea ca Banca Naţionalã a României sã acorde credite instituţiilor de credit participante la sistemul ReGIS, care sunt în acelaşi timp şi participanţi compensatori în sistemele de plãţi care asigurã compensarea fondurilor aferente tranzacţiilor cu carduri bancare şi în sistemul de plãţi care asigurã compensarea fondurilor administrat de Banca Naţionalã a României;
d) ReGIS - sistemul de decontare pe bazã brutã în timp real, administrat de Banca Naţionalã a României;
e) SaFIR - sistemul de depozitare şi decontare a titlurilor de stat, administrat de Banca Naţionalã a României;
f) zi de operare - ziua bancarã în care sistemele ReGIS şi SaFIR proceseazã şi deconteazã instrucţiuni;
g) moment limitã final - momentul la care sistemul ReGIS înceteazã procesarea şi decontarea instrucţiunilor de platã introduse de participanţi şi procedeazã la anularea celor aflate în coada de aşteptare.

CAP. II
Facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei

ART. 2
Pentru a obţine lichiditate pe parcursul zilei în scopul facilitãrii decontãrii în sistemul ReGIS, instituţiile de credit participante la acest sistem pot apela la facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, acordatã de Banca Naţionalã a României.
ART. 3
O instituţie de credit participantã la sistemul ReGIS poate avea acces la facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, dacã îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) este eligibilã pentru operaţiuni de piaţã monetarã cu banca centralã, îndeplinind criteriile prevãzute de reglementãrile Bãncii Naţionale a României privind operaţiunile de piaţã monetarã;
b) nu este suspendatã sau eliminatã din sistemele ReGIS şi/sau SaFIR;
c) nu este suspendatã temporar sau definitiv de la participarea la operaţiunile de piaţã monetarã desfãşurate de Banca Naţionalã a României, în conformitate cu reglementãrile Bãncii Naţionale a României privind operaţiunile de piaţã monetarã;
d) a încheiat cu Banca Naţionalã a României contractul-cadru pentru utilizarea facilitãţii de lichiditate pe parcursul zilei, denumit Contractul-cadru pentru tranzacţie repo/reverse repo cu decontare în aceeaşi zi, prevãzut în anexa nr. 1.
ART. 4
Furnizarea de lichiditate pe parcursul zilei prin facilitatea acordatã de Banca Naţionalã a României se realizeazã în baza contractului-cadru pentru facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, încheiat de instituţia de credit participantã cu Banca Naţionalã a României, şi cu respectarea prevederilor prezentului regulament şi a regulilor de sistem ale ReGIS şi SaFIR.
ART. 5
Activele suport utilizate pentru garantarea rambursãrii lichiditãţii furnizate prin facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei trebuie sã fie active eligibile pentru garantare, aşa cum sunt acestea definite în reglementãrile Bãncii Naţionale a României privind operaţiunile de piaţã monetarã, şi trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã fie în proprietatea participantului care solicitã furnizarea lichiditãţii;
b) sã nu fie gajate sau sechestrate;
c) sã aibã o scadenţã ulterioarã scadenţei operaţiunii efectuate.
ART. 6
(1) Lista activelor eligibile pentru garantare, care pot fi utilizate în operaţiuni specifice facilitãţii de lichiditate pe parcursul zilei, valoarea la care acestea sunt evaluate de Banca Naţionalã a României, precum şi marjele (haircut) pe care Banca Naţionalã a României le aplicã la calculul valorii garanţiilor în cadrul acestor operaţiuni sunt puse zilnic la dispoziţie participanţilor la sistemul ReGIS de cãtre Banca Naţionalã a României, prin mijloacele specifice sistemului SaFIR.
(2) Rãscumpãrarea de cãtre instituţiile de credit participante a activelor în cadrul operaţiunilor specifice facilitãţii de lichiditate pe parcursul zilei se poate face cel târziu la momentul limitã final al zilei de operare a sistemului ReGIS, stabilit în regulile de sistem ale ReGIS.
(3) Preţul de rãscumpãrare a activelor utilizate în operaţiuni specifice facilitãţii de lichiditate pe parcursul zilei este acelaşi cu preţul de vânzare iniţialã.
(4) În cazul imposibilitãţii de rãscumpãrare a activelor în termenul prevãzut la alin. (2), activele suport pentru operaţiunile specifice facilitãţii de lichiditate pe parcursul zilei rãmân în proprietatea Bãncii Naţionale a României, care are dreptul sã le valorifice.
ART. 7
Banca Naţionalã a României poate decide suspendarea sau încetarea accesului unei instituţii de credit participante la sistem la facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
a) împotriva instituţiei de credit în cauzã s-a deschis o procedurã de insolvenţã;
b) participantul a fost suspendat sau eliminat din sistemele ReGIS şi/sau SaFIR;
c) instituţia de credit nu mai îndeplineşte criteriile de eligibilitate pentru operaţiunile de politicã monetarã ori accesul sãu la astfel de operaţiuni este limitat sau suspendat;
d) instituţia de credit nu respectã obligaţia de rãscumpãrare a activelor suport pentru operaţiunile privind facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, de 3 ori în termen de o lunã.

