Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 30 septembrie 2004  privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 30 septembrie 2004 privind procedura alegerii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii

EMITENT: CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 894 din 30 septembrie 2004

CAP. I
Dispoziţii introductive

SECŢIUNEA I
Magistraţii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii

ART. 1
Se aleg ca membri în Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit legii:
a) 2 judecãtori de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
b) 4 judecãtori de la curţile de apel;
c) 2 judecãtori de la tribunale şi tribunale specializate;
d) un judecãtor de la judecãtorii;
e) un procuror de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
f) un procuror de la Parchetul Naţional Anticorupţie;
g) un procuror de la parchetele de pe lângã curţile de apel;
h) un procuror de la parchetele de pe lângã tribunale şi tribunale specializate;
i) un procuror de la parchetele de pe lângã judecãtorii.

SECŢIUNEA a II-a
Sistemul electoral

ART. 2
(1) Judecãtorii care urmeazã sã fie membri ai Consiliului Superior al Magistraturii se aleg în adunãrile generale ale judecãtorilor. Procurorii care urmeazã sã fie membri ai Consiliului Superior al Magistraturii se aleg în adunãrile generale ale procurorilor.
(2) Pot fi aleşi în funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii judecãtori şi procurori numiţi de Preşedintele României, care au o vechime de cel puţin 6 ani în funcţia de magistrat.
(3) Au drept de vot judecãtorii şi procurorii numiţi de Preşedintele României, precum şi judecãtorii şi procurorii stagiari. Dreptul individual de vot al fiecãrui magistrat este limitat la a vota pentru membrul, respectiv membrii Consiliului Superior al Magistraturii care reprezintã categoria de instanţe sau parchete la nivelul cãrora magistratul îşi desfãşoarã activitatea. În mod corespunzãtor, dreptul de vot se exercitã în adunãri generale distincte ale acestor categorii de instanţe sau parchete.
(4) Au drept de vot numai magistraţii înregistraţi în lista electoralã.
(5) Alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de la curţile de apel, tribunale, tribunale specializate, judecãtorii, precum şi de la parchetele de pe lângã aceste instanţe este precedatã de alegeri primare, pentru desemnarea candidaţilor.
(6) Desemnarea candidaţilor şi alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii au loc prin vot secret, direct şi personal.

CAP. II
Iniţierea şi pregãtirea alegerilor

SECŢIUNEA I
Declararea datei alegerilor

ART. 3
(1) Data la care au loc adunãrile generale ale judecãtorilor şi procurorilor se stabileşte de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Data se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Plenul stabileşte un calendar care detaliazã desfãşurarea din punct de vedere cronologic, procedura alegerilor, în acord cu data adunãrilor generale. Respectarea calendarului de cãtre comitetele electorale este obligatorie. Calendarul se publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi la sediul tuturor instanţelor şi parchetelor, în cel mult o sãptãmânã de la publicarea datei adunãrilor generale.

SECŢIUNEA a II-a
Comitetul Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii

ART. 4
(1) Imediat dupã stabilirea datei la care se vor organiza alegerile generale, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii numeşte 2 judecãtori şi un procuror din rândul membrilor sãi, pentru a constitui Comitetul Electoral Permanent, unul dintre aceştia îndeplinind funcţia de preşedinte. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii numeşte din rândul membrilor sãi câte un adjunct pentru fiecare dintre membrii Comitetului Electoral Permanent, care îl va înlocui, în caz de absenţã, pe respectivul membru al Comitetului Electoral Permanent.
(2) Comitetul Electoral Permanent supravegheazã şi coordoneazã procedura alegerilor şi semnaleazã Plenului Consiliului Superior al Magistraturii toate neregularitãţile constatate. Comitetul Electoral Permanent întreprinde toate mãsurile necesare la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, în ceea ce priveşte procedurile electorale, care nu sunt date prin lege sau prin prezentul regulament în competenţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Comitetul Electoral Permanent este convocat de cãtre preşedinte. În cazul absenţei acestuia, Comitetul Electoral Permanent este convocat şi prezidat de cãtre adjunctul acestuia.
(4) Hotãrârile Comitetului Electoral Permanent se iau în prezenţa tuturor celor 3 membri. Hotãrârile se iau cu votul majoritãţii membrilor, iar în cazul abţinerii unuia dintre membri, dacã se realizeazã paritate de voturi, votul preşedintelui este decisiv. Se admit abţineri. În cazuri urgente, dacã membrii nu se pot întruni şi sunt de acord, Comitetul Electoral Permanent poate hotãrî prin vot în scris.
(5) Deciziile Comitetului Electoral Permanent sunt obligatorii pentru comitetele electorale de la nivelul instanţelor de judecatã şi al parchetelor.
(6) Comitetul Electoral Permanent poate utiliza serviciile aparatului administrativ al Consiliului Superior al Magistraturii în mãsura necesarã îndeplinirii sarcinilor sale.
(7) Comitetul Electoral Permanent întocmeşte proceseverbale pentru fiecare şedinţã care are pe ordinea de zi hotãrâri şi declaraţii privind procedura alegerilor. Proceseleverbale, hotãrârile şi alte documente emise de Comitetul Electoral Permanent sunt semnate de cãtre preşedinte, respectiv de cãtre adjunctul sãu.
(8) Membrii Comitetului Electoral Permanent sunt eligibili în condiţiile legii. Acei membri care îşi depun candidatura pierd de drept calitatea de membru al Comitetului Electoral Permanent din momentul în care candidatura a fost înregistratã. Locul rãmas vacant în Comitetul Electoral Permanent va fi ocupat de drept de adjunctul membrului care a pierdut aceastã calitate, iar Plenul va numi din rândurile sale un magistrat pentru a ocupa locul adjunctului.

SECŢIUNEA a III-a
Comitetele electorale de la instanţe şi parchete

ART. 5
(1) Colegiile de conducere de la instanţe şi parchete, cu excepţia celor de la judecãtorii şi de la parchetele de pe lângã judecãtorii, îndeplinesc rolul de comitete electorale locale. Colegiile de conducere de la tribunale şi tribunale specializate îndeplinesc şi funcţia de comitete electorale locale pentru judecãtoriile din circumscripţia lor. Colegiile de conducere ale parchetelor de pe lângã tribunale îndeplinesc şi rolul de comitete electorale locale pentru parchetele de pe lângã judecãtorii din circumscripţia lor.
(2) Comitetele electorale rãspund de organizarea alegerilor la nivel local, cu excepţia acelor sarcini şi responsabilitãţi pe care <>Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sau prezentul regulament le atribuie în mod expres în competenţa altor organe.
(3) Comitetele electorale de la tribunale rãspund şi de organizarea alegerilor pentru judecãtorii de la judecãtoriile din circumscripţia lor. Parchetele de pe lângã tribunale rãspund şi de organizarea alegerilor pentru procurorii de la parchetele de pe lângã judecãtorii, aflate în circumscripţia lor.
(4) Comitetele electorale de la nivelul curţilor de apel, precum şi cele de la nivelul parchetelor de pe lângã acestea rãspund şi de procedura de desemnare a candidaţilor din circumscripţia lor şi îndeplinesc şi celelalte atribuţii date în competenţa lor prin prezentul regulament.
(5) Şedinţele comitetelor electorale locale sunt legal constituite în prezenţa majoritãţii membrilor comitetului. Şedinţele sunt prezidate de preşedintele colegiului de conducere sau, în lipsa acestuia, de cãtre adjunctul sãu. art. 4 alin. (4) şi (7) se aplicã în mod corespunzãtor.
(6) Administraţiile instanţelor şi parchetelor sunt obligate sã sprijine comitetul electoral în pregãtirea şi implementarea alegerilor.
(7) Comitetele electorale locale cer consultanţã Comitetului Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii în cazul în care au incertitudini legate de aplicarea corectã a legii sau a prezentului regulament şi cu privire la orice alte probleme privind implementarea alegerilor. Comitetul Electoral Permanent va rãspunde de îndatã acestor solicitãri şi, în scopul implementãrii unitare a procedurii alegerilor, va informa în mod corespunzãtor toate comitetele electorale locale, dacã apreciazã o problemã ca fiind de interes general. Comitetul Electoral Permanent poate da dispoziţii comitetelor electorale de la curţile de apel şi de la parchetele de pe lângã acestea sã acţioneze ca intermediari în transmiterea unor astfel de informãri instanţelor şi parchetelor din circumscripţiile lor. Comitetul Electoral Permanent poate însãrcina comitetele electorale locale menţionate anterior cu orice atribuţii pe care le considerã adecvate pentru asigurarea unei implementãri unitare a procedurii alegerilor la toate instanţele şi parchetele.
(8) Membrii comitetelor electorale locale pot fi aleşi în condiţiile legii. Acei membri care îşi depun candidatura pierd de drept calitatea de membru al comitetului electoral, din momentul în care candidatura a fost înregistratã. Locul rãmas vacant în comitetul electoral se ocupã de drept de magistratul de la aceeaşi instanţã, respectiv parchet, cu cea mai mare vechime în magistraturã, care nu şi-a depus candidatura pentru funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Magistratul respectiv va fi înştiinţat despre aceasta, de îndatã şi în scris, de cãtre comitetul electoral.

