Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 25 noiembrie 2006  de educatie medicala continua al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 25 noiembrie 2006 de educatie medicala continua al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania

EMITENT: COLEGIUL MEDICILOR DENTISTI DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 104 din 12 februarie 2007

SECŢIUNEA I
Generalitãţi

ART. 1
(1) Principalele forme de educaţie medicalã continuã constau în:
a) participarea la cursuri postuniversitare;
b) participarea la manifestãri ştiinţifice;
c) publicarea de materiale ştiinţifice medicale;
d) participarea la demonstraţii practice;
e) cursuri la distanţã (prin intermediul internetului, CD-urilor etc.).
(2) Comisia profesionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România poate aproba şi credita ca E.M.C. şi alte manifestãri ori activitãţi ce corespund definiţiei date E.M.C.
ART. 2
Colegiul Medicilor Dentişti din România, prin Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã, aprobã activitãţile de E.M.C., acrediteazã furnizorii de manifestãri E.M.C. conform <>Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, atribuie numãrul de ore de E.M.C. şi stabileşte taxa aferentã corespunzãtoare manifestãrii.
ART. 3
(1) Manifestãrile ştiinţifice vor fi organizate de cãtre sau în colaborare cu urmãtoarele instituţii: facultãţile de medicinã dentarã, Colegiul Medicilor Dentişti din România, prin structurile teritoriale acreditate, societãţile ştiinţifice medicale acreditate şi asociaţiile profesionale naţionale medicale acreditate.
(2) E.M.C. este susţinutã de lectori, cadre universitare sau medici cu competenţã în domeniu, atestaţi prin Centrul de Perfecţionare al Ministerului Sãnãtãţii Publice ca formatori de E.M.C. şi acreditaţi de Colegiul Medicilor Dentişti din România pe bazã de curriculum vitae.
(3) Lectorii din strãinãtate invitaţi de organizatorii manifestãrilor de E.M.C. trebuie sã fie atestaţi în specialitatea pentru care conferenţiazã şi sã fie acreditaţi.
(4) Nu se crediteazã cu ore de E.M.C. manifestãrile profesionale organizate de societãţi comerciale.
ART. 4
Acreditarea se va efectua începând cu luna ianuarie 2005 pe baza unui dosar ce va fi înaintat comisiei naţionale de specialitate a Colegiului Medicilor Dentişti din România în fiecare an.
ART. 5
Fiecare medic dentist este responabil de dosarul sãu de educaţie medicalã continuã. Medicul dentist poate participa la orice manifestare ştiinţificã în funcţie de interesul sãu profesional, creditatã sau nu de cãtre Colegiul Medicilor Dentişti din România.
ART. 6
Medicii dentişti care solicitã întreruperea activitãţii (femei gravide, bolnavi sau plecaţi din ţarã) pot solicita printr-o cerere depusã la Colegiul Medicilor Dentişti din România scutirea de la efectuarea orelor de E.M.C. pe o perioadã determinatã, cu avizul de principiu al colegiului teritorial.
ART. 7
(1) Creditarea manifestãrilor ştiinţifice se va face de cãtre Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã a Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) Orice formã de E.M.C. se va credita pe baza unor cereri ce vor fi depuse la Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã a Colegiului Medicilor Dentişti din România cu cel puţin o lunã înainte de desfãşurarea efectivã a manifestãrii de E.M.C., însoţitã de programul manifestãrii pe zile, ore, lista lectorilor şi CV-ul fiecãruia.
