Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 26 iulie 1958  privind ocuparea functiilor didactice in invatamintul superior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 26 iulie 1958 privind ocuparea functiilor didactice in invatamintul superior

EMITENT: CONSILIUL DE MINISTRI
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 31 din 5 august 1958
În vederea ridicãrii nivelului învãţãmîntului superior, prin selecţionarea şi promovarea celor mai corespunzãtoare cadre didactice şi prin asigurarea stabilitatii şi continuitãţii acestora în munca didactica, educativã şi de cercetare ştiinţificã, funcţiile didactice în învãţãmîntul superior vor fi ocupate potrivit normelor stabilite în prezentul regulament.

I. Dispoziţii generale

ART. 1
În învãţãmîntul superior exista urmãtoarele funcţii didactice: profesor, conferenţiar, şef de lucrãri sau lector, asistent, şef de laborator sau şef de cabinet, preparator prinicpal şi preparator.
ART. 2
Funcţiile didactice necesare fiecãrei instituţii de învãţãmînt superior pentru realizarea planului de învãţãmînt sînt înscrise pe posturi în statul de funcţiuni didactice al instituţiei respective, aprobat de Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii (în cazul instituţiilor de învãţãmînt superior cu dubla subordonare, cu avizul ministerului de resort).
ART. 3
Posturile didactice sînt grupate în catedre.
Catedrele sînt colective didactico-ştiinţifice, compuse din personalul care ocupa funcţiile didactice la acelaşi obiect de studiu sau la mai multe obiecte înrudite.
ART. 4
Catedrele sînt conduse de un şef de catedra numit de Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii, la propunerea conducerii instituţiei de învãţãmînt superior, dintre profesorii sau conferentiarii cu bogata experienta didactico-ştiinţificã a colectivului de catedra, precum şi munca educativã cu studenţii.
La instituţiile de învãţãmînt superior cu dubla subordonare, şefii de catedra sînt numiţi de cãtre ministerul de resort, cu avizul conform al Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii.
ART. 5
Funcţiile didactice pot fi ocupate de personal didactic titular sau de suplinitori.
Este considerat titular personalul didactic care la data intrãrii în vigoare a prezentului regulament are funcţia de baza în învãţãmîntul superior, într-unul din posturile didactice înscrise în statul de funcţiuni, fiind numit în postul respectiv prin statutul de personal didactic aprobat de ministru. De asemenea, este titular personalul didactic numit în funcţiile didactice prin concurs sau prin avansare.
ART. 6
Personalul didactic titular poate fi:
a) titular provizoriu,
b) titular definitiv.
Este titular provizoriu acel personal didactic cãruia Comisia Superioarã de Diplome nu i-a acordat încã gradul didactic corespunzãtor funcţiei didactice pe care o are în învãţãmîntul superior.
Este titular definitiv, în funcţia pe care o ocupa, personalul didactic cãruia Comisia Superioarã de Diplome i-a acordat gradul didactic corespunzãtor acestei funcţii.
ART. 7
Personalul didactic care funcţioneazã în învãţãmîntul superior fãrã a fi titular al postului în care funcţioneazã este considerat suplinitor la acest post. Funcţionarea suplinitorului înceteazã la data numirii titularului în postul respectiv.
ART. 8
Funcţiile didactice care nu sînt ocupate de titulari sînt considerate vacante.
ART. 9
Începînd cu data intrãrii în vigoare a prezentului regulament, încadrarea cu personal titular a funcţiilor didactice vacante în învãţãmîntul superior se va face prin concurs sau prin avansare.
Scopul concursului şi al avansarii este selecţionarea pentru posturile didactice vacante a persoanelor celor mai corespunzãtoare din punct de vedere didactic, educativ şi al activitãţii ştiinţifice.

