Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 28 februarie 1997  privind acordarea exceptarii, pe categorii de intelegeri, decizii de asociere ori practici concertate, de la interdictia prevazuta la   art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996 *)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 28 februarie 1997 privind acordarea exceptarii, pe categorii de intelegeri, decizii de asociere ori practici concertate, de la interdictia prevazuta la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996 *)

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 56 bis din 3 aprilie 1997
*) Regulamentul a fost aprobat de Plenul Consiliului Concurentei şi pus în aplicare prin <>Ordinul nr. 34/1997 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 21 martie 1997.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Categorii de înţelegeri, decizii de asociere ori practici concertate
(1) Categoriile de înţelegeri, decizii de asociere pri practici concertate, denumite în continuare acorduri, susceptibile de a fi exceptate de la aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, sînt urmãtoarele:
- acorduri pentru distribuţie exclusiva;
- acorduri pentru cumpãrare exclusiva;
- acorduri de cercetare-dezvoltare;
- acorduri de specializare;
- acorduri pentru transfer de tehnologie şi/sau know-how;
- acorduri de franciza;
- acorduri de distribuţie, service şi piese de schimb în perioada de garanţie şi postgaranţie, pentru autovehicule;
- acorduri în domeniul asigurãrilor.
(2) Condiţiile de exceptare pentru acordurile menţionate la alin. (1) sînt stabilite în cap. II-IX.

CAP. 2
Condiţiile de exceptare pentru acordurile de distribuţie exclusiva

ART. 2
Obiectul exceptarii
În baza prevederilor art. 5 alin. (5) din Legea concurentei, se excepteazã de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din lege, în condiţiile prezentului regulament, acordurile dintre doi agenţi economici prin care se convine ca una dintre pãrţi sa livreze numai celeilalte pãrţi anumite produse în vederea revinzarii pe piata româneascã sau pe o parte a acesteia.
ART. 3
Restrictionari ale concurentei impuse celor doua pãrţi prin acord, care se excepteazã de la interdicţie
Consiliul Concurentei poate excepta acordurile de distribuţie exclusiva, menţionate la art. 1 din prezentul regulament, care cuprind urmãtoarele clauze care, în condiţii particulare, restrictioneaza concurenta în înţelesul art. 5 alin. (1) din Legea concurentei:
1. Obligaţia furnizorului de a livra numai distribuitorului exclusiv produsele convenite în acord, în teritoriul convenit.
2. Restrictionari impuse distribuitorului exclusiv:
a) obligaţia de a nu produce sau de a nu distribui produse care concureazã cu cele convenite prin acordul de distribuţie exclusiva încheiat cu furnizorul;
b) obligaţia de a obţine pentru revinzare produsele convenite doar de la cealaltã parte la acordul de distribuţie exclusiva încheiat;
c) obligaţia de a se abţine sa caute clienţi, sa înfiinţeze vreo sucursala şi sa menţinã vreun depozit de distribuţie în afarã teritoriului convenit, pentru produsele convenite prin acordul de distribuţie exclusiva încheiat.
3. Distribuitorul exclusiv poate prelua, în totalitate sau parţial, şi urmãtoarele obligaţii:
a) sa cumpere produsele în sortimentul complet sau în cantitãţile minime convenite prin acord;
b) sa vinda produsele convenite sub mãrcile comerciale sau ambalate şi prezentate asa cum specifica furnizorul;
c) sa ia mãsuri pentru promovarea vinzarilor şi, în special:
- sa facã publicitate;
- sa menţinã reţeaua de comercializare şi mãrfurile la vînzare;
- sa furnizeze clienţilor servicii în perioada de garanţie;
- sa foloseascã personal cu instruire de specialitate economicã sau tehnica.
ART. 4
Restrictionari ale concurentei, care exclud de la exceptare acordurile de distribuţie exclusiva
Consiliul Concurentei nu va acorda exceptarea de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei pentru acordurile de distribuţie exclusiva care prevãd sau conduc la oricare dintre urmãtoarele restrictionari ale concurentei:
1. producãtori de produse identice sau de produse considerate de utilizatori substituibile din punct de vedere al caracteristicilor, al preţului şi utilitãţii convin prin acord distribuţia exclusiva reciprocã pentru astfel de produse;
2. producãtori de produse identice sau de produse considerate de utilizatori substituibile din punct de vedere al caracteristicilor, al preţului şi utilitãţii convin prin acord distribuţia exclusiva nereciproca pentru astfel de produse, în afarã de cazul în care cel puţin una dintre pãrţile la acord deţine o pondere de piata de maximum 5%;
3. utilizatorii pot obţine produsele specificate în acord, în aria de exclusivitate convenitã, numai de la distribuitorul exclusiv şi nu au o sursa alternativa de aprovizionare în afarã teritoriului convenit prin acordul de distribuţie exclusiva;
4. una sau ambele pãrţi la acord creeazã dificultãţi intermediarilor sau utilizatorilor la obţinerea produselor specificate în acord de la alţi distribuitori existenţi pe piata româneascã sau, atunci cînd nu exista sursa alternativa de aprovizionare pe piata româneascã, la importul acestor produse, în special atunci cînd una sau ambele pãrţi:
a) îşi exercita drepturile de proprietate industriala pentru a impiedica pe distribuitori sau pe utilizatori sa obţinã din import produsele specificate în acord sau sa le vinda în teritoriul delimitat corespunzãtor în acord;
b) îşi exercita alte drepturi sau iau alte mãsuri pentru a impiedica pe distribuitori sau pe utilizatori sa obţinã din import produsele convenite în acord sau sa le vinda în teritoriul stabilit prin acord.
ART. 5
Notificarea acordurilor de distribuţie exclusiva şi obţinerea deciziei Consiliului Concurentei
(1) În baza prevederilor art. 5 alin. (7) din Legea concurentei, notificarea acordurilor de distribuţie exclusiva, menţionate la art. 1 din prezentul regulament, informaţiile şi documentele care trebuie furnizate, examinarea notificãrilor şi emiterea deciziilor Consiliului Concurentei se vor face în conformitate cu prevederile prezentului regulament, formularul de notificare fiind cuprins în anexa nr. 1/1.
(2) În condiţiile de procedura menţionate la alin. (1), Consiliul Concurentei va putea acorda, de la caz la caz, prin decizie, beneficiul exceptarii acordului de distribuţie exclusiva de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei.
(3) În cazurile pentru care s-a emis decizie de neincadrare, acordul în cauza neputind beneficia de exceptarea pentru categoria acordurilor de distribuţie exclusiva, agenţii economici vor putea inainta cerere de dispensa la Consiliul Concurentei, în condiţiile art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, în baza art. 5 alin. (4) şi (6) din lege şi a Regulamentului pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea concurentei nr. 21/1996 , privind practicile anticoncurentiale, emis de Consiliul Concurentei.
ART. 6
Alte prevederi
(1) Art. 4 alin. (1) şi (2) se aplica, de asemenea, atunci cînd produsele menţionate sînt fabricate de cãtre alţi agenţi economici, legaţi de una dintre pãrţile la acordul de distribuţie exclusiva; la ponderea de piata a fiecãrei pãrţi la acord, dacã este cazul, se va adauga ponderea de piata a agenţilor economici legaţi de aceasta.
(2) Prin agent economic legat de una dintre pãrţi se înţelege:
a) agenţii economici la care una dintre pãrţile la acord deţine, direct sau indirect:
- mai mult de jumãtate din capitalul social sau din active;
sau
- puterea de a exercita mai mult de jumãtate din drepturile de vot;
sau
- puterea de a desemna mai mult de jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie sau ai organelor care îl reprezintã legal pe agentul economic;
sau
- dreptul de a conduce afacerile agentului economic;
b) agenţii economici care deţin, direct sau indirect, la unele dintre pãrţile la acord, drepturile sau puterile enumerate la lit. a);
c) asociaţiile de agenţi economici, la care unul dintre agenţii economici mentionati la lit. b) deţine, direct sau indirect, drepturile sau puterile enumerate la lit. a);
d) agenţii economici, societãţile în comun (asociaţiile de agenţi economici), la care pãrţile participante la acord sau agenţii economici legaţi de ele deţin controlul în comun în baza drepturilor sau puterilor enumerate la alin. (2) lit. a), sînt consideraţi ca fiind legaţi de fiecare dintre pãrţile participante la acordul de distribuţie exclusiva.
(3) În condiţiile prezentului regulament, acordurile de distribuţie exclusiva sînt exceptate şi în cazul în care 2 ani financiari consecutivi din perioada de valabilitate a acordului ponderea de piata de 5% este depãşitã cu cel mult 10% .
(4) Exceptarea în condiţiile alin. (3) se aplica şi atunci cînd ponderea de piata de 5% este depãşitã cu cel mult 10% pe o perioada de 6 luni de la sfîrşitul ultimului an financiar din perioada pentru care este prevãzutã exceptarea.

CAP. 3
Condiţiile de exceptare pentru acordurile de cumpãrare exclusiva

ART. 7
Obiectul exceptarii
În baza prevederilor art. 5 alin. (5) din Legea concurentei, se excepteazã de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din lege, în condiţiile prezentului regulament, acordurile la care sînt parte doar doi agenţi economici şi prin care o parte - revinzatorul - convine cu cealaltã parte - furnizorul - sa cumpere anumite produse specificate în acord, în scopul revinzarii, numai de la furnizor, de la un agent economic legat de acesta sau de la un alt agent economic cãruia furnizorul i-a încredinţat vînzarea produselor sale.
ART. 8
Restrictionari ale concurentei, impuse celor doua pãrţi prin acord, care se excepteazã de la interdicţie
Consiliul Concurentei poate excepta acordurile de cumpãrare exclusiva care cuprins urmãtoarele clauze şi care, în condiţii particulare, restrictioneaza concurenta în sensul art. 5 alin. (1) din Legea concurentei:
1. obligaţia furnizorului de a nu vinde el însuşi produsele care fac obiectul acordului sau produsele care concureazã cu acestea, în principala zona de distribuţie şi de vînzare a revinzatorului;
2. în afarã obligaţiilor cuprinse în art. 7, obligaţia revinzatorului de a nu fabrica sau de a nu distribui produse ce concureazã cu produsele care fac obiectul acordului;
3. revinzatorul poate prelua în totalitate sau oricare dintre urmãtoarele obligaţii:
a) sa cumpere intreaga gama de produse convenite prin acord;
b) sa cumpere cantitatea minima de produse convenitã prin acordul de cumpãrare exclusiva;
c) sa vinda produsele care fac obiectul acordului sub mãrcile furnizorului sau conform cu cerinţele de ambalare şi de prezentare impuse de acesta;
d) sa ia mãsuri pentru promovarea vinzarilor, în special prin urmãtoarele acţiuni:
- publicitate;
- asigurarea întreţinerii reţelei de distribuţie şi a produselor la vînzare;
- asigurarea service-ului în perioada de garanţie;
- folosirea de personal specializat.
ART. 9
Restrictionari ale concurentei, care exclud de la exceptare acordurile de cumpãrare exclusiva
Consiliul Concurentei nu va acorda exceptarea de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei pentru acordurile de cumpãrare exclusiva care prevãd sau care conduc la oricare dintre urmãtoarele restrictionari ale concurentei:
1. producãtori de produse identice sau de produse pe care utilizatorii le considera similare datoritã caracteristicilor, preţului şi utilitãţii încheie acorduri reciproce de cumpãrare exclusiva, acorduri care au ca obiect respectivele produse;
2. producãtori de produse identice sau de produse pe care utilizatorii le considera similare datoritã caracteristicilor, preţului şi utilitãţii încheie acorduri nereciproce de cumpãrare exclusiva, acorduri care au ca obiect asemenea produse, în afarã de cazul în care cel puţin una dintre pãrţile la acord deţine o pondere de piata de maximum 5% ;
3. obligaţia de cumpãrare exclusiva are ca obiect mai multe produse care nu au legatura între ele nici din punct de vedere al naturii lor, nici din punct de vedere al uzantelor comerciale;
4. acordul este încheiat pentru o perioada nedeterminatã sau pentru o perioada ce depãşeşte 5 ani.
ART. 10
Notificarea acordurilor de cumpãrare exclusiva şi obţinerea deciziei Consiliului Concurentei
(1) În baza prevederilor art. 5 alin. (7) din Legea concurentei, notificarea acordurilor de cumpãrare exclusiva menţionatã la art. 7, furnizarea informaţiilor şi a documentelor, examinarea notificãrii şi emiterea deciziilor Consiliului Concurentei se fac în conformitate cu prevederile prezentului regulament, formularul de notificare fiind cuprins în anexa nr. 1/2.
(2) În condiţiile de procedura menţionate la alin. (1), Consiliul Concurentei va putea acorda, de la caz la caz, prin decizie, beneficiul exceptarii acordului de cumpãrare exclusiva de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei.
(3) În cazurile pentru care s-a emis decizie de neincadrare, acordul în cauza neputind beneficia de exceptarea pentru categoria acordurilor de cumpãrare exclusiva, agenţii economici vor putea inainta cerere de dispensa la Consiliul Concurentei în condiţiile art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, în baza art. 5 alin. (4) şi (6) din lege şi a Regulamentului pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea concurentei nr. 21/1996 , privind practicile anticoncurentiale, emis de Consiliul Concurentei.
ART. 11
Alte prevederi
(1) Pct. 1 şi 2 ale art. 3 din prezentul regulament se vor aplica, de asemenea, în cazul în care produsele ce fac obiectul acordului sînt fabricate de cãtre alţi agenţi economici, legaţi de una dintre pãrţile la acordul de cumpãrare exclusiva; la ponderea de piata a fiecãrei pãrţi la acord, dacã este cazul, se va adauga ponderea de piata a agenţilor economici legaţi de aceasta.
(2) Sînt consideraţi agenţi economici legaţi de una dintre pãrţile la acord:
a) agenţii economici la care una dintre pãrţile la acord deţine, direct sau indirect:
- mai mult de jumãtate din capitalul social sau din active;
sau
- puterea de a numi mai mult de jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie sau ai organelor care îl reprezintã legal pe agentul economic;
sau
- dreptul de a conduce afacerile agentului economic;
b) agenţii economici care dispun, direct sau indirect, la una dintre pãrţile participante la acord, de drepturile sau puterile menţionate la lit. a);
c) asociaţiile de agenţi economici la care unul dintre agenţii economici mentionati la lit. b) deţine, direct sau indirect, drepturile sau puterile enumerate la lit. a);
d) agenţii economici la care pãrţile la acord sau agenţii economici legaţi de ele deţin controlul în comun, în baza drepturilor sau puterilor enumerate la alin. (2) lit. a), sînt consideraţi ca fiind legaţi de fiecare dintre pãrţile la acordul de cumpãrare exclusiva.
(3) În condiţiile prezentului regulament, acordurile de cumpãrare exclusiva sînt exceptate şi în cazul în care 2 ani financiari consecutivi din perioada de valabilitate a acordului ponderea de piata de 5% este depãşitã cu cel mult 10% .
(4) Exceptarea în condiţiile alin. (3) de mai sus se aplica şi atunci cînd ponderea de piata de 5% este depãşitã cu cel mult 10% pe o perioada de 6 luni de la sfîrşitul ultimului an financiar din perioada exceptatã.

CAP. 4
Condiţiile de exceptare pentru acordurile de cercetare-dezvoltare

ART. 12
Obiectul exceptarii
(1) În baza prevederilor art. 5 alin. (5) din Legea concurentei, se excepteazã de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din lege, în condiţiile prezentului regulament, acordurile de cercetare-dezvoltare dintre agenţii economici, care au ca obiect:
a) cercetarea şi dezvoltarea în comun a produselor sau procedeelor de fabricaţie şi exploatarea în comun a rezultatelor cercetãrii;
sau
b) exploatarea în comun a rezultatelor cercetãrii şi dezvoltãrii produselor sau procedeelor de fabricaţie desfãşurate, în comun, între aceiaşi agenţi economici;
sau
c) cercetarea şi dezvoltarea în comun a produselor sau procedeelor de fabricaţie, exclusiv exploatarea în comun a rezultatelor.
(2) În aplicarea prevederilor prezentului regulament se definesc urmãtoarele notiuni:
a) cercetarea şi dezvoltarea produselor sau procedeelor de fabricaţie de comun acord înseamnã dobindirea de cunoştinţe tehnice şi realizarea de analize teoretice, studii sau experimente sistematice, inclusiv producţie experimentala, testãri tehnice ale produselor sau procedeelor, crearea capacitãţilor de cercetare necesare şi obţinerea drepturilor de proprietate intelectualã asupra rezultatelor obţinute;
b) procedee de fabricaţie de comun acord înseamnã procedeele rezultate din activitatea de cercetare-dezvoltare;
c) produse de comun acord înseamnã produsele sau serviciile rezultate din activitãţile de cercetare-dezvoltare menţionate şi fabricate sau prevãzute a se fabrica aplicind procedeele prevãzute în acord;
d) exploatarea rezultatelor înseamnã fabricarea produselor convenite şi utilizarea procedeelor convenite, acordarea sau licentierea drepturilor de proprietate intelectualã şi a know-how, necesare fabricaţiei sau utilizãrii procedeelor respective;
e) cunoştinţe tehnice înseamnã acele cunoştinţe care fie sînt protejate de dreptul de proprietate intelectualã, fie sînt secrete şi constituie know-how;
f) cercetarea şi dezvoltarea sau exploatarea rezultatelor sînt desfãşurate în comun, atunci cînd:
- activitãţile respective sînt desfãşurate de o echipa, organizaţie sau întreprindere comuna, sînt încredinţate unei terţe pãrţi sau sînt repartizate între pãrţi pe calea specializãrii în cercetare, dezvoltare sau producţie;
- pãrţile colaboreazã, pe orice cale, la încredinţarea sau licentierea drepturilor de proprietate intelectualã sau la transmiterea know-how, în sensul lit. d), unor terţe pãrţi;
g) pãrţi sînt agenţii economici semnatari ai acordului de cercetare-dezvoltare sau ai oricãrei alte convenţii.
ART. 13
Condiţii generale de exceptare
Acordurile de cercetare-dezvoltare menţionate la art. 12 din prezentul regulament pot fi exceptate de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei în urmãtoarele condiţii:
a) activitatea de cercetare-dezvoltare în comun se desfãşoarã în cadrul unui program care defineste domeniul şi obiectivele activitãţii;
b) toate pãrţile au acces la rezultatele activitãţii;
c) acordul prevede ca fiecare parte este libera sa exploateze în mod independent rezultatele cercetãrii şi dezvoltãrii în comun, precum şi cunoştinţele tehnice acumulate, în cazul în care acordul are ca obiect numai cercetarea şi dezvoltarea în comun;
d) exploatarea în comun se referã la rezultatele protejate de dreptul de proprietate intelectualã sau constituie know-how, care contribuie de o maniera substantiala la progresul tehnic sau economic şi aceste rezultate sînt determinate pentru fabricarea produselor sau pentru utilizarea procedeelor prevãzute în acord;
e) agentul economic însãrcinat cu fabricatia, prin specializarea în producţie, trebuie sa satisfacã cererile de livrãri ale tuturor pãrţilor.
ART. 14
Restrictionari ale concurentei, impuse pãrţilor prin acordul de cercetare-dezvoltare, care se accepta
(1) Consiliul Concurentei poate excepta de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei acordurile de cercetare-dezvoltare, menţionate la art. 12 din prezentul regulament, care cuprind urmãtoarele prevederi ce restrictioneaza concurenta:
a) obligaţia de a nu desfasura independent activitãţi de cercetare-dezvoltare în domeniul vizat de program sau într-un domeniu strins legat de acesta, pe durata realizãrii programului de cercetare-dezvoltare prevãzut în acord;
b) obligaţia de a nu încheia cu terţe pãrţi acorduri de cercetare-dezvoltare în domeniul vizat de program sau într-un domeniu apropiat de acesta, pe durata realizãrii programului prevãzut în acordul de cercetare-dezvoltare;
c) obligaţia de a procura produsele prevãzute în acord, exclusiv de la pãrţi, de la entitãţi sau de la societãţi comerciale cu capital mixt ale acestora ori de la entitãţi sau întreprinderi terţe cãrora le-a fost încredinţatã fabricatia produselor respective;
d) obligaţia de a nu fabrica produse sau de a nu utiliza procedeele prevãzute în acord pe teritoriile rezervate altor pãrţi;
e) obligaţia limitãrii fabricaţiei produselor sau a aplicãrii procedeelor prevãzute în acord la unul sau mai multe domenii tehnice de aplicare, cu excepţia cazurilor în care doua sau mai multe pãrţi sînt concurente, în sensul art. 17 din prezentul regulament, la data intrãrii în vigoare a acordului;
f) obligaţia de a nu practica, pe o durata de 5 ani de la data cînd produsele prevãzute în acord sînt lansate pe piata, o politica activa de comercializare a produselor în teritoriile rezervate altor pãrţi, în special obligaţia de a nu face publicitate în mod expres, destinatã acestor teritorii, şi de a nu infiinta nici o sucursala sau de a nu avea nici un depozit în aceste teritorii, pentru distribuţia produselor, cu condiţia ca utilizatorii şi intermediarii sa poatã procura aceste produse de la alţi furnizori şi pãrţile sa nu le creeze dificultãţi în procurarea produselor de la aceştia;
g) posibilitatea de a incredinta uneia dintre pãrţi distribuţia exclusiva a produselor prevãzute în acord, cu condiţia ca aceasta sa nu distribuie produse fabricate de un producãtor terţ care concureazã cu produsele prevãzute în acord;
h) posibilitatea de a incredinta distribuţia exclusiva a produselor prevãzute în acord unei întreprinderi comune sau unei întreprinderi terţe, cu condiţia ca aceasta sa nu fabrice şi sa nu distribuie produse concurente;
i) posibilitatea de a incredinta distribuţia exclusiva a produselor prevãzute în acord pe intreaga piata a României sau pe o parte a acesteia întreprinderilor comune sau întreprinderilor terţe, care nu fabrica şi nu distribuie produse concurente cu produsele prevãzute în acord, cu condiţia ca utilizatorii şi intermediarii sa poatã procura produsele şi de la alţi furnizori şi nici pãrţile, nici întreprinderile comune sau terţe, însãrcinate cu distribuţia exclusiva a acestor produse, sa nu creeze dificultãţi utilizatorilor şi beneficiarilor la procurarea produselor de la alţi furnizori;
j) obligaţia pãrţilor de a-şi impartasi reciproc experienta acumulatã în exploatarea rezultatelor şi de a-şi acorda reciproc licenţe neexclusive pentru invenţii privind perfecţionarea sau punerea în aplicare a noilor rezultate obţinute.
(2) Consiliul Concurentei poate acorda beneficiul exceptarii pentru acorduri speciale de cercetare-dezvoltare care cuprind şi alte clauze de felul celor prevãzute la alin. (1).
ART. 15
Obligaţii asumate de pãrţi prin acordul de cercetare-dezvoltare, care pot fi acceptate
(1) Consiliul Concurentei poate excepta acordurile de cercetare-dezvoltare menţionate la art. 12, care cuprind urmãtoarele obligaţii, asumate de pãrţi, care, în general, nu restrictioneaza concurenta:
a) obligaţia de a comunica cunoştinţele tehnice, brevetate sau nebrevetate, necesare pentru realizarea programului de cercetare-dezvoltare şi pentru exploatarea rezultatelor obţinute;
b) obligaţia de a nu utiliza know-how, care a fost primit de la cealaltã parte, pentru alte scopuri decît pentru realizarea programului de cercetare-dezvoltare şi exploatarea rezultatelor obţinute;
c) obligaţia de a obţine şi de a pãstra drepturile de proprietate intelectualã pentru produsele sau procedeele prevãzute în acord;
d) obligaţia de a pãstra caracterul confidenţial al know-how, care a fost primit sau a fost dezvoltat în comun în cadrul programului de cercetare-dezvoltare; aceasta obligaţie poate fi impusa chiar şi dupã expirarea acordului de cercetare-dezvoltare;
e) obligaţia fiecãreia dintre pãrţi:
- de a face cunoscut celorlalte pãrţi cazurile de încãlcare a drepturilor de proprietate intelectualã;
- de a întreprinde acţiuni în justiţie în cazurile de încãlcare a drepturilor de proprietate intelectualã;
- de a ajuta în orice acţiune în justiţie sau de a împãrţi cu celelalte pãrţi cheltuielile de judecata aferente;
f) obligaţia de a plati celorlalte pãrţi redevenţe sau de a presta servicii pentru compensarea contribuţiilor inegale la cercetarea-dezvoltarea în comun sau a exploatãrii inegale a rezultatelor cercetãrii-dezvoltãrii efectuate în comun;
g) obligaţia de a împãrţi redevenţele primite de la terţi cu celelalte pãrţi;
h) obligaţia de a livra celorlalte pãrţi cantitãţile minime de produse prevãzute în acord şi de a respecta standardele de calitate.
(2) Consiliul Concurentei poate acorda beneficiul exceptarii şi pentru acordurile de cercetare-dezvoltare menţionate la art. 12 din prezentul regulament, care cuprind clauze care, într-un context particular, cad sub incidenta art. 5 alin. (1) din lege, restrictionind concurenta.
(3) De asemenea, beneficiul exceptarii poate fi acordat pentru acorduri de cercetare-dezvoltare speciale, care cuprind şi alte clauze de felul celor menţionate la alin. (1) de mai sus.
ART. 16
Restrictionari ale concurentei, impuse pãrţilor prin acordul de cercetare-dezvoltare, care exclud acordul în cauza de la exceptare
Consiliul Concurentei nu va acorda beneficiul exceptarii de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei pentru acordurile de cercetare-dezvoltare menţionate la art. 12 din prezentul regulament, care prevãd sau care conduc la oricare dintre urmãtoarele restrictionari ale concurentei:
a) restrîngerea pãrţilor în libertatea lor de a desfasura, independent sau în colaborare cu terţii, activitatea de cercetare şi dezvoltare, într-un domeniu nelegat de cel vizat în programul de cercetare-dezvoltare sau, dupã realizarea programului din acord, în domeniul prevãzut în acord sau într-un domeniu legat de acesta;
b) interzicerea, dupã îndeplinirea programului de cercetare-dezvoltare din acord, a disputarii validitãţii drepturilor de proprietate intelectualã deţinute de pãrţi pe piata, care sînt semnificative pentru programul de cercetare-dezvoltare, sau interzicerea, dupã expirarea acordului, a disputarii validitãţii drepturilor de proprietate intelectualã deţinute de pãrţi pe piata, care protejeaza rezultatele cercetãrii şi dezvoltãrii;
c) restrictionarea prin limitarea cantitãţilor de produse prevãzute în acord, pe care pãrţile le pot fabrica sau vinde, sau prin limitarea utilizãrii procedeelor de fabricaţie prevãzute în acord la anumite operaţiuni;
d) restrictionarea libertãţii de stabilire a preţurilor, a elementelor preţurilor de vînzare cãtre terţi a produselor prevãzute în acord;
e) restrictionarea livrãrilor cãtre clienţi, fãrã a prejudicia aplicarea prevederilor art. 3 pct. 3 lit. c);
f) interzicerea controlului comercializãrii produselor prevãzute în acord sau interzicerea practicãrii unei politici active de vinzari în teritoriul rezervat altei pãrţi, dupã expirarea perioadei prevãzute la art. 14 alin. (1) lit. f);
g) interzicerea acordãrii unor terţe pãrţi a licenţelor de fabricaţie a produselor prevãzute în acord sau utilizarea procedeelor prevãzute în acord, chiar dacã exploatarea de cãtre pãrţi a rezultatelor cercetãrii şi dezvoltãrii în comun nu este prevãzutã sau aceasta nu are loc;
h) excluderea convenţiei (acordului) de la exceptare cînd:
- refuza, fãrã justificare obiectivã, satisfacerea cererilor utilizatorilor sau ale distribuitorilor, stabiliţi pe teritoriul pãrţilor, care desfac produsele prevãzute în acord pe un alt teritoriu din cadrul pieţei României sau din afarã acesteia;
sau
- impiedica pe utilizatori sau pe distribuitori sa obţinã produsele prevãzute în acord de la alţi furnizori existenţi pe piata şi, în particular, invocarea dreptului de proprietate intelectualã sau luarea de mãsuri pentru împiedicarea aprovizionarii utilizatorilor sau distribuitorilor cu produse care sînt în mod legal comercializate pe piata de alţi furnizori sau aprovizionarea cu consimţãmîntul pãrţilor.
ART. 17
Durata pentru care se aplica exceptarea acordurilor de cercetare-dezvoltare şi alte condiţii legate de aceasta
(1) Atunci cînd pãrţile nu sînt fabricanti concurenţi pentru produse susceptibile de a fi ameliorate sau înlocuite cu produsele care fac obiectul acordului, exceptarea pentru acordurile prevãzute la art. 12 se aplica pe durata programului de cercetare-dezvoltare, iar în cazul exploatãrii în comun a rezultatelor, pentru o perioada de 5 ani de la data primei comercializari a produselor prevãzute în acord.
(2) Atunci cînd doua sau mai multe dintre pãrţi sînt fabricanti concurenţi în sensul alin. (1), exceptarea se aplica pe perioada prevãzutã în acest alineat, cu condiţia ca, la data intrãrii în vigoare a acordului, pãrţile concurente, respectiv pãrţile care fabrica produse susceptibile de a fi ameliorate sau înlocuite cu produsele care fac obiectul acordului de cercetare-dezvoltare, sa nu detina o pondere de piata, cumulatã, mai mare de 20% .
(3) Dupã încheierea perioadei de 5 ani prevãzute la alin. (1), exceptarea continua sa se aplice atît timp cît producţia, pentru produsele care fac obiectul acordului, împreunã cu producţia insumata a pãrţilor pentru alte produse care fac parte din aceeaşi piata relevanta, nu reprezintã o pondere care sa depãşeascã 20% din piata relevanta respectiva.
Dacã produsele care fac obiectul acordului de cercetare-dezvoltare sînt subansambluri folosite de pãrţi la fabricarea altor produse, ponderea de 20% se referã la piata relevanta, respectiv la fiecare dintre pieţele relevante ale produselor pentru care componentele respective reprezintã partea principala.
Atunci cînd distribuţia produselor prevãzute în acord este încredinţatã uneia dintre pãrţi, unei societãţi în comun a acestora, unei terţe întreprinderi sau mai multor societãţi în comun sau întreprinderi terţe, conform art. 14 alin. (1) lit. g)-j), exceptarea se aplica numai atunci cînd ponderea de piata a pãrţilor menţionate la alin. (2) şi (3) nu depãşeşte 10% din piata relevanta respectiva.
(4) Exceptarea acordurilor menţionate la art. 12 se aplica şi atunci cînd pe durata a 2 ani financiari consecutivi, din cadrul perioadei pentru care este prevãzutã exceptarea, ponderile de piata prevãzute la alin. (2) şi (3) sînt depasite cu cel mult 10% .
(5) Exceptarea acordurilor menţionate la art. 12 se aplica şi atunci cînd ponderile de piata, prevãzute la alin. (2) şi (3), sînt depasite cu cel mult 10% pe o perioada de 6 luni de la sfîrşitul ultimului an financiar din perioada pentru care este prevãzutã exceptarea.
ART. 18
Notificarea acordurilor de cercetare-dezvoltare şi obţinerea deciziei Consiliului Concurentei
(1) În baza prevederilor art. 5 alin. (7) din Legea concurentei, notificarea acordurilor de cercetare-dezvoltare menţionate la art. 12, furnizarea informaţiilor şi documentelor care trebuie cunoscute prin notificare, examinarea notificãrilor şi emiterea deciziilor Consiliului Concurentei se fac în conformitate cu prevederile prezentului regulament, formularul pentru notificare fiind cuprins în anexa nr. 1/3.
(2) În condiţiile menţionate la alin. (1), Consiliul Concurentei va putea acorda, de la caz la caz, prin decizie, beneficiul exceptarii acordurilor de cercetare-dezvoltare de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei.
(3) În cazurile pentru care s-a emis decizie de neincadrare, acordul în cauza neputind beneficia de exceptarea pentru acordurile de cercetare-dezvoltare, agenţii economici vor putea inainta la Consiliul Concurentei cerere de dispensa, în condiţiile art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, în baza art. 5 alin. (4) şi (6) din lege şi a Regulamentului pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea concurentei nr. 21/1996 , privind practicile anticoncurentiale, emis de Consiliul Concurentei.
ART. 19
Alte prevederi
(1) Dispoziţiile prezentului regulament se aplica şi drepturilor şi obligaţiilor pe care pãrţile le stabilesc pentru agenţii economici legaţi de ele. Ponderea de piata detinuta, acţiunile şi mãsurile întreprinse de aceştia vor fi tratate ca cele aparţinînd pãrţilor la acordul de cercetare-dezvoltare.
(2) Sînt consideraţi agenţi economici legaţi de pãrţile la acord, în sensul prezentului regulament:
a) agenţii economici la care una dintre pãrţile la acord deţine direct sau indirect:
- mai mult de jumãtate din capitalul social sau din active;
sau
- mai mult de jumãtate din drepturile de vot;
sau
- puterea de a desemna mai mult de jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie sau ai organului care îl reprezintã legal pe agentul economic respectiv;
sau
- dreptul de a conduce afacerile agentului economic în cauza;
b) agenţii economici care deţin la una dintre pãrţile la acord, direct sau indirect, drepturile sau puterile enumerate la lit. a);
c) asociaţiile de agenţi economici la care unul dintre agenţii economici mentionati la lit. b) deţine, direct sau indirect, drepturile sau puterile enumerate la lit. a);
d) agenţii economici la care pãrţile la acord sau agenţii economici legaţi de acestea deţin în comun, direct sau indirect, drepturile sau puterile menţionate la lit. a) sînt consideraţi ca fiind legaţi de fiecare dintre pãrţile la acord.

