Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT ELECTORAL din 19 noiembrie 2011  al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT ELECTORAL din 19 noiembrie 2011 al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania

EMITENT: COLEGIUL MEDICILOR DENTISTI DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 17 din 10 ianuarie 2012

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Membrii consiliilor colegiilor teritoriale, membrii comisiilor locale de cenzori, precum şi reprezentanţii în Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România, denumit în continuare CMDR, se aleg prin vot direct, secret şi liber exprimat de cãtre membrii fiecãrui colegiu întruniţi în adunãri generale locale de alegeri.
    (2) Membrii Biroului executiv naţional al CMDR şi membrii comisiei de cenzori de la nivelul CMDR se aleg prin vot direct, secret şi liber exprimat de cãtre reprezentanţii în Adunarea generalã naţionalã întruniţi în Adunarea generalã naţionalã de alegeri.
    ART. 2
    În vederea organizãrii şi desfãşurãrii alegerilor se vor organiza comisii electorale la nivelul colegiilor teritoriale, precum şi Comisia Electoralã Centralã organizatã la nivelul CMDR.
    ART. 3
    În cuprinsul prezentului regulament, sintagmele de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
    a) comisia electoralã a colegiului teritorial - comisia electoralã a colegiului judeţean, respectiv Comisia Electoralã a Colegiului Medicilor Dentişti din Municipiul Bucureşti;
    b) consiliul colegiului teritorial - consiliul colegiului judeţean, respectiv consiliul Colegiului Medicilor Dentişti din Municipiul Bucureşti;
    c) colegiul teritorial - colegiul medicilor dentişti judeţean, respectiv Colegiul Medicilor Dentişti din Municipiul Bucureşti;
    d) Comisia centralã de cenzori - comisia de cenzori organizatã la nivel naţional, ai cãror membri sunt aleşi de reprezentanţii colegiilor teritoriale reuniţi în Adunarea generalã naţionalã.
    ART. 4
    (1) Membrii CMDR au dreptul sã aleagã şi sã fie aleşi în organele de conducere de la nivelul colegiilor teritoriale şi/sau în organele de conducere ale CMDR, la nivel naţional, în condiţiile prevãzute de prezentul regulament electoral.
    (2) Membrii CMDR care au primit sancţiuni disciplinare definitive nu pot candida pentru urmãtorul mandat ulterior aplicãrii sancţiunii.
    (3) De asemenea, nu pot candida membrii CMDR care au fost revocaţi din funcţie conform art. 128 şi 129 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Dentişti din România, adoptat prin Decizia Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 5/2007, precum şi membrii CMDR care se aflã în situaţiile de incompatibilitate prevãzute la art. 482 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (4) Dispoziţiile alin. (2) şi (3) sunt aplicabile atât pentru alegerile la nivel local, cât şi pentru alegerile la nivel naţional.
    (5) Alegerile parţiale se vor organiza pentru perioada de mandat rãmasã pânã la expirarea acestuia, în termen de cel mult 60 de zile de la data vacantãrii postului.
    ART. 5
    (1) Dreptul de a alege şi de a fi ales la nivel local se poate exercita numai în cadrul colegiului la care este înscris medicul dentist.
    (2) Dovada calitãţii de membru al colegiului teritorial se va face, acolo unde medicul dentist cu drept de vot nu se regãseşte pe lista alegãtorilor, cu ultima chitanţã de platã a cotizaţiei de membru al CMDR.
    ART. 6
    (1) Un membru al unui colegiu teritorial poate candida local pentru alegerea ca:
    a) membru în consiliul colegiului teritorial;
    b) membru în comisia de cenzori a colegiului teritorial;
    c) reprezentant în Adunarea generalã naţionalã.
    (2) Cei care candideazã pentru comisia de cenzori nu pot candida şi pentru consiliul colegiului teritorial şi nici pentru calitatea de reprezentant în Adunarea generalã naţionalã.
    (3) Depunerea candidaturii pentru alegerea ca membru în comisia de cenzori şi în consiliul colegiului teritorial sau pentru calitatea de reprezentant în Adunarea generalã naţionalã constituie o incompatibilitate. Comisia electoralã a colegiului teritorial va permite înscrierea candidaturii doar în condiţiile respectãrii prevederilor alin. (2).
    (4) Orice membru al Adunãrii generale naţionale poate candida pe una dintre cele 4 liste pentru funcţiile din Biroul executiv naţional al CMDR: preşedinte, secretar general, vicepreşedinte sau trezorier.
    (5) Orice membru al CMDR care nu a dobândit calitatea de membru al comisiei de cenzori a unui colegiu teritorial poate candida pe lista de membru al Comisiei centrale de cenzori.
    ART. 7
    (1) Membrii comisiilor electorale ale colegiilor teritoriale nu pot candida la funcţiile elective din cadrul colegiului teritorial în care au fost aleşi ca membri ai comisiei electorale şi nici la funcţiile elective de la nivel naţional.
    (2) Membrii Comisiei Electorale Centrale nu pot candida la funcţiile elective de la nivel naţional şi nici la funcţiile elective din cadrul colegiilor teritoriale.
    (3) Modelele declaraţiilor membrilor comisiilor electorale sunt prevãzute în anexele nr. 1-2.
    ART. 8
    Medicii dentişti care înregistreazã restanţe la plata cotizaţiei o pot achita la secretariatul consiliului colegiului inclusiv în ziua alegerilor. Lista adiţionalã rezultatã cuprinzând membrii alegãtori suplimentari va fi actualizatã de îndatã în locaţia desfãşurãrii alegerilor.
    ART. 9
    (1) Comisiile de cenzori la nivelul colegiilor teritoriale, respectiv la nivel naţional vor fi formate din 3 membri.
    (2) Pe lângã cei 3 membri pot fi aleşi pânã la 2 membri supleanţi.
    (3) În cazul în care nu sunt candidaţi pentru funcţia de cenzor sau dacã aceştia nu sunt în numãr suficient, adunarea generalã a colegiului teritorial sau, dupã caz, Adunarea generalã naţionalã, dupã aprobarea listelor finale de candidaţi, va aproba cenzorul extern, propus în condiţiile legii, pentru un mandat de 4 ani.
    (4) Cenzorul extern poate fi persoanã fizicã, având calitatea de contabil autorizat, sau persoanã juridicã, autorizatã de autoritãţile competente pentru desfãşurarea activitãţii de cenzorat.
    (5) Adunãrile generale întrunite pentru darea de seamã pot opta pentru desfãşurarea activitãţii de cenzorat cu un cenzor extern, propus în condiţiile legii, pentru un mandat de 4 ani.

