Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT nr. 1 din 30 ianuarie 2004  privind efectuarea operatiunilor valutare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT nr. 1 din 30 ianuarie 2004 privind efectuarea operatiunilor valutare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 117 din 10 februarie 2004
Având în vedere prevederile <>art. 11 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 50 din Legea nr. 101/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Banca Naţionalã a României emite prezentul regulament.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentul regulament stabileşte regimul efectuãrii operaţiunilor valutare şi principiile de desfãşurare a operaţiunilor pe piaţa valutarã.
ART. 2
În sensul prezentului regulament, termenii şi expresiile utilizate au urmãtoarele semnificaţii:
2.1. Operaţiuni valutare - încasãrile, plãţile, compensãrile, transferurile, creditãrile, precum şi orice tranzacţii exprimate în valute şi care se pot efectua prin transfer bancar, în numerar, cu instrumente de platã sau prin orice alte modalitãţi de platã practicate de instituţiile de credit în funcţie de natura operaţiunii respective.
Operaţiunile valutare pot fi:
2.1.1. operaţiuni valutare între rezidenţi şi nerezidenţi:
2.1.1.1. operaţiuni valutare curente;
2.1.1.2. operaţiuni valutare de capital;
2.1.2. operaţiuni valutare între rezidenţi.
2.2. Rezidenţi:
a) persoanele fizice, cetãţeni români, cetãţeni strãini şi apatrizi, cu domiciliul în România, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
b) persoanele juridice şi orice alte entitãţi, cu sediul în România, precum şi persoanele fizice, cetãţeni români, cetãţeni strãini şi apatrizi, cu domiciliul/reşedinţa în România, care sunt autorizate sã desfãşoare activitãţi economice pe teritoriul României, în mod independent, în condiţiile prevãzute de reglementãrile legale în vigoare;
c) sucursalele, agenţiile, reprezentanţele, birourile persoanelor juridice, precum şi ale oricãror alte entitãţi strãine, înregistrate şi/sau autorizate sã funcţioneze în România;
d) sucursalele, agenţiile, reprezentanţele, birourile persoanelor juridice, precum şi ale oricãror alte entitãţi române, înregistrate şi/sau autorizate sã funcţioneze în strãinãtate;
e) ambasadele, consulatele şi alte reprezentanţe şi misiuni permanente ale României în strãinãtate.
2.3. Nerezidenţi:
a) persoanele fizice, cetãţeni români, strãini şi apatrizi, cu domiciliul în strãinãtate, atestat cu documente de identitate emise conform legii;
b) persoanele juridice şi orice alte entitãţi, cu sediul în strãinãtate, precum şi persoanele fizice, cetãţeni români, cetãţeni strãini şi apatrizi, cu domiciliul în strãinãtate, care sunt autorizate/înregistrate sã desfãşoare activitãţi economice în strãinãtate, în mod independent, în condiţiile prevãzute de reglementãrile legale în vigoare;
c) ambasadele, consulatele şi alte reprezentanţe şi misiuni permanente ale altor state în România, precum şi organizaţiile internaţionale sau reprezentanţele unor astfel de organizaţii care funcţioneazã în România.
2.4. Valutã - moneda naţionalã a altui stat, moneda unei uniuni monetare a unor state, precum şi monedele compuse cum ar fi drepturile speciale de tragere.
2.5. Valute convertibile - valutele menţionate în lista cursurilor de schimb ale pieţei valutare, comunicatã de Banca Naţionalã a României.
2.6. Active financiare - urmãtoarele categorii de active:
a) numerar;
b) un instrument sau un înscris care conferã dreptul contractual de a încasa numerar sau de a primi alte instrumente financiare de la altã entitate;
c) un instrument sau un înscris care conferã dreptul contractual de a schimba instrumente financiare cu altã entitate, în condiţii ce sunt potenţial favorabile;
d) un instrument de capital al unei alte entitãţi.
2.7. Credite legate de comerţul internaţional - credite acordate pe bazã de contract în cadrul operaţiunilor de comerţ internaţional cu bunuri şi servicii, sub formã de avansuri, plãţi în rate pe faze intermediare de execuţie sau la solicitarea furnizorului de mãrfuri/servicii, plãţi la un anumit termen de la livrarea mãrfurilor/prestarea serviciilor, credit furnizor, indiferent dacã s-au emis sau nu efecte de comerţ, rescadenţarea unor astfel de plãţi şi finanţarea unor astfel de credite de cãtre un terţ; în aceastã categorie se includ şi operaţiunile de factoring.
2.8. Credite şi împrumuturi financiare - finanţãri de orice naturã acordate/primite pe baze contractuale, inclusiv finanţarea tranzacţiilor comerciale în care nu participã un rezident şi orice modalitate prin care creditorul stinge sau preia o obligaţie a debitorului faţã de un terţ; în aceastã categorie se includ şi împrumuturile ipotecare, creditele de consum, precum şi operaţiunile de leasing financiar.
2.9. Termenul creditului/împrumutului - durata pe care se acordã creditul/împrumutul, stabilitã prin contract, ori, în lipsa unor clauze contractuale exprese, perioada de timp dintre data semnãrii contractului de credit/comercial şi data achitãrii de cãtre debitor a obligaţiei asumate - data livrãrii mãrfii/prestãrii serviciului ori, dupã caz, data ultimei rambursãri; din punct de vedere al termenului, creditele şi împrumuturile se clasificã astfel:
a) pe termen scurt, a cãror duratã de acordare/rambursare nu depãşeşte 1 an;
b) pe termen mediu, a cãror duratã de acordare/rambursare este mai mare de un an, dar nu depãşeşte 5 ani;
c) pe termen lung, a cãror duratã de acordare/rambursare depãşeşte 5 ani.
În cazul creditului/împrumutului pe termen scurt, a cãrui duratã de acordare/rambursare s-a prelungit cu peste un an printr-un singur act adiţional, încadrarea se va face corespunzãtor noului termen.
2.10. Bursã - piaţã organizatã pe care se tranzacţioneazã instrumente financiare, oficial recunoscutã în ţara în care aceasta funcţioneazã; aceastã categorie include şi piaţa instrumentelor financiare necotate la bursã, denumitã şi piaţa over-the-counter.
2.11. Investiţie directã - investiţia de orice naturã efectuatã în scopul stabilirii sau menţinerii de legãturi economice durabile şi care se realizeazã prin urmãtoarele modalitãţi, luate în sensul lor cel mai larg:
a) constituirea sau extinderea unei sucursale ori a unei noi entitãţi aparţinând integral persoanei care furnizeazã capitalul de dotare/capitalul social ori achiziţionarea integralã a unei entitãţi deja existente;
b) participarea într-o entitate nouã sau într-una existentã, în scopul stabilirii ori menţinerii de legãturi economice durabile;
c) acordarea de credite şi împrumuturi pe termen mediu şi lung în scopul stabilirii ori menţinerii de legãturi economice durabile;
d) reinvestirea profitului în scopul menţinerii unei legãturi economice durabile.
2.12. Legãturi economice durabile - relaţii stabilite ca urmare a deţinerii unei participaţii de minimum 10% la capitalul social al unei entitãţi sau care sã permitã participarea efectivã la administrarea ori la controlul entitãţii respective; în aceastã categorie se includ şi relaţiile decurgând dintr-o convenţie încheiatã în scopul participãrii la profitul realizat din desfãşurarea unei activitãţi economice.
2.13. Investiţii imobiliare - achiziţionarea de clãdiri şi terenuri, construirea de clãdiri, precum şi investiţiile prin care se dobândeşte un drept de uz sau de uzufruct asupra unui imobil, precum şi un drept de servitute, în scop de câştig sau folosinţã personalã.
2.14. Operaţiuni cu instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa de capital - operaţiuni cu acţiuni sau alte titluri în naturã participativã, cu obligaţiuni, alte titluri de credit şi instrumente financiare derivate, cu scadenţã iniţialã, de regulã, mai mare de un an.
2.15. Operaţiuni cu instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa monetarã - operaţiuni cu titluri de stat, certificate de depozit, instrumente financiare derivate, titluri de credit şi alte asemenea instrumente specifice pieţei monetare, cu scadenţã iniţialã, de regulã, mai micã de un an.
2.16. Operaţiuni cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv - operaţiuni cu titluri de naturã participativã la fonduri de investiţii, fonduri mutuale sau la orice alte entitãţi, constituite în scopul realizãrii de investiţii colective în:
a) instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa de capital;
b) instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa monetarã;
c) alte active.
2.17. Garanţii - ipoteca, gajul, fidejusiunea, avalul şi alte modalitãţi de garantare, inclusiv de cãtre terţi, a efectuãrii plãţii sau a executãrii unei alte obligaţii contractuale.
2.18. Operaţiuni de schimb valutar - tranzacţii constând în cumpãrarea şi vânzarea de valutã contra monedei naţionale sau contra altei valute.
2.19. Piaţa valutarã - piaţa pe care se efectueazã operaţiuni de schimb valutar de cãtre intermediarii pieţei valutare.
2.20. Piaţa valutarã interbancarã - acel segment al pieţei valutare în cadrul cãruia operaţiunile de schimb valutar se realizeazã exclusiv între instituţiile de credit ca intermediari ai pieţei valutare, atât în nume şi cont propriu, cât şi în nume propriu şi în contul clienţilor, precum şi între acestea şi banca centralã.