CAP. III
Facilitatea de creditare pentru asigurarea decontãrii poziţiilor nete

ART. 8
În vederea aplicãrii celui de-al treilea nivel al procedurii de administrare a riscului de decontare, prevãzut în <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2005 privind sistemele de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru sistemele de plãţi care asigurã compensarea fondurilor aferente tranzacţiilor cu carduri bancare şi pentru sistemul administrat de Banca Naţionalã a României, instituţiile de credit participante la aceste sisteme vor încheia contracte-cadru cu banca centralã, conform anexelor nr. 2a), 2b) şi 2c).
ART. 9
(1) În situaţia în care, la momentul limitã final al zilei de operare a sistemului ReGIS, un participant compensator din cadrul unui sistem de plãţi care asigurã compensarea fondurilor aferente tranzacţiilor cu carduri bancare nu dispune de fondurile necesare pentru decontarea în sistemul ReGIS a propriei poziţii nete debitoare calculate de sistemul respectiv, Banca Naţionalã a României furnizeazã lichiditatea necesarã participantului compensator în cauzã, prin acordarea, cu acceptul administratorului de sistem, a unui credit garantat de acesta. Creditul acordat de Banca Naţionalã a României este garantat de administratorul de sistem, care asigurã compensarea fondurilor cu, dar fãrã a se limita la, titluri de stat provenite din emisiuni publice şi/sau depozite constituite la Banca Naţionalã a României sau la alte persoane juridice agreate de Banca Naţionalã a României.
(2) Creditul acordat conform alin. (1) nu va depãşi suma aferentã poziţiei nete debitoare neacoperite a participantului compensator la sistemul respectiv.
(3) Perioada de acordare a creditului prevãzut la alin. (1) este de 3 zile calendaristice.
(4) Nivelul ratei dobânzii pentru creditul prevãzut la alin. (1) este acelaşi cu cel al ratei dobânzii pentru creditul lombard stabilit de banca centralã plus 3% pe an.
(5) Dobânda aferentã creditului prevãzut la alin. (1) se achitã odatã cu rambursarea creditului.
(6) În cazul în care scadenţa creditului este o zi în care sistemul ReGIS nu opereazã, rambursarea va avea loc în urmãtoarea zi de operare a acestui sistem.
(7) Creditul prevãzut la alin. (1) se acordã de cãtre Banca Naţionalã a României, prin intermediul Direcţiei plãţi, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
ART. 10
(1) În condiţiile în care, la momentul limitã final al zilei de operare a sistemului ReGIS, un participant compensator din cadrul sistemului de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, administrat de Banca Naţionalã a României, nu dispune de fondurile necesare pentru decontarea în sistemul ReGIS a propriei poziţii nete debitoare calculate de sistemul respectiv, Banca Naţionalã a României furnizeazã lichiditatea necesarã participantului compensator în cauzã în vederea decontãrii finale în sistemul ReGIS a poziţiei sale nete debitoare, prin acordarea unui credit, în condiţiile <>art. 26 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile ulterioare.
(2) Creditul acordat conform alin. (1) nu va depãşi suma aferentã poziţiei nete debitoare neacoperite a participantului compensator în cauzã.
(3) Perioada de acordare a creditului prevãzut la alin. (1) este de 3 zile calendaristice.
(4) Nivelul ratei dobânzii pentru creditul prevãzut la alin. (1) este acelaşi cu cel al ratei dobânzii penalizatoare pentru deficitele de rezerve minime obligatorii în monedã naţionalã.
(5) Dobânda aferentã creditului prevãzut la alin. (1) se achitã odatã cu rambursarea creditului.
(6) În cazul în care scadenţa creditului este o zi în care sistemul ReGIS nu opereazã, rambursarea va avea loc în urmãtoarea zi de operare a acestui sistem.
(7) În cazul în care la scadenţã participantul compensator nu ramburseazã creditul şi/sau nu achitã dobânda aferentã, Banca Naţionalã a României va proceda la recuperarea valorii nerambursate din disponibilul existent în contul de decontare al acestuia deschis în sistemul ReGIS, în condiţiile prevãzute în contractul-cadru încheiat între participanţii compensatori şi Banca Naţionalã a României.
(8) Creditul prevãzut la alin. (1) se acordã de cãtre Banca Naţionalã a României, prin intermediul Direcţiei plãţi, în conformitate cu prevederile prezentului regulament.

