Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT Nr. 1 DIN 13/05/91    privind operatiunile curente si transferurile de capital cu mijloace de plata straine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT Nr. 1 DIN 13/05/91 privind operatiunile curente si transferurile de capital cu mijloace de plata straine

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 101 DIN 13/05/91
REGULAMENT Nr. 1 DIN 13/05/91
privind operaţiunile curente şi transferurile de capital cu mijloace de plata strãine
EMITENT : BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI
APĂRUT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 101 DIN 13/05/91
În baza prevederilor art. 33 şi 62 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, Banca Nationala a României a elaborat prezentul regulament :
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Prevederile prezentului regulament se aplica operaţiunilor curente şi transferurilor de capital cu mijloace de plata strãine, precum şi unor operaţiuni cu lei, pe, dinspre şi înspre teritoriul de plati al României.
ART. 2
În completarea prezentului regulament, Banca Nationala a României va emite norme de aplicare.
ART. 3
Încasãrile şi plãţile ce au loc pe teritoriul de plati al României vor fi efectuate numai în moneda nationala, LEUL, şi unitatea sa divizionara centezimala, BANUL, cu excepţia acelora altfel reglementate în mod expres de lege.
ART. 4
Teritoriul de plati al României se suprapune teritoriului de stat al României, cu excepţia zonelor cu regim vamal, fiscal şi de plati special, denumit în continuare şi teritoriu vamal.
ART. 5
În sensul prevederilor prezentului regulament şi ale normelor de aplicare a acestuia, pe teritoriul de plati al României sînt mijloace de plata strãine devizele exprimate în valuta liber convertibilã care pot deservi operaţiuni economice curente şi transferuri de capital.
ART. 6
Persoanele ce pot desfasura operaţiuni curente şi transferuri de capital cu mijloace de plata strãine sînt persoanele fizice, cetãţeni romani şi strãini, cu domiciliul stabil sau aflate temporar în România, precum şi persoane juridice agreate, definite în prezentul regulament ca subiecti de drept.
CAP. 2
Cursurile de schimb ale leului
ART. 7
Pe teritoriul de plati al României opereazã temporar doua cursuri de schimb : cursul oficial stabilit de Banca Nationala a României şi cursul pieţei valutare.
ART. 8
Subiectii de drept pot desfasura operaţiuni curente şi transferuri de capital la cursul oficial şi la cursul pieţei valutare.
CAP. 3
Deţinerea de disponibilitati exprimate în mijloace de plata strãine
ART. 9
În interiorul teritoriului de plati al României subiectii de drept au dreptul de a obţine venituri şi de a deţine valuta, respectînd legea.
ART. 10
Subiectii de drept pot deschide şi pot pãstra disponibilitati exprimate în mijloace de plata strãine în conturi bancare la bãncile situate pe teritoriul de plati al României, autorizate în acest sens de Banca Nationala a României.
ART. 11
Deţinerea şi utilizarea de cãtre persoanele juridice agreate şi de cãtre cetãţenii romani şi strãini cu domiciliul stabil în România de disponibilitati exprimate în mijloace de plata strãine în conturi deschise la instituţii financiar-bancare din strãinãtate se pot face exclusiv pe baza unei autorizaţii prealabile eliberate de Banca Nationala a României.
CAP. 4
Operaţiuni curente şi transferuri de capital cu mijloace de plata strãine şi cu lei, care fac obiectul prezentului regulament
ART. 12
Sumele în valuta efectivã (numerar) deţinute pe teritoriul de plati al României de cãtre subiectii de drept pot fi transferate înspre şi dinspre teritoriul de plati al României exclusiv în condiţiile legii, ale prezentului regulament şi ale normelor de aplicare a acestuia.
ART. 13
Persoanele fizice pot intra pe teritoriul de plati al României cu valuta efectivã în numerar în limita unei sume echivalente cu 50.000 dolari S.U.A., orice alte sume care depãşesc acest plafon putind fi introduse pe teritoriul de plati al României prin intermediul bãncilor.
ART. 14
Persoanele fizice rezidente în România pot ieşi de pe teritoriul de plati al României avînd asupra lor sume în valute echivalente cu maximum 5.000 dolari S.U.A./persoana/cãlãtorie, din care 1.000 dolari S.U.A. fãrã justificare.
Suma în numerar ce depãşeşte echivalentul a 1.000 dolari S.U.A./persoana/cãlãtorie constituie transfer de valuta în numerar şi nu poate deservi decît tranzacţii curente ca plata a unor bunuri şi servicii pentru scopuri medicale, de studii şi altele care sînt precizate în normele la prezentul regulament.
Suma în numerar ce depãşeşte 1.000 dolari S.U.A. trebuie declarata şi justificatã în fata organelor vamale româneşti printr-o adeverinta bancarã din care sa rezulte ca respectiva suma transferata în numerar provine dintr-un depozit bancar şi serveşte unei operaţiuni curente.
ART. 15
Transferurile bancare directe sau indirecte în strãinãtate din conturile persoanelor fizice domiciliate în România şi ale persoanelor juridice romane nu pot avea decît natura tranzacţiilor curente, în afarã cazurilor prevãzute de lege şi care fac obiectul unei autorizaţii prealabile a Bãncii Naţionale a României, eliberata de la caz la caz.
În acest sens, bãncile rãspund de aplicarea legii, a prezentului regulament şi a normelor de aplicare a acestuia.
