Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 5 ianuarie 2004  privind taxele si tarifele pentru autorizarea si controlul activitatilor nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 5 ianuarie 2004 privind taxele si tarifele pentru autorizarea si controlul activitatilor nucleare

EMITENT: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLOLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 80 din 30 ianuarie 2004
ART. 1
(1) Taxele şi tarifele aplicabile în activitãţile nucleare, activitãţi prevãzute în <>Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, republicatã, astfel cum a fost modificatã şi completatã prin <>Legea nr. 193/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 343 din 20 mai 2003, sunt stabilite în funcţie de complexitatea instalaţiilor, tehnicilor şi a riscurilor asociate activitãţilor nucleare cãrora li se aplicã regimul de control şi autorizare prevãzut de lege.
(2) Taxele şi tarifele cuprind costurile de evaluare, expertizare tehnicã, examinare, control iniţial şi periodic pe toatã durata de valabilitate a autorizaţiei, cheltuielile materiale şi de personal necesare elaborãrii reglementãrilor specifice, redactãrii rãspunsurilor şi a autorizaţiei, permiselor sau a documentului de aprobare ori respingere.
ART. 2
Taxele şi tarifele aplicabile în activitãţile nucleare se suportã, conform legii, de cãtre titularii de autorizaţii sau de cãtre solicitanţii de autorizaţii şi avize în domeniul nuclear, persoane legal constituite.
ART. 3
(1) Solicitanţii de autorizaţii şi avize plãtesc taxele şi tarifele cuprinse în prezentul regulament înainte de expertizarea tehnicã, examinarea în vederea autorizãrii sau avizãrii.
(2) La documentaţia înaintatã Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare (CNCAN) se vor anexa copii ale ordinelor de platã certificate de unitatea bancarã pentru virarea sumelor respective.
(3) În cazul respingerii cererii solicitantului, taxele şi tarifele achitate nu se restituie.
(4) În cazul renunţãrii în scris a solicitantului, taxele achitate nu se restituie, iar tariful se restituie în cuantumul rezultat din diferenţa dintre tariful achitat şi orele efectiv realizate de CNCAN pânã în momentul înregistrãrii cererii de renunţare a solicitantului, tarifate conform tarifului orar din prezentul regulament.
(5) O datã cu eliberarea autorizaţiei, a avizului sau a respingerii cererii solicitantului se emite factura de cãtre CNCAN pentru expertizarea efectuatã.
(6) Pentru taxe nu se emite facturã.
(7) Taxele în lei şi în valutã reprezintã 10% din valoarea tarifului.
ART. 4
(1) Taxele în lei se achitã de cãtre solicitanţi, prin virament, cu ordin de platã pentru Trezoreria Statului (OPHT) sau în numerar, cu Foaie de vãrsãmânt-chitanţã, în contul bugetului de stat 20.17.01.03 "Taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare", la unitãţile Trezoreriei Statului în a cãror razã sunt înregistraţi fiscal sau îşi au domiciliul, dupã caz.
(2) Restituirea sumelor achitate în plus se va efectua pe baza cererii în care se vor menţiona în mod obligatoriu numãrul documentului cu care s-a efectuat plata, adresa organului fiscal în raza cãruia s-a plãtit, potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 61/2002 privind colectarea creanţelor bugetare, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(3) Pe cererea de restituire adresatã organului fiscal, C.N.C.A.N. va confirma cã plãtitorul nu avea obligaţia achitãrii sumei respective.
(4) Pentru neachitarea la termenul scadent a obligaţiilor bugetare, respectiv taxele de autorizare a activitãţilor nucleare, se datoreazã dobânzi şi penalitãţi de întârziere, potrivit prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 61/2002 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(5) Termenul scadent de achitare a taxelor şi tarifelor de autorizare din prezentul regulament este de 30 de zile de la data comunicãrii de cãtre C.N.C.A.N. a sumelor ce trebuie achitate şi conturile în care trebuie plãtite.
(6) Dacã în intervalul celor 30 de zile prevãzute la alin. (5) solicitantul comunicã renunţarea la desfãşurarea activitãţilor nucleare pentru care a solicitat autorizare, este exonerat de plata penalitãţilor prevãzute la alin. (4).
ART. 5
Tarifele în lei se încaseazã de la solicitanţi, persoane legal constituite sau fizice române, cu ordin de platã, în contul 502510792013 "Disponibil al instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale finanţate integral din venituri proprii", deschis la Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.
ART. 6
(1) Taxele şi tarifele de la solicitanţii persoane legal constituite strãine se încaseazã în valutã în contul 2511.1-1089.9/USD, respectiv contul 2511.11089.15/EUR, deschise la Banca Comercialã Românã S.A. - Sucursala Unirea pe seama C.N.C.A.N.
(2) Sãptãmânal, C.N.C.A.N. cedeazã la rezerva valutarã a statului valuta aferentã taxelor şi tarifelor încasate, iar pentru contravaloarea în lei primitã de la Banca Comercialã Românã - S.A. - Sucursala Unirea procedeazã astfel:
a) contravaloarea în lei aferentã taxelor în valutã se vireazã integral la bugetul de stat în contul 20.17.01.03 "Taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare";
b) contravaloarea în lei aferentã tarifelor în valutã se vireazã integral în contul 502510792013, "Disponibil al instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale finanţate integral din venituri proprii", deschis pe seama C.N.C.A.N. la Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti.
ART. 7
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor privind siguranţa în funcţionare a centralei nuclearoelectrice sunt cele cuprinse în anexa nr. 1.
ART. 8
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor privind siguranţa în funcţionare a reactorilor de cercetare sunt cele cuprinse în anexa nr. 2.
ART. 9
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor privind siguranţa în funcţionare a instalaţiilor de încercare, laboratoare de examinare post-iradiere, iradiatoare de mare capacitate şi ansamble subcritice sunt cele cuprinse în anexa nr. 3.
ART. 10
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor privind tratarea şi depozitarea deşeurilor radioactive şi a combustibilului ars sunt cele cuprinse în anexa nr. 4.
ART. 11
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor privind sistemele de management al calitãţii sunt cele cuprinse în anexa nr. 5.
ART. 12
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor activitãţilor nucleare cu instalaţii radiologice şi surse de radiaţii, altele decât cele prevãzute în anexele nr. 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 şi 16, sunt cele cuprinse în anexa nr. 6.
ART. 13
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor activitãţilor nucleare din domeniul cercetãrii geologice, extracţiei minereurilor de uraniu şi toriu, precum şi prelucrãrii materiilor prime nucleare sunt cele cuprinse în anexa nr. 7.
ART. 14
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor activitãţilor nucleare din domeniul transportului materialelor radioactive sunt cele cuprinse în anexa nr. 8.
ART. 15
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor pentru activitãţile privind materialele, dispozitivele, echipamentele şi informaţiile pertinente pentru proliferarea armelor nucleare şi a altor dispozitive nucleare explozive, prevãzute în anexa nr. 1 la <>Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, sunt cele cuprinse în anexa nr. 9.
ART. 16
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor activitãţilor de garantare a neproliferãrii armelor nucleare sunt cele cuprinse în anexa nr. 10.
ART. 17
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor pentru activitãţile privind desemnarea organismelor notificate din domeniul nuclear şi a organismelor dozimetrice acreditate sunt precizate în anexa nr. 11.
ART. 18
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizãrilor, evaluãrilor şi controalelor pentru protecţia fizicã a instalaţiilor nucleare sunt cele precizate în anexa nr. 12.
ART. 19
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizelor, evaluãrilor şi controlului surselor naturale de radiaţii, altele decât cele din ciclul combustibilului nuclear, care conduc la o creştere semnificativã a expunerii lucrãtorilor sau a persoanelor din populaţie, sunt precizate în anexa nr. 13.
ART. 20
Taxele şi tarifele pentru mãsurãtorile de radioactivitate sau a câmpurilor de radiaţii, executate de C.N.C.A.N., la cerere, sunt cuprinse în anexa nr. 14.
ART. 21
Taxele şi tarifele aplicabile la efectuarea expertizelor, evaluãrilor şi controlului pentru activitãţile de realizare a produselor şi serviciilor destinate instalaţiilor nucleare sunt cuprinse în anexa nr. 15.
ART. 22
Taxele şi tarifele pentru autorizarea executãrii construcţiilor în domeniul nuclear şi controlul de stat asupra calitãţii construcţiilor din cadrul instalaţiilor nucleare sunt cuprinse în anexa nr. 16.
ART. 23
Tarifele aplicabile în activitãţile nucleare includ distribuirea gratuitã a normelor emise de C.N.C.A.N.
ART. 24
Anexele nr. 1-16 fac parte integrantã din prezentul regulament.



ANEXA 1
────────
la regulament
──────────────

taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor, evaluãrilor si controalelor
privind siguranţa in funcţionare a Centralei Nuclearoelectrice
┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│(EUR) │ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│1. │Prima autorizare, reautorizarea │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.1. │Proiectarea obiectivului in regim │ │ │ │ │
│ │de asigurarea calitatii │ 217.425│ 5.422│ 2.174.250│ 54.220│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.2. │Amplasare │ 163.905│ 4.087│ 1.639.050│ 40.870│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.3. │Construcţie si montaj │ 936.600│23.357│ 9.366.000│233.570│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.4. │Punere in funcţiune │1.137.300│28.362│11.373.000│283.620│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.5. │Funcţionare de proba │ 451.575│11.261│ 4.515.750│112.610│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.6. │Funcţionare si intretinere │ 451.575│11.261│ 4.515.750│112.610│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.7. │Reparaţii sau modificãri │ 280.980│ 7.007│ 2.809.800│ 70.070│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.8. │Conservare │ 280.980│ 7.007│ 2.809.800│ 70.070│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.9. │Dezafectare* │1.317.930│32.866│13.179.300│328.660│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2 │Modificarea si completarea │ │ │ │ │
│ │autorizaţiei si eliberarea │ │ │ │ │
│ │autorizaţiei │ │ │ │ │
│ │parţiale │ 113.730│ 2.836│ 1.137.300│ 28.360│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 3 │Autorizare Personal CNE │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3.1. │Evaluare programe/cursuri de │
│ │pregãtire │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│3.1.1 │Evaluare program de pregãtire │ │ │ │ │
│ │specifica in vederea autorizãrii │ │ │ │ │
│ │personalului operator sau │ │ │ │ │
│ │personalului de instruire specifica│ │ │ │ │
│ │pentru personalul operator │ 18.045│ 450│ 180.450│ 4.500│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.2 │Evaluare program de pregãtire │ │ │ │ │
│ │specifica postautorizare pentru │ │ │ │ │
│ │personalul operator din Camera de │ │ │ │ │
│ │Comanda la CNE │ 8.020│ 200│ 80.200│ 2.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.3 │Evaluare revizie program de │ │ │ │ │
│ │pregãtire specifica pentru personal│ │ │ │ │
│ │operator sau personal de instruire │ │ │ │ │
│ │specifica │ 3.609│ 90│ 36.090│ 900│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.1.4│Evaluare revizie program de │ │ │ │ │
│ │pregãtire specifica post autorizare│ │ │ │ │
│ │pentru personalul operator din │ │ │ │ │
│ │Camera de Comanda la CNE │ 2.406│ 60│ 24.060│ 600│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.5 │Evaluare curs de pregãtire │ │ │ │ │
│ │specifica pentru personal operator │ │ │ │ │
│ │sau personal de instruire specifica│ 1.604│ 40│ 16.040│ 400│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.6 │Evaluare revizie curs de pregãtire │ │ │ │ │
│ │specifica pentru personal operator │ │ │ │ │
│ │sau personal de instruire specifica│ 1.003│ 25│ 10.030│ 250│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 3.2.│Examinare │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│3.2.1 │Organizare sesiune de examinare/ │ │ │ │ │
│ │reexaminare pentru autorizare/ │ │ │ │ │
│ │reautorizare personal operator sau │ │ │ │ │
│ │de instruire din CNE │ 6.015│ 150 │ 60.150│ 1.500 │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.2.2 │Evaluarea pregãtirii candidatului │ 5.614│ 140│ 56.140│ 1.400│
│ │in vederea autorizãrii/ │/persoana│/pers.│/persoana │/pers. │
│ │reautorizarii ca operator in camera│ │ │ │ │
│ │de comanda la centrale │ │ │ │ │
│ │nuclearoelectrice; │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.2.3 │Evaluarea pregãtirii candidatului │ │ │ │ │
│ │in vederea autorizãrii/reautori- │ 6.416│ 160│ 64.160│ 1.600│
│ │zarii ca operator principal in │/persoana│/pers.│/persoana │/pers. │
│ │camera de comanda la centrale │ │ │ │ │
│ │nuclearoelectrice │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.2.4 │Evaluarea pregãtirii candidatului │ │ │ │ │
│ │in vederea autorizarii/ │ │ │ │ │
│ │reautorizarii ca instructor pentru│ │ │ │ │
│ │pregãtirea specifica teoretica sau │ │ │ │ │
│ │practica a personalului │ │ │ │ │
│ │operator din centrale │ 4.010│ 100│ 40.100│ 1.000│
│ │nuclearoelectrice │/persoana│/pers.│/persoana │/pers. │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.2.5 │Atestare instructor de pregãtire │ │ │ │ │
│ │generala pentru personalul operator│ 2.005│ 50│ 20.050│ 500│
│ │din camera de comanda la o centrala│/persoana│/pers.│/persoana │/pers. │
│ │nuclearoelectrica │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│3.3. │Autorizare personal de conducere │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│3.3.1 │Director Centrala │ 6.700│ 167│ 67.000│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.2 │Director Tehnic si de Securitate │ │ │ │ │
│ │Nucleara │ 6.700│ 167│ 67.000│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.3 │Director Radioprotectie │ 6.700│ 167│ 67.000│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.4 │Director Producţie │ 6.700│ 167│ 67.000│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.5 │Inginer Şef Exploatare │ 6.700│ 167│ 67.000│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.6 │Inginer Şef Securitate Nucleara │ │ │ │ │
│ │si Autorizare │ 6.700│ 167│ 67.000│ 1.670 │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.7 │Dispecer pe centrala (centrale │ │ │ │ │
│ │nuclearoelectrice cu cel puţin doi │ │ │ │ │
│ │reactori nucleari) │ 8.020│ 200│ 80.200│ 2.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.8.│Atestare pe funcţie cu responsabi- │ 6.015│ 150│ 60.150│ 1.500│
│ │litate in securitate nucleara │/persoana│/pers.│/persoana │/pers. │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.9 │Autorizarea responsabilului │ │ │ │ │
│ │organismului/ departamentului de │ │ │ │ │
│ │pregãtire si certificare a │ │ │ │ │
│ │pregãtirii personalului de operare │ │ │ │ │
│ │si de instruire │ 7.218│ 180│ 72.180│ 1.800│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.10│Autorizare responsabil cu │ │ │ │ │
│ │pregãtirea personalului operator │ │ │ │ │
│ │din Camera Comanda │ 5.213│ 130│ 52.130│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│3.4. │Atestarea/certificarea altor activitãţi in domeniul pregãtirii │
│ │personalului operator si de instruire la CNE │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│3.4.1 │Expertizarea, avizarea si aprobarea│ │ │ │ │
│ │procedurilor de selecţionare, │ │ │ │ │
│ │pregãtire, evaluare a pregãtirii │ │ │ │ │
│ │personalului operator │ 722│ 18│ 7.220│ 180│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.4.2 │Revizuirea procedurilor de │ │ │ │ │
│ │selecţionare, pregãtire, evaluare │ │ │ │ │
│ │a pregãtirii personalului operator │ 401│ 10│ 4010│ 100 │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.4.3 │Atestarea organismului de pregãtire│ │ │ │ │
│ │/certificare a personalului ce │ │ │ │ │
│ │lucreazã in domeniul nuclear │ 10.827│ 270│ 108.270│ 2.700│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.4.4 │Atestarea altor activitãţi privind │ │ │ │ │
│ │pregãtirea personalului operator │ │ │ │ │
│ │in instalaţia nucleara │ 40 │ 1│ 400│ 10│
│ │ │ /ora │ /ora│ /ora│ /ora│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4 │Examinarea personalului pentru │ │ │ │ │
│ │obţinerea permisului nivel 3 │ │ │ │ │
│ │radioprotectie (pe persoana) │ 802│ 20│ 8.020│ 200│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5 │Expertizari tehnice, consultaţii, │ 40│ 1│ 400│ 10│
│ │examinãri si controale care nu sunt│ /ora │ /ora│ /ora│ /ora│
│ │enumerate mai sus* │/specia- │/speci│/specia- │/speci-│
│ │ │list │alist │list │list │
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘



● Se tarifeaza pentru orele efectiv lucrate la tariful de 396.000 lei/ora, iar in euro cu tariful de 10 euro/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.

Nota generala:
1. Taxele si tarifele se aplica pentru o singura unitate.
2. Analizele suplimentare sau expertizarile independente solicitate de Comisia Naţionala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare sunt finanţate de solicitantul autorizaţiei in afara tarifelor stabilite in prezentul regulament.



ANEXA 2
────────
la regulament
──────────────

taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertiza rilor, evaluãrilor si
controalelor privind siguranţa in funcţionare a reactorilor de cercetare
┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│(EUR) │ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1 │Prima autorizare si reautorizarea │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.1. │Proiectarea obiectivului in regim │ │ │ │ │
│ │de asigurarea calitãţii │ 163.905│ 4.087│ 1.639.050│ 40.870│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.2. │Amplasare │ 137.145│ 3.420│ 1.371.450│ 34.200│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.3. │Construcţie si montaj │ 207.390│ 5.172│ 2.073.900│ 51.720│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.4. │Punere in funcţiune │ 243.070│ 6.062│ 2.430.700│ 60.620│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.5. │Funcţionare de proba │ 100.350│ 2.502│ 1.003.500│ 25.020│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.6. │Funcţionare si întreţinere │ 100.350│ 2.502│ 1.003.500│ 25.020│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.7. │Reparaţii sau modificãri │ 66.900│ 1.668│ 669.000│ 16.680│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.8. │Conservare │ 66.900│ 1.668│ 669.000│ 16.680│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │
│ 1.9. │ Dezafectare* │ 291.015│ 7.257│ 2.910.150│ 72.570│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2 │Modificarea si completarea │ │ │ │ │
│ │autorizaţiei, eliberarea │ │ │ │ │
│ │autorizaţiei parţiale │ 24.419│ 609│ 244.190│ 6.090│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 3 │Autorizare Personal pentru reactori │
│ │de cercetare │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.1. │Evaluarea programe/ cursuri de │
│ │pregãtire │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│3.1.1.│Evaluare program de pregãtire │ │ │ │ │
│ │specifica in vederea autorizãrii │ │ │ │ │
│ │personalului operator sau │ │ │ │ │
│ │personalul de instruire specifica │ │ │ │ │
│ │pentru personalul operator de la │ │ │ │ │
│ │reactori de cercetare │ 8.822│ 220│ 88.220│ 2.200│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.2.│Evaluare program de pregãtire │ │ │ │ │
│ │specifica postautorizare pentru │ │ │ │ │
│ │personalul operator din Camera de │ │ │ │ │
│ │Comanda la reactori de cercetare │ 3.609│ 90│ 36.090│ 900│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.3.│Evaluare revizie program de │ │ │ │ │
│ │pregãtire specifica pentru personal│ │ │ │ │
│ │operator sau personal de instruire │ │ │ │ │
│ │specifica din reactori de cercetare│ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.4 │Evaluare revizie program de │ │ │ │ │
│ │pregãtire specifica postautorizare │ │ │ │ │
│ │pentru personalul operator din │ │ │ │ │
│ │Camera de Comanda la reactori de │ │ │ │ │
│ │cercetare │ 1.203│ 30│ 12.030│ 300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.5 │Evaluare curs de pregãtire │ │ │ │ │
│ │specifica pentru personal operator │ │ │ │ │
│ │si personal de instruire specifica │ │ │ │ │
│ │din reactori de cercetare │ 722│ 18│ 7.220│ 180│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.6 │Evaluare revizie curs de pregãtire │ │ │ │ │
│ │specifica pentru personal operator │ │ │ │ │
│ │si personal de instruire specifica │ │ │ │ │
│ │din reactori de cercetare │ 561│ 14│ 5.610│ 140│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│3.2. │Examinare │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│3.2.1 │Organizare sesiune de examinare/ │ │ │ │ │
│ │reexaminare pentru autorizare/ │ │ │ │ │
│ │reautorizare personal operator si │ │ │ │ │
│ │de instruire specifica din reactori│ │ │ │ │
│ │de cercetare │ 3.609│ 90│ 36.090│ 900│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.2.2 │Evaluarea pregãtirii candidatului │ │ │ │ │
│ │in vederea autorizãrii/ │ │ │ │ │
│ │reautorizarii ca operator in camera│ │ │ │ │
│ │de comanda la reactori de cercetare│ 2.206│ 55│ 22.060│ 550│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.2.3 │Evaluarea pregãtirii candidatului │ │ │ │ │
│ │in vederea autorizãrii/reautori- │ │ │ │ │
│ │zarii ca operator principal in │ │ │ │ │
│ │camera de comanda la reactori │ │ │ │ │
│ │de cercetare │ 2.087│ 70│ 28.070│ 700│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.2.4 │Evaluarea pregãtirii candidatului │ │ │ │ │
│ │in vederea autorizãrii/reautori- │ │ │ │ │
│ │zarii ca instructor pentru │ │ │ │ │
│ │pregãtirea specifica teoretica sau │ │ │ │ │
│ │practica a personalului operator │ │ │ │ │
│ │din reactori de cercetare │ 1.604│ 40│ 16.040│ 400│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.2.5 │Atestare instructor de pregãtire │ │ │ │ │
│ │generala pentru personalul operator│ │ │ │ │
│ │din camera de comanda de la │ │ │ │ │
│ │reactori de cercetare │ 722│ 18│ 7.220│ 180│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│3.3. │Autorizare personal de conducere │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│3.3.1.│Director │ 3.609│ 90│ 36.090│ 900│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.2.│Responsabil reactor de cercetare │ 2.807│ 70│ 28.070│ 700│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.3.│Director Tehnic si de Securitate │ │ │ │ │
│ │Nucleara sau funcţie echivalenta │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.4.│Responsabil Radioprotectie │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.5 │Atestare responsabil pregãtire │ │ │ │ │
│ │pentru personalul operator si de │ │ │ │ │
│ │instruire de la reactor de │ │ │ │ │
│ │cercetare │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3.6 │Atestare/certificare pe funcţie cu │ │ │ │ │
│ │responsabilitate in securitate │ │ │ │ │
│ │nucleara de la reactori de │ │ │ │ │
│ │cercetare │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│3.4. │Atestarea/certificarea altor activitãţi in domeniul pregãtirii │
│ │personalului operator si de instruire la reactori de cercetare │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│3.4.1 │Expertizarea, avizarea si aprobarea│ │ │ │ │
│ │procedurilor de selecţionare, │ │ │ │ │
│ │pregãtire, evaluare a pregãtirii │ │ │ │ │
│ │personalului operator │ 722│ 18│ 7.220│ 180│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.4.2 │Revizuirea procedurilor de │ │ │ │ │
│ │selecţionare, pregãtire, evaluare │ │ │ │ │
│ │a pregãtirii personalului operator │ 361│ 9│ 3.610│ 90│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.4.3 │Atestarea departamentului/ │ │ │ │ │
│ │instituţiei specializate care │ │ │ │ │
│ │realizeazã pregãtirea personalului │ │ │ │ │
│ │operator si de instruire din │ 5.213│ 130│ 52.130│ 1.300│
│ │reactori de cercetare │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.4.4 │Atestarea altor activitãţi privind │ 40│ 1│ 400│ 10│
│ │pregãtirea personalului operator │ /ora│ /ora│ /ora│ /ora│
│ │pentru reactori de cercetare │/specia- │/spec │ /specia │/speci-│
│ │ │list │alist │ list │alist │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4 │Examinarea personalului pentru │ │ │ │ │
│ │obţinerea permisului nivel 2 sau 3 │ │ │ │ │
│ │radioprotectie (pe persoana) ** │ 401│ 10│ 4.010│ 100│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5 │Expertizari tehnice, consultaţii, │ 40│ 1│ 400│ 10│
│ │examinãri si controale care nu sunt│ /ora│ /ora│ /ora│ /ora│
│ │enumerate mai sus*** │/specia- │/speci│/specia- │/speci-│
│ │ │list │alist │list │list │
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘


Nota:
* Taxa si tariful sunt pentru dezafectarea la stadiul 3 (dezafectare totala). Pentru dezafectare la stadiul 2 taxa si tariful sunt 25% din valorile din tabel, iar pentru dezafectarea la stadiul 1 taxa si tariful sunt 10% din valorile din tabel.
** Taxa si tariful sunt pentru permisul de nivel 2, ele se majoreazã cu 100% pentru permisul de nivel 3.
*** Se tarifeaza pentru orele efectiv lucrate, la tariful de 396.000 lei/ora, iar in euro la tariful de 10 euro/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.

Nota generala:
1. Taxele si tarifele se aplica pentru o singura unitate.
2. Analizele suplimentare sau expertizarile independente solicitate de Comisia Naţionala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare sunt finanţate de solicitantul autorizaţiei in afara tarifelor stabilite in prezentul regulament.




ANEXA 3
────────
la regulament
──────────────


taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor, evaluãrilor si controalelor
privind siguranţa in funcţionare a instalaţiilor de încercare,
laboratoare de examinare post-iradiere,
iradiatoare de mare capacitate
(peste 100 kCi Co-60) si ansamble subcritice*
┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│(EUR) │ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1 │Prima autorizare si reautorizarea │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.1. │Proiectarea instalaţiei in regim │ │ │ │ │
│ │de asigurarea calitãţii │ 20.070│ 500│ 200.700│ 5.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.2. │Amplasare │ 8.363│ 209│ 83.630│ 2.090│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.3. │Construcţie si montaj │ 40.140│ 1.001│ 401.400│ 10.010│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.4. │Punere in funcţiune │ 40.140│ 1.001│ 401.400│ 10.010│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.5. │Funcţionare de proba │ 20.070│ 500│ 200.700│ 5.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.6. │Funcţionare si întreţinere │ 20.070│ 500│ 200.700│ 5.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.7. │Reparaţii sau modificãri │ 10.035│ 250│ 100.350│ 2.500│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.8. │Conservare │ 10.035│ 250│ 100.350│ 2.500│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.9. │Dezafectare** │ 50.175│ 1.251│ 501.750│ 12.510│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2 │Modificarea si completarea │ │ │ │ │
│ │autorizaţiei, eliberarea │ │ │ │ │
│ │autorizaţiei parţiale │ 5.018│ 125│ 50.180│ 1.250│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 3 │Autorizare personal │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│3.1 │Evaluarea si atestarea activitã- │ │ │ │ │
│ │ţilor de pregãtire de specialitate │ 722│ 18│ 7.220│ 180│
│ │in instalaţia nucleara │/persoana│/pers.│/persoana │/pers. │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.2. │Autorizarea personalului de │ 1.083│ 27│ 10.830│ 270│
│ │conducere din instalaţia nucleara │/persoana│/pers.│/persoana │/pers. │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.3. │Autorizarea personalului de │ 521│ 13│ 5.210│ 130│
│ │specialitate de execuţie din │/persoana│/pers.│/persoana │/pers. │
│ │instalaţia nucleara │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4 │Examinarea personalului pentru │ │ │ │ │
│ │obţinerea permisului nivel 2 sau 3 │ 401│ 10│ 4.010│ 100│
│ │radioprotectie (pe persoana) *** │/persoana│/pers.│/persoana │/pers. │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5 │Expertizari tehnice, consultaţii, │ 40│ 1│ 400│ 10│
│ │examinãri si controale care nu sunt│ /ora │ /ora│ /ora│ /ora│
│ │enumerate mai sus**** │/specia- │/speci│/specia- │/speci-│
│ │ │list │alist │list │list │
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘


Nota:
* Pentru ansamblele subcritice taxele si tarifele se reduc la 50% din valorile prevãzute in tabel.
** Pentru instalaţiile de incercari in care nu este prezenta contaminarea sau pericolul de contaminare este scãzut, taxa si tariful de dezafectare sunt 10% din valorile prevãzute in tabel sau corectate conform prevederilor de la *.
*** Taxa si tariful sunt pentru permisul de nivel 2. Taxa si tariful se majoreazã cu 100% pentru permisul de nivel 3.
**** Se tarifeaza pentru orele efectiv lucrate, la tariful de 396.000 lei/ora, iar in euro cu tariful de 10 euro/ora Taxa reprezintã 10% din tarif.