CAP. 5
Condiţiile de exceptare pentru acordurile de specializare

ART. 20
Obiectul exceptarii
În baza prevederilor art. 5 alin. (5) din Legea concurentei, se excepteazã de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din lege, în condiţiile prezentului regulament, acordurile de specializare prin care, pe durata acordului, agenţii economici accepta urmãtoarele obligaţii reciproce:
a) de a nu fabrica anumite produse sau de a nu incredinta unui terţ fabricarea acestor produse stabilite în acord şi de a lasa celorlalte pãrţi la acord fabricarea lor sau încredinţarea fabricãrii acestor produse unui terţ;
sau
b) de a fabrica anumite produse sau de a fabrica aceste produse numai în comun.
ART. 21
Restrictionari cu caracter general ale concurentei, cuprinse în acordurile de specializare, care pot fi exceptate
(1) Exceptarea prevãzutã la art. 20 se aplica acordurilor de specializare care conţin urmãtoarele restrictionari ale concurentei pentru pãrţile la acord:
a) obligaţia de a nu încheia cu terţi acorduri de specializare privind produse identice sau considerate de cãtre utilizatori ca echivalente din punct de vedere al caracteristicilor, al preţului şi al utilitãţii lor cu produsele din acordul de specializare;
b) obligaţia de a se aproviziona cu produsele care fac obiectul specializãrii, exclusiv de la cealaltã parte, de la o întreprindere comuna sau de la o întreprindere terta la care pãrţile au convenit sa se fabrice aceste produse, cu excepţia cazurilor în care produsele sînt obţinute în condiţii mai favorabile din oricare alta sursa, şi cealaltã parte, întreprinderea comuna sau întreprinderea terta insarcinata cu fabricarea nu este pregatita sa-i ofere aceleaşi condiţii;
c) obligaţia de a acorda pãrţilor contractante distribuţia exclusiva pe intreaga piata sau pe un segment din piata româneascã, pentru produsele care fac obiectul specializãrii, doar dacã utilizatorii şi intermediarii pot procura aceste produse şi de la alţi furnizori şi pãrţile la acord nu creeazã dificultãţi acestora la achiziţionarea produselor de la alţi furnizori;
d) obligaţia de a acorda distribuţia produselor care fac obiectul specializãrii exclusiv uneia dintre pãrţi, cu condiţia ca aceasta sa nu distribuie produsele fabricate de un terţ, care concureazã cu produsele prevãzute în acord;
e) obligaţia de a acorda distribuţia produselor care fac obiectul specializãrii exclusiv unei întreprinderi comune sau unei întreprinderi terţe, cu condiţia ca acestea sa nu fabrice şi sa nu distribuie produse concurente cu produsele prevãzute în acord;
f) obligaţia de a acorda distribuţia exclusiva, pe intreaga piata sau pe un segment al pieţei româneşti, pentru produsele care fac obiectul specializãrii, unor întreprinderi comune sau întreprinderi terţe care nu fabrica şi nu distribuie produse concurente cu produsele prevãzute în acord, cu condiţia ca utilizatorii şi intermediarii sa poatã procura produsele prevãzute în acord şi de la alţi furnizori şi ca atît pãrţile la acord, cît şi întreprinderile comune sau întreprinderile terţe, însãrcinate cu distribuţia exclusiva a produselor menţionate, sa nu creeze dificultãţi utilizatorilor şi intermediarilor la procurarea produselor de la alţi furnizori.
(2) Exceptarea prevãzutã la art. 20 se poate aplica şi acordurilor de specializare care cuprind şi alte restrictionari ale concurentei, de tipul celor menţionate la alin. (1).
ART. 22
Obligaţii asumate de pãrţi prin acordul de specializare, care pot fi acceptate
Consiliul Concurentei poate excepta acordurile de specializare menţionate la art. 20 din prezentul regulament, care cuprind oricare dintre urmãtoarele obligaţii asumate de pãrţi, care, în mod normal, nu restrictioneaza concurenta:
a) obligaţia de a livra altor pãrţi produsele care fac obiectul specializãrii, cu respectarea standardelor minime de calitate;
b) obligaţia de a asigura, pentru produsele care fac obiectul specializãrii, stocuri minime şi asigurarea innoirii parţiale a acestor stocuri;
c) obligaţia de a asigura, pentru produsele care fac obiectul specializãrii, service-ul în perioada de garanţie şi piesele de schimb.
ART. 23
Excluderea acordurilor de specializare de la exceptarea pe categorii
Consiliul Concurentei nu va acorda beneficiul exceptarii de la interdicţie acordurilor de specializare menţionate la art. 20, care cuprind şi alte restrictionari ale concurentei, în plus fata de cele stipulate la art. 21 alin. (1) şi (2), care sînt impuse pãrţilor prin acord.
ART. 24
Alte situaţii în care acordurilor de specializare li se poate acorda beneficiul exceptarii pe categorii
Acordurile de specializare menţionate la art. 20 pot fi exceptate şi în urmãtoarele cazuri:
1. ponderea de piata a produselor care fac obiectul acordului de specializare, împreunã cu celelalte produse ale participanţilor la acord, considerate de utilizatori ca fiind echivalente din punct de vedere al caracteristicilor, al preţului şi al utilitãţii lor, sa nu depãşeascã 20% din piata relevanta a tuturor acestor produse pe piata româneascã;
2. dacã, în conformitate cu art. 21 alin. (1) lit. d), e) sau f), distribuţia produselor care fac obiectul specializãrii este încredinţatã uneia dintre pãrţi, unei întreprinderi comune sau unei întreprinderi terţe, sau mai multor întreprinderi comune sau întreprinderi terţe, exceptarea va fi acordatã numai dacã ponderea de piata a produselor care fac obiectul specializãrii, împreunã cu celelalte produse ale partii la acord şi ale întreprinderilor comune sau întreprinderilor terţe care realizeazã distribuţia, considerate de cãtre utilizatori ca echivalente din punct de vedere al caracteristicilor, al preţului şi al utilitãţii lor, nu depãşeşte 10% din piata relevanta a tuturor acestor produse pe piata româneascã;
3. exceptarea se aplica şi atunci cînd, pe durata a 2 ani financiari consecutivi din perioada de valabilitate a acordului, ponderile de piata prevãzute la pct. 1 şi 2 sînt depasite cu cel mult 10% . Exceptarile prevãzute la art. 20 se aplica şi atunci cînd ponderile de piata prevãzute la pct. 1 şi 2 sînt depasite cu cel mult 10% pe o perioada de 6 luni de la sfîrşitul ultimului an financiar din perioada pentru care este prevãzutã exceptarea acordului de specializare.
ART. 25
Notificarea acordurilor de specializare şi obţinerea deciziei Consiliului Concurentei
(1) În baza prevederilor art. 5 alin. (7) din Legea concurentei, notificarea acordurilor de specializare menţionate la art. 20, informaţiile şi documentele care trebuie furnizate prin notificare, examinarea notificãrilor şi emiterea deciziilor Consiliului Concurentei se vor face în conformitate cu prevederile prezentului regulament, formularul pentru notificare fiind cuprins în anexa nr. 1/4.
(2) În condiţiile menţionate la alin. (1), Consiliul Concurentei va putea acorda, de la caz la caz, prin decizie, beneficiul exceptarii acordurilor de specializare de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei.
(3) În cazurile pentru care s-a emis decizie de neincadrare, acordul în cauza neputind beneficia de exceptarea pentru acordurile de specializare, agenţii economici vor putea inainta la Consiliul Concurentei cerere de dispensa, în condiţiile art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, în baza art. 5 alin. (4) şi (6) din lege şi a Regulamentului pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea concurentei nr. 21/1996 , privind practicile anticoncurentiale, emis de Consiliul Concurentei.
ART. 26
Alte prevederi
(1) Dispoziţiile prezentului capitol se aplica şi drepturilor şi obligaţiilor pe care pãrţile le stabilesc pentru agenţii economici legaţi de ele. Ponderea de piata detinuta, acţiunile şi mãsurile întreprinse de aceştia vor fi tratate ca cele aparţinînd pãrţilor la acordul de specializare.
(2) Sînt consideraţi agenţi economici legaţi de pãrţile la acord, în sensul prezentului regulament:
a) agenţii economici la care una dintre pãrţile la acord deţine direct sau indirect:
- mai mult de jumãtate din capitalul social sau din active;
sau
- mai mult de jumãtate din drepturile de vot;
sau
- puterea de a desemna mai mult de jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie sau ai organului care îl reprezintã legal pe agentul economic respectiv;
sau
- dreptul de a conduce afacerile agentului economic în cauza;
b) agenţii economici care deţin la una dintre pãrţile la acord, direct sau indirect, drepturile sau puterile menţionate la lit. a);
c) asociaţiile de agenţi economici la care unul dintre agenţii economici mentionati la lit. b) deţine, direct sau indirect, drepturile sau puterile enumerate la lit. a);
d) agenţii economici la care pãrţile la acord sau agenţii economici legaţi de ele deţin în comun, direct sau indirect, drepturile sau puterile enumerate la alin. (2) lit. a) sînt consideraţi ca fiind legaţi de fiecare dintre pãrţile la acord.

CAP. 6
Condiţiile de exceptare pentru categoria acordurilor pentru transferul de tehnologie şi/sau de know-how