II. Ocuparea funcţiilor vacante de profesor şi conferenţiar

ART. 10
Funcţiile vacante de profesor şi conferenţiar vor fi ocupate cu personal titular, prin concurs.
Aprobarea ţinerii concursului se da de Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii, la propunerea rectorului (directorului) instituţiei de învãţãmînt superior.
Concursul consta din aprecierea activitãţii didactice, ştiinţifice şi obşteşti a candidaţilor de cãtre comisia de concurs şi de cãtre consiliul ştiinţific al instituţiei de învãţãmînt superior, pe baza documentelor care constituie dosarul candidaţilor, apreciere exprimatã în raportul comisiei de concurs şi prin votul consiliului ştiinţific.
ART. 11
Rectorul (directorul) instituţiei de învãţãmînt superior dispune publicarea într-un ziar central a posturilor pentru care Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii a aprobat scoaterea la concurs.
Publicaţia de concurs va cuprinde:
a) definirea postului prin urmãtoarele date:
- denumirea funcţiei (profesor, conferenţiar);
- denumirea catedrei;
- denumirea disciplinei (disciplinelor) cuprinsã în postul respectiv;
b) enumerarea actelor ce trebuie depuse de cei ce doresc sa participe la concurs;
c) termenul de depunere a actelor;
d) locul şi data ţinerii concursului.
ART. 12
La concurs pot participa:
a) pentru funcţia de profesor, persoanele care poseda titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe sau gradul didactic de profesor de învãţãmînt superior;
b) pentru funcţia de conferenţiar, persoanele care poseda titlul de doctor în ştiinţe sau de candidat în ştiinţe sau gradul didactic de conferenţiar;
c) pot fi admişi la concurs pentru funcţia de profesor sau de conferenţiar şi persoane fãrã titlurile ştiinţifice sau gradele didactice superioare mai sus menţionate, specialişti de inalta valoare, cu vechime în producţie sau în aparatul de stat, care poseda studii superioare de specialitate (diploma de examen de stat, licenta, diploma de inginer etc.), precum şi cadrele didactice - profesori sau conferenţiari, pentru funcţia de profesor şi conferenţiar sau lectori şi şefi de lucrãri, pentru funcţia de conferenţiar - care au lucrãri în domeniul de specialitate a disciplinei (disciplinelor) cuprinsã în postul pentru care se instituie concurs.
ART. 13
Persoanele care doresc sa participe la concurs înainteazã, în decurs de o luna de la publicarea postului vacant, o cerere în acest sens rectorului instituţiei de învãţãmînt superior unde se tine concursul. Cererea va fi însoţitã de urmãtoarele acte:
- copie legalizatã de pe diploma de stat sau de pe actul echivalent de studii superioare;
- copie legalizatã de pe diploma de doctor sau de candidat în ştiinţe;
- copie legalizatã de pe atestatul de profesor sau conferenţiar;
- lucrãrile ştiinţifice ale candidatului, într-un exemplar;
- certificatul de caracterizare a activitãţii profesionale şi sociale a candidatului, eliberat de instituţia (întreprinderea) în care acesta îşi are funcţia de baza;
- memoriu de activitate didactico-ştiinţificã, semnat de candidat;
- autobiografia.
Cei ce funcţioneazã într-o instituţie de învãţãmînt superior, sînt obligaţi sa comunice în scris, rectorului sau directorului acesteia, înscrierea la concurs.
Rectorul (directorul) instituţiei de învãţãmînt superior în care se tine concursul dispune completarea actelor cu caracterizarile de cadre ale participanţilor la concurs.
ART. 14
Rectorul (directorul) va stabili o comisie de verificare a actelor candidaţilor şi va comunica, în urma verificãrii actelor, numelor celor admişi a se prezenta la concurs.
ART. 15
În decurs de cel mult o luna de la expirarea termenului de înscriere la concurs, rectorul (directorul) propune Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii spre confirmare comisia de concurs. Comisia este compusa dintr-un preşedinte, care poate fi rectorul (directorul) instituţiei, unul dintre prorectori sau decanul facultãţii respective şi din doi profesori sau conferenţiari în specialitatea respectiva, din aceeaşi instituţie sau din alte instituţii de învãţãmînt superior din ţara, recomandaţi de consiliul ştiinţific al instituţiei.