Nota generala:
1. Taxele si tarifele se aplica pentru o singura unitate.
2. Analizele suplimentare sau expertizarile independente solicitate de Comisia Naţionala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare sunt finanţate de solicitantul autorizaţiei in afara tarifelor stabilite in prezentul regulament.



ANEXA 4
────────
la regulament
──────────────

taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor, evaluãrilor si controalelor
privind tratarea si depozitarea
deşeurilor radioactive si a combustibilului ars
┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│(EUR) │ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1 │Staţii pentru tratarea deşeurilor │
│ │radioactive (1) │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1.1. │Prima autorizare si reautorizarea │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.1.1.│Proiectarea instalaţiei in regim de│ │ │ │ │
│ │asigurarea calitãţii │ 25.088│ 626│ 250.880│ 6.260│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.1.2.│Amplasare │ 11.708│ 292│ 117.080│ 2.920│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.1.3.│Construcţie si montaj │ 36.795│ 918│ 367.950│ 9.180│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.1.4.│Punere in funcţiune │ 16.056│ 400│ 160.560│ 4.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.1.5.│Funcţionare de proba │ 16.056│ 400│ 160.560│ 4.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.1.6.│Funcţionare si intretinere │ 16.056│ 400│ 160.560│ 4.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.1.7.│Reparaţii sau modificãri │ 8.028│ 200│ 80.280│ 2.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.1.8.│Conservare │ 8.028│ 200│ 80.280│ 2.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.1.9.│Dezafectare (2) │ 41.813│ 1.043│ 418.130│ 10.430│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.2. │Modificarea si completarea autori- │ │ │ │ │
│ │zaţiei, eliberarea autorizaţiei │ │ │ │ │
│ │parţiale │ 4.014│ 100│ 40.140│ 1.000│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 2 │Depozite finale de deşeuri radioactive de suprafaţa sau lângã │
│ │suprafaţa (deşeuri de joasa si medie activitate care se preteazã │
│ │la astfel de depozitari) │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2.1. │Prima autorizare si reautorizarea │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│2.1.1.│Proiectarea instalaţiei in regim │ │ │ │ │
│ │de asigurarea calitãţii │ 26.760│ 667│ 267.600│ 6.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│2.1.2.│Amplasare │ 26.760│ 667│ 267.600│ 6.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│2.1.3.│Construcţie si montaj │ 45.158│ 1.126│ 451.580│ 11.260│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│2.1.4.│Punere in funcţiune │ 36.795│ 918│ 367.950│ 9.180│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│2.1.5.│Funcţionare si intretinere │ 17.394│ 434│ 173.940│ 4.340│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│2.1.6.│Funcţionare de proba │ 17.394│ 434│ 173.940│ 4.340│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│2.1.7.│Reparaţii sau modificãri │ 9.032│ 225│ 90.320│ 2.250│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│2.1.8.│Conservare │ 9.032│ 225│ 90.320│ 2.250│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│2.1.9.│Inchidere │ 43.485│ 1.084│ 434.850│ 10.840│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│2.2. │Modificarea si completarea autori- │ │ │ │ │
│ │zaţiei, eliberarea autorizaţiei │ │ │ │ │
│ │parţiale │ 4.349│ 108│ 43.490│ 1.080│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 3 │Depozite finale de deşeuri radioactive de adâncime (deşeuri de inalta │
│ │activitate, sau de medie activitate care nu se preteazã la depozitarea │
│ │de suprafaţa) │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3.1. │Prima autorizare si reautorizarea │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│3.1.1.│Proiectarea instalaţiei in regim de│ │ │ │ │
│ │asigurarea calitãţii │ 100.350│ 2.502│ 1.003.500│ 25.020│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.2.│Amplasare │ 167.250│ 4.171│ 1.672.500│ 41.710│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.3.│Construcţie si montaj │ 267.600│ 6.673│ 2.676.000│ 66.730│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.4.│Punere in funcţiune │ 167.250│ 4.171│ 1.672.500│ 41.710│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.5.│Funcţionare de proba │ 120.420│ 3.003│ 1.204.200│ 30.030│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.6.│Funcţionare si întreţinere │ 120.420│ 3.003│ 1.204.200│ 30.030│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.7.│Reparaţii sau modificãri │ 53.520│ 1.335│ 535.200│ 13.350│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.8.│Conservare │ 53.520│ 1.335│ 535.200│ 13.350│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.1.9.│Inchidere │ 284.325│ 7.090│ 2.843.250│ 70.900│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│3.2. │Modificarea si completarea autori- │ │ │ │ │
│ │zaţiei, eliberarea autorizaţiei │ │ │ │ │
│ │parţiale │ 33.450│ 834│ 334.500│ 8.340│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 4 │Depozite intermediare uscate de combustibil uzat provenind din centrale│
│ │nuclearo-electrice │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4.1. │Prima autorizare si reautorizarea │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│4.1.1.│Proiectarea instalaţiei in regim de│ │ │ │ │
│ │asigurarea calitãţii │ 183.975│ 4.588│ 1.839.750│ 45.880│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│4.1.2.│Amplasare │ 207.390│ 5.172│ 2.073.900│ 51.720│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│4.1.3.│Construcţie si montaj │ 284.325│ 7.090│ 2.843.250│ 70.900│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│4.1.4.│Punere in funcţiune │ 150.525│ 3.754│ 1.505.250│ 37.540│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│4.1.5.│Funcţionare de proba │ 117.075│ 2.920│ 1.170.750│ 29.200│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│4.1.6.│Funcţionare si întreţinere │ 117.075│ 2.920│ 1.170.750│ 29.200│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│4.1.7.│Reparaţii sau modificãri │ 50.175│ 1.251│ 501.750│ 12.510│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│4.1.8.│Conservare │ 50.175│ 1.251│ 501.750│ 12.510│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│4.1.9.│Dezafectare │ 100.350│ 2.502│ 1.003.500│ 25.020│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│4.2. │Modificarea si completarea autori- │ │ │ │ │
│ │zaţiei, eliberarea autorizaţiei │ │ │ │ │
│ │parţiale │ 33.450│ 834│ 334.500│ 8.340│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 5 │Depozite intermediare uscate de combustibil uzat provenind din │
│ │reactori de cercetare │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5.1. │Prima autorizare si reautorizarea │
│ │pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│5.1.1.│Proiectarea instalaţiei in regim de│ │ │ │ │
│ │asigurarea calitãţii │ 150.525│ 3.754│ 1.505.250│ 37.540│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│5.1.2.│Amplasare │ 147.180│ 3.670│ 1.471.800│ 36.700│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│5.1.3.│Construcţie si montaj │ 234.150│ 5.839│ 2.341.500│ 58.390│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│5.1.4.│Punere in funcţiune │ 100.350│ 2.502│ 1.003.500│ 25.020│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│5.1.5.│Funcţionare de proba │ 66.900│ 1.668│ 669.000│ 16.680│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│5.1.6.│Funcţionare si întreţinere │ 66.900│ 1.668│ 669.000│ 16.680│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│5.1.7.│Reparaţii sau modificãri │ 26.760│ 667│ 267.600│ 6.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│5.1.8.│Conservare │ 26.760│ 667│ 267.600│ 6.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│5.1.9.│Dezafectare │ 66.900│ 1.668│ 669.000│ 16.680│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│5.2. │Modificarea si completarea autori- │ │ │ │ │
│ │zaţiei, eliberarea autorizaţiei │ │ │ │ │
│ │parţiale │ 13.380│ 334│ 133.800│ 3.340│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 6 │Depozite finale de combustibil uzat │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│6.1. │Prima autorizare si reautorizarea │ │ │ │ │
│ │pentru: │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│6.1.1.│Proiectarea instalaţiei in regim │ │ │ │ │
│ │de asigurarea calitãţii │ 167.250│ 4.171│ 1.672.500│ 41.710│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│6.1.2.│Amplasare │ 167.250│ 4.171│ 1.672.500│ 41.710│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│6.1.3.│Construcţie si montaj │ 401.400│10.010│ 4.014.000│100.100│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│6.1.4.│Punere in funcţiune │ 160.560│ 4.004│ 1.605.600│ 40.040│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│6.1.5.│Funcţionare de proba │ 117.075│ 2.920│ 1.170.750│ 29.200│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│6.1.6.│Funcţionare si întreţinere │ 117.075│ 2.920│ 1.170.750│ 29.200│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│6.1.7.│Reparaţii sau modificãri │ 80.280│ 2.002│ 802.800│ 20.020│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│6.1.8.│Conservare │ 80.280│ 2.002│ 802.800│ 20.020│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│6.1.9.│Dezafectare (închidere) │ 501.750│12.512│ 5.017.500│125.120│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6.2.│Modificarea si completarea │ │ │ │ │
│ │autorizaţiei, eliberarea │ │ │ │ │
│ │autorizaţiei parţiale │ 50.175│ 1.251│ 501.750│ 12.510│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 7│Examinarea operatorilor │ │ │ │ │
│ │(pe operator)(3) │ 669│ 17│ 6.690│ 170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 8│Examinarea personalului pentru │ │ │ │ │
│ │obţinerea permisului nivel 2 sau 3 │ │ │ │ │
│ │radioprotectie (pe persoana)(6) │ 401│ 10│ 4.010│ 100│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Expertizari tehnice, examinãri si │ │ │ │ │
│ │controale care nu sunt enumerate │ │ │ │ │
│ 9│mai sus(4),(5) │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘


Nota:
(1) Taxa si tariful din tabel sunt pentru staţii de tratare a deşeurilor
de joasa si medie activitate. Pentru staţii de tratare a deşeurilor
inalt active se aplica o taxa si un tarif de 1000% din valorile din
tabel. Instalaţiile de recuperare a tritiului vor fi considerate ca
staţiile de tratare a deşeurilor de activitate medie.
(2) Taxa si tariful se refera la dezafectarea totala a staţiei de
tratare. Pentru dezafectarea parţiala (dezafectarea unor instalaţii
din staţie) se aplica 50% din taxa si tarif.
(3) Taxa si tariful pentru examinarea operatorilor se refera numai la
operatorii care lucreazã in depozitele de combustibil ars
independente de reactori sau in depozitele de deşeuri radioactive
si de combustibil nuclear ars de adâncime.
(4) Se tarifeaza la ore efectiv lucrate, dar nu mai puţin de 8 ore,
la tariful in lei de 396.000 lei/ora, iar in euro cu tariful de
10 euro/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.
(5) Suplimentar la aceste taxe si tarife solicitantul va suporta si
costul deplasãrii echipei de examinare tehnica de la sediul
producãtorului, in cazul in care aceasta examinare se efectueazã
de CNCAN.
(6) Taxa si tariful sunt pentru permisul de nivel 2. Taxa si tariful
se majoreazã cu 100% pentru permisul de nivel 3.







ANEXA 5


la regulament
-------------


taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor, evaluãrilor si
controalelor privind sistemele de management al calitãţii



┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│(EUR) │ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1.│Prima autorizare si reautorizarea sistemelor de asigurarea │
│ │calitãţii pentru*): │
├──────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.1.│Activitatea de conducere a lucrãrilor de realizare, funcţionare │
│ │si dezafectare a instalaţiilor nucleare **): │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.1.1.│Centrala Nuclearoelectrica │ 16.725│ 417│ 167.250│ 4.170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.1.2.│Reactori de Cercetare │ 6.690│ 167│ 66.900│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Instalaţii de încercare, │ │ │ │ │
│ │Laboratoare de examinare │ │ │ │ │
│ │postiradiere, Instalaţii de │ │ │ │ │
│1.1.3.│tratare deşeuri radioactive si │ │ │ │ │
│ │combustibil ars si Depozite de │ │ │ │ │
│ │deşeuri radioactive si combustibil │ │ │ │ │
│ │ars │ 3.345│ 83│ 33.450│ 830│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.1.4.│Ansamble Subcritice │ 1.673│ 42│ 16.730│ 420│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1.2.│Activitãţile de amplasare pentru │
│ │instalaţii nucleare │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.2.1.│Centrala Nuclearoelectrica │ 10.035│ 250│ 100.350│ 2.500│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.2.2.│Reactori de Cercetare │ 5.018│ 125│ 50.180│ 1.250│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Instalaţii de încercare, │ │ │ │ │
│ │Laboratoare de examinare │ │ │ │ │
│ │postiradiere, Instalaţii de │ │ │ │ │
│1.2.3.│tratare deşeuri radioactive si │ │ │ │ │
│ │combustibil ars, Depozite de │ │ │ │ │
│ │deşeuri radioactive si combustibil │ │ │ │ │
│ │ars si Ansamble subcritice │ 3.345│ 83│ 33.450│ 830│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.2.4.│Structuri, sisteme, echipamente si │ │ │ │ │
│ │produse │ 3.345│ 83│ 33.450│ 830│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1.3.│Activitãţile de constructii-montaj a instalaţiilor nucleare │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.3.1.│Centrala Nuclearoelectrica │ 26.760│ 667│ 267.600│ 6.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.3.2.│Reactori de Cercetare │ 11.708│ 292│ 117.080│ 2.920│
│ │ │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Instalaţii de încercare, │ │ │ │ │
│ │Laboratoare de examinare │ │ │ │ │
│ │postiradiere, Instalaţii de │ │ │ │ │
│1.3.3.│tratare deşeuri radioactive si │ │ │ │ │
│ │combustibil ars, Depozite de │ │ │ │ │
│ │deşeuri radioactive si combustibil │ │ │ │ │
│ │ars si Ansamble subcritice │ 11.708│ 292│ 117.080│ 2.920│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.3.4.│Sisteme, structuri, echipamente │ │ │ │ │
│ │si produse │ 11.708│ 292│ 117.080│ 2.920│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1.4.│Activitãţile de punere in funcţiune a instalaţiilor nucleare │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.4.1.│Centrala Nuclearoelectrica │ 26.760│ 667│ 267.600│ 6.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.4.2.│Reactori de Cercetare │ 11.708│ 292│ 117.080│ 2.920│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Instalaţii de încercare, │ │ │ │ │
│ │Laboratoare de examinare │ │ │ │ │
│ │postiradiere, Instalaţii de │ │ │ │ │
│1.4.3.│tratare deşeuri radioactive si │ │ │ │ │
│ │combustibil ars, Depozite de │ │ │ │ │
│ │deşeuri radioactive si combustibil │ │ │ │ │
│ │ars si Ansamble subcritice │ 8.363│ 209│ 83.630│ 2.090│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.4.4.│Structuri, sisteme, echipamente │ │ │ │ │
│ │si produse │ 8.363│ 209│ 83.630│ 2.090│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1.5.│Activitãţile de funcţionare de proba, funcţionare (exploatare), │
│ │întreţinere, reparare si conservare a instalaţiilor nucleare │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.5.1.│Centrala Nuclearoelectrica │ 26.760│ 667│ 267.600│ 6.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.5.2.│Reactori de Cercetare │ 13.380│ 334│ 133.800│ 3.340│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Instalaţii de încercare, │ │ │ │ │
│ │Laboratoare de examinare │ │ │ │ │
│ │postiradiere, Instalaţii de │ │ │ │ │
│1.5.3.│tratare deşeuri radioactive si │ │ │ │ │
│ │combustibil ars, Depozite de │ │ │ │ │
│ │deşeuri radioactive si │ │ │ │ │
│ │combustibil ars │ 8.363│ 209│ 83.630│ 2.090│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.5.4.│Ansamble subcritice │ 3.300│ 82│ 33.000│ 820│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.5.5.│Structuri, sisteme, echipamente si │ │ │ │ │
│ │produse │ 8.363│ 209│ 83.630│ 2.090│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1.6.│Activitãţile de dezafectare a obiectivelor si instalaţiilor nucleare │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.6.1.│Centrala Nuclearoelectrica │ 20.070│ 500│ 200.700│ 5.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.6.2.│Reactori de Cercetare │ 10.035│ 250│ 100.350│ 2.500│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Instalaţii de încercare, │ │ │ │ │
│ │Laboratoare de examinare │ │ │ │ │
│ │postiradiere, Instalaţii de │ │ │ │ │
│1.6.3.│tratare deşeuri radioactive si │ │ │ │ │
│ │combustibil ars si Depozite de │ │ │ │ │
│ │deşeuri radioactive si │ │ │ │ │
│ │combustibil ars │ 8.363│ 209│ 83.630│ 2.090│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.6.4.│Ansamble Subcritice │ 3.345│ 83│ 33.450│ 830│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.6.5.│Structuri, sisteme, echipamente si │ │ │ │ │
│ │produse │ 8.363│ 209│ 83.630│ 2.090│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.7.│Activitãţile de aprovizionare │ │ │ │ │
│ │(inclusiv exportul si importul) │ │ │ │ │
│ │pentru produse, sisteme si servicii│ │ │ │ │
│ │destinate instalaţiilor nucleare │ 6.690 │ 167 │ 66.900 │ 1.670 │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1.8.│Activitãţi de cercetare-dezvoltare si proiectare │
│ │destinate instalaţiilor nucleare │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.8.1.│Activitãţile de │ │ │ │ │
│ │cercetare-dezvoltare si proiectare │ │ │ │ │
│ │pentru structuri, sisteme, produse │ │ │ │ │
│ │si servicii destinate instalaţiilor│ │ │ │ │
│ │nucleare***) │ 8.363│ 209│ 83.630│ 2.090│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.8.2.│Activitãţile de proiectare, │ │ │ │ │
│ │dezvoltare, intretinere, │ │ │ │ │
│ │modificare si utilizare a │ │ │ │ │
│ │produselor software****) │ 8.363│ 209│ 83.630│ 2.090│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1.9.│Activitãţile de fabricare sisteme, echipamente, produse si componente │
│ │si de furnizare de servicii destinate instalaţiilor nucleare: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.9.1.│Clasele I si a II-a de aplicare a │ │ │ │ │
│ │cerinţelor sistemelor de management│ │ │ │ │
│ │al calitãţii │ 13.380│ 334│ 133.800│ 3.340│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.9.2.│Clasa a III-a de aplicare a │ │ │ │ │
│ │cerinţelor sistemelor de management│ │ │ │ │
│ │al calitãţii │ 10.035│ 250│ 100.350│ 2.500│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.9.3.│Clasa a IV-a de aplicare a │ │ │ │ │
│ │cerinţelor sistemelor de management│ │ │ │ │
│ │al calitãţii │ 6.690│ 167│ 66.900│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.9.4.│Cerinţe suplimentare prevãzute in │ │ │ │ │
│ │codul ASME si alte cerinţe speciale│ 1.804│ 45│ 18.040│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Autorizarea unei entitãţi │ │ │ │ │
│ │organizatorice responsabile cu │ │ │ │ │
│ 2.│evaluarea independenta a sistemului│ │ │ │ │
│ │de management al calitãţii (in │ │ │ │ │
│ │cazul in care aceasta este │ │ │ │ │
│ │independenta din punct de vedere │ │ │ │ │
│ │juridic fata de organizaţia pe │ │ │ │ │
│ │care o evalueazã) │ 10.025│ 250│ 100.250│ 2.500│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.│Modificarea, completarea si │ │ │ │ │
│ │revizuirea autorizaţiei (care nu │ │ │ │ │
│ │implica aprobarea documentelor │ │ │ │ │
│ │sistemului de management al │ │ │ │ │
│ │calitãţii) │ 502│ 13│ 5.020│ 130│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 4.│Activitãţi privind aprobarea documentelor sistemului de management │
│ │al calitãţii: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 4.1.│Reactualizarea manualului calitãţii│ 1.004│ 25│ 10.040│ 250│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Aprobarea iniţiala a unei proceduri│ │ │ │ │
│ │pentru procese manageriale si │ │ │ │ │
│ │funcţionale, unei proceduri pentru │ │ │ │ │
│ │clasificarea structurilor, │ │ │ │ │
│ 4.2.│sistemelor, echipamentelor si │ │ │ │ │
│ │componentelor, unei proceduri de │ │ │ │ │
│ │aplicare gradata a cerinţelor │ │ │ │ │
│ │sistemului de management al │ │ │ │ │
│ │calitãţii, unei proceduri de │ │ │ │ │
│ │elaborare a planului calitãţii - │ │ │ │ │
│ │in afara procesului de autorizare │ 321│ 8│ 3.210│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Reactualizarea unei proceduri │ │ │ │ │
│ │pentru procese manageriale si │ │ │ │ │
│ │funcţionale, unei proceduri pentru │ │ │ │ │
│ │clasificarea structurilor, │ │ │ │ │
│ │sistemelor, echipamentelor │ │ │ │ │
│ 4.3.│si componentelor, unei proceduri │ │ │ │ │
│ │de aplicare gradata a cerinţelor │ │ │ │ │
│ │sistemului de management al │ │ │ │ │
│ │calitãţii, unei proceduri de │ │ │ │ │
│ │elaborare a planului calitãţii │ 167│ 4│ 1.670│ 40│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4.4.│Aprobarea iniţiala a planului │ │ │ │ │
│ │calitãţii │ 335│ 8│ 3.350│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4.5.│Reactualizarea planului calitãţii │ 167│ 4│ 1.670│ 40│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4.6.│Procedura de proces special sau │ │ │ │ │
│ │alta procedura solicitata de │ │ │ │ │
│ │CNCAN - Aprobarea iniţiala │ 251│ 6│ 2.510│ 60│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4.7.│Reactualizarea unei proceduri de │ │ │ │ │
│ │proces special sau altei proceduri │ │ │ │ │
│ │solicitata de CNCAN │ 151│ 4│ 1.510│ 40│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 5.│Examinarea personalului responsabil pentru sistemul de management │
│ │al calitãţii │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 5.1.│Examinarea personalului responsabil│ 1.804│ 45│ 18.040│ 450│
│ │pentru proiectarea, dezvoltarea si │ /examen │ /exa-│ /examen│/examen│
│ │implementarea sistemului de │ │ men │ │ │
│ │management al calitãţii. │ si om │ si om│ si om│ si om│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5.2.│Examinarea personalului entitãţii │ 1.003│ 25│ 10.030│ 250│
│ │organizatorice cu responsabilitatea│ /examen │ /exa-│ /examen│/examen│
│ │evaluãrii independente a sistemului│ │ men │ │ │
│ │de management al calitãţii. │ si om │ si om│ si om│ si om│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5.3.│Examinarea coordonatorilor │ 1.804│ 45│ 18.040│ 450│
│ │activitãţilor din reglementãrile │ /examen │ /exa-│ /examen│/examen│
│ │specifice sistemelor de management │ │ men │ │ │
│ │al calitãţii. │ si om │ si om│ si om│ si om│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6.│Expertizari tehnice, consultaţii, │ │ │ │ │
│ │examinãri si controale care nu sunt│ │ │ │ │
│ │enumerate mai sus *****) │ │ │ │ │
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘

Nota generala:
1. Suplimentar la aceste taxe si tarife, solicitantul sau deţinãtorul de
autorizaţie va suporta si costul deplasãrii echipei de audit.
2. Taxele si tarifele de la punctele 1.2., 1.3.1., 1.3.2., 1.4.1., 1.4.2.,
1.4.3., 1.5.1., 1.5.2., 1.5.4., 1.6.1., 1.6.2., 1.6.3. si 1.6.4. se
achita pentru fiecare instalaţie nucleara aflata pe acelaşi amplasament
si aparţinând unui singur operator.
3. Tarifele de la punctele 1 pana la 5, se reduc la 10% in cazul in care
certificarea sistemelor de management al calitãţii se efectueazã de
cãtre organismul desemnat pentru certificare.
4. Aprobarea de la pct. 4.4 si 4.5 se refera la produsele din clasa IV de
aplicare a cerinţelor managementului calitãţii. Ele se majoreazã
cu 50% pentru clasa III, cu 100% pentru clasa II si cu 200% pentru
clasa I.

Nota:


*) Taxele si tarifele includ si aprobarea manualului calitãţii, a
procedurilor pentru procese manageriale si funcţionale, a procedurilor
pentru clasificarea structurilor, sistemelor, echipamentelor si
componentelor, a procedurilor de aplicare gradata a cerinţelor
sistemului de management al calitãţii, a procedurii de elaborare a
planului calitãţii, numai daca aceste activitãţi se efectueazã in
cadrul procesului de autorizare/reautorizare.
**) Se plãteşte numai taxa si tariful cu valoarea cea mai ridicata
corespunzãtoare instalaţiilor nucleare la care se refera autorizarea.
***) Pentru autorizarea activitãţilor de cercetare-dezvoltare si
proiectare pentru structuri, sisteme, produse si servicii din fabricaţia
proprie, si care la rândul lor se supun autorizãrii, taxa si tariful se
reduc cu 40%.
****) Pentru autorizarea activitãţilor de proiectare, dezvoltare,
întreţinere, modificare si utilizare a produselor software care se
realizeazã in aceleaşi organizaţii in care se desfãşoarã activitãţi
de cercetare-dezvoltare si proiectare pentru structuri, sisteme,
produse si servicii care la rândul lor se supun autorizãrii, taxa si
tariful se reduc cu 50%.
*****) Se tarifeaza, pentru orele efectiv lucrate, la tariful de 396.000
lei/ora, iar in euro cu tariful de 10 euro/ora. Taxa reprezintã 10%
din tarif.





ANEXA 6


la regulament
-------------


taxe SI TARIFE
pentru activitãţile nucleare cu instalaţii radiologice
si surse de radiaţii altele decât cele prevãzute in
anexele 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 si 16




┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA (1) │(mii lei)│(EUR) │ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ │Prima autorizare de securitate radiologica pentru desfãşurarea │
│ │de activitãţi si reautorizarea desfãşurãrii activitãţilor nucleare │
│ 1. │cu instalaţii radiologice si surse de radiaţii care necesita │
│ │autorizarea in faza unica sau pe faze de realizare(2),(14) pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 1.1.│Amplasare │ 502│ 13│ 5.020│ 130│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.2.│Construcţie │ 2.007│ 50│ 20.070│ 500│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.3.│Utilizare, producere, prelucrare, │ │ │ │ │
│ │modificare, manipulare │ 2.509│ 63│ 25.090│ 630│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.4.│Dezafectare, conservare, depozitare│ 1.171│ 29│ 11.710│ 290│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Prima autorizare de securitate │ │ │ │ │
│ │radiologica pentru desfãşurarea │ │ │ │ │
│ │de activitãţi si reautorizarea │ │ │ │ │
│ │desfãşurãrii activitãţilor nucleare│ │ │ │ │
│ │care nu necesita amenajãri speciale│ │ │ │ │
│ │pentru: deţinerea (3),(4) │ │ │ │ │
│ │depozitarea(3), furnizarea(3), │ │ │ │ │
│ 2.│închirierea(3),(4), │ │ │ │ │
│ │comodatul(3),(4), transferul(4), │ │ │ │ │
│ │utilizarea(6), producerea(6), │ │ │ │ │
│ │prelucrarea(6), modificare(6), │ │ │ │ │
│ │conservarea(6) si manipularea(6) │ │ │ │ │
│ │instalaţiilor nucleare si a │ │ │ │ │
│ │surselor de radiaţii. │ 669│ 17│ 6.690│ 170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.│Înregistrarea utilizãrii surselor │ │ │ │ │
│ │de radiaţii si a instalaţiilor │ │ │ │ │
│ │radiologice care nu sunt exceptate │ │ │ │ │
│ │de la regimul de autorizare(5); │ 1.673│ 42│ 16.730│ 420│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4.│Autorizarea importului(7) si │ │ │ │ │
│ │exportului(8) de instalaţii │ │ │ │ │
│ │nucleare si surse de radiaţii │ 335│ 8│ 3.350│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Autorizaţia de securitate │ │ │ │ │
│ │radiologica(9) pentru instalaţii │ │ │ │ │
│ │radiologice, surse de radiaţii │ │ │ │ │
│ 5.│nucleare, aparatura dozimetrica │ │ │ │ │
│ │si sisteme de detecţie a │ │ │ │ │
│ │radiaţiilor, echipamentul de │ │ │ │ │
│ │protecţie la radiaţii, in │ │ │ │ │
│ │vederea producerii (fabricãrii), │ │ │ │ │
│ │exportului sau importului │ │ 0│ 0│ 0│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6.│Examinarea personalului in vederea │ │ │ │ │
│ │eliberãrii permisului de exercitare│ │ │ │ │
│ │si extinderea valabilitãţii │ │ │ │ │
│ │permisului de exercitare(10) │ 201│ 5│ 2.010│ 50│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 7.│Eliberarea duplicatelor permiselor │ │ │ │ │
│ │de exercitare │ 167│ 4│ 1.670│ 40│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 8.│Eliberarea avizului pentru │ │ │ │ │
│ │incadrarea in prevederile │ │ │ │ │
│ │Legii 19/2000 │ 167│ 4│ 1.670│ 40│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Examinare Tehnica de Asigurarea │ │ │ │ │
│ │Calitãţii in vederea evaluãrii │ │ │ │ │
│ │sistemului calitãţii in producerea,│ │ │ │ │
│ 9.│reconditionarea si manipularea │ │ │ │ │
│ │instalaţiilor radiologice si a │ │ │ │ │
│ │surselor de radiaţii(11) │ 2.007│ 50│ 20.070│ 500│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 10.│Expertizari tehnice, examinãri si │ │ │ │ │
│ │controale care nu sunt enumerate │ │ │ │ │
│ │mai sus(11),(12) │ │ 0│ 0│ 0│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 11.│Autorizarea intreprinderilor │ │ │ │ │
│ │externe │ 800│ 20│ 8.000│ 200│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 12.│Eliberarea de carnete individuale │ │ │ │ │
│ │de supraveghere dozimetrica(13) │ 40│ 1│ 400│ 10│
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘

Nota:
(1) Taxele si tarifele se aplica separat pentru fiecare activitate.
(2) Taxele si tarifele se aplica funcţie de instalaţia radiologica
sau sursa de radiaţii dupã cum urmeazã:
a) 50% din taxa si tarif pentru generatorii de radiaţii X cu tensiunea
de accelerare de cel mult 110 kV;
b) 100% din taxa si tarif pentru generatorii de radiaţii X cu tensiunea
de accelerare mai mare de 110kV;
c) 300% din taxa si tarif pentru acceleratorii de particule;
d) 50% din taxa si tarif pentru instalaţii radiologice care conţin surse
închise de radiaţii cu activitatea < 37 GBq;
e) 100% din taxa si tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin
surse închise de radiaţii cu activitatea cuprinsa intre 37 GBq
si 3,7 TBq;
f) 250% din taxa si tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin
surse inchise de radiaţii cu activitatea cuprinsa intre 3,7 TBq
si 37 TBq;
g) 500% din taxa si tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin
surse inchise de radiaţii cu activitatea cuprinsa intre 37 TBq
si 370 TBq;
h) 1000% din taxa si tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin
surse închise de radiaţii cu activitatea peste 370 TBq;
i) 100% din taxa si tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin
surse deschise de radiaţii care necesita amenajãri de
categoria III-a de lucrãri;
j) 300% din taxa si tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin
surse deschise de radiaţii care necesita amenajãri de categoria
a II-a de lucrãri;
k) 700% din taxa si tarif pentru instalaţiile radiologice care conţin
surse deschise de radiaţii care necesita amenajãri de categoria I
de lucrãri;
l) taxa si tariful calculate conform literelor de la a) la i) sunt
pentru o singura instalaţie. Ele se majoreazã cu 10% pentru
fiecare instalaţie suplimentara;
m) Taxa si tariful calculate conform literelor de la a) la l) se
majoreazã cu 50% in cazul permiterii utilizãrii instalaţiilor
in afara incintelor amenajate.
(3) a) Se taxeazã si tarifeaza separat fiecare tip de instalaţii
radiologice si surse, tip de echipament de radioprotectie, detectori
de radiaţii sau aparatura dozimetrica, dupã cum urmeazã: 100% pentru
generatori de radiaţii, instalaţii fãrã surse închise sau deschise
de radiaţii, 200% pentru surse închise de radiaţii, surse deschise
de radiaţii, instalaţii cu surse închise sau deschise de radiaţii,
10% pentru furnizarea de aparatura dozimetrica sau echipament de
radioprotectie.
b) pentru comodat se aplica 50% din taxele si tarifele de la
literele a) si b).
(4) a) Se aplica 100% din taxa si tarif daca activitãţile se refera
la cel mult 10 instalaţii radiologice sau surse de radiaţii.
b) Pentru fiecare grupa de 10 instalaţii radiologice sau surse de
radiaţii suplimentare se adaugã 10% din taxa si tarif.
c) Nu se aplica pentru detectorii de radiaţii, aparatura dozimetrica
si echipamentul de radioprotectie.
(5) Se taxeazã si tarifeaza fiecare tip de instalaţie radiologica
sau de sursa de radiaţii:
a) cu 100% din taxa si tarif daca activitatea sursei este de cel
mult 37 MBq sau tensiunea de accelerare este de cel mult 40 kV;
b) cu 200% din taxa si tarif daca sunt depãşite limitele de tensiune
de accelerare de la subpunctul a) iar activitatea este mai mare
de 37 MBq pana la 37 GBq;
c) cu 500% daca activitatea depãşeşte 37 GBq pânã la 37 TBq;
d) la instalaţii cu surse cu activitatea peste 37 TBq tariful se
majoreazã de 10 ori;
e) taxele si tarifele calculate conform pct. a) si b) sunt pentru o
singura instalaţie radiologica si o singura sursa de radiaţii.
Taxa si tariful se majoreazã cu 10% pentru fiecare instalaţie radiologica
si pentru fiecare sursa de radiaţii suplimentara.
(6) Se taxeaxa si tarifeaza fiecare tip de instalaţie radiologica si
fiecare tip de surse de radiaţii dupã cum urmeazã:
a) 100% din taxa si tarif pentru un tip de generatori de radiaţii;
b) 200% din taxa si tarif pentru celelalte instalaţii radiologice si
surse de radiaţii;
c) pentru fiecare tip de instalaţie radiologica sau sursa de radiaţii
se adaugã cate 10% din tarif.
(7) Se taxeazã si tarifeaza separat dispozitivele generatoare de radiaţii
ionizante si sursele de radiaţii astfel:
a) 50% din taxa si tarif pentru componente (tub, cupola, etc.) sau o
activitate totala a surselor de radiaţii per autorizaţie mai
mica de 37MBq;
b) 100% din taxa si tarif pentru un dispozitiv generator de radiaţii
X (instalaţie completa) sau o activitate totala a surselor de
radiaţie per autorizaţie cuprinsa intre 37MBq si 37GBq;
c) in cazul importului mai multor generatoare de radiaţii X sau al
mai multor componente ale acestora, taxa si tariful calculate
conform lit. b, respectiv lit. a se mãresc cu 10% pentru fiecare
componenta sau dispozitiv suplimentar;
d) daca numãrul surselor de radiaţie de la pct. a) per autorizaţie
depãşeşte 100 bucãţi, fiecare 100 bucãţi suplimentare se taxeazã
cu inca 10% din taxa si respectiv tarif;
e) 200% din taxa si tarif daca activitatea totala a surselor de
radiaţii per autorizaţie este cuprinsa intre 37GBq si 37TBq;
f) 300% din taxa si tarif daca activitatea totala a surselor de radiaţii
per autorizaţie este cuprinsa intre 37GBq si 370TBq;
g) 500% din taxa si tarif daca activitatea totala a surselor de radiaţii
per autorizaţie depãşeşte 370 TBq.
(8) Pentru activitatea de export se aplica 50% din taxa si tariful
pentru activitatea de import.
(9) Se tarifeaza la ore efectiv lucrate, dar nu mai puţin de 25 de ore,
la tariful in lei de 396.000 lei/ora, iar in valuta de 10 euro/ora.
Taxa reprezintã 10% din tarif.
(10) a) Se taxeaxa si tarifeaza separat fiecare persoana, domeniu
si specialitate;
b) Valorile se reduc cu 50% pentru permisele de nivel I;
c) Valorile se majoreazã cu 100% pentru permisele de nivel III;
d) Taxa si tariful se suporta de unitatea la care isi desfãşoarã
activitatea salariatul respectiv.
(11) Suplimentar la aceste taxe si tarife solicitantul va suporta si
costul deplasãrii echipei de Examinare Tehnica de Asigurarea
Calitãţii (2 persoane) la sediul producãtorului (in tara sau
strãinãtate), in cazul in care aceasta examinare se
efectueazã de CNCAN.
(12) Se tarifeaza la ore efectiv lucrate, dar nu mai puţin de 8 ore,
la tariful in lei de 396.000 lei/ora, iar in valuta de 10 euro/ora.
Taxa reprezintã 10% din tarif.
(13) Taxa si tariful se refera la un singur carnet individual
de supraveghere dozimetrica.
(14) In cazul practicilor care se autorizeazã sau reautorizeaza in
faza unica valorile taxei si tarifului se stabilesc prin însumarea
valorilor prevãzute pentru autorizarea desfãşurãrii fiecãrei
activitãţi componente a practicii, reducandu-se suma totala cu 20%.
Pentru activitãţile desfãşurate de societãţi de binefacere, umanitare
sau cu rol de protecţie sociala, taxele si tarifele aplicabile
se reduc cu 50%.







ANEXA 7


la regulament
-------------


taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor, evaluãrilor si
controalelor activitãţilor nucleare din domeniul
cercetãrii geologice, extracţiei minereurilor de uraniu
si toriu precum si prelucrãrii materiilor prime nucleare



┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│(EUR) │ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1.│Cercetarea geologica pentru minereuri de uraniu si/sau toriu │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 1.1.│Prospecţiunea geologica pentru │ │ │ │ │
│ │minereuri de uraniu si/sau toriu │ │ │ │ │
│ │efectuata prin mãsurãtori │ │ │ │ │
│ │radiometrice la suprafaţa │ 2.647│ 66│ 26.470│ 660│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1.2.│Prospecţiunea geologica pentru minereuri de uraniu si/sau toriu │
│ │efectuata prin lucrãri miniere subterane │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.2.1.│Amplasare │ 5.213│ 130│ 52.130│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.2.2.│Construcţie │ 5.213│ 130│ 52.130│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.2.3.│Deţinere │ 2.647│ 66│ 26.470│ 660│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.2.4.│Funcţionare │ 5.213│ 130│ 52.130│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.2.5.│Conservare │ 2.647│ 66│ 26.470│ 660│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.2.6.│Dezafectare │ 5.213│ 130│ 52.130│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1.3.│Explorarea geologica pentru minereuri de uraniu si/sau toriu │
│ │efectuata prin lucrãri miniere subterane │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│1.3.1.│Amplasare │ 10.827│ 270│ 108.270│ 2.700│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.3.2.│Construcţie │ 10.827│ 270│ 108.270│ 2.700 │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.3.3.│Deţinere │ 2.647│ 66│ 26.470│ 660│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.3.4.│Funcţionare │ 10.827│ 270│ 108.270│ 2.700│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.3.5.│Conservare │ 2.647│ 66│ 26.470│ 660│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│1.3.6.│Dezafectare │ 10.827│ 270│ 108.270│ 2.700│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 2.│Extracţia prin lucrãri miniere subterane si/sau de suprafaţa a │
│ │minereurilor de uraniu si/sau toriu │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 2.1.│Amplasare │ 20.050│ 500│ 200.500│ 5.000│
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 2.2.│Construcţie │ 20.050│ 500│ 200.500│ 5.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.3.│Deţinere │ 5.213│ 130│ 52.130│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.4.│Funcţionare │ 20.050│ 500│ 200.500│ 5.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.5.│Conservare │ 5.213│ 130│ 52.130│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.6.│Dezafectare │ 20.050│ 500│ 200.500│ 5.000│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 3 │Prepararea minereurilor de uraniu si/sau toriu (include fabricarea │
│ │pulberii sinterizabile de oxid de uraniu) │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 3.1.│Amplasare │ 32.080│ 800│ 320.800│ 8.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.2.│Construcţie │ 32.080│ 800│ 320.800│ 8.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.3.│Deţinere │ 8.020│ 200│ 80.200│ 2.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.4.│Funcţionare │ 32.080│ 800│ 320.800│ 8.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.5.│Conservare │ 8.020│ 200│ 80.200│ 2.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.6.│Dezafectare │ 32.080│ 800│ 320.800│ 8.000│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 4 │Fabricarea elementelor de combustibil nuclear pe baza de uraniu natural│
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 4.1.│Amplasare │ 32.080│ 800│ 320.800│ 8.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4.2.│Construcţie │ 32.080│ 800│ 320.800│ 8.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4.3.│Deţinere │ 8.020│ 200│ 80.200│ 2.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4.4.│Funcţionare │ 32.080│ 800│ 320.800│ 8.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4.5.│Conservare │ 8.020│ 200│ 80.200│ 2.000│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4.6.│Dezafectare │ 32.080│ 800│ 320.800│ 8.000│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 5 │Pregãtirea si/sau analizarea prin metode fizico-chimice a probelor │
│ │geologice de minereuri de uraniu si/sau toriu in laborator │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 5.1.│Amplasare │ 2.807│ 70│ 28.070│ 700│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5.2.│Construcţie │ 2.807│ 70│ 28.070│ 700│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5.3.│Deţinere │ 1.083│ 27│ 10.830│ 270│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5.4.│Funcţionare │ 2.807│ 70│ 28.070│ 700│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5.5.│Conservare │ 1.083│ 27│ 10.830│ 270│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5.6.│Dezafectare │ 2.807│ 70│ 28.070│ 700│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 6 │Efectuarea de cercetãri privind prepararea minereurilor de uraniu │
│ │si/sau toriu sau a altor minereuri sau produse in compoziţia cãrora │
│ │se gãseşte uraniul natural si/sau toriul natural in staţii pilot │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 6.1.│Amplasare │ 5.213│ 130│ 52.130│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6.2.│Construcţie │ 5.213│ 130│ 52.130│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6.3.│Deţinere │ 2.647│ 66│ 26.470│ 660│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6.4.│Funcţionare │ 5.213│ 130│ 52.130│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6.5.│Conservare │ 2.647│ 66│ 26.470│ 660│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6.6.│Dezafectare │ 5.213│ 130│ 52.130│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 7 │Proiectarea: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 7.1.│Minelor de cercetare geologica a │ │ │ │ │
│ │minereurilor de uraniu si/sau toriu│ 3.609│ 90│ 36.090│ 900│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 7.2.│Minelor si/sau carierelor pentru │ │ │ │ │
│ │exploatarea minereurilor de uraniu │ 7.218│ 180│ 72.180│ 1.800│
│ │si/sau toriu │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 7.3.│Instalaţiilor de preparare a │ │ │ │ │
│ │minereurilor de uraniu si/sau toriu│ 7.218│ 180│ 72.180│ 1.800│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 7.4.│Instalaţiilor de fabricare a │ │ │ │ │
│ │elementelor de combustibil nuclear │ │ │ │ │
│ │pe baza de uraniu natural │ 7.218│ 180│ 72.180│ 1.800│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 7.5.│Dezafectãrii minelor si carierelor │ │ │ │ │
│ │de cercetare geologica si de │ │ │ │ │
│ │exploatare a minereurilor de │ │ │ │ │
│ │uraniu si/sau toriu │ 3.609│ 90│ 36.090│ 900│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Dezafectãrii instalaţiilor de │ │ │ │ │
│ │preparare a minereurilor de uraniu │ │ │ │ │
│ │si/sau toriu si/sau de fabricare │ │ │ │ │
│ 7.6.│a elementelor de combustibil │ │ │ │ │
│ │nuclear pe baza de uraniu natural │ 7.218│ 180│ 72.180│ 1.800│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 8.│Autorizare pentru elaborarea de │ │ │ │ │
│ │evaluãri si analize de securitate │ │ │ │ │
│ │radiologica si de studii privind │ │ │ │ │
│ │riscul radiologic asociat │ │ │ │ │
│ │activitãţilor de cercetare │ │ │ │ │
│ │geologica, extracţie si preparare │ │ │ │ │
│ │a minereurilor de uraniu si/sau │ 1.083│ 27│ 10.830│ 270│
│ │toriu, fabricare a elementelor de │ │ │ │ │
│ │combustibil nuclear pe baza de │ │ │ │ │
│ │uraniu natural │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 9.│Modificarea autorizaţiilor │ │ │ │ │
│ │prevãzute la pct. 1, 2, 3, 4, 5, 6,│ │ │ │ │
│ │7 si 8 din prezenta anexa │ 1.004│ 25│ 10.040│ 250│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Înregistrarea persoanelor legal │ │ │ │ │
│ │constituite conform art. 27 din │ │ │ │ │
│ 10│Normele de securitate radiologica │ │ │ │ │
│ │privind radioprotectia operaţionala│ 361│ 9│ 3.610│ 90│
│ │in mineritul si prelucrarea │ │ │ │ │
│ │minereurilor de uraniu si toriu │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 11│Eliberarea certificatului de │ 722│ 18│ 7.220│ 180│
│ │încheiere ale activitãţilor │ │ │ │ │
│ │nucleare si de eliberare de sub │ │ │ │ │
│ │regimul de autorizare │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Evaluarea analizelor de securitate │ 722│ 18│ 7.220│ 180│
│ │radiologica si a studiilor privind │ │ │ │ │
│ 12│riscul radiologic asociat │ │ │ │ │
│ │activitãţilor de cercetare │ │ │ │ │
│ │geologica, extracţie si preparare │ │ │ │ │
│ │a minereurilor de uraniu si/sau │ │ │ │ │
│ │toriu, fabricare a combustibilului │ │ │ │ │
│ │nuclear pe baza de uraniu natural │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 13│Examinarea personalului in vederea │ 201│ 5│ 2.010│ 50│
│ │eliberãrii permisului de exercitare│ │ │ │ │
│ │nivel 2 sau 3 pentru domeniul │ │ │ │ │
│ │"Materie prima nucleara"(1) │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 14│Expertizari tehnice si controale, │ │ │ │ │
│ │care nu sunt menţionate mai │ │ │ │ │
│ │sus (2),(3) │ │ │ │ │
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘

Nota:
(1) a) Se taxeazã si se tarifeaza separat fiecare persoana si specialitate;
b) Taxa si tariful se majoreazã cu 100% pentru permisele de nivel 3.
(2) Se tarifeaza la ore efectiv lucrate dar nu mai puţin de 12 ore, la
tariful in lei de 396.000 lei/ora, iar in euro cu tariful de 10
euro/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.
(3) In afara acestor taxe si tarife solicitantul va suporta si costul
deplasãrii echipei de expertizare tehnica si control la locul
expertizei.





ANEXA 8


la regulament
-------------

taxe SI TARIFE

aplicabile la efectuarea expertizarilor, evaluãrilor si controalelor
activitãţilor nucleare din domeniul transportului materialelor radioactive



┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│ (EUR)│ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1 │Aprobarea sau validarea modelelor │ 502│ 13│ 5.020│ 130│
│ │de colet si material radioactiv │ │ │ │ │
│ │sub forma speciala(1) │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2 │Validarea aprobãrii de model de │ 495│ 12│ 4.950│ 120│
│ │colet, material radioactiv sub │ │ │ │ │
│ │forma speciala, material radioactiv│ │ │ │ │
│ │cu dispersabilitate redusa(1) │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3 │Autorizarea sau validarea │ 5.018│ 125│ 50.180│ 1.250│
│ │autorizãrii navei sau tipului de │ │ │ │ │
│ │vagon special destinate │ │ │ │ │
│ │transportului materialelor │ │ │ │ │
│ │fisionabile │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4 │Autorizarea mijlocului de transport│ 335│ 8│ 3.350│ 80│
│ │special destinat transportului de │ │ │ │ │
│ │material radioactiv(2) │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5 │Autorizarea expeditiei materialelor│ │ │ │ │
│ │radioactive(3),(4),(5) │ 134│ 3│ 1.340│ 30│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6 │Autorizarea transportului si a │ 669│ 17│ 6.690│ 170│
│ │tranzitului materialelor │ │ │ │ │
│ │radioactive │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 7 │Examinare personal pentru │ 134│ 3│ 1.340│ 30│
│ │eliberarea permisului de exercitare│ │ │ │ │
│ │nivel 2 │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 8.│Autorizare curs de conducãtori auto│ │ │ │ │
│ │si consilier de siguranţa pentru │ 396│ 10│ 3.960│ 100│
│ │transportul materialelor │ │ │ │ │
│ │radioactive │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Modificarea si completarea │ │ │ │ │
│ │autorizaţiei, expertizari tehnice, │ │ │ │ │
│ 9 │examinãri si controale, altele │ │ │ │ │
│ │decât cele prevãzute la punctele │ │ │ │ │
│ │1-8 (6),(7) │ │ │ │ │
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘



Nota:
(1) Valorile taxei si tarifului din tabel se modifica in funcţie de tipul coletul dupã cum urmeazã:
a) 100% din taxa si tarif pentru coletul de tip A;
b) 500% din taxa si tarif pentru coletul de tip B(U) sau de tip IPF;
c) de 10 ori taxa si tariful pentru coletul de tip B(M) sau de tip AF;
d) de 20 ori taxa si tariful pentru coletul de tip C;
e) de 25 ori taxa si tariful pentru coletul de tip B(U)F;
f) de 100 ori taxa si tariful pentru coletul de tip B(M)F;
g) de 200 ori taxa si tariful pentru coletul de tip CF.

(2) Valorile taxei si tarifului din tabel sunt valabile pentru un singur mijloc de transport si se modifica in funcţie de tipul mijlocului de transport dupã cum urmeazã:
a) 100% din taxa si tarif pentru mijlocul de transport auto;
b) 200% din taxa si tarif pentru vagonul de transport feroviar;
c) 500% din taxa si tarif pentru nava de transport fluvial si maritim
d) 500% din taxa si tarif pentru mijlocul de transport aerian

(3) In funcţie de tipul de expediţie menţionat in Programele de cerinţe pentru transport de tipuri specifice de încãrcaturi de material radioactiv, stabilite in Normele fundamentale pentru Transportul in siguranţa al materialelor radioactive, taxa si tariful se modifica, dupã caz, prin multiplicare cu urmãtorii coeficienţi:
a) 1, pentru expediţii de material radioactiv, colet exceptat:
- cantitãţi limitate
- instrumente si articole
- articole fabricate din uraniu natural sau uraniu sãrãcit sau toriu
- ambalaje goale
b) 2, pentru expediţii de material radioactiv:
- cu activitate specifica joasa ASJ-I
- cu activitate specifica joasa ASJ-II
- cu activitate specifica joasa ASJ-III
c) 3, pentru expediţii de material radioactiv - obiecte contaminate la suprafaţa OSC-I si OSC-II
d) 5, pentru expediţii de material radioactiv in colete tip A
e) 10, pentru expediţii de material radioactiv in colete tip B(U)
f) 50, pentru expediţii de material radioactiv in colete tip B(M)
g) 100, pentru expediţii de material radioactiv in colete tip C
h) 10, pentru expediţii de materiale fisile (coeficientul total de multiplicare se obţine înmulţind coeficientul pentru expediţii de materiale fisile cu coeficientul corespunzãtor tipului de colet).

(4) Valorile taxei si tarifului stabilite conform tipului de expediţie menţionat la punctul 5 sunt valabile pentru o expediţie formata dintr-un numãr de maximum 5 colete, toate de acelaşi model. Pentru expediţii care cuprind un numãr mai mare de 5 colete sau se refera la transportul in vrac, taxa si tariful se modifica prin multiplicare cu urmãtorii coeficienţi:
a) 2, pentru expediţiile formate din 6 pana la 50 colete;
b) 5, pentru expediţiile cuprinzând peste 50 colete;
c) pentru expediţii care se refera la transportul in vrac:
c.i) 1, pentru cantitãţi de pana la 50 kg;
c.ii) 2, pentru cantitãţi intre 50 si 500 kg;
c.iii) 3, pentru cantitãţi intre 500 si 5000 kg;
c.iv) 5, pentru cantitãţi intre 5000 si 50000 kg;
c.v) 50, pentru cantitãţi peste 50000 kg.
Pentru expediţiile conţinând colete de modele diferite, valorile taxei si tarifului se calculeazã separat pentru fiecare model de colet.

(5) Taxele si tarifele aplicate pentru expediţiile de materiale radioactive conform valorii din tabel modificate dupã precizãrile de la notele (3),(4) sunt valabile pentru expedieri normale. Pentru expedieri de materiale radioactive realizate prin aranjament special taxele si tarifele se majoreazã cu 100%.

(6) Se tarifeaza la ore efectiv lucrate dar nu mai puţin de 8 ore, la tariful de 396.000 lei/ora, iar in euro cu tariful de 10 euro/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.

(7) In afara acestor taxe si tarife solicitantul va suporta si costul deplasãrii echipei de expertizare tehnica si control la locul expertizei.



ANEXA 9


la regulament
--------------

taxe ŞI TARIFE

aplicabile la efectuarea expertizãrilor,
evaluãrilor şi controalelor pentru activitãţile privind materialele,
dispozitivele, echipamentele şi informaţiile pertinente
pentru proliferarea armelor nucleare şi a
altor dispozitive nucleare explozive, prevãzute în anexa nr. 1
la <>Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile ulterioare



┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│ (EUR)│ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1│Autorizarea activitãţilor privind materialele, dispozitivele si │
│ │echipamentele │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 1.1.│Autorizare pentru producere │ 18.045│ 450│ 180.450│ 4.500│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.2.│Autorizare pentru furnizare │ 3.609│ 90│ 36.090│ 900│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.3.│Autorizaţie pentru închiriere │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.4.│Autorizaţie pentru transfer*) │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.5.│Autorizaţie pentru detinere 1),3) │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.6.│Autorizaţie de import 1),2),3) │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.7.│Autorizaţie de export 1),2),3) │ 1.083│ 27│ 10.830│ 270│
├──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 2 Autorizare pentru informaţii nepublicate aferente materialelor, │
│ dispozitivelor si echipamentelor de la pct. 1) al prezentei anexe │
├──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 2.1.│Autorizaţie pentru deţinere │ 3.345│ 83│ 33.450│ 830│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.2.│Autorizaţie pentru transfer │ 5.018│ 125│ 50.180│ 1.250│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.3.│Autorizaţie de import 2) │ 1.673│ 42│ 16.730│ 420│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.4.│Autorizaţie de export 2) │ 1.673│ 42│ 16.730│ 420│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Evaluarea documentaţiilor privind │ │ │ │ │
│ │incadrarea materialelor, │ │ │ │ │
│ 3 │dispozitivelor si echipamentelor │ │ │ │ │
│ │in prevederile HG 916/2002 si │ │ │ │ │
│ │emiterea, dupã caz, a negaţiei │ │ │ │ │
│ │privind necesitatea autorizãrii │ │ │ │ │
│ │importului si/sau exportului │ 361│ 9│ 3.610│ 90│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4 │Modificarea autorizaţiilor │ │ │ │ │
│ │prevãzute la punctele 1) si 2) │ │ │ │ │
│ │din prezenta anexa │ 722│ 18│ 7.220│ 180│
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘



Nota:
(1) In cazul materialelor, in funcţie de cantitate, pentru taxa si tarif se aplica urmãtorii coeficienţi:
a) 0,10 - pentru cantitãţi de pana la 1 kg;
b) 0,5 - pentru cantitãţi de la 1 la 10 kg;
c) 1 - pentru cantitãţi de la 10 la 100 kg;
d) 2 - pentru cantitãţi de la 100 la 1.000 kg;
e) 3 - pentru cantitãţi de la 1.000 la 5.000 kg;
f) 5 - pentru cantitãţi de la 5.000 la 10.000 kg;
g) 10 - pentru cantitãţi de la 10.000 la 50.000 kg;
h) 20 - pentru cantitãţi mai mari de 50.000 kg.

(2) Taxele si tarifele sunt valabile pentru o singura operaţiune de import sau export.

(3) Taxele si tarifele se majoreazã cu 10% pentru fiecare dispozitiv sau echipament suplimentar.
*) Pentru transferul de materiale nucleare aflate sub control de garanţii in domeniul nuclear se aplica taxa si tariful prevãzute in Anexa 10.



