Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 27 mai 2004  privind descrierea si modul de acordare a Ordinului Meritul pentru Invatamant    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 27 mai 2004 privind descrierea si modul de acordare a Ordinului Meritul pentru Invatamant

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 518 din 9 iunie 2004

ART. 1
Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt se acordã pe viaţã.
ART. 2
(1) Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt este limitat la maximum 12.000 de membri, împãrţiţi pe grade astfel:
a) Cavaler - 6.400;
b) Ofiţer - 3.400;
c) Comandor - 1.400;
d) Mare Ofiţer - 800.
(2) Depãşirea numãrului membrilor fiecãrui grad constituie o încãlcare a prezentului regulament. Decoraţiile conferite peste numãrul limitã sunt nule de drept, iar însemnele se restituie.
ART. 3
(1) Însemnul gradului de Cavaler al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se prezintã sub forma unei cruci cu braţe egale, de câte 45 mm, confecţionatã din argint cu titlul de 800Σ, emailatã alb; capetele crucii sunt lãţite la margini, având 13 mm; braţele sunt arcuite convex şi au 5 mm lãţime la bazã.
(2) Pe avers este realizatã o cununã ovalã din frunze de laur, emailatã verde şi cu fructe roşii, latã de 9 mm, care suprapune capetele braţului orizontal într-un basorelief accentuat şi pare a se plasa sub capetele braţului vertical; pe braţul vertical este aplicatã o torţã, din argint aurit, cu flãcãrile emailate roşu, înaltã de 28 mm.
(3) Reversul însemnului este lis, emailat alb în întregime; marginal se aflã înscripţia, cu litere aurite, înalte de 4 mm: "MERITUL PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT 1898 2000", anii reprezentând date istorice privind Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt. Datele sunt separate de text de câte o steluţã.
(4) Însemnul este surmontat de o sferã prin care se petrece un inel cu diametrul de 15 mm.
(5) Panglica, latã de 40 mm şi având înãlţimea aparentã de 50 mm, este din rips moarat roşu, având pe centru o bandã albã de 12 mm.
(6) Pentru persoanele de sex feminin, panglica este pliatã sub forma unei funde, realizatã prin plierea unei panglici din rips moarat, lungã de 120 mm şi latã de 40 mm.
(7) Rozeta se prezintã sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, latã de 16 mm şi înaltã de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii ordinului reduse la 40%. Pe spate are un sistem de prindere.
ART. 4
Însemnul gradului de Ofiţer al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt are caracteristicile generale ale însemnului gradului de Cavaler, cu urmãtoarele particularitãţi:
a) însemnul este aurit;
b) panglica primeşte central o rozetã cu diametrul de 25 mm;
c) rozeta se prezintã sub forma unui tambur din rips, cu diametrul de 10 mm şi cu grosimea de 6 mm, având dimensiunile benzilor colorate ale panglicii ordinului reduse la 40%; pe spate are un sistem de prindere;
d) pentru persoanele de sex feminin, rozeta se aplicã pe centrul fundei.
ART. 5
(1) Însemnul gradului de Comandor al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se prezintã sub forma unei cruci cu braţele egale, cu diametrul de 56 mm, şi este confecţionat din argint, cu titlul de 925Σ, aurit; lãţimea braţelor la capete este de 17 mm, iar la centru de 8 mm.
(2) Celelalte elemente ale însemnului au caracteristicile generale ale gradului de Ofiţer, cu urmãtoarele particularitãţi:
a) înãlţimea torţei este de 38 mm;
b) literele şi celelalte inscripţii de pe revers sunt înalte de 5 mm;
c) partea superioarã a braţului vertical se terminã prin litera "U" rãsturnatã, prin care se petrece un inel aplatizat, având lãţimea de 3 mm şi înãlţimea de 30 mm;
d) panglica este latã de 45 mm şi are lungimea reglabilã pentru a fi adaptatã la circumferinţa gâtului; lãţimea benzii albe este de 13 mm;
e) rozeta gradului de Comandor este formatã din suprapunerea rozetei gradului de Ofiţer peste cea a gradului de Cavaler.
ART. 6
(1) Însemnul gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt este compus din însemnul propriu-zis şi placa gradului.
(2) Însemnul propriu-zis al gradului de Mare Ofiţer este identic cu însemnul gradului de Comandor.
(3) Placa gradului este o stea pãtratã, confecţionatã din argint cu titlul de 925Σ, având laturile de câte 75 mm, pe fiecare laturã fiind câte 8 raze teşite şi puţin curbate. Pe avers este fixat însemnul gradului de Ofiţer, mãrginit la partea inferioarã de o panglicã emailatã roşu, latã de 5 mm, pe care este scris cu litere aurite: "MERITUL PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT". Pe revers, într-un medalion central, sunt poansonate numele firmei producãtoare, titlul argintului şi numãrul curent al decoraţiei corespunzãtoare gradului. Pe spate are un sistem de prindere.
(4) Rozeta gradului se compune dintr-o panglicã dreptunghiularã din rips argintiu, latã de 16 mm şi înaltã de 6 mm, peste care se aplicã rozeta gradului de Ofiţer. Pe spate are un sistem de prindere.
ART. 7
(1) Cutia în care se pãstreazã decoraţia este îmbrãcatã la exterior în piele naturalã roşu-carmin, pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor, şi în piele ecologicã, de aceeaşi culoare, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler; are colţare şi închizãtori metalice; interiorul este cãptuşit cu pluş alb şi cu mãtase albã, are inscripţionat numele firmei producãtoare şi în colţul din dreapta jos este scris numãrul de ordine al decoraţiei din gradul respectiv.