CAP. IV
Mãsuri de remediere şi sancţiuni

ART. 11
(1) În cazul în care un participant compensator nu achitã integral la scadenţã creditul acordat conform art. 9 şi/sau nu plãteşte dobânda aferentã acestuia, Banca Naţionalã a României, cu acordul administratorului de sistem respectiv, poate dispune, în conformitate cu prevederile <>art. 104 alin. 1 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, suspendarea respectivului participant din sistemul de plãţi care asigurã compensarea fondurilor.
(2) În cazul în care participantul compensator nu achitã integral la scadenţã creditul acordat conform art. 10 şi/sau nu plãteşte dobânda aferentã acestuia ori se impune acordarea unui nou credit participantului compensator respectiv în intervalul celor 3 zile calendaristice de la acordarea creditului precedent, fãrã ca participantul sã-şi fi achitat obligaţiile rezultate din creditul obţinut anterior, Banca Naţionalã a României poate dispune, în conformitate cu prevederile <>art. 104 alin. 1 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, suspendarea respectivului participant din sistemul de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, administrat de Banca Naţionalã a României.
ART. 12
În cazul nerespectãrii de cãtre participanţi a prevederilor prezentului regulament, Banca Naţionalã a României va aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile <>art. 104 din Legea nr. 58/1998 , republicatã.

CAP. V
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 13
Pe perioada în care certificatele de depozit emise de Banca Naţionalã a României nu sunt depozitate şi decontate în sistemul SaFIR, aceste instrumente financiare nu vor fi acceptate ca active eligibile pentru garantare în operaţiunile legate de facilitãţile acordate de Banca Naţionalã a României în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS.
ART. 14
Prezentul regulament intrã în vigoare la data de 3 octombrie 2005.
ART. 15
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul regulament.

p. Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Florin Georgescu

Bucureşti, 23 septembrie 2005.
Nr. 10.


ANEXA 1

CONTRACT-CADRU
pentru tranzacţii repo/reverse repo cu decontare în aceeaşi zi
Nr. ...... din .........

În temeiul <>Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi al <>Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, al Regulamentului privind facilitãţile acordate de Banca Naţionalã a României în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS, al Regulilor sistemului de depozitare şi decontare a titlurilor de stat SaFIR,
între Banca Naţionalã a României, denumitã în continuare BNR, cu sediul în Bucureşti, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, reprezentatã de ............................ şi de ...................................,
şi ....(instituţia de credit)..., denumitã în continuare instituţie de credit, cu sediul în ......................, str. .......................... nr. ........., înregistratã la registrul comerţului cu nr. ...................., cod fiscal nr. ....................., reprezentatã de ..................................... şi de ......................, a intervenit prezentul contract.