ANEXA 10


la regulament
-------------

taxe SI TARIFE

aplicabile la efectuarea expertizarilor,
evaluãrilor si controalelor activitãţilor de garantare
a neproliferarii armelor nucleare



┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│ (EUR)│ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1 │Expertizarea, evaluare, controlul, avizarea si aprobarea sau │
│ │respingerea documentaţiei pentru "Design Information Questionnaire │
│ │ "(DIQ) pentru: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 1.1.│Centrala nuclearoelectrica │ 15.655│ 390│ 156.550│ 3.900│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.2.│Reactori de cercetare │ 5.218│ 130│ 52.180│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.3.│Ansambluri subcritice, reactori │ │ │ │ │
│ │de putere zero │ 5.218│ 130│ 52.180│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.4.│Fabrica de combustibil nuclear │ 10.436│ 260│ 104.360│ 2.600│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.5.│Fabrica de conversie │ 10.436│ 260│ 104.360│ 2.600│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.6.│Depozit de combustibil nuclear │ │ │ │ │
│ │proaspãt │ 5.218│ 130│ 52.180│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.7.│Depozit de combustibil nuclear ars │ 10.436│ 260│ 104.360│ 2.600│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.8.│Instalaţii speciale de testare │ │ │ │ │
│ │materiale nucleare │ 10.436│ 260│ 104.360│ 2.600│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.9.│Laboratoare de cercetãri │ 10.436│ 260│ 104.360│ 2.600│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.10.│Alte instalaţii ce conţin │ │ │ │ │
│ │materiale nucleare │ 5.218│ 130│ 52.180│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.11.│Uzina de apa grea │ 5.218│ 130│ 52.180│ 1.300│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2 │Amendarea sau modificarea │ │ │ │ │
│ │documentului DIQ (expertiza, aviz, │ │ │ │ │
│ │aprobare) │ 1.606│ 40│ 16.060│ 400│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ │Expertizarea, avizarea si aprobarea│ │ │ │ │
│ │proiectului instalaţiilor nucleare │ │ │ │ │
│ 3 │de la pct. 1 din punct de vedere │ │ │ │ │
│ │al indeplinirii cerinţelor de │ │ │ │ │
│ │garanţii internaţionale │ 1.606│ 40│ 16.060│ 400│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4 │Expertizarea, avizarea si aprobarea│ │ │ │ │
│ │documentului "facility attachment" │ │ │ │ │
│ │pentru instalaţiile de la pct. 1 │ 1.606│ 40│ 16.060│ 400│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5 │Expertizarea, avizarea si aprobarea│ │ │ │ │
│ │procedurilor de garanţii │ 1.606│ 40│ 16.060│ 400│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6 │Cereri pentru alte activitãţi │ │ │ │ │
│ │supuse controlului de garanţii │ 321│ 8│ 3.210│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 7 │Scutire de garanţii │ 321│ 8│ 3.210│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 8 │Evaluarea si aprobarea unui │ │ │ │ │
│ │"end-use statement" si a │ │ │ │ │
│ │comunicãrii acesteia cãtre │ │ │ │ │
│ │partenerul extern │ 321│ 8│ 3.210│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 9 │Evaluarea si autorizarea unor │ │ │ │ │
│ │transferuri interne speciale intre │ │ │ │ │
│ │zonele de bilanţ material(1) │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 10│Evaluarea si autorizarea unor │ │ │ │ │
│ │operaţiuni speciale, efectuate in │ │ │ │ │
│ │interiorul unei zone de bilanţ │ │ │ │ │
│ │material (dezasamblare fascicule, │ │ │ │ │
│ │ etc.) │ 3.609│ 90│ 36.090│ 900│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 11│Avizarea responsabilului de │ │ │ │ │
│ │garanţii nucleare │ 1.673│ 42│ 16.730│ 420│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 12│Modificarea autorizaţiilor │ │ │ │ │
│ │prevãzute la punctele 9 si 10 din │ │ │ │ │
│ │prezenta anexa │ 722│ 18│ 7.220│ 180│
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘



Nota:
(1) In funcţie de cantitate, pentru materiale nucleare, la taxa si tarif se aplica urmãtorii coeficienţi:
a) 1 - pentru cantitãţi de pana la 100 kg;
b) 2 - pentru cantitãţi de la 100 la 1000 kg;
c) 3 - pentru cantitãţi de la 1000 la 5000 kg;
d) 5 - pentru cantitãţi de la 5000 la 10000 kg;
e) 10 - pentru cantitãţi de la 10000 la 50000 kg ;
f) 20 - pentru cantitãţi mai mari de 50000 kg.



ANEXA 11


la regulament
-------------

taxe SI TARIFE

pentru activitãţile privind desemnarea
organismelor notificate din domeniul nuclear
si a organismelor dozimetrice acreditate


┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA(1),(2) │(mii lei)│ (EUR)│ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1 │Desemnarea ca organism notificat a: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 1.1.│Laboratorului de încercãri │ 16.725│ 417│ 167.250│ 4.170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.2.│Laboratorului de etalonare │ 13.380│ 334│ 133.800│ 3.340│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.3.│Organismului de certificare a │ │ │ │ │
│ │produselor │ 16.725│ 417│ 167.250│ 4.170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.4.│Organismului de certificare a │ │ │ │ │
│ │sistemului calitãţii │ 16.725│ 417│ 167.250│ 4.170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.5.│Organismului de certificare a │ │ │ │ │
│ │personalului │ 10.035│ 250│ 100.350│ 2.500│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.6.│Organismului dozimetric acreditat │ 8.363│ 209│ 83.630│ 2.090│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2 │Evaluarea modificãrilor survenite │ │ │ │ │
│ │in structura, organizarea sau in │ │ │ │ │
│ │documentele manualului calitãţii │ 669│ 17│ 6.690│ 170│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 3 │Prelungirea desemnãrii ca organism notificat a: │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 3.1.│Laboratorului de încercãri │ 13.380│ 334│ 133.800│ 3.340│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.2.│Laboratorului de etalonare │ 6.690│ 167│ 66.900│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.3.│Organismului de certificare a │ │ │ │ │
│ │produselor │ 13.330│ 334│ 133.800│ 3.340│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.4.│Organismului de certificare a │ │ │ │ │
│ │sistemului calitãţii │ 13.330│ 334│ 133.800│ 3.340│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.5.│Organismului de certificare a │ │ │ │ │
│ │personalului │ 6.690│ 167│ 66.900│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.6.│Organismului dozimetric acreditat │ 6.690│ 167│ 66.900│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4 │Extinderea domeniului │ 2.230│ 56│ 22.300│ 560│
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘


Nota:
1. Valorile taxei si tarifului se dubleazã daca organismul desemnat desfãşoarã activitãţile pentru care este notificat si in afara tarii.
2. In afara acestor taxe si tarife organismul notificat va suporta costul deplasãrii pentru echipa C.N.C.A.N., cu prilejul auditului.




ANEXA 12


la regulament
-------------

taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor, evaluãrilor
si controalelor pentru protecţia fizica a instalaţiilor nucleare



┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│(EUR) │ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1│Autorizarea pentru proiectarea sistemelor de protecţie fizica la(1): │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 1.1.│Centrale nucleare │ 66.900│ 1.668│ 669.000│ 16.680│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.2.│Reactoare de cercetare │ 33.450│ 834│ 334.500│ 8.340│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.3.│Fabrici de combustibil nuclear │ 16.725│ 417│ 167.250│ 4.170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.4.│Fabrici de conversie │ 16.725│ 417│ 167.250│ 4.170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.5.│Depozit de combustibil proaspãt │ 16.725│ 417│ 167.250│ 4.170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.6.│Depozite intermediare de │ │ │ │ │
│ │combustibil ars │ 33.450│ 834│ 334.500│ 8.340│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.7.│Depozite de deşeuri radioactive │ │ │ │ │
│ │de joasa si medie activitate │ 16.725│ 417│ 167.250│ 4.170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.8.│Ansamble subcritice, reactori de │ │ │ │ │
│ │putere "zero" │ 6.690│ 167│ 66.900│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.9.│Staţii de tratare deşeuri │ │ │ │ │
│ │radioactive │ 6.690│ 167│ 66.900│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.10.│Laboratoare de examinare │ │ │ │ │
│ │postiradiere │ 6.690│ 167│ 66.900│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.11.│Iradiatoare de mare capacitate │ │ │ │ │
│ │(peste 100 kCi) │ 6.690│ 167│ 66.900│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.12.│Fabrica de apa grea │ 10.035│ 250│ 100.350│ 2.500│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.13.│Alte instalaţii nucleare │ 7.218│ 180│ 72.180│ 1.800│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 2.│Reevaluarea sistemelor de protecţie fizica pentru(2): │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 2.1.│Centrale nucleare │ 6.690│ 167│ 66.900│ 1.670│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.2.│Reactoare de cercetare │ 3.345│ 83│ 33.450│ 830│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.3.│Fabrici de combustibil nuclear │ 1.673│ 42│ 16.730│ 420│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.4.│Fabrici de conversie │ 1.673│ 42│ 16.730│ 420│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.5.│Depozit de combustibil proaspãt │ 1.673│ 42│ 16.730│ 420│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.6.│Depozite intermediare de │ │ │ │ │
│ │combustibil ars │ 3.345│ 83│ 33.450│ 830│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.7.│Depozite de deşeuri radioactive │ │ │ │ │
│ │de joasa si medie activitate │ 1.673│ 42│ 16.730│ 420│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.8.│Ansamble subcritice, reactori │ │ │ │ │
│ │de putere "zero" │ 669│ 17│ 6.690│ 170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.9.│Staţii de tratare deşeuri │ │ │ │ │
│ │radioactive │ 669│ 17│ 6.690│ 170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.10.│Laboratoare de examinare │ │ │ │ │
│ │postiradiere │ 669│ 17│ 6.690│ 170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.11.│Iradiatoare de mare capacitate │ │ │ │ │
│ │(peste 100 kCi) │ 669│ 17│ 6.690│ 170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.12.│Fabrica de apa grea │ 1.004│ 25│ 10.040│ 250│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.13.│Alte instalaţii nucleare │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3 │Autorizarea serviciilor de paza │ │ │ │ │
│ │si protecţie │ 16.725│ 417│ 167.250│ 4.170│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4 │Avizarea responsabilului cu │ │ │ │ │
│ │protecţia fizica │ 1.673│ 42│ 16.730│ 420│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5 │Evaluarea si aprobarea planurilor │ │ │ │ │
│ │de protecţie fizica*) pentru │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
│ │transportul de materiale nucleare │ │ │ │ │
│ │si radioactive │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6 │Evaluarea si aprobarea modificãrii │ 1.083│ 27│ 10.830│ 270│
│ │planului de protecţie fizica │ │ │ │ │
│ │pentru transportul de materiale │ │ │ │ │
│ │nucleare si radioactive │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 7 │Autorizarea altor servicii │ 7.218│ 180│ 72.180│ 1.800│
│ │destinate protecţiei fizice a │ │ │ │ │
│ │instalaţiilor nucleare │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 8 │Evaluarea si aprobarea procedurilor│ │ │ │ │
│ │de protecţie fizica │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 9 │Evaluarea pregãtirii tehnice a │ │ │ │ │
│ │personalului care asigura paza si │ │ │ │ │
│ │protecţia fizica la instalaţiile │ │ │ │ │
│ │nucleare │ 7.218│ 180│ 72.180│ 1.800│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 10 │Aprobarea opririlor pentru │ │ │ │ │
│ │transporturi de materiale nucleare │ │ │ │ │
│ │si radioactive*) cu durata mai mare│ │ │ │ │
│ │de 12 ore │ 1.805│ 45│ 18.050│ 450│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 11 │Modificarea autorizaţiilor │ │ │ │ │
│ │prevãzute la punctele 1, 3 si 7 din│ │ │ │ │
│ │prezenta autorizaţie │ 1.083│ 27│ 10.830│ 270│
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘

Nota:
*) Pentru materialele radioactive clasificate conform Anexei 2 din Normele
de protecţie fizica in domeniul nuclear.

(1) Se plãteşte numai taxa si tariful cu valoarea cea mai ridicata pentru
proiectarea sistemelor de protecţie fizica.
(2) Evaluarea iniţiala a sistemului de protecţie fizica este inclusa in
taxa si tariful de autorizare a obiectivelor sau instalaţiilor nucleare
respective.