SECŢIUNEA a IV-a
Anunţul pentru alegeri

ART. 6
(1) Cu cel puţin 5 sãptãmâni înaintea datei adunãrilor generale pentru desemnarea candidaţilor, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii emite un anunţ pentru alegeri.
(2) Anunţul pentru alegeri cuprinde urmãtoarele:
a) data şi locul emiterii;
b) informaţia potrivit cãreia colegiile de conducere de la instanţe şi parchete, cu excepţia celor de la judecãtorii şi de la parchetele de pe lângã judecãtorii, îndeplinesc rolul de comitete electorale locale pentru alegerea magistraţilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii;
c) precizarea potrivit cãreia colegiile de conducere de la tribunale îndeplinesc şi funcţia de comitete electorale locale pentru judecãtoriile din circumscripţia lor, iar colegiile de conducere ale parchetelor de pe lângã tribunale îndeplinesc şi rolul de comitete electorale locale pentru parchetele de pe lângã judecãtorii din circumscripţia lor;
d) precizarea cã alegerea magistraţilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii va fi precedatã de alegeri primare pentru desemnarea candidaţilor, cu excepţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Parchetului Naţional Anticorupţie;
e) lista magistraţilor membri care urmeazã sã fie aleşi candidaţi, în condiţiile <>art. 14 din Legea nr. 317/2004 ;
f) precizarea cã au drept de vot magistraţii numiţi de Preşedintele României şi magistraţii stagiari;
g) informaţia cã, potrivit <>art. 9 şi 14 din Legea nr. 317/2004 , dreptul individual de vot al fiecãrui magistrat se aflã în relaţie cu acea secţiune a magistraturii cãreia îi aparţine şi care urmeazã a fi reprezentatã în Consiliul Superior al Magistraturii;
h) informaţia cã dreptul de vot poate fi exercitat numai de cãtre magistraţii care sunt înscrişi pe listele electorale;
i) precizarea cã lista electoralã localã şi prezentul regulament se vor afla la dispoziţie pentru consultare publicã la sediile tuturor instanţelor şi parchetelor, precum şi data şi perioada de timp în care sunt puse la dispoziţie;
j) informaţia potrivit cãreia contestaţiile la listele electorale locale pot fi depuse la comitetele electorale locale în termen de 5 zile lucrãtoare de la data punerii la dispoziţie publicã a listelor electorale;
k) informaţia cã magistraţii numiţi de Preşedintele României şi care au cel puţin 6 ani vechime în magistraturã îşi pot depune candidaturile pentru Consiliul Superior al Magistraturii;
l) informaţia detaliatã, conform art. 9 alin. (4)-(8), cu privire la locul unde se depun candidaturile pentru Consiliul Superior al Magistraturii;
m) formalitãţile necesare pentru depunerea candidaturilor şi un curriculum vitae, conform art. 9 alin. (6);
n) termenul limitã pentru depunerea candidaturilor;
o) avertizarea cã doar candidaturile depuse în termenul stipulat vor fi luate în considerare;
p) data publicãrii candidaturilor stabilite pentru alegerile primare;
q) data şi ora la care vor avea loc adunãrile generale pentru desemnarea candidaţilor;
r) data afişãrii listei cuprinzând candidaţii dintre care vor fi aleşi magistraţii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii;
s) data şi ora la care va avea loc adunarea generalã pentru alegerea magistraţilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii;
ş) informaţia cã locul exact unde se vor organiza adunãrile generale va fi anunţat o datã cu convocarea pentru adunarea generalã;
t) anunţul cã toate notificãrile generale privind alegerile se afişeazã la intrarea instanţelor şi parchetelor şi cã listele electorale şi prezentul regulament se pun la dispoziţie la registratura generalã a fiecãrei instanţe şi a fiecãrui parchet, pentru a fi consultate de cãtre magistraţi.
(3) Anunţul pentru alegeri se publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii în ziua emiterii şi se transmite de îndatã, prin circularã, tuturor magistraţilor, prin intermediul comitetelor electorale de la instanţe şi parchete. O copie a acestui anunţ se afişeazã de cãtre comitetele electorale la sediile tuturor instanţelor şi parchetelor, în cel mult douã zile de la data emiterii sale şi pânã la închiderea alegerilor.
(4) Comitetul Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii poate oricând sã rectifice inexactitãţile evidente cuprinse în anunţul pentru alegeri. Orice astfel de rectificare se anunţã de îndatã prin publicarea pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi printr-un anunţ corespunzãtor fãcut la instanţe şi parchete.

SECŢIUNEA a V-a
Listele electorale

ART. 7
(1) În procedura de desemnare a candidaţilor şi de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii au drept de vot magistraţii numiţi de Preşedintele României şi magistraţii stagiari, înscrişi pe lista electoralã.
(2) Comitetele electorale locale alcãtuiesc o listã electoralã cu toţi magistraţii care prin lege au drept de vot în adunarea generalã la instanţa sau parchetul unde îşi desfãşoarã activitatea. Comitetele electorale de la tribunale întocmesc fiecare câte o listã electoralã suplimentarã, cuprinzându-i pe toţi judecãtorii care, potrivit legii, au drept de vot în adunarea generalã a judecãtorilor de la judecãtoriile din circumscripţia lor. Comitetele electorale de la parchetele de pe lângã tribunale întocmesc fiecare câte o listã electoralã suplimentarã cuprinzându-i pe toţi procurorii care, potrivit legii, au drept de vot în adunarea generalã a procurorilor de la parchetele de pe lângã judecãtoriile din circumscripţia lor. Comitetele electorale de la curţile de apel, inclusiv de la Curtea Militarã de Apel, şi de la parchetele de pe lângã aceste instanţe alcãtuiesc fiecare o listã electoralã suplimentarã pentru adunãrile generale comune, prevãzute în <>art. 11 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 317/2004 .
(3) Lista electoralã cuprinde, conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezentul regulament, în ordine alfabeticã, numele şi prenumele magistratului cu drept de vot, data naşterii, data numirii de cãtre Preşedintele României în funcţia de magistrat, funcţia oficialã şi instanţa sau parchetul unde îşi desfãşoarã activitatea. În plus, lista electoralã conţine o coloanã pentru înregistrarea prezenţei magistraţilor la adunarea generalã dupã strigarea listei, o coloanã pentru înregistrarea participãrii la vot a magistraţilor înscrişi pe listele electorale, o coloanã pentru înregistrarea corecturilor necesare şi o coloanã pentru menţiuni asupra oricãror incidente.
(4) Comitetele electorale pãstreazã la zi lista electoralã pânã la încheierea procesului de votare şi opereazã rectificãri conform prevederilor art. 8.
(5) Magistraţii delegaţi sau detaşaţi la o instanţã ori parchet voteazã în adunãrile generale ale magistraţilor de la instanţa, respectiv parchetul la care sunt delegaţi sau detaşaţi. Data de referinţã este data la care are loc adunarea generalã.
(6) Magistraţii delegaţi sau detaşaţi la instituţii în afara instanţelor ori a parchetelor au drept de vot în adunãrile generale ale instanţei, respectiv parchetului de unde au fost delegaţi sau detaşaţi. Data de referinţã este data la care are loc adunarea generalã.
(7) Cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de data adunãrii generale pentru desemnarea candidaţilor, fiecare comitet electoral afişeazã o copie a listei electorale, întocmitã conform alin. (2) tezele 1-3, la sediul instanţei/instanţelor sau parchetului/parchetelor respective. Lista rãmâne afişatã pânã în ziua urmãtoare întrunirii adunãrilor generale pentru alegerea magistraţilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Orice corecturã sau adãugare conform art. 8 alin. (2) şi (4) va fi de îndatã menţionatã pe aceastã listã.
(8) Un duplicat al fiecãrei liste electorale întocmite de cãtre comitetele electorale de la tribunale se trimite comitetului electoral de la curtea de apel din circumscripţia cãreia fac parte respectivele instanţe.
(9) Un duplicat al fiecãrei liste electorale întocmite de cãtre comitetele electorale de la parchetele de pe lângã tribunale este înaintatã comitetului electoral de la parchetul de pe lângã curtea de apel din circumscripţia cãreia fac parte respectivele parchete.
(10) Un duplicat al fiecãrei liste electorale întocmite la Tribunalul Militar Teritorial şi la tribunalele militare se transmite comitetului electoral de la Curtea Militarã de Apel.
(11) Un duplicat al fiecãrei liste electorale întocmite la parchetele de pe lângã Tribunalul Militar Teritorial şi tribunalele militare se transmite comitetului electoral de la Parchetul de pe lângã Curtea Militarã de Apel.
(12) Fiecare dintre comitetele electorale de la curţile de apel alcãtuiesc prin adãugare din listele electorale primite douã liste electorale distincte, spre a servi în adunãrile generale comune, una cuprinzând, în ordine alfabeticã, toţi judecãtorii cu drept de vot în alegerile pentru desemnarea candidaţilor dintre judecãtorii de la tribunale şi cealaltã cuprinzând, în ordine alfabeticã, toţi judecãtorii cu drept de vot în alegerile pentru desemnarea candidaţilor dintre judecãtorii de la judecãtorii.
(13) Fiecare dintre comitetele electorale de la parchetele de pe lângã curţile de apel alcãtuiesc prin adãugare din listele electorale primite douã liste electorale distincte, spre a servi în adunãrile generale comune, una cuprinzând, în ordine alfabeticã, toţi procurorii cu drept de vot în alegerile pentru desemnarea candidaţilor dintre procurorii de la parchetele de pe lângã tribunale şi cealaltã cuprinzând, în ordine alfabeticã, toţi procurorii cu drept de vot în alegerile pentru desemnarea candidaţilor dintre procurorii de la parchetele de pe lângã judecãtorii.
(14) Comitetul electoral de la Curtea Militarã de Apel alcãtuieşte prin adãugare din conţinutul listelor electorale primite o listã electoralã distinctã, care sã fie utilizatã în adunarea generalã comunã a judecãtorilor de la Tribunalul Militar Teritorial şi de la tribunalele militare, cuprinzându-i, în ordine alfabeticã, pe toţi judecãtorii cu drept de vot în alegerile pentru desemnarea candidatului din rândurile lor, care va fi inclus în lista cuprinzându-i pe cei 16 candidaţi de la tribunale şi tribunale specializate [<>art. 12 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 317/2004 ].
(15) Comitetul electoral de la Parchetul de pe lângã Curtea Militarã de Apel alcãtuieşte prin adãugare din conţinutul listelor electorale primite o listã electoralã distinctã, care sã fie utilizatã în adunarea generalã comunã a procurorilor de la parchetele de pe lângã Tribunalul Militar Teritorial şi tribunalele militare, cuprinzându-i, în ordine alfabeticã, pe toţi procurorii cu drept de vot în alegerile pentru desemnarea candidatului din rândurile lor, care va fi inclus în lista cuprinzându-i pe cei 16 candidaţi de la parchetele de pe lângã tribunale şi tribunale specializate [<>art. 12 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 317/2004 ].
(16) O copie a fiecãrei liste electorale alcãtuite prin adãugare conform alin. (12)-(15) se transmite Consiliului Superior al Magistraturii, cu cel puţin o sãptãmânã înainte de data fixatã pentru adunarea generalã pentru desemnarea candidaţilor.
(17) Preşedinţii comitetelor electorale de la curţile de apel, respectiv de la parchetele de pe lângã aceste instanţe transmit listele electorale locale împreunã cu listele electorale alcãtuite prin adãugare preşedintelui respectivei adunãri generale pentru desemnarea candidaţilor. În caz de diferenţã între o înregistrare în lista electoralã alcãtuitã prin adãugare, pe de o parte, şi conţinutul listei electorale locale respective, pe de altã parte, înregistrarea din lista electoralã localã va avea întâietate.