ART. 16
În termen de cel mult o luna de la confirmarea sa de cãtre Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii, comisia de concurs va întocmi şi inainta rectoratului un raport asupra desfãşurãrii concursului, cuprinzînd o analiza amãnunţitã a întregii activitãţi a candidaţilor la concurs şi recomandarea privitoare la ocuparea postului pentru care se tine concursul.
ART. 17
Consiliul ştiinţific al instituţiei de învãţãmînt superior, convocat în şedinţa, se va pronunţa asupra recomandarii comisiei de concurs în cel mult o luna de la depunerea raportului. Rectorul (directorul) va tine la dispoziţia membrilor consiliului ştiinţific dosarele candidaţilor la concurs şi raportul comisiei de concurs, pentru documentare.
Cu 10 zile înainte de şedinţa, lista candidaţilor la concurs este comunicatã membrilor consiliului ştiinţific al instituţiei de învãţãmînt superior.
ART. 18
Dupã citirea şi discutarea raportului comisiei de concurs, consiliul ştiinţific al instituţiei de învãţãmînt superior se pronunţa prin vot secret, asupra recomandarii fãcute pentru ocuparea postului vacant. Pentru ca hotãrîrea consiliului ştiinţific al instituţiei de învãţãmînt superior sa fie valabilã trebuie sa participe la şedinţa cel puţin 2/3 din numãrul total al membrilor.
Consiliul hotãrãşte cu majoritatea simpla de voturi exprimate de membrii prezenţi la şedinţa.
Înainte de a trece la vot, consiliul ştiinţific al instituţiei de învãţãmînt superior alege din rindurile sale o comisie de numarare a voturilor formatã din 3 membri. Buletinele de vot vor fi întocmite dupã modelul din anexa nr. 1.
Membrii consiliului ştiinţific nu pot participa la şedinţa consiliului la care se discuta candidatura lor pentru ocuparea unei funcţii didactice.
ART. 19
În termen de 15 zile de la şedinţa de recomandare a consiliului ştiinţific, rectorii (directorii) prezintã spre aprobare rezultatul concursului Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii, anexindu-se:
a) o dare de seama asupra desfãşurãrii concursului;
b) raportul comisiei de concurs;
c) procesul-verbal al şedinţei consiliului ştiinţific;
d) dosarul candidatului reuşit la concurs, cuprinzînd actele enumerate la art. 13;
e) referatul informativ privitor la concurentul ales, întocmit pe baza actelor din dosar.
Un exemplar din acest material se pãstreazã în arhiva instituţiei respective.
Instituţiile de învãţãmînt superior cu dubla subordonare, vor inainta cîte un exemplar din materialul specificat mai sus şi ministerului de resort.
În cazul instituţiilor de învãţãmînt superior cu dubla subordonare, aprobarea rezultatului concursului se da de Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii, cu avizul ministerului de resort.
ART. 20
Cei reusiti la concurs şi aprobaţi de Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii, vor fi numiţi titulari provizorii în funcţiile pe care le-au obţinut prin concurs la începutul semestrului urmãtor. La aceeaşi data, ei vor fi eliberaţi din funcţiile didactice pe care le-au deţinut pînã atunci, iar cei care au avut funcţia de baza în producţie, în aparatul de stat, trec cu funcţia de baza în învãţãmînt.
În instituţiile de învãţãmînt superior cu dubla subordonare, numirea în funcţiile respective a celor reusiti la concurs se face de cãtre ministerul de resort, cu avizul conform al Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii.
ART. 21
Pînã la data ocupãrii lor prin concurs, posturile vacante de profesor şi conferenţiar se vor da în suplinire profesorilor, conferentiarilor sau lectorilor titulari ori specialiştilor din producţie sau din aparatul de stat care au activitate ştiinţificã corespunzãtoare şi capacitatea de a face educaţie studenţilor. Propunerile de suplinire fãcute de instituţiile de învãţãmînt superior se aproba de Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii (respectiv de ministerul de resort, cu avizul conform al Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii, în cazul instituţiilor de învãţãmînt superior cu dubla subordonare).

