Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 7 martie 2001  privind constituirea si utilizarea fondului de protectie a vanatului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 7 martie 2001 privind constituirea si utilizarea fondului de protectie a vanatului

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 453 din 9 august 2001

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Fondul de protecţie a vânatului se constituie şi se administreazã de autoritatea publica centrala care rãspunde de silvicultura, respectiv Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, potrivit legii şi prevederilor prezentului regulament.
(2) Sursele din care se constituie fondul de protecţie a vânatului sunt:
a) veniturile realizate din atribuirea gestionãrii fondurilor de vanatoare;
b) despãgubirile pentru daunele aduse fondului cinegetic prin fapte ilicite, în situaţia în care nu a fost afectatã cota de recolta;
c) donaţii şi sponsorizãri din partea unor persoane fizice sau juridice;
d) alte venituri.
ART. 2
(1) Utilizarea surselor financiare ale fondului de protecţie a vânatului se poate face pentru:
a) plata despãgubirilor pentru pagubele produse de vanatul din speciile strict protejate culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, în condiţiile <>art. 15 din Legea nr. 103/1996 , cu modificãrile ulterioare;
b) plata sumelor ce revin consiliilor locale sau deţinãtorilor de terenuri din tariful de atribuire, stabilite la art. 9 din contractele de gestionare a fondurilor de vanatoare, în conformitate cu prevederile <>art. 16 alin. (3) din Legea nr. 103/1996 , cu modificãrile ulterioare, pentru fondurile de vanatoare destinate unitãţilor de învãţãmânt şi cercetare ştiinţificã cu profil cinegetic din România;
c) finanţarea acţiunilor de organizare, desfãşurare şi stimulare a activitãţii de combatere a braconajului, prin procurarea unor echipamente, mijloace, dotãri, prin susţinerea unor cheltuieli de întreţinere, reparaţii, cheltuieli curente pentru funcţionarea echipamentelor, a mijloacelor şi a dotãrilor procurate din acest fond, în vederea realizãrii acţiunilor prevãzute la <>art. 8 lit. m) şi n) din Legea nr. 103/1996 , cu modificãrile ulterioare;
d) stimularea, în conformitate cu prevederile legii, a inspectorilor voluntari de vanatoare care se remarca în mod deosebit în acţiunile pentru paza şi ocrotirea vânatului;
e) finanţarea unor acţiuni de refacere a potenţialului biogenic al unor fonduri de vanatoare prin reintroducerea în aceste fonduri de vanatoare a unor specii de vanat dispãrute sau prin introducerea unor specii noi de vanat care pot valorifica nisele ecologice libere;
f) finanţarea unor acţiuni de combatere a epizootiilor la vanat;
g) finanţarea organizãrii, desfãşurãrii şi participãrii la acţiuni ştiinţifice şi de reprezentare la nivel naţional şi internaţional în domeniul cinegetic;
h) finanţarea unor proiecte, studii şi cercetãri în domeniul cinegetic, care au ca scop:
- cunoaşterea etologiei, ecologiei şi biologiei vânatului;
- ridicarea gradului de precizie a evaluãrii efectivelor de vanat;
- cunoaşterea sau actualizarea cunoştinţelor privitoare la potenţialul cinegetic al fondurilor de vanatoare;
i) finanţarea unor acţiuni de pregãtire profesionalã în domeniul cinegetic, organizate sub egida ministerului.
(2) Încasarea veniturilor şi efectuarea cheltuielilor din fondul de protecţie a vânatului se deruleazã prin contul nr. 50924221187 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului", deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti pe seama Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, şi prin contul nr. 5092 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului", deschis la trezoreriile teritoriale unde îşi au sediul inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic.