    CAP. II
    Comisiile electorale

    Secţiunea 1
    Comisia electoralã a colegiului teritorial

    ART. 10
    (1) În funcţie de numãrul de membri ai colegiului respectiv, comisia electoralã a colegiului teritorial este formatã din 3-9 membri. În cazul alegerilor parţiale, comisia electoralã a colegiului teritorial este formatã din 3 membri.
    (2) Comisiile electorale, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, sunt propuse de biroul executiv local, respectiv Biroul executiv naţional al CMDR, şi votate de consiliul local, respectiv Consiliul naţional al CMDR.
    (3) Validarea comisiilor electorale a colegiilor teritoriale se face de cãtre Comisia Electoralã Centralã.
    (4) Prima şedinţã de constituire a comisiei electorale a colegiului teritorial va avea loc cel mai târziu în ultima zi lucrãtoare a primei sãptãmâni din calendarul electoral.
    ART. 11
    Comisiile electorale ale colegiilor teritoriale îşi vor desfãşura activitatea sub supravegherea şi coordonarea Comisiei Electorale Centrale, conform prezentului regulament electoral.
    ART. 12
    (1) La prima întrunire, comisia electoralã a colegiului teritorial îşi va alege dintre membrii sãi un preşedinte şi un secretar.
    (2) Preşedintele sau, în lipsa acestuia, secretarul conduce şedinţele comisiei electorale a colegiului teritorial şi este singurul abilitat sã facã publice date şi informaţii ce decurg din activitatea comisiilor electorale.
    ART. 13
    În termen de 3 zile de la data constituirii lor, comisiile electorale ale colegiilor teritoriale vor comunica Comisiei Electorale Centrale componenţa comisiilor, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3.
    ART. 14
    (1) Şedinţele comisiilor electorale ale colegiilor teritoriale se desfãşoarã în prezenţa a minimum douã treimi din numãrul membrilor lor, iar deciziile se iau cu majoritatea simplã de voturi din numãrul membrilor prezenţi.
    (2) Prezenţa preşedintelui sau, în lipsa acestuia, a secretarului este obligatorie în momentul votãrii deciziilor. La egalitate de voturi, votul preşedintelui sau, în lipsa acestuia, al secretarului este hotãrâtor.
    ART. 15
    (1) Comisiile electorale ale colegiilor teritoriale şi Comisia Electoralã Centralã îşi vor întocmi un registru special pentru întreaga activitate, în care se vor înregistra procesele-verbale şi se vor consemna toate aspectele legate de organizarea şi desfãşurarea alegerilor.
    (2) Şedinţele comisiei electorale a colegiului teritorial vor fi consemnate de cãtre secretarul comisiei în procese-verbale de şedinţã, care vor fi semnate de cãtre preşedinte, secretar şi ceilalţi membri prezenţi.
    ART. 16
    Deciziile emise de cãtre comisiile electorale ale colegiilor teritoriale sau orice alt act emanând de la acestea vor fi semnate de cãtre preşedinte şi secretar.
    ART. 17
    (1) Comisiile electorale ale colegiilor teritoriale vor funcţiona la sediile colegiilor teritoriale. Acestea vor pune la dispoziţia comisiei electorale a colegiului teritorial, pe toatã durata funcţionãrii sale, un spaţiu corespunzãtor desfãşurãrii activitãţilor.
    (2) Condiţiile materiale şi financiare necesare funcţionãrii comisiilor şi organizãrii alegerilor sunt asigurate de cãtre colegiile teritoriale.
    ART. 18
    Pe durata funcţionãrii, comisiile electorale ale colegiilor teritoriale vor avea ştampilã proprie, care va fi pãstratã de preşedinte, iar, în lipsa acestuia, de cãtre secretar, şi va avea forma şi conţinutul prevãzute în anexa nr. 4.
    ART. 19
    Comisiile electorale ale colegiilor teritoriale vor informa imediat Comisia Electoralã Centralã despre problemele apãrute în legãturã cu interpretarea şi aplicarea prezentului regulament electoral şi se vor conforma deciziilor emise de Comisia Electoralã Centralã.
    ART. 20
    Comisiile electorale ale colegiilor teritoriale au urmãtoarele atribuţii:
    a) pregãtesc şi organizeazã din timp şi în bune condiţii desfãşurarea alegerilor la nivel local, în funcţie de numãrul total de membri, astfel încât sã se asigure exprimarea secretã a votului;
    b) realizeazã listele cu membrii colegiului teritorial preluate de la consiliile colegiilor teritoriale;
    c) afişeazã listele cu membrii alegãtori cu drept de vot cu cotizaţia plãtitã la zi şi listele suplimentare cu medicii dentişti care înregistreazã restanţe la plata cotizaţiei care, în vederea exercitãrii dreptului de vot, pot achita cotizaţia cel târziu în ziua alegerilor, înainte de exercitarea dreptului de vot;
    d) primesc şi înregistreazã dosarele de candidaturã depuse de candidaţi în mod personal sau prin procurã;
    e) verificã îndeplinirea condiţiilor pentru ca un medic dentist sã poatã candida, înregistrând candidaturile care îndeplinesc cerinţele legale şi respingându-le pe cele neconforme;
    f) publicã, prin afişare la sediul comisiei electorale a colegiului teritorial şi pe site-ul oficial al colegiului teritorial, candidaturile depuse, admise şi respinse, cu 3 zile înainte de data alegerilor, iar în ziua desfãşurãrii adunãrii generale le publicã şi la locul votãrii;
    g) comunicã Comisiei Electorale Centrale numãrul de alegãtori cu drept de vot şi, separat, numãrul celor care pot achita cotizaţia restantã în vederea exercitãrii dreptului de vot, precum şi listele finale cu candidaţii la funcţiile de conducere;
    h) soluţioneazã întâmpinãrile referitoare la propria activitate şi contestaţiile cu privire la actele şi operaţiunile sale;
    i) tipãresc buletinele de vot, cu sprijinul tehnic şi financiar al consiliului colegiului teritorial;
    j) pãstreazã sub sigiliu buletinele de vot numerotate, ştampilate şi semnate fiecare de preşedintele şi secretarul comisiei electorale a colegiului teritorial;
    k) publicã pe site-ul colegiului teritorial şi naţional, în mass-media, prin afişare la sediul colegiului teritorial sau prin orice altã modalitate stabilitã de comisia electoralã a colegiului teritorial, data, locul şi programul alegerilor la nivel local, activitate suportatã din fondurile colegiului teritorial;
    l) stabilesc şi asigurã prin închiriere, comodat etc., împreunã cu consiliul colegiului teritorial, sala necesarã desfãşurãrii adunãrii generale;
    m) conduc lucrãrile adunãrilor generale locale de alegeri şi operaţiunile de votare, luând toate mãsurile pentru asigurarea ordinii în localul în care are loc votarea;
    n) numãrã voturile, stabilesc valabilitatea voturilor exprimate, totalizeazã voturile exprimate şi stabilesc rezultatele alegerilor;
    o) redacteazã în douã exemplare procesele-verbale de desfãşurare a alegerilor şi procesul-verbal cu rezultatele finale;
    p) înainteazã Comisiei Electorale Centrale un exemplar al procesului-verbal de desfãşurare a alegerilor şi al procesului-verbal cu rezultatele finale, însoţite de listele cu candidaţii aleşi. Preşedintele şi secretarul vor semna cele douã exemplare ale proceselor-verbale;
    q) dacã în turul I nu s-a realizat cvorumul legal de prezenţã a douã treimi din numãrul membrilor adunãrii generale, vor organiza noi alegeri în turul al II-lea, cu respectarea termenului prevãzut de Regulamentul de organizare şi funcţionare al CMDR;
    r) prin preşedinte sau, în lipsa preşedintelui, prin secretar comunicã la cerere presei orice informaţie legatã de desfãşurarea alegerilor;
    s) atribuie mandatele celor aleşi şi validaţi.
    ART. 21
    (1) Rezultatele finale ale alegerilor locale validate de Comisia Electoralã Centralã vor fi afişate la sediul comisiilor electorale ale colegiilor teritoriale, dupã care aceasta atribuie mandatele respective.
    (2) Comisia electoralã a colegiului teritorial înregistreazã candidaturile pentru membrii biroului executiv local şi convoacã în termen de maximum 3 zile prima şedinţã a consiliului colegiului teritorial.
    ART. 22
    (1) Preşedintele comisiei electorale a colegiului teritorial conduce prima şedinţã a consiliului colegiului teritorial pentru alegerea biroului executiv local.
    (2) Consiliul colegiului teritorial alege prin vot secret membrii biroului executiv local.
    (3) Biroul executiv local va desemna dintre membrii sãi un reprezentant în Consiliul naţional al CMDR, respectiv 3 reprezentanţi în cazul municipiului Bucureşti.
    (4) Dupã validarea alegerii biroului executiv local de cãtre Comisia Electoralã Centralã, activitatea comisiei electorale a colegiului teritorial înceteazã de drept.
    ART. 23
    La finalizarea alegerilor, comisia electoralã a colegiului teritorial are obligaţia de a prezenta Comisiei Electorale Centrale rezultatele finale ale votului în aceeaşi zi.