(3) Pentru manifestãrile ştiinţifice cu participare internaţionalã se vor anexa o scrisoare din partea organizatorului din strãinãtate şi lista invitaţilor (lectori şi cursanţi). Pentru ca o manifestare ştiinţificã sã fie clasificatã drept internaţionalã este necesar ca o treime din numãrul participanţilor sã fie din strãinãtate şi va fi creditatã cu de douã ori numãrul orelor de E.M.C. efective.
ART. 8
(1) În cazul atestatelor de studii complementare se crediteazã numai atestatul ca atare, obţinut în urma promovãrii unui examen organizat de Ministerul Sãnãtãţii Publice, şi nu programul de pregãtire.
(2) Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã a Colegiului Medicilor Dentişti din România deţine Registrul naţional de educaţie medicalã continuã, în care sunt înscrise toate manifestãrile creditate pe fiecare dintre cele 42 de colegii judeţene.
(3) Registrul naţional de educaţie medicalã continuã se pãstreazã în formã electronicã în cadrul programului Medisoft al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 9
Registrul naţional de educaţie medicalã continuã conţine:
a) acreditarea asociaţiilor profesionale, a societãţilor ştiinţifice, a facultãţilor de medicinã dentarã şi a colegiilor judeţene ca furnizoare de ore de E.M.C.;
b) titlul manifestãrii;
c) avizul de acordare a creditelor primite de la Colegiul Medicilor Dentişti din România;
d) publicaţiile acreditate;
e) lista participanţilor la manifestare cu numãrul de ordine din registrul judeţean de E.M.C.
ART. 10
Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã la nivel judeţean deţine un registru judeţean de E.M.C., în care sunt înscrise manifestãrile ce au avut loc pe teritoriul judeţului, creditele primite de la Colegiul Medicilor Dentişti din România, listele cu participanţi şi numãrul de ordine pentru eliberarea de diplome de cãtre organizator, precum şi modelul diplomei.
ART. 11
Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, prin comisia de specialitate, poate efectua acţiuni de control al programelor de E.M.C.
ART. 12
Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã a Colegiului Medicilor Dentişti din România nu recunoaşte activitãţile de E.M.C. care nu respectã prevederile prezentului regulament.
ART. 13
(1) Pentru fiecare perioadã de 5 ani, toţi medicii dentişti practicanţi trebuie sã participe la un numãr de acţiuni de E.M.C. şi sã acumuleze 200 de ore de E.M.C., cu o medie de 40 de ore/an. Creditele de E.M.C. suplimentare sunt transferabile de la un an la altul în cadrul aceluiaşi ciclu de 5 ani.
(2) Orele de E.M.C. excedentare pe o perioadã de 5 ani nu pot fi transferate pe perioada urmãtoare.
ART. 14
Perioada de referinţã pentru calculul numãrului de credite de E.M.C. este 1 ianuarie 2005.
ART. 15
(1) Fiecare orã de E.M.C. înseamnã echivalentul unei ore-credit. Comisia atribuie numãrul de ore-credit pentru fiecare activitate.
(2) Regulile de creditare sunt:
a) numãrul maxim de ore de E.M.C. creditate pe zi va fi de 8 pentru cursuri, congrese şi simpozioane;
b) conferinţele pot dura între o jumãtate de orã şi douã ore şi se acordã creditele corespunzãtoare;
c) simpozioanele, mesele rotunde şi atelierele-satelit nu se crediteazã separat;
d) douã sau mai multe sesiuni paralele se crediteazã o singurã datã.