I. Obiectul contractului
Obiectul prezentului contract îl constituie vânzarea de cãtre instituţia de credit cãtre BNR a activelor eligibile pentru garantare şi rãscumpãrarea ca parte a aceleiaşi tranzacţii a aceleiaşi cantitãţi de active eligibile pentru garantare, la acelaşi preţ, în aceeaşi zi, în scopul obţinerii de lichiditãţi de cãtre instituţia de credit.
II. Definiţii
În sensul prezentului contract, urmãtorii termeni au înţelesurile de mai jos:
1. primul pas reprezintã vânzarea iniţialã a activelor eligibile pentru garantare, într-o tranzacţie repo pe parcursul zilei;
2. al doilea pas reprezintã rãscumpãrarea de active eligibile pentru garantare, vândute la primul pas;
3. active eligibile pentru garantare reprezintã acele instrumente gestionate în cadrul sistemului de depozitare şi decontare SaFIR, care sunt acceptate pentru facilitãţile acordate de BNR în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS;
4. preţul unitar de cumpãrare/rãscumpãrare reprezintã acel preţ, exprimat pentru un titlu, la care are loc vânzarea, respectiv rãscumpãrarea activelor eligibile pentru garantare într-o tranzacţie repo pe parcursul zilei;
5. haircut reprezintã un instrument de control al riscului, utilizat în operaţiunile de acordare a facilitãţilor permanente, care presupune diminuarea valorii de piaţã a activelor eligibile pentru garantare cu un anumit procent, prestabilit de cãtre BNR;
6. valoare de piaţã reprezintã acea valoare stabilitã şi comunicatã de cãtre BNR, prin intermediul sistemului SaFIR, la o anumitã datã pentru fiecare activ eligibil pentru garantare;
7. suma de decontat reprezintã suma de bani cu care se va credita contul instituţiei de credit, respectiv contul BNR, în urma derulãrii unei tranzacţii repo pe parcursul zilei.
III. Momentul încheierii tranzacţiilor repo pe parcursul zilei
1. O tranzacţie repo pe parcursul zilei este acceptatã de BNR la momentul transmiterii instrucţiunii de decontare de cãtre participant în sistemul SaFIR, fãrã a fi necesarã îndeplinirea oricãror alte formalitãţi privind afişarea de cotaţii sau confirmarea încheierii tranzacţiei.
2. În cazul în care nu este în mod expres specificat, pentru tranzacţiile care fac obiectul prezentului contract, lipsa oricãror formalitãţi, altele decât cele specificate în prezentul contract, nu afecteazã validitatea tranzacţiei.
IV. Drepturile şi obligaţiile pãrţilor
1. Drepturile şi obligaţiile instituţiei de credit
1.1. Instituţia de credit are dreptul sã beneficieze de lichiditate pe parcursul zilei în urma vânzãrii cãtre BNR a activelor eligibile pentru garantare.
1.2. Instituţia de credit se obligã:
1.2.1. sã iniţieze tranzacţii repo numai din contul de evidenţã a titlurilor deţinute în nume propriu;
1.2.2. sã iniţieze tranzacţii repo numai cu active eligibile pentru garantare, stabilite şi comunicate prin sistemul SaFIR, la preţul şi în intervalul orar prevãzute în regulile de sistem;
1.2.3. sã dispunã în contul de evidenţã a titlurilor deţinute în nume propriu de cantitatea de active eligibile necesarã pentru decontarea primului pas;
1.2.4. sã dispunã, în contul de decontare din ReGIS, la momentul decontãrii, de suma necesarã decontãrii celui de-al doilea pas;
1.2.5. sã remitã în proprietatea BNR activele eligibile pentru garantare;
1.2.6. sã rãscumpere de la BNR, prin plata preţului de vânzare iniţialã, activele eligibile, cel târziu la momentul limitã final prevãzut în regulile de sistem ale ReGIS.
1.3. Instituţia de credit garanteazã cã activele eligibile vândute sunt în proprietatea sa, nu sunt gajate sau sechestrate şi au o scadenţã ulterioarã scadenţei operaţiunii efectuate.
2. Drepturile şi obligaţiile BNR
2.1. BNR are dreptul:
2.1.1. sã primeascã preţul de rãscumpãrare a activelor, precum şi comisioanele prevãzute în regulile de sistem ale SaFIR;
2.1.2. sã aplice prevederile art. 12 din Regulamentul privind facilitãţile acordate de Banca Naţionalã a României în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS, în situaţia în care, la data vânzãrii/rãscumpãrãrii, instituţia de credit nu îşi îndeplineşte obligaţiile;
2.1.3. sã suspende accesul instituţiei de credit la o nouã facilitate de acest tip, în cazul în care, pe perioada derulãrii unei tranzacţii repo/reverse repo, instituţia de credit nu mai îndeplineşte criteriile de eligibilitate prevãzute la art. 3 din Regulamentul privind facilitãţile acordate de Banca Naţionalã a României în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS;
2.1.4. poate decide suspendarea sau încetarea accesului unei instituţii de credit participante la sistem la facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