CAP. 2
Încasarea veniturilor pentru fondul de protecţie a vânatului

ART. 3
(1) Plata sumelor ce revin Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor din tarifele de atribuire în gestiune a fondurilor de vanatoare, stabilite prin contractele încheiate pentru fiecare fond de vanatoare, se va face în baza ordinelor de plata emise de fiecare gestionar titular al contractului de gestionare a fondului de vanatoare, conform prevederilor şi termenelor contractuale, în contul 5092 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului" al inspectoratului teritorial de regim silvic şi cinegetic în a cãrui raza este situat fondul de vanatoare pentru care este încheiat contractul de gestionare.
(2) Urmãrirea încasãrii sumelor ce provin din tarifele stabilite conform contractelor de gestionare a fondurilor de vanatoare se face de inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic.
ART. 4
Plata sumelor reprezentând despãgubiri pentru daune aduse fondului cinegetic prin fapte ilicite, în situaţia în care nu a fost afectatã cota de recolta, potrivit <>art. 44 alin. (2) din Legea nr. 103/1996 , cu modificãrile ulterioare, se face de cãtre persoanele fizice sau juridice, care prin fapte ilicite au produs aceste daune, în contul 5092 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului" al inspectoratului teritorial de regim silvic şi cinegetic în a cãrui raza este situat fondul de vanatoare în care s-au produs aceste daune.
ART. 5
Veniturile din donaţii şi sponsorizãri fãcute de persoanele fizice şi juridice se vor incasa în contul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor nr. 50924221187 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului", deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti, şi se vor contabiliza separat, pe conturi analitice, în funcţie de scopul sponsorizarii sau al donatiei.
ART. 6
Veniturile realizate din expertizarea trofeelor cinegetice se determina de cãtre persoanele împuternicite sa emita fise de expertiza, pe baza tarifelor unitare aprobate de ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, şi se încaseazã pe baza calculului de tarifare stabilit, conform legii, de cãtre aceste persoane care vor depune sumele încasate la casieria persoanei juridice care a eliberat chitantierul, în termenul stabilit de lege.
ART. 7
(1) Inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic vor vira lunar pana la data de 5 a lunii urmãtoare sumele încasate reprezentând veniturile fondului de protecţie a vânatului în contul 5092 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului", deschis pe seama Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor la Direcţia trezorerie şi contabilitate publica a municipiului Bucureşti.
(2) Din veniturile fondului special pentru protecţia vânatului, încasate în contul 5092 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului", deschis pe seama inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi cinegetic, nu se pot efectua direct cheltuieli de cãtre acestea.