III. Ocuparea funcţiilor vacante de şef de lucrãri sau de lector

ART. 22
Funcţiile vacante de şef de lucrãri sau de lector vor fi ocupate de persoana titular, prin avansare sau concurs.
ART. 23
Asistentii care au obţinut rezultate foarte bune în activitatea didactica şi ştiinţificã, precum şi în munca de educare a tineretului, care au titlul de doctor sau de candidat în ştiinţe, ori sînt înscrişi la aspirantura şi care au gradul didactic de asistent, pot fi propuşi de instituţia de învãţãmînt superior pentru avansarea ca titulari provizorii în funcţia de şef de lucrãri sau de lector.
ART. 24
Propunerea de avansare se face de şeful catedrei respective, printr-un referat cuprinzînd caracterizarea activitãţii profesionale, ştiinţifice şi obşteşti a asistentului, referatul va fi discutat în cadrul consiliului facultãţii de care depinde catedra.
În cazul cînd consiliul facultãţii îşi însuşeşte propunerea, decanul o înainteazã rectoratului împreunã cu procesul-verbal al şedinţei în care s-a desfãşurat discuţia.
ART. 25
Dacã rectorul este de acord cu propunerea facuta de consiliul de facultate, va inainta în decurs de o luna, spre aprobare Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii (ministerului de resort, în cazul instrucţiunilor de învãţãmînt superior cu dubla subordonare), referatul cu propunerea de avansare, însoţit de caracterizarea facuta de şeful de catedra, de procesul-verbal al consiliului de facultate şi de dosarul celui propus.
Avansarile asistentilor care funcţioneazã în instituţiile de învãţãmînt superior cu dubla subordonare se vor face numai cu avizul conform al Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii.
ART. 26
Numirea celor avansati în funcţii de şef de de lucrãri sau lector titulari se face pe data inceputului semestrului urmãtor celui în care s-a aprobat propunerea.
ART. 27
Posturile vacante de şef de lucrãri sau lector, neocupate prin avansare, pot fi ocupate prin concurs.
Aprobarea ţinerii concursului se da de Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii la propunerea rectorului (directorului) instituţiei de învãţãmînt superior.
Concursul consta din aprecierea activitãţii didactice, ştiinţifice şi obşteşti de cãtre comisia de concurs şi de cãtre consiliul ştiinţific al instituţiei de învãţãmînt superior.
ART. 28
Rectorul (directorul) instituţiei de învãţãmînt superior dispune publicarea concursului pentru ocuparea postului vacant de şef de lucrãri sau de lector, într-un ziar central.
Publicaţia de concurs va cuprinde datele menţionate la art. 11.
ART. 29
La concurs pot participa: persoanele care funcţioneazã ca şefi de lucrãri sau lectori ori asistenţi titulari în specialitatea corespunzãtoare, precum şi specialişti care au o vechime de cel puţin 5 ani în producţie sau în aparatul de stat şi care poseda diploma de examen de stat, de licenta, de inginer, etc., în specialitatea corespunzãtoare.
ART. 30
Persoanele care doresc sa participe la concurs vor inainta, în decurs de o luna de la publicarea postului vacant, o cerere în acest sens conducerii instituţiei de învãţãmînt superior, care a publicat concursul, la care vor anexa urmãtoarele acte:
- copie legalizatã de pe actele de studii;
- lucrãrile ştiinţifice ale candidatului într-un exemplar;