a) împotriva instituţiei de credit în cauzã s-a deschis o procedurã de insolvenţã;
b) participantul a fost suspendat sau eliminat din sistemul ReGIS sau SaFIR;
c) instituţia de credit nu mai îndeplineşte criteriile de eligibilitate pentru operaţiunile de politicã monetarã ori accesul sãu la astfel de operaţiuni este limitat sau suspendat;
d) instituţia de credit nu respectã obligaţia de rãscumpãrare a activelor suport pentru operaţiunile privind facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, de 3 ori în termen de o lunã.
2.2. BNR se obligã:
2.2.1. sã comunice zilnic activele eligibile pentru garantare, valoarea de piaţã şi haircut-ul;
2.2.2. sã accepte tranzacţiile repo pe parcursul zilei iniţiate de instituţia de credit prin instrucţiuni transmise cãtre sistemul SaFIR, sub rezerva îndeplinirii prezentelor prevederi contractuale, ale Regulamentului privind facilitãţile permanente acordate de Banca Naţionalã a României în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS şi a regulilor de sistem ale SaFIR.
V. Orarul pentru iniţierea tranzacţiilor repo pe parcursul zilei
Tranzacţiile repo pe parcursul zilei pot fi iniţiate de cãtre instituţia de credit în intervalul orar aferent serviciului "livrare contra platã", aşa cum este specificat în anexa nr. 8 la regulile de sistem ale SaFIR.
VI. Preţul şi suma de decontat
1. Preţul unitar de vânzare aferent primului pas şi preţul unitar de rãscumpãrare aferent celui de-al doilea pas sunt egale şi reprezintã valoarea de piaţã diminuatã cu valoarea haircut-ului, aşa cum sunt definite acestea în prezentul contract şi în regulile de sistem ale SaFIR. În sensul prezentului contract, preţul unitar de cumpãrare şi preţul unitar de rãscumpãrare vor fi denumite în continuare preţ.
2. Suma de decontat aferentã primului pas şi, respectiv, suma de decontat aferentã celui de-al doilea pas sunt egale, fiind denumite în continuare suma de decontat. Suma de decontat se determinã conform formulei de mai jos:
suma de decontat = preţ x cantitate,
unde cantitatea reprezintã numãrul total de active eligibile vândute/rãscumpãrate într-o tranzacţie repo pe parcursul zilei.
VII. Decontarea tranzacţiilor
1. Tranzacţiile repo pe parcursul zilei se deconteazã în timp real, cu respectarea principiului "livrare contra platã", în conformitate cu regulile de sistem ale SaFIR.
2. Livrarea titlurilor de cãtre instituţia de credit cãtre BNR, respectiv de cãtre BNR cãtre instituţia de credit, conform prezentului contract, reprezintã un transfer al dreptului de proprietate.
3. În conformitate cu regulile de sistem ale SaFIR, participanţii pot stabili un termen limitã pentru decontarea celui de-al doilea pas al unei tranzacţii repo pe parcursul zilei, altul decât momentul limitã al serviciului "livrare contra platã".
4. Pentru o tranzacţie repo pe parcursul zilei pentru care s-a decontat primul pas, modificarea criteriilor de eligibilitate ale emisiunilor pe parcursul zilei nu afecteazã decontarea celui de-al doilea pas al respectivei tranzacţii repo.
5. În cazul tranzacţiilor repo pe parcursul zilei nu sunt permise alte operaţiuni conexe cum sunt substituţiile, apelul în marjã, modificarea scadenţei, aşa cum sunt acestea definite de regulile de sistem ale SaFIR.
VIII. Comisioane
Comisioanele percepute instituţiei de credit pentru tranzacţiile repo pe parcursul zilei aplicabile sunt cele specificate în anexa nr. 9 la regulile de sistem ale SaFIR.
IX. Forţa majorã
Nici una dintre pãrţile contractante nu rãspunde de neexecutarea la termen sau/şi de neexecutarea în mod corespunzãtor - total sau parţial - a oricãrei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract, dacã neexecutarea sau executarea necorespunzãtoare a fost cauzatã de forţa majorã.
X. Litigii
Soluţionarea divergenţelor dintre pãrţi se va realiza pe cale amiabilã. În situaţia în care acestea nu se soluţioneazã pe cale amiabilã, pãrţile se vor adresa instanţei judecãtoreşti competente.
XI. Dispoziţii finale
1. Orice modificare a cadrului de reglementare, inclusiv a contractului-cadru prevãzut în acesta, şi/sau a regulilor de sistem ale SaFIR atrage modificarea prezentului contract în mod corespunzãtor.
2. Prezentul contract intrã în vigoare la data de ............... .
3. Prezentul contract a fost încheiat azi ..............., în douã exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI .........................
Semnãturi autorizate (instituţia de credit)
Semnãturi autorizate şi ştampilã conform
<>art. 34 din Legea nr. 58/1998 , republicatã


