Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGULAMENT din 23 septembrie 2006  de organizare si functionare al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

REGULAMENT din 23 septembrie 2006 de organizare si functionare al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania

EMITENT: COLEGIUL MEDICILOR DENTISTI DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.004 din 18 decembrie 2006

ART. 1
(1) Colegiul Medicilor Dentişti din România se organizeazã şi funcţioneazã în baza legii ca persoanã juridicã de drept public, având ca principal obiect de activitate apãrarea, controlul şi supravegherea exercitãrii profesiunii de medic dentist, ca profesie liberalã de practicã publicã autorizatã, aplicarea legilor şi regulamentelor care organizeazã şi reglementeazã exerciţiul profesiei.
(2) Colegiul Medicilor Dentişti din România este autonom în raport cu orice autoritate publicã sau persoanã juridicã de drept privat şi îşi exercitã atribuţiile fãrã posibilitatea vreunei imixtiuni.
(3) Colegiul Medicilor Dentişti din România are autonomie instituţionalã în domeniul sãu de competenţã, normativ şi jurisdicţional.
ART. 2
(1) Sediul central al Colegiului Medicilor Dentişti din România este în municipiul Bucureşti.
(2) Emblema cu sigla Colegiului Medicilor Dentişti din România este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul regulament.
ART. 3
Ca autoritate publicã în domeniu, Colegiul Medicilor Dentişti din România participã la elaborarea programelor de sãnãtate şi a actelor normative care reglementeazã domeniul medicinii dentare şi realizeazã atribuţiile conferite de lege.
ART. 4
Ca organizaţie profesionalã, Colegiul Medicilor Dentişti din România apãrã demnitatea şi promoveazã drepturile şi interesele membrilor sãi în toate sferele de activitate, apãrã onoarea, libertatea şi independenţa profesionalã a medicului dentist în exercitarea profesiei, asigurã respectarea de cãtre medicii dentişti a obligaţiilor ce le revin faţã de pacient şi faţã de sãnãtatea publicã.
ART. 5
Colegiul Medicilor Dentişti din România reprezintã interesele profesiei de medic dentist şi acţioneazã prin toate mijloacele conferite de lege pentru dezvoltarea acesteia şi pentru ridicarea prestigiului ei în cadrul vieţii sociale.
ART. 6
(1) Colegiul Medicilor Dentişti din România, prin organismele sale, este reprezentant al corpului medicilor dentişti din România în relaţiile cu autoritãţile şi cu instituţiile statului.
(2) La nivel teritorial, atribuţiile corpului profesional sunt exercitate de consiliile colegiilor judeţene şi de cel al municipiului Bucureşti, în conformitate cu legea şi cu prezentul regulament.
ART. 7
Colegiul Medicilor Dentişti din România îşi exercitã atribuţiile de autoritate publicã şi profesionalã, conferite de lege şi de prezentul regulament, în urmãtoarele domenii principale de activitate:
a) profesional-ştiinţific, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã;
b) studii şi strategii de dezvoltare;
c) jurisdicţie, litigii şi deontologie medicalã;
d) probleme economico-sociale, legislaţie şi asigurãri de sãnãtate;
e) acreditãri, avizãri;
f) secretariat, financiar-contabil şi administrativ;
g) imagine, relaţii interne şi internaţionale.
ART. 8
(1) Colegiul Medicilor Dentişti din România este organizat şi funcţioneazã, pe criterii teritoriale, la nivel naţional şi judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.
(2) Colegiile teritoriale au personalitate juridicã, patrimoniu şi buget proprii, precum şi autonomie funcţionalã organizatoricã şi financiarã în condiţiile legii şi ale prezentului regulament
ART. 9
Alegerea organelor reprezentative şi de conducere ale Colegiului Medicilor Dentişti din România se face direct, de jos în sus, cu respectarea principiilor democratice şi a egalitãţii tuturor membrilor, indiferent de specialitate sau grad profesional, conform unui regulament electoral aprobat de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.

CAP. I
Membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România

SECŢIUNEA 1
Membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România

ART. 10
(1) Colegiul Medicilor Dentişti din România cuprinde toţi medicii dentişti cu drept de liberã practicã pe teritoriul României.
(2) La cerere, pot fi membri ai Colegiului Medicilor Dentişti din România şi medicii dentişti pensionari.
ART. 11
(1) În vederea exercitãrii profesiei de medic dentist, medicii dentişti cetãţeni români şi medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în România, au obligaţia sã se înscrie în Colegiul Medicilor Dentişti din România, în conformitate cu prevederile legale. Înscrierea se va face în baza documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare.
(2) Calitatea de membru este doveditã prin certificatul de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România, care se elibereazã la înscrierea în corpul profesional.
(3) Înscrierea în Colegiul Medicilor Dentişti din România şi eliberarea certificatului de membru se pot face numai pentru medicii care îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege.
(4) Depunerea jurãmântului se va menţiona în certificatul de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(5) Devin, la cerere, membri ai Colegiului Medicilor Dentişti din România şi medicii dentişti cetãţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în unul dintre aceste state şi care presteazã temporar servicii medico-dentare în România, cu respectarea prevederilor alin. (3).
(6) Persoanele prevãzute la alin. (5) vor fi înregistrate temporar ca membri ai Colegiului Medicilor Dentişti din România şi vor primi un certificat de membru pe o duratã determinatã, potrivit deciziei Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România. Certificatul va avea un model unic pe ţarã şi va fi emis şi semnat de preşedintele şi de secretarul general ai Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(7) Membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt înscrişi în Registrul unic al medicilor dentişti, care se întocmeşte la nivel naţional şi la nivel teritorial. Registrul central este public.
(8) La data intrãrii în vigoare a titlului XIII din <>Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, au de drept calitatea de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România toţi medicii dentişti înscrişi pânã la aceastã datã în Colegiul Medicilor Dentişti din România şi care au datele de întregistrare valabile şi corecte. Aceştia vor primi în mod automat certificatul de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România, în format unic pe ţarã, emis de Colegiul Medicilor Dentişti din România şi semnat de preşedintele şi secretarul general ai Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(9) Certificatul de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România conferã titularului dreptul de a exercita, în condiţiile legii, profesia de medic dentist pe teritoriul României.
ART. 12
(1) La cerere, membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România care din motive obiective întrerup pe o duratã de pânã la 5 ani exercitarea profesiei de medic dentist pot solicita suspendarea calitãţii de membru pe acea duratã.
(2) Pe durata suspendãrii, la cerere, a calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România se suspendã obligaţiile şi drepturile ce decurg din lege şi din prezentul regulament.
(3) Medicii dentişti care au întrerupt exercitarea profesiei de medic pentru o perioadã consecutivã mai mare de 5 ani pierd de drept calitatea de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România şi dreptul de a exercita profesia de medic dentist.
(4) În vederea redobândirii calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România şi a dreptului de liberã practicã medicii dentişti sunt obligaţi sã urmeze un program de pregãtire profesionalã sub forma unui stagiu practic cu durata de 6 luni.
(5) În cazul întreruperii exercitãrii profesiei de medic dentist pe o perioadã mai mare de 10 ani, durata stagiilor va fi de douã ori mai mare.
(6) La finalizarea programului de pregãtire profesionalã medicul va susţine un examen privind reatestarea profesionalã şi redobândirea calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România. Înscrierea la examen se va face în baza dovezii privind efectuarea stagiului de pregãtire profesionalã şi realizarea în anul respectiv a unui numãr de 40 de credite de educaţie medicalã continuã.
(7) Stagiile practice de pregãtire profesionalã se vor desfãşura în cabinetele medicilor dentişti care au o vechime neîntreruptã în profesie mai mare de 8 ani şi gradul de medic primar în specialitatea respectivã.
(8) La finalul perioadei de pregãtire medicul cursant va primi de la medicul coordonator o atestare privind parcurgerea perioadei de pregãtire profesionalã şi propunerea de reacordare a dreptului de liberã practicã.
(9) Examenul se va susţine în faţa unei comisii formate din medicii cu un grad profesional cel puţin egal cu cel al medicului care doreşte reatestarea profesionalã şi redobândirea calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România. Comisia se aprobã de consiliul colegiului respectiv, la propunerea biroului executiv local. Examenul se va desfãşura sub formã de testare oralã şi practicã. Calificativele acordate de cãtre comisia de examen vor fi "admis" sau "respins".
(10) Medicul coordonator va beneficia de acordarea unui numãr de 40 de credite de educaţie medico-dentarã continuã pentru fiecare persoanã îndrumatã. Un coordonator poate pregãti cel mult 2 medici pe an.
(11) Nu se considerã întrerupere a exercitãrii profesiei perioada în care medicul urmeazã forme de învãţãmânt medical de specialitate ori perfecţionare profesionalã sau cercetare în domeniu.