ART. 27
Obiectul exceptarii
(1) În baza prevederilor art. 5 alin. (5) din Legea concurentei, se excepteazã de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din lege, în condiţiile prezentului regulament, acordurile pentru transferul de tehnologie şi/sau de know-how, şi anume:
- acordurile pentru licentierea de patente;
- acordurile pentru licentierea de know-how;
- acordurile pentru licentierea de patente şi know-how, precum şi
- acordurile care cuprind prevederi auxiliare în legatura cu alte drepturi de proprietate intelectualã decît patentele, cum ar fi mãrcile de comerţ, design, copyright şi drepturile pentru protecţia software,
încheiate numai între doi agenţi economici, respectiv, licentiatorul şi licentiatul.
(2) Definitia acordurilor de la alin. (1) este urmãtoarea:
Acordurile de licentiere a patentelor şi/sau know-how sînt contracte prin care un agent economic care deţine un patent şi/sau know-how, denumit licentiator, permite unui alt agent economic, denumit licenţiat, sa exploateze un patent brevetat şi/sau comunica acestuia know-how necesar în scopul fabricãrii produselor licentiate, respectiv al prestãrii serviciilor licentiate, indiferent dacã licentiatul este îndrituit sau nu sa foloseascã informaţiile confidenţiale furnizate de licentiator şi pentru promovarea şi vînzarea produselor licentiate.
(3) În sensul prezentului regulament, se definesc urmãtorii termeni:
a) know-how înseamnã totalitatea informaţiilor tehnice care sînt secrete, substanţiale şi prezentate într-o forma adecvatã;
b) secrete înseamnã ca pachetul de informaţii care constituie know-how, în totalitate, indiferent de configuraţia concretã a componentelor sale, în general nu este cunoscut sau uşor accesibil, astfel încît valoarea lui consta în poziţia avantajoasã pe care o cîştiga licentiatul atunci cînd îl primeşte; know-how nu se limiteazã la fiecare componenta individualã a sa, ci trebuie ca, în totalitatea sa, sa fie necunoscut şi sa nu poatã fi obţinut în afarã unui acord încheiat cu licentiatorul;
c) substanţial înseamnã ca know-how include informaţiile care trebuie sa fie folositoare, adicã informaţiile considerate în mod rezonabil, la data încheierii acordului, ca sînt capabile sa imbunatateasca poziţia concurentiala a licentiatului, de exemplu prin ajutorul la intrarea pe o noua piata sau avantajul oferit acestuia în concurenta cu alt fabricant de produse sau cu alt prestator de servicii, care nu are acces la know-how secret licenţiat sau la alt know-how secret comparabil;
d) identificat înseamnã ca know-how sa fie descris sau înregistrat într-un mod care face posibil sa se verifice ca satisface criteriile de secret şi substanţial şi sa confere siguranta ca licentiatul, fãrã indoiala, nu este restrictionat în exploatarea propriei tehnologii, ca know-how poate fi stabilit fie prin contractul de licenta, fie printr-un document separat, sau poate fi înregistrat într-o forma adecvatã, cel tirziu la transferul know-how sau la scurt timp dupã aceasta, cu condiţia ca documentul separat sau alta forma de înregistrare sa poatã fi disponibilã;
e) patenta (marca) necesarã este patenta de care licentiatul are nevoie pentru aplicarea tehnologiei licentiate, astfel încît, în absenta licentierii, realizarea tehnologiei respective nu ar fi posibila sau ar fi posibila numai în mai mica mãsura sau în condiţii mai dificile ori mai costisitoare; astfel de patente trebuie sa prezinte pentru licenţiat un interes tehnic, juridic sau economic;
f) tehnologie licentiata înseamnã know-how de fabricaţie necesar şi patentele proceselor de producţie sau ambele, existente la data încheierii primului acord de licentiere, şi îmbunãtãţirile ulterioare fãcute know-how sau patentelor, indiferent dacã şi în ce mãsura acestea sînt exploatate de pãrţi sau de alţi licentiati;
g) produsele licentiate sînt produsele sau serviciile a cãror producţie necesita folosirea tehnologiei licentiate;
h) ponderea de piata a licentiatului înseamnã proporţia pe care produsele licentiate şi alte produse livrate sau servicii prestate de licenţiat, care sînt considerate de cãtre utilizator ca interschimbabile sau substituibile pentru produsele licentiate din punct de vedere al caracteristicilor, al preţului şi al utilitãţii lor, o deţin din totalul pieţei relevante, care include, pe lîngã produsele licentiatului, toate produsele interschimbabile sau substituibile vîndute de toţi ceilalţi producãtori care activeazã pe piata României sau pe o parte a acesteia;
i) exploatarea unui patent se referã la orice utilizare a tehnologiei licentiate, în special în producţie, la vinzarile active sau pasive într-un teritoriu, chiar dacã nu sînt cuplate cu fabricarea în teritoriul respectiv, sau închirierea produselor licentiate;
j) teritoriul licenţiat este întregul teritoriu al României sau o anumitã parte din acesta, pe care licentiatul este îndrituit sa exploateze tehnologia licentiata;
k) teritoriul licentiatorului înseamnã teritoriul pe care licentiatorul nu a acordat nici o licentiere pentru patentele şi/sau know-how, care fac obiectul acordului;
l) patente paralele înseamnã patentele care protejeaza aceeaşi invenţie în diverse tari, în lipsa unificãrii legislatiilor naţionale în domeniu;
m) prevederi auxiliare sînt prevederile în legatura cu exploatarea unor drepturi de proprietate intelectualã decît patentele, care cuprind alte obligaţii decît cele legate de know-how, sau patentele licentiate şi care pot fi acceptate în ceea ce priveşte restrictionarea concurentei (mãrci de comerţ, design, copyright, software);
n) obligaţii înseamnã atît obligaţiile contractuale, cît şi practicile concertate;
o) producãtori concurenţi sau producãtori de produse concurente înseamnã producãtorii care vînd produse care, din punct de vedere al caracteristicilor lor, al preţului şi al utilitãţii, sînt considerate de cãtre utilizatori ca fiind interschimbabile sau substituibile pentru produsele licentiate.
ART. 28
Restrictionari ale concurentei care se accepta la acordarea beneficiului exceptarii pentru acordurile de licentiere de patente şi/sau de know-how
(1) Una sau mai multe dintre urmãtoarele clauze, cuprinse în acordurile menţionate la art. 27 alin. (1), sînt exceptate de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei:
a) obligaţia licentiatorului de a nu acorda licenţe care fac obiectul contractului de licentiere altor agenţi economici pentru a exploata tehnologia licentiata pe teritoriul licenţiat;
b) obligaţia licentiatorului de a nu exploata el însuşi tehnologia licentiata pe teritoriul licenţiat;
c) obligaţia licentiatului de a nu exploata tehnologia licentiata pe teritoriul licentiatorului, menţionatã în contractul de licentiere;
d) obligaţia licentiatului de a nu produce sau de a nu utiliza produsul licenţiat ori de a nu utiliza procedeul tehnologic licenţiat pe teritoriile licentiate altor agenţi economici;
e) obligaţia licentiatului de a nu duce o politica activa de lansare pe piata a produsului licenţiat în teritoriile licentiate altor agenţi economici şi de a nu se angaja în publicitate, destinatã în mod special teritoriilor respective, sau de a nu crea vreo filiala ori a menţine vreun depozit de distribuire în aceste teritorii;
f) obligaţia licentiatului de a nu vinde produsul licenţiat pe piata teritoriilor cedate altor licentiati, ca reactie la comenzi primite, fãrã ca produsul sa fi fost oferit;
g) obligaţia licentiatului de a utiliza doar marca comercialã a licentiatorului pentru a se distinge produsul licenţiat pe perioada contractului, cu condiţia ca licentiatul sa nu fie împiedicat de la identificarea sa ca producãtor al produselor licentiate;
h) obligaţia licentiatului de a se limita, în producţia produsului licenţiat, la cantitãţile necesare pentru fabricarea propriilor produse şi de a vinde produsul licenţiat numai ca parte integrantã sau de înlocuire pentru propriile produse ori în legatura cu vînzarea propriilor sale produse, cu condiţia ca aceste cantitãţi sa fie determinate în mod liber de cãtre licenţiat.
(2) Obligaţiile menţionate la alin. (1) sînt exceptate numai pentru acordurile de licentiere a patentelor, în mãsura şi pe durata în care produsul licenţiat este protejat de patente paralele, astfel:
a) în teritoriile licentiate: obligaţiile menţionate la lit. a), b), g) şi h);
b) în teritoriile licentiatorului: obligaţia menţionatã la lit. c);
c) în teritoriile altor licentiati: obligaţiile menţionate la lit. d) şi e).
Obligaţia menţionatã la alin. (1) lit. f) este exceptatã pentru o perioada care nu va depãşi 5 ani de la data la care produsul licenţiat este pus în vînzare pentru prima oara pe piata României de cãtre unul dintre licentiati, în mãsura şi pe durata în care, pe teritoriul României, acest produs este protejat de patente paralele.
(3) Pentru acordurile de licentiere a know-how, perioada pe care sînt exceptate obligaţiile menţionate la alin. (1) lit. a)-e) nu poate depãşi 10 ani de la data la care produsul licenţiat este pus în vînzare pentru prima oara pe piata României de cãtre unul dintre licentiati.
Obligaţia menţionatã la alin. (1) lit. f) este exceptatã pentru o perioada care nu va depãşi 5 ani de la data la care produsul licenţiat este pus în vînzare pentru prima oara pe piata României de cãtre unul dintre licentiati. Obligaţiile la care se referã alin. (1) lit. g) şi h) sînt exceptate pe durata valabilitãţii acordului, atît timp cît know-how rãmîne secret şi substanţial.
În orice caz, exceptarile menţionate la alin. (1) se acorda numai dacã pãrţile au identificat într-o forma adecvatã know-how iniţial şi orice imbunatatire ulterioara a acestuia, care devine disponibilã pentru una dintre pãrţi, este comunicatã celeilalte pãrţi, conform condiţiilor acordului, şi numai atît timp cît know-how rãmîne secret şi substanţial.
(4) Pentru contractele care includ atît licentierea patentului, cît şi licentierea know-how, exceptarea obligaţiilor menţionate la alin. (1) lit. a)-e) se acorda, pentru tehnologia protejata de patent, pe perioada în care produsul licenţiat este protejat în România de patentul respectiv, dacã durata acestei protejari depãşeşte perioadele precizate la alin. (3).
Durata exceptarii prevãzute la alin. (1) lit. f) nu poate depãşi perioada de 5 ani prevãzutã la alin. (2) şi (3).
Exceptarile pentru contractele menţionate la alin. (1) se acorda numai pe perioada în care patentele rãmîn în vigoare sau pe perioada în care know-how este identificat şi pe durata cît rãmîne secret şi substanţial; dintre aceste perioade se ia în considerare cea mai lungã.
(5) Un acord special de licentiere de patente şi/sau de know-how, prin care pãrţile îşi asuma şi alte obligaţii de tipul celor menţionate la alin. (1), este, de asemenea, compatibil pentru a fi exceptat de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei.
ART. 29
Clauze ale contractelor de licentiere a patentelor şi/sau a know-how care, în general, nefiind restrictive pentru concurenta, se accepta la acordarea beneficiului exceptarii
(1) În afarã de restrictionarile concurentei menţionate la art. 28, oricare dintre urmãtoarele clauze, cuprinse în contractele de licentiere a patentelor şi/sau a know-how, notificate la Consiliul Concurentei, sînt acceptate la acordarea beneficiului exceptarii:
a) obligaţia licentiatului de a nu divulga know-how transmis de licentiator; licentiatul poate fi ţinut sa respecte aceasta clauza şi dupã expirarea termenului de valabilitate a contractului;
b) obligaţia licentiatului de a nu acorda sublicentieri sau de a nu transfera licenta;
c) obligaţia licentiatului de a nu exploata know-how sau patentele licentiate, dupã derularea contractului, în mãsura în care şi atît timp cît know-how este încã secret sau patentele sînt încã în vigoare;
d) obligaţia licentiatului de a acorda licentiatorului licenta pentru îmbunãtãţirile aduse de el sau pentru noile aplicaţii ale tehnologiei licentiate, cu condiţia ca:
- în cazul unor îmbunãtãţiri esenţiale care se pot exploata separat, o astfel de licentiere sa nu fie exclusiva, astfel încît licentiatul sa fie liber sa utilizeze propriile îmbunãtãţiri sau sa le licentieze unor terţe pãrţi, în mãsura în care aceasta nu implica divulgarea know-how licentiatorului, dacã acesta este încã secret;
- licentiatorul sa-şi asume rãspunderea de a acorda licentiatului licenta exclusiva sau neexclusiva pentru propriile sale îmbunãtãţiri;
e) obligaţia licentiatului de a respecta specificaţii minime de calitate, inclusiv specificaţiile tehnice, pentru produsul licenţiat, sau de a procura bunurile sau serviciile de la licentiator sau de la un agent economic desemnat de licentiator, în mãsura în care aceste specificaţii de calitate, produsele sau serviciile sînt necesare pentru:
- exploatarea tehnica corespunzãtoare a tehnologiei licentiate; sau
- asigurarea ca produsul licentiatului se conformeazã specificatiilor minime de calitate care sînt aplicate licentiatorului şi altor licentiati şi pentru a permite licentiatorului sa efectueze verificãrile aferente;
f) obligaţiile licentiatului:
- de a informa pe licentiator asupra însuşirii ilegale de cãtre alţi agenţi economici a know-how sau asupra nerespectãrii de cãtre alţi agenţi economici a condiţiilor licentierii; sau
- de a lua mãsuri sau de a sprijini pe licentiator în actionarea în justiţie în situaţiile de însuşire ilegala de cãtre alţi agenţi economici a know-how sau de nerespectare de cãtre alţi agenţi economici a condiţiilor licentierii;
g) obligaţiile licentiatului de a continua sa plãteascã taxele de licenta (royalties):
- pînã la terminarea derulãrii contractului, în sumele, pentru perioadele şi conform metodelor stabilite în mod liber de pãrţi, inclusiv în eventualitatea ca know-how devine cunoscut public în alt mod decît prin acţiunea licentiatorului, fãrã a fi afectatã plata oricãror alte despãgubiri suplimentare, în cazul în care know-how a devenit public prin acţiunea licentiatului, care incalca prevederile contractului;
- pe o perioada care depãşeşte durata patentelor licentiate, pentru a se înlesni plata;
h) obligaţia licentiatului de a limita exploatarea tehnologiei licentiate la unul sau mai multe domenii de aplicare acoperite de tehnologia licentiata sau la una sau mai multe pieţe ale produsului, conform prevederilor din contract;
i) obligaţia licentiatului de a plati taxa minima de licenta sau de a produce o cantitate minima din produsul licenţiat sau de a realiza un numãr minim de operaţiuni, prin exploatarea tehnologiei licentiate;
j) obligaţia licentiatorului de a acorda licentiatului oricare dintre condiţiile mai favorabile pe care le acorda altor agenţi economici, dupã intrarea în vigoare a contractului;
k) obligaţia licentiatului de a marca produsul licenţiat, indicind numele licentiatorului sau marca licentiatului;
l) obligaţia licentiatului de a nu utiliza tehnologia licentiatorului pentru a construi capacitãţi de producţie pentru terţe pãrţi; aceasta fãrã a afecta dreptul licentiatului de a mari propriile capacitãţi de producţie sau de a realiza capacitãţi suplimentare pentru uzul propriu, în condiţii comerciale normale, plãtind în mod corespunzãtor taxa de licenta suplimentarã;
m) obligaţia licentiatului de a furniza unui anumit client doar o cantitate limitatã din produsul licenţiat, dacã licenta s-a acordat astfel încît clientul sa poatã avea o a doua sursa de aprovizionare în teritoriul licenţiat; aceasta prevedere se va aplica în cazul în care clientul este chiar licentiatul, iar licenta care s-a acordat în vederea creãrii unei a doua surse de aprovizionare prevede ca clientul sa-şi producã singur produsele licentiate sau sa le poatã incredinta pentru fabricare unui subcontractor;
n) rezervarea de cãtre licentiator a dreptului de a-şi exercita drepturile conferite de patent pentru a se opune exploatãrii tehnologiei de cãtre licenţiat în afarã teritoriului licenţiat;
o) rezervarea de cãtre licentiator a dreptului de a rezilia contractul, dacã licentiatul contesta secretul sau natura substantiala a know-how licenţiat sau pune la indoiala valabilitatea patentelor licentiate pe piata care aparţine licentiatorului sau agenţilor economici legaţi de el;
p) rezervarea de cãtre licentiator a dreptului de rezilia contractul de licenta pentru un patent, dacã licentiatul ridica pretenţia ca un astfel de patent nu este necesar;
r) obligaţia licentiatului de a se strãdui cu buna-credinţa sa producã şi sa comercializeze produsul licenţiat;
s) rezervarea de cãtre licentiator a dreptului de a anula exclusivitatea acordatã licentiatului şi de a-i opri accesul la îmbunãtãţirile aduse, atunci cînd licentiatul intra în concurenta, pe piata româneascã, cu licentiatorul, cu agenţii economici legaţi de acesta sau cu alţi agenţi economici, în domeniul cercetãrii-dezvoltãrii, producţiei, utilizãrii sau distribuţiei produselor concurente, şi rezervarea dreptului de a cere licentiatului sa dovedeascã ca know-how licenţiat nu este utilizat pentru producerea altor produse şi prestarea altor servicii decît cele licentiate.
(2) În cazul în care, din cauza unor împrejurãri speciale, clauzele menţionate la alin. (1) cad sub incidenta art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, nu vor putea fi exceptate, chiar dacã sînt însoţite de obligaţiile exceptate, menţionate la art. 28.
ART. 30
Restrictionari ale concurentei impuse pãrţilor, care exclud un acord de licentiere de patente şi/sau de know-how de la exceptare
Restrictionarile concurentei prevãzute la art. 28 şi obligaţiile menţionate la art. 29 alin. (2) nu se accepta pentru acordurile de licentiere a patentelor şi/sau de know-how care cuprind una sau mai multe dintre urmãtoarele clauze care restrictioneaza sau pot conduce la restrictionarea concurentei, aceste acorduri fiind excluse de la acordarea beneficiului exceptarii de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei:
1. una dintre pãrţi este supusã unor restrictii la stabilirea preţurilor sau a componentelor preţurilor pentru produsele licentiate;
2. una dintre pãrţi este restrictionata sa concureze pe piata României cu cealaltã parte, cu întreprinzãtori legaţi de cealaltã parte sau cu alţi agenţi economici, în domeniul cercetãrii şi dezvoltãrii producţiei, utilizãrii sau distribuţiei, fãrã a afecta prevederile art. 29 alin. (1) lit. r) şi s);
3. una sau ambele pãrţi sînt solicitate, fãrã un motiv obiectiv rezonabil:
a) sa refuze onorarea unor comenzi ale utilizatorilor sau ale revinzatorilor din teritoriile lor, care ar vinde produsele în alte teritorii decît cele rezervate respectivei pãrţi pe piata româneascã;
b) sa facã dificila obţinerea de cãtre utilizatori sau revinzatori a produselor de la alţi revinzatori din cadrul pieţei României şi, în special, sa-şi exercite drepturile de proprietate intelectualã sau sa ia mãsuri de împiedicare a utilizatorilor sau revinzatorilor de a obţine din import şi de a vinde pe piata din teritoriul licenţiat produsele care au fost puse legal pe piata româneascã de cãtre licentiator sau cu consimţãmîntul sau ori sa procedeze astfel ca urmare a unei practici concertate între ei;
4. pãrţile erau deja producãtori concurenţi înainte de acordarea licenţei şi una dintre ele este împiedicatã, în cadrul aceluiaşi domeniu tehnic de utilizare sau în cadrul aceleiaşi pieţe a produsului, în ceea ce priveşte clienţii pe care-i poate servi, în special prin interzicerea aprovizionarii anumitor clase de utilizatori, utilizãrii anumitor forme de distribuţie sau, în cazul împãrţirii clienţilor, sa utilizeze anumite tipuri de ambalaje pentru produse, cu excepţia prevederilor art. 28 alin. (1) lit. g) şi ale art. 29 alin. (1) lit. m);
5. limitarea cantitãţii de produse licentiate pe care o poate produce sau o poate vinde una dintre pãrţi, sau limitarea numãrului de operaţiuni care se vor executa printr-o tehnologie licentiata, cu excepţia cazurilor prevãzute la art. 28 alin. (1) lit. h) şi la art. 29 alin. (1) lit. m);
6. obligarea licentiatului sa cedeze licentiatorului, total sau parţial, drepturile pentru îmbunãtãţirile aduse tehnologiei licentiate sau pentru noile aplicaţii ale ei;
7. licentiatorului i se cere sa nu licentieze alţi agenţi economici prin contracte separate sau prin prelungirea automatã a duratei iniţiale a contractelor, care includ noile îmbunãtãţiri, pentru o perioada care o depãşeşte pe cea de la art. 28 alin. (2) şi (3), pentru exploatarea tehnologiei licentiate pe teritoriul licenţiat, sau i se cere unei pãrţi, pentru o perioada care o depãşeşte pe cea de la art. 28 alin. (2) şi (3) sau pe cea de la art. 28 alin. (4), sa nu exploateze tehnologia licentiata pe teritoriul unei alte pãrţi sau al altor licentiati.
ART. 31
Alte prevederi
(1) Condiţiile privind exceptarea acordurilor pentru transferul de tehnologie şi/sau de know-how nu se aplica:
a) contractelor încheiate între membrii unei asociaţii (pool) de patente sau know-how, care se referã la tehnologiile pentru care s-a încheiat asociaţia;
b) contractelor de licentiere încheiate între agenţii economici concurenţi care deţin participari într-o societate în comun sau între unul dintre ei şi societatea în comun, dacã contractele de licentiere privesc activitãţile societãţii în comun;
c) contractelor prin care o parte acorda celeilalte licentierea unui patent şi/sau know-how, iar cealaltã parte, fie prin contracte separate, fie printr-un agent economic legat de ea, acorda în schimb un patent, marca comercialã sau licenta de know-how, sau drepturi exclusive de vînzare, dacã pãrţile sînt concurente în ceea ce priveşte produsele acoperite de contractele restrictive;
d) contractelor de licenta care conţin prevederi referitoare la drepturile de proprietate intelectualã, altele decît patentele, care nu sînt auxiliare licentierii patentelor;
e) contractelor încheiate numai în scopul vinzarii produselor licentiate.
(2) Condiţiile din prezentul regulament privind exceptarea acordurilor pentru transferul de tehnologie şi/sau de know-how se vor aplica:
a) contractelor la care se aplica prevederile alin. (1) lit. b), prin care o societate mama (de origine) acorda societãţii în comun o licenta de patent sau know-how, cu condiţia ca societatea în comun în cauza sa aibã un caracter concentrativ, în conformitate cu instrucţiunile cuprinse în regulamentul emis de Consiliul Concurentei în aplicarea prevederilor legii referitoare la concentrarile economice;
b) contractelor la care se aplica prevederile alin. (1) lit. a) şi licenţelor reciproce în sensul alin. (1) lit. c), cu condiţia ca pãrţile sa nu fie supuse vreunei restrictii teritoriale pe piata româneascã privind producerea, utilizarea sau comercializarea produselor licentiate, sau privind utilizarea tehnologiilor licentiate;
c) contractelor în care licentiatorul nu este deţinãtorul know-how sau al patentului, dar este autorizat de cãtre deţinãtor sa acorde licenta;
d) cesionarii know-how, patentelor sau ambelor, atunci cînd riscul legat de exploatare rãmîne în sarcina cesionarului, în special atunci cînd suma de plata pentru cesionare depinde de cifra de afaceri a cesionatului, obţinutã din desfacerea produselor care utilizeazã know-how sau patentele respective, de cantitatea produsã din aceste bunuri sau de numãrul de operaţiuni executate utilizînd patentele sau know-how.
(3) Prevederile din prezentul capitol, cuprinzînd condiţiile pentru exceptarea acordurilor pentru transferul de tehnologie şi/sau de know-how, se aplica şi pentru drepturile şi obligaţiile stabilite de pãrţi şi preluate de agenţii economici legaţi de ele. În acest sens, sînt consideraţi agenţi economici legaţi de pãrţile la acord urmãtorii:
a) agenţii economici la care una dintre pãrţile la acord deţine, direct sau indirect:
- mai mult de jumãtate din capitalul social sau din active; sau
- mai mult de jumãtate din drepturile de vot;
sau
- drepturile de a desemna mai mult de jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie sau ai organului care îl reprezintã legal pe agentul economic respectiv;
sau
- dreptul de a conduce afacerile agentului economic în cauza;
b) agenţii economici care deţin la una dintre pãrţile la acord, direct sau indirect, drepturile sau puterile enumerate la lit. a);
c) asociaţiile de agenţi economici la care unul dintre agenţii economici mentionati la lit. b) deţine, direct sau indirect, drepturile sau puterile enumerate la lit. a);
d) agenţii economici la care pãrţile la acord sau agenţii economici legaţi de ele deţin în comun, direct sau indirect, drepturile sau puterile enumerate la lit. a) sînt consideraţi ca fiind legaţi de fiecare dintre pãrţile la acord.
ART. 32
Notificarea acordurilor pentru transferul de tehnologice şi/sau de know-how şi obţinerea deciziei Consiliului Concurentei
(1) În baza prevederilor art. 5 alin. (7) din Legea concurentei, notificarea acordurilor pentru transferul de tehnologie şi/sau de know-how, menţionate la art. 27, informaţiile şi documentele care trebuie furnizate, examinarea notificãrilor şi emiterea deciziilor Consiliului Concurentei se vor face în conformitate cu prevederile prezentului regulament, formularul pentru notificare fiind cuprins în anexa nr. 1/5.
(2) În condiţiile menţionate la alin. (1), Consiliul Concurentei va putea acorda, de la caz la caz, prin decizie, beneficiul exceptarii acordului pentru transferul de tehnologie şi/sau de know-how de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei.
(3) În cazurile pentru care s-a emis decizie de neincadrare, acordul în cauza neputind beneficia de exceptarea pentru categoria acordurilor pentru transferul de tehnologie şi/sau de know-how, agenţii economici vor putea inainta cerere de dispensa la Consiliul Concurentei, în condiţiile art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, în baza art. 5 alin. (4) şi (6) din lege şi a Regulamentului pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea concurentei nr. 21/1996 , privind practicile anticoncurentiale, emis de Consiliul Concurentei.

CAP. 7
Condiţiile de exceptare pentru acordurile de franciza

ART. 33
Obiectul exceptarii
(1) În baza prevederilor art. 5 alin. (5) din Legea concurentei, se excepteazã de la interdicţia prevãzutã în lege la art. 5 alin. (1), în condiţiile prezentului regulament, acordurile de franciza încheiate numai între doi agenţi economici, cedentul şi concesionarul, precum şi, atunci cînd este cazul, contractele principale de franciza care prevãd relaţiile dintre cedent şi concesionarul principal, precum şi dintre concesionarul principal şi concesionarii sãi, toate aceste acorduri avînd ca obiect vînzarea cu amãnuntul de produse şi/sau prestarea de servicii cãtre beneficiarii finali.
(2) În aplicarea prevederilor din prezentul capitol, se definesc urmãtorii termeni:
a) franciza înseamnã un pachet de drepturi de proprietate industriala sau intelectualã în legatura cu mãrci de comerţ, denumiri comerciale, firme de magazin, modele, design, copyright, know-how sau patente, destinate exploatãrii în vederea vinzarii cu amãnuntul de produse şi/sau prestãrii de servicii cãtre utilizatorii finali;
b) contract sau acord de franciza înseamnã un acord sau o înţelegere prin care un agent economic (cedentul) acorda unui alt agent economic (concesionarul), în schimbul unei compensaţii financiare directe sau indirecte, dreptul de a exploata franciza în scopul desfacerii cu amãnuntul a unor tipuri specificate de produse şi/sau servicii, care trebuie sa includã, cel puţin, obligaţii referitoare la:
- utilizarea denumirii sau a firmei de magazin obişnuite şi o prezentare uniforma a localurilor de vînzare şi/sau a mijloacelor de transport menţionate în contract;
- transmiterea de cãtre cedent, în favoarea concesionarului, a know-how;
- asigurarea permanenta, de cãtre cedent cãtre concesionar, a asistenţei comerciale sau tehnice pe toatã durata contractului;
c) contract de franciza principal înseamnã un contract prin care un agent economic (cedentul) acorda unui alt agent economic (concesionarul principal), în schimbul unei compensaţii financiare, directe sau indirecte, dreptul de a exploata franciza în vederea încheierii de contracte de franciza cu concesionari terţi;
d) produse ale cedentului înseamnã produse fabricate de cãtre cedent sau în conformitate cu instrucţiunile sale, care poarta numele sau marca cedentului;
e) localuri menţionate în contract înseamnã localurile utilizate pentru exploatarea francizei sau, atunci cînd franciza este exploatatã în afarã acestor localuri, baza de la care concesionarul utilizeazã mijloacele de transport pentru exploatarea francizei (mijloacele de transport menţionate în contract);
f) know-how este un ansamblu de informaţii practice nebrevetate, rezultate din experienta cedentului şi testate de cãtre acesta, ansamblu care este secret, substanţial şi identificat;
g) secret înseamnã ca know-how, în ansamblul sau în configuraţia şi interconectarea precisa a componentelor sale, nu este cunoscut în mod public sau uşor accesibil; aceasta notiune nu trebuie inteleasa, într-un sens restrîns, ca fiecare componenta individualã a know-how trebuie sa fie total necunoscutã sau imposibil de obţinut în afarã relaţiilor cu cedentul;
h) substanţial înseamnã ca know-how include informaţiile care sînt importante pentru vînzarea produselor sau pentru prestarea serviciilor cãtre utilizatorii finali şi, mai ales, pentru modul de prezentare a produselor pentru vînzare, prelucrarea produselor în cadrul prestãrii de servicii, relaţiile cu clientela şi conducerea administrativã şi financiarã; know-how trebuie sa-i fie util concesionarului, facindu-l capabil, la data încheierii contractului, sa-şi imbunatateasca poziţia concurentiala, mai ales prin îmbunãtãţirea rezultatelor sau prin facilitarea accesului pe o noua piata;
i) identificat înseamnã ca know-how trebuie sa fie descris într-un mod suficient de complet pentru a permite verificarea îndeplinirii condiţiilor de secret şi de substantialitate; descrierea know-how poate fi facuta în contractul de franciza, într-un document separat sau în orice alta forma adecvatã.
ART. 34
Restrictionari ale concurentei care se accepta la acordarea beneficiului exceptarii pentru acordurile de franciza
Urmãtoarele restrictionari ale concurentei cuprinse în contractele de franciza notificate sînt acceptate de Consiliul Concurentei la acordarea beneficiului exceptarii de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei:
1. obligaţia cedentului ca pe piata româneascã sau pe teritoriul prevãzut în contract:
- sa nu acorde terţilor dreptul de exploatare, în totalitate sau parţial, a francizei;
- sa nu exploateze el însuşi franciza sau sa nu comercializeze el însuşi produsele sau serviciile care constituie obiectul francizei sub o forma similarã;
- sa nu furnizeze el însuşi produsele sale cãtre terţe pãrţi;
2. obligaţia concesionarului principal de a nu încheia contracte de franciza cu terţi, în afarã teritoriului sau menţionat în contract;
3. obligaţia concesionarului de a exploata franciza numai în localurile prevãzute în contract;
4. obligaţia concesionarului de a se abţine sa caute clienţi pentru produsele sau serviciile care fac obiectul francizei, în afarã teritoriului prevãzut în contract;
5. obligaţia concesionarului de a nu fabrica, de a nu vinde sau de a nu utiliza, în cadrul prestãrii de servicii, produse concurente cu produsele cedentului care fac obiectul acordului de franciza; atunci cînd obiectul francizei îl constituie vînzarea şi utilizarea, în cadrul prestãrii de servicii, de produse, cît şi de piese de schimb sau accesorii pentru acestea, obligaţia de a vinde sau de a utiliza produsele cedentului nu poate fi impusa în ceea ce priveşte piesele de schimb sau accesoriile.
ART. 35
Obligaţii ale concesionarului, cuprinse în contractele de franciza, care pot fi acceptate de Consiliul Concurentei la acordarea beneficiului exceptarii
În afarã de restrictionarile concurentei, menţionate la art. 34, urmãtoarele clauze ale contractelor de franciza, reprezentind obligaţii impuse concesionarului, pot fi acceptate de cãtre Consiliul Concurentei la acordarea beneficiului exceptarii de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, dupã cum urmeazã:
1. obligaţii ale concesionarului, în mãsura în care sînt necesare, pentru protejarea drepturilor de proprietate industriala sau intelectualã ale cedentului sau pentru menţinerea identitãţii obişnuite şi a reputaţiei reţelei cedate, astfel:
a) sa vinda sau sa utilizeze, în cadrul prestãrilor de servicii, exclusiv produse care corespund specificatiilor minime obiective de calitate, stabilite de cedent prin contract;
b) sa vinda sau sa utilizeze, în cadrul prestãrilor de servicii, numai produse fabricate de cãtre cedent sau de cãtre terţi desemnaţi de acesta, atunci cînd nu este posibila aplicarea în practica, datoritã naturii produselor care fac obiectul contractului de franciza, a specificatiilor obiective de calitate, stabilite de cedent prin contract;
c) sa nu desfãşoare, direct sau indirect, nici o activitate similarã într-un teritoriu în care ar concura cu un membru al reţelei de franciza, inclusiv cu cedentul; aceasta obligaţie poate fi impusa concesionarului şi dupã încetarea contractului, pentru o perioada rezonabila, care nu va depãşi un an, pe teritoriul în care acesta a exploatat franciza;
d) sa nu dobindeasca participatii la capitalul social al unui agent economic concurent, care ar da concesionarului puterea de a influenta decisiv comportamentul economic al acestui agent economic;
e) sa nu vinda produsele care fac obiectul contractului de franciza decît utilizatorilor finali, altor concesionari şi vinzatorilor cu amãnuntul din cadrul altor reţele de distribuţie, care sînt aprovizionate de cãtre fabricantul acestor produse sau cu consimţãmîntul acestuia;
f) sa depunã toate eforturile pentru comercializarea produselor sau pentru prestarea serviciilor care fac obiectul contractului de franciza, în cele mai bune condiţii posibile; sa ofere la vînzare un sortiment minimal de produse, sa asigure realizarea unei cifre de afaceri minimale, planificarea din timp a comenzilor, menţinerea unui stoc minimal asiguratoriu şi sa asigure service-ul în perioada de garanţie;
g) sa plãteascã cedentului partea stabilitã din veniturile sale proprii, pentru publicitate, şi sa realizeze, prin mijloace proprii, anumite forme de publicitate, pentru care va trebui sa obţinã acordul cedentului;
2. obligaţii impuse concesionarului, care, în general, nu afecteazã concurenta:
a) de a nu divulga unor terţe pãrţi know-how furnizat de cãtre cedent; aceasta obligaţie poate fi impusa concesionarului şi dupã expirarea contractului;
b) de a transmite cedentului orice experienta cistigata în exploatarea francizei şi de a acorda cedentului şi celorlalţi concesionari licenta neexclusiva pentru know-how rezultat din aceasta experienta;
c) de a informa pe cedent asupra încãlcãrii drepturilor de proprietate industriala sau intelectualã licentiata, de a intenta acţiune în justiţie impotriva contravenientilor sau de a acorda cedentului asistenta în justiţie în cazul unei acţiuni impotriva contravenientilor;
d) de a utiliza know-how licenţiat de cãtre cedent în alte scopuri decît cele prevãzute în contract; obligaţia poate fi menţinutã şi dupã expirarea contractului;
e) de a urma, el însuşi sau angajaţii sãi, cursurile de pregãtire organizate de cãtre cedent;
f) de a aplica metodele comerciale recomandate de cãtre cedent, inclusiv modificãrile ulterioare, şi de a utiliza drepturile de proprietate industriala sau intelectualã licentiata;
g) de a respecta standardele cedentului pentru echipament, prezentarea localurilor şi/sau a mijloacelor de transport menţionate în contract;
h) de a permite cedentului sa efectueze controale în localurile şi/sau mijloacele de transport menţionate în contract, inclusiv pentru produsele vîndute şi serviciile prestate, şi asupra inventarelor şi bilanţurilor contabile ale concesionarului;
i) de a nu modifica amplasamentul localurilor menţionate în contract, fãrã acordul cedentului;
j) de a nu ceda dreptul şi obligaţiile ce rezulta din contract, fãrã acordul cedentului.
ART. 36
Condiţii necesare a fi îndeplinite pentru acordarea exceptarii contractelor de franciza
În condiţiile art. 34 şi 35, Consiliul Concurentei va putea acorda beneficiul exceptarii contractelor de franciza de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin (1) din Legea concurentei, dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
1. concesionarul sa fie liber sa achizitioneze produsele ce fac obiectul contractului de franciza de la alţi concesionari; în cazul în care aceste produse sînt distribuite şi printr-o alta reţea aparţinînd unor distribuitori autorizaţi, concesionarul trebuie sa fie liber sa se aprovizioneze de la aceştia cu produsele care fac obiectul contractului de franciza;
2. dacã cedentul obliga pe concesionar sa asigure garanţia pentru produsele cedentului, aceasta obligaţie se va aplica, de asemenea, produselor vîndute de cedent prin oricare alt membru al reţelei cedate sau de cãtre alţi distribuitori care acorda garanţii similare;
3. concesionarul sa fie obligat sa indice statutul sau de agent economic independent; aceasta indicaţie nu trebuie totuşi sa se interfereze cu identitatea comuna a reţelei cedate, care rezulta din utilizarea unei denumiri sau a unei firme comune şi din aspectul de uniformitate a localurilor şi/sau a mijloacelor de transport menţionate în contract.
ART. 37
Restrictionari ale concurentei care exclud de la exceptare contractele de franciza
Consiliul Concurentei nu va acorda beneficiul exceptarii de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, pentru contractele de franciza care cuprind urmãtoarele clauze care restrictioneaza sau pot conduce la restrictionarea concurentei:
1. agenţii economici, care fabrica produse sau presteazã servicii care sînt identice sau considerate similare de cãtre utilizatori datoritã proprietãţilor, preţurilor sau utilizarilor lor, încheie între ei contracte de franciza avînd ca obiect aceste produse sau servicii;
2. fãrã a afecta prevederile art. 34 pct. 5 şi ale art. 35 pct. 1 lit. b), concesionarul este împiedicat sa se aprovizioneze cu produse de calitate similarã cu cele care sînt oferite de cãtre cedent;
3. fãrã a afecta prevederile art. 34 pct. 5, cedentul obliga pe concesionar sa vinda sau sa utilizeze, în cadrul prestãrilor de servicii, produse fabricate de cãtre cedent sau de cãtre terţi desemnaţi de cãtre cedent şi cedentul refuza, din alte motive decît cele legate de protecţia drepturilor sale de proprietate industriala sau intelectualã sau de menţinerea identitãţii sau a reputaţiei cedate, sa desemneze, ca producãtori autorizaţi, pe terţii propuşi de cãtre concesionar;
4. concesionarul este împiedicat sa continue sa utilizeze dupã expirarea contractului know-how licenţiat, atunci cînd acest know-how a devenit foarte cunoscut sau uşor accesibil, fãrã ca aceasta sa rezulte dintr-o încãlcare a obligaţiilor de cãtre concesionar;
5. fãrã a se afecta posibilitatea pe care o are cedentul de a recomanda preţurile de vînzare, concesionarului i se limiteazã, direct sau indirect, dreptul de a stabili preţurile de vînzare a produselor sau a serviciilor care fac obiectul contractului de franciza;
6. cedentul interzice concesionarului contestarea valabilitãţii drepturilor de proprietate industriala sau intelectualã care constituie franciza, fãrã a prejudicia posibilitatea pe care o are cedentul de a rezilia contractul într-un astfel de caz;
7. concesionarii sînt obligaţi sa nu furnizeze, pe piata româneascã, produsele sau serviciile care fac obiectul contractului de franciza, cãtre utilizatorii finali, datoritã locului de rezidenţã a acestora.
ART. 38
Notificarea acordurilor de franciza şi obţinerea deciziei Consiliului Concurentei
(1) În baza prevederilor art. 5 alin. (7) din Legea concurentei, notificarea acordurilor menţionate la art. 33, furnizarea informaţiilor şi a documentelor, examinarea notificãrilor şi emiterea deciziilor Consiliului Concurentei se fac în conformitate cu prevederile prezentului regulament, formularul pentru notificare fiind cuprins în anexa nr. 1/6.
(2) În condiţiile menţionate la alin. (1), Consiliul Concurentei va putea acorda, de la caz la caz, beneficiul exceptarii acordului de franciza de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei.
(3) În cazurile pentru care s-a emis decizie de neincadrare, acordul în cauza neputind beneficia de exceptarea pentru categoria acordurilor de franciza, agenţii economici vor putea inainta cerere de dispensa la Consiliul Concurentei, în condiţiile art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, în baza art. 5 alin. (4) şi (6) din lege şi a Regulamentului pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea concurentei nr. 21/1996 , privind practicile anticoncurentiale, emis de Consiliul Concurentei.