(2) Pe capacul cutiei sunt imprimate, auriu, stema României, denumirea şi gradul ordinului.
(3) Etuiul în care se pãstreazã brevetul este îmbrãcat în piele ecologicã, pentru gradele de Mare Ofiţer şi Comandor, şi în înlocuitor de piele, pentru gradele de Ofiţer şi Cavaler, toate de culoare roşu-carmin.
ART. 8
(1) Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt se poartã, de regulã, cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al celorlalte sãrbãtori naţionale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt şi la alte manifestãri specifice sistemului naţional de învãţãmânt.
(2) Gradele de Cavaler şi Ofiţer ale Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se poartã pe partea stângã a pieptului.
(3) Gradul de Comandor al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se poartã la gât, cu panglica prinsã sub cravatã, însemnul fiind vizibil la 50 mm în partea stângã, sub nodul cravatei.
(4) Placa gradului de Mare Ofiţer al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se poartã pe partea stângã a pieptului.
(5) Se poartã întotdeauna numai gradul cel mai înalt al Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt care a fost conferit.
(6) Rozeta se poate purta zilnic, dar numai rozeta gradului celui mai înalt. Rozeta se poartã la butoniera de la reverul stâng al hainei sau taiorului.
ART. 9
(1) Conferirea Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se face obligatoriu începând cu gradul de Cavaler, cu excepţia primei promoţii a ordinului.
(2) Conferirea Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt se poate face numai dupã obţinerea, timp de 5 ani, a unor rezultate deosebite în activitatea de învãţãmânt specificã.
(3) Decorarea anterioarã cu Medalia Meritul pentru Învãţãmânt este un factor pozitiv de care se va ţine seama la propunerile de acordare a Ordinului Meritul pentru Învãţãmânt, dar nu este obligatorie obţinerea unei medalii sau parcurgerea ierarhiei medaliei pentru conferirea ordinului.
(4) Pentru a se conferi un grad superior aceleiaşi persoane este necesarã efectuarea unui stagiu în gradul imediat inferior, astfel:
a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiţer - 3 ani;
b) de la gradul de Ofiţer la cel de Comandor - 4 ani;
c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiţer 5 ani.
(5) Propunerile de conferire trebuie sã ţinã seama de criteriile stabilite în prezentul regulament, inclusiv pentru prima promoţie de decorare.
(6) Conferirea directã a gradelor superioare la prima promoţie se face ca urmare a unei însumãri de merite deosebite, care ar fi putut duce la acordarea de grade succesive.
ART. 10
Pentru merite cu totul deosebite, termenul de 5 ani, prevãzut la art. 9 alin. (2), ca şi vechimea minimã în grad, prevãzutã la art. 9 alin. (4), pot fi reduse cu maximum o treime.
ART. 11.
Instituţiile şi unitãţile de învãţãmânt pot fi decorate, în mod excepţional, cu Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt în toate gradele, în funcţie de vechimea acestora, de importanţa lor în sistemul naţional de învãţãmânt şi de performanţele obţinute.
ART. 12
(1) Conferirea unui grad superior duce automat la scoaterea persoanei respective din evidenţa gradului inferior, gradul devenind vacant.
(2) Însemnul gradului inferior rãmâne în posesia celui decorat.
ART. 13
(1) Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt este o decoraţie care se poate acorda cetãţenilor români, personal didactic, de cercetare ştiinţificã şi alte categorii de persoane care au merite deosebite în dezvoltarea învãţãmântului de diferite tipuri, niveluri şi forme de organizare şi în cercetarea ştiinţificã sau au contribuit la strângerea legãturilor dintre instituţiile de învãţãmânt din strãinãtate şi cele din România.
(2) Prin merite deosebite, în sensul prezentului regulament, se înţelege:
a) preocuparea şi obţinerea unor rezultate foarte bune în realizarea unor programe de învãţãmânt moderne şi eficiente, realizarea unor manuale şi cursuri corespunzãtoare cerinţelor ştiinţifice actuale, atractive ca formã de expunere şi prezentare, sau proiectarea şi realizarea unor materiale didactice moderne şi eficiente;
b) obţinerea unor rezultate ştiinţifice deosebite, care pot fi incluse în programele de învãţãmânt;
c) aducerea unor contribuţii deosebite la elaborarea şi promovarea legislaţiei specifice învãţãmântului şi cercetãrii ştiinţifice;
d) obţinerea unor rezultate de mare eficienţã în desfãşurarea procesului de învãţãmânt;
e) realizarea unor activitãţi educativ-formative complexe în cadrul sau în afara cadrului şcolar obişnuit;
f) dezvoltarea şi modernizarea instituţiilor de învãţãmânt de toate nivelurile, pe baza unui management superior;
g) dezvoltarea armonioasã a individului prin educaţie fizicã, educaţie igienico-sanitarã şi practicarea sportului;
h) promovarea unor strategii şi tehnologii moderne de instruire şi educare.
ART. 14
Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt poate fi conferit unor instituţii sau unitãţi de învãţãmânt şi cetãţenilor strãini care au adus o contribuţie importantã la dezvoltarea procesului de educaţie şi de învãţãmânt în propriile lor ţãri sau au contribuit în mod substanţial la dezvoltarea legãturilor dintre instituţii şi unitãţi de învãţãmânt din ţãrile acestora cu cele similare din România.
ART. 15
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministerul de resort, în colaborare cu instituţiile publice abilitate, va elabora, în baza art. 13, reglementãrile specifice domeniului lor de activitate, aprobate prin ordin al ministrului de resort, în care se vor detalia condiţiile în care se poate conferi Ordinul Meritul pentru Învãţãmânt.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016