SECŢIUNEA a 2-a
Drepturile şi obligaţiile membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România

ART. 13
Membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România au urmãtoarele drepturi:
a) sã aleagã şi sã fie aleşi în organele de conducere de la nivelul structurilor teritoriale sau naţionale ale Colegiului Medicilor Dentişti din România;
b) sã se adreseze organelor abilitate ale Colegiului Medicilor Dentişti din România şi sã primeascã informaţiile solicitate;
c) sã participe la orice acţiune a Colegiului Medicilor Dentişti din România şi sã fie informaţi în timp util despre aceasta;
d) sã foloseascã, împreunã cu membrii lor de familie, toate dotãrile sociale, profesionale, culturale şi sportive ale Colegiului Medicilor Dentişti din România şi ale colegiilor teritoriale;
e) sã poarte însemnele Colegiului Medicilor Dentişti din România;
f) sã conteste sancţiunile primite;
g) sã solicite ajutoare materiale pentru situaţii deosebite atât personal, cât şi prin membrii lor de familie;
h) sã îşi exprime în mod liber opiniile în toate structurile Colegiului Medicilor Dentişti din România;
i) sã participe în mod personal la toate deciziile care se iau referitoare la activitatea proprie;
j) sã participe în mod personal la toate dezbaterile care se referã la activitatea proprie.
ART. 14
Obligaţiile membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt urmãtoarele:
a) sã cunoascã normele de deontologie profesionalã şi pe cele care reglementeazã exercitarea profesiei sau organizarea şi funcţionarea corpului profesional;
b) sã rezolve sarcinile ce le-au fost încredinţate de organele de conducere, în calitatea lor de membru sau de reprezentant al corpului profesional;
c) sã participe la manifestãrile iniţiate de organele de conducere, la activitãţile profesionale ori de pregãtire profesionalã, iniţiate ori organizate de cãtre organele de conducere naţionale sau locale;
d) sã participe la şedinţele ori la adunãrile la care au fost convocaţi în scris cu semnãturã de luare la cunoştinţã;
e) sã execute cu bunã-credinţã sarcinile care decurg din hotãrârile organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Dentişti din România;
f) sã se abţinã de la deliberãrile organelor de conducere în care sunt aleşi, în cazul în care, în îndeplinirea unor atribuţii ale acestor organe, au un interes propriu;
g) sã pãstreze secretul profesional;
h) sã pãstreze în cadrul profesiei confidenţialitatea asupra dezbaterilor, opiniilor şi voturilor exprimate în organele de conducere;
i) sã respecte normele, principiile şi îndatoririle deontologiei medicinii dentare;
j) sã aibã un comportament demn în exercitarea profesiei ori a calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
k) sã achite în termenul stabilit cotizaţia datoratã în calitate de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
l) sã rezolve litigiile cu alţi membri, în primul rând, prin mediere de cãtre comisiile organizate în acest scop în cadrul Colegiului Medicilor Dentişti din România;
m) sã execute cu bunã-credinţã atribuţiile ce le revin în calitate de reprezentant sau membru în organele de conducere ale Colegiului Medicilor Dentişti din România, în colegiile judeţene sau în cel al municipiului Bucureşti.
ART. 15
Obligaţiile membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România, ce decurg din calitatea lor specialã de medic dentist, sunt:
a) sã respecte şi sã aplice în orice împrejurare normele de deontologie ale profesiei de medic dentist;
b) sã nu aducã prejudicii reputaţiei profesiei sau a altor membri, respectând statutul de corp profesional al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
c) sã acorde, pe timpul programului de lucru, cu promptitudine, îngrijirile medico-dentare de urgenţã, ca o îndatorire fundamentalã profesionalã şi civicã;
d) sã acţioneze pe toatã durata exercitãrii profesiei în vederea creşterii gradului de pregãtire profesionalã;
e) sã aplice parafa cuprinzând numele, prenumele, gradul, specialitatea şi codul pe toate actele medicale pe care le semneazã;
f) sã respecte drepturile pacienţilor.
ART. 16
(1) În vederea creşterii gradului de pregãtire profesionalã şi a asigurãrii unui nivel ridicat al cunoştinţelor medico-dentare, medicii dentişti sunt obligaţi sã efectueze un numar de minimum 20 de credite de educaţie medico-dentarã continuã pe an.
(2) Medicilor dentişti care nu realizeazã pe parcursul a 5 ani numãrul minim de credite de educaţie medico-dentarã li se suspendã dreptul de liberã practicã pânã la realizarea numãrului de credite respectiv.
ART. 17
Încãlcarea obligaţiilor de mai sus constituie abatere de la disciplina şi de la deontologia profesionalã şi a celei de corp profesional.

CAP. II
Organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor Dentişti din România

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 18
(1) Colegiul Medicilor Dentişti din România se înfiinţeazã, se organizeazã şi funcţioneazã pe criterii teritoriale, la nivel naţional şi judeţean, respectiv la nivelul municipiului Bucureşti.
(2) Între Colegiul Medicilor Dentişti din România şi colegiile teritoriale existã, în condiţiile legii, raporturi de autonomie funcţionalã, organizatoricã şi financiarã, în condiţiile legii şi ale prezentului regulament.
ART. 19
Colegiul Medicilor Dentişti din România este reprezentat la nivelul colegiilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, de cãtre organismele de conducere judeţene, respectiv ale municipiului Bucureşti.

SECŢIUNEA a 2-a
Organele de conducere

ART. 20
Organele de conducere la nivel naţional ale Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt:
a) Adunarea generalã naţionalã;
b) Consiliul naţional;
c) Biroul executiv naţional.

Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România
ART. 21
(1) Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România este alcãtuitã din reprezentanţi aleşi de adunarea generalã din fiecare judeţ şi din municipiul Bucureşti, prin vot direct şi secret.
(2) Norma de reprezentare în Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România este de:
a) 2 reprezentanţi pentru colegiile teritoriale care au sub 50 de membri înscrişi;
b) 4 reprezentanţi pentru colegiile teritoriale care au sub 120 de membri înscrişi;
c) 6 reprezentanţi pentru colegiile teritoriale care au sub 200 de membri înscrişi;
d) 8 reprezentanţi pentru colegiile teritoriale care au sub 300 de membri înscrişi;
e) 10 reprezentanţi pentru colegiile teritoriale cu peste 300 de membri înscrişi;
f) 15 reprezentanţi pentru colegiile teritoriale cu peste 500 de membri înscrişi;
g) 20 de reprezentanţi pentru colegiile teritoriale cu peste 701 membri înscrişi;
h) un reprezentant la 100 de membri înscrişi pentru Colegiul Medicilor Dentişti al Municipiului Bucureşti.
(3) Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România se întruneşte, anual, în primul trimestru al anului sau, în mod extraordinar, ori de câte ori este nevoie.
ART. 22
(1) Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România adoptã Codul deontologic al medicului dentist şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Dentişti din România în prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul reprezentanţilor aleşi, în caz de absenţã motivatã, delegatul putând fi înlocuit de supleant, care are drept de vot.
(2) Toate deciziile Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România se adoptã cu majoritate simplã, în prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul reprezentanţilor aleşi. Dacã la prima şedinţã cvorumul nu este întrunit, se va convoca o a doua şedinţã la un interval de cel puţin douã sãptãmâni, când deciziile se pot lua indiferent de numãrul de participanţi.
ART. 23
Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România are urmãtoarele atribuţii:
a) adoptã Codul deontologic al medicului dentist şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Dentişti din România, precum şi modificãrile lor ulterioare;
b) alege membrii Biroului executiv naţional pentru un mandat de 4 ani;
c) dezbate şi voteazã raportul anual de activitate prezentat de Biroul executiv naţional şi de comisiile de lucru ale Consiliului naţional privind activitatea desfãşuratã între sesiunile Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România;
d) îi revocã din funcţie pe membrii aleşi în cazul în care, în urma prezentãrii rapoartelor, nu se obţine, prin votul delegaţilor prezenţi, majoritatea simplã pozitivã;
e) alege comisia centralã de cenzori;
f) aprobã bugetul de venituri şi cheltuieli anual central al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
g) dezbate şi voteazã raportul Comisiei centrale de cenzori;
h) stabileşte obiectivele generale ale Colegiului Medicilor Dentişti din România pe termen scurt, mediu şi lung.
ART. 24
Lucrãrile Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt conduse de membrii Biroului executiv naţional, cu excepţia Adunãrii generale naţionale de alegeri care va fi condusã în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului electoral realizat şi votat de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 25
(1) Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România poate fi convocatã de cãtre:
a) preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România;
b) 3 dintre membrii Biroului executiv naţional;
c) o treime din numãrul membrilor Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) Poate fi convocatã în acelaşi mod, în situaţii excepţionale, Adunarea generalã naţionalã extraordinarã a Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 26
(1) Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România se întruneşte, anual, în primul trimestru al anului în curs, în zilele de sâmbãtã, şi ori de câte ori este nevoie.
(2) Lucrãrile şi deciziile Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România vor fi consemnate într-un proces-verbal ce va fi realizat şi distribuit tuturor participanţilor, în termen de o lunã de la data desfãşurãrii lucrãrilor.
(3) Convocarea membrilor Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România se va face în scris cu scrisoare recomandatã sau prin fax trimis la colegiile teritoriale ori prin poştã electronicã, cu 30 de zile înaintea datei organizãrii şedinţei.

Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România
ART. 27
(1) Între sesiunile Adunãrii generale naţionale, Colegiul Medicilor Dentişti din România este condus de Consiliul naţional.
(2) Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România este alcãtuit din: membrii Biroului executiv naţional, un reprezentant al fiecãrui judeţ, 3 reprezentanţi ai municipiului Bucureşti, un reprezentant numit de Ministerul Sãnãtãţii Publice ca autoritate de stat şi câte un reprezentant al medicilor dentişti din fiecare minister şi instituţie centralã cu reţea sanitarã proprie.
ART. 28
(1) Reprezentanţii colegiilor teritoriale în Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România primesc, cu aprobarea Consiliului naţional, o indemnizaţie de şedinţã, suportatã din fondurile colegiilor teritoriale ai cãror reprezentanţi sunt. Membrii Biroului executiv naţional care fac parte din Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România primesc indemnizaţia din partea acestuia.
(2) Cheltuielile cu deplasarea, cazarea şi masa reprezentanţilor în Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România vor fi suportate de cãtre colegiile ai cãror reprezentanţi sunt. Cheltuielile de deplasare, cazare şi masã ale membrilor Biroului executiv naţional sunt suportate de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 29
(1) Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România se întruneşte în şedinţe ordinare odatã la douã luni, cu excepţia lunilor iulie, august, sau în şedinţe extraordinare ori de câte ori este nevoie.
(2) Şedinţele ordinare sunt convocate de cãtre preşedintele Biroului executiv naţional sau de 3 dintre membrii acestuia. Toate şedinţele au loc în zilele de sâmbãtã.
(3) Lucrãrile şi deciziile Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România vor fi consemnate într-un proces-verbal ce va fi distribuit tuturor participanţilor, în termen de o lunã de la data desfãşurãrii lucrãrilor.
ART. 30
Convocarea membrilor Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România se va face, dupã caz, prin:
a) scrisoare recomandatã cu confirmare de primire;
b) fax la sediul colegiului local al cãrui membru este respectivul reprezentant;
c) poştã electronicã.
ART. 31
(1) Convocarea în una dintre modalitãţile prevãzute la art. 30 se va face cu cel puţin 14 zile înaintea datei întrunirii Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România şi va fi însoţitã de ordinea de zi şi de toate materialele, proiectele de decizii, actele normative etc., ce urmeazã a fi analizate, dezbãtute şi votate.
(2) Materialele ce vor fi supuse dezbaterilor pot fi trimise şi prin fax sau poştã electronicã.
ART. 32
(1) Sedinţele extraordinare ale Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România pot fi convocate de cãtre:
a) preşedintele Biroului executiv naţional;
b) 3 dintre membrii Biroului executiv naţional;
c) oricare alt membru al Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, la cererea a cel puţin unei treimi din numãrul membrilor Consiliului naţional.
(2) Procedura de convocare a sedinţelor extraordinare este cea prevazutã de art. 30 şi 31.
ART. 33
Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România lucreazã în prezenţa a doua treimi din numãrul membrilor cu drept de vot şi decide cu o majoritate simplã din numãrul total de membri.
ART. 34
(1) Deciziile Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt obligatorii pentru colegiile locale şi pentru toţi medicii dentişti care practicã medicina dentarã în România.
(2) Nerespectarea deciziilor Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, care reglementeazã organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor Dentişti din România, constituie abatere de la disciplina de corp profesional şi se sancţioneazã conform dispoziţiilor prezentului regulament.
ART. 35
Atribuţiile Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt urmãtoarele:
a) elaboreazã Codul deontologic al medicului dentist, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Dentişti din România, în termen de 6 luni de la constituirea Consiliului Naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
b) fixeazã cotizaţia care trebuie plãtitã în mod obligatoriu de cãtre fiecare medic dentist consiliului judeţean sau al municipiului Bucureşti, stabilind partea din aceastã cotizaţie ce trebuie viratã cãtre Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
c) stabileşte indemnizaţia pentru membrii Biroului executiv naţional şi ai Birourilor executive ale consiliilor colegiilor medicilor dentişti judeţene, respectiv al Colegiului Medicilor Dentişti al Municipiului Bucureşti, şi indemnizaţiile de sedinţã pentru membrii Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
d) gestioneazã bunurile Colegiului Medicilor Dentişti din România şi poate sã iniţieze şi sã subvenţioneze acţiuni interesând profesiunea de medic dentist şi acţiuni de întrajutorare;
e) controleazã şi coordoneazã activitatea consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, şi controleazã gestiunea acestora;
f) soluţioneazã, în termen de 30 de zile de la înregistrare, contestaţiile formulate împotriva deciziilor date de consiliile judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, în conformitate cu regulamentele proprii;
g) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii Publice la elaborarea Nomenclatorului de specialitãţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã;
h) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii Publice la elaborarea de norme privind exercitarea profesiei de medic dentist pe teritoriul României;
i) colaboreazã cu Ministerul Sãnãtãţii Publice la elaborarea tematicilor şi a metodologiilor concursurilor şi examenelor pentru medicii dentişti;
j) stabileşte sistemul de credite de educaţie medico-dentarã continuã pe baza cãruia se evalueazã activitatea de perfecţionare profesionalã a medicilor dentişti;
k) stabileşte condiţiile privind desfãşurarea de cãtre cabinetele şi unitãţile medico-dentare a publicitãţii şi aprobã conţinutul materialului publicitar;
l) coordoneazã prin comisiile de lucru activitatea consiliilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti;
m) adoptã moţiuni în care prezintã poziţia Colegiului Medicilor Dentişti din România faţã de problemele ce intereseazã sau care au legãturã cu activitatea medicinei dentare, cu rolul sau cu statutul medicului dentist, precum şi în orice alte probleme de interes general;
n) aprobã proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
o) aplicã prin Comisia superioarã de deontologie şi disciplinã sancţiunile disciplinare prevãzute de lege;
p) aprobã comisiile de lucru şi de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor Dentişti din România;
q) stabileşte numãrul comisiilor de specialitate, competenţele acestora şi un regulament comun de funcţionare;
r) avizeazã toate programele de sãnãtate şi toate actele normative avînd legãturã cu medicina dentarã, elaborate de Ministerul Sãnãtãţii Publice;
s) propune Ministerului Sãnãtãţii Publice durata exercitãrii temporare a profesiei de medic dentist;
t) îndeplineşte orice alte atribuţii pe care legea specialã sau legile generale le stabilesc în sarcina Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 36
(1) Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România participã prin comisiile de lucru, în colaborare cu Ministerul Sãnãtãţii Publice, la elaborarea tuturor programelor de sãnãtate şi a actelor normative cu efect asupra medicinii dentare.
(2) La negocierea anualã a contractului-cadru, pentru specialitatea medicinã dentarã, Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România reprezintã, prin comisia competentã, medicii dentişti aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 37
În cadrul Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, pentru realizarea atribuţiilor legale ale Colegiului Medicilor Dentişti din România funcţioneazã minimum urmãtoarele comisii:
a) Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmînt şi educaţie medicalã continuã;
b) Comisia pentru studii şi strategii de dezvoltare;
c) Comisia superioarã de disciplinã;
d) Comisia pentru probleme economico-sociale, legislaţie şi asigurãri de sãnãtate;
e) Comisia pentru acreditãri, avizãri şi secretariat;
f) Comisia financiar-contabilã şi administrativã;
g) Comisia pentru imagine, relaţii interne şi internaţionale.
ART. 38
(1) În funcţie de necesitãţile concrete, Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România poate aproba înfiinţarea şi a altor comisii de lucru. Aceste comisii pot avea activitate permanentã sau temporarã. La nivel local se adoptã o organizare specificã.
(2) Fiecare comisie va fi condusã de un preşedinte, membru în Biroul executiv naţional. Aceste comisii vor fi formate din membri ai Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România sau din alţi membri propuşi şi votaţi de acesta. Comisiile pot desemna în cazuri speciale, prin vot majoritar, experţi temporari pentru un domeniu.
(3) La nivel local comisiile sunt alese de adunarea generalã localã, la propunerea consiliului colegiului teritorial.
ART. 39
Materialele supuse spre aprobare Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România vor fi realizate şi fundamentate de cãtre comisia competentã.
ART. 40
(1) Corespunzãtor acestor comisii de lucru ale Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, în cadrul Colegiului Medicilor Dentişti din România se vor înfiinţa departamente.
(2) Departamentele vor fi coordonate de cãtre membrii Biroului executiv naţional şi, în funcţie de schema de personal aprobatã de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, vor fi asigurate cu personal tehnic de specialitate sau administrativ.