CAP. II
Regimul operaţiunilor valutare

SECŢIUNEA 1
Clasificarea operaţiunilor valutare

ART. 3
Operaţiunile valutare curente sunt operaţiunile valutare efectuate între rezidenţi şi nerezidenţi, care decurg, fãrã a se limita la acestea, din:
a) tranzacţii de comerţ internaţional cu bunuri şi servicii şi alte asemenea tranzacţii care presupun o contraprestaţie imediatã, inclusiv operaţiunile efectuate în scopul acoperirii riscurilor (de exemplu, de preţ, valutar) rezultate din tranzacţiile de comerţ internaţional;
b) alte operaţiuni care nu sunt de natura operaţiunilor valutare de capital astfel cum sunt clasificate la art. 4, cum ar fi: plãţi/încasãri legate de impozite şi taxe - cu excepţia taxelor succesorale -, comisioane, onorarii, amenzi, plãţi legate de cheltuieli de judecatã, asistenţã tehnicã, plãţi de sume decurgând din drepturile de asigurãri sociale, inclusiv pensii, într-un sistem public sau privat, câştiguri din jocuri de noroc, prime şi indemnizaţii decurgând din contracte de asigurare/reasigurare - cu excepţia asigurãrilor de viaţã şi de credite -, leasing operaţional, cheltuieli cu întreţinerea proprietãţilor deţinute în strãinãtate, cheltuieli de reprezentare, cheltuieli guvernamentale, abonamente la publicaţii, participare la organizaţii, cluburi;
c) repatrierea veniturilor nete sub formã de dividende, dobânzi, chirii etc. provenind din operaţiuni valutare curente şi de capital;
d) remiteri de sume reprezentând cheltuieli curente ce decurg din obligaţii legale de întreţinere a membrilor familiei - soţ, soţie, copii ori alte persoane aflate în întreţinere;
e) cheltuielile care nu sunt de natura operaţiunilor valutare de capital fãcute de rezidenţi deplasaţi în strãinãtate în scop educaţional sau religios, de recreere, vacanţã, sport, afaceri, vizite la rude sau la prieteni, misiuni, întâlniri, conferinţe, îngrijirea sãnãtãţii etc.
ART. 4
Operaţiunile valutare de capital sunt operaţiunile valutare efectuate între rezidenţi şi nerezidenţi, care decurg din:
4.1. Investiţii directe:
a) în România ale nerezidenţilor;
b) în strãinãtate ale rezidenţilor.
4.2. Investiţii imobiliare - altele decât cele prevãzute la pct. 4.1 - investiţii în bunuri imobile afectate unei investiţii directe:
a) în România ale nerezidenţilor;
b) în strãinãtate ale rezidenţilor.
4.3. Operaţiuni cu instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa de capital neincluse la pct. 4.1 - investiţii directe, la pct. 4.4 - operaţiuni cu instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa monetarã ori la pct. 4.5 - operaţiuni cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv:
a) admiterea instrumentelor financiare româneşti pe o piaţã de capital strãinã prin:
a1) emisiune prin ofertã publicã sau vânzare de cãtre emitent, în mod direct sau printr-un intermediar;
a2) admitere la cota unei burse în conformitate cu proceduri specifice;
b) admiterea instrumentelor financiare strãine pe piaţa de capital româneascã prin:
b1) emisiune prin ofertã publicã sau vânzarea de cãtre emitent, în mod direct sau printr-un intermediar;
b2) admitere la cota unei burse în conformitate cu proceduri specifice;
c) tranzacţii ale nerezidenţilor cu instrumente financiare româneşti pe piaţa de capital:
c1) achiziţionare de instrumente financiare româneşti tranzacţionate la bursã;
c2) achiziţionare de instrumente financiare româneşti tranzacţionate în afara bursei;
d) tranzacţii ale rezidenţilor cu instrumente financiare strãine pe piaţa de capital:
d1) achiziţionare*) de instrumente financiare strãine tranzacţionate la bursã;
d2) achiziţionare*) de instrumente financiare strãine tranzacţionate în afara bursei;
4.4. Operaţiuni cu instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa monetarã:
a) admiterea instrumentelor financiare româneşti pe o piaţã monetarã strãinã prin:
a1) emisiune prin ofertã publicã sau vânzare de cãtre emitent, în mod direct sau printr-un intermediar;
a2) acces pe o piaţã monetarã, în conformitate cu proceduri specifice, dupã caz;
b) admiterea instrumentelor financiare strãine pe piaţa monetarã româneascã prin:
b1) emisiune prin ofertã publicã sau vânzare de cãtre emitent, în mod direct sau printr-un intermediar;
b2) acces pe piaţa monetarã, în conformitate cu proceduri specifice, dupã caz;
c) tranzacţii (achiziţionare) ale nerezidenţilor cu instrumente financiare româneşti pe piaţa monetarã;
d) tranzacţii [achiziţionare*)] ale rezidenţilor cu instrumente financiare strãine pe piaţa monetarã.
4.5. Operaţiuni cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv:
a) admiterea unitãţilor organismelor de plasament colectiv româneşti pe o piaţã de capital strãinã prin:
a1) emisiune prin ofertã publicã sau vânzare de cãtre emitent, în mod direct sau printr-un intermediar;
a2) admitere la cota unei burse în conformitate cu proceduri specifice;
b) admiterea unitãţilor organismelor de plasament colectiv strãine pe piaţa de capital româneascã prin;
b1) emisiune prin ofertã publicã sau vânzare de cãtre emitent, în mod direct sau printr-un intermediar;
b2) admitere la cota unei burse în conformitate cu proceduri specifice;
c) tranzacţii ale nerezidenţilor cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv româneşti pe piaţa de capital:
c1) achiziţionarea de unitãţi ale organismelor de plasament colectiv româneşti tranzacţionate la bursã;
c2) achiziţionarea de unitãţi ale organismelor de plasament colectiv româneşti tranzacţionate în afara bursei;
d) tranzacţii ale rezidenţilor cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv strãine pe piaţa de capital:
d1) achiziţionarea*) de unitãţi ale organismelor de plasament colectiv strãine tranzacţionate la bursã;
d2) achiziţionarea*) de unitãţi ale organismelor de plasament colectiv strãine tranzacţionate în afara bursei;
4.6. Credite legate de comerţul internaţional în care participã un rezident:
a) acordate de nerezidenţi rezidenţilor;
b) acordate de rezidenţi nerezidenţilor.
4.7. Credite şi împrumuturi financiare neincluse la pct. 4.1 - investiţii directe, la pct. 4.6 - credite legate de comerţul internaţional în care participã un rezident şi la pct. 4.12 lit. a) - împrumuturi cu caracter personal:
a) acordate de nerezidenţi rezidenţilor;
b) acordate de rezidenţi nerezidenţilor.
4.8. Garanţii:
a) acordate de nerezidenţi rezidenţilor;
b) acordate de rezidenţi nerezidenţilor.
4.9. Operaţiuni în conturi curente:
a) deschise de nerezidenţi în România la instituţii de credit:
a1) în monedã naţionalã;
a2) în valutã;
b) deschise de rezidenţi în strãinãtate la instituţii de credit şi alte instituţii asimilate acestora:
b1) în monedã naţionalã;
b2) în valutã.
4.10. Operaţiuni în conturi de depozit:
a) deschise de nerezidenţi în România la instituţii de credit:
a1) în monedã naţionalã;
a2) în valutã;
b) deschise de rezidenţi în strãinãtate la instituţii de credit şi alte instituţii asimilate acestora:
b1) în monedã naţionalã;
b2) în valutã.
4.11. Transferuri aferente derulãrii contractelor de asigurare de viaţã şi de credit - transferuri de capital reprezentând prime, anuitãţi, sume asigurate, indemnizaţii, decurgând din:
a) prime şi plãţi decurgând din asigurãri de viaţã:
a1) contracte încheiate între societãţi rezidente de asigurare de viaţã şi nerezidenţi;
a2) contracte încheiate între societãţi nerezidente de asigurare de viaţã şi rezidenţi;
b) prime şi plãţi decurgând din asigurãri de credite:
b1) contracte încheiate între societãţi rezidente de asigurare de credit şi nerezidenţi;
b2) contracte încheiate între societãţi nerezidente de asigurare de credit şi rezidenţi;
c) alte transferuri de capital decurgând din contracte de asigurare de viaţã şi de credit.
4.12. Transferuri de capital cu caracter personal:
a) împrumuturi;
b) cadouri şi donaţii;
c) dote;
d) moşteniri şi legate;
e) achitarea de cãtre imigranţi a datoriilor în ţara în care au avut stabilitã anterior reşedinţa;
f) transferuri de active ale rezidenţilor, realizate în cazul emigrãrii acestora, în perioada premergãtoare plecãrii, la data instalãrii sau pe perioada şederii în strãinãtate;
g) transferuri de sume reprezentând economii ale imigranţilor, dispuse de aceştia pe perioada şederii în România, având ca destinaţie ţara în care au avut stabilitã anterior reşedinţa.
4.13. Import şi export fizic de active financiare:
a) valori mobiliare şi alte titluri negociabile;
b) instrumente de platã.
4.14. Alte mişcãri de capital:
a) impozite şi taxe aferente moştenirilor;
b) despãgubiri rezultate din operaţiuni valutare de capital;
c) restituiri de sume în cazul anulãrii ori rezilierii contractelor sau restituiri de sume necuvenite, decurgând din operaţiuni valutare de capital;
d) drepturi de autor (redevenţe) decurgând din: patente, desene, mãrci, invenţii (transmiterea/cesionarea şi transferurile decurgând din acestea);
e) transferuri de sume în valutã reprezentând prestãri de servicii, neincluse la pct. 4.9 - operaţiuni în conturi curente;
f) alte transferuri de natura operaţiunilor valutare de capital, care nu pot fi încadrate în categoriile prevãzute în prezentul articol.

-----------
*) Achiziţionarea de cãtre rezidenţi de instrumente financiare sau unitãţi ale organismelor de plasament colectiv româneşti emise pe o piaţã strãinã este asimilatã cu achiziţionarea de cãtre aceştia de instrumente financiare sau unitãţi ale organismelor de plasament colectiv strãine.

ART. 5
Operaţiunile valutare între rezidenţi se referã la plãţile, încasãrile, transferurile şi orice alte operaţiuni care se realizeazã între aceştia în valutã.

SECŢIUNEA a 2-a
Reguli specifice privind efectuarea operaţiunilor valutare între rezidenţi şi nerezidenţi

ART. 6
(1) Operaţiunile valutare curente se efectueazã în valutã convertibilã şi în moneda naţionalã (leu) fãrã autorizarea Bãncii Naţionale a României.
(2) Operaţiunile valutare de capital, inclusiv cele de natura datoriei publice externe, se efectueazã în valutã convertibilã şi în moneda naţionalã (leu) fãrã autorizarea Bãncii Naţionale a României, cu excepţia operaţiunilor prevãzute a fi autorizate în: anexa nr. 3 - Instrucţiuni privind modul de autorizare a operaţiunilor valutare de capital şi anexa nr. 4 - Instrucţiuni privind autorizarea deschiderii şi funcţionãrii conturilor în strãinãtate ale rezidenţilor.
ART. 7
Operaţiunile valutare curente şi de capital vor fi interpretate într-un sens larg, astfel încât sã acopere, dupã caz, şi fãrã a fi limitative:
a) încheierea şi derularea tranzacţiilor, precum şi transferurile decurgând din acestea;
b) toate tehnicile financiare disponibile pe piaţã pentru realizarea unei anumite operaţiuni - tranzacţii la vedere (spot), tranzacţii cu instrumente financiare derivate (forward, options, swap, futures), deschiderea conturilor şi plasarea fondurilor în conturi;
c) lichidarea sau cesionarea activelor dobândite în urma investiţiilor efectuate sau a altor operaţiuni, repatrierea profiturilor rezultate sau utilizarea acestora;
d) rambursarea creditelor şi împrumuturilor.

SECŢIUNEA a 3-a
Reguli specifice privind efectuarea operaţiunilor valutare între rezidenţi

ART. 8
(1) Plãţile, încasãrile, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi se realizeazã în moneda naţionalã (leu).
(2) Se considerã autorizate prin prezentul regulament urmãtoarele categorii de rezidenţi, care pot efectua operaţiuni în valute convertibile în situaţiile mai jos prezentate:
a) instituţiile de credit - pentru operaţiuni prevãzute în autorizaţia de funcţionare emisã de Banca Naţionalã a României în condiţiile respectãrii cerinţelor legale referitoare la operaţiunile efectuate;
b) persoanele juridice care efectueazã plãţi şi încasãri nemijlocite decurgând din contracte de comerţ şi prestãri de servicii externe (export-import de bunuri şi servicii) pe baza contractelor de comision între comisionar şi comitent şi între comisionarul unui nerezident şi beneficiarul rezident, precum şi a contractelor de comerţ exterior respective;
c) persoanele juridice care efectueazã nemijlocit plãţi şi încasãri pe baza contractelor de subantreprizã decurgând din contracte de colaborare (cooperare) economicã internaţionalã, contracte externe de export a unor obiective complexe şi a unor produse cu ciclu lung de fabricaţie;
d) persoanele fizice şi juridice şi alte entitãţi - pentru operaţiuni care decurg din acte de comerţ derulate în porturi, în zonele din aeroporturi şi punctele de control ale trecerii frontierei de stat asimilate zonelor libere*), ori din acte de comerţ derulate pe parcurs extern în trenuri internaţionale, la bordul aeronavelor şi navelor;
e) persoanele fizice şi juridice şi alte entitãţi - pentru operaţiuni stipulate de prevederi legale exprese;
f) persoanele fizice - pentru operaţiuni între ele cu caracter incidental;
g) persoanele fizice şi juridice şi alte entitãţi - pentru operaţiuni nemijlocite ce decurg din organizarea şi/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi: transportul internaţional de mãrfuri şi de persoane, turismul internaţional;
h) persoanele fizice şi juridice şi alte entitãţi - pentru operaţiuni reprezentând redistribuirea de ajutoare în scop umanitar;
i) persoanele fizice şi juridice şi alte entitãţi - pentru operaţiuni cu autoritatea de implementare, decurgând din finanţãri ale instituţiilor financiare şi organismelor internaţionale (inclusiv finanţãri PHARE, SAPARD, ISPA);
j) persoanele fizice şi juridice şi alte entitãţi - pentru operaţiuni nemijlocite decurgând din contracte externe de prelucrare în regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, în mãsura în care colaboratorii rezidenţi sunt nominalizaţi în autorizaţia de perfecţionare activã;
k) persoanele fizice şi juridice şi alte entitãţi - pentru operaţiuni efectuate în strãinãtate;
l) asociaţii/acţionarii casei de schimb valutar - pentru operaţiuni ce decurg din acordarea, cu respectarea prevederilor legale aplicabile, de credite propriilor case de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi având ca obiect unic de activitate schimbul valutar pentru persoane fizice.
(3) Rezidenţii care fundamenteazã necesitatea efectuãrii operaţiunilor în valute convertibile cu alţi rezidenţi sau ale cãror operaţiuni în valute convertibile cu aceştia sunt condiţionate sau decurg din prevederi legale de obţinere a autorizaţiei Bãncii Naţionale a României pot solicita autorizarea în conformitate cu prevederile anexei nr. 5 - Instrucţiuni privind autorizarea efectuãrii operaţiunilor valutare între rezidenţi pe teritoriul României.
(4) Operaţiunile în valute convertibile între categoriile de rezidenţi menţionate la alin. (2) sau realizate în baza autorizaţiei emise de Banca Naţionalã a României se pot efectua numai pe baza acordului de voinţã al pãrţilor.

----------
*) Prin zone asimilate zonelor libere se înţelege zonele din aeroporturi şi punctele de trecere a frontierei de stat, pe sensul de intrare în ţarã, în zona stabilitã pânã la locurile unde se aplicã viza de intrare, precum şi pe sensul de ieşire din ţarã, dupã locurile stabilite pentru efectuarea controlului vamal.