- certificatul de caracterizare a activitãţilor profesionale şi obşteşti eliberat de instituţia (întreprinderea) la care acesta îşi are funcţia de baza sau recomandarea şefului de catedra, în cazul cînd candidatul funcţioneazã în învãţãmînt;
- certificatul de vechime în munca eliberat de unitatea în care lucreazã;
- memoriul de activitate didactico-ştiinţificã, semnat de candidat;
- autobiografia.
Cei ce funcţioneazã într-o instituţie de învãţãmînt superior, sînt obligaţi sa comunice în scris, rectorului sau directorului acesteia, înscrierea la concurs.
Rectorul (directorul) va dispune completarea actelor menţionate şi cu caracterizarea de cadre.
ART. 31
Rectorul (directorul) va stabili o comisie de verificare a actelor candidaţilor şi va comunica, în urma verificãrii actelor, numele celor admişi a se prezenta la concurs.
ART. 32
În termen de o luna de la expirarea termenului de înscriere la concurs, rectorul (directorul) numeşte o comisie de concurs compusa din decanul facultãţii la care se afla postul vacant, ca preşedinte, şeful catedrei respective şi un profesor sau conferenţiar care funcţioneazã în specialitatea postului pentru care se tine concursul.
ART. 33
În decurs de cel mult o luna de la numirea sa, comisia de concurs va inainta rectoratului un raport asupra activitãţii didactice, ştiinţifice şi obşteşti a fiecãrui candidat, cu concluzii motivate de recomandare sau de respingere a candidatului.
ART. 34
Consiliul ştiinţific al instituţiei de învãţãmînt superior se va pronunţa asupra recomandarii comisiei de concurs, urmindu-se procedura din articolele 17, 18.
ART. 35
În decurs de 15 zile de la şedinţa de recomandare a consiliului ştiinţific, conducerea instituţiei de învãţãmînt superior va inainta Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii un raport asupra rezultatului concursului, însoţit de dosarul candidatului propus pentru aprobare.
Instituţiile de învãţãmînt superior cu dubla subordonare vor inainta aceste materiale şi ministerului de resort.
ART. 36
Candidaţii aprobaţi de Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii (ministerul de resort) vor fi numiţi şefi de lucrãri sau lectori titulari de Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii (ministerul de resort) în posturile pe care le-au obţinut prin concurs, la începutul semestrului urmãtor.
Numirea sefilor de lucrãri şi a lectorilor la instituţiile de învãţãmînt superior cu dubla subordonare se va face de cãtre ministerul de resort, în baza avizului conform al Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii.
ART. 37
În posturile vacante de şef de lucrãri sau de lector, Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii (ministerul de resort) numeşte, la propunerea instituţiei de învãţãmînt superior, lectori sau şefi de lucrãri suplinitori, care vor funcţiona în aceste posturi pînã la ocuparea lor prin avansare sau concurs.
La instituţiile de învãţãmînt superior cu dubla subordonare, suplinirile funcţiei de lector sau şef de lucrãri, care depãşesc un an şcolar, se pot prelungi numai cu aprobarea Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii.
Pot fi numiţi în funcţie de şef de lucrãri sau lector suplinitor, asistentii titulari sau persoanele care poseda diploma de examen de stat, de licenta de inginer etc., în specialitatea corespunzãtoare postului respectiv, care desfãşoarã o activitate rodnica în producţie sau în aparatul de stat şi sînt apte de a face educaţia studenţilor.