Biroul executiv naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România
ART. 41
(1) Biroul executiv naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România este format dintr-un preşedinte, 3 vicepreşedinţi, un secretar general şi un trezorier, aleşi în mod individual de cãtre Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România dintre membrii acesteia.
(2) Membrii Biroului executiv naţional fac parte integrantã din Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România şi conduc în mod curent lucrãrile acestuia.
ART. 42
(1) Biroul executiv naţional lucreazã legal în prezenţa a 4 dintre membrii sãi şi ia decizii valabile cu votul majoritãţii simple a membrilor prezenţi.
(2) Biroul executiv naţional se întruneşte lunar sau ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau a cel puţin 3 dintre membrii sãi.
ART. 43
Atribuţiile Biroului executiv naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România:
a) asigurã activitatea permanentã a Colegiului Medicilor Dentişti din România şi conduce şedinţele Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România;
b) aprobã angajarea de personal şi asigurã execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli;
c) întocmeşte rapoartele anuale de activitate ale departamentelor, pe care le supune votului Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România;
d) acceptã donaţiile, legatele şi sponsorizãrile fãcute Colegiului Medicilor Dentişti din România;
e) executã hotãrârile Adunãrii generale naţionale şi ale Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
f) elaboreazã şi supune spre aprobare Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România proiectul bugetului anual de venituri şi cheltuieli;
g) elaboreazã şi propune pentru discuţii, votare şi aprobare toate proiectele în plenul Adunãrii generale naţionale şi al Consiliului naţional ale Colegiului Medicilor Dentişti din România;
h) fiecare membru al Biroului executiv naţional coordoneazã şi rãspunde de activitatea unui numãr de judeţe, cu acceptul conducerii acestora, astfel încât sã fie acoperit întregul teritoriu;
i) membrii Biroului executiv naţional constituie prezidiul Consiliului naţional şi al Adunãrii generale naţionale al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
j) îndeplineşte orice alte sarcini stabilite de cãtre Adunarea generalã naţionalã şi de Consiliul naţional ale Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 44
(1) Biroul executiv naţional, prin responsabilii de departamente, coordoneazã activitatea comisiilor de lucru ale Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) Preşedintele coordoneazã urmãtoarele comisii:
a) Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã;
b) Comisia pentru imagine, relaţii interne şi internaţionale.
(3) Vicepreşedinţii coordoneazã urmãtoarele comisii:
a) Comisia pentru studii şi strategii de dezvoltare;
b) Comisia pentru jurisdicţie, litigii şi deontologie medicalã;
c) Comisia pentru probleme economico-sociale, legislaţie şi asigurãri sociale de sãnãtate.
(4) Secretarul general coordoneazã Comisia pentru acreditãri, avizãri şi secretariat, care pregãteşte şi asigurã desfãşurarea în bune condiţii a şedinţelor organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(5) Trezorierul coordoneazã Comisia financiar-contabilã şi administrativã.
ART. 45
(1) Preşedintele Biroului executiv naţional este preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) În realizarea atribuţiilor ce îi revin, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România emite decizii.
ART. 46
Deciziile emise de cãtre preşedinte în aplicarea hotãrârilor Adunãrii generale naţionale, ale Consiliului naţional şi/sau Biroului executiv naţional sunt obligatorii pentru toţi membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 47
Atribuţiile preşedintelui sunt urmãtoarele:
a) reprezintã Colegiul Medicilor Dentişti din România în relaţiile cu persoanele fizice şi juridice din ţarã şi din strãinãtate;
b) încheie contracte şi convenţii in numele Colegiului Medicilor Dentişti din România, aprobate în prealabil de Biroul executiv naţional;
c) propune Consiliului naţional şi Biroului executiv naţional ale Colegiului Medicilor Dentişti din România modalitãţile de aplicare şi urmãrire a executãrii contractelor;
d) convoacã şi conduce şedinţele Adunãrii generale naţionale, ale Consiliului naţional şi ale Biroului executiv naţional ale Colegiului Medicilor Dentişti din România;
e) duce la îndeplinire hotãrârile Adunãrii generale naţionale, Consiliului naţional şi Biroului executiv naţional ale Colegiului Medicilor Dentişti din România, date în sarcina sa;
f) urmãreşte realizarea bugetului de venituri şi cheltuieli;
g) conduce, controleazã şi îndrumã activitatea vicepreşedinţilor, secretarului general, trezorierului şi personalului angajat;
h) îndeplineşte orice alte atribuţii date în sarcina sa de Adunarea generalã naţionalã, de Consiliul naţional ori de Biroul executiv naţional ale Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 48
(1) Preşedintele pãstreazã şi foloseşte ştampila Colegiului Medicilor Dentişti din România şi are drept de semnãturã în bancã.
(2) Preşedintele îl poate mandata în scris pe oricare dintre membrii Biroului executiv naţional pentru a realiza competenţele ce îi revin sau numai o parte din acestea.

SECŢIUNEA a 3-a
Comisiile de lucru ale Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România