SECŢIUNEA a 4-a
Reguli generale privind efectuarea operaţiunilor valutare

ART. 9
În România rezidenţii şi nerezidenţii au dreptul sã dobândeascã, sã deţinã integral şi sã utilizeze active financiare exprimate în valute convertibile, în condiţiile respectãrii prevederilor legale. În acest scop, rezidenţii şi nerezidenţii pot deschide conturi în valute convertibile la instituţii de credit.
ART. 10
Nerezidenţii pot repatria activele financiare deţinute în România. Nerezidenţii pot, de asemenea, transfera în ţarã şi/sau în strãinãtate activele financiare deţinute în România.
ART. 11
(1) Plãţile/transferurile dispuse de rezidenţi în vederea efectuãrii operaţiunilor valutare vor fi executate de cãtre instituţiile de credit pe baza documentelor justificative corespunzãtoare, prezentate în original şi în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu uzanţele internaţionale, atunci când este cazul, în condiţiile stabilite prin normele proprii ale acestora.
(2) În cazul plãţilor/transferurilor ordonate de clienţi prin sistem computerizat (Electronic Banking) sau prin alte modalitãţi de teletransmisie (fax, SWIFT etc.), clienţii vor transmite în mod obligatoriu instituţiilor de credit informaţiile necesare efectuãrii transferului extern, prevãzute în documentele de platã, urmând ca în maximum 5 zile bancare de la data plãţii sã remitã acestora documentele originale.
(3) Instituţiile de credit vor reţine în evidenţa proprie fotocopii de pe documentele originale pe baza cãrora s-au efectuat plãţile/transferurile.
ART. 12
(1) În cazul operaţiunilor valutare care sunt supuse autorizãrii de cãtre Banca Naţionalã a României, în conformitate cu prevederile prezentului regulament, se vor avea în vedere urmãtoarele condiţii:
a) autorizarea trebuie solicitatã şi obţinutã anterior începerii derulãrii operaţiunii. În cazul operaţiunilor efectuate fãrã autorizare din partea Bãncii Naţionale a României, solicitarea autorizaţiei se va face numai dupã intrarea în legalitate. Prin intrare în legalitate se înţelege revenirea la situaţia dinainte de efectuarea operaţiunii valutare cu încãlcarea dispoziţiilor legale (de exemplu, în cazul deschiderii de conturi în strãinãtate se va transfera întreaga sumã deţinutã în cont la o instituţie de credit din România şi se va închide contul din strãinãtate);
b) autorizarea se referã atât la iniţierea, cât şi la derularea operaţiunii (prin plãţi, încasãri, alte transferuri inclusiv în naturã);
c) sunt incidente toate celelalte dispoziţii legale aplicabile operaţiunilor respective;
d) orice modificare a datelor şi/sau a documentelor care au stat la baza acordãrii autorizaţiei, dupã caz, va fi comunicatã în termen de 5 zile bancare la Banca Naţionalã a României.
(2) Autorizaţia se acordã din punct de vedere valutar şi nu se referã la eficienţa, oportunitatea şi necesitatea angajãrii operaţiunii respective.
ART. 13
(1) În România nerezidenţii au dreptul sã dobândeascã, sã deţinã integral şi sã utilizeze active financiare exprimate în moneda naţionalã (leu), în condiţiile respectãrii prevederilor legale.
(2) Instituţiile de credit pot deschide nerezidenţilor conturi curente în moneda naţionalã (leu). Instituţiile de credit pot, de asemenea, deschide nerezidenţilor conturi de depozit în moneda naţionalã (leu), numai cu autorizarea prealabilã a Bãncii Naţionale a României.
(3) Sumele deţinute de nerezidenţi în conturile curente şi de depozit în moneda naţionalã (leu) pot fi convertite în valute convertibile prin intermediul pieţei valutare, conform prevederilor anexei nr. 1 - Instrucţiuni privind organizarea şi funcţionarea pieţei valutare interbancare din România şi ale anexei nr. 2 - Instrucţiuni privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României.
ART. 14
Rezidenţii pot deschide şi menţine conturi în valutã şi/sau în monedã naţionalã (leu) în strãinãtate, numai cu autorizarea prealabilã a Bãncii Naţionale a României. Fac excepţie de la obligaţia de autorizare conturile în moneda naţionalã (leu) deschise în ţãri cu care România are aranjamente de convertibilitate regionalã.
ART. 15
(1) Rezidenţii sunt obligaţi sã încaseze şi sã repatrieze în valutã şi/sau monedã naţionalã (leu) toate activele financiare dobândite din operaţiunile cu nerezidenţii, mai puţin taxele, comisioanele şi alte cheltuieli aferente.
(2) Fac excepţie de la obligaţia de repatriere:
a) instituţiile de credit, pentru activitãţile desfãşurate în baza autorizaţiei de funcţionare;
b) ambasadele, consulatele sau alte reprezentanţe şi misiuni permanente ale României în strãinãtate, pentru sumele necesare desfãşurãrii activitãţii specifice;
c) persoanele fizice, pentru veniturile realizate pe perioada şederii în strãinãtate;
d) rezidenţii ce deţin proprietãţi imobiliare, astfel cum sunt definite la art. 2 pct. 2.13, pentru veniturile aferente acestor proprietãţi/sumele transferate care sunt necesare acoperirii taxelor şi cheltuielilor pentru întreţinerea şi administrarea proprietãţii pe perioada deţinerii de drept;
e) persoanele juridice, pentru sumele ce reprezintã cheltuieli curente de desfãşurare a activitãţii reprezentanţelor, agenţiilor, birourilor care nu sunt înregistrate ca persoane juridice în strãinãtate;
f) rezidenţii, pentru sumele a cãror repatriere este obstrucţionatã temporar în baza unor prevederi legale în vigoare în ţara respectivã.

CAP. III
Piaţa valutarã

ART. 16
Piaţa valutarã cuprinde operaţiunile desfãşurate pe piaţa valutarã interbancarã şi operaţiunile de schimb valutar efectuate cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice.
ART. 17
Rezidenţii şi nerezidenţii au dreptul sã cumpere şi sã vândã în mod liber sume în valutã convertibilã contra monedã naţionalã (leu) pe piaţa valutarã din România prin intermediarii pieţei valutare, în condiţiile stabilite prin regulament.
ART. 18
(1) Organizarea şi funcţionarea pieţei valutare, precum şi accesul pe piaţa valutarã din România sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) operaţiunile de schimb valutar efectuate între persoane fizice în mod incidental.

CAP. IV
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 19
(1) Instituţiile de credit rãspund de aplicarea corectã a regulamentului, în mãsura în care prevederile le sunt aplicabile, pentru operaţiunile dispuse de clienţii acestora, precum şi pentru operaţiunile efectuate în nume şi cont propriu. În acest scop, instituţiile de credit vor solicita clienţilor orice informaţii şi documente justificative considerate necesare.
(2) Operaţiunile valutare se vor efectua de cãtre instituţiile de credit în baza normelor proprii emise în acest scop, cu respectarea standardelor de cunoaştere a clientelei, aplicarea mãsurilor pentru prevenirea şi combaterea spãlãrii banilor, a combaterii criminalitãţii organizate şi a utilizãrii sistemului financiar-bancar în scopul finanţãrii de acte de terorism, precum şi a altor dispoziţii legale în vigoare.
ART. 20
(1) În cazul existenţei unor incertitudini cu privire la încadrarea operaţiunilor valutare în prevederile regulamentului, rezidenţii şi nerezidenţii, prin reprezentanţii lor legali, se pot adresa în scris Direcţiei reglementare şi autorizare din cadrul Bãncii Naţionale a României.
(2) Instituţiile de credit, precum şi celelalte entitãţi se vor adresa Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare numai prin persoanele desemnate sã asigure conducerea sau prin împuterniciţii acestora.
(3) Documentele prezentate Bãncii Naţionale a României, redactate în limbi strãine, vor fi însoţite de traduceri realizate de traducãtori autorizaţi.
ART. 21
Rezidenţii şi nerezidenţii care dispun efectuarea de operaţiuni valutare sau solicitã autorizarea unor astfel de operaţiuni din partea Bãncii Naţionale a României rãspund de autenticitatea şi corectitudinea documentelor prezentate în acest scop.
ART. 22
Pentru situaţii care excedeazã cadrului explicit reglementat de prezentul regulament, pe bazã de fundamentare, cu aprobarea conducerii executive, direcţiile de specialitate din Banca Naţionalã a României pot da soluţii privind derularea operaţiunilor valutare în conformitate cu principiile stabilite prin prezentul regulament şi prin celelalte dispoziţii legale aplicabile.
ART. 23
Banca Naţionalã a României poate refuza emiterea autorizaţiilor din considerente ce ţin de imperative de politicã monetarã şi valutarã şi de situaţia balanţei de plãţi într-o anumitã perioadã, precum şi în situaţia când nu este fundamentatã necesitatea efectuãrii operaţiunilor valutare solicitate sau când acestea contravin prevederilor legale în vigoare.
ART. 24
În situaţia în care persoana autorizatã sesizeazã Bãncii Naţionale a României pierderea, furtul sau deteriorarea autorizaţiei, va solicita în scris eliberarea unui duplicat al acesteia. Cererea scrisã va fi însoţitã de autorizaţia deterioratã sau, dupã caz, de dovada publicãrii dispariţiei autorizaţiei. Duplicatul va fi emis în condiţiile stabilite de Banca Naţionalã a României.
ART. 25
În situaţia în care, pe parcursul monitorizãrii operaţiunilor valutare de capital, Banca Naţionalã a României constatã tendinţe adverse cu impact negativ asupra balanţei de plãţi şi politicii monetare şi valutare, fãrã a încãlca prevederile directivelor comunitare în materie, aceasta va lua mãsurile necesare, inclusiv reintroducerea temporarã a autorizãrii anumitor operaţiuni valutare de capital liberalizate în vederea realizãrii echilibrului balanţei de plãţi şi a eliminãrii factorilor perturbatori din domeniul monetar şi valutar.
ART. 26
Instituţiile de credit vor efectua operaţiunile valutare numai în limita obiectului de activitate autorizat de Banca Naţionalã a României.
ART. 27
Nerespectarea prevederilor prezentului regulament sau ale autorizaţiilor emise de Banca Naţionalã a României va fi sancţionatã conform prevederilor <>Legii nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile ulterioare, sau ale <>Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, cu modificãrile ulterioare, dupã caz.
ART. 28
Monitorizarea operaţiunilor valutare va fi efectuatã în conformitate cu normele specifice emise în acest sens de Banca Naţionalã a României.
ART. 29
Introducerea sau scoaterea în/din România de sume efective în valutã/monedã naţionalã (leu) sub forma bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie se face conform prevederilor anexei nr. 6 "Instrucţiuni privind importul şi exportul fizic de instrumente de platã sub formã de numerar".
ART. 30
Instrucţiunile prezentate în anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezentul regulament.
ART. 31
(1) Prezentul regulament intrã în vigoare în termen de 60 de zile calendaristice de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abrogã:
- <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997;
- <>Circulara nr. 7/1998 pentru modificarea unor prevederi din <>Regulamentul nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 201 din 29 mai 1998;
- <>Circulara nr. 25/1998 pentru modificarea unor prevederi din <>Regulamentul nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 514 din 30 decembrie 1998;
- <>Circulara nr. 22/1999 pentru modificarea unor prevederi din <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, modificat prin <>circularele Bãncii Naţionale a României nr. 7/1998 şi nr. 25/1998, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 449 din 15 septembrie 1999;
- <>Circulara nr. 26/1999 pentru modificarea <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 487 din 8 octombrie 1999;
- <>Circulara nr. 34/1999 pentru modificarea <>Regulamentului nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 631 din 24 decembrie 1999;
- <>Circulara nr. 33/2000 privind modificarea unor prevederi din Normele privind funcţionarea pieţei valutare - N.R.V.1 la <>Regulamentul nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, cu modificãrile ulterioare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 699 din 28 decembrie 2000;
- <>Circulara nr. 26/2001 pentru modificarea şi completarea <>Regulamentului nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 769 din 3 decembrie 2001;
- <>Circulara nr. 37/2002 pentru modificarea şi completarea <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a <>Circularei Bãncii Naţionale a României nr. 22/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 700 din 25 septembrie 2002;
- <>Circulara nr. 5/2003 pentru modificarea şi completarea <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 111 din 21 februarie 2003;
- <>Circulara nr. 31/2003 pentru modificarea şi completarea <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 781 din 6 noiembrie 2003;
- <>Circulara nr. 39/2003 privind modificarea şi completarea <>Circularei Bãncii Naţionale a României nr. 26/2001 pentru modificarea şi completarea <>Regulamentului nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 928 din 23 decembrie 2003.

p. Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Emil Iota Ghizari

Bucureşti, 30 ianuarie 2004.
Nr. 1.


ANEXA 1


INSTRUCŢIUNI
privind organizarea şi funcţionarea pieţei valutare interbancare din România

CAP. I
Organizarea pieţei valutare interbancare din România

ART. 1
În sensul prezentelor instrucţiuni, intermediari pe piaţa valutarã interbancarã (denumiţi în continuare intermediari) din România sunt instituţiile de credit autorizate sã funcţioneze în România, care vor acţiona pe piaţa valutarã interbancarã în limita obiectului lor de activitate prevãzut în autorizaţia de funcţionare şi cu îndeplinirea condiţiilor prevãzute în prezentele instrucţiuni.
ART. 2
(1) Condiţiile minimale ce trebuie sã fie îndeplinite pentru participarea pe piaţa valutarã interbancarã ca intermediar sunt urmãtoarele:
a) existenţa unei structuri organizatorice distincte şi a unui spaţiu specific pentru efectuarea tranzacţiilor;
b) reglementarea prin norme proprii a cel puţin urmãtoarelor elemente:
b1) procedurile de lucru cu clienţii;
b2) relaţiile cu alţi intermediari, în special cele cu privire la modalitãţile de comunicare, confirmare şi decontare a tranzacţiilor;
b3) competenţele şi limitele valorice pânã la care se poate angaja fiecare arbitrajist, precum şi limitele de lucru cu ceilalţi intermediari;
b4) penalitãţile convenite în relaţia cu clienţii, precum şi cu alţi intermediari, în cazul nerespectãrii termenelor de decontare a tranzacţiilor;
b5) sistemul de evidenţã contabilã a tranzacţiilor;
c) desemnarea personalului implicat în efectuarea tranzacţiilor;
d) relaţiile de corespondent stabilite prin conturi deschise în strãinãtate, pentru cel puţin urmãtoarele patru valute convertibile: EUR, USD, GBP, CHF;
e) existenţa unui sistem operaţional specific, care sã cuprindã cel puţin:
e1) echipament informaţional specific tip Reuters, Telerate, Bloomberg etc.;
e2) echipamente tehnice specifice pentru plãţi şi comunicaţii (linii telefonice interne şi internaţionale, sistem de înregistrare a convorbirilor telefonice, telex, SWIFT, fax etc.).
(2) Intermediarii vor notifica la Banca Naţionalã a României - Direcţia politici monetare data la care încep activitatea pe piaţa valutarã interbancarã. De asemenea, vor transmite la Banca Naţionalã a României - Direcţia operaţiuni de piaţã lista nominalã a arbitrajiştilor, vechimea în profesie, inclusiv vechimea în activitatea de schimb valutar, precum şi nominalizarea arbitrajistului-şef; orice modificare în ceea ce priveşte datele prezentate în aceastã listã va fi comunicatã în termen de 3 zile bancare de la producerea acesteia.

CAP. II
Principii de desfãşurare a tranzacţiilor pe piaţa valutarã interbancarã

SECŢIUNEA 1
Principii generale

ART. 3
Piaţa valutarã interbancarã din România funcţioneazã în fiecare zi bancarã între orele 9,00 şi 16,00.
ART. 4
(1) Intermediarii sunt obligaţi sã afişeze, în timpul orelor de funcţionare a pieţei valutare interbancare, cursurile de schimb valutar ale monedei naţionale - leu (vânzare/cumpãrare), la vedere (spot) şi la termen (forward), prin sisteme de difuzare a informaţiei tip Reuters, Telerate, Bloomberg etc. pentru cel puţin urmãtoarele valute convertibile:
a) euro (EUR);
b) dolarul american (USD);
c) lira sterlinã (GBP);
d) francul elveţian (CHF).
(2) Stabilirea cursurilor de schimb ale pieţei valutare din România de cãtre Banca Naţionalã a României se face prin cotaţie directã.
(3) Cursul de schimb la termen va fi cotat pentru cel puţin urmãtoarele scadenţe:
a) o lunã (1M);
b) trei luni (3M);
c) şase luni (6M);
d) nouã luni (9M);
e) douãsprezece luni (12M).
ART. 5
(1) Intermediarii au obligaţia sã coteze, la solicitarea clienţilor sau a altor intermediari, cursuri de schimb ferme sau orientative şi pentru celelalte valute incluse în lista cursurilor de schimb ale pieţei valutare, comunicatã de Banca Naţionalã a României.
(2) În situaţia în care cotaţia fermã, suma în valutã şi data valutei sunt acceptate de client sau de intermediar, tranzacţia este consideratã încheiatã şi se executã necondiţionat.
ART. 6
Marja dintre cursurile de schimb de vânzare şi cele de cumpãrare va fi determinatã liber pe piaţa valutarã interbancarã.
ART. 7
Cursurile de schimb cotate de instituţiile de credit pot fi diferite în funcţie de natura operaţiunii (operaţiune în cont sau cu numerar) sau de raporturile cu clienţii, precum şi în concordanţã cu politica proprie de trezorerie.