    Secţiunea a 2-a
    Comisia Electoralã Centralã

    ART. 24
    (1) Comisia Electoralã Centralã este formatã din 11 membri. În cazul alegerilor parţiale, Comisia Electoralã Centralã va fi formatã din 3 membri.
    (2) Membrii Comisiei Electorale Centrale vor fi propuşi de Biroul executiv naţional al CMDR şi aleşi de Consiliul naţional al CMDR.
    (3) Prima şedinţã de lucru a Comisiei Electorale Centrale va avea loc cel mai târziu în ultima zi lucrãtoare a primei sãptãmâni din calendarul electoral.
    ART. 25
    (1) La prima întrunire, Comisia Electoralã Centralã îşi va alege dintre membrii sãi un preşedinte şi un secretar.
    (2) Preşedintele sau, în lipsa acestuia, secretarul conduce şedinţele Comisiei Electorale Centrale şi este singurul abilitat sã facã publice datele şi informaţiile decurgând din activitatea Comisiei Electorale Centrale.
    ART. 26
    (1) Comisia Electoralã Centralã nu este subordonatã în niciun fel structurilor care au desemnat membrii sãi.
    (2) Aceasta îşi va desfãşura activitatea în mod independent, conform prezentului regulament electoral.
    (3) Toate deciziile Comisiei Electorale Centrale vor fi avizate juridic.
    ART. 27
    (1) Şedinţele Comisiei Electorale Centrale se desfãşoarã în prezenţa a douã treimi din numãrul membrilor sãi, iar prezenţa preşedintelui şi/sau a secretarului este obligatorie.
    (2) Deciziile se iau cu majoritate simplã de voturi din numãrul membrilor prezenţi.
    (3) În cazul egalitãţii de voturi, la luarea unei decizii votul preşedintelui sau al secretarului, în lipsa preşedintelui, este decisiv.
    ART. 28
    Şedinţele Comisiei Electorale Centrale vor fi consemnate de cãtre secretarul comisiei în procese-verbale de şedinţã, care vor fi semnate de cãtre preşedinte, secretar şi ceilalţi membri ai Comisiei Electorale Centrale prezenţi.
    ART. 29
    Deciziile emise de Comisia Electoralã Centralã sau orice alt act emis de aceasta vor fi semnate de cãtre preşedinte şi secretar.
    ART. 30
    Pe timpul funcţionãrii, Comisia Electoralã Centralã va avea ştampilã proprie, care va fi ţinutã de cãtre preşedintele comisiei sau, în lipsa acestuia, de secretar şi va avea forma şi conţinutul prevãzute în anexa nr. 5.
    ART. 31
    (1) Comisia Electoralã Centralã va funcţiona la sediul CMDR.
    (2) Condiţiile materiale şi financiare necesare funcţionãrii Comisiei Electorale Centrale vor fi asigurate de Consiliul naţional al CMDR. Acesta va asigura Comisiei Electorale Centrale un secretariat tehnic condus de cãtre secretarul comisiei.
    (3) Biroul executiv naţional al CMDR şi comisiile Consiliului naţional al CMDR prezintã activitatea CMDR în cadrul Adunãrii generale naţionale. Din acest moment conducerea Biroului executiv naţional al CMDR şi a Consiliului Naţional al CMDR îşi înceteazã activitatea, iar Comisia Electoralã Centralã îşi intrã în atribuţii pentru alegerea organelor de conducere de la nivel naţional.
    (4) În cazul alegerilor parţiale, candidaţii aleşi îşi intrã în atribuţiile funcţiilor pentru care au candidat dupã validarea alegerilor.
    (5) Alegerile parţiale se fac pentru perioada rãmasã din mandatul pentru care se face alegerea, în termen de cel mult 60 de zile de la data vacantãrii postului.
    ART. 32
    Atribuţiile Comisiei Electorale Centrale sunt:
    a) urmãreşte aplicarea prezentului regulament electoral, pentru buna desfãşurare a alegerilor locale şi naţionale;
    b) urmãreşte şi asigurã respectarea şi aplicarea corectã a dispoziţiilor legale referitoare la alegeri şi ale prezentului regulament electoral pe întreg teritoriul ţãrii;
    c) asigurã şi rãspunde de interpretarea uniformã a dispoziţiilor legale şi ale prezentului regulamentul electoral;
    d) emite decizii de îndrumare cu privire la aplicarea prezentului regulament electoral, de organizare a alegerilor locale şi naţionale;
    e) rezolvã întâmpinãrile şi contestaţiile cu privire la modul de constituire, componenţa şi activitatea comisiilor electorale ale colegiilor teritoriale;
    f) primeşte şi soluţioneazã în 24 de ore contestaţiile înregistrate împotriva deciziilor comisiilor electorale ale colegiilor teritoriale;
    g) primeşte şi înregistreazã numãrul de alegãtori cu drept de vot şi, separat, numãrul celor care pot achita cotizaţia restantã în vederea exercitãrii dreptului de vot, precum şi listele finale cu candidaţii la funcţiile de conducere, trimise de cãtre comisiile electorale ale colegiilor teritoriale;
    h) primeşte procesele-verbale de desfãşurare a alegerilor întocmite de cãtre comisiile electorale ale colegiilor teritoriale, procesele-verbale conţinând rezultatele alegerilor, precum şi celelalte documente prevãzute la art. 20 lit. p);
    i) valideazã sau nu valideazã alegerile din fiecare colegiu teritorial;
    j) primeşte şi înregistreazã central listele locale cu reprezentanţii aleşi în Adunarea generalã naţionalã;
    k) convoacã prin fax sau prin e-mail reprezentanţii pentru şedinţa Adunãrii generale naţionale;
    l) primeşte, înregistreazã şi valideazã dosarele de candidaturã pentru membrii Biroului executiv naţional şi ai Comisiei centrale de cenzori ale CMDR;
    m) publicã la sediul CMDR şi în locul unde se desfãşoarã alegerile naţionale lista cu membrii Adunãrii generale naţionale, lista cu candidaţii pentru Biroul executiv naţional şi pentru Comisia centralã de cenzori ale CMDR;
    n) tipãreşte buletinele de vot, cu sprijinul tehnic şi financiar al Consiliului naţional al CMDR;
    o) pãstreazã sub sigiliu buletinele de vot numerotate, ştampilate şi semnate fiecare de preşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale;
    p) stabileşte şi asigurã, împreunã cu Biroul executiv naţional, sala necesarã desfãşurãrii Adunãrii generale naţionale;
    q) pregãteşte şi organizeazã din timp şi în bune condiţii desfãşurarea alegerilor naţionale, cu un numãr suficient de cabine de vot, în funcţie de numãrul total de reprezentanţi, astfel încât sã se asigure secretizarea votãrii;
    r) conduce lucrãrile Adunãrii generale naţionale de alegeri şi operaţiunile de votare, luând toate mãsurile pentru asigurarea ordinii în localul în care are loc votarea;
    s) numãrã voturile, stabileşte valabilitatea voturilor exprimate, totalizeazã voturile exprimate şi stabileşte rezultatele alegerilor, anunţându-le pe loc;
    ş) dacã în turul I nu s-a realizat cvorumul legal de prezenţã a douã treimi din numãrul membrilor Adunãrii generale naţionale, va organiza noi alegeri în turul al II-lea, cu respectarea termenului prevãzut de Regulamentul de organizare şi funcţionare al CMDR;
    t) redacteazã în douã exemplare procesele-verbale de desfãşurare a alegerilor şi procesul-verbal cu rezultatele finale;
    ţ) primeşte şi soluţioneazã în 24 de ore, cu aviz juridic, contestaţiile înregistrate împotriva activitãţii şi deciziilor Comisiei Electorale Centrale.
    ART. 33
    Dupã alegerea Biroului executiv naţional al CMDR şi validarea alegerilor, Comisia Electoralã Centralã îşi înceteazã de drept activitatea.
    ART. 34
    (1) Prima şedinţã a Biroului executiv naţional al CMDR este condusã de preşedintele ales. Aceasta se convoacã imediat dupã validarea alegerilor ori în termen de maximum 5 zile de la desfãşurarea şedinţei Adunãrii generale naţionale de alegeri.
    (2) În cazul alegerilor parţiale, cei aleşi îşi intrã în atribuţii imediat dupã validarea alegerilor.