CAP. 3
Efectuarea plãţilor din fondul de protecţie a vânatului

ART. 8
(1) În utilizarea fondului de protecţie a vânatului ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor îndeplineşte atribuţiile şi rãspunderile ordonatorilor principali de credite bugetare stabilite prin <>Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Efectuarea plãţilor din fondul de protecţie a vânatului pentru acţiunile precizate la art. 2 alin. (1) se poate face numai în condiţiile prevãzute de lege, cu aprobarea ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
ART. 9
Plata despãgubirilor pentru pagubele produse de vanatul din speciile strict protejate culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, în condiţiile <>art. 15 din Legea nr. 103/1996 , cu modificãrile ulterioare, se face din contul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor nr. 50924221187 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului", cu avizul Direcţiei de vanatoare şi salmonicultura, aviz dat pe baza documentelor de constatare şi de evaluare a pagubelor, întocmite în conformitate cu prevederile <>art. 15 din Legea nr. 103/1996 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 10
Plata sumelor ce revin consiliilor locale sau deţinãtorilor de terenuri, în condiţiile <>art. 16 alin. (3) din Legea nr. 103/1996 , cu modificãrile ulterioare, din tariful de atribuire pentru fondurile de vanatoare destinate unitãţilor de învãţãmânt şi cercetare ştiinţificã cu profil cinegetic din România şi în conformitate cu art. 9 din contractele de gestionare a fondurilor de vanatoare, se face din contul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor nr. 50924221187 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului" cu avizul Direcţiei de vanatoare şi salmonicultura, pe baza documentaţiei privind calculul tarifelor de atribuire şi a cotei ce revine consiliilor locale sau deţinãtorilor de terenuri mai mari de 100 ha, întocmitã de fiecare gestionar al unor astfel de fonduri de vanatoare.
ART. 11
(1) Finanţarea acţiunilor de organizare, desfãşurare şi stimulare a activitãţii de combatere a braconajului prin procurarea unor echipamente, mijloace, dotãri, susţinerea unor cheltuieli de întreţinere, reparaţii, cheltuieli curente pentru funcţionarea echipamentelor, mijloacelor şi dotãrilor achiziţionate din acest fond, în vederea realizãrii acţiunilor prevãzute la <>art. 8 lit. m) şi n) din Legea nr. 103/1996 , cu modificãrile ulterioare, se propune de cãtre Direcţia de vanatoare şi salmonicultura şi se aproba de cãtre ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
(2) Achiziţionarea şi plata acestora se vor face conform normelor legale în vigoare de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor sau de inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic.
(3) Sumele necesare pentru cheltuielile de întreţinere, de reparaţii şi pentru cheltuielile curente efectuate în vederea functionarii echipamentelor, mijloacelor şi dotãrilor procurate din acest fond de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor se fundamenteazã de cãtre Direcţia de vanatoare şi salmonicultura şi se aproba de ordonatorul principal de credite.
(4) Sumele necesare pentru cheltuielile de întreţinere, reparaţii, pentru cheltuielile curente efectuate în vederea functionarii echipamentelor, mijloacelor şi dotãrilor procurate din acest fond de inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic se solicita de cãtre acestea pana la data de 25 a lunii în curs pentru luna urmãtoare şi se deconteazã în limita sumelor avizate de Direcţia de vanatoare şi salmonicultura şi aprobate de ordonatorul principal de credite. Sumele aprobate vor fi virate cu ordin de plata în contul 5092 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului" al inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi cinegetic.
ART. 12
(1) Stimularea, în conformitate cu prevederile legii, a inspectorilor voluntari de vanatoare care se remarca în mod deosebit în acţiunile pentru paza şi ocrotirea vânatului consta în acordarea de prime celor care au rezultate deosebite în depistarea şi sancţionarea contravenientilor sau a infractorilor care, prin fapte prevãzute şi sancţionate de <>Legea nr. 103/1996 , cu modificãrile ulterioare, au produs daune fondului cinegetic.
(2) Valoarea primei pentru fiecare inspector voluntar va fi egala cu 25% din valoarea despãgubirilor pentru daunele aduse fondului cinegetic, stabilite de acesta prin procesulverbal de constatare a contravenţiei sau a infracţiunii în limitele prevãzute în anexa nr. 1 sau nr. 2 la <>Legea nr. 103/1996 , cu modificãrile ulterioare, şi încasate în fondul de protecţie a vânatului.
(3) Plata primelor se face din contul nr. 50924221187 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului" al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti, la propunerea directorului Direcţiei de vanatoare şi salmonicultura.
ART. 13
(1) Acţiunile de refacere a potenţialului biogenic al unor fonduri de vanatoare prin reintroducerea în aceste fonduri de vanatoare a unor specii de vanat dispãrute sau prin introducerea unor specii noi de vanat care pot valorifica nisele ecologice libere se avizeazã de cãtre Direcţia de vanatoare şi salmonicultura, pe baza documentaţiilor întocmite de specialiştii din instituţiile de profil şi supuse analizei Consiliului Naţional de Vanatoare.
(2) Programul acţiunilor şi mijloacelor necesare realizãrii acestui scop, precum şi devizul cheltuielilor aferente se întocmesc de gestionarul fondului de vanatoare printr-o unitate autorizata în acest scop, iar programul devine operativ numai dupã însuşirea lui de cãtre conducerea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
(3) Din devizul aprobat se vor deconta de la fondul de protecţie a vânatului numai cheltuielile aferente capturãrii şi achiziţionãrii din ţara sau din strãinãtate, în vederea eliberãrii în teren, ale speciilor şi efectivelor de animale de interes vanatoresc prevãzute în programul aprobat.
(4) Decontarea se face din contul nr. 50924221187 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului" al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti, la propunerea Direcţiei de vanatoare şi salmonicultura, şi va avea ca baza documentele justificative prezentate de gestionarul fondului de vanatoare beneficiar al acţiunii.
ART. 14
(1) Mãsurile necesare pentru acţiunile de prevenire şi combatere a unor epizootii la vanat se stabilesc de comun acord de autoritatea sanitar-veterinara şi de Direcţia de vanatoare şi salmonicultura din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
(2) Devizul cheltuielilor necesare pentru realizarea acestei acţiuni se întocmeşte de specialiştii sanitar-veterinari.
(3) Decontarea sumelor aferente acestor acţiuni, stabilite prin deviz, se face la propunerea Direcţiei de vanatoare şi salmonicultura, din contul nr. 50924221187 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului" al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti.
ART. 15
Finanţarea organizãrii, desfãşurãrii şi participãrii la acţiuni ştiinţifice şi de reprezentare la nivel naţional şi internaţional în domeniul cinegetic se face pe baza unui deviz al acţiunii respective, întocmit de Direcţia de vanatoare şi salmonicultura şi aprobat de ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor din contul nr. 50924221187 "Disponibil din fondul de protecţie a vânatului" al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti.
ART. 16
(1) Finanţarea unor proiecte, studii şi cercetãri care au ca scop:
a) cunoaşterea etologiei, ecologiei şi biologiei vânatului
b) ridicarea gradului de precizie a evaluãrii efectivelor de vanat
c) cunoaşterea sau actualizarea cunoştinţelor privitoare la potenţialul cinegetic al fondurilor de vanatoare se propune de cãtre Direcţia de vanatoare şi salmonicultura şi se aproba de ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
(2) Desemnarea executantului studiilor prevãzute la alin. (1) se stabileşte potrivit legii.
(3) Decontarea lucrãrilor se face în baza aprobãrii şi evaluãrii din referatele cu rezultatele parţiale sau în baza avizului favorabil obţinut la susţinerea rezultatelor finale ale lucrãrilor.
(4) Propunerea de decontare se face de Direcţia de vanatoare şi salmonicultura.
ART. 17
(1) Propunerea de organizare a unor acţiuni de pregãtire profesionalã în domeniul cinegetic organizate sub egida Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor se face de Direcţia de vanatoare şi salmonicultura, care întocmeşte şi programul cursurilor şi devizul de cheltuieli care se aproba de ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
(2) Decontarea cheltuielilor se face pe baza documentelor justificative prezentate de organizator, în limita devizului întocmit de Direcţia de vanatoare şi salmonicultura.