SECŢIUNEA a 2-a
Principii în relaţia intermediar-intermediar

ART. 8
Se interzice personalului implicat în activitatea de intermediere:
a) încheierea, pe baza unor convenţii cu caracter oneros sau pentru interes personal, a unor tranzacţii la cursuri de schimb în afara pieţei valutare interbancare;
b) dezvãluirea de informaţii aferente unor tranzacţii încheiate cu clienţi sau cu alţi intermediari;
c) primirea de vizite la locul de muncã (sala de arbitraj) fãrã aprobarea expresã a conducerii executive.
ART. 9
Conducerile executive ale intermediarilor vor lua mãsuri pentru delimitarea atribuţiilor şi departajarea activitãţilor de piaţã valutarã pe compartimente distincte, conform practicilor internaţionale (front office, back office, cifru şi corespondenţã bancarã).
ART. 10
(1) Tranzacţiile între intermediari se încheie în nume propriu, prin confirmare între arbitrajişti (telefonic, telex, Reuters dealing, Internet) şi reconfirmãri letrice şi telex, SWIFT sau Internet, codificate corespunzãtor (letric - specimene de semnãturi, telex - chei telegrafice, SWIFT - chei SWIFT, Internet - semnãturã electronicã).
(2) Reconfirmarea trebuie sã includã cel puţin urmãtoarele elemente:
- contrapartida;
- data încheierii tranzacţiei;
- data valutei;
- valuta convertibilã (valutele convertibile) tranzacţionatã (tranzacţionate);
- sumele tranzacţionate;
- tipul tranzacţiei;
- cursul de schimb valutar;
- corespondenţii pãrţilor;
- modalitatea de încheiere a tranzacţiei (telefon, telex, Reuters dealing, Internet etc.).
ART. 11
Instrucţiunile de platã şi decontare vor fi transmise în cel mai scurt timp, de regulã în aceeaşi zi. Banca Naţionalã a României recomandã folosirea instrucţiunilor standard de platã între parteneri pentru preîntâmpinarea apariţiei unor eventuale diferenţe sau erori în decontarea sumelor tranzacţionate.
ART. 12
(1) La primire, documentele de mai sus se verificã şi, pentru eventuale diferenţe, pãrţile vor lua legãtura în vederea soluţionãrii situaţiei pe cale amiabilã. În caz de litigiu, pãrţile pot recurge la instanţe de arbitraj preconvenite.
(2) Banca Naţionalã a României poate arbitra litigii apãrute în aplicarea prevederilor prezentelor instrucţiuni, dar numai dupã ce pãrţile implicate dovedesc cã au epuizat toate posibilitãţile de soluţionare pe cale amiabilã.
(3) În astfel de cazuri, pãrţile trebuie sã recunoascã în prealabil, în scris, principiul acceptãrii necondiţionate a deciziei de soluţionare a litigiului, adoptatã de Banca Naţionalã a României.

SECŢIUNEA a 3-a
Principii în relaţia intermediar-client

ART. 13
(1) Accesul pe piaţa valutarã interbancarã din România cu ordine de cumpãrare de valutã este permis pentru:
a) rezidenţi - persoane fizice;
b) rezidenţi - persoane juridice şi alte entitãţi:
b1) pentru efectuarea de plãţi/transferuri decurgând din operaţiuni valutare curente şi de capital;
b2) pentru rambursarea creditelor şi achitarea dobânzilor şi comisioanelor aferente creditelor în valutã primite de la o instituţie de credit rezidentã sau de la o societate de credit ipotecar rezidentã, precum şi pentru cumpãrarea de sume în valutã, în situaţia în care nu deţin disponibilitãţi proprii în conturile lor deschise la instituţiile de credit, pentru plãţi în favoarea altor rezidenţi, decurgând din operaţiuni stipulate de prevederi legale exprese, şi pentru plãţi reprezentând contravaloarea documentelor de transport emise de reprezentanţele companiilor aeriene strãine;
b3) pentru efectuarea tranzacţiilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice, numai de cãtre entitãţile menţionate la art. 1 lit. b) din anexa nr. 2 - Instrucţiuni privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României;
c) nerezidenţi: pentru efectuarea conversiei sumelor exprimate în moneda naţionalã (leu), dobândite în condiţiile legii.
(2) Accesul pe piaţa valutarã interbancarã din România cu ordine de vânzare de valutã este liber atât pentru rezidenţi, cât şi pentru nerezidenţi.
ART. 14
(1) La cumpãrarea de valutã convertibilã, rezidenţii au obligaţia de a proba cu documente originale, inclusiv autorizaţia emisã de Banca Naţionalã a României, atunci când este cazul, natura operaţiunii valutare şi nivelul sumei solicitate a fi plãtitã/transferatã. Fac excepţie de la aceastã prevedere casele de schimb valutar şi cooperativele de credit pentru punctele de schimb valutar proprii, pentru cumpãrãrile de valutã în limita disponibilitãţilor bãneşti, precum şi societãţile de credit ipotecar, pentru operaţiunile prevãzute, potrivit legii, în obiectul de activitate al acestora.
(2) La cumpãrarea de valutã convertibilã, nerezidenţii au obligaţia de a proba cu documente originale provenienţa legalã a sumelor în moneda naţionalã (leu).
(3) Pentru persoanele fizice rezidente, în situaţia în care scopul transferului extern nu poate fi probat cu documente, este suficientã completarea pe principiul bunei-credinţe a formularului instituţiei de credit prin care se dispune plata.
ART. 15
Ordinele de vânzare/cumpãrare de valutã ale clienţilor (rezidenţi şi nerezidenţi) titulari de conturi se completeazã conform modelelor prezentate în anexele nr. 1.A şi 1.B.
ART. 16
În situaţia în care clientul nu acceptã cotaţia fermã a intermediarului, acesta poate opta pentru un ordin de vânzare/cumpãrare de valutã la curs limitat; valabilitatea în timp a unui astfel de ordin va fi indicatã în mod expres de cãtre client.
ART. 17
Tranzacţiile de schimb valutar încheiate se executã necondiţionat de cãtre intermediari şi se confirmã clienţilor prin extras de cont.
ART. 18
(1) Intermediarii pot accepta primirea ordinelor de cumpãrare/vânzare la vedere sau la termen de la clienţi şi prin alte modalitãţi de teletransmisie (fax, SWIFT etc.), prin sistem computerizat, cu condiţia comunicãrii aceloraşi elemente cuprinse în modelele prezentate în anexele nr. 1.A şi 1.B şi în documentaţia aferentã.
(2) Documentaţia aferentã tranzacţiei va fi înaintatã instituţiilor de credit în maximum 5 zile bancare.
ART. 19
Intermediarii şi arbitrajiştii acestora au obligaţia de a asigura executarea cu prioritate a ordinelor clienţilor în timpul orelor de funcţionare a pieţei valutare interbancare şi de a nu concura executarea ordinelor acestora cu ordinele în nume şi în cont propriu.
ART. 20
Intermediarii vor stabili procedurile care sã le permitã verificarea îndeplinirii de cãtre clienţi a prezentelor instrucţiuni şi a celorlalte prevederi legale şi vor înainta Bãncii Naţionale a României toate informaţiile şi orice document solicitat de cãtre aceasta.
ART. 21
(1) Pentru sumele în valutã cumpãrate pe piaţa valutarã interbancarã în scopul efectuãrii de cãtre clienţii prevãzuţi la art. 13 alin. (1) lit. b) a operaţiunilor prezentate la art. 13 alin. (1) lit. b1) şi b2) şi neutilizate în termen de 30 de zile calendaristice de la data expirãrii termenelor de platã conform destinaţiei iniţiale sau pentru alte operaţiuni valutare curente ori de capital, instituţiile de credit vor proceda la rãscumpãrarea sumelor respective la cursul de schimb al tranzacţiei iniţiale de cumpãrare.
(2) Pentru sumele în valutã existente în cont, neutilizate conform prevederilor alin. (1), precum şi pentru cele care constituie obiect al colectãrii creanţelor bugetare prin executare silitã, ordinul de cumpãrare de valutã se completeazã de cãtre instituţiile de credit respective, în cazul când clienţii în cauzã refuzã sã întocmeascã ordinul de vânzare de valutã în acest scop.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 22
Pentru fiecare zi de întârziere în decontarea tranzacţiilor desfãşurate pe piaţa valutarã interbancarã, partea prejudiciatã (client sau intermediar) poate pretinde daune moratorii.
ART. 23
Tranzacţiile efectuate în afara orelor de funcţionare a pieţei valutare interbancare şi, în special, în alte locuri decât cele desemnate (front office) vor fi permise numai în situaţii excepţionale, cu aprobarea prealabilã a persoanelor desemnate sã asigure conducerea intermediarilor.
ART. 24
Intermediarii, precum şi salariaţii acestora (arbitrajişti) pot înfiinţa asociaţii profesionale având drept scop ridicarea standardelor profesionale, stabilirea şi impunerea unor reguli de conduitã şi eticã profesionalã în desfãşurarea tranzacţiilor pe piaţa valutarã interbancarã din România, scop în care pot emite, cu avizul asociaţiei profesionale respective şi cu notificarea Bãncii Naţionale a României, coduri de conduitã.

NOMENCLATOR

Prezentul nomenclator cuprinde expresii uzuale şi înţelesul lor general acceptat, folosirea lor ducând la evitarea neînţelegerilor ce ar putea apãrea în timpul încheierii unei tranzacţii.
În toate cazurile, valuta/valutele tranzacţionatã/tranzacţionate trebuie clar specificatã/specificate.
În anumite cazuri evidente, unii termeni pot fi utilizaţi atât pentru operaţiuni de fructificare de fonduri, cât şi pentru tranzacţii de schimb valutar.
Operaţiune la vedere (spot) - o operaţiune de vânzare/cumpãrare de valutã cu decontare în maximum douã zile de la data încheierii tranzacţiei, la cursul de schimb stabilit între pãrţi (curs spot). În cazul în care ziua de decontare este o zi nebancarã, decontarea are loc în urmãtoarea zi bancarã. (Fac excepţie cazurile în care între pãrţi existã alte convenţii.)
Operaţiune la termen (forward) - o operaţiune de vânzare/cumpãrare de valutã cu decontare dupã mai mult de douã zile de la data încheierii tranzacţiei, la cursul de schimb stabilit între pãrţi (curs forward). În cazul în care ziua de decontare este o zi nebancarã, decontarea are loc în urmãtoarea zi bancarã. (Fac excepţie cazurile în care între pãrţi existã alte convenţii.)
Operaţiune swap - o operaţiune de cumpãrare şi vânzare simultanã a aceleiaşi sume în valutã cu aceeaşi contrapartidã, cu decontarea la douã date de valutã diferite (de regulã, spot şi forward), la cursuri de schimb stabilite (spot şi forward) la data tranzacţiei.
Data tranzacţiei - data la care se încheie tranzacţia.
Data valutei (value date) - data la care se face decontarea tranzacţiei:
- value today (same day value) - data valutei este aceeaşi cu data tranzacţiei;
- value tomorrow - data valutei este ziua bancarã urmãtoare faţã de data tranzacţiei;
- spot - data valutei este la douã zile bancare de la data tranzacţiei;
- forward - orice datã a valutei ulterioarã decontãrii spot.
Poziţie deschisã - diferenţa dintre totalul cumpãrãrilor la vedere şi la termen şi totalul vânzãrilor la vedere şi la termen efectuate într-o valutã pentru care se asumã un risc valutar.
Poziţie închisã - cumpãrãri şi vânzãri într-o valutã sau active şi pasive valutare care se echilibreazã pe total, negenerând o poziţie deschisã.
Cotaţie fermã (firm quotation) - cotarea unui preţ ferm care angajeazã instituţia de credit. Este recomandatã adãugarea unor restricţii de timp sau de sumã ("ferm pentru un minut" sau "ferm pentru un milion").
Cotaţie orientativã (for info only) - o cotaţie care nu este fermã, datoritã imposibilitãţii de a tranzacţiona din anumite motive (depãşirea limitei de expunere etc.).
Cotaţie directã - o cotaţie este directã atunci când moneda naţionalã este exprimatã în funcţie de o unitate monetarã a altei valute, numitã de bazã (de exemplu: 1 EUR = 38.241 ROL, EUR fiind unitatea monetarã de bazã).
Cotaţie indirectã - o cotaţie este indirectã când o unitate monetarã naţionalã, numitã de bazã, este exprimatã în funcţie de o valutã (de exemplu: 1 ROL = 43,48 TRL, ROL fiind unitatea monetarã de bazã).
Ordin la curs limitat - ordin ce trebuie executat pânã la cursul limitã indicat de client.
Înţelesul termenului "limitat" este "vindeţi cu cel puţin" în cazul unui ordin de vânzare şi "cumpãraţi cu cel mult" în cazul unui ordin de cumpãrare. Ordinele trebuie sã specifice perioada pentru care sunt valabile (numãrul de zile).
Punct (pip) - ultima cifrã a unei cotaţii.



