Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 3 aprilie 2000  privind dotarea, pastrarea si utilizarea armamentului de catre personalul autoritatii vamale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 3 aprilie 2000 privind dotarea, pastrarea si utilizarea armamentului de catre personalul autoritatii vamale

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 203 din 11 mai 2000

ART. 1
Pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu personalul vamal autorizat are dreptul sa poarte şi sa facã uz de arme de foc cu glont (pistoale) sau cu gaze, în condiţiile legii.
ART. 2
În baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 147/1996 privind organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale a Vamilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, categoriile de personal care au drept de portarma se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor, cu avizul ministrului de interne. Personalul vamal care are dreptul sa poarte şi sa facã uz de arma va fi stabilit de directorul general al Direcţiei Generale a Vamilor, cu aprobarea ministrului finanţelor, şi va fi avizat de organele de poliţie.
ART. 3
Dotarea autoritãţii vamale cu pistoale cu glont, munitie (12 bucãţi/arma) şi cu accesoriile aferente se asigura, în mod gratuit, de Ministerul de Interne prin inspectoratele de poliţie judeţene sau prin Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti.
ART. 4
În vederea autorizãrii pentru deţinerea şi folosirea de arme şi muniţii de cãtre autoritatea vamalã, Direcţia Generalã a Vamilor va depune cerere la inspectoratele de poliţie judeţene competente sau la Direcţia generalã de poliţie a municipiului Bucureşti.
Cererea trebuie sa cuprindã:
- denumirea şi sediul persoanei juridice;
- activitatea pentru care solicita autorizarea;
- autoritatea vamalã pentru care se solicita autorizarea.
ART. 5
Organele de poliţie elibereazã, vizeazã o data la 2 ani, preschimba ori retrag autorizaţiile de deţinere şi de folosire a armelor şi muniţiilor, în condiţiile legii.
ART. 6
Autoritatea vamalã autorizata pentru deţinerea de arme şi muniţii va solicita avizul organelor de poliţie competente, pentru personalul vamal, prin directorul general al Direcţiei Generale a Vamilor, în condiţiile art. 2 alin. 2, cu respectarea prevederilor legale.
ART. 7
Personalul vamal care a obţinut avizul organelor de poliţie va purta şi va folosi armele şi munitiile cu care a fost dotat numai în timpul şi în scopul îndeplinirii atribuţiilor ce îi revin, în baza ordinului de serviciu al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 3 la Regulamentul armelor de foc şi al muniţiilor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 679/1997 , şi care trebuie sa cuprindã:
- numele şi prenumele salariatului;
- domiciliul;
- seria şi numãrul actului de identitate, funcţia detinuta, marca, seria şi calibrul armei, cantitatea de munitie, semnatura conducatorului persoanei juridice şi ştampila, spaţii pentru viza anuala a organelor de poliţie.
ART. 8
Personalul vamal care a obţinut avizul organelor de poliţie sa detina şi sa foloseascã în interesul serviciului arme de foc şi muniţii are obligaţia sa efectueze activitãţi de pregãtire profesionalã specifica privind cunoaşterea şi manipularea armamentului din dotare, precum şi uzul de arma.
Aceste activitãţi se organizeazã de Direcţia de inspecţie şi control intern pentru activitate vamalã, de conducerea Direcţiei de supraveghere şi control vamal sau a direcţiei regionale vamale ierarhic superioare, pe baza tematicii întocmite anual şi prezentate spre aprobare organelor de poliţie.
În cadrul activitãţii de pregãtire profesionalã se executa trageri cu armamentul din dotare, organizate şi conduse de organele de poliţie competente. Munitia necesarã pentru executarea tragerilor de instruire şi antrenament, precum şi materialele de pregãtire de lupta vor fi asigurate, contra cost, de unitãţile de poliţie care au efectuat dotarea autoritãţii vamale respective.
Repararea armamentului defect se face de cãtre armurierul unitãţii de poliţie care a efectuat dotarea, în mod gratuit, cu excepţia cazurilor în care se constata ca defectul se datoreazã folosirii necorespunzãtoare a armamentului, situaţie în care costul va fi imputat persoanei vinovate de producerea pagubei.
ART. 9
Autoritatea vamalã autorizata sa detina şi sa foloseascã arme are obligaţia ca dupã terminarea orelor de program sa impunã deţinãtorilor depunerea armamentului la sediul Direcţiei Generale a Vamilor, la sediile direcţiilor regionale vamale sau la sediile organelor de poliţie cele mai apropiate, cu care Direcţia Generalã a Vamilor va încheia protocoale.
