Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 5 iulie 2011  privind autorizarea laboratoarelor private de expertize criminalistice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 5 iulie 2011 privind autorizarea laboratoarelor private de expertize criminalistice

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 519 din 22 iulie 2011

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Autorizarea laboratoarelor private de expertize criminalistice reprezintã componenta asigurãrii unui sistem al calitãţii în efectuarea expertizelor criminalistice judiciare, prin care sunt recunoscute oficial capacitatea şi competenţa tehnicoştiinţificã a acestora de a efectua expertize criminalistice la solicitarea organelor judiciare.
    (2) Autorizarea laboratoarelor private de expertize criminalistice se face de cãtre o comisie formatã din experţi criminalişti din cadrul instituţiilor publice şi asociaţiilor profesionale în care aceştia îşi desfãşoarã activitatea sau, dupã caz, ai cãror membri sunt.
    (3) Comisia este alcãtuitã din 2 reprezentanţi ai instituţiilor publice în care îşi desfãşoarã activitatea experţi criminalişti, 2 reprezentanţi având calitatea de experţi criminalişti din cadrul asociaţiilor profesionale ale experţilor criminalişti şi un reprezentant al mediului academic desemnat de Academia Românã.
    (4) Organizarea şi funcţionarea comisiei se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
    ART. 2
    (1) Prezentul regulament se aplicã laboratoarelor private de expertize criminalistice constituite individual, ca persoanã fizicã autorizatã, sau constituite prin asociere, ca societate civilã profesionalã cu rãspundere limitatã şi personalitate juridicã.
    (2) Laboratorul privat de expertize criminalistice are drept obiect de activitate efectuarea expertizelor criminalistice.
    ART. 3
    Rapoartele de expertizã criminalisticã efectuate de laboratoarele private de expertize criminalistice sunt valabile în condiţiile în care:
    a) laboratorul este autorizat şi autorizaţia este valabilã;
    b) sunt efectuate pentru specialitãţile de expertize criminalistice pentru care existã autorizare;
    c) sunt efectuate de un expert criminalist autorizat.

    CAP. II
    Condiţii de autorizare a laboratoarelor private de expertize criminalistice

    ART. 4
    Autorizarea laboratoarelor private de expertize criminalistice constã în:
    a) evaluarea capacitãţii tehnice a laboratorului, necesarã pentru a efectua expertize pe anumite specialitãţi criminalistice;
    b) verificarea îndeplinirii condiţiilor legale privind autorizarea şi competenţa experţilor criminalişti ai laboratorului, pentru a putea efectua expertize criminalistice pe anumite specialitãţi;
    c) verificarea îndeplinirii cerinţelor privind asigurarea respectãrii circuitului documentelor, arhivarea şi pãstrarea acestora.
    ART. 5
    Evaluarea laboratorului se realizeazã pentru specialitãţile de expertizã criminalisticã ce vor putea fi efectuate în cadrul acestuia, prevãzute de lege.
    ART. 6
    (1) În cadrul laboratoarelor private îşi pot exercita profesia şi experţi criminalişti autorizaţi colaboratori, în baza unui contract de colaborare, sau experţi criminalişti autorizaţi şi salarizaţi în baza unui contract de salarizare, potrivit prevederilor legale.
    (2) În cadrul laboratoarelor private se poate angaja personal de specialitate, precum şi personal auxiliar corespunzãtor, necesar pentru desfãşurarea activitãţii.
    (3) Laboratoarele private de expertize criminalistice se individualizeazã printr-o denumire specificã ce cuprinde numele a cel puţin unuia dintre asociaţi, urmatã de sintagma "societate civilã de experţi criminalişti autorizaţi".
    ART. 7
    (1) Poate fi autorizat ca laborator privat de expertize criminalistice orice laborator cu sediul în România, constituit de experţi criminalişti autorizaţi, care funcţioneazã sub aceastã formã şi îndeplineşte condiţiile de autorizare.
    (2) Laboratoarele private de expertize criminalistice se autorizeazã, la solicitarea acestora, pe specialitãţi de expertizã criminalisticã, pentru care, pe baza unei evaluãri specifice, dovedesc cã dispun cel puţin de condiţiile logistice şi de competenţa prevãzute de Procedura privind evaluarea laboratoarelor private de expertize criminalistice în vederea autorizãrii.
    (3) Laboratoarele de expertize criminalistice acreditate de un organism de acreditare recunoscut într-un stat membru al Uniunii Europene sã efectueze activitãţi de încercãri pentru anumite specialitãţi criminalistice se autorizeazã fãrã altã evaluare pentru specialitãţile de expertizã criminalisticã înscrise în certificatul de acreditare şi solicitate pentru autorizare, în condiţiile prevãzute la art. 9 lit. a).
    (4) Laboratoarele private de expertize criminalistice trebuie sã îndeplineascã în mod permanent cerinţele şi condiţiile care au stat la baza autorizãrii.