ANEXA 1.A

┌─────────────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────┐
│Denumire/Nume client ........│ │ACCEPTAT/RESPINS (motivul ..........│
│.............................│ │..................................) │
│Adresa/Sediul ...............│ │la CURSUL COTAT FERM şi acceptat de │
│Tel/telex ...................│ │client de .......... lei/...........│
│Persoane de contact .........│ │sau la CURSUL LIMITAT solicitat de │
│CUI/CNP .....................│ │client de .......... lei/...........│
│Nerezident*) [] │ │EXECUTAT LA CURSUL de ..... lei/....│
└─────────────────────────────┘ │ │
│ Semnãtura Semnãtura │
│ autorizatã clientului │
│ L.S. L.S. │
│ │
│ Se completeazã de intermediar la │
│ sediul acestuia în prezenţa │
│ clientului. │
└────────────────────────────────────┘



ORDIN DE CUMPĂRARE VALUTĂ [] LA VEDERE / [] LA TERMEN

Valabil pânã la data de ...............
Cãtre .................................


CUMPĂRAŢI suma de ......./......... cu data valutei de ..........
(cifre) (litere)

Echivalentul în lei îl veţi recupera din contul nostru de
disponibil nr. ..........................................
deschis la ..............................................
Suma în valutã cumpãratã o veţi vira cu aceeaşi datã de valutã
(sus-menţionatã) în contul nostru nr. ...........................
deschis la ......................................

1. Anexãm urmãtoarele documente care probeazã natura operaţiunii
valutare:
.............................................................
.............................................................
.............................................................
2. Scopul cumpãrãrii de valutã este:
● Operaţiune valutarã curentã;
● Operaţiune valutarã de capital reprezentând:
● Investiţie directã;
● Credit si împrumut financiar;
● Credit legat de comerţul internaţional în care participã
un rezident;
● Operaţiune cu instrumente financiare tranzacţionate în mod
curent pe piaţa de capital;
● Operaţiune cu instrumente financiare tranzacţionate în mod
curent pe piaţa monetarã;
● Operaţiune cu unitãţi ale organismelor de plasament colectiv;
● Altã operaţiune valutarã de capital;
● Altã operaţiune valutarã.

3. Declarãm cã suntem de acord ca sumele în valutã cumpãrate în baza prezentului ordin şi neutilizate în termen de 30 de zile calendaristice de la data expirãrii termenelor de platã conform destinaţiei iniţiale sau pentru alte operaţiuni valutare curente sau de capital sã fie rãscumpãrate de instituţia de credit prin care se executã prezentul ordin, la cursul de schimb al tranzacţiei iniţiale de cumpãrare.


............... ....................
Data întocmirii Semnãtura autorizatã

L.S.

Observaţii:
-----------
1. Se marcheazã cãsuţele dupã caz.
2. Punctul 2 se completeazã numai de cãtre rezidenţi, persoane juridice şi alte entitãţi.
3. Punctul 1 şi 2 nu se completeazã de cãtre persoanele fizice rezidente.
4. Prevederile pct. 3 nu se aplicã persoanelor fizice rezidente, persoanelor juridice rezidente prevãzute la art. 13 lit. b3) şi nerezidenţilor persoane fizice, persoane juridice şi alte entitãţi.

----------------
*) Nerezident din punct de vedere valutar, conform art. 2 pct. 2.3 din regulament.




ANEXA 1.B

┌─────────────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────┐
│Denumire/Nume client ........│ │ACCEPTAT/RESPINS (motivul ..........│
│.............................│ │..................................) │
│Adresa/Sediul ...............│ │la CURSUL COTAT FERM şi acceptat de │
│Tel/telex ...................│ │client de .......... lei/...........│
│Persoane de contact .........│ │sau la CURSUL LIMITAT solicitat de │
│CUI/CNP .....................│ │client de .......... lei/...........│
│Nerezident*) [] │ │EXECUTAT LA CURSUL de ..... lei/....│
└─────────────────────────────┘ │ │
│ Semnãtura Semnãtura │
│ autorizatã clientului │
│ L.S. L.S. │
│ │
│ Se completeazã de intermediar la │
│ sediul acestuia în prezenţa │
│ clientului. │
└────────────────────────────────────┘



ORDIN DE VANZARE VALUTĂ [] LA VEDERE / [] LA TERMEN

Valabil pânã la data de ...............
Cãtre .................................


VINDEŢI suma de ......./........ din contul nostru nr. .......
(cifre) (litere)
deschis la .............. cu data valutei de .................
Contravaloarea în lei se va vira cu aceeaşi datã a valutei în
contul nostru în lei nr. .......... deschis la ................
Scopul vânzãrii de valutã este: ...............................
...............................................................
...............................................................



............... ....................
Data întocmirii Semnãtura autorizatã

L.S.

Observaţii:
-----------
1. Se marcheazã cãsuţele dupã caz.
2. Scopul vânzãrii de valutã se completeazã numai de cãtre nerezidenţi, persoane fizice, juridice şi alte entitãţi.

-------------
*) Nerezident din punct de vedere valutar, conform art. 2 pct. 2.3 din regulament.



ANEXA 2


INSTRUCŢIUNI
privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României

CAP. I
Categorii de entitãţi care pot fi autorizate sã efectueze operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice

ART. 1
Operaţiunile de schimb valutar pentru persoane fizice pe teritoriul României pot fi efectuate numai de urmãtoarele categorii de entitãţi - intermediari, cu îndeplinirea condiţiilor legale aplicabile:
a) instituţii de credit;
b) case de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, având ca obiect unic de activitate schimbul valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice;
c) entitãţile care deţin în administrare unitãţi hoteliere şi au în obiectul de activitate operaţiuni de cumpãrare de valutã convertibilã sub formã de numerar şi substitute de numerar.

CAP. II
Locul unde se pot efectua operaţiuni de schimb valutar

ART. 2
Instituţiile de credit pot efectua operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice prin intermediul punctelor de schimb valutar înfiinţate în incinta tuturor sediilor proprii (centrale, sucursale, agenţii, puncte de lucru sau alte structuri asimilate acestora), cu respectarea prezentelor instrucţiuni şi a prevederilor legale aplicabile, precum şi prin puncte de schimb valutar înfiinţate în alte spaţii decât în incinta sediilor proprii, cu îndeplinirea condiţiilor de dotare prevãzute la art. 14.
ART. 3
Casele de schimb valutar pot efectua operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice prin intermediul punctelor de schimb valutar.
ART. 4
Entitãţile care deţin în administrare unitãţi hoteliere pot desfãşura operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar la recepţia hotelului, care este consideratã în accepţiunea prezentelor instrucţiuni punct de schimb valutar.

CAP. III
Operaţiunile care pot fi efectuate de entitãţile prevãzute la art. 1

ART. 5
Instituţiile de credit pot efectua urmãtoarele operaţiuni de schimb valutar:
a) cumpãrare de valutã convertibilã sub formã de numerar şi substitute de numerar contra monedei naţionale de la persoane fizice rezidente şi nerezidente, cu respectarea prevederilor regulamentului;
b) vânzare de valutã convertibilã sub formã de numerar şi substitute de numerar (cecuri de cãlãtorie) contra monedei naţionale persoanelor fizice rezidente, în conformitate cu prevederile regulamentului;
c) vânzare de valutã convertibilã sub formã de numerar contra monedei naţionale persoanelor fizice nerezidente, în limita sumei evidenţiate ca fiind schimbatã anterior în baza unui bon fiscal (pentru schimb valutar) sau buletin de schimb valutar, dupã caz, precum şi în limita sumelor în monedã naţionalã pentru care existã prevederi legale care permit convertirea lor în valutã prin intermediul punctelor de schimb valutar;
d) cumpãrare de valutã convertibilã sub formã de numerar contra monedei naţionale de la persoane fizice rezidente şi nerezidente, prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar.
ART. 6
Casele de schimb valutar pot efectua urmãtoarele operaţiuni de schimb valutar:
a) cumpãrare de valutã convertibilã sub formã de numerar şi substitute de numerar contra monedei naţionale de la persoane fizice rezidente şi nerezidente, cu respectarea prevederilor regulamentului;
b) vânzare de valutã convertibilã sub formã de numerar şi substitute de numerar (cecuri de cãlãtorie) contra monedei naţionale persoanelor fizice rezidente, în conformitate cu prevederile regulamentului;
c) vânzare de valutã convertibilã sub formã de numerar contra monedei naţionale persoanelor fizice nerezidente, în limita sumei evidenţiate ca fiind schimbatã anterior în baza unui bon fiscal (pentru schimb valutar) sau buletin de schimb valutar, dupã caz, precum şi în limita sumelor în monedã naţionalã pentru care existã prevederi legale care permit convertirea lor în valutã prin intermediul punctelor de schimb valutar. Aceste operaţiuni se pot efectua numai prin punctele de schimb valutar existente în punctele de control şi trecere a frontierei;
d) cumpãrare de valutã convertibilã sub formã de numerar contra monedei naţionale de la persoane fizice rezidente şi nerezidente, prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar.
ART. 7
Entitãţile care deţin în administrare unitãţi hoteliere pot efectua urmãtoarele operaţiuni de schimb valutar:
a) cumpãrare de valutã convertibilã sub formã de numerar şi substitute de numerar contra monedei naţionale de la persoane fizice, clienţi ai acestora;
b) cumpãrare de valutã convertibilã sub formã de numerar contra monedei naţionale de la persoane fizice rezidente şi nerezidente, prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar.

CAP. IV
Autorizarea entitãţilor prevãzute la art. 1

ART. 8
(1) Procesul de autorizare de cãtre Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare a efectuãrii operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României se referã la:
a) emiterea autorizaţiei de funcţionare pentru entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b) şi pentru operaţiunile de schimb valutar desfãşurate de entitãţile prevãzute la art. 1 lit. c);
b) atribuirea codului statistic pentru entitãţile prevãzute la art. 1.
(2) Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. a) sunt autorizate sã efectueze operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României, în conformitate cu autorizaţia de funcţionare emisã în baza legislaţiei specifice.
ART. 9
Entitãţile prevãzute la art. 1 pot începe efectuarea operaţiunilor de schimb valutar printr-un numãr nelimitat de puncte de schimb valutar, dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au primit autorizaţia de funcţionare emisã de Banca Naţionalã a României;
b) li s-a atribuit codul statistic de cãtre Banca Naţionalã a României pentru fiecare punct de schimb valutar;
c) au înscris codul statistic pe ştampila punctului de schimb valutar.
ART. 10
În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, solicitanţii vor depune la registratura Bãncii Naţionale a României sau vor transmite prin corespondenţã o cerere de autorizare, semnatã de persoane împuternicite prin actul constitutiv sã reprezinte societatea sau de persoane care pot dovedi cu acte cã au fost mandatate în mod expres sã reprezinte societatea în relaţia cu Banca Naţionalã a României, însoţitã de documentaţia corespunzãtoare (specificatã în lista prevãzutã în anexa nr. 2.A), dupã cum urmeazã;
a) casele de schimb valutar organizate ca persoane juridice conform <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, având ca obiect unic de activitate schimbul valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice (pct. D1-D6, D8, D9, precum şi D11-D13, atunci când este cazul);
b) entitãţile care deţin în administrare unitãţi hoteliere, cu respectarea condiţiilor aplicabile activitãţii de turism (pct. D1-D2, D5-D9).
ART. 11
(1) În vederea obţinerii codului statistic, entitãţile prevãzute la art. 1 vor depune la registratura Bãncii Naţionale a României sau vor transmite prin corespondenţã o cerere de atribuire de cod statistic pentru punctul de schimb valutar, însoţitã de declaraţia prevãzutã la pct. D8 din lista cuprinsã în anexa nr. 2.A şi de acordul prevãzut la pct. D14, dupã caz.
(2) În vederea obţinerii codului statistic pentru aparatele automate de schimb valutar, entitãţile prevãzute la art. 1 vor depune la registratura Bãncii Naţionale a României sau vor transmite prin corespondenţã o cerere de atribuire de cod statistic pentru punctul de schimb valutar, însoţitã de declaraţia prevãzutã la pct. D8 şi de documentaţia prevãzutã la pct. D10 din lista cuprinsã în anexa nr. 2.A.
ART. 12
(1) Atât la înfiinţare, cât şi pe parcursul funcţionãrii, disponibilitãţile bãneşti în monedã naţionalã şi/sau în valutã convertibilã ale entitãţilor prevãzute la art. 1 lit. b) trebuie sã fie în echivalent de minimum 75.000 EUR. La stabilirea nivelului disponibilitãţilor bãneşti în echivalent euro vor fi utilizate cursurile de schimb ale pieţei valutare comunicate de Banca Naţionalã a României în ziua anterioarã datei la care se face evaluarea.
(2) Disponibilitãţile bãneşti pot proveni din: sumele depuse ca aport în numerar la constituirea capitalului social, alte elemente de capitaluri proprii rezultate din activitatea de schimb valutar, majorãrile ulterioare de capital social, precum şi din împrumuturi primite exclusiv de la asociaţii/acţionarii casei de schimb valutar, cu respectarea prevederilor legale aplicabile. Sumele pe care asociaţii/acţionarii casei de schimb valutar le pun la dispoziţia casei de schimb valutar sub formã de împrumuturi trebuie sã provinã din disponibilitãţi proprii şi nu din alte împrumuturi.
(3) Disponibilitãţile bãneşti pot fi pãstrate în conturi curente deschise la instituţii de credit din România şi în casieriile caselor/punctelor de schimb valutar.
(4) Operaţiunile de schimb valutar ale caselor de schimb valutar se vor efectua numai cu disponibilitãţile bãneşti ale acestora menţionate la alin. (1).
ART. 13
Nu pot fi înfiinţate puncte de schimb valutar amplasate în garaje, chioşcuri, alte construcţii similare, în locuri izolate, la etajele sau în subsolurile clãdirilor cu destinaţie de locuinţã.
ART. 14
Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b) trebuie sã aibã asiguratã, pentru fiecare punct de schimb valutar, dotarea necesarã derulãrii activitãţii de schimb valutar. Prin dotare se înţelege urmãtoarele:
a) ghişeu care sã asigure izolarea casierului, precum şi pãstrarea şi manipularea în deplinã siguranţã a valorilor;
b) tehnicã de calcul (aparat de marcat electronic fiscal sau calculator, dupã caz) şi programe care sã asigure emiterea bonurilor fiscale (pentru schimb valutar), respectiv a buletinelor de schimb valutar, precum şi evidenţa operaţiunilor;
c) aparat de verificare a autenticitãţii bancnotelor;
d) orice alte dotãri prevãzute de legislaţia în vigoare, inclusiv cele care asigurã îndeplinirea condiţiilor legale privind pãstrarea în deplinã securitate a valorilor.
ART. 15
În situaţiile în care entitãţile prevãzute la art. 1 înfiinţeazã mai multe puncte de schimb valutar la aceeaşi adresã, cererea de atribuire a codului statistic se va face pentru fiecare punct de schimb valutar, cu specificarea amplasãrii în spaţiul respectiv (faţã de anumite repere fixe) a punctelor de schimb valutar în cauzã.
ART. 16
(1) În termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete, Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare va remite solicitantului autorizaţia de funcţionare/scrisoarea de atribuire a codului statistic sau va comunica în scris respingerea cererii de autorizare/atribuire a codului statistic şi motivele respingerii.
(2) În termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la primirea autorizaţiei de funcţionare/scrisorii de atribuire a codului statistic, entitãţile prevãzute la art. 1 au obligaţia sã înceapã activitatea de schimb valutar.