ART. 49
Comisiile de lucru ale Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt competente în probleme integrative şi de strategie şi îndeplinesc atribuţiile stabilite de prezentul regulament sau prin hotarâre a Consiliului naţional.
ART. 50
Comisia pentru studii şi strategii de dezvoltare exercitã urmãtoarele atribuţii principale:
a) colaboreazã şi colecteazã datele statistice de la celelalte comisii, precum şi de la consiliile judeţene şi al municipiului Bucureşti, în vederea stabilirii unor strategii şi a unor programe de dezvoltare;
b) analizeazã, în funcţie de nevoile României, situaţia statisticã a personalului medico-dentar şi a serviciilor de sãnãtate buco-dentarã;
c) propune obiective strategice, programe şi proiecte de dezvoltare şi restructurare;
d) planificã realizarea programelor;
e) monitorizeazã şi realizeazã proiecte;
f) elaboreazã informãri şi sinteze pentru Biroul executiv naţional şi Consiliul naţional ale Colegiului Medicilor Dentişti din România;
g) realizeazã, pe baza documentaţiei primite, Buletinul Informativ Naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 51
Comisia pentru studii şi strategii de dezvoltare realizeazã sinteze în legãturã cu aplicarea sistemului normativ având legãturã cu profesia şi propune Consiliului naţional şi Biroului executiv naţional ale Colegiului Medicilor Dentişti din România adoptarea mãsurilor strategice efective pentru modificarea şi adoptarea actelor normative în beneficiul corpului medical dentar din România.
ART. 52
(1) Comisia profesional-ştiintificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã urmãreşte şi controleazã în activitatea sa realizarea obiectivelor profesionale ale medicilor dentişti din România prin programe de educaţie continuã, actualizarea permanentã a cunoştinţelor profesionale pentru ridicarea şi menţinerea standardelor privind calitatea actului medical.
(2) Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã îşi desfãşoarã activitatea pe urmãtoarele direcţii:
a) educaţie medicalã continuã;
b) examene şi concursuri;
c) învãţãmânt medical şi alte forme de pregãtire medicalã;
d) ştiinţe ale medicinii dentare;
e) practica independentã a profesiei de medic.
(3) Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã organizeazã şi coordoneazã funcţionarea specialitãţilor medico-dentare la standarde corespunzãtoare.
(4) Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã studiazã raporturile de competenţã dintre diferitele specialitãţi medico-dentare şi asigurã suportul informaţional necesar pregãtirii profesionale.
ART. 53
În realizarea competenţelor sale Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã îndeplineşte şi urmãtoarele activitãţi:
a) promoveazã ridicarea continuã a nivelului profesional, facilitând participarea medicilor dentişti la programe de perfecţionare profesionalã din ţarã sau din strãinãtate;
b) sprijinã procurarea de material documentar de specialitate, precum şi organizarea de manifestãri profesionale şi ştiinţifice;
c) elaboreazã programul naţional de educaţie medicalã continuã, realizând grila de creditare a manifestãrilor profesional-ştiinţifice şi stabilind perioada unui ciclu de educaţie medicalã continuã, precum şi totalul de credite necesare fiecãrui medic dentist pentru reavizarea periodicã a certificatului de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 54
(1) Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã are ca obiect de activitate colaborarea cu Ministerul Sãnãtãţii Publice şi cu Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii pentru stabilirea şi organizarea specializãrilor din medicina dentarã, a supraspecializãrilor, a atestatelor şi a cursurilor de perfecţionare postuniversitarã.
(2) Un obiectiv fundamental al comisiei prevãzute la alin. (1) constã în stabilirea, aplicarea şi verificarea respectãrii cifrei de şcolarizare în stomatologie (numerus clausus), prin corelarea numãrului anual de absolvenţi cu necesitãţile populaţiei.
(3) Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã se implicã, în condiţiile legii, în pregãtirea profesionalã a asistentelor medicale care lucreazã în reţeaua medicinii dentare şi a tehnicienilor dentari.
ART. 55
(1) Reprezentarea Colegiului Medicilor Dentişti din România în organizarea concursurilor şi a examenelor pe teritoriul României, prin întocmirea metodologiei de concurs şi a tematicii, la nivel local şi central, este de competenţa Comisiei profesional-ştiinţifice, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã. În cadrul acestei activitãţi comisia va colabora cu Ministerul Sãnãtaţii Publice, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi cu facultãţile de medicinã dentarã.
(2) Colegiul Medicilor Dentişti din România se implicã în aplicarea corectã a regulamentelor de concurs şi examene.
ART. 56
(1) Comisia pentru probleme economico-sociale, legislaţie şi asigurãri sociale de sãnãtate este formatã din 3 departamente:
a) Departamentul social-economic;
b) Departamentul asigurãri sociale de sãnãtate;
c) Departamentul legislativ.
(2) Comisia pentru probleme economico-sociale, legislaţie şi asigurãri sociale de sãnãtate susţine obiectivele economice, sociale şi juridice ale Colegiului Medicilor Dentişti din România, readaptându-le în permanenţã la condiţiile existente pe plan naţional şi european.
(3) Comisia pentru probleme economico-sociale, legislaţie şi asigurãri sociale de sãnãtate supravegheazã modul de aplicare a legilor în judeţe şi în municipiul Bucureşti. În momentul apariţiei unor proiecte de legi sau acte normative importante, comisia îşi desfãşoarã activitatea în plenul tuturor celor 3 departamente componente.
ART. 57
Departamentul social-economic are urmãtoarele atribuţii:
a) va cãuta sã obţinã contracte de muncã cât mai bune pentru membrii sãi în ceea ce priveşte condiţiile de muncã şi odihnã;
b) urmãreşte ca salariul sau venitul membrilor sãi sã reflecte calitatea profesionalã individualã, competenţa persoanei respective şi dificultãţile locului de activitate;
c) urmãreşte menţinerea unui raport cât mai bun posibil între nivelul veniturilor profesionale, al costurilor, al tarifelor, al onorariilor şi taxelor, precum şi a unui raport corespunzãtor comparativ cu veniturile altor categorii profesionale;
d) susţine posibilitatea membrilor sãi de a munci cât mai mult, dacã doresc acest lucru, cu asigurarea veniturilor corespunzãtoare muncii depuse;
e) propune şi negociazã norme de protecţie a muncii;
f) stabileşte împreunã cu conducerile administrative de la diferite niveluri sectoarele cu condiţii de muncã deosebite;
g) mediazã rezolvarea pe cale amiabilã a litigiilor dintre medicii contractanţi şi societãţile de asigurãri medicale;
h) prin intermediul comisiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti participã la elaborarea şi avizarea regulamentelor de ordine interioarã, organizeazã şi încurajeazã activitãţile culturale artistice şi sportiv-turistice ale membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România şi familiilor lor, dezvoltã şi gospodãreşte baza sportivã proprie şi contribuie la protejarea membrilor colegiului prin acordarea, în limita bugetului aprobat, de ajutoare materiale membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România şi familiilor lor.
ART. 58
Departamentul asigurãri sociale de sãnãtate are urmãtoarele atribuţii:
a) apãrã demnitatea, drepturile şi interesele civile, sociale, materiale şi culturale ale tuturor membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România;
b) susţine şi introduce un sistem de asigurãri pentru practicã medicalã dentarã pentru medicii dentişti din România;
c) studiazã structura şi nivelul veniturilor corpului medical pentru a defini statutul economic şi acţioneazã pentru introducerea unor sisteme de asigurãri medicale publice şi private care sã armonizeze interesele corpului medical cu cele ale societãţii;
d) reprezintã Colegiul Medicilor Dentişti din România la negocierile centrale, la încheierea şi executarea contractelor colective sau individuale de muncã cu cei care cumpãrã servicii dentare;
e) negociazã cu casele de asigurãri de sãnãtate şi cu Ministerul Sãnãtãţii Publice contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia;
f) negociazã cu societãţile de asigurare primele de rãspundere civilã profesionalã ale medicilor dentişti.
ART. 59
(1) Preşedintele Comisiei pentru probleme economico-sociale, legislaţie şi asigurãri sociale de sãnãtate reprezintã Colegiul Medicilor Dentişti din România în organismele specializate ale caselor de asigurãri la nivel central.
(2) La nivel local, departamentele similare vor rezolva reprezentarea în cazul apariţiei de probleme de contracte şi probleme de relaţii de muncã cu membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 60
Departamentul legislativ are urmãtoarele atribuţii:
a) asigurã asistenţa juridicã curentã a Colegiului Medicilor Dentişti din România, alta decât cea legatã de exercitarea profesiei de medic dentist;
b) asigurã fundamentarea juridicã a hotãrârilor luate în cadrul biroului executiv, Consiliului naţional şi Adunãrii generale naţionale ale Colegiului Medicilor Dentişti din România;
c) sintetizeazã şi analizeazã proiectele de modificare a legilor profesiei;
d) intervine la nivelul judeţelor şi municipiului Bucureşti pentru aplicarea deciziilor şi a legilor în vigoare;
e) analizeazã şi propune modificarea corespunzãtoare a legislaţiei medicale referitoare la profesia de medic dentist;
f) colaboreazã direct cu preşedintele şi cu directorul executiv ai Colegiului Medicilor Dentişti din România;
g) reprezintã şi susţine împreunã cu preşedintele colegiului, în faţa organelor de stat, hotãrârile organelor de conducere.
ART. 61
Comisia superioarã de disciplinã soluţioneazã ca instanţã de al doilea grad de jurisdicţie, în complete de 5 membri, contestaţiile introduse împotriva deciziilor comisiilor de disciplinã de la nivelul colegiilor teritoriale.
ART. 62
Judecarea cazurilor ce constituie abatere disciplinarã se face în temeiul cadrului legal, al prezentului regulament, al Codului deontologic al medicilor dentişti, asigurându-se o înaltã moralitate profesionalã în rândurile corpului medical.
ART. 63
Excluderea unui membru din cadrul Colegiului Medicilor Dentişti din România implicã pierderea dreptului de exercitare a profesiei de medic dentist. Ca urmare a acestei mãsuri, membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România vor înceta orice relaţii profesionale cu persoana în cauzã, mãsura urmând sã fie fãcutã publicã.
ART. 64
(1) Comisia de disciplinã de la nivel teritorial aprobã cererea unui membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România de a fi apãrat în faţa instanţelor judecãtoreşti, prin asigurarea asistenţei juridice gratuite, în litigii nãscute în domeniul etic şi de practicã profesionalã.
(2) Comisia superioarã de disciplinã va realiza expertiza medico-legalã profesionalã solicitatã de instanţã, sub coordonarea unui medic legist.
(3) Comisia superioarã de disciplinã poate aproba folosirea de cãtre Colegiul Medicilor Dentişti din România a mijloacelor procesual-civile de intervenţie în favoarea medicului a cãrui rãspundere disciplinarã a fost exclusã de cãtre comisie.
ART. 65
(1) În cazul unor acţiuni ale unor terţi care lezeazã onoarea profesionalã a membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România şi/sau a corpului medico-dentar în ansamblu, indiferent de mijloacele de realizare, Comisia superioarã de disciplinã va uza de dreptul la replicã, solicitând ferm autorilor unor astfel de acţiuni sã le retracteze sau sã le rectifice.
(2) La nivel judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, astfel de atribuţii se realizeazã pe baza principiului autonomiei organizatorice şi funcţionale.
ART. 66
(1) Comisia de deontologie şi disciplinã de la nivel judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, primeşte şi analizeazã sesizãrile despre practica ilegalã a profesiei de medic dentist pe teritoriul României.
(2) Dreptul de a susţine acţiunea în justiţie revine preşedintelui consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.
ART. 67
Comisia pentru imagine, relaţii interne şi internaţionale are urmãtoarele obiective:
a) asigurã realizarea legãturilor dintre Colegiul Medicilor Dentişti din România şi structurile guvernamentale, neguvernamentale, judeţene, naţionale şi internaţionale;
b) relaţia cu publicul şi mass-media se asigurã prin intermediul unui purtãtor de cuvânt sau al preşedintelui acestei comisii, la nivel central ori local.
ART. 68
Comisia pentru acreditãri, avizãri şi secretariat are ca obiectiv impunerea unor standarde şi criterii de asigurare a calitãţii actului medico-dentar pe teritoriul României. În acest sens comisia îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) asigurã împreunã cu structurile de specialitate din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii şi Ministerului Sãnãtãţii Publice verificarea, validarea şi echivalarea calificãrii membrilor sãi;
b) participã la elaborarea unor criterii transparente de evaluare, validare şi echivalare a diplomelor, specialitãţilor, competenţelor şi gradelor profesionale;
c) propune metodologia de privatizare a unitãţilor medico-dentare publice;
d) supravegheazã, la cerere, desfãşurarea licitaţiilor şi a altor modalitãţi de privatizare a unitãţilor medico-dentare publice.
ART. 69
Prin comisiile de la nivelul colegiilor teritoriale se realizeazã urmãtoarele atribuţii:
a) eliberarea avizelor de înfiinţare şi funcţionare a cabinetelor medico-dentare;
b) ţinerea evidenţei medicilor dentişti cu drept de liberã practicã, a cabinetelor şi unitãţilor medico-dentare din unitatea administrativ-teritorialã respectivã;
c) analizarea şi publicarea competenţelor unitãţilor medico-dentare private sau de stat din teritoriu, în funcţie de specialitatea, supraspecializãrile şi competenţele medicului dentist titular;
d) controlarea şi avizarea condiţiilor tehnice şi de dotare ale cabinetelor şi unitãţilor medico-dentare.
ART. 70
Comisia financiar-contabilã şi administrativã are urmãtoarele atribuţii:
a) gestioneazã patrimoniul şi pãstreazã evidenţa financiar-contabilã;
b) centralizeazã cotizaţiile şi celelalte venituri ale Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
c) asigurã activitatea administrativã;
d) fundamenteazã proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli;
e) fundamenteazã şi propune Biroului executiv naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România necesarul de personal de execuţie;
f) controleazã bilanţurile anuale ale colegiilor teritoriale.