CAP. 8
Condiţiile de exceptare pentru acordurile de distribuţie şi service în domeniul autovehiculelor şi pieselor de schimb pentru acestea

ART. 39
Obiectul exceptarii
(1) În baza prevederilor art. 5 alin. (5) din Legea concurentei, se excepteazã de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din lege, în condiţiile prezentului regulament, acordurile dintre doi agenţi economici, prin care una dintre pãrţi (furnizorul) se angajeazã sa furnizeze numai celeilalte pãrţi (distribuitorul) şi agenţilor economici din sistemul de distribuţie autorizat, în vederea revinzarii pe piata româneascã sau pe o parte delimitata a acesteia, pe o perioada definitã sau nedefinita, anumite autovehicule noi, destinate folosirii pe drumurile publice, care au trei sau mai multe roti, iar cealaltã parte (distribuitorul) se angajeazã, pe lîngã distribuţie, sa presteze serviciile legate de distribuţie şi sa asigure piesele de schimb necesare întreţinerii şi repararii autovehiculelor respective.
Exceptarea se aplica şi dacã, pe lîngã cele de mai sus, furnizorul este obligat sa nu vinda produsele din contract beneficiarilor finali şi sa nu presteze pentru aceştia service-ul aferent produselor din acord, în teritoriul convenit prin acord.
(2) În aplicarea prevederilor prezentului capitol, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) contractele sau acordurile de distribuţie şi service reprezintã acorduri între doi agenţi economici, pe o perioada definitã sau nedefinita, prin care una dintre pãrţi (furnizorul) încredinţeazã celeilalte pãrţi distribuţia şi service-ul pentru anumite autovehicule specificate şi pentru piesele de schimb aferente, pe piata româneascã sau pe o parte delimitata a acesteia;
b) pãrţile sînt agenţii economici care iau parte la acord, şi anume: furnizorul, care este producãtorul care livreaza produsele din contract, şi distribuitorul, care este agentul economic împuternicit (autorizat) de furnizor sa realizeze distribuţia şi service-ul pentru produsele din contract;
c) teritoriul convenit prin acord este teritoriul bine delimitat în care pãrţile sînt obligate sa-şi îndeplineascã obligaţiile asumate prin acord;
d) produsele din acord sînt autovehicule destinate utilizãrii pe drumurile publice, care au trei sau mai multe roti, şi piesele de schimb aferente întreţinerii şi repararii corespunzãtoare a acestora, specificate prin acord;
e) piese de schimb sînt acele piese care se monteaza în sau pe autovehicul, inlocuind pe cele anterioare, astfel încît sa se realizeze buna întreţinere şi funcţionare a autovehiculelor;
f) gama produselor din acord înseamnã totalitatea produselor din acord;
g) producãtorul este agentul economic:
- care produce sau asigura fabricarea produselor din gama celor din acord; sau
- cel "legat" de fabricantul produselor din gama celor din acord;
h) agenţii economici legaţi de producãtor sînt:
1. agenţii economici la care producãtorul deţine direct sau indirect:
- mai mult de jumãtate din capitalul social sau din active; sau
- mai mult de jumãtate din drepturile de vot; sau
- dreptul de a desemna mai mult de jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie sau ai organului care îl reprezintã legal pe agentul economic respectiv; sau
- dreptul de a conduce afacerile agentului economic în cauza;
2. agenţii economici care deţin la producãtor, direct sau indirect, drepturile enumerate la pct. 1;
i) agenţii economici din sistemul de distribuţie autorizat sînt, pe lîngã pãrţile la acord, producãtorii şi agenţii economici împuterniciţi de cãtre producãtor sau desemnaţi, cu consimţãmîntul producãtorului, sa livreze autovehiculele, piesele de schimb şi sa presteze serviciile legate de gama produselor din acord sau echivalente cu acestea;
j) autovehiculul care corespunde unui model din gama produselor din acord este un autovehicul produs sau asamblat în serie de cãtre producãtor sau un autovehicul identic cu unul din gama produselor din contract, în ceea ce priveşte modelul caroseriei, modalitãţile de manevrare, sasiul şi motorul;
k) produse echivalente, respectiv autovehicule echivalente, pãrţi de autovehicule echivalente, piese de schimb echivalente, sînt acelea care sînt similare cu cele din gama produselor care fac obiectul contractului dintre pãrţi, care sînt livrate de producãtor sau de un alt agent economic cu acordul producãtorului şi care fac obiectul unei înţelegeri de distribuţie şi/sau prestare de service cu un agent economic din sistemul de distribuţie autorizat;
l) revinzarea include toate tranzacţiile prin care o persoana fizica sau juridicã, denumita revinzator, dispune de un autovehicul nou, dobîndit anterior în nume propriu, indiferent de forma juridicã a revinzarii şi de condiţiile acesteia, care poate include: închirierea, vînzarea propriu-zisa cu transferarea dreptului de proprietate sau contracte de achizitionare în condiţii de credit comercial.
ART. 40
Restrictionari ale concurentei impuse prin acordul celor doua pãrţi, care se excepteazã de la interdicţie
Urmãtoarele obligaţii impuse prin acordul celor doua pãrţi, care restrictioneaza concurenta în înţelesul art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, se accepta de cãtre Consiliul Concurentei la acordarea beneficiului exceptarii pentru acordurile menţionate la art. 39, notificate în baza prezentului regulament:
1. obligaţia furnizorului de a nu vinde produsele care fac obiectul contractului beneficiarilor finali şi de a nu presta acestora servicii aferente produselor care fac obiectul contractului, în teritoriul convenit prin contract;
2. obligaţia distribuitorului de a nu fabrica produse care concureazã cu produsele din contract;
3. obligaţia distribuitorului de a vinde autovehicule noi care concureazã cu produsele din contract sau cu alte autovehicule în afarã de cele oferite de cãtre producãtor, numai în cazul în care vînzarea acestor mãrci concurente de autovehicule se face în incinte de vînzare diferite, cu personal operational diferit în cadrul unei entitãţi juridice distincte şi într-o maniera care evita orice confuzie între aceste mãrci şi mãrcile produselor care formeazã obiectul contractului;
4. obligaţia distribuitorului de a nu încheia cu terţe pãrţi acorduri de distribuţie şi service decît cu respectarea condiţiilor prevãzute la pct. 3;
5. obligaţia distribuitorului de a nu încheia acorduri sau înţelegeri de distribuţie şi/sau prestarea de service aferent, fãrã consimţãmîntul furnizorului, cu agenţi economici care îşi desfãşoarã activitatea în teritoriul convenit prin contract, pentru produsele din contract sau pentru produse echivalente, şi nici de a modifica ulterior aceste acorduri sau înţelegeri convenite, fãrã consimţãmîntul furnizorului;
6. obligaţia distribuitorului de a nu permite nici prestarea vreunei operaţiuni de service postvinzare în ateliere de service din reţeaua sistemului de distribuţie autorizat, realizate cu investiţii fãcute de furnizor, în special prin echipament şi/sau pregãtirea personalului, pentru alte mãrci de autovehicule concurente, şi nici vînzarea prin aceste ateliere a pieselor de schimb pentru mãrci concurente de autovehicule;
7. obligaţiile distribuitorului, în afarã teritoriului convenit prin contract:
a) de a nu infiinta sucursale sau depozite pentru distribuirea produselor din contract sau a produselor echivalente;
b) de a nu cauta clienţi pentru produsele din contract sau pentru produse echivalente;
8. obligaţia distribuitorului de a nu incredinta unor terţe pãrţi distribuţia şi/sau service-ul produselor din contract sau a unor produse echivalente, în afarã teritoriului convent prin contract;
9. obligaţia distribuitorului de a nu furniza vreunui revinzator:
a) produsele din contract sau produse echivalente, în afarã de cazul în care revinzatorul este un agent economic care face parte din sistemul de distribuţie autorizat de furnizor; sau
b) piesele de schimb specificate în contract, cu excepţia cazului cînd acestea sînt destinate repararii şi întreţinerii autovehiculelor;
10. obligaţia distribuitorului de a nu vinde produsele din contract sau produse echivalente unor intermediari, cu excepţia cazului cînd acest intermediar este mandatat în scris, anticipat, de cãtre beneficiarii finali sa cumpere un tip de autovehicul specificat şi, dacã este cazul, sa accepte în numele lor livrarea respectivelor autovehicule;
11. obligaţia distribuitorului de a respecta obligaţiile stipulate la pct. 6-10 pe o perioada de maximum un an de la expirarea valabilitãţii contractului.
ART. 41
Obligaţii ale distribuitorului incluse în contracte, care, în general, nu restrictioneaza concurenta şi pot fi acceptate de Consiliul Concurentei la acordarea beneficiului exceptarii
În afarã de restrictionarile concurentei, menţionate la art. 40, oricare dintre urmãtoarele obligaţii ale distribuitorului, care se considera ca nu restrictioneaza concurenta, pot fi acceptate de cãtre Consiliul Concurentei la acordarea exceptarii acordului de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei:
1. sa nu modifice fãrã acordul furnizorului produsele din contract sau produsele echivalente, în afarã de cazul în care modificarea a fost cerutã de cãtre un beneficiar final pentru autovehiculul cumpãrat de el;
2. sa respecte, la distribuţie şi service, standardele minimale, în special pentru:
a) echipamentul din incintele de prezentare-vînzare şi facilitãţile tehnice pentru activitatea de service;
b) pregãtirea tehnica şi de specialitate a personalului;
c) publicitate;
d) prezentarea, depozitarea şi livrarea cãtre beneficiari a produselor din contract sau a celor echivalente şi prestarea service-ului aferent acestora;
e) repararea şi întreţinerea produselor din contract sau a celor echivalente, în special în ceea ce priveşte siguranta şi încrederea în funcţionare a autovehiculelor;
3. sa comande produsele din contract de la furnizor, numai la anumite date, cu condiţia ca intervalul dintre comenzi sa nu depãşeascã 3 luni;
4. sa se straduiasca sa vinda, în teritoriul convenit prin contract şi în cadrul perioadei specificate, anumite cantitãţi minime de produse, asa cum s-a stabilit prin contract între pãrţi, sau, în absenta unei astfel de prevederi, în cantitãţile stabilite de furnizor pe baza estimarii posibilitãţilor de vînzare ale distribuitorului;
5. sa menţinã la vînzare anumite cantitãţi de produse din contract, asa cum s-a convenit prin contract între pãrţi, sau, în absenta unei astfel de prevederi, cantitãţile stabilite de furnizor pe baza estimarii potenţialului de vînzare al distribuitorului în teritoriul şi pe perioada din contract;
6. sa ofere pentru demonstratii autovehiculele conform programului din contract sau un anumit numãr din aceste autovehicule, asa cum s-a convenit între pãrţi, sau, în lipsa unei asemenea prevederi, autovehiculele care se oferã pentru demonstratii şi numãrul acestora vor fi stabilite de furnizor pe baza estimarii posibilitãţilor de vînzare ale distribuitorului;
7. sa îndeplineascã garanţia şi sa asigure gratuit service în perioada de garanţie pentru autovehiculele din contract şi cele echivalente;
8. sa utilizeze numai piese de schimb în cadrul programului din contract sau piese de schimb echivalente pentru lucrãrile de service în perioada de garanţie şi postgaranţie;
9. sa informeze clienţii, într-o maniera generalã, cu privire la mãsura în care piesele de schimb provenite din alte surse ar putea fi folosite la repararea şi la întreţinerea produselor din contract sau a celor echivalente;
10. sa informeze clienţii ori de cîte ori sînt folosite piesele de schimb din alte surse pentru repararea şi întreţinerea produselor din contract sau a celor echivalente, dacã şi aceste piese, care poarta marca fabricantului, au fost disponibile şi utilizarea lor permisã.
ART. 42
Condiţii necesare a fi îndeplinite pentru acordarea exceptarii contractelor de distribuţie şi service în domeniul autovehiculelor şi pieselor de schimb aferente
În toate cazurile, beneficiul exceptarii acordului în cauza va putea fi acordat numai dacã se îndeplinesc urmãtoarele obligaţii:
(1) Pentru distribuitor:
a) sa onoreze garanţia, sa presteze gratuit service în perioada de garanţie şi sa realizeze repararea şi întreţinerea (în special pentru siguranta în funcţionare) în perioada postgaranţie, pentru autovehiculele din gama prevãzutã în acord sau echivalente acestora, care sînt livrate pe piata româneascã de cãtre un alt agent economic din cadrul reţelei de distribuţie a distribuitorului;
b) sa oblige agenţii economici care activeazã în teritoriul convenit în acord, cu care distribuitorul a subcontractat distribuţia şi service-ul, sa-şi onoreze garanţia şi sa presteze gratuit service-ul în perioada de garanţie, în aceleaşi condiţii asigurate de distribuitorul însuşi.
(2) Pentru furnizor:
a) sa nu modifice şi sa nu retragã, fãrã motive întemeiate, consimţãmîntul dat la încheierea de cãtre distribuitor a subcontractelor de distribuţie cu alţi agenţi economici din reţeaua sa;
b) sa nu aplice pentru obligaţiile asumate de distribuitor cerinţe sau criterii minime care sa discrimineze pe distribuitor sau acesta sa fie tratat inechitabil;
c) în orice schema de însumare a cantitãţilor sau valorîi produselor obţinute de distribuitor de la furnizor şi de la agenţii economici legaţi de el, într-o perioada de timp specificatã, în vederea calculãrii discounturilor, se va face distincţie între:
- livrãrile de autovehicule din gama prevãzutã în acord;
- livrãrile de piese de schimb din gama prevãzutã în acord, pentru care distribuitorul este dependent de agenţii economici din cadrul reţelei de distribuţie;
- alte produse;
d) sa livreze, distribuitorului, în scopul îndeplinirii contractelor de vînzare încheiate între distribuitor şi beneficiarii finali din România, orice autovehicul care corespunde unui model din gama celor care fac obiectul acordului, care este comercializat de fabricant sau cu consimţãmîntul acestuia, în oricare ţara, şi care poate fi înmatriculat în România.
(3) Atunci cînd distribuitorul îşi asuma obligaţia de a îmbunãtãţi structura distribuţiei şi a service-ului, trebuie sa fie îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) furnizorul sa exonereze pe distribuitor de obligaţia de a nu vinde autovehicule noi, oferite de alţi agenţi economici, decît în spaţiile de vînzare amenajate separat pentru aceştia, dacã distribuitorul dovedeşte ca exista motive obiective pentru ca aceasta condiţie sa nu fie necesarã;
b) acordul, pentru o perioada de cel puţin 5 ani sau pentru o perioada nedefinita, sa poatã fi reziliat, în condiţiile notificãrii de cãtre oricare dintre pãrţi cãtre cealaltã parte, cu cel puţin 2 ani înainte de reziliere, aceasta perioada reducindu-se la cel puţin un an, dacã:
- furnizorul este obligat, prin lege sau printr-un acord special, la plata unei compensãri corespunzãtoare la rezilierea acordului; sau
- distribuitorul este nou-intrat în sistemul de distribuţie şi perioada de valabilitate a acordului sau perioada precizatã pentru posibilitatea rezilierii acordului ese convenitã de distribuitor pentru prima data;
c) fiecare dintre pãrţi sa notifice celeilalte, cu cel puţin 6 luni înainte, intenţia de a nu mai reînnoi un acord încheiat pentru o perioada definitã (limitatã).
(4) Condiţiile stipulate la alin. (3) lit. a) şi b) nu afecteazã:
- dreptul furnizorului de a rezilia acordul, cu condiţia notificãrii cu cel puţin un an înainte, în cazul în care este necesar sa reorganizeze reţeaua de distribuţie, în întregime sau într-o parte substantiala;
- dreptul uneia dintre pãrţile la acord de a rezilia acordul, în cazul în care cealaltã parte nu-şi îndeplineşte una dintre obligaţiile de baza.
În aceste cazuri, pãrţile trebuie, în cazul dezacordului, sa accepte o modalitate de soluţionare rapida a disputei, cum ar fi recurgerea la un expert (terta parte) sau la arbitraj, fãrã a prejudicia dreptul pãrţilor de a apela la tribunalul competent în conformitate cu legea romana.
ART. 43
Restrictionari ale concurentei care exclud de la exceptare contractele de distribuţie şi service pentru autovehicule
Consiliul Concurentei nu va acorda beneficiul exceptarii de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, pentru acordurile în cauza, dacã:
1. ambele pãrţi la acord sau agenţii economici legaţi de ele sînt fabricanti de autovehicule; sau
2. pãrţile încheie acorduri sau se angajeazã în practici concertate în domeniul autovehiculelor şi/sau pieselor de schimb pentru acestea, în mãsura în care aceste practici depãşesc limitele stabilite prin prezentul regulament;
3. pãrţile includ în acord obligaţii legate, care se referã la alte produse sau servicii decît cele din domeniul autovehiculelor;
4. pãrţile convin prin acord sau recurg la practici care au ca scop interzicerea sau împiedicarea importurilor paralele.
Aceasta înseamnã ca agenţii economici din cadrul sistemului de distribuţie, precum şi beneficiarii finali sau intermediarii lor sa fie liberi sa cumpere din import orice autovehicule doresc şi de oriunde;
5. furnizorul, fãrã vreun motiv întemeiat, limiteazã, direct sau indirect, libertatea distribuitorului de a obţine de la terţe pãrţi, la alegerea sa, piese de schimb care corespund calitativ pieselor de schimb din contract;
6. furnizorul limiteazã, direct sau indirect, libertatea altor agenţi economici producãtori de a livra piese de schimb care corespund calitativ pieselor de schimb din contract, cãtre distribuitori, la alegerea lor, inclusiv cãtre agenţi economici din cadrul sistemului de distribuţie.
ART. 44
Notificarea acordurilor de distribuţie şi service pentru autovehicule şi obţinerea deciziei Consiliului Concurentei
(1) În baza prevederilor art. 5 alin. (7) din Legea concurentei notificarea acordurilor de distribuţie şi service, menţionate la art. 39 din prezentul regulament, furnizarea informaţiilor şi a documentelor, examinarea notificãrilor şi emiterea deciziilor Consiliului Concurentei se fac în conformitate cu prevederile prezentului regulament, formularul pentru notificare fiind cuprins în anexa nr. 1/7.
(2) În condiţiile menţionate la alin. (1), Consiliul Concurentei va putea acorda, de la caz la caz, prin decizie, beneficiul exceptarii acordului de distribuţie şi service de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei.
(3) În cazurile pentru care s-a emis decizie de neincadrare, acordul în cauza neputind beneficia de exceptarea pentru categoria acordurilor de distribuţie şi service, agenţii economici vor putea inainta cerere de dispensa la Consiliul Concurentei, în condiţiile prevãzute la art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, în baza art. 5 alin. (4) şi (6) din lege şi a Regulamentului pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea concurentei nr. 21/1996 , privind practicile anticoncurentiale, emis de Consiliul Concurentei.

CAP. 9
Condiţiile de exceptare pentru acordurile din domeniul asigurãrilor

ART. 45
Obiectul exceptarii
În baza prevederilor art. 5 alin. (5) din Legea concurentei, se excepteazã de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din lege, în condiţiile prezentului regulament, acordurile, deciziile de asociere şi practicile concertate, denumite în continuare acorduri, ale societãţilor din sectorul asigurãrilor, care au ca obiect cooperarea pentru:
a) stabilirea în comun a primelor de asigurare pe baza statisticii comune sau a numãrului de cereri de despãgubire;
b) stabilirea de condiţii-tip de asigurare;
c) acoperirea în comun a anumitor tipuri de riscuri.
ART. 46
Domeniul de aplicare a exceptarii prevãzute la art. 45
(1) Cooperarea în domeniul primelor de asigurare
Acordurile de colaborare în domeniul primelor de asigurare sînt cele prin care se realizeazã:
a) calculul costului mediu al riscului acoperit (primele pure) sau elaborarea şi distribuirea de tabele statistice privind mortalitatea şi tabele statistice care indica imbolnavirile, accidentarile şi invaliditatile, în legatura cu asigurarea care implica elementul capitalizarii, asemenea tabele bazindu-se pe un ansamblu de date, pe un numãr de ani de risc luati ca perioada de observatie în legatura cu riscuri identice sau comparabile, suficiente pentru a constitui o baza care poate fi prelucrata statistic pentru a obţine, între altele:
- numãrul de cereri de despãgubire în perioada respectiva;
- numãrul de riscuri individuale asigurate în fiecare an din perioada aleasã pentru observatie;
- suma totalã plãtitã sau de plãtit pentru cererile de despãgubire apãrute în perioada respectiva;
- suma totalã a capitalului asigurat pentru fiecare an de risc din perioada aleasã pentru observatie;
b) elaborarea de studii asupra impactului probabil al împrejurãrilor generale, externe, fata de societãţile de asigurare interesate, asupra frecvenţei sau asupra amplorii cererilor de despãgubiri, ori asupra profitabilitatii diferitelor tipuri de investiţii şi distribuţiei rezultatelor lor.
(2) Cooperarea în domeniul condiţiilor standard ale poliţei de asigurãri directe
Acordurile de colaborare în domeniul condiţiilor standard ale poliţei, sînt cele prin care se realizeazã:
a) elaborarea şi distribuirea de condiţii standard ale poliţei de asigurãri directe;
b) elaborarea şi difuzarea de modele uzuale care ilustreaza profiturile de realizat pentru o polita de asigurãri ce implica elementul de capitalizare.
(3) Cooperarea în acoperirea în comun a anumitor tipuri de riscuri:
a) Acordurile din sectorul asigurãrilor menţionate la art. 45 lit. c) sînt cele care au ca obiect cooperarea pentru elaborarea şi aplicarea acestora de cãtre un grup de societãţi de asigurare sau de cãtre un grup de societãţi de asigurare şi societãţi de reasigurare, pentru a acoperi în comun o categorie specifica de riscuri, sub forma coasigurarii sau a coreasigurarii.
b) Pentru aplicarea condiţiilor de exceptare, notiunile grupuri de coasigurare şi grupuri de coreasigurare se definesc astfel:
- grupurile de coasigurare sînt grupurile constituite din societãţi de asigurare care:
- convin sa semneze, în numele şi din împuternicirea tuturor participanţilor, asigurarea pentru o categorie de risc precizatã; sau
- încredinţeazã semnarea şi administrarea asigurãrilor impotriva unei categorii de riscuri precizate, în numele şi din împuternicirea lor, uneia dintre societãţile de asigurare, unui agent comun sau unui organism comun creat în acest scop;
- grupurile de coreasigurare sînt grupurile constituite din societãţi de asigurare, eventual şi cu concursul uneia sau al mai multor societãţi de reasigurare, în vederea:
- reasigurãrii reciproce, în totalitate sau parţial, a obligaţiilor lor care decurg din categoria de risc precizatã;
- acceptãrii, în subsidiar, în numele şi din împuternicirea tuturor participanţilor, a reasigurãrii pentru aceeaşi categorie de risc precizatã.
c) Acordurile menţionate la lit. a) pot stabili:
- natura şi caracteristicile riscurilor acoperite prin coasigurare sau prin coreasigurare;
- condiţiile pentru admiterea în cadrul grupului;
- cotele-pãrţi individuale ale participanţilor la coasigurare sau la coreasigurare;
- condiţiile pentru retragerea individualã a participanţilor;
- regulile care guverneazã funcţionarea şi conducerea grupului.
În afarã de cele menţionate mai sus, acordurile care se referã la grupuri de coreasigurare pot stabili:
- partea din riscurile acoperite pe care participanţii nu pot sa o treacã asupra coreasigurarii, aceasta parte trebuind sa fie reţinutã de cãtre participanţii individuali;
- costul coreasigurarii, care include atît costurile de funcţionare a grupului, cît şi costurile cu remunerarea participanţilor în calitatea lor de coreasiguratori.
ART. 47
Condiţii pe care acordurile trebuie sa le îndeplineascã pentru a putea fi exceptate
(1) Condiţii cu privire la calculul primelor de reasigurare:
a) calculatiile, tabelele sau rezultatele studiilor menţionate la art. 46 alin. (1) sa fie elaborate şi distribuite, cu menţiunea expresã ca au caracter pur orientativ;
b) calculatiile sau tabelele la care se referã art. 46 alin. (1) nu trebuie sa cuprindã în nici un caz previziuni pentru despãgubiri în caz de accidente, venitul care deriva din rezerve, costuri administrative sau comerciale, inclusiv comisioanele plãtibile intermediarilor, taxele sau impozitele parafiscale ori profiturile anticipate ale societãţilor de asigurare participante;
c) calculatiile, tabelele sau rezultatele studiilor la care se referã art. 46 alin. (1) nu trebuie sa menţioneze societãţile de asigurare pentru care sînt întocmite.
(2) Condiţii cu privire la polita standard de asigurãri directe:
Condiţiile poliţei standard la care se referã art. 46 alin. (2) lit. a):
a) sa fie elaborate şi distribuite, cu menţiunea expresã ca sînt pur orientative, şi
b) cu menţiunea expresã ca pot fi adoptate condiţii diferite, şi
c) sa fie accesibile oricãrei persoane interesate şi sa poatã fi obţinute la simpla cerere.
Modelele uzuale ilustrative la care se referã art. 46 alin. (2) lit. b) sa fie elaborate şi distribuite numai ca linii orientative.
(3) Condiţii cu privire la acoperirea comuna a numitor tipuri de riscuri:
a) asigurãrile subscrise de societãţile de asigurãri participante sau în numele lor, pe oricare dintre pieţele implicate, sa nu reprezinte:
- în cazul grupurilor de coasigurare, mai mult de 10% din asigurãrile totale care sînt identice sau privite ca similare din punct de vedere al riscurilor acoperite şi al gradului de acoperire prevãzut;
- în cazul grupurilor de coreasigurare, mai mult de 15% din reasigurarile totale care sînt identice sau privite ca similare din punct de vedere al riscurilor acoperite şi al gradului de acoperire prevãzut;
b) fiecare societate de asigurare participanta sa aibã dreptul de a se retrage din grup, cu condiţia unui preaviz de minimum 6 luni, fãrã a fi pasibila de sancţiuni;
c) prin derogare de la prevederile lit. a), procentele menţionate de 10% şi de 15% se aplica numai pentru asigurãrile aduse în cadrul grupului, excluzindu-se asigurãrile identice sau similare subscrise de societãţile de asigurare participante sau emise în numele lor, care nu sînt aduse în cadrul grupului, dacã grupul respectiv acoperã:
- riscuri de calamitati, atunci cînd cererile de despãgubire sînt rare şi de valoare mare;
- evenimente cu grad de risc ridicat, care implica o probabilitate mai mare a cererilor de despãgubire, datoritã caracteristicilor riscului asigurat; aplicarea acestei derogãri este condiţionatã de:
* neparticiparea vreunei societãţi de asigurare din cadrul grupului la un alt grup care acoperã riscurile pe aceeaşi piata şi,
* în ceea ce priveşte grupurile care acoperã evenimentele cu risc ridicat, asigurãrile aduse în cadrul grupului sa nu reprezinte mai mult de 15% din totalul asigurãrilor identice sau similare, subscrise de cãtre societãţile de asigurare participante la grup sau emise în numele lor, pe piata afectatã;
d) în afarã de obligaţiile menţionate la art. 46 alin. (3), vor putea fi impuse numai urmãtoarele restrictionari ale concurentei:

Societãţile de asigurare participante la un grup de coasigurare
- în vederea beneficierii de coasigurarea acoperitã în cadrul grupului:
* obligaţia de a lua în considerare mãsuri preventive;
* obligaţia de a folosi condiţiile generale sau particulare de asigurare acceptate de grup;
* obligaţia de a folosi primele comerciale stabilite de grup;
* obligaţia de a supune aprobãrii grupului orice reglementare a cererilor pentru despãgubiri privind riscul coasigurat;
* obligaţia de a incredinta grupului renegocierea acordurilor de reasigurare în numele tuturor societãţilor de asigurare implicate;
- interdicţia reasigurãrii cotei-pãrţi individuale a fiecãrei societãţi de asigurare din riscul coasigurat;

Societãţile de asigurare participante la un grup de coreasigurare:
- pentru a beneficia de coreasigurare în cadrul grupului:
* obligaţia de a lua în considerare mãsuri preventive;
* obligaţia de a folosi condiţiile generale sau particulare de asigurare acceptate de grup;
* obligaţia de a folosi tariful de asigurare comun pentru asigurarea directa, calculat de grup, avîndu-se în vedere costul probabil al acoperirii riscului sau, dacã nu exista suficienta experienta pentru stabilirea unui astfel de tarif, folosirea unei prime de asigurare acceptate de grup;
* obligaţia de a participa la acoperirea costului coreasigurarii;
* obligaţia de a supune aprobãrii grupului reglementarea cererilor pentru despãgubiri pentru riscurile coreasigurate şi care depãşesc o valoare specificatã sau de a incredinta grupului rezolvarea acestor cereri de despãgubire;
* obligaţia de a incredinta grupului renegocierea acordului de cesionare a reasigurãrii, în numele tuturor societãţilor de asigurare implicate;
* interdicţia reasigurãrii cotei-pãrţi individuale a fiecãrei societãţi de asigurare, din riscul coreasigurat, sau cesionarea cotei-pãrţi individuale.
ART. 48
Condiţii şi obligaţii care reprezintã restrictionari ale concurentei ce exclud de la exceptare acordurile din sectorul asigurãrilor
Consiliul Concurentei nu va acorda beneficiul exceptarii de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei pentru acordurile din sectorul asigurãrilor, dacã acestea cuprind oricare dintre urmãtoarele obligaţii pentru societãţile de asigurare sau pentru asiguraţi:
1. În domeniul calculului primelor de asigurare
Impunerea obligaţiei pentru societãţile de asigurare de a nu folosi calculatii sau tabele care diferã de cele elaborate conform art. 46 alin. (1) lit. a) sau de a folosi numai rezultatele studiilor menţionate la art. 46 alin. (1) lit. b).
2. În domeniul poliţei standard pentru asigurãri directe:
a) cuprinderea, în condiţiile standard menţionate la art. 46 alin. (2) lit. a), a uneia dintre urmãtoarele clauze:
- excluderea de la asigurare a unor evenimente care se referã în mod normal la categoria de riscuri din acord sau neindicarea, în mod explicit, ca fiecare societate de asigurare este libera sa extindã asigurarea la astfel de evenimente;
- condiţionarea anumitor asigurãri de condiţii specifice, fãrã a se indica explicit ca fiecare societate de asigurare este libera în stabilirea condiţiilor;
- impunerea de asigurãri globale, care includ riscuri la care un numãr semnificativ de asiguraţi nu sînt expusi simultan, fãrã a se indica explicit ca fiecare societate de asigurare este libera sa propunã asigurãri separate;
- indicarea valorii asigurãrii care va fi plãtitã sau a partii pe care asiguratul trebuie sa o suporte;
- permiterea ca societatea de asigurare sa foloseascã polita de asigurare standard în cazul în care se anuleazã parţial riscurile asigurate, sa mãreascã prima de asigurare fãrã ca riscurile sau domeniul acoperit de asigurare sa se fi modificat sau permiterea oricãrei modificãri a condiţiilor asigurãrii fãrã acordul expres al asiguratului;
- permiterea ca societatea de asigurãri sa modifice condiţiile poliţei de asigurare fãrã acceptul expres al asiguratului;
- impunerea pentru asiguraţi, în afarã de asigurãrile de viata, a unei durate a asigurãrii mai mari de 3 ani;
- impunerea, în cazul politelor de asigurare care se reinnoiesc automat, a unei noi perioade de valabilitate mai mari de un an, fãrã notificarea prealabilã înainte de expirarea termenului iniţial de valabilitate;
- obligarea asiguratului de a fi de acord cu reînnoirea asigurãrii care nu mai are obiect datoritã dispariţiei riscului asigurat, dacã acesta este expus din nou unui risc de aceeaşi natura;
- obligarea asiguratului de a încheia asigurãri cu aceeaşi societate de asigurãri, pentru riscuri diferite;
- obligarea asiguratului, în cazul înstrãinãrii bunului asigurat, de a-l determina pe noul proprietar al bunului sa preia şi polita de asigurare a obiectului în cauza, fãrã afectarea dreptului societãţii de asigurare de a pretinde plata primei de asigurare de la noul proprietar, pentru perioada asigurata deja de vechiul proprietar;
b) obligarea societãţilor de asigurare participante la acord sau a altor societãţi de asigurare de a nu aplica decît condiţiile poliţei standard pentru asigurãri directe, convenite conform prevederilor art. 46 alin. (2) lit. a);
c) excluderea de la asigurare a anumitor categorii de riscuri pe considerentul unor caracteristici specifice ale asiguratului, în condiţiile în care pot fi stabilite condiţii de asigurare specifice pentru categorii de populaţie delimitate pe criterii sociale sau privind ocupaţia;
d) modelele uzuale menţionate la art. 46 alin. (2) lit. b) includ numai ratele de profit scontat sau conţin cifre care indica costurile pentru gestionarea asigurãrii;
e) obligarea societãţilor de asigurare implicate într-un acord de a nu folosi alte modele uzuale ilustrative decît cele menţionate la art. 46 alin. (2) lit. b).
ART. 48
Alte prevederi
Societãţi de asigurare legate:
a) Prevederile prezentului regulament se aplica şi în cazurile în care societãţile de asigurare participante la un acord stabilesc drepturi şi obligaţii pentru societãţi de asigurare legate de ele. Ponderea de piata detinuta, faptele juridice şi comportamentul acestora vor fi considerate ca fiind ale societãţilor de asigurare de care sînt legate, participante la acord.
b) În contextul prezentului capitol, societãţi de asigurare legate se considera:
1. societãţile de asigurare la care una dintre societãţile participante la un acord în domeniul asigurãrilor deţine, direct sau indirect:
- mai mult de jumãtate din capitalul social sau din active, sau
- puterea de a exercita mai mult de jumãtate din drepturile de vot; sau
- puterea de a desemna mai mult de jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie sau ai organelor de reprezentare legale; sau
- dreptul de a conduce afacerile societãţii respective de asigurare;
2. societãţile de asigurare care deţin, direct sau indirect, la una dintre societãţile de asigurare participante la un acord, în domeniul asigurãrilor, drepturile sau puterile enumerate la lit. b) pct. 1;
3. societãţile de asigurare la care una dintre societãţile de asigurare menţionate mai sus deţine, direct sau indirect, drepturile sau puterile enumerate la lit. b) pct. 1.
c) Societãţile de asigurare (societãţi în comun) la care pãrţile participante la un acord în domeniul asigurãrilor sau societãţile de asigurãri legate de ele deţin controlul în comun în baza drepturilor sau puterilor enumerate la lit. b) pct. 1 sînt considerate ca fiind legate de fiecare dintre societãţile de asigurare participante la acord.
ART. 49
Notificarea acordurilor din domeniul asigurãrilor şi obţinerea deciziei Consiliului Concurentei
(1) În baza prevederilor art. 5 alin. (7) din Legea concurentei, notificarea acordurilor în domeniul asigurãrilor, furnizarea informaţiilor şi a documentelor, examinarea notificãrilor şi emiterea deciziilor Consiliului Concurentei se fac în conformitate cu prevederile prezentului regulament, formularul pentru notificare fiind cuprins în anexa nr. 1/8.
(2) În condiţiile menţionate la alin. (1), Consiliul Concurentei va putea acorda, de la caz la caz, beneficiul exceptarii acordului în domeniul asigurãrilor de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei.
(3) În cazurile pentru care s-a emis decizie de neincadrare, acordul în cauza neputind beneficia de exceptarea pentru categoria acordurilor din domeniul asigurãrilor, agenţii economici vor putea inainta cerere de dispensa la Consiliul Concurentei, în condiţiile art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, în baza art. 5 alin. (4) şi (6) din lege şi a Regulamentului pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea concurentei nr. 21/1996 , privind practicile anticoncurentiale, emis de Consiliul Concurentei.

CAP. 10
Notificãri

ART. 50
Prezentarea notificãrilor
(1) Acordurile susceptibile a se încadra în vreuna dintre categoriile exceptate de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea concurentei vor fi notificate de cãtre agenţii economici sau asociaţiile de agenţi economici Consiliului Concurentei.
(2) Notificãrile vor fi fãcute pentru acordurile enumerate la art. 1, care satisfac condiţiile stabilite în cap. II-IX, pe fiecare categorie în parte.
(3) Notificãrile se vor completa pe formularele-tip cuprinse în anexele nr. 1/1-1/8 şi se vor inainta Consiliului Concurentei în conformitate cu prevederile prezentului regulament.
(4) Formularul pentru notificare, împreunã cu documentele cerute, în cinci exemplare, semnate de reprezentanţii legali ai agenţilor economici care sînt pãrţi la acordul notificat sau de persoanele împuternicite legal sa-i reprezinte, va fi înaintat Consiliului Concurentei prin posta, recomandat sau prin prezentare directa. Documentele cerute prin formular vor fi prezentate în copii sau fotocopii, certificate de pãrţile care semneazã formularul de notificare, pentru conformitate cu originalele.
ART. 51
Informaţiile şi documentele necesare notificãrii
(1) Notificarea va cuprinde informaţiile şi va fi însoţitã de documentele cerute în formular. Informaţiile trebuie sa fie corecte şi complete.
(2) Atunci cînd se constata ca informaţiile furnizate prin notificare, inclusiv prin documentele aferente, sînt incomplete sau inexacte, Consiliul Concurentei va informa neîntîrziat în scris pãrţile care au înaintat notificarea şi va fixa un termen de cel mult 15 zile, în care pãrţile în cauza sînt obligate sa corecteze şi sa completeze informaţiile din notificare.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica atunci cînd se constata ca informaţiile furnizate sînt inexacte cu scopul de a induce în eroare. În aceste cazuri notificarea va fi respinsã, iar agenţilor economici în cauza li se vor aplica sancţiunile prevãzute de lege.
ART. 52
Data efectivã a notificãrii
(1) Notificãrile devin efective la data primirii lor de cãtre Consiliul Concurentei, atunci cînd sînt corecte şi complete, conform prevederilor art. 51 alin. (1).
(2) În cazurile menţionate la art. 51 alin. (2), notificarea devine efectivã la data primirii de cãtre Consiliul Concurentei a completãrii informaţiilor, respectiv a corectãrii acestora, astfel încît notificarea sa devinã corecta şi completa.
(3) Dacã autorii notificãrii nu corecteaza sau nu completeazã informaţiile conform solicitãrii şi pînã la expirarea termenului fixat de Consiliul Concurentei potrivit prevederilor art. 51 alin. (2), notificarea respectiva va fi consideratã inacceptabila şi va putea fi respinsã. Consiliul Concurentei îi va informa în scris, fãrã intirziere, pe agenţii economici în cauza.
ART. 53
Evidenta notificãrilor
Consiliul Concurentei va inregistra notificãrile transmise sau, dupã caz, depuse într-un registru special de evidenta şi va elibera depunatorilor confirmarea depunerii acestora.

CAP. 11
Decizii

ART. 54
Examinarea notificãrilor şi emiterea deciziilor
(1) În examinarea de fond a cazurilor notificate, Consiliul Concurentei se bazeazã pe informaţiile furnizate în formularul de notificare şi în documentele insotitoare, putind sa solicite, în baza art. 41 din Legea concurentei, şi alte informaţii considerate necesare de la agenţii economici care au înaintat notificarea, de la alţi agenţi economici sau de la autoritãţi şi instituţii publice.
(2) Furnizarea de informaţii incomplete sau inexacte prin notificare, în sensul art. 51 alin. (3), sau furnizarea de informaţii inexacte şi nefurnizarea informaţiilor solicitate de Consiliul Concurentei, conform prevederilor art. 41 din Legea concurentei, constituie contravenţie şi se sancţioneazã conform prevederilor art. 55 lit. b) şi c) şi ale art. 59 alin. (1) lit. a) din lege.
(3) Într-un termen de maximum 60 de zile de la data la care notificarea devine efectivã, Consiliul Concurentei, în baza examinãrii notificãrii, va proceda, de la caz la caz, astfel:
a) va emite o decizie de acordare a exceptarii, atunci cînd, pe baza informaţiilor cuprinse în notificare şi a altor informaţii obţinute, constata ca acordul notificat îndeplineşte condiţiile prevãzute pentru încadrarea în categoria respectiva, pentru a fi exceptatã de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din Legea concurentei;
b) va emite o decizie motivatã de neincadrare a acordului notificat în categoria respectiva de acorduri, acesta neputind beneficia de exceptare în condiţiile art. 5 alin. (7) din Legea concurentei, respectiv în condiţiile prezentului regulament, elaborat în aplicarea art. 5 alin. (5) din lege.
(4) Deciziile emise în condiţiile alin. (3) lit. a) sau b) vor fi comunicate de îndatã, în scris, de cãtre Consiliul Concurentei, agenţilor economici care au înaintat notificarea.
(5) Dacã pînã la expirarea termenului de 60 de zile de la data la care o notificare a devenit efectivã Consiliul Concurentei nu a emis nici o decizie conform prevederilor alin. (3), se considera ca exceptarea a fost acordatã, prin încadrarea în mod tacit a acordului notificat în categoria respectiva de exceptari. Exceptarea va fi valabilã, dacã nu se modifica condiţiile din acord, respectiv din notificare, pe perioada pentru care categoria respectiva de acorduri este exceptatã conform prezentului regulament.
(6) Orice modificare semnificativã a condiţiilor acordului, respectiv a circumstanţelor şi/sau a condiţiilor din notificarea pe baza cãreia Consiliul Concurentei a emis decizia de acordare a beneficiului exceptarii conform alin. (3) lit. a) sau a acordat, în mod tacit, încadrarea în exceptare, potrivit alin. (5), va fi comunicatã neîntîrziat, în scris, de cãtre pãrţile implicate, Consiliului Concurentei, care va decide operativ asupra menţinerii sau retragerii beneficiului încadrãrii respectivului acord în exceptare.
(7) În cazurile pentru care s-a emis decizie de neincadrare în categoria respectiva de exceptare, conform alin. (3) lit. b), agenţii economici în cauza vor putea inainta cerere de dispensa în condiţiile art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, în baza art. 5 alin. (4) şi (6) din lege şi a Regulamentului pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea concurentei nr. 21/1996 , privind practicile anticoncurentiale, emis de Consiliul Concurentei.

CAP. 12
Nulitãţi şi alte dispoziţii

ART. 55
Cazurile de nulitate a exceptarilor acordate
(1) Orice decizie de acordare a exceptarii prevãzute la art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, obţinutã pe baza unor informaţii eronate, inexacte sau incomplete, se anuleazã de cãtre Consiliul Concurentei, iar agenţii economici care, cu rea-credinţa, au furnizat informaţiile respective vor suporta sancţiunile prevãzute de lege.
(2) Dacã, pe durata exceptarii acordate, Consiliul Concurentei constata, printr-o investigatie desfasurata în exercitarea atribuţiilor sale, modificarea semnificativã a condiţiilor sau circumstanţelor fata de cele care au stat la baza încadrãrii în categoria exceptatã, modificare ce nu a fost comunicatã conform art. 54 alin. (6), Consiliul Concurentei va putea emite o decizie de anulare a beneficiului exceptarii, decizie prin care se va fixa şi termenul pentru rezilierea acordului şi încetarea oricãrei activitãţi în baza acestuia. În cazurile sus-menţionate, de emitere a deciziei de anulare a beneficiului exceptarii, pãrţile implicate nu sînt exonerate de sancţiunile prevãzute de lege.
ART. 56
Alte dispoziţii
(1) Prezentul regulament intra în vigoare la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României.
(2) Pentru acordurile, atît anterioare, cît şi ulterioare datei intrãrii în vigoare a Legii concurentei (1 februarie 1997), care intra sub incidenta interdicţiei prevãzute la art. 5 alin. (1) din lege, se va proceda, dupã publicarea în Monitorul Oficial al României a prezentului regulament şi a Regulamentului pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea concurentei nr. 21/1996 , privind practicile anticoncurentiale, astfel:
a) pentru acordurile susceptibile a se încadra în vreuna dintre categoriile exceptate conform prezentului regulament, agenţii economici sau asociaţiile de agenţi economici interesaţi vor inainta notificarea la Consiliul Concurentei în condiţiile de procedura din prezentul regulament. Pentru a se asigura îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria respectiva de acorduri exceptate, agenţii economici în cauza vor putea renegocia acordul;
b) pentru a obţine dispensa în cazuri individuale de acorduri, în condiţiile art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, agenţii economici sau asociaţiile de agenţi economici interesaţi vor inainta Consiliului Concurentei cerere de dispensa conform Regulamentului pentru aplicarea prevederilor <>art. 5 şi 6 din Legea concurentei nr. 21/1996 , privind practicile anticoncurentiale, emis de Consiliul Concurentei.
(3) Acordurile care intra sub incidenta art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, pentru care agenţii economici sau asociaţiile de agenţi economici în cauza nu au procedat conform prevederilor alin. (2) lit. a) şi b), sînt interzise, agenţii economici implicaţi fiind pasibili de aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 56 lit. a) şi la art. 59 alin. (3) din Legea concurentei.
(4) Pentru acordurile susceptibile de a beneficia de exceptarea pe categorii, pentru care agenţii economici sau asociaţiile de agenţi economici au înaintat la Consiliul Concurentei notificarea conform alin. (2) lit. a), nu vor fi aplicate amenzi pentru încãlcarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, pe perioada de la data inaintarii notificãrii pînã la data emiterii deciziei de cãtre Consiliul Concurentei, pentru activitãţile acoperite prin notificare.
(5) Anexele nr. 1/1-1/8 fac parte integrantã din prezentul regulament.

ANEXA 1/1

NOTIFICARE
pentru obţinerea beneficiului exceptarii de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, prin încadrarea în categoria de acorduri pentru distribuţie exclusiva

CAP. 1
Pãrţile la acord

1. Indicaţi agenţii economici participanţi la acord, precizînd: denumirea oficialã, denumirea comercialã, adresa/sediul administrativ, numãrul/data înregistrãrii la Registrul comerţului, codul fiscal, numãrul de telefon, numãrul de fax, persoana indicatã pentru relaţii (numãrul de telefon, numãrul de fax, funcţia).
2. Precizati agentul economic care înainteazã notificarea.
3. În cazul cînd notificarea este facuta în numele şi din împuternicirea pãrţilor, indicaţi numele reprezentantului împuternicit sa le reprezinte pentru întocmirea şi înaintarea notificãrii, numãrul de telefon, numãrul de fax, adresa; se va anexa şi împuternicirea legalã pentru reprezentant.
4. Pentru fiecare agent economic, parte la acord, indicaţi obiectul de activitate, precizînd activitatea principala (de baza) şi pe cele secundare (auxiliare).
5. Atunci cînd este cazul, pentru fiecare dintre pãrţile la acord, indicaţi grupul de companii din care face parte, menţionînd domeniul de activitate al fiecãrui agent economic care formeazã grupul respectiv şi activitatea sau activitãţile desfãşurate pe piata relevanta.

CAP. 2
Menţiuni privind notificarea

6. Precizati dacã, înainte de întocmirea notificãrii, aţi avut vreo discuţie privind clarificarea modului de prezentare a informaţiilor solicitate prin formular, care trebuie furnizate, cu compartimentul de specialitate al Consiliului Concurentei.
7. Precizati dacã, în plus fata de informaţiile cerute prin formular, intentionati sa prezentaţi fapte sau documente suplimentare care nu sînt disponibile la data întocmirii notificãrii; dacã da, la care capitol şi paragraf.

CAP. 3
Detalii despre acordul care face obiectul notificãrii

8. Precizati: denumirea acordului şi forma acestuia (contract, înţelegere, decizie de asociere), data convenirii, data prevãzutã pentru intrarea în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii, posibilitatea prelungirii valabilitãţii.
9. Prezentaţi: - obiectul acordului, respectiv obiectivele prevãzute, domeniile de activitate şi specificaţia produselor şi serviciilor;
- volumul de activitate, exprimat cantitativ şi/sau valoric, prevãzut sau preconizat a se realiza în baza acordului, pe intreaga perioada de valabilitate a acestuia, şi eşalonarea pe an prevãzutã sau preconizata.
10. Prezentaţi detaliat fiecare dintre prevederile (clauzele) acordului care restrictioneaza sau poate restrictiona libertatea pãrţilor de a lua independent decizii în activitatea lor, cu privire la:
- preţurile de vînzare sau de cumpãrare, discounturile, rabaturile, adaosurile comerciale, alte condiţii comerciale sau facilitãţi de plata;
- cantitãţile de produse care se fabrica, care se distribuie sau care se comercializeazã, respectiv volumul serviciilor care se presteazã;
- dezvoltarea tehnica şi tehnologicã sau investiţiile, activitatea de cercetare-dezvoltare;
- alegerea pieţelor şi/sau a surselor de aprovizionare;
- aprovizionarea de la terţe pãrţi şi vînzarea cãtre terţe pãrţi.
11. Precizati clauzele din acord, care sînt în plus fata de cele menţionate la cap. II din regulament, ce restrictioneaza sau presupun restrictionarea concurentei şi care pot fi acceptate de Consiliul Concurentei la acordarea exceptarii prin încadrarea în categoria respectiva de acorduri.
12. Precizati teritoriul prevãzut, respectiv delimitat prin acord, în care se aplica clauzele acordului (în care pãrţile îşi exercita drepturile, respectiv îşi îndeplinesc obligaţiile).
13. Precizati dacã, şi în ce fel, prin acordul în cauza se afecteazã comerţul dintre România şi alta ţara sau alte tari.

CAP. 4
Piata relevanta

14. Elementele de baza pentru definirea pieţei relevante
Se vor aplica instrucţiunile privind definirea pieţei relevante, emise de Consiliul Concurentei.
Piata relevanta are doua componente: piata produsului şi piata geograficã.
Piata produsului cuprinde toate produsele sau serviciile care sînt considerate de consumatori ca interschimbabile sau inlocuibile, datoritã caracteristicilor, preţurilor şi utilitãţii acestora.
Piata geograficã cuprinde aria în care agenţii economici vînd produse sau presteazã servicii identice, similare, respectiv substituibile, pentru care condiţiile de concurenta sînt suficient de omogene, şi care poate fi distinsa fata de ariile invecinate, în special datoritã cheltuielilor de transport suportate de cumpãrãtori.

15. Informaţii pentru definirea pieţei produsului
a) Enumerati produsele sau serviciile care sînt incluse în acordul notificat, cu descrierea sumarã a acestora.
b) Enumerati produsele sau serviciile care, dupã pãrerea dumneavoastrã, constituie substitute posibile pentru produsele sau serviciile indicate la lit. a); dacã au fost identificate mai multe pieţe ale produsului, pentru fiecare dintre acestea (în acest caz se definesc mai multe pieţe relevante) vor fi indicate distinct produsele care constituie substitute sau inlocuitori. Pentru a stabili posibilii inlocuitori, se va presupune ca produsul din acord sau afectat de acordul notificat va inregistra o creştere de preţ mica, dar semnificativã şi de durata (de exemplu 5%). Produsele cãtre care se vor reorienta clienţii, în acest caz, constituie inlocuitori care pot substitui produsul respectiv. Produsele inlocuitoare, astfel identificate, vor fi înscrise în ordinea substituibilitatilor, mai întîi înlocuitorii cei mai perfecti şi încheind cu substitutele cele mai puţin perfecte.

16. Informaţii pentru definirea pieţei geografice
a) Delimitati aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord pentru produsele incluse în piata produsului.
În cazul în care au fost definite mai multe pieţe ale produsului, se vor defini, corespunzãtor, mai multe pieţe geografice.
Aceasta arie geograficã poate fi întregul teritoriu al României sau o parte a acestuia, care va fi delimitata, respectiv precizatã.
b) Identificati aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici, producãtori concurenţi, care vînd produsele incluse în piata produsului şi care sînt sau pot fi luati în considerare de cumpãrãtorii din aria geograficã definitã la lit. a), atunci cînd aceştia iau deciziile de cumpãrare.
Aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord şi aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici concurenţi identificati formeazã piata geograficã.
17. Pentru produsele din import incluse în piata relevanta, precizati numele furnizorilor, ţara de origine şi eventualele bariere existente la intrarea acestor produse pe piata româneascã (bariere tarifare - exemplu: taxe vamale; bariere netarifare - exemplu: condiţii impuse prin reglementãri interne, costurile de transport relativ mari, lipsa reţelelor de distribuţie sau dificultãţile de acces la reţelele de distribuţie existente).

CAP. 5
Situaţia pãrţilor la acord pe piata relevanta

Informaţiile solicitate la acest capitol trebuie furnizate pentru fiecare dintre pãrţile la acordul notificat, iar cînd aceasta face parte dintr-un grup, pentru întregul grup, luat ca un tot unitar.
De asemenea, informaţiile vor fi furnizate pentru fiecare piata relevanta identificata.
18. Mentionati produsele şi serviciile identice, similare, respectiv considerate de utilizatori substituibile, fabricate, respectiv prestate de cãtre cele doua pãrţi, pentru care se propune, prin acordul notificat, distribuţia exclusiva nereciproca. Definiţi piata relevanta pentru aceste produse.
19. Pentru fiecare dintre pãrţile la acordul prin care se propune distribuţia exclusiva nereciproca a produselor şi serviciilor de la paragraful 18 de mai sus, precizati ponderea pe piata relevanta respectiva, rezultatã pe baza vinzarilor realizate în ultimul an financiar.