ANEXA 2a)

CONTRACT-CADRU
de credit pentru decontarea poziţiei nete debitoare
Nr. ...... din ............

În temeiul <>Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, al <>Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, şi al Regulamentului privind facilitãţile acordate de Banca Naţionalã a României în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS,
între Banca Naţionalã a României, cu sediul în Bucureşti, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, în calitate de împrumutãtor, reprezentatã de ................................ şi de ........................................,
şi ....(instituţia de credit)...., cu sediul în .................., str. ............ nr. ..., înregistratã la registrul comerţului cu nr. ..............., cod fiscal nr. ............, în calitate de împrumutat, reprezentatã de ............................. şi de ..................................., a intervenit prezentul contract.

I. Obiectul contractului
Obiectul prezentului contract îl constituie acordarea de cãtre Banca Naţionalã a României a unui credit garantat, în vederea decontãrii finale în sistemul ReGIS a poziţiei nete debitoare a instituţiei de credit, în situaţia în care, la momentul limitã final al zilei de operare a sistemului ReGIS, aceasta nu dispune de fondurile necesare pentru decontarea în sistemul ReGIS a propriei poziţii nete debitoare calculate de sistemul de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, administrat de VISA International CEMEA.
II. Condiţii de creditare
1. Creditul acordat nu va depãşi suma aferentã poziţiei nete debitoare neacoperite a ....(instituţia de credit)....
2. Creditul acordat de Banca Naţionalã a României este garantat de cãtre VISA International CEMEA conform contractului încheiat între aceasta şi Banca Naţionalã a României.
3. Perioada de acordare a creditului este de 3 zile calendaristice.
4. Nivelul ratei dobânzii pentru creditul acordat este acelaşi cu cel al ratei dobânzii pentru creditul lombard, afişatã în ziua de acordare a creditului în paginile de contributor ale Bãncii Naţionale a României în sistemele Reuters, Telerate, plus 3% pe an.
5. Dobânda aferentã creditului se achitã odatã cu rambursarea creditului.
6. În cazul în care scadenţa creditului este o zi în care sistemul ReGIS nu opereazã, rambursarea va avea loc în urmãtoarea zi de operare a acestui sistem.
III. Drepturile şi obligaţiile pãrţilor
1. Instituţia de credit are dreptul de a primi fonduri de la Banca Naţionalã a României în cadrul facilitãţii de creditare şi are obligaţia de a le rambursa în condiţiile agreate de pãrţi în prezentul contract.
2. Banca Naţionalã a României are dreptul de a-i fi rambursat creditul la termenele şi în condiţiile prevãzute în prezentul contract, precum şi obligaţia de a acorda creditul la sfârşitul zilei instituţiei de credit.
3. Banca Naţionalã a României are dreptul ca, de comun acord cu VISA International CEMEA, sã suspende sau sã excludã ....(instituţia de credit).... din sistemul de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, administrat de VISA International CEMEA, în condiţiile în care aceastã instituţie de credit nu a rambursat în totalitate creditul şi dobânda aferentã.
IV. Forţa majorã
Nici una dintre pãrţile contractante nu rãspunde de neexecutarea la termen sau/şi de neexecutarea în mod corespunzãtor - total sau parţial - a oricãrei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract, dacã neexecutarea sau executarea necorespunzãtoare a fost cauzatã de forţa majorã.
V. Litigii
Soluţionarea divergenţelor dintre pãrţi se va realiza pe cale amiabilã. În situaţia în care acestea nu se soluţioneazã pe cale amiabilã, pãrţile se vor adresa instanţei judecãtoreşti competente.
VI. Dispoziţii finale
1. Orice modificare a cadrului de reglementare, inclusiv a contractului-cadru prevãzut în acesta, şi/sau a regulilor de sistem atrage modificarea prezentului contract în mod corespunzãtor.
2. Prezentul contract intrã în vigoare la data de .............. .
3. Prezentul contract a fost încheiat azi ..............., în douã exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI ........................
Semnãturi autorizate (instituţia de credit)
Semnãturi autorizate şi ştampilã conform
<>art. 34 din Legea nr. 58/1998 , republicatã


ANEXA 2b)

CONTRACT-CADRU
de credit pentru decontarea poziţiei nete debitoare
Nr. ... din .........