CAP. V
Condiţii de funcţionare a entitãţilor prevãzute la art. 1

ART. 17
La sediul fiecãrui punct de schimb valutar vor fi afişate la loc vizibil fotocopia scrisorii Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare de atribuire a codului statistic, precum şi programul zilnic de funcţionare ce trebuie respectat.
ART. 18
Operaţiunile de vânzare/cumpãrare se fac pe bazã de document de identitate legal valabil. Se interzice înscrierea în documentul de identitate a vreunei menţiuni privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar.
ART. 19
(1) Entitãţile prevãzute la art. 1 îşi stabilesc în mod liber cursurile de schimb valutar, atât cele de cumpãrare, cât şi cele de vânzare. Pentru schimbul valutar pe bazã de substitute de numerar se pot stabili cursuri de schimb valutar diferite faţã de cele practicate pentru numerar.
(2) Se interzice practicarea unor cursuri de schimb valutar diferite pentru monedele şi bancnotele aceleiaşi valute.
ART. 20
Cursurile de schimb valutar pot fi modificate în cursul aceleiaşi zile lucrãtoare, cu condiţia afişãrii listei cursurilor în vigoare şi înregistrãrii corespunzãtoare în toate documentele ce stau la baza operaţiunilor de schimb valutar.
ART. 21
Listele cursurilor de schimb de vânzare/cumpãrare pentru valutã convertibilã şi substitute de numerar, semnate de persoanele împuternicite de conducerea entitãţilor prevãzute la art. 1, purtând ştampila acestora, vor fi afişate la loc vizibil, pe perioada programului zilnic de lucru, urmând ca la sfârşitul zilei de lucru sã fie anexate la registrul tranzacţiilor.
ART. 22
(1) Pentru operaţiunile de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar se pot încasa comisioane numai în moneda naţionalã. Comisioanele practicate vor fi evidenţiate distinct în listele de cursuri de schimb valutar, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(2) În situaţia în care entitãţile prevãzute la art. 1 nu practicã comisioane, în listele cursurilor de schimb valutar se va regãsi sintagma "comision zero".
ART. 23
(1) Instituţiile de credit şi entitãţile care deţin în administrare unitãţi hoteliere întocmesc buletine de schimb valutar, documente cu regim special, potrivit prevederilor legale aplicabile.
(2) Buletinele de schimb valutar se întocmesc în douã exemplare, un exemplar fiind înmânat clientului, iar al doilea exemplar fiind ataşat la registrul tranzacţiilor.
(3) Casele de schimb valutar întocmesc bonuri fiscale (pentru schimb valutar), în conformitate cu prevederile legale aplicabile.
(4) Pentru fiecare tranzacţie se vor întocmi bonuri fiscale (pentru schimb valutar) sau buletine de schimb valutar, dupã caz, care trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele elemente: denumirea emitentului; adresa emitentului; codul statistic al punctului de schimb valutar; data emiterii; seria şi numãrul buletinului de schimb valutar/bonului fiscal (pentru schimb valutar); numele şi prenumele clientului; ţara clientului; documentul de identitate al clientului: tip, serie, numãr; rezident/nerezident; suma încasatã de la client (valutã convertibilã/monedã naţionalã); cursul de schimb valutar; comisionul; suma plãtitã clientului (valutã convertibilã/monedã naţionalã); semnãtura casierului; ştampila punctului de schimb valutar.
(5) Pe perioada când tehnica de calcul (aparatele de marcat electronice fiscale, calculatoarele) nu funcţioneazã din cauze obiective, entitãţile prevãzute la art. 1 vor emite buletine de schimb valutar, în condiţiile prevãzute de prezentele instrucţiuni, prin oricare alte mijloace de editare. La remedierea defecţiunii, aceste buletine de schimb valutar vor fi preluate în memoria aparatelor de marcat electronice fiscale/calculatoarelor, dupã caz, cu efectuarea menţiunii "preluat în baza de date" pe buletinele de schimb valutar respective.
(6) Pentru fiecare tranzacţie efectuatã prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar se vor emite bonuri fiscale (pentru schimb valutar) sau buletine de schimb valutar, dupã caz, care trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele elemente: denumirea emitentului; adresa emitentului; codul statistic al punctului de schimb valutar; data emiterii; seria şi numãrul buletinului de schimb valutar/bonului fiscal (pentru schimb valutar); suma încasatã de la client (valutã convertibilã); cursul de schimb valutar; comisionul; suma plãtitã clientului (monedã naţionalã).
(7) La solicitarea clientului, entitãţile prevãzute la art. 1 vor înscrie pe versoul bonului fiscal (pentru schimb valutar) sau al buletinului de schimb valutar, dupã caz, seriile şi numerele bancnotelor vândute acestuia.
ART. 24
Entitãţile prevãzute la art. 1 vor ţine un registru zilnic al tranzacţiilor, în care vor fi evidenţiate cumpãrãrile şi vânzãrile de valutã convertibilã, pe numerar şi substitute de numerar, pe feluri de valute convertibile, sumele în moneda naţionalã plãtite, respectiv încasate, precum şi comisioanele practicate.
ART. 25
(1) La efectuarea operaţiunilor de restituire de valutã convertibilã cãtre persoane fizice nerezidente, entitãţile prevãzute la art. 1 lit. a) şi b) vor menţiona pe versoul bonului fiscal (pentru schimb valutar) sau al buletinului de schimb valutar, dupã caz, emis la efectuarea operaţiunii iniţiale de cumpãrare de valutã convertibilã de la nerezident, suma în valutã convertibilã restituitã, confirmatã cu semnãtura lucrãtorului şi ştampila punctului de schimb valutar.
(2) Originalul bonului fiscal (pentru schimb valutar) sau al buletinului de schimb valutar iniţial va fi reţinut la punctul de schimb valutar unde s-a efectuat ultima operaţiune de vânzare de valutã convertibilã în scopul restituirii.
(3) La efectuarea operaţiunilor de vânzare de valutã cãtre persoane fizice nerezidente, în limita sumelor în moneda naţionalã pentru care existã prevederi legale care permit convertirea lor în valutã prin intermediul punctelor de schimb valutar, entitãţile prevãzute la art. 1 lit. a) şi b) vor pãstra la registrul tranzacţiilor fotocopia documentului emis de organele abilitate, document care dã dreptul efectuãrii schimbului valutar respectiv.
ART. 26
Numai personalul angajat al entitãţilor prevãzute la art. 1 are dreptul sã efectueze operaţiuni de schimb valutar.
ART. 27
Activitatea de schimb valutar poate fi întreruptã pentru o perioadã de cel mult 30 de zile calendaristice, cu condiţia comunicãrii la Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare în termen de maximum 5 zile calendaristice de la data întreruperii activitãţii.
ART. 28
Încetarea definitivã a activitãţii casei de schimb valutar/punctului de schimb valutar va fi comunicatã în scris Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare în maximum 5 zile calendaristice de la data încetãrii activitãţii, cu restituirea originalului autorizaţiei de funcţionare şi a scrisorii/scrisorilor de atribuire a codului statistic, dupã caz.

CAP. VI
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 29
Dispoziţiile prezentelor instrucţiuni privind afişarea cursurilor de schimb valutar, afişarea comisioanelor, condiţiile de siguranţã şi altele asemenea nu au caracter exclusiv şi se completeazã cu orice alte dispoziţii legale în materie.
ART. 30
În situaţia în care se prezintã bancnote sau monede false ori contrafãcute, în vederea efectuãrii schimbului valutar, entitãţile prevãzute la art. 1 sunt obligate sã respecte procedurile legale în materie.
ART. 31
Entitãţile prevãzute la art. 1 vor lua mãsuri corespunzãtoare în vederea asigurãrii disponibilitãţilor bãneşti, în monedã naţionalã şi/sau valutã convertibilã, necesare satisfacerii tuturor solicitãrilor de cumpãrare şi vânzare.
ART. 32
(1) Ca urmare a verificãrilor efectuate sau la sesizarea autoritãţilor statului abilitate sã verifice respectarea condiţiilor de funcţionare a entitãţilor prevãzute la art. 1 lit. b) şi c), din care rezultã nerespectarea regulamentului, a prezentelor instrucţiuni şi/sau a altor dispoziţii legale aplicabile, Banca Naţionalã a României va putea aplica sancţiunile prevãzute la art. 27 din regulament.
(2) Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b), a cãror autorizaţie de funcţionare a fost suspendatã temporar, îşi pierd dreptul de a înfiinţa noi puncte de schimb valutar pe perioada urmãtoarelor 6 luni de la data primirii comunicãrii de sancţionare din partea Bãncii Naţionale a României.
(3) În cazul retragerii autorizaţiei de funcţionare unei case de schimb valutar, acţionarii/asociaţii şi/sau administratorii acesteia îşi pierd dreptul de a înfiinţa sau de a participa la capitalul social ori de a conduce activitatea altei case de schimb valutar pentru o perioadã de 5 ani.
ART. 33
(1) Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b) şi c), cãrora li s-a retras autorizaţia de funcţionare şi/sau codul statistic atribuit punctului/punctelor de schimb valutar, nu mai pot efectua operaţiuni de schimb valutar prin punctul/punctele de schimb valutar în cauzã, de la data primirii comunicãrii Bãncii Naţionale a României de retragere a autorizaţiei de funcţionare şi/sau a codului statistic.
(2) În situaţiile în care entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b) şi c) nu se conformeazã comunicãrii Bãncii Naţionale a României de retragere a autorizaţiei de funcţionare/codului statistic atribuit ori scrisoarea recomandatã prin care se face comunicarea este returnatã, Banca Naţionalã a României va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotãrârea de retragere a autorizaţiei de funcţionare/scrisorii de atribuire a codului statistic.
ART. 34
La solicitarea autoritãţilor abilitate ale statului, Banca Naţionalã a României va pune la dispoziţia acestora informaţiile privind autorizaţiile de funcţionare emise/codurile statistice atribuite de Banca Naţionalã a României.
ART. 35
Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b), care deţin autorizaţii de funcţionare emise de Banca Naţionalã a României, şi cele aflate în proces de autorizare la Banca Naţionalã a României trebuie sã atingã nivelul disponibilitãţilor bãneşti prevãzut la art. 12 alin. (1) pânã la data de 4 mai 2004.
ART. 36
(1) Cel mai târziu pânã la data de 31 mai 2004, entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b), care deţin autorizaţii de funcţionare emise de Banca Naţionalã a României (anterior şi ulterior publicãrii instrucţiunilor) şi care au/şi-au completat disponibilitãţile bãneşti la nivelul prevãzut la art. 12 alin. (1) şi încã nu au fost reautorizate potrivit <>Circularei Bãncii Naţionale a României nr. 31/2003 pentru modificarea şi completarea <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor solicita reautorizarea de cãtre Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare.
(2) Cererea de reautorizare va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) dovada existenţei disponibilitãţilor bãneşti în monedã naţionalã şi/sau în valute convertibile, în conturile deschise la instituţii de credit din România şi/sau în casieriile casei de schimb valutar/punctelor de schimb valutar;
b) extrasul din registrul societãţilor, emis de oficiul registrului comerţului cu cel mult 30 de zile calendaristice înainte de data depunerii cererii de reautorizare la Banca Naţionalã a României;
c) fotocopia ultimei autorizaţii de funcţionare emise de Banca Naţionalã a României.
(3) În termen de cel mult 60 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete, conform alineatului precedent, Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare va proceda la reautorizarea caselor de schimb valutar prevãzute la alin. (1), dacã sunt îndeplinite prevederilor prezentelor instrucţiuni.
(4) Începând cu termenul prevãzut la art. 35, casele de schimb valutar care deţin autorizaţii de funcţionare emise de Banca Naţionalã a României şi care nu şi-au completat disponibilitãţile bãneşti la nivelul prevãzut la art. 12 alin. (1) îşi vor înceta definitiv activitatea de schimb valutar, iar în maximum 15 zile calendaristice vor notifica în scris aceasta Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare, cu restituirea originalului autorizaţiei de funcţionare în cauzã, urmând a fi radiate din evidenţele Bãncii Naţionale a României privitoare la casele de schimb valutar autorizate de Banca Naţionalã a României.
(5) Caselor de schimb valutar care nu au solicitat reautorizarea ori celor care nu au fost reautorizate deoarece nu au îndeplinite condiţiile prevãzute de prezentele instrucţiuni, precum şi celor care nu vor notifica încetarea definitivã a activitãţii de schimb valutar li se va retrage autorizaţia de funcţionare şi vor fi radiate, din oficiu, din evidenţele Bãncii Naţionale a României privitoare la casele de schimb valutar autorizate de Banca Naţionalã a României.
ART. 37
(1) Pânã la data de 4 mai 2004, entitãţile care deţin în administrare unitãţi hoteliere şi au în obiectul de activitate operaţiuni de cumpãrare de valutã convertibilã vor solicita reautorizarea Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare. Cererea de reautorizare va fi însoţitã de documentele prevãzute la pct. D1, D2, D5-D9, din lista cuprinsã în anexa nr. 2A, precum şi de fotocopia ultimei autorizaţii de funcţionare emise de Banca Naţionalã a României.
(2) În termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete, conform alineatului precedent, Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare va proceda la reautorizarea entitãţilor care deţin în administrare unitãţi hoteliere şi au în obiectul de activitate operaţiuni de cumpãrare de valutã convertibilã sub formã de numerar şi substitute de numerar, dacã sunt îndeplinite prevederile prezentelor instrucţiuni.
(3) Entitãţilor care deţin în administrare unitãţi hoteliere şi au în obiectul de activitate operaţiuni de cumpãrare de valutã convertibilã sub formã de numerar şi substitute de numerar, care nu au solicitat reautorizarea, ori celor care au solicitat reautorizarea, dar nu au îndeplinit condiţiile prevãzute de prezentele instrucţiuni, precum şi celor care nu vor notifica încetarea definitivã a activitãţii de schimb valutar li se va retrage autorizaţia de funcţionare şi vor fi radiate, din oficiu, din evidenţele Bãncii Naţionale a României.