    CAP. III
    Candidaturile

    ART. 35
    (1) Candidaturile se vor depune personal sau prin împuternicit la secretarul comisiei electorale a colegiului teritorial sau, dupã caz, la secretarul Comisiei Electorale Centrale, în conformitate cu termenele calendarului electoral.
    (2) Secretarul comisiei electorale primeşte şi înregistreazã depunerea candidaturii, menţionând într-un registru toate actele primite de la candidat, şi înainteazã candidatura comisiei electorale corespunzãtoare.
    ART. 36
    (1) Declaraţia de candidaturã localã/naţionalã dactilografiatã va fi adresatã comisiei electorale şi va cuprinde:
    a) numele şi prenumele candidatului, domiciliul, locul de muncã, specialitatea şi gradul profesional şi, acolo unde este cazul, titlul ştiinţific şi/sau gradul didactic;
    b) mandatul/mandatele pentru care se candideazã, respectiv consiliul colegiului teritorial, comisia de cenzori, Adunarea generalã naţionalã sau, dupã caz, Biroul executiv naţional al CMDR, comisia de cenzori de la nivel naţional;
    c) menţionarea, pe propria rãspundere, dacã a fost sau nu sancţionat de CMDR, dacã se aflã în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate prevãzute de art. 516 şi 519 din Legea nr. 95/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau de art. 120 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Dentişti din România, adoptat prin Decizia Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 5/2007, şi cã nu se aflã în niciuna dintre situaţiile prevãzute la art. 4 alin. (3);
    d) menţionarea faptului cã, în situaţia în care se va afla la data alegerii în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate prevãzute la lit. (c), va renunţa la funcţia incompatibilã cu mandatul pe care urmeazã sã îl exercite sau va renunţa la mandatul pentru care a fost ales;
    e) data şi semnãtura candidatului;
    f) datele de contact ale candidatului (telefon, fax, e-mail etc.).
    (2) Modelul declaraţiei de candidaturã localã este prevãzut în anexa nr. 6, iar modelul declaraţiei de candidaturã la nivel naţional este prevãzut în anexa nr. 7.
    ART. 37
    În termen de maximum douã zile de la înregistrarea candidaturilor, comisiile electorale vor aduce la cunoştinţa candidaţilor admiterea sau respingerea candidaturilor prin telefon, fax, e-mail şi prin afişare la sediul comisiei.
    ART. 38
    Contestaţiile împotriva deciziei comisiei electorale a colegiului teritorial sau, dupã caz, împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale de respingere a candidaturii se vor face în maximum 12 ore de la data comunicãrii.
    ART. 39
    (1) Comisiile electorale ale colegiilor teritoriale vor înainta contestaţiile primite cãtre Comisia Electoralã Centralã spre soluţionare, în cel mult 12 ore de la data înregistrãrii.
    (2) Comisia Electoralã Centralã va soluţiona contestaţiile în termen de maximum 24 de ore, iar decizia acesteia are caracter definitiv şi, împreunã cu motivarea ei, se transmite candidatului şi comisiei electorale a colegiului teritorial.
    ART. 40
    Dupã expirarea termenului de depunere a candidaturilor, la care se adaugã, dacã este cazul, termenele prevãzute de art. 35, 37, 38 şi 39, comisiile electorale ale colegiilor teritoriale încheie un proces-verbal prin care constatã rãmânerea definitivã a candidaturilor.
    ART. 41
    (1) Comisiile electorale ale colegiilor teritoriale vor întocmi listele finale cu candidaturile şi le vor trimite, împreunã cu o copie a procesului-verbal de constatare a rãmânerii definitive a candidaturilor, Comisiei Electorale Centrale, cel mai târziu cu 3 zile înaintea datei alegerilor.
    (2) Listele finale cu candidaturile admise, în ordinea alfabeticã, vor fi afişate, prin grija comisiilor electorale ale colegiilor teritoriale, respectiv a Comisiei Electorale Centrale, la sediile colegiilor teritoriale, la sediul CMDR, la sãlile unde vor avea loc alegerile locale, respectiv naţionale. Declaraţiile de candidaturã validate de Comisia Electoralã Centralã vor fi afişate şi pe site-ul CMDR.
    (3) La nivel local vor fi realizate 3 liste separate: una pentru candidaturile în consiliul colegiului teritorial, una pentru candidaturile în comisia de cenzori şi una pentru reprezentanţii în Adunarea generalã naţionalã.
    (4) La nivel naţional vor fi realizate 5 liste separate: una pentru candidaturile la funcţia de preşedinte, una pentru candidaturile la funcţia de secretar general, una pentru candidaturile la funcţia de vicepreşedinte, una pentru candidaturile la funcţia de trezorier şi una pentru candidaturile pentru Comisia centralã de cenzori.
    (5) În listele finale cu candidaturi se vor menţiona vizibil locul, data şi programul de desfãşurare a şedinţei adunãrii generale locale/naţionale pentru alegeri.
    (6) În cazul alegerilor parţiale naţionale se va menţiona exact funcţia pentru care se organizeazã alegerile. La nivel local alegerile se fac de cãtre consiliul local pentru biroul executiv teritorial.
    (7) În cazul alegerilor parţiale, candidaturile pentru Biroul executiv naţional al CMDR se vor trimite direct Comisiei Electorale Centrale.
    (8) Cel care şi-a depus candidatura, dar care nu poate participa la alegeri din cauze de forţã majorã, rãmâne înscris pe lista de candidaţi.

    CAP. IV
    Buletinele de vot

    ART. 42
    (1) Comisia Electoralã Centralã aprobã pentru fiecare comisie electoralã a colegiilor teritoriale modelul buletinelor de vot locale, iar acestea vor fi expediate prin fax sau e-mail Comisiei Electorale Centrale înainte de tipãrirea tirajului final.
    (2) Numãrul de pagini al buletinelor de vot va fi stabilit de cãtre comisia electoralã a colegiului teritorial în funcţie de numãrul total al candidaţilor.
    (3) Buletinele de vot se vor tipãri de cãtre comisiile electorale ale colegiilor teritoriale, cu sprijinul material şi logistic al colegiilor teritoriale.
    (4) Câte un model al buletinelor de vot se va afişa la sediile comisiilor electorale ale colegiilor teritoriale cu cel puţin douã zile înaintea datei votãrii, dupã ce a fost vizat şi anulat de preşedintele comisiei electorale a colegiului teritorial.
    ART. 43
    (1) La nivel local vor exista 3 modele de buletine de vot, în funcţie de mandatul pentru care se candideazã: membru în consiliul colegiului teritorial, buletinul de vot având culoarea galbenã; membru în comisia localã de cenzori, buletinul de vot având culoarea albã; reprezentant în Adunarea Generalã Naţionalã, buletinul de vot având culoarea albastrã.
    (2) La nivel naţional vor exista 5 modele de buletine de vot, în funcţie de mandatul pentru care se candideazã: preşedinte, buletinul de vot având culoarea albastrã; secretar general, buletinul de vot având culoarea roşie; vicepreşedinte, buletinul de vot având culoarea galbenã; trezorier, buletinul de vot având culoarea verde; membru în Comisia Centralã de Cenzori, buletinul de vot având culoare albã.
    (3) În buletinele de vot candidaţii vor fi trecuţi în ordine alfabeticã, menţionându-se numele şi prenumele.
    ART. 44
    Buletinele de vot vor fi tipãrite cu cel puţin 3 zile înaintea datei votãrii de cãtre comisiile electorale care, dupã verificarea conformitãţii şi a exactitãţii conţinutului, le vor pãstra sub sigiliu pânã în ziua votãrii, la sediul comisiei.
    ART. 45
    (1) Pe toate buletinele de vot se va menţiona perioada mandatului.
    (2) Detaliile privind forma şi conţinutul buletinelor de vot pentru alegerile locale, respectiv naţionale, sunt prevãzute în anexele nr. 8-12.
    ART. 46
    (1) Buletinele de vot se vor asigura în numãr suficient, conform listelor, cu un plus de 10% faţã de numãrul alegãtorilor.
    (2) Buletinele de vot vor fi autentificate de cãtre comisiile electorale ale colegiilor teritoriale, respectiv de Comisia Electoralã Centralã, prin aplicarea ştampilei proprii pe toate filele buletinului de vot, în ziua desfãşurãrii adunãrii generale a colegiului teritorial, respectiv a Adunãrii generale naţionale.
    ART. 47
    (1) Buletinele neconforme, neexacte, deteriorate sau cele completate greşit de cãtre alegãtori în timpul votãrii vor fi anulate prin menţiunea "anulat" şi semnãtura preşedintelui comisiei electorale, aplicându-se totodatã şi ştampila comisiei electorale a colegiului teritorial.
    (2) Alegãtorul care a completat greşit un buletin şi solicitã un buletin nou va primi un alt buletin de vot numai dacã predã buletinul completat greşit.