SECŢIUNEA a VI-a
Contestaţiile privind lista electoralã

ART. 8
(1) Fiecare magistrat poate face contestaţie, în scris, la comitetul electoral local, în termen de 5 zile lucrãtoare de la afişarea listei electorale locale la sediul instanţei sau parchetului unde îşi exercitã funcţia, şi cere rectificarea listei electorale pe motiv cã este inexactã sau incompletã.
(2) Comitetul electoral local soluţioneazã contestaţia în termen de 5 zile lucrãtoare de la primire. Dacã aceasta se referã la înregistrarea unei persoane, alta decât contestatarul, comitetul electoral, dacã apreciazã cã este necesar, audiazã persoana respectivã. În cazul în care considerã contestaţia întemeiatã, comitetul electoral o admite printr-o decizie şi corecteazã lista electoralã în mod corespunzãtor. În caz contrar, respinge contestaţia printr-o decizie scrisã, care cuprinde motivele respingerii. Decizia comitetului se comunicã contestatarului şi, dacã se referã la înregistrarea unei persoane, alta decât contestatarul, persoanei în cauzã, în scris, şi în cel mult 15 zile lucrãtoare înaintea datei stabilite pentru adunarea generalã pentru desemnarea candidaţilor.
(3) Decizia comitetului electoral în ceea ce priveşte legalitatea procedurii alegerilor la Consiliul Superior al Magistraturii poate fi contestatã în termen de 5 zile înainte de data alegerilor, conform <>art. 18 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 .
(4) Dupã împlinirea termenului limitã pentru depunerea contestaţiilor, comitetul electoral poate modifica lista electoralã numai pentru a corecta greşeli de ortografie, greşeli evidente, pentru a soluţiona contestaţii introduse în termen şi în cazul în care un magistrat intrã în magistraturã sau pãrãseşte magistratura.
(5) Orice corecturã sau adãugare efectuatã conform alin. (2) sau (4) se va menţiona de îndatã pe listã şi pe copia listei afişatã conform art. 7 alin. (7).

CAP. III
Depunerea candidaturilor

SECŢIUNEA I
Procedura depunerii candidaturilor

ART. 9
(1) Judecãtorii şi procurorii numiţi de Preşedintele României şi care au o vechime de cel puţin 6 ani în funcţia de magistrat îşi pot depune candidaturile pentru alegerea ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) În procedura de desemnare a candidaţilor, magistraţii pot candida numai în adunarea generalã în care au drept de vot.
(3) Perioada în care pot fi depuse candidaturile se stabileşte de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii.
(4) Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Parchetul Naţional Anticorupţie îşi depun candidaturile la comitetele electorale respective.
(5) Judecãtorii de la curţile de apel, de la tribunale şi de la judecãtorii îşi depun candidaturile la comitetele electorale de la curţile de apel în circumscripţia cãrora funcţioneazã.
(6) Procurorii de la parchetele de pe lângã curţile de apel, tribunale şi judecãtorii îşi depun candidaturile la comitetele electorale de la parchetul de pe lângã curtea de apel în circumscripţia cãruia funcţioneazã.
(7) Judecãtorii militari îşi depun candidatura la comitetul electoral de la Curtea Militarã de Apel.
(8) Procurorii militari îşi depun candidatura la Parchetul Militar de pe lângã Curtea Militarã de Apel.
(9) Judecãtorul sau procurorul care şi-a depus candidatura poate sã o revoce numai în termenul stabilit pentru depunerea candidaturilor, conform alin. (3).
(10) Candidaturile trebuie depuse în scris, însoţite de curriculum vitae al magistratului care şi-a depus candidatura. Trebuie sã cuprindã numele, prenumele, data naşterii, data la care magistratul în cauzã a fost numit în funcţie de Preşedintele României, funcţia oficialã deţinutã de candidat şi numele instanţei sau parchetului unde îşi exercitã funcţia. Scrisoarea de candidaturã trebuie sã conţinã declaraţia candidatului cã doreşte sã candideze pentru alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi cã este conştient de faptul cã poate sã îşi revoce candidatura numai în termenul stabilit pentru depunerea candidaturilor, în condiţiile alin. (3). Scrisoarea de candidaturã, precum şi curriculum vitae trebuie semnate personal de cãtre candidat. Nu se acceptã depunerea candidaturii prin fax sau prin e-mail.
(11) Conţinutul scrisorii de candidaturã şi al curriculum vitae care însoţeşte scrisoarea poate fi modificat sau completat de candidat în termenul stabilit pentru depunerea candidaturilor, în condiţiile alin. (3), cu excepţia greşelilor evidente ori de ortografie, precum şi a modificãrilor relevante petrecute dupã termenul limitã menţionat mai sus. Orice astfel de modificare trebuie notificatã în scris comitetului electoral.

SECŢIUNEA a II-a
Procesarea de cãtre comitetul electoral a candidaturilor depuse pentru alegerile primare

ART. 10
(1) Dupã primirea unei candidaturi, preşedintele comitetului electoral înregistreazã de îndatã data şi ora primirii pe scrisoarea de aplicare şi pe curriculum vitae care o însoţeşte. Aceeaşi procedurã se aplicã corespunzãtor şi în cazul documentelor de rectificare prevãzute la art. 9 alin. (11).
(2) Comitetul electoral verificã de îndatã dacã respectiva candidaturã a fost depusã în termen şi dacã respectivul candidat a îndeplinit condiţiile prevãzute de <>art. 8 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 317/2004 . Dacã sunt îndeplinite toate condiţiile, comitetul informeazã de îndatã candidatul despre faptul cã i-a fost acceptatã candidatura.
(3) Comitetul electoral respinge o candidaturã ca fiind nulã, dacã se constatã una dintre urmãtoarele situaţii:
a) scrisoarea de candidaturã nu a fost depusã în termenul prevãzut de art. 9 alin. (3);
b) candidatul nu îndeplineşte condiţiile prevãzute de art. 9 alin. (1).
(4) Comitetul electoral îl notificã pe candidat de îndatã şi îi pune în vedere sã completeze lipsurile în termen de 3 zile lucrãtoare dacã în cazul unei candidaturi ce nu face obiectul unei respingeri, în condiţiile alin. (3):
a) curriculum vitae nu a fost depus împreunã cu scrisoarea care afirmã intenţia de a candida;
b) scrisoarea de candidaturã şi/sau curriculum vitae nu au fost semnate de cãtre candidat;
c) scrisoarea de candidaturã nu conţine declaraţia candidatului cã are cunoştinţã cã îşi poate retrage candidatura numai pânã la împlinirea termenului limitã de depunere a candidaturilor, fixat şi publicat în condiţiile art. 9 alin. (3).
Dacã lipsurile nu vor fi completate în termenul de 3 zile, comitetul electoral respinge de îndatã candidatura. Lipsa notificãrii nu justificã o repunere în termen a candidatului.
(5) Decizia de respingere a unei candidaturi în condiţiile alin. (3) şi (4) se comunicã de îndatã candidatului, în scris. Aceasta trebuie sã cuprindã motivele care au dus la respingerea candidaturii.
(6) Comitetul electoral informeazã imediat Consiliul Superior al Magistraturii despre respingerea unei candidaturi, prin transmiterea unui duplicat de pe decizie, împreunã cu o copie a documentelor depuse de cãtre candidatul a cãrui candidaturã a fost respinsã.
(7) Magistratul respectiv poate depune la Biroul Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 5 zile lucrãtoare de la comunicarea deciziei scrise a comitetului electoral local, o contestaţie scrisã referitoare la respingerea candidaturii sale. Contestaţiile se soluţioneazã de cãtre Comitetul Electoral Permanent în termen de 5 zile lucrãtoare de la data sesizãrii. În cazul în care contestaţia este întemeiatã, Comitetul Electoral Permanent dã dispoziţie comitetului electoral local sã îl înscrie pe magistrat în lista candidaţilor pentru respectiva adunare generalã. În cazul în care contestaţia este neîntemeiatã, Comitetul Electoral Permanent respinge contestaţia prin decizie scrisã, indicând motivele în baza cãrora a fost respinsã. Decizia se va comunica în aceeaşi zi contestatarului. Decizia este definitivã pentru procedura de alegere, însã nu exclude dreptul contestatarului de a depune la Consiliul Superior al Magistraturii contestaţii referitoare la legalitatea procedurilor de alegere, în termen de 5 zile înainte de data alegerilor, conform <>art. 18 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 .

SECŢIUNEA a III-a
Prelungirea termenului de depunere a candidaturilor

ART. 11
(1) În cazul în care un comitet electoral a primit mai puţin de douã candidaturi valabile, pentru oricare sau pentru toate categoriile de magistraţi ce urmeazã a fi reprezentate în Consiliul Superior al Magistraturii, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii poate decide sã fixeze un nou termen de depunere a candidaturilor. Acest termen se va încheia în cea de-a 5-a zi de la data publicãrii sale în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. Prelungirea se limiteazã în mod expres la respectivele categorii de magistraţi şi la circumscripţiile respective. Prelungirea termenului limitã se publicã de îndatã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Comitetul electoral în cauzã comunicã hotãrârea luatã de cãtre Consiliul Superior al Magistraturii, prin afişarea unei notificãri corespunzãtoare la instanţa (instanţele), respectiv parchetul (parchetele) în cauzã. Comunicarea cuprinde numele magistratului din categoria de magistraţi, din circumscripţia respectivã, care a depus o candidaturã valabilã, sau informarea cã nici o candidaturã valabilã din cadrul categoriei respective nu a fost depusã pânã la acel moment.
(3) Dacã, dupã scurgerea noului termen, se constatã cã nici o candidaturã valabilã nu a fost depusã pentru una sau mai multe din cele 3 adunãri generale pentru desemnarea candidaţilor, comitetul electoral în cauzã informeazã de îndatã Consiliul Superior al Magistraturii. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii anuleazã procedura alegerii pentru instanţa respectivã. Decizia se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii. Comitetul electoral în cauzã comunicã hotãrârea Consiliului Superior al Magistraturii prin afişarea unei notificãri corespunzãtoare la sediile instanţelor sau ale parchetelor în cauzã.