CAP. 6
Situaţia concurentei pe piata relevanta

Informaţiile de la acest capitol se vor furniza luindu-se în considerare întregul grup, în cazul în care una dintre pãrţile la acord face parte dintr-un grup.
20. Indicaţi principalii concurenţi ai pãrţilor, menţionînd numele lor şi ponderea fiecãruia pe piata relevanta.
21. Indicaţi principalii clienţi ai fiecãreia dintre pãrţi, menţionînd numele lor, adresa, numãrul de telefon, numãrul de fax şi numele persoanei care poate fi contactata pentru relaţii.
22. Precizati în ce mãsura intrarea pe piata relevanta este afectatã de existenta acordurilor (contractelor) pe termen lung dintre un agent economic, care activeazã deja pe piata relevanta, şi furnizorul (furnizorii), respectiv clienţii sãi.
23. Explicaţi modul în care agenţii economici concurenţi vînd produsele sau presteazã serviciile pe piata relevanta (produc pe plan local, importa, vînd prin sistem de distribuţie organizat exclusiv sau neexclusiv?).
24. Precizati reţelele de distribuţie, reţelele de service, respectiv reţelele de distribuţie şi de service existente pe piata relevanta. Precizati importanta reţelei de distribuţie şi de service exclusive pentru extinderea şi creşterea vinzarilor pe piata relevanta.
25. Descrieti cererea pe piata relevanta, luind în considerare:
- nivelul şi dinamica cererii în raport cu oferta;
- impactul unor eventuale mãsuri luate de organele administraţiei publice asupra dezvoltãrii cererii pe piata relevanta în cauza.

CAP. 7
Motivatia pentru obţinerea beneficiului încadrãrii în categoria respectiva de acorduri exceptate de la prevederile art. 5 alin. (1) din lege

26. În spiritul prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, prezentaţi modul concret în care sînt îndeplinite condiţiile pentru exceptare. Argumentati avantajele, respectiv creşterile în eficienta, care sînt scontate în cazul derulãrii acordului notificat, cu precizarea domeniului concret în care acestea se vor produce (producţie, distribuţie, service) şi a efectului în reducerea substantiala şi de durata a preţurilor la consumatori şi în creşterea calitãţii serviciilor legate de vinzari.

CAP. 8
Documentele aferente notificãrii

27. Formularul de notificare, în cinci exemplare, va fi însoţit de urmãtoarele documente în fotocopie, în cinci exemplare:
a) bilanţurile contabile şi rapoartele de gestiune ale pãrţilor la acord, pe ultimii 3 ani;
b) acordul convenit de pãrţi, care va trebui sa cuprindã pãrţile semnatare, obiectul acordului, obligaţiile pãrţilor, data intrãrii în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii;
c) rapoartele, studiile şi analizele de piata întocmite, în baza cãrora s-a luat decizia de convenire a acordului notificat.
28. Notificarea se va încheia cu urmãtoarea declaraţie, care trebuie semnatã de cãtre sau în numele şi din împuternicirea pãrţilor la acord:
"Subsemnaţii ............, în calitate de ............., domiciliaţi în ............, str. ............. nr. ....., sectorul/judeţul ..........., posesori ai B.I. seria ...... nr. ....., eliberat de ............. la data de ......... (împuterniciţi prin procura nr. ......., legalizatã la ........., la data de ...........), declaram pe propria rãspundere ca informaţiile date în prezenta notificare sînt corecte, dupã cunostinta şi convingerea noastrã, ca documentele solicitate prin formular sînt anexate şi ca pãrerile exprimate sînt sincere. Sînt însuşite prevederile regulamentului emis de Consiliul Concurentei privind acordarea exceptarii pe categorii de înţelegeri, decizii de asociere ori practici concertate şi ale anexelor la acesta".

Data şi locul ................. Semnãturile ..............

ANEXA 1/2

NOTIFICARE
pentru obţinerea beneficiului exceptarii de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, prin încadrarea în categoria de acorduri pentru cumpãrare exclusiva

CAP. 1
Pãrţile la acord

1. Indicaţi agenţii economici participanţi la acord, precizînd: denumirea oficialã, denumirea comercialã, adresa/sediul administrativ, numãrul/data înregistrãrii la Registrul comerţului, codul fiscal, numãrul de telefon, numãrul de fax, persoana indicatã pentru relaţii (numãrul de telefon, numãrul de fax, funcţia).
2. Precizati agentul economic care înainteazã notificarea.
3. În cazul cînd notificarea este facuta în numele şi din împuternicirea pãrţilor, indicaţi numele reprezentantului împuternicit sa le reprezinte pentru întocmirea şi înaintarea notificãrii, numãrul de telefon, numãrul de fax, adresa; se va anexa şi împuternicirea legalã pentru reprezentant.
4. Pentru fiecare agent economic, parte la acord, indicaţi obiectul de activitate, precizînd activitatea principala (de baza) şi pe cele secundare (auxiliare).
5. Atunci cînd este cazul, pentru fiecare dintre pãrţile la acord, indicaţi grupul de companii din care face parte, menţionînd domeniul de activitate al fiecãrui agent economic care formeazã grupul respectiv şi activitatea sau activitãţile desfãşurate pe piata relevanta.

CAP. 2
Menţiuni privind notificarea

6. Precizati dacã, înainte de întocmirea notificãrii, aţi avut vreo discuţie privind clarificarea modului de prezentare a informaţiilor solicitate prin formular, care trebuie furnizate, cu compartimentul de specialitate al Consiliului Concurentei.
7. Precizati dacã, în plus fata de informaţiile cerute prin formular, intentionati sa prezentaţi fapte sau documente suplimentare care nu sînt disponibile la data întocmirii notificãrii; dacã da, la care capitol şi paragraf.

CAP. 3
Detalii despre acordul care face obiectul notificãrii

8. Precizati: denumirea acordului şi forma acestuia (contract, înţelegere, decizie de asociere), data convenirii, data prevãzutã pentru intrarea în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii, posibilitatea prelungirii valabilitãţii.
9. Prezentaţi: - obiectul acordului, respectiv obiectivele prevãzute, domeniile de activitate şi specificaţia produselor şi serviciilor;
- volumul de activitate, exprimat cantitativ şi/sau valoric, prevãzut sau preconizat a se realiza în baza acordului, pe intreaga perioada de valabilitate a acestuia, şi eşalonarea pe an prevãzutã sau preconizata.
10. Prezentaţi detaliat fiecare dintre prevederile (clauzele) acordului, care restrictioneaza sau poate restrictiona libertatea pãrţilor de a lua independent decizii în activitatea lor, cu privire la:
- preţurile de vînzare sau de cumpãrare, discounturile, rabaturile, adaosurile comerciale, alte condiţii comerciale sau facilitãţi de plata;
- cantitãţile de produse care se fabrica, care se distribuie sau care se comercializeazã, respectiv volumul serviciilor care se presteazã;
- dezvoltarea tehnica şi tehnologicã sau investiţiile, activitatea de cercetare-dezvoltare;
- alegerea pieţelor şi/sau a surselor de aprovizionare;
- aprovizionarea de la terţe pãrţi şi vînzarea cãtre terţe pãrţi.
11. Precizati clauzele din acord, care sînt în plus fata de cele menţionate la cap. III din regulament, ce restrictioneaza sau presupun restrictionarea concurentei, şi care pot fi acceptate de Consiliul Concurentei la acordarea exceptarii prin încadrarea în categoria respectiva de acorduri.
12. Precizati teritoriul prevãzut, respectiv delimitat prin acord, în care se aplica clauzele acordului (în care pãrţile îşi exercita drepturile, respectiv îşi îndeplinesc obligaţiile).
13. Precizati dacã, şi în ce fel, prin acordul în cauza se afecteazã comerţul dintre România şi alta ţara sau alte tari.

CAP. 4
Piata relevanta

14. Elementele de baza pentru definirea pieţei relevante
Se vor aplica instrucţiunile privind definirea pieţei relevante, emise de Consiliul Concurentei.
Piata relevanta are doua componente: piata produsului şi piata geograficã.
Piata produsului cuprinde toate produsele sau serviciile care sînt considerate de consumatori ca interschimbabile sau inlocuibile, datoritã caracteristicilor, preţurilor şi utilitãţii acestora.
Piata geograficã cuprinde aria în care agenţii economici vînd produse sau presteazã servicii identice, similare, respectiv substituibile, pentru care condiţiile de concurenta sînt suficient de omogene, şi care poate fi distinsa fata de ariile invecinate, în special datoritã cheltuielilor de transport suportate de cumpãrãtori.

15. Informaţii pentru definirea pieţei produsului
a) Enumerati produsele sau serviciile care sînt incluse în acordul notificat, cu descrierea sumarã a acestora.
b) Enumerati produsele sau serviciile care, dupã pãrerea dumneavoastrã, constituie substitute posibile pentru produsele sau serviciile indicate la lit. a); dacã au fost identificate mai multe pieţe ale produsului, pentru fiecare dintre acestea (în acest caz se definesc mai multe pieţe relevante) vor fi indicate distinct produsele care constituie substitute sau inlocuitori. Pentru a stabili posibilii inlocuitori, se va presupune ca produsul din acord sau afectat de acordul notificat va inregistra o creştere de preţ mica, dar semnificativã şi de durata (de exemplu 5%). Produsele cãtre care se vor reorienta clienţii, în acest caz, constituie inlocuitori care pot substitui produsul respectiv. Produsele inlocuitoare, astfel identificate, vor fi înscrise în ordinea substituibilitatii lor, mai întîi înlocuitorii cei mai perfecti şi încheind cu substitutele cele mai puţin perfecte.

16. Informaţii pentru definirea pieţei geografice
a) Delimitati aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord, pentru produsele incluse în piata produsului.
În cazul în care au fost definite mai multe pieţe ale produsului, se vor defini, corespunzãtor, mai multe pieţe geografice.
Aceasta arie geograficã poate fi întregul teritoriu al României sau o parte a acestuia, care va fi delimitata, respectiv precizatã.
b) Identificati aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici, producãtori concurenţi, care vînd produsele incluse în piata produsului şi care sînt sau pot fi luati în considerare de cumpãrãtorii din aria geograficã definitã la lit. a), atunci cînd aceştia iau deciziile de cumpãrare.
Aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord şi aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici concurenţi identificati formeazã piata geograficã.
17. Pentru produsele din import incluse în piata relevanta, precizati numele furnizorilor, ţara de origine şi eventualele bariere existente la intrarea acestor produse pe piata româneascã (bariere tarifare - exemplu: taxe vamale; bariere netarifare - exemplu: condiţii impuse prin reglementãri interne, costurile de transport relativ mari, lipsa reţelelor de distribuţie sau dificultãţile de acces la reţelele de distribuţie existente).

CAP. 5
Situaţia pãrţilor la acord pe piata relevanta

Informaţiile solicitate la acest capitol trebuie furnizate pentru fiecare dintre pãrţile la acordul notificat, iar cînd aceasta face parte dintr-un grup, pentru întregul grup, luat ca un tot unitar.
De asemenea, informaţiile vor fi furnizate pentru fiecare piata relevanta identificata.
18. Mentionati produsele şi serviciile identice, similare, respectiv considerate de utilizatori substituibile, fabricate, respectiv prestate de cãtre cele doua pãrţi, pentru care se propune, prin acordul notificat, cumpãrarea exclusiva nereciproca. Definiţi piata relevanta pentru aceste produse.
19. Pentru fiecare dintre pãrţile la acordul prin care se propune cumpãrarea exclusiva nereciproca a produselor şi serviciilor de la paragraful 18 de mai sus, precizati ponderea pe piata relevanta respectiva, rezultatã pe baza vinzarilor realizate în ultimul an financiar.

CAP. 6
Situaţia concurentei pe piata relevanta

Informaţiile de la acest capitol se vor furniza luindu-se în considerare întregul grup, în cazul în care una dintre pãrţile la acord face parte dintr-un grup.
20. Indicaţi principalii concurenţi ai pãrţilor, menţionînd numele lor şi ponderea fiecãruia pe piata relevanta.
21. Indicaţi principalii clienţi ai fiecãreia dintre pãrţi, menţionînd numele lor, adresa, numãrul de telefon, numãrul de fax şi numele persoanei care poate fi contactata pentru relaţii.
22. Precizati în ce mãsura intrarea pe piata relevanta este afectatã de existenta acordurilor (contractelor) pe termen lung dintre un agent economic, care activeazã deja pe piata relevanta, şi furnizorul (furnizorii), respectiv clienţii sãi.
23. Explicaţi modul în care agenţii economici concurenţi vînd produsele sau presteazã serviciile pe piata relevanta (produc pe plan local, importa, vînd prin sistem de distribuţie organizat exclusiv sau neexclusiv?).
24. Descrieti cererea pe piata relevanta, luind în considerare:
- nivelul şi dinamica cererii în raport cu oferta;
- impactul unor eventuale mãsuri luate de organele administraţiei publice asupra dezvoltãrii cererii pe piata relevanta în cauza.

CAP. 7
Motivatia pentru obţinerea beneficiului încadrãrii în categoria respectiva de acorduri exceptate de la prevederile art. 5 alin. (1) din lege

25. În spiritul prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, prezentaţi modul concret în care sînt îndeplinite condiţiile pentru exceptare. Argumentati avantajele, respectiv creşterile în eficienta, care sînt scontate în cazul derulãrii acordului notificat, cu precizarea domeniului concret în care acestea se vor produce (producţie, distribuţie, export etc.) şi a efectului în reducerea substantiala şi de durata a preţurilor la consumatori.

CAP. 8
Documentele aferente notificãrii

26. Formularul de notificare, în cinci exemplare, va fi însoţit de urmãtoarele documente în fotocopie, în cinci exemplare:
a) bilanţurile contabile şi rapoartele de gestiune ale pãrţilor la acord, pe ultimii 3 ani;
b) acordul convenit de pãrţi, care va trebui sa cuprindã pãrţile semnatare, obiectul acordului, obligaţiile pãrţilor, data intrãrii în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii;
c) rapoartele, studiile şi analizele de piata întocmite, în baza cãrora s-a luat decizia de convenire a acordului notificat.
27. Notificarea se va încheia cu urmãtoarea declaraţie, care trebuie semnatã de cãtre sau în numele şi din împuternicirea pãrţilor la acord:
"Subsemnaţii ............, în calitate de ............., domiciliaţi în ............, str. ............. nr. ....., sectorul/judeţul ..........., posesori ai B.I. seria ...... nr. ....., eliberat de ............. la data de ......... (împuterniciţi prin procura nr. ......., legalizatã la ........., la data de ...........), declaram pe propria rãspundere ca informaţiile date în prezenta notificare sînt corecte, dupã cunostinta şi convingerea noastrã, ca documentele solicitate prin formular sînt anexate şi ca pãrerile exprimate sînt sincere. Sînt însuşite prevederile regulamentului emis de Consiliul Concurentei privind acordarea exceptarii pe categorii de înţelegeri, decizii de asociere ori practici concertate şi ale anexelor la acesta".

Data şi locul ................. Semnãturile ..............


ANEXA 1/3

NOTIFICARE
pentru obţinerea beneficiului exceptarii de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, prin încadrarea în categoria de acorduri pentru cercetare-dezvoltare

CAP. 1
Pãrţile la acord

1. Indicaţi agenţii economici participanţi la acord, precizînd: denumirea oficialã, denumirea comercialã, adresa/sediul administrativ, numãrul/data înregistrãrii la Registrul comerţului, codul fiscal, numãrul de telefon, numãrul de fax, persoana indicatã pentru relaţii (numãrul de telefon, numãrul de fax, funcţia).
2. Precizati agentul economic care înainteazã notificarea.
3. În cazul cînd notificarea este facuta în numele şi din împuternicirea pãrţilor, indicaţi numele reprezentantului împuternicit sa le reprezinte pentru întocmirea şi înaintarea notificãrii, numãrul de telefon, numãrul de fax, adresa; se va anexa şi împuternicirea legalã pentru reprezentant.
4. Pentru fiecare agent economic, parte la acord, indicaţi obiectul de activitate, precizînd activitatea principala (de baza) şi pe cele secundare (auxiliare).
5. Atunci cînd este cazul, pentru fiecare dintre pãrţile la acord, indicaţi grupul de companii din care face parte, menţionînd domeniul de activitate al fiecãrui agent economic care formeazã grupul respectiv şi activitatea sau activitãţile desfãşurate pe piata relevanta.

CAP. 2
Menţiuni privind notificarea

6. Precizati dacã, înainte de întocmirea notificãrii, aţi avut vreo discuţie privind clarificarea modului de prezentare a informaţiilor solicitate prin formular, care trebuie furnizate, cu compartimentul de specialitate al Consiliului Concurentei.
7. Precizati dacã, în plus fata de informaţiile cerute prin formular, intentionati sa prezentaţi fapte sau documente suplimentare care nu sînt disponibile la data întocmirii notificãrii; dacã da, la care capitol şi paragraf.

CAP. 3
Detalii despre acordul care face obiectul notificãrii

8. Precizati: denumirea acordului şi forma acestuia (contract, înţelegere, decizie de asociere), data convenirii, data prevãzutã pentru intrarea în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii, posibilitatea prelungirii valabilitãţii.
9. Prezentaţi: - obiectul acordului, respectiv obiectivele prevãzute, domeniile de activitate şi specificaţia produselor şi serviciilor;
- volumul de activitate, exprimat cantitativ şi/sau valoric, prevãzut sau preconizat a se realiza în baza acordului, pe intreaga perioada de valabilitate a acestuia, şi eşalonarea pe an prevãzutã sau preconizata.
10. Prezentaţi detaliat fiecare dintre prevederile (clauzele) acordului care restrictioneaza sau poate restrictiona libertatea pãrţilor de a lua independent decizii în activitatea lor, cu privire la:
- preţurile de vînzare sau de cumpãrare, discounturile, rabaturile, adaosurile comerciale, alte condiţii comerciale sau facilitãţi de plata;
- cantitãţile de produse care se fabrica, care se distribuie sau care se comercializeazã, respectiv volumul serviciilor care se presteazã;
- dezvoltarea tehnica şi tehnologicã sau investiţiile, activitatea de cercetare-dezvoltare;
- alegerea pieţelor şi/sau a surselor de aprovizionare;
- aprovizionarea de la terţe pãrţi şi vînzarea cãtre terţe pãrţi.
11. Precizati clauzele din acord, care sînt în plus fata de cele menţionate la cap. IV din regulament, care restrictioneaza sau presupun restrictionarea concurentei şi care pot fi acceptate de Consiliul Concurentei la acordarea exceptarii prin încadrarea în categoria respectiva de acorduri.
12. Precizati teritoriul prevãzut, respectiv delimitat prin acord, în care se aplica clauzele acordului (în care pãrţile îşi exercita drepturile, respectiv îşi îndeplinesc obligaţiile).
13. Precizati dacã, şi în ce fel, prin acordul în cauza se afecteazã comerţul dintre România şi alta ţara sau alte tari.

CAP. 4
Piata relevanta

14. Elementele de baza pentru definirea pieţei relevante
Se vor aplica instrucţiunile privind definirea pieţei relevante, emise de Consiliul Concurentei.
Piata relevanta are doua componente: piata produsului şi piata geograficã.
Piata produsului cuprinde toate produsele sau serviciile care sînt considerate de consumatori ca interschimbabile sau inlocuibile, datoritã caracteristicilor, preţurilor şi utilitãţii acestora.
Piata geograficã cuprinde aria în care agenţii economici vînd produse sau presteazã servicii identice, similare, respectiv substituibile, pentru care condiţiile de concurenta sînt suficient de omogene, şi care poate fi distinsa fata de ariile invecinate, în special datoritã cheltuielilor de transport suportate de cumpãrãtori.

15. Informaţii pentru definirea pieţei produsului
a) Enumerati produsele sau serviciile care sînt incluse în acordul notificat, cu descrierea sumarã a acestora.
b) Enumerati produsele sau serviciile care, dupã pãrerea dumneavoastrã, constituie substitute posibile pentru produsele sau serviciile indicate la lit. a); dacã au fost identificate mai multe pieţe ale produsului, pentru fiecare dintre acestea (în acest caz, se definesc mai multe pieţe relevante) vor fi indicate distinct produsele care constituie substitute sau inlocuitori. Pentru a stabili posibilii inlocuitori, se va presupune ca produsul din acord sau afectat de acordul notificat va inregistra o creştere de preţ mica dar semnificativã şi de durata (de exemplu 5%). Produsele cãtre care se vor reorienta clienţii, în acest caz, constituie inlocuitori care pot substitui produsul respectiv. Produsele inlocuitoare, astfel identificate, vor fi înscrise în ordinea substituibilitatii, mai întîi înlocuitorii cei mai perfecti şi încheind cu substitutele cele mai puţin perfecte.

16. Informaţii pentru definirea pieţei geografice
a) Delimitati aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord, pentru produsele incluse în piata produsului.
În cazul în care au fost definite mai multe pieţe ale produsului, se vor defini, corespunzãtor, mai multe pieţe geografice.
Aceasta arie geograficã poate fi întregul teritoriu al României sau o parte a acestuia, care va fi delimitata, respectiv precizatã.
b) Identificati aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici, producãtori concurenţi, care vînd produsele incluse în piata produsului şi care sînt sau pot fi luati în considerare de cumpãrãtorii din aria geograficã definitã la lit. a), atunci cînd aceştia iau deciziile de cumpãrare.
Aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord şi aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici concurenţi identificati formeazã piata geograficã.
17. Pentru produsele din import incluse în piata relevanta, precizati numele furnizorilor, ţara de origine şi eventualele bariere existente la intrarea acestor produse pe piata româneascã (bariere tarifare - exemplu: taxe vamale; bariere netarifare - exemplu: condiţii impuse prin reglementãri interne, costurile de transport relativ mari, lipsa reţelelor de distribuţie sau dificultãţile de acces la reţelele de distribuţie existente).

CAP. 5
Situaţia pãrţilor la acord pe piata relevanta

Informaţiile solicitate la acest capitol trebuie furnizate pentru fiecare dintre pãrţile la acordul notificat, iar cînd aceasta face parte dintr-un grup, pentru întregul grup, luat ca un tot unitar.
De asemenea, informaţiile vor fi furnizate pentru fiecare piata relevanta identificata.
18. Mentionati produsele fabricate de pãrţile la acord, susceptibile de a fi ameliorate sau înlocuite cu produsele care fac obiectul acordului pentru care pãrţile sînt producãtori concurenţi, la intrarea în vigoare a acordului. Pentru aceste produse identice, similare, respectiv considerate substituibile de cãtre utilizatori, definiţi piata relevanta.
19. Precizati ponderea insumata a pãrţilor la acord, care fabrica produsele de la paragraful 18 de mai sus, pe piata relevanta respectiva, pe baza vinzarilor realizate în ultimul an financiar.
20. Mentionati intensitatea activitãţii de cercetare-dezvoltare care urmeazã sa se desfãşoare în baza acordului notificat, definitã ca proporţie a cheltuielilor cu cercetarea-dezvoltarea, în cifra de afaceri preconizata a se realiza pe piata relevanta, pe intreaga durata a acordului.

CAP. 6
Situaţia concurentei pe piata relevanta

Informaţiile de la acest capitol se vor furniza luindu-se în considerare întregul grup, în cazul în care una dintre pãrţile la acord face parte dintr-un grup.
21. Indicaţi principalii concurenţi ai pãrţilor, menţionînd numele lor şi ponderea fiecãruia pe piata relevanta.
22. Indicaţi principalii clienţi ai fiecãreia dintre pãrţi, menţionînd numele lor, adresa, numãrul de telefon, numãrul de fax şi numele persoanei care poate fi contactata pentru relaţii.
23. Precizati în ce mãsura intrarea pe piata relevanta este afectatã de existenta acordurilor (contractelor) pe termen lung dintre un agent economic care activeazã deja pe piata relevanta, şi furnizorul (furnizorii), respectiv clienţii sãi.
24. Explicaţi modul în care agenţii economici concurenţi vînd produsele sau presteazã serviciile pe piata relevanta (produc pe plan local, importa, vînd prin sistem de distribuţie organizat exclusiv sau neexclusiv?).
25. Descrieti cererea pe piata relevanta, luind în considerare:
- nivelul şi dinamica cererii în raport cu oferta;
- impactul unor eventuale mãsuri luate de organele administraţiei publice asupra dezvoltãrii cererii pe piata relevanta în cauza.
26. Apreciati importanta cercetãrii-dezvoltãrii asupra capacitãţii unui agent economic, care activeazã pe piata relevanta, de a concura pe termen lung şi tendinta pentru modernizarea în viitor a proceselor de producţie şi/sau a sistemelor de distribuţie.
27. Mentionati inovatiile majore fãcute pe piata relevanta şi agenţii economici care le-au realizat în ultimii cinci ani. Specificati care este situaţia pãrţilor la acordul notificat fata de innoirile realizate pe piata relevanta, precum şi fata de cele realizate pe plan mondial.

CAP. 7
Motivatia pentru obţinerea beneficiului încadrãrii în categoria respectiva de acorduri exceptate de la prevederile art. 5 alin. (1) din lege

28. În spiritul prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, prezentaţi modul concret în care sînt îndeplinite condiţiile pentru exceptare. Argumentati avantajele, respectiv creşterile în eficienta, care sînt scontate în cazul derulãrii acordului notificat, cu precizarea domeniului concret în care acestea se vor produce (producţie, distribuţie, export etc.) şi a efectului în reducerea substantiala şi de durata a preţurilor la consumatori. Mentionati eventualele avantaje de interes general pe care le aduce aplicarea acordului notificat.

CAP. 8
Documentele aferente notificãrii

29. Formularul de notificare în cinci exemplare va fi însoţit de urmãtoarele documente în fotocopie, în cinci exemplare:
a) bilanţurile contabile şi rapoartele de gestiune ale pãrţilor la acord, pe ultimii 3 ani;
b) acordul convenit de pãrţi, care va trebui sa cuprindã pãrţile semnatare, obiectul acordului, obligaţiile pãrţilor, data intrãrii în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii;
c) rapoartele, studiile şi analizele de piata întocmite, în baza cãrora s-a luat decizia de convenire a acordului notificat.
30. Notificarea se va încheia cu urmãtoarea declaraţie, care trebuie semnatã de cãtre sau în numele şi din împuternicirea pãrţilor la acord:
"Subsemnaţii ............, în calitate de ............., domiciliaţi în ............, str. ............. nr. ....., sectorul/judeţul ..........., posesori ai B.I. seria ...... nr. ....., eliberat de ............. la data de ......... (împuterniciţi prin procura nr. ......., legalizatã la ........., la data de ...........), declaram pe propria rãspundere ca informaţiile date în prezenta notificare sînt corecte, dupã cunostinta şi convingerea noastrã, ca documentele solicitate prin formular sînt anexate şi ca pãrerile exprimate sînt sincere. Sînt însuşite prevederile regulamentului emis de Consiliul Concurentei privind acordarea exceptarii pe categorii de înţelegeri, decizii de asociere ori practici concertate şi ale anexelor la acesta".

Data şi locul ................. Semnãturile ..............