    CAP. V
    Desfãşurarea votãrii

    ART. 48
    (1) Adunãrile generale ale colegiilor teritoriale, respectiv Adunarea generalã naţionalã se vor desfãşura în locaţiile şi în zilele stabilite de comisia electoralã cu conducerea colegiului.
    (2) Data, locul, programul de desfãşurare al adunãrilor generale şi afişarea listei cu candidaturile validate vor fi comunicate conform calendarului electoral şi prezentului regulament electoral.
    (3) Adunãrile generale de alegeri vor avea loc numai dupã întrunirea valabilã a adunãrilor generale de dare de seamã şi descãrcarea de gestiune a organelor de conducere la nivelul colegiilor teritoriale, respectiv la nivel naţional.
    (4) Turul I al adunãrii generale de alegeri, la nivelul colegiilor teritoriale sau la nivel naţional, poate fi ţinut odatã cu adunarea generalã de dare de seamã, conform opţiunii consiliului fiecãrui colegiu teritorial cuprinsã în calendarul electoral stabilit conform prevederilor prezentului regulament electoral.
    ART. 49
    (1) Preşedintele comisiei electorale a colegiului teritorial are urmãtoarele atribuţii:
    a) verificã existenţa celor 3 tipuri de buletine de vot diferite: pentru alegerea consiliului colegiului teritorial, pentru alegerea comisiei de cenzori, pentru alegerea reprezentanţilor în Adunarea generalã naţionalã;
    b) verificã existenţa celor 3 urne diferite pentru cele 3 categorii de candidaturi, urne inscripţionate şi colorate anterior corespunzãtor fiecãrei candidaturi, conform art. 43 alin. (1);
    c) asigurã, împreunã cu membrii comisiei electorale a colegiului teritorial, distribuţia, colectarea în urne a buletinelor de vot pentru cele 3 categorii de candidaturi şi numãrarea voturilor;
    d) primeşte şi înregistreazã contestaţiile pe loc, în ziua alegerilor sau în maximum 24 de ore de la încheierea lor;
    e) anunţã contestatarul despre rezultatul contestaţiei rezolvate local, prin fax, telefon, e-mail sau personal;
    f) înainteazã imediat Comisiei Electorale Centrale eventualele contestaţii pe care considerã cã nu le poate rezolva comisia electoralã a colegiului teritorial;
    g) pãstreazã şi securizeazã buletinelor de vot.
    (2) Preşedintele comisiei electorale este obligat sã ia toate mãsurile necesare pentru exprimarea secretã a votului şi pentru ca alegerile sã se desfãşoare în condiţii civilizate, inclusiv prin atenţionarea sau evacuarea din salã a turbulenţilor.
    ART. 50
    În circumscripţiile electorale cu mai mult de 500 de votanţi, în cadrul comisiei electorale se pot alcãtui 3 subcomisii de numãrare a voturilor, care îşi vor desemna un preşedinte, astfel:
    a) subcomisia 1: distribuţia, colectarea şi numãrarea în urne a buletinelor de vot pentru candidatura de membru în consiliul colegiului teritorial;
    b) subcomisia 2: distribuţia, colectarea şi numãrarea în urne a buletinelor de vot pentru candidatura de membru în comisia de cenzori;
    c) subcomisia 3: distribuţia, colectarea şi numãrarea în urne a buletinelor de vot pentru candidatura de reprezentant în Adunarea generalã naţionalã.
    ART. 51
    (1) Preşedintele Comisiei Electorale Centrale are urmãtoarele atribuţii:
    a) verificã existenţa celor 5 tipuri de buletine de vot diferite: pentru candidaturile la funcţia de preşedinte, pentru candidaturile la funcţia de secretar general, pentru candidaturile la funcţia de vicepreşedinte, pentru candidaturile la funcţia de trezorier, pentru candidaturile la comisia de cenzori;
    b) verificã existenţa celor 5 urne diferite pentru cele 5 categorii de candidaturi, urne inscripţionate şi colorate anterior corespunzãtor fiecãrei candidaturi, conform art. 43 alin. (2);
    c) asigurã, împreunã cu membrii Comisiei Electorale Centrale, distribuţia şi colectarea în urne a buletinelor de vot pentru cele 5 categorii de candidaturi;
    d) primeşte şi înregistreazã pe loc contestaţiile, în ziua alegerilor sau în maximum 24 de ore de la încheierea lor;
    e) anunţã, prin fax, telefon, e-mail sau personal, contestatarului rezultatul contestaţiei.
    (2) Preşedintele Comisiei Electorale Centrale este obligat sã ia toate mãsurile necesare pentru exprimarea secretã a votului şi pentru ca alegerile sã se desfãşoare în condiţii civilizate, inclusiv prin atenţionarea sau evacuarea din salã a turbulenţilor.
    ART. 52
    Numãrarea voturilor şi anunţarea rezultatelor alegerilor locale şi naţionale se fac dupã închiderea votãrii, în aceeaşi salã în care a avut loc votarea şi în aceeaşi zi.
    ART. 53
    (1) La sfârşitul zilei de alegeri, preşedintele şi secretarul comisiei electorale a colegiului teritorial sau ai Comisiei Electorale Centrale, dupã caz, în prezenţa celorlalţi membri ai comisiei, vor întocmi un proces-verbal cu privire la desfãşurarea votãrii din ziua respectivã.
    (2) Listele cu alegãtori, listele cu persoanele alese, precum şi ştampila secţiei de votare vor fi depozitate în condiţii de maximã securitate la sediul comisiei electorale în cauzã.
    (3) Toate buletinele de vot, valabile, anulate ori nefolosite, se sigileazã şi se pãstreazã de cãtre comisia electoralã la sediul colegiului respectiv pânã dupã validarea alegerilor, când se predau pe bazã de proces-verbal organelor nou-alese.
    (4) În limita posibilitãţilor, se poate apela la paza militarizatã a locurilor de votare.
    ART. 54
    (1) Comisia Electoralã Centralã îşi va desemna un membru sã supravegheze desfãşurarea alegerilor locale acolo unde existã contestaţii.
    (2) Acesta nu va avea competenţa de a lua mãsuri cu privire la desfãşurarea votãrii, ci doar de a supraveghea desfãşurarea alegerilor. La sfârşitul activitãţii se va întocmi un proces-verbal în care va consemna cele constatate şi care va fi semnat de conducerea comisiei electorale a colegiului teritorial.
    ART. 55
    (1) În afara membrilor CMDR, a membrilor comisiei electorale, a observatorilor acreditaţi, a personalului angajat sau a consultanţilor de specialitate ai CMDR, nicio altã persoanã nu poate participa la şedinţele adunãrilor de alegeri.
    (2) Observatorii vor fi persoane care fac parte din mass-media, acreditate de Comisia Electoralã Centralã/comisia electoralã a colegiului teritorial cu minimum 3 zile înainte de data desfãşurãrii alegerilor.
    ART. 56
    (1) Fiecare medic dentist cu drept de vot va fi legitimat de comisia electoralã la intrarea în sala de şedinţã a adunãrii generale şi va semna în lista de prezenţã.
    (2) Medicii dentişti cu drept de vot, membri ai colegiului respectiv, care nu se regãsesc pe listele locale de alegãtori, vor fi înscrişi, pe loc, de cãtre preşedintele comisiei sau de cãtre secretarul acesteia în listele de prezenţã, menţionându-se toate datele de identificare din documentul de identitate.
    (3) În Adunarea generalã naţionalã de alegeri pot fi trimişi supleanţi cu drept de vot în locul reprezentanţilor aleşi.
    ART. 57
    (1) Alegãtorii voteazã separat pe fiecare dintre cele 3 tipuri de buletine de vot la nivel local şi pe fiecare dintre cele 5 tipuri de buletine de vot la nivel central în care sunt înscrise candidaturile.
    (2) Votarea se va face prin încercuirea numãrului de ordine corespunzãtor numelui candidatului/candidaţilor pentru care se opteazã şi prin tãierea cu linie continuã, începând cu numãrul de ordine, a numelui candidaţilor respinşi.
    (3) Orice altã inscripţionare anuleazã buletinul de vot.