Sumele persoanelor fizice menţionate la alin. 1, care depãşesc plafonul de 5.000 dolari S.U.A. în numerar, pot fi transferate în strãinãtate numai prin intermediul bãncilor în condiţiile prezentului articol, pentru efectuarea unor operaţiuni curente. Bãncile nu vor limita volumul acestor tranzacţii atita vreme cît le vor considera de buna-credinţa, dar vor tine evidenta, vor rãspunde şi vor controla permanent volumul şi natura acestor operaţiuni, documentele care stau la baza acestora, sesizind organele de supraveghere bancarã ale Bãncii Naţionale a României la constatarea oricãror nereguli sau a operaţiunilor care depãşesc cadrul prezentului regulament.
ART. 16
La intrarea în ţara şi ieşirea de pe teritoriul de plati al României, persoanele fizice, cetãţeni romani şi strãini, aflate temporar în România, sînt obligate sa declare organelor vamale româneşti disponibilitãţile în valuta efectivã (numerar) aflate asupra lor care depãşesc echivalentul a 1.000 dolari S.U.A.
Persoanele fizice aflate temporar în România nu pot ieşi de pe teritoriul de plati al tarii cu o suma în valuta efectivã (numerar) superioarã celei declarate la intrarea în ţara. Orice supliment se transfera prin intermediul bãncilor, în condiţiile legii, ale prezentului regulament şi ale normelor de aplicare a acestuia.
ART. 17
Transferul de titluri publice (titluri de stat) româneşti exprimate în mijloace de plata strãine se efectueazã numai cu avizul autoritãţilor competente româneşti.
ART. 18
Înspre şi dinspre teritoriul de plati al României, persoanele fizice cu domiciliul stabil sau aflate temporar în România nu pot introduce sau scoate sume efective (numerar) mai mari de 2.500 lei/persoana/cãlãtorie.
ART. 19
Transferurile de titluri publice româneşti exprimate în lei pot fi efectuate numai cu avizul autoritãţilor româneşti competente.
ART. 20
Operaţiunile curente şi transferurile de capital cu mijloace de plata strãine se efectueazã de cãtre subiectii de drept în mod diferenţiat, la cursul oficial sau la cursul stabilit pe piata valutarã, numai prin intermediul bãncilor sau al altor persoane juridice, inclusiv case de schimb valutar autorizate în acest sens de Banca Nationala a României, în condiţiile legii, ale prezentului regulament şi ale normelor de aplicare a acestuia, astfel :
a) Toate bãncile agreate pot desfasura operaţiuni de ghiseu de schimb valutar şi pot participa la constituirea de case de schimb valutar, în condiţiile menţionate în autorizaţiile eliberate în prealabil de Banca Nationala a României.
b) Casele de schimb valutar se pot constitui conform Legii nr. 31/1990. Ele sînt persoane juridice romane.
c) Alte persoane juridice romane pot solicita autorizaţia Bãncii Naţionale a României ca, în afarã activitãţii lor de baza, sa desfãşoare operaţiuni de schimb valutar, cu condiţia încadrãrii în prevederile Legii nr. 31/1990, ale actelor normative care le reglementeazã activitatea, ale prezentului regulament şi ale normelor de aplicare a acestuia.
CAP. 5
Supravegherea şi controlul operaţiunilor cu mijloace de plata strãine şi cu lei, care fac obiectul prezentului regulament
ART. 21
Supravegherea şi controlul activitãţii cu mijloace de plata strãine şi cu lei, care fac obiectul prezentului regulament, cad în sarcina Bãncii Naţionale a României.
În îndeplinirea atribuţiilor sale de supraveghere şi control al activitãţii de mijloace de plata strãine şi în lei, care fac obiectul prezentului regulament, Banca Nationala a României va colabora cu bãncile, ministerele, departamentele şi alte agenţii şi autoritãţi guvernamentale în legatura cu operaţiunile ce intra şi în sfera lor de competenta.
ART. 22
Persoanele juridice autorizate sa desfãşoare operaţiunile curente cu mijloace de plata strãine şi transferuri de capital cu mijloace de plata strãine şi cu lei, care fac obiectul prezentului regulament, au obligaţia sa raporteze Bãncii Naţionale a României situaţia activelor şi pasivelor lor exprimate în mijloace de plata strãine, în ordinea exigibilitatii lor, precum miscarile în conturile nerezidentilor şi în balanţa activelor strãine care depãşesc echivalentul a 100.000 dolari S.U.A., în aplicarea prevederilor Legii nr. 33/1991.
Raportarea se va face în condiţiile stabilite de normele Bãncii Naţionale a României de aplicare a prevederilor prezentului regulament.
ART. 23
Orice încãlcare a dispoziţiilor prezentului regulament se sancţioneazã de cãtre organele de supraveghere şi control ale Bãncii Naţionale a României, corespunzãtor cu gravitatea faptelor sãvîrşite, mergind pînã la retragerea autorizaţiei, conform prevederilor din cap. IX al Legii nr. 33/1991.
În situaţia constatãrii altor nereguli în desfãşurarea operaţiunilor cu mijloace de plata strãine sau a transferurilor de capital, organele de supraveghere şi control bancar vor sesiza instituţiile în drept menţionate la art. 21, în scopul aplicãrii unor sancţiuni care intra în competenta lor.
CAP. 6
Dispoziţii finale
ART. 24
Banca Nationala a României va emite norme de aplicare a prezentului regulament în termen de 30 de zile de la data publicãrii.
ART. 25
Pe data publicãrii prezentului regulament orice dispoziţie contrarã în domeniu se abroga.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016