SECŢIUNEA a 4-a
Personalul

ART. 71
În limita numãrului de posturi aprobat de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România şi a schemei de organizare şi funcţionare, Biroul executiv naţional, în funcţie de necesitãţile concrete şi de nota de fundamentare a Comisiei financiar-contabile şi administrative, poate angaja personal de specialitate, tehnic şi administrativ.
ART. 72
Pentru lucrãri de specialitate care nu presupun o activitate continuã sau pentru consultaţii de specialitate în anumite domenii Biroul executiv naţional poate contracta servicii plãtite pe lucrare, temã sau proiect cu specialişti în domeniu.
ART. 73
Activitatea administrativã curentã a Colegiului Medicilor Dentişti din România este coordonatã de un director executiv angajat cu normã întreagã.

CAP. III
Organele de conducere la nivel local

ART. 74
(1) Colegiul Medicilor Dentişti din România este organizat şi reprezentat la nivel naţional şi judeţean, respectiv la nivelul municipiului Bucureşti, prin colegiile teritoriale.
(2) Colegiile teritoriale au personalitate juridicã, patrimoniu şi buget proprii, precum şi autonomie funcţionalã, organizatoricã şi financiarã, în condiţiile prezentei legi. Sediul colegiului teritorial este în reşedinţa de judeţ, respectiv în municipiul Bucureşti.
ART. 75
Organele de conducere ale Colegiului Medicilor Dentişti din România la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti sunt: adunarea generalã, consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, şi biroul consiliului.
ART. 76
(1) Adunarea generalã a colegiilor teritoriale este alcãtuitã din medicii dentişti înscrişi în colegiul teritorial respectiv.
(2) Adunarea generalã a colegiilor teritoriale are urmãtoarele atribuţii:
a) aprobã planul de activitate al consiliului colegiului teritorial;
b) aprobã bugetul de venituri şi cheltuieli;
c) alege membrii consiliului colegiului teritorial;
d) alege membrii comisiei de cenzori a colegiului teritorial sau, dupã caz, aprobã cenzorul extern propus de colegiul teritorial;
e) alege reprezentanţii colegiului teritorial în Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(3) Adunarea generalã a colegiului teritorial se întruneşte anual, în primul trimestru al anului, sau, în mod extraordinar, ori de câte ori este nevoie.
ART. 77
(1) Consiliul colegiului judetean, respectiv al municipiului Bucureşti, este format din:
a) 7 membri pentru un numãr de pânã la 100 de medici dentişti înscrişi;
b) 11 membri pentru 101-300 de medici dentişti înscrişi;
c) 15 membri pentru 301-500 de medici dentişti înscrişi;
d) 29 de membri pentru 501-1.000 de medici dentişti înscrişi;
e) 49 de membri pentru colegiile cu peste 1.000 de medici dentişti înscrişi.
(2) Proporţional cu numãrul de membri ai consiliului colegiului teritorial se vor alege 3-9 membri supleanţi.
ART. 78
(1) Consiliul colegiului teritorial va alege dintre membrii sãi un birou executiv format din preşedinte, 2 vicepreşedinţi, un secretar şi un trezorier, aleşi pentru un mandat de 4 ani.
(2) Membrii organelor de conducere de la nivel teritorial se aleg prin vot secret, pe un mandat de 4 ani.
ART. 79
(1) Alegerea organelor de conducere de la nivel teritorial sau naţional se face conform Regulamentului electoral aprobat de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) Funcţiile în biroul executiv al colegiilor teritoriale, în Biroul executiv naţional şi în Consiliul naţional ale Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt incompatibile cu situaţiile prevãzute de lege.
ART. 80
(1) Consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, se întruneşte la convocarea preşedintelui, în şedinţe ordinare, la interval de douã luni. În mod excepţional, la solicitarea a douã treimi din numãrul membrilor sãi, consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, poate fi convocat în şedinţe extraordinare. Între şedinţe, consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, este condus de biroul executiv, care asigurã activitatea permanentã a acestuia.
(2) Deciziile consiliului judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, se adoptã în prezenţa a cel puţin douã treimi din numãrul membrilor sãi, cu votul favorabil a jumãtate plus unu din numãrul total al acestora.
ART. 81
(1) Consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, şi, respectiv, biroul executiv al acestora exercitã atribuţiile date în competenţa lor prin prezentul regulament.
(2) În vederea exercitãrii atribuţiilor, consiliul judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, îşi desfãşoarã activitatea în comisii, alese de adunarea generalã teritorialã respectivã, pe domenii de activitate sau pe specialitãţi ale medicinii dentare, în conformitate cu prezentul regulament.
ART. 82
Atribuţiile şi funcţionarea localã se vor desfãşura în baza legii şi a prezentului regulament.

CAP. IV
Venituri şi cheltuieli

ART. 83
(1) Veniturile Colegiului Medicilor Dentişti din România se constituie din:
a) taxã de înscriere;
b) cotizaţiile lunare ale membrilor;
c) donaţii şi sponsorizãri de la persoane fizice şi juridice;
d) legate;
e) drepturi editoriale;
f) încasãri din vânzarea publicaţiilor proprii;
g) fonduri rezultate din manifestãrile culturale şi ştiinţifice;
h) alte surse.
(2) Taxele pentru serviciile prestate membrilor Colegiului Medicilor Dentişti din România vor fi stabilite de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, respectiv consiliul judeţean, sau cel al municipiului Bucureşti.
ART. 84
Taxa de înscriere în Colegiul Medicilor Dentişti din România este de 10% din salariul minim pe economie.
ART. 85
(1) Cotizaţiile datorate şi neplãtite la termen de cãtre membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România determinã plata unor penalitãţi echivalente cu cele datorate de contribuabili pentru restanţele cãtre bugetul de stat.
(2) Aceeaşi penalitate se aplicã şi colegiilor teritoriale care nu vireazã trimestrial cãtre organele naţionale partea de cotizaţie stabilitã de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 86
(1) Neplata cotizaţiei datorate Colegiului Medicilor Dentişti din România pe o perioadã de 6 luni şi dupã atenţionarea scrisã din partea consiliului local se sancţioneazã cu suspendarea dreptului de liberã practicã pânã la plata cotizaţiei datorate şi a penalitãţilor aferente.
(2) Sancţiunea se aplicã de cãtre Comisia de disciplinã, la sesizarea Comisiei financiar-contabile a colegiului teritorial.
ART. 87
(1) Pentru eliberarea avizului de înfiinţare a cabinetului medico-dentar individual sau a formelor asociative ori pentru avizarea funcţionãrii unitãţilor medico-dentare cu personalitate juridicã, Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România stabileşte taxa unicã pe ţarã ce se va încasa de cãtre colegiile teritoriale.
(2) Taxa pentru eliberarea certificatului de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România se stabileşte şi se încaseazã de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 88
(1) Partea din cotizaţie care trebuie vãrsatã de colegiile judeţene, respectiv de cel al municipiului Bucureşti, cãtre Colegiul Medicilor Dentişti din România este de 20% din cotizaţiile datorate de membrii înscrişi în evidenţa colegiului respectiv.
(2) Partea din cotizaţie aferentã funcţionãrii sediului central se vireazã pânã cel mai târziu la sfârşitul lunii urmãtoare celei pentru care a fost perceputã cotizaţia.
ART. 89
(1) Partea de cotizaţie datoratã de colegiile judeţene, respectiv de cel al municipiului Bucureşti, cãtre Colegiul Medicilor Dentişti din România, nefiind venit al colegiilor teritoriale, se vireazã cãtre acesta înaintea oricãror alte plãţi.
(2) Obligaţia urmãririi şi efectuãrii vãrsãrii cotei aferente Colegiului Medicilor Dentişti din România revine preşedintelui consiliului judeţean sau al municipiului Bucureşti.
ART. 90
Fondurile bãneşti pot fi utilizate pentru cheltuieli de administraţie (salarizare, plata personalului, procurarea de mijloace fixe sau de inventar etc.), finanţarea cheltuielilor organizatorice, perfecţionarea pregãtirii profesionale, acordarea de burse prin concurs medicilor, întrajutorarea medicilor dentişti cu venituri mici şi a familiilor lor, alte cheltuieli aprobate de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, iar la nivel local, de cãtre consiliile judeţene, respectiv de cel al municipiului Bucureşti.
ART. 91
(1) Colegiul Medicilor Dentişti din România, la nivel central şi local, va avea cont bancar.
(2) Dreptul de semnãturã în bancã aparţine preşedintelui Colegiului Medicilor Dentişti din România. Acesta poate împuternici şi o altã persoanã cu dreptul de semnãturã în bancã.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplicã şi colegiilor judeţene, respectiv celui al municipiului Bucureşti.
ART. 92
(1) Preşedinţii consiliilor judetene, respectiv al municipiului Bucureşti, vor trimite pânã la sfârşitul lunii martie a anului în curs copii de pe proiectul de buget pentru anul respectiv, aprobat de cãtre consiliul judeţean, respectiv de cel al municipiului Bucureşti, şi copii de pe bilanţul şi contul de execuţie a bugetului de venituri şi cheltuieli ale anului anterior.
(2) Copiile vor fi certificate, pentru conformitate cu originalul, de cãtre preşedintele consiliului judeţean, respectiv de cel al municipiului Bucureşti.
ART. 93
Membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România care pierd calitatea de membru nu au niciun drept sã revendice vreo parte din patrimoniul sau veniturile colegiului şi nici pe acela de a ridica pretenţii asupra taxelor de înscriere, cotizaţiilor sau altor eventuale contribuţii bãneşti ori materiale realizate cãtre Colegiul Medicilor Dentişti din România pânã la data încetãrii calitãţii de membru.