SECŢIUNEA a IV-a
Lista candidaţilor pentru alegerile primare

ART. 12
(1) Dupã împlinirea termenului de depunere a candidaturilor, comitetele electorale de la curţile de apel şi de la parchetele de pe lângã aceste instanţe stabilesc câte o listã de candidaţi pentru fiecare din cele 3 categorii de instanţe şi parchete din circumscripţiile lor. Lista conţine în ordine alfabeticã numele şi prenumele fiecãrui candidat, data naşterii, data la care a fost numit în funcţia de magistrat de Preşedintele României, funcţia oficialã şi instanţa sau parchetul la care îşi desfãşoarã activitatea.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã în mod corespunzãtor pentru comitetul electoral de la Curtea Militarã de Apel, cu singura deosebire cã în cazul acesteia vor fi doar douã liste de candidaţi, una pentru judecãtorii de la Curtea Militarã de Apel şi una pentru judecãtorii de la tribunalele militare. În mod corespunzãtor, comitetul electoral de la Parchetul de pe lângã Curtea Militarã de Apel va alcãtui o listã de candidaţi pentru procurorii de la Parchetul de pe lângã Curtea Militarã de Apel şi una pentru procurorii de la parchetele de pe lângã tribunalele militare.
(3) Cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de adunãrile generale pentru selecţia candidaţilor, comitetele electorale de la curţile de apel şi de la parchetele de pe lângã curţile de apel înainteazã listele însoţite de o copie a curriculum vitae ale candidaţilor la respectivele categorii de instanţe şi parchete. Acolo, listele şi curriculum vitae se afişeazã de îndatã, pânã la închiderea adunãrilor generale pentru selecţionarea candidaţilor. În mod corespunzãtor, aceste comitete electorale vor afişa fiecare de îndatã lista candidaţilor, însoţitã de curriculum vitae pentru adunarea generalã de la propria lor instanţã sau propriul lor parchet.
(4) Cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de data adunãrilor generale pentru selecţia candidaţilor, comitetele electorale de la curţile de apel şi de la parchetele de pe lângã curţile de apel transmit Consiliului Superior al Magistraturii candidaturile care întrunesc toate condiţiile pentru a fi admise, împreunã cu o copie a documentelor depuse de cãtre candidaţi.

SECŢIUNEA a V-a
Lista candidaţilor pentru alegerile membrilor Consiliului Superior al Magistraturii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul Naţional Anticorupţie

ART. 13
(1) Candidaturile pentru alegerile membrilor Consiliului Superior al Magistraturii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul Naţional Anticorupţie se depun în conformitate cu art. 9, 10, 11 şi art. 12 alin. (1) şi (3).
(2) Listele distincte de candidaţi se întocmesc conform art. 22 şi conţin toate candidaturile valide pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii în adunãrile generale de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul Naţional Anticorupţie.

CAP. IV
Procedura pentru desemnarea candidaţilor

SECŢIUNEA I
Adunãrile generale pentru desemnarea candidaţilor

ART. 14
(1) Preşedinţii comitetelor electorale de la curţile de apel şi de la parchetele de pe lângã curţile de apel convoacã fiecare, printr-un anunţ public conform art. 32 alin. (1), adunãrile generale pentru desemnarea candidaţilor, cu cel puţin douã sãptãmâni înainte, pentru ziua şi ora stabilite de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii în anunţul pentru alegeri.
(2) În acelaşi timp cu convocarea pentru adunarea generalã pentru desemnarea candidaţilor, preşedinţii comitetelor electorale îl invitã pe fiecare votant la o întâlnire cu candidaţi, care va avea loc înainte de adunarea generalã. La aceastã întâlnire, candidaţilor li se va oferi posibilitatea de a se prezenta personal şi de a prezenta pe scurt activitatea lor profesionalã pânã la acel moment. Magistraţii prezenţi au posibilitatea de a pune întrebãri candidaţilor cu privire la candidatura acestora. Comitetul electoral stabileşte durata întâlnirilor, luând în considerare numãrul de candidaţi înscrişi.
(3) Judecãtorii de la fiecare curte de apel, judecãtorii de la toate tribunalele şi tribunalele specializate din circumscripţia fiecãrei curţi de apel şi judecãtorii de la toate judecãtoriile din circumscripţia fiecãrei curţi de apel desemneazã, în cele 3 adunãri generale, prin vot secret, direct şi personal, câte un candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
(4) Procurorii de la fiecare parchet de pe lângã curţile de apel, procurorii de la toate parchetele de pe lângã tribunale şi tribunalele specializate din circumscripţia fiecãrei curţi de apel şi procurorii de la parchetele de pe lângã judecãtoriile din circumscripţia fiecãrei curţi de apel desemneazã, în cele 3 adunãri generale, prin vot secret, direct şi personal, câte un candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
(5) Judecãtorii de la Curtea Militarã de Apel desemneazã în adunarea lor generalã, prin vot secret, direct şi personal, un candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care sã fie inclus pe lista cuprinzând cei 16 candidaţi de la curţile de apel.
(6) Judecãtorii de la Tribunalul Militar Teritorial şi judecãtorii de la tribunalele militare desemneazã în adunarea lor generalã comunã, prin vot secret, direct şi personal, un candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care sã fie inclus pe lista cuprinzând cei 16 candidaţi de la tribunale şi tribunale specializate.
(7) Procurorii de la Parchetul de pe lângã Curtea Militarã de Apel desemneazã în adunarea lor generalã, prin vot secret, direct şi personal, un candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care sã fie inclus pe lista cuprinzând cei 16 candidaţi de la parchetele de pe lângã curţile de apel.
(8) Procurorii de la parchetul de pe lângã Tribunalul Militar Teritorial şi procurorii de la parchetele de pe lângã tribunalele militare desemneazã în adunarea lor generalã comunã, prin vot secret, direct şi personal, un candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care sã fie inclus pe lista cuprinzând cei 16 candidaţi de la parchetele de pe lângã tribunale şi tribunale specializate.
(9) Judecãtorii de la judecãtorii desemneazã în adunarea generalã, prin vot secret, direct şi personal, un candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care sã fie inclus pe lista cuprinzând cei 15 candidaţi de la judecãtorii.
(10) Procurorii de la parchetele de pe lângã judecãtorii desemneazã în adunarea generalã, prin vot secret, direct şi personal, un candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care sã fie inclus pe lista cuprinzând cei 15 candidaţi de la parchetele de pe lângã judecãtorii.

SECŢIUNEA a II-a
Buletinele de vot pentru selecţia candidaţilor

ART. 15
(1) Comitetele electorale ale curţilor de apel şi ale parchetelor de pe lângã acestea organizeazã tipãrirea buletinelor de vot pentru desemnarea candidaţilor în cadrul celor 3 adunãri generale din circumscripţia lor. Numãrul buletinelor ce urmeazã a fi tipãrite pentru diferitele adunãri generale este egal cu numãrul magistraţilor cu drept de vot în adunãrile generale respective şi un numãr suplimentar de 20 de buletine pentru fiecare adunare generalã, ca rezervã, în cazul în care un buletin de vot trebuie înlocuit, conform art. 17 alin. (5). Comitetele electorale furnizeazã, de asemenea, şi un numãr egal de plicuri identice de vot.
(2) Candidaţii vor fi trecuţi pe buletinul de vot în ordinea alfabeticã a numelor de familie. În afarã de numele de familie se înscrie şi prenumele, data naşterii, data la care au fost numiţi în funcţia de magistrat de cãtre Preşedintele României, funcţia oficialã şi instanţa sau parchetul la care îşi desfãşoarã activitatea, conform formularului cuprins în anexa nr. 2 la prezentul regulament. În cazul candidaţilor cu nume de familie identice, ordinea alfabeticã a prenumelui va fi hotãrâtoare.
(3) Buletinele de vot pentru adunãrile generale ale judecãtorilor de la curţile de apel sunt albe, buletinele pentru adunãrile generale ale judecãtorilor de la tribunale sunt galbene, buletinele de vot pentru adunãrile generale ale judecãtorilor de la judecãtorii sunt albastre. Aceleaşi culori sunt valabile, în mod corespunzãtor, pentru buletinele de vot pentru adunãrile generale ale procurorilor de la parchetele de pe lângã aceste instanţe.
(4) Buletinele de vot pentru desemnarea candidaţilor vor avea înscrisã urmãtoarea notã: "În procedura de desemnare a candidaţilor fiecare votant poate vota numai o singurã datã."
(5) Cu cel puţin 6 zile lucrãtoare înainte de data la care au loc adunãrile generale pentru desemnarea candidaţilor, comitetele electorale transmit la Consiliul Superior al Magistraturii câte o copie a buletinului de vot pentru fiecare dintre cele 3 adunãri generale din respectivele circumscripţii.

SECŢIUNEA a III-a
Cvorumul necesar pentru constituirea legalã a adunãrii generale

ART. 16
(1) În procedura de desemnare a candidaţilor, adunãrile generale sunt legal constituite în prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul judecãtorilor, respectiv al procurorilor, înregistraţi pe listele electorale.
(2) Adunarea generalã este deschisã de preşedintele comitetului electoral responsabil de convocarea adunãrilor generale pentru desemnarea candidaţilor sau de magistratul desemnat de cãtre preşedintele comitetului electoral. Dupã deschiderea adunãrii generale preşedintele comitetului electoral, respectiv magistratul care îi ţine locul, stabileşte care dintre magistraţii prezenţi şi care nu şi-au depus candidatura pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii are cea mai mare vechime în magistraturã. Magistratul în cauzã preia conducerea de la preşedintele comitetului electoral şi prezideazã adunarea.
(3) Preşedintele adunãrii generale îndeplineşte, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã numãrãtoarea voturilor;
b) întocmeşte procesul-verbal cu privire la desfãşurarea alegerilor şi rezultatele votului şi îl transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
(4) La începerea lucrãrilor adunãrii generale, preşedintele desemneazã 2 magistraţi, dintre magistraţii prezenţi care nu şi-au depus candidatura, care îl vor ajuta la îndeplinirea atribuţiilor ce i-au fost încredinţate.
(5) Dupã desemnarea celor 2 magistraţi, preşedintele verificã mai întâi dacã adunarea generalã este legal constituitã. În acest scop, strigã în ordine alfabeticã numele magistraţilor care se aflã pe lista electoralã şi stabileşte dacã persoanele trecute pe listã sunt prezente în adunarea generalã. Dacã este realizatã prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul magistraţilor înscrişi pe listã, preşedintele declarã cã adunarea generalã este legal constituitã şi cã votarea poate avea loc.
(6) În cazul în care nu se întrunesc cele douã treimi din numãrul magistraţilor înregistraţi pe liste, preşedintele declarã cã adunarea generalã nu este legal constituitã. În aceeaşi zi preşedintele convoacã adunarea generalã pentru o datã ulterioarã, fixatã între a 3-a şi a 5-a zi lucrãtoare, şi declarã cã la acea datã se va vota, indiferent de prezenţa celor înscrişi pe lista electoralã.
(7) Imediat dupã încheierea adunãrii generale în care nu s-a putut vota, comitetul electoral în cauzã publicã un anunţ cu privire la data şi locul pentru continuarea adunãrii generale, care se afişeazã la sediile instanţelor, respectiv ale parchetelor vizate.

SECŢIUNEA a IV-a
Votarea

ART. 17
(1) În procedura de desemnare a candidaţilor fiecare magistrat are dreptul de a vota pentru un candidat din categoria de instanţe sau parchete la nivelul cãrora magistratul îşi desfãşoarã activitatea.
(2) Numai magistraţii înscrişi în lista electoralã au drept de vot.
(3) Buletinele de vot şi plicurile se înmâneazã de cãtre preşedintele adunãrii generale sau, la cererea sa, de cãtre magistraţii care îl ajutã, dupã ce se verificã dacã votantul este trecut pe lista electoralã. Participarea votantului la alegeri se va menţiona în coloana corespunzãtoare a listei electorale.
(4) Dreptul de vot se exercitã prin bifarea cercului aflat lângã numele unui candidat cu o cruce şi prin introducerea buletinului de vot în urnã, introdus într-un plic.
(5) Dacã un votant a fãcut o greşealã în completarea buletinului de vot sau a invalidat din greşealã buletinul de vot sau plicul, acesta poate solicita un nou buletin, respectiv plic, în schimbul celui deteriorat, atât timp cât buletinul nu a fost introdus în urnã. În acest caz, preşedintele adunãrii generale distruge imediat, în prezenţa votantului, hârtiile înapoiate. Incidentul se menţioneazã în procesul-verbal al adunãrii generale.
(6) Un votant care, din cauza unei afecţiuni fizice, este împiedicat sã îşi exprime personal votul, poate desemna o persoanã de încredere pentru a-l ajuta la exprimarea votului. Votantul în cauzã îl informeazã pe preşedintele adunãrii generale despre acestea. Preşedintele adunãrii generale sau unul dintre judecãtorii desemnaţi sã îl ajute pe acesta nu poate fi desemnat ca asistent pentru exprimarea votului.
(7) Preşedintele adunãrii generale ia toate mãsurile necesare pentru a asigura confidenţialitatea completãrii buletinului de vot şi a introducerii acestuia în plic, în încãperea unde se desfãşoarã adunarea generalã. Înainte de a începe votarea, preşedintele adunãrii generale se asigurã de faptul cã urna este goalã. În urma acestei verificãri, preşedintele sigileazã urna. Urna trebuie realizatã în aşa fel încât plicurile sã nu poatã fi scoase înainte ca urna sã fie redeschisã dupã terminarea votãrii.
(8) În timpul desfãşurãrii adunãrii generale, preşedintele şi cel puţin unul dintre cei 2 magistraţi desemnaţi sã îl asiste trebuie sã fie prezenţi în permanenţã.
(9) În cazul în care, din diverse motive, lucrãrile adunãrii generale sunt întrerupte sau dacã, din anumite motive, sunt imposibile numãrarea voturilor şi stabilirea rezultatului votului imediat dupã ce preşedintele declarã votarea încheiatã, preşedintele închide şi sigileazã urna pânã la momentul respectiv, astfel încât sã fie imposibilã introducerea sau scoaterea buletinelor de vot fãrã a distruge sigiliul. La redeschiderea procesului de votare sau înainte de scoaterea plicurilor pentru numãrarea voturilor, preşedintele verificã înainte de toate dacã sigiliul este intact.
(10) Dupã scurgerea perioadei stabilite pentru exprimarea votului, preşedintele declarã cã numai magistraţii prezenţi în încãperea unde are loc adunarea generalã şi care încã nu şi-au exprimat votul pânã la acel moment pot vota. Preşedintele declarã închisã procedura de vot.
(11) Buletinele de vot nefolosite vor fi anulate de cãtre preşedinte, înainte de deschiderea urnelor, în prezenţa unuia dintre cei 2 magistraţi din comisie.

SECŢIUNEA a V-a
Stabilirea rezultatului alegerilor

ART. 18
(1) Imediat dupã declararea procedurii de vot ca fiind încheiatã, preşedintele, cu ajutorul celor 2 magistraţi desemnaţi în acest scop, dupã deschiderea urnei, numãra public voturile.
(2) Preşedintele şi magistraţii care îl asistã comparã numãrul buletinelor de vot introduse în plic cu numãrul persoanelor care au votat conform notãrilor din listele electorale şi verificã valabilitatea buletinelor de vot.
(3) Votul nu este valabil exprimat:
a) dacã buletinul de vot a fost introdus în urnã fãrã sã fi fost în prealabil introdus în plicul de vot;
b) dacã buletinul de vot nu a fost înmânat de cãtre preşedintele adunãrii generale sau de cãtre un magistrat desemnat de acesta;
c) dacã voinţa votantului nu reiese clar din buletinul de vot;
d) dacã buletinul de vot conţine un semn distinctiv, o adãugare sau o condiţionare.
(4) În cazul în care preşedintele sau unul dintre magistraţii care îl ajutã pune la îndoialã valabilitatea unui vot, preşedintele şi magistraţii care îl ajutã hotãrãsc de îndatã, cu majoritate, dacã votul poate fi considerat valabil sau nul. Respectivele buletine de vot vor fi numerotate consecutiv şi pãstrate separat de celelalte buletine de vot.
(5) Voturile valabil exprimate pe care le primeşte fiecare candidat vor fi adunate.
(6) La finalizarea numãrãrii voturilor, preşedintele pronunţã public rezultatul alegerilor şi apoi declarã adunarea generalã închisã.
(7) Buletinele de vot nefolosite vor fi anulate.

SECŢIUNEA a VI-a
Procesele-verbale ale alegerilor

ART. 19
(1) Preşedintele întocmeşte procesul-verbal al adunãrii generale. Procesul-verbal se semneazã de cãtre preşedinte şi de cãtre cei 2 magistraţi care îl ajutã.
(2) Procesul-verbal conţine urmãtoarele menţiuni:
a) rezultatul strigãrii listei pentru verificarea prezenţei de cel puţin douã treimi din numãrul magistraţilor înscrişi în lista electoralã respectivã;
b) data şi locul anunţate pentru o nouã întrunire a adunãrii generale, în cazul în care rata de participare de 2/3 nu a fost realizatã la deschiderea adunãrii generale;
c) numãrul buletinelor de vot şi/sau de plicuri pentru buletinele de vot distruse şi înlocuite conform art. 17 alin. (5) şi motivele care au condus la înlocuire;
d) numãrul total de voturi exprimate;
e) numãrul total de voturi nule;
f) motivele pentru luarea oricãrei hotãrâri conform art. 18 alin. (4), privitoare la valabilitatea sau nulitatea unui vot;
g) numãrul total de voturi valabile obţinute de fiecare candidat;
h) o listã cuprinzând numele tuturor candidaţilor, în ordinea descrescãtoare a numãrului de voturi obţinute în adunarea generalã;
i) numãrul de buletine de vot nefolosite şi neanulate.
(3) Orice incident apãrut în cursul adunãrii generale trebuie menţionat în procesul-verbal.
(4) În cel mult o zi lucrãtoare de la data ţinerii alegerilor, preşedintele fiecãrei adunãri generale transmite prin fax şi prin poştã, la Consiliul Superior al Magistraturii, un duplicat al procesului-verbal al adunãrii generale pe care a prezidat-o.

SECŢIUNEA a VII-a
Verificarea legalitãţii procedurilor de alegere

ART. 20
(1) Consiliul Superior al Magistraturii verificã legalitatea procedurilor de alegere, din oficiu sau la sesizarea oricãrui magistrat.
(2) În termen de 5 zile de la data alegerilor, magistraţii pot depune la Consiliul Superior al Magistraturii contestaţii cu privire la legalitatea procedurilor de alegere.
(3) Contestaţiile se soluţioneazã de cãtre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 3 zile de la data sesizãrii. Modul de soluţionare a contestaţiilor se comunicã magistratului care a fãcut sesizarea.

SECŢIUNEA a VIII-a
Mãsuri în cazul încãlcãrii procedurilor de alegere

ART. 21
(1) În cazul în care se constatã încãlcãri ale legii în procedurile de alegere, Consiliul Superior al Magistraturii dispune mãsurile necesare pentru înlãturarea acestora.
(2) Consiliul Superior al Magistraturii dispune repetarea alegerilor numai la acele instanţe şi parchete la care încãlcarea legii a avut drept consecinţã influenţarea rezultatelor alegerilor.
(3) În cazul în care se constatã cã magistratul nu era eligibil la momentul alegerilor, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii declarã alegerea respectivului magistrat nulã. Plenul îl notificã de îndatã pe magistrat referitor la aceasta, indicând motivele pentru luarea hotãrârii. Magistratul clasat al doilea la aceleaşi alegeri va fi declarat ales. În cazul în care nu a existat nici un alt contracandidat la aceleaşi alegeri sau în cazul în care magistraţii de pe listã clasaţi pe poziţii inferioare îşi dau demisia din funcţie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii organizeazã noi alegeri pentru ocuparea funcţiei respective.
(4) În cazul în care se hotãrãşte repetarea alegerilor sau o parte a acestora, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii stabileşte totodatã şi data pentru noile alegeri.
(5) Hotãrârile Plenului luate conform alin. (1)-(4) se publicã de îndatã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
(6) Prevederile prezentului regulament se aplicã în mod corespunzãtor în cazul în care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii organizeazã noi alegeri sau repetarea unei pãrţi din procedurile de alegere. În cazul în care noua procedurã de alegere se limiteazã la anumite instanţe, parchete sau adunãri generale comune, prevederile privind afişarea documentelor la instanţe şi parchete se aplicã numai instanţelor şi parchetelor respective.

SECŢIUNEA a IX-a
Listele candidaţilor

ART. 22
(1) În urma primirii proceselor-verbale de la adunãrile generale, Comitetul Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii, conform <>art. 11 din Legea nr. 317/2004 , întocmeşte listele cu judecãtorii şi procurorii desemnaţi pentru a candida la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pe diferite categorii de instanţe şi parchete.
(2) Proiectele listelor prevãzute la alin. (1) se verificã şi se valideazã de cãtre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. În cazul în care 2 sau mai mulţi candidaţi la aceeaşi funcţie au obţinut un numãr egal de voturi, Plenul îl declarã admis pe magistratul cu cea mai mare vechime efectivã în magistraturã. În situaţia în care magistraţii au şi vechimea efectivã egalã, se va proceda la tragere la sorţi în prezenţa acestora.
(3) În cel mult o zi lucrãtoare de la data adoptãrii de cãtre Plen, listele de candidaţi se publicã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii.
(4) Listele se transmit instanţelor şi parchetelor, astfel încât sã fie primite cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de data stabilitã pentru adunãrile generale pentru alegeri, dupã cum urmeazã:
a) lista cuprinzând cei 16 candidaţi de la curţile de apel se transmite tuturor curţilor de apel;
b) lista cuprinzând cei 16 candidaţi de la parchetele de pe lângã curţile de apel se transmite tuturor parchetelor de pe lângã curţile de apel;
c) lista cuprinzând cei 16 candidaţi de la tribunale şi tribunalele specializate se transmite tuturor tribunalelor şi tribunalelor specializate;
d) lista cuprinzând cei 16 candidaţi de la parchetele de pe lângã tribunale şi tribunalele specializate se transmite tuturor parchetelor de pe lângã tribunale şi tribunalele specializate;
e) lista cuprinzând cei 15 candidaţi de la judecãtorii se transmite tuturor judecãtoriilor;
f) lista cuprinzând cei 15 candidaţi de la parchetele de pe lângã judecãtorii se transmite tuturor parchetelor de pe lângã judecãtorii.
(5) În scopul asigurãrii respectãrii termenului limitã prevãzut la alin. (1), listele se transmit prin fax. Comitetul Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii poate transmite listele pentru categoriile de instanţe şi parchete din circumscripţia curţii de apel prin intermediul comitetelor electorale de la curţile de apel şi de la parchetele de pe lângã curţile de apel, dându-le acestora sarcina de a transmite de îndatã aceste faxuri instanţelor şi instanţelor specializate, respectiv parchetelor, aflate în circumscripţia lor.
(6) Un curriculum vitae al fiecãrui candidat înscris pe listã se va transmite prin fax la instanţe şi parchete, însoţind fiecare listã.
(7) Transmiterea listelor şi a curriculum vitae poate fi fãcutã şi prin intermediul Internetului, acolo unde acest lucru este posibil.
(8) Îndatã dupã primire, listele şi respectivele curriculum vitae se afişeazã la sediile instanţelor şi ale parchetelor.

CAP. V
Procedura pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii

SECŢIUNEA I
Buletinele de vot pentru adunãrile generale

ART. 23
(1) În conformitate cu lista de candidaţi întocmitã, Comitetul Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii asigurã tipãrirea a 9 buletine de vot distincte pentru alegerea urmãtoarelor persoane:
a) 2 judecãtori de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
b) 4 judecãtori de la curţile de apel;
c) 2 judecãtori de la tribunale şi tribunale specializate;
d) un judecãtor de la judecãtorii;
e) un procuror de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
f) un procuror de la Parchetul Naţional Anticorupţie;
g) un procuror de la parchetele de pe lângã curţile de apel;
h) un procuror de la parchetele de pe lângã tribunale şi tribunalele specializate;
i) un procuror de la parchetele de pe lângã judecãtorii.
(2) Buletinele de vot pentru adunãrile generale de la instanţe sunt albe; buletinele de vot pentru adunãrile generale de la parchete sunt galbene.
(3) Candidaţii sunt trecuţi pe buletinele de vot în ordinea alfabeticã a numelor de familie. În afarã de numele de familie se trec şi prenumele, data naşterii, data numirii în magistraturã de cãtre Preşedintele României, funcţia oficialã şi instanţa de judecatã sau parchetul la care funcţioneazã, conform formularului cuprins în anexa nr. 3 la prezentul regulament. În cazul candidaţilor cu nume de familie identice, aceştia se trec în ordinea alfabeticã a prenumelor lor.
(4) Pe fiecare categorie de buletin de vot se menţioneazã numãrul candidaţilor de pe lista pe care urmeazã sã fie aleşi şi, în mod corespunzãtor, numãrul maxim de nume care trebuie marcate.
(5) Consiliul Superior al Magistraturii trimite fiecãrei instanţe şi fiecãrui parchet un numãr de buletine de vot şi de plicuri egal cu numãrul judecãtorilor din cadrul instanţei sau al procurorilor din cadrul parchetului înscrişi în lista electoralã, care sã ajungã cu cel puţin 5 zile înaintea datei stabilite pentru adunãrile generale. Fiecare astfel de trimitere de buletine de vot va fi însoţitã de un plic separat, sigilat, conţinând alte 20 de buletine de vot şi plicuri pentru buletinele de vot, identice, pentru a fi utilizate exclusiv în cazul în care este necesarã înlocuirea unui buletin de vot, conform art. 17 alin. (5).

SECŢIUNEA a II-a
Adunãrile generale pentru alegerea magistraţilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii

ART. 24
(1) Preşedinţii comitetelor electorale locale convoacã fiecare, cu cel puţin douã sãptãmâni înainte, adunarea generalã a instanţei, respectiv a parchetului lor, pentru data şi ora stabilite de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru alegeri, în anunţul pentru alegeri. Preşedinţii comitetelor electorale de la tribunale vor convoca, de asemenea, adunarea generalã a judecãtorilor de la judecãtoriile din circumscripţia lor. Preşedinţii comitetelor electorale de la parchetele de pe lângã tribunale vor convoca, de asemenea, adunarea generalã a procurorilor de la parchetele de pe lângã judecãtoriile din circumscripţia lor.
(2) În procedura de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, adunãrile generale sunt legal constituite în prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul judecãtorilor, respectiv al procurorilor, înregistraţi pe listele electorale.
(3) Adunarea generalã se declarã deschisã de cãtre preşedintele comitetului electoral de la respectiva instanţã sau de la respectivul parchet.
(4) Dupã deschiderea adunãrii generale, preşedintele comitetului electoral îl stabileşte, dintre magistraţii prezenţi şi care nu şi-au depus candidatura pentru funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, pe magistratul cu cea mai mare vechime în magistraturã. Magistratul respectiv preia apoi conducerea de la preşedintele comitetului electoral şi prezideazã adunarea generalã.
(5) Preşedintele adunãrii generale îndeplineşte în principal urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã numãrãtoarea voturilor;
b) întocmeşte procesul-verbal cu privire la desfãşurarea alegerilor şi rezultatele votului şi îl transmite Consiliului Superior al Magistraturii.
(6) La începerea lucrãrilor adunãrii generale preşedintele desemneazã 2 magistraţi, dintre magistraţii prezenţi care nu şi-au depus candidatura, pentru a-l ajuta la îndeplinirea atribuţiilor ce i-au fost încredinţate.
(7) Dupã desemnarea magistraţilor care îl vor ajuta, preşedintele verificã mai întâi dacã adunarea generalã este legal constituitã. În acest scop, strigã în ordine alfabeticã numele magistraţilor care se aflã pe lista electoralã şi stabileşte dacã persoanele trecute pe listã sunt prezente în adunarea generalã. Preşedintele îi marcheazã în coloana corespunzãtoare a listei electorale pe magistraţii prezenţi. Dacã este realizatã prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul magistraţilor înscrişi pe listã, preşedintele declarã cã adunarea generalã este legal constituitã şi cã votarea poate avea loc.
(8) În cazul în care nu se întrunesc cele douã treimi din numãrul magistraţilor înregistraţi pe liste, preşedintele declarã cã adunarea generalã nu este legal constituitã. În aceeaşi zi preşedintele convoacã adunarea generalã pentru o datã ulterioarã, fixatã între a 3-a şi a 5-a zi lucrãtoare, şi declarã cã la acea datã se va vota indiferent de procentul prezenţei celor înscrişi pe lista electoralã.
(9) Imediat dupã încheierea adunãrii generale în care nu s-a putut vota, comitetul electoral în cauzã întocmeşte un anunţ scris cu privire la data şi locul pentru noua adunare generalã, care se afişeazã la sediile instanţelor, respectiv ale parchetelor vizate.

SECŢIUNEA a III-a
Votarea

ART. 25
(1) Fiecare magistrat are dreptul de a vota un numãr de candidaţi egal cu numãrul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii care reprezintã categoria de instanţe sau parchete la care funcţioneazã magistratul, respectiv:
a) judecãtorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aleg ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în adunarea lor generalã, 2 judecãtori de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
b) procurorii de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aleg ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în adunarea lor generalã, un procuror de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
c) procurorii de la Parchetul Naţional Anticorupţie aleg ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în adunarea lor generalã, un procuror de la Parchetul Naţional Anticorupţie;
d) judecãtorii de la curţile de apel aleg ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în adunãrile lor generale, 4 judecãtori de la curţile de apel;
e) procurorii de la parchetele de pe lângã curţile de apel aleg ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în adunãrile lor generale, un procuror de la parchetele de pe lângã curţile de apel;
f) judecãtorii de la tribunale şi tribunale specializate aleg ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în adunãrile lor generale, 2 judecãtori de la tribunale şi tribunale specializate;
g) procurorii de la parchetele de pe lângã tribunale şi tribunalele specializate aleg ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în adunãrile lor generale, un procuror de la parchetele de pe lângã tribunale şi tribunalele specializate;
h) judecãtorii de la judecãtorii aleg ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în adunãrile lor generale, un judecãtor de la judecãtorii;
i) procurorii de la parchetele de pe lângã judecãtorii aleg ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în adunãrile lor generale, un procuror de la parchetele de pe lângã judecãtorii.
(2) Au drept de vot numai magistraţii înscrişi în lista electoralã.
(3) Buletinele de vot şi plicurile se înmâneazã de cãtre preşedintele adunãrii generale sau, la cererea sa, de cãtre magistraţii care îl ajutã, dupã ce se verificã dacã votantul este înregistrat în lista electoralã. Participarea votantului la alegeri se va menţiona în coloana corespunzãtoare a listei electorale.
(4) Dreptul de vot se exercitã prin bifarea cercului aflat lângã numele unui candidat cu o cruce şi prin introducerea buletinului de vot în urnã, introdus într-un plic.
(5) Dacã un votant a fãcut o greşealã în completarea buletinului de vot sau a invalidat din greşealã buletinul de vot ori plicul, acesta poate solicita un nou buletin, respectiv un plic, în schimbul celui deteriorat, atât timp cât buletinul nu a fost introdus în urnã. În acest caz, preşedintele adunãrii generale distruge imediat, în prezenţa votantului, hârtiile înapoiate. Incidentul se menţioneazã în procesulverbal al adunãrii generale.
(6) Un votant care, din cauza unei afecţiuni fizice, este împiedicat sã îşi exprime personal votul, poate desemna o persoanã de încredere pentru a-l ajuta la exprimarea votului. Votantul în cauzã îl informeazã pe preşedintele adunãrii generale despre aceasta. Preşedintele adunãrii generale sau unul dintre judecãtorii desemnaţi sã îl ajute pe acesta nu poate fi desemnat ca asistent pentru exprimarea votului.
(7) Preşedintele adunãrii generale ia toate mãsurile necesare pentru a asigura confidenţialitatea completãrii buletinului de vot şi a introducerii acestuia în plic, în încãperea unde se desfãşoarã adunarea generalã. Înainte de a începe votarea, preşedintele adunãrii generale se asigurã de faptul cã urna este goalã. În urma acestei verificãri, preşedintele sigileazã urna. Urna trebuie realizatã în aşa fel încât plicurile sã nu poatã fi scoase înainte ca urna sã fie redeschisã dupã terminarea votãrii.
(8) În timpul desfãşurãrii adunãrii generale, preşedintele şi cel puţin unul dintre cei 2 magistraţi desemnaţi sã îl ajute pe acesta trebuie sã fie prezenţi în permanenţã.
(9) În cazul în care, din diverse motive, lucrãrile adunãrii generale se întrerup sau dacã, din anumite motive, este imposibilã numãrarea voturilor şi stabilirea rezultatului votului imediat dupã ce preşedintele declarã votarea încheiatã, preşedintele închide şi sigileazã urna pânã la momentul respectiv, astfel încât sã fie imposibilã introducerea sau scoaterea buletinelor de vot fãrã a distruge sigiliul. La redeschiderea procesului de votare sau înainte de scoaterea plicurilor pentru numãrarea voturilor, preşedintele verificã dacã sigiliul este intact.
(10) Dupã scurgerea perioadei stabilite pentru exprimarea votului, preşedintele declarã cã numai magistraţii prezenţi în încãperea unde are loc adunarea generalã şi care încã nu şi-au exprimat votul pot vota. Preşedintele declarã încheiatã procedura de vot.

SECŢIUNEA a IV-a
Stabilirea rezultatului alegerilor

ART. 26
(1) Imediat dupã declararea procedurii de vot ca fiind încheiatã, preşedintele, cu ajutorul celor 2 magistraţi desemnaţi în acest scop, dupã deschiderea urnei, numãrã public voturile.
(2) Preşedintele şi magistraţii care îl asistã comparã numãrul buletinelor de vot introduse în plic cu numãrul persoanelor care au votat, conform marcãrilor din listele electorale, şi verificã valabilitatea buletinelor de vot.
(3) Votul nu este valabil exprimat:
a) dacã buletinul de vot a fost introdus în urnã fãrã sã fi fost în prealabil introdus în plicul de vot;
b) dacã buletinul de vot nu a fost înmânat de cãtre preşedintele adunãrii generale sau de cãtre un magistrat desemnat de acesta;
c) dacã voinţa votantului nu reiese clar din buletinul de vot;
d) dacã buletinul de vot conţine un semn distinctiv, o adãugare, o condiţionare sau rezervã;
e) dacã au fost marcate mai multe nume decât numãrul permis, conform art. 25 alin. (1).
(4) În cazul în care preşedintele sau unul dintre magistraţii care îl ajutã pune la îndoialã valabilitatea unui vot, preşedintele şi magistraţii care îl ajutã hotãrãsc de îndatã, cu majoritate, dacã votul se considerã valabil sau nul. Respectivele buletine de vot vor fi numerotate consecutiv şi pãstrate separat de celelalte buletine de vot.
(5) Voturile valabil exprimate pe care le primeşte fiecare candidat se adunã.
(6) La finalizarea numãrãrii voturilor, preşedintele pronunţã public rezultatul alegerilor şi apoi declarã adunarea generalã închisã.

SECŢIUNEA a V-a
Procesele-verbale ale alegerilor

ART. 27
(1) Preşedintele întocmeşte procesul-verbal al adunãrii generale. Procesul-verbal se semneazã de cãtre preşedinte şi de cãtre cei 2 magistraţi care îl ajutã.
(2) Procesul-verbal conţine urmãtoarele menţiuni:
a) rezultatul strigãrii listei pentru verificarea prezenţei a cel puţin douã treimi din numãrul magistraţilor înscrişi în lista electoralã respectivã;
b) data şi locul anunţate pentru o nouã întrunire a adunãrii generale, în cazul în care rata de participare de douã treimi nu a fost realizatã la deschiderea adunãrii generale;
c) numãrul buletinelor de vot şi/sau de plicuri distruse şi înlocuite, conform art. 25 alin. (5), şi motivele care au condus la înlocuire;
d) numãrul total de voturi exprimate;
e) numãrul total de voturi nule;
f) motivele pentru luarea oricãrei hotãrâri, conform art. 26 alin. (4), privitoare la valabilitatea sau nulitatea unui vot;
g) numãrul total de voturi valabile obţinute de fiecare candidat;
h) lista cuprinzând numele tuturor candidaţilor, în ordinea descrescãtoare a numãrului de voturi obţinute în adunarea generalã;
i) numãrul de buletine de vot nefolosite şi anulate.
(3) Orice incident apãrut în cursul adunãrii generale trebuie menţionat în procesul-verbal.
(4) În cel mult o zi lucrãtoare de la data ţinerii alegerilor, preşedintele fiecãrei adunãri generale transmite prin fax şi prin poştã la Consiliul Superior al Magistraturii un duplicat al procesului-verbal al adunãrii generale pe care a prezidat-o.

SECŢIUNEA a VI-a
Verificarea legalitãţii procedurilor de alegere

ART. 28
(1) Consiliul Superior al Magistraturii verificã legalitatea procedurilor de alegere, din oficiu sau la sesizarea oricãrui magistrat.
(2) În termen de 5 zile de la data alegerilor, magistraţii pot depune la Consiliul Superior al Magistraturii contestaţii cu privire la legalitatea procedurilor de alegere.
(3) Contestaţiile se soluţioneazã de cãtre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, în termen de 3 zile de la data sesizãrii. Modul de soluţionare a contestaţiilor se comunicã magistratului care a fãcut sesizarea.

SECŢIUNEA a VII-a
Mãsuri în cazul încãlcãrii procedurilor de alegere

ART. 29
(1) În cazul în care se constatã încãlcãri ale legii în procedurile de alegere, Consiliul Superior al Magistraturii dispune mãsurile necesare pentru înlãturarea acestora.
(2) Consiliul Superior al Magistraturii dispune repetarea alegerilor numai la acele instanţe şi parchete la care încãlcarea legii a avut drept consecinţã influenţarea rezultatelor alegerilor.
(3) În cazul în care se constatã cã magistratul nu era eligibil la momentul alegerilor, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii declarã alegerea respectivului magistrat nulã. Plenul îl notificã de îndatã pe magistrat referitor la aceasta, indicând motivele pentru hotãrârea sa. Magistratul clasat al doilea la aceleaşi alegeri va fi declarat ales. În cazul în care nu a existat nici un alt contracandidat la aceleaşi alegeri sau în cazul în care nici unul dintre magistraţii clasaţi pe poziţii inferioare nu acceptã alegerea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii organizeazã noi alegeri pentru ocuparea respectivei funcţii.
(4) În cazul în care se hotãrãşte repetarea alegerilor sau o parte din procedurile de alegere, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii stabileşte totodatã şi data pentru noile alegeri.
(5) Hotãrârile Plenului luate conform alin. (1)-(4) se publicã de îndatã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
(6) Prevederile prezentului regulament se aplicã în mod corespunzãtor în cazul în care Plenul Consiliului Superior al Magistraturii organizeazã noi alegeri. În acest caz, noua procedurã de alegere se limiteazã la anumite instanţe, parchete sau adunãri generale comune, iar prevederile privind afişarea documentelor la instanţe şi parchete se aplicã numai instanţelor şi parchetelor respective.

SECŢIUNEA a VIII-a
Lista magistraţilor aleşi

ART. 30
(1) Dupã primirea proceselor-verbale ale adunãrilor generale pentru alegerea magistraţilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii întocmeşte o listã separatã pentru fiecare dintre categoriile de instanţe şi parchete, indicând în ordine descrescãtoare numãrul de voturi obţinute de fiecare candidat în adunãrile generale.
(2) În conformitate cu rezultatele alegerilor, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va declara aleşi:
a) 2 judecãtori de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au obţinut cel mai mare numãr de voturi în adunarea generalã a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;
b) un procuror de la Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a obţinut cel mai mare numãr de voturi în adunarea generalã a Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
c) un procuror de la Parchetul Naţional Anticorupţie, care a obţinut cel mai mare numãr de voturi în adunarea generalã a Parchetului Naţional Anticorupţie;
d) 4 judecãtori de la curţile de apel, care au obţinut cel mai mare numãr de voturi în adunãrile generale ale curţilor de apel;
e) 2 judecãtori de la tribunale şi tribunale specializate, care au obţinut cel mai mare numãr de voturi în adunãrile generale ale tribunalelor şi tribunalelor specializate;
f) un judecãtor de la judecãtorii, care a obţinut cel mai mare numãr de voturi în adunãrile generale ale judecãtoriilor;
g) un procuror de la parchetele de pe lângã curţile de apel, care a obţinut cel mai mare numãr de voturi în adunãrile generale ale parchetelor de pe lângã curţile de apel;
h) un procuror de la parchetele de pe lângã tribunale şi tribunale specializate, care a obţinut cel mai mare numãr de voturi în adunãrile generale ale parchetelor de pe lângã tribunale şi tribunalele specializate;
i) un procuror de la parchetele de pe lângã judecãtorii, care a obţinut cel mai mare numãr de voturi în adunãrile generale ale parchetelor de pe lângã judecãtorii.
(3) În cazul în care 2 sau mai mulţi candidaţi au obţinut un numãr egal de voturi, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii îl va declara ales pe magistratul cu cea mai mare vechime efectivã în magistraturã. În situaţia în care magistraţii au şi vechimea efectivã egalã, se va proceda la tragere la sorţi în prezenţa acestora.

SECŢIUNEA a IX-a
Transmiterea listei cu magistraţii aleşi la Biroul permanent al Senatului

ART. 31
Imediat dupã stabilirea rezultatelor alegerilor, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii transmite Biroului permanent al Senatului lista magistraţilor aleşi.

SECŢIUNEA a X-a
Informarea magistraţilor aleşi şi publicarea rezultatelor alegerilor

ART. 32
(1) Imediat dupã stabilirea rezultatelor alegerilor, Comitetul Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii îi informeazã pe magistraţii aleşi prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire.
(2) Rezultatele alegerilor se publicã de îndatã pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi se afişeazã la sediile tuturor instanţelor şi parchetelor, pentru o perioadã de douã sãptãmâni.
(3) Publicarea rezultatelor alegerilor include, enumerate separat pentru fiecare categorie de magistraţi aleşi, reprezentaţi în Consiliul Superior al Magistraturii:
a) numãrul magistraţilor înscrişi în listele electorale;
b) numãrul magistraţilor care şi-au exprimat votul;
c) numãrul buletinelor de vot valabile şi al celor nule;
d) numãrul de voturi valabile;
e) numãrul de voturi obţinute de fiecare candidat, în ordine descrescãtoare;
f) numele şi funcţia oficialã ale magistraţilor aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii.

SECŢIUNEA a XI-a
Şedinţa de constituire

ART. 33
(1) În termen de 15 zile de la publicarea hotãrârilor Senatului privind validarea şi alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, prevãzute în <>art. 22 din Legea nr. 317/2004 , preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie convoacã membrii Consiliului Superior al Magistraturii în şedinţa de constituire.
(2) În şedinţa de constituire, prezidatã de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sunt aleşi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi se stabilesc responsabilitãţile membrilor acestuia pe domenii de activitate.

CAP. VI
Dispoziţii finale

SECŢIUNEA I
Afişarea la instanţe şi parchete

ART. 34
(1) Pentru cazurile în care <>Legea nr. 317/2004 sau prezentul regulament stipuleazã cã un document urmeazã sã fie afişat la sediile instanţelor sau ale parchetelor, anunţul se va afişa pe sau lângã uşa de intrare a instanţei sau a parchetului, cu excepţia listelor electorale şi a prezentului regulament, care vor fi puse la dispoziţie la registratura instanţelor şi parchetelor, pentru a fi consultate de cãtre magistraţi.
(2) Preşedinţii comitetelor electorale locale transmit documentele şi lista electoralã grefierului însãrcinat cu activitatea de registraturã, pentru a fi afişate, indicând perioada pentru care vor fi afişate. În momentul afişãrii, grefierul va nota data şi ora afişãrii pe document, însoţite de semnãtura sa. În momentul retragerii documentului de la afişier, grefierul noteazã data şi ora retragerii, însoţite de semnãtura sa. Grefierul transmite de îndatã documentul retras preşedintelui comitetului electoral local, care îl va pãstra împreunã cu celelalte documente electorale, conform art. 38.

SECŢIUNEA a II-a
Comunicãrile

ART. 35
Dacã prin lege sau prin prezentul regulament nu se prevede altfel, comunicãrile se fac conform art. 86 din Codul de procedurã civilã.

SECŢIUNEA a III-a
Modul de calcul al termenelor

ART. 36
Prevederile art. 101 din Codul de procedurã civilã se aplicã în mod corespunzãtor pentru calcularea termenelor stipulate în prezentul regulament. Zilele lucrãtoare, conform prezentului regulament, sunt zilele sãptãmânii de luni pânã vineri, cu excepţia sãrbãtorilor legale. Termenele se împlinesc la ora 16,00 a ultimei zile.

SECŢIUNEA a IV-a
Depunerea documentelor

ART. 37
Documentele care se transmit comitetului electoral local se depun la registratura instanţei sau a parchetului unde îşi are sediul respectivul comitet electoral. Documentele care se transmit Consiliului Superior al Magistraturii şi Comitetului Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii se depun la Registratura generalã a Consiliului Superior al Magistraturii.

SECŢIUNEA a V-a
Pãstrarea înscrisurilor referitoare la alegeri

ART. 38
Înscrisurile referitoare la alegeri se vor afla în pãstrarea comitetului electoral corespunzãtor locului unde au fost întocmite, locului unde au fost primite respectivele documente, în condiţiile legii.

SECŢIUNEA a VI-a
Expirarea mandatului

ART. 39
(1) Mandatul magistratului membru în funcţie al Consiliului Superior al Magistraturii expirã la momentul deschiderii şedinţei de constituire a Plenului noului Consiliu Superior al Magistraturii, la convocarea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie conform <>art. 23 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 .
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã în mod corespunzãtor şi mandatului Comitetului Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii.
ART. 40
Prezentul regulament se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ANEXA 1


────────
la regulament
──────────────

Instanţa/Parchetul ..............................
Localitatea .....................................
Str. .............................. nr. .........
Telefon/Fax .....................................

LISTA ELECTORALĂ





┌─┬────┬──────┬─────┬────────────┬────┬─────────┬────────┬────────┬──────┬─────┐
│N│Nu- │Pre- │Data │Data │Fun-│Instanta/│Prezenta│Partici-│Corec-│Menti│
│r│mele│numele│nas- │numirii │ctia│Parchet │in adu- │parea la│turi │uni │
│ │ │ │terii│în funcţia │ │ │nrea │alegeri │ │ │
│c│ │ │ │de magis- │ │ │generala│ │ │ │
│r│ │ │ │trat de │ │ │ │ │ │ │
│t│ │ │ │catre │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │Presedintele│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │Roamniei │ │ │ │ │ │ │
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
├─┼────┼──────┼─────┼────────────┼────┼─────────┼────────┼────────┼──────┼─────┤
└─┴────┴──────┴─────┴────────────┴────┴─────────┴────────┴────────┴──────┴─────┘



ANEXA 2


────────
la regulament
──────────────

Buletinele de vot pentru selecţionarea candidaţilor

BULETIN DE VOT
pentru selecţionarea unui candidat pentru alegerea
magistraţilor membri ai Consiliului Superior al
Magistraturii, reprezentând .........../(instanţele
sau parchetele, dupã caz).......

[Culoarea potrivit art. 15 alin. (3) din regulament]





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Numele şi prenumele ............................................. │
│ Data naşterii ................................................... │
(*) │ Data numirii în magistraturã .................................... │
│ Funcţia ......................................................... │
│ Instanţa.......................................................... │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
(*) │ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
(*) │ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
(*) │ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 3


────────
la regulament
──────────────

BULETIN DE VOT
pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii,
care reprezintã judecãtorii de la ........./(instanţele sau
parchetele, dupã caz).............

[Culoarea potrivit art. 23 alin. (2) din regulament]





┌───────────────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────┐
│Numele şi prenumele ...................... │ ├───────────────────────────┤
│Data naşterii ............................ │(*)│ │
(*)│Data numirii în magistraturã ............. │ │ │
│Funcţia................................... │ ├───────────────────────────┤
│Instanţa ................................. │(*)│ │
├───────────────────────────────────────────┤ │ │
│ │ ├───────────────────────────┤
(*)│ │ │ │
│ │(*)│ │
├───────────────────────────────────────────┤ ├───────────────────────────┤
(*)│ │ │ │
│ │(*)│ │
├───────────────────────────────────────────┤ ├───────────────────────────┤
(*)│ │ │ │
│ │(*)│ │
├───────────────────────────────────────────┤ ├───────────────────────────┤
(*)│ │ │ │
│ │(*)│ │
├───────────────────────────────────────────┤ ├───────────────────────────┤
(*)│ │ │ │
│ │(*)│ │
└───────────────────────────────────────────┘ └───────────────────────────┘



_______________
(*) Stampila pentru vot

______________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016