SECŢIUNEA a II-a
Creditarea cursurilor

ART. 16
(1) Toate cursurile postuniversitare se vor finaliza cu o evaluare scrisã. Rezultatul testului final va fi înscris pe diploma de absolvire cu "admis"/"respins".
(2) Stagiile practice sau atelierele dovedite asociate cursurilor vor fi creditate cu 1,25 x durata efectivã.
(3) Participarea la cursuri internaţionale cu valoare recunoscutã, creditate de o societate ştiinţificã europeanã, americanã sau internaţionalã, se va credita cu de douã ori numãrul de credite oferite de organizatori înscris pe diplomã. Diplomele care nu au înscris numãrul de credite nu sunt acreditate de Colegiul Medicilor Dentişti din România.
(4) Lectorii care susţin cursuri postuniversitare vor fi creditaţi cu de 3 ori numãrul de ore efectiv predate în cadrul unui curs, dar nu mai mult de 100 de credite în 5 ani de zile, care se cumuleazã cu jumãtate din numãrul de credite al manifestãrii respective.
(5) Numãrul de credite pentru atestatele complementare este 75.

SECŢIUNEA a III-a
Creditarea manifestãrilor ştiinţifice

ART. 17
(1) Manifestãrile locale şi regionale (congrese, conferinţe şi simpozioane) vor primi un numãr de ore de E.M.C. egal cu durata efectivã înmulţitã cu 0,75. Ele pot fi organizate o datã pe an de cãtre furnizorii acreditaţi de Colegiul Medicilor Dentişti din România.
(2) Manifestãrile naţionale, maximum douã pe an (congrese), pentru fiecare societate ştiinţificã şi asociaţie profesionalã, vor primi un numãr de ore de E.M.C. egal cu durata efectivã.
(3) Pentru comunicãri se calculeazã jumãtate din numãrul de credite al manifestãrii pentru primul autor şi o pãtrime pentru coautor, la care se adaugã numãrul de credite corespunzãtor acordat prelegerii din cadrul conferinţei, simpozionului sau congresului (pentru mimim o jumãtate de orã maximum douã ore/comunicare).
(4) Pentru postere se calculeazã o pãtrime din numãrul de credite corespunzãtor manifestãrii.
(5) Un participant nu poate avea mai mult de douã lucrãri ca prim autor.
(6) Pentru o lucrare se crediteazã doar primul coautor.
(7) Participarea la manifestãrile ştiinţifice internaţionale cu valoare recunoscutã, organizate de societãţi ştiinţifice europene, americane sau internaţionale, va fi creditatã cu numãrul de ore internaţionale de E.M.C. conferit de organizator, înmulţit cu 2.
ART. 18
(1) Toate manifestãrile ştiinţifice cu ore de E.M.C. vor fi publicate periodic de Colegiul Medicilor Dentişti din România în Buletinul informativ de pe pagina de web www.cmdr.ro.
(2) Colegiul Medicilor Dentişti din România va întocmi anual un calendar al manifestãrilor creditate.

SECŢIUNEA a IV-a
Creditarea publicaţiilor medicale

ART. 19
(1) Articolele publicate în reviste de specialitate creditate de Colegiul Medicilor Dentişti din România se vor credita astfel:
a) 75 de credite de articol pentru primul autor;
b) 50 de credite pentru al doilea autor;
c) 25 de credite pentru al treilea autor.
(2) Cãrţile şi monografiile medicale se vor credita cu 200 de credite.
(3) Capitolul de carte se va credita cu 125 de credite.
(4) Creditele acordate articolelor medicale apãrute în reviste strãine şi cãrţile publicate la edituri consacrate internaţionale se vor înmulţi cu 3.
(5) Abonamentele la reviste medicale se vor credita dupã cum urmeazã:
a) pentru revistele naţionale - 0,5 credite/numãr, minimum douã credite/abonament anual;
b) pentru revistele internaţionale citate în Index Medicus 5 credite/abonament anual.
ART. 20
Criteriile de includere în nomenclatorul publicaţiilor creditate de Colegiul Medicilor Dentişti din România sunt:
a) revista trebuie sã aibã cel puţin 4 numere pe an;
b) tirajul minim trebuie sã fie de cel puţin 700 de reviste pe numãr;
c) pentru specialitãţile cu numãr mai mic de medici la nivel naţional (ortodonţie, chirurgie maxilo-facialã), tirajul minim trebuie sã fie cel puţin egal cu numãrul de medici din specialitatea respectivã;
d) conţinutul trebuie sã cuprindã articole originale, editoriale sau recenzii, prezentãri de cazuri, traduceri, articole de politicã sanitarã;
e) revista trebuie sã fie editatã de o universitate, societate ştiinţificã, asociaţie profesionalã, iar colectivul ştiinţific de redacţie trebuie sã aibã în componenţã cel puţin 5 cadre universitare.

SECŢIUNEA a IV-a
Dispoziţii finale

ART. 21
Finalizarea anumitor forme de învãţãmânt postuniversitar se va credita astfel:
a) obţinerea titlului de medic rezident - 50 de credite;
b) obţinerea titlului de medic specialist (inclusiv a doua specialitate) - 150 de credite;
c) obţinerea titlului de doctor în medicinã - 250 de credite;
d) obţinerea masteratului - 150 de credite. Aceste credite se vor acorda numai o datã, cu ocazia obţinerii diplomei, începând cu sesiunea 2004-2005.
ART. 22
Toţi medicii dentişti trebuie sã depunã anual la comisia profesionalã judeţeanã o declaraţie privind orele de E.M.C. acumulate, ce va fi înscrisã în certificatul de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România şi electronic.
ART. 23
Dosarul în vederea acreditãrii unei manifestãri ştiinţifice va cuprinde urmãtoarele informaţii, conform anexei nr. 2:
a) numele organizatorului, al lectorilor şi CV-ul acestora;
b) data, locul şi durata acestei activitãţi, precum şi dotarea tehnicã în scopul prezentãrii manifestãrii;
c) un rezumat al activitãţilor prevãzute;
d) sponsori şi materiale publicitare.
ART. 24
Taxele se vor plãti de toţi furnizorii de E.M.C. acreditaţi cãtre Colegiul Medicilor Dentişti din România:
a) creditul pentru ora de E.M.C. - 10 lei;
b) pentru reviste - 100 lei pentru fiecare numãr/an.


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016