ANEXA 2.A


LISTA
documentelor necesare obţinerii autorizaţiei Bãncii Naţionale a României

D1 - certificatul constatator/extrasul din registrul societãţilor, emis de oficiul registrului comerţului cu cel mult 30 de zile calendaristice înainte de data depunerii cererii de autorizare/notificare la Banca Naţionalã a României, conţinând cel puţin informaţii privind obiectul de activitate (cu precizarea codului CAEN), capitalul social, identitatea acţionarilor/asociaţilor societãţii comerciale.
D2 - copia legalizatã/certificatã a certificatului de înregistrare emis de cãtre oficiul registrului comerţului.
D3 - dovada posesiei spaţiului de lucru destinat exclusiv schimbului valutar, cu acces public direct şi adresã identificabilã. Se considerã în posesia casei de schimb valutar acele spaţii dobândite cu acte legale şi pentru care s-au efectuat înregistrãrile şi s-au obţinut toate avizele, potrivit prevederilor legale aplicabile, inclusiv acordul proprietarului pentru desfãşurarea activitãţii de schimb valutar, în situaţia în care contractul prin care s-a dobândit posesia spaţiului nu este încheiat direct cu proprietarul acestuia.
D4 - dovada existenţei capitalului social vãrsat şi a disponibilitãţilor bãneşti în monedã naţionalã şi/sau în valutã convertibilã, în contul casei de schimb valutar. Pentru entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b), la momentul autorizãrii dovada se va face printr-un extras de cont eliberat la data depunerii documentaţiei de autorizare la Banca Naţionalã a României.
D5 - dovada existenţei cel puţin a unui cont deschis la o instituţie de credit.
D6 - certificatele de cazier judiciar ale personalului de conducere şi ale celui angajat în activitatea de schimb valutar, care nu trebuie sã conţinã menţiuni referitoare la condamnãri penale pronunţate prin hotãrâri judecãtoreşti definitive.
D7 - certificatul de clasificare şi brevetul de turism pentru persoana fizicã ce asigurã conducerea structurii de primire turistice, emise de autoritatea competentã.
D8 - declaraţia pe propria rãspundere, semnatã de persoane împuternicite prin actul constitutiv sã reprezinte societatea sau de persoane care pot dovedi cu acte cã au fost mandatate în mod expres sã reprezinte societatea în relaţia cu Banca Naţionalã a României, din care sã rezulte cã sunt îndeplinite toate prevederile legale aplicabile activitãţii de schimb valutar pentru persoane fizice. Modelul declaraţiei este prezentat în anexa nr. 2.B.
D9 - orice alte documente solicitate de Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare, dacã este cazul.
D10 - documentaţia tehnicã a aparatului automat de schimb valutar.
D11 - contractul încheiat de casa de schimb valutar cu o instituţie de credit autorizatã sã funcţioneze în România, care este agent al unei entitãţi emitente de cecuri de cãlãtorie sau este emitentã de cecuri de cãlãtorie.
D12 - normele şi procedurile interne de lucru privind derularea operaţiunilor de depozitare, vânzare-cumpãrare şi decontare a cecurilor de cãlãtorie.
D13 - declaraţia pe propria rãspundere a administratorilor casei de schimb valutar referitoare la faptul cã dispun de mijloacele şi tehnicile necesare desfãşurãrii în condiţii corespunzãtoare şi de siguranţã a operaţiunilor cu cecuri de cãlãtorie.
D14 - acordul casei centrale, în cazul cooperativelor de credit, pentru înfiinţarea punctului de schimb valutar.


ANEXA 2.B

Denumirea entitãţii ...................
Adresa ................................


DECLARAŢIE

În vederea desfãşurãrii operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice la punctul de schimb valutar ce urmeazã a se înfiinţa la adresa .................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................,
vã rugãm sã ne luaţi în evidenţã prin atribuirea codului statistic.
Precizãm cã punctul de schimb valutar menţionat respectã prevederile Instrucţiunilor privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României.


Numele şi prenumele ...................
Semnãtura autorizatã ..................
Data ..................................


ANEXA 3


INSTRUCŢIUNI
privind modul de autorizare a operaţiunilor valutare de capital

ART. 1
Operaţiunilor valutare de capital care sunt supuse autorizãrii Bãncii Naţionale a României sunt numai cele prevãzute la art. 2 alin. (1).
ART. 2
(1) În vederea autorizãrii operaţiunilor valutare de capital, solicitanţii vor depune la registratura Bãncii Naţionale a României sau vor transmite prin corespondenţã o cerere de autorizare semnatã de persoane împuternicite prin actul constitutiv sã reprezinte societatea ori de persoane care pot dovedi cu acte cã au fost mandatate în mod expres sã reprezinte societatea în relaţia cu Banca Naţionalã a României, în care se vor specifica instituţia de credit rezidentã prin care urmeazã sã se efectueze operaţiunea respectivã, precum şi instituţia de credit nerezidentã şi numãrul contului în care se va face transferul, dupã caz, însoţitã de documentaţia corespunzãtoare (specificatã în lista prevãzutã în anexa nr. 3.A). Operaţiunile valutare de capital supuse autorizãrii Bãncii Naţionale a României şi documentele necesare în vederea autorizãrii sunt urmãtoarele:
a) operaţiuni cu instrumente financiare tranzacţionate în mod curent pe piaţa monetarã, prevãzute la art. 4 pct. 4.4 lit. a)-d) din regulament:
a1) admiterea instrumentelor financiare româneşti pe o piaţã monetarã strãinã, prevãzute la lit. a): pct. D1-D3 şi D5;
a2) admiterea instrumentelor financiare strãine pe piaţa monetarã româneascã, prevãzute la lit. b): pct. D1-D3 şi D5;
a3) tranzacţii (achiziţionare) ale nerezidenţilor cu instrumente financiare româneşti pe piaţa monetarã, prevãzute la lit. c): pct. D1-D3 şi D5;
a4) tranzacţii (achiziţionare) ale rezidenţilor cu instrumente financiare strãine pe piaţa monetarã, prevãzute la lit. d): pct. D1-D3 şi D5, precum şi D4 în cazul când operaţiunile sunt de natura datoriei private externe pe termen mediu sau lung;
b) operaţiuni în conturi curente, prevãzute la art. 4 pct. 4.9 lit. b) şi, respectiv, pct. 4.10 lit. b) din regulament: în conformitate cu prevederile anexei nr. 4 - Instrucţiuni privind autorizarea deschiderii şi funcţionãrii conturilor în strãinãtate ale rezidenţilor;
c) operaţiuni în conturi de depozit deschise de nerezidenţi în România la instituţii de credit - în monedã naţionalã, prevãzute la art. 4 pct. 4.10 lit. a1) din regulament: pct. D1, D2 şi D5.
(2) Pânã cel târziu la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, operaţiunile valutare de capital prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) nu vor mai fi supuse autorizãrii de cãtre Banca Naţionalã a României.
(3) Operaţiunile valutare de capital prevãzute la alin. (1) lit. c) nu vor mai fi supuse autorizãrii de cãtre Banca Naţionalã a României la un an de la data intrãrii în vigoare a regulamentului.
ART. 3
În termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete, Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare va remite solicitantului autorizaţia sau va comunica în scris respingerea autorizãrii operaţiunii respective, cu menţionarea motivelor care au stat la baza respingerii cererii.
ART. 4
Contractele şi alte înţelegeri externe din care decurg operaţiuni valutare de capital supuse autorizãrii Bãncii Naţionale a României devin operaţionale din punct de vedere valutar numai dupã obţinerea autorizaţiei pentru efectuarea operaţiunii respective.
ART. 5
Fac excepţie de la prevederile de autorizare de mai sus instituţiile de credit, pentru urmãtoarele operaţiuni efectuate în nume şi în cont propriu:
a) tranzacţii (achiziţionare) cu instrumente financiare strãine pe piaţa monetarã, prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a4);
b) operaţiuni în conturi curente şi de depozit în valutã, deschise în strãinãtate, prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. b).


ANEXA 3.A


LISTA
documentelor*) necesare obţinerii autorizaţiei Bãncii Naţionale a României

D1 - a) extrasul din registrul comerţului, în urma cãruia nu au mai intervenit modificãri, şi certificatul de înregistrare emis de cãtre oficiul registrului comerţului ori certificatul emis de cãtre Registrul naţional al persoanelor juridice fãrã scop patrimonial - asociaţii, fundaţii şi federaţii sau orice alt act de înregistrare la autoritãţile abilitate, dupã caz;
b) pentru nerezidenţi: documentul de înregistrare la autoritãţile abilitate din ţara de origine;
c) pentru persoanele fizice: documentul de identitate;
D2 - hotãrârea adunãrii generale a asociaţilor ori acţionarilor/consiliului de administraţie al solicitantului sau organului de conducere abilitat legal, dupã caz, pentru efectuarea operaţiunii respective;
D3 - documentele referitoare la admiterea instrumentelor financiare pe piaţa monetarã, cum ar fi: autorizaţie/aviz pentru introducerea la bursã, prospectul de emisiune, contracte/convenţii încheiate cu intermediarii pe piaţa monetarã, semnate bilateral, avizul/autorizaţia emisã de Comisia Naţionalã a Valorilor Mobiliare (CNVM), în situaţiile în care reglementãrile acesteia prevãd obligativitatea emiterii unui act individual de acest tip sau alte documente specifice fiecãrei operaţiuni, dupã caz; de asemenea, sunt admise documente în format electronic, emise în condiţiile respectãrii prevederilor legale;
D4 - formularele prevãzute de reglementãrile emise de Banca Naţionalã a României în vederea înregistrãrii în Registrul datoriei private externe;
D5 - orice alte documente solicitate de cãtre Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare.

----------
*) Documentele vor fi prezentate în original sau în copie, dupã caz.


ANEXA 4


INSTRUCŢIUNI
privind autorizarea deschiderii şi funcţionãrii conturilor în strãinãtate ale rezidenţilor