IV. Ocuparea funcţiilor vacante de asistent

ART. 38
Funcţiile vacante de asistent se vor ocupa cu personal titular, prin avansare sau prin concurs.
ART. 39
Pot fi numiţi prin avansare ca titulari provizorii, în posturile vacante de asistent: şefii de laborator sau şefii de cabinet, preparatorii principali sau preparatorii, care funcţioneazã ca titulari în învãţãmîntul superior, au o buna pregãtire ştiinţificã, au perspective de dezvoltare şi corespund sarcinilor de educare a studenţilor.
ART. 40
Propunerea de ocuparea funcţiei prin avansare se face de şeful catedrei respective, printr-un referat cuprinzînd caracterizarea activitãţii profesionale, ştiinţifice şi obşteşti a persoanei propuse. Referatul va fi discutat în consiliul facultãţii de care depinde catedra şi, în cazul cînd consiliul este de acord cu propunerea facuta, decanul o va inainta rectoratului împreunã cu procesul verbal al şedinţei în care s-a desfãşurat discuţia.
ART. 41
Dacã rectorul este de acord cu propunerea de avansare, emite ordinul de numire ca asistent titular a persoanei propuse.
Copia ordinului de numire se înainteazã Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii.
ART. 42
Posturile vacante de asistenţi, neocupate prin avansare, se vor ocupa cu personal titular, prin concurs, instituit de rectorul instituţiei de învãţãmînt superior pe baza propunerii conducerii facultãţii.
ART. 43
Rectorul (directorul) instituţiei de învãţãmînt superior dispune publicarea concursului pentru ocuparea postului vacant de asistent, într-un ziar central.
Publicaţia de concurs va cuprinde datele menţionate la art. 11.
ART. 44
La concurs se pot prezenta persoanele care funcţioneazã în posturi de asistent, şef de laborator sau şef de cabinet, preparator principal şi preparator, sau persoane din producţie care au diploma de examen de stat, de licenta, de inginer etc. în specialitatea corespunzãtoare postului şi au terminat stagiul, la specialitatile unde stagiul în producţie este obligatoriu.
ART. 45
Persoanele care doresc sa participe la concurs vor inainta în decurs de o luna de la publicarea postului vacant o cerere în acest sens instituţiei de învãţãmînt superior care a publicat concursul, la care vor anexa actele prevãzute la art. 30.
ART. 46
Rectorul (directorul) va stabili o comisie de verificare a actelor candidaţilor şi, în urma verificãrii actelor, va comunica numele celor admişi a se prezenta la concurs.
ART. 47
Dupã cel mult o luna de la expirarea termenului de înscriere la concurs, rectorul (directorul) numeşte o comisie de concurs compusa din decanul facultãţii la care se afla postul vacant, ca preşedinte, şeful catedrei respective şi un profesor, conferenţiar sau lector în învãţãmîntul superior şi care funcţioneazã în specialitatea postului pentru care se tine concursul.
ART. 48
Concursul pentru ocuparea posturilor de asistent consta din urmãtoarele probe:
- o proba scrisã şi o proba orala la disciplina (disciplinele) care formeazã postul respectiv;
- o proba practica la disciplinele care comporta lucrãri practice sau atelier;
- o proba pedagogica care consta din conducerea unei şedinţe de seminar sau de lucrãri practice, dupã specificul disciplinei.
ART. 49
Dupã încheierea concursului, comisia va prezenta rectoratului dosarul concursului cuprinzînd:
a) fişa cu notele obţinute de candidaţi la probele concursului şi media fiecãrui candidat;
b) un referat asupra desfãşurãrii concursului care va cuprinde întrebãrile puse fiecãrui candidat, şi o caracterizare a capacitãţii stiintifico-didactice a candidaţilor;
c) o apreciere asupra lucrãrilor şi activitãţii ştiinţifice şi tehnice a candidaţilor.
Candidaţii care au obţinut o medie mai mica decît 8 sînt respinsi.
Candidatul reuşit la concurs este numit în funcţia de asistent titular provizoriu prin ordinul rectorului.
O copie a ordinului de numire, însoţitã de caracterizarea de cadre se înainteazã Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii.
ART. 50
În posturile vacante de asistent, rectorul (directorul) instituţiei de învãţãmînt superior poate numi, la propunerea şefului de catedra, asistenţi suplinitori care sa funcţioneze în aceste posturi, pînã la ocuparea lor prin avansare sau concurs. Persoanele numite ca asistenţi suplinitori trebuie sa posede diplome de licenta, de examen de stat, etc., corespunzãtoare specialitatii postului, sa fi terminat stagiul în producţie, dacã sînt absolvenţi ai facultãţilor la care stagiul este obligator şi sa aibã capacitatea de a face educaţia studenţilor.