CAP. 4
Contabilitatea şi raportarea execuţiei fondului de protecţie a vânatului

ART. 18
(1) Evidentierea în contabilitatea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi a inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi cinegetic a veniturilor şi cheltuielilor, precum şi a disponibilitãţilor fondului de protecţie a vânatului se face potrivit planului de conturi pentru instituţiile publice, aprobat prin Ordinul ministrului finanţelor nr. 324/1984 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, utilizându-se urmãtoarele conturi:
- 119.01 "Disponibil din donaţii cu destinaţie specialã";
- 213 "Alte decontãri";
- 337 "Fonduri cu destinaţie specialã" - analitic;
- 337.12 "Fondul de protecţie a vânatului";
- 421 "Cheltuieli din fonduri cu destinaţie specialã".
(2) Disponibilitãţile "Fondului de protecţie a vânatului" se raporteazã în anexa nr. 15 la darea de seama contabila trimestriala şi anuala pentru "Instituţii publice", pe rândul 19, şi se cuprind în totalul de la rândul 01.
(3) Monografia privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operaţiuni privind constituirea şi utilizarea fondului de protecţie a vânatului este prezentatã în anexa.
(4) Verificarea modului de constituire şi de utilizare a fondului de protecţie a vânatului, precum şi urmãrirea încasãrilor de la toţi debitorii a sumelor datorate se fac de cãtre Direcţia de audit intern din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.



ANEXA 1
────────
la regulament
──────────────

MONOGRAFIE
privind înregistrarea în contabilitate a principalelor operaţiuni
pentru gestionarea fondului de protecţie a vânatului
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Explicatia operaţiunii Cont debitor Cont creditor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

I. LA MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR

1. Colectarea sumelor virate de inspectoratele 119.01 337.12/analitic
teritoriale de regim silvic şi cinegetic distinct pe surse
pentru constituirea fondului de protecţie de venituri
a vânatului
2. Efectuarea de cheltuieli proprii potrivit
bugetului aprobat 421 119.01
3. Transmiterea sumelor la inspectoratele 213 119.01
teritoriale de regim silvic şi cinegetic
pentru efectuarea de cheltuieli
potrivit bugetului aprobat
4. La sfârşitul anului, preluarea cheltuielilor 421 213
efectuate de inspectoratele teritoriale de
regim silvic şi cinegetic
5. La sfârşitul anului, închiderea contului 337.12 421
de cheltuieli, pentru cheltuielile efectuate
în cursul anului din fondul de protecţie
a vânatului

II. LA INSPECTORATELE TERITORIALE DE REGIM SILVIC ŞI CINEGETIC

1. Evidentierea sumelor încasate la fondul de 119.01 337.12/analitic
protecţie a vânatului disctinct pe
surse de
venituri
2. Virarea sumelor colectate în contul de 337.12 119.01
disponibil al Ministerului Agriculturii,
Alimentaţiei şi Pãdurilor

3. Înregistrarea sumelor virate de Ministerul 119.01 213
Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor
pentru efectuarea de cheltuieli prevãzute
în bugetul aprobat
4. Efectuarea de cheltuieli potrivit bugetului
aprobat 421 119.01
5. La sfârşitul anului, închiderea contului de
cheltuieli 213 421
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016