    CAP. VI
    Constatarea şi validarea rezultatelor alegerilor

    ART. 58
    (1) Dupã terminarea votãrii, în prezenţa celorlalţi membri ai comisiei electorale şi a celorlalte persoane care au dreptul sã asiste la adunarea generalã de alegeri, preşedintele comisiei electorale procedeazã la anularea prin ruperea colţului de sus dreapta a buletinelor de vot rãmase nefolosite sau anulate şi numai dupã aceea procedeazã la deschiderea urnelor.
    (2) Preşedinţii comisiilor electorale sau membrii desemnaţi vor citi cu voce tare la deschiderea fiecãrui buletin de vot numele şi prenumele candidatului pentru care s-a exprimat votul şi vor arãta buletinul de vot celorlalţi membri ai comisiei, care vor numãra şi consemna în scris voturile pozitive, negative şi anulate.
    ART. 59
    (1) Sunt anulate buletinele de vot:
    a) care nu poartã pe prima faţã ştampila comisiei electorale a colegiului teritorial sau a Comisiei Electorale Centrale, dupã caz;
    b) care au altã formã sau alt model decât cele aprobate de Comisia Electoralã Centralã;
    c) care nu sunt tipãrite, multiplicate sau completate lizibil;
    d) care sunt albe, pe care nu s-a exprimat niciun vot;
    e) care poartã alte inscripţionãri decât încercuirea numãrului de ordine corespunzãtor numelui candidatului/candidaţilor pentru care se opteazã şi tãierea cu linie continuã, începând cu numãrul de ordine, a numelui candidaţilor respinşi;
    f) în care numãrul voturilor încercuite este mai mare decât numãrul de membri ce trebuie aleşi pe fiecare buletin.
    (2) Situaţiile în care buletinele de vot se anuleazã se menţioneazã ca notã pe formularul de buletin de vot.
    ART. 60
    (1) Dupã deschiderea urnelor şi numãrarea voturilor, preşedintele comisiei electorale încheie câte un proces-verbal, în douã exemplare, pentru fiecare dintre cele 3 liste de candidaturi la nivel local, respectiv 5 la nivel central.
    (2) Procesele-verbale întocmite de comisiile electorale ale colegiilor teritoriale sau de Comisia Electoralã Centralã, dupã caz, vor cuprinde:
    a) numãrul total al membrilor colegiului teritorial înscrişi în listã/al reprezentanţilor în Adunarea generalã naţionalã;
    b) numãrul membrilor locali/reprezentanţilor naţionali prezenţi la votare;
    c) numãrul total al voturilor valabil exprimate;
    d) numãrul voturilor anulate;
    e) numãrul voturilor valabil exprimate obţinute de cãtre fiecare candidat, în condiţiile îndeplinirii cvorumului;
    f) numãrul total al buletinelor de vot tipãrite;
    g) numãrul buletinelor de vot rãmase nefolosite;
    h) numãrul buletinelor de vot anulate;
    i) expunerea pe scurt a întâmpinãrilor, contestaţiilor şi a modului de soluţionare a acestora.
    (3) Procesele-verbale se vor semna de preşedinte, de secretar şi de ceilalţi membri prezenţi ai comisiei electorale şi vor purta ştampila comisiei. Copii ale proceselor-verbale locale vor fi trimise prin scrisori recomandate Comisiei Electorale Centrale.
    ART. 61
    (1) Dacã în urma verificãrii listelor de prezenţã a membrilor cu drept de vot se constatã cã alegerile la nivel local sau la nivel naţional nu sunt valabile ca urmare a neîntrunirii condiţiei de participare de douã treimi din numãrul membrilor cu drept de vot, se va preciza acest lucru în procesul-verbal şi se vor organiza noi alegeri în turul al II-lea, cu respectarea termenului prevãzut de Regulamentul de organizare şi funcţionare al CMDR.
    (2) Alegerile în turul al II-lea se vor organiza în aceleaşi condiţii, folosindu-se aceleaşi liste de alegãtori şi candidaţi.
    (3) Aceste noi alegeri se considerã valabile indiferent de numãrul alegãtorilor care au participat la vot.
    (4) Decizia de organizare a unor noi alegeri va fi menţionatã în procesul-verbal.
    ART. 62
    (1) În timpul desfãşurãrii adunãrii generale de alegeri, în timpul deschiderii urnelor şi al numãrãrii voturilor se pot face contestaţii cu privire la desfãşurarea acestor operaţiuni de cãtre orice participant care are dreptul sã fie prezent în salã, conform prevederilor prezentului regulament electoral.
    (2) Contestaţiile se formuleazã în scris şi se prezintã preşedintelui comisiei electorale, iar comisia le soluţioneazã pe loc.
    (3) Comisia electoralã a colegiului teritorial va stabili contestaţiile care se rezolvã la nivel local şi care se trimit Comisiei Electorale Centrale. Preşedintele comisiei electorale a colegiului teritorial va hotãrî pe loc asupra contestaţiilor a cãror rezolvare nu suferã amânare şi care pot fi rezolvate de comisia electoralã a colegiului teritorial.
    ART. 63
    Dupã întocmirea proceselor-verbale menţionate la art. 60 şi primirea rezultatelor eventualelor contestaţii înaintate Comisiei Electorale Centrale, preşedintele împreunã cu membrii comisiei electorale a colegiului teritorial încheie procesul-verbal de stabilire a rezultatelor finale.
    ART. 64
    (1) Verificarea existenţei situaţiilor de incompatibilitate prevãzute la art. 516 şi 519 din Legea nr. 95/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv la art. 120 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Dentişti din România, adoptat prin Decizia Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 5/2007, se va efectua de cãtre comisiile electorale ale colegiilor teritoriale, respectiv de Comisia Centralã Electoralã, numai pentru acei candidaţi care au fost aleşi în funcţia pentru care au candidat.
    (2) În termen de 15 zile de la data alegerii, medicul dentist aflat în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate prevãzute la alin. (1) va renunţa la funcţia incompatibilã cu mandatul pe care urmeazã sã îl exercite sau la mandatul pentru care a fost ales.
    (3) Comisia Electoralã Centralã nu poate valida alegerea unui medic dentist aflat în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate prevãzute la alin. (1) în lipsa prezentãrii dovezii de încetare a situaţiei de incompatibilitate.
    (4) Acolo unde este cazul, Comisia Electoralã Centralã va preciza în procesul-verbal de validare a alegerilor locale/naţionale numele medicilor dentişti aleşi aflaţi într-o situaţie de incompatibilitate şi termenul în care aceştia pot opta pentru încetarea situaţiei de incompatibilitate.
    (5) Nedeclararea situaţiei de incompatibilitate în declaraţia de candidaturã reprezintã abatere disciplinarã gravã.
    ART. 65
    (1) Dupã validarea alegerilor locale/naţionale se vor stabili clasamentele în vederea atribuirii mandatelor pentru cele 3 funcţii locale, respectiv cele 5 funcţii naţionale.
    (2) Atribuirea mandatelor se va face în ordinea descrescãtoare a numãrului de voturi pozitive obţinute. La nivel local se vor atribui mandatele pânã la ocuparea numãrului de locuri stabilit prin aplicarea normelor de reprezentativitate prevãzute de lege.
    (3) În caz de voturi egale obţinute pentru ultimul loc eligibil, departajarea se va face prin aplicarea urmãtoarelor criterii în ordinea: gradul profesional şi vechimea în muncã.
    (4) La nivel local, urmãtorii 5 candidaţi nealeşi ca membri titulari, în ordinea descrescãtoare a numãrului de voturi, devin membri supleanţi. În caz de voturi egale obţinute se aplicã criteriile prevãzute la alin. (3).
    (5) Rezultatele se consemneazã în procesul-verbal al comisiei electorale.
    ART. 66
    În cazul în care una dintre funcţiile de conducere de la nivelul colegiilor teritoriale, respectiv cea de membru al consiliului colegiului teritorial sau de reprezentant în Adunarea generalã naţionalã ori de membru al comisiilor de cenzori de la nivelul colegiilor teritoriale sau la nivel naţional, devine vacantã pe parcursul mandatului, unul dintre supleanţi, în ordinea numãrului de voturi obţinute la data alegerii în funcţia de membru supleant, va lua locul titularului pentru perioada de mandat rãmasã.
    ART. 67
    Rezultatele finale, validate de Comisia Electoralã Centralã, vor fi afişate la sediul colegiilor teritoriale.
    ART. 68
    Atribuirea mandatelor locale se va face de cãtre comisia electoralã a colegiului teritorial, dupã validarea alegerilor locale de cãtre Comisia Electoralã Centralã.
    ART. 69
    (1) Dupã validarea de cãtre Comisia Electoralã Centralã a candidaţilor aleşi local şi atribuirea mandatelor de membri în consiliul colegiului teritorial, în termen de maximum 3 zile preşedintele comisiei electorale a colegiului teritorial convoacã prima şedinţã a consiliului colegiului teritorial, pentru alegerea biroului executiv.
    (2) Sub conducerea preşedintelui comisiei electorale a colegiului teritorial se desfãşoarã prima şedinţã a consiliului colegiului teritorial.
    (3) Consiliul colegiului teritorial alege prin vot secret membrii biroului executiv local.
    (4) Primii 5 candidaţi aleşi în ordinea descrescãtoare a voturilor pozitive obţinute vor forma biroul executiv local care îşi va alege prin vot secret preşedintele, cei 2 vicepreşedinţi, secretarul şi trezorierul.
    (5) Mandatele stabilite potrivit prevederilor alin. (4) vor fi supuse de îndatã aprobãrii consiliului colegiului teritorial.
    (6) În aceeaşi şedinţã, biroul executiv local va desemna dintre membrii sãi un reprezentant în Consiliul naţional al CMDR, respectiv 3 reprezentanţi în cazul municipiului Bucureşti.