CAP. V
Sancţiuni şi proceduri disciplinare

SECŢIUNEA 1
Abaterile disciplinare

ART. 94
Constituie abatere disciplinarã fapta sãvârşitã cu vinovãţie, prin care se încalcã jurãmântul depus, legile profesiei, Codul deontologic al medicului dentist sau prevederile prezentului regulament.
ART. 95
Rãspunderea disciplinarã a medicului dentist nu exclude rãspunderea civilã, penalã, administrativã sau materialã a acestuia.
ART. 96
(1) Sancţiunile disciplinare sunt:
a) mustrare;
b) avertisment;
c) vot de blam;
d) interdicţia de a exercita profesia ori anumite activitãţi medico-dentare pe o perioadã de la o lunã la 6 luni;
e) retragerea calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) În plus faţã de sancţiunile prevãzute la alin. (1), se poate prevedea, dupã caz, obligarea celui sancţionat la efectuarea unor cursuri de perfecţionare sau de educaţie medico-dentarã ori a altor forme de pregãtire profesionalã.
ART. 97
Retragerea calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România opereazã de drept pe durata stabilitã prin hotãrâre definitivã de instanţele judecãtoreşti cu privire la interzicerea exercitãrii profesiei.
ART. 98
(1) Acţiunea disciplinarã poate fi pornitã în termen de cel mult 6 luni de la data sãvârşirii faptei sau de la data cunoaşterii consecinţelor prejudiciabile.
(2) Sancţiunile prevãzute la art. 96 alin. (1) lit. a)-c) se radiazã în termen de 6 luni de la data executãrii lor, iar cea prevãzutã la lit. d), în termen de un an de la data expirãrii perioadei de interdicţie.
(3) În cazul aplicãrii sancţiunii prevãzute la art. 96 alin. (1) lit. e), medicul dentist poate face o nouã cerere de redobândire a calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România, dupã un an de la data aplicãrii sancţiunii de cãtre comisiile de disciplinã. Redobândirea calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România se face în condiţiile prezentului regulament şi ale <>Legii nr. 95/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) În situaţia în care, prin decizie a Comisiei de disciplinã, au fost dispuse şi mãsurile prevãzute la art. 96 alin. (2), radierea sancţiunii se va face numai dupã prezentarea dovezii ducerii la îndeplinire a mãsurii dispuse de Comisia de disciplinã.
ART. 99
Repetarea unei abateri disciplinare pânã la radierea sancţiunii aplicate constituie o circumstanţã agravantã, care va fi avutã în vedere la aplicarea noii sancţiuni.
ART. 100
(1) Decizia pronunţatã se comunicã medicului dentist sancţionat şi Biroului executiv naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) Deciziile privind aplicarea sancţiunilor care se soldeazã cu suspendarea sau interzicerea exercitãrii profesiei se comunicã Ministerului Sãnãtãţii Publice şi, respectiv, angajatorului.
(3) Persoana fizicã/juridicã ce a fãcut sesizarea va fi informatã cu privire la soluţionarea cauzei de cãtre Comisia de disciplinã.
ART. 101
Consiliile locale ale colegiilor teritoriale şi Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România, pentru sancţiunile aplicate de cãtre acestea, sunt obligate sã ţinã evidenţa sancţiunilor aplicate fiecãrui membru şi sã comunice situaţia disciplinarã la cererea organismelor profesiei.
ART. 102
(1) La nivelul fiecãrui colegiu teritorial se va organiza şi va funcţiona o comisie de disciplinã alcãtuitã din 3-5 membri, aleşi de consiliul respectiv dintre membrii sãi sau dintre alţi medici dentişti înscrişi în colegiul respectiv.
(2) La nivelul Colegiului Medicilor Dentişti din România se va organiza şi va funcţiona Comisia superioarã de disciplinã, alcãtuitã din 5-7 membri.
(3) Membrii Comisiei superioare de disciplinã se numesc de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România dintre medicii dentişti cu o vechime de peste 7 ani în profesie.
ART. 103
Unul dintre membrii comisiilor de disciplinã este desemnat de autoritãţile de sãnãtate publicã, la nivel teritorial, şi de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice, la nivelul Comisiei superioare de disciplinã.
ART. 104
Calitatea de membru al comisiilor de disciplinã înceteazã prin deces, demisie, pierderea calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România ori prin numirea unui alt reprezentant în cazul membrilor desemnaţi de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice sau de autoritãţile de sãnãtate publicã.
ART. 105
(1) Decizia de sancţionare pronunţatã de comisia de disciplinã de la nivelul colegiului teritorial poate fi contestatã de medicul dentist sancţionat, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) Împotriva deciziei Comisiei superioare de disciplinã, în termen de 15 zile de la comunicare, medicul dentist sancţionat poate formula o acţiune în anulare la secţia de contencios administrativ a tribunalului în a cãrui razã teritorialã îşi desfãşoarã activitatea.
ART. 106
Unitãţile sanitare sau cele de medicinã legalã au obligaţia de a pune la dispoziţie comisiilor de disciplinã sau persoanelor desemnate cu investigarea abaterilor disciplinare documentele medicale solicitate, precum şi orice alte date şi informaţii necesare soluţionãrii cauzei.

SECŢIUNEA a 2-a
Reguli procedurale

ART. 107
(1) Plângerea sau sesizarea împotriva unui medic dentist se adreseazã colegiului local al cãrui membru este medicul dentist. Aceasta va fi înregistratã numai dacã conţine elementele de identificare (numele, prenumele, locul de muncã) ale medicului dentist împotriva cãruia se face reclamaţia, precum şi numele, prenumele, adresa şi semnãtura în original ale petentului.
(2) Plângerea se va depune personal sau poate fi trimisã prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire. Nu se vor înregistra plângerile trimise prin fax sau e-mail.
ART. 108
(1) Plângerea va fi înaintatã biroului consiliului local, care dupã o primã analizã va hotârî:
a) respingerea plângerii ca vãdit nefondatã;
b) declanşarea procedurii disciplinare.
(2) Plângerea împreunã cu decizia biroului consiliului colegiului teritorial de începere a anchetei disciplinare se înainteazã Comisiei de disciplinã.
ART. 109
Biroul consiliului colegiului teritorial poate dispune începerea anchetei disciplinare şi din oficiu, autosesizându-se.
ART. 110
(1) Anchetarea abaterii disciplinare se face cu imparţialitate.
(2) Cercetãrile se efectueazã dupã încunoştinţarea medicului dentist cu privire la obiectul anchetei disciplinare, prin luare la cunoştinţã despre conţinutul plângerii ori al sesizãrii şi dupã convocarea în scris, prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, a medicului dentist cercetat, trimisã la sediul profesional al acestuia ori la domiciliu.
(3) Medicul dentist cercetat va da explicaţii scrise. Refuzul de a da curs convocãrii în faţa Comisiei de disciplinã nu împiedicã desfãşurarea anchetei.
(4) Cu cel puţin 7 zile înaintea datei fixate pentru convocare, medicul dentist poate stabili de comun acord cu comisia menţionatã la alin. (3) o altã datã pentru convocarea sa.
ART. 111
(1) Ancheta disciplinarã va fi efectuatã direct de Comisia de disciplinã sau prin intermediul unui referent împuternicit dintre membrii comisiei sau un alt medic dentist în specialitatea medicului în cauzã.
(2) Faţã de natura cauzei, Comisia de disciplinã poate consulta o comisie de specialitate formatã din 3 personalitãţi în domeniu, propuse de Comisia profesional-ştiinţificã, învãţãmânt şi educaţie medicalã continuã şi acceptate de cel acuzat.
(3) Persoana care a fãcut sesizarea va fi audiatã în cauza respectivã.
(4) Refuzul petentului de a se prezenta la audierea stabilitã de Comisia de disciplinã duce la suspendarea cauzei. Suspendarea cauzei disciplinare va fi comunicatã şi petentului.
ART. 112
(1) În cursul cercetãrilor Comisia de disciplinã sau referentul numit va lua declaraţii persoanei care a fãcut plângerea, precum şi oricãror alte persoane ale cãror declaraţii pot elucida cazul, va face verificãri de înscrisuri şi copii ale documentelor ce au legãturã cu cauza şi va culege informaţiile necesare.
(2) În realizarea atribuţiilor sale referentul poate lua declaraţii scrise.
ART. 113
Referentul, dacã a fost numit, va realiza toate mãsurile stabilite de Comisia de disciplinã în procesul-verbal de şedinţã, dupã care va întocmi un referat scris cuprinzând cele constatate, însoţit, dacã este cazul, de documente justificative, şi îl va depune la comisie.
ART. 114
Dupã ascultarea medicului împotriva cãruia s-a pornit acţiunea disciplinarã, eventual a martorilor şi a persoanei care a fãcut plângerea, Comisia de disciplinã stabileşte printr-o decizie una dintre urmãtoarele soluţii:
a) stinge acţiunea disciplinarã dacã fapta nu constituie abatere disciplinarã;
b) aplicã una dintre sancţiunile prevãzute de lege.
ART. 115
Decizia adoptatã în soluţionarea cauzei va trebui sã cuprindã:
a) numãrul deciziei şi data pronunţãrii;
b) componenţa completului de judecatã;
c) descrierea pe scurt a faptei;
d) prezentarea mãsurilor de cercetare a faptei (declaraţiile pãrţilor, martorii care au fost audiaţi, înscrisurile, documentele cercetate şi reţinute în soluţionarea cauzei etc.);
e) sancţiunea aplicatã;
f) temeiul legal al adoptãrii ei;
g) termenul de contestare şi instanţa competentã;
h) semnãtura preşedintelui Comisiei de disciplinã şi ştampila colegiului local.
ART. 116
(1) Contestaţia se depune la Comisia de disciplinã care, în termen de 3 zile, este obligatã ca, împreunã cu dosarul cauzei, sã o trimitã Comisiei superioare de disciplinã.
(2) Contestaţia este suspensivã de executare.
(3) Sunt nule contestaţiile depuse direct la Comisia superioarã de disciplinã.