În temeiul <>Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, al <>Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, şi al Regulamentului privind facilitãţile acordate de Banca Naţionalã a României în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS,
între Banca Naţionalã a României, cu sediul în Bucureşti, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, în calitate de împrumutãtor, reprezentatã de ................................ şi de .........................................,
şi ....(instituţia de credit)...., cu sediul în ......................, str. ................... nr. .........., înregistratã la registrul comerţului cu nr. ................................................, cod fiscal nr. .............................., în calitate de împrumutat, reprezentatã de ...................................... şi de .................................., a intervenit prezentul contract.

I. Obiectul contractului
Obiectul prezentului contract îl constituie acordarea de cãtre Banca Naţionalã a României a unui credit garantat, în vederea decontãrii finale în sistemul ReGIS a poziţiei nete debitoare a instituţiei de credit, în situaţia în care, la momentul limitã final al zilei de operare a sistemului ReGIS, aceasta nu dispune de fondurile necesare pentru decontarea în sistemul ReGIS a propriei poziţii nete debitoare calculate de sistemul de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, administrat de MasterCard International.
II. Condiţii de creditare
1. Creditul acordat nu va depãşi suma aferentã poziţiei nete debitoare neacoperite a ....(instituţia de credit).....
2. Creditul acordat de Banca Naţionalã a României este garantat de cãtre MasterCard International conform contractului încheiat între aceasta şi Banca Naţionalã a României.
3. Perioada de acordare a creditului este de 3 zile calendaristice.
4. Nivelul ratei dobânzii pentru creditul acordat este acelaşi cu cel al ratei dobânzii pentru creditul lombard, afişatã în ziua de acordare a creditului în paginile de contributor ale Bãncii Naţionale a României în sistemele Reuters, Telerate, plus 3% pe an.
5. Dobânda aferentã creditului se achitã odatã cu rambursarea creditului.
6. În cazul în care scadenţa creditului este o zi în care sistemul ReGIS nu opereazã, rambursarea va avea loc în urmãtoarea zi de operare a acestui sistem.
III. Drepturile şi obligaţiile pãrţilor
1. Instituţia de credit are dreptul de a primi fonduri de la Banca Naţionalã a României în cadrul facilitãţii de creditare şi obligaţia de a le rambursa în condiţiile agreate de pãrţi în prezentul contract.
2. Banca Naţionalã a României are dreptul de a-i fi rambursat creditul la termenele şi în condiţiile prevãzute în prezentul contract, precum şi obligaţia de a acorda creditul la sfârşitul zilei instituţiei de credit.
3. Banca Naţionalã a României are dreptul ca, de comun acord cu MasterCard International, sã suspende sau sã excludã ....(instituţia de credit).... din sistemul de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, administrat de MasterCard International, în condiţiile în care aceastã instituţie de credit nu a rambursat în totalitate creditul şi dobânda aferentã.
IV. Forţa majorã
Nici una dintre pãrţile contractante nu rãspunde de neexecutarea la termen sau/şi de neexecutarea în mod corespunzãtor - total sau parţial - a oricãrei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract, dacã neexecutarea sau executarea necorespunzãtoare a fost cauzatã de forţa majorã.
V. Litigii
Soluţionarea divergenţelor dintre pãrţi se va realiza pe cale amiabilã. În situaţia în care acestea nu se soluţioneazã pe cale amiabilã, pãrţile se vor adresa instanţei judecãtoreşti competente.
VI. Dispoziţii finale
1. Orice modificare a cadrului de reglementare, inclusiv a contractului-cadru prevãzut în acesta, şi/sau a regulilor de sistem atrage modificarea prezentului contract în mod corespunzãtor.
2. Prezentul contract intrã în vigoare la data de ............. .
3. Prezentul contract a fost încheiat azi ........., în douã exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI .......................
Semnãturi autorizate (instituţia de credit)
Semnãturi autorizate şi ştampilã conform
<>art. 34 din Legea nr. 58/1998 , republicatã


ANEXA 2c)

CONTRACT-CADRU
de credit pentru decontarea poziţiei nete debitoare
Nr. ...... din .........