ART. 1
(1) Potrivit prevederilor art. 14 din regulament, sunt supuse autorizãrii de cãtre Banca Naţionalã a României conturile în valutã şi/sau în monedã naţionalã (leu) deschise de rezidenţi în strãinãtate la instituţii de credit şi la alte instituţii asimilate acestora, în condiţiile prevãzute la alin. (2).
(2) În vederea obţinerii autorizaţiei, precum şi în cazul reînnoirii acesteia, rezidenţii completeazã şi depun la registratura Bãncii Naţionale a României sau transmit prin corespondenţã o cerere de autorizare tip, conform anexei nr. 4.A, semnatã de persoane împuternicite prin actul constitutiv sã reprezinte societatea sau de persoane care pot dovedi cu acte cã au fost mandatate în mod expres sã reprezinte societatea în relaţia cu Banca Naţionalã a României, însoţitã de documentele care justificã necesitatea deschiderii contului în strãinãtate şi de urmãtoarele documente*):
a) extrasul din registrul comerţului, în urma cãruia nu au mai intervenit modificãri, şi certificatul de înregistrare emis de cãtre oficiul registrului comerţului ori certificatul emis de cãtre Registrul naţional al persoanelor juridice fãrã scop patrimonial - asociaţii, fundaţii şi federaţii sau orice alt act de înregistrare la autoritãţile abilitate, dupã caz; pentru persoanele fizice: documentul de identitate;
b) actul de înregistrare a sucursalelor sau altor sedii secundare înfiinţate ulterior în strãinãtate, în baza legislaţiei române, dupã caz;
c) aprobarea de contingent necesarã pentru trimiterea de personal român în strãinãtate, eliberatã de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei, dupã caz;
d) actul doveditor al înregistrãrii sucursalelor sau altor sedii secundare din strãinãtate, din care sã rezulte statutul juridic al celorlalte sedii secundare ale firmei româneşti în strãinãtate; în lipsa actului doveditor al înregistrãrii celorlalte sedii secundare în strãinãtate, declaraţia pe propria rãspundere a solicitantului cã sediul secundar respectiv nu este persoanã juridicã strãinã;
e) contracte sau alte înţelegeri externe semnate bilateral;
f) declaraţia pe propria rãspundere a solicitantului privind totalitatea conturilor deţinute de acesta în strãinãtate;
g) orice acte sau documente justificative ale operaţiunii sau stipulate de alte prevederi legale ori solicitate în mod expres de Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare ulterior depunerii ori remiterii documentaţiei.
(3) În termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete, Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare va remite solicitantului autorizaţia sau va comunica în scris respingerea autorizãrii operaţiunii respective, cu menţionarea motivelor care au stat la baza respingerii cererii.
ART. 2
(1) Deschiderea şi/sau funcţionarea conturilor în strãinãtate pot fi autorizate pentru urmãtoarele situaţii şi activitãţi desfãşurate în strãinãtate:
a) organizarea şi funcţionarea de şantiere de construcţii-montaj şi instalaţii sau executarea de lucrãri şi prestãri de servicii;
b) înfiinţarea şi funcţionarea, cu respectarea cerinţelor legislaţiei române, de sucursale sau alte sedii secundare în strãinãtate ale rezidenţilor, care nu sunt constituite ca persoane juridice în strãinãtate;
c) solicitarea de garanţii de cãtre nerezidenţi, constituirea ori menţinerea de garanţii de bunã execuţie;
d) deţinerea şi utilizarea de disponibilitãţi în valutã în strãinãtate, precum şi operaţiuni în valutã cu nerezidenţii, pentru care solicitantul aduce dovezi cã operaţiunile respective nu pot fi efectuate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privitoare la efectuarea operaţiunilor prin conturi deschise în România;
e) operaţiuni valutare de capital;
f) litigii între rezidenţi şi nerezidenţi, aflate în curs de soluţionare sau soluţionate, precum şi regularizãri cu autoritãţile financiare/judiciare din ţãrile respective.
(2) Fac excepţie de la obligaţia de obţinere a autorizaţiei Bãncii Naţionale a României pentru deschiderea conturilor în strãinãtate rezidenţii exceptaţi de la obligaţia de repatriere, prevãzuţi la art. 15 alin. (2) din regulament.
(3) Excepţia de la obligaţia de obţinere a autorizaţiei Bãncii Naţionale a României pentru deschiderea conturilor în strãinãtate pentru persoanele fizice rezidente prevãzute la art. 15 alin. (2) lit. c) din regulament se referã la menţinerea conturilor dupã încheierea activitãţii în strãinãtate, exclusiv funcţionarea acestora prin alimentãri din ţarã şi/sau exportul fizic de instrumente de platã sub formã de numerar.
ART. 3
(1) Autorizaţia de deschidere şi funcţionare de conturi în strãinãtate cuprinde condiţiile de funcţionare a contului respectiv, obligatorii pe toatã durata valabilitãţii acesteia, precum şi prevederi privind repatrierea, dupã caz.
(2) Rezidenţii autorizaţi au obligaţia sã comunice Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare orice situaţie de naturã sã modifice prevederile autorizaţiei prevãzute la alin. (1) în scopul actualizãrii corespunzãtoare a acesteia.
ART. 4
(1) Autorizaţiile de deschidere şi funcţionare de conturi în strãinãtate vor stipula o perioadã de valabilitate, perioadã determinatã de durata şi specificul operaţiunii care face obiectul deschiderii contului în strãinãtate.
(2) În situaţia în care se justificã prelungirea valabilitãţii autorizaţiei, solicitantul va depune la registratura Bãncii Naţionale a României sau va transmite prin corespondenţã, cu 30 de zile calendaristice înainte de data expirãrii autorizaţiei, o cerere în acest sens, însoţitã de documentaţia corespunzãtoare. Documentaţia ce se depune în vederea reînnoirii autorizaţiei nu va mai cuprinde documentele depuse la autorizarea precedentã şi care nu au suferit modificãri.
ART. 5
(1) Instituţiile de credit nu vor efectua operaţiuni în valutã în conturile în strãinãtate ale rezidenţilor deschise fãrã respectarea prevederilor regulamentului, iar operaţiunile în conturile autorizate în strãinãtate dispuse de rezidenţi vor fi efectuate cu respectarea prevederilor legale şi prevederilor autorizaţiilor emise pentru deschiderea şi funcţionarea conturilor respective.
(2) În situaţia în care, din analiza operaţiunilor dispuse de clienţi, instituţiile de credit constatã cã aceste operaţiuni se referã la conturi deschise în strãinãtate de rezidenţi, acestea vor solicita clienţilor respectivi orice informaţie şi document, inclusiv autorizaţia Bãncii Naţionale a României, pentru a se informa asupra respectãrii prevederilor legale în vigoare referitoare la deschiderea şi funcţionarea conturilor în strãinãtate ale rezidenţilor.
(3) În situaţia constatãrii nerespectãrii dispoziţiilor referitoare la deschiderea şi funcţionarea conturilor în strãinãtate ale rezidenţilor, instituţiile de credit vor solicita clienţilor intrarea de îndatã în legalitate.

---------
*) Documentele vor fi prezentate în original sau în copie, dupã caz.


ANEXA 4.A

Referinţa solicitantului .............
Nr. ...... data ......................


CERERE DE AUTORIZARE
pentru deschiderea şi funcţionarea unui cont în strãinãtate

Denumirea/Numele şi prenumele .................................. .
Sediul/Adresa: judeţul ..................................., localitatea ................................., sectorul .........., str. ............................................ nr. ........, bl. ........, sc. ........, ap. ........, codul poştal ...................., telefon ...................., fax ................... .
Codul unic de înregistrare/Codul numeric personal ............ .
Nr. de înregistrare la autoritãţile abilitate ................ .
Codul CAEN ................................................... .
Conturi deschise în strãinãtate: DA/NU
Felul activitãţii derulate prin cont ......................... .
Ţara ......................................................... .
Banca din strãinãtate ........................................ .
Nr. contului*) ............................................... .
Tipul contului*) ............................................. .
Valuta ....................................................... .
Justificarea cererii de deschidere a contului**)
..............................................................
..............................................................
.............................................................. .
Alimentarea contului se va face cu ...........................
..............................................................
..............................................................
.............................................................. .
Plãţile din cont reprezintã ..................................
..............................................................
..............................................................
.............................................................. .



Numele şi prenumele
Semnãtura autorizatã

L.S.



----------
*) În situaţia în care instituţia de credit strãinã nu pune la dispoziţie solicitantului informaţiile respective înainte de deschiderea contului în strãinãtate, acestea vor fi comunicate Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare, în termen de 15 zile calendaristice de la data deschiderii contului.
**) Justificarea trebuie sã conţinã cel puţin plafonul maxim şi termenul pânã la care va fi deschis contul în strãinãtate.


ANEXA 5



INSTRUCŢIUNI
privind autorizarea efectuãrii operaţiunilor valutare între rezidenţi pe teritoriul României

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Autorizarea operaţiunilor valutare efectuate între rezidenţi pe teritoriul României se realizeazã atât prin regulament, pentru categoriile de rezidenţi şi operaţiunile prevãzute la art. 8 alin. (2) din regulament, cât şi prin emiterea de autorizaţii de cãtre Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare, potrivit prevederilor cap. II "Procedura de autorizare".
ART. 2
Prezentele instrucţiuni reglementeazã condiţiile de autorizare privind efectuarea operaţiunilor valutare pe teritoriul României între rezidenţi, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (3) din regulament.
ART. 3
(1) Rezidenţii pot efectua operaţiuni valutare pe teritoriul României, altele decât cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din regulament, numai în baza autorizaţiei emise de Banca Naţionalã a României.
(2) Cererile de autorizare trebuie sã se refere exclusiv la operaţiuni punctuale. Derularea activitãţilor prevãzute în obiectul de activitate nu poate fi condiţionatã de existenţa unei autorizaţii emise în condiţiile prezentelor instrucţiuni.
(3) Autorizaţiile se emit în baza aprobãrii conducerii executive a Bãncii Naţionale a României.

CAP. II
Procedura de autorizare

ART. 4
În vederea obţinerii autorizaţiei pentru efectuarea operaţiunilor valutare între rezidenţi pe teritoriul României, solicitantul va depune la registratura Bãncii Naţionale a României sau va transmite prin corespondenţã o cerere de autorizare tip, conform anexei nr. 5.A, semnatã de persoane împuternicite prin actul constitutiv sã reprezinte societatea sau de persoane care pot dovedi cu acte cã au fost mandatate în mod expres sã reprezinte societatea în relaţia cu Banca Naţionalã a României, însoţitã de nota de fundamentare privind necesitatea efectuãrii operaţiunii valutare între rezidenţi şi de urmãtoarele documente*):
a) certificatul de înregistrare emis de cãtre oficiul registrului comerţului ori certificatul emis de cãtre Registrul naţional al persoanelor juridice fãrã scop patrimonial - asociaţii, fundaţii şi federaţii sau orice alt act de înregistrare la autoritãţile abilitate, dupã caz; pentru persoane fizice: documentul de identitate;
b) extrasul emis de oficiul registrului comerţului sau de altã autoritate abilitatã de lege, în urma cãruia nu au mai intervenit modificãri, cuprinzând cel puţin urmãtoarele menţiuni: denumirea firmei/entitãţii, durata de funcţionare a persoanei juridice/entitãţii, sediul social, obiectul de activitate (detaliat), identitatea acţionarilor/asociaţilor, componenţa consiliului de administraţie potrivit prevederilor actului constitutiv şi actelor adiţionale la acesta;
c) autorizaţia de funcţionare emisã de autoritãţile abilitate, dupã caz;
d) documentele care stau la baza efectuãrii acestor operaţiuni (contracte, convenţii, protocoale, programe etc.);
e) orice alte acte sau documente justificative ale operaţiunii solicitate de Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare, ulterior depunerii ori remiterii documentaţiei.
ART. 5
(1) În termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete, Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare va remite solicitantului autorizaţia sau va comunica în scris respingerea cererii de autorizare respective, în funcţie de decizia conducerii executive, cu menţionarea motivelor care au stat la baza respingerii cererii.
(2) În funcţie de specificul operaţiunii valutare între rezidenţi, în prevederile autorizaţiei se va înscrie perioada de valabilitate a acesteia.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 6
(1) Solicitarea autorizãrii efectuãrii operaţiunilor valutare între rezidenţi pe teritoriul României poate fi fãcutã fie de cãtre rezidentul plãtitor (care iniţiazã operaţiunea valutarã prin efectuarea unei plãţi), fie de cãtre rezidentul încasator.
(2) Nu este necesarã autorizarea Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare pentru rezidenţii care efectueazã operaţiuni valutare cu rezidenţii autorizaţi direct prin regulament ori autorizaţi în mod expres de Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare pentru astfel de operaţiuni şi, dupã caz, prevãzuţi în autorizaţia respectivã.
(3) Instituţiile de credit vor verifica respectarea condiţiilor prevãzute în autorizaţia operaţiunii înainte de a debita/credita contul rezidentului care efectueazã operaţiuni valutare pe teritoriul României conform alin. (2).
ART. 7
Autorizaţiile emise în baza <>art. 20 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 3/1997 privind efectuarea operaţiunilor valutare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi conform prevederilor Normelor privind modul de autorizare a operaţiunilor valutare pe teritoriul României - N.R.V. 6 la regulament îşi pierd valabilitatea la 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a regulamentului, termen în care va fi solicitatã reautorizarea în condiţiile instrucţiunilor în vigoare. În cazul când nu se solicitã reautorizarea în termenul menţionat, autorizaţiile respective îşi pierd valabilitatea.

---------
*) Documentele vor fi prezentate în original sau în copie, dupã caz.


ANEXA 5.A

Referinţa solicitantului
Nr. ....... data .......


CERERE DE AUTORIZARE
pentru operaţiuni valutare efectuate între rezidenţi
pe teritoriul României

Denumirea/Numele şi prenumele ................................ .
Sediul/Adresa: judeţul ................................., localitatea .................................., sectorul .........., str. ..................................... nr. .........., bl. .........., sc. .........., ap. .........., codul poştal ...................., telefon ...................., fax ................... .
Codul unic de înregistrare/Codul numeric personal ............... .
Nr. de înregistrare la autoritãţile abilitate ................... .
Justificarea cererii de efectuare a operaţiunilor valutare, precizarea categoriei de activitate şi a operaţiunii valutare ...................
..................................................................
..................................................................
..................................................................
Locul prestaţiei ..............................................
............................................................... .
Categoria de rezidenţi care participã la efectuarea operaţiunii valutare .......................................
...............................................................
...............................................................
............................................................... .




Numele şi prenumele
Semnãtura autorizatã

L.S.


ANEXA 6


INSTRUCŢIUNI
privind importul şi exportul fizic de instrumente
de platã sub formã de numerar

ART. 1
Instrumentele de platã sub formã de numerar reprezintã valutã efectivã/monedã naţionalã (leu), respectiv numerar sub forma bancnotelor şi monedelor în circulaţie.
ART. 2
Persoanele fizice pot introduce sau scoate în/din România sume în valutã efectivã, fiind obligate sã declare autoritãţilor vamale române sumele în valutã efectivã aflate asupra lor care depãşesc echivalentul a 10.000 euro/persoanã/cãlãtorie.
ART. 3
(1) Persoanele fizice pot introduce sau scoate în/din România sume efective în monedã naţionalã (leu), fiind obligate sã declare autoritãţilor vamale române sumele în monedã naţionalã (leu) aflate asupra lor, care depãşesc echivalentul a 1.000 euro/persoanã/cãlãtorie.
(2) În situaţia în care, prin acordurile/protocoalele încheiate, este stabilit un alt cuantum al sumelor în lei ce pot fi introduse/scoase în/din România, se aplicã prevederile acordului/protocolului în cauzã.
(3) Pot fi introduse/scoase în/din România bancnote şi monede, indiferent de valoarea lor nominalã.
ART. 4
Prezentele instrucţiuni se aplicã în mod corespunzãtor minorilor menţionaţi în paşaportul titularului, când aceştia cãlãtoresc împreunã cu titularul paşaportului, precum şi persoanelor fizice - reprezentanţi sau împuterniciţi legali ai persoanelor juridice sau ai altor entitãţi fãrã personalitate juridicã.
ART. 5
Nedeclararea la autoritãţile vamale a sumelor în numerar, în valutã şi/sau în monedã naţionalã (leu), pe care persoanele fizice le au asupra lor la intrarea/ieşirea în/din România şi care depãşesc limitele stabilite în prezentele instrucţiuni, constituie contravenţie şi se sancţioneazã conform prevederilor legale în vigoare.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016