    CAP. VII
    Dispoziţii finale

    ART. 70
    (1) Cheltuielile pentru organizarea şi desfãşurarea alegerilor se suportã de colegiul respectiv.
    (2) Membrilor comisiilor electorale ale colegiilor teritoriale şi ai Comisiei Electorale Centrale li se acordã o indemnizaţie stabilitã, dupã caz, de consiliul colegiului teritorial ori de Consiliul naţional al CMDR în cazul Comisiei Electorale Centrale.
    ART. 71
    Termenele pe zile, prevãzute în prezentul regulament electoral, se calculeazã din ziua urmãtoare celei în care încep sã curgã şi se împlinesc la sfârşitul zilei-limitã.
    ART. 72
    Prevederile prezentului regulament electoral se aplicã şi în cazul organizãrii turului al II-lea al alegerilor locale, pentru desfãşurarea Adunãrii generale naţionale de alegeri, precum şi în cazul alegerilor parţiale, locale sau naţionale.
    ART. 73
    Calendarul electoral la nivel naţional se va stabili de cãtre Consiliul naţional al CMDR în urma programãrii adunãrilor generale ale colegiilor teritoriale.
    ART. 74
    CMDR va distribui prezentul regulament electoral în format electronic şi tipãrit tuturor consiliilor colegiilor teritoriale dupã votarea şi adoptarea în Consiliul naţional al CMDR.
    ART. 75
    Anexele nr. 1-12 fac parte integrantã din prezentul regulament electoral.


    ANEXA 1
    la regulamentul electoral


    COLEGIUL MEDICILOR DENTIŞTI................

                                    DECLARAŢIE

    Subsemnatul,........................., domiciliat în................................., având în vedere faptul cã am fost ales ca membru al comisiei electorale organizate la nivelul Colegiului Medicilor Dentişti..........................., mã oblig sã nu candidez la niciuna dintre funcţiile pentru care se organizeazã alegeri la nivelul Colegiului Medicilor Dentişti............................... sau la nivelul Colegiului Medicilor Dentişti din România.

                Data Semnãtura
         ................... ..................


    ANEXA 2
    la regulamentul electoral


    COLEGIUL MEDICILOR DENTIŞTI DIN ROMÂNIA

                                   DECLARAŢIE

    Subsemnatul,....................., domiciliat în....................., având în vedere faptul cã am fost ales ca membru al Comisiei Electorale Centrale a Colegiului Medicilor Dentişti din România, mã oblig sã nu candidez la niciuna dintre funcţiile pentru care se organizeazã alegeri la nivelul Colegiului Medicilor Dentişti din România sau la nivelul colegiilor teritoriale.

                Data Semnãtura
         ................... ..................


    ANEXA 3
    la regulamentul electoral


    COLEGIUL MEDICILOR DENTIŞTI................

                                     TABEL
                      cu membrii Comisiei electorale a
                   Colegiului Medicilor Dentişti.............


┌────┬───────────────────────┬─────────────┬────────────┬─────────┬────────────┐
│Nr. │ │ │ │ │ │
│crt.│ Numele şi prenumele │ Funcţia*) │ Telefon │ Fax │ E-mail │
├────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ 01.│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ 01.│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ 01.│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ 01.│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ 01.│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ 01.│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ 01.│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ 01.│ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼────────────┤
│ 01.│ │ │ │ │ │
└────┴───────────────────────┴─────────────┴────────────┴─────────┴────────────┘



          Preşedinte, Secretar,
       ................ ..............

-------
    *) Se va menţiona funcţia în comisia electoralã (preşedinte, secretar sau membru).


    ANEXA 4
    la regulamentul electoral


                                    MODELUL
             ştampilei comisiei electorale a colegiului teritorial

--------------
    NOTÃ(CTCE)
    Modelul ştampilei comisiei electorale a colegiului teritorial se gãseşte în Monitorul Oficial al Romãniei, Partea I, Nr. 17 din 10 ianuarie 2012 la pagina 28 (a se vedea imaginea asociatã).


    ANEXA 5
    la regulamentul electoral


                                    MODELUL
                     ştampilei Comisiei Electorale Centrale

--------------
    NOTÃ(CTCE)
    Modelul ştampilei Comisiei Electorale Centrale se gãseşte în Monitorul Oficial al Romãniei, Partea I, Nr. 17 din 10 ianuarie 2012 la pagina 28 (a se vedea imaginea asociatã).


    ANEXA 6
    la regulamentul electoral


    COLEGIUL MEDICILOR DENTIŞTI................

                                  DECLARAŢIE
                              de candidaturã localã

    1. Subsemnatul,........................, cu domiciliul în........................, str................ nr...., bl..., et..., ap..., judeţul/sectorul........, tel. fix............., tel. mobil......................., având specialitatea..................... şi gradul profesional........................., titlul ştiinţific şi/sau gradul didactic......................, în prezent în funcţia de..................... la..................., declar cã îmi depun candidatura pentru funcţia de:
    a) membru în Consiliul Colegiului Medicilor Dentişti................. - DA/NU;
    b) reprezentant în Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România................... - DA/NU;
    c) membru al comisiei de cenzori organizate la nivelul Colegiului Medicilor Dentişti................ - DA/NU.
    2. Prin prezenta, declar pe propria rãspundere şi cunoscând sancţiunile prevãzute de lege cã:
    a) am fost/nu am fost sancţionat disciplinar de Colegiul Medicilor Dentişti din România;
    b) am achitat la zi cotizaţia datoratã cãtre Colegiul Medicilor Dentişti din România;
    c) îndeplinesc condiţiile legale şi regulamentare pentru a candida;
    d) nu mã aflu în niciuna dintre situaţiile prevãzute la art. 4 alin. (3) din Regulamentul electoral al Colegiului Medicilor Dentişti din România, aprobat prin Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 59/2011;
    e) mã aflu/nu mã aflu în una dintre situaţiile de incompatibilitate prevãzute la art. 516 şi 519 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv la art. 120 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Dentişti din România, adoptat prin Decizia Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 5/2007.
    3. În situaţia în care mã voi afla la data alegerii în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate prevãzute la pct. (2) lit. (e), mã oblig ca în termen de 15 zile de la aceastã datã sã renunţ la funcţia incompatibilã cu mandatul pe care urmeazã sã îl exercit sau sã renunţ la mandatul pentru care am fost ales.

                Data Semnãtura
         .................. ..................


    ANEXA 7
    la regulamentul electoral

    COLEGIUL MEDICILOR DENTIŞTI DIN ROMÂNIA

                                  DECLARAŢIE
                        de candidaturã la nivel naţional

    1. Subsemnatul,............................, cu domiciliul în................................., str........................ nr...., bl.., et., ap.., judeţul/sectorul...., tel. fix...................., tel. mobil......................., având specialitatea..................... şi gradul profesional........................., titlul ştiinţific şi/sau gradul didactic........................, în prezent în funcţia de...................... la........................, declar cã îmi depun candidatura pentru funcţia de:
    a) preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti din România - DA/NU;
    b) vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti din România - DA/NU;
    c) secretar general al Colegiului Medicilor Dentişti din România - DA/NU;
    d) trezorier al Colegiului Medicilor Dentişti din România - DA/NU;
    e) membru al comisiei de cenzori organizate la nivelul Colegiului Medicilor Dentişti din România - DA/NU.
    2. Prin prezenta, declar pe propria rãspundere şi cunoscând sancţiunile prevãzute de lege cã:
    a) am fost/nu am fost sancţionat disciplinar de Colegiul Medicilor Dentişti din România;
    b) am achitat la zi cotizaţia datoratã cãtre Colegiul Medicilor Dentişti din România;
    c) îndeplinesc condiţiile legale şi regulamentare pentru a candida;
    d) nu mã aflu în niciuna dintre situaţiile prevãzute la art. 4 alin. (3) din Regulamentul electoral al Colegiului Medicilor Dentişti din România, aprobat prin Decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 59/2011;
    e) mã aflu/nu mã aflu în una dintre situaţiile de incompatibilitate prevãzute la art. 482 alin. (1), 516 şi 519 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv la art. 120 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului Medicilor Dentişti din România, adoptat prin Decizia Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România nr. 5/2007.
    3. În situaţia în care mã voi afla la data alegerii în vreuna din situaţiile de incompatibilitate prevãzute la pct. (2) lit. (e) din prezenta declaraţie, mã oblig ca în termen de 15 zile de la aceastã datã sã renunţ la funcţia incompatibilã cu mandatul pe care urmeazã sã îl exercit sau sã renunţ la mandatul pentru care am fost ales.

                  Data Semnãtura
            ................. ...............


    ANEXA 8
    la regulamentul electoral


    COLEGIUL MEDICILOR DENTIŞTI DIN ROMÂNIA
    Comisia electoralã a Colegiului Medicilor Dentişti...............

                                                   Ştampila comisiei electorale

                                   BULETIN DE VOT
                   pentru alegerea membrilor în Consiliul Colegiului
              Medicilor Dentişti.................., mandatul.............

    1. Data alegerilor...........
    2. Candidaţi pentru membri în Consiliul Medicilor Dentişti..........................
    3. Numãrul de locuri........
    4. Votaţi prin încercuirea numãrului de ordine maximum..... candidaţi pentru care se opteazã.