În temeiul <>Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, al <>Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, şi al Regulamentului privind facilitãţile acordate de Banca Naţionalã a României în scopul fluidizãrii decontãrilor în sistemul ReGIS,
între Banca Naţionalã a României, cu sediul în Bucureşti, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, în calitate de împrumutãtor, reprezentatã de ................................ şi de ..................................,
şi ....(instituţia de credit)....., cu sediul în ..........................., str. ..................... nr. ........., înregistratã la registrul comerţului cu nr. ............, cod fiscal nr. ............, în calitate de împrumutat, reprezentatã de ................................ şi de ................................, a intervenit prezentul contract.

I. Obiectul contractului
Obiectul prezentului contract îl constituie acordarea de cãtre Banca Naţionalã a României a unui credit negarantat, în vederea decontãrii finale în sistemul ReGIS a poziţiei nete debitoare a instituţiei de credit, în situaţia în care, la momentul limitã final al zilei de operare a sistemului ReGIS, aceasta nu dispune de fondurile necesare pentru decontarea în acest sistem a poziţiei sale nete debitoare calculate de sistemul de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, administrat de Banca Naţionalã a României.
II. Condiţii de creditare
1. Creditul acordat nu va depãşi suma aferentã poziţiei nete debitoare neacoperite a .....(instituţia de credit)....
2. Perioada de acordare a creditului este de 3 zile calendaristice.
3. Nivelul ratei dobânzii pentru creditul acordat este acelaşi cu cel al ratei dobânzii penalizatoare pentru deficitele de rezerve minime obligatorii în monedã naţionalã.
4. Dobânda aferentã creditului se achitã odatã cu rambursarea creditului.
5. În cazul în care scadenţa creditului este o zi în care sistemul ReGIS nu opereazã, rambursarea va avea loc în urmãtoarea zi de operare a acestui sistem.
III. Drepturile şi obligaţiile pãrţilor
1. Instituţia de credit are dreptul de a primi fonduri de la Banca Naţionalã a României în cadrul facilitãţii de creditare şi obligaţia de a le rambursa în condiţiile agreate de pãrţi în prezentul contract.
2. Banca Naţionalã a României are dreptul de a-i fi rambursat creditul la termenele şi în condiţiile prevãzute în prezentul contract, precum şi obligaţia de a acorda creditul la sfârşitul zilei instituţiei de credit.
3. Banca Naţionalã a României are dreptul ca, în situaţia în care, la scadenţã, .....(instituţia de credit).... nu ramburseazã creditul şi/sau nu achitã dobânda aferentã, sã procedeze la recuperarea valorii nerambursate a creditului şi a dobânzii aferente, din disponibilul existent în contul de decontare al .....(instituţia de credit).... din sistemul ReGIS.
4. Banca Naţionalã a României are dreptul sã dispunã suspendarea respectivului participant din sistemul de plãţi care asigurã compensarea fondurilor, administrat de Banca Naţionalã a României, în cazul în care instituţia de credit nu achitã integral la scadenţã creditul acordat şi/sau nu plãteşte dobânda aferentã acestuia sau se impune acordarea unui nou credit participantului compensator respectiv, în intervalul celor 3 zile calendaristice de la acordarea creditului precedent, fãrã ca participantul sã-şi fi achitat obligaţiile rezultate din creditul obţinut anterior.
IV. Forţa majorã
Nici una dintre pãrţile contractante nu rãspunde de neexecutarea la termen sau/şi de neexecutarea în mod corespunzãtor - total sau parţial - a oricãrei obligaţii care îi revine în baza prezentului contract, dacã neexecutarea sau executarea necorespunzãtoare a fost cauzatã de forţa majorã.
V. Litigii
Soluţionarea divergenţelor dintre pãrţi se va realiza pe cale amiabilã. În situaţia în care acestea nu se soluţioneazã pe cale amiabilã, pãrţile se vor adresa instanţei judecãtoreşti competente.
VI. Dispoziţii finale
1. Prezentul contract-cadru constituie titlu executoriu conform <>art. 50 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României.
2. Orice modificare a cadrului de reglementare, inclusiv a contractului-cadru prevãzut în acesta, şi/sau a regulilor de sistem atrage modificarea prezentului contract în mod corespunzãtor.
3. Prezentul contract intrã în vigoare la data de .......... .
4. Prezentul contract a fost încheiat azi ............, în douã exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI .........................
Semnãturi autorizate (instituţia de credit)
Semnãturi autorizate şi ştampilã conform
<>art. 34 din Legea nr. 58/1998 , republicatã


---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016