ANEXA 1/4

NOTIFICARE
pentru obţinerea beneficiului exceptarii de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, prin încadrarea în categoria de acorduri pentru specializare

CAP. 1
Pãrţile la acord

1. Indicaţi agenţii economici participanţi la acord, precizînd: denumirea oficialã, denumirea comercialã, adresa/sediul administrativ, numãrul/data înregistrãrii la Registrul comerţului, codul fiscal, numãrul de telefon, numãrul de fax, persoana indicatã pentru relaţii (numãrul de telefon, numãrul de fax, funcţia).
2. Precizati agentul economic care înainteazã notificarea.
3. În cazul cînd notificarea este facuta în numele şi din împuternicirea pãrţilor, indicaţi numele reprezentantului împuternicit sa le reprezinte pentru întocmirea şi înaintarea notificãrii, numãrul de telefon, numãrul de fax, adresa; se va anexa şi împuternicirea legalã pentru reprezentant.
4. Pentru fiecare agent economic, parte la acord, indicaţi obiectul de activitate, precizînd activitatea principala (de baza) şi pe cele secundare (auxiliare).
5. Atunci cînd este cazul, pentru fiecare dintre pãrţile la acord, indicaţi grupul de companii din care face parte, menţionînd domeniul de activitate al fiecãrui agent economic care formeazã grupul respectiv şi activitatea sau activitãţile desfãşurate pe piata relevanta.

CAP. 2
Menţiuni privind notificarea

6. Precizati dacã, înainte de întocmirea notificãrii, aţi avut vreo discuţie privind clarificarea modului de prezentare a informaţiilor solicitate prin formular, care trebuie furnizate, cu compartimentul de specialitate al Consiliului Concurentei.
7. Precizati dacã, în plus fata de informaţiile cerute prin formular, intentionati sa prezentaţi fapte sau documente suplimentare care nu sînt disponibile la data întocmirii notificãrii; dacã da, la care capitol şi paragraf.

CAP. 3
Detalii despre acordul care face obiectul notificãrii

8. Precizati: denumirea acordului şi forma acestuia (contract, înţelegere, decizie de asociere), data convenirii, data prevãzutã pentru intrarea în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii, posibilitatea prelungirii valabilitãţii.
9. Prezentaţi:
- obiectul acordului, respectiv obiectivele prevãzute, domeniile de activitate şi specificaţia produselor şi serviciilor;
- volumul de activitate, exprimat cantitativ şi/sau valoric, prevãzut sau preconizat a se realiza în baza acordului, pe intreaga perioada de valabilitate a acestuia şi eşalonarea pe an prevãzutã sau preconizata.
10. Prezentaţi detaliat fiecare dintre prevederile (clauzele) acordului care restrictioneaza sau poate restrictiona libertatea pãrţilor de a lua independent decizii în activitatea lor, cu privire la:
- preţurile de vînzare sau de cumpãrare, discounturile, rabaturile, adaosurile comerciale, alte condiţii comerciale sau facilitãţi de plata;
- cantitãţile de produse care se fabrica, care se distribuie sau care se comercializeazã, respectiv volumul serviciilor care se presteazã;
- dezvoltarea tehnica şi tehnologicã sau investiţiile, activitatea de cercetare-dezvoltare;
- alegerea pieţelor şi/sau a surselor de aprovizionare;
- aprovizionarea de la terţe pãrţi şi vînzarea cãtre terţe pãrţi.
11. Precizati clauzele din acord care sînt în plus fata de cele menţionate la cap. V din regulament, care restrictioneaza sau presupun restrictionarea concurentei, care pot fi acceptate de Consiliul Concurentei la acordarea exceptarii prin încadrarea în categoria respectiva de acorduri.
12. Precizati teritoriul prevãzut, respectiv delimitat prin acord, în care se aplica clauzele acordului (în care pãrţile îşi exercita drepturile, respectiv îşi îndeplinesc obligaţiile).
13. Precizati dacã, şi în ce fel, prin acordul în cauza se afecteazã comerţul dintre România şi alta ţara sau alte tari.

CAP. 4
Piata relevanta

14. Elementele de baza pentru definirea pieţei relevante
Se vor aplica instrucţiunile privind definirea pieţei relevante, emise de Consiliul Concurentei.
Piata relevanta are doua componente: piata produsului şi piata geograficã.
Piata produsului cuprinde toate produsele sau serviciile care sînt considerate de consumatori ca interschimbabile sau inlocuibile, datoritã caracteristicilor, preţurilor şi utilitãţii acestora.
Piata geograficã cuprinde aria în care agenţii economici vînd produse sau presteazã servicii identice, similare, respectiv substituibile, pentru care condiţiile de concurenta sînt suficient de omogene, şi care poate fi distinsa fata de ariile invecinate, în special datoritã cheltuielilor de transport suportate de cumpãrãtori.

15. Informaţii pentru definirea pieţei produsului
a) Enumerati produsele sau serviciile care sînt incluse în acordul notificat, cu descrierea sumarã a acestora.
b) Enumerati produsele sau serviciile care, dupã pãrerea dumneavoastrã, constituie substitute posibile pentru produsele sau serviciile indicate la lit. a); dacã au fost identificate mai multe pieţe ale produsului, pentru fiecare dintre acestea (în acest caz, se definesc mai multe pieţe relevante) se vor indica distinct produsele care constituie substitute sau inlocuitori. Pentru a stabili posibilii inlocuitori, se va presupune ca produsul din acord sau afectat de acordul notificat va inregistra o creştere de preţ mica dar semnificativã şi de durata (de exemplu 5%). Produsele cãtre care se vor reorienta clienţii, în acest caz, constituie inlocuitori care pot substitui produsul respectiv. Produsele inlocuitoare, astfel identificate, vor fi înscrise în ordinea substituibilitatii, mai întîi înlocuitorii cei mai perfecti şi încheind cu substitutele cele mai puţin perfecte.

16. Informaţii pentru definirea pieţei geografice
a) Delimitati aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord, pentru produsele incluse în piata produsului.
În cazul în care au fost definite mai multe pieţe ale produsului, se vor defini, corespunzãtor, mai multe pieţe geografice.
Aceasta arie geograficã poate fi întregul teritoriu al României sau o parte a acestuia, care va fi delimitata, respectiv precizatã.
b) Identificati aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici, producãtori concurenţi, care vînd produsele incluse în piata produsului şi care sînt sau pot fi luati în considerare de cumpãrãtorii din aria geograficã definitã la lit. a), atunci cînd aceştia iau deciziile de cumpãrare.
Aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord şi aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici concurenţi identificati formeazã piata geograficã.
17. Pentru produsele din import incluse în piata relevanta, precizati numele furnizorilor, ţara de origine şi eventualele bariere existente la intrarea acestor produse pe piata româneascã (bariere tarifare - exemplu: taxe vamale; bariere netarifare - exemplu: condiţii impuse prin reglementãri interne, costurile de transport relativ mari, lipsa reţelelor de distribuţie sau dificultãţi de acces la reţelele de distribuţie existente).

CAP. 5
Situaţia pãrţilor la acord pe piata relevanta

Informaţiile solicitate la acest capitol trebuie furnizate pentru fiecare dintre pãrţile la acordul notificat, iar cînd aceasta face parte dintr-un grup, pentru întregul grup, luat ca un tot unitar.
De asemenea, informaţiile vor fi furnizate pentru fiecare piata relevanta identificata.
18. Mentionati, pe lîngã produsele care fac obiectul specializãrii, şi celelalte produse fabricate de pãrţile la acord, care sînt identice, similare, respectiv sînt considerate substituibile de cãtre beneficiari. Pentru aceste produse, definiţi piata relevanta.
19. Precizati ponderea insumata a pãrţilor la acord, care fabrica produsele de la paragraful 18 de mai sus, pe piata relevanta respectiva, pe baza vinzarilor realizate în ultimul an financiar.
20. Mentionati intensitatea activitãţii de specializare care urmeazã a se desfasura în baza acordului notificat, definitã ca proporţie a cheltuielilor cu specializarea în cifra de afaceri preconizata a se realiza pe piata relevanta pe intreaga durata a acordului.

CAP. 6
Situaţia concurentei pe piata relevanta

Informaţiile de la acest capitol se vor furniza luindu-se în considerare întregul grup, în cazul în care una dintre pãrţile la acord face parte dintr-un grup.
21. Indicaţi principalii concurenţi ai pãrţilor, menţionînd numele lor şi ponderea fiecãruia pe piata relevanta.
22. Indicaţi principalii clienţi ai fiecãreia dintre pãrţi, menţionînd numele lor, adresa, numãrul de telefon, numãrul de fax şi numele persoanei care poate fi contactata pentru relaţii.
23. Precizati în ce mãsura intrarea pe piata relevanta este afectatã de existenta acordurilor (contractelor) pe termen lung dintre un agent economic care activeazã deja pe piata relevanta, şi furnizorul (furnizorii), respectiv clienţii sãi.
24. Explicaţi modul în care agenţii economici concurenţi vînd produsele sau presteazã serviciile pe piata relevanta (produc pe plan local, importa, vînd prin sistem de distribuţie organizat exclusiv sau neexclusiv?).
25. Descrieti cererea pe piata relevanta, luind în considerare:
- nivelul şi dinamica cererii în raport cu oferta;
- impactul unor eventuale mãsuri luate de organele administraţiei publice asupra dezvoltãrii cererii pe piata relevanta în cauza.
26. Apreciati importanta specializãrii asupra capacitãţii unui agent economic care activeazã pe piata relevanta de a concura pe termen lung şi tendinta pentru modernizarea în viitor a proceselor de producţie şi/sau a sistemelor de distribuţie.

CAP. 7
Motivatia pentru obţinerea beneficiului încadrãrii în categoria respectiva de acorduri exceptate de la prevederile art. 5 alin. (1) din lege

27. În spiritul prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, prezentaţi modul concret în care sînt îndeplinite condiţiile pentru exceptare. Argumentati avantajele, respectiv creşterile în eficienta, care sînt scontate în cazul derulãrii acordului notificat, cu precizarea domeniului concret în care acestea se vor produce (producţie, distribuţie, export etc.) şi a efectului în reducerea substantiala şi de durata a preţurilor la consumatori. Mentionati eventualele avantaje de interes general pe care le aduce aplicarea acordului notificat.

CAP. 8
Documentele aferente notificãrii

28. Formularul de notificare în 5 exemplare va fi însoţit de urmãtoarele documente în fotocopie, în 5 exemplare:
a) bilanţurile contabile şi rapoartele de gestiune ale pãrţilor la acord, pe ultimii 3 ani;
b) acordul convenit de pãrţi, care va trebui sa cuprindã pãrţile semnatare, obiectul acordului, obligaţiile pãrţilor, data intrãrii în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii;
c) rapoartele, studiile şi analizele de piata întocmite, în baza cãrora s-a luat decizia de convenire a acordului notificat.
29. Notificarea se va încheia cu urmãtoarea declaraţie, care trebuie semnatã de cãtre sau în numele şi din împuternicirea pãrţilor la acord:
"Subsemnaţii ............, în calitate de ............., domiciliaţi în ............, str. ............. nr. ....., sectorul/judeţul ..........., posesori ai B.I. seria ...... nr. ....., eliberat de ............. la data de ......... (împuterniciţi prin procura nr. ......., legalizatã la ........., la data de ...........), declaram pe propria rãspundere ca informaţiile date în prezenta notificare sînt corecte, dupã cunostinta şi convingerea noastrã, ca documentele solicitate prin formular sînt anexate şi ca pãrerile exprimate sînt sincere. Sînt însuşite prevederile regulamentului emis de Consiliul Concurentei privind acordarea exceptarii pe categorii de înţelegeri, decizii de asociere ori practici concertate şi ale anexelor la acesta".

Data şi locul ................. Semnãturile ..............


ANEXA 1/5

NOTIFICARE
pentru obţinerea beneficiului exceptarii de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, prin încadrarea în categoria de acorduri pentru transferul de tehnologie şi/sau de know-how

CAP. 1
Pãrţile la acord

1. Indicaţi agenţii economici participanţi la acord, precizînd: denumirea oficialã, denumirea comercialã, adresa/sediul administrativ, numãrul/data înregistrãrii la Registrul comerţului, codul fiscal, numãrul de telefon, numãrul de fax, persoana indicatã pentru relaţii (numãrul de telefon, numãrul de fax, funcţia).
2. Precizati agentul economic care înainteazã notificarea.
3. În cazul cînd notificarea este facuta în numele şi din împuternicirea pãrţilor, indicaţi numele reprezentantului împuternicit sa le reprezinte pentru întocmirea şi înaintarea notificãrii, numãrul de telefon, numãrul de fax, adresa; se va anexa şi împuternicirea legalã pentru reprezentant.
4. Pentru fiecare agent economic, parte la acord, indicaţi obiectul de activitate, precizînd activitatea principala (de baza) şi pe cele secundare (auxiliare).
5. Atunci cînd este cazul, pentru fiecare dintre pãrţile la acord, indicaţi grupul de companii din care face parte, menţionînd domeniul de activitate al fiecãrui agent economic care formeazã grupul respectiv şi activitatea sau activitãţile desfãşurate pe piata relevanta.

CAP. 2
Menţiuni privind notificarea

6. Precizati dacã, înainte de întocmirea notificãrii, aţi avut vreo discuţie privind clarificarea modului de prezentare a informaţiilor solicitate prin formular, care trebuie furnizate, cu compartimentul de specialitate al Consiliului Concurentei.
7. Precizati dacã, în plus fata de informaţiile cerute prin formular, intentionati sa prezentaţi fapte sau documente suplimentare care nu sînt disponibile la data întocmirii notificãrii; dacã da, la care capitol şi paragraf.

CAP. 3
Detalii despre acordul care face obiectul notificãrii

8. Precizati: denumirea acordului şi forma acestuia (contract, înţelegere, decizie de asociere), data convenirii, data prevãzutã pentru intrarea în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii, posibilitatea prelungirii valabilitãţii.
9. Prezentaţi:
- obiectul acordului, respectiv obiectivele prevãzute, domeniile de activitate şi specificaţia produselor şi serviciilor;
- volumul de activitate, exprimat cantitativ şi/sau valoric, prevãzut sau preconizat a se realiza în baza acordului, pe intreaga perioada de valabilitate a acestuia şi eşalonarea pe an prevãzutã sau preconizata.
10. Prezentaţi detaliat fiecare dintre prevederile (clauzele) acordului, care restrictioneaza sau poate restrictiona libertatea pãrţilor de a lua independent decizii în activitatea lor, cu privire la:
- preţurile de vînzare sau de cumpãrare, discounturile, rabaturile, adaosurile comerciale, alte condiţii comerciale sau facilitãţi de plata;
- cantitãţile de produse care se fabrica, care se distribuie sau care se comercializeazã, respectiv volumul serviciilor care se presteazã;
- dezvoltarea tehnica şi tehnologicã sau investiţiile, activitatea de cercetare-dezvoltare;
- alegerea pieţelor şi/sau a surselor de aprovizionare;
- aprovizionarea de la terţe pãrţi şi vînzarea cãtre terţe pãrţi.
11. Precizati clauzele din acord, care sînt în plus fata de cele menţionate la cap. VI din regulament, care restrictioneaza sau presupun restrictionarea concurentei, care pot fi acceptate de Consiliul Concurentei la acordarea exceptarii prin încadrarea în categoria respectiva de acorduri.
12. Precizati teritoriul prevãzut, respectiv delimitat prin acord, în care se aplica clauzele acordului (în care pãrţile îşi exercita drepturile, respectiv îşi îndeplinesc obligaţiile).
13. Precizati dacã, şi în ce fel, prin acordul în cauza se afecteazã comerţul dintre România şi alta ţara sau alte tari.

CAP. 4
Piata relevanta

14. Elementele de baza pentru definirea pieţei relevante
Se vor aplica instrucţiunile privind definirea pieţei relevante, emise de Consiliul Concurentei.
Piata relevanta are doua componente: piata produsului şi piata geograficã.
Piata produsului cuprinde toate produsele sau serviciile care sînt considerate de consumatori ca interschimbabile sau inlocuibile, datoritã caracteristicilor, preţurilor şi utilitãţii acestora.
Piata geograficã cuprinde aria în care agenţii economici vînd produse sau presteazã servicii identice, similare, respectiv substituibile, pentru care condiţiile de concurenta sînt suficient de omogene, şi care poate fi distinsa fata de ariile invecinate, în special datoritã cheltuielilor de transport suportate de cumpãrãtori.

15. Informaţii pentru definirea pieţei produsului
a) Enumerati produsele sau serviciile care sînt incluse în acordul notificat, cu descrierea sumarã a acestora.
b) Enumerati produsele sau serviciile care, dupã pãrerea dumneavoastrã, constituie substitute posibile pentru produsele sau serviciile indicate la lit. a); dacã au fost identificate mai multe pieţe ale produsului, pentru fiecare dintre acestea (în acest caz, se definesc mai multe pieţe relevante) se vor indica distinct produsele care constituie substitute sau inlocuitori. Pentru a stabili posibilii inlocuitori, se va presupune ca produsul din acord sau afectat de acordul notificat va inregistra o creştere de preţ mica dar semnificativã şi de durata (de exemplu 5%). Produsele cãtre care se vor reorienta clienţii, în acest caz, constituie inlocuitori care pot substitui produsul respectiv. Produsele inlocuitoare, astfel identificate, vor fi înscrise în ordinea substituibilitatii, mai întîi înlocuitorii cei mai perfecti şi încheind cu substitutele cele mai puţin perfecte.

16. Informaţii pentru definirea pieţei geografice
a) Delimitati aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord, pentru produsele incluse în piata produsului.
În cazul în care au fost definite mai multe pieţe ale produsului, se vor defini, corespunzãtor, mai multe pieţe geografice.
Aceasta arie geograficã poate fi întregul teritoriu al României sau o parte a acestuia, care va fi delimitata, respectiv precizatã.
b) Identificati aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici, producãtori concurenţi, care vînd produsele incluse în piata produsului şi care sînt sau pot fi luati în considerare de cumpãrãtorii din aria geograficã definitã la lit. a), atunci cînd aceştia iau deciziile de cumpãrare.
Aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord şi aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici concurenţi identificati formeazã piata geograficã.
17. Pentru produsele din import incluse în piata relevanta, precizati numele furnizorilor, ţara de origine şi eventualele bariere existente la intrarea acestor produse pe piata româneascã (bariere tarifare - exemplu: taxe vamale; bariere netarifare - exemplu: condiţii impuse prin reglementãri interne, costurile de transport relativ mari, lipsa reţelelor de distribuţie sau dificultãţi de acces la reţelele de distribuţie existente).

CAP. 5
Situaţia pãrţilor la acord pe piata relevanta

Informaţiile solicitate la acest capitol trebuie furnizate pentru fiecare dintre pãrţile la acordul notificat, iar cînd aceasta face parte dintr-un grup, pentru întregul grup, luat ca un tot unitar.
De asemenea, informaţiile vor fi furnizate pentru fiecare piata relevanta identificata.
18. Precizati ponderea scontata pe piata a produselor sau serviciilor care se vor realiza în baza acordului pentru transferul de tehnologie şi/sau know-how, pentru intreaga perioada de valabilitate a acordului, şi evoluţia acesteia pe ani.
19. Indicaţi gradul de utilizare a capacitãţilor de producţie de cãtre agentul economic, în urma aplicãrii tehnologiei şi/sau know-how achiziţionat. Indicaţi gradul de utilizare a capacitãţilor de producţie potenţiale existente pe piata relevanta.

CAP. 6
Situaţia concurentei pe piata relevanta

Informaţiile de la acest capitol se vor furniza luindu-se în considerare întregul grup, în cazul în care una dintre pãrţile la acord face parte dintr-un grup.
20. Indicaţi principalii concurenţi ai pãrţilor, menţionînd numele lor şi ponderea fiecãruia pe piata relevanta.
21. Indicaţi principalii clienţi ai fiecãreia dintre pãrţi, menţionînd numele lor, adresa, numãrul de telefon, numãrul de fax şi numele persoanei care poate fi contactata pentru relaţii.
22. Precizati în ce mãsura intrarea pe piata relevanta este afectatã de existenta acordurilor (contractelor) pe termen lung dintre un agent economic care activeazã deja pe piata relevanta şi furnizorul (furnizorii), respectiv clienţii sãi.
23. Explicaţi modul în care agenţii economici concurenţi vînd produsele sau presteazã serviciile pe piata relevanta (produc pe plan local, importa, vînd prin sistem de distribuţie organizat exclusiv sau neexclusiv?).
24. Descrieti cererea pe piata relevanta, luind în considerare:
- nivelul şi dinamica cererii în raport cu oferta;
- impactul unor eventuale mãsuri luate de organele administraţiei publice asupra dezvoltãrii cererii pe piata relevanta în cauza.
25. Apreciati importanta licenţelor pentru tehnologie şi/sau know-how, pentru intrarea pe piata relevanta.
26. Apreciati importanta achiziţionãrii de tehnologie şi/sau know-how, noi, moderne, asupra capacitãţii de a concura pe termen lung a agenţilor economici care activeazã pe piata relevanta.

CAP. 7
Motivatia pentru obţinerea beneficiului încadrãrii în categoria respectiva de acorduri exceptate de la prevederile art. 5 alin. (1) din lege

27. În spiritul prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, prezentaţi modul concret în care sînt îndeplinite condiţiile pentru exceptare. Argumentati avantajele, respectiv creşterile în eficienta, care sînt scontate în cazul derulãrii acordului notificat, cu precizarea domeniului concret în care acestea se vor produce (producţie, distribuţie, export etc.) şi a efectului în reducerea substantiala şi de durata a preţurilor la consumatori. Mentionati eventualele avantaje de interes general pe care le aduce aplicarea acordului notificat.

CAP. 8
Documentele aferente notificãrii

28. Formularul de notificare în 5 exemplare va fi însoţit de urmãtoarele documente în fotocopie, în 5 exemplare:
a) bilanţurile contabile şi rapoartele de gestiune ale pãrţilor la acord, pe ultimii 3 ani;
b) acordul convenit de pãrţi, care va trebui sa cuprindã pãrţile semnatare, obiectul acordului, obligaţiile pãrţilor, data intrãrii în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii;
c) rapoartele, studiile şi analizele de piata întocmite, în baza cãrora s-a luat decizia de convenire a acordului notificat.
29. Notificarea se va încheia cu urmãtoarea declaraţie, care trebuie semnatã de cãtre sau în numele şi din împuternicirea pãrţilor la acord:
"Subsemnaţii ............, în calitate de ............., domiciliaţi în ............, str. ............. nr. ....., sectorul/judeţul ..........., posesori ai B.I. seria ...... nr. ....., eliberat de ............. la data de ......... (împuterniciţi prin procura nr. ......., legalizatã la ........., la data de ...........), declaram pe propria rãspundere ca informaţiile date în prezenta notificare sînt corecte, dupã cunostinta şi convingerea noastrã, ca documentele solicitate prin formular sînt anexate şi ca pãrerile exprimate sînt sincere. Sînt însuşite prevederile regulamentului emis de Consiliul Concurentei privind acordarea exceptarii pe categorii de înţelegeri, decizii de asociere ori practici concertate şi ale anexelor la acesta".

Data şi locul ................. Semnãturile ..............


ANEXA 1/6

NOTIFICARE
pentru obţinerea beneficiului exceptarii de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, prin încadrarea în categoria de acorduri pentru franciza

CAP. 1
Pãrţile la acord

1. Indicaţi agenţii economici participanţi la acord, precizînd: denumirea oficialã, denumirea comercialã, adresa/sediul administrativ, numãrul/data înregistrãrii la Registrul comerţului, codul fiscal, numãrul de telefon, numãrul de fax, persoana indicatã pentru relaţii (numãrul de telefon, numãrul de fax, funcţia).
2. Precizati agentul economic care înainteazã notificarea.
3. În cazul cînd notificarea este facuta în numele şi din împuternicirea pãrţilor, indicaţi numele reprezentantului împuternicit sa le reprezinte pentru întocmirea şi înaintarea notificãrii, numãrul de telefon, numãrul de fax, adresa; se va anexa şi împuternicirea legalã pentru reprezentant.
4. Pentru fiecare agent economic, parte la acord, indicaţi obiectul de activitate, precizînd activitatea principala (de baza) şi pe cele secundare (auxiliare).
5. Atunci cînd este cazul, pentru fiecare dintre pãrţile la acord, indicaţi grupul de companii din care face parte, menţionînd domeniul de activitate al fiecãrui agent economic care formeazã grupul respectiv şi activitatea sau activitãţile desfãşurate pe piata relevanta.

CAP. 2
Menţiuni privind notificarea

6. Precizati dacã, înainte de întocmirea notificãrii, aţi avut vreo discuţie privind clarificarea modului de prezentare a informaţiilor solicitate prin formular, care trebuie furnizate, cu compartimentul de specialitate al Consiliului Concurentei.
7. Precizati dacã, în plus fata de informaţiile cerute prin formular, intentionati sa prezentaţi fapte sau documente suplimentare care nu sînt disponibile la data întocmirii notificãrii; dacã da, la care capitol şi paragraf.

CAP. 3
Detalii despre acordul care face obiectul notificãrii

8. Precizati: denumirea acordului şi forma acestuia (contract, înţelegere, decizie de asociere), data convenirii, data prevãzutã pentru intrarea în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii, posibilitatea prelungirii valabilitãţii.
9. Prezentaţi:
- obiectul acordului, respectiv obiectivele prevãzute, domeniile de activitate şi specificaţia produselor şi serviciilor;
- volumul de activitate, exprimat cantitativ şi/sau valoric, prevãzut sau preconizat a se realiza în baza acordului, pe intreaga perioada de valabilitate a acestuia şi eşalonarea pe an prevãzutã sau preconizata.
10. Prezentaţi detaliat fiecare dintre prevederile (clauzele) acordului, care restrictioneaza sau poate restrictiona libertatea pãrţilor de a lua independent decizii în activitatea lor, cu privire la:
- preţurile de vînzare sau de cumpãrare, discounturile, rabaturile, adaosurile comerciale, alte condiţii comerciale sau facilitãţi de plata;
- cantitãţile de produse care se fabrica, care se distribuie sau care se comercializeazã, respectiv volumul serviciilor care se presteazã;
- dezvoltarea tehnica şi tehnologicã sau investiţiile, activitatea de cercetare-dezvoltare;
- alegerea pieţelor şi/sau a surselor de aprovizionare;
- aprovizionarea de la terţe pãrţi şi vînzarea cãtre terţe pãrţi.
11. Precizati clauzele din acord, care sînt în plus fata de cele menţionate la cap. VII din regulament, care restrictioneaza sau presupun restrictionarea concurentei, care pot fi acceptate de Consiliul Concurentei la acordarea exceptarii prin încadrarea în categoria respectiva de acorduri.
12. Precizati teritoriul prevãzut, respectiv delimitat prin acord, în care se aplica clauzele acordului (în care pãrţile îşi exercita drepturile, respectiv îşi îndeplinesc obligaţiile).
13. Precizati dacã, şi în ce fel, prin acordul în cauza se afecteazã comerţul dintre România şi alta ţara sau alte tari.

CAP. 4
Piata relevanta

14. Elementele de baza pentru definirea pieţei relevante
Se vor aplica instrucţiunile privind definirea pieţei relevante, emise de Consiliul Concurentei.
Piata relevanta are doua componente: piata produsului şi piata geograficã.
Piata produsului cuprinde toate produsele sau serviciile care sînt considerate de consumatori ca interschimbabile sau inlocuibile, datoritã caracteristicilor, preţurilor şi utilitãţii acestora.
Piata geograficã cuprinde aria în care agenţii economici vînd produse sau presteazã servicii identice, similare, respectiv substituibile, pentru care condiţiile de concurenta sînt suficient de omogene, şi care poate fi distinsa fata de ariile invecinate, în special datoritã cheltuielilor de transport suportate de cumpãrãtori.