ANEXA 13


la regulament
-------------

taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizarilor, evaluãrilor
si controalelor privind sursele naturale de radiaţii,
altele decât cele din ciclul combustibilului nuclear
si care conduc la o creştere semnificativa a expunerii
lucratorilor sau a persoanelor din populaţie



┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│(EUR) │ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ │Expertizarea activitãţilor profesionale in care sunt incluse extragerea│
│ │prelucrarea, utilizarea, depozitarea, importul/exportul de materiale │
│ │care in mod obişnuit nu sunt considerate ca radioactive, dar care │
│ │conţin radionuclizi naturali ce pot duce la creşterea semnificativa a │
│ │expunerii populaţiei sau a lucratorilor │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 1.1.│Funcţionare │ 4.950│ 123│ 49.500│ 1.230│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.2.│Conservare │ 1.320│ 33│ 13.200│ 330│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.3.│Dezafectare │ 4.950│ 123│ 49.500│ 1.230│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1.4.│Import/export de materiale la care │ │ │ │ │
│ │se solicita stabilirea încadrãrii │ │ │ │ │
│ │in prevederile Normelor │ │ │ │ │
│ │fundamentale de securitate │ │ │ │ │
│ │radiologica privind importul/ │ │ │ │ │
│ │exportul materialelor │ │ │ │ │
│ │radioactive.(1)(2) │ 1.320│ 33│ 13.200│ 330│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ │Autorizarea activitãţilor profesionale in care sunt incluse extragerea,│
│ │prelucrarea, utilizarea depozitarea, importul/exportul de materiale │
│ 2│care in mod obişnuit nu sunt considerate ca radioactive, dar care │
│ │conţin radionuclizi naturali ce pot duce la creşterea semnificativa a │
│ │expunerii populaţiei sau a lucratorilor │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 2.1.│Funcţionare │ 1.650│ 41│ 16.500│ 410│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.2.│Conservare │ 660│ 16│ 6.600│ 160│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.3.│Dezafectare │ 1.650│ 41│ 16.500│ 410│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.4.│Import/export materiale, altele │ │ │ │ │
│ │decât cele din ciclul │ │ │ │ │
│ │combustibilului nuclear, care │ │ │ │ │
│ │conţin radionuclizi naturali care │ │ │ │ │
│ │conduc la o creştere semnificativa │ │ │ │ │
│ │a expunerii lucratorilor sau a │ │ │ │ │
│ │altor persoane din populaţie.(2) │ 660│ 16│ 6.600│ 160│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 3│Expertizarea activitãţilor profesionale care conduc la producerea de │
│ │reziduuri care in mod obişnuit nu sunt considerate ca radioactive, dar │
│ │care conţin radionuclizi naturali care provoacã creşterea semnificativa│
│ │a expunerii populaţiei sau a lucratorilor │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 3.1.│Deţinere │ 4.950│ 123│ 49.500│ 1.230│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.2.│Conservare │ 3.300│ 82│ 33.000│ 820│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3.3.│Dezafectare │ 4.950│ 123│ 49.500│ 1.230│
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 4│Autorizarea activitãţilor profesionale care conduc la producerea de │
│ │reziduuri care in mod obişnuit nu sunt considerate ca radioactive, dar │
│ │care conţin radionuclizi naturali care provoacã creşterea semnificativa│
│ │a expunerii populaţiei sau a lucratorilor │
├──────┼───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┤
│ 4.1.│Deţinere │ 1.650│ 41│ 16.500│ 410│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4.2.│Conservare │ 660│ 16│ 6.600│ 160│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4.3.│Dezafectare │ 1.650│ 41│ 16.500│ 410│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5│Expertizarea activitãţilor │ │ │ │ │
│ │profesionale in care lucratorii │ │ │ │ │
│ │si/sau populaţia sunt expuse la │ │ │ │ │
│ │radon, thoron si descendenţii │ │ │ │ │
│ │acestora, la radiaţii gama sau alte│ │ │ │ │
│ │radiaţii nucleare datorate mediului│ │ │ │ │
│ │natural, in locuri de munca altele │ │ │ │ │
│ │decât cele prevãzute la punctele 1 │ │ │ │ │
│ │si 3 de mai sus, cum ar fi bai │ │ │ │ │
│ │termale, pivniţe, mine, locuri de │ │ │ │ │
│ │munca in subteran sau locuri de │ │ │ │ │
│ │munca deasupra solului in anumite │ │ │ │ │
│ │zone identificate(3) │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6│Autorizarea activitãţilor │ │ │ │ │
│ │profesionale in care lucratorii │ │ │ │ │
│ │si/sau populaţia sunt expuse la │ │ │ │ │
│ │radon, thoron si descendenţii │ │ │ │ │
│ │acestora, la radiaţii gama sau alte│ │ │ │ │
│ │radiaţii nucleare datorate mediului│ │ │ │ │
│ │natural, in locuri de munca altele │ │ │ │ │
│ │decât cele prevãzute la punctele 2 │ │ │ │ │
│ │si 4 de mai sus, cum ar fi bai │ │ │ │ │
│ │termale, pivniţe, mine, locuri de │ │ │ │ │
│ │munca in subteran sau locuri de │ │ │ │ │
│ │munca deasupra solului in anumite │ │ │ │ │
│ │zone identificate │ 330│ 8│ 3.300│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 7│Expertizarea activitãţilor de │ │ │ │ │
│ │exploatare a avioanelor │ 3.300│ 82│ 33.000│ 820│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 8│Modificarea autorizaţiilor │ │ │ │ │
│ │prevãzute la punctele 2, 4, 6 de │ │ │ │ │
│ │mai sus │ 330│ 8│ 3.300│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 9│Avizarea studiilor elaborate de │ │ │ │ │
│ │alte organizaţii decât CNCAN │ │ │ │ │
│ │privind riscul radiologic asociat │ │ │ │ │
│ │activitãţilor prevãzute la punctele│ │ │ │ │
│ │1, 3, 5 si 7 de mai sus │ 660│ 16│ 6.600│ 160│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 10│Mãsurãri specifice de │ │ │ │ │
│ │radioactivitate (4)(5)(6) │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 11│Expertizari tehnice si controale │ │ │ │ │
│ │care nu sunt menţionate mai sus │ │ │ │ │
│ │(3)(5)(6) │ │ │ │ │
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘

Nota:
(1) Taxele si tarifele se aplica atunci când solicitarea este fãcuta de
cãtre importator / exportator. Când solicitarea de expertizare vine din
partea unei autoritãţi publice sau se face in urma autosesizarii CNCAN,
nu se percep taxe si tarife.
(2) Taxele si tarifele se aplica si la importul/exportul de materiale care
conţin radionuclizi artificiali.
(3) Se tarifeaza la ore efectiv lucrate dar nu mai puţin de 12 ore, la
tariful in lei de 396 000 lei/ora, iar in euro cu tariful de
10 euro/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.
(4) Mãsurãrile de radioactivitate se tarifeaza si taxeazã potrivit ANEXEI
nr. 14 "Taxe si tarife pentru mãsurãrile de radioactivitate executate
de CNCAN".
(5) In afara taxelor si tarifelor solicitantul va suporta si costul
deplasãrii echipei de expertizare tehnica si control la locul
expertizei.
(6) In cazul in care solicitarea este fãcuta de cãtre o autoritate publica
sau in urma autosesizarii CNCAN, nu se percep taxe si tarife.





ANEXA 14


la regulament
-------------

taxe SI TARIFE
pentru mãsurãrile de radioactivitate sau a câmpurilor
de radiaţii, executate de CNCAN, la cerere



┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│(EUR) │ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1│Determinarea globala a contaminãrii│ │ │ │ │
│ │suprafeţelor cu radionuclizi alfa │ │ │ │ │
│ │si beta emiţãtori in laborator sau │ │ │ │ │
│ │in situ folosind un contor │ │ │ │ │
│ │proporţional cu gaz (pe suprafeţe │ │ │ │ │
│ │plane si pentru cãutãri de obiecte │ │ │ │ │
│ │radioactive)(1) │ 33│ 1│ 330│ 10│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2│Determinarea concentraţiei globale │ │ │ │ │
│ │a radionuclizilor beta emiţãtori in│ │ │ │ │
│ │aer, apa, sol, depuneri atmosferice│ │ │ │ │
│ │si precipitaţii, vegetaţie spontana│ │ │ │ │
│ │si cultivata, orice materie │ │ │ │ │
│ │organica(2) │ 33│ 1│ 330│ 10│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 3│Determinarea gama spectrometrica cu│ │ │ │ │
│ │detector HPGe in laborator, pe │ │ │ │ │
│ │probe de aer, apa, sol, depuneri │ │ │ │ │
│ │atmosferice si precipitaţii, │ │ │ │ │
│ │vegetaţie spontana si cultivata, │ │ │ │ │
│ │sedimente acvatice, orice materie │ │ │ │ │
│ │organica(2) │ 495│ 12│ 4.950│ 120│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 4│Determinarea gama spectrometrica cu│ │ │ │ │
│ │detector NaI in laborator, pe probe│ │ │ │ │
│ │de aer, apa, sol, depuneri │ │ │ │ │
│ │atmosferice si precipitaţii, │ │ │ │ │
│ │vegetaţie spontana si cultivata, │ │ │ │ │
│ │sedimente acvatice, orice materie │ │ │ │ │
│ │organica(2) │ 330│ 8│ 3.300│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 5│Determinarea gama spectrometrica in│ │ │ │ │
│ │situ cu detector HPGe(2) │ 495│ 12│ 4.950│ 120│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 6│Determinarea gama spectrometrica in│ │ │ │ │
│ │situ cu detector NaI(2) │ 330│ 8│ 3.300│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 7│Determinãri dozimetrice in situ.(2)│ 17│ 0│ 170│ 0│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 8│Analizarea si mãsurarea prin metoda│ │ │ │ │
│ │LSC a Sr-90 din probe de aerosoli, │ │ │ │ │
│ │apa, sol, vegetaţie spontana si │ │ │ │ │
│ │cultivata(2) │ 330│ 8│ 3.300│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 9│Analizarea si mãsurarea prin metoda│ │ │ │ │
│ │GM (beta) a Sr-90 din probe de │ │ │ │ │
│ │aerosoli, vegetaţie spontana si │ │ │ │ │
│ │cultivata(2) │ 198│ 5│ 1.980│ 50│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 10│Analizarea si mãsurarea prin metoda│ │ │ │ │
│ │GM (beta) a Sr-90 din probe de apa │ │ │ │ │
│ │si sol(2) │ 264│ 7│ 2.640│ 70│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 11│Analizarea si mãsurarea prin metoda│ │ │ │ │
│ │LSC a Ra-226 din probe de aerosoli │ │ │ │ │
│ │si apa(2) │ 330│ 8│ 3.300│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 12│Analizarea si mãsurarea prin metoda│ │ │ │ │
│ │LSC a H-3 din probe de aerosoli, │ │ │ │ │
│ │vegetaţie spontana si cultivata(2) │ 330│ 8│ 3.300│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 13│Analizarea si mãsurarea prin metoda│ │ │ │ │
│ │LSC a H-3 din probe de apa(2) │ 264│ 7│ 2.640│ 70│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 14│Analizarea si mãsurarea prin metoda│ │ │ │ │
│ │LSC a C-14 din probe de apa, sol, │ │ │ │ │
│ │vegetaţie spontana si cultivata(2) │ 330│ 8│ 3.300│ 80│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 15│Analizarea si mãsurarea prin metoda│ │ │ │ │
│ │LSC a activitãţii alfa globale din │ │ │ │ │
│ │probe de aerosoli, apa, vegetaţie │ │ │ │ │
│ │spontana si cultivata(2) │ 165│ 4│ 1.650│ 40│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 16│Analizarea si mãsurarea prin metoda│ │ │ │ │
│ │LSC a activitãţii alfa globale din │ │ │ │ │
│ │probe de sol(2) │ 264│ 7│ 2.640│ 70│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 17│Analizarea si mãsurarea prin metoda│ │ │ │ │
│ │LSC a activitãţii beta globale din │ │ │ │ │
│ │probe de aerosoli, apa, vegetaţie │ │ │ │ │
│ │spontana si cultivata(2) │ 165│ 4│ 1.650│ 40│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 18│Analizarea si mãsurarea prin metoda│ │ │ │ │
│ │LSC a activitãţii beta globale din │ │ │ │ │
│ │probe de sol(2) │ 264│ 7│ 2.640│ 70│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 19│Analizarea si mãsurarea prin metoda│ │ │ │ │
│ │GM a activitãţii beta globale din │ │ │ │ │
│ │probe de aerosoli, apa, sol si │ │ │ │ │
│ │vegetaţie spontana si cultivata(2) │ 33│ 1│ 330│ 10│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 20│Determinarea concentraţiei de radon│ │ │ │ │
│ │in aer(2) │ 264│ 7│ 2.640│ 70│
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘

Nota:
(1) taxe si tarife pentru 1 mp de suprafaţa scanata. Pentru suprafeţe mai
mici de 1 mp taxele si tarifele rãmân aceleaşi, iar pentru suprafeţe
mai mari, taxele si tarifele cresc proporţional cu suprafaţa scanata.
(2) taxe si tarife pentru o determinare.





ANEXA 15


la regulament
-------------

taxe SI TARIFE
aplicabile la efectuarea expertizelor, evaluãrilor
si controlului pentru activitãţile de realizare a produselor
si serviciilor destinate instalaţiilor nucleare



┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│(EUR) │ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┤
│ 1│Autorizarea realizãrii produselor │
│ │si serviciilor destinate │
│ │instalaţiilor nucleare(1) │
└──────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Nota:
(1) Se taxeazã si tarifeaza la ore efectiv lucrate, minimum 8 ore, la
tariful in lei de 396.000 lei/ora, iar in valuta cu tariful de 10
euro/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.





ANEXA 16


la regulament
-------------

taxe SI TARIFE
pentru autorizarea executãrii construcţiilor in domeniul nuclear
si controlul de stat asupra calitãţii construcţiilor din cadrul
instalaţiilor nucleare



┌──────┬───────────────────────────────────┬─────────┬──────┬──────────┬───────┐
│Nr. │ │ taxetaxe │ TARIFE │TARIFE │
│Crt. │ ACTIVITATEA │(mii lei)│(EUR) │ (mii lei)│ (EUR) │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 1│Evaluarea lucrãrilor de construire,│ │ │ │ │
│ │reconstruire, modificare sau │ │ │ │ │
│ │reparare a construcţiilor, cailor │ │ │ │ │
│ │de comunicaţie, lucrãri de dotãri │ │ │ │ │
│ │tehnico edilitare, a lucrãrilor de │ │ │ │ │
│ │foraje si excavari necesare │ │ │ │ │
│ │studiilor geotehnice si ridicãrilor│ │ │ │ │
│ │topografice, a construcţiilor │ │ │ │ │
│ │provizorii sau de şantier din │ │ │ │ │
│ │interiorul instalaţiilor │ │ │ │ │
│ │nucleare(1) │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2│Evaluarea calitãţii in │ │ │ │ │
│ │construcţiile din instalaţiile │ │ │ │ │
│ │nucleare │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.1│Calitatea produselor folosite(1) │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.2│Verificarea proiectelor in │ │ │ │ │
│ │construcţii(1) │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.3│Verificarea execuţiei lucrãrilor in│ │ │ │ │
│ │construcţii(1) │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.4│Expertizarea proiectelor si a │ │ │ │ │
│ │constructiilor(1) │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.5│Evaluarea recepţiei │ │ │ │ │
│ │constructiilor(1) │ │ │ │ │
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.6│Atestarea specialiştilor │ │ │ │ │
│ │verificatori de proiecte in │ │ │ │ │
│ │construcţii │ 401│ 10│ 4.010│ 100│
├──────┼───────────────────────────────────┼─────────┼──────┼──────────┼───────┤
│ 2.7│Atestarea experţilor tehnici in │ │ │ │ │
│ │verificarea construcţiilor/ │ │ │ │ │
│ │persoanelor │ 401│ 10│ 4.010│ 100│
└──────┴───────────────────────────────────┴─────────┴──────┴──────────┴───────┘

Nota:
(1) Se taxeazã si tarifeaza la ore efectiv lucrate, minimum 8 ore, la
tariful in lei de 396.000 lei/ora, iar in valuta cu tariful de 10
Euro/ora. Taxa reprezintã 10% din tarif.


------------




Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016