ART. 10
Predarea-preluarea armamentului şi a muniţiei de cãtre persoanele autorizate sa le detina se va face la locurile de pãstrare sau de depozitare, pe baza tichetelor inlocuitoare sau prin semnatura într-un registru special.
Dupã efectuarea operaţiunilor de predare-preluare a armelor şi a muniţiilor uşile dulapurilor şi ale camerelor se sigileaza. La Direcţia Generalã a Vamilor şi la sediile direcţiilor regionale vamale camerele în care se afla dulapurile pentru pãstrarea armelor şi muniţiilor trebuie sa aibã usi metalice prevãzute cu doua sisteme de închidere, cu cheie, cu grilaje metalice cu bare de minimum 14 mm grosime şi cu ochiuri de 10 x 10 cm, asigurate cu sisteme de alarmare alimentate cu energie electrica de la reţea şi de la o baterie cu acumulatori, şi sa dispunã de o gura de aerisire de 20 x 20 cm, cu grilaj metalic încadrat în zid, prevãzut cu sita metalicã.
Pentru aceste camere se asigura paza fizica înarmatã permanenta, prin serviciul operativ organizat la sediile Direcţiei Generale a Vamilor şi ale direcţiilor regionale vamale. În interiorul acestor camere este interzisã pãstrarea oricãror alte obiecte care nu au legatura cu activitatea respectiva.
Gestionãrii de arme şi de munitie vor fi numiţi prin decizie a directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor.
ART. 11
La nivelul Direcţiei Generale a Vamilor se va constitui Comisia de control privind armamentul din dotarea autoritãţii vamale, care va avea urmãtoarele atribuţii:
- controlul asupra modului de stocare, întreţinere şi predare-preluare a armelor şi a muniţiilor, la autoritatea vamalã care a primit autorizaţie din partea organelor competente;
- verificarea nivelului de cunoştinţe privind întreţinerea şi manuirea armamentului din dotare de cãtre personalul vamal autorizat sa detina şi sa foloseascã armamentul din dotare;
- efectuarea cercetãrilor preliminare (în paralel cu organele de poliţie) în cazul uzului de arma. Rezultatele constatãrilor vor fi consemnate într-un raport care va fi înaintat directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor, cu eventuale propuneri de sancţionare disciplinarã, materialã sau civilã, atunci când este cazul.
Comisia de control privind armamentul din dotarea autoritãţii vamale, cu activitate permanenta, va fi alcãtuitã din 5 membri din cadrul Direcţiei de supraveghere şi control vamal şi al Direcţiei de inspecţie şi control intern pentru activitate vamalã. Membrii comisiei vor fi numiţi prin decizie a directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor.
ART. 12
Autoritatea vamalã autorizata sa detina şi sa foloseascã arme şi muniţii este obligatã:
a) sa înainteze autorizaţia pentru viza, în perioada şi la datele stabilite, la organul de poliţie în a cãrui raza teritorialã îşi are sediul;
b) sa anunţe schimbarea sediului, cu cel puţin 10 zile înainte de producerea acestei schimbãri, la organul de poliţie în a cãrui raza teritorialã este situat noul sediu, pentru efectuarea mentiunilor corespunzãtoare în autorizaţie;
c) sa anunţe în scris imediat, dar nu mai târziu de 24 de ore din momentul când a luat cunostinta despre pierderea, furtul ori distrugerea autorizaţiei, la organul de poliţie care a eliberat-o, solicitând emiterea unui nou document;
d) sa comunice în scris, în termen de 10 zile, organului de poliţie competent despre încetarea activitãţii care a determinat eliberarea autorizaţiei, anexând autorizaţia care urmeazã sa fie retrasã;
e) sa prezinte în termen de 10 zile la organul de poliţie competent actele care dovedesc dobândirea de arme;
f) sa se supunã controlului exercitat de organele de poliţie competente referitor la deţinerea, portul, folosirea şi operaţiunile desfãşurate cu armamentul din dotare;
g) în cazul furtului sau al pierderii armamentului din dotare sa anunţe, în termen de 24 de ore, cel mai apropiat organ de poliţie;
h) în cazul uzului de arma sa anunţe, în cel mai scurt timp, organele competente.