┌────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr. │ Numele şi prenumele candidaţilor │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
└────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



              Preşedinte, Secretar,
          ................... .................

    NOTÃ:
    Buletinul de vot se anuleazã în cazul în care:
    a) nu poartã pe prima faţã ştampila comisiei electorale a colegiului teritorial;
    b) are altã formã sau alt model decât cele aprobate de Comisia Electoralã Centralã;
    c) nu este tipãrit, multiplicat ori completat lizibil;
    d) este neutilizat, pe care nu s-a exprimat niciun vot;
    e) poartã alte inscripţionãri decât încercuirea numãrului de ordine corespunzãtor numelui candidatului/candidaţilor pentru care se opteazã şi tãierea cu linie continuã, începând cu numãrul de ordine, a numelui candidaţilor respinşi;
    f) numãrul voturilor încercuite este mai mare decât numãrul de membri care trebuie aleşi pe fiecare buletin.
    În subsolul fiecãrei pagini a buletinului de vot se menţioneazã: "Votarea se va face prin încercuirea numãrului de ordine corespunzãtor numelui candidatului/candidaţilor pentru care se opteazã şi tãierea cu linie continuã, începând cu numãrul de ordine, a numelui candidaţilor respinşi."


    ANEXA 9
    la regulamentul electoral


    COLEGIUL MEDICILOR DENTIŞTI DIN ROMÂNIA
    Comisia electoralã a Colegiului Medicilor Dentişti..............

                                                   Ştampila comisiei electorale

                                  BULETIN DE VOT
                pentru alegerea membrilor în Comisia de cenzori a
          Colegiului Medicilor Dentişti................, mandatul........

    1. Data alegerilor...........
    2. Candidaţii pentru comisia de cenzori......
    3. Numãrul de locuri...........
    4. Votaţi prin încercuirea numãrului de ordine maximum..... candidaţi pentru care se opteazã.


┌────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr. │ Numele şi prenumele candidaţilor │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
└────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



               Preşedinte, Secretar,
           .................. ................

    NOTÃ:
    Buletinul de vot se anuleazã în cazul în care:
    a) nu poartã pe prima faţã ştampila comisiei electorale a colegiului teritorial;
    b) are altã formã sau alt model decât cele aprobate de Comisia Electoralã Centralã;
    c) nu este tipãrit, multiplicat ori completat lizibil;
    d) este alb, pe care nu s-a exprimat niciun vot;
    e) poartã alte inscripţionãri decât încercuirea numãrului de ordine corespunzãtor numelui candidatului/candidaţilor pentru care se opteazã şi tãierea cu linie continuã, începând cu numãrul de ordine, a numelui candidaţilor respinşi;
    f) numãrul voturilor încercuite este mai mare decât numãrul de membri care trebuie aleşi pe fiecare buletin.
    În subsolul fiecãrei pagini a buletinului de vot se menţioneazã: "Votarea se va face prin încercuirea numãrului de ordine corespunzãtor numelui candidatului/candidaţilor pentru care se opteazã şi tãierea cu linie continuã, începând cu numãrul de ordine, a numelui candidaţilor respinşi."


    ANEXA 10
    la regulamentul electoral

    COLEGIUL MEDICILOR DENTIŞTI DIN ROMÂNIA
    Comisia electoralã a Colegiului Medicilor Dentişti.............

                                                   Ştampila comisiei electorale

                                  BULETIN DE VOT
                       pentru alegerea reprezentanţilor în
                 Adunarea generalã naţionalã, mandatul.........

    1. Data alegerilor...........
    2. Candidaţii pentru reprezentanţi în Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România
    3. Numãrul de locuri.....
    4. Votaţi prin încercuirea numãrului de ordine maximum..... candidaţi pentru care se opteazã.


┌────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr. │ Numele şi prenumele candidaţilor │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
└────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



           Preşedinte, Secretar,
       .................. ...............

    NOTÃ:
    Buletinul de vot se anuleazã în cazul în care:
    a) nu poartã pe prima faţã ştampila comisiei electorale a colegiului teritorial;
    b) are altã formã sau alt model decât cele aprobate de Comisia Electoralã Centralã;
    c) nu este tipãrit, multiplicat ori completat lizibil;
    d) este neutilizat, pe care nu s-a exprimat niciun vot;
    e) poartã alte inscripţionãri decât încercuirea numãrului de ordine corespunzãtor numelui candidatului/candidaţilor pentru care se opteazã şi tãierea cu linie continuã, începând cu numãrul de ordine, a numelui candidaţilor respinşi;
    f) numãrul voturilor încercuite este mai mare decât numãrul de membri care trebuie aleşi pe fiecare buletin.
    În subsolul fiecãrei pagini a buletinului de vot se menţioneazã: "Votarea se va face prin încercuirea numãrului de ordine corespunzãtor numelui candidatului/candidaţilor pentru care se opteazã şi tãierea cu linie continuã, începând cu numãrul de ordine, a numelui candidaţilor respinşi."


    ANEXA 11
    la regulamentul electoral


    COLEGIUL MEDICILOR DENTIŞTI DIN ROMÂNIA
    Comisia Electoralã Centralã

                                        Ştampila Comisiei Electorale Centrale

                                BULETIN DE VOT
             pentru alegerea membrilor Biroului Executiv Naţional,
                            mandatul...........

    1. Data alegerilor.............
    2. Funcţia pentru care se candideazã, respectiv preşedinte, vicepreşedinte, trezorier, secretar general.....................,
    3. Numãrul de locuri...........
    4. Numãrul de candidaţi care pot fi votaţi prin încercuirea numãrului de ordine....


┌────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr. │ Numele şi prenumele candidaţilor │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
└────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



         Preşedinte, Secretar,
       ............... ..............

    NOTÃ:
    Buletinul de vot se anuleazã în cazul în care:
    a) nu poartã pe prima faţã ştampila Comisiei Electorale Centrale;
    b) are altã formã sau alt model decât cele aprobate de Comisia Electoralã Centralã;
    c) nu este tipãrit, multiplicat ori completat lizibil;
    d) este neutilizat, pe care nu s-a exprimat niciun vot;
    e) poartã alte inscripţionãri decât încercuirea numãrului de ordine corespunzãtor numelui candidatului/candidaţilor pentru care se opteazã şi tãierea cu linie continuã, începând cu numãrul de ordine, a numelui candidaţilor respinşi;
    f) numãrul voturilor încercuite este mai mare decât numãrul de membri care trebuie aleşi pe fiecare buletin.
    În subsolul fiecãrei pagini a buletinului de vot se menţioneazã: "Votarea se va face prin încercuirea numãrului de ordine corespunzãtor numelui candidatului/candidaţilor pentru care se opteazã şi tãierea cu linie continuã, începând cu numãrul de ordine, a numelui candidaţilor respinşi."


    ANEXA 12
    la regulamentul electoral


    COLEGIUL MEDICILOR DENTIŞTI DIN ROMÂNIA
    Comisia Electoralã Centralã

                                         Ştampila Comisiei Electorale Centrale

                                  BULETIN DE VOT
               pentru alegerea membrilor în Comisia de Cenzori a
           Colegiului Medicilor Dentişti din România, mandatul..........

    1. Data alegerilor.............
    2. Candidaţii pentru Comisia de cenzori a Colegiului Medicilor Dentişti din România
    3. Numãrul de locuri...........
    4. Votaţi prin încercuirea numãrului de ordine maximum..... candidaţi pentru care se opteazã.


┌────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr. │ Numele şi prenumele candidaţilor │
├────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
└────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



            Preşedinte, Secretar,
         ................... ................

    NOTÃ:
    Buletinul de vot se anuleazã în cazul în care:
    a) nu poartã pe prima faţã ştampila Comisiei Electorale Centrale;
    b) are altã formã sau alt model decât cele aprobate de Comisia Electoralã Centralã;
    c) nu este tipãrit, multiplicat ori completat lizibil;
    d) este alb, pe care nu s-a exprimat niciun vot;
    e) poartã alte inscripţionãri decât încercuirea numãrului de ordine corespunzãtor numelui candidatului/candidaţilor pentru care se opteazã şi tãierea cu linie continuã, începând cu numãrul de ordine, a numelui candidaţilor respinşi;
    f) numãrul voturilor încercuite este mai mare decât numãrul de membri care trebuie aleşi pe fiecare buletin.
    În subsolul fiecãrei pagini a buletinului de vot se menţioneazã: "Votarea se va face prin încercuirea numãrului de ordine corespunzãtor numelui candidatului/candidaţilor pentru care se opteazã şi tãierea cu linie continuã, începând cu numãrul de ordine, a numelui candidaţilor respinşi."

                                     -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016