CAP. VI
Soluţionarea litigiilor dintre membri

ART. 117
(1) Membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România sunt obligaţi ca atunci când se gãsesc într-o situaţie conflictualã, litigioasã, legatã de exercitarea profesiei cu alt membru al colegiului, înainte de a apela la instanţele de judecatã, la mass-media sau la intervenţia altor autoritãţi sã apeleze la medierea unei comisii de litigii din cadrul colegiului teritorial.
(2) Comisia de litigii se aprobã de consiliul colegiului teritorial.
(3) Nerespectarea dispoziţiilor alin. (1) constituie abatere disciplinarã.
ART. 118
Comisia de litigii va convoca pãrţile în litigiu şi, pe baza probelor administrate de cãtre pãrţi, va încerca soluţionarea amiabilã a litigiului.
ART. 119
La terminarea procedurilor de împãcare a pãrţilor Comisia de litigiu va încheia un proces-verbal în care va consemna situaţia de fapt, poziţiile pãrţilor, probele administrate şi rezultatul final. Procesul-verbal va fi semnat de membrii comisiei şi de pãrţi.

CAP. VII
Alegerea membrilor consiliilor locale, a membrilor comisiei de cenzori locale sau centrale, a reprezentanţilor în Adunarea generalã naţionalã, precum şi a membrilor birourilor executive naţionale sau locale

SECŢIUNEA 1
Alegerea reprezentanţilor

ART. 120
Membrii Colegiului Medicilor Dentişti din România pot fi aleşi în structurile locale şi/sau naţionale pentru maximum douã mandate care pot fi şi consecutive.
ART. 121
Un mandat are durata de 4 ani.
ART. 122
Funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi secretar, atât de la nivel teritorial, cât şi central, sunt incompatibile cu situaţiile prevãzute la titlul XIII "Exercitarea profesiei de medic dentist. Organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor Dentişti din România" din <>Legea nr. 95/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu calitatea de angajat al Casei Naţionale de Asigurãri Sociale de Sãnãtate ori al caselor de asigurãri sociale de sãnãtate judeţene.
ART. 123
(1) Membrii în toate funcţiile de conducere se aleg prin vot direct, secret şi liber exprimat de cãtre membrii adunãrilor generale teritoriale sau a municipiului Bucureşti, respectiv ai Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) Reprezentanţii colegiilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, în Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România se aleg de cãtre biroul executiv al colegiului teritorial respectiv.
ART. 124
Dreptul de vot, precum şi dreptul de a fi ales în organele de conducere le au numai medicii dentişti membri ai Colegiului Medicilor Dentişti din România care au plãtitã la zi cotizaţia, în condiţiile legii.
ART. 125
Împreunã cu declaraţia de candidaturã, candidaţii vor depune o declaraţie privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent ori colaborator al poliţiei politice comuniste, conform <>art. 3^1 din Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securitãţii ca poliţie politicã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 126
(1) Dreptul de a alege şi de a fi ales se poate exercita numai în cadrul colegiului al cãrui membru este medicul dentist respectiv.
(2) Dovada calitãţii de membru al colegiului local se va face, acolo unde alegãtorul nu se gãseşte pe lista alegãtorilor, cu ultima chitanţã a plãţii cotizaţiei.
ART. 127
În vederea organizãrii şi desfãşurãrii alegerilor se vor organiza comisii electorale locale de cãtre fiecare colegiu teritorial, respectiv o comisie electoralã centralã organizatã de Biroul executiv naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România şi aprobatã de Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 128
Membrii comisiilor electorale nu pot candida la posturile elective din cadrul Colegiului Medicilor Dentişti din România în legislatura pentru care se organizeazã alegerile. Înaintea alegerii în aceastã funcţie ei se vor angaja, în scris, sã nu candideze la o funcţie electivã în legislatura pentru care se organizeazã respectivele alegeri.
ART. 129
Membrii birourilor executive naţionale şi locale sunt aleşi pe funcţii în mod individual, cu majoritate simplã de voturi, de cãtre Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România, respectiv de cãtre consiliile colegiilor teritoriale.
ART. 130
(1) Alegerile se vor desfãşura în baza unui regulament electoral realizat şi aprobat de cãtre Consiliul naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
(2) Regulamentul se va distribui în teritoriu cu douã luni înainte de data alegerilor.

SECŢIUNEA a 2-a
Încetarea calitãţii de reprezentant sau de membru în organele de conducere

ART. 131
(1) Încetarea calitãţii de membru în organele de conducere sau de reprezentant în organele de conducere intervine în urmãtoarele situaţii:
a) demisie personalã;
b) incompatibilitate apãrutã ulterior alegerii;
c) deces;
d) pierderea calitãţii de membru al Colegiului Medicilor Dentişti din România;
e) revocare;
f) imposibilitatea exercitãrii calitãţii.
(2) Locul rãmas vacant în cadrul Adunãrii generale naţionale a Colegiului Medicilor Dentişti din România ori al consiliului local al colegiilor teritoriale va fi ocupat de cãtre primul membru supleant.
(3) În cazul Biroului executiv naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România şi al birourilor consiliilor colegiilor teritoriale se organizeazã noi alegeri pentru locul vacant.
ART. 132
(1) Revocarea din funcţie sau din calitatea de reprezentant în organele de conducere ale Colegiului Medicilor Dentişti din România, atât la nivel naţional, cât şi judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti, se face cu majoritatea simplã a forului care l-a ales pe cel în cauzã.
(2) Revocarea se poate face în cazul încãlcãrilor grave ale legii, ale prezentului regulament sau ale Codului de deontologie al medicului dentist.
ART. 133
(1) Membrii Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România sau ai consiliilor colegiilor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, care lipsesc nemotivat la 3 şedinţe într-un an sunt revocaţi de drept.
(2) Constatarea revocãrii se face prin decizie a preşedintelui Colegiului Medicilor Dentişti din România, la sesizarea biroului consiliului colegiului teritorial.

CAP. VIII
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 134
Completarea sau modificarea prezentului regulament se va face de cãtre Adunarea generalã naţionalã a Colegiului Medicilor Dentişti din România, la propunerea Consiliului naţional al Colegiului Medicilor Dentişti din România.
ART. 135
Consiliile colegiilor teritoriale vor aduce la cunoştinţã tuturor membrilor prezentul regulament.
ART. 136
Regulamentul de organizare şi funcţionare al Colegiului Medicilor Dentişti din România va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ANEXĂ
-----
la regulament
-------------

NOTA(CTCE)
----------
SIGLA Colegiului Medicilor Dentişti din România, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1004 din 18 decembrie 2006, pagina 32.(a se vedea imaginea asociata)

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016