V. Ocuparea funcţiilor vacante de şef de laborator, şef de cabinet, preparator principal şi preparator

ART. 51
Funcţiile de şef de laborator sau şef de cabinet şi de preparator principal vacante se vor ocupa cu personal titular, prin avansare sau concurs.
Funcţia de preparator se ocupa numai prin concurs.
ART. 52
În funcţia de şef de laborator sau şef de cabinet pot fi avansati ca titulari, preparatorii principali sau preparatorii care sînt titulari, s-au distins prin activitate deosebit, au perspective de dezvoltare profesionalã şi au capacitatea de a face educaţia studenţilor.
În funcţia de preparator principal pot fi avansati ca titulari preparatorii care îndeplinesc condiţiunile din alineatul precedent.
ART. 53
Funcţiile de şef de laborator şi de şef de cabinet vacante, neocupate prin avansare, se ocupa, cu personal titular, prin concurs.
La concurs se pot prezenta şefi de laboratori, şefi de cabinet, preparatori principali şi preparatori, care funcţioneazã în instituţia de învãţãmînt respectiva sau în alte instituţii de învãţãmînt superior şi poseda diploma de examen de stat, de licenta, de inginer, etc., într-o specialitate corespunzãtoare catedrei la care se tine concursul.
La concursul pentru ocuparea ca titular a postului de preparator principal se pot prezenta preparatori principali şi preparatori care funcţioneazã în învãţãmîntul superior în specialitatea corespunzãtoare catedrei.
De asemenea, se pot prezenta la concursul pentru funcţiile de şef de laborator, şef de cabinet şi preparator principal, persoane care poseda diploma de examen de stat, de licenta, de inginer, etc. în specialitatea corespunzãtoare catedrei la care se tine concursul şi au terminat stagiul, la specialitatile unde stagiul este obligatoriu.
ART. 54
La concursul pentru funcţia de preparator se pot prezenta absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior care au trecut examenul de stat în specialitatea corespunzãtoare catedrei sau disciplinei respective şi au terminat stagiul, la specialitatile unde stagiul este obligatoriu.
ART. 55
Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de şefi de laborator, şefi de cabinet, preparatori principali şi preparatori consta din urmãtoarele probe:
- proba scrisã şi orala la disciplina de specialitate;
- proba practica la disciplinele care au prevãzute lucrãri practice.
ART. 56
Procedura pentru ocuparea prin avansare şi concurs, a posturilor vacante de şef de laborator, şef de cabinet, preparator principal şi preparator, va fi identicã cu cea stabilitã pentru asistenţi în capitolul IV din prezentul regulament.
ART. 57
În posturile vacante de şef de laborator, şef de cabinet, preparator principal şi preparator, rectorul (directorul) instituţiei de învãţãmînt superior poate numi, la propunerea şefului de catedra, personal suplinitor, pînã la ocuparea acestor posturi prin avansare sau concurs.

VI. Dispoziţii finale

ART. 58
Nu este admisã participarea la concurs concomitent pentru mai multe funcţii.
ART. 59
Avansarea şi numirea pe baza de concurs de personalul didactic în funcţiile de asistent, şef de cabinet, preparator principal şi preparator de la catedrele de socialism ştiinţific, economie politica, materialism dialectic şi istoric, estetica, logica, istoria filozofiei, literatura romana, istoria Republicii Populare Romane şi ştiinţe juridice, se confirma de Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii.
ART. 60
Contestaţiile privitoare la ocuparea funcţiilor didactice în învãţãmîntul superior, se adreseazã Ministerului Învãţãmîntului şi Culturii şi vor fi soluţionate de acesta.
ART. 61
Transferarea personalului titular într-un post vacant se face numai pe calea concursului, chiar în interiorul aceleiaşi facultãţi.
Catedrele didactice pot fi transferate de cãtre Ministerul Învãţãmîntului şi Culturii, în cazul cînd se desfiinţeazã sau îşi restringe activitatea instituţia de învãţãmînt superior, facultatea, secţia sau disciplina respectiva.
ART. 62
Participarea la lucrãrile comisiilor de concurs a cadrelor didactice numite în aceste comisii este obligatorie.




ANEXA 1


BULETIN DE VOT


Consiliul ştiinţific .................................................

La şedinţa consiliului din ...........................

Numele şi pronumele
Funcţia pentru care se recomanda
Rezultatul votarii

Sînt de acord.
Nu sînt de acord.

(Buletinul nu se semneazã. În coloana "Rezultatul votarii" sa se taie
ceea ce nu este necesar.)


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016