15. Informaţii pentru definirea pieţei produsului
a) Enumerati produsele sau serviciile care sînt incluse în acordul notificat, cu descrierea sumarã a acestora.
b) Enumerati produsele sau serviciile care, dupã pãrerea dumneavoastrã, constituie substitute posibile pentru produsele sau serviciile indicate la lit. a); dacã au fost identificate mai multe pieţe ale produsului, pentru fiecare dintre acestea (în acest caz, se definesc mai multe pieţe relevante) se vor indica distinct produsele care constituie substitute sau inlocuitori. Pentru a stabili posibilii inlocuitori, se va presupune ca produsul din acord sau afectat de acordul notificat va inregistra o creştere de preţ mica dar semnificativã şi de durata (de exemplu 5%). Produsele cãtre care se vor reorienta clienţii, în acest caz, constituie inlocuitori care pot substitui produsul respectiv. Produsele inlocuitoare, astfel identificate, vor fi înscrise în ordinea substituibilitatii, mai întîi înlocuitorii cei mai perfecti şi încheind cu substitutele cele mai puţin perfecte.

16. Informaţii pentru definirea pieţei geografice
a) Delimitati aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord, pentru produsele incluse în piata produsului.
În cazul în care au fost definite mai multe pieţe ale produsului, se vor defini, corespunzãtor, mai multe pieţe geografice.
Aceasta arie geograficã poate fi întregul teritoriu al României sau o parte a acestuia, care va fi delimitata, respectiv precizatã.
b) Identificati aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici, producãtori concurenţi, care vînd produsele incluse în piata produsului şi care sînt sau pot fi luati în considerare de cumpãrãtorii din aria geograficã definitã la lit. a), atunci cînd aceştia iau deciziile de cumpãrare.
Aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord şi aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici concurenţi identificati formeazã piata geograficã.
17. Pentru produsele din import incluse în piata relevanta, precizati numele furnizorilor, ţara de origine şi eventualele bariere existente la intrarea acestor produse pe piata româneascã (bariere tarifare - exemplu: taxe vamale; bariere netarifare - exemplu: condiţii impuse prin reglementãri interne, costurile de transport relativ mari, lipsa reţelelor de distribuţie sau dificultãţi de acces la reţelele de distribuţie existente).

CAP. 5
Situaţia pãrţilor la acord pe piata relevanta

Informaţiile solicitate la acest capitol trebuie furnizate pentru fiecare dintre pãrţile la acordul notificat, iar cînd aceasta face parte dintr-un grup, pentru întregul grup, luat ca un tot unitar.
De asemenea, informaţiile vor fi furnizate pentru fiecare piata relevanta identificata.
18. Precizati ponderea scontata pe piata a produselor sau serviciilor care se vor comercializa în baza acordului pentru franciza, pentru intreaga perioada de valabilitate a acordului, şi evoluţia acesteia pe ani.

CAP. 6
Situaţia concurentei pe piata relevanta

Informaţiile de la acest capitol se vor furniza luindu-se în considerare întregul grup, în cazul în care una dintre pãrţile la acord face parte dintr-un grup.
19. Indicaţi principalii concurenţi ai pãrţilor, menţionînd numele lor şi ponderea fiecãruia pe piata relevanta.
20. Indicaţi principalii clienţi ai fiecãreia dintre pãrţi, menţionînd numele lor, adresa, numãrul de telefon, numãrul de fax şi numele persoanei care poate fi contactata pentru relaţii.
21. Precizati în ce mãsura intrarea pe piata relevanta este afectatã de existenta acordurilor (contractelor) pe termen lung dintre un agent economic care activeazã deja pe piata relevanta şi furnizorul (furnizorii), respectiv clienţii sãi.
22. Explicaţi modul în care agenţii economici concurenţi vînd produsele sau presteazã serviciile pe piata relevanta (produc pe plan local, importa, vînd prin sistem de distribuţie organizat exclusiv sau neexclusiv?).
23. Descrieti cererea pe piata relevanta, luind în considerare:
- nivelul şi dinamica cererii în raport cu oferta;
- impactul unor eventuale mãsuri luate de organele administraţiei publice asupra dezvoltãrii cererii pe piata relevanta în cauza.
24. Apreciati importanta drepturilor conferite prin contractul de franciza pentru intrarea pe piata relevanta.
25. Apreciati importanta drepturilor conferite prin contractul de franciza asupra capacitãţii de a concura pe termen lung a agenţilor economici care activeazã pe piata relevanta.

CAP. 7
Motivatia pentru obţinerea beneficiului încadrãrii în categoria respectiva de acorduri exceptate de la prevederile art. 5 alin. (1) din lege

26. În spiritul prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, prezentaţi modul concret în care sînt îndeplinite condiţiile pentru exceptare. Argumentati avantajele, respectiv creşterile în eficienta, care sînt scontate în cazul derulãrii acordului notificat, cu precizarea domeniului concret în care acestea se vor produce şi a efectului în reducerea substantiala şi de durata a preţurilor la consumatori, respectiv în creşterea calitãţii serviciilor legate de comercializare.

CAP. 8
Documentele aferente notificãrii

27. Formularul de notificare în 5 exemplare va fi însoţit de urmãtoarele documente în fotocopie, în 5 exemplare:
a) bilanţurile contabile şi rapoartele de gestiune ale pãrţilor la acord, pe ultimii 3 ani;
b) acordul convenit de pãrţi, care va trebui sa cuprindã pãrţile semnatare, obiectul acordului, obligaţiile pãrţilor, data intrãrii în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii;
c) rapoartele, studiile şi analizele de piata întocmite, în baza cãrora s-a luat decizia de convenire a acordului notificat.
28. Notificarea se va încheia cu urmãtoarea declaraţie, care trebuie semnatã de cãtre sau în numele şi din împuternicirea pãrţilor la acord:
"Subsemnaţii ............, în calitate de ............., domiciliaţi în ............, str. ............. nr. ....., sectorul/judeţul ..........., posesori ai B.I. seria ...... nr. ....., eliberat de ............. la data de ......... (împuterniciţi prin procura nr. ......., legalizatã la ........., la data de ...........), declaram pe propria rãspundere ca informaţiile date în prezenta notificare sînt corecte, dupã cunostinta şi convingerea noastrã, ca documentele solicitate prin formular sînt anexate şi ca pãrerile exprimate sînt sincere. Sînt însuşite prevederile regulamentului emis de Consiliul Concurentei privind acordarea exceptarii pe categorii de înţelegeri, decizii de asociere ori practici concertate şi ale anexelor la acesta".

Data şi locul ................. Semnãturile ..............


ANEXA 1/7

NOTIFICARE
pentru obţinerea beneficiului exceptarii de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, prin încadrarea în categoria de acorduri de distribuţie şi service pentru autovehicule

CAP. 1
Pãrţile la acord

1. Indicaţi agenţii economici participanţi la acord, precizînd: denumirea oficialã, denumirea comercialã, adresa/sediul administrativ, numãrul/data înregistrãrii la Registrul comerţului, codul fiscal, numãrul de telefon, numãrul de fax, persoana indicatã pentru relaţii (numãrul de telefon, numãrul de fax, funcţia).
2. Precizati agentul economic care înainteazã notificarea.
3. În cazul în care notificarea este facuta în numele şi din împuternicirea pãrţilor, indicaţi numele reprezentantului împuternicit sa le reprezinte pentru întocmirea şi înaintarea notificãrii, numãrul de telefon, numãrul de fax, adresa; se va anexa şi împuternicirea legalã pentru reprezentant.
4. Pentru fiecare agent economic, parte la acord, indicaţi obiectul de activitate, precizînd activitatea principala (de baza) şi pe cele secundare (auxiliare).
5. Atunci cînd este cazul, pentru fiecare dintre pãrţile la acord, indicaţi grupul de companii din care face parte, menţionînd domeniul de activitate al fiecãrui agent economic care formeazã grupul respectiv şi activitatea sau activitãţile desfãşurate pe piata relevanta.

CAP. 2
Menţiuni privind notificarea

6. Precizati dacã, înainte de întocmirea notificãrii, aţi avut vreo discuţie privind clarificarea modului de prezentare a informaţiilor solicitate prin formular, care trebuie furnizate, cu compartimentul de specialitate al Consiliului Concurentei.
7. Precizati dacã, în plus fata de informaţiile cerute prin formular, intentionati sa prezentaţi fapte sau documente suplimentare care nu sînt disponibile la data întocmirii notificãrii; dacã da, la care capitol şi paragraf.

CAP. 3
Detalii despre acordul care face obiectul notificãrii

8. Precizati: denumirea acordului şi forma acestuia (contract, înţelegere, decizie de asociere), data convenirii, data prevãzutã pentru intrarea în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii, posibilitatea prelungirii valabilitãţii.
9. Prezentaţi: - obiectul acordului, respectiv obiectivele prevãzute, domeniile de activitate şi specificaţia produselor şi serviciilor;
- volumul de activitate, exprimat cantitativ şi/sau valoric, prevãzut sau preconizat a se realiza în baza acordului, pe intreaga perioada de valabilitate a acestuia şi eşalonarea pe an prevãzutã sau preconizata.
10. Prezentaţi detaliat fiecare dintre prevederile (clauzele) acordului care restrictioneaza sau poate restrictiona libertatea pãrţilor de a lua independent decizii în activitatea lor, cu privire la:
- preţurile de vînzare sau de cumpãrare, discounturile, rabaturile, adaosurile comerciale, alte condiţii comerciale sau facilitãţi de plata;
- cantitãţile de produse care se fabrica, care se distribuie sau care se comercializeazã, respectiv volumul serviciilor care se presteazã;
- dezvoltarea tehnica şi tehnologicã sau investiţiile, activitatea de cercetare-dezvoltare;
- alegerea pieţelor şi/sau a surselor de aprovizionare;
- aprovizionarea de la terţe pãrţi şi vînzarea cãtre terţe pãrţi.
11. Precizati clauzele din acord, care sînt în plus fata de cele menţionate la cap. VIII din regulament, care restrictioneaza sau presupun restrictionarea concurentei, care pot fi acceptate de Consiliul Concurentei la acordarea exceptarii prin încadrarea în categoria respectiva de acorduri.
12. Precizati teritoriul prevãzut, respectiv delimitat prin acord, în care se aplica clauzele acordului (în care pãrţile îşi exercita drepturile, respectiv îşi îndeplinesc obligaţiile).
13. Precizati dacã, şi în ce fel, prin acordul în cauza se afecteazã comerţul dintre România şi alta ţara sau alte tari.

CAP. 4
Piata relevanta

14. Elementele de baza pentru definirea pieţei relevante
Se vor aplica instrucţiunile privind definirea pieţei relevante, emise de Consiliul Concurentei.
Piata relevanta are doua componente: piata produsului şi piata geograficã.
Piata produsului cuprinde toate produsele sau serviciile care sînt considerate de consumatori ca interschimbabile sau inlocuibile, datoritã caracteristicilor, preţurilor şi utilitãţii acestora.
Piata geograficã cuprinde aria în care agenţii economici vînd produse sau presteazã servicii identice, similare, respectiv substituibile, pentru care condiţiile de concurenta sînt suficient de omogene şi care poate fi distinsa fata de ariile invecinate, în special datoritã cheltuielilor de transport suportate de cãtre cumpãrãtori.

15. Informaţii pentru definirea pieţei produsului
a) Enumerati produsele sau serviciile care sînt incluse în acordul notificat, cu descrierea sumarã a acestora.
b) Enumerati produsele sau serviciile care, dupã pãrerea dumneavoastrã, constituie substitute posibile pentru produsele sau serviciile indicate la lit. a); dacã au fost identificate mai multe pieţe ale produsului, pentru fiecare dintre acestea (în acest caz, se definesc mai multe pieţe relevante) se vor indica distinct produsele care constituie substitute sau inlocuitori. Pentru a stabili posibilii inlocuitori, se va presupune ca produsul din acord sau afectat de acordul notificat va inregistra o creştere de preţ mica dar semnificativã şi de durata (de exemplu 5%). Produsele cãtre care se vor reorienta clienţii, în acest caz, constituie inlocuitori care pot substitui produsul respectiv. Produsele inlocuitoare, astfel identificate, vor fi înscrise în ordinea substituibilitatii, mai întîi înlocuitorii cei mai perfecti şi încheind cu substitutele cele mai puţin perfecte.

16. Informaţii pentru definirea pieţei geografice
a) Delimitati aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord, pentru produsele incluse în piata produsului.
În cazul în care au fost definite mai multe pieţe ale produsului, se vor defini, corespunzãtor, mai multe pieţe geografice.
Aceasta arie geograficã poate fi întregul teritoriu al României sau o parte a acestuia, care va fi delimitata, respectiv precizatã.
b) Identificati aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici, producãtori concurenţi, care vînd produsele incluse în piata produsului şi care sînt sau pot fi luati în considerare de cãtre cumpãrãtorii din aria geograficã definitã la lit. a), atunci cînd aceştia iau deciziile de cumpãrare.
Aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord şi aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici concurenţi identificati formeazã piata geograficã.
17. Pentru produsele din import incluse în piata relevanta, precizati numele furnizorilor, ţara de origine şi eventualele bariere existente la intrarea acestor produse pe piata româneascã (bariere tarifare - exemplu: taxe vamale; bariere netarifare - exemplu: condiţii impuse prin reglementãri interne, costurile de transport relativ mari, lipsa reţelelor de distribuţie sau dificultãţile de acces la reţelele de distribuţie existente).

CAP. 5
Situaţia pãrţilor la acord pe piata relevanta

Informaţiile solicitate la acest capitol trebuie furnizate pentru fiecare dintre pãrţile la acordul notificat, iar cînd aceasta face parte dintr-un grup, pentru întregul grup, luat ca un tot unitar.
De asemenea, informaţiile vor fi furnizate pentru fiecare piata relevanta identificata.
18. Mentionati produsele şi serviciile identice, similare, respectiv considerate de utilizatori substituibile, fabricate, respectiv prestate de cele doua pãrţi, pentru care, prin acordul notificat, se propune distribuţia exclusiva nereciproca. Definiţi piata relevanta pentru aceste produse.
19. Pentru fiecare dintre pãrţile la acordul prin care se propune distribuţia exclusiva nereciproca a produselor şi serviciilor de la paragraful 18 de mai sus, precizati ponderea pe piata relevanta respectiva, rezultatã pe baza vinzarilor realizate în ultimul an financiar.

CAP. 6
Situaţia concurentei pe piata relevanta

Informaţiile de la acest capitol se vor furniza luindu-se în considerare întregul grup, în cazul în care una dintre pãrţile la acord face parte dintr-un grup.
20. Indicaţi principalii concurenţi ai pãrţilor, menţionînd numele lor şi ponderea fiecãruia pe piata relevanta.
21. Indicaţi principalii clienţi ai fiecãreia dintre pãrţi, menţionînd numele lor, adresa, numãrul de telefon, numãrul de fax şi numele persoanei care poate fi contactata pentru relaţii.
22. Precizati în ce mãsura intrarea pe piata relevanta este afectatã de existenta acordurilor (contractelor) pe termen lung dintre un agent economic care activeazã deja pe piata relevanta şi furnizorul (furnizorii), respectiv clienţii sãi.
23. Explicaţi modul în care agenţii economici concurenţi vînd produsele sau presteazã serviciile pe piata relevanta (produc pe plan local, importa, vînd prin sistem de distribuţie organizat exclusiv sau neexclusiv?).
24. Precizati reţelele de distribuţie, reţelele de service, respectiv reţelele de distribuţie şi service existente pe piata relevanta. Precizati importanta reţelei de distribuţie şi service exclusive, pentru extinderea şi creşterea vinzarilor pe piata relevanta.
25. Descrieti cererea pe piata relevanta, luind în considerare:
- nivelul şi dinamica cererii în raport cu oferta;
- impactul unor eventuale mãsuri luate de organele administraţiei publice asupra dezvoltãrii cererii pe piata relevanta în cauza.

CAP. 7
Motivatia pentru obţinerea beneficiului încadrãrii în categoria respectiva de acorduri exceptate de la prevederile art. 5 alin. (1) din lege

26. În baza prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea concurentei, prezentaţi modul concret în care sînt îndeplinite condiţiile pentru exceptare. Argumentati avantajele, respectiv creşterile în eficienta, care sînt scontate în cazul derulãrii acordului notificat, cu precizarea domeniului concret în care acestea se vor produce (producţie, distribuţie, service) şi a efectului în reducerea substantiala şi de durata a preţurilor la consumatori şi în creşterea calitãţii serviciilor legate de vinzari.

CAP. 8
Documentele aferente notificãrii

27. Formularul de notificare, întocmit în 5 exemplare, va fi însoţit de urmãtoarele documente în fotocopie, în 5 exemplare:
a) bilanţurile contabile şi rapoartele de gestiune ale pãrţilor la acord, pe ultimii 3 ani;
b) acordul convenit de cãtre pãrţi, care va trebui sa cuprindã pãrţile semnatare, obiectul acordului, obligaţiile pãrţilor, data intrãrii în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii;
c) rapoartele, studiile şi analizele de piata întocmite, în baza cãrora s-a luat decizia de convenire a acordului notificat.
28. Notificarea se va încheia cu urmãtoarea declaraţie, care trebuie semnatã de cãtre sau în numele şi din împuternicirea pãrţilor la acord:
"Subsemnaţii ............, în calitate de ............., domiciliaţi în ............, str. ............. nr. ....., sectorul/judeţul ..........., posesori ai B.I. seria ...... nr. ....., eliberat de ............. la data de ......... (împuterniciţi prin procura nr. ......., legalizatã la ........., la data de ...........), declaram pe propria rãspundere ca informaţiile date în prezenta notificare sînt corecte, dupã cunostinta şi convingerea noastrã, ca documentele solicitate prin formular sînt anexate şi ca pãrerile exprimate sînt sincere. Sînt însuşite prevederile regulamentului emis de Consiliul Concurentei privind acordarea exceptarii pe categorii de înţelegeri, decizii de asociere ori practici concertate şi ale anexelor la acesta".

Data şi locul ................. Semnãturile ..............

ANEXA 1/8

NOTIFICARE
pentru obţinerea beneficiului exceptarii de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea concurentei, prin încadrarea în categoria de acorduri în domeniul asigurãrilor

CAP. 1
Pãrţile la acord

1. Indicaţi societãţile de asigurare participante la acord, precizînd: denumirea oficialã, denumirea comercialã, adresa/sediul administrativ, numãrul/data înregistrãrii la Registrul comerţului, codul fiscal, numãrul de telefon, numãrul de fax, persoana indicatã pentru relaţii (numãrul de telefon, numãrul de fax, funcţia).
2. Precizati agentul economic care înainteazã notificarea.
3. În cazul cînd notificarea este facuta în numele şi din împuternicirea pãrţilor, indicaţi numele reprezentantului împuternicit pentru întocmirea şi înaintarea notificãrii, numãrul de telefon, numãrul de fax şi adresa; se va anexa şi împuternicirea legalã pentru reprezentant.
4. Precizati, pentru pãrţile la acord, forma juridicã, tipul de proprietate, tipul de societate dupã domeniul de activitate (societate de asigurare; societate de asigurare-reasigurare). Pentru societãţile care opereazã prin intermediari, mentionati comisionul plãtit.
5. Pentru fiecare dintre pãrţile la acord indicaţi categoriile de asigurãri practicate, acestea putind fi:
- asigurãri de viata;
- asigurãri de persoane, altele decît de viata;
- asigurãri de autovehicule;
- asigurãri maritime şi de transport;
- asigurãri de aviatie;
- asigurãri de incendiu şi alte pagube la bunuri;
- asigurãri de rãspundere civilã;
- asigurãri de credite şi garanţii;
- asigurãri de pierderi financiare din riscuri de devalorizare;
- asigurãri agricole.
6. Pentru fiecare dintre pãrţile la acord, furnizati urmãtoarele date:
a) obligaţiile din contractele de asigurare şi reasigurare, raportate la capitalul vãrsat şi rezervele de capital;
b) cedarea în reasigurare;
c) apartenenţa la uniuni naţionale cu caracter profesional;
d) constituie rezerve:
- rezerve de prime pentru asigurãri de viata
- rezerve de prime pentru celelalte tipuri de asigurãri
- rezerve de daune;
e) investiţii realizate din:
- capital
- rezerve de capital
- rezerve tehnice;
f) destinaţia investiţiilor:
- titluri de valoare
- bunuri mobiliare
- bunuri imobiliare;
g) credite acordate instituţiilor bancare;
h) coeficientul de lichiditate;
i) cifra de afaceri totalã realizatã pe fiecare din ultimii 3 ani financiari, pe baza datelor din bilanţurile contabile anuale;
j) profitul net realizat pe fiecare din ultimii 3 ani, pe baza datelor din bilanţurile contabile aprobate.

CAP. 2
Menţiuni privind notificarea

7. Precizati dacã, înainte de întocmirea notificãrii, aţi avut vreo discuţie privind clarificarea modului de prezentare a informaţiilor solicitate prin formular, care trebuie furnizate, cu compartimentul de specialitate al Consiliului Concurentei.
8. Precizati dacã, în plus fata de informaţiile cerute prin formular, intentionati sa prezentaţi fapte sau documente suplimentare care nu sînt disponibile la data notificãrii; dacã da, la care capitol şi paragraf, litera.

CAP. 3
Detalii despre acordul care face obiectul notificãrii

9. Mentionati denumirea acordului, forma acestuia (contract, înţelegere, decizie de asociere), data convenirii, data prevãzutã pentru intrarea în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii, posibilitatea prelungirii valabilitãţii.
10. Prezentaţi obiectul acordului, respectiv obiectivele prevãzute şi domeniile de colaborare.
11. Precizati detaliat fiecare dintre prevederile (clauzele) acordului care restrictioneaza sau poate restrictiona libertatea pãrţilor de a lua independent deciziile în domeniul lor de activitate.
12. Precizati clauzele din acord care sînt în plus fata de cele menţionate la cap. IX din regulament, care reprezintã sau presupun restrictionarea concurentei, care pot fi acceptate de Consiliul Concurentei la acordarea exceptarii prin încadrarea în categoria respectiva de acorduri.

CAP. 4
Piata relevanta

13. Elementele de baza pentru definirea pieţei relevante
Se vor aplica instrucţiunile privind definirea pieţei relevante, emise de Consiliul Concurentei.
Piata relevanta are doua componente: piata produsului şi piata geograficã.
Piata produsului cuprinde toate produsele sau serviciile care sînt considerate de consumatori ca interschimbabile sau inlocuibile, datoritã caracteristicilor, preţurilor şi utilitãţii acestora.
Piata geograficã cuprinde aria în care agenţii economici vînd produse sau presteazã servicii identice, similare, respectiv substituibile, pentru care condiţiile de concurenta sînt suficient de omogene, şi care poate fi distinsa fata de ariile invecinate, în special datoritã cheltuielilor de transport suportate de cumpãrãtori.

14. Informaţii pentru definirea pieţei produsului
a) Enumerati produsele sau serviciile care sînt incluse în acordul notificat, cu descrierea sumarã a acestora.
b) Enumerati produsele sau serviciile care, dupã pãrerea dumneavoastrã, constituie substitute posibile pentru produsele sau serviciile indicate la lit. a); dacã au fost identificate mai multe pieţe ale produsului, pentru fiecare dintre acestea (în acest caz, se definesc mai multe pieţe relevante) se vor indica distinct produsele care constituie substitute sau inlocuitori. Pentru a stabili posibilii inlocuitori, se va presupune ca produsul din acord sau afectat de acordul notificat va inregistra o creştere de preţ mica dar semnificativã şi de durata (de exemplu 5%). Produsele cãtre care se vor reorienta clienţii, în acest caz, constituie inlocuitori care pot substitui produsul respectiv. Produsele inlocuitoare, astfel identificate, vor fi înscrise în ordinea substituibilitatii, mai întîi înlocuitorii cei mai perfecti şi încheind cu substitutele cele mai puţin perfecte.

15. Informaţii pentru definirea pieţei geografice
a) Delimitati aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord, pentru produsele incluse în piata produsului.
În cazul în care au fost definite mai multe pieţe ale produsului, se vor defini, corespunzãtor, mai multe pieţe geografice.
Aceasta arie geograficã poate fi întregul teritoriu al României sau o parte a acestuia, care va fi delimitata, respectiv precizatã.
b) Identificati aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici, producãtori concurenţi, care vînd produsele incluse în piata produsului şi care sînt sau pot fi luati în considerare de cumpãrãtorii din aria geograficã definitã la lit. a), atunci cînd aceştia iau deciziile de cumpãrare.
Aria geograficã în care activeazã pãrţile la acord şi aria geograficã în care sînt localizati agenţii economici concurenţi identificati formeazã piata geograficã.

CAP. 5
Situaţia pãrţilor la acord pe piata relevanta

16. Precizati ponderea scontata pe piata a serviciilor de asigurare care se vor realiza în baza acordului ce face obiectul notificãrii, pentru intreaga perioada de valabilitate a acordului şi evoluţia acesteia pe an.

CAP. 6
Situaţia concurentei pe piata relevanta

17. Indicaţi principalii concurenţi ai pãrţilor, menţionînd numele lor şi ponderea fiecãruia pe piata relevanta.
18. Apreciati importanta acordurilor de colaborare dintre societãţile de asigurare, în sensul prevederilor cap. IX din regulament, asupra capacitãţii de a concura pe termen lung a agenţilor economici care activeazã pe piata relevanta.
19. Descrieti cererea de asigurãri pe piata relevanta, luind în considerare:
- nivelul şi dinamica cererii;
- impactul unor eventuale mãsuri luate de organele administraţiei publice asupra creşterii cererii de asigurare pe piata relevanta în cauza.

CAP. 7
Motivatia pentru obţinerea beneficiului încadrãrii în categoria respectiva de acorduri exceptate de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea concurentei

20. Prezentaţi, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din lege, modul concret în care sînt îndeplinite condiţiile pentru exceptare. Argumentati avantajele, respectiv creşterile în eficienta, care sînt scontate în cazul derulãrii acordului notificat, cu precizarea efectului în reducerea substantiala şi de durata a tarifelor de asigurare la beneficiari.

CAP. 8
Documentele aferente notificãrii

21. Formularul de notificare, întocmit în 5 exemplare, va fi însoţit de urmãtoarele documente în fotocopie, în 5 exemplare:
a) bilanţurile contabile şi rapoartele de gestiune ale pãrţilor la acord, pe ultimii 3 ani;
b) acordul convenit de pãrţi, care va trebui sa cuprindã pãrţile semnatare, obiectul acordului, obligaţiile pãrţilor, data intrãrii în vigoare, termenul de valabilitate sau data expirãrii;
c) rapoartele, studiile şi analizele de piata întocmite, în baza cãrora s-a luat decizia de convenire a acordului notificat.
22. Notificarea se va încheia cu urmãtoarea declaraţie, care trebuie semnatã de cãtre sau în numele şi din împuternicirea pãrţilor la acord:
"Subsemnaţii ............, în calitate de ............., domiciliaţi în ............, str. ............. nr. ....., sectorul/judeţul ..........., posesori ai B.I. seria ...... nr. ....., eliberat de ............. la data de ......... (împuterniciţi prin procura nr. ......., legalizatã la ........., la data de ...........), declaram pe propria rãspundere ca informaţiile date în prezenta notificare sînt corecte, dupã cunostinta şi convingerea noastrã, ca documentele solicitate prin formular sînt anexate şi ca pãrerile exprimate sînt sincere. Sînt însuşite prevederile regulamentului emis de Consiliul Concurentei privind acordarea exceptarii pe categorii de înţelegeri, decizii de asociere ori practici concertate şi ale anexelor la acesta".

Data şi locul ................. Semnãturile ..............

-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016