    CAP. III
    Procedura de autorizare a activitãţii de expertizã criminalisticã în laboratoare private

    ART. 8
    (1) Autorizarea laboratoarelor private de expertize criminalistice se realizeazã de cãtre comisia prevãzutã la art. 1 alin. (2), care se organizeazã la nivel naţional.
    (2) Comisia de autorizare îşi desfãşoarã activitatea pe baza unui set unic de documente cuprinzând:
    a) regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de autorizare, stabilit prin hotãrâre a Guvernului;
    b) proceduri privind evaluarea laboratoarelor, precum şi supravegherea celor autorizate, stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
    (3) Componenţa comisiei de autorizare şi regulamentul de organizare şi funcţionare a acesteia se aprobã prin ordin comun al ministrului justiţiei şi al ministrului administraţiei şi internelor.
    (4) Documentele prevãzute la alin. (2) se elaboreazã de Ministerul Justiţiei prin structurile de specialitate.
    ART. 9
    Procedura de autorizare a laboratoarelor private de expertize criminalistice cuprinde, în principal, urmãtoarele etape:
    a) depunerea cererii cuprinzând specialitãţile de expertizã criminalisticã pentru care se solicitã autorizarea, însoţitã de un chestionar de informare şi autoevaluare completat de laboratorul solicitant, la comisia de autorizare;
    b) analizarea de cãtre comisia de autorizare a informaţiilor privind laboratorul solicitant, furnizate de acesta prin chestionarul de informare şi autoevaluare;
    c) evaluarea la faţa locului de cãtre comisia de autorizare şi întocmirea raportului de evaluare;
    d) analizarea de cãtre comisia de autorizare a dosarului laboratorului solicitant şi stabilirea concluziilor cu privire la îndeplinirea criteriilor de autorizare de cãtre acesta;
    e) întocmirea şi eliberarea certificatului de autorizare;
    f) supravegherea laboratoarelor private autorizate prin verificãri la intervale specificate şi întocmirea rapoartelor de supraveghere;
    g) analizarea de cãtre comisia de autorizare a situaţiei laboratoarelor autorizate, pe baza rapoartelor de supraveghere, a programelor de acţiuni corective, a eventualelor sesizãri şi reclamaţii şi a altor informaţii relevante pe care le deţine, şi stabilirea concluziilor cu privire la menţinerea sau modificarea, dupã caz, a statutului autorizãrii - suspendare, limitare sau retragere.
    ART. 10
    (1) Autorizarea laboratoarelor private de expertize criminalistice se finalizeazã printr-un certificat de autorizare, cu o duratã de valabilitate de 5 ani.
    (2) Pe durata de valabilitate a autorizãrii, laboratoarele private de expertize criminalistice sunt supuse supravegherii permanente prin verificãri pe baza cãrora autorizarea poate fi menţinutã sau, dupã caz, suspendatã, limitatã ori retrasã, potrivit procedurii de autorizare.
    ART. 11
    Ministerul Justiţiei întocmeşte şi actualizeazã lista laboratoarelor private de expertize criminalistice şi a specialitãţilor pentru care au fost autorizate, pe care o publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, şi o afişeazã pe pagina de internet a instituţiei.

    CAP. IV
    Atribuţii şi obligaţii

    ART. 12
    Laboratoarele private de expertize criminalistice autorizate, care fac obiectul prezentului regulament, au urmãtoarele obligaţii:
    a) sã furnizeze toate datele şi informaţiile cerute pentru autorizare;
    b) sã faciliteze şi sã asigure condiţiile necesare pentru verificarea la faţa locului de cãtre comisia de autorizare a condiţiilor de competenţã tehnicã obligatorii pentru autorizare;
    c) sã achite, la termenele stabilite, potrivit reglementãrilor în vigoare, taxele prevãzute pentru autorizare şi supraveghere;
    d) sã menţinã permanent condiţiile de competenţã tehnicã pe baza cãrora au fost autorizate;
    e) sã îşi desfãşoare activitatea în limitele autorizãrii, potrivit certificatului de autorizare;
    f) sã informeze de îndatã comisia de autorizare despre orice schimbãri survenite privind condiţiile avute în vedere la acordarea autorizãrii.

    CAP. V
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 13
    Cheltuielile ocazionate de autorizarea şi supravegherea laboratoarelor private de expertize criminalistice se suportã de laboratoarele solicitante.

                         -----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016