ART. 13
Prin uz de arma se înţelege executarea tragerii cu arma de foc asupra persoanelor sau bunurilor. Personalul vamal care este dotat cu arme de foc poate face uz de arma pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în urmãtoarele situaţii:
a) impotriva persoanelor care riposteaza sau incearca sa riposteze cu arma ori cu alte obiecte care pun în pericol viata sau integritatea corporalã a personalului vamal ori care incearca fortarea trecerii frontierei de stat fãrã a avea acceptul organismelor abilitate care îşi desfãşoarã activitatea în punctele de trecere a frontierei;
b) impotriva oricãrui mijloc de transport folosit de persoanele prevãzute la lit. a).
ART. 14
Personalul vamal autorizat sa detina şi sa foloseascã arme şi muniţii poate face uz de arma numai în legitima apãrare sau în stare de necesitate, potrivit legii.
ART. 15
Uzul de arma se poate face numai dupã ce s-au fãcut somatiile legale.
Somaţia se face prin cuvântul "STAI!". În caz de nesupunere se someaza din nou prin cuvintele "STAI, CA TRAG!". Dacã cel în cauza nu se supune nici de aceasta data, se someaza prin tragerea unui foc de arma în sus, în plan vertical.
În cazul în care, dupã executarea somaţiei legale, persoana în cauza nu se supune, se poate face uz de arma impotriva acesteia.
În cazuri deosebite se poate face uz de arma fãrã somaţie, dacã lipseşte timpul necesar pentru aceasta.
În cazul folosirii armelor impotriva autovehiculelor, se executa un foc de arma în plan vertical, iar apoi se trage în pneurile acestora, în scopul imobilizarii.
Uzul de arma în condiţiile şi în situaţiile prevãzute la art. 13 se va face în asa fel încât sa conducã la imobilizarea celor impotriva cãrora se foloseşte arma, traganduse, pe cat posibil, la picioare, pentru a se evita cauzarea morţii acestora.
Dacã prin uzul de arma s-a atins scopul prevãzut la alin. 6, înceteazã folosirea armamentului din dotare. Persoanei ranite trebuie sa i se acorde primul ajutor şi îngrijiri medicale.
Despre eveniment se va raporta imediat, pe cale ierarhica, directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor, precum şi organelor competente.
Se va evita, pe cat posibil, uzul de arma impotriva minorilor, femeilor şi batranilor.
ART. 16
Se interzice uzul de arma:
a) impotriva copiilor, femeilor vizibil gravide, cu excepţia cazurilor în care faptuiesc un atac armat sau în grup, care pune în pericol viata sau integritatea corporalã a personalului vamal;
b) în situaţiile în care s-ar primejdui viata altor persoane ori s-ar viola teritoriul, spaţiul aerian sau apele naţionale ale unui stat vecin.
ART. 17
În acţiunile întreprinse personalul vamal poate solicita ajutor organelor de poliţie, poliţiei de frontiera sau oricãrei alte autoritãţi pentru prevenirea şi combaterea fraudei vamale.
ART. 18
În timpul serviciului personalul vamal autorizat sa detina şi sa foloseascã arme şi muniţii va purta uniforma regulamentara, iar armamentul şi munitia se poarta în baza ordinului de serviciu emis de conducerea profesionalã, dupã obţinerea avizului inspectoratului judeţean de poliţie sau al Direcţiei generale de poliţie a municipiului Bucureşti.
ART. 19
Autoritatea vamalã autorizata va avea periodic un program de pregãtire teoreticã şi practica a personalului autorizat, constând în studiul şi dezbaterea actelor normative, a regulamentelor şi ordinelor privitoare la deţinerea şi uzul armelor şi muniţiilor, trageri cu armamentul din dotare, alte activitãţi de pregãtire specifica.
Pentru coordonarea acestor activitãţi se vor constitui, la nivelul fiecãrei direcţii regionale vamale, colective permanente formate din 3 membri, numiţi de directorul acesteia.
ART. 20
Programul de pregãtire şi tragere cu armamentul din dotare se realizeazã în poligoane amenajate ale unitãţilor Ministerului Apãrãrii Naţionale sau ale Ministerului de Interne ori ale altor instituţii autorizate, pe baza convenţiilor încheiate cu comandamentele acestora.
ART. 21
Încãlcarea dispoziţiilor prezentului regulament atrage, dupã caz, rãspunderea civilã, materialã, disciplinarã sau penalã, în conformitate cu actele